Nyårsafton!

Först Ica några timmar på dan, fullt med folk i dag med -kanske inte så oväntat! Eftermiddan ägnades åt hästarna, kanske inte helt oväntat det heller!
 
Szum kändes ju lite trött i fredags och har fått vila två dagar, det gjorde tydligen susen för i dag hade han energi till att både jobba och till att försöka komma undan arbetet... Tömkörde, det brukar ju vara så att han är stökig i början och bara man får han att slappna av så fungerar han fint sen. I dag började han bra, det blev mycket trav och han jobbade på bra. Men sen tyckte nog Szum att han var trött och nöjd, vilket inte jag riktigt var, och han visade verkligen att han inte ville mer. Han stannade, backade, hytte med bakbenet, försökte smita hemåt och dra i väg, men eftersom han har fått en envis matte så slutade matchen 1-0 till mig och han fick springa fint en liten stund till! Och han blir ju så himla fin när han släpper till, lätt finaste hästen!
 
Sen var det Taggens tur, han har ju gått galopp programmet i 2,5 vecka nu och i dag var det dags att ta ett steg vidare. Så jag körde de tre första intervallerna i longerlina för att sedan sitta upp och köra tre intervaller uppsuttet. Sista tiden har ju Taggen mest stått emot mycket och mest sparkat bakut när jag har galopperat honom och det var en av anledningarna till att jag började med galopp programmet. I dag galopperade jag uppsuttet i 9 min (3*3 min) utan bakutsparkar och han bjöd bra! Fantastisk känsla när han inte är riden på typ tre veckor, nu är vi på gång inför 2013 och jag hoppas verkligen det håller i sig! Galopp programmet is the shit!! Men jag hade verkligen glömt bort hur jobbigt det är att stå i lätt sits i 3 minuter...
 
Nu är nyårsmiddagen på gång, eller lite på gång i alla fall. Senare i kväll blir det besök hos grannarna och i morgon är det nytt år med nya tag och nya förhoppningar! Jag hoppas och vill att det ska bli ett riktigt roligt hästår!
 
Jag önskar alla läsare, kunder och vänner ett riktigt gott nytt år!
 
 

Fikastund!

Jäkla skitväder det är ute! Regn och plusgrader hör inte hemma i december! Det som varit så mysigt och bra att rida i snön, nu lär det bli skare och is bara. 
 
Passade på att pulsa lite i snön med Räkan innan jobbet, och rida upp lite stigar innan det är försent. Och det är ju så underbart med snöpulsning även om det ännu är lite för lite snö, och nu några timmar senare är det ännu mindre snö. Efter jobbet hade jag lektioner, i regnet, avslutade med lektioner hos Nylands Hästsportlag och efter att de hade ridit klart gick vi in och fikade. Det blev en lång fika med massor av olika kakor och godsaker som alla tagit med sig. Så borde alla lektionsdagar avslutas, men då skulle jag nog snart rulla fram! 

Mitt 2012!

Tänkte jag skulle summera året lite mer, och inte bara utbildningshästarna som varit här som jag gjorde i ett tidigare inlägg.
 
Träningar:
Jag har ridit en hel del dressyrträningar för Annelie och Sar under året, hoppträningar har det varit alldeles för lite av endast ett par stycken. I början av året red jag även två träningar för Maritn Ågevall med Corran. Det var ju lite roligt och spännande, även om själva ridningen inte gick så super eftersom hästen var grön och spänd, speciellt den första träningen var en spännande upplevelse. Kankse dock lite mer spännande än vi tänkt oss.. Inte nog med att Corran var spänd eftersom det var första gången vi var någonannanstans än i Ammer, och jag var nervös för att det var första gången för Martin och det var en massa folk på läktarn. Dessutom blev hemresa nervös då det började regna i januari) och inne i Östersund fastnade vi i en backe! Jag var glad att jag slapp köra då, men jag fick i stället hjälpa till att dirigera om trafiken, som tur var löste det sig och vi kom hem. Men nog blev det en spännande resa allt!
 
Jag och Corran i Östersund!
 
Tävlingar:
Det har varit ett blandat tävlingsår, jag har mest tävlat Taggen även om Räkan fick följa med några gånger. Med Taggen började vi på första tävlingen i Timrå i april med att riva halva banan och höll i gång banpersonalen rejält, för att på nästa tävling som var utomhus och hemma göra två rikitgt bra rundor. Sen har det varit en hel del rundor med en eller två rivningar. Roligaste tävlingarna vr i Kramfors, Ö-vik och Nordmaling, det betyder inte att det var de tävlingar som gick bäst men dom var roliga att rida. Under tävlingen i Ö-vik var jag rejält förkyld och hade feber, jag red Räkan eftersom Taggen hade hovböld, och vi hade inte tränat mycket, men det var en väldigt välarrangerad tävling och därför rolig trots detta. De hade tex. tagit fram olika låtar till alla ryttare som hörde i hop med namnet, jag fick tex. rida till Piccadilly cirkus med Pernilla Wahlgren. Hösten blev tyvärr tävlingslös eftersom det strulade så mycket med hovbölder och tappskor då.
 
Jag och Malin i Ö-vik! Malin tog sin första placerring i 1 meter, och var felfri i 90 cm. Räkan fick syn på Barbapappa i första klassen och vi fick ett stopp.
 
Sommaren:
Sommaren blev ju rent vädermässigt en tråkig historia. Jag hade dock väldigt mycket hästar hemma och det blev många timmar i sadeln, kan det bli bättre? 
 
Corran och Räkan på sommarbete!
 
Taggen och Peppe spanar!
 
Ridläger:
Trots att sommaren bjöd på mycket regn så hade vi ett fantastiskt väder på alla tre ridläger som jag hade hos Nylands Hästsportlag. Helt otroligt att man kan ha sån tur med vädret, när man dessutom har glada och positiva ryttare och hästar kan det inte bli annat än bra!
 
Några av sommarens lägerdeltagare
 
Hösten:
Hösten blev en blöt historia, och den tycktes aldrig ha något slut. Regn och lera i mängder! Höstens stora glädjeämne var nog resan till Skåne och Avelschampionatet. Roligt att komma i väg, roligt att se fina, fantastiska hästar och bra ridning, och roligt att träffa lite gamla bekanta!
 
Ny häst:
Och så blev jag ju hästäagre igen, till Szum som var här på inridning på hösten. En stor och stökig kille som jag hoppas få lite ordning på!
 
Szum!
 
Nu ser jag fram emot 2013! Jag hoppas på ett år med många roliga och givande träningar, mycket tävlande och helst lite felfria rundor och rosetter, jag hoppas på en härlig sommar med fint väder och många hästar och mycket ridning, självklart ser jag fram emot ridläger, massor av lektioner och inridningar. Och varför inte lite fler inspirationsresor? Och så ska det ju såklart bli spännande och se hur det går med Szum, och de andra hästarna, för vad vet man det kanske är lite på gång med dom med? Följ bloggen så får ni vara med och se vad det blir under nästa år!
 
 

Månljus!

I dag har det varit märkligt väder. Igår kväll var det -12 grader och i morse när jag klev upp -1 grad, tror jag kollade tre gånger på termomtern innan jag fattade att det inte var kallare än så. Under dagen har det varit kring nollan och även någon plusgrad, men under eftermiddan klarnade det upp. Kvällen bjöd på ett underbart månsken och återigen -11 grader.
 
Red först Szum efter jobbet. Han travade på rätt bra men kändes lite trött, tror han ska få två vilodagar nu. Sen redjag ut en liten sväng med Räkan, det var ett fantastiskt ljus med fullmånen som strålkastare och därmed helt underbart att rida! Vinter när det är som bäst! 

Mellandagar!

Full dag på Ica och sen tömkörde jag Szum och longerade galoppprogrammet med Taggen. Szum var nästan lite seg i dag, men han jobbade ändå riktigt bra. Taggen fick gå tre intervaller i varje galopp så han var rejält trött efteråt. Ska bli väldigt spännande att börja rida honom snart och känna om det är någon skillnad. Tanken är att jag till och börja med ska köra galoppprogrammet uppsuttet när jag börjar rida.

Annandagen!

Började dagen med att rida Szum innan jag åkte till jobbet några timmar. Är väldigt nöjd med Szum i dag, och nu börjar traven kännas ganska bra och stabil. Tanken var att jag skulle åka på mellandagsrean efter jobbet , men det visade sig att Hööks rea inte börjar förrän nästa vecka och det var ju den jag var mest intresserad av så jag stannade hemma. I stället red jag lite dressyr på Räkan, hon gick emot lite i början men det släppte och jag tyckte hon travade riktigt bra i dag! 

Utbildningshästar 2012

Det är väl så här i slutet av året dags att summera det år som varit och sedan blicka framåt. 2012 har verkligen varit ett bra år vad det gäller utbildnings och inridningshästar, och det är ju jättekul eftersom det är vad jag tänkt satsa på framöver. Här kommer en liten sammanfattning av de hästar som varit här under året:
 
Corran:
Född: 2007 e.Cagancho-Sack
Corran var ju kvar här sedan året innan. Ett mysigt och socialt sto med fina förutsättningar att bli en bra dressyrhäst. Hon flyttade hem igen i september och lämnade ett stort tomrum efter sig då det var en häst som var väldigt rolig att rida och så himla mysig.
 
 
Totte:
Född: 2009 Livmoderimport från Lettland
Totte kom hit i början av januari. En liten, cool och positiv treåring, som även kunde hitta på en del hyss. Han var sutten på innan han kom hit, och inridningen gick väldigt lätt. Jag red honom även några gånger under sommaren innan han tragiskt fick tas bort pga kolik under hösten. Så tråkigt på en så trevlig häst!
 
En av de första uteritterna med Totte.
 
Peppe:
Född: 2009
Peppe, eller Skramlet som han kallades här, kom i början av maj. Då var han väldigt tunn och efter i utbildningen, och även om han snabbt tog sig i hullet så var han väldigt valpig. Men en otroligt social och mysig häst, han var kvar hela sommaren och både jag och Malin som äger Oliver gillade honom mycket. Lugn och cool herre som dock fortfarande var lite valpig och sen,
 
Cornelis:
Född:2007 Import Holland
Cornelis kom vid midsommar, han var lite riden men hade stått ett tag innan han kom till mig. En försiktig häst som verkligen inte ville bli fångad i hagen, men väldigt rolig att rida! 
 
 
Sickan:
Född: 2008 
Sickan var ju här även i fjol och hennes ägare rider lektioner för mig. Nu skulle hon vara här ett par veckor medan ägarinnan var på semester. Oturligt nog gjorde Sickan illa sig redan en av de första dagarna så hon började sin vistelse med veterinärbesök och vila. 
 
Sickan med sjukbandage
 
Lexus:
Född: 2009 Arab
Lexus var här en månad för inridning, hans inridning var påbörjad innan men det hade varit lite stök så vi gick försiktigt fram med honom. Jag hade träffat honom och suttit på honom några gånger innan han kom hit. Efter en månad kunde hans ägare rida ut honom en sväng och även trava när hon var här och hämtade honom, tycker jag ändå kändes bra eftersom han varit här så kort tid och vi verkligen gått lugnt fram med honom.
 
 
Szum:
Född: 2007 Import Polen
När Cornelis åkte hem så kom i stället Szum från samma ägare. Szum var sutten på och även lite, lite riden i Polen men det var över ett år sedan. Han var vädigt stökig i början,  jag åkte av honom efter någon vecka och fick lägga mycket jobb på arbeta honom från marken. Han blev visst kvar här då jag köpte honom efter att han varit här någon månad.
 
Orvar: 
Född: 2007 Fjording
En glad och positiv häst som var lite busig och tittig. Han fick jobba mycket med miljöträning och var bland annat på blåbärshoppning, 40 cm! Och så himla söt!
 
 
Som ni ser har det varit en härlig bladning av hästar här under året, och det är ju det som är så roligt, att få jobba med mpånga olika typer av hästar. Nu hoppas jag att det även under 2013 ska komma många hästar, gärna av olika raser och typer, och med olika problem och mål. Lediga platser finna hela vintern och våren!

Juldagen!

Hade en lugn och skön julafton igår med en mysig uteritt på Räkan i snön, det är som julkort när man rider i skogen nu! Sen var jag till grannen en sväng och hjälpte honom att mocka lite och fikade, resten av dagen slappade jag nog mest i soffan. 
 
I dag har jag ridit ut Räkanen sväng, longerat Szum i snön och longerat galoppprogrammet med Taggen. Var i väg en sväng och red två hästar och hade en lektion. Rätt slapp juldag också med andra ord!
 
Från gårdagens ridtur!

God jul!

Jag vill önska alla mina läsare, kunder, elever och vänner en riktigt god jul!
 
Själv ska jag nu glida ut till stallet, hästarna är redan utsläppta men jag tänkte mocka och rida ut en sväng med Räkan i snön! Resten av dagen blir det nog mest mys!

Dan före dopparedan!

I dag har det varit lite mer aktivitet med hästarna. Red Räkan på morgonen innan jobbet. Hon fick skritta ut en sväng först och spåra upp våran skrittslinga, och sen joggade vi lite här hemma. Blev mest lite övergångar, skritt-trav och trav-galopp.
 
På jobbet var det full fart även i dag, vi har verkligen haft en rekord jul på Ica och nu är det väldigt tomt i hyllorna. Det är jättekul men nu är man trött! I kväll har jag ridit Szum och longerat galoppprogrammet med Taggen. Szum fick gå ett skrittpass där vi jobbade med att gå undan innerskänkeln, vilket gick rätt bra! Grannen har även varit här och kört ut höbalar till hästarna så dom ska klara hela julen!
 
Nu är det dags för de sista julförberedelserna. Ska griljera skinkan och julpynta, sen är det bara att njuta av julen!
 
 
 
 

Dan före dan före dopparedan!

Inte så mycket häst i dag, utan mest jobb på Ica. Verkligen fullt upp där nu! Tömkörde i alla fall Szum efter jobbet och han var fin och duktig förutom ett litet tokryck som han fick! Nu ska jag försöka diska och städa upp lite!
 
Och Malins julklapp kom i dag, som tur är!

Julklappar!

Eftersom jag inte får så många julklappar (vet inte om det beror på att jag inte brukar vara tillräckligt snäll?) så brukar jag alltid köpa någon julklapp till mig själv, oftast någon bok. Det komiska är att min julklapp som jag beställde i onsdagskväll har kommit i dag medans julklappen till Malin som jag beställde för två veckor sedan inte har dykt upp, jag håller tummarna att den kommer i morgon. Jag hade i alla fall beställt två böcker, dels "Hoppövningar för dressyrekipage" (Kajsa Ekedhl) och Sissi Lilja) som jag ska ha som inspiration till mina markarbetslektioner, och dels "Ryggvänlig ridning" (Susabbe von Dietze och Isabelle von Neumann-Cosel). Bläddrade lite snabbt i den och det verkar vara en välskriven opch intressant bok, som tar upp både ryttarens och hästens rygg! Blir intressant julläsning!
 
I dag har vi haft att göra på jobbet, vi har sålt mer i dag än dagen innan julafton i fjol! Undrar just hur helgen blir, har alla handlat allt redan eller fortsätter det i samma tempo? Det lär visa sig.
 
I kväll har jag longerat galopprogrammet med både Räkan och Taggen. Galopp programmet är perfekt när tiden och orken är knapp. Det går fort och är lättsamt, hästarna får arbeta ordentligt och sen ska dom ju vila dagen efter så i morgon har jag bara Szum att aktivera. Bra planering!

Lite kär!

Lite kär är jag nog i min nya häst, Szum alltså. Fast jag inser att det snabbt kan gå över...
 
Red honom efter jobbet i dag. Var trött och omotiverad när jag kom hem, och humöret var väl inte på topp. När jag tog in Szum och gjorde i ordning honom så var han lite otålig och hade svårt att stå stilla, så jag började med att jobba igenom honom ordentligt från marken först. När jag sedan satt upp kändes han avspänd och cool men han tog inte riktigt skänkeln framåt. Detta gjorde att de första travförsöken blev tveksamma och i framvikt. Så vi jobbade med halter och i gångsättningar, och med att han verkligen skulle skritta framåt. Och sedan levererade han ett par travsträckor (vi travar ungefär halva volten just nu) som var riktigt bra, i den sista flöt vi bara fram! Lite skönt att få en liten glimt av hur bra det här kan bli!
 
FinSzum!

Kris på Ica!

Att det är kris på jobbet, på Ica, märktes redan tidigt i morse då Malin kom förbi med Olivens pass eftersom hon skulle hoppa in några timar på jobbet och därmed inte kunde vara med på vaccineringen. Någon timme senare ringde dom och övertalade mig att jobba några timmar också. Julrusch med massor av varor, massor av paket i posten och dessutom mycket kunder och sen en tredje del av personalen sjuk innebär ett ordentligt kaos!
 
För min del gick förmiddagen åt till att vänta p veterinären, hade jag vetat att han inte skulle komma förrän mitt på dan hade jag ju hunnit rida innan, men nu fick jag alla mina lädergrejer insmorda i stället. Sen vaccinerade vi alla hästarna mot hästinfluensa innan jag åkte och jobbade på Ica några timmar innan kvällens lektioner.
 
Hästarna fick vila i dag, i morgon är planen ett lugnt jobb för Szum och vila för de andra två. Jag tycker absolut man kan rida även fast man har vaccinerat så länge man har koll på hästen och man inte rider för hårt och hästen blir så svettig. Men man måste vara uppmärksam så hästen inte har feber eller är hängig, min förra häst, Zazza, fick alltid feber dagen efter vaccinering, dessutom har jag flera gånger varit med om att hästarna fått bölder efter vaccinering. Bölderna har de fått på halsen där de fått sprutan, en gång svullnade halva halsen upp på en av hästarna. Det är oftast ingen fara men jag kollar alltid hästarna lite extra dagarna efter vaccinering.

Förälskad Räka!

I dag började jag dagen med att möblera om i hagarna. Släppte i hop Taggen och Oliven, vilket var väldigt odramatiskt -de rullade sig och gick sedan åt varsitt håll till höhögen. Sen släppte jag även i hop Szum och Räkan, och där var det ett väldans pipande och skrikande först, men det lugade sig snabbt och Räkan verkar mer än lovligt förtjust i Szum. Hon är som ett klister på honom, svansen står rakt upp och det är ett evigt brunstkissande, när jag hade ridit henne i dag så gnäggade hon när vi var på väg till hagen. Jag tror aldrig hon betett sig så när jag släppt i hop henne med någon annan, hon är verkligen lite förälskad i Szum som inte verkar fatta någonting av hennes beteende men han låter henne hålla på i alla fall.
 
Efter i hopsläpp, frukost och mockning så åkte jag på Hammarn och besiktade bilen, vilket inte gick så lysande (eller vad sägs om inte mindre än 6 stycken 2:or!??) och gjorde lite civila ärenden. Några timmar senare var jag hemma hos hästarna igen, opch började då med att rida ut Räkan. Vi fick en jättemysig tur emd en massa trav och galopp i snön. Det är som ett julkort med all snö på marke och i träden. Jag trodde Räkan skulle bli trött av snöpulsandet men hon var väldigt ladda på hemvägen så nästa gång kan vi nog rid lite längre, elle hårdare.
 
Jag tömkörde Szum nere vid vägen, det är ju det ställe där det brukar gå som sämst med honom och i dag var inget undantag. Men efter typ 45 min kunde han åtminstånde skritta i båda varv, någolunda avspänd och lugnt. Jag får ju träna tålamodet i alla fall! Avslutade med att köra galoppprogrammet med Taggen i lina. Har bestämt att han ska få gå det ett tag, då jag tycker det känns som det är något som inte riktigt stämmer med honom för han känns frustrerad och arg. Efter dagens pass känns det som ett bra beslut, jag tror det kan fungera riktigt bra!
 
På kvällen var jag i väg och red en ponny och hade lektion. Att rida ponny är verkligen underskattat, det är ju jättekul även om jag i kväll fick jobba rätt ordentligt eftersom den inte riktigt ville släppa efter. Men på slutet kändes det ändå rätt okej, jag hoppas jag sdka få jobba den fler gånger.
 

Julrusch!

Nu börjar julruschen att märkas av på jobbet på Ica. Mycket varor som kommer, mer kunder än vanligt på en måndag som dessutom handlar mer och i dag dessutom en tredje del av personalen sjuka... Men det gick rätt bra ändå, och nu är jag ledig två dag innan det värsta rycket på jobbet.
 
På kvällen blev det en ganska snabb sväng i stallet, inte så ofta jag är inne före klockan 21 en måndagkväll då jag ju alltid jobbar sent då men i kväll så. Jag red Szum en liten stund här hemma. Jobbade honom först lite från marken och sen red jag. Vi provade lite trav i dag igen, forfarande väldig korta sträckor dock lite längre än sist. Jag är väldigt försiktig med traven då jag ju ite riktigt vet hur han kommer reagera, jag gjorde ju precis lika i skritten från början. Då red jag ju halt-skritt-halt och nu blir det i stället korta travsträckor. Szum har inte helt förstått att han faktiskt ska trava men de sista försöken i kväll kändes bättre. Efter ridningen var han på riktigt myshumör, jag vet inte om han är lite trött efter gårdagens longering i snön för i dag hade jag verkligen en lugn kille. Jag passade på att frisera manen, hovskägget och öronen på honom. För att kunna klippa öronen fick jag stå på en pall, han är alldeles för stor!
 

Hej då Orvar!

I dag har Orvar åkt hem, det blir alltid så tomt när någon häst åker och Orvar kommer jag sakna för hans positiva sätt. Nu blir det nog lite lugnt ett tag men jag är sugen på nya projekt och hoppas att det snart kommer någon ny häst att rida in eller vidareutbilda.
 
Jag började dagen med att longera Szum i snön innan jobbet. Det var verkligen fullt race på honom från början, järnet i galopp varv på varv, men efter en stund så taggade han ner så pass att han kunde trava i alla fall och jag kunde ha honom inspänd. Men trots att han var genomsvettig och flåsig hade han inte tid att skritta! Avslutade med att göra lite markövningar för att få honom att varv ner lite, och sen var han så trött att han inte ens såg traktorn som skottade gården...
 
Szum i dag!
 
När jag var hemma från jobbet igen så kom Orvars ägare. Jag tänkte rida lite och visa hur jag jobbat honom och var fin han är. Men Orvar hade andra planer! Han letade spöken, var "jätterädd" för ett hörn av banan och försökte hitta på en massa sätt att komma undan arbetet. Så typsikt när han varit så fin och skött sig så bra hela tiden, han har inte på hela tiden han varit här gått så dåligt som han gjorde i dag! Typiskt när jag så gärna ville visa vad han kan!
 
Efter det joggade jag Taggen och Räkan en stund var på banan, båda kändes helt okej. Räkan börjar kännas som vanligt igen, jag hoppas den känslan håller i sig! 
 
Orvar första dagen!
 
Orvar och jag i ridhuset!
 
Och på blåbärshoppningen!

Julpyssel!

I dag har vi bara några få minusgrader men snö och blåst gjorde att det ändå var kallt att rida. Jag och Malin red ut på Orvar och Oliven efter jobbet, vi red byvägen och på hemvägen hade vi motvind och snön piskade i ansiktet, inte så roligt. Från början var planen att även rida Taggen men jag hoppade över det och gick in och gjorde lite julpyssel i stället. Fixat julkorten, gjort knäck och bakat saffranskaka.
 
Mina hästar går lite på halvfart just nu, och det får dom göra fram till nyår eftersom jag jobbar en del extra. Då både Räkan och Taggen vilat en hel del under hösten, pga krångel med skor och hovar så tycker jag inte de behöver någon inplanerad vila. Szum funderar jag på att ge en lite kortare vila men vet inte riktig än när jag ska lägga in den. Sen blir det ju varje vinter någon vecka med kyla så vila brukar det ju alltd bli, om nte annat fixar hästarna det själva genom att göra illa sig eller tappa bort skorna! 
 
Räkan brukar ordna sig vila!

Fredagkväll!

På Ica börjar det märkas att julen närmar sig, det är mycket varor och mycket kunder. Är full fart några veckor nu och jag ska jobba en del extra inför jul och nyår. 
 
På kvällen red jag dressyr med Orvar här hemma. Han såg en del spöken i hörnen så vi jobbade mycket med att få honom i ramen, jag red bla på en liten fyrkant där jag gjorde fyrkantiga hörn och vände för ytterhjälperna. Blev även lite jobb med skänkelvikningar och han kändes riktigt fin på slutet. Jobbade sedan Szum, för hans del blev det ganska mycket jobb från marken med lydnaden och sen skrittade jag honom i ungefär 10 min. Han kändes lite spänd i början men spände av efterhand.

Vinterväglag!

I dag har jag fått en uppskottat ridplan igen, det är verkligen helt underbart på vintrarna när vi får uppskottat. Nu har jag fina ridmöjligheter med bana, snö i skogen och på lägdorna att galoppera i, och många kilometer av plogade vintervägar! Så härligt!
 
Jobbat i dag, på kvällen så longerade jag först galoppprogrammet med Räkan innan jag tömkörde Szum och Taggen. Med Szum kunde jag börja ungefär där jag slutade i går, vilket var skönt, han skrittade lugnt redan från början men det blev ändå några tokryck och bockar när vi började trava sen. Han var dock väldigt fin innan vi slutade, även Taggen gick bra men deet är stor skillnad mellan vänster och höger varv. Visst är det lite skillnad även när jag rider men jag upplever den inte lika stor då som när jag tömkör.
 
Nu är jag trött så knäcktillverkningen får vänta lite till! 

Väderomslag!

Igår vid 20 tiden i går hade jag -23 grader, vid 8 i morse var det -12 och ymmigt snöfall. En rejäl temperaturskillnad och jag ta gärna mycket snö bara jag slipper kylan. Så i dag har det varit full fart här hemma igen som vanligt. 
 
Red först ut med Orvar, så härligt med all snö och en svag sol. Vi galopperade i snön, och det är så underbart! Sen red jag Räkan, hon fick skritta ut en sväng och sedan jogga lite här hemma. Och hon kändes riktigt fin faktiskt, och pigg, så det är bra för då var det nog kylan som gjorde henne stel och spänd i måndags.
 
Efter lite lunch så red jag först Taggen, som fick gå samma jobb som Räkan men han blir inte alls avspänd av att skritta i skogen runt träd utan i stället spänd och stressad av det. Han kändes ändå rätt okej när jag joggade honom sedan. Avslutade med att tömköra Szum, han var laddad och kroppen var full av bockar och bakutar som bara var tvugna att komma ut. En sån dag som jag får inse att jag inte får i genom allt jag vill utan får vara glad över att jag får honom att skritta lugnt.
 
På kvällen hade och lektion och fick den här fina korgen i julklapp!
 
Tack Nylands Hästsportlag!

Tårta!

Vaknae i morse till -19 grader, inte så roligt men ändå fullt hanterbart. Vi lastade Räkan och Oliven och åkte till grannen för att sko. Det tog några timmar, förutom att sko blev det även lite fika med tårta eftersom jag fyller år i dag. Hemma igen försvann lusten att göra något med hästarna då termometern visade -24 grader. Så dagen har mest gått åt till att fixa med hästarna och fika tårta! Nu hoppas jag på bättre ridväder i morgon!

Kyligt!

Då var det kallt igen, inte utan att man funderar på at gå i ide hela vintern. I morse var det inte så farligt men när jag kom hem från jobbet nu i kväll så var det -20 grader och nu är det nog ytterligare någon grad kallare. Burr!
 
Tömkörde trots kylan Räkan, hon var spänd och kort i kroppen och även om hon släppte efterhand så var hon kort och stum i steget. När jag drev på henne så sprang hon bara fortare utan att länga ut steget, när vi skrittade av satte hon i alla fall bakhovarna i framhovarnas spår men inget övertramp och det är ju verkligen önskvärt. I dag var det nog ännu lite mer spänt och stelt pga kylan men jag inser ju verkligen hur mycket spänningar hon har i kroppen. Mycket lösgörande arbete väntar framöver! 
 
Så mycket mer blev det inte i dag, väderprognosen för i morgon ser inte alltför positiv ut men jag håller tummarna att det ska gå att motionera några av hästarna i alla fall. Dessutom kommer hovis i morgon och Räkan ska få ordentligt med broddar och snösulor.
 

Härliga vinter!

I dag har det varit en härlig vinterdag med lagom temperatur och bra ridning!
 
Började med Orvar som jag red ut en sväng, i dag var han pigg och inte så spånd så det blev mycket trav och några galoppfattningar. Sen red jag Räkan, hon fick gå samma sväng som Orvar gick igår. Det innebär ju ett rätt lugnt tempo men ändå jobb med att pulsa i snön (även om det inte är så mycket snö än) och jobbig terräng med backar och stockar att gå över, jag tror det är bra jobb för henne som behöver slappna av i både kropp och huvud.
 
Sen var det dags för dagens stora äventyr, då jag och Malin skrittade ut med Szum och Oliven! Det gick jättebra även om han var lite spänd i början. Vi skrittade upp i skogen och styrde lite runt träd och sen hem igen, han blev nog rätt trött, för efteråt red Malin vidare för en längre tur (med högre tempo) och jag tror inte ens Szum märkte att de gick i väg. Jag är otroligt nöjd med honom i alla fall!
 
På eftermiddagen åkte jag i väg för att ha lektion, sen hem igen för middag och lite världscuphoppning på tv. På kvällen tömkörde jag Taggen, som var riktigt fin, och klippte Oliven. Full fart i dag med!
 
Den här bilen togs sist vi red ut med Szum, det är nästan tre månader sen.. 

Min nya pålle!

Jag har blivit med häst igen. Som om det inte är nog med två tokhästar så har jag nu även köpt Szum! Det har varit på gång ett tag, Camilla som äger honom tycker att hon har nog med Cornelis (som ju också var här i somras) och känner inte att hon har den tiden som Szum kräver. Jag fick möjligheten att köpa honom till ett bra pris och efter lite fundering så bestämde jag mig för att slå till. Det är givetvis en chansning eftersom han är lite stökig, men jag hoppas att jag ska få ordning på honom. Han kommer nu få väldigt mycket tid och jag kommer lägga mycket jobb på honom, allt ska få gå riktigt långsamt och steg för steg. Ska bli spännande och se hur det slutar, givetvis får ni följa jobbet här på bloggen.
 
Jag tycker att det är en fin häst som kommer kunna bli en bra tävlingshäst bara han fungerar. Det är en häst jag lär mig väldigt mycket av att jobba med, och det är ett litet projekt som jag gärna vill slutföra och ro i land. Jag skulle ju inte köpa någon mer häst och absolut inte Szum som jag tycker är för stor för mig, men jag gillar hästen även om han testar mitt tålamods gränser väldigt ofta. Jag hoppas ni följer våran utveckling här på bloggen och att ni håller en tumme för vi ska nå våra mål, eller i alla fall mina mål! Men var beredd på att det kommer ta tid, för nu är han min och vi har all tid i världen!
 
Szum när han precis hade kommit hit, han ser lite psyko ut på den här bilden!
 
 
 

Oplogat!

I dag har det varit full fart både på mig och snöandet!
 
Jag skulle ha en lektion i ridhuset och tänkte ta med mig Taggen och rida honom innan. När jag kom ut i morse hade det snöat lite,  jag tyckte inte det var så farligt mycket och jag trodde att det skulle vara plogat bara jag kom ut på lite större väg än den utanför mig. Men jag hade visst lite fel där, så jag fick köra ungefär 3 mil på oplogad väg med transporten,  jag var glad att jag bara hade en häst med mig. Mitt på dagen var jag på hemväg igen och inte ens nu var vägen skottad på den här sidan älven. Det är en ganska rejäl och seg backe som kan ställa till det när man kör släp, den var oskottad och jag fick fick gasa ordentligt för att tamig upp där. Taggen var less i släpet och härjade så släpet skakde, jag ville inte lämna de uppkörda bilspåren och i en kurva möter jag en bil som kommer med bredställ! Men det gick bra det med, jag tog mig hem men lyckades sen fastna med släpet i en dikeskant när jag skulle parkera det... Ja, ja man kan ju inte lyckas med allt...
 
Ridningen av Taggen gick sådär... Jag kunde väl egentligen inte kräva så mycket, han är ju väldigt lite riden och jag ville mest försöka lösgöra honom ordentligt. i traven kändes han rätt fin men galoppen var en katastrof! Fast galoppen är ju det stora problemet och nu var han inte galopperad på tre veckor för vilan så det var inte så oväntat, positivt var att han faktiskt släppte ganska bra även i galoppen på slutet. 
 
Hemma igen, efter några snabba mackor, var det full fart på ridningen. Red ut Orvar, han var väldigt laddad när vi började men rätt trött och sansad när vi var klar, ändå höll vi väldigt lugnt tempo. Vi red först en sväng på nersidan, och sen fick han gå i skogen hä hemma och spåra upp stigarna, vi var som en stor snöboll innan vi var klara! Sen red jag Szum, samma upplägg som i går med att jag först jobbade honom från marken och sen red. I dag var första gången sen jag åkte av som han faktiskt försökte bocka igen. Ganska direkt när jag suttit upp och börjat rida så skuttade han till och sköt rygg, kändes nästan som när en häst får sadeltvång (vilket jaginte tror han fick). Jag sa "nej" och tog tag i honom, varav han direkt slutade och stannade. Sen fortsatte vi rida och det var inga mer problem. Jag har väntat på att det ska komma någon form av test från honom och det känns skönt att han faktiskt lyssnade på mig, kanske har höstens jobb gett lite resultat ändå? Sen är jag givetvis medveten om att det kommer komma fler test från hans sida, men den här gången var det faktiskt jag som vann! Avslutade sedan med att rida lite dressyr på Räkan, hon kändes faktiskt bättre än hon gjort på länge och var riktigt rolig att rida. Det blev dock mest lite jogging och övergångar, med målet att få henne lösgjord och bjuda bättre.
 
På kvällen var jag på julbord med Ica så nu är jag tokmätt och lär inte orka göra så mycket mer i kväll!
 
Räkan kanske börjar hitta sin gamla form igen? Här bild sen i våras.

Travsteg!

Det börjar märkas på Ica att det närmar sig jul, det är verkligen full fart och i dag var jag helt slut när jag kom hem. Jobbade i alla fall Szum lite, först från marken och sen red jag. Han kändes jättefin så i dag provade vi att trava lite för första gången. Det blev bara några meter i taget, men i stället gjorde vi det flera gånger. Jag försöker verkligen se alla pyttesmå framsteg med honom som små segrar och det går faktiskt åt rätt håll!

Snöigt!

Dagen började inte så bra eftersom mina vinterridstövlar gick sönder i dragkedjan när jag drog på dom i morse. Men som tur var hade jag redan innan bestämt mig för att åka till Sundsvall i dag för att köpa nya, då jag tyckte de andra var för kalla, dock trodde jag nog att de skulle hålla lite längre än knappa två månader.
 
Det var full fart på förmiddan för att hinna med alla hästar, även full fart på snöandet så jag var som en snögubbe innan jag var klar, men jag vill verkligen ha snö så jag klagar inte! Började med att tömköra Szum som verkligen var i gasen i dag. Men jag tycker verkligen det är fascinerande att han går från spänd, stressad och hysterisk, backande, sparkande och bockande till att lugnt och avspänt trava i låg form på typ en halvtimme! Sen tömkörde jag Taggen, han var jättefin i vänster varv men i höger är det svårade. Får inte till formen lika bra och han spänner emot mer, i dag ställde han sig på bakbenen två gånger dessutom. Det händer så snabbt med honom, ena sekunden travar han på volten och nästa har han rest sig, han är inte alltid så enkel att förstå sig på.
 
Räkan fick gå galoppprogrammet i lina och sen red jag ut Orvar. Han var rätt spänd i dag, tror han hoppade till varje gång det åkte av snö från träd eller buskar. Dock lyssnar han ändå bra fast han är spänd men han behöver helt klart träna mer på att gå ut ensam. Vi avslutade med att ta några galopper i sommarhagen här hemma, det är så härligt att galoppera i snön även om det ännu fattas en del snö för att vara idealiskt.
 
Resten av dan ägnades i Sundsvall, där det snöade ännu mer, och åt att handla varma ridkläder. Nu hoppas jag att jag ska överleva vintern!
 
Orvar i dag!

Inställt pga kyla!

Då har vi kommit till den tiden på året då det är svårt att planera lektionsdagar pga av kylan. I dag var det -22 grader 8och ännu lite kallare dit jag skulle) så det kändes inte så aktuellt att ha lektion utomhus så det blev inställt. Här hemma har det också gått på halvfart. Jag har ridit Räkan och Orvar och däremellan pysslat inomhus.
 
Båda hästarna fick gå ett lätt dressyrpass, mest lite jogging för att dom inte skulle bli för svettiga, på ungefär en halvtimme var. Jag frös inget alls när jag red så det var skönt. Räkan var superspänd när jag började, inget konstigt då hon ju varit spänd länge och kylan samt fyra dagars vila med tappsko knappast gör saken bättre. När vi började gick hon med så korta steg att en shettis nog hade tagit längre kliv, men efter en stunds jobb med syfte att stretcha ut och rida lång och låg i formen så travade hon normala travsteg och hade slappnat av. Orvar var jättefin, kändes mjuk och gick undan bra för innerskänkeln, och då blir formen bra. Han är en riktig pärla!, och ger en jättefin ridkänsla!
 
Det är lite extra stök med hästarna när det är kallt. Jag vattnar dom med varmt vatten flera gånger varje dag och i dag fick Räkan ett extra ylletäcke under sitt täcke eftersom hon var så spänd i ryggen. De äter ju extra mycket när det är så här kallt, det i kombination med att ingen vill köra traktor till mig för att köra ut bal ställer till det lite i kylan. jag vill ju verkligen inte att de blir utan mat när det är kallt. Men det finns som tur var lösningar till allt. Jag hade, förutseende nog, ställt nägra balar nära hagarna och i kväll fick jag hjälp av snälla (och starka) grannar att rulla ut en bal i lösdriften. Så nu sover jag lugnt i natt med!
 
Mat vill pållana ha när det är kallt!

Kakbak!

Haft en skön hemmadag i dag, lite kallt men på dan var termometern uppe i 12 grader vilket ju känns okej. Nu i kväll är det -20 grader och det är lite väl kallt tycker jag!
 
Jag och Malin red ut på förmiddan med Orvar och Oliven, och sedan åkte jag med Räkan på utflykt till grannen för att få hennes tappsko påslagen. Hemma igen så tömkörde jag en överladdad Szum. Att han var pigg märktes redan i morse när jag ledd ut honom, han pep och studsade redan då. När jag tömkörde var han ordentligt busig i början och bockade och studsade runt. Har ju lärt mig att det bara är att vänta ut honom och efter en kvart hade han slappnat av och skrittade lugnt. När han väl har kommit dit så är han väldigt lyhörd och uppmärksam, men när han far runt hör han inte alls vad jag säger... Ungefär som ett speedad dagisbarn, han påminner rätt ofta om ett sånt! Han var i alla fall väldigt fin sen!
 
Dagens stora glädjeämne var taggen. Jag har inte ridit honom på nästan två veckor och jag vet inte om det är vilan eller tömkörningen (eller bara en tillfällighet) men han kändes riktigt fin i dag, över all förväntan! Red ett lugnt dressyrpass, mest som ett joggingpass med mycket stretching i låg form. Nu känns det roligt att komma i gång med honom igen!
 
Nu i kväll har jag bakat lite, eller va sägs om tekakor, lussekatter och nougatkakor?
 
Taggen liggger på plus igen!

Kvällen!

I dag har det varit kallt, -17 grader nu i kväll och jag tömkörde Taggen efter jobbet. Tycker det är bra att tömköra när det är kallt för man håller värmen bra och kan ha mycket kläder på sig, enda problemet är händerna då man gärna blir kall av att hålla töm och pisk och ju inte vill tappa finkänsligheten med klumpiga vantar.
 
Gick i alla fall väldigt bra att tömköra Taggen. Han var lite mer avspänd i kväll och stundtals, faktiskt ganska långa stunder, riktigt fin! Skulle önska att han var lite mera lösgjord, framförallt i huvudet men det kommer nog. Och så skulle jag önska mer bjudning, men det är precis som när jag rider honom -bjudningen kommer när han spänner av. Jag tror i alla fall att tömkörningen kommer vara ett bra jobb för honom så vi ska fortsätta jobba med det! 

Projekthästar!

Jag läser hästannonser varje dag, bara för att det är intressant, och kan konstatera att det är många projekt och problemhästar ute på annons just nu. Hösten är ju en perfekt tid för att fynda hästar då det alltid kommer ut billiga hästar när det börjar bli dags att stalla in, men just nu verkar det vara ovanligt många hästar som säljs som projekt. Det är flera som är påbörjad inridning men som inte slutförts eller hästen ahr stått länge, flera har sålts men kommit tillbaka då köparen blivit rädd för hästen, hästar med sadeltvång eller uppsittningsproblem, hästar som vilat länge eller haft skador sedan tidigare. Och jag tror verkligen att man kan fynda bland dessa hästar om man har tiden och kunskapen, även om det givetvis finns en del "skithästar" också, och med det menar jag hästar som det inte är värt att lägga tid och pengar på. Hade jag bara haft lite mer pengar, tid och stallplatser så hade jag nog köpt ett helt gäng av dessa hästar, för jag tycker ju verkligen det är roligt med dessa projekt. Och även om mitt tålamod inte alltid är det bästa annars så har jag ett enormt tålamod med hästarna och kanske speciellt med dessa hästar som inte är helt lätta. 
 
Men min reflektion handlar egentligen inte så mycket om möjligheten att göra fynd som om det faktum att det finns massor av hästar som hamnat snett. Hästar som det egentligen inte är något fel på utan som hamnat hos fel ryttare, eller som behövt lite mer tid, eller hästar som ägarna bara inte hunnit med. Och därmed även många hästägare som står med hästar som de är rädd för, kanske inte klarar av eller hinne med. Detta skapar ju såklart dåligt samvete och gör att hästarna och ridningen blir något betungande i stället för något roligt, och det blir lätt något som blir jobbigare ju längre tiden går.
 
Jag skulle önska att fler tog hjälp tidigare! Innan det blir stora problem, innan man blir rädd och innan ridningen bara blir något jobbigt! För det finns hjälp att få, i bland kan det hjälpa att rida någon lektion eller ta hem någon som kan rida hästen (eller hantera hästen om det är problemet) och annars lämna i väg hästen en period! Det kan göra mycket för hästen och du som ägare kan få hem en "ny" häst som kan göra ridningen rolig igen! Våga ta hjälp!
 

Okunskap!

Jag upplever att det finns en stor okunskap om hästar, dels bland hästägare och hästfok men framförallt bland de som inte kan eller är intresserad av hästar. Det är ju egentligen inte så konstigt men för oss insatta är det lätt att glömma bort. Vi märkte ju av det i samband med att Rolf-Göran vann Jerringpriset för snart ett år sedan, av den debatten som uppstod då förstod man att okunskapen om ridsport är stor ute i landet, och nu har en ny debatt ploppat upp, efter insamlingen till Sara Algotsson-Osthults häst. Men jag märkte av okunskapen, lite oväntat, i dag när jag satt i kassan på Ica.
 
Det har ju varit rätt kallt i dag (-18 grader) så dagens samtalsämne har givetvis (och som vanligt) varit vädret. En tant berättade att hon var så orolig för djuren, för dom stackars hästarna som var tvugna att vara ute. Hon trodde inte alls på att de inte frös, för de hade ju så lite päls och det kunde aldrig vara bra för dom att vara ute i kylan. Som tur var så hade jag ingen kö just då utan hade tid att lugnt och fint förklara hur hästar fungerar och klarar kyla. Att dom sällan fryser i kyla om dom har mat, får varmt (ljummet) vatten och inte är klippta, att de oftare fryser om det är regn eller blötsnö kring nollan och att de håller värmen på ett helt annat sätt än oss. Jag berättade att jag anser det är värre för hästarna att stå inne i ett varmt stall med många plusgrader för att sedan gå ut i kylan, den temperaturskillnaden tror inte jag är bra (ännu värre i de stall där man har samma täcke inne i värmen och ute). Avslutade med att berätta att jag byggt ett kallt stall där jag frös men hästarna mådde kanon, och att jag byggt så för hästarna skull.
 
 
Och tanten var så glad och tacksam! På eftermiddagen kom hon tillbaka för att skicka ett paket och då sa hon igen vad glad hon var att hon nu fått veta att hästarna inte frös så hon slapp må dåligt över de hästar hon såg ute! Det var verkligen roligt att jag kunde lätta hennes samvete, men jag inser samtidigt vad viktigt det är att vi sprider sån här kunskap. För om folk tror att hästarna fryser när det är kallt så är det ju inte så konstigt att hästägare får obefogade djurskyddsanmälningar eller gnäll från grannar för tex. de hästar som går ute på lösdrift. Så sprid kunskap om våra hästar, hur de fungerar och om ridsporten, då kan vi få större ackseptans bland allmänheten och på sikt mer mediautrymme, mer plats i samhället och mer pengar i sporten! Och det behövs!
 
Sen finns det en stor okunskap även bland hästfolk och hästägare, men det tar vi en annan dag...
 
 

Frusna tår!

Nu är vintern här på riktigt! I morse hade jag -14 grader och nu i kväll är det -17 grader, eftersom man inte är van så känns det väldigt kallt! Hur ska jag överleva hela vintern?
 
Började i morse med att tömköra Taggen innan jobbet. Som jag skrivit förut så har jag inte tömkört honom så mycket för att han blir spänd och får i bland nästan lite panik och sticker. I dag gick det ganska bra men han drog i väg en gång, det är lite otäckt för det kommer plötsligt, och han känns väldigt blockerad och rädd i dom lägena. I övrigt gick det ganska bra förutom att han behöver gå fram mer, komma mer genom kroppen och släppa i överlinjen. Men det kommer nog!
 
Efter jobbet red jag och Malin ut med Orvar och Oliven. Vi red byvägen och det gick lugnt till förutom att vi mötte en lös hund. Men vi räknade ut vilken hund det var och ringde ägaren som kom och hämtade hem hunden. jag frös rejält om fötterna innan vi var hemma, måste byta stövlar för de här stövlarna var inte alls varma. De jag hade i fjol var bättre men de säljs inte längre. Sen tog jag Szum direkt och då fick jag upp värmen igen. Jobbade honom från marken och red uppe på gräsplanen. Det gick jättebra fast han var lite spänd och orolig när jag gjorde i ordning honom. Nu börjar det bli dags för nya utmaningar för oss!
 
 

Snöyra!

I dag har det varit rejält kallt ute, det har snöat och blåst genom alla kläder! Efter jobbet tömkörde jag Szum, ville kolla lite hur han tog blåsten men han var lika fin som i torsdags så det var bra. Det är en väldigt rolig häst att jobba med men man får verkligen träna sitt tålamod. Gäller att verkligen vänta ut honom och inte börja jobba honom i trav för tidigt, skritten måste vara avspänd först -då blir traven också bra och avspänd.
 
Åkte sedan i väg och hade en lektion med tappra hästar och ryttare i snöyran. jag var rejält genomblåst och frusen efteråt. Väl hemma igen och med hästarna inne blev det middag och fakturering framför "Så mycket bättre".
 
Orvar och Räkan när det var snö i oktober, nu verkar vintern vara här på allvar!

RSS 2.0