Funktionärsdag!

I dag har jag varit funktionär på klubbens ponny hopptävling. Förutom att jag vat genomkall när jag kom därifrån då var det het okej. Vi hade bra flyt och en hel del fina ponnyer fick jag se!
 
När jag kom hem bogserade jag hem en traktor åt Nisse som hade stannat och sedan laddade jag om med mat och en halvtimmes sömn i soffan. Sen jobbade jag Odessa och Chokladen i töm. För Odessas del är det fortfarande precis i början av tömkörningen, vi hade innertömmen direkt i bettet och ytter över ryggen, och började lite på volt som vi sedan utökade.  I dag kändes det som att hon började förstå att hon skulle följa innertömmen och det gick att styra ut henne lite för ytter. Chokladen tömkörde jag också på banan, hon var lite spänd i början men släppte sedan. Mycket travjobb i dag och bland annat över bommar. Nu sova och ladda om!
 
Chokladen i kväll!

Teorikurs!

Ica igår med, sen järnet hem för då var det bara en timme kvar till min teorikurs skulle börja! Temat igår vsr longering och tömkörning, och det var lite nervöst innan eftersom det både var nytt ämne och en del nya bekantskaper. Tror att det gick ganska bra. Kursen var 3.5 timme och tiden gick jättefort, inga problem att fylla tiden. Förutom rent teoretiskt prat så fick både Lilla grå och Clarinett vara med och visa upp sig. Lilla grå longerade jag och Clarinett gick i töm. Tror att Clarinett trivdes med att ha publik för så på och ivrig som hon var igår brukar hon inte vara, som en primadonna!
 
När kursen var klar ramlade all trötthet över mig och det var bara att sova. I dag ska jag vara funktionär på klubbens ponnyhopptävning, jag har rustat mig med vinterkläder!

Icadag hela dagen!

Igår var det Ica som gällde hela dagen! Först jobbade jag och på kvällen sen hade vi middag och avtackning för  en som gått i pension.  De fär två timmarna mellan hann  jag flytta Räkan till fölhagen, skriva ut de sista pappren inför kvällens kurs, städa och hjälpa Nisse fixa ett krånglande bankid. Och såklart duscha och byta om. Rätt bra gjort tycker jag!
 
Nu gör jag sista rycket på jobbet innan min majsemester. Jobbar i dag och kortdag på måndag, sen kan fölis få komma! I kväll är det både lite körigt och spännde då jag har teorikurs om longering och tömkörning, och den börjar bara en timme efter att jag slutat jobbet....

Tandlös!

Dagarna rusar i väg, och jag hinner inte alls med allt jag vill!
 
I dag började jag med att montera upp övervakningskameran till fölhagen, jag har inte kopplat in den än (och Räkan går ju inte i den hagen än heller) men det är förberett i alla fall. Som hon ser ut nu så brukar det vara föl inom en vecka, så det börjar dra ihop sig!
 
Sedan red jag Clarinett, provade att ta bort padden under dressyrsadeln för att se om det blev bättre, men det blev sämre då nu behöver jag inte fundera över det. Däremot kändes hästen superfin och speciellt galoppen som det verkligen har släppt mycket i efter kursen på annandagen. Avslutade med att skritta lite i terrängen i skogen.
 
Så kom Linda och vi började med Odessa. Longerade, repeterade att jag hängde på henne och avslutade med att jag satt på henne. Jag satt upp och av några gånger och det kändes lugnt. Sedan red vi Tant och Chokladen, som sist skrittade vi i skogen hemma i lite besvärlig terräng, efter kursen förra veckan så är jag ännu mer övertygad om att det är rätt träning för Chokladen. I dag var hon väldigt spänd när vi började och hon fick även ett ryck och bockade lite och reste sig en gång, jag tror att det var lite lättare sadeltvång och bara en massa spänningar som skulle ut för så fort hon hade gjort det så slappnade hon av och gick bättre. 
 
När jag var klar i stallet så var det fika och ombyte och sedan sista tandläkarbesöket. I dag har jag dragit en visdomstand, och det hoppas jag att jag aldrig behöver göra om! Sen lite ärenden, i väg på en lektion och så hade jag teorikurs! Denna gång om sits och liksidiga ryttare, alltså det som kag gått så många kurser i, det är verkligen svårt att prata om det eftersom det fortfarande är mycket kvar att lära och förstå, och det är ett svårt ämne. Men jag tror och hoppas att deltagarna fick något med sig hem i alla fall! Förhoppningsvis har jag fått de att tänka till lite, inte bara i ridningen utan kanske även i bilen och i köket...

Aprilväder de luxe!

Även om det känns som det varit aprilväder sedan i höstas så tog det nog priset i dag. Bara under tiden jag tömkörde Chokladen hann det växla mellan regn, snö, hagel och stormbyar.... Och såklart blåst på det, känns som våren blåser bort!
 
Lite bättre väder på förmiddagen. Jag gjorde fölhage och fixade klart det sista papperen pch skrev fakturor inför teorikurserna innan jag började med hästarna. Först ut var Lilla grå som fick gå lite i töm. Sedan red jag Szum, det började blåsa upp och han var ofokuserad och stod emot, red tills han började släppa då avslutade jag.
 
Odessa fick prova på lite tömkörning. Väldigt enkelt, innertömmen direkt i bettet och yttertömmen över ryggen och så jobbade vi på volt med halt och start. Gick väldigt bra så nästa gång avancerar vi lite. Avslutade med att tömköra Chokladen, först i skogen hemma med rejäl backe och mycket att lyfta på benen föroch sedan lite travjobb på banan. 
 
Sedan en snabblagad middag innan jag åkte i väg till massören igen, min ischias stör mig fortfarande, sedan efter det så körde Nisse balar till mina hästar innan jag åkte i väg för några lektioner. Det är faktiskt ännu roligare att ha lektioner nu efter alla kurser jag gått, men det var samma knyckiga väder. Sista lektionen innehöll både regn och snö, sen när vi var klara tittade solen fram! Nu har är hästarna fixade och jag har fikat glass så nu blir det natt!
 
Odessa funderar över dagens övningar!
 
 
 

Tröttmössa!

Det har varit lite segt i dag.. Kanske inte så konstigt efter gårdagens äventyr!
 
Jobbat till 18.15, alltså rätt lång dag, sen red jag Clarinett. Med tanke på att det är en vecka sen jag red henne sist, och bara en tömkörning sen dess, så gick det bra. Speciellt galoppen kändes bra! Sen fortsatte jag med teoriplaneringen, känns som jag aldrig blir klar med den...
 
Nu har jag gett upp för i kväll, dags att sova!
 
Clarinett efter dagens ridning!

Wången åter igen!

Den här dagen började som gårdagen, alltså inte alls som planerat...
 
Klockan 3.30 var vi uppe och en timme senare var mina hästar fixade, hingsten lastad och vi var på väg, som tur var i god tid. För vi hann bara förbi Krångede, en sådär 5 mil (av 17,5 mil) när motorlampan på Nisses bil började lysa och bilen gick ner på något typ sparläge. Efter en kort stunds funderande så vände vi och åkte hem och bytte bil! Själva bilbytet gjorde vi på mindre än 5 minuter (!!!) men vi var ju ändå nästan två timmar sena när vi kom i väg för andra gången! 
 
Men vi hann upp innan premieringen började, vilket var tur för Nisse skulle ju inte bara visa häst han skulle även mäta alla hingstar och vi hade en av kälkarna till körprovet i våran transport!
 
Resten av dagen flöt på, vädret var trist med rejäl blåst, men en hel del fina hästar. Framförallt en fin svart nordsvenskhingst med 10 på traven och en irish cob som också rörde sig fint. Nisse visade den hingst som han ska ha på station i sommar, en fin och dessutom mycket trevlig herre, för sundhetskontroll. Då får de inga poäng utan bara ett utlåtande om skicket.
 
När vi kom hem så var jag tvungen att vila och sova en liten stund innan jag orkade med mina hästar. Som ni förstår så blev det inget ridet utan jag och Chokladen tränade på att gå slow i backe (se gårdagens inlägg) och sen tog jag in och nattade. Mina hästar har vilat sig i form denna vecka, men vädret har ju också varit trist med blåst hela veckan, så det får vi ta igen till veckan!
 
Furir i blåsten!
 
 
I ridhuset:
 
 
 

Felplanerat!

Det blir ju sällan som man tänkt sig, och ännu mer sällan med hästar inblandat...
 
I morse klev jag upp så jag skulle hinna ta Odessa innan jobbet, men det blåste nästan storm så i stället gjorde jag klart teoripappren jag började med igår, så nu är de klara till en kurs i alla fall! Fast det fattas ju en del annan planering såklart. 
 
Efter jobbet så var det meningen att jag och Nisse skulle åka upp till Wången. Det är hingstpremiering där i morgon och Nisse ska visa den bruksnordishingsten han ska ha i sommar för sundhetskontroll. Kvällen innan är det middag och vi tänkte bo där. Men Nisse har även ett sto som skulle ha fölat för nästan två veckor sedan men som inte har kläckt än, så vi blev hemma i kväll och åker i stället sjukt tidigt i morgon. 
 
Tyvärr kunde jag inte rida ändå, jag är väldigt ridsugen nu, för det blåste fortfarande rejält, men jag bestämde mig ändå för att jobba lite hästar. Först Szum som jag tog i töm och ville känna på efter gårdagens genomkörare. Vi hann kanske jobba i 5 minuter innan en häst fastnade i ett staket och rev sin hage, tog inte många minuter innan det galopperade runt en lös häst runt banan... Tog ner Szum och satte fast honom, lagade hage, fångade häst och sen fortsatte jag och Szum jobba. Men det gick aldrig speciellt bra... I stället longerade jag Odessa, hon fick repetera sen igår med inspänningen och vi klarade oss utan spännande störningsmoment. Avslutade med att Chokladen fick träna på att gå långsamt nerför en backe, det var en grej jag fick med mig från kursen i veckan. Jag är lite skeptisk men tänkte ge det en chans, och Chokladen är första försöksdjur!
 
Nu är Nisse klar med hingsten, allt är packat och frukost förberedd, så nu är det bara att sova några timmar!

Uthoppad!

I dag har det inte varit något mysväder, ordentligt blåstigt och stundtals både snö och regn. Tror snart att det snöat mer i april än det gjorde i december! Så trots att jag var ordentligt ridsugen efter allt kursande så fick det bli annat jobb på hästarna i dag! Men en av hästarna började dagen med egen motion....
 
Jag släppte ut Chokladen och Odessa i morse och de skuttade glatt omkring i hagen, taggade av blåsten. Så gick jag in på toaletten och var inne max 5 minuter, och när jag kom ut igen var det kaos ute med hästar som tokgalopperade i alla hagar, och en Choklad som galopperade utanför hagarna! Stängslet var helt så jag misstänker att hon hoppat ut, nackdelen med att löshoppa unghästarna! Inte första hästen som sedan hoppat ut ur hagen, Clarinett hoppade inte bara ut ur hagen utan även in i hagen igen första vintern vi löshoppade henne! Chokladen fick nog lite hjälp av blåsten och jag funderar på att ta med mig en vindmaskin på treårstestet!
 
När ordningen var återställd och stallet klart så jobbade jag Lilla grå i töm. Fokus var på att få henne att länga ut kroppen och steget. Sen longerade jag även Odessa, i dag med tömkörningsgjorden och hon fick prova på en lös inspänning. Vill gärna longera lite med inspänning innan jag börjar rida för att hästarna ska ha accepterat bettet och kontakten innan. 
 
Sen i väg på Ica i vanlig fredagsordning! På kvällen jobbade jag Szum i töm och fick kämpa med att verkligen få ut honom på yttertömmen och få jämnt stöd i handen. Satte mig sedan och började skriva teoripapper inför nästa veckas kurser, har två kurser under nästa vecka så det gäller att jobba med dom redan nu. Jag har ju så lätt att skjuta det till sista kvällen! Men nu har jag i alla fall lagt ner jobbet för i kväll, ny dag i morgon!

Home sweet home!

Hemma igen! Trött och slut! I dag har jag varit piggare men blev väldigt frusen och trött, för att inte tala om vad min ischias tyckte om att stå stilla och om att frysa... 
 
I dag har vi pratat om hästarnas olika förutsättningar och probkem, och om sadlar och dess anpassning. Kursledare var Maria som tillverkar Ergo X sadlarna. Väldigt intressant, men en sammanfattning får bli en annan dag!
 
När jag kom hem fick Clarinett jobba lite i töm, något mer än så orkades inte med!
 
Vi var både i sal, stallet och ridhuset!

Wången igen!

Så är jag på Wången igen, men det blev inte som jag hade tänkt mig...
 
Jag hade väckarn på före 5 så jag skulle hinna upp till sitskursen. Men kände direkt att jag mådde sådär, men jag brukar kunna ha ont i magen och vara hängig på morgonen så jag tänkte att det nog ger sig när jag kommit igång. Fick i mig ett halvt glas proviva och var på toa tre gånger på en halvtimme och var spyfärdig av att gå uppför trappan... Bara att inse att det inte fungerade och jag lade mig igen, lyckades sova nästan en timme och mådde lite bättre, tillräckligt för att kunna släppa ut hästarna och fixa stallet i alla fall. Bestämde mig för att åka om än försenad. 
 
Jag drack väldigt mycket apelsinjuice igår kväll, säkert  en och halv liter, misstänker att juicen antingen var dålig (efter bäst föredag vilket jag sällan bryr mig om) eller så blev det bara för mycket apelsin... Dålig blev jag i alla fall!
 
Jag kom fram lagom till de drog igång efter lunch. Mådde ändå bra då, och hade fått i mig en macka och en banan och inga toabesök. Vi skulle göra sitsoptimering på varann i ridhuset och det blev nog lite jobbigt för jag blev jättedålig igen och jättefort! När jag såg mig i spegeln var jag likblek! Men jag låg några minuter på toalettgolvet, fortfarande utan att spy något, och sen fick jag en stol att sitta på! Det tog bara en liten stund så var jag piggare igen. Tyvärr blev jag väldigt frusen i stället....
 
När kursen var slut för dagen så tittade jag på när Sara red på islandsovalen innan jag checkade in på hotellrummet. Jag har planerat lite inför teorikurserna men mest har jag nog slappat och sovit, tror att jag behövde det. Frös jättemycket nu och misstänker kute feber eller så är jag bara hängig efter att inte ha ätit något i dag.. Det visar sig i morgon, jag hoppas på att vara pigg då!

Hemmadag!

Haft en skön hemmadag i dag, visserligen kallt i morse men sedan sol och riktigt behagligt! 
 
Började dagen försiktigt med att borsta av hår från de hästar som inte rids och bära bort löshoppningen. Sedan red jag Szum först, fick till några riktigt bra vänsterfattningar efter inspirationen från igår!
 
Så kom Linda och hon hjälpte mig att hänga på Odessa! Jag longerade först, gjorde uppsittningsövningarna och stod på pallen och hängde över henne. Sedan hängde jag på henne och Linda ledde runt oss. Vad Odessa tyckte? Att det var mysigt med allt gos, men hon förstod inte varför vi inte kunde stanna mitt i allt och mysa i stället! Sedan red vi ut med Tant och Chokladen, vi skrittade i skogen ovanför gården, i ganska besvärlig terräng och rejäla backar, vilket gick jättebra! Och sen avslutade vi med att prova lite trav på banan! Hon var inte alls lika vinglig och okoncentrerad i dag, utan det kändes riktigt bra!
 
En liten paus, upp på Ica och handlade (och glömde ändå hästarnas rapsolja) och fikade innan jag red Lilla Grå! Hon gick rätt bra, hittade någon fler växel i traven även om det fortfarande fattas mycket. Sen har jag ätit, tittat på "Allan den bevingade hästen" och så har hästarna fått nya balar. Nu ladda för kurs i morgon!
 
Szum i dag!

Annandag påsk!

I morse åkte jag och Clarinett till Wången för att träna för Sara, inte bara ett pass utan två!
 
När vi red fram till första passet så tog en töltande islandshäst all hennes fokus, den såg nog lurug ut med sina kvicka ben. På själva ridningen gick hon helt okej, men jag fick en mental kolaps och glömde bort hur man fattar galopp... Under pausen hann Clarinett välta ut vattenhinken två gånger och döda sitt ylletäcke! Hon var inte helt nöjd med att stå i en box och vänta. Andra ridpasset var jag lite orolig att hon skulle vara trött, men redan första traven kände jag att det var mycket tryck i henne! Hon var verkligen superfin, framför allt i traven men även galoppen var bra, jag tror inte att hon gått så bra någon gång innan! 
 
Så jag var verkligen jättenöjd och bilresan hem gick av bara farten. När jag var klar i stallet så hade Nisse kaffegäster så då snodde jag ihop en kladdkaka! Nu är jag rätt trött efter en lång dag och typ 35 mil i bilen. God natt!
 
Clarinett spanar in utsikten på Wången!
 
Clarinett hade en gång ett ylletäcke:
 

Påskdagen!

I dag har vi haft löshoppningsdag här på Brännan! Jag brukar ju åka till ridhuset för att löshoppa men det är svårt att passa ihop tider med andra och när ridhuset är ledigt, dessutom tar det ganska mycket tid och jag får ju bara med mig två hästar då. Så i dag testade jag att löshoppa här hemma, det gick bra förutom att Szum råkade hoppa ut från banan... Kanonväder dessutom, även om det var kallt på förmiddagen!
 
På förmiddagen förberedde jag lite. Fixade staketet på banan genom att sträcka upp stolparna och byta tråd, bygga fram det mesta gjorde jag också. Red också ut en liten sväng på Tant innan jag laddade upp med lite fika, och förberedde en äppelpaj. Jag hann också fakturera innan Linda (med vän) och Pia, som bor söderut men är hemmavid i påsk, kom och hjälpte mig!
 
Vi började med Clarinett. Hon var superladdad men hoppade bra, upp till ca 115 cm, är en perfekt häst att börja med för när hon inte håller på att dumma sig och smita ut så gör hon allt klockrent! Fortsatte med Lilla grå, hon hoppade också bra men något lägre. Lemonaden fick prova löshoppningsringen för första gången. Hon förstod inte alls var det gick ut på, och inte blev det lättare för henne att kompisarna racade i hagen bredvid. Men hon hoppade glatt över de där hindren som var i vägen! Tycker ändå att det var en bra erfarenhet, bara att ledas ut ensam från hagen och till banan var det första gången för. Sedan kröp hon ut precis när jag skulle fånga henne så då fick jag jaga henne lite utanför också....
 
Och så var det Szum, han är stor, har stor galopp och inte alltid sen smidigaste. Första varvet han lösgalopperade fick han upp sådan fart att han inte hann svänga på kortsidan utan hoppade ut över staketet, eller genom staketet! Efter den incidenten fick vi göra en specialare och stoppa honom ganska direkt efter hindret så han inte hann få upp någon fart! Chokladen gjorde precis det hon skulle och hoppade runt 1 meter i fag, utan större bekymmer vilket känns bra. Vi avslutade med Odessa som ju aldrig gjort något liknande. Hon var lite förvirrad först men fattade snabbt och hoppningen var verkligen inga problem.  Hon hoppade med bra bjudning och oxern låg på kanske 65-70 cm, mycket duktig!
 
Över lag flöt det på bra, vi var klara på två timmar och dessutom sol och fint väder. Sen fikade Pia och vi äppelpaj innan det blev sen middag, som vanligt.  Nu ny dag och i dag ska jag och Clarinett på dressyrkurs! Filmer från löshoppningen finns på min Instagram, nillashast heter jag där!

Påskafton!

Jobbat i dag med, men betydligt lugnare i dag än igår...
 
Efter jobbet så fastnade jag lite, Nisse hade kaffegäster när jag kom hem så då blev det surr, sen åt vi resterna av gårdagens lax och när jag kom igång med hästarna så var det kväll redan. Men jag red Clarinett i alla fall, och fick en riktig aha-upplevelse! Travade precis innanför spåret och vände tidigare på kortsidorna med fyrkantiga hörn, först fungerade det inte alls! Hon följde inte innertygeln och vi ramlade ut på spåret i varje hörn. Så testade jag att släppa helt på innertygeln, och bara vända lite försiktigt med kroppen, och helt plötsligt gick det jättebra att vända! Helt plötsligt kunde vi med lätthet galoppera på volt, och avslutade med att i vänster varv galoppera på en 12 meters volt, med bra tryck i galoppen och känslan av att kunna minska volten hur mycket som helst! Jag vet ju såklart att det är så här, när man fastnar i innertygeln så åker ytterbogen ut och då går det ju inte att svänga, och jag har hört det på massor av träningar men i dag fick jag verkligen upp känslan av det. Så nu vet jag vad jag ska träna på!
 
Clarinett i dag!

Långfredag!

Det blev verkligen en lång fredag i dag!
 
I morse låg snön kvar men sol och ett par minusgrader, under dagen försvann både snön och solen! Min plan var att rida Szum innan jobbet men när jag tog in honom så hade han en lös sko som inte jag lyckades fästa. Så jag bytte honom mot Odessa! Henne longerade jag, gjorde fförberedande uppsittningsövningar och stod på pallen och hängde och klängde på henne. Det gick väldigt bra så nu är det dags att börja hänga och sitta på henne!
 
Efter några intensiva timmar på jobbet, totalt kaos i dag, så blev det mat och dammsugning av huset innan jag fortsatte med hästarna. Nisse slog på Szums tappsko, för nu var skon inte lös längre utan låg i balen i hagen. Sen longerade jag Szum ordentligt eftersom han upplevdes rätt frustrerad och laddad, han fick galoppera över ett sockerbitshinder och fick igång alla hästarna o hagarna genom att busa och blåsa. Men han var ändå rätt okej att rida, ingen superkänsla och han stod emot lite men okej.
 
Red även Lilla Grå och även hon fick hoppa sockerbitshinder i lina som uppvärmning och jäklar vad hon hoppar! Även ridning men gick bra på henne i dag. Avslutade med att tömköra Chokladen upp till en avfart där hon fick jobba lite trav på volt, lite okoncentrerad då kompisarna gnäggade hemma. 
 
Klockan var nästan 21 när jag var klar i stallet, men jag var ändå inte klar.  Nisse väntade besök, en vän söderifrån skulle komma upp med den hingst, bruksnordis, som Nisse ska ha på station i sommar. Och sen ska han ha med sig två åringar hem igen som han köpt av Nisse. Så jag snodde ihop en påskmiddag, lax med pressad potatis och romsås, som var klar runt 22tiden! Fint folk äter sent, eller hur säger man? Nu är jag i alla fall helt slut!
 
Chokladen i kväll, spanar hemåt!

Långfredag!

Det blev verkligen en lång fredag i dag!
 
I morse låg snön kvar men sol och ett par minusgrader, under dagen försvann både snön och solen! Min plan var att rida Szum innan jobbet men när jag tog in honom så hade han en lös sko som inte jag lyckades fästa. Så jag bytte honom mot Odessa! Henne longerade jag, gjorde fförberedande uppsittningsövningar och stod på pallen och hängde och klängde på henne. Det gick väldigt bra så nu är det dags att börja hänga och sitta på henne!
 
Efter några intensiva timmar på jobbet, totalt kaos i dag, så blev det mat och dammsugning av huset innan jag fortsatte med hästarna. Nisse slog på Szums tappsko, för nu var skon inte lös längre utan låg i balen i hagen. Sen longerade jag Szum ordentligt eftersom han upplevdes rätt frustrerad och laddad, han fick galoppera över ett sockerbitshinder och fick igång alla hästarna o hagarna genom att busa och blåsa. Men han var ändå rätt okej att rida, ingen superkänsla och han stod emot lite men okej.
 
Red även Lilla Grå och även hon fick hoppa sockerbitshinder i lina som uppvärmning och jäklar vad hon hoppar! Även ridning men gick bra på henne i dag. Avslutade med att tömköra Chokladen upp till en avfart där hon fick jobba lite trav på volt, lite okoncentrerad då kompisarna gnäggade hemma. 
 
Klockan var nästan 21 när jag var klar i stallet, men jag var ändå inte klar.  Nisse väntade besök, en vän söderifrån skulle komma upp med den hingst, bruksnordis, som Nisse ska ha på station i sommar. Och sen ska han ha med sig två åringar hem igen som han köpt av Nisse. Så jag snodde ihop en påskmiddag, lax med pressad potatis och romsås, som var klar runt 22tiden! Fint folk äter sent, eller hur säger man? Nu är jag i alla fall helt slut!
 
Chokladen i kväll, spanar hemåt!

Skärtorsdagen!

Fullt ös på jobbet i dag och rätt trött när jag kom därifrån! På kvällen kom Malin och vi red ut medTant och Clarinett. Det snöade och drog kallt så man var som en frusen fiskpinne innan vi var klara! Nu har jag duschat och fått upp värmen igen så nu är det bara att sova och ladda om!

Skärtorsdagen!

Fullt ös på jobbet i dag och rätt trött när jag kom därifrån! På kvällen kom Malin och vi red ut medTant och Clarinett. Det snöade och drog kallt så man var som en frusen fiskpinne innan vi var klara! Nu har jag duschat och fått upp värmen igen så nu är det bara att sova och ladda om!

Påskuppladdning!

Dags att ladda upp inför påsken, i morgon väntar en av årets största handelsdagar! Men det är i morgon det, i dag har hängt med hästarna mest hela dagen!
 
Började med att rida Szum, som var lite svår att få igång i dag men han kom i gång till slut. Vi travade bommar och skrittade ut en sväng efteråt. När jag var klar med Szum så kom Linda och vi red ut med Tant och Chokladen! Vi red samma runda som sist och det är fullt tillräckligt för henne just nu! Efter vpran tur longerade jag Odessa, i dag med stigbyglarna nere och dessutom gjorde jag de förberedande uppsittningsövningarna med henne. Efteråt släppte jag ihop henne och Chokladen, se får hänga ihop ett tag nu.
 
Red även Lilla Grå och Clarinett. Lilla Grå var spänd och mest fokuserad på Chokladen och Odessa, och jag fick ingen bjudning i henne. Med Clarinett så jobbade vi med det vi gjorde på träningen i onsdags, med att ha ner tryck i henne, och avslutade med att hoppa över ett sockerbitshinder lite. 
 
Sen ombyte och fika innan jag åkte på massage. Jag har börjat känna av ischiasen igen, hade stora problem med den för några år sedan, och ville ha hjälp med det nu. Efter massagen åkte jag och köpte pizza på byn, och sedan hjälpte jag Nisse i stallet på kvällen. Han fick även hem en ny häst för inkörning. Nu ladda för skärtorsdagen på Ica!
 
Utsikt från Chokladen, men så här såg det inte riktigt ut när vi red. Den här bilden är mer verklig:
Öronen rakt ut och låg hals...
 
Lemonaden tog siesta i dag:
 

Skitväder *2

Nu har det varit skitväder i två dagar. Igår regn hela dagen, jag var ju på Ica och sen på kvällen på möte med ridklubben så jag slapp vara ute men blött blev det överallt. I dag har det blåst ordentligt och så lite snö på det, inte alls något mysväder. 
 
Jag började i dag med lite inomhusjobb, förberedde kvällens teorikurs och diskade efter förra kursen. Sen trotsade jag blåsten och jobbade lite hästar. Först fick Clarinett och Lilla grå gå i töm, Clarinett såg väldigt fin ut efter träningen i helgen. Tant red jag på banan för första gången på länge, vilket märktes, hon kändes väldigt otrimmad. Vi hoppade några sockerbitshinder också och där var vi nog båda två ganska otrimmade! 
 
Chokladen var ganska okoncentrerad i blåsten så henne longerade jag bara lite enkelt och hon fick skutta över några sockerbitshinder hon med. Först var hon lite brydd men sedan gjorde hon det så enkelt. Sen kom Nisse och körde in en höbal till Räkan som inte fick någon sist, innan jag avslutade med att longera Odessa. På henne hade verkligen poletten trillat ner nu och det gick jättebra! Jag kunde göra övergångar till och från trav i båda varv och inga större försök att vända eller smita i väg! Nu är det dags att gå vidare med att ta ner stigbyglarna, börja med lite förberedande uppsittningsövningar och sen även tömkörning, vill ju gärna kunna styra sen när jag ska rida också!
 
Sen snabb middag, pasta carbonara, innan i väg för att ha en lektion och köra repris på söndagens teorikurs. Nu är jag rätt trött så nu blir det sova!
Odessa i dag!

Helgtempo!

Så har åter en helg passerat! 
 
Igår longerade jag Odessa innan jobbet, går lite bättre för varje gång så snart är det dags att ta ner stigbyglarna!
 
Efter jobbet så var det snabba bud att byta om, äta, koppla på släpet och göra i ordning Clarinett för att åka till Dannero på dressyrträning. Vi red för Sara, jobbade bara med att få lite mer tryck i henne, speciellt i galoppen, och få henne mer framme för skänkeln. Hon tog jobbet bra, och hon blev fin, så nu blir det fokus på det framöver! Sen kan jag konstatera att hon är väldigt lättsam att vara ute med, speciellt om man jämför med Szum, och hon mer eller mindre travade uppför rampen till transporten! När vi kom hem var det sent så när jag nattat hästarna så var det bara att sova!
 
I morse fortsatte tempot, innan jobbet förberedde jag hallonpaj till kvällens teorikurs och red Szum. Även Szum fick jobba med att få mer tryck och mer framme för skänklen.
 
På kvällen efter jobbet så hade jag teorikurs hemma om ridlära, grundridning och dressyrrörelserna. Ganska många med och det blev en bra kväll, och gott fika, nu kör jag samma kurs på tisdag med på annat ställe. Efter kursen kom Nisse och körde balar, och sen var det visst kväll och sent igen!
 
Clarinett innan hemfärd från Dannero igår!

Terrorfredag!

Att det har varit ett terrordåd i Stockholm i dag har nog ingen missat, det har varit mycket sista veckorna, terrordåd i London och Sankt Petersburg, kemisk bomb i Syrien och flyganfall av USA. Men det här är en hästblogg, den rör livet på Brännan, långt ute i skogen, med hästarna, hästar är en oas från all skit i världen. Jag blir också berörd och förskräckt, och jag hoppas att alla förstår det även om jag inte byter profilbild på Facebook eller delar förskrivna statusar. Var rädda om varandra, lev nu och njut av era hästar och erat liv! Så, då släpper vi det och fortsätter vara hästblogg!
 
På förmiddagen innan jobbet var det unghästarna som gällde. Först tömkörde jag Chokladen, hon fick börja på banan med lite styrövningar (precisionen är sådär...) och jobba trav på volt, sen gick vi ner på vägen och runt gården. Sen longerade jag Odessa, i dag med sadel! Unghästarna behöver vänja sig vid att röra sig med sadel och så ville jag se hur den låg. Just nu har jag samma sadel som Clarinett och Chokladen använder, den känns bra att börja med. Däremot har jag inte tagit ner stigbyglarna än, det får vänta tills longeringen fungerar helt.
 
Efter jobbet så red jag Clarinett ett lättare pass på banan, hon ska på träning i morgonkväll så det kändes lagom. När jag var klar i stallet så satte jag mig och planerade allt jag ska säga på teorin på söndag, det känns lite rörigt....
 
Clarinett i kväll!
 

Terrorfredag!

Att det har varit ett terrordåd i Stockholm i dag har nog ingen missat, det har varit mycket sista veckorna, terrordåd i London och Sankt Petersburg, kemisk bomb i Syrien och flyganfall av USA. Men det här är en hästblogg, den rör livet på Brännan, långt ute i skogen, med hästarna, hästar är en oas från all skit i världen. Jag blir också berörd och förskräckt, och jag hoppas att alla förstår det även om jag inte byter profilbild på Facebook eller delar förskrivna statusar. Var rädda om varandra, lev nu och njut av era hästar och erat liv! Så, då släpper vi det och fortsätter vara hästblogg!
 
På förmiddagen innan jobbet var det unghästarna som gällde. Först tömkörde jag Chokladen, hon fick börja på banan med lite styrövningar (precisionen är sådär...) och jobba trav på volt, sen gick vi ner på vägen och runt gården. Sen longerade jag Odessa, i dag med sadel! Unghästarna behöver vänja sig vid att röra sig med sadel och så ville jag se hur den låg. Just nu har jag samma sadel som Clarinett och Chokladen använder, den känns bra att börja med. Däremot har jag inte tagit ner stigbyglarna än, det får vänta tills longeringen fungerar helt.
 
Efter jobbet så red jag Clarinett ett lättare pass på banan, hon ska på träning i morgonkväll så det kändes lagom. När jag var klar i stallet så satte jag mig och planerade allt jag ska säga på teorin på söndag, det känns lite rörigt....
 
 

Torsdag!

Igång på förmiddagen med att rida. Red ut Tant med Szum som handhäst, han var lite lättsammare i dag och tjafsade betydligt mindre. Red sedan Lilla Grå på banan, som nästan är avtinad nu!
 
Sen fika och ombyte innan färd till Sollefteå. Lite ärenden på stan, tandläkaren (bara ett besök kvar nu!!), handla hästmat, handla vanlig mat, äta och sedan en lektion på hemvägen. När jag kom hem så förberedde jag teorikursen med att skriva teoripapper och fakturor. Nu är det dags att ladda för en jobbhelg!

Ridhusdag

I dag har vi varit i ridhuset och härjat, jag, Clarinett och Chokladen! 
 
Först red jag Clarinett, mest som miljöträning och att träna att rida mer fler ekipage i ridhuset. Det var fyra ekipage och ett par som hoppade lite, först var hon lite spänd och jag gick med henne en stund tills hon hade varvat ner och alla hade kommit igång. Sen gick det väldigt bra att rida, även om vi inte gjorde något avancerat, och vi avslutade med att hoppa några språng på ett lågt räcke. 
 
Sen löshoppade vi, förutom mina två så var det tre ponnyer i varierande storlek och ett halvblod till. Chokladen tittade lite på oxern i början och trampade om lite. Det släppte sen men eftersom vi då redan hade hoppat ganska många språng så blev det inga höjder, vi slutade på ca 80 cm. Clarinett var lagom laddad och höll koncentrationen bra, näst sista omgången rev hon mittenhindret vilket gjorde att hon tog i och gjorde ett riktigt bra och stort språng över oxern! Sen fikade vi innan hemresan, fika är viktigt!
 
Hemma så fick Odessa prova på lite longering, hon förstod inte riktigt vad det gick ut på ("menar hon verkligen att jag ska springa runt henne?!?") men det kom lite mer eftersom och jag skulle tro att polletten trillar ner nästa gång!
 
Sen macaroni and cheese till middag innan jag åkte i väg och hade lektion. Nu är det helt välförtjänt dags att sova!
Chokladen i ridhuset!

Vårtecken!

Nu är det vår! Jag har ridit utan jacka och plockat fram vattenslangen för att spola av leriga hästben! Jade det inte blåst så förbaskat så hade det bästan varit sommarvärme, inte för att det säger så mycket med sommarvärme i och för sig...
 
Lite segt på förmiddagen, och inte jättemycket gjort, red Szum i alla fall. Underlaget på banan var inte jätteroligt  (fast det tyckte Chokladen!), utan bestod av mjuk is som man trampade sönder med vatten under. Först var Szum seg, men med tanke på underlaget kändes det förståeligt, och jag jobbade en del i skritt med bakdelsvändningar, eller det som ska bli bakdelsvändningar. Sen släppte han och bjöd riktigt bra, avslutade med att skritta av honom på vägen och då var han verkligen rädd för allt!! Sen fick Lilla grå jogga lite i töm innan jag tog fikapaus.
 
Eftermiddagen började jag med att tömköra Chokladen. Hon tyckte det var väldigt roligt med allt vatten på banan, de första fem-tio minuterna gick åt till att hon skulle plaska i vattenpölarna och göra allt annat än fokusera på matte. Såklart blev ingenting bättre av att Clarinett och kompani busade i hagen bredvid... Sen kunde hon springa fint en liten stund också men hon är verkligen bäbis! Och när jag tittar på filmer på Instagram på treåringar som galopperar på tygeln varv efter varv i ridhuset som en vuxen häst så känns Chokladen fortfarande som ett föl... Men det blir nog häst av henne med! I dag fick hon i alla fall orova benskydd, höll på dö när de skulle sättas på och av men brydde sig ingen om att ha dom på, och ett nytt bett som kändes bra. Har haft rakt bett på henne men hon har blivit lite stum på det så nu provade jag ett tredelat med parerstänger, kändes mycket bättre!
 
Sen var det dags att börja med Odessa. I dag borstade vi, hon fäller kopiöst, tränsade och gick sedan upp på banan. På banan fick hon träna på att skriita runt mig och kunna stanna och starta.  Gick fint så nästa gång provar vi på lite longering! Fortsatte sedan med att städa och möblera om inför söndagens teorikurs! Känns bra att jag är ute i god tid för en gångs skull. Jag var precis klar när Nisse skulle åka och leverera kött och lämna igen en bil han lånat så då följde jag med och fick träffa lite folk. Det blev sent innan vi var hemma så i stället för middag så fick det bli varma mackor. Nu nåste jag sova för i morgon är det full fart igen!
 
Szum i dag! Ni ser underlaget... Men snart är det bart!
 
Odessa på banan!

Måndagstur!

Nästsn fredagstempo på Ica i dag, perfekt då att ha en riddejt på kvällen eftersom det kan vara klent med motivation efter jobbet annars!
 
Jag och Malin red ut med Tant och Clarinett. Härlig tur, så skönt nu med ljusa kvällar, mjuka grusvägar och på det lite trevligt surr och skönt stt sitta på en stabil häst efter helgens unghästvinglande!

Aprilregn!

I natt har det regnat, och även i morse, så nu är allt väldigt blött.... 
 
Efter lite annat fix och trix, som att fortsätta röjningen inne och kastat ännu mer trasiga kläder, så red jag Szum. Isen på banan var mjuk så det gick ganska bra att rida, i alla fall travjobb, dessutom släppte Szum bra. Sen var det läge att byta till lite mindre tjocka kläder så då tog jag lunchpaus, vilket innebar att jag dsmmsög, planerade teorikurser och åt tacorester.
 
Sen red jag Clarinett, planen var att rida ut men det blev ändrade planer... När jag skrittade över gården, och var precis vid huset så att jag hade Odessas hage strax bakom oss, så kom Odessa galopperande i sin hage och Clarinett fick ett litet frispel, galopperande basjkirer är inte att leka med! Efter att ha snurrat runt ett varv gå studsade hon i väg och jag fick stopp någonstans vid  Tant och Szums hage, eftersom Clarinett ändå inte visste vad vi skulle göra eller vart vi var på väg så ändrade jag planen. Hon steppade upp på banan och jag jobbade henne på åttor och med övergångar, bland annat red vi en liten åtta i trav över en bom. Sen när hon taggat ner så skrittade  i en sväng på vägen. Nya tag i veckan!
 
Sedan tog jag in Odessa, borstade lite på henne och lade på ett par sadlar för att se vad vi ska börja med sen. Hon har ganska fullt upp nu bara med att vara på nytt ställe och gå ensam i hagen så något mer behöver vi inte göra än. Så kom Nisse och körde ut några balar och sen flyttade vi om i hagarna. Räkan går nu ensam, och laddar för fölning, och Lemonaden och Dajmen går i nya lösdriften med Clarinett och Lilla grå. Jag kan inte säga att hopsläppet gick lugnt till, för dom galopperade som galningar, men inget tjafs direkt, men Lemonaden är rejält brunstig och går runt och piper!
 
Till slut kom Linda och vi red ut med Tant och Lilla Grå. Lilla grå var vinglig och tittade på allt, som en bäbis, men det gick ändå hyfsat bra. Vi hittade en skogsväg där det fortfarande låg snö. Sen i kväll har vi tittat på finalen i världscuphoppning, är fortfarande lite kvar men jag ger nog upp snart!
 
Från hopsläppet, Clarinett och Lemonaden med Dajmen bakom.
 
Här hälsar Dajmen och Lemonaden på Lilla Grå!

1:a april!

1 april i dag och jag tror inte att jag blivit lurad... 
 
Igår gjorde jag inte så mycket efter jobbet. Jag longerade Chokladen och skrittade några minuter på banan. Sen drog vi in en höbal och fixade lite, men annars inte så mycket. Men det tog jag igen i dag!
 
Eftersom två hästar, Pavel och Charmonix, skulle åka i dag så började jag med att plocka ihop deras grejer och borsta av dom. Sedan medan jag väntade på att de skulle komma så städade jag hallen, slängde trasiga skor och jackor utan dragkedja, det var tur att soptunnan var nytömd för nu är den nästan full igen!
 
Först kom Pavels husse, han hade även med sig en ny häst! Odessa är ett 4 årigt basjkirsto som ska ridas in och sedan bli till salu. Ni följer henne här på bloggen såklart, men hon verkar cool. Pavel traskade in i transporten och åker nu hem för lite vila innan fortsatt inkörning. Då hade redan Charmonix matte kommit så vi gjorde i ordning henne och lastade, Charmonixs matte har jobbat i Spanien men är nu på hemmaplan  och ska sätta igång Charmonix igen så nu håller vi tummarna att hon håller sig fräsch!
 
När alla åkt så jobbade jag Szum i töm innan jag tog lunchpaus. Pastagratäng och lite världscuphoppning, som jag faktiskt gjorde ett försök att titta på i natt när jag ändå råkade vakna (men somnade igen såklart!), innan jag fortsatte med hästarna.
 
Jag red Clarinett på banan, hon har gått lite den här veckan och lite osäkert underlag så vi tog det lugnt. Galoppfattningar och galopp på raka spår, men fick riktigt bra känsla i höger galoppen, och skänkelvikningar på hörnlinjen. Sen longerade jag och red Lilla grå, var ett tag sedan jag satt på henne sist så det var mest att stämma av att det fungerade. När vi var klara så kom Linda och vi red ut med Tant och Chokladen! Det är första turen för Chokladen, vi skrittade en runda på gården innan vilan, men det här var första turen på riktigt. Vi skrittade den rundan vi brukar rida med unghästarna i början, hon är väldigt vinglig men det gick bra!
 
Sen i kväll så blev det tacos och även lite värdscupdressyr, det är ju bara det där med att hålla sig vaken...
 
Nya hästen Odessa spanar i hagen!
 
Det var en liten vattenpöl vid uppbindningsplatsen, den kunde Chokladen såklart inte låta bli. Hon skvätte i den både före och efter ridningen så både hon och jag var alldeles leriga sedan!

RSS 2.0