Road trip!

Jag har jobbat rätt mycket ett tag och inte alls hunnit med mina hästar, därför har jag längtat efter en hel dag hemma utan att behöva åka i väg någonstans. Men i dag när jag äntligen hade det så gjorde jag något helt annat ändå, men jag tror att det var precis vad jag behövde!
 
I morse klev jsg upp och red ett dressyrpass med Clarinett och sedan tog jag Wasabi. Longerade först och skulle sedan rida för första gången på en månad, det började sådär, då hon bet mig innan jag ens kommit upp! Hon ville klia sig mot mig när jag stod på pallen och när jag sa i från blev hon sur.. Jag testade först start och stopp ståendes i en stigbygel, och bromsen fungerade inte alls... Fick upprepa det några gånger, satt sedan upp och repeterade start och stopp där med. Det är nog dags för ett annat bett, har tänkt på det ett tsg men nu är det nog hög tid. Har novabett på henne nu och jag tycker att det blir lite klumpigt och stumt, dels tar det stor plats i munnen, det verkar lite på båda sidor även om man bara tar i en tygel och det är svårt att lossa och fin lira på det, även om det finns många fördelar med det bettet med. Men jag ska testa ett tredelat bett med fasta ringar, det är ett av mina favoritbett.
 
Sen bytte jag om och följde med Nisse på road trip. Vi åkte till Bjuråker, Nisse sålde tre ardennrar dit i fjol, bland annat Minna som stod hos mig ett tag och Minna var betäckt och hade nu föl! Det fölet skulle Nisse chipmärka och idkolla, sen självklart några timmars surrande. På vägen hem åt vi pizza i Hassela, och väl hemma så tittade vi på dokumentären om Peder Fredricsson som gick på tv i söndags. Den var riktigt bra!
 
I morgon väntar årets sista arbetsdag! Och ute snöar det, äntligen känns det om vintern kommit på riktigt!
 
Wasabi!
 
Utsikt!
 
 
Och så Minna med föl:
 
Ponda! 

Dagvill!

Man blir lite dagvill nu med helgdagar, extrajobb och annorlunda schema på Ica... Men snart är det vardag och som vanligt igen!
 
Jobbade igår, hann inte så mycket annat. Jag longerade Zippin på morgonen, sist jag jobbade henne såg hon inte helt ren ut och jag har misstänkt att det är en hovböld på gång. Nu kollade jag henne igen efter lite vila och även om hon var lite bättre så inte helt bra och jag tycker fortfarande att hon lite avlastar en hov. Hon får några dagar vila till, jag hoppas verkligen att det kommer mycket snö nu för som hagarna har varit vinter när det tinat, fruset, regnat och snöat om vartannat så är det ju inte alls bra för barfotahästarna!
 
På kvällen gjorde jag först pastasås av resterna av den rökta laxen, med spaghetti, och sen jobbade jag Dajmen i töm. Igår fick jag verkligen till att hon skulle ta och bomma ut på yttertömmen, om än inte hela tiden, och då blev hon jättefin!
 
Nu ny dag, och jag tror att det är onsdag! Dessutom bara två dagar kvar av det här året nu!
 
 

Vecka 53!

Alltså i dag har jag varit seg, och det är inte bara gårdagens vinflaska och få sovtimmar, regn och blåst i december hjälper inte upp energin direkt!
 
Inte fått så mycket gjort i dag, mockat lösdrifterna och sedan tog jag Lemonaden i töm. När Linda kom, även hon lite seg, så red vi en sväng i skogen med Bea och Clarinett. Sen åt Linda hos oss, vi gjorde ett ryck till med julmaten, innan jag åkte i väg på lektioner. Red även Miroque som varit här på inridning och träning, nu var det längesedan sist men det gick ändå hyfsat trotsisigt underlag. 
 
Som tur var övergick regnet i snö på hemvägen och jag hoppas att det fortsätter så. Nisse kom och körde balar till hästarna och sen åkte vi till Linda och åt Ris ala Malta. Det blev väldigt sent och jag var väldigt trött, men gott var det!
 
Det är en konstig vecka nu, vecka 53. Den passar inte in i vårat jobbschema så vi har fått önska dagar att jobba denna vecka. Så i dag har jag varit ledig fast det är måndag och i morgon ska jag jobba på en tisdag, det händer inte mer än någon enstaka gång per år att jag gör det!
 
Från min och Lindas tur! 
 

Vinkväll!

Varför måste det regna i december??? Gårdagen började med fluffig, härlig snö men avslutades med regn och blixthalka! 
 
Igår började dagen med lite dressyr på Clarinett, halva banan var okej och vi red travjobb med övergångar och tempoväxlingar. Sen i väg på Ica och mer jobb. Efter jobbet blev det risgrynsgröt till middag, givetvis med skinkmacka till.
 
Sen till stallet där jag tog Wasabi lite i töm och sedan nattade hästarna, för lite snabbt byta om och åka till Linda. Där väntade en ostbricka från Ica och vi var ett litet gäng hästfolk (förutom jag, Nisse och Linda var det två tjejer till) som drack vin, åt ost och kex, och snackade häst. Mycket trevligt och det blev sent, eller väldigt tidig morgon innan vi åkte hem på glashala vägar.
 
Lite segt i dag men det är ju bara att ta tag i den här dagen också, men varken väder eller väglag hjälper till att peppa mig direkt!
 
Efter gårdagens morgonridning på Clarinett, då var det fullt med fluffig snö! 

Annandag jul!

När ska det börja gå bra? Less på att det inte flyter på med hästarna nu! Och inte med något annat heller...
 
I morse red jag och Clarinett ut i skogen en sväng innan jag åkte på jobbet. Ovanligt lugnt på jobbet, det brukar vara lite mer folk på juldagarna men misstänker att det faktiskt är så att det inte kommit några utifrån denna jul, det är oftast de som brukar handla på juldagarna. 
 
Efter jobbet så gjorde jag en laxsida i ugn, med västerbottenost, som vi åt med stekt potatis och en kall sås med rom och röd lök. Sen till stallet där Linda red dressyrlektion och sen hjälpte Paula och hennes son mig att laga en vägg, i en av lösdrifterna, som gått sönder i natt. Jag jobbade Dajmen i töm, jag gör fortfarande i ordning vid hagarna och det är inte riktigt Dajmens grej, hon har alldeles för svårt att stå still.
 
Bea var väldigt pigg på lektionen och efter märktes inget konstigt förrän hon en halvtimme senare la sig ner. När vi sedan gav kraftfoder så såg vi att något var fel, och då hänger det ut som en påse från Bea, ungefär som om hon skulle hålla på att föla! Jag åkte och hämtade Nisse, som sedan kunde dra ut en död fölunge från Bea. Hon hade alltså kastat!
 
Troligen hade hon tvillingar, trots att hon är kollad, det stämmer med tiden i dräktigheten, och Nisse tyckte att det var två fosterblåsor även om vi inte hittade något mer foster. Och det var antagligen det här som spökade när hon var sjuk för ett par veckor sedan. Så jäkla tråkigt!
 
Vi åkte hem och drack kaffe och åt glass innan vi kollade till Bea igen! Måste säga att det varit en tråkig julhelg med hästarna, först Juliette på julafton och nu Bea. Nu måste det bli bättre!!!
 
Från min och Clarinetts tur. Fölungen ska ni slippa se bild på! 

Juldagen!

Dagen började med positiva besked angående Juliette, först på mess från Paula som var tidigt i stallet och kollade henne och sen när jag själv fick se att hon var både pigg och matglad. Så skönt!
 
Jag red Grå i morse, hon har ju varit lite ojämn i humöret på slutet och så även i dag. Har bestämt att hon ska få några dagar ledigt för att se om det blir bättre, men gick tillbaka i bloggen och insåg att hon har varit lika vid juletid i flera år (om någon undrar varför man har en blogg, det är just för sånt här: vad hände i fjol, hur var vädret för tre år sedan, när kom den här hästen eller hur var hästen förra vintern?).
 
Jobbade några timmar, vi hade bara öppet en liten stund och det var väldigt lugnt. Efter jobbet fixade jag och Nisse julbord med det vi hade hemma, och vips var man jättemätt igen! Tittade även lite på travet då jag hade köpt en Harry boy, men det sprack redan i första loppet så jag gav upp redan där och i slutändan hade vi nog inte ett enda rätt...
 
Chokladen hann bara vara bra i sin hovböld ett par dagar innan det var dags igen. Vet inte om det är samma böld som inte kommit ut, om det varit flera eller är en ny, eller om det bara kommit in smuts i hålet där jag tror att bölden gått ut. Men jag och Paula la på ett jodopaxomslag i onsdags, Chokladen kan ju vara lite speciell och särskilt med dina fötter och med skador. I onsdags gick det bra fram tills hon såg att hon hade ett blått bandage på sin hov, då flög hon högt och lågt i hagen. I dag skulle Linda och jag byta det men det var inte alls vad Chokladen tänkte, hon var rätt fjollig över den plastpåse jag skulle ha över omslaget, så hon ryckte loss benet och for runt. Jag vet att jag inte kan bli arg på henne, men i det läget är det svårt att låta bli, och det slutade med att hon kastade sig genom staketet och knäckte en trästolpe!!! Till slut fick jag på omslaget även om det inte blev så fint eller bra, och utan plastpåse, nu hoppas jag att det ska släppa så jag slipper göra ett nytt om någon dag igen. Och så hoppas jag på snö för det vore bra för känsliga prinsesshovar.
 
Sen longerade jag Lemonaden och Wasabi. Lemonaden har haft en veckas vila, pga att deras backe från hagen varit så hal, och Wasabi har haft tre veckors vila. Och som hon studsade och blåste var jag glad att jag inte satt på i dag! När hästarna var nattade så blev det glöggmys med pepparkakor och lussekatter. Hade köpt två nya glöggar från Systembolaget, den ena var med chili och den var odrickbar men den mer andliga var helt okej. Nu ska jag sova, mer jobb väntar i morgon! 
 
Grå med rött julschabrak! 

Julafton!

God jul alla läsare, jag hoppas att ni alla har en bra jul utifrån de förutsättningar var och en har!
 
Julafton började med adventskalendern som jag tycker har varit väldigt bra i år. Sedan träffades jag, Paula och Linda i stallet för att rida en sväng,vilket vi sällan lyckas göra alla tre och så inte denna dag heller. Juliette var lite knepig och ganska snabbt insåg vi att det var någon form av lättare kolik eller uttorkning, så för Paula blev det verkligen en annorlunda julafton med många timmars promenad. Framåt eftermiddagen hade det lugnat ner sig och när jag nattade i kväll var aptiten som vanligt och hon såg pigg ut,hoppas att det håller i sig. Vi har ju varit väldigt förskonade från kolik men med två misstänkta vätskebriter på ett par veckor (Bea sist) i samma hage så måste vi fundera lite. Första tanken är en vattenbalja till, jag tycker att de dricker mycket (betydligt mer än de andra hagarna) och sällan har slut men det kanske ändå behövs mer? Sen får vi klura lite mer... 
 
Jag och Linda red en kortare sväng, Clarinett är ju skolös (främst eftersom hennes fötter skulle behöva växa i rätt form och få bort sprickor, men även för att hon hade massor av tappskor i somras på släta beteshagar så man kan ju gissa hur det skulle ha varit nu) och underlaget är ju sådär, och dessutom med oron för Juliette hemma. Sen körde jag in balar i två hagar och så skulle ju alla hästarna få sitt juläpple!
 
Sen griljerade jag julskinkan, duschade och så öppnade jag och Nisse julklappar innan vi åkte till Linda på julfika. Sen direkt från henne till jul middagen hos Nisses systerson där vi i ett litet sällskap åt en massa julmat och deras dotter underhöll med både musik och sminkning, blev även lite spel framåt kvällen. En lagom julkväll om än lite mycket mat! Nu hoppas vi att Juliette håller sig pigg och att alla andra håller dig friska, både två och fyrbenta!
 
I morgon är det återigen dags för Ica, så en kort julledighet blev det men även om det kom lite snö i dag så är det tråkigt ridunderlag och då kan man lika gärna jobba!
 
Från min och Lindas tur!
 
Prinsessorna med ny höbal i väntan på juläpple! Clarinett, Grå, Dajmen och Chokladen.
 
 

Dan före dopparedan!

Så blev det jul även i år, oavsett corona och oavsett snö eller is, jul blir det ju oavsett!
 
Igår var det en intensiv dag, började med att jobba Dajmen och Clarinett i töm. Sen körde jag Juliette till Nisse för att skos, det var lite pyssel att få ner transporten nerför den hala backen hos mig och sen upp med hos Nisse med häst i transporten, men med hjälp och lite stök så gick det med.
 
Sen ombyte och fika innan Ica och jobb där till klockan 20. Visst var det mycket folk men inte kaos och helt okej att jobba. Efter jobb och nattning av hästar så var det Bingolotto på tvn som gällde, jag gjorde ägghalvor och så hade vi lite ost och kex också. Nisse hade påbörjat att ungsbaka skinkan, jag slog in de sista julklapparna och trots att vi handlat en full vagn hade vi givetvis glömt något (ungsfolie) så alltså var allt som vanligt kvällen innan julafton!
 
Dajmen i töm, ute i "snön". Så tråkigt lite snö det är! 

Dan före dan!

Vad gör andra två dagar före julafton? Jag ägnade mest gårdagen åt att laga hage..
 
Lemonaden måste tycka att hon har världens tråkigaste hage! Först var hon ute på morgonen, och sen hann hon ut två gånger till innan vi var klara. Efter att ha fångat henne och lagat hagen första gången så mockade jag lösdrifter och bytte en trasig lampa, såklart en lampa som satt högt upp på ena lösdriften. Sen fick jag äntligen börja jobba hästarna, först ut Zippin som jag jobbade i töm. När vi höll på jobba på banan så hade Lemonaden tagit sig ut och kom skritta de förbi oss på banan som om det vore det mest naturliga att hon var på promenad...
 
När jag tagit rätt på Zippin och släppt henne i hagen så fångade jag in Lemonaden, lagade hagen och skulle bara gå i väg för att hämta mer material att förstärka hagen med när hon och Wasabi drog ut igen! De två första gångerna hade Wasabi stannat i hagen men nu följde hon med och jäklar vad de sprang! Det var ju snö och bra underlag, till skillnad från deras knöliga hage, så de sprang som galningar! Tredje gången gillt så stoppade jag in Lemonaden, och Wasabi, förstärkte hagen med ytterligare en tråd där hon gick ut, flyttade matarkabeln så den kom närmare hennes rymmarhörn och tog av henne täcket! Nu hoppas jag att hon håller sig inne!
 
Sen tog jag Chokladen och Grå i töm. För Chokladen blev det ett lätt igångjoggningspass, hon hade ju först planerad vila och sedan oplanerad vila med hovböld. Grå behövde nog ett till arbetspass efter måndagens laddade ridtur och det var en del bus även i tömmen igår.
 
Sen hem och byta om, på Hammarn en sväng och köpa foder och hämta ut astmaspray (eftersom jag tappat bort den, hur fasikrn lyckas man med det?), hem och fixa mat och äta och den i väg på lektioner. Och där någonstans började det regna, bitvis blandat med snö, men glashalt när jag kom hem. Nisse skulle försöka köra upp höbalar på min gård men tig sig inte upp med bal, men som tur var kom Paulas son med sin lilla traktor med kedjor och räddade oss genom att dra upp balarna och tugga upp isen. Men varför måste det regna i december??
 
Avslutade kvällen med att slå in julklappar. Nu är det dagen före julafton, jag ska hinna rida, transportera en häst, jobba, spela bingolotto och julmysa, och helst även göra julskinka, städa och slå in mer julklappar... Vi får väl se vad jag hinner, hoppas bara att jag slipper laga hage i dag!
 
Plötsligt kändes den här aktuell igen!
 
Min fina, men smutsiga och busiga, Grå prinsessa!
 
 

Nu vänder det!

Äntligen så vänder det och blir ljusare! Det känns bra att vara på rätt halva och nu hoppas jag att även mitt humör ska bli lite bättre!
 
I morse red jag först Clarinett i skogen, hon höll sig lugn i dag men sedan red jag samma runda på Grå tillsammans med Linda och Bea, och Grå var allt annat än lugn! Hon var som en bomb att sitta på, flög i luften ett antal gånger och precis innan vi skulle börja rida nerför backen på hemvägen så gick hon i någon blandning av skritt och passage! Backen ner är rätt brant med smal stig med en massa grenar och jag kände mig inte så sugen att sitta på studsbollen nerför den så satt av och ledde henne, när vi kom ner och kom ut ur skogen så exploderade hon rejält och bockade runt mig flera varv! Då var jag glad att jag stod bredvid... Satt i stället upp på banan och red lite där i stället, och då var hon lite mer normal!
 
Sen fika och ombyte, i väg på Ica och där en dag som började i kaos men som lugnade sig alltmer, vi hade extra öppet och stängde klockan 20. När hästarna var nattade så blev det tunnbrödmackor med kalvsylta, rödbetssallad och julmust till. Nu är jag jättetrött men hoppas på ny energi i morgon igen!
 
Busig Grå! 

Plusgrader igen!

Plusgrader igen och all fluffig snö tinar bort, nu är det is igen!
 
I dag var det extra jobb på Ica och extra öppet så fler timmar än en vanlig söndag. Jag tog Clarinett i töm innan jobbet, när jag började såkändes hon så lugn så jag tyckte att jag hade överdrivit hennes laddning igår men det tog jag igen när jag kom till galoppen. Hon sprattlade rätt bra även i dag, så pass att hon en gång tippade omkull och flera gånger fick tömmarna mellan bakbenen! Men nu har hon gått lite mer ordentliga pass två dagar i rad så kanske det blir bättre!
 
Efter jobbet och middag så longerade jag Zippin och sen hjälpte Nisse mig att dra in balar i hagarna med min stackars bil. Hann även efter nattningen av hästarna med att byta en tryckknapp i mina överdragsbyxor, så nu kan jag det också!
 
 

Sprattelgumma!

Fyra dagar kvar tills jul och jag jobbar tre av dom!
 
Men ledig från Ica igår och hann både lite hästjobb och bilkörning. Började med att rida Clarinett, planen var egentligen att rida ut men eftersom jag tog in en rejält taggad häst som stod och viftade med frambenen och trampade på stället när jag borstade så ändrade jag mig. Hon fick gå ett dressyrpass i stället men var så pass laddad att jag bara kunde göra någon enstaka fattning utan att hon flög i luften i diverse skutt, trots att vi jobbade på rätt bra så var hon ändå så pass busig att hon fortfarande sprattlade lite i traven så till slut gav jag upp och får fortsätta jobba henne fler dagar. Hon verkar vara väldigt överladdad just nu!
 
Sedan red jag Zippin lite, red i skogskanten, i snön bredvid banan och lite upp i skogen, åttor, runt träd, igångsättningar i trav och lite sånt. Och sen så longerade jag även Chokladen, jag försökte ju sätta igång henne redan förra veckan men då blev hon ju halt. Nu har hon sett bra ut i hagen och var även fräsch på lina så nu kan jag prova sätta igång igen!
 
Så åkte jag i väg på lektioner, var till ett nytt ställe och ett nytt ekipage, rätt långt att åka men roligt att se lite nya trakter. Det är ju ingen ekonomi att åka långt för ett ekipage men förhoppningsvis kan det bli det fler åt samma håll framöver. När jag kom hem gjorde jag mat, stripes och älgkalv, och sedan tillbaka till stallet. Där tog jag Grå i töm med tejpen. Jag kan konstatera att hon var ovanligt mjuk i musklerna innan och riktigt fin i töm så förhoppningsvis är vi på rätt väg med tejpningen.
 
Sist red Linda en dressyrträning med Bea innan det blev kväll. I dag väntar en ovanligt lång dag på Ica för att vara söndag, men det blir nog bra och det är ju bra ob på söndagar!
 
Clarinett efter ridningen, man ser nästan hur buset pyser ut genom öronen på henne!
 
 

Julruschen är här!

Nog märks det att julen närmar sig och igår hade vi två olika rekord på Ica, dels försäljningsrekord och dels mesta antalet vagnar /pallar med varor som kom till oss. Försäljningen var till största delen julkassar och korgar till byns företag men vi hade också mycket kunder och började morgonen med två borta i personalen...
 
Efter jobbet så tog jag Dajmen, tömkörde och satt sedan upp och skrittade lite, med betoning på lite då jag ville att det skulle kännas bra efter förra gången. Sen hjälpte jag Linda att hämta Bea som varit hos Nisse och fått skor. När hästarna var nattade så blev det sen men lättlagad middag med färdig potatisgratäng och färdiga revben med coleslaw.
 
Nu ny dag och ledig, sen jobbar jag ett par dagar igen. Blir mycket jobb nu men så är det ju när det är jul!
 
 

Tejpning!

Äntligen några minusgrader och lite snö som gav fint underlag på ridbanan! Synd bara att det ska bli plusgrader i helgen...
 
Ica-jobb och mat, sedan red jag först Grå. Henne har jag börjat testa tejpning på vid hennes skada på bakdelen. Tejpade första gången efter ridningen i tisdags men i dag tejpade jag innan jag red. Och jag vet inte om det var tejpen eller bara dåligt humör men hon var rejält sur och tjurig första kvarten! Vägrade trava, sparkade och kickade bakut, men sen släppte det och hon blev riktigt fin när det släppte. Det var dumt att jag inte tömkörde första gången med tejpen så jag kunde se mer hur hon reagerade på den, men det får bli nästa gång. Någon som har erfarenhet från att tejpa hästarna och hur har de då reagerat? 
 
Red även dressyr på Clarinett, första mer riktiga dressyrpasset på länge och det kändes nog litegrann. Lösgjordhet, ridbarhet och kvickhet för hjälper a är färskvara och behöver underhållas och även om det är mysigt att lufsa runt så brukar det kännas av första riktiga passen sen, men oftast räcker ett eller ett par pass för att hitta tillbaka känslan. Clarinetts (och min) svaghet är galoppen och med en månad sedan förra sista uppsuttna galoppen så var förväntningarna låga men det kändes ändå helt okej. Och underbart med dessa vinterkvällar med skönt ridväder och bra underlag!
 
Grå med tejp, hon ser ut som en polkagris! 

Massage-dag!

I dag har många skrivit på Facebook och lagt upp bilder på Instagram om att de sett solen, men inte hann jag se solen i dag inte,den visade sig aldrig här!
 
Ändå en bra dag. Jag började med Lemonaden, först lite tömjobb och sen skrittjobb uppsuttet, mycket mera avspänd än i måndags! Skrittade sedan ut Zippin samma sväng som igår, tror att det är nyttigt för henne att få lyfta ben, klättra och använda både kroppen och huvudet.
 
Sen dusch och i väg på massage och zonterapi, jag fick presentkort ifjol och har inte lyckats ta mig i väg förrän nu. Men det var behövligt och nu får det inte dröja lika länge till nästa gång! Gjorde pizza till middag och sedan i väg på ett gäng lektioner. Fick huvudvärk av massagen så nu är det sova som gäller!
 
Lemonaden med tömmar och sadel!
 
Allt måste undersökas!!! 

Plusgrader!

Några minusgrader och lite mer snö så skulle underlaget på ridbanan vara perfekt! Tyvärr är det plusgrader och hot om regn...
 
Igår jobbade jag först några hästar på dagen, började med Dajmen. Hon fick först jobba lite i töm och sedan skrittade jag lite uppsuttet, nu två veckor sedan jag red sist och hon har varit väldigt läddad de här veckorna mellan så jag försökte vara försiktig. Det gick jättebra i början, skrittade två varv på en volt med mycket halter, satt av och upp igen och red ytterligare ett varv, men sen när jag skulle sitta av så tog hon inte förhållningen. Jag vet att det är ett tecken på att jag har tappat hennes fokus, upprepade några gånger men bestämde mig för att sitta av ändå och när jag lägger benet över ryggen så blir hon rädd och gör ett skutt och skickar av mig. Inget dramatiskt, jag var ju redan på väg av, och det är precis så hon brukar göra. Men jag kunde sitta upp igen efter och även stå i stigbygeln i skritt, och det brukar jag inte kunna göra direkt efter så det var nog inte så farligt. Vi kämpar vidare.
 
Skrittade ut Clarinett i skogen och så fick hon trava lite på banan sen, och även Zippin red jag en runda i skogen så var rejält blöt av all snö sen! Middag och i väg på ett par lektioner, en elev har köpt en ny ponny som jag såg för första gången igår och den var jättefin!
 
Efter lektionerna gjorde jag ett ryck till i stallet, red ett lättare dressyrpass på Grå och jobbade Bea i töm åt Linda. Sen tömde jag och Linda transporten på ved, den har ju varit full i ved sedan jag hämtade den hos pappa men nu är den tömd och redo att användas! Vi avslutade kvällen med varma mackor sen! 
 
Prinsessorna vilar som små jesusbarn i höet! Dajmen som står bakom, Chokladen och Clarinett ligger ner. Chokladen har tydligen bestämt sig för lite länge vila då hon är halt, troligen en hovböld. 

Måndagkväll!

Bara en dryg vecka kvar till jul och det börjar märkas på jobbet!
 
Igår morse så tog jag Grå i töm innan jobbet. Hon visade en del både humör och bus så inte lätt att veta vilken sida hon vaknat på! Sen en heldag på Ica och mat så klockan var nästan 20 innan jag var i stallet men Linda var lika sen så vi hade i alla fall sällskap.
 
Jag jobbade Lemonaden, först lite i töm och sedan satt jag upp och red lite skrittjobb. Det har ju hunnit gå 2,5 vecka sen jag red henne sist och bara andra gången med sidepullet. Jag upplevde inte henne som spänd men hon stannade upp, snubblade och försökte börja trava flera gånger, och jag tyckte att det kändes konstigt. Sa åt Linda att titta lite men då slutade hon med detta och började frusta en massa, troligen var hon ändå spänd slappnade av när jag började prata med Linda. Jag vet att hon är extremt känslig för hur jag är, och jag brukar ju prata med henne, och jag vet att det är svårt att känna när hon är spänd, men nu blev jag påmind om det igen. Det är bara att fortsätta nöta!
 
Nu ny dag och nya utmaningar!
 
Min sötaste Lemonad-prinsessa! 

Lucia-dagen!

Det snöar! Nu hoppas jag att det låter bli att regna innan april!
 
I morse innan jobbet så red jag Zippin lite i skogen, styrde lite runt träd och klättrade. Sen efter jobbet och hamburgare till mat så skrittade jag och Linda ut en sväng i mörkret med Clarinett och Bea. Bea är feberfri, äter för fullt och känns pigg, lite otäckt när vi inte riktigt vet vad som hände men vi behandlar det som en lättare kolik så länge. Clarinett behöver komma ut lite mer för hon är typ rädd för allt just nu, inte likt henne alls.. Avslutade dagen med att jobba Dajmen i töm, skönt att banan börjar fungera igen.
 
Nu ladda om för ny vecka, nu väntar några intensiva veckor på Ica med fullt ös, extrajobb och extra öppet. Lite luciatåg såg jag på tvn i morse annars har det varit klent på den fronten, och inte en enda lussekatt men det åt jag ju desto fler av igår! 
 
Zippin i skogen! 
 
 

Lördag!

Lite mer snö i dag och Bea ärr piggare, alltså en bättre dag!
 
Chokladen bodde ju inne i natt för att vara sällskap till Bea, men hon var lite missnöjd och ganska less i morse. Jag bestämde mig för att longera henne innan jag släppte ut henne, hon har ju haft 3,5 vecka vila men nur det dags för att jobba igen tror jag! Var ju egentligen tänkt börja förra helgen men underlaget var för dåligt. Hon var väldigt glad över att få komma till hagen sen.
 
Jobbade mina timmar på Ica, potatisgratäng (köpe...) och fläskytterfile (urbenad kotlettrad) till middag och sen stallet. Var tvungen att testa ridbanan, så ett lugnt tömjobb med Lemonaden och sen ett luigt dresssyrpass med Grå. Avslutade kvällen med glögg och lussekatter! 

Födelsedag!

Gårdagen blev ju inte alls som tänkt, men dagen började ju bra i alla fall!
 
Det började riktigt bra med att jag kollade jag ut genom fönstret igår morse och såg att det snöade! Jag tog Zippin först, longerade lite och red sedan i skogskanten och styrde runt träd. Sedan skrittade jag ut Clarinett i skogen. När jag kom tillbaka med Clarinett så stod Bea i hagen och åt, och hon såg precis som vanligt ut. Tio minuter, kanske en kvart senare när jag släppt ut Clarinett och ska sätta mig i bilen så hör jag ett väldigt konstigt ljud. Jag te att det är någon traktor eller liknande först men inser att det kommer från hagen och hittar Bea liggandes i ligghallen helt genomsvettig!!!
 
Fick upp henne, gick en liten sväng och ställde in henne i boxen, hon bajsade och hade ingen direkt feber. Linda åkte direkt från jobbet, och jag åkte till jobbet, och sedan hade vi kontakt på telefon mest hela dagen. Bea blev betydligt bättre, hon har ätit, druckit lite men haft lite feber till och från, Linda var där typ hela dagen. När jag kom hem från jobbet så blev det fika och tårta i alla fall, kom lite folk och även om kunde hålla corona-restriktionerna nästan hela tiden så var det nog mer gäster än i fjol när jag fyllde jämt.
 
Nu ska jag åka och tempa Bea, Linda var där sent i natt. Chokladen har varit sällskapsdam under natten men var inte riktigt nöjd med det. Håll tummarna nu att Bea är piggare!
 
Snö på Clarinetts och min tur igår! 

Torsdag!

En bättre dag i dag, har kunnat jobba lite hästar och varit lite civil så en riktigt bra dag!
 
Fortfarande tråkigt underlag men mindre halt i alla fall så jag kunde ta ner hästarna till stallet. Började med Zippin som fick gå i töm i dag, brunsten verkar vara över och det går ta i henne igen,hoppas att det var sista brunsten innan vintern nu. Jag longerade Dajmen på den där snöfläcken jag hittade igår, så hon fick rasta av sig lite, vilket behövdes för det var bara en massa bus. Sen fick även Grå och Clarinett jogga lite i töm. Så inte något avancerat arbete för dom men de har ju i alla fall fått röra på sig!
 
Sen fika och ombyte innan jag och Nisse åkte på Hammarn och gjorde lite ärenden. Sen åt vi på pizzan i Bispgården och var till Nisses systerson och drack en kopp kaffe innan vi åkte hem och städade! Jag dammsög och torkade golvet på nedervåningen och bytte sängkläder, det får räcka för denna gång. Sen blev det sen nattning av hästarna och nu ska jag sova!
 
Dajmen i dag! Så speciellt stor är inte snöfläcken, och det är mest is runt om som ni ser!
 
Hon är så fin min Dajm! 

Diskberg!

Ett tunt lager snö lade sig igår morse, bara precis så att isen doldes under den men det blev faktiskt lite mindre halt!
 
Trots snön var det svårt att göra något jobb med hästarna igår, gjorde ett försök att rida Clarinett men hon tyckte att det var för hårt, halt och knöligt. Till Zippin hittade jag en liten fläck längst upp i en oanvänd hage där jag kunde longera henne. Brunsten verkar ha lagt sig och humöret är mer som vanligt igen så förhoppningsvis kan vi jobba lite mer framöver, bara det blir något underlag då. 
 
Blev en lång paus hemma innan lektionerna, ännu längre då jag fick ett par avbokningar, så jag hann nästan igenom hela diskberget som var. Ni som läste förra veckan vet att vi hade stopp i avloppet och översvämning av diskmaskinen, avloppet är fixat men diskmaskinen samarbetar ännu inte riktigt...
 
Så i väg på några lektioner, natta hästarna och sen kväll. Nu ny dag och intressant att se vad som går att göra i dag... 
 
 

Pippi kan själv!

Skitväder!
 
Inte kunnat göra något alls i dag, regn, is och halka överallt! Så tråkigt!
 
Zippin var ute igen i morse, så fångade in henne och sen körde jag alldeles ensam in en bal till dom med bilen. Nu stod visserligen balen bara en liten bit utanför hagen, men kände mig ändå som Pippi Långstrump som kan själv! Gjorde sedan hagen mer inbrottssäker (utbrottssäker?) med extra trådar åt olika håll, kollade även strömmen så det är ström i hela hagen, så nu borde hon verkligen hålla sig på plats även om jag hoppas att brunsten ska gå över eftersom hon tidigare rymt mest vid brunst.
 
Jag mockade även alla lösdrifterna och testade på lite med vattnet till vattenkoppen i den ena hagen. Red även Grå lite för att testa men konstaterade att det inte gick göra någonting! Vi kunde skritta lite i kanten mot skogen men inget som känns värt att släpa grejer runt hela gården för sålät resten av hästarna vara. På kvällen testade jag däremot att salta en del av banan då den nästan tinat igenom redan så kanske, kanske går det rida där i morgon.
 
I stället gjorde jag mat, kycklingben i ugn med potatisklyftor, röd lök, paprika, tomater och vitlök, allt i samma form, enkelt och gott. Och bakade en ny omgång lussekatter eftersom de andra redan är slut, Linda var hit en sväng i kväll och provsmakade.
 
Nu hoppas jag att det ska gå göra mer i morgon. Snön vart är du?
 
Så tråkig utsikt!!
 
 

December-regn!

Igår regnade det nästan hela dagen, dessutom plusgrader, så nu är det ingen snö kvar! Och bara två veckor kvar till jul... Så deprimerande!
 
Jag gjorde bakbromsträning med Lemonaden på morgonen innan jobbet, hittade en lämplig backe nära deras hage där vi inte gått något i vinter så den var otrampad och därmed användbar. Man får vara kreativ!
 
Efter jobbet och middag var planen bara att natta hästarna lite snabbt, det är svårt att göra något med hästarna i mörkret när man inte kunnat kolla underlaget i ljuset. Men Zippin hade andra planer, hon var på rymmen så jag fick i stället laga hage och tejpa balar... Förstår inte varför hon ska ge sig ut, hon har ju både kompisar och mat i hagen!! Paula hade dessutom varit i stallet en timme innan och då var allt lugnt och som vanligt. Jag hoppas på att kunna motionera henne lite mer i dag så kanske hon håller sig lugnare, men då gäller det att det finns underlag någonstans! Så det visar sig...
 

Andra advent!

Andra advent och ännu mindre snö än för en vecka sedan, dessutom plusgrader och duggregn! Vad är det för adventsväder? Kan man reklamera? 
 
Jag mockade och spånade sista lösdriften i dag innan jag började rida. För halt för att ta ner hästarna till stallet så det fick bli skottkärran med grejer och göra i ordning vid hagarna. Red först ut Clarinett i skogen och sedan fick Dajmen jobba i töm, eller i alla fall rasta av sig lite i töm. Där någonstans kom Linda och vi skrittade ut Bea och Grå i skogen. Grå var laddad och det kändes hela turen som om hon skulle flyga i luften, vilket hon ju verkligen inte brukar göra, men när vi gick över sista diket, precis framme på gården igen, trampade hon ner i ett hål och det var tydligen anledning nog att hoppa upp i luften och göra ett bocksprång! Som tur var inget mer, men jag hade rätt i min känsla att det var något på gång... Zippin är fortfarande brunstig och går knappt att peta på så hon fick bara jogga lite i lina i dag med. 
 
Drog sedan en extra tråd i Lemonadens hage, eftersom hon dansade runt utanför hagen lagom till att jag skulle börja med Dajmen. Den där Lemonaden ger mig ständigt nya gråa hår! Var upp på byn och handlade lite och sedan blev det biff av älgkalv, potatisklyftor och morotsbitar, med beasås, vitlökssås och sallad till middag. Linda var kvar och åt, och sen på kvällen tömkörde jag Juliette åt Paula och sedan hjälpte jag och Linda Nisse att dra en bal med min bil. Kvällen avslutades med kladdkaka och grädde. Nu ska jag bara se klart på morden i Midsummer och sen sova! Ute regnar det... I december! 
 
Chokladen var direkt framme och rullade sig när jag hade spånar i lösdriften! 
 
Från Clarinetts tur, regnblöt häst och lite snö! 
 
Det här möttes jag av efter att ha varit och stoppat in Lemonaden i hagen. Dajmen har tränset på eftersom jag ll på att göra i ordning henne när rymlongen upptäcktes. Men visst är dom gulliga? 

Kolbulle-kväll!

Alltså dessa Corona-restriktioner är väl en sak, de kan jag leva med men ge mig snö i stället för is och regn, det här är faktiskt inte okej!
 
Otroligt oinspirerad dag som började med plusgrader, halka och regn. Sen var hälften av hästarna på vift, kan inte säga att de inte var i hagen för det var dom, dock i en av sommarhagarna som inte används nu. Blev en stunds pyssel bara att fånga in dom och laga hagarna. Sen mockning av två av lösdrifterna, byte av värmebaljor och lite annat stök innan jag kunde börja jobba med hästarna.
 
Rätt less så det fick bli enklare jobb i dag, Clarinett och Grå fick gå i töm. Sen kom Paula ned familj och hjälpte mig köra in balar till hästarna innan jag longerade Zippin. Zippin hade hunnit rymma en gång till innan det, efter att de fått bal och trots att jag förstärkt hagen med en extra tråd precis där. Men jag hoppas att det bara var att det blev lite stökigt i samband med nya balen. Hon är fortfarande brunstig och på ett jäkla humör!
 
Sen hem och förbereda lite för när Linda hade jobbat klart så åkte hon, jag och Nisse till ett vindskydd och stekte kolbullar! Vi hade även med glögg, lussekatter och kokade såklart kaffe. Tror att det var precis vad jag behövde nu!
 
Myskväll! 

Post-kaos!

Nu är vi där, mitt i det kaos som alla befarat ska bli med alla paket både med black friday och julen. Drömde i natt om att jag packade upp paket, och sen på jobbet så var eftermiddagen hemsk. Kö till båda utlämningsställena och jag försökte springa mellan genom en fullknökad butik. Dessutom kom det i samma veva en pall med paket, och vi hade en full postvagn med utgående paket också!!!
 
Jag var trött när jag kom från jobbet, vi gjorde stuvade makaroner och köttbullar till middag och sen joggade jag Lemonaden lite i töm. Nu går ögonen i kors så bara att sova kvar! 

Trött kväll!

När man är så trött så man gäspar när man rider, då är man trött!
 
I dag Ica-jobb, och sen stekte jag hamburgare innan jag tog stallet. Tömkörde Zippin, som är brunstig och inte på sitt bästa humör. I våras så gjorde jag inget med henne när hon brunstade eftersom hon var så knepig då, men sen började vi ge henne munkpeppar och humöret blev bättre. Nu är hon utan munkpepparen men jag tror faktiskt att hon behöver den. Sen red jag Grå som jobbade på riktigt bra och trots underlaget fick vi till ett bra travjobb.
 
Sen lite fika och nu sova, och det behövs verkligen!! 

Inte min dag idag!

Inte alls min dag i dag... Ändå började den bra med sol och frost i träden!
 
Först hade Zippin dragit ut ur hagen och knäckt en hörnstolpe, inte fick jag upp änden på den så jag fick ner en ny heller. Sen när jag skulle rida gick dragkedjan i vinterridstövlarna sönder, verkar som jag får rida i sommarskorna fram till mellandagsrean.
 
Tog i alla fall Szum som först fick jogga lite i töm och sen satt jag upp och skrittjobb de honom. Sen var planen att rida ut Clarinett, första gången jag satt upp så hann jag bara upp på gården när hon spände till och hoppade i väg, samtidigt hörde jag ett brak och såg Zippin galoppera genom staketet! Där stod jag med en lös häst, en sadlad häst, en trasig hage och hala sommarskor, så det krävdes snabba beslut. Jag satte fast Clarinett igen, fångade Zippin utanför Szum, Bea och Juliettes hage och på ett par sekunder hade jag bestämt mig för att släppa in henne där. Jag har haft en plan på att släppa ihop henne med dom, eftersom hon nog vill ha sällskap och inte trivs så bra på box, men tänkte vänta på bättre underlag i hagen. Nu fick det bli så ändå och det verkar gå bra, Szum och Bea gick hon ju med i somras. Sen nytt försök att rida ut Clarinett som nu var rejält laddad av oredan på gården och jag hann inte ens fram till skogen innan hon hade exploderat första gången, så jag ändrade snabbt planen och red i stället på banan. Lättare travjobb på fyrkanten med övergångar fick det bli i stället.
 
Planen var egentligen att rida Zippin sen men eftersom jag precis släppt ihop henne med de så ville jag inte ta ut henne utan hon får jobba i morgon och jag tog Dajmen i stället. Henne longerade jag i snön först, välbehövligt för hon var pigg och busig, och sen skrittade jag lite på henne.
 
Sen var det dags för middag, men det var även en mindre översvämning i köket av diskmaskinen då vi hade stopp i avloppet och den inte tömt ut. Blev i alla fall köttfärssås och spagetti innan jag åkte i väg och hade lektioner, och tömkörde, väldigt busiga och laddade ponnyer i dag! Sen varma mackor till kvällsfika och så har jag även hunnit sova lite i soffan!
 
Juliette, Szum och Zippin 
 

Saffranslängder!

Som jag och hästarna längtar efter mer snö nu! Är så tråkigt underlag, både i hagarna och när man ska rida!
 
Igår morse hjälpte jag först Nisse att lasta en häst, sen fortsatte jag hemma med att mocka lösdrifterna. När jag kom igång med häst jobbet så var Grå och Clarinett först ut med tömjobb i snön. Båda de två var laddade, Grå var som en studsboll och även Clarinett drog i väg och sprattlade en del i galoppen. Det märks verkligen att de inte gör av med någon energi i hagen...
 
Jag longerade Zippin lite och red runt träd och på volt och åttor utanför banan, hon har stora problem med underlaget nu så jag hoppas verkligen på mer snö! Sist ut på dagen var Wasabi som jag red i skogskanten och styrde runt träd. Sen middag och så bakade jag saffranslängder med vit choklad innan nästa ryck i stallet.
 
Då tog jag Lemonaden i töm, och hon är lika fin i formen nu med sidepullet som hon var på bettet, men utan allt tjafs. Och sedan tog jag och Linda och körde ut balar med bilen igen! Min stackars bil får slita hårt, men nu har hästarna mat igen! Självklart avslutades kvällen med obligatoriskt fika, och saffranslängderna var väldigt goda!
 
Nu ny dag och nya ryck!
 
Busig Grå!
 
 
 
Fullt ös, massor av energi som vill ut!
 
Clarinett ute i snön. 
 
Så fin!
 
Zippin efter longering! 

RSS 2.0