Gott slut!

Nu är det nästan slut på det här året också, fort går det! Så här sammanfattade jag det på Instagram: Bästa 2022 var nog ändå Doris och Bob som kom in i mitt liv! 2022 var också året när jag sålde två hästar, men ändå har lika många hästar att rida och jobba... 🤔 Det var även året när Chokladen demolerade en transport och jag lyckades skada mig oräkneligt många gånger, söndersparkat ben, en hov i huvudet, sparkad på handen mm, mm Men framförallt ett år då jag har fått rida och jobba fantastiskt fina hästar, gått flera intressanta och inspirerande kurser, träffat en massa trevliga människor och haft ambitiösa elever.  Jag hoppas att jag utvecklats som hästmänniska och ryttare, och att jag fått vara del i andras utveckling både som hästmänniskor och ryttare, och jag hoppas att denna utveckling fortsätter under 2023 också. Gott nytt hästigt år!
 
I morse longerade jag Wasabi först, hon var lite mer nedtaggad i dag, och red Movie. Det var det hittills bästa passet med henne på banan sen vilan, fortfarande en bit kvar tills vi är tillbaka där vi var i höstas när hon var så sjukt fin att rida men vi är snart där igen!
 
Sen Ica hela dagen, jobbade till 20, och nattning av hästarna. Nu ladda för årets sista jobbdag i morgon!
 
Här är mitt Instagraminlägg:
https://www.instagram.com/p/Cmzqd-ntYGj/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 
Movie står och väntar på jobb, så fin!
 
Och trött ponny efter ridning! 

Temperaturväxling!

Det här verkar vara de stora temperturväxlingarnas vinter! Igår morse -17 grader och sen på eftermiddagen 0-gradigt. Svängde riktigt fort igår!
 
Jag hade klockan tidigt för att longera en häst innan jag åkte på lektioner, men 17 grader ute avskräckte och jag sov en halvtimme till. När jag åkte till lektionerna var det fortfarande kallt, lite väl kallt för lektioner egentligen, men på vägen dit började det snöa och blev snabbt mildare. Dock snö och blåst i stället så inte heller så varmt.
 
När jag kom hem så fikade jag lite och sen träffades jag och Linda i stallet. Vi red ut med Movie och Juliette, de fick trava bort lite överskottsenergi i backarna. När vi var tillbaka tog jag in Lemonaden och Bob, och sen kom Nisse för att chippa Bob! I absolut sista stund, sista dagen är i morgon, men nu blev det så. Vi gick ställa dom i varsin box gör Lemonaden var så uppspelt och i vägen. Men sen gick det bra, Bob fick sitt chip och blev av med lite tagel i svansen.
 
De fick stå kvar i varsin box medan jag tömkörde Clarinett, är ju bra träning. Sen släppte jag ut dom igen och vi bjöd Linda på middag. Efter mat åkte jag tillbaka till stallet, longerade Chokladen och nattade hästarna. Gjorde sen ris a la Malta till kvällsfika, och så avslutade vi kvällen med att titta på första delen i Nattryttarna. 
 
Nu ska jag inspektera snömängden och sen väntar en lång dag på Ica!
 
Från turen med Movie, börjar bli lite snö nu!
 
Bob tränar på att stå i egen box! 

Jobba igen!

Jobbdag i dag eftersom jag tog ledigt på annandagen. Vi jobbar på timme så det gäller att jobba igen man tar ledigt eller omdet är so på söndag att butiken har stängt på en dag man skulle ha jobbat. Men det brukar lösa sig!

I morse longerade jag Wasabi, hon har vilat en vecka vid jul och hon var ju överenergisk redan innan och inte bättre nu. Men ska försöka jobba igång henne igen nu. Efter jobbet och mat så red jag Movie. Det hade hunnit bli 18 grader kallt och klockan var över 20 innan jag var i stallet, motivationen ör inte på topp då! Det var inte Movies motivation heller när vi började men det blev bättre efterhand, hon var fin när vi avslutade och jag frös inte.

Nu ladda för en fullplanerad dag i morgon igen! 

Mellandagarna!

Vardag igen, kändes som en kort julhelg!
 
Fick börja dagen med lite hagfix då Bob visade att det inte var så mycket ström i hans hage, dock visade testaren att det var ström... Men jag gjorde ett försök att förbättra i alla fall. Sedan red jag Chokladen och Clarinett. Chokladen på banan, vi har börjat med väldigt enkelt jobb med förvänd galopp och det är riktigt roligt!
 
Clarinett red jag i skogen och sedan fick hon börja trampa upp ett av mina ridspår på gården. Jag brukar varje vinter trampa upp två-tre ridslingor i sommahagarna för att rida. Än är det för lite snö men när det bli mycket är det perfekt med upptrampade spår. För unghästarna blir det lätt att ridas när vägen är naturlig och given. Busiga hästar går att styra ut i snön och det tar stopp, ryttaren landar mjuk om man lämnar hästen, och för de äldre hästarna är det bra för joggning, lättare intervaller eller lite lösgörande lätt jobb. Så jag hoppas på en halvmeter till med snö, minst!
 
Sen fika och uppladdning för bilbesiktning. Skulle ha en lektion på väg till besiktningen men den avbokades mindre än en timme innan. Jag blev lite less eftersom jag skulle ha hunnit rida en till häst om jag vetat det. Kände inte för att sitta och vänta en timme så gick ut i Nisses stall och tömkörde islänningen! Så hans julvila tog slut i dag, han var pigg och full av hyss och testade mig rejält. Men han är mycket mera följsam och tar nu när man säger till, och är jag bara med så hinner han inte hitta på några hyss men han kräver fullt fokus!
 
Sen till besiktningen, bilen fick tre stycken 2:or vilket är en fjärdedel eller femtedel mot i fjol! Dessutom inte så svåra eller dyra fel även om ett kändes ganska allvarligt. Men ändå en förbättring! Köpte foder och sen hem och gjorde mat, såklart fortfarande julmat, potatis, köttbullar och prinskorv, fast jag äter ju inte korv.
 
I väg på ett par lektioner och sen hjälpte Nisse mig att natta hästarna inklusive att rulla in två balar i hagarna! I morgon ska jag jobba så nu är verkligen vardagen och verkligheten tillbaka efter julledigheten!
 
Chokladen efter ridning!
 
Här är Chokladen och Doris i hagen. Doris är verkligen överallt!
 
Clarinett uppe i skogen!
 
Och på ridstigen. Så vackert med all snö men vi var blöta när vi var klara!
 
Ut på tur med islänningen!
 
Han är väldigt gullig! 

Annandagen!

Annandagen kom in med blidväder! 20 grader varmare i dag än igår! Jag har minnen av att det flera gånger har varit skitväder på annandagen med plusgrader, regn och blåst, i dag har det ändå hållt sig okej än så länge!
 
Jag jobbade lite hästar på förmiddagen. Forzett tog jag i lina plus att vi tränade att stå vid pallen och klänga. Sen fick Clarinett gå ett dressyrpass vilket jag tror att hon behövde efter julaftonens stök titt, nu fick hon jobba lite. Avslutade med att rida ut Movie i skogen.
 
Sen fika och mellanlandning innan jag åkte iväg för ett par lektioner. Köpte med mig pizza på hemvägen så det blev väldigt lättlagad mat. Sen bytte jag några lampor på bilen inför morgondagens besiktning (och lyckades göra bilen strömlös men det är en annan historia), nattade hästarna och till sist läste ut min julbok. Att den är utläst på två dagar betyder att det antingen var en bra bok eller att jag har haft tråkigt, ni får gissa själva! Hästpojken av Carl Hedin var det i alla fall.
 
Håll tummarna för min bil i morgon eftermiddag!
 
Forzett i linan i dag!
 
Utsikt från Movie! 

Juldagen!

Det blev en kall juldag i år!
 
Varit 20 grader kallt hela dagen, vackert och sol men kallt. Nu sent i kväll började det snöa och blev mildare, nu bara -8 grader, så det finns hopp! Inte blivit så mycket gjort i dag men det behöver det väl inte bli heller på jul? Jag tog en lugn förmiddag och sen när jag var igång i stallet så mockade jag först en lösdrift och fixade lite med en hage innan jag började med hästarna.
 
Longerade Chokladen och Movie. Lite roligt med Chokladen som blivit så mycket rörligare i höst vilket syns nu! Jag har egentligen inte gjort något annat än jag brukar, samma jobb med samma frekvens men lite annan tanke, syfte och mål. Egentligen har jag bara ändrat lite fokus på formen, och ska man hårddra det så handlar det bara om lite mer öppen käkvinkel och fokus på hur de lyfter ryggen. Jag tycker ju att jag känner stor skillnad på Chokladen när jag rider henne men i dag syntes det även skillnad i longering en, en helt annan bärighet! I alla fall tills kompisarna drog en repa i hagen och Chokladen fick ett frispel och började bocka och sparka bakut. Det är inte likt henne, enda gången hon kickat en massa bakut var när vi första gången började kunna släppa på hennes SI-led, så hon känner sig nog loss i kroppen nu! Movie var pigg och busig men ändå lugnare än i fredags.
 
Sen hjälpte jag Nisse att mocka lite innan vi gick in och fikade varm choklad med grädde! Blev några sidor i boken i dag med innan vi åkte till några bekanta på middag, julmatsrester såklart. Trevlig kväll som avslutades med att natta hästarna. Nu ladda om för i morgon då jag hoppas på mildare väder så jag kan jobba hästarna lite mer ordentligt!
 
Chokladen på banan i dag!
 
Och Movie! 

Julafton!

Jag hoppas att alla som läser har en riktigt skön och härlig jul nu!
 
Igår inledde vi julafton med julfrukost med Linda. Jag hade innan vattnat och fixat med hästarna så vi kunde sitta i lugn och ro! Lite julklappsöppning också, jag fick långkalsonger av Nisse (behövde verkligen det, speciellt lite tunnare modell att ha under vanliga byxor och de nya vinterridbyxorna) och presentkort på Granngården. Hoppas att kunna köpa något roligt för det men finns ju risk att det blir foder... Fick även en massa tunnbröd av Linda som hon bakat.
 
Sedan till stallet för att rida deen traditionella julritten för att leta tomten. Clarinett och Juliette var sjukt taggade, Clarinett backade sig i väg från stallet och Juliette inledde med ett bocksprång när Linda satt upp. Ingen av oss hade lust att tillbringa julafton på akuten men vi kom faktiskt hem alla tillsammans utan större incidenter, även om det ingick en del oplanerade skutt och hopp på turen. Tomten såg vi inte men det var nog lika bra med tanke på hur rädd hästarma var för allt. Fint att rida i solen i alla fall. Sedan fick alla hästarna ett varsitt juläpple. Bob har aldrig ätit äpple och han tänkte inte prova heller, inte ens en liten bit, men hans mamma ställde upp och åt bådas äpplen. Och sedan var julafton hos hästarna över.
 
Linda åkte vidare på julfirande. Jag ägnade lite tid åt boken jag köpt till mig själv i julklapp, Hästpojken av Carl Hedin, och åt julpraliner, innan det var dags att duscha och så åkte jag och Nisse på vårat julfirande. Vi firade så som vi gjort sista åren, hos Nisses systerson med familj. Mycket god mat, lite stök när barnen skulle öppna julklappar och så avslutade vi med att spela Rappakalja.
 
Sen var det bara att natta hästarna och sova. I dag visar termometern -20 grader så vi får se hur mycket som blir gjort. Jag har ju min bok och fortfarande mycket choklad kvar så jag klarar mig nog även om jag blir inne!
 
Utsikt från gårdagens jultur!
 
Pigga hästar!
 
Så vackert med sol och snö!
 
Fin bild på Juliette! 

Dan före dan!

Så blev det jul även här! Trött efter intensiva jobbdagar så ska bli skönt med några lediga dagar!
 
Ambitionen inför morgonen var att ta två hästar, men vaknade till nästan 20 minusgrader och ambitionerna rann av mig. Planen var att rida Wasabi men hon är rätt jobbig när det är kallt så hoppade över henne och tog bara Movie i töm. Nu var det inte så bara då hon var överladdad och mest studsade runt, jag är så glad att hon inte gör de sprången när jag sitter på!
 
Sen var det Ica som gällde. Vi var, i vanlig ordning, en personal kort och fick slita rejält på dagen då det var väldigt mycket kunder samtidigt som vi fick varor som skulle fram och upp. Det gick sådär, lagom till det började lugna sig med kunder hade vi fått upp varor... Jobbade till 20 i kväll med, hade kunder in i det sista, och då nattade jag hästarna och sen var det uppesittarkväll. Spelade lite bingolotto, slog in julklappar och Nisse griljerade skinkan. Vi hade ost, kex, röror från charken, vitlöksbaguetter, ägghalvor med räkor och majonnäs mm. Avslutade givetvis kvällen med  en skinkmacka.
 
Nu är det bara att vänta in julafton!
 
Pigg och laddad Movie i kylan i dag! 

Dan före dan före dopparedan!

Blev en händelserik dag på jobbet i dag, tänk vad mycket man får vara med om!
 
Jag var ju ambitiös igår med fyra hästar jobbade, men det gav bakslag i dag. I morse kände jag bara att jag orkar inte tre hästar innan jobbet, så det blev två. Tog Clarinett i töm, även om det inte känns som att jag kommer åt henne riktigt när jag tömkör så ger det resultat i ridningen sen. I dag fick jag till riktigt bra höger galopp, galopperar hon sådär när jag rider kan inte LA vara några problem.
 
Sen fick Chokladen gå i skogen. Man måste verkligen passa Chokladen när man rider henne när det är mycket snö, inte för att det är så mycket snö än men tillräckligt, hon vill nämligen lägga sig ner i snön! Hon tänkte tanken i dag med men jag hann driva på henne, förra vintern la ho sig en gång med mig på och hon har gjort det tidigare också. Även hennes mamma la sig med mig så lite ärftligt verkar det vara. Wasabi älskar också snön men hon vill mest busa och hoppa i den, men även hon har försökt lägga sig med mig...
 
Sen på jobbet hade vi i dag inte bara galen julhandel och en massa kunder utan även en otäck händelse. En kund, som var ganska full, hotade först den som satt i kassan, han skulle mörda henne om betalningen inte gick igenom. Sen var han även hotfull mot den i personalen som körde ut honom från butiken, och hade tydligen också hotat med att spränga affären. Jag höll på lämna ut paket så hörde det mesta men hängde inte riktigt med, men det var ett solklart mordhot. Vi ringde polisen som faktiskt kom och tog upp anmälan, och visade sig lite. Det är ju en kund som är känd sen tidigare men det är sjukt obehagligt.
 
I övrigt lagom mycket kaos och en hel del är slut, mest mjölk där vi haft problem med leveranser som kommit bort eller blivit en dag försenade. Som vanligt till jul alltså!
 
Jag jobbade sent även i dag. Stannade på hemvägen och lämnade en godiskasse till familjen som kör balsr åt mig. Sen nattade jag hästarna och så åt vi ostkaka, grädde och sylt till kvällsfika. Nu väntar en dag till på Ica innan jul. Och jag jobbar sent även i morgon, men börjar lite tidigare så får se vad jag orkar i morgon bitti!
 
Clarinett med juligt schabrak!
 
Från skogsturen med Chokladen!
 
 
Snöig efter ridningen! 

Nu vänder det!

Nu vänder det, nu blir det inte mörkare utan vi går mot ljusare tider igen!
 
Jag började i stallet i morse, med energiska och frustrerade hästar. Märks att de gjort lite för lite på slutet med kylan och nu mycket jobb för mig. Först ut Wasabi som det nästan rök frustration ur öronen på, hon fick jobba med en massa övergångar mellan trav och skritt, jag hoppas att hon är lugnaste nästa pass. Forzett fick också gå i töm, hon var väldigt pigg och såg dessutom ett monster på banan som hon sen var rädd för resten av passet. Vad monstret var vet jag inte, Doris är oskyldig denna gång!
 
Sist ut red jag Movie. Började lite hackigt men släppte och kändes fin på slutet, kommer som jag sagt innan bli bra på några ridpass till. Sen fika och till jobbet. Mycket folk på dagen men sjukt lugnt på kvällen när vi hade extraöppet. Jag och en av kollegorna har gjort 15 presentkorgar i dag, det tar ganska mycket tid men blir fint. 
 
Efter jobbet, vi stängde klockan 20.00, så nattade jag hästarna och sen red jag islänningen i Nisses stall. Red i stallet och han var ett riktigt a-barn i dag, jätteduktig!
 
Lång dag, och i morgon väntar en lika lång dag så bara att ladda om! Bara två dagar kvar till jul, och nu har ljuset vänt, nu kan det bara bli bättre!
 
Wasabi i snöfallet!
 
Den här bilden speglar nog mer humöret i dag... 
 
Forzett!
 
Och Movies öron! 

Tisdag!

Min enda lediga dag innan jul, så skönt att få en dag hemma!
 
Nisse och hans son åkte till Sundsvall på morgonen, jag ville verkligen inte åka till någon stad så jag stannade hemma! I stället mockade jag en av lösdrifterna och sen red jag. Först Movie, första ridpasset efter vilan och hon var en blandning mellan alla olika humör. Hennes fokus var mest på mina ston som hängde vid staketet och glodde, så travade och red en massa svängar och vändningar så hon var tvungen att flytta fokuset till mig. Fungerade bra för sen travade hon avspänt i låg form med halsen ute på fyrkantsspåret, något ridpass till så är vi tillbaka i formen vi var innan vilan!
 
Även Chokladen fick gå på banan och hon fick testa lite för ändå galopp. Gjorde det väldigt enkelt men hon blev väldigt förbryllad av vad matte egentligen ville, några gånger till så har nog polletten ramlat ner! Clarinett red jag ut i skogen men hon fick avsluta med några minuter trav på banan då hon var ganska laddad.
 
Sen till Nisses stall och tömkörde islänningen, han är fortfarande jobbig och han testar en massa, men det är ändå så mycket bättre! Han ger sig snabbare, och är mycket mer lättövertalad när han låser sig, han accepterar även varvbytena bättre och blir inte spänd av att ha mig på högersidan. Avslutade med att sitta upp utanför stallet, red bara pyttelite men det var mest en mental grej för mig, att jag kan rida han utanför stallet.
 
Nisse var hemma igen så det blev mat innan jag fortsatte i mitt stall igen. Två lektioner och sen tömkörde jag Juliette åt Linda. När hästarna var nattade så fikade vi, känns som att vi inte träffats på länge då kylan gjort att vi inte varit i stallet samma tider.
 
Nu ladda för tre dagar med julhandel och kvällsjobb!
 
Hitta Doris! I dag gömde hon sig i Lemonadens hö!
 
Movie efter ridningen!
 
Precis på väg ut ur skogen med Clarinett! 

Julveckan!

Nu har årets intensivaste vecka dragit igång på jobbet! Det är mycket prat om att allt blivit dyrt och att folk inte kommer att ha råd med lika mycket julmat i år, men det ser jag inte på jobbet. Det är lika hysteriskt som alltid!
 
Jag longerade Wasabi innan jobbet igår. På jobbet var det förutom det vanliga julstöket 150 julkassar som skulle packas till ett företag, nu gjordes dessa kassar efter stängning men det märktes av rätt mycket redan på dagen. Till exempel kom en hel dolly (lastpallar med jul) med ost bara till de kassarna. Nu visade det sig att en del grejer ändå inte kom, var restade, så blev lite panik att hitta ersättnibgsvaror. Vi har ju sällan 150 artiklar av samma... Jag var inte med och gjorde kassarna (men drömde ändå om dom i natt!!!) utan åkte hem, åt och nattade hästarna. Och red islänningen i Nisses stall.
 
Sist jag red honom i stallet gick det jättebra, han var så uppmärksam och vi styrde runt i stallet lätt. Då var det fullt av hästar inne, igår endast en annan häst inne och han var inte på samma humör (stannade och blåste flera gånger). Fick jobba betydligt mer för att få honom att gå dit jag ville... Vi är nog inte redo att rida ute riktigt än,tror att det får bli töm i dag. Men vi jobbar på i alla fall!
 
Nisses katter Gottfrid och Holger älskar att mysa på bordet (ingen ordning i det här huset!!), schäfern Deja vill helst också vara med men får hålla sig på golvet! 

Fjärde advent!

I dag har det varit 22 grader varmare än i fredags! Och i morse 15 grader varmare än lördag morgon, det är ju helt galet! Tänk om det skulle bli lika varmt till, då har vi ju högsommarvärme, sanslöst!
 
Jag har verkligen försökt jobba lite hästar i dag eftersom det inte blivit så mycket av det i veckan. Så i morse innan jobbet tog jag Movie och Grå i töm. Och efter jobbet, där det var fullt ös, en massa folk och julhandel, så gjorde jag fläskpannkaka till middag och sen red jag. Eller först drog jag in en val till stona, med bilen, det går ju det med men inte optimalt. Sen red jag, först Chokladen som var så jäkla fin. I alla fall tills Doris laddade upp henne lite väl mycket! Hon gick med ganska mycket tryck och energi, och det doppade över när Doris började göra ruscher på ridbanan, inte för att Chokladen blev stökig men en del flow och fokus försvann...
 
Stängde in katterna när jag skulle rida Clarinett. Hon var också fin och det kändes som jag fått en annan bärighet i henne. Så även om jag tycker att hon flamsa runt en del i tömkörningen och att jag har svårt att komma åt henne där så ger den resultat, så det blir mer av det framöver! Härligt med bra ridkänsla på båda, nya ridbyxor också (med bättre grepp än överdragsbyxorna jag ridit med i vinter, och det behövs!) och så skönt ridväder! Nu laddar jag för julveckan och fullt ös på Ica!
 
Movie i dag. Jag har tagit fram de röda schabraken nu lagom till jul!
 
Grå hade också rött schabrak!
 
Chokladen i mörkret! 

Omslag!

I dag kom omslaget till mildare väder, det tackar vi för! Runt 20 grader i morse men nu i kväll bara -10!
 
Jag longerade Forzett på morgonen innan jobbet. Och efter jobb och mat så longerade jag Movie och tog Clarinett i töm. Tryckte in en höbal i en hage också och lite annat pyssel som gjorde att det blev sent och jag var inte klar i stallet förrän vid 22 tiden. Nu sova och försöka vara i stallet 7.30 i morgon, återstår att se om jag lyckas!
 
Clarinett i kväll!
 

Fortfarande kallt!

Så less på kylan nu, det är alldeles för tungjobbat! I morse var jag arg på vattendunkarna där locken hann frysa ihop på den lilla biten från gästhuset till hagarna, sen tappade jag luft i ett däck igen och på jobbet hade vi 11 grader  i fikarummet. Räcker med kyla nu!
 
Innan jobbet så longerade jag Wasabi, så mycket mer blev det inte. På jobbet var det kallt men också rörigt och stressigt. Jag blev bjuden på lunch av två arbetskompisar om födelsedagspresent, det var skönt att komma i väg från butiken en stund. Ni som läste bloggen i onsdags vet att jag hade tomt på luft i två däck då, i dag hände det igen. Ett annat däck var platt när jag var på jobbet, som tur var upptäcktes det på lunchen så jag hann ringa ut en räddande ängel som fixade det. Skönt att slippa greja med det när vi kom ut från jobbet strax före 18.30.
 
Hemma fixade jag mat och sen nattade jag hästarna. Nu längtar jag till ridväder och tid att göra annat än att vattna hästarna!
 
Wasabi i dag! 

Wången-besök!

Fortfarande kallt, -24 grader i morse! Hade som tur var lite andra planer för dagen så det gjorde inte så mycket!
 
Gjorde ett litet ryck i stallet i kylan på förmiddagen. Det är dags att sätta igång Movie igen, hon har vilat fyra veckor men under jullovet väntar provridning så nu sätter jag igång henne. I dag longerade jag och hon var ordentligt pigg och busig, och även lite brydd över att jag flyttat om i hagarna sedan hon var på banan sist!
 
Jag longerade även Grå och förbedde lite inför kvällsrundan som Linda gjorde sen innan jag hjälte Nisse dra fram en höbal. Lite fika och ombyte och sedan åkte jag och Nisse till Östersund. Började med en sväng på Hööks där jag köpte vinterridbyxor och hjälmmössa, och en sväng på Jula innan vi åkte till Wången.
 
På Wången var det clinic med Angelo Telatin. Vi lyssnade på honom för fyra år sedan och tyckte att det var bra. Jag har haft mycket nytta av det sedan dess, så därför ville jag åka på detta igen. Det var bra även i dag, lång väg hem men värt det! Lite att fundera på nu, men också mycket jag kände igen och faktiskt använder!
 
Nu är klockan snart midnatt och vi har en mil kvar, skönt att vara två i alla fall och eftersom det fortfarande är kallt är det ju ingen mening att stressa upp tidigt imorgon bitti för att rida heller. I Östersund och på Wången var det lite mildare men här hemma är det fortfarande -23 grader!
 
Movie i dag!
 
Ett vintrigt Wången!
 
Angelo Telatin!
 
Första halvan av kvällen var i sal men andra halvan i ridhuset! 

Kallt!

Kallt i dag! 23 grader i morse men bara 18nu i kväll så finns hopp!
 
Kylan ställer till det när jag ska jobba hästarna. Eftersom jag håller till ute så är jag kall redan innan jag börjat rida, så när det är så här brukar jag ta hästarna från marken och inte lika många hästar per dag. Det är ju inte mänskligt att stå ute och tränsa i minus 23 grader, i alla fall inte fyra-fem hästar...
 
När mina hästar var vattnade i morse så började jag med att rida islänningen i Nisses stall. Perfekt att kunna rida inomhus! Han var dessutom lyhörd och lyssnade till mig på ryggen i dag, ett riktigt bra litet ridpass i stallgången!
 
Sen fortsatte jag hemma hos mig med att longera Chokladen och ta Clarinett i töm. Annars har jag mest vattnat hästar och eldat! På kvällen skulle jag åka upp på byn för att fylla luft då två däck tappat luft i kylan. Men när jag skulle åka så insåg jag att det ena däcket var lite vl platt... Nisses kompressor låg i ett igenfruset bilbagage och jag kunde ju inte åka så långt. Men Paula var i Nisses stall och mocka de åt sin häst, och hennes man åkte och hämtade deras kompressor! Dock pyste det när vi fyllde däcket... Men vi hittade läckaget som var mellan fälg och däck, och sprejade på kontaktspray, och det verkar fungera! Sen får jag väl se hur däcket ser ut i morgon bitti...
 
Håll tummarna för mitt däck och för lite mildare väder i morgon!
 
Annorlunda vy, ridning i stallgången!
 
Vackert men kallt! Chokladen på lina i dag!
 
Ganska platt däck! 

Luciadagen!

Nu kom kylan! Inte helt bekväm med - 19 grader nu i kväll men det är svårt att göra något åt!
 
I morse var det bara 14 grader men blåste så det kändes kallare. Jag fixade frukost på sängen innan jag gjorde ett ryck i stallet. Mockade en lösdrift, bytte något täcke, lagade en trasig tråd på en hage och satte upp ett par pinnar för plogningen. Sen började jag med hästjobbet genom att ta Grå i töm.
 
Wasabi tänkte jag rida men hon var väldigt spänd, redan när jag gjorde i ordning henne märktes det då hon började skaka. På väg in på banan exploderade hon i bocksprång, och sen när jag longerade henne höll hon sig lugn en stund men sen blev det bocksprång i mängder. Var tveksam till att sitta upp men eftersom hon börjat slappna av och kunde gå med låg nacke i lina så gjorde jag ett försök, mest för att kolla att det gick. Sen red jag inte länge utan bara några minuter och känna att hon var någorlunda avspänd,ville inte att hon skulle bli trött och frustrerad av den anledningen. 
 
Clarinett fick skritta ut i skogen och i all snö. Sen avslutade jag med att ta ner Lemonaden till stallet och där borstade jag henne och fixade manen lite. Tanken var att borsta Bob också men han hade svårt att stå stilla utan bara busade så det blev inte så mycket av det. 
 
Sen hade Nisse fixat midd8, potatis och fläsk, egentligen även pölsa men den hoppade jag över. Hade lite funderingar sen vad jag skulle göra och inte. Men började med att baka och sen blev det inte så mycket mer gjort, hade en tanke om att rida islänningen men det blev sent. Dock blev det över 50 stycken saffransbullar med vanilj, och Linda kom en sväng och fikade innan jag åkte och nattade hästarna, inklusive att trycka in en bal till flickorna. 
 
Nu är det bara att sova och hoppas att det inte är så kallt i morgon, blir ju inte så mycket gjort då! 
 
Wasabi efter jobb! 
 
Himlen var alldeles rosa när jag och Clarinett red! 
 
Ett gäng bullar! 
 

Nu kommer kylan!

Efter några dagar med snö drar nu kylan in, jag är inte beredd!
 
I morse longerade jag Chokladen, härligt med mjukt underlag i snön. Sen hade vi en jobbig dag på Ica då vi vsr en kort i personalen, så var bara tre stycken mest hela dagen, och dessutom riktigt kallt i lokalen. På väg hem stannade jag och hade en lektion, och sen gick kvällen åt till middag och nattning av hästarna, skottade fram brevlådan också men misstänker att plogbilen hinner komma innan post bilen och då är det ju ändå ogjort. Nu hoppas jag att det inte blir så gräsligt kallt utan går att göra något med hästarna i veckan! 

Tredje advent och födelsedag!

Kan inte säga att födelsedagen började så bra med magont i natt, men det blev bättre på alla plan!
 
Toksnöat hela dagen, tog det lugnt på morgonen eftersom jag varit vaken en del i natt. Började sedan med att ta Lemonaden och Bob till ridbanan. Det var första gången Bob var på banan och han busade massor i snön, jag gjorde ett halvhjärtat försök att longera Lemonaden men det gick sådär dock var huvudsyftet att Bob skulle få komma ut så det gjorde inte så mycket.
 
Sedan gjorde jag i ordning Forzett och under tiden kom Linda till stallet, hon hjälpte mig att hänga lite på Forzett. Efter en paus med annat jobb är det nu dags att ta tag i insittningen igen, i dag bara repetition men hon gjorde det prickfritt! Efter det så red jag och Linda ut med Clarinett och Bea, det blev styltor och var halkigt på vägen men som tur var bättre på skogsvägen så där kunde vi trava.
 
Efter att Linda åkt så red jag Wasabi, jobbar med avspändheten i skritt just nu. Att kunna gå i låg form, nosen framme och lugn mun, inte lätt när man helst vill ha huvudet i skyn, marken eller göra olika kast och tricks med det. Fick till några minuter som var riktigt bra!
 
Middagspaus, gjorde potatis och laxbitar, kändes verkligen som min mage behövde riktig mat, huvudet också för jag hade även huvudvärk då. Dock gav sig huvudvärken efter mat och kaffe, magen har dock inte varit riktigt nöjd på hela dagen. Sen på med transporten och till stallet, Linda kom också dit. Nattade hästarna lite tidigare och så lastade vi Juliette och körde henne till Nisses stall. Hon ska få på sig sin tappsko i morgon, den hon fick när det var lodjur i hagen.
 
När hästarna var klara kom det en massa folk och åt tårta! Jag som inte förväntat mig så mycket gäster tycker att 10 stycken är ganska bra! Men det fanns ändå fika till alla, Nisse hade ju köpt smörgåstårta igår och vi hade även glasstårta och fika. Roligt med lite gäster! Nu hoppas jag att jag får sova i natt, i morgon väntar Ica igen!
 
Lemonaden och Bob redo att gå upp på banan!
 
På banan!
 
Full galopp!
 
Trav!
 
Från turen med Clarinett, så fint ute nu!
 
Wasabi efter ridning! 
 
Dock såg de flesta bilderna ut så här... Typiskt Wasabi! 

Nobeldagen!

Alltså jag tyckte inte att jag åt så mycket på julbordet igår men min mage var inte nöjd och var ond halva dagen i dag. Nu har jag fortsatt och äta dåligt så vi får väl se hur det går i morgon...
 
Snöat på tvären i dag och blåst ganska kallt. Mockade och spånade lösdrifterna och sen lagade jag det som gick sönder på Bea och Juliettes hage i måndags när de hade haft besök i hagen. Självklart var Bea tvungen att gå ut en sväng medan jag höll på, hon sprang så glatt omkring och var och hälsade på Bob flera gånger, hon saknar nog honom! Sedan red jag Grå, Chokladen och Clarinett, äntligen ett fint snöynderlag på banan!
 
Nisse hade köpt smörgåstårta eftersom jag fyller år i morgon, så det fick bli smörgåstårta till middag. Kanske inte det bästa men det fick bli så. Sedan tog jag islänningen, red i stallet igen. Behöver få honom att lyssna på mig när jag sitter på och i stallet kan han inte dra i väg från allt. Kändes ändå som kommunikationen kom igång i dag.
 
När Nisses stall var nattat så hjälpte han mig attrulla in balar i några hagar hemma och så nattade vi de hästarna också. Duschade och åkte till Linda där det var liten vinkväll, jag drack dock inget eftersom min mage inte var på topp. Jag hoppas att jag är piggare i morgon!
 
Chokladen fick gå lite i skogskanten som uppvärmning!
 
Clarinett tittar på Bob på väg ner från banan
 
 
 

Julbord!

Snöat hela dagen och så julbord på det, inte utan att det börjar kännas som jul!
 
Inte så mycket häst i dag. Jobbade 8-17,sen hem och fixa hästarma och så i väg på julbord med jobbet. Ganska mätt nu kan jag säga. Julbord är typ det enda vi gör med jobbet utanför själva jobbet så det är ju trevligt men jag var lite för trött efter en intensiv dag på jobbet. Märks även på affären att i närmar oss jul! 

Snart vänder det!

Nu är det bara två veckor kvar tills det vänder och blir ljusare igen! Det behövs för i dag blev det knappt ljust, men vi fick snö i stället!
 
Tog en lugn morgon vilket behövdes efter en intensiv vecka. Mockade sen en lösdrift och satte upp en lampa innan jag började med hästarna. Tog Forzett och Wasabi i töm och red Grå.
 
Fortsatte i Nisses stall. Islänningen hade stått inne och var ganska laddad och otålig så tog även han i töm. Men trots att han var lite bökig innan så var han som vanligt att tömköra, försökte dra i väg några gånger men riktigt fin däremellan. 
 
Sen på Hammarn och köpte foder, gjorde mat och sen på kvällen träffades jag och Linda i stallet och red ut med Bea och Clarinett. Clarinett var spänd och lite som en bomb men höll sig hyfsat på mattan ändå. När stallet var klart så skrev jag kuvert till julkorten och nu är det bara att ladda om för Ica-jobb i morgon och julbord!
 
Doris har varit ute i dag för första gången sen hon kastrerade. Hon har varit överallt och hälsat på alla hästar, här är det Movie hon hälsar på!
 
Även Wasabi och Doris försöker bli vänner, men det går lite sådär för strax efter detta så hamnar Doris lite nära en av Wasabis hovar och blir rädd. Wasabi gjorde inget mer än gick men Doris hade inte riktigt koll och hamnade nära, inga skador men förhoppningsvis lärde sig Doris att hålla koll och lite avstånd.
 
Wasabi i töm
 
Bästa utsikten från Grå i dag!
 
Nämligen Bob som ligger och vilar! 

Utan ben!

Levde lite på tisdagens kurs även igår! Trots -16 hade jag riktigt bra ridpass!
 
Red Chokladen på morgonen. Tänkte på det Kristian sagt: Rid i varje steg, inte driv i varje steg. Överdrev det lite och galopperade utan ben. Alltså jag verkligen släppte skänkeln i galoppen och bara la till den lite när det behövdes. Blev stor skillnad! På Chokladen har man verkligen känslan av att man måste driva och stötta upp hela tiden i galoppen, men det blev mycket bättre när jag släppte skänkeln. Såklart, det är ju ett sto och då brukar det kunna vara så. Intressant i alla fall.
 
På kvällen skulle jag testa om det fungerade lika med Clarinetts galopp men inte samma tydliga resultat där. Hon galopperade lika oavsett om jag drev hela tiden eller inte, men ganska onödigt att driva hela tiden då! Men testade lite andra grejer som jag fick med mig från kursen och hon kändes jättefin i traven, vi fortsätter jobba med galoppen
 
Mellan ridpassen jobbade jag. Fick även besök av en viltspårare som kunde konstatera att det var lodjur som varit i hagen. Nu ny dag och inte riktigt lika kallt, hoppas på bra ridpass även i dag! 

Fortbildning!

Det var längesen jag kom hem så uppfylld och peppad efter en kurs som jag gjorde igår! Men det behövs nu, i dag - 15 grader så inte lika pepp!
 
Åkte till Härnösand igår morse där Kristian von Krusenstierna skulle ha fortbildning för ridlärare och tränare. Hade anmält mig sista kvällen innan anmälan gick ut eftersom jag var lite velig, det var en ganska dyr kurs, det är jobbigt att åka i december och jag har gått fortbildning i år så det är inget måste. Men vad glad jag är att jag gick för det var verkligen en jättebra kurs!
 
Kristian hade verkligen en struktur och koncept att visa och förmedla. Vi fick många bra tips att ta med i undervisningen, han var väldigt pedagogisk och visade övningar som både fungerar i dressyrträning och på ridskolan. Det var verkligen bra och jag var så peppad när jag åkte hem.
 
Värmde lite mat lite snabbt när jag kom hem och sedan red Linda träning, viss risk att rida träning när jag varit på kurs men Linda är van. Efter tog jag Grå i töm innan jag nattade hästarna. Nu ny dag och jag är peppad att rida men kylan känns jobbig när man inte är van!
 
 

Lospår!

I fredags järvspår och i dag lospår, märks att jag bor mitt i skogen!
 
Det var väldigt lugnt i morse så jag blev väldigt förvånad när jag kom till Lindas hästars hage och den var totalt demonterad. En stolpe var av, en var upplyft, isolatorer trasiga och tråden huller om buller och av på flera ställen. Hästarna var kvar i hagen och till syntes oskadda.
 
Jag lagade hagen lite provisoriskt, får göra det ordentligt senare, och longerade sen Forzett och åkte på jobbet. Eftersom jag tyckte allt var lite konstigt så bad jag Nisse åka dit och kolla till hästarna på dagen. Min tanke var att någon hade rullat fast i tråden och det kan ju bero på kolik till exempel. Men när Nisse var där och kollade så hittade han färska lospår rakt igenom hagen, spår av en stor lo och minst en liten, alltså troligtvis hona med unge eller ungar. Kanske inte så konstigt att det varit rörigt där!
 
Efter jobbet gjorde jag pizza och sen red jag lite dressyr med Clarinett. Nu behöver jag hitta känslan hur jag ska sitta och hur jag ska rida i sluta. Just känns det mest som jag slår knut på mig själv! Men jag ska ju på kurs i morgon så förhoppningsvis kan jag få lite bra bilder på näthinnan och tips med mig då! 
 
Jag skulle egentligen vilja tälta utanför hagen nu för att kunna ha koll på mina hästar och alla rovdjur som smyger omkring. Men det skulle ju vara jättekallt och jag skulle nog bli rätt skraj om jag öppnade tältet och tittade på ett lodjur eller järv! 
 
 
Clarinett efter ridning! 
 

Andra advent!

Andra advent och min värld är ganska julkortslik även om jag önskar mig lite mer snö!
 
Först ut i morse var Chokladen som jag longerade, och sedan red jag Clarinett i skogen. Vidare på jobbet där det varit full fart i dag med. Hem, gjorde mat och sen till stallet och red Wasabi. 
 
Lätt jobb, är väl typ 6 veckor sedan jag satt på henne sist, men det kändes rätt bra. Innan hon gjorde illa sig så var planen back to basic, jobba grunder i skritt, hitta balans och att få henne att ta hjälperna. Nu lägger jag även till att hon ska kunna gå i den form som jag longerat henne i, när jag rider, i både skritt och trav innan vi hår vidare. Alltså med nosen framme (samma linje på nosrygg och bog), öppen käkvinkel och ögat i höjd med höftleden. Vi har lite att jobba på!
 
Sen avslutade jag kvällen med att baka nougatrutor, nu väntar jag bara på att de ska svalna så pass att jag kan skära dom, och sen väntar duschen och sängen!
 
 
Som ett julkort! Från Clarinetts skogstur! 
 
 
Wasabi efter ridning! 
 
 
Nougatrutor på gång! 

Lördagsjobb!

Blev en riktig jobbdag i dag, i dag också kanske jag ska säga?

Longerade Grå i morse och sen till Ica. Åkte direkt från jobbet och tömkörde ett kallblod, en ny bekantskap. Sen vidare därifrån till ridhuset där jag hjälpte en av mina ponnyryttare lite. Avslutade sen med att natta hästarna och sen inte så mycket mer gjort! 

Järvspår!

Det märks att vi närmar oss jul, i alla fall på jobbet!

Började dagen i stallet. Longerade Wasabi och red den Chokladen i skogen. Sjukt mycket snö på träden fast det inte är så mycket snö egentligen, vi blev i alla fall som två snögubbar!

Jag såg misstänkta spår när jag red upp stigen, precis från skogskanten hade ett djur gått i mina ridspår och drt ganska nyligt. Tittade på dom ett tag, försökte fota och skickade sen till Nisse som bekräftade mina farhågor, det var troligen järv! Jag vill inte ha järv på gården men jag hade det även i fjol vid minst ett tillfälle. Även då hade den gått på min ridstig

Rörigt och stressigt på jobbet, efter jobbet gjorde jag lättsam mat och sen tog jag Clarinett i töm. Tryckte även in en bal i en hage med hjälp av Linda. Nu är det bara att ladda om inför ytterligare en dag på Ica i morgon!

Väldigt snöigt på Chokladens tur! 

Här ser man spåren! 

Suddig närbild! 

December!

Adventskalender, nära ko upplevelse och julklapp, blev en rivstart av december!

Började dagen med frukost på sängen och adventskalendern på tvn, dessutom hade jag köpt varsin chokladkalender till mig och Nisse så det blev mycket adventskalender!

Sen i stallet började jag med att trycka in en varsin bal i två hagar. Första gick bra, andra gled i sidled så det gick ju sådär... Sen igång med hästarna, Forzett longerade jag och gjorde uppsittningsträning, nu har hon accepterat att jag klättrar upp och ner fyllt ut så dags att gå vidare. Sen red jag Grå och Clarinett.

Vidare till Nisses stall och islänningen. Tömkörde i dag med, och han testar en del fortfarande men riktigt fin där emellan. Avslutade med uppsittningsträning med honom med. Sen kom dagens nära ko upplevelse! Nisse hade sa innan jag tog in islänningen att han hade flyttat korna till ny hage, han har 4 kor eller egentligen kvigor. När jag kom ut med islänningen såg jag att de hade rymt men var på annan del av gården så jag gjorde inget åt det då. Men när jag hade ställt in islänningen så han stod på gången så såg en av kossorna att stalldörrarna var öppna och hon kom springandes över gården och in i stallet, dessutom med en bjällra på sig! Klart hästen blev rädd! Men han hann inte kasta sig för jag jagade ut kon ur stallet!

Jag är ju inte så van vid kor, tycker att de är stora och svåra att läsa. I alla fall så kom dagens andra nära ko upplevelse när jag sen skulle leda ut islänningen i hagen, när jag öppnade stall dörren på baksidan så stod alla fyra korna där! Men hästen tyckte inte att de var så farliga när de stod still så vi kryssade runt de på väg till hagen! Sen följde de efter mig över hela gården när jag gick från stallet, och gick tillbaka till sin hage! 

Gjorde middag och sen i väg på lektioner. På första stället fick jag en julklapp, hon brukar ge mig julklapp och ville vara ute i god tid utifall det blir inställda lektioner nu i december. Det var ju ingen dålig julklapp heller, ett sjukt fint schabrak!!! 

Nu sova och ladda för jobb i fyra dagar på Ica! 

Balen till Lindas hästar blev inte så bra... 

Wasabis täcke har fått ny design! Tror inte att det är så regntätt längre! 

Grå efter sitt pass, åtminstone ett öra fram! 

Bob! 


Det fina schabraket jag fick, och Nisses katt Holger! 

Sista november!

Åh vad mina hästar, eller egentligen en av mina hästar, drev mig till vansinne igår! Ibland önskar jag mig en väluppfostrad häst uppstallade hos någon annan...

Det var hovslagare igår och jag skulle börja med att köra Wasabi och Grå till Nisses stall. Redan när jag tog ut de ur hagen blev det lite stökigt då Clarinett och Chokladen började busa i hagen (inte så hjälpsamma). Men kunde lasta och köra dit dom, tog med mig Nisse som hjälp när jag lastade Juliette.

Grå har ju svårt att stå på box, blir lite bättre med sällskap i boxen men hon stressar upp sig och vandrar. Sätter man fast henne så slår hon i väggen i stället. Man blir tokig! Det var bara lugnt den lilla stund Domosedanen hade tagit på henne medan vi skodde, sen blev hon pigg igen jättefort!

Så hon var ganska upp i varv när vi lastade och åkte hem, så skrapade och trampade en del på vägen och båda hästarna var stressade och taggade när jag lastade ur. Så pass att jag tappade dom. Svårt att förklara hur blockerad Grå blir när hon blir stressad för hon är så lugn annars. Men jag kunde fånga och släppa in Wasabi i hagen men Grå bara sprang, tills hon sprängde hagen in till kompisarna!  Det var bara att laga hage innan jag åkte och hämtade Juliette, tur att hon är ordningsam och sköter sig! 

Jag var rätt trött efter detta.... Men jag och Nisse åkte och handlade, sen gjorde mat och åt. Jag longerade Chokladen, men fanns inte energi till mer, och skjutsade sen Nisse som skulle hämta en bil. Blev kaffe, prat och lite tv där. Nu ny dag och nya utmaningar. 

Wasabi väntar på att få skor! 

För stunden en lugn Grå! Men det var inte lång stund igår! 


RSS 2.0