Doris-dag!

I dag har Doris fått stå i centrum, men det blev kanske inte riktigt som hon hade önskat ändå?

Uppe tidigt i morse så jag hann fixa hästarma, och stoppa in Doris i buren och åka till Sundsvall och Djursjukhuset! Det var dags för kastrering och chippning av Doris! Hon är ju inte så van att åka bil, har bara åkt hem som liten. Men hon var så lugn på väg ner, de första 6 milen sa hon inte ett pip så jag hoppade högt när hon mjaoade första gången!

Lämnade henne på Djursjukhuset och åkte till Birsta själv. Men vad gör man i Birsta klockan 8.00 på morgonen? Ica hade öppet så fikade där, sen gick jag på Jula och Biltema och köpte på mig ett gäng lampor, så nu har jag lite att göra framöver! Köpte en fodersäck på Granngården och sen hängde jag på låset när Hööks öppnade! Blev ändå bara ett par handskar och en halva priset-grimma, är ju inte så tät just nu, inte nu heller! Gick ett varv på Birstahuset innan de ringde och Doris var redo att hämtas!

Så skönt att få åka från stan, jag är verkligen ingen stadsmänniska och jag hatar att köra i stan. Hemma igen blev det mat och sen lite hästjobb då både Wasabi och Grå fick gå i töm. Sen lite fika innan nattning av hästarna och sen kopplade jag på transporten inför morgondagen. I morgon väntar skoning och heldag med hovis!

Nu hoppas vi att Doris slipper komplikationer, hon har redan tagit av sig tratten två gånger! Det kommer att vara tomt när hon inte är ute de närmaste dagarna, men jag tror att hon myser på bra inne också!

Grå i mörkret! 

Inga bilder på Doris i dag men här är en favoritbild sen i somras! 


Massagedag!

Den här veckan blir hektisk men inledare med att faktiskt investera i mig själv lite, behöver det efter sista veckornas skador!

Longerade Forzett på morgonen, jobbade och efter jobbet åkte jag på massage. Helt klart behövligt! Sen nattning av hästarna och så pixxatill sen middag. Nu sova och ladda för riktigt tidig morgon i morgon!Första advent!

Redan första advent, det går fort nu!

Hann allt jag skulle i dag även om det blev lite stressigt ett tag! Började med Wasabi som jag longerade lite lätt. Sen åkte jag till Nisses stall och tömkörde islänningen. Bytte bett, från rakt till tredelat, och tyckte att det blev mycket bättre. Kombination med gårdagens jobb gjorde att jag kom längre i jobbet i dag. Men han försökte sticka i dag med flera gånger men kom ingenstans för jag var lika snabb. Upplever att han försöker sticka när det blir lite jobbigt och han inte kommer undan, ett sätt att testa mer än att han är rädd och nervös. Känns i alla fall som att det går åt rätt håll nu!

Sen väntade Linda i stallet, vi tog först in Lemonaden och Bob så att Bob fick testa sttgå in i en box. Han har ju inte varit inne någon gång förut i transporten när jag körde hem dom. Han fick in i boxen som en stjärna, och jag kollade även av framhovarna på honom.

Efter det så red jag och Linda ut en sväng i skogen med Clarinett och Bea. Sen red jag även Chokladen, planen var skogen med henne med men jag misstänkte att det skulle bli mörkt, så red i skogskanten och på banan i stället.

När vi var klara så hade det kommit tre ponnyer. En tömkörde jag, och de andra två gick varsin träning. Under tiden vi höll på så kom det även ett lass med balar! När ponnyerna åkt så gjorde jag ugnspannkaka till middag. Kvällspasset i stallet var förutom att natta dom att putsa av grejerna jag använt, och sätta upp sista adventsstjärnorna och få liv i adventsstaken. Sen satte jag upp adventsstjärnorna hos Nisse med så nu är det advent på båda gårdarna!

Avslutade kvällen med att kolla på kuren från Friends. Nu ladda för en hektisk vecka!

På väg uppför backarna med Clarinett! 

Intensiv helg!

Två intensiva dagar har passerat! Känns som att det är mycket nu, och då är det ju ändå lugnt nu mot senare...

Igår hade vi det hektiskt på Ica, mycket folk och redan mycket paket innan black friday och jul! Jag brukar inte jobba någon häst innan jobbet när jag börjar tidigt men igår klev jag upp tidigare och longerade Grå på morgonen.

För sedan efter jobbet var det fullt ös, jag nattade hästarna tidigt och sen åkte vi på pubkväll med Paula och hennes man. Det var buffe och livemusik, väldigt trevligt måste jag säga men klockan blev ganska mycket innan vi kom hem. 

I morse tog jag Clarinett i töm, och sen även islänningen i töm hos Nisse innan vi bytte om och åkte till Östersund. Vi hade ett par ärenden i Lillänge, köpcentrat och hade väl kunnat titta på mer där men det var så sjukt mycket bilar och folk så vi gav upp. Detta efter att Nisse tyckte att jag skulle köra på en gångväg, jag trott att jag körde mot enkelriktat eftersom min bil inte fick plats och sen hamnat upp på gräsmattan med ena framhjulet när jag skulle komma ut i en kosning. Min bil är för stor för köpcentra!

I stället åkte vi till min mammas grav och tände ljus innan vi åkte till seminstationen där vi brukar åka med stona. Där hade FNH (Föreningen nordsvenska hästen) träff, Anita som driver seminstationen gav råd runt betäckning, vi fick ställa frågor och fick höra några historier! Sen gulaschsoppa och glögg. Väldigt trevligt!

När jag kom hem hade jag fått hem ett lass hö. Jag tänkte natta lite fort men en bal hade tippat på tråden på en hage så fick putta bal, spänna tråd och slå fast stolpe, men jag tror att det blev ganska bra. I morgon skulle jag ha en ganska ledig dag var planen, hinna pyssla lite med annat än bara det nödvändigaste, men det har blivit väldigt mycket att göra även i morgon, fattar inte hur jag lyckas! Nu ska jag i alla fall sova! 

Clarinett fick jobba lite i morse! 


Vinterrutiner!

I dag känns det som att jag har gjort hur mycket som helst, men jag har ändå inte hunnit allt jag tänkte... 

Nu är alla hästarna i vinterhagarna och det är dags att komma in i vinterrutinerna. Känns bra trots att det innebär mer bärande av vatten. Jag har i dag flyttat mina ston och även om själva flytten bara var fem meter mellan hagarna så tog det nästan två timmar!

Är ju några veckor sedan jag rustade upp hagen och det har varit många olika väder sen dess så fick gå runt och slå fast några stolpar och sträcka tråden. Sen skulle jag byta lite vattenbaljor mellan hagarna, matarkabeln hade frusit fast i leran så den fick jag jävlas med, balarna skulle kläs av. Jag kollade av och jämnade ut underlaget i ligghallen, plockade ner delar av hagen de gått i, och så flyttade jag dom de där metrarna mellan hagarna. Det gick oväntat lätt och smidigt och jag behövde bara grimma på en häst. Men som sagt så tog hela historien nästan två timmar! Om någon undrar vad jag gör om dagarna...

Sedan började jag jobbet med hästarna med att tömköra Forzett, och sen red jag hennes storasyster Clarinett i skogen. Innan jag åkte till Nisses stall för att fortsätta så kunde jag inte hålla mig utan plockade fram adventsgrejerna! Tyvärr hade det varit lite för fuktigt där de låg så några stjärnor gick inte använda. Började med att sätta upp stjärnor i gästhuset innan jag åkte vidare.

Tömkörde islänningen, och han stack även i dag. Vi har lite att jobba med! Fick dock igenom väldigt bra jobb sen efter att han dragit med mig, men han blir osäker på vad jag vill och vad han ska göra, han blir också Lite spänd i hela jobbet och framförallt när man byter varv eller grejar med tömmarna. Så det är bara att ta tag i det och jobba på en bättre grund.

Sen fixade jag middag innan nästa ryck i stallet. Då red jag Chokladen som bjöd på jättefin ridkänsla i dag! Och sen kom en ponny på besök som jag tömkörde. Avslutade med Att sätta upp julstjärnor i huset och kan konstatera att det fattas typ två stjärnor och, såklart, reservlampir till adventsstaken. Så får fixa det innan söndag!

Busiga hästar i vinterhagen! 

Clarinett och Grå spanar på utsikten (jag gissar på att de ser Bob) i nya hagen! 

Bob vilar i maten! 

Obligatoriska öronbilden från skogen! 

Lussekatter!

Säsongens första riktiga julbak är gjort, tror dock inte att de kommer räcka till jul....

Började gårdagen med att ta Wasabi lugnt i lina, som förra gången mycket skrittjobb över bommar och se lätt jogg. Hon ser mycket bättre ut nu. Sen red jag Clarinett, även där ganska lätt och kravlöst.

Sen Ica-jobb och efter jobbet åkte jag och lämnade igen några sadlar jag haft hemma för att prova. Sen direkt till stallet och nattade hästarna, för att sedan baka lussekatter! Kanske lite sent att börja baka efter 20 på kvällen men det gick bra!

Nu ny dag och massor att göra som det känns!

Wasabi på banan! 

"Nej jag har inte sett något benskydd" Doris är med överallt och är ibland lite i vägen, men det förstår ju hon inte alls! Här har hon lagt sig på Clarinetts benskydd

Första plåten lussekatter! 

Hästarna hemma!

Äntligen har jag alla hästar hemma!

Snöat hela dagen, inga mängder men det känns ändå bra! Red Chokladen på morgonen, sen till Nisses stall och tömkörde Paulas häst innan det var dags för Nisse och jag att köra hem fölen och stona.

Först lastade vi Nisses märr och Fixar, Fixar har åkt förut och klev ini transporten utan att tveka. Bob däremot har ju inte ens varit in i en bix eller stall, som tur är så är Lemonaden väldigt lättlastad och det tog inte många minuter innan även Bob var lastad. Skönt att ha dom hemma igen, nu ska de få äta upp sig lite innan avvänjning, framförallt Lemonaden är lite tunn. 

Jag tog Grå i töm och sen tillbaka till Nisses stall och tog islänningen där. Var lite stök på gården för Nisse körde balar, vi tittade på allt och sen jobbade på en avskild del av gården. Bromsen fungerade väldigt dåligt när vi kom ut och det fanns mer att titta på. Han försökte sticka iväg när jag stod i stigbygeln men jag jobbade på och tyckte att jag fick igenom det. Fortsatte utanför stallet och tyckte att han lyssnade bra, men satt upp och då drog han med mig och jag fick inte stopp. Egentligen ingen större fara skedd mer än att jag fick kasta mig av, Nisse höll i den och då kunde vi rida utan försök att dra i väg. Jag tror att han blir osäker när han inte har någon på marken, nu blir det tömkörning nästa gång för att jobba med det och med bromsen, och en nosgrimma på så inte bettet åker genom munnen. Det får inte gå för lätt!

Sen spaghetti och köttfärssås till middag och i väg för en lektion plus att jag red en ponny. Nu har jag laddat om med kvällsfika och i morgon väntar Ica-jobb.

Chokladen efter ridning! 

Lemonaden och Bob hemma igen, i snövädret! 


Många bilder på Bob nu! 

Snökaos?

Snökaos söderut men vi verkar också få lite snö och det gillar jag!

Igår jobb på Ica men longerade Forzett på morgonen innan jobbet. Och tog även Clarinett i töm på kvällen. Hon var lite vaken och lurig så det var nog bra med jobb i töm.

I dag har jag ganska mycket på agendan så det är verkligen dags att sätta fart!

Doris håller span på vägen så inga obehöriga kommer! 
 
Forzett på morgonen! 

Torskmiddag!

Lite stel i dag men på benen och nästan full fart i dag med!

Red Chokladen i morse innan jobbet, vi skrittade i skogen så hon fick jobba ryggen i backarna och med att lyfta på benen. Efter jobbet så gjorde vi torsk till middag, ingen av oss är bra på laga fisk men med Google till hjälp så blev det väldigt bra!

I stallet så hjälpte jag Linda att byta hage på sina hästar, så skönt att få dom till vinterhagarna. Sen tog jag Wasabi. Hon har vilat tre veckor efter att fått två skador på samma ben med en vecka mellan. Nu har hon varit fri från svullnad i en vecka och vi började försiktigt i dag. I lina och mest skritt över bommar, kollade på henne något varv i trav men svårt att bedöma eventuell hälta då hon även tappat en sko och är öm där. Men jag tror att det är bra för henne att komma igång, dock ska vi försöka ta det lugnt så inte svullnaderna kommer tillbaka.

Nu ladda för måndag och ytterligare en dag på Ica! 

Från Chokladens skogstur! 

Nöjd Choklad efter avsittning! Markkänning!

Om någon undrar så är det hårt i marken nu, i alla fall för hårt för att åka av! Jag är dessutom för gammal för det och jag måste sluta göra illa mig!

Ica-jobb i dag men longerade Grå innan jobbet. Efter jobbet och mat så lämnade jag bilen till granngrabben som bytte däck och ett dåligt brimsbelägg. Skönt med vinterdäck! Medan han pysslade med bilen så red jag Clarinett. Hade tänkt mig ett lugnt dressyrpass då det ju är ganska hårt på banan. Kändes ändå ganska bra så tänkte att jag gör några fattningar, hade inte tänkt något galoppjobb utan bara lite fattningar, men hann bara fatta och peta till Clarinett med spöet så låg jag på marken. Hon tyckte nog att jag var på henne lite för mycket, i fel läge, och blev sur, hon bockade två språng och jag hade inte en chans att sitta kvar. Det kom väldigt oväntat, även om jag vet att hon kan göra så, och med en väldigt snärt.

Ont gjorde det men jag satt upp och red, och givetvis blev det några fattningar till. Hon höll sig på mattan som tur var. Men jag vill ha lite snö nu så det inte gör så ont att ramla av. Helst en meter men några decimeter kan godkännas som en början. Mycket som blir lättare med snö, till exempel tänkte jag ta tag i Forzetts inridning igen när det blir snö... 

När hästarna var nattade sen så tog jag islänningen i Nisses stall, och i dag red honom själv fram och tillbaka på gången i stallet flera gånger. Nästa gång kan vi nog rida ute! Avslutade kvällen med varma mackor och hoppas på att kunna gå i morgon!

Clarinett efter ridningen! 

Vinterplaner och rastlöshet!

Jag älskar egentligen inte vintern och bävar varje år för att klara den. Men jag älskar att rida i snö och det underlättar för att stå ut med kyla och mörker! Min bild över hur min vinter ska bli är att jag ska rida och fluffig snö och fika, jag kommer säkert hinna bli besviken men hittills har vintern börjat bra med två fikakvällar denna vecka och i dag ridning i fluffsnö, även om det fortfarande är lite vl lite snö..

I morse longerade jag Chokladen, vi höll till utanför banan i hopp om att det skulle vara lite mjukare. Nu jag vet inte om det var så men det är bra för koordinationen med inte helt jämnt underlag jämnt. Sen red jag Clarinett i skogen och det var mycket snö på träden så vi var som snögubbar när vi kom tillbaka.

Sen Ica där det var riktigt rejält ös i dag. Efter jobbet så lättlagad mat och så nattade jag hästarna. Ovanligt för mig med tidig kväll och inga hästar att rida efter jobbet. Men jag har nog en släng av adhd eller rastlöshet för jag hann städa av köket lite, tömma och fylla diskmaskinen, tvätta spisen och torka av bänkar och köksskåp, stretcha och titta igenom en bok. Allt samtidigt som jag spelade upp låtar på You tube och Nisse satt i fotöljen framför vedspisen och märkte inte ens att jag hade torkat av alla skåp.. Tänk vad mycket jag skulle hinna om jag inte hade så många hästar att rida, men jag tror att det är bra för mig med hästarna och en massa rutiner och måsten för jag hade nog haft mycket mer mentala problem annars!

Nu ladda för mer jobb i helgen!

Svårt att fota mörka hästar i dåligt ljus men Movie och Forzett har hittat sin ligghall och nu i kväll var Movie full av spån! 

Mycket snö på träden, det är faktiskt en stig där fast den inte syns! Med Clarinett i skogen ovanför gården. 

Ridkappedags!

Gnistrande kallt i dag. Egentligen är ju inte 12 grader som var dagens kallaste så mycket men man är ju inte van har ju knappt varit minusgrader i höst! Jag har tagit fram min ridkappa och flyttat in i den för den här vintern, vill nog inte ta av den förrän i maj!

I dag gjorde jag två av lösdrifterna inflyttningsklara och fixade med värmebaljor. Sen red jag först Grå och sen Chokladen och de fick båda gå delvis i skogskanten och delvis jobb på banan. Sen fick Forzett göra uppsittningsträning igen och nu äntligen kändes hon avspänd även om hon var otålig och inte kunde stå still. När hon var klar så fick hon och Movie byta hage och flytta in i en av lösdrifterna.

Snodde ihop en middag och förberedde en äppelpaj. Nisse hjälpte mig med islänningen, först hängde jag på honom fram och tillbaka i stallgången i Nisses stall. Sen satt jag på honom när Nisse ledde och avslutade med att rida fram och tillbaka med Nisse bara som stöd. Lyxigt att kunna rida inomhus när det är 12 grader kallt och man fryser, det är ju inte jag bortskämd med! Nästa gång ska jag se om jag kan göra samma utan hjälp och sen fortsätter vi jobbet utomhus, han är i alla fall cool.

Nattade mina hästar och sen äppelpaj som kvällsfika och Linda kom på besök. Nu är det uppladdning för helgjobb på Ica som gäller!

Doris i solen! 

Grå var såklart tvungen att hälsa på Doris när vi gick förbi! 

Från när jag red Grå i skogskanten! 

Och Chokladens öron på samma ställe! 

Också fotat Chokladen i dag för att följa upp jobbet med ryggen? Tagit bilder från sidan, bakifrån och över ryggen. Är ni duktiga på att fota och följa upp? Jag önskar verkligen att jag var ännu mer strukturerad på detta med alla hästarna, för det är väldigt intressant. Chokladen blir ofta högre på höger sida men ju bättre hon är i kroppen och ryggen (mycket dotter i SI-leden på henne) desto jämnare blir hon! Igår kom vintern!

Gårdagens planer blev inställda så blev en dag med vinterförberedelser i stället, vilket behövdes då vintern anlände med snö och minusgrader!

Känns som att det som inte är gjort inför vintern nu förblir ogjort. Sista vinterhagen genomgådd och tillfixad igår. Synd att jag inte hann fixa brunnen så min uppvärmda vattenkopp går använda, så det blir att köra vatten i bilen en vinter till. Däremot måste jag byta däck på bilen, det kan inte vara ogjort, och blir förhoppningsvis i helgen. Flytta hem Lemonaden och Bob ska också göras, blir nog nästa vecka. Lite omflytt i hagarna blir det närmaste veckorna, men vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det än, beror lite på vilka hästar som kommer, och vilkasom åker, och när de kommer. Men det löser sig nog!

Gjorde klart sista hagen igår och tog in vattenslangar. Sen tog jag Forzett i töm. Först på banan där vi travade bommar, trimmade övergångar och jagade Doris, sen en liten sväng på vägen som avslutning. Sen Grå som jag först broddade och sedan red, och som avslutning så broddade jag även Movie. Det har varit meningen att Movie skulle lånas ut på foder till en yngre tävlingsryttare, och har varit aktuellt med flera provridningar som sen blivit inställda så nu ställer vi henne på lite vila så länge. Hon kan behöva det, har varit en intensiv sommar och höst för henne och hon är bara fem år!

Förberedde sedan middagen lite genom att skala potatis och ta fram laxen, innan jag jobbade islänningen. Fortsatt jobb med start och stopp från marken, uppsittningsövningar och att jag kunde kliva upp från pallen. Efter honom så tömkörde jag Paulas häst innan det blev middag: potatismos, laxbitar och kall sås.

Tillbaka till stallet på kvällen och jag och Linda red ut med Clarinett och Bea. Härligt med skor och brodd så vi kunde trava ganska mycket trots snö och fruset. Sen avslutade vi kvällen med fika. Jag hade även hunnit baka en saffranskaka, säsongens första och passade ju perfekt när vintern anlände!

Nu ny kall dag, - 9 grader och det känns kallt när man inte är van! Men sol och snö så fint ute!

Forzett på vägen! 

Grå på banan! 

Doris klättrade upp på min axel direkt när jag satt av Grå. Eftersom Grå älskar Doris så passade de på att mysa! 

Frost och fruset!

Vi kan nog säga att vintern är här nu!

Jag började med lite stök inför vintern, försökte få igång en värmebalja och så tog jag tag i sista vinterhagen som ska fixas. Gick i genom stolpar och isolatorer och tog ner övertråden, som ska bytas ut. Har lite kvar att ta ner i dag och sen ska det upp ny tråd men hoppas att det ska vara klart i morgon. 

Sen red jag, lite fruset på banan men inte stenhårt. Red Clarinett, Movie och Chokladen. Sen förbi hos Lemonaden och Bob en sväng innan jag gjorde pizza till middag och i väg på lektioner.

Hemma igen hjälptes jag och Linda åt att rulla ut två höbalar innan vi nattade hästarna. Nu ny dag och lite snö har kommit som förhoppningsvis piggar upp!

Trassel och Doris är nästan lika stora nu! 


Movie på banan med busig man! 

Chokladen, frost och börjar skymma! 

Bob leker med mammas matbalja, inte så lätt att äta då säger Lemonaden! 

Måndag!

Ganska oinspirerande måndag. Jobbat och min hand var inte riktigt nöjd med belastningen och svullnade upp igen. Tur det är några dagar hemma nu igen.

Jag longerade Forzett på morgonen innan jobbet, och på kvällen tog jag Grå i töm. Nu ny dag med frost och den här veckan Ska allt som inte är gjort inför vintern göras? Hög tid nu!

Grå i mörkret igår kväll! 

Söndag!

En ledig helg har swischat förbi, det går fort och ännu fortare känns det som att det går när dagarna är så korta!

En lugn morgon, sen lite fix med hagarna innan jag började rida. Först Clarinett som verkligen behövde komma ut och jobba bort lite energi efter den här veckans stök. Men på den första vägen jag red blev jag omkörd av hela jaktlaget, eftersom jag inte vill rida mitt i någon jakt var jag tvungen att tänka om. Tänkte först testa en nylagd väg men ett steg in på den kände jag att den inte bar, det kände inte Clarinett som ju absolut ville gå den vägen. Efter viss övertalning fick jag henne av där, och sen nästa diskussion när vi skulle vända av på nästa väg sen då hon laddat hemåt igen. Efter ett antal diskussioner på flera ställen kom vi in på en bra väg och kunde trava och galoppera så hon blev både svettig och trött!

När vi kom tillbaka var Linda på plats och vi red ut Bea och Chokladen i skogen. När vi kom ner därifrån kom Nisse till stallet och slog på tappsko på både Bea och Juliette. Sen kunde vi rida Juliette och Movie samma sväng i skogen.

Jag skulle egentligen ha jobbat en häst till men Nisse ville bjuda på pizza och det säger man ju inte nej till. Så vi åkte upp på byn och åt, och sen kaffepaus innan nästa ryck som inleddes med en ny bekantskap. Det är en islänning som står hos Nisse som jag ska sitta på och åka lite på. Jag tror att han är 4 år, han är lite tömkörd och han är sutten på någon gång, men då utan sadel och uppslängd. I dag provade jag först ut en  sadel på honom och när vi sen gick ut från stallet så klev Nisses två frigående kvigor upp ungefär fem meter framför oss i mörkret! Han tittade till men sen inget mer, snacka om cool! Mina hästar hade dött! Vi gjorde lite start och stopp, förberedande uppsittningsövningar och jag hade med mig min lilla pall som han fick träna på att stå bredvid.

Sen nattning av mina hästar och så bokföring och in med momsrapporten. Skönt att det är gjort för denna gång! Nu ladda för jobb i morgon!

Movie på väg uppför backarna efter Juliette! 

Islänningen, så söt! 

Smörgåstårtas dag!

Smörgåstårtans dag är i dag men vi firade den igår i stället!

Blåste ordentligt igår och hästarna var uppe i varv. Först Wasabi som jag skulle spola benen på, hon kom lös och sprang till sina kompisar, blev ganska stökig och jag tog ett snabbt beslut och släppte in henne till dom igen. Det får bära eller brista, hon har inte varit så lugn i egen hage heller. Hon sprang som en idiot och det verkar inte ha gjort något till eller från på svullnaden på benet.

Sen kom Linda och vi skulle rida en sväng i skogen. Då var det dags för nästa stök. Clarinett stod vid stallet och Linda spolade benen på Juliette, jag skulle bara hämta en sax och när jag kommer ut från gästhuset så galopperar Clarinett förbi! Hon har då kastat sig och haft sönder grimman, kan inte ens komma ihåg om hon någonsin gjort det. Nu gick det ganska fort att fånga henne och styra upp läget, vi red en sväng i skogen och jag hann även longera Grå innan det var dags för träning.

Skulle tro att det är höstens sista hoppträning vi hade igår. Linda och en ponnytjej red, och efter hoppade tjejen även sin andra ponny. Linda red Bea som lyckades hoppa av sig sin ena framsko!

Efter träningen var det full fart med att göra klart smörgåstårtan, dammsuga köket, åka och tanka bilen och natta hästarna. Hann även skicka i väg en sadel för provning, hämta två andra och prova träns på en islänning som jag ska göra lite jobb på.

Sen kom det lite folk och vi åt smörgåstårta, drack lite vin och surrade. Blev inte så mycket vin, mer surr... Idag har jag ätit smörgåstårta till frukost och ska nu rida lite är planen. Skulle egentligen på dressyrträning men den blev inställd, den med!

Fyller vatten hos fölen. Här Hedvig, Fixar och Bob! 

Smörgåstårtan! Väldigt mörkt bild dock. 

Rolf-Göran!

En riktigt bra dag igår med inspiration och bra ridning! Det behövs verkligen nu!

Som vanligt började jag dagen i stallet, tog Movie i töm och red Chokladen. Det var ju även Chokladens dag igår så vi firade med ridning i 9 plusgrader och sol!

Sen blev jag upphämtad av ett gäng tjejer och så åkte vi till Sundsvall där Rolf-Göran Bengtsson var på besök. Vi tittade på träning först på dagen, såg slutet på en grupp och sen en hel träning innan vi åkte iväg och åt. På kvällen den var det clinic, först en grupp som red väldigt basic och mest bommar, sen red Rolf-Göran en häst och sen sista gruppen hoppade högre och mer tävlingsupplägg. Det var jättebra!

Mycket grunder och basic. Rid rakt och framåt fick de flesta höra! Rolf-Göran har ett väldigt bra öga för detaljer, och genom att ändra små detaljer (korta stiglädren ett hål, ändra vägen lite, be ryttarna rida hästen lite annorlunda i traven mm) blev det stora skillnader. Roligt att se! Han backade tillbaka och lät de jobba lite i trav (tex med att få bättre stöd i handen eller att få hästen rakare) när de fick problem, ett var vsrv på en stor volt och sen gick hoppningen bättre!

Det blev sen nattning av hästarna och i dag är jag lite seg, bara drt här att sitta timtal på en träbänk är slitsamt för kroppen! Ska i alla fall sätta ihop smörgåstårtan nu innan jag rider lite. Verkar vara blåsigt i dag!

Movie på morgonen! 

Chokladen i solen! 

Bilder från träningen och clinicen. Galet fina hästar fick vi se! 


Clincen började med att han gick igenom lite upplägg och hur han tränar. 

Häst❤️Katt

Vet inte om det blev så mycket halvfart i dag, även om jag tog de flesta hästarna avsuttet, har ändå fått väldigt mycket gjort även om det inte blev någon bokföring...

Började med att göra klart vinterhagen jag hållt på med, bara en hage kvar nu! Sen spolade jag Wasabis ben innan jag tog Grå i töm. Grå blev väldigt förtjust i Doris, så pass att när vi gick ner från banan och mötte Doris så stannade Grå, gnäggade och nosade på henne! Grå vill ha en katt i julklapp!

Sen longerade jag Chokladen och Forzett, och red Clarinett. Med tanke på gårdagen så fick Clarinett jobba på banan i dag med men i dag var hon som vanligt. Sen mat och eftersom kvällens lektioner blev inställda pga blötan så träffades jag och Linda för att rida. Innan vi hann ta in hästarna så kom bönderna med balar så det blev lite stök med det först. Sen red vi ut i mörkret med Movie och Juliette och avslutade kvällen med fika.

I morgon blir en rolig dag med inspiration, tyvärr är söndagens träning inställd, jag som verkligen behöver all pepp som går nu!

Doris och Grå vid stallet. Här fastnade Doris i gallret då hon tydligen blivit lite rundare än sist hon klämde in sig där! 

Grå på banan! 

Självklart skulle Grå hälsa på Doris på väg ner från banan

Suddig men rolig bild, Doris jagar spöet

Jag var bara tvungen att testa lyfta upp Doris på Grå. Fick lyfta ner henne sen för hon tänkte inte hoppa ner självmantForzett på banan! 

Broddspark!

Jag måste sluta göra illa mig hela tiden! Är för gammal för att ha skador jämt!

Igår var olyckan framme igen, jag hann bli rädd men det gick ju ändå ganska bra. Det var ju massor av snö på morgonen, hagarna hängde av tyngden av snön så jag fick börja med att fixa det. Sen red jag Clarinett. Hon brukar vara busig första snön och jag kände hon var laddad när jag red upp på banan. Tyvärr blev det mycket styltor så det blev ett ganska lugnt travjobb med skänkelvikningar på hörnlinjen och stora åttvolter.

När jag red ner från banan tjafsade hon lite men jag tänkte inte mer på det. Dock började hon dumma sig när jag skulle leda henne till hagen. Den närmaste grindöppningen är så fruktansvärt blöt så jag tog den andra, det är inte mer än kanske 100 meter att gå men hon bara taggade upp. Till slut bockade hon, stod på bakbenen och till slut började kicka bakut. Hon träffade min hand så det var ju bara att släppa henne. Nu sprang hon i stället som en idiot på den hala snön, raka spåret till Wasabis hage! Det var nog det som var syftet med stöket, hon var bara tvungen att kolla varför Wasabi gick i egen hage! Såklart började även Wasabi att springa... 

Efter ett par varv runt hagarna fick jag tag i Clarinett och kunde stoppa in henne i hagen. Wasabi lugnade ner sig efter en stund, men det är ju inte meningen att hon ska springa i blötan. När jag stängde hagen hos Clarinett så såg jag att min handske var blodig. Smällen på handen tog inte så hårt, men tillräckligt hårt för att göra rejält ont och Clarinett har ju brodd bak så det blödde lite. 

Så det blev omplåstring innan jag kunde byta om och åka på jobbet. Säkert inte det bästa att jobba med skadad hand men det gick, blev också påhoppad av en förkylning! Nisse har varit förkyld i flera veckor men jag har klarat mig, tills nu! Hoppas bara att det går snabbt över för jag har en massa roligheter inplanerade i helgen! 

Efter jobbet blev det bara mat, natta hästarna och lite bokföring. Nu ny dag, lär få gå lite på halvfart med förkylning och skadad hand, dessutom håller snön på tina bort så det är blött och geggigt. Ännu mer än innan... 

Så här såg flickornas hage ut igår morse! Blötsnö på elband och med plaststolpar är ingen hit! 

Doris i snön! 

Min hand, svårt att se hur svullen den är men det är en bula under nedre plåstret. 


Snö!!!

Om det var blött igår så är det ännu blötare nu... Men i alla fall ljust nu i kväll när snön lagt sig, men den kommer ju inte att ligga så länge för det ska bli varmt i helgen igen.

I dag flyttade jag Wasabi till egen hage, hade velat ha en torr hage men det finns inte utan det blev från jätteblöt och geggig till något mindre jätteblöt. Får vi seom det blir bättre men förhoppningsvis lättare att hålla rent såren. Jag hann även fixa, lite med vinterhagen jag håller på med, är fortfarande lite kvar men inte så mycket nu.

Sen tog jag Grå och Forzett i töm, och red Movie och Chokladen. Det var lagom till jag började rida som snön kom, först la den sig inte men nu i kväll är det vitt och i morgon ska det snöa ännu mer! Sen middag och så i väg på ett par lektioner.

Doris kollar vattenbaljorna! 

Wasabi i ny hage! 

Forzett i töm! 

Movies öron och snöflingor! 

Chokladen! 

Väderprognosen enligt YR! 

Novemerblött!

November, blött och mörkt. Riktigt pissväder igår och inte ser drt bättre ut framöver. Men ska man vara positiv så har vi fantastiskt ridunderlag för att vara november och man behöver inte ha på elementen än! Men motivationen är ju sådär... 

Jag longerade Movie på morgonen innan jobbet, och sen tog jag Clarinett i töm på kvällen. Det är jobbigt att komma i gång när man kommer hem från jobbet vid 18.30,det är kolsvart och regnar. Men det går ju bra bara man fått in hästen från hagen, hagarna är inte roliga nu.... Ge mig lite snö och vinter!

Movie på väg ner från banan på morgonen, inte riktigt ljust då heller... 

Förutsättningar!

Visst saknar jag stall ganska ofta när det är kallt eller blåser, men det går oftast bra att hålla på ute. Med mina luftrör och allergier är det ju dessutom bra att hålla på ute och många gånger en förutsättning för jag skulle nog aldrig klara av ett traditionellt stall hela tiden. Men i kväll när jag stod i mörkret ensam och spolade ben och försökte tvätta sår på Wasabi så saknade jag verkligen ett stall att hålla till i. Nu löste det sig ju såklart ändå, och jag lyckades även rulla ut två balar i hagarna alldeles själv. Så det fungerar, jag kan själv, men inte utan att jag önskar mig andra förutsättningar ganska ofta....

I morse började jag med att longera Grå, henne ska jag också jobba, enligt Nolbergatäbjet nu och försöka få bort lite spänningar i kroppen och huvudet. Sedan red jag Chokladen, samma upplägg som tidigare med longering innan jag sadlar. Fick ändå sadla om efter jag suttit upp för den låg inte bra. Jag behöver verkligen en sadel!

Sen jobb, ganska seg dag men regn ute så man kan ju lika gärna jobba. Efter jobbet och middag så tog jag Forzett. Fortsatte med uppsittningsträningen och fast jag tycker att vi gjort det här massor så är hon inte helt bekväm med att jag ska sitta på henne. Hon står lugnt tills jag lyfter benet för att lägga över drt, då går hon! Hon är inte jättespänd men inte heller avspänd. De andra syskonen från samma mamma som jag ridit in har varit helt okomplicerade att komma upp på. Clarinett satt jag mer eller mindre upp direkt på, hon var helt om. Men Forzett har mer nerv och mer känslighet, och har ju dessutom inte gjort något innan. Gäller att ha tålamod nu och bara nöta på! 

Efter Forzett så spolade jag benet på Wasabi. Hon är nu även svullen på hasen på samma ben som hon har svullnaden över kotan, den svullnaden är nästan borta men då kommer nästa! Troligen en spark på hasen, hon har även ett sår där. Sen har hon en liten, liten svullnad även på ett framben så hon har verkligen lyckats nu. Rullade även in två balar i hagarna, det går jäkligt tugnt nu i leran! Hade ju också varit smidigare med andra förutsättningar, som en traktor eller fyrhjuling! 

Nu väntar en ny vecka med en del roligt inplanerat! 

Grå i morse! 

Nisses katter Holger och Gottfrid myser i fotäljen framför vedspisen, snacka om livsnjutare! 

Alla helgons dag!

Röd dag i dag och vi stängde tidigt på Ica. Tyvärr regn och grått hela dagen i stället!

På morgonen tog jag Movie i töm. Hon var busig och bockade så tömkörningsgjorden åkte fram på halsen! Tycker mig ana att hon fått fler växlar i galoppen och hon känner sig säkert stark nu! Bara hon låter bli med de konsterna när man sitter på!

Sen kortdag på Ica, fika och så stallet. Spolade Wasabis ben medan jag väntade på Linda. Och sen red vi ut med Clarinett och Bea. Clarinett var oerhört tramsig, hon hade bestämt sig för en stig som hon ville gå, och där skulle hon bara gå! Fick kämpa för att få i väg henne när hon backade, gick ner i diket och var allmänt tjafsig, och för att sen få henne förbi grannens hönshus. Clarinett gillar inte höns! 

När vi ridit klart så följde Linda med till Nisse och vi gjorde tacos till middag. Är fortfarande sjukt mätt! 

Movie efter att ha busat i töm i dag! 


Dubbelhelgen!

Förr var den här fredagen en av de större handlingsdagarna på året. Det var också till den här helgen det fanns julmust för första gången på hösten. Men dubbelhelgen är inte vad det varit och den här fredagen är som en vanlig fredag på jobbet numera.

Jag började fredagen i stallet. Longerade Chokladen och red Grå. Sen Ica och efter jobbet, och mat, tog jag Forzett. Vi hsr ju gjort lite annat ett tag men nu känns hon redo för uppsittningsträning igen. Mycket lugnare och i kväll satt jag upp ett par gånger trots att Trassel var på banan och smög. Är det inte otroligt att när Doris är inne så är i stället Trassel på banan precis när jag ska sitta upp på unghästen? Att dom lyckas pricka in precis!

Nu laddar vi för allhelgonahelgen och jobb!

Chokladen i morse! 

Och Forzett i kväll i mörkret efter jobb! 

Bank-kö!

Man vet att man håller på att bli gammal när man får en låsning innanför skulderbladet av att borsta håret på morgonen, som sen sitter i hela dagen! Som tur var blev det i alla fall bättre, för precis när det hände kunde jag knappt andas och än mindre lyfta armen eller trycka ihop skulderbladen.. Som sagt så känner man sig gammal!!

Den här dagen blev inte alls som tänkt, inte den här dagen heller. Planen var att göra hage och rida en massa, men i stället ägnade jag en massa tid till att vänta....

Red i alla fall Clarinett på morgonen, hon fick gå ut i skogen vilket kändes lagom efter gårdagens dressyrpass. Sedan kom en ponnyryttare och red träning med sina två ponnyer. Det blev lättare hoppning med fokus på avspändhet och lydnad. 

När de var klara så följde jag med Nisse till Sollefteå. Han behövde göra ett bankärende men eftersom han var förkyld ville han inte gå in. Jag tycker faktiskt att det är illa att man ska behöva åka 6 mil till närmaste bank som sen bara har öppet 3 timmar och 3 dagar i veckan! Känns som att det är i underkant för jag fick vänta i över en timme, förbi deras stängningstid, innan jag kunde göra ärendet som i sig tog kanske 4 minuter. Det var 21 före mig i kön och det tog en timme! Då hade de bara två kassor öppna, tänk om det hade varit på Ica vilket liv det hade varit!

Jag var less efter all väntan men gjorde några ärenden till innan vi åkte hem, köpte pizza och tog med hem så det var lättlagad mat i alla fall. Sen träffades jag och Linda i stallet och red ut i mörkret med Bea och Movie. Movie tyckte att det var väldigt spännande, Linda hade pannlampa och Beas öron, som är ganska långa redan i vanliga fall, skuggan såg ut som jättestora dinosaurier i pannlampans sken. Dessutom blev det extra spännande eftersom Doris följde med oss! Inte riktigt enligt plan men efter att hästarna tramsar lite vid grannarnas hönshus så vände hon och gick hem. Vi fick en tur med mycket trav och pigga hästar i mörkret!

Sen var jag förbi hos Lemonaden och Bob, gav kraftfoder och vattnade, innan jag ramlade ner i soffan. Borde verkligen ha bokfört eller gjort något annat vettigt men det fick vara. Får försöka få mer gjort i helgen, på alla plan! Men i helgen väntar även Ica-jobb så vi får väl se hur det går med det!

Clarinett tillbaka på gården efter skogsturen! 

Värmebölja!

8 plusgrader i dag, känns lite märkligt i början av november!

Då dagens planer blev inställda så gjorde jag ett ryck på vinterhagen som jag håller på att delvis dra om och även byta tråd på. Blev inte klar, för isolatorerna tog slut, men en bit på vägen.

Sedan fortsatte jag med hästarna. Grå fick gå i töm, både Clarinett och Movie red jag dressyr med och Chokladen fick jobba i skogen. När jag var klar så blev det lite bokföring och mat innan kvällspasset i stallet då Linda först red dressyrträning och jag sen longerade Forzett. 

Lite ont i magen i kväll med men bättre än igår, hoppas på fortsatt förbättring på den fronten. Ny dag i morgon!

Grå i töm 

Clarinett har laddat för en kall vinter och blev rejält svettig av dressyrjobb i dagens värme! 

Movie blev också svettig, hon är verkligen söt som socker! 

I skogen med Chokladen! 

November!

Igår första november och typiskt novemberväder. Fruset på morgonen, någon plusgrad på dagen och så mycket dimma att det aldrig blev ljust!

Jag hade hovslagardag och det är verkligen ett heldags projekt! På morgonen körde jag först Clarinett och Movie till Nisses stall och sen Bea. Dessa skoddes sen, tre hästar med helskoning och det tog fem timmar! Denna hovslagaren är inte snabb men oerhört noggrann och hästarna blir så fina i fötterna!

Sen skulle hästarna köras tillbaka igen. När det var gjort så spolade jag Wasabi, hon är inte lika svullen i benet men såg fortfarande lite halt ut när hon sprang i hagen, däremot inte halt i skritt längre. Sen gav jag kraftfoder till Lemonaden innan det blev spaghetti och köttfärssås till middag, och sen i väg för en lektion och så provade vi sadlar på en ponny.

Hemma igen och med hästarna nattade var jag helt slut och hade ont i magen, så la mig tidigt och har nu sovit nästan 10 timmar! Borde verkligen vara pigg nu!

Clarinett hann bli ganska less under sin skoning! 

Lemonaden och Bob äter kraftfoder i dimman! 

RSS 2.0