Kaos och eufori!

Ska försöka sammanfatta två dagar som började i kaos och sen slutade i någon form av eufori och energi!
 
Det var inte en engångsföreteelse att hästarna var ute i torsdags, de har hunnit ut ett par gånger till sedan dess. Troligen är det älgar som springer på skaren, vilket låter konstigt och högt nu när det är högtryck, precis ovanför hagarna som får hästarna uppspelta och knäppa.
 
Igår hade jag en riktig kaos och stressdac som inte alls blev som jag tänkt. Efter en stressig och rörig morgon så väntade en riktig Kaos-dag på jobbet, vi var (som vanligt) en kort på personal och det var ju fredag efter lön så rörigt och mycket i butiken, så väldigt stressigt. Jag skulle ju sluta tidigare (för att åka på dressyrträning) så tanken var att inte ta lunch, men eftersom jag var svimfärdig så försökte jag äta matlådan mellan jag sprang till posten och kassan och hjälpte kunder. Jag var matt och det kändes som feber, troligen utlöst av stressen. Insåg att jag inte skulle orka med att Kör 2,5 timme till dressyrträning, rida och sen köra hem och komma hem vid 23 tiden, hade aldrig pallat med.
 
Så skippade träningen, jobbade någon timme till innan bonden som levererar hö ringde och berättade att några hästar hade dragit ut när han körde in bal. Så järnet från jobbet igen, till kaoset. Grå hade fastnat med ett ben i staketet till ridbanan och rivit ner och kraschat hela det och två hinderstöd. Jag har (hade) fortfarande plaststolpar, dels av lite lathet och dels för att jag inte bestämt mig för vilket staket jag ska ha. Men nu är allt i smulor, Grå verkar ha klarat sig bra men har eventuellt en sträckning eller liten muskelskada. Hon var arm och svullen över rumpan efter. Några av er kanske minns att hon i somras gick omkull, blev alldeles konstig och sned, med ömma och svullna muskler? Hon var betydligt sämre då och blev bra rätt snabbt så hoppas på samma nu.
 
När det värsta kaoset var uppordnat så tog jag och åt mat och tog det lugnt någon timme, kändes som att jag behövde det. Sen joggade jag Clarinett lite i töm innan vi åt tårta hos Paulas man som fyllde år.
 
I dag har jag försökt ta det lugnt för att inte få samma mående som igår. Jag lagade, och förstärkte, hagar, packade för träning och red Eliskja. Provade nya sadeln och gjorde även ett försök att galoppera, sadeln kändes bra men galoppen fick jag inte till i dag. Ytan jag rider på just nu är lite för liten för att börja med galopp men det var värt ett försök i alla fall. Inte alls ovanligt att man kan få testa några gånger innan polletten trillar ner så ingen större grej.
 
Sen åkte jag och Clarinett på dressyrträning. Åkte dit med känslan av att vi inte alls är i form, Clarinett är inte så mycket riden och har inte gått ett rejält ridpass på vettigt underlag sen november! Känslan i början av veckan var ju inte heller någon höjdare. Men i dag var hon fantastiskt fin! Fokuserad, mycket tryck och lätt att rida. Vi kanske inte började där direkt, även om jag kände redan i första traven skillnaden på ett bra underlag, utan hon välte in och tippade rejält till vänster först. Men Sara rättade min sits och sen blev det bara bättre och bättre. Fick omdömet att det var en av våra bättre träningar och känslan var jättebra! Hade nog glömt lite hur fin hon är när hon går bra. Hemresan gick lätt kan jag säga!
 
Nu hoppas jag på mer jobb hemma i morgon, och mer hästjobb och mindre trasiga hagar!
 
Utsikt över min numera staketlösa bana!
 
Bästa medhjälparen Baloo över på mitt lass med vattenbaljor, utrustning och sadel!
 
Och Clarinett efter träningen utanför ridhuset på Vålbacken. 

Chili con carne!

Den stora skräcken nu när det är så isigt är att hästarna ska rymma, i dag hände det... 
 
Jag fick ett mess en kvart innan jag egentligen slutade på Ica, eftersom jag inte var så upptagen just då så åkte jag direkt. Men när jag kom hem var gården redan full av folk och hästarna i hage, dock inte rätt hage... Mina hästar är väldigt överladdade nu efter månader av dåligt underlag i hagarna, det gjorde att det blev lite för mycket när dels Lindas bror klättrade upp i lyktstolparna på ridbanan för att byta lampor och dels älgar i skogskanten, och en barnvagn! Stona i en hage hade dragit ut och fått igång alla andra så de flesta hästar hade varit ute någon sväng. När jag kom gick de i en hage med snöunderlag och i glädje över det underlaget for de runt som popcorn!
 
När hagarna var lagade, hästarna åter på rätt plats och lyset bytt (en lampa hade slocknat, vi bytte alla tre och det blev jättebra ljus, drygt fem år var de gamla lamporna och det är väl rätt okej livslängd?) så hade Nisse åkt hem och lagat klart chili con carnen som han höll på med när Linda hade ringt om hästarna. Linda följde med och åt, och det var väldigt segt sen att komma igång och göra klart i stallet.. Men till slut tog jag mig i väg och jobbade Chokladen lite i töm och nattade hästarna. Nu hoppas jag att de är trötta och håller sig på plats ett tag! 

Vintersol!

Jag tror att mina hästar går på solenergi! Fy tusan vad pigga de varit i dag!
 
Tog en lugn morgon och förmiddag, det var ändå så pass kallt att man lika gärna kunde hålla sig inne. Men solen värmde bra och jättefint väder på dagen, så fint att både rida och mocka lösdrifterna i dag.
 
När mockning och annat var klart så började jag med att prova ut en ny sadel till Eliskja. Jag har inte varit helt nöjd med hur den jag använt har legat och framförallt vilken balans jag har fått i den. Eftersom jag ändå hade longering som plan i dag så passade det bra, efter att ha provat ett par så bestämde jag mig för att longera med den sadeln som Dajmen och Wasabi använder och den verkar ligga rätt bra. Min plan var att longera och träna galopp, eftersom det är dags för uppsutten galopp snart (det har det ju varit ett tag men förutsättningarna för att galoppera med barfotahästar denna vinter är ju sådär). Den planen passade Eliskja bra för hon hade massor av överskottsenergi att göra av med!
 
Sen skrittade jag ut Clarinett i skogen och red Chokladen med samma plan som igår men med lite longering i spänd som uppvärmning. I dag var det betydligt bättre och hon var riktigt fin att rida. Avslutade dagspasset med att longera Dajmen, också full av överskottsenergi, och sen sitta upp några gånger.
 
Sen middag och lite vila innan kvällspasset där jag tömkörde Grå som var mer vild än tam! Som kvällsfika blev det stekta ägg och nu ladda inför Ica i morgon, de ringde mig i dag med och ville att jag skulle jobba så jag hoppas att vi är full styrka i morgon. 
 
Med Clarinett i skogen, det är fortfarande en del snö kvar i skogen men den är hård och tråkig. 
 
Chokladen efter dagens ridpass! 
 
Också Chokladen men annat ljus!
 
Det här är ett bevis på att både Dajmen och jag nu känner oss avspända med att jag sitter på henne stillastående. Hon, att hon inte spände sig när jag tog fram mobilen och jag som faktiskt vågade göra det. Så har det inte varit tidigare, så ett steg i rätt riktning även om vi höll oss på halt i dag. 

Fettisdagen!

Jag som igår såg fram emot en dag i solen med hästarna, men så blev det inte! De ringde från Ica på morgonen, en personal var sjuk och en behövde vabba fram till 14. Inga vikarier gick att få in och typ 500 semlor som skulle göras! Såklart hoppade jag in över värsta lunchruschen.
 
Så snabba morgonrutiner i stallet och red Eliskja, sen till Ica där det nästan blev en halv arbetsdag. Det var väldigt rörigt, förutom att alla skulle ha semlor så var det ju även lön! Hemma igen så satsade jag på snabblagad mat så jag hann till stallet igen innan mörkret.
 
Red först Chokladen, hon var inte alls på humör och var knappt ridbar i början. Vet inte om hon spänt sig när det varit kallare eller om hon hade lite träningsvärk sen klättringen söndags, men hon var spänd i ryggen. Det kan även vara fällningen som spökar, eller så är hon i behov av vila, eller överskottsenergi av kylan i kombination med hal hage... Troligen en kombination av flera faktorer, men det känns inte bra inför träningen som jag tänkte att hon skulle gå på fredag. Ska rida lite i dag också innan jag bestämmer mig, hon släppte fint sen men det var mycket stök innan.
 
Jag longerade Wasabi, för första gången med (en väldigt lång) inspänning! Hade satt den väldigt lång för jag misstänkte att hon skulle tycka det var jobbigt, hon är inte riktigt kompis med bettet än även om det blivit mycket bättre, dock gick det ändå bättre än väntat. Avslutade med lite pall träning och en snabb uppsittning. Red sedan även Clarinett som kändes bättre än dagen innan, så det känns ju i alla fall bättre inför helgen.
 
Sen hade Linda anlänt till stallet och fixat i ordning Bea så jag jobbade även henne i töm innan vi gjorde kväll i stallet. Jag längtar till att banan är ridbar igen, och jag kan få ner mina barfotahästar till stallet, för det är jobbigt att hålla på i mörkret att sadla och greja, och även om hagen är okej att jobba i så är den lite mörk på kvällstid.
 
Vi avslutade givetvis kvällen med att Linda följde med hem och vi fikade semlor! Nu väntar en dag med sol och hästar, kallt nu på morgonen men blir nog bättre. Min förkylning är dock på gång igen så jag måste nog ta det lite lugnt i dag ändå!
 
Blev inte många bilder tagna igår, bara den här på Nisses hund Bosse som myser i soffan! 

Lite annorlunda tömkörning!

 I dag har det känts som vårvintern, sol och så fint men jag har ju varit inne på Ica... Nu ska det bli kallare ett tag, det är man ju inte alls van vid den här vintern!
 
I morse, innan jobbet, testade jag en grej med Dajmen. Jag tömkörde henne med sadel i stället för fjorden jag brukar ha. Det finns flera anledningar till varför man vill tömköra med sadel när man som jag ändå har en gjord, tex med hästar som reagerar på sadeln så är det bra att jobba med sadel, eller hästar som har så kraftigt gjordtvång att de inte kan ha tömkörningsgjord. Om man vill få tömjobbet närmare ridningen, eller värma upp med tömkörning och sen rida. Eller se hur sadeln ligger när hästen jobbar mer riktigt. Och säkert fler anledningar, de flesta av de där jag har haft som tanke när jag velat tömköra med sadel, jag har även testat men inte varit nöjd med tömsättningen. I helgen såg jag en lösning på det på Instagram, och var tvungen att testa!
 
Ganska nöjd med resultatet, kommer definitivt att göra det igen! Dajmen jobbade på bra, hon reagerar inte på sadeln nu men det var intressant att se hur den låg i det här arbetet. Efter vi var klara var det Ica-jobb hela dagen och efter jobbet så red jag lite lätt dressyr, i en hage i halvmörkret, på Clarinett. Det gick ju det med men skönt med lite dagsljus någon dag nu!
 
Dajmen i morse!
 
Denna tömsättning använde jag mig av i dag. Fungerade bra på Dajmen nu!
 
Innertömmen! Använde ringar från trasiga grimmor att fästa tömmen i men inte riktigt nöjd med hakarna så ska leta rätt på karbinhakar.
 
Yttertömmen!
Den här smarta lösningen såg jag på Instagram, tänk att man lär sig saker där med! 

Känslosvängningar!

Det har varit en helg med svängningar! Igår var jag gråtfärdig av förtvivlan över att det krispiga underlaget sen fredagen regnade bort, och i dag glad och tacksam för att det fortfarande går att rida, om än med vissa förbehåll, och att vi hann ut efter jobbet men innan mörkret! Det går åt rätt håll!
 
I lördags gjorde jag bakbromsträningen med Lemonaden innan jobbet, efter jobbet regnade all motivation bort och jag gjorde inget mer. I morse tog jag igen det och red först Chokladen en liten sväng i skogen och även longerade Wasabi innan jag åkte till jobbet. 
 
Snabba bud att byta om efter jobbet och sedan skynda till stallet så att jag och Linda kunde skritta ut med Eliskja och Bea i skogen. Vi jobbar ju omvarann jag och Linda så svårt att få ihop så vi kan rida tillsammans men nu hinner vi efter jobbet på helgerna! Eliskja tycker att det finns en hel del läskiga grejer i skogen men slappnade av fortare i dag än sist så hon behöver nog bara komma ut lite mer.
 
Vi hann precis tillbaka innan mörkret och nattade hästarna, och sedan gjorde vi tacos. Linda blev kvar länge och surrade men nu är det dags att ladda för en ny vecka!
 
Chokladen i skogen i morse!
 
Och Eliskja i samma skog på kvällen! 

Äntligen!

Känslan av att äntligen kunna gå obehindrat, utan broddar! Snön som kom i natt, inte mycket snö men ändå, fastnade på isen! Inte perfekt på banan än, men det går att rida på banan, och jag kunde ta ner hästarna till stallet för att göra i ordning! Ett stort steg i rätt riktning, nu hoppas jag bara att det inte tinar bort direkt!
 
Eliskja var först ut i morse, både för henne och Clarinett som jag red sedan blev det lättare travjobb med många övergångar. Hon fick även testa att trava över bommar. När Clarinett var klar så hann jag även med lite markjobb med Lemonaden. Ni som läste bloggen i fjol vår kommer kanske ihåg att jag då testade bakbromsträning med mina hästar? Då hade jag inte tålamod nog, och kanske fel upplägg, och det rann ut i sanden. Men efter helgens kurs fick jag tips om att testa det med Lemonaden för att få ordning på hennes kropp och spänningar, och därmed sadeltvånget. Så nu ska jag försöka lägga lite krut på det och började i dag.
 
Bakbromsträningen finns att läsa om i något inlägg här på bloggen, går säkert att söka, men lite kort går det ut på att leda hästarna långsamt nerför backe. De får därmed träna upp sin broms i bakbenen och får en annan balans. Det är väldigt långsam skritt, när du går så långsamt du kan så går du ännu lite långsammare, och viktigt att hästarna är raka. Vi får se om jag håller i det bättre denna gång!
 
Sen Ica resten av dagen. Vi hade fått hem billiga räkmackor så det blev middag sen innan en sen kväll i stallet. Jag red Grå, som med tanke på underlag och att jag inte suttit på henne på två veckor kändes ganska bra. Och sen nattning av både mina och Nisses hästar. Nu väntar jobbhelg, och jag hoppas att underlaget håller i sig!
 
Eliskja i morse! 

Årsmöte!

Förutom att halkan är ständigt återkommande så är även min förkylning det, den går bara runt!
 
Även igår blev det en del töm jobb, vi lade till blåst till halkan och den kombinationen gillar jag inte! Först jobbade jag Grå, precis när jag var klar med henne blev hästarna rädd för min katt Baloo som kravlade runt i en gran! De for runt som popcorn på isen i hagen och jag hade fullt sjå att få in Grå, som blir lätt hysterisk i dessa lägen, i hagen...
 
Sen joggade jag Dajmen också i töm och återupptog tömkörningen med Wasabi, denna gång med träns! Hon är bara tömkörd två gånger innan, med långt mellan, så polletten har inte ramlat ner och nu blev det väldigt mycket fokus på bettet så den trillade inte ner den här gången heller! Men det kommer nog! Sen red jag Chokladen som kändes mycket bättre än dagen innan! 
 
Hem och åt lite rester från soppan innan jag åkte till Sollefteå, skulle köpa ett ämnesblock, använder det när jag skriver träningsdagbok åt hästarna, men fick inte tag på det. Köpte foder och spån i stället, och sen vidare till Nylands Hästsportslags årsmöte. Där bjöds det, förutom sedvanliga mötesförhandlingar, på god mat och efterrätt! 
 
Hemma rätt sent och förkylningen tog verkligen i, nu känns den i alla fall bättre och jag är spänd på att testa om snön som kommit i natt har fastnat på isen! Dock ser jag att det inte alls har kommit så mycket som prognoserna sagt så det tinar nog snabbt bort. 
 
Först Dajmen i töm, hon ser inte speciellt stressad ut! 
 
Sen Wasabi, så här sätter jag tömmarna när jag börjar med unghästarna. 
 

Kan det bli sämre nu?

Och när man inte trodde att det kunde bli halare så kom det ett lätt puder snö och vips blev det värre!
 
Otroligt halt i dag, svårt att ta sig runt på gården och även om jag kan jobba hästarna så är det svårt att frakta sadlar och grejer till hagarna för att kunna göra ordning. Jag började i alla fall med att tömköra Eliskja, igår var hon mest intresserad av de andra hästarna och att ta sig tillbaka till hagen, i dag när det var genomarbetat igår så var det inget problem eller något hon ens testade. Och det var ju precis det jag var ute efter när jag tog om det i dag. 
 
Både Clarinett och Lemonaden fick gå galopp-programmet i lina, och sen red jag Chokladen i en hage. Jag vet inte om tre dagars vila efter träningarna blev för mycket, eller om hon fortfarande var trött, eller om det är något annat men det var mycket stök i början innan hon föll till ro och blev fin. Förhoppningsvis kan vi i morgon fortsätta där vi slutade i dag.
 
Sen gjorde Nisse och jag köttfärssoppa till middag och det blev så gott och jag blev så mätt att jag orkade inte göra mer i kväll! Men Nisse slog i alla fall på Beas tappskor, planen var att sömma fast en lös baksko men hon hade under dagen tagit av sig båda bakskorna.
 
Nu hoppas jag verkligen att den snö som ska komma i morgon gör att det blir bättre, för så mycket sämre än vad det är nu kan det väl ändå inte bli?
 
 Eliskja och Lemonaden mös i solen i dag!
 
Ni ser ju själva hur hala hagarna är! Tur att jag är dålig på att mocka så att de har något att gå på! 
 
 
Chokladen var inte jättetaggad när vi skulle rida! 
 
 
Men i alla fall sol i dag! 

Katastrofläget värre än tidigare!

En sak har jag lärt mig denna vinter - det är aldrig så halkigt att det inte kan bli värre! Eller som jag skrivit förut, det är bara mer eller mindre katastrof, och just nu mer katastrof än tidigare!
 
Söndagens väder var inte nådigt för väglaget och halkan, det är värre nu än när det var som värst tidigare. Men vi är ju mer vana nu... Igår gjorde jag inget med hästarna, jag jobbade och förutom mina egna så nattade jag även Nisses hästar då han är i Röros på marknaden där.
 
I dag har jag ju också tagit hand om Nisses hästar, men det är bara lite fodring så går bra. Men allt tar längre tid i halkan och man blir sjukt trött i kroppen av att gå och spänna sig. Att mocka lösdrifterna är ett helt företag och att bära vattten på isen är lite väl spännande trots broddar och lite sand. 
 
Jag har i alla fall lyckats jobba lite hästar. De i den övre lösdriften gjorde jag samma som sist det var så här halt, gjorde i ordning vid ett träd bakom lösdriften och jobbade dom i det som är kvar av snön i sommarhagen. Jag tog Eliskja, Clarinett och Grå i töm, de var lite väl överenergiska och det blev mer bus än jobb. Sen longerade jag Dajmen och Wasabi i en annan hage, med Wasabi fäste jag longerlinan i bettet för första gången.
 
Sen lättlagad middag med spagetti och köttbullar, och lite paus innan nattning av alla hästar. Nu har Nisse precis kommit hem från Norge och ordningen är återställd!
 
Tog lite bilder Lemonaden för att ha jämföra och utvärdera träningen med.
 
 
 
Taggad Wasabi!
 
Lite lugnare efter longeringen! 

Kurs och katastrofväder!

Påfyllning på inspirationskontot i dag, och med tanke på katastrofvädret så behövs det!
 
I morse var det ändå ganska bra väglag, hemma var det jättebra med snö som fastnat på isen och vägen till Östersund ändå okej. Men det växlade mellan regn och snö så man förstod ju att det skulle bli sämre.
 
I dag var det VBR 3 kurs, (VBR=Vertical Balance Riding) och det var andra gången jag gick kursen. Det hinner hända en del på tre år, nya forskningsrön och nya erfarenheter, och även jag har ju fått nya erfarenheter sedan sist och därmed andra frågor och funderingar. Sen gäller det ju verkligen att ta alla chanser till att lära sig och utvecklas. Maria som hade kursen har grundat Ergo X-sadlarna och är väldigt duktig på att se olika samband i hästens kropp.
 
Temat var ekipage i balans, vi har tittat på snedheter och svagheter hos hästarna, analyserat rörelsemönster, pratat om rotation och träningsmetoder. Provat sadlar och fått lära oss mer om vad man tittar på vid utprovning av sadel, analyserat ryttare och deras svagheter, och s ex an försökt sätta ihop allt detta! Rolig och lärorikt, och alltid intressant med hästmänniskor som har det där speciella ögat för olika samband, och hur man kan få stora förändringar med jättesmå justeringar! Så intressant!
 
Hem kom jag också även om sista biten var väldigt hal, för att inte tala om hur det är på gårdarna... Det är faktiskt ännu sämre nu än när det var som sämst... Nu ska jag sova och drömma om att jag vaknar upp till ett vitt landskap med snö i stället för is!
 
Det här påminner mig om de spänningar och problem som Lemonaden har i sin överlinje. Hsr fått lite rådoch tips om hur jag kan gå vidare med henne och vad jag bör kolla upp!
 
Mätning av sadel!
 
 
Analys av ett ekipage i grupp! 

Lördag och inspiration!

Helgen flyter på.... 
 
Upp i morse och åkte återigen med Chokladen på dressyrträning. Hon tyckte nog att matte var tokig som skulle släpa med henne igen när det finns så många andra hästar att välja på! Dock tror jag att det var väldigt nyttigt för henne att gå två dagar träning! Hon var visserligen lite trött i dag men det visade sig mest genom att hon lättare blev ofokuserad, men hon var mer avspänd och hon var riktigt fin stundtals,i dag kunde vi även jobba med galoppen. Nu ska hon få några vilodagar för det behöver hon nog för att smälta det här, jag tycker i alla fall att det varit riktigt roligt att träna henne i helgen!
 
När jag kom hem var det sol och fint väder så jag skyndade mig att komma ut med Eliskja. Red henne på den kortare upptrampad slingan och jobbade med lite med trav och igångsättningar och avsaktningar. Sen ett par klämdag mackor och en dusch innan Linda kom och hämtade mig och vi åkte tillbaka till Sollefteå! Sara hade teori där och pratade om sits, rotation och form. På hemvägen köpte vi med oss pizza och efter att hästarna var nattade blev det pizza! Nu är klockan alldeles för mycket med tanke på vilken tid jag ska upp i morgon, för i morgon fortsätter helgens inspiration men då går bilen åt ett annat håll än Sollefteå i alla fall!
 
Chokladen redo för avfärd i morse!
 
 
Och en bild från kvällens genomgång!
 

Alla hjärtans dag!

Då har min fullmatade helg dragit igång!
 
Smet en kvart tidigare från jobbet, direkt till stallet och kopplade på transporten. Linda var kvar i stallet och hjälpte mig att göra i ordning och lasta Chokladen, och sedan åkte jag på dressyrträning i Sollefteå.
 
Chokladen var lite spänd i början men slappnade av efterhand och hon kändes stundtals väldigt fin. Förutom det vanliga; vägen, tempot och att sitta mitt över så red jag några skänkelvikningar. Har haft lite problem med de i ena varvet, men såklart var det bara att se till att vara mer mitt över henne så gick det jättebra. 
 
Såklart sent innan jag var hemma igen, nu är det bara att ladda om inför ny tur i morgon. Jag har dock svårt att släppa den tragiska dödsolyckan som hänt i veckan i ett stall i Sollefteå. Redan olyckan på Bollerup berörde mig och nu kom det verkligen alldeles för nära, jag hoppas att kunna sova ändå. Var rädda om er, tänk efter före! Men också - älska era hästar! Lev era omöjliga liv! Kämpa för era drömmar, gör det ni vill, nu!
 
Chokladen efter träningen!
 
Och en bild på rosorna jag fick av Nisse
 

Förberedd!

Jag har en riktigt fullmatad helg framför mig, hur jag ska orka med allt och hinna med mina hästar vet jag inte men maxat med inspiration kommer det att bli, och det behövs nu!
 
Efter dagens jobb på Ica och middag då gick kvällen till förberedelser inför morgondagens dressyrträning. Lite sanning, vattning och fodring såklart men sen red jag Chokladen. Lite tveksamt i början, vi red i hagen bredvid banan med ridbanebelysningen som led lyse men lite konstigt tyckte nog Chokladen att det var. Framförallt var det ju lite ojämnt underlag, kanske i hennes tycke lite liten upptrampad volt och dessutom lite, lite lutning... Hon var lite småtjurig i traven i början, men "konstigt" nog släppte det direkt när jag började fokusera hårt på att vara mitt över ge be och på min position. Ju bättre jag rider desto bättre går hästen, såklart gäller det ju även när förutsättningarna är sämre, eller kanske ännu mer då. Bra ridning sitter inte i ridhus och stora ridbanor, flashiga schabrak eller lyxiga stallar! Att komma ihåg dagar som denna... 
 
Sen packade jag grejerna, nattade hästarna och ddrig loss transporten och parkerade den vid vägen. Nattade även Nisses hästar. Nu är det bäst att sova så jag orkar med helgen! 
 
I lampans sken! 
 

Sol och minusgrader!

Påminn mig i vår när underlaget är bra och förutsättningarna är normala igen att jag ska rida mer! Just nu är jag ju less på att det inte blir någon vettig ridning, men jag misstänker att jag har något annat att skylla på sen... I år skulle jag ju satsa på ridningen, det går sådär men jag kan tänka mig att jag inte är den enda som har svårt med nyårslöftena..
 
I dag red jag i alla fall först Eliskja, hon fick styra lite runt träd och sen börja testa på lite böja och ställa på volt. Sen red jag Clarinett som fick gå travjobb i hagen och sen lite skritt i skogen. Sen longerade jag Wasabi, hon har ju varit ganska ointresserad av longeringen och har egentligen aldrig busat eller bockat, men det fick jag igen i dag! Hon visade upp hela registret med bockningar, balanstrav, skutt, krafsa i snön, stå på bakbenen och sen kicka bakut... Det började med att hon inte kunde förstå hur hon skulle kunna trava med bett i munnen! Första gången hon jobbar med bett, men linan hade jag i grimman, och det var som en propp släppte när hon insåg att hon kunde springa trots bettet. Hon lugnade sig dock tills vi bytte varv och efteråt satt jag upp på henne ett par gånger vid pallen, första gången utan hjälp!
 
Jag var rätt slut efter Wasabis rodeo men efter en macka och ett glas saft så tömkörde jag Dajmen uppför den branta backen i skogen, det var rätt jobbigt men Dajmen gjorde det utan att tveka! Avslutade sedan med att Grå fick gå lite i töm, hon är väldigt fin i formen nu stadig och med halsen ute och nosen framme. Lätt att glömma bort att hon gärna gick bakom lodplanet i början.
 
Sen stekte jag pannkakor till middag innan jag åkte i väg på ett par lektioner, och nu ska jag sova och ladda för Ica i morgon!
 
Trodde att Baloo jagade en mus i dag, men det visade sig att han bara lekte..
 
 
Eliskja styr runt träd!
 
Wasabi under longeringen. 
 
Hon fick även ett nytt täcke i dag, skänkt av samma välgörare som sist. Dajmen var givetvis både nyfiken och svartsjuk!
 
Dajmen tillbaka från skogen! 

Underhållsarbete!

Trots isen och inställda lektioner så blev det en bra dag med mycket gjort, dock kanske inte det som borde blivit gjort. Med hästarna blir det mer underhållsarbete än utveckling, men jag försöker vara nöjd med att kunna hålla igång dom.
 
I dag har jag jobbat hästarna i en hage, där är ganska bra upptrampad nu och ridbanebelysningen når nästan dit. Eliskja och Clarinett fick jobba i töm, sen red jag Chokladen men hon red jag på den kortare slingan som jag trampade upp förra veckan. Med Wasabi återupptog jag bett-träningen i hagen, gick ganska bra. Och så avslutade jag eftermiddagen med att longera galopp-programmet med Lemonaden.
 
Hemma tog jag och dammsög och torkade golven innan jag kokade upp en köttfärssås från frysen med helgens grönsaksrester från tacosen och creme fraiche. Sen till stallet igen och longerade Dajmen. Kunde inte låta bli att sitta upp en gång också eftersom pallen stod framme, trots fel skor och ingen väst, men bra träning att nöta och intressant att testa på nytt ställe. Sen kom Linda och jag jobbade även Bea i töm innan vi avslutade kvällen med kladdkaka och grädde. Nu är det dags att sova!
 
Utsikt innan avsittning från Chokladen.
 
Min fina prinsessa!
 
Wasabi med träns!
 

Tillbaka på ruta ett..

Säg den lycka som varar, nu är halkan och isen tillbaka igen! Jag orkar inte!!!
 
I morse var det fortfarande okej och jag jobbade Chokladen lite i töm. Efter jobbet blåste det också rejält så jag baa sandade och nattade hästarna. Jag som precis kommit igång med alla hästarna igen och lektionerna började också komma igång, nu är allt tillbaka på ruta ett. Skitvinter!
 
Chokladen i morse! 

Minisemester!

I helgen har jag och Nisse varit på minisemester i grannkommunen! Det var Nisses födelsedagspresent till mig, jättetrevligt har vi haft och vi borde göra det här oftare!
 
Lördagen började som vanligt, jag jobbade Clarinett i töm på morgonen innan jag åkte på jobbet. Efter jobbet var det snabba ryck att duscha och sen åkte jag och Nisse till Hallstaberget!
 
Kvällen började med trerätters middag, god mat och då speciellt huvudrätten som var smördegsinbakad fläskfilé med svamp och färskost och till det potatisgratäng! Under förrätten hände en konstig incident, mitt ölglas gick i två delar helt utan att vi rörde det! Botten stod kvar på bordet och överdelen gick av och rasade ner så pass kraftigt att den tippade ett annat glas! Någon som varit med om det någon gång? Fick en ny öl, och nytt glas, men det blev väldigt blött på bordet och stank öl...
 
Efter maten var det dags för show med Pistvakt! Innan kändes det lite som en skolföreställning på ett församlingshem men den känslan försvann när de drog igång! Det var fullt ös och riktig show direkt, gamla låtar som man kände igen från tv-programmet blandades med nya sånger. Helt klart sevärt och riktigt roligt!
 
Sen tittade vi lite på film och i morse var det skönt att ingen av oss behövde skynda upp för att fodra eller ta rätt på någon häst. Det är ju så att de få gånger vi åker i väg är det ju oftast premiering eller något och tidigare morgon än vanligt! Så i morse tog vi det lugnt, åt frukost och slappade. På hemväg stannade vi hos Nisses son och drack kaffe.
 
När vi kom hem så bytte jag om lite snabbt och åkte till stallet, där dejtade jag Elise som hade häst här tidigare och hon hjälpte mig att komma ut med Eliskja i skogen. Elise red Clarinett som inte riktigt kunde låta bli att busa lite i blåsvädret som var, speciellt när de skulle trava lite på banan efteråt. Eliskja tyckte att det var spännande i skogen och ville göra allt i full fart, dock höll vi oss till skritt i dag. Sen jobbade jag Grå i töm, som var fin trots blåsten, innan det fick vara nog för den här dagen. Hem och gjorde tacos och bytte sängkläder, nu lite tv-mys innan ny vecka väntar!
 
Bilder från helgen! Helt klart bra present! 

Uppladdning!

Nu jäklar laddar jag för en riktigt rolig helg!
 
Gårdagen började bra med ett dressyrpass på Chokladen, både underlaget och hästen var bra och vi gjorde mycket galoppjobb. Sen fick även Szum gå i töm innan jag åkte till jobbet.
 
Full fart på Ica (behöver jag säga att vi var en kort?), jobbade till 18 sen hem och fixade middag. Lite segt att komma igång igen men även Dajmen fick gå ett pass töm. Nu väntar först en vanlig lördag med jobb men sen blir det annat då det är dags för 40-års presenten jag fick av Nisse! Ska bli så roligt!
 
 

Sol i sinne!

Äntligen härligt vinterväder med sol!
 
Jag red först ut Clarinett i skogen och trampade upp stigen där och sen fortsatte vi och trampade upp slingan som jag började med igår. Sen hann jag bara rida Grå lite runt träd innan veterinären som skulle komma ringde och sa att hon var på väg. Det var Wasabi som skulle ha vaccination, jag hade missat att det numera är kortare tid mellan de första sprutorna i grundvaccineringen så vi fick börja om den. Men som tur var hade hon ju bara fått första sprutan.
 
När Wasabi var vaccinerad så red jag Eliskja på den längre slingan och vi kunde trava lite också. Avslutade med att rida Lemonaden, hon var väldigt spänd men det kan bero på att det troligen var älg i skogskanten...
 
Middagspaus och sen i väg på några lektioner, lite kyligt när man inte är van men fint underlag. Nu laddar jag för Ica-jobb i morgon igen!
 
Soligt och fint att vara katt!
 
Baloo!
 
Sol i skogen med Clarinett!
 
Hästarna har njutit i hagarna i dag! 
 
Eliskjas öron och en lite blekare eftermiddags-sol! 
 

Vad då vinter?

Det är konstigt vinterväder... I tisdags kväll - 15 grader och igår plusgrader och regn igen! I dag ska det tydligen bli kallt igen och i helgen plusgrader!
 
Även om det var lite segt att komma igång igår så fick jag mycket gjort! Började med Dajmen, men takras och allmänt dålig dag hos oss båda gjorde att det inte blev så mycket bra gjort. Det som var positivt var att det gick bra att kliva upp även efter hon blev skrämd av takraset.
 
Jag brukar ha upptrampad slingor i sommarhagarna vintertid, perfekt för att börja trava och galoppera med unghästarna men även för de äldre. I år har det inte varit tillräckligt med snö, och det är det inte än heller, men jag har verkligen saknat dom. Igår fick i alla fall Chokladen börja trampa upp två spår, bitvis är det lite mer snö men överlag tunt. Och sen red jag Eliskja och hon fick prova på att gå i ena spåret och gjorde det galant. Bra träning att komma i från banan men ändå kvar på gården. 
 
Sen fick Lemonaden och Szum jobba i töm innan jag gjorde spaghetti och köttfärssås till middag, och i samband med det även lämnade in momsrapporten, en hel vecka innan sista dag! Sen tillbaka till stallet, hade Wasabi klar när Linda kom så med hennes hjälp repeterade vi att hänga och sitta. Och sedan red Linda ett dressyrpass innan jag avslutade dagen i soffan med lite glass!
 
Upptrampning av spår!
 
Bästa på hela veckan tycker Chokladen! Igår hade hon inte tid att vänta tills jag hade mockat och spritt ut spånet utan började sparka ur spån ur påsen själv!
 
Närgången Wasabi när jag mockade hos dom! 

Kall kväll!

Det går väl inte säga att det är kallt när det är 15 minusgrader men efter bara plusgrader så känns det kallt!
 
Blev inte så mycket gjort igår. Hade en liten motivations svacka på dagen och sen på kvällen när jag skulle ta unghästarna var det 15 grader kallt och kändes onödigt att börja sitta på dom då. På dagen var det fint väder med först sol och sen snö och runt 10 grader. Jag red Chokladen, Clarinett och Grå på banan, kan väl konstatera att det är tur att det är ett tag kvar till eventuella tävlingar för vi har mycket att trimma på!
 
Sen middag, ni vet det där innerlåret som vi åt hela helgen och som jag gjorde pizza med i måndags? Sista bitarna stekte jag upp med champinjoner och creme fraiche och till det stekt potatis, så nu är det slut. Och sen var ju tanken att ta Wasabi och Dajmen, och Linda skulle rida men vi bestämde oss för att bara natta hästarna och i stället fika! Hoppas på mildare väder och mer energi i dag!
 
Chokladen efter ridning!
 
Grå var väldigt laddad innan ridningen, jag longerar henne innan jag sitter upp och vissa dagar behövs det verkligen! Hon var väldigt fin att rida sen! Gillar bilden längst ner till höger, så fin! 

Strömlöst!

Det är ett sårbart samhälle vi har, det behövs inte mycket för att sätta det ur balans!
 
Började dagen med att longera galopp-programmet med Lemonaden. Sen Ica där allt var som vanligt fram till lunchpasset, då jag satt i kassan och allt slocknade! Att det blir strömavbrott är ju inte helt ovanligt men oftast är det igång igen på någon minut och det är mest besvär att få igång kassorna igen. Men i dag höll det i sig, i två timmar!!!
 
Vi ägnade tiden åt att förklara för kunderna att det inte gick handla, och inte panta eller hämta ut paket heller, och sprang runt i mörkret med ficklampor. Någon riktig lunch blev det inte utan bara en macka. Det visade sig vara ett väldigt stort strömavbrott, förutom Bispgården så var även Hammarstrand och Kälarne utan, runt 3000 abbonenter, hemma hos mig var det dock ström. Orsaken var ett planerat arbete som gick fel och tydligen tappades en högspänningsledning på en annan. Till Bispgården gick det leda ström baklänges på något vis så därför fick vi strömmen tillbaka efter två timmar medan resten fick vänta tills 21 på kvällen.
 
Såklart rörigt när vi väl kunde öppna igen, och speciellt sista timmen när många från Hammarstrand passade på att komma och handla. Då år vi bara två som jobbar och när min kollega fick springa in till grannbutiken då hon som jobbar där blivit svimfärdig då blev jag ensam... Det gick bra men jag var helt slut när jag kom hem, och hungrig!
 
Laddade om med att göra pizza och sedan red jag Eliskja på banan och tränade på traven. Fint underlag i kväll när det är kallare, men eftersom det varit så varmt nu tycker man att det är kallt när det är 10 grader kallt... 

2020 0202

Detta väder! I morse var det så fint med minusgrader och sol, men det varade inte länge utan byttes mor plusgrader, blåst och sen först regn som blev toksnö och sen regn igen! Nu i veckan ska det bli kallt så då lär man väl frysa i stället!
 
Det har trots vädret varit full fart. Jag började med unghästarna och tömkörde Dajmen och Wasabi. För Wasabi var det bara andra gången och förra tillfället var flera månader sedan såvi började om från början. Hon tyckte att hon kunde stå still, följa matte eller möjligen gå på en liten, liten volt runt matte, men till slut så ramlade polletten ner lite mer. 
 
Red Grå och vid det här laget hade det börjat blåsa rejält, Grå var väldigt stökig att göra i ordning och longera innan men det gick ändå bra att rida. Nu red vi visserligen inte så länge eller avancerat, men ändå. Dock höll jag mig på marken sen. Clarinett fick gå galoppprogrammet i lina och sådrog jag igång Szum igen med lite lättare longering. Får se hur länge jag orkar hålla igång honom u, förra försöket blev bara en dag, sen kom halkan...
 
Sen värmde jag strips så åt vi rester av innerlåret sen igår till middag innan jag åkte på lektioner, och en tömjörninh. Tanken var att de skulle vara tidigare på eftermiddagen men blåsten och ovädret gjorde att vi sköt fram det. När jag kom hem var det bara att natta hästarna, äta några rostmackor och nu sova!
 
 

Februari!

Även februari inleds med plusgrader, och snön som kommit vill inte frysa fast på isen... Så även om det är bättre ridunderlag så är det inte helt bra överallt. 
 
Jag började med att åka i väg för några lektioner, nu börjar det komma igång igen men jag är väldigt tacksam att det är några som kämpat på och ridit även när det varit tråkigare underlag. Det är ju liksom inte så att mina utgifter försvinner för att det är dåligt underlag i tre månader... Men nu hoppas jag att det ska vara bra ridväder och många ridande!
 
Sen på eftermiddagen så red jag hemma, Chokladen först som fick skritta fram runt träd och sen travjobb på banan med skänkelvikningar. Clarinett fick först gå travjobb på banan och sen skritta av i skogskanten. Eliskja tömkörde jag lite i skogen, hon är inte jätteimponerad av att gå i skogen själv och trampa i snön men hon kämpade på en liten sväng och nästa gång går det nog ännu bättre. Ska försöka trampa upp stigarna lite mer så blir det lättare. Lemonaden tog jag i töm och då hade det blivit mörkt så sen fick jag ge mig.
 
Gjorde potatisgratäng och innerlår av älg till middag, Linda kom förbi och åt och sen tittade vi på Melodifestivalen, vilket inte var så upplyftande... Nu ny dag och förhoppningsvis en bra dag!
 
Suddig bild från min och Eliskjas skogstur! 

RSS 2.0