Nytt år!

Nu är det dags att summera året som varit och sätta upp mål inför 2012!

Företaget:
Det har varit lite av ett mellanår vad det gäller lektioner, hade fler ridande i fjol, men årets ridläger hade väldigt många deltagare! Årets stora händelse är att jag byggde boxarna och har påbörjat ansökan och planer på utbyggnad och ridbana!

Inför nästa år vill jag ju såklart utveckla och utöka verksamheten, framförallt utbildningshästarna. Dessutom hoppas jag ju såklart att komma i gång med ridbanan och det andra bygget. Men det visar sig hur mycket det händer under nästa år.

Räkan:
Räkan har verkligen utvecklats i sin hoppnng under året, även om de sista tävlingarna inte gick så bra. Bästa rundan var nog debuten i 1 meter som vi gjorde i Sollefteå i september. Framhoppningen var tung och där kändes det inte bra, men sen gick hon in och hoppade banan med endast en rivning!

Med henne kommer jobbetr forsätta att få henne starkare och mer framme för skänkeln. Tävlingsmålen är att få henne lite mer befäst i 1 meters hoppning, och att rida LB dressyr på över 60% och sen starta LA.


Räkan i Matfors i augusti

Taggen:
Han har tävlat upp till 1 meters hoppning. Årets bästa start var i Kramfors i 1 meter, i storm, där vi hade en rivning i omhoppningen och en otrolig känsla! Annars har det varit många rundor med en eller två rivningar...

Han behöver stärka upp sig, bli stadigare i formen och jobba med hoppningen. Målen för 2012 är att starta 1,10 m hoppning, samt även prova tävla dressyr. Målet där är LB med minst 60%.

Corran:
Corran kom ju hit oinriden i juli. Inridningen gick ju jättebra, sen hade vi en liten svacka här i höst (mest beroende på att jag inte kunde rida henne som jag ville pga underlaget) men nu är vi på gång igen och jag tycker det känns bra!

För hennes del ska ju utbildningen fortsätta under nästa år, hon behöver lite miljöträning, stärka upp galoppen, jobba med formen och fortsätta inhoppningen som vi påbörjadelite i höstas. Vi planerar att rida lite träningar nu ivinter och blir hon kvar hoppas jag på att kunna starta någon dressyrtävling i vår.


Corran i somras!


Vad har ni för mål och planer inför 2012?

Och så vill jag givetvis önska alla läsare ett riktigt gott nytt år!

Hästar på tv!

När jag kom hem från jobbet i dag var jag inte så ridsugen, det var ganska kallt (-15 grader) och jag kände mig lite seg. Bestämde mig för att skippa ridningen och titta på hoppningen som gick på tvn i stället.

Men hur det nu var så blev jag rätt ridsugen av hoppningen och eftersom det blivit några grader varmare så ändrade jag mig och red ett lätt och kort dressyrpass med Räkan. Och det är jag glad för att jag gjorde, hon kändes rätt fin med tanke på hur lite hon gått sista veckorna. Hon brukar alltid bli stel och stå emot när hon inte jobbar men hon kändes helt okej i dag! Men jag är väldigt dålig på att vara lat! Borde kanske träna på det?Magiska borstar!

Mina fullblod är väldigt känsliga för borstar, de vill heslt bara ha mjuka borstar och tycker inte om att bli boorstade på ben och under mage. Jag har sett att det kommit en ny typ av borstar som kallas "Magic Brush" som ska vara bra för känsliga hästar. Det är plastborstar som ska vara lätta att rengöra också. Jag måste säga att även om jag var nyfiken på dessa borstar så var jag även skeptisk...

Igår hittade jag dom på extrapris på Granngården och bestämde mig för att prova. Tyckte dock att det var dyrt med 138 kr (på extra pris) för tre små plastborstar! Dessutom stod det bara på tyska på förpackningen! Men nu har jag provat de i två dagar, mest på Räkan även om jag inte kunde låta bli prova lite på Tagg också igår. Oh dom gillar verkligen dessa borstar! Jag kan borsta Räkan överallt utan protester, på haserna och bakbenen, under magen och hon njuter när jag borstar där hon är klippt! Taggen som hatar att bli borstad under magen stod helt lugnt med sänkt huvud igår när jag borstade under magen! Helt otroligt, jag är såld! Och dom var lätt värda sitt pris!

I kväll blev det en uteritt på Räkan tillsammans med Malin, snöade när vi red i väg men det lugnade sig och vi konsterade båda två att vi klätt på oss lite mycket kläder!Så här ser borstarna ut, tyvärr blev bilden inte jättebra.


Nyttig övning!

I dag när jag red ut Tagg var han som vanligt spänd, laddad och okoncentrerad, även om han inte alls var på sitt värsta. På hemvägen red jag följande övning med honom vilket gjorde honom koncentrerad och fokuserad.

Började med att rida "bogen in" (som är en förberdande övning för öppna men med lite lägre krav på böjning och samling) till höger (runt höger skänkel), red så några meter innan jag rakriktade och red han framåt mot båda tyglarna. Ville försöka få ett jämnt stöd i tyglarna, och ökade traven lite. Sen red jag bogen in till vänster (runt vänster skänkel) några meter innan jag återigen rakriktade och red framåt. Jag höll på så rätt länge på hemvägen, jobbade i trav och han var rejält svettig efteråt. Det som är svårt när man gör det ute på en väg är att man inte har något stöd för bakdelen, men å andra sidan är det enklare att växla mellan höger och vänster. På Taggen gäller det att se till att man kan få lite böjning i kroppen och inte bara i halsen, han är inte redo att gå öppna ännu (eftersom han har svårt för böjningen och inte är eftergiven i innersidan) men detta är i alla fall en början! Ett litet övningstips till er andra som måste jobba hästarn mycket ute, utan ridbana och ridhus!


Svacka!

Jag har känt mig så energisk och engagerad länge nu men i dag har jag haft en svacka. När jag kom hem från jobbet så snöade det och blåste, och det är blankis överallt. Tömkörde Corran på ridbanan och det gick bra, hon jobbade på bra och hade inga problem med halkan. Men sen skulle jag och Malin dressyra grabbarna lite och på Taggen fastnade det snö i skorna hela tiden så det gick inte göra så mycket. Tråkigt!

Lite less är jag också över att det är så lite lektioner nu. Dels är det ju roligt att ha lektiner, och jag börjar känna en viss abstinens, men sen är det ju viktigt för min ekonomi också att jobba. Men det blir nog bättre efter nyår! I morgon är jag ledig från Ica, ridning av pållarna och besiktning av bilen står på schemat.

En härlig sommarbild för att höja humöret! Underbara Bedåra som var här på inridning sommaren 2009!

Julstorm!

Har haft två underbara juldagar med underbart väder, sol och minusgrader och jag har varit ute och galopperat busiga hästar i snön! Men nu är det slut på det underbara, det är full storm och plusgrader! Ridbanan är bara is och det lär bli skare på snön i skogen när detta fryser på, det är inte alls roligt!

Vid fyra i morse var jag ut och kollade till hästarna som går på lösdriften, var lite orolig att de skulle vara nervösa av blåsten eller att något blåst ner. Men de stod med rumpan mot vinden och ville inte ens prata med mig. Det vara bara att gå in och försöka sova igen. Nu är alla hästar ute och än så länge verkar det mesta stå kvar. Min plan för dagen var att rida men det känns inte så aktuellt just nu. Kanske kan det gå att rida någon häst i eftermiddag om det lugnar sig, annars blir det nog kontorsarbete i dag!

Jag hade nog varit ganska snäll i år i alla fall, fick i julklapp förutom lite godis och glögg, en del häst grejer. Av pappa fick jag som kombinerad julklapp och födelsedagspresent ett par ridbyxor, bruna, helskodda Whitaker. Av Malin fick jag jättesköna långkalsonger som är sydda för att ha under ridbyxorna. Dessutom fick jag vita benlindor, vi var ju in och tittade på Martin Ågevallträningen för några veckor sedan och konstaterade att alla som red hade vita benlindor och att jag därför inte platsade där! ;) Men nu kan jag inte skylla på benlindorna längre!


Den här bilden gav jag som förstoring i julklapp till Corrans ägare! Tycker att det är en jättefin bild!

God jul!

Jag vill önska alla en riktigt god jul!

Min julafton har börjat med att jag tagit ut hästarna, nu väntar en lång och lugn julfrukost! Sen tänkte jag rida mina två pållar innan jag åker i väg för julmat. Jag ska till mina grannar och fira jul, alltså Corrans ägare. Det blir nog bra! Många stressar och skyndar runt på julafton men för mig är det en lugn dag när jag har en massa tid för mina hästar! Underbart!

Hästarna ska få lite juläpplen i kväll, och nu ser jag att Malin är här och mockar så då ska jag gå ut med hennes julklapp! Hoppas ni alla får en riktigt skön jul nu!

Dan före dan!

Denna dag började i morse med att jag var lite orolig för Malins häst. Han tog och la sig å vila direkt efter utsläpp i morse och han hade inte ätit upp sitt hö, vilket ju inte hänt förut. Då både jag och Malin jobbade heldag i dag så fixade vi så det kom några och tittade till honom under dagen, och då hade han varit uppe och ätit. Skönt att det inte var något, var lite orolig att det skulle vara kolik eler något liknande.

På Ica var det fullt race i dag och jag var väldigt trött innan jag fick åka hem. På kvällen blev det en ridtur tillsammans med Malin på grabbarna, var skönt att komma ut en sväng innan julstöket. Jag har pyntat och griljerat skinkan, så nu kan det få bli jul!

Har läst lite på Facebook om att det kommit nya regler för reklam på tävling. Att man numera (om man inte är sponsrad) inte får ha produktmärken som är större än 1*3 cm på sin utrustning och endast ett märke per produkt. Jag är inte helt påläst på detta men det verkar ju lite ogenomtänkt. Om man börjar fundera så har man många produktmärken som är större än så, tex. på benskydd, sadel, jacka mm. Och de flesta träns har mer än ett märke, ska man slita bort eller tejpa över det andra märket då? Nu tror jag inte det är så man har tänkt från Ridsportförbundets sida utan de är de stora reklamloggorna de vill ha bort, vi får se hur detta slutar!


Oliver var nog lite morgontrött i dag!

Vinterträning!

För mig handlar vinterträning mycket om att jobba med styrka, kondition och teknik för att hästen ska vara bättre när nästa års tävlingar börjar. I dressyren blir det mycket lösgörande, jobba med formen och styrka, i hoppningen mycket gymnastikhoppning och lydnadsjobb, och sen mycket konditionsträning och styrkejobb ute. Men även om grundupplägget är ganska lika för alla hästarna så ska de jobba med lite olika inriktning beroende på vad de behöver förbättra. Här är hur jag tänker jobba mina hästar i vinter:

Räkan:
Hon ska framförallt stärka upp sitt svaga, högra bakben detta genom att gå med vikt på det bakbenet och genom styrketräning i dressyren. Hon kommer även få jobba mycket i djupsnö då hon det är bra eftersom hon gärna blir rak i sina bakben, i djupsnön måste hon böja på dom.

I hoppningen ska jag jobba för att få henne kvickare i sprången och mellan hindren, tex. genom studs, kombinationer med galoppbom mm. I dressyren blir det föruom styrketräning för det där bakbenet, mest jobb med att bjudningen och att få upp henne lite i formen.


Taggen:
Behöver muskla på sin överlinje, detta innebär mycket dressyr för honom. Jag ska även jobba mycket med hans galopp, dels genom galopp i snön men framförallt i dressyren genom att han ska gå fram mer i galoppen. Och mycket fattningar.

För hans del är det rytmen som vi behöver jobbas med i hoppningen, och galoppen även där (upplever att det är svårt att hitta "rätt" galopptempo på honom i hoppningen), och sen övningar som får han att hoppa upp sig över hindren. Tex. travhoppning, serier, kombinationer, galoppbom framför hinder mm.


Corran:
Framförallt ska hennes galopp stärkas! Mycket galopp ute och i lina i början, efterhand mer galopp på banan. Mycket fattningar! I traven ska hon jobbas så hon travar mer framåt än uppåt. På henne är det nu dags att fortsätta inhoppningen, började lite i höstas med att travhoppa låga hinder men inte någon riktig hoppning än. Och sen ska hon ju fortsätta sin utbildning och jobba med att bygga upp sig som ridhäst.Bästa julklappen!

Red ett lättare dressyrpass på Räkan efter jobbet. Hon kändes lite stel och styv i början men riktigt fin i traven på slutet, inte riktigt nöjd med galoppen i dag men det kommer nog när hon är lite mer i gång än hon är just i dag.

Är väldigt nöjd med min nyskottade bana och det fina lyset, bara att hoppas att det inte blir tö och is nu för banan är nog den bästa julklappen jag kunde ge mig själv!

Ridsugen!

När jag kom hem från jobbet i dag var min "ridbana" plogad, han som skottar hade gjort den extra stor i år vilket ju är jätte bra! Så nu är jag grymt ridsugen, men mina pållar ska ju vila i dag efter vaccineringen. Men ni kan tro att jag ska träna och rida sen i vinter! Perfekt!

Planeringsdags!

Börjar bli dags att fundera över vad hästarna ska jobba med under vinterträningen, och hur de ska jobba. De går lite lugnare denna och nästa vecka men sen tänkte jag sätt i gång för fullt igen! Träningsförhållandena hemma är jättebra nu sen snön kom, och så fort ridbanan är skottad kommer det bli ännu bättre. Så nu är det bara att fundera över vad varje häst behöver stärka och jobba med, vilka hoppövningar som passar och hur mycket dressyr de ska gå. Ska grubbla lite över detta i dag så återkommer jag med vad jag kommit fram till!


Vaccination!

I dag har hästarna blivit vaccinerade, jag tycker det är bra att ha vaccineringen den här tiden på året då det inte är några tävlingar och hästarna går lugnare. Mina två vaccinerades mot hästinfluensa och Corran även mot stelkramp. Mina fick mot stelkramp i fjol och det ges ungefär vart tredje år medan hästinfluensa vaccineras de mot varje år.

Efter vaccinering så får hästarna ta det lite lugnare några dagar och man bör ha extra uppsikt på dom. Det är inte helt ovanligt att hästarna får lite feber i samband med vaccinering, även bölder på halsen förekommer. Ofta är det små bölder där de fått sprutan men jag har varit med om en häst där nästan hela halsen svullnade upp! Min förra häst, Zazza, fick alltid feber dagen efter vaccinering! Detta trots att veterinärerna hävdade att det inte kunda vara så med de vaccin de använde.. Så hja lit extra koll på hästarna och tempa gärna dagen efter!

Älskade snö!

Jag är egentligen inte så förtjust i vintern men jag älskar verkligen att rida i snön! Vintertid är de plogade vägarna jättefina att rida på med ett oftast mycket bra underlag, likaså de ridbanor som skottas. Och djupsnön som man kan rida i där det inte är plogat. Finns inte mycket som slår en galopp genom nysnön!

I morse red jag ut först Corran och sen Taggen, och de fick pulsa snö. För Corrans del blev det mycket trav och några galopper i snön medan Taggen fick galoppera rätt mycket, och han var rätt studsig och laddad! Roligt var det i alla fall!

Det finns flera saker som är bra med djupsnön. Dels är det bra träning, det är ju jobbigare för dom att gå i snön och det är bra mjölksyreträning. Sen är det ju ett annorlunda underlag, och jag tror ju på att rida hästarna och vänja dom vid olika underlag. Men framförallt så är det ju jättebra om man har en stökig häst, hästarna orkar inte bbocka och busa lika mycket i snön som annars och skulle man ramla av så landar man mjukt! Perfekt att rida in unghästar nu!

Tänk dock på att hästen behöver tid att anpassa sig, mjukstarta! Dessutom får man se upp med skare, om det är is under och framförallt att man har koll på vad som är under. Diken, stubbar och grejer kan gömma sig under snön!

Kito som var här förra vintern skulle bla jobba med sin galopp, han fick galoppera mycket i snön för han blev lätt stark när jag galopperade ute, och då var snön ett bra motstånd för honom.

Bambi på hal is!

Var lite halkigt när vi var ute och red i kväll. Jag red ut Taggen tillsammans med Malin, och det var en del snö på vägen, hästarna fick snö i hovarna och gled sen på isen som var under snön. Detta hindrade dock inte Taggen att vara pigg och göra försök till att studsa. Som tur var höll han sig ändå rätt lugn, annars hade vi nog kanat omkull. Mycket trav blev det då det oftast fastnar mer snö i skorna i skritt än i trav.

I morgon är jag ledig sista dagen innan jul. Förutom att rida så ska jag hinna städa och förbereda lite för julen. Dessutom kommer nog veterinäen och vaccinerar i morgon så jag ska försöka komma i gång i tid med ridningen så jag hinner rida i alla fall två innan han är här. Vi får se hur det går!


Snöstorm!

Snöstorm har det varit i dag, eller i alla fall blåst och snö! Perekt väder att rida i, eller kanske inte..

Började dagen med att rida ut Corran. Hon skötte sig utmärkt, mycket trav i snön och så tog vi två galopper. Jag fattade en på vägen bort planerat och Corran fattade en på hemvägen på eget intiativ! Sen blev det Ica några timmar där julruchen nu dragit i gång! På eftermiddagen red jag ut Räkan, det var lite slirigt och hon halkade en del. Blev rätt mycket trav i alla fall. Red sedan ett dressyrpass med Taggen, han var lite yster i snön men gick med bra bjudning. Många galoppfattningar blev det för honom.

Det är inte kul att rida i alla väder men det kan löna sig också, eftersom tävlingarna går i alla väder (dock kanske inte snöstorm på sommaren...). I somras red jag årets bästa runda med Taggen i kraftig blåst, det blåste så mycket att tävlingarna gjorde uppehåll flera gånger och funktionärerna fick hålla i hindren. Och då gick taggen bättre än någonsin!

Nu ska jag kolla på hoppningarna från Olympia, skulle så gärna vilja åka dit något år!

Insnöad och störd!

Jag måste ju ha någon form av störning, det är fredagkväll, december och mörkt ändå tycker jag det är lika roligt att rida. Och jag rider ju ganska mycket på en vecka, ändå är det lika roligt! Normalt?

Riktigt roligt var det i kväll att rida Räkan, red dressyr hemma (en anledning till att det är så roligt just nu är att jag fått i gång lampan och att underlaget är så bra) och hon kändes riktigt fin. Mest nöjd är med att hon inte gick emot skänkeln i dag och att hon kom upp i formen, hon vill ju gärna bli låg och behöver komma upp mer med framdelen. Efter jag ridit Räkan tog jag in Corran och borstade och ryktade lite på henne, sällan jag har tid att bara pyssla med hästarna.

Jag snöar väldigt lätt in på olika övningar och rörelser i olika perioder, det kan vara skänkelvikning, flytta ut bakdelen, fattningar från skritt eller som nu: Tagen bakdel! Både mina egna hästar och mina elever brukar få jobba med detta intensivt under en period tills jag snöar in på något annat. Och just nu har jag alltså fastnat lite för tagen bakdel. Vilket ju alltså är en förberedelse för rörelsen sluta. När man rider tagen bakdel så har man hästen formad i innersidan och ställd i nacken och sen rider man med bakdelen innanför framdelen. Det är bra styrketräning för bakdelen, och jättebra övning för de hästar som vill slå ut med bakdelen, kan även ett sätt att komma åt ett svagt bakben. Jag lägger gärna in övergångar i detta, tex. att man rider skritt-trav-skritt med tagen bakdel, eller rider galoppfattning ur skritt med tagen bakdel. Och det gjorde jag med Räkan i dag i vänster varv (i höger flyttade jag ut bakdelen i stället, allt för att koma åt hennes svaga bakben)! Fattningarna brukar kunna bli riktigt bra då, men det passar inte på de hästar som vill skjuta ut bogen och gå på dubbla spår i galoppen.

Kvällen!

I dag har jag jobbat på Ica till 17, men kvällen har ägnats åt hästarna. Jag började med att sätta upp en lampa där vi rider, satt upp den lite provisoriskt ännu men det kommer bli kanon när den kommer högre upp. Men jag fick lite lyse i alla fall. Började med att tömköra Corran, hon var stadig i formen men jag tycker hon blir lite för stadig för det är svårt att få fram nosen och få henne lägre i formen. Jag provade att sätta innertömmen genom bettringen till gjorden och då tyckte jag att det blev bättre.

Red Taggen sen, han fick gå dressyr i dag med, jag brukar sällan rida hemma två dagar i rad men det passade,  och dessutom gäller det att passa på när underlaget är så bra som det är nu. Det gick ganska bra, framförallt fick vi till bra i gångsättningar i trav från skritt.

Nu väntar det ganska mycket jobb, är ledig på tisdag annars jobbar jag alla dagar fram till jul, och dessutom många dagar så jobbar jag till 18 så det kommer inte hinnas med så mycket ridning. Men desto bättre då att ha lampan så jag slipper rida i mörkret alla dagar!

Vilsna ryttare!?

Jag kan bli riktigt mörkrädd när jag läser på olika forum och liknande där ryttare och hästägare skriver frågor och inlägg som tex. "min häst är halt, vad ska jag göra?" eller ridproblem som "hur får jag hästen att gå på tygeln?", "varför galopperar han bara i en galopp?" osv. Dels är det oroande att det finns så många ryttare som är osäkra och inte har någon att rådfråga, men även dessa råd som folk ger till svar, utan att ha sett varken hästen eller ryttaren, och att så många faktiskt tror på alla råd sedan. Detta gäller ju inte bara på dessa internet forum (där man ju verkligen inte har någon aning om vem som ger råden) utan även i verkligheten där många ger råd och svar utan att egentligen ha kunskap. Skulle önska att vi hästägare hade lite mer kritiskt tänkande ibland, och inte tror på allt folk säger bara för att de har en dyr häst och en fin transport! Jag vill inte att vi ska fråga mindre, utan tvärtom fråga mer och ifrågasätt mer! Men fundera över de svar du får, och vem som ger svaren! Försök att skaffa dig kunskap genom att läsa mycket och diskutera med de hästmänniskor du litar på.

Men hur som helst tycker jag att det är synd att så många hästägare och ryttare känner sig så osäkra, att de inte har någon att rådfråga och många gånger kämpar helt ensamma med sina hästar. Så vill inte jag att det ska vara, och det är dessa ryttare jag vill fånga upp med min verksamhet. De ryttare som kanske inte kan köra hästen till ridhus, som inte tror att de är tillräckligt duktiga att rida för någon dyr tränare eller som kanske inte har råd att träna varje vecka, men som ofta vill lära sig mer eller få hjälp att lösa problem och utvecklas. Genom att jag åker hem till kunderna, försöker hålla låga priser (180 kr för 30 mins privatlektion), att man bokar gång för gång och binder inte upp sig på något abbonemang och behöver bara boka två dagar innan man ska rida, så hoppas jag att kunna fånga upp de som annars drar sig för att träna eller ta hjälp. Sen skulle jag önska att jag lyckades fånga upp fler, men det blir förhoppningvis i framtiden!


Foto: Elisabeth Sjöström


Så var det slut..

.. på den underbara vintern! I dag har vi haft plusgrader blåst och stundtals regn! Inte kul!

Började dagen med lektion för Malin, hennes häst var lite laddad i blåsvädret så hon fick bara jobba grundläggande. Sen red jag ut Räkan, hon var inte störd av vädret så vi galopperade ganska mycket. Med vikt på höger bakben!

Corran red jag ut i skogen hemma, där låg det fortfarande snötyngda grenar och träd över stigen, men Corran är som en skogsmaskin så hon fick bara igenom allt. Hon lyfte på grenarna med nosen så vi skulle komma under! Vi avslutade sedan med att trava i sommarhagen hemma, var lite tungt i snön men vi travade i raskt tempo! Avslutde med lite dressyr på Taggen som blev riktigt fin i traven! Galoppen var lite spänd, men fattningarna blev ganska bra.

På kvällen var det lektioner, gick bra för de som red, är ju inte så många ridande nu inför julen. De två tjejerna som åkte av i helgen hade bakat kladdkaka så nu har jag mumsigt kvällsfika som väntar!

Underbara vinter!

I dag har det varit en sån där underbar vinterdag med nysnö, -5 minusgrader och sol nästan hela dagen! Började dagen med lite snöskottning innan mockning och ridning.

Började med Corran, longerade innan jag red, dels för att hon skulle få bort lite spänningar men mest för att jobba galoppen lite. Efter en kvarts longering satt jag upp, och hon kändes avspänd direkt. Började med att trava på en stor volt, tyckte hon gick fram bra och hon var inte alls så vinglig som hon kan vara på volten. Tog tre galopper, vi har inte galopperat på minst en månad och även om hon inte tog de första fattningarna så blev galoppen sen riktigt bra! Tyckte hon överlag kändes super i dag!

Red sedan Räkan lite dressyr. Började som vanligt med att skritta ut i skogen, men det var så mycket snö och snötyngda grenar att det knappt gick se vart stigen var! Jobbade Räkan mest med framåtbjudningen, mycket övergångar och tempoväxlingar. Red bla. galopp-skritt-galopp där jag i vänster varv red lite tagen bakdel innan fattningen för att försöka få lite tag om det där svaga högra bakbenet.

Taggen har troligen sparkat sig själv på insidan skenbenet så han har varit lite svullen och vilat i fyra dagar. I dag var svullnaden mindre så jag tänkte rida en liten lugnare sväng. Dock tyckte inte Taggen att han behövde ta det lugnt utan han hade gott om överskottsenergi. Jag hade fullt upp med att hålla honom i skritt och trav då han mest ville använda sin egen gångart "hopp och skutt"!! När vi kom hem var han genomsvettig efter vår "lugna" tur...

Jag kommer inte ge mina hästar någon planerad vintervila, de kommer gå lite lugnare de kommande veckorna då jag jobbar mycket men annars går de som vanligt. Hästarna brukar fixa sin egen vlia genom att de gör illa sig eller trampar av sig någon sko, dessutom brukar det alltid bli någon period med kyla så man inte kan rida. Planerad vila får de när jag upplever att de är i behov av det. Hade tänkt ge Corran rejäl vila över jul men nu har vi ju precis kommit i gång efter höstens krångel så jag skjuter på hennes vila lite längre fram.


Corrans ridpass gjorde min dag i dag!


Experiment!

Jag är väldigt intresserad av hur man tränar och bygger upp hästarna på bästa sätt för att få dom starka och hållbara, och jag funderar mycket kring detta. Till exempel vilka ridövningar som tränar upp olika delar på hästen och hur varje häst bör jobba för att optimera träningen. Tycker det är otroligt intressant och roligt!

Räkan är ju svag i sitt högra bakben och jag ska testa nu att rida henne med vikt på det bakbenet. Jag har testat detta förut med min förra häst Zazza, hon var ojämnt musklad och jag fick rådet av en kiropraktor. Tycker absolut det blev skillnad på henne så nu ska jag prova med Räkan också. Hon ska få gå med vikt ca två dagar i veckan när jag rider ut. För att få vikt kan man anända islandshästsboots (de har boots med olika vikt men de är ganska dyra), vikter för idrottare eller tunga skydd. I dag satte jag bara på en boots på det benet, bara det gör att hon lyfter lite extra på det. Ska bli intressant och se vad det blir för resultat av detta!


Läktarryttare!

Läktarryttare har vi varit i dag!

Dagen började inte så bra, Corran fick en ordentlig flipp när jag skulle göra i ordning henne. Hon var riktigt rabiat! Men när vi väl fått på grejerna och gått i väg var hon som vanligt igen. Jag longerade henne, mycket galopp och så fick hon hoppa över stockarna  i lina. Hon var jättefin! Efter det så red jag och Malin ut, jag med Räkan. Vi travade hästarna i snön så de fick ett bra jobb!

Efter det drog vi till Östersund och tittade på dressyrträningar för Martin Ågevall. Jättekul att se, fina hästar och duktiga ekipage gjorde att man blev rejält tränigssugen. Jag tyckte träningarna verkade bra, han satt upp och red en häst och han rider otroligt bra, vilken sits! Även om det blev fler timmar i bilen än vad vi hann se så var det värt det, nyttigt och inspirerande att titta på träningar!

Det har varit en helt okej födelsedag tycker jag, nu tror jag det är dags att äta lite tårta!

Vilken dag!

Tror jag sagt det förut, men saker blir sällan som man tänkt!

Det började med att jag skulle rida Taggen, men han var tjock och varm i ett framben så det blev att kyla med vattenslangen i stället! Red Corran en sväng och det gick bra.

På eftermiddagen skulle jag ha lektioner. På första lektionen hade jag två ryttare, och fyra avfallningar! Efter att en den ena tjejen åkt av tre gånger så bytte hon ponny, fullt förståligt då det inte är så lätt med en bockande ungponny när man bara är 9 år. Men lektionen blev lite rörig kan man ju lugnt säga! När de hoppade lite på slutet åkte även den andra tjejen av en gång, tur det var mjukt att landa i snön! Efter detta var jag lite sen, och på nästa ställe var det stömlöst och därmed mörkt! Men vi startade en bil som fick ha på helljuset så löste det sig med. Sen höll jag inte på ta mig upp från gården där heller men på tredje eller fjärde försöket så gick det med! Det har verkligen varit en struldag men det brukar som alltid lösa sig!


Snö!

I dag har det snöat! Det har kommit rätt myclet och eftersom dt varit kring nollan så är det tung och blöt snö! Jag satte på Räkan hennes nya täcke med helhals (vill inte ha lös hals eftersom jag hört historier om hästar vars hals lossnat och åkt fram över huvudet och de sedan fått panik), och när jag skulle rida i kväll var hon helt torr. Inte ens lite blöt på hals eller bogar som det brukar vara, underbart!

Gick bra att rida trots att det var riktig klabbsnö. Jag red på vägen som var skottad och travade nästan hela tiden, så fort jag saktade av så fastnade det i hovarna så det blev en ganska intensiv ridtur. Jag rider ju mycket sånna här ridpass, uteritter med mycket travjobb och jag tror det är bra uppbyggnad för hästarna. Att det sätter en bra grundkondition och grundstyrka på hästarna vilket jag även tror gör dom hållbara på sikt. Sen måste ju detta jobb självklart kompletteras med galoppflås och styrketräning genom dressyr och gymnastikhoppning. Fast egentligen tycker jag att galopp är den bästa gångarten att bygga upp hästarna med, eftersom de använder fler muskler i galopp än i trav. Men galopp kräver ju bättre underlag och jag galopperar ogärna i mörkret så därför är det lättare att kunna få in dessa travturer kontinuerligt. Tycker också att detta arbete har en lugnande effekt på mina hästar, att det är bra för huvudet på dom, speciellt Räkan slappnar av och släpper spänningar av dessa ridpass.

Skottade lite snö efter ridningen men det finns nog en hel del av den varan kvar i morgon. I morgon ska de andra hästarna ridas och sen ska jag ha några lektioner. Hoppas på minusgrader nu så man kan rida lite ordentligt i all snö!


Finaste Räkan!

Hoppdag!

I dag har jag hoppat hästarna här hemma, de har inte hoppat på flera veckor pga underlaget hemma och att det mest varit dressyrträing när jag åkt i väg. Tror faktiskt det var nästan en och en halv månad sen jag hoppade Taggen sist.

Med Räkan hoppade jag kombination med galoppbom, dvs. två räcken med en bom mellan. Tyckte det kändes riktigt bra. Hoppade typ 80 cm med henne, högre vill jag inte hoppa när inte underlaget är helt 100 men det kändes lätt och lågt för henne och hon bjöd bra!

Taggen gjorde några försök till att bocka redan när jag galopperade fram så jag var beredd på att han skulle flippa ur när vi började hoppa men han höll sig faktiskt på mattan. Men honom travhoppade jag bara ett enkelt och lågt räcke. Ville jobba med kontrollen efter hindren och hålla honom lugn vilket gick bättre än väntat (han studsade en gång efter han rivit men inget annat), dessutom är det bra att travhoppa med honom så jag kan jobba med min sits och följsamhet i sprången.

Corran började jag med att longera, Annelie tyckte att jag skulle longera och jobba henne framåt från marken innan jag red. Tyckte hon gick bra i longeringen, jag tyckte jag fick henne att trava bra, dvs inte bara uppåt. Vi tog även någon galoppfattning vilket gick bra även om det var lite bus först. När jag började rida så var hon lite okoncentrerad i början, dels kom grannen med hö till hästarna och dels var det en räv som strök omkring där vi red. Efterhand gick det bättre och vi travade lite bommar, tyckte jag fick henne att trava lite bättre framåt men det är inte helt enkelt för när hon väl går fram blir hon lite stark i stället. Det gäller att få in dom där bakbenen och få henne att börja komma mellan skänkel och hand. Men det kommer nog det med!

Corran igår utanför boxarna!

Kallt!

I dag har det varit kallt, eller egentligen inte, -13 grader och hade det varit förra vintern hade man tyckt att det var varmt! Men hästarna har i alla fall varit pigga och glada av kylan.

Jag red ut Corran tillsammans med Malin först på förmiddagen. Det var bra för Corran amed dressyrträningen för hon har varit mycket lugnare sen den. I dag gick hon lugnt och coolt trots att Malins häst exploderade och brallade bakom henne! Även Taggen var lätt stökig när jag red ut honom. Räkan gick lite dressyr och kändes mycket bättre än i söndags, hon var däremot busig igår så nog är hästarna laddade just nu!

På kvällen har jag haft lektioner i kylan, och jag måste säga att en lite tjock shettis som gör fin-fina skänkelvikningar måste vara bland det gulligaste som finns!


Taggad Tagg!

Julaktiviteter!

Hör av er om önskemål på lektionsdagar i julhelgen samt nyår och trettonhelgen. Även om ni har önskemål om andra aktiviteter  som tex. kuraer, hopp eller markarbetsträning! Ska dra i gång med planeringen av julen snart, passa på att rida lite extra när det blir några extra lediga dagar och när man har lite julmat att rida bort!

Du som funderar på att lämna hästen på utbildning, inridning eller omskolning passa på nu under vintern när det annars är lite jobbigare att hinna och orka med att rida! Perfekt att få några hästlediga veckor och sedan få hem en häst som är i gång!


Kito var här på utbildning förra vintern!

Lång dag!

I dag har det verkligen varit en lång dag! Var rätt seg när jag släppte ut hästarna vid 7.30 i morse, var ut igår men det är jag ju inte så ofta så det var det värt! Efter frukost, haglagande och mockning så red jag och Malin ut på grabbarna. Taggen var väldigt laddad och studsade och brallade en del, han var ju lite laddad redan i onsdags och tre dagars vila hade inte förbättrat det!

Sen tog vi brudarna och åkte till ridhuset för Annelieträning, jag var lite orolig för att köra två hästar på vinterväglag men Malin följde med som stöd och det gick ju bra. Red Räkan först, hon är ju knappt riden denna vecka för tappskon och lite dressyrjobbad även innan det pga underlaget som varit, och det märktes! Hon blir stel och spänd i musklerna när hon inte jobbar, och då blir hon istadig och det var hon i dag! Hon gick emot skänkel och spö rejält och sparkade mot Annelie när hon drev från marken. Men det släppte efterhand och hon blev riktigt fin korta stunder. Dock kom vi aldrig till galoppen och hon var rejält trött i sitt högra bakben på slutet. Fast det inte gick jättebra i dag så fick jag mycket verktyg att jobba med på henne, och det är bra att få hjälp att rida i genom när hon är som hon var i dag, för det kommer säkert hända fler gånger!

Efter lite fikapaus var det dags för Corran. Hon var superspänd (och jag med var nog lite nervös och spänd), allt var läskigt men läktaren var nog det mest farliga! Fick bara jobba med att hon skulle gå fram, och trava frammåt i stället för uppåt och efterhand blev det bättre. Även om vi inte gjorde så mycket så kändes det som jag fick lite känsla för hur jag ska rida henne när hon är spänd (vilket ju inte är ovanligt) och hur hon ska trava när det är bra. Corran fick mycket beröm för att hon var en fin häst, men jag tycker själv att jag inte red så bra..

Efter träningarna var det medlemsmöte så vi var inte hemma förrän efter 19. Som tur var blev jag bjuden på mat och kaffe hos Corrans ägare så jag slapp tänka på det i alla fall. Nu är jag rätt trött så nu ska jag nog inte göra mer än att sova i kväll!


Förberedelser!

Den här kvällen har mest gått åt till förberedelser för söndagens träningar. Jag ska då rida dressyrträning för Annelie med både Räkan och Corran, i morgon har jag lektioner efter jobbet så då hinner jag inte så mycket. I kväll har jag efter jobbet tömkört båda brudarna, samt friserat och tvättat svansarna (som var ganska skitiga efter att de legat i ensilagebalen). Dessutom har jag packat i hop grejerna och bakat en kaka (man måste ju muta medhjälparna lite). Kvar är att klippa Räkan och det tänkte jag göra i morgon innan jobbet. Tvätta ridbyxorna kanske jag måste göra också...

Fått många kommentarer (även på Facebook) efter gårdagens bilder, det är många som tycker boxarna är fina. Och det håller jag verkligen med om! Jag tycker boxarna blev jättebra och jag är supernöjd med dom! Har verkligen varit ett lyft för mig!


Tänk att det blev så fina boxar av detta!

Bilder!

Malin lånade min kamera igår och fotade lite!Taggen och jag utanför boxarna!


Taggen hade inte riktigt tålamod med fotografering utan ville mest i väg!


Corran är en riktig linslus!


Tänk att även Malins häst fastnade på kort! Jag tycker alltid han ser så mycket renare och blankare ut än mina hästar, det skulle ju kunna bero på att Malin borstar mer än mig men jag tror han har någon form av specialpäls! ;)

Coola Räkan!

Måste säga att Räkan har blivit en så cool häst, vilket jag inte alls trodde när jag köpte henne för snart 4 år sedan. Då var hon rätt stökig, spänd och istadig. I kväll red jag ut på henne ensam, i mörker, regn, blåst och isgata. Hon har pga tappsko stått sedan i fredags (förutom 25 min skritt i tisdags), hon var cool och avspänd att rida men kändes pigg och fräsch! Så kul!

Självklart är det mycket jobb bakom att hon har blivit så pass cool som hon numera är, men jag tror även livet på Brännan passar henne. Här är lugnt och ingen stress, hästarna går ute mycket, äter mycket grovfoder och lite kraftfoder och de rids ut mycket. Mycket långt i från livet i ett galoppstall! Jag tror hon kommer landa ännu mer nu när hon går på lösdrift, har fri till gång på grovfoder och inte äter något kraftfoder alls. Hon har nu ett liv helt utan rutiner, vilket passar en boxvandrare som hon väldigt bra!

Tror för övrigt att detta är ett liv som passar de flesta hästar, och kanske särskilt stressade fullblod. Skulle gärna ha ett helt gäng galoppörer på omskolning och se om de skulle landa lika bra som Räkan gjort!


RSS 2.0