Magont!

Visserligen har jag många bekymmer och mycket att oroa mig för (det har väl alla hästägare och alla egen företagare? Och jag är ju både och!) men så här ont i magen som jag har haft i dag tycker jag väl ändå inte att jag ska behöva ha? Det är sällan jag är sjuk (fyra sjukdagar på Ica på ungefär 13 år!!) och det är inte många mornar jag överväger att sjukskriva mig, nu gjorde jag ju inte det eftersom jag trodde det skulle släppa men med facit i hand skulle jag nog stannat hemma, det blev en lång och tuff dag på jobbet. Jag har ont i magen, inte hela tiden och det går lite i vågor men när det är som värst vill jag helst stå dubbelvikt (ni kan ju tänka er själva hur smidigt det är på jobbet?) dessutom är jag trött, frusen och har ont i kroppen. Ingen magsjuka eller sånt, min bästa ide´är att det är den kallrökta laxen som jag åt i går som är boven... I dag har jag levt på Proviva och fil!
 
Planen var att rida Tant i kväll men det kändes inte så lämpligt utan i stället så gjorde jag massageövningarna på Szum och tränade lite visnig vid hand med Midas. I dag gick det betydligt bättre, nu var problemet mer att det gick för fort än att det inte blev någon trav... Men några träningsgånger till så ska det nog bli bra! Nu ska jag sova och hoppas att jag är frisk i morgon, för jag har faktiskt inte tid med nåt sånt här!
 

Äntligen sommartid!

Nu är det äntligen sommartid igen med ljusa kvällar, jag älskar det även om jag är lite rädd att det kan kännas tungt i morgon bitti när jag ska upp innan jobbet!
 
I dag började jag med Szum, jag försökte så gott jag kunde att masssera och stretcha efter Monicas anvisningar. Sen longerade jag honom, Monica tyckte att jag skulle hålla i gång honom och han har ju varit väldigt laddad i hagen så det kändes som en bra ide´. Jag longerade honom utan inspänning och han fick styra tempot lite själv. Började i höger varvet som ju är den sidan som han inte gjort illa, och det var ganska mycket bock och bus. När jag gick över i vänster varv så började han på precis som innan -han låste fast bettet mellan tänderna, han ramlade in, tittade utåt och rörde sig kantigt. Men efter en liten stund började det släppa och han började röra sig genom kroppen, efterhand blev han mer och mer loss, han sänkte nacken, travade jättefint och frustade. Han såg så nöjd ut! Och det kan ni ju gissa att även jag var!
 
Sen var det Midas tur, i dag på banan. Började med att träna lite visning vid hand, att ställa upp honoom gick bra, att visa i skritt gick ganska bra och att visa i trav -gick inte alls!! Men jag gjorde ett ntt försök efter ridnigen och då gick det lite bättre, så nu är det bara att träna massor -tur det fortfarande är två veckor kvar! Ridningen gick för övrigt jättebra, fin i formen och nu har vi testat så galoppfattningarna fungerar på banan också! 
 
Sen kom Linda och vi red ut på Tant och Flisan. Var ett tag sen Linda var här och red nu så dt blev mycket surr och prat, nog minst lika mycket snack som ridning! Roligt var det i alla fall! På eftermiddagen hade jag lite lektioner, en ny elev i dag och det är alltid roligt!

Lerans paradis!

Det som göms i snö kommer upp i tö! Och här på Brännan var det lera som gömdes i snön, och jag bor nu återigen i lerans paradis! 
 
I morse åkte jag och Szum till Skyttmon och Monica som är equiterapeut, för er som inte är hemma på geografin här så innebär det ungefär 8 mil enkel resa. Helt normalt om man bor i Norrland att åka så långt och Monica är duktig och har kollat Szum förut, tyvärr är hon totalt överbokad hela tiden så jag är glad att jag fick en tid. Anledningen till att jag åkte med Szum var ju att han betedde så märkligt när jag satte i gång honom efter sprken på knäet. Han låste fast bettet på vänster sida, var arg, ville inte gå i vänster varv och ville inte böja sig, eftersom jag misstänkte att det var något tok så har han nu vilat två veckor i hagen.
 
Och något tok kan man ju säga att det var! Ibland undrar man vad hästarna gör i hagen egentligen, vet inte om han vurpat eller vad han gjort men något har han gjort! Till och börja med så var han stel i hela vänster sidan, från nacke till svans. Han hade en rejäl muskelbristning på halsmuskeln strax ovanför bogen, som en liten grop var det där! Sen hade han många låsnigar i ryggen på vänster sida, framförallt i bröstryggen. Det här trodde Monica hörde i hop, sen har han gått och spänt sig jättemycket så alla muskler var hårda och ömma på hela vänster sidan. Szum var inte speciellt behjälplig när Monica skulle lossa låsnigarna utan han, mer eller mindre, la sig på mig som försökte hålla upp ett framben och på Monicas pall. Till slut fick vi bremsa honom för att kunna slutföra! Att det hände mycket i kroppen på honom fanns det inget tvivel på för han hon lasrade honom så stod han och skakade innan han slappnade av och började frusta! Nu väntar en massa jobb för att få musklerna att slappna av och för att få Szum att börja använda kroppen igen efter att ha gått och spänt sig i några veckor! Är väldigt glad att jagåkte till Monica i alla fall!
 
Resten av dan spenderades hemma, red ut Midas och pysslade lite på gården. Med Midas hann jag bara skritta en liten bit på vägen innan det kom två travhästar bakom oss! Jag blev väldigt osäker på hur han skulle reagera så jag gick ner i diket och klev av, men han var nog paralyserad av förvåning, eller beundran, och stod som ett ljus. Sen när jag suttit upp igen hade han brått i väg och ville nog i kapp! För övrigt blev det en tur med mycket miljöträning i form av ett par parkerade skogsmaskiner i skogskanten, ett springande barn med hund och fladdrande saker i blåsten, detta brydde sig dock inte Midas om, han är mer rädd för en sandfläck i gräset... 
 
Även om inte jag gillar leran så finns det dom som gör det, så här fin var Midas innan jag skulle rida i dag!
 
 
Och så en bild på Szum sen igår morse! Jag skulle egentligen fota katten men den satt inte stilla tillräckligt länge...
 
 
 

Fredagkväll!

Återigen en dag mewd fint vårväder och för min del återigen en dag inomhus på Ica. Efter jobbet red jag och Alida ut med Flisan och Tant, underlaget var fint på grusvägen så vi kunde både trava och galoppera! Det är verkligen vårkänsla ute nu! Efter ridningen åkte vi till grannarna och tittade på hästar, hundar och hundvalpar. Och drack kaffe och snackade skit, som en bra fredagkväll helt enkelt!

Torsdagkväll!

Lika fint vårväder i dag men i dag har jag varit inne på Ica hela dagen -inte lika roligt!
 
På kvällen red jag och Alida ut med Flisan och Tant. Tänk att man hinner ut innan mörkret fast man jobbar, det mörknade precis lagom tills vi kom tillbaka! Red även Midas på banan efteråt. Han lyckades trampa av tygeln innan jag skulle sitta upp på banan, bekväm som man är så kändes det onödigt att gå ner med hästen igen, ställa in honom i stallet för atthämta ny tygeln och sen gå tillbaka upp på banan igen. Mycket lättsamamre att knyta i hop tygeln och rida ändå, och visst är det lite mera sport så? ;) Själva ridningen gick rätt bra även om det handlade om väldigt enkelt arbete.
 
Nu är det bara att ladda om inför ytterligare en vårdag -inomhus! Jag tycker att affären bara behöver ha öppet när det är dåligt väder, när det är sol så vill jag vara hemma och rida i stället för att jobba!

Vårtecken!

Som hästägare är nog det tydligaste vårtecknet att hästarna börjar fälla, och det gör alla hästarna på Brännan nu! Mest fäller Räkan och Midas, det är bra att Midas får bort lite päls innan visningen. En del andra vårtecken har jag också sett, som en tussilago och att mina rabarber börjat krypa upp!
 
I dag började jag ridningen med ett dressrpass på Tant, hon var riktigt fin och jag är så laddad inför dressrträningen på lördag! Sen skrittade jag ut en liten sväng på Flisan, underlaget var lite lurigt så vi höll oss till skritt i dag men mycket intressant att spana in tyckte Flisan och tittade på cementrullar, stubbar och snöfläckar. Hon är inte speciellt tittig på det viset att hon är rädd för saker utan hon är mest nyfiken och vill titta på allt pga det. En del unghästar är så och jag tycker det är så härligt! 
 
Midas fick gå ut en sväng i dag med, igår var det en galopp och i dag två galopper! Men hans kondis är inte den bästa så det måste vi jobba på, som tur var har han en massa vilja och bjudning och kämpar på ändå! 
 
Även i dag har det varit härligt vårväder och jag har hunnit pyssla lite ute, krattat, mockat lite i hagarna, dikat ur och gjort anant vårpyssel. På kvällen tömkörde jag en ponny och hade ett par lektioner. Nu är det bara att sova och ladda för Ica i morgon!

Våffeldagen!

Sol, vår i luften, härlig ridning och våfflor till middag, kan man ha det bättre?
 
Red först Midas, vi red ut en sväng och i dag provade vi även på en galopp. Bitarna börjar falla på plats och jag tror att det gömmer sig en riktigt trevlig ridhäst under all ponnypäls! Pälsen är för övrigt på väg av och jag tror det mesta av den är på min kläder nu! Ska bli roligt att se hur han utvecklas de kommande veckorna!
 
Sen var det dags för Flisan att ridas ut ensam! Vi red en lite kortare tur med mest skritt, hon var helt med på noterna och gick utan tvekan. Känns som det går stadigt åt rätt håll med henne! Även Tant fick komma ut en sväng, hon fick gå ett galoppjobb i skogen.
 
På eftermiddagen åkte jag och lämnade in min bokföring inför bokslutet. Det tog mer än två timmar! Inte för att det var något krångel men hon som gör bokslutet åt mig har hästar, och rider för mig, så det blev massor av hästprat.... Väl hemma igen var det kväll och jag fick äta middagen, som dagen till ära så klart var våfflor, framför Ryttareliten på tv. Programmet har fått kritik för att vara vinklat eller att det inte visat slitet bakom medaljerna tillräckligt bra men jag tycker det är jättebra. Hög kvalitet, bra filmat och massor av fina hästar, jag blir så sugen att rida, träna och tävla när jag tittar på det!
 
Midas efter dagens ridtur!
 
Szum solar i hagen!
Tycker ni att det varit tyst om Szum? Han ska till kiropraktorn på lördag och vilar nu, han betedde sig mycket märkligt när jag satte i gång honom efter sparken på knäet. Jag misstänke att det har hänt något i nacke, hals eller bog och vill kolla upp honom innan jag fortsätter jobba honom. Vi börjar hos kiron så får vi se hur vi fortsätter sen!
 
 
 
 

Variera formen!

I dag blev det ett lättare dressyrpass på Tant efter jobbet. Vi arbetar ju mest på formen just nu, jag vill att den ska vara lite mer flexibel så jag kan variera mellan lägre och högre form. Tant hamnar lätt i ett läge och jag har svårt att få henne riktigt låg i nacken och lång i halsen. Jag tycker att det är viktigt att kunna variera formen och jag ser det som en avstämning på hur loss och genomarbetad hästen verkligen är. Målet är att kunna ändra formen utan att ändra tempot eller tappa kontakten i handen, att variera formen är ett sätt att undvika eller i alla fall minska mjölksyran hos hästarna och kan därför vara ett bra sätt att minska skaderisken. Trötta muskler gör att leder, senor och ligamnet får vara stötdämpare i stället för musklerna och ökar risken för skador. Genom att variera formen ökar blodgenomströmningen i musklerna och därmed minskar risken för mjölksyra. Det är ju också ett sätt få hästen mer avspänd och elastisk i sin muskler när de inte får arbeta statiskt.
 
Även mentalt är det ett bra arbete för hästen att man varierar formen, hästen blir uppmärksam och fokuserad på ryttaren och du som ryttare kan hela tiden checka av att hästen är med dig och att du har dennes koncentration. Men det är ju så klart viktigt att du behåller kontakten med hästen mun och har ett lätt, och jämnt, stöd på bettet hela tiden, att hästen går kvar i balens och är kvar i din ram. Ofta ser jag ryttare som släper tyglarna och låter hästarna gå på hängande tyglar när de travar ner, så ska det inte vara! Du ska inte ge mer tygel än vad hästen söker stöd på bettet, annars hamnar hästen bara i framvikt eller släpper över ryggen. I början kanske man inte kan variera formen mer än lite, litegrann och då får man börja där. Sen efterhand kan man få ut halsen mer, eller få upp hästen mer i formen. Det handlar om styrka hos hästen, lite teknik men mest känsla hos ryttaren samt att hästen ska vara avspänd och mjuk i musklerna och detta kommer inte på en gång. Tålamod och träning är vad som gäller! Och Tant och jag har fortfarande lite kvar att jobba på!
 
 
Foto: Albin Alf
 
 
 

Tillbakablick!

Satt och bläddrade i bloggen och kan konstatera att det händer en massa saker på Brännan fast det kan kännas så lugnt och öde här ute! Jag kan även konstatera att hästarna utvecklas och går framåt, även om man inte märker det när man är mitt uppe i det. Hittade ett citat, från mig själv, som jag tyckte var så bra tt jag måste dela med mig det igen. Inlägget handlade om att träna och att rida för instruktör, och jag tyckte det var rätt talande. Eller vad tycker ni?
 
Ridning är som att dansa, om båda som dansar kan stegen och dansar i samma takt så är det mycket roligare, även om man bara dansar för nöjes skull!
 
Hela inlägget som är sedan april 2012 kan ni läsa här: http://nillashast.blogg.se/2012/april/roligare-vardagsridning.html
 
Ibland är det bra att gå tilbaka och se att man faktiskt gått framåt!
 
 

Påpassligt!

I dag har jag passat på att rida både före och efter jobbet, det gäller att utnyttja dagarna!
 
I morse red jag Midas, vi red ut en sväng i dag med men en lite längre tur denna gång. Förhoppningsvis hinner det tina ännu mer till mnästa gång så vi kommer ännu länngre på vägen, gick hur som helst väldigt bra. Dagens enda orosmoment var när vi skulle rida förbi mina hästars hage och Szum började studsa runt i hagen, då var även Midas tvungen att studsa lite! 
 
Efter jobbet kom Alida och vi red ut med Tant och Flisan. Vi red en skogsväg med snö, perfekt för lite galopp! Det är nog sista dagarna man kan rida på snö så det gäller att passa på! Härligt vårväder i dag med dessutom!
 
Flisan innan dagens ridning, med mitt lilla gästhus i bakgrunden som just nu fungerar som sadelkammare!
 

Vårkänslor!

I dag har det varit ett fantastiskt vårväder med sol och blå himmel, perfekt att rida i! Så klart så har jag jobat och fått vara inne hela dagen. Men det är inte så synd om mig för jag är ju ute mest jämt annars och efter jobbet så stack jag och Alida ut på en tur med Flisan och Tant. Det blev en ganska lugn tur men det var väldigt skönt att kunna rida efter jobbet och det är ändå ljust! Dessutom börjar alla grusvägar tina fram nu så vårkänslorna är på topp! Just nu skulle jag kunna ha hur många hästar som helst att rida, våren är verkligen som gjord för ridning tycker jag!
 
Nu ska jag gå ut och ta in hästarna och sen blir det våfflor hos grannen i kväll! Blir lite firande då deras aredennerhingst blev godkänd i dag nere på Grevagården och igår blev en av deras uppfödningar godkänd som hingst, bra jobbat!

Bra start på dagen!

Återigen är det vårkänsla ute och jag kunde börja dagen på bästa sätt med ridning i solen innan jobbet, gillar att jag nu börjar kl 11 varannan fredag!
 
Det var Midas som fick komma ut på förmiddagen, i dag satt jag upp diret och red först en liten stund där ajg tidigare longerat och riddit. Checkade av start, stopp och styrning samt travade lite i båda varv innan jag begav mig ut på en liten uteritt på honom. Vi red en liten sväng bara för att jag skulle få se hur han betedde sig ute. Jag vill ju förbättra både konditonen och helst sätta lite muskler innan visningen så massor av uteridning står på schemat framöver och efter dagens tur kan jag konstatera att det kommer vara bra för honom att få komma ut och se lite också för nog tyckte han att det fanns lite att titta på!
 
Efter jobbet tog jag och Alida en liten mörkertur på Flisan och Tant. Det blev en tur med mycket skritt och lite trav, Flisan var trött på hemvägen medan Tant nog tyckte att vi bara värmt upp ännu! Men några turer till så hänger nog Flisan med i hennes tempo!

Vårdagjämning!

Vårdagjämning i dag och det har snöat på tvären mest hela dagen! Riktigt bokföringsväder och det var precis det jag ägnade mig åt hela förmiddagen! 
 
På eftermiddagen så gick jag ut i snöyran och red lite. Först Midas som fick göra samma sak i dag som igår. Först lingering, tycker att det är ett bra sätt för oss att jobba med kommunikationen och kontakten. Sen satt jag upp och red lite, precis som igår handlade det mest om att checka av hjälperna och kommunikationen, i dag travade vi lite mer än igår och jag tycker fortfarande att det känns lovande. I morgon tänkte jag vi skulle utvidga våra vyer! Red ett lättare dressyrpass på Tant på banan, det är inget superunderlag på banan men skritt och travarbete går fint om hästen är broddad. Vi jobbade med avspändhet och låg form, insåg att jag nog inte lyckades helt med avspändheten då tant genast började takta och ville trava när jag längde ut tygeln för att skritta av...
 
På eftermiddagen var jag på Hammarn en snabbsväng och hade en lektion. Nu blir det en lugnt kväll med tidningen Ridsport och min nybakade äppelkladdkaka! Man kan ha det sämre!

Vårvinterväder!

Härligt, soligt vårvinterväder i dag på förmiddagen, så underbart!
 
Även i dag var Midas först ut, hade samma upplägg som igår. Först lite longering och i dag var helt med på noterna vad jag ville! Sen satt jag upp vid stallet, i dag stod han som ett ljus vid uppsittningen så gårdagens jobb tycks ha gjort lite nytta. Sen red jag lite på samma ställe som jag ahde longerat, vi gjorde volter och åttor i skritt och provade lite trav. Han kändes mjuk och fin, tror det kommer kunna bli en trevlig ridhäst av honom!
 
Sen var det Flisans tur och i brist på ridsällskap så fick vi jobba själva. Alida som brukar rida med mig har varit utan dusch hemma i nästan tre veckor då hennes hresvärd renoverar badrummet, det gör att hon inte lika enkelt kan smita i väg och ria på sin friskvårds timme eller lunch, men vi hoppas att det snart ska vara klart. I stället så red jag henna här hemma, satt upp vid banan och red på lägdan bredvid banan i snön. Inget avancerat utan jag checkade av start, stopp, styrning och lite trav innan jag red henne tillbaka till stallet. En bra början mot att kunna rida ut henne ensam.
 
Även Tant fick komma ut en sväng. Hon tyckte nog att hon hade gått så fint, lugnt,samlat och på tygeln igår att de musklerna var tvungen att vila för i dagvar det huvudet rakt upp och full fart under hovarna! Hon är ju för rolig! Sen blev det en kall lektionskväll som jag nu försöker tina upp i från, tror jag fortsätter med det i sängen i stället!
 
Flisan innan uppsittning!

Dressyrtant på hoppträning!

Haft en rätt lugn och soft dag i dag, men det kanske var behövligt. Efter att stallet var klart på morgonen så var jag inne hela förmiddagen med bokföring, annat kontorsjobb och diskning. Sånt som måste göras men som egentligen inte är så roligt...
 
På eftermiddagen fick jag så äntligen komma ut i solen och jobba hästarna. Först ut var Midas, jag longerade honom ute i snön och han hade lite svårt att hänga med på vad jag menade med allt, vilket ju inte är så konstigt då hans ägare hanterar enligt nh, men i stort fungerade det bra även fast han hade massor av energi som skulle ut! Efter longeringen så gjorde jag samma övningar som sist, jobbade på liten volt, förberedande uppsittningsövningar och att stå still vid pallen. Men i dag satt jag upp också! Han är ju inriden men det var ett tag sen han reds sist, och jag har väldigt dålig koll på hur och hur mycket han är riden, det är alltså bäst att ta det säkra före det osäkra och stämma av grunderna. Han ville inte stå still när jag skulle sitta upp så det fick vi repetera några gånger innan det fungerade. Skrittade några varv utanför boxarna innan vi avslutade. Flisan tömkörde jag ut en sväng, och för Szum och Räkan blev det lite pyssel.
 
På kvällen var det hoppträning med Tant. Det var mycket markarbete i dag, mycket ren dressyr som tex. förvänd galopp som ju verkligen inte känns som Tants grej (kom i håg att jag i början hade stora problem att galoppera ett varv på volt utan byten!) men i kväll var hon superfin och gick som en pärla! Till henne stora glädje var det även lite hoppning på slutet och då hade den fina dressyrhästen förvandlats till en tiger! Till min stora sorg så missade jag Ryttareliten på tv i kväll men det får jag ta igen på Svt play någon kväll men inte nu, för nu ska jag sova!

Väderbakslag!

Så var det vinter igen! Inte så oväntat, det är ju fortfarande mars, men det kändes ändå inte så roligt med en massa snö och minusgrader när man vant sig vid vårjackan! Men det är ju inget att göra något åt, jag förutom att hänga undan vårkläderna någon vecka till!
 
Efter jobbet red ajg och Tant en mörkertur, det var väl inte så mysig tur eftersom det snöade på tvären och vi var översnöade när vi kom tillbaka, men hon har ju fått röra lite på sig inför morgondagens hoppträning i alla fall. Efter ridningen kom en granne och hjälpte mig skruva upp lite fler uppbindningsringar i boxarna. Nu är det bara att sova och hoppas på bättre väder i morgon!

Projektdag!

Eftersom det i dag varit sol och ingen blåst så har jag passat på att vara inne hela dagen... Typiskt min otur!
 
Vi har haft träff för projektet i dag, jag åkte tidigt och kom inte hem igen förrän framåt kvällen. Helt slut i skallen av en massa prat och intryck. Tog i alla fall och provade sadel på Midas och jobbade honom lite vid hand utanför boxarna. Gick bland annat i genom mina förberedande uppsittningsövningar som jag ju alltid kör med unghästarna, nu är ju Midas inriden men han var ändå lite skeptisk. Han undrar nog vart han hamnat! Har även hunnit med att fakturerar nu ikväll men nu är jag slut som artist så det blir nog sängen nästa!

Morgonpigg!

I morse var jag uppe i tid och i väg på lektioner för morgonpigga och hoppsugna ponnyryttare. Jag var hemma igen till 11, inte dåligt jobbat! Hemma igen hann jag bara fika lite innan det kom hem en ny häst! Midas, eller Sormat som han heter i passet, är en rysk basjkirhingst som ska vara här inför hingstpremeringen på Wången om en månad. Han ska förberedas och visas, är en ny utmaning för mig men det ska bli roligt!
 
Eftermiddagen bara försvann i väg, jag lyckades hitta sändningarna från ASVHs bruksprov på webbtv! Otroligt intressant och alldels för lätt att drömma sig bort, hann i alla fall städa lite på undervåningen mellan tittandet. Ibland behöver man lugna dagar också, ute blåste det ju nästan storm och hästarna behövde landa lite sen den na hästen kom.
 
Alida dök upp lite senare på eftermiddagen och vi skrittade ut en sväng på Tant och Flisan. Perfekta förutsättningar att rida ut på en 4åring som vilat när det är blåsväder och en ny häst som gnäggar i hagen, dessutom fick Tant syn på något precis när vi skulle rida i väg så Flisan fick ta täten från gården. Tur unghästarna är coola när gammelhästarna ballar ur! Arbetade även Szum lite i töm ute i snön. 
 
Midas rullade sig rejält det första han gjorde i sin nya hage. Så här ser han ut, med lerinpackning!
 
 
 

Repetion!

Även i dag har jag varit på Ica, men i kväll fick jag i alla fall rida!
 
Började med att tömköra Szum. Han hade tagit av sig en sko så i stället för att vara på banan så hittade vi en fläck på lägdan där det var snö. Banan har delvis tinat av men det fattas fortfarande en del. Vi jobbade, precis som tidigare, med att få lugn trav där han kan vänta, att få honom att släppa i innersidan och att inte låsa fast bettet. Jag tror att han tycker det är jobbigt att böja sig i innersidan och att det är därför han hänger fast sig på bettet, han släppte i dag men jag vet inte om han tycker det är jobbigt för han blev frustrerad även i dag... 
 
Sen red jag Tant på banan, fortsatte jobba med att få ut halsen och få henne låg i formen. Även om jag får ut halsen så gäller det ju att se till att hon inte ökar farten... Tanken är att få henne avspänd genom att få henne lång och låg, är inte riktigt där ännu men vi jpbbar vidare! Behöver hitta ett läge där hon kan jobba lite avspänt, lugnt och vara lite "off", hon har ju en tendens att vara väldigt på hela tiden annars!
 
Avslutade med att repetera uppsittning med Flisan. Jobbade henne utanför stallet först från marken, sen repeterade jag alla förberedande uppsittningsövningar som jag brukar göra och grejade lite med henne från pallen innan jag satt upp. Skrittade något varv utanfrö boxarna, checkade av start, stopp och styrning. Hon tycks fortfarande vara inriden, och det var ju tur! Jag vill gärna checka av och repetera lite med de här unga hästarna som haft vila från ryttare ett tag, även de hästar som varit här och som jag vet vad det gjort. Jag ser det som repetion för både dom och mig, jag blir påmind om hur just den hästen fungerar och är!
 
Flisan innan dagens repetionspass!

Låt hela HästSverige leva!

Då var det dags igen, känns som jag skriver om det här ämnet ofta. Alldeles för ofta! Men det ligger mig varmt om hjärtat! Så klart gäller det ridsporten och hästverksamheten i Norrland, jag vill ju så gärna att Hela HästSverige ska leva!
 
Att frågan är uppe igen beror på att det beslutats att finalen i allsvenskan, hoppning på ridhäst, ska gå på Falsterbo. Tanken är god, Falsterbo är ett stort hästevemang och skulle ge en fin inramning till finalen men det ligger ju absolut längst ner i landet! Även om man lovat att ge resebidrag, erbjuder övernattning halvvägs och lockar med inträde hela Falsterbo veckan så tycker jag det är en stor dikriminering av de norrlänska ekipagen. Deras hästar kommer ha stått på transport i uppemot 100 mil medans deras konkurrenter kanske åkt 10-15 mil, självklart är det stor skillnad på att resa ett par eller tre-fyra timmar mot två dagar! Man utlovar resebidrag men min fundering är om det verkligen täcker allt? Dessa ryttare kommer behöva ta ledigt flera dagar extra för att kunna åka, ersätts förlorad arbetsinkomst? Även Strömsholm och Nationaldagstävlingarna är en unik tävlingsplats och ett större arrangemang som ligger bättre placerat i landet.
 
Känslan är att vi i Norrland ska vara så himla tacksamma för att vi får komma ner och tävla på de fina arenorna söderut och att vi bara ska vara glada och köra våra mil. Enligt Tomas Hammar så har inte ridsporten någon plats i Norrland överhuvudtaget, han skriver i ett debattinlägg: "Det är viktigt för svensk ridsport att vara där sporten utövas. Jag säger inte att man skall hugga av Norrland, men sporten finns ju söder om Stockholm, för mig är det inte konstigare än att skidåkarna finns i Norrland." Oväntat dumt av en kille som annars säger mycket klokt. Jag blir inte bara arg av sånt här utan även lite uppgiven, speciellt som det ju verkar så givet att vi i Norrland alltid ska vara dom som anpassar sig. Jag förstår att de flesta hästarrangemangen är i södra Sverige, men måste allt vara det? Har du en fin unghäst och vill rida Breedersfinalen så måste du till Flyinge och Skåne, vill du visa din Ardennerhingst för godkännande så måste du till Grevagården och Skövde, vill du rida lag SM på ponnya måste du till Kungsbacka och Nordhallands ridklubb, vill du visa din Fjordhingst måste du till Vetlanda och nu måste du till Falsterbo om du vill rida finalen i Allsvenskan på ridhäst. Är det konstigt att det finns få godkända Fjordhingstar i Norrland, att vi har få Norrlänska klubbar med på Lag SM i ponnydressyr eller att det är glest med norrlänska hästar på Breeders, är det konstigt att vi i Norrland ligger efter södra Sverige?
 
Men jag tror att om vi ska ändra på detta så måste vi i Norrland se till att utveckla oss, att visa att vi är att räkna med och att även vi har bra anläggningar, bra hästmaterial och duktiga ryttare. Vi måste försöka göra bra hästevenemang och tävlingar här uppe, vi behöver samarbeta och vi måste försöka utveckla hästnäringen och ridsporten här. Vi behöver bli något att räkna med, låt oss visa Tomas Hammar och de andra tvivlarna att man visst akn rida i Norrland. Och att man visst kan det lika bra som i Södra Sverige, vi råkar vara lite färre bofasta här uppe men det är kvalitet framför kvantitet somräknas i slutänden. Dessutom är Jämtland landets hästtätaste län sett till antalet invånare så nog finns möjligheterna! Låt hela HästSverige Leva! 
 
Vi har fantastiska möjligheter att föda upp hästar av världsklass i Norrland. Vi har stora ytor och marker, bra grovfoder och många utvecklingsmöjligheter! Här är Oliven på vårat härliga bete i somras!

ICA dag!

I dag blev det en riktig Icadag och inget häst alls. Jobbade 8-17, sewn hem för att kolla hästarna och elda innan det bara var att åka tillbaka för personlamöte. Alltså ingen ridning, inget jobb med hästarna vilket ju inte alls är roligt men mna måste ju dra inte lite pengar också! Nya tag i morgon!

Vårväder!

Tänk om det inte hade blåst i dag, då hade det nästan varit sommarväder! Nästa 10 plusgrader och till största delen sol, helt underbart när det är vindstilla!
 
Jag började med att rida ut med Tant, så underbart att trava och galoppera på grusvägarna nu! Sen red jag även Szum, på banan. Han började med att vara riktigt fin första varven, sen blev han som han brukar, väldigt stark och stum. Det är väldigt dvårt att påverka honom i det läget, han blir låg i formen med jättekort hals, låser fast bettet och ångar på. Men i dag tyckte jag att jag började komma åt honom där och det kändes som jag skuille kunna rida mig ur det, men Szum blev frustrerad och började kicka, skutta och leta saker att vara rädd för i stället. Kändes lite som det blev en reaktion på att jag började komma åt honom...
 
Även Flisan fick börja jobba lite. Vi tömkörde ut en sväng så hon skulle få komma i gång lite försiktigt och kolla in omgivningarna. Måste säga att det känns som hon knappt varit härifrån utan att vi fortsätter där vi var i höstas, hoppas ridningen känns lika bra!
 
På eftermiddagen åkte Cadde hem, det blir väldigt tomt här utan honom för vi hade blivit bra kompisar! Efter att jag ahde vinkat av honom så åkte jag i väg för några lektioner och nu har ju hela den här dagen gårr så nu är det bara att sova ocha ladda för en heldag på Ica i morgon!
 

Selfie!

Det går en form av utmaning på Facebook där man blir nominerad att lägga upp en bild på sig och sin häst inom 24 timmar annars ska man ge hästen till den som nominerat en morotspåse. Det är en lite snällare och hälsosammare variant av de utmaningar som handlar om att dricka öl. I morse blev jag nominerad av Tants ägare så jag försökte ta några fina bilder på mig och hästarna i morse. Men att ta en fin selfie med en häst när man dessutom är ute i hagen med alla andra hästar är inte helt enkelt. Här är resultatet:
 
Tant:
 
 
 
Szum:
 
Räkan:
 
 
Nu har jag bjudit lite på mig själv så här på morgonen!
 
 

Mästarnas Mästare!

I morse styrde jag kosan, eller snarare bilen, mot Wången och clinic med Kyra Kyrklund, Jan Jönsson och Stig H Johansson. Plockade upp en kompis på vägen för sällskap och moraliskt stöd. Det var en liten annorlunda clinic mot vad man är van. Clinicen var en del av en studiedag för eleverna så det var bara de här timmarna som var öppna för allmänheten.
 
Clinicen började med att Kyra red in på en islänning och Janne på ett kallblod, Stig H körde ett varmblod. Sen var själva clinicen att fyra lärare på Wången red, tre på islandshästar och en på ett varmblod. En av de som red var Sara som jag brukar träna för. Kyra pratade mycket om sitsen, en hel del repetion sen förra clinicen med henne, och de pratade en hel del om uppbyggnad och skadeförebyggande träning! För min del hade clinice gärna fått vara längre och lite mer djupgående, hade varit intressant att se dessa hästar över några bommar i Jannes regi eller en annan grupp ekipage i liknande jobb. Dessutom hade jag gärna sett att de gjort en litn utvärdering på vad som hände med hästarna när Kyra rättade ryttarnas sitsar. Sen avslutades det med ett travlopp där även Kyra och Janne körde, tyvärr var ljudet dåligt så det var inte lätt att hänga med.
 
Ni som följer bloggen vet ju att jag är rätt kräsen när det gäller clinics och föreläsningar. Jag tycker det var jättebra att det var lite andra hästar än bara halvblod och fler hade behövt vara där och sett att bra ridning är alltid bra ridning, oavsett vad man sitter på för häst! Jag tyckte clinicen kändes lite kort och hade velat ha den djupare och mer ingående. Men man får ju komma i håg att det bara var en del i deras dag, men clinicen var utannonserad till ca 2 timmar, själva clinicen var endast en timme så det var i minsta laget tycker jag... 
 
Efter Wångenbesöket och lite lunch så tg vi en omväg på hemvägen och hämtade Flisan som var här på inridning i höstas. Hon ska nu ridas i gång igen och vara här några veckor. Flisan är 4 år och efter e. Ferro. 
 
Hemma igen så skndade jag mig att rida Cadde ett pass på banan innan det blev middag framför tvn och det nya programmet Ryttareliten. Jag tyckte det var bra och nu blev jag ännu mer tävlingssugen!
 
 
Sara och hennes islänning
 
Och så en bild på Flisan sen hon var här i höstas!
 
 

Blåsigt!

I kväll efter jobbet i dag var det dags att rida Szum igen efter hans ofrivilliga vila, vädret var väl inte det bästa för det med rejäl blåst men vad gör man? Jag longerade honom några minuter först, och underlaget är bättre än väntat, innan jag satt upp. Med tanke på förutsättningarna så tycker jag det gick riktigt bra, han blev lite stum och stark men det är ju inget nytt. Och eftersom jag fick honom att släppa så bra i tömarbetet igår så ska jag nog försöka jobba med det i töm, och se om jag kan ta med mig det i ridningen sen.

Avtinat!

Oj vad fort det tinar ute nu! Snart år ajg bta ut broddarna på mina skor mot gummistövlar, även om jag längtar efter våren så gruvar jag mig för leran!
 
I dag började dagen med en tur på Cadde. Jag red ut honom ensam och planen var att snöpulsa i skogen men det hade tinat så mycket att det var alldeles för lite och för hård snö, så ingen snöpulsning utan i stället fina förutsättningar för galoppjobb! Även han givetvis inte går samma galoppjobb som te tant så blev det flera galopper med lite framåttänk.
 
Efter jobbet så tömkörde jag Szum igen, i dag ute på lägdan och med en Szum som var sitt vanliga jag igen och inte alls lika frustrerad som igår. Jag fokuserade på att få honom att komma till arbete och ge efter i innersidan, han vill gärna falla inåt på volten och hänga sig i innertömmen. I dag fick jag honom att släppa riktigt bra, han var jättefin, och vilken kontrast mot gårdagens studsande! 

Wild n´crazy!

I dag har det varit jobb, tömkörning och Melodifestivalen på schemat! 
 
Arbetade först Cadde i töm ute på en av lägdorna. Fokus låg på att få tryck i traven och på formen, vilket ändå gick rätt bra! Sen var det dags för Szum att börja arbeta igen efter sparken på sitt framknä, svullnaden är helt borta nu. Szum var, som väntat, ganska på hugget. Planen var att jobba mcket i skritt, min plan alltså, men Szum hatar att skritta i töm så han blev väldigt frustrerad och till slut studsade han på stället. Var inte så mycket annat att göra än att låta honom trava, som tur var så höll underlaget på banan betydligt bättre än vad jag hade väntat och Szum halkade inte trots diverse olika skolor ovan mark. Halt är han då inte, och jag tror jag arbetar honom i töm någon dag till innan ajg sitter upp, men jag kan även konstatera att han är grymt läcker när han är så taggad! Sngg häst, men lite wild n´crazy!
 

Nytt schema!

Vi har nytt schema på Ica så nu börjar jag kl 11 varannan fredag, det är jättebra tycker jag för då hinner jag rida en häst innan jobbet.I morse vaknade jag för ovanlighetens skull före väckarn och var ute i god tid, och det var nog bra det! För helt plötsligt hade jag ingen ström på Caddes hage, inte heller på ridbanan. Jag anade oråd och började kolla säkringar, bytte alla jag var osäker på, flyttade om kontakter och försökte klura ut flelt utan resultat. Fick ringa min granne som är utbildad på el och efter en bra stunds felsök och byte av olika säkringar så hade jag återigen ström överallt. Tänk att saker aldrig riktigt ska flyta på!? Ävenom det alltid löser sig så tar det massor av energi.
 
Red i alla fall ett dressyrpass på Tant, banan var fullt ridbar i skritt och trav . Vi jobbade med fokus på att få ut halsen och att rida henne i lite lägre form, gick ändå hyggligt tycker jag trots att det ju givetvis inte är en form som Tant själv föredrar. Vi ska jobba mer med detta då jagupplevce att jag fick henne lösgjord och avspänd, och att slappna av lite i arbetet tror jag att Tant skulle må bra av!
 
Efter jobbet var min tanke att tömköra Szum. Men jag möttes av stormvindar när jag klev ur bilen och insåg snabbt att det inte var någon bra dag att börja med Szum som vilat i över en vecka. Hoppas på bättre väder i morgon, hans ben ser bra ut nu i alla fall. I stället åkte jag till grannen som fyller år i dag och åt tårta, fastnad i en hästdiskussion och vips var klockan alldeles för mycket. Bäst att sova, jag ska ju jobba i morgon med! Hoppas på bättre väder i morgon, nu i kväll har det regnat, blåst och sen toksnöat! Aprilväder i mars?

Ridhusbesök!

Om man åker 4 mil enkel resa till ridhuset och sedan sitter på hästen i en kvart, är man lite knäpp då?
 
Dagens stora uppdrag var att åka med Cadde till ridhuset men som vanligt så började dagen inte där. Först red jag ut med Tant, vi körde galoppjobb i skogen och jag är som alltid imponerad av hennes energi coh arbetslust. Det var ganska tung jobbat i snön och ändå hade hon svårt att skritta mellan intervallerna! Nöjd var hon i alla fall efteråt!
 
På eftermiddagen åkte jag till ridhuset med Cadde, lastade honom själv här hemma, han är en riktig pärla att lasta och i dag kunde jag stå kvar bakom och skicka upp honom! Inte illa av en unghäst som visserligen åkt litegrann men inte så mycket och inte har haft någon särskild lastträning. Målet med dagens reda var att han skulle få lite miljöträning, sånt som är svårt att träna på Brännan, och det kan vi väl säga att vi lyckades med. I bland är det ju heldött uppe på ridis men så här på lovet är det lite mer aktivitet.
 
Jag lastade ur honom, fortfarande själv, och gjorde i ordning honom ute vid transporten. När vi kom in i ridhuset, det är tredje gången han rids i ridhus, så började jag som vanligt att jobba honom från marken. Det var en annan häst där men den gick ganska direkt när vi börjat jobba, jag longerade honom några minuter i båda varv innan jag satt upp. Det fanns lite olika störningsmoment, förutom hästen som gick ut så var det folk på läktaren, det kom bilar utanför och det låter rätt bra med blötsnön, en transport kom och parkerade utanför ridhuset och eftersom portarna stod öppna hördes dennes gnäggningar, det var ett jäkla oliv i foajen när grejer latades av och i stallet (som man också såg in i) rörde det sig också hästar. Och Cadde var bara så cool! Det enda som störde honom lite var hästen i transporten utanför, den gnäggade han lite till men annnars brydde han sig inte alls om något av störningsmomenten! Så jag red kanske en kvart, max, travade runt i båda varv och bara kände att han var avspänd. Kände inget behov av att göra mer, när jag suttit av kom ytterligare en häst in i ridhuset och jag ledde Cadde en stund för att se hur han reagerade men han var inte så intresserad. Sen sadlade ajg av honom ute, lastade och åkte hem! 
 
Det kan tyckas dumt att åka så långt och sen rida så lite men jag tror att Cadde oavsett kommer vara trött i morgon. För hans del var det så mycket andra intryck att smälta och bearbeta, och i början när man åker så får faktiskt ridningen vara ren miljöträning. Även om Cadde är 4 i år så är han lite efter i utbildningen och han orkar inte så långa och hårda pass ännu, jag tycker det är bättre att jag kör de lite tuffare passen hemma (och framförallt i skogen) och att det får vara lite lätt och enkelt när man åker bort i början. Om det både är jobbigt arbete och mycket spänning så kommer hästarna nog inte vara så sugna att åka i väg sen. Så tänker jag! Är väldigt positivt att allt runt omkring funkar så bra med honom, inte alla unghästar, eller vuxna hästar heller för den delen, som man kan åka i väg med själv utan problem!
 
lite pyssel här hemma har jag hunnit med också, har fixat ström i den hage som vilat i vinter och som haft dålig stret. Nu kommer det kanske en häst itll veckan som ska bo i den så det var dags att fixa till, nu är där ström i alla fall och fattas bara att smörja in de stolpar som haft besök av termiter (dvs hungriga hästar). Nu ska ajg snart dyka i säng och hoppas på att jag ska få sova lite mer i natt. I natt som var så var jag vaken i en och halv timme och hostade, som tur var gick House på tv så jag hade lite sällskap. Men denna hosta gör mig tokig, alltså lite mer tokig än jag redan är!
 
Cadde i Ammer! 
 
Snygg kille!
 
Den här bilden hade ju blivit jättebra -om jag hade fått med hela hästen! Ibland kan ju medhjälpare vara bra att ha, i alla fall när man ska fota!
 
 

Dikesdykning!

Snacka o att jag börjar bli less på denna hosta! Även om jag är bättre så är jag inte bra och nätterna är inte roliga! Dessutom är det så besvärligt att hosta när man rider, speciellt i säkerhetsvästen... Snacka om i-landsproblem!
 
Började med Tant i dag, vi red ut och det ju underbart att grusvägaarna har börjat tina fram nu! Är ju perfekt för långa travpass och galopper! Sen var det Caddes tur, han fick gå sin första "vuxentur" ensam i dag. De andra gångerna jag ridit ut honom själv har det varit lite kortare turer men i dag red vi en vanlig tur med mycket trav och även lite galopp. Det gick jättebra förutom att jag var nära att åka av i en oväntad dikesdykning! Vi travade på vägen, stabilt enligt mig, då Cadde helt plötsligt gjorde ett tvärkast ner i diket! Det var rätt mycket snö i diket vilket gjorde det lite svårt för Cadde att röra sig och jag tappade stigbygeln så vi var ganska obalanserade båda två men lyckades ändå kravla oss upp så vi kunde fortsätta turen om om inget hade hänt!
 
På eftermiddagen åkte jag i väg för lite sportlovsridning, tyvärr har ju underlaget varit väldigt osäkert så vi tordes inte planera in någon större aktivitet utan det var några tjejer som red ett markarbetspass och sedan fikade vi och pratade mål och träning av ponnyer! Skönt att komma hem tidigt och kunna pyssla på här hemma resten av kvällen! Nu hoppas jag verkligen att jag ska få sova bra i natt, och utan hosta!
 
 

Fettisdagen!

En dag som ägnats åt panering och framtidstankar, tid för det behövs också. Jag har ju masoor av planer och ideér som ska sammanställas, analyseras och förhoppningsvis förverkligas!
 
Dagen började i civila kläder med besök hos sjukgymnasten. Sen var jag på Hammarn där jag undersökte lite mer om vad som gäller för att ta BE körkort eller utökat B-kort innan jag dagen till ära fikade semla. Åkte förbi Granngården för att köpa lite spån och kraftfoer, kom även hem med ett par ridbyxor som de sålde på halvpris!!
 
Hann pyssla lite med Räkan och Szum, Szums knä är fortfarande svullet men svullnaden börjar sjunka lite neråt. I dag kylde jag honom med vattenslangen i stället för att försöka på något nåt kylbandage. Sen fick jag ett snabbbesök av rörmokarn, han var bara här för att jag skulle få lite råd och mer koll inför mitt framtida projekt på gården. Han hade bara positiva svar så nu ärjag ännu mer laddad inför detta!
 
Sen har jag ju faktiskt ridit lite också! Först Cadde, på banan, underlaget var helt okej så vi gjorde några fattningar och travhoppade några språng. Tidigare har vi ju bara hoppat krss men i dag ahr vi även tagit oss över ett litet, lågt räöcke med rak bom. Små, små steg mot högre höjder! Passade på att jobba Tant lite på banan också när underlaget var bra. Vi hoppade två, pyttesmå räcken med 14 meter emellan, där jobbade ajg med att växla mellan fyra och fem galoppsprång. Jag tycker det är svårt på just Tant, då jag har svårt att känna hur stor galoppen är och det lätt blir att jag gör för mycket (eller för lite) när jag ska ändra. Något att jobba mycket med!
 
Nu i kväll har det blivit mer planering och pyssel, dels inför morgondagens sportlovsridning och dels inför framtiden. Nu är jag jättetrött så det blir nog en tidig kväll, hoppas jag slipper hostan i natt!
 
TjockRäkan med snart bara två månader kvar till beräknad fölning! Räkan själv ägnar dagarna åt att äta, vila och äta lite mer, tror det här med att va dräktig passar henne utmärkt!
 

Trimmar måndag!

I dag har jag varit hos distirkssköterskan och fått veta att jag är frisk, har ju känt mig rätt hfsad i går och i dag men i natt var jag vaken flera gånger och som längst nästan en timme... Men jag har ingen infektion, inga streptokocker och andningen låter normal, så det är nog bara att vänta ut att hostan ger sig. Känner mig dock riktigt bra just nu!
 
På kvällen efter jobbet så red jag Tant, vi red dressyr på banan som var betydligt bättre än jag hade väntat mig. Snön har fastnat rätt bra och Tant halkade inte en gång i dag, visserligen galopperade vi inget men det hade nog gått det med. Jag fick i dag jobba mycket med att få henne framme, hon vill gärna använda all energi uppåt i stället för framåt. Efter en stunds jobb blev det bättre och hon var fin på slutet, tyckte även att jag fick ut halsen lite mer på henne då än jag brukar. Jag gillar verkligen de här kvällarna när jag kan trimma på banan i lugn och ro, och i dag var det jätteskönt väder dessutom!

Löshoppningskväll!

I dag har hostan varit bättre, åtminstånde innan dagens alla aktiviteter...
 
Dagen började med uteritt på Tant, nyskottade vägar så det var perfekt att trava och galoppera! Sen var det bara att åka i väg för några lektioner, duktiga ponnyryttare som kämpade på med dressyren på sina i bland något busiga ponnyer. 
 
Efter en lunch som bestod av gårdagens pizza (vilket även blir morgondagens matlåda) så lastade jag Cadde och åkte till ridhuset för löshoppning. Plockade upp Alida på byn och vid ridhuset tillkom tre hästar till. Först ut var en liten arab som blir ett år i maj. Han såg ganska vilse ut i ridhuset alldeles ensam men han fick galoppera över bommar och även ett litet, litet kryss. Nyttig erfarenhet för den lilla killen som förhoppningsvis fått en bra start på karriären nu!
 
Sen löshoppade ett fint treårigt sto som är uppfödd av mina grannar, hon ska visas på treårstestet och löshoppade nu för andra gången. Hon har väldigt lätt för sig och kan nog gå långt både som dresyr och hopphäst. Vi löshoppade även en äldre arabhingst som inte hade löshoppat förut men som gjorde debuten på ett bra sätt. 
 
Sist ut var Cadde. Han skötte sig som en liten prins och hoppade enkelt upp till strax under 1 meter. Då avslutade jag eftersom jag mest ville att han skulle få löshoppa för att få flyt i hoppningen och självförtroende. I stället red jag honom lite i ridhuset efteråt. Han är, om jag minns rätt, bara riden i ridhuset en gång förut, och i dag var det även en annan häst inne i ridhuset samtidigt. Den var, enligt Cadde, väldigt intressant och tog väldigt mcket av hans koncentration. Jag jobbade honom på liten frkant och en stor volt i skritt och trav tills jag kände att han lyssnade ra på mig och började slappna av, då avslutade jag. ÄVen om det inte belv så mycket vettig ridning så är det ju precis sån här miljöträning han behöver!
 

Host, host!

Den här hostan driver mig till vansinne! Jag hostar och hostar och ingenting händer mer än att jag får träningesvärk i magen! Har provat alla möjliga hostmediciner, astmaspray, halstabletter och annat som brukar hjälpa när jag har hosta, vilket jag ofta får när jag blir förkyld, men på den här hostan hjälper ingenting! Känns som om jag snart hostat upp lungorna! 
 
I tisdags kändes ju Cadde lite tröttt, sedan dess har han gått lite lugnare och i dag var han då inte trött -tvärtom! Jag och Alida red ut på honom och Tant, och han var väldigt på hugget när vi skulle i väg -han hoppade, studsade och viftade på benen åt alla håll. Men efter en längre tur med mycket trav i urrförsbackarna så var han desto mörare när vi kom hem, inte alltid så lätt att va liten och ta ut all energi den första kvarten av ridningen!
 
Sen var planen att tömköra Szum, men han kom in med ett svullet knä så det blev i stället sjukvård! Troligen har han blivit sparkad, antagligen av Tant som han har retat de sista dagarna, precis ovanför framknäet. Han är lite stel men inte så halt, förhoppningsvis är det bara svullet och inget trasig i knäet men det ser ut som det tagit ovanför själva knäskålen. Jag brukar ju kyla alla dessa typer av skador med vattenslangen men nu är det vinter och den är inpackad någonstans, men viter ineär ju i stället fri tillgång på något annat kylmedel nämlingen snö! Gjorde ett litet fint kylbandage som han fick stå med under tiden som jag pysslade med honom. Nu är det bara att hoppas att det går ner fort. Szum själv verkar mest rastlös och hann knappt ut i hagen igen innan han hade bitit sönder Tants täcke! Igen!
 
Sen har dagen ägnats åt pssel med Räkan, pyssel inne och pyssel ute. Jag gjorde pizza och bakade en liten tårta som jag bjöd grannarna på i kväll. Nu håller jag tummarna att jag ska få sova i natt utan att behöva vara vaken för att hosta halva natten!
 
Så här såg mitt fina kylbandae ut!

RSS 2.0