Måndag!

Efter en dag med full fart på jobbet (om det redan är så här, hur ska det då bli i jul?) så tömkörde jag Traffe. Han jobbade på rätt bra. Så mycket mer blir det inte på en måndagskväll när man jobbar till 18.15!

Första advent!

Snön ligger fortfarande kvar,  men nu i kväll så regnar det!  Så trist!
 
Szum tömkörde jag på morgonen innan jobbet. Han var laddad och spänd i dag med men jag fick ett bra jobb på honom och han släppte bra. 
 
Efter jobbet passade jag på att putsa och smörja lite grejer medan jag väntade på hästen som skulle komma, väglaget var nog inte det bästa att köra transport i. Hästen är en fjording som ska bo här en månad, han ska bara vara uppstallad, då hans matte är skadad.  Han verkar både lättsam och snäll, och såklart riktigt fjordingsöt!
 
Sen red jag Clarinett och Tant på banan. Tant är lite riden nu och framförallt lite trimmad vilket kändes i början men hon släppte verkligen bra och var riktigt fin sen!

Snö!

Äntligen snö! Inte mycket men det lilla gör så mycket,  för både ljuset, underlaget och mitt humör! 
 
Red först Szum efter jobbet. Men han var alldeles för spänd för att det skulle gå att göra något vettigt, trots att jag hade longerat först så hade jag inte ens travat ett varv innan hade tvärvänt och dragit med mig! Han spände inte av,  jag satt av och longerade lite till men sen gav jag upp. Provade med Traffe i stället, han är det nog nästan en månad sedan jag red sist men han har sett så bra ut i töm att jag tyckte det var dags. Jag hade inte förväntat mig något superpass men blev rejält förvånad när han bjöd på lite rodeo! Dessutom så pass att han fastnade i staketet och drog av en stolpe! Som tur var gick det bra och sedan kunde vi trava utan problem, blir nog bra bara vi kommer igång igen! 
 
Sen väntade lite mockning och intag av hästar hos grannen, och nu har jag ätit en sen middag och nu film. Jag lär nog somna som vanligt! 

Glöggkväll!

Alltså vad är det för vinterväder nu för tiden? Slutet på november och det ösregnar ute, vill inte ha en till skitvinter!
 
Igår joggade jag Traffe i töm på banan innan jobbet. Efter jobbet tog jag bara in hästarna och duschade, sen var vi till grannarna och drack glögg, åt ost och kex och umgicks.  Mycket trevligt, men jag blev ju såklart trött tidigt, man är ju inte van! Nu ska jag på jobbet snart, och ute ösregnar det. Så jäkla tråkigt, jag hoppas att det övergår i snö sen!

Novembersol!

I dag har det varit sol, om än en blek novembersol,  vilket genast höjer humöret! 
 
På förmiddagen red jag och Elise ut med Clarinett och Gandalf. Det blev en timmes skrittur, går inte göra så mycket annat med rådande underlag och oskodd häst. Sen red jag även ut med Tant, och tömkörde Szum i en av sommarhagarna. Plocka fram adventsstakar och stjärnor hann jag också, det är så mysigt med advent!
 
På kvällen var det dags för Lemonaden att bli chippad och avritad. Jag var lite orolig innan eftersom det var lite stök när hon skulle ha grimma förra veckan, men jag hade inte behövt oroa mig. Lemonaden stod som ett ljus, reagerade inte ens på chippningen och ryckte bara till lite när han ryckte tagel från svansen till dnaprovet. Så hon fick MVG i uppförande i dag! Praktiskt med idkontrollant på gården, nu är det bara att vänta på passet!
 
Lemonaden tidigare i höstas!

Tråkdagar!

Och så har det gått två dagar till! Det känns verkligen som det bara handlar om att stå ut just nu! 
 
Igår var jag på skithumör! Men det gick i en rasande fart att motionera hästarna. Tömkörde Traffe i sommarhagen, Clarinett i skogen (det är rätt jobbigt att hålla hennes skritt tempo i uppförsbacke och med stockar att kliva över och buskar att parera), och sen tillbaka i sommarhagen med Szum. Avslutade med att rida ut med Tant. På eftermiddagen städade jag lite och bakade en kladdkaka.
 
I dag var humöret bättre! I morse fick jag balar utkörda och vi lade ut extra balar så det var lite pyssel med att fixa avstängningar i hagarna. Sen tömkörde jag Traffe, i en annan hage i dag, och han var rätt fin trots underlaget. Red Szum på banan, men han blev bara spänd och laddad. Även Clarinett red jag några varv på banan, hon är så snäll! Hon har ju inga skor så det gäller verkligen att hålla henne innanför spåret när man ska trava,  men det är inga som helst problem! 
 
Sen åkte jag på Hammarn, köpte spån och var sedan på massage. Det var verkligen välbehövligt, jag och kroppen är inte vänner just nu. Sen middag och I väg för en lektion!  Nu är det baraatt sova kvar!
 
 
 
Från Tants tur igår, nu längtar vi till snön!

Funktionärsdag!

Just nu känns det mest som om man kan gå i ide! Drömmen om ett ridhus är stark den här tiden på året! 
 
Inte gjort mycket med hästarna dessa dagar, det är ju inte så mycket häst här nu heller så det är väldigt lugnt. Igår var jag funktionär på klubbens hopptävling, det blev en hel del timmar i ridhuset men jag frös inget trots kylan. Det var klasser från 20 cm till LC och klubbmästerskap. Jag kan efter dagen konstatera att ridskolehästarna är fantastiska i sin förmåga att anpassa sig efter ryttare och situationen,  att en hel del ryttare skulle behöva lägga en del dressyrjobb på sina hästar, många ryttare ärvinte så farträdda och jag vet inte om det är roligt eller uppgivande att se en 12 åring med ett skänkelläge som en annan aldrig kommer uppnå. Roligt att se lite ridning och en del action var det också. 
 
 
I dag har jag bara varit på Ica. Jag längtar efter snö nu!

Lågfart!

Det har inte hänt så mycket, det mesta går på lågfart nu så det finns inte så mycket att skriva om. Igår efter jobbet så red jag Clarinett lite på banan, mest skritt jobb men några kortare trav sträckor också mellan isfläckarna.
 
I morse var det kallt, fast egentligen är det ju inte så kallt men man är ju inte van. Jag tömkörde Szum, Traffe och Clarinett i sommarhagen. Och sedan red jag ut med Tant, vi red i skogen där stigarna fortfarande är mjukas vi kunde både trava och galoppera. 
 
Resten av dagen har det mest varit lugnt, förutom några boxar att mocka och hästar som ska in, i två stall, så har det varit en hel del lördagsgodis framför tvn. 

Trött torsdag!

Igår kväll blev det väldigt sent och jag var alldeles för trött för att blogga. Det är rätt tungt just nu! 
 
Igår tömkörde jag Traffe och Clarinett i sommarhagen, Traffe såg riktigt bra ut! Sen red jag Szum på banan, lugnt jobb med lite test av ryggning och något som ska bli bakdelsvändning sen. Avslutade med att rida ut Tant,  i skogen är stigarna fortfarande mjuka och vi passade på att galoppera lite. 
 
På kvällen var jag i väg för ett par lektioner, sen hjälpte jag grannen att mocka och ta in sina hästar. Det blev rätt sent så när klockan ringde i morse var jag trött! Efter en heldag på Ica så red jag ett lätt pass på Szum. Mycket skrittjobb i dag med, bland annat skänkelvikning längs långsidan. Szum blir väldigt laddad av det här underlaget och jobbet, så fort jag börjar rida lite rörelser på honom så taggar han till! 
 
 

Halkigt!

Nu vill jag ha snö! Det var så fint på dagen igår när det snöade och var vitt, men en timme innan jag slutade på jobbet så började det spöregna! När jag åkte hem var det tokhalt och jag bestämde mig för att inte rida. I stället bakade jag saffransbullar med vit choklad, jag ligger bra till i julbaket! 
 
I morse var det fortfarande halt, basjkirerna är oskodd så jag släppte dom i en hage närmare stallet dit vi kunde gå på gräsmattan. Tydligen var det roligt med ny hage för första kvarten busade de runt ordentligt, som tur var så var det inte halt i hagen!
 
Jag tömkörde Traffe och Szum i sommarhagen, Traffe såg bättre ut i dag och busade lite till och med! Red även ut med Tant en sväng. Resten av dagen blev lugn,  Lemonaden fick träna att ha grimma på sig i kväll. Jon hade grimma ett par gånger vid en veckas ålder och jag upplevde då att hon hade svårare för att bli fasthållen och ha grimma än Chokladen. Men sen har hon ju varit så cool och lättsam även om jag inte provat grimman förrän kväll, kan säga att hon inte var så jättepeppad på att ha grimma men hon är ju väldigt lättövertalad och gav sig snabbt. 
 
Chokladen tog en tupplur på dagen!

Första snön!

I dag kom det äntligen lite snö, med betoning på lite! Men det blev i alla fall vitt på marken och det gjorde mycket för humöret!
 
Jag tog Szum i töm i sommarhagen innan jobbet. Han var något mer sansad i dag än sist vi var där och det gick riktigt bra. Sen efter jobbet så drog jag på mig thermobyxorna, för första gången den här vintern,  och en massa reflexer och sedan red jag och Tant ut. När vi kom tillbaka så tog jag in hästarna och sedan vidare på middag hos en kompis. Nu är det verkligen dags att sova! 

Lussebak!

I morse hade jag förberett allt hemma för att kunna åka på dressyrträning med Clarinett och Szum direkt efter jobbet. Men under arbetsdagen fick jag besked om att träningen var inställd eftersom tränaren var sjuk. Luften gick ur mig litegrann och i stället för att ge mig ut och rida i mörkret så tog jag och bakade lussekatter i stället!  Nya tag i morgon! 

Novemberregn!

I dag har det varit skitväder,  visserligen omväxlande men jag vill ha vinter i stället för regn och halka!
 
I morse var det minusgrader, frost och kyligt. Jag red Szum innan jobbet,  det var fruset på banan så han fick gå ett lättare pass med mycket skritt jobb. Förutom att rida honom, släppa ut, mocka och fixa till mina hästar så hann jag även hjälpa grannens praktikant att släppa ut hästar och fodra där innan jobbet. Visserligen började jag inte förrän 11 men kände mig ändå duktig! 
 
Under dagen började det snöa som sen gick över i ösregn! Inte bra när det är minusgrader! På kvällen efter jobbet så tömkörde jag Traffe. Då var det plusgrader men ändå lite tråkigt underlag, och fortfarande halt på grusvägarna. Tycker verkligen att det är onödigt med regn i november! 

Stenhård träning!

Den här tiden på året kan ridningen kännas tråkig, det är ofta hårt och fruset vilket inte är det optimala för att rida.  Jag personligen tycker bättre med för hårda än för mjuka underlag och mina hästar är vana vid grusvägarna som ofta kan vara ganska hårda på sommaren, men givetvis går det inte rida precis som vanligt när det så här. Men det betyder inte att man måste lägga ner ridningen, det går att göra mycket ändå! Förhoppningsvis är det bara en kort period innan det är snö, och inte som det varit de två sista vintrarna som varit väldigt tråkiga vad det gäller underlag, och då kan det ju faktiskt vara bra att få tillfälle att träna lite annorlunda!
 
Att jobba hästarna i skritt är ofta underskattat, finns många fördelar med skrittjobb. Dels hinner ryttarna med, i trav och galopp kan man ha fullt upp med sin egen balans att det kan var svårt att hinna med att jobba hästen, i skritt kan man därför få mer precision och exakthet. Det som gäller när man jobbar i lugna tempon är att se till att hästen verkligen bjuder framåt, det kan var svårt att få i gång sega hästar när det blir mycket skrittjobb men man får ha lite fantasi och göra halter, igångsättningar, tempoväxlingar mm. 
 
Här kommer lite tips på vad man kan göra i skritt:
Framdelsvändningar: Klart underskattad rörelse som är bra träning för ryttarens samverkan mellan sina hjälper och lösgörande för hästarna. Lägg det gärna på en fyrkantig åtta där du gör en halv vändning i varje hörn, då får du jobba båda varven hela tiden och känner lätt om hästen är ojämn mellan varven.
 
Skänkelvikningar: Kan göras på alla möjliga linjer, tex. diagonalen, hörnlinjen, längs fyrkanten och på volt. Noga med att du har linjen klar för dig och följer den. Lösgörande, stärkande och bra rakriktningsarbete. Lägg in lite övergångar i jobbet så blir det ännu mer effekt. Eller varför inte lägga en bom som du flyttar över, ger bra effekt!
 
Övergångar: I vanliga fall rider man ju oftast övergångarna trav-skritt-trav men om underlaget är tråkigt kan man lika gäran göra tvärtom. Rida i skritt och sen lägga in några travsteg och sedan skritt igen. Du får effekten av övergången ändå. Lägg gärna övergångarna på en öppen linje, tex. kvartslinjen, medellinjen eller innanför spåret så får du jobba med att hästen är i ramen också.
 
Hög bom: Lägg upp en bom på sockerbitar och skritta över. Du kan växla med att rida en stor volt över, liten volt, åttvolt så du byter varv över bommen, rakt spår över mm.
 
Det var lite ideer, självklart så är även bogen in, öppna, tagen bakdel och ryggning lämpliga rörelser att jobba med i skritt. Sen kan man ju givetvis jobba hästarna på andra ställen än banan, ofta är underlaget annorlunda inne i skogen eller ute på lägdorna, även om det inte alltid är perfekt så kan det vara lite snnorlunda och jag tror att omväxling är bra. Nu håller vi tummarna att snön kommer snart men tills dess så får vi jobba hästarna lite annorlunda!
 
 
 
 
 

En häst i garaget!

När jag var liten så var jag med mina föräldrar och sålde bär på en gård där de hade en ponny i garaget, detta gjorde stort intryck på mig som sen tjatade om att få en egen häst som kunde bo i garaget. Så blev det aldrig även om jag många år senare fick en ponny, men igår kväll hade jag en häst i garaget! 
 
Igår ägnade jag förmiddagen åt att hitta felet i bokföringen, till slut lyckades jag och kunde skicka in momsrapporten. Hovis kom och drack kaffe, hon hade planerat lite fel och kom förbi och surrade lite i din paus.
 
Sen tömkörde jag Szum i sommarhagarna,  banan är hård och jag tänkte att han skulle få lite omväxling. Givetvis var han pigg och laddad! Fortsatte med att rida Clarinett på banan, vi provade en av sadlarna och den fungerade ganska bra! I övrigt kändes hon stadig i traven, vi provade även lite sidvärts i skritt. Sen middag och I väg för en lektion.
 
När jag kom hem igen så var hovis på gården för andra gången men denna gång var det för att sko Tant. Det hade blivit både mörkt och kallt så det kändes inte så roligt att stå ute. Jag har gjort plats i garaget för att eventuellt ha det som skötselplats och vi bestämde oss för att prova! Tant var brydd men accepterade situationen utan problem, men jag tror inte att jag kommer kunna ha Szum där för han får nog inte plats!
 
Tant i garaget! 
 

Novemberdepp!

Nu har det varit lite dött här igen. Jag är i en rejäl svacka just nu, och de här dagarna har jag varit rejält less och speceillt i tisdags när jag bröt i hop lite lätt. Det är tufft nu både ekonomiskt och motivationsmässigt, det går trögt med firman och efter två tunga vintrar med dåligt underlag så känns det inte lovande inför vintern, dessutom har jag svårt med mörkret som snart är dygnet runt. Men än har jag inte gett upp helt utan hoppas på att det ska komma nya krafter, det är faktiskt bara en och halv måand till jul och efter jul brukar det alltid kännas lättare. Vi hoppas på det, och på att det ska komma energiboostar i form av fina hästar, ambiösa elever och roliga events under de här mörka månaderna.
 
I tisdags började jag med att klippa Tant och sedan red vi ut en sväng. Fortsatte med att trimma Szum på banan, traven kändes helt okej, galoppfattningarna var inte så bra men själva galoppen var bättre än den varit på slutet. Alltid något! Sen åkte jag med bilen och vinterdäcken till grannen för däckbyte, passade då på att mysa lite med Räkan och fölis. Jag är ju rätt ofta där men det är ju alltid mörkt så det blir tyvärr sällan att jag går ut i hagen till dom. Sen lånade jag en bil och åkte hem och tömkörde Clarinett, hon var betydligt mer sansad och koncentrerad än sist jag tömkörde och jobbade på bra både över bommar och annars. Kvällen gick åt till det där däckbytet, och till ett lätt sammanbrott, ibland behöver man nog bryta i hop lite!
 
Igårmorse hade jag en stalldräng här på morgonen, han är praktikant hos grannen och hjälpte mig att slå ner mina hagstolpar och göra en bra fastsättning för jag dagen med kontorspyssel och sedan tömkörde jag Traffe. Jag ville se lite hur han såg ut men eftersom banan hade frusit til så var det inte helt enkelt, han gillar ju verkligen inte när underlaget är dåligt, dock var han inte halt eller ofräsch, bara lite stel i höger sidan. Sen red jag Tant lite på banan, hon är inte vinterskodd än men på banan är det inte halt, vi trimmade lite lätt bara. Sen avslutade jag med att prova ett par sadlar på Clarinett. Hon är svår med sadlar tycker jag, de ser ut att ligga bra tills hon börjar röra sig då får man känslan av att sadlarna tippar fram. Nu verkar hon inte speciellt störd över detta, och än har jag ju inte provat lika många sadlar som jag gjorde på Szum, så det kommer säkert lösa sig. Igår longerade jag henne med två sadlar i alal fall och en av dem ska jag prova att rida med i dag. 
 
På eftermiddagen åkte jag i väg och tömkörde en shettis, en ny bekantskap i dag, jag tror att tömköra shettisar är min nya grej! Det är roligt att jobba små hästar i töm, man hinner med och kommer åt dom på ett anant sätt än de stora kusarna. Sen hem för middag och i väg på lektioner. Andra gången för i höst som det var fruset, helt otroligt när det är i mitten av november men detär trots allt tråkigt när underlaget är dåligt. Nu försöker ajg ladda upp inför en ny dag, fruset och fint med frosten ute men energin och motivationen är låg i dag med. 
 
Nyklippt Tant!

Szums system!

Efter jobbet i kväll red jag Szum. Han var lite spänd i ryggen innan och dessutom tungt och blött underlag, bestämde mig rätt snabbt att bara rida ett lätt pass i kväll. 
 
Jag bytte lite system med Szum efter sista träningen, och är väldigt nöjd med det. I dag longerade jag honom som vanligt först för att värma upp ryggen och sedan red jag i genom systemet. När det kändes bra  så avslutade jag, nu hoppas jag att det ska vara en bra grund för mer jobb i morgon. 
 
Systemet är att jag först skrittar ett-två varv åt båda håll, något som sitter i sen jag jobbade på ridskola  (då ville jag att hästarna skulle ha sett ridhuset från båda håll innan vi började trava). Sen travar jag på fyrkanten med en 20 meters volt på kortsidorna. Då får jag bjudning av de raka spåren och kan jobba med eftergifter på volter bara.  När det känns bra i båda varv så lägger jag in övergångar till skritt, först på raka spår och sedan på volten.  Till slut lägger jag in tempo växlingar i traven, sen jobbar jag med galoppen, sidvärts, bommar eller vad jag nu planerat. Detta passar mig och Szum bra just nu!

Rymling!

Hade en trevlig kväll igår med god mat, vin och trevligt sällskap, dessutom bra drag och riktigt bra musik. Men jag var trött, ur form och åkte hem rätt tidigt, vilket kändes skönt i morse!
 
Dagens jobb började med att jag tömkörde en väldigt energisk Clarinett, hon hade lite svårt att koncentrera sig  (vilket vi till viss del kan skylla på Chokladen som skrek efter henne i hagen) men rörde sig väldigt bra! Sen red jag ut Tant och gjorde ett lättare galoppjobb. När vi skrittade hem så tyckte jag att det var något som såg mystiskt ut vid stonas hage, när jag kom fram så visade det sig att Chokladen var på utflykt! 
 
Skyndade mig att rida Tant till stallet och sätta fast henne, sen fångade jag Chokladen och släppte in henne i hagen igen. Tror inte att jag hann upp på gården innan hon var ute igen, denna gång tog hon med sig undertråden också, bara att fånga henne igen men nu fick hon följa med till stallet. Band upp henne bredvid Tant medan jag sadlade av henne, sen släppte jag it dom och lagade hagen. Vad tror ni händer?  Jo hon rymde igen!! Denna gång fick hon vackert stå i en box medan jag drog upp ytterligare en tråd och kollade strömmen, som misstänkt var det ingen ström på hagen trots att det inte är mer än någon vecka sedan jag gick igenom allt och bytte trådar. Jag löste det genom att ändra matningen till hagen. Så med ström på tråden och en extra tråd så höll sig rymlingen på plats! Tur att hon är lätt att fånga i alla fall! 
 
Blev inte mycket till lunchpaus innan eftermiddagens lektion, några snabba mackor innan jag hämtade bilen hos en granne som hade hjälpt mig fixa släpvagnslyset och sen vidare på lektionen. I kväll har det varit lugnare, en kompis kom förbi och vi gjorde pizza. Nu väntar sängen och sen Ica i morgon! 

Ledig lördag!

Haft en hemmadag i dag!
 
Började med bokföring och kontorsjobb eftersom det regnade och var grått. Mitt på dagen gick jag ut och tömkörde en väldigt fin Szum! Han var laddad och lite okoncentrerad men däremellan så otroligt fin! Speciellt i aloppen såg man hur han har kommit upp i formen och bär sig bättre!
 
Sen kom Alida och vi red ut med Tant och Clarinett. I dag vr det mycket att tiita på, otroligt många bilar (hur kan det var så många bilar på den här vägen, det bor ju ingen här!?!), en kille med hundar, borttagna virkesupplägg, barn och annat spännande. Clarinett är inte så spänd och stökig av sig men det märktes att hon blev trött av alla intryck, och av alla backar såklart!
 
Lite annat pyssel har jag hunnit med ute också innan mörkret och lite städning inne sen. Nu väntar middag hos Alida i kväll och sen utgång på byns cafe´ där det i kväll är Blues som gäller. Jag är inte jättetaggad, less som jag är just nu, men tror det är bra att komma i väg lite!
 
Szum i dag!
 
 

Latmanskvällar!

Det har varit full fart på Ica dessa dagar, inte nog med att vi fått över hundra nya bybor (och jag måste prata en mssa engelska och det är jag värdelös på) så håller vi på att plocka fram alla julgrejer. Jag har varit helt slut när jag kommit från jobbet och har därför kört lite latmanskvällar och bara ridit en häst per kväll, normalt brukar jag kunna rida tre hästar när jag slutar klockan 17. Men det är väldigt lugnt på hästfronten just nu så då får man passa på att ta det lite lugnare. Jag kanske kan behöva det med, jag är i en down period just nu och motivationen är i botten. 
 
I torsdagskväll red jag Szum, han var på ett lite knepigt humör. Rätt taggad opch efter ett par travvarv höll jag på att åka av när han hoppade i väg och sen bockade, han gjorde samma sak ett havt varv senare men då var jag beredd så det blev inga bocksprång. Sen släppte han och var så otroligt fin i traven, vi gjorde tempoväxlingar och övergångar och han var så fin och lyhörd, men minsta lilla jag la på sporren lite för mycket blev han stensur direkt. Så lite knepigt humör men så fin däremellan!
 
Igår kväll red jag Traffe, han var lte knepig när jag började, ville inte vända utan försökte backa eller resa sig, men det släppte sedan och han var fullt ridbar. Dock kä'ndes han inte riktigt fräach, och det släppte inte efter lite galopp så då satt jag av och kollade på honom i lina igen. Ivänster varv kan ajg inte se något men i höger varv ser han "kantig" ut, kankse är den där eventuella sträckningen som spökar äm, vi får avvakta oh se hur de utvecklas men något tokigt är det i alla fall.
 
I dag regnar det och jag kör kontorstjänst för fullt! Jag ska snart gå utoch rida lite, känns skönt att allt är klart inför momsrapporten men det är fortfarande lite pappersjobb kvar att göra. Perfekt att passa på när vädret är tråkigt!

Sommarvärme!

Jag glömde visst att blogga igår, får ta igen det i dag!
 
Helt otroligt vilket väder det har varit, varmare än i sokras! Igår fick jag byta till somarjackan när jag sulle rida för den fodrade jackan var för vrm, det var för övrigt den jackan jag red i halva sommaren...
 
Igår började jag dagen med att släppa i hop Midas och Francesca, de nosade på varann, pep och gick sedan i väg för att äta. Ganska odramatiskt. Sen gick jag in för att bokföra, strömmen skulle vare avstängd i fyra timmar på dagen så jag passade på att göra datorjobb innan. Sen gick jag ut och red, först en tur med tant. Hon har mycket päls och blir genomsvettig när hon taggar till, det skummade mellan bakbenen när vi kom tillbaka! Sen red jag Szum på banan, väldigt nöjd då galoppfattningarna fungerade riktigt bra! Traffe fick jobba i töm, han börjar se bra ut så nu är det dags att börja rida igen. Jag har hittat en ny muskelbristning (som en grop i muskeln) i halsen på höger sidan, där är han lite öm, så något tok har han nog gjort. Även hovslagaren upplevde att han sist var lite stel i ett av benen, jag misstänker att han stäckt sig eller något.
 
På eftermiddagen åkte jag och köpte några spånbalar och hämtade ut skären till klippmaskinen som varit på slipning, samt tömkörde en ponny. Den här var ännu mindre än den jag tömkörde förra veckan, endast 75 cm hög! Men otroligt trevlig att arbeta i töm! På kvällen var jag i väg och hade en lektion.
 
I dag började jag dagen med att tömköra Clarinett i skogen, hon hade väl ingen större lust att gå i från sina kompisar och jag kunde konstatera att hon har en del humör! Det är första gången hon ska gå ut själv ochinte blev det bättre av att kompisarna gnäggade efter henne, men bara vi kom upp i skogen var det inga problem, mer än att jag hade svårt att hänga med i hennes tempo när jag skulle klättra uppför backar och gå äver träd samtidigt! Sen fick även Szum jobba lite i töm, han fick gå på banan, han fick trqva över bommar och var väldigt fin i galoppen! 
 
Red Traffe, han var lite knepig i början och ville inte svänga och vända utan försökte lätta lite och backa. Men efter några varv på fyrkanten i trav så kunde jag börja vända lite och till slut red jag på volten även i galopp. Han kändes betydligt bättre i dag än när jag red sist som är nästan två veckor sedan. Sen åkte jag i väg och tömkörde den lilla vita shettisen igen, det var stor skillnad sen förra veckan och han gick riktigt bra. I kväll var jag i väg för några lektioner igen, helt otroligt att det är så fint ridunderlag i början av november!
 
Har även gjort lite småpyssel här hemma inflr vintern, bytt ut några hagstolpar, tagit in utemöblerna och griullen samt ställt in tiden rätt på alla timers. Nu är det bara att duscha och sen sova, Ica väntar i morgon!
 
Francesca och Midas igår! 
 
 
 

Måndagskväll!

Efter en ganska tuff dag på jobbet, alla julgrejer kommer nu och dessutom har byn utökats med över 100 personer  (ett nytt asylhem) så vi har det vi gör, så red jag Clarinett på banan. Det kändes riktigt bra, vi travade över bommar och jobbade med att få ett bra flyt i traven. Är nog ett av de bästa passen jag ridit på henne! 

November!

1:a november i dag och nästan varmare ute än i somras! Kanske inte riktigt,  men bra nära i alla fall! 
 
Jag har jobbat i dag men började med att rida Szum innan. Longerade lite först för att värma upp ryggen på honom och travade några varv på banan, sedan skrittade vi ut i skogen här hemma. Det innebär klättring,  besvärlig terräng och många nedfallna träd att kliva över. Szum tycker det är väldigt jobbigt, han får nästan panik när det är mycket att hålla koll på och han inte riktigt kan kordinera sin stora  kropp, helst vill han bara kasta sig därifrån! Nu gick det bra, han blev spänd men gjorde inga dumheter, och det är så nyttigt för honom!
 
Efter jobbet så dressyrade jag med Tant, jag jobbade med att få henne lite lägre i formen och mer genom kroppen vilket gick sådär. Det är inte så lätt, men hon släppte fint i galoppen. Sen fick Traffe gå galoppprogrammet I lina. 
 
Kvällens middag blev färsk pasta med laxsås av gårdagens rester. Nu ska jag försöka se söndagsfilm en klart utan att somna.

RSS 2.0