Sista dagarna!

Sista dagarna på det här året känns ändå rätt bra... 
 
Igår började jag med att longera Eliskja, var lite osäker på hur det skulle gå för henne att gå på gården så gjorde i ordning henne utanför hagen. På banan var det bra och hon kunde även galoppera fast hon är oskodd. Och så fick hon ha inspänning för första gången, ingen större affär på det.
 
På jobbet var vi två personer kort av sex stycken... Dessutom var varubilen två timmar sen pga halkan, men det ordnade upp sig, vi fick in lite personal och det behövdes för det var bra fart. Hemma igen gjorde jag klämda mackor och sen red Clarinett. Clarinett tyckte att det var lämpligt att kliva av sig en sko när det är så här halt. Men banan var fortfarande bra, i alla fall så pass att hon kunde hoppa över uppsittningspallen! Det var inte planerat men hon drog i väg i galoppen och då ar dr i vägen!
 
Nu är det dags för årets sista arbetsdag! 

Underkylt regn!

I morse var bilen täckt av ett pansarskal av is, jag hstsr verkligen regn på vintern!
 
Red i alla fall Grå, som var lite bättre än i fredags, och longerade Lemonaden innan jobbet. Efter jobbet var det egentligen meningen att jag skulle i väg på lektioner men blixthalka och regn gjorde att de fick ställas in.
 
I stället var jag lite deprimerad och uppgiven en stund innan jag lagade mat och sen jobbade Chokladen i töm. Oväntat bra underlag med tanke på vädret. Och sen hjälpte Paula mig såjag kunde rida på Sabina, fokus på styrning, start och stopp, med lina vilket är lugnast för bromsen fungerar bara i bland... Men ändå bättre än förra gången så det går åt rätt håll! Ny hoppas jag på bättre väder i morgon! 

Rosa himmel!

Kaos-dag på jobbet idag med... Jag blir så trött...
 
Jag började i morse med att longera Chokladen som haft några dagar julledigt. Sen till Ica där vi bara var 2 personal av 4 när vi öppnade, som tur var ordnade det upp sig sen!
 
Efter jobbet så gjorde jag potatisgratäng och oxfilé till middag, låter lyxigt men det är rester från jobbet... Gott oavsett! Sen red jag lite dressyr på Clarinett och gjorde uppsittningsträning med Eliskja. Nu ladda för i morgon och en lång dag!
 
Vacker himmel i morse när jag och Chokladen höll på! Hela Instagram överöstes av bilder på rosa soluppgång, och jag ville ju inte vara sämre. 

Mellandagarna!

Nu jobbar jag resten av året! Fast det låter värre än det är!
 
I dag longerade jag Szum innan jobbet, jag ska försöka göra ett försök att sätta igång honom igen. I dag fick han mest rasta av sig. På jobbet var vi lite personal och mycket varor, ingen bra kombo... Så trött och less när jag kom hem.
 
Hade köpt färdig pizza som jag värmde och åt innan stallet. Red Grå och jag fick verkligen jobba, hon var inte alls på samma våglängd som jag men till slut kunde hon trava avspänt och dagar som denna får det vara tillräckligt. Lite glögg som avrundning av dagen, nu väntar jobbhelg!
 
Var tvungen att testa kameran på den nya telefonen. Detta kort är taget i ljuset på banan och det kan väl räknas som godkänt? 

Annandagjul!

Nu äntligen har jag en ny riktig telefon! Det var faktiskt på tiden...
 
I dag har det varit lite mer fart. Först hemma där jag började med att jobba ett gäng hästar i töm. Först Lemonaden som förutom travjobb på banan även fick gå lite runt träd, Grå som var lite lugnare i dag och nog går att rida nu igen och Eliskja som fick gå med vanlig tömsättning och börjar bli styrbar. Sen skrittade jag och Clarinett i skogen och trampade upp stigar, vi var som snögubbar när vi var klara.
 
Sen lite fika och omladdning för att åka i väg på några lektioner på eftermiddagen, roliga lektioner då hästarna var väldigt fina! Hemma igen och med hästarna nattade hjälpte Linda mig att starta upp min nya telefon som Paula shoppade åt mig på mellandagsrean i dag! Man får vara tacksam att mobilen dog precis lagom till rean! Nu hoppas jag att den här ska hålla och fungera länge! Och att hästarna klarar sig utan nya täcken ett tag till, men det ser ju ut som att det ska bli plusgrader igen till helgen. Tyvärr, jag som vill ha mer snö och absolut inte is.. 

Juldagen!

Haft en lugn dag, och det är väl meningen när man är ledig?
 
Vaknade klockan 7.00 av att kyrkklockorna slog in till julotta på tvn, men gjorde mig ingen brådska att kliva upp. Sen när jag väl var igång så jobbade jag en lätt överenergisk Grå i töm. Först var det bara bocksprång, så pass att jag fick dra om gjorden två gånger för att hon bockade så den snurrade. Lite mer fokus sen men jag tror att jag tömkör en dag till innan jag rider. Sen kom Paula och hjälpte mig med Eliskja, i dag longerade jag lite först och sen hängde jag på henne, tidigare har vi ju varit nere vid stallet där det är lite mer begränsat med plats så i dag passade vi på att svänga mycket. Sen satt jag på henne,  och i dag gick vi någon meter en tre-fyra gånger. 
 
Sen fortsatte jag och Paula i Nisses stall, först hjälpte vi honom i väg när han skulle köra par! När han hade åkt så tog vi och la på sadel på hans tvååring,  Clarinetts lillasyster! Jag har inte hållt på alls med henne och Nisse har inte gjort jättemycket men hon har haft sele på sig. I dag borstade vi, grejade med schabrak och la på en sadel. Sen fortsatte vi med Sabina, tredje gången jag sitter på henne i dag. Hon har lite svårt med start och stopp, hon är inte körd eller tömkörd innan och i dag började jag från marken, men hon hade ändå svårt att få ihop det när jag satt på. När jag får igång henne så har jag svårt att få stopp, och när hon väl har stannat får jag inte igång henne igen... Men det kommer!
 
Jag hann in och börja koka potatis till middagen innan Nisse var tillbaka från slädturen. Och när jag satt där i lugn och ro så såg jag en hingst trava förbi köksfönstret! Det gick fort att få på ytterkläder och springa ut kan jag lova! Som tur var så var det en supersnäll ardennerhingst, som trots att han stod och hälsade på en annan hingst över staket följde med mig till stallet lös, eftersom han inte hade någon grimma, med bara en kraftfoderhink att leda med! I samma veva kom Nisse tillbaka och jag hjälpte honom koppla i ftån innan jag fortsatte med maten, julmat såklart. 
 
Resten av dagen, eller det var ju bara kvällen kvar, spenderades i soffan, förutom en sväng att natta mina hästar. Jag hade egentligen tänkt göra mer med mina egna hästar i dag, men det tar jag igen en annan dag, jag kan behöva vila lite också, och i morgon blir det inte alls lika slappt!
 

Julafton!

Julafton igår och en ganska lugn och skön dag!
 
Jag gjorde först ett ryck hos hästarna, vattnade, mockade och spånade lösdrifterna. Sen julfrukost där även Linda kom och fikade,  givetvis åt jag lite för mycket så det var lite trögt att komma igång sen. Men jag och Linda red ut en sväng på Clarinett och Bea, hästarna letade jultomten bakom varenda sten tror jag! Sen hjälpte Linda mig så jag kunde hänga och sitta på Eliskja. Sat upp ett par gånger stillstående, vi blev lite störda och kom av oss då Lindas bror ringde från BB! Men jag har suttit på henne i alla fall,  och Linda blir nog faster inom kort.
 
Sen fick alla hästarna ett varsitt juläpple, eller Dajmen äter ju inte sånt och Wasabi var nöjd med ett halvt men de andra var nöjda. Vid det här laget var detcrddsn eftermiddag så bara att duscha och sen åka till Nisses systerson med familj på julmiddag. Mycket god mat och även tomte. Tyvärr dig min telefon, och verkar inte vilja återuppstå så när vi kom hem fick jag ägna tid åt att hitta någon reserv. Så nu har jag en som bara fungerar när laddaren sitter i... Visserligen hade jag tänkt köpa en ny under våren, men inte just nu. Så det blir inga täcken till hästarna nu heller utan jag måste beställa en telefon i stället. Men det måste jag ju bara ha för att överhuvudtaget kunna hålla på. Ledig i dag med, känns bra!
 
Bilder från våran julaftons ridtur:
Clarinett har fått syn på något misstänkt!
 
Lite fotografering innan vi red tillbaka!
 
 
 
Och så årets julkort!
 

Uppesittarkväll!

God jul alla läsare!
 
Igår var det sista rycket på julhandeln på Ica. Men jag började i stallet, red Chokladen som fick gå lite runt träd och sen lite lätt dressyr och så red jag ut Clarinett i skogen. Sen till Ica där vi hade kvällsöppet. När kom dit var det totalt kaos, som höll i sig några timmar! Kö till båda kassorna, kö i posten, kö till charken, varubilen hade precis kommit så vagnar överallt men tomma hyllor... Som tur var så lugnade det ner sig sen efterhand och på kvällstimmarna var det lugnt. 
 
Sen snabb nattning av hästarna och så Bingolotto resten av kvällen. Jag gräddade baguetter och så åt vi de röror vi köpt på Ica, laxröra och räk och kräftröra. Verkar inte som jag vann någon bil, men jag missade ju början av programmet så hoppet lever än!
 
Från min och Clarinetts skogstur, är i alla fall lite mer snö i skogen

Nu vänder det!

Så skönt att det äntligen vänder och går åt rätt håll med ljuset!
 
Den här dagen började inte så bra, jag var less och bitter över att missa en arbetsdag när det är bra betalt och dessutom regnade det! Men allt eftersom under dagen så övergick regnet till snö och humöret blev bättre med det och lite häst jobb. Men det första jag gjorde när morgonrundan hos hästarna var klar var att åka till Paula och få ett bromsbelägg bytt på bilen, det var verkligen dags! 
 
Det var isigt på gården på dagen, så jag gjorde i ordning först Grå och sen Eliskja utanför hagen. Grå fick gå i töm i en hage med snö, och Eliskja fortsatte sin introduktion till tömkörning. Gick ganska bra att styra i dag så nästa gång testar vi nog vanlig tömsättning. Clarinett gjorde jag i ordning vid stallet, hon har i alla fall skor fram, och red på banan. Hon var lite mer som vanligt i dag och inte sådär övertaggad som hon varit. Sist fick även Chokladen gå lite i töm ute i hagen. 
 
Sen åkte jag och Nisse upp på byn och julhandlade! Tillbaka igen så lagade jag mat, bakade en saffranskaka, slog in en julklapp och sopade golvet. Det senare var helt onödigt då kakan sen visade sig vara väldigt skräpig..  Kvällsronden i stallet började med att Lemonaden fick jobba i töm, och sen tog jag även Bea i töm. Blev en dag med mycket tömjobb kan säga! Nu i kväll kunde även Lemonaden som är oskodd gå överallt tack vare snön som kommit!
 
Avslutade kvällen med fika med Linda, min nybakade saffranskaka och clementiner! Känns som att jag har skolkat från jobbet i dag, inte alls bra, men i morgon ska jag jobba igen! Misstänker att det var en gammal risi-frutti som jag åt igår som gjorde mig sjuk, men det är ju svårt att veta. Tur att det var väldigt snabbt övergående!
 
Clarinett hade visst ätit med hela huvudet och hela täcket i natt! 
 
Blöt Clarinett efter ridningen i dag! Pissväder!

Dålig!

Det blir då aldrig som man tänkt...
 
Igår jobbade jag på Ica, extraöppet så vi jobbade ända till 18 på en lördag. Jag jobbade Lemonaden i töm innan jobbet och tanken var att rida Clarinett efter. När jag kom från jobbet så höll Nisse på att köra balar åt mig så jag gjorde mat, men sen efter maten blev jag dålig. Hade haft lite ont i magen hela dagen men det blev mycket värre och hela magen kändes som ett stort sår. Ställde in planen att rida och skulle bara natta hästarna. Men det slutade med att Linda fick göra det, jag låg på toan och kunde inte gå ut.
 
Men efter att ha spytt lite och sovit en kvart så var jag helt bra igen! Mycket skumt men jag sov på soffan i natt för säkerhets skull. Än så länge känner jag mig pigg och bra, men jag är sjukskriven i dag då man ju inte bör jobba när man spytt. Känns surt eftersom det är så mycket pengar en sån här arbetsdag men får hitta på något annat i stället. Funderar fortfarande på hur jag kunde bli så dålig...

Chokladen räddade min kväll!

Tre arbetsdagar kvar till jul, och det märks på jobbet! Fullt ös i dag!
 
Man är rätt slut efter en sån här arbetsdag, och jag blev väldigt less när jag kom till stallet och det visade sig att Szum och Bea var ute. Eller ute är fel uttryck, de var i en hage men fel hage, de var nämligen i en tom sommarhage. Men innan de var infångade och hagar lagade så var jag less, men bestämde mig ändå för att rida Chokladen och det var precis vad jag behövde! Chokladen var riktigt fin och vi som inte galopperat på säkert en och halv månad, eftersom underlaget varit dåligt när hästen varit bra, galopperade på volt för första gången! 
 
Energin var tillbaka och jag hade sedan träning för Linda och drog sen om markkabeln till Szum och Beas hage så nu är det rejält med ström där de har gått ut, nu hoppas jag att de håller sig på plats!
 
 

Effektiv kväll!

Vissa kvällar hinner man hur mycket som helst, och andra inget alls. Men i kväll är jag verkligen imponerad över hur mycket jag hann med!
 
Jobbade till 17, på lunchen i dag började jag känna av julhetsen och det lär bara bli värre framöver nu. Efter jobbet så var jag snabb till stallet och fick hjälp av Linda att hänga på Eliskja. Första gången spratt hon i väg lite, lätt att tro att hon reagerade på att jag hängde men det var nog mer att hon och Linda inte var riktigt överens om hur bromsen fungerade. Sen var det inga problem, och jag kanske råkade lägga över benet också... Inte så pass att jag satt på henne, men nog ska jag lyckas med det innan nyår och kanske till och med till jul! 
 
Sen fick Clarinett jobba i töm innan jag nattade hästarna och åkte till Nisses stall. Där fortsatte jag och Paula inridningen av de två ardennrar vi börjat med, Meja och Sabina. I dag red jag båda två utan lina, Sabina bara några meter i stallgången och Meja utanför stallet och kunde både styra, stanna och starta. Nu är Meja ganska mycket körd men det är bara tredje gången jag sitter på henne och andra gången på Sabina. Nog är det skillnad på olika hästar, tänk de tre jag tagit i kväll mot Dajmen som jag tycks få hålla på med i all framtid... Henne har jag bestämt att hon ska få ett par veckor ledigt över jul, sen hoppas jag att det kommit mycket snö för jag har en plan! 
 
Nu sova för jag är rätt slut!

Onsdag!

Som ni kunde läsa i förra inlägget så var planen 6 hästar i dag, nu blev det 5 jobbade hästar och det är väl helt okej även om det bara var 2 om reds och de andra gick lättare jobb. Den här tiden på året får man helt enkelt vara nöjd med det som blir!
 
Jag började med att longera Lemonaden, hon har haft vila i 7 veckor så dags att komma igång igen. Det var egentligen inte meningen att det skulle bli så lång vila men det blev så när det bara var is och tråkigt underlag. Sen red jag Chokladen, skrittade runt träd och i skogen, och avslutade med lite travjobb på banan. Hon fick sen flytta in hos Wasabi och Dajmen, tror att det blir bra. Red Clarinett, som jag misstänkte så var hon överladdad och jag satt löst redan när jag skrittade fram... Blev ett lugnt pass och hon höll sig på marken sen.
 
Eliskja fick förbereda sig för uppsittning, i dag hängde jag på henne när hon stod vid pallen. Nästa gång hoppas jag att jag har hjälp och kan hänga på henne i skritt, målet är att sitta på henne innan nyår! Även Dajmen fick göra uppsittningsträning och i dag gick det mycket bättre än sista dagarna.
 
Sen middag och i väg på lektioner. Nu väntar Ica-jobb fram till jul, bara att ladda!
 
Lemonaden i lina i dag!
 
Chokladen efter dagens ridning!
 
Syskonkärlek! Dajmen, Chokladen och Wasabi där bakom
 
Min fina Wasabi!

Svängande väder!

Plusgrader i flera dagar och nu -15 grader, det svänger fort!
 
Igår red jag först Grå, som faktiskt var riktigt fin. Sen jobbade jag Clarinett i töm, hon har vilat en vecka eftersom hon hostade så mycket sist jag red. Hon kan vara känslig för foder och hostar ofta lite när man börjar trava men förra veckan var det mer än normalt, en vecka vila nu och igår hostade hon bara lite precis i början. Speciellt hängig verkade hon inte vara för hon både stod på bakbenen och exploderade flera gånger, blir spännande att rida henne känner jag! Avslutade med att longera Eliskja och även göra lite förberedande uppsittningsövningar och träna på att stå vid pallen. 
 
Sen klämda mackor till lunch och i väg på en lektion. Hemma igen gjorde jag kycklingwok till middag, och kvällspasset i stallet ägnades åt att jobba Dajmen. Longering och uppsittningsövningar, sist fick vi ju lite bakslag så jobbade enkelt och lätt nu. Sen ett par koppar kaffe hos Paula så hade en dag till gått. I dag hade jag stora planer på att jobba en massa hästar men kylan avskräcker mig lite, visst är inte 15 grader så mycket men att jobba 6 hästar utomhus och göra i ordning de ute också då blir man kall... Får se hur många jag pallar med!
 
Eliskja undersöker pallen!

Olycksmorgon!

Den här dagen började inte bra, nästan så man kunde tro att det var fredag den 13:e...
 
Först halkade jag omkull på väg till bilen. Landade på ryggen och fick ett ryck i nacken, gjorde så jäkla ont och jag har haft lika ont i kroppen i dag dom efter en rejäl avfallning. Men det var inte nog där, för det sista jag gjorde i stallet, efter att ha fixat med hästarna och jobbat Dajmen lite i töm ute i snön i en av hagarna, var att vattna stona. Och då lyckades jag bli rejält nockad av Chokladen, så pass att jag haft en bula i tinningen hela dagen!!!
 
Resten av dagen gick bättre, jobbade och sedan red jag Chokladen som var riktigt trevlig att rida. Nu i kväll har jag bakat andra omgången av lussekatter för i år. Blev lite sent, sista plåten är inne nu och klockan är snart midnatt, men Nisse är borta så det gör inte så mycket. 
 
 

Blötsnö!

Ytterligare en helg har passerat, i full fart!
 
Igår var det snabba bud efter jobbet, jag hade dammsugit och torkat golvet i köket, ätit, tömkört Eliskja, nattat hästarna och duschat på två timmar! Sen fick jag besök och vi drack vin och åt ost och kex. Hade köpt en ostbricka på Ica och den var verkligen rejäl! 
 
Halv två i natt åkte gästerna så det var lite segt i morse, men jag red ändå lite på Grå. Vi red runt träd i skogskanten i både skritt och trav, lite lagom för att komma igång. Efter jobbet så fick mina hästar vara, regn var inte så motiverande, i stället kom Paula och hjälpte mig med Nisses ardennrar. Så först hängde och satt jag på Sabina, och även skrittade lite i stallgången. Och sedan red jag lite på Meja, som jag ju satt på första gången förra veckan, runt en släde och spånbal utanför stallet när Paula ledde. Henne rider jag nog lös nästa gång. Sen skrev jag fakturor innan nattning av hästar. Dajmen och Wasabi har fått börja bo ute igen, lite av vitsen med att de bodde inne en period var att få till uppbindningsträning med Wasabi, och det har vi ju tränat på. Nu blir det mer jobb innan jul och då är det skönt att ha dom på lösdrift. 
 
Nu är det bara typ en vecka kvar till jul, jag är ledig två dagar innan julafton, alltså ledig från Ica för jag har ju lektioner de dagarna i stället, så lite panik och stress känner jag nog...
 
Grå på vår morgontur i dag. Blöt häst och trött ryttare!
 
 

Lucia-dagen!

Lucia-dagen började bra med frukost i sängen framför först Lucia på TVn och sen julkalendern!
 
Sen fortsatte dagen i stallet, jag red Grå och Chokladen fick gå i töm ute i snön, innan Ica jobb och fredagshets. Efter jobbet så red Linda först träning och sen hjälpte hon mig att hänga och sitta på Wasabi! Så nu har jag suttit på alla mina uppfödningar! Dags att börja betäcka igen kanske?
 
Man blir glad när hästen ställer upp sig då här efter avsittning! 
 
Hur hästen ställer upp sig speglar dess kropp och balans. Titta på hur din häst ställer sig, dels vanligtvis och dels efter arbetspasset. Man vill att hästen ställer sig jämnt med alla ben, som i en fyrkant och med lika vikt på alla hovar. Om man ser att hästen ofta står med en sida kortare (alltså frambenet och bakbenet närmare varandra på en sida) kan det tyda på att hästen är kortare eller spänd i sina muskler på den sidan/en sida. Att hästen ställer sig jämnt efter arbetet kan vara ett kvitto på att man jobbat bra med rakriktning och liksidighet!
 
 
Chokladen på sitt jobb. Den som är nördig och läste texten ovan noga kommer nu att reflektera över att även Chokladen ställt sig jämnt med sina framben!
 
 
Och under rörelse:
 

Torsdag!

I morse var det lite segt att komma igång, men när jag väl började med hästarna så red jag först Chokladen. Hon fick trampa upp stigarna i skogskanten, och sen lite travjobb på banan. Sen fortsatte jag med Dajmen, longerade och fortsatte med uppsittningsträningen och start och stopp uppifrån. Men fick ett bakslag då hon återigen blev rädd när jag hoppade av, så efter det blev det bara att försöka hoppa upp. Ett steg fram och två tillbaka, känns rätt trögt just nu... 
 
Grå fick gå i töm och sen fick även Eliskja prova tömkörningsgjorden och tömmarna! För hennes del handlade det i dag mest om att prova lite men lite började vi med att hon ska följa tömmen, nästa gång har säkert ett par poletter trillat ner. Sen mat, i väg på några lektioner och på kvällen åt vi mer tårta, Linda och en tjej till kom hit och surrade lite häst. Nu ladda för jobbhelg på Ica igen!
 
 

Födelsedag!

Ja ha då har man fyllt 40, inte riktigt fått någon 40 års-kris än men det kommer säkert! Jag tycker egentligen inte att jag gjort något de sista åren men inser att när jag fyllde 30 för tio år sedan så hade jag inte boxarna, ingen ridbana, inga lösdriftshus, inte huset vid banan och jag hade inte fått några egna föl, visat på treårs test eller visat hingst, och hästarna jag ridit in var ganska lätträknade! Så lite har hänt i alla fall, blir spännande att se hur mycket som händer på tio år till. För några år sedan sa jag att jag skulle ha min fyrtio års fest i mitt ridhus, nu har jag ju inget ridhus och inte blev det så mycket fest heller. Men det kanske får bli femtioårs festen i stället?
 
Började i alla fall dagen med smörgåstårta till frukost! Sen fortsatte jag i stallet, red Chokladen som haft två lediga dagar sedan träningen och hon var superfin! Dajmen fick gå i töm och Eliskja longerade jag och denna gång med stigbyglarna nere! 
 
Sen på Hammarn för att hämta tårta och köpa lite foder, och sen en snabbmiddag och städning! Hann även skriva julkort innan det blev en massa tårta och kaffe. Inte så många gäster, kan nog komma några fler på lördag, men fått presentkort på både massage och annat, och Nisse har bokat en hotellvistelse senare i vinter. 
 
Nu är det väl bara att ta tag i verkligheten, så det faktiskt blir något mer gjort att se tillbaka på om tio år... Har en hel del att jobba på dom jag nog trodde att jag skulle ha uppnått vid det här laget, är väl bara att sikta framåt mot det. 
 
Dajmen tömkörs med ganska ointresserad publik...
 
KJ och Holger förser sig själva med mat!
 
Och sen är de ett givet inslag på fikabordet såklart!
 

Nobeldagen!

I dag har det varit fantastiskt vinterväder, verkligen som vintern när den är som bäst!
 
Igår jobbade jag på Ica, och på kvällen jobbade jag Grå i töm. Det har kommit lite mer än en decimeter snö så underlaget är jättefint! I dag började jag med att rida på Grå, sist jag red var hon så tjurig och dummade sig men mycket bättre i dag! Sen fick Clarinett gå ett lättare dressyrpass, hon ska få lite vila nu resten av veckan har jag tänkt. Avslutade med att longera Eliskja med sadel, och sedan hem och åt en macka innan i väg på en lektion!
 
Hemma igen så gjorde vi mat och städade lite innan kvällspasset i stallet. Då började jag med att tömköra Bea, och sen hjälpte Linda mig att hänga på Wasabi. När hästarna sen var nattade så åkte jag till Paula och hämtade en smörgåstårta för i morgon är det lite kalas som gäller!
 
Utsikt från Grå i dag, solen lös precis ovanför grantopparna!
 
Clarinett efter sitt ridpass!
 
Eliskja på banan!
 
Kolla minen!
 
Och så smörgåstårtan!
Visst ser den god ut? Och proffsig! Paula som tagit bilden!

Nu kommer snön!

Nu toksnöar det! Väldigt efterlängtat och jag hoppas att den stannar nu!
 
I morse åkte jag återigen till Östersund, denna gång med Chokladen som sällskap! Eller egentligen var vi en bit utanför Östersund där Sara hade träningar i ett fint och oroligt varmt ridhus. Blev lite orolig när jag kom fram och det var odandat där vi skulle lasta av!! Chokladen är ju oskodd och jag kunde omöjligen lasta av henne där, men som tur var fick jag i stället parkera bredvid ridhuset för det var sandat och delvis bart. Det var verkligen halt överallt men sandat på de flesta ställen, men de var nog inte vana vid oskodda hästar.... Själva träningen gick jättebra,hon gnäggande lite och var såklart lite spänd men med tanke på hur lite hon varit i väg och hur längesen det var sist så var det bra. Nu fick jag lite mer pepp att träna vidare med henne!
 
En intressant grej var att det är rejäla speglar hela kortsidan, vilket var jättebra för när Sara sa att jag var mitt över Chokladen i höger varv så kändes det som jag höll på tippa av på yttersidan, men jag såg ju i spegeln att ja inte alls höll på göra det utan var mitt över! Sara sa att jag skulle ha känslan att jag hade inner knäveck mitt i sadeln och precis så kändes det, men jag såg ju i spegeln att det inte var så! Det är ju för detta det är så viktigt att få hjälp med sitsen och inte bara harva på själv!
 
Vi åkte hem den efter lite övertalning att gå in i släpet, och när jag kom hem hade jag en väldigt trött och väldigt kissnödig häst! Sen hade Nisse gjort gulaschsoppa så det blev lite väl mycket ätit till middag, och Linda kom också och åt så klockan var 19 innan vi kom till stallet igen. Då verkligen toksnöade det men vi skrittade ut med Bea och Clarinett, eftersom Bea ska skrittas några dagar nu efter hältan och då fick Clarinett följa med.
 
När vi var tillbaka så tog jag upp Eliskja på banan. Först lite repetition på det vi gjort tidigare i veckan, och sen longerade jag henne! Utan problem fixade hon trav i båda varven på ett bra sätt! Sen nattning av hästar och nu torkning av kläder! Ica-dag i morgon så bäst att sova snart!
 
Chokladen i morse innan avfärd! Tyvärr inga bilder på träningen eftersom jag hade fullt upp ändå, men det är lite synd för jag tycker att det ridhuset är så fint och mysigt!
 

Julmarknad!

Det gäller att njuta av de lediga dagarna som är kvar innan jul nu, i dag har vi haft julmust till max!
 
Började dagen i stallet, red Chokladen som fick gå runt träd och sen lite travjobb på banan. Nu hoppas jag att hon ska vara lagom tempererad i morgon när det är träning! Sen red jag ut med Clarinett och Dajmen som handhäst, när vi kom hem satt jag upp på Dajmen och skrittade några steg ett par gånger igen. 
 
Dusch och civila kläder på och sedan åkte jag och Nisse till Östersund och Jamtlis julmarknad! Är nog femte året vi var där, det är mysigt och juligt men lite väl mycket folk. Vi köpte några ostar, lite godis och lite kakor som passar bra till veckan när det blir lite kalas. När vi kom hem, och hästarna var nattade så blev det lite go fika med cider, ost, kex och brända mandlar! Nu sova och ladda om inför morgondagen!
 
Från förmiddagens tur, Clarinett och Dajmen!

Äntligen helg!

Äntligen helg! Och sista lediga helgen innan jul!
 
Igår hade jag en lång dag, klev ut genom dörren strax före 7.00  på morgonen och klev in igen strax före 22 på kvällen... Då hade jag givetvis tagit hand om mina hästar, men även jobbat en heldag på Ica och sen åkt direkt på lektioner.
 
Lite kortare dag i dag men rörigt på jobbet, med bland annat varor som tippat ut i hela mjölkkylen. Efter jobbet så blev det lite pyssel i stallet. Först longerade Linda Bea, och Nisse var där och tittade. Bea var halt i onsdags, men mycket bättre nu så det är nog inget allvarligt. Sen fick Eliskja gå ner till boxarna, bli uppbunden, borstad och sen lite jobb utanför boxarna. Hon var väldigt okoncentrerad i kväll, och bara att lämna flocken för att gå ner till boxarna är ett jobb i sig just nu, så vi jobbar försiktigt framåt. 
 
Sedan red jag Chokladen, som var rejält pigg i dag med och redan första varvet i skritt gjorde hon ett rejält skutt pga en skugga på ridbanan... Hon var i alla fall fin på slutet! Nu hoppas jag att hon ska vara lite mer nedtaggad på träningen på söndag. Sen hemma så hade Nisse, med lite hjälp, bytt uttag då vi nu kunnat ansluta vår nya spis! Eller ny är den ju inte, utan är något som vi fått skänkt men det är en spis med häll så den känns väldigt ny och modern... 
 
Den här bilden tog min kollega i mjölkkylen i dag! Som om vi inte hade nog på en fredag ändå?
 
Ikväll tvångsbadade jag Holger som kletat in olja i pälsen. Han var inte så nöjd och kommer nog aldrig att förlåta mig! Renare blev han i alla fall, dock inte utan en viss blodförlust hos mig..

Vårväder!

Inte riktigt katastrof än, faktiskt riktigt bra på banan och håller det sig så här så kan det nog fungera ett tag till utan nödlösningsr för hästarna och för att kunna rida! Men nog hade det varit mysigaste med snö och vinter väder!?!
 
Jag började i dag med att rida Chokladen som var lite mer sansad i dag och riktigt trevlig att rida! Lutar åt att hon ska få gå dressyrträningen som är inbokad på söndag, men bestämmer mig helt lite närmare. Sen skrittade jag ut Clarinett i skogen en sväng, det går så otroligt mycket timmerbilar på vägen nu så jag vill helst hålla mig därifrån och skogen ger bra jobb trots att det blir mest skritt där. Grå tog jag i töm även i dag men ångrade mig lite att jag inte red eftersom hon var så lugn och trevlig i dag, men trodde ju inte det som hon härjade runt igår! 
 
Eliskja fick gå upp på banan och träna start, stopp och följsamhet. Jobbade med start och stopp efter Angelo Telatins tänk som jag tycker är jättebra i det här läget. Jag har då ett spö som jag "pickar" hästen med, alltså petar lätt men irriterande på rumpan, och samma sekund hästen går fram så slutar jag. Det går fort att lära dom att spöet betyder framåt och man behöver inte slå eller tjata. 
 
När jag var klar hemma och kom till Nisse så höll han på i stallet så då passade jag på att lägga på en sadel på Meja, Minnas syster, dom vi hämtade hem för någon vecka sedan. Sen hjälpte Nisse mig så jag kunde hänga på henne och även skritta fram och tillbaka i stallgången! Snart är även hon inriden, är lite lättare när de är mycket körda! 
 
Sen pannkakor till middag, stekta på vedspisen eftersom kontakten till den vanliga spisen brunnit! Fick lite besök som både vilket fika och titta på hästar! Och när de hade åkt så väntade kvällspasset i stallet. Jag tog Dajmen samtidigt som Linda skulle rida Bea, tyvärr var Bea halt så det är bara att hoppas att det är någon tillfälligt. Dajmen longerade jag, stod i stigbygeln och gjorde start och stopp, och även red några enstaka steg! Hoppas på att det lossnar nu, fast det har jag trott många gånger... Vi avslutade i stallet med att lägga jodopaxomslag på Wasabi som har en misstänkt hovböld. Hon var jätteduktig och stod så tålmodigt, vilket jag aldrig trott för ett år sedan!
 
Nu ladda för en lång dag i morgon!
 
Katten Holger och hunden Bosse håller span! Vad de tittar på? Katten KJ som smyger utanför!
 
Grå och Eliskja har blivit kompisar!
 
Hon är söt som en maräng!
 
Här hjälper hon även till att hålla i Clarinett när jag ska öppna hagen...
 
Och några bilder från hennes egen träning på banan:
 
 

December-regn!

Regn i december är bara så fel! Redan less på is och dåligt underlag och nu är det nog dags igen tyvärr...
 
I måndags jobbade jag och efter jobbet så var det dags för Chokladen att börja jobba igen efter två veckors vila pga av misstänkt hovböld. Hon fick gå lite i töm, det var så skönt väder då med några minusgrader och snöunderlag.
 
Igår började det med snö, sen snöblandat som övergick till underkylt regn och så till slut regn... Jag började med att försöka få igång vattenkoppen till flickorna, men misslyckades igen, är problem med att det läker vid pumpen. Dock är jag ganska less på att bära vatten... Sen jobbade jag hästarna, först Grå som fick gå i töm och var som en studsboll! Ser tillbaka på tidigare vintrar och hon brukar vara så här den här tiden på året. 
 
Sen red jag dressyr på Clarinett, och red Chokladen som var lite lätt överladdad! Longerade först, skrittade runt träd i skogskanten och egentligen var det min plan för dagen, men eftersom jag misstänkte att hon skulle vara rätt jobbig i traven då hon var så pigg, så bestämde jag mig för att ta det direkt. Så jobbade traven tills den var lugn och utan skutt! Jobbade även Dajmen i töm och även hon var pigg och skuttade runt lite i början!
 
Så var det dags för Eliskja, basjkiren som är här, att börja skolan. Eliskja är 3 år och har haft sadel men inte så mycket mer. Igår började vi med att bara gå ner till boxarna, stå uppbunden, bli borstad och så lade jag på två sadlar för att se lite var jag ska börja.
 
Egentligen skulle jag och Nisse åka till Östersund på glögg kväll med Föreningen Nordsvenska hästen på kvällen igår, men med regn och blixthalka i Östersund så hoppade vi över det! I stället åkte vi upp på byn och åt pizza och köpte årets första julklapp, till Nisses systersons barn! Känns bra att ha börjat lite i alla fall. Sen efter att hästarna var nattade kom Linda in på fika, och vi åt glass och surrsde rätt länge.
 
Får se hur mycket det går att göra i dag, det har varit 6 plusgrader och blåst i natt men blåsten verkar ha lugnat sig nu. Jag vill ha mer snö!
 
Chokladen igår!
 
Den här bilden tog jag mest för att se hur mycket hon hade breddat sig mellan frambenen!

Första advent!

Nu har november blivit december och jag hoppas på en bättre december!
 
Jag har jobbat i helgen, i lördags efter jobbet så åkte jag direkt och hade en lektion. När jag kom hem sen så lagade jag makaroner och köttbullar på vedspisen till snabb middag. Sen när jag nattade hästarna så passade jag på att göra lite pallträning med Wasabi.
 
 
Igår red jag Lilla Grå innan jobbet, hon var inte alls på hugget och stod ett par gånger på bakbenen när hon inte ville riktigt. Jag löste problemet med att rida runt träd eftersom hon är lite mer med då. 
 
På jobbet hade vi adventsmys och chefen bjöd kunderna på glögg och pepparkakor. Efter jobbet så stekte jag hamburgare och sen i väg till stallet. Linda och jag red ut i mörkret med Bea, Clarinett och Dajmen som handhäst. När vi kom tillbaka hjälpte Linda mig att hänga lite på Wasabi så nu känns det som jag är igång med henne också! Avslutade helgen med glögg och saffransflätor!
 
Grå i skogskanten!
 
Dajmen i pannlampans sken efter turen! 
 
 

RSS 2.0