Gott nytt år!

Kände mig så hoppfull i morse när det hade snöat och snön satt dessutom fast på isen. Dessutom skulle det snöa mer på eftermiddagen. Jag har i dag gjort årets sista arbetsdag på Ica, och nu är desutom värsta julruschen över så det blir lite mindre jobb framöver.
 
Enligt prognosen på YR kulle det börja snöa kl 15, ganska precis när jag kom ut till stallet efter jobbet. Och nog kom det nederbörd ganska precis då, men inte var det snö utan regn! Så årets sista ridpass gick i regn och jag var genomblöt när jag var klar. Dock två ganska bra dressyrpass på Lucky och Szum. Nu ska jag kolla till kladdkakan jag har i ugnen, sen duscha och ta in hästarna innan nyårsmiddagen. Den börjar om 10 min, finns risk att jag blir lite sen...
 
Gott nytt år alla bloggläsare! Hoppas vi ses igen 2014!

2013 -jag och mina hästar!

Tänkte även sammanfatta året förutom verksamheten och företaget. Det har varit ett år med mycket jobb, mycket häst och sedan ännu lite mera häst! Alltså väldigt bra!
 
Taggen!

Taggen och jag tävlade och tränade under våren och sommaren. Blev några bra rundor och några mindre bra. I september så sålde jag Tagg till en jättegullig tjej utanför Sundsvall, även om det så klart var tråkigt så får han nu mycket mera tid och uppmärksamhet än vad jag hann med att ge honom!
 
Taggen och jag på hemmatävlingen i början av maj!
Framhoppningen i Kramfors!
 
TröttTagg!
 
Szum!
 
Inte helt oväntat så har året med Szum varit både upp och ner. Enligt planen så har vi tagit det väldigt lugnt, under sommaren hade vi väldigt bra flyt och jag kunde utan problem rida ut på honom ensam. I höst har det varit en svacka men jag tycker han är bättre igen nu sista månaden. I augusti var vi på träningsläger och vi har varit i väg på ett par träningar nu i höst. Målet för nästa år är att rida fler träningar, hoppain honom och förhoppningsvis kunna starta på någon tävling!
 
Jag och Szum på träningsläger hos Sara i somras!
 
 
Szum arbetas i töm på ridläger i Nyland.
 
 
Räkan!
 
Räkan har inte tävlats i år men under våren hann vi med några dressyrträningar innan hon sedan betäcktes. Hon är nu dräktig med Canterbury och om allt går som det ska så fölar hon i maj! Så sjukt spännande! Jag har ridit henne lite lugnt under hösten men nu väntar vila!
 
I somras!
 
Räkans tjockmage, ungefär halvvägs in i dräktigheten!
 
Actrice!
 
I juni lånade jag Actrice, eller tant som jag kallar henne. Vet inte om det är så vanligt att låna en 21 årig häst som inte är igång för att tävla och jag var lite skeptisk innan men så rätt det blev! Vi passar väldigt bra i hop, jag gillar henne skarpt och tror aldrig jag kommer hitta en häst som henne igen! Hon har massor av energi, en enorm vilja och lite egna ideér där emellan! Under slutet av sommaren så kom vi ut på tävlingsbanan, i början var det helt på hennes villkor och jag hade inte mycket att säga till om. Första tävlingen slutade med tvärnit och luftfärd, andra tävlingen vann vi -men det var bara tur och hennes förtjänst. Under hösten hittade jag knapparna och kunde vara med och styra lite mer och då bjöd hon på fina rundor. Vi debuterade även i Bruksridning genom att bli 3:a på DM, vem kunde tro att tant och jag skulle lyckas i en gren där det ska gå långsamt, och som kräver precision och koncentration? Men har man världens bästa Actrice så är allt möjligt!
 
Finaste tant!
 
Seger i 1 meter på våran andra tävling, på Östersund-Frösö RK
 
Laddad tant på bruksridning i septermber!
 
Hopptävling på SFRK i oktober!
 
 
I våras avverkade jag skogen och det gjorde att jag sedan kunde göra ridbana och även köpa den lilla stugan som står precis bredvid banan. Jag trodde jag skulle sakna skogen men dewt blev totalt tvärtom, jag fick en större och luftigare gård med mer solljus! 
 
Szum dagarna innan avverkningen, här ser man fortfarande träden i bakgrunden!
 
Dessutom föddes ju sötaste Baloo i somras och nu har jag tre katter hemma!
 
Liten Baloo!
 
Nu ser jag fram emot ett nytt år med ännu mera häst!

2013 -verksamheten!

Jag tänkte jag skulle försöka sammanfatta året som varit och jag börjar med företaget och verksamheten. Min känsla är att det verit ett bra år för företaget och att jag är på väg framåt och uppåt!
 
Utbildningshästarna under året!
 
I slutet av januari kom Peppe, eller Skramlet som han kallades här, tillbaka! Han var här på inridning förra sommaren och nu kom han hit för vidareutbildning. En stor och valpig 4åring men så underbart charmig, han är lätt den charmigaste häst som jag träffat. Han var här hela våren, hans ägare fick jobb i Stockholm, planen var att Peppes kulle flytta med ner men det var svårt att hitta stallplats så efter många turer fram och tillbaka så såldes han i juni till en trevlig familj i Dalarna. 
 
Charmigaste Skramlet!
 
Ellen var här fem veckor under våren för vidareutbildning, Ellen var en 4årig nordis som var lättlärd och trevlig att rida.
Roligt hade jag och Ellen i alla fall!
 
Under våren var även Cadde, Candidato, här på inridning. Han var en liten, 3årig hingst som var väldigt trevlig att jobba med. En riktigt cool kille!
 
Jag och Cadde!
 
I mitten av juli kom Solbergs Lábondance, Lillan. Hon var tre år och hade gått treårstestet på våren och sedan vilat, nu sattes hon igång och utbildningen fortsatte. En försiktig och känslig häst som verkligen stärkte upp sig under sina veckor här och som säkert kommer bli en trevlig dressyrhäst framöver.
 
Lillan utanför boxarna!
 
När Lillan åkte hem så kom i stället hennes stallkamrat, tvååriga Fräulein som kallades Frallan här. En känslig häst som inte hade gjort mycket innan hon kom hit, när hon åkte hem var hon tömkörd, insutten och riden i skritt och trav. Förhoppningsvis kommer vi få se henne på treårstestet nästa år!
 
Fina Frallan i det fina höstvädret!
 
Under hösten var även Fur Elize, Flisan, här för inridning. En liten treåring som jag gillade skarpt, en lovande dressyrhäst och framförallt så otroligt trevlig att jobba med!
 
Jag och Flisan ute på promenad!
 
Basilisco, Basse, kom hit efter att ha varit skadad, opererat bort en lös benbit och vilat länge. Han skulle sättas igång lugnt och försiktigt vilket inte var helt enkelt då han hade väldigt mycket energi! Men mellan hans busigheter så visade han sig vara riktigt trevlig att rida dressyr på!
 
BusBasse!
 
Och så nu strax innan jul så kom Lucky Day, en 10 årig valack som ska aättas igång och ridas till lite. Mycket häst att rida, han är energisk och har mycket ideer men jag tror nog det ska bli häst av honom med!
 
Lucky utanför stallet i december, ingen snö -bara is och plusgrader!
 
Förutom utbildningshästarna så har jag ju haft två inhyrda. Malin och Oliven flyttade i oktober efter två år här, Malin flyttade till egen lägenhet närmare sitt jobb och tog då så klart med sig Oliven! Elise och Gandalf stod här från april till november.
 
Valackerna på bete i somras! Oliven, Gandalf, Szum och Taggen
 
Ridlägersommar!

Det viktigaste och roligaste under sommaren är så klart ridlägren! I år hade jag tre kortare hos Nylands Hästsportlag, ett för barn, ett vuxenläger och ett träningsläger för de äldre ungdomarna. Jag hade även en barnläger i Bäckaskog. Det är så roligt med läger och vi hade även i år bra flyt med både väder och allt annat!
 
Elin, Elise och Malin på träningsläger i Nyland!
 
Ridlägeravslutning och tjejerna är laddade för hopptävling!
 
Tömkörning under barnlägret i Bäckaskog!
 
Äntligen ridbana!
 
Efter sommaren kom så äntligen anläggandet av min ridbana i gång! 
 
 
Foto: Tina Karhu
 
Och under hösten hann jag med några lektioner på banan. Självklart hoppas jag på ännu mer verksamhet hemma under 2014.
 
Förutom detta har jag ju så klart haft massor av lektioner och träningar, jag har fått rida och tömkört en massa trevliga hästar, haft kurser, dagläger och en massa annat. Tack alla som bidragit under 2013, nu ser vi fram emot nästa år och hoppas på ett år mer ännu mer ridning och häst! Jag har masor av tankar och ideér inför 2014, jag hoppas att ni vill fortsätta vara med och dela dom och mitt liv här på bloggen!
 
In action i Stugun!
Foto: Albin Alf

Snart nyår!

Nu börjar det närma sig nyår och på Ica var det åter full fart, nu är det nyårs maten som ska inhandlas. När jag jobbat klart så red jag dressyr på tant. Min skridskobana hade återigen förvandlats till ridbana och det gick faktiskt travjobba riktigt bra även om det såklart inte är något superunderlag. Tant kändes förvånansvärt fin med tanke på att vi inte dressyrat på länge och hon haft det lite lugnare. 
 
Nu ska jag försöka mig på en sammanställning av året för det hör väl till. Sen är det bara att ladda upp inför årets sista arbetsdag i morgon!

Tillbaka på banan!

I dag har jag äntligen haft några lektioner igen! Inte världens bästa underlag, lite trångt om plats (mellan isfläckarna) men med lite fantsi och ambiösa elever så går det mesta! Och roligt är det!
 
Dagen började dock med en liten tur på Lucky. Det gick fortfarande bra att rida i skogen hemma, men snart finns det inte snö kvar någonstans, han fick jobba med klättring, gå i besvärlig terräng och styra runt träd. Han är lite rolig för han går från gården utan att tveka men när vi kommit upp i skogen så kommer han på att han är ensam och börjar gnägga efter de andra hästarna!
 
Sen var det Ica som gällde och direkt därefter ett par lektioner. Nu i kväll har jag bara tagit det lugnt, vilket kanske behövs men nu är det två arbetsdagar kvar på Ica i år!
 
Lucky innan dagens ridtur!
 
 
 
 

Jävla skitpissvinter!

Nu är jag less, tokless! Det är verkligen skittråkigt att det är 5 plusgrader i slutet av december! Inte nog med att det är bakvänt, hopplöst att rida vettigt, livsfarligt att gå utanför dörren och allmänt tråkigt så förlorar jag även väldigt mycket pengar då mina kunder inte har möjlighet att träna och rida pga underlaget. Ännu tråkigare alltså! Jag som inte haft någon större längtan efter eller känt behov av ridhus har nu på allvar börjat fundera på vad det kan kosta att bygga ett... Dock känns det väldigt orealistiskt, speciellt nu när det är så lite ridande -fast det var ju just det jag skulle bygga bort med ett ridhus...
 
Med facit i hand var det nog bra att det inte blev någon träning, trots att jag är sjukt träningssugen och det känns som en evighet till slutet av januari när det är dags igen, väglaget var inte att leka med så det blev ingen ridhusresa för Sum. I stället red jag och Linda ut med Szum och tant. Första uteritten med Szum i mörkret och dessutom isigt och jäkligt vilket resulterade i att det bara blev skritt. Mest pga att Szum tyckte det var mer intressant att backa ner i diken, bock och stå på bakbenen när vi skulle försöka trava. Förstår inte att han ska tjafsa och försöka gå hem när tant lugnt står längre fram och väntar på honom, och när han dessutom egentligen inte vill gå en meter ensam. Och varför backa ner i ett isfyllt dike, inte bara en utan upprepade gånger? Ibland är han bara så dum! Men han brukar ju bli bättre när vi varit ute några gånger så det är väl bara att ha tålamod, vara ensvis och repetera och repetera. Förr eller senare måste ju slanten trilla ner på honom med!
 
Resten av kvällen drack jag lite vin och åt ost och ke hos grannarna så nu känns det väl lite bättre, kanske, möjligen lite bättre...

Ingen semester!

Efter jobbet i dag så red jag dressyr på både Szum och Lucky. Även om ridbanan är som en skridskobana så är det bra underlag utanför banan, lyset räcker ut dit och jag har en stor rishög att rida runt -perfekt för då märker man när hästarna börjar tränga inåt! Det gick bra med båda hästarna, tycker dom påminner lite om varann (även om Szum är minst 10 gånger värre än Lucky). Båda är väldigt uppmärksamhets krävande, blir lite på i hanteringen, har mycket energi som dom inte riktigt vet vad dom ska göra av, en stor kropp som dom inte riktigt kan hantera och dessutom tycker dom nog båda två att dom kan få packa i hop och gå hem när man börjar ställa lite krav... Men som sagt så är ju Szum lite mer av allt, men det är ju så han är -bara att gilla läget!
 
Szum fick jogga lite, ville bara känna lite på honom inför morgondagens träning (som sedan blivit inställd men det visste jag ju inte då), han kändes helt okej! Lucky tror jag börjar inse att han inte är här på semester, vilket han kankse hade hoppats... Vi jobbade så klart med travarbetet men även med att flytta ut bakdelen utanför voltspåret i skritt, det är ofta jobbigt och besvärligt för dom här stora hästarna som har lite jobbigt med att hålla reda på kroppen, men bra träning!

Annandag jul!

I dag har jag varit hemma och ridit. Först Lucky, som jag skrittade ut i skogen hemma. Han fick gå över diken, stockar och runt träd, dessutom lite rejäl klättring så han var svettig trots att vi bara skrittade. Sen red jag ut på tant, även om vägarna är isiga så är det ju sandat och tant är ju broddad så det gick ändå bra att trava bort lite energi. Sist ut var Szum, han hade en lös sko som jag fick börja med att sömma fast den innan jag kunde göra något med honom. Sen red jag honom lite utanför banan, och med tanke på hur lite han är motionerad och framförallt riden så var han väldigt fin!
 
Det är ju mellandagsrea nu, tant har ju varit väldigt snäll men fick ju trots detta ingen julklapp av tomten men nu har jag beställt ett täcke på rea till henne i stället. Beställde ett coolertäcke som var väldigt billigt, dessutom ett schabrak och en jacka till mig! Det är vi värda, tycker ni inte?

Juldagen!

Vaknade i morse av att det spöregnade, och detta på juldan!! Inte roligt alls... Lyckades få ut hästarna i hagen utan att bryta några ben, även om jag fick gå en omväg med Lucky genom några buskar -han är oskodd bak. När jag ledde ut Szum efter att ha tömkört honom kom jag på glid och gled 3-4 meter i nerförslut tills det tog stopp vid vägkanten, Szum kunde inget annat göra än att följa med mig! Men till min stora glädje så var gården sandad när jag kom hem och dessutom har jag inhandlat broddar till mig själv!
 
Szum tömkörde jag innan jobbet, vi höll till på en lägda då min ridbana passar bättre till skridskoåkning än ridnng just nu (jag funderar på en framtid inom konståkning). Han var så klart laddad men använde energin till arbete och var jättefin. I dag jobbade jag bara några timmar eftersom det är röd dag. När jag kom hem så red jag Lucky på samma lägda, planen från början var att rida ut men eftesom det är glashalt på vägen så kändes inte det aktuellt. Just nu får man helt enkelt göra det som går, och ha lite fantasi för att kunna rida, och att försöka peppa sig själv för det är verkligen inte roligt att rida nu! Det gick dock väldigt bra att dressyra Lucky, vi jobbade mycket med traven i dag att få honom att komma till arbete och inte försöka smita i från det...
 
Och sen resten av kvällen har jag tittat på Göta Kanalfilmerna på tv, pysslat och så klart målat. Kunde inte hålla mig längre så nu har jag målat lister och dörrar, är verkligen inte mycket kvar nu och jag lovar att bild kommer när det är klart!

Jul på Brännan!

Då var det jul igen! Julvädret lyser med sin frånvaro, det regnar nämligen! Red ut en sväng med tant och vi var genomblöta av regnet när vi kom tillbaka, det är faktsikt inte okej på jul!
 
Annars är jag bara hemma och tar det lugnt, har varit till grannarna och fikat lite, om någon timme kommer en kompis och vi ska äta lite julmat. Nu ska jag väl, som alla andra, titta lite på Kalle på tvn!
 
Lite bilder från en väldigt ovintrig jul:
 
Lucky i hagen!
 
 
Finaste tant!
 
Så här såg det ut på julafton ifjol när jag red ut med Räkan!
Och så här såg det ut i år med tant:
Vart är vintern?
 
Jag vill i alla fall önska alla mina bloggläsare, kunder, vänner och bekanta en riktigt GOD JUL!
 
 
 

Dan före dopparedan!

I dag var det, inte helt oväntat, lätt galet på Ica! När jag väl kom hem var jag helt knäckt, men jag och Linda red ut en sväng i mörkret ändå. Jag red Lucky och Linda red tant, det var två pigga och glada hästar som tyckte att vi hade alldeles för lågt tempo!
 
Nu har jag gjort jul här hemma, skinkan är griljerad, jag spelar Bingolotto och jag har redan fått bingo, dock inget som räcker till något ridhus (en ny lott..), men ändå! Nu ska jag värma lite glögg, göra en skinkmacka och hoppas på fler och större bingovinster. Som sagt så vore det inte fe med ett ridhus, men en bil går också bra!

Julstök!

Dan före dan före dopparedan... Det börjar dra ihop sig men intervädret lyser med sin frånvaro!
 
Jag longerade Szum innan jobbet i morse, han har vilat några dagar och hade en massa energi som behövde komma ut! Efter några timmar på jobbet, lite målning och middag så red jag Lucky på banan i dag med. Igår red jag ju bara korta travsträckor och övergångar men i dag blev det lite mer travarbete och lite längre travsträckor även om det fortfarande är välkdigt lugnt jobb.
 
Nu har jag målat klart innan jul, jag är inte färdig utan det fattas ännu färg på lister och dörrar men det får vänta tills efter jul. Nu har jag städat undan alla färgburkar, penslar och papp inför jul, jag har dammsugit och torkat golv. Nu fattas bara julpynt och att griljera skinkan men det får bli i morgon, känns skönt att vara någolunda i fas. Blir nog jul i år med, oavsett väder...

Mot ljusare tider!

Nu vänder det, ljuset alltså! I dag är årets mörkaste och kortaste dag, nu går vi mot ljusare tider- underbart!
 
Jag har, i vanlig ordning så här inför jul, jobbat på Ica i dag. När jag kom hem så tänkte jag stressa ut i stallet direkt men blev fast framför Världscuphoppningarna på tv. Det var sändningar från olympia, London, och jag gillar verkligen att se deras tävlingar så här inför jul, det har blivit en tradition och jag drömmer om att få åka dit någon gång. Men det kanske blir det med, var ju sugen när jag fyllde 30 men då fattades det pengar (som vanligt) men det kan ju bli framöver. Men inte när jag fyller 40 för då ska jag ju fira i mitt då¨nybyggda ridhus. Eller hur det nu blir....
 
Det blev i alla fall lite arbete för Lucky. Han är ju en rätt bred och rejäl häst så jag har lånat grannens armesadel att rida i. Den låg rätt bra på honom och även om den inte är världens skönaste så är den bra till de lite bredare hästarna, och jag har lånat den tidigare till utbildningshästar. I dag var det ju mest ett "prova på" pass, vi höll till på banan och jag jobbade honom först från marken innan jag satt upp. Sen red jag lite, först skrittjobb och sedan en massa övergångar skritt-trav-skritt. Och det känns nog som att det kommer bli bra bara vi kommer i gång och arbetar lite mer ordentligt! Resten av kvällen gick åt till att fira en kompis som fyllde år igår, hon bjöd på ost och kex så nu är jag proppmätt trots att middagen blev bortglömd i dag...

Pannlampa!

Efter en hektisk dag på Ica så red jag ut med tant på kvällen och testade min nya pannlampa! Jag brukar inte rida med pannlampa även om Malin hade en när vi red förra vintern. Men i går slog jag till och köpte en egen och i dag var det dags att prova, och nog var det en klar förbättring mot att vara utan! Jag såg riktigt bra och tant brydde sig inte ett dugg, ska bli spännande sen att se vad de andra hästarna säger. 
 
Lucky, hästen som kom igår, har i dag bara fått gå i hagen och göra sig hemmastadd. Allvaret för honom börjar i helgen! Nu ska jag göra ett målarryck igen, är inne på andra målningen av väggarna så det är inte mycket kvar, hade varit roligt att bli klar med det mesta innan jul. Vi får se om jag lyckas!

Julhandeln!

Jag är verkligen glad att jag bor på Brännan och inte i en stad. I dag har jag varit på Birsta och julhandlat lite och jag höll på att få panik av alla människor, alla bilar och all hets! Men jag har i alla fall handlat julklappar, både till mig själv och andra, ätit julbord på Ikea, vilket jag inte alls gillade (hade jättelåga förväntningar och blev ändå besviken!) och fått nog av julhetsen på ett par timmar. Till mig själv köpte jag en fleccetröja (billig på Hööks), strumpor, pannlampa, katttåliga lampor (alltså lampor utan tyg som kan bli varmt och börja brinna om de rivs ner) och mer färg till min hall. Och så hämtade jag även en häst på hemvägen!
 
Det kan ju vara för det faktum att jag hade med mig släpet som jag tyckte det var jävligt med bilar i Birsta? Jävlas fick jag ju i alla fall göra när jag skulle i väg i morse, släpet hade frusit ordentligt fast och det är inte helt enkelt att lösa ensam. Men med en massa vilja, svett och tårar, samt lite hjälp av koande vatten och 5:56 så fick jag loss släpet och fick upp alla spännen och hakar, jag hatar släp på vintern! 
 
I alla fall så har jag hämtat Lucky Day, en 10 årig valack som ska vara här för igångsättning. Han verkar väldigt cool och trevlig så här långt, det ska så klart bli roligt att jobba med honom. 
 
Nu väntar fyra arbetsdagar på Ica innan jul, även om det inte är samma julstress som i stan så lär jag nog få känna på julhandeln där med, men det är roligare när man jobbar än när man försöker handla själv. I helgen ska även mina pållar sättas i gång igen efter sin minivila, så nog finns det att göra och det är tur för jag blir ju så rastlös annars. Nu får vi se om jag målar lite till i kväll eller om det bara blir att va lat i  kväll, är rätt trött efter hemresan i dimma!
 
Lucky!
 
Köpte en adventsstake till mitt nya hus, så nu blev det lite jul där med! Känns som jag ahr grannar när det lyser i det huset också. Gäller att hålla byn levande!
 
 
 

Vaccinering!

I dag har jag varit ledig och hemma en hel dag utan att rida, känns märkligt!
 
Men veterinären kom på förmiddagen och vaccinerade alla hästarna så sedan blev det vila för dom. Jag har varit med om flera gånger att hästarna fått feber eller bölder på halsen efter vaccineringen så jag vill gärna ta det lugnt i sambnd med det, därför är det perfekt att ha vaccineringen så här innan jul.
 
Så i stället för att rida så har jag pysslat med annat, målat väggarna på mitt lilla trapp och hallprojekt, grejat inne och ute, varit och fikat hos grannarna och gjort lite kontorsjobb. I morgon blir det Birsta och julhandling! 

Isprinsessa!

I dag har jag besiktat bilen ("bara" 4 stycken 2:or denna gång, tror jag hade 7 i fjol..), tömkört Szum, skrittat ut Räkan, jobbat extra på Ica en halv dag, gjort knäck och målat väggar, och ändå känns det som en soft dag!
 
Tråkigt nog, men inte förvånande, så hade gårdagens ösregn förvandlat min gård till en skridskobana. Känns som jag kommer vara en fulländad isprinsessa efter denna vinter. Efter att ha halkat mig till besiktningen och hem, på väg dit var det osandat och tokhalt, så tömkörde jag Szum i en av sommarhagarna. Det blev mest som longering för han hade massor av energi som behövdes springas bort. Efter nästan en halvtimmes eget race så kunde han trava lugnt och skritta, även om skritten inte var direkt avspänd, då var han genomsvettig men hade nog fått göra av med en del överskottsenergi. Med Räkan skrittade jag upp i skogen och tittade efter vindfällor efter stormen, är nog tur att jag avverkat redan men några träd hade fallit ändå. Men jag har ju haft tur om man jämför med många andra.
 
Sen var det Icarace några timmar, en vecka kvar till jul och det märks! På kvällen har jag gjort knäck och börjat måla väggarna i hallen och trappen. Det är svårt att måla väggarna längst upp i trappen vill jag lova, är många meter upp dit!
 
Szum i dag efter dagens tömjobb!
 
Fin är han i alla fall!
 
 
 
 
 
 

Spöregn!

4 plusgrader och regn är aldrig roligt men i december, med en vecka kvar till jul, är det faktiskt fruktansvärt! Kan det bli någon vinter snart? Känns som vintern kommer att dyka upp i februari och då i stället vara till maj eller något sånt. Återigen är hela gården som en skridskobana och allt vinterföre är borta, så tråkigt! Och när ska det bli någon snöpulsning tro? Förutom att det är tråkigt och svårt att träna hästarna så förlorar jag mycket pengar på att det inte är några ridlektioner pga att kunderna inte har något underlag att rida på. Så jäkla trist! Jag är ingen ridhusmänniska men denna vinter har jag verkligen önskat att jag hade haft ett (trots att jag är så nöjd med min bana...), och helt plötsligt fick mina ridhusdrömmar mer liv. Tyvärr är det väldigt dyrt att bygga ridhus och för det krävs en betydligt större verksamhet än jag har i dag, men det skulle göra att jag inte var lika beoende av vädret som jag är i dag.
 
Tänkte rida i kväll efter jobbet, men när jag var på väg ut genom dörren såg jag hur det spöregnade ute och då bestämde jag mig för att stanna inne. I stället blev det lite kontorsjobb och takmålning. Jag ska snart måla sista omgången på taket, så då kan ajg börja med väggarna i morgon. Har även i ett svagt ögonblick lovat att hoppa in några timmar på Ica i morgon, det är lite lätt julrörigt där. Dessutom ska bilen besiktas och några hästar ridas!

Månsken!

Försov mig en hel timme i morse! Trots det hann jag rida Szum innan jobbet, underlaget var inte riktigt lika bra i dag som igår då det var klabbsnö. Men vi kunde trava lite över bommar i alla fall. Szum var inte lika cool som sist men höll sig på mattan och blev riktigt fin och avspänd efterhand. Sen försvann tyvärr en del av den avspändheten när vi skrittade av på en av lägdorna efteråt...
 
På kvällen red jag ut med tant, det var ett härligt månljus som tillsammans med snön lyste upp så det var som att rida i dagsljus. Tanten var i vanlig ordning pigg och det blev mycket trav på hemvägen. Nu ska jag försöka jobba vidare med mitt projekt för att måla hallen och trappen, ska försöka tvätta taket i kväll!

Julbord!

I dag har vi haft full fart på jobbet, försäljningsrekord och vi lyckades kanske jobba in lite av det vi förlorade igår. När jag kom hem så skyndade jag mig att rida tant innan kvällens julbord.
 
Om Szum räddade min dag i går så gjorde tant samma i dag, hon var så himla fin! Vi red på banan, dressyrade lite först och avslutade sedan med att hoppa några gånger över en liten och enkel studs. Det var ju några veckor sedan vi hoppade sist och tant var glad även om hindren var små. Sen blev det julbord med Ica, nu är jag proppmätt men det är väl så det ska vara efter julbord antar jag!

Fredag den 13:e!

Ja jäklar vilken storm det blev igår, den där Ivar var verkligen ingen trevlig bekantskap. Men som genom ett under så har inget blåst sönder och även om något litet träd rasat och fått plockat ihop lite grejer så har jag haft grym tur, speciellt när man tänker på alla som tappat tak och liknande. Lyckades sova några timmar nere i soffan, när jag vaknade i morse var det strömlöst. 
 
Och när jag kom till jobbet så var det strömlöst även där, en affär utan ström är ingen bra affär! Vi ägnade förmiddagen åt att tömma kylar, ta emot varor som vi inte kunde packa upp och åt att smyga runt hyllorna med ljus och ficklampor. Halv ett kom strömmen tillbaka på jobbet och då blev det fart. Alla kylar skulle fyllas igen, de matvaror som inte klarat sig skulle slängas, kassorna kråglade efter strömavbrottet, nya varor som skulle fram och dessutom en massa kunder! Någon riktig lunch belv det inte utan vi fick kasta i oss varsin färdigrätt i farten. När det var dags att gå hem var man alltså rejält trött och matt.
 
När jag kom hem var strömmen tillbaka och jag passade på att rida Szum på banan. Helt plötsligt vände all skit, Szum gav i dag en grym ridkänsla och var riktigt samarbetsvillig. Bland annat gjorde han ett par riktigt fina fattningar! Kan konstatera att han kan när han vill, om jag inte mins fel så var han väldigt fin även efter förra stormen, han kanske behöver en stormnatt för att vara tillräckligt genomblåst i huvudet? Dyr är han i kväll i alla fall!

Stormvarning!

Då var detstormvarning igen! Jag gillar verkligen inte när det blåser men det är det ju ingen storm som tar hänsyn till, om man ska tro vad alla på Ica sagt i dag så kommer bli nog blåsa bort totalt i natt. Det är klass 3 varning och låter rätt allvarligt, jag tyckte absolut att det var nog med Hilde och Dagmar.
 
Skipar ridningen i kväll, ska gå ut och kolla till hästarna och natta dom. Som tur var har jag ju lite pyssel inne att göra, har ju köpt färg så jag ska försöka börja riva lite tapet och sånt så länge det finns lyse. Har ju även fått Ridsport i dag så förhoppningsvis ska kvällen gå. Utgår frän att det inte blir många timmars sömn i natt men hoppas givetvis att det ska bli lugnare än befarat. Lär vara uppe och kolla hästarna några gånger och katterna får hålla sig inne i natt! Håll tummarna att vi överlever!

Födelsedag!

Ja ha, då var man ett år äldre igen! Har ju sagt att jag ska ha ett ridhus innan jag fyller 40 och att jag ska fira min 40års dag i mitt nya ridhus, alltså har jag nu 6 år på mig. Bäst att sätta fart! 
 
Självklart har jag hållt igång i vanlig ordning i dag med. Först red jag och Alida ut med Szum och tant, det gick väl ändå rätt bra även om Szum så klart både testade att stanna, backa, bocka och kasta sig iväg. Men eftesom det ändå slutade med att han var svettigare och tröttare än mig när vi var klar så är jag nöjd! Även Räkan fick gå ut en sväng, hon fick gå galoppstigarna (fast vi travade) och det var nog roligt för hon var väldigt pigg och taktade efteråt!
 
Hade lite lektioner på eftermiddagen, när jag kom dit så var det snö men 2.5 timme senare när jag åkte hem var snön borta och det blåste ljumma vindar. Vad är det här för vinter?? Snart jul och det känns som mars ute!
 
Väl hemma igen så blev huset fullt av fikagäster, jag fick massor av fina presenter, vi åt tårta och kollade in mitt nya hus. Den lilla detaljenhar jag inte berättat men jag har köpt en liten stuga som granne till min gård och precis bredvis ridbanan. Tanken är att det kanske kan bli någon form av boende eller liknande där under kurser och läger i framtiden. Vi får se, jag lovar att fixa någon bild framöver. I kväll har vi i alla fall spanat in huset lite närmare, spännande! Jag ahr tydligen varit snäll i år för jag har fått flera fina födelsedagspresenter, en verktygslåda, jättefina tomtar, grytlappar med kossor (samlar på kossor i mitt kök!) och en spargris där jag ska samla pengar till Räkans föl. Skulle nog behöva en spargris till ridhuset med, men den måste nog vara lite större!
 
 

Jag är ingen smart fåne!

Haft en dag på stan i dag, ovanligt, dessutom med min far -väldigt ovanligt!!
 
Red så klart lite innan jag åkte. Först Szum, han var lite överladdad i dag och letade spöken överallt. Fick kliva av och longera av det värsta eftersom kombinationen av en Szum som höll på krypa ur skinnet och klabbsnö på is inte var den bästa. Longerade lite utanför banan och kunde sedan sitta upp igen och rida där. Travade bara lite men han kändes jättefin. Red ut med tant, hon var också laddad men mest framåt, hon blev jättefin i formen på hemvägen!
 
Resten av dagen var jag i Östersund. Köpt mig en ny telefon, som jag inte alls klarar av (bli inte brydd om ni får något konstigt sms eller liknande), tanken är att jag ska kunna ta betalt med kort i framtiden. Men först måte jag nog gå en kurs hur telefonen fungerar... Förutom telefon så var baksätet fullt av färg, roller och annat bra att ha när man ska måla. Tanken är att jag ska måla om hallen på övervåningen i julhelgen. Självklart var jag även tvungen att kolla in den nya Hööksbutiken!
 
På hemväg stanande jag för en träff om Kvinnligt företagande. Var lite info om bidrag, Almi pratade och nägra företagare berättade om sig. Var inte så väldigt givande, men det är bra att synas i olka sammanhang. Nu är jag helt knäckt i skallen efter att ha försökt förstå min telefon. Måste nog sova på saken!

Rida som Kyra!

Kommer ni ihåg när jag hade varit på Jan Brinkclinicen och sedan tänkte att jag skulle rida som Jan Brink? I kväll har jag försökt rida som Kyra!
 
Det var Szum som fick äran att ridas, jag försökte väl inte att rida som Kyra men jag försökte jobba med det hon sa, framförallt angående sitsen. Hon pratade bland annat om hur man skulle göra med skänkeln för att inte klämma, något som ju Sara tjatat på mig mycket om med Szum och som verkligen gör skillnad på honom, och att man skulle "skumpa i takten". Så i dag ägnades en hel del tid åt att bara trava runt på spåret och koncentrera mig på att inte klämma, eller som Kyra sa att frigöra skänkeln, och på att skumpa. Jag kan lova att det skumpar på Szum! För hans del var det nog rätt bra jobb, han hade mycket spänningar i kroppen och huvudet så det var lämplig inledning att bara trava utan krav, efter det hade han slappnat av mycket och vi kunde jobba lite med annat också. Szum är ju som han är men han är faktiskt väldigt rolig att rida, ju bättre ajg rider desto bättre går han men man måste ändå hela tiden ha huvudet med sig. Det är en skör lina att inte jobba honom för mycket eller för lite, och att sätta lagoma krav. En utmaning helt enkelt! Är för övrigt nu ett år sedan jag köpte honom, det har gått fort och det känns som det fortfarande är mycket jobb kvar, men lite framsteg har vi ju gjort. Får försöka tänka på hur länge ajg bara kunde skriita runt utanför boxarna...
 
Finaste Szum-Brum förra vintern!
 

Fantastiska Kyra!

Då ska jag försöka sammanfatta Kyraclinicen! Jag hade höga förväntningar på den, och jag är väldigt kräsen på clinics både vad det gäller upplägg och innehåll.
 
Kyra ÄR fantastisk och jag är jätteglad att jag fick vara med och uppleva en clinic med henne. Men jag tycker inte att upplägget var riktigt bra. Temat var "Recept på samling", det höll hon bra på förmiddagen men efter lunchen pratade hon väldigt lite om samling även om de hästarna verkligne kunde samla sig. Det jag är mest kritisk till är att det var alldels för många ekipage och hästar. Visst det är roligt att se många fina hästar (fast så fina var inte hästarna faktiskt...) men jag tycker det blev rörigt och stressigt. Hade hellre haft färre hästar som hon hade kunnat jobba längre med, nu blev det även så att flera ekipage fick jobba med samma sak. Om jag minns rätt var det 10 ekipage, varav hon satt upp på två av hästarna. Hon började på ett spännande sätt genom att ha både en unghäst, en jättefin 4 åring, och en grand pri häst inne på banan samtidigt, intressant att se skillnad mellan samling och arbete på dessa två men jag hade gärna sett mer av dom.
 
Men förutom upplägget var det bra! Kyra har underbara jämförelser, hon är noggrann med sitsen och det blev en enorm skillnad på första hästen hon satt upp på så nog kan hon rida! Hon ändrade små detaljer i ryttarnas sits och vips så rörde sig hästarna helt annorlunda, så roligt att se! Själv satt hon upp på en häst som såg rätt pinnig och tråkig ut i steget (och rätt lik Räkan faktiskt, inte bästa eteriören men bra inställning), efter att hon hade arbetat hästen i en 10 minuter så började den böja på sin raka bakben och röra sig med schwung! Makalöst att se, bra ridning är som magi! 
 
Sen är det ju självklart alltid inspirerande att se fina hästar och ekipage på grand prixnivå, även om det är långt dit ännu för mig. Kyra påpekade flera gånger vikten av att alltid veta vart man var på väg, målet, och att alla ryttare och hästar skulle utbildas som om målet var grand prix. Detta för att få en korrekt grundridning, dessutom ger det en bättre, roligare och säkrare ridning även om ryttaren i framtiden bara vill rida i skogen. Och för de ryttare som kommer upp på de nivåerna underlättar det enorm att ha lärt sig rätt från början. För Kyra ser på det som att allt sitter i hop, tex. en bakdelsvändning är en förberedelse för galopppiruett, att minska traven är en början på piaff osv. Jag gillar den tanken, att vi ska utbilda alla ryttare, från att de kliver in på ridskolan första gången, med tanke på att de i framtiden ska rida grand prix oh vi ska utbilda alla hästar med målet att de ska gå grand prix!
 
Kyra sa många kloka ord, tex. är hennes jämförelse med jordgubbssylt oslagbar. Du kan inte förklara för någon som aldrig ätit jordgubbssylt hus det smakar, du kan förklara runt omkring, ungefär hur det smakar och vad det liknar, men exakt hur det smakar vet man inte förrän man smakat. Samma sak med ridning, du kan inte beskriva känslan utan den måste upplevas! När man har upplevt känslan, tex av hur det känns när häste går på tygeln,tar stöd eller gör ett rent byte, är det lättare att veta när man är på rätt väg och närmar sig, men hur ska man veta när man är nära när man inte vet vad amn letar efter? Man måste smaka på sylten för att veta hur den smakar!
 
Det var sjukt mycket folk på clinicen, långa köer till allt och det gick inte ens at gå på toaletten i lunchpausen pga alla köer. Lite opraktiskt kan jag tycka... Överlag dock en riktigt bra dag och nu är jag sjukt ridsugen, ska bara jobba på Ica nu sen så blir det ridning! Och får ni chansen att se Kyra -ta den, hon är fantastisk!
 
 
Ett vintrigt Strömsholm!
 
Det var bilar och folk överallt, här stallplan!
 
 
 

Frontalkrock!

Äntligen hemma igen! Har haft en jättebra "minisemester" men hemresan blev lite mer äventyrlig än jag hade tänkt mig!
 
Resan ner gick bra även om det var som att köra på tvättbräda stundtals, märks att de fått mycket snö på kort tid längs kusten! Sov på hotell i Västerås och i dag har jag varit på clinic på Strömsholm för Kyra! Självklart jättebra och jag är väldigt ridsugen just nu, mer om Strömsholmsbesöket och Kyra kommer i ett senare inlägg, det är alldeles för sent nu! 
 
På hemväg stannar jag och tankar i Tärnsjö, efter att ajg har tankat ska jag bara åka fram en liten bit och parkera utanför ett fik. Det kommer en bil runt hörnet i lite högre hastighet än jag har, eftersom ajg kryper fram. Han kommer rakt emot mig men jag tror ju givetvis att han ska väja för mig, det äre nstor parkering med massor av plats. Men han gör inte det! Jag hinner bromsa och står still när han kör rakt in i min front!! Det är liksom inte sant, här är jag på en stor parkering med massor av plats och han kör rakt in i mig! Men det är sant, som tur var så höll min bil rätt bra och jag kunde fortsätta resan norrut om än lite fördröjt av att vi fick skriva skadeanmälan. 
 
Kom hem strax efter 23.00, resan tog ju lite längre tid än jag tänkt mig.. Då kom jag hem till ett kallt hus, tre hästar som nog knappt märkt att jag varit borta men till tre katter som var glada att se mig! Nu eldar jag för fullt, förhoppningsvis får jag upp värmen i huset lite under natten, tills dess är det bara att sova. God natt!

Tålamodsprövande!

I dag har hovis varit här så nu har alla hästarna alla skor igen, i dag var det Szum och tants tur. Att sko Szum är tålamodsprövande, han är egentligen inte så dum men det är tydligen väldigt svårt att stå still, speciellt när man måste stå still med hela kroppen samtidigt! Som tur är har jag en förstående hovis som står ut med Szums myror i benen. Efteråt tömkörde jag honom lite, han var väldigt laddad så det var nog bra. Känns skönt att han och tant nu även har snösulor, nu jäklar ska vi rida och träna. Men det får bli efter helgen, för nu drar jag och tittar på Kyraclinic! Kyra Kyrklund ska till Strömsholm i morgon och jag ska dit, det ska bli så kul! Rapport kommer i morgon kväll!

Snöunderlag!

Äntligen lite vinterväglag och lite snö att rida i! Även om vi haft lite snö tidigare så har det varit väldigt lite, det är fortfarande inte mycket men tillräckligt för att få vinterkänsla när jag red i kväll. Jag och Räkan var ute en sväng i mörkret efter jobbet och det var verkligen mysigt med snö i träden och små, väldigt små, snödrivor! Ännu ett tag kvar tills vi kan snöpulsa men detta kommer göra mycket för underlaget och i morgon skadet bli spännande och se hur banan är!

Snart treårstest!

Har du en tvååring som du planerar att visa på treårstestet i maj? Då är det hög tid att sätta i gång med den!
 
Det kan kännas som det är långt itll maj men tiden går fort och det är mycket som ska hinnas med. Jag tycker det är viktigt att börja med sin unghäst i tid så man inte behöver stressa, att den får viloperioder och att det finns tid för eventuella bakslag eller skador.
 
Treårstestet består av tre moment, dels visning av exteriör och gångarter vid hand, dels lösgalopp och löshoppning samt ett frivilligt ridprov (dock kan din häst inte få ut sitt eventuella diplom om den inte klarar ridprovet). Ridningen kräver givetvis förberedelser och träning även om ridprovet är enkelt (du ska kunna rida hästen i alla tre gångarter i båda varv), det är bra om hästen är riden i en okänd miljö vid något tillfälle innan så man vet hur den fungerar och reagerar. Annars är löshoppingen det som kräver mest förberedelser, jag tycker det är bra om man börjar med löshoppningen i tid -gärna några gånger redan när hästen är två år. I början handlar det mest om att hästen ska förstå systemet och vad det går ut på. Man börjar ju givetvis med låga hinder och jag tycker inte att man behöver hoppa på maxhöjd så många gånger, utan vid ett par tillfällen under våren kan man låta hästen hoppa lite högre för att sedan de sista gångerna innan testen hoppa lågt och enkelt igen. Tycker också det är önskvärt om man inte löshoppar så mycket sista tiden innan testet för då finns det risk att hästen lessnar. På testet ska hästen komma in på banan och tänka"Det här känner jag igen, det här kan jag, dom här hindren hoppar jag lätt, jag är bäst!" För att uppnå det så krävs rätt matchning, vilket både kräver fingertoppskänsla och erfarenhet.
 
Något man kanske inte alltid tänker på är att det krävs kondition och ork hos hästen på treårstestet, dessutom ger en välmusklad och vältränad individ ett bättre intryck och därmed bättre poäng. Den konditionen byggs dels genom inridningen och dels genom lösgalopp och löshoppning. Jag vill gärna rida unghästarna mycket ute i skogen med andra hästar, det ger både kondition och styrka men kräver ju givetvis att man är klar med inridningen i tid och inte veckan innan. Longering, tömkörning och framförallt stora, kuperade hagar att busa med kompisar i ger också konditon och bygger upp.
 
Som ni ser finns det många och goda anledningar till att börja med sin unghäst i tid. Detta gäller ju givetvis även om man har en blivande 4åring som ska visas på kvaliten eller kvala till 4 årschampionatet, börja i tid för sen går det fort!
 
Om du vill ha hjälp med utbildningen eller inridningen av din unghäst så är du välkommen att höra av dig, oavsett om du har en tvååring som ska visas, en äldre häst som ligger efter i utbildningen eller någon annan häst du behöver hjälp med. Jag kan även hjälpa dig med förberedelserna för treåstest eller kvalitetsbedömning, eller om du vill ha hjälp med till exempel löshoppning. Du är alltid välkommen att höra av dig!
 
Jag och Sickan på treårstestet 2011
 
 
 

Uppsittningspall!

Jag sitter alltid upp med pall och det är något jag rekomenderar alla att göra! Själv är jag tvungen sedan jag fick problem med ryggen men man ska ju självklart börja använda pall innan man får problem för att undvika dom. Att sitta upp med pall skonar ryttarens rygg, hästens rygg och sadeln!
 
Men det är viktigt att ha rätt pall! Den ska vara stadig och säker, jag har varit med om, sett och hört om alldeles för många incidenter där hästar trampat in i, fastnat i eller tippat pallen. Dels kan hästen skada sig eller ryttaren, och den kan även blir rädd så man får problem att sitta upp i framtiden.
 
Jag är jättenöjd med den pall som jag köpte för ett år sedan. Den är lagomt hög (finns i flera höjder), står stadigt och stabilt, man orkar bära den men den blåser inte i väg. Hållbar, hästarna kan sparka på den eller sätta upp hoven på den, det finns inget som dom kan fastna i och inga vassa kanter. Man står stadigt på den, utan aatt halka, och den känns verkligen trygg och säker. Dessutom tål pallen att stå ute i kylan. Med unghästarna som ska ridas in är det verkligen jätteviktigt att man har en säker pall. Jag använder ju pall direkt när jag börjar med insittningen av unghästarna och tycker att det blivit stor skillnad för mig när jag skaffade denna pall. Nu har jag köpt en ny, likadan pall att ha på ridbanan. Man sitter ju ofta upp även på banan och jag vill ju kunna jobba med insittningen av unghästarna på banan. En lila pall blev det denna gång, snyggt!
 
Pallträning med Cadde utanför boxarna i våras!
 
Min nya pall till ridbanan! Visst är den fin?
 
 
 

Äntligen snö!

Äntligen snöar det, som jag har längtat! Antar att jag kommer ångra mig i morgon bitti när jag måste skotta men för mig är snön verkligen efterlängtad. 
 
I dag har jag ridit ut med Räkan, en rätt lugn sväng men vi var bara tvugna att galoppera lite på hemvägen där underlaget tilllät det! Sen tömkörde jag Szum på gräset, gick rätt bra och han var dagen till ära rätt lugn. Tant red jag på en stor lägda där underlaget var riktigt bra, även med tappsko, vi red lite galoppjobb och tant var på hugget!
 
I dag kom mina sockerbitar, dom var verkligen jättefina och annorlunda. Jag hoppas dom ska vara lika bra som dom ser ut! En uppsittningspall till ridbanan kom också, lila så den ska matcha till sockerbitarna. Inte utan att man blir väldigt rid och hoppsugen så kvällens snö kom verkligen lägligt!
 
 

Stilhoppning?

Debatten om stilbedömning på ponnySM härjar vilt i bloggar, debattartiklar och på Facebook. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det hela... Om jag har förstått det rätt så handlar det mest om att det bara är kategori b som har stilbedömning som avgörande på SM och att problemet är att det inte är lika för alla kategorier. Och det kanske inte är bra att det är så, men det finns en policy från Riksidrottsförbundet om att barn under 12 år inte ska tävla så det kanske inte behöver vara lika för alla kategorier? 
 
Det har kommit fram många bra förslag i debatterna, ett var att ha kvalen till ponnySM i stilbedömning och därigenom har ryttarna bevisat att man kan rida tillräckligt bra för att rida mot klockan under SM sedan. Kanske inte så tokigt? Ett annat förslag var att det skulle krävas att man fick ett antal godkända ritter av domare/överdomare i varje klass innan man fick gå upp en klass, detta skulle gälla redan från lokalklass och även på storhäst. Kan nog vara en klok tanke. Många har påpekat att det är bra med stilbedömning men att det borde införas tidigare, inte på SM utan redan i de lägsta klasserna där ryttarna börjar tävla. Och det känns ju väldigt logiskt! 
 
Jag tror att många är väldigt överens med mig att ridningen och då framförallt grundridningen måste bli bättre hos våra ryttare. Vi måste komma i från busridningen för att både höja säkerheten för ryttarna och för att ge hästarna bättre förutsättningar, och vill Sverige fortsätta ha framgångar internationellt så måste vi fundera över vad som krävs av ryttarna för att nå dit. Där räcker det inte att rida fort, utan man måste rida BRA! Generellt tror jag vi måste bli bättre på grunderna, på att arbeta hästarna korrekt, på ridningen mellan hinder och på hästhållning, utbildning och hästkunskap i allmänhet. Vill man bli bra så räcker det inte att kunna gasa runt en bana snabbast, man måste kunna hitta bra hästar, utbilda dom bra hästarna rätt och kunna matcha dom bra hästarna så dom håller och utvecklas. Den mesta tiden med hästarna är vi utanför tävlingsbanan, men jag tror vi måste få in mer av detta i tävlingsmomentet -och hur gör vi det?
 
Stilbedömning behöver inte vara så dumt, jag ser gärna mer av det från de lägsta klasserna på både ponny och stor häst. Kanske lägga in klasser med idealtid? Det ökar ryttarnas känsla för tempo. I dag kvalar man för att få starta i tex. 1,30m på stor häst, dessa kval kanske inte bara ska vara att man ska rida visst många felfria 1,20 utan även att man ska få en bedömning av domaren att man rider vettigt och i balans? Man kanske skulle införa pris till "dagens snyggaste runda", "klassens bästa inverkan" eller dagens "fair play" ryttare? Alltså utmärkelser i de ordinarie klasserna? Kanske en stilbedömningscup på lägre nivå? På ponny finns Mountain Horsecup med final på SM men på stor häst finns inget vad jag vet.
 
Men det viktigaste är ändå att försöka ändra på träningen mellan tävlingarna. Tränarna har en jätteviktig roll, att matcha ryttarna rätt och att verkligen lära ut grunderna! Inte låta ryttarna hoppa högre än de är mogna för, motivera till att de lär sig rida dressyr också och hjälpa till att hitta rätt och lämplig ponny eller häst till varje ryttare. Vi behöver nog lägga mer tid på att rida för tränare (eller en utbildad ridläare för den delen!), och det är viktigt att tränarna håller sig uppdaterade och vidareutbildar sig. Vidare så tror jag det är viktigt med bra utbildade hästar och ponnyer, så även hästutbildarna har en viktig roll. Tyvärr råder det lite brist i Norrland på både bra tränare och bra hästutbildare, men det ska vi försöka ändra på! 
 
Vad tycker ni?
 
 

Whiskyröst!

Har mer eller mindre tappat rösten, är nog på gång att bli förkyld men vägrar att erkänna det. Vaknade i natt av hosta men förnekar det ännu -klart jag är frisk!
 
Haft en lugn dag -kanske lämpligt om jag nu håller på bli sjuk? Har en liten grej på gång, vill inte säga något än men det kommer, och förmiddagen ägnades åt detta. Sen kom Alida, vi skulle rida ut med Szum och tant men jag fick börja med att dra av Szum en sko som satt i en söm bara. Så vi fick hålla oss till skritt och från vägen, och det var väl kanske lika bra för även tant hade tappat en sko innan vi var hemma. Har haft mycket problem med skor och broddar denna skoperiod, det är ju väldigt hårt ute och de nöter helt enkelt bort sömmarna! Tant har även nött ut sina broddar så det var bara någon millimeter kvar av dom! Helt otroligt! Det är dags för snö nu! Hur skrittturen gick? Var ju ett tag sen jag var ute något mer rikigt med Szum men det gick bra, han var lite på tårna och försökte bocka ett antal gånger men bara jag hinner ta tag i honom och säga i från så låter han bli! Nu kommer hovis till helgen och sen jäklar ska Szum få komma i gång på allvar!
 
På eftermiddagen hade jag några lektioner, även om det bara var någon timme så blev jag frusen och genomkall. Nu ska jag försöka få upp värmen igen och sen kanske försöka göra något vettigt inne, har en tapet som jag funderar på att riva bort och förbereda för målning. Kanske kan vara lämpligt i kväll?

Hemmapysseldag!

Blev en hemmapysseldag i dag. Egentligen var planen att åka med Szum till ridhuset men + 5 grader i morse avskräckte och fick sedan rapporter om att det var halt så det kändes som det var bättre att vara hemma. Sen visade sig att Szums skor var lösare än allt löst så det var kankse lika bra att vi stannade hemma. Låter fint när vi rider, som en hel orkester!
 
Har grejat lite här hemma, burit upp bommarna till ridbanan, gjort fint i lösdriften och fått hjälp att inställera värmebaljorna i hagarna. nu hoppas ajg att det ska fungera och att inte Szum får för sig att massakera den. Inte för att han brukar göra sånt (fast han tycker om att undersöka saker ganska hårdhänt...) men ändå...
 
Red ut tant, till hennes (och även min) stora lycka så hittade vi skogsstigar som var mjuka nog att galoppera på! Red sedan Szum och Räkan på banan. Den lilla snö som kommit har fastnat på isen så i dag var det mycket bättre underlag, fortfarande lite hårt men inte halt. Det började inte alls bra med Szum, jag red dåligt och hästen gick därefter, men som genom ett under (eller ett tyst skällande på mig själv) så förbättrades ridningen och helt plötsligt gick hästen som den sklulle också. Visst är det märkligt? Räkan var inte lika på hugget som sist vi dressyrade men kändes ändå fin på slutet. Vi red ett kort och lätt dressyrpass och jag måste säga att hon känns oväntat bra med dräkighetsmagen och ingen trimmning utan mest lufs i skogen sista halvåret. 
 
Värmebaljan installerad i lösdriften!
 

Riskerar vi att fodra ihjäl våra hästar?

Magsår, kolik, fång, fetma, foderstrupsförstoppning, överbelastningshälta pga övervikt, hosta... Det är bara några av de sjukdomar och åkommor som våra hästar kan drabbas av på grund av utfodringen! Att ha kunskap om foder, utfodring och hästhållning borde vara en självklarhet för alla hästägare men tyvärr så är det inte så utan det finns stora kunskapsluckor, och i vår vilja att göra väl blir i bland alldeles fel...
 
Som jag ser det finns det några punkter där det ofta brister:
 
1. Att många hästar står på för stora kraftfodergivor och för lite grovfoder. Kraftfoder är bara en komplettering när grovfodret inte räcker till. Om du vill banta hästen så ta först bort kraftfodret innan du drar ner på grovfodret. Minsta giva grovfoder är 1 kg ts per 100 kg häst, det är ett absolut minimum och man rekomenderar 1,5 kg ts per 100 kg häst vilket blir ungefär 9 kg på en liten stor häst om man ger torrhö. Om din häst är lättfödd så kan du byta ut grovfodret mot ett med mindre näring i, senare skördat, eller kanske byta ut en del av givan mot halm. Genom att fodra i sk. slow feedingnät så kan du förlänga ättiden för den häst som inte ska ha så stora givor.
 
2. Att vi alldeles för lätt går på reklam och goda råd om kraftfoder, tilskott och mirakelpulver. En del av dessa tillskott är inte bara onödiga och väldigt dyra, utan dessutom skadliga! Helt sjukt att man kan sälja c-vitamin till häst, då hästar själva producerar c-vitamin... Och att det finns kraftfoder som saluförs till fånghästar och lättfödda ponnyer, dessa hästar ska ju inte ha kraftfoder överhuvudtaget! Var noga med vad du lägger dina pengar på och vad du stoppar i din häst, finns det vetenskapliga bevis för att det fungerar? Och är det dopingklassat? 
 
3. Att många hästägare i dag inte vet vad som är normalhull är! Vi har ändrat våran syn på normalhull och accepterar tjockare hästar i dag än man gjorde förut. Förr sa man att man skulle ana hästens revben när hästen var i rörelse, i dag talar man oftast om att man ska känna hästens revben men inte se dom. Viktigt att man känner efter revbenen strax bakom sadeln, där schabraket ligger. Det kan även hända att man blandar i hop en muskelfattig häst med en tunn, om hästen saknar muskler men är i bra hull (alltså över revbenen) så är det protein som saknas inte enregi. För att bygga muskler behöver protein och rätt träning, ofta ser man hästar som är i överhull i tron på att de "är maffiga och välmusklade" när de egentligen är feta! För tunna och magra hästar är givetvis inte alls bra heller men man ska komma i håg att i det vilda så är det vanligare med tunna hästar än feta, hästar är inte gjorda för att vara överviktiga! 
 
4. Våra hästar rör alldeles för lite på sig! Hästar är gjorda för att röra sig många mil och timamr varje dag, den större delan av tiden i ett lugnt tempo men med vissa ruscher. Dagens hästar är mycket stillastående och de flesta rids mindre än en timmer per gång och kanske bara några dag i veckan. Dessutom då ofta på ett ensidigt underlag, i ett ensidigt arbete, i en ensidig arbetsform och kanske med en sned eller överviktig ryttare, och sen undrar vi varför inte våra hästar håller..? Men det är en annan fundering som jag ska ta en annan dag!
 
Jag efterlyser mer kunskap och mer sunt förnuft! Som det är nu så riskerar vi att fodra i hjäl våra hästar! Visserligen i ren välvilja men med mer kunskap om foder, hästhållning och hästen som varelse så kan vi öka hästarnas välmående och dessutom spara tusenlappar på både veterinärräkningar och onödiga tillskott!
 
Mina egna hästar går på lösdrift med fri tillgång på hösilage och inget kraftfoder. Räkan som är dräktig får extra tillskott på mineraler och selen och kommer givetvis få tillskott av kraftfoder längre fram i dräktigheten. De hästar som kommer hit får också gå på fri tillgång om de fungerar på det, annars så utfodrar jag tre-fyra gånger per dag med så stora grovfodergivor som möjligt. Under hösten har jag provat slow feedingnät inne till ett par hästar som åt snabbt men inte behövde så mycket mat och det fungerade bra, jag är inte heller främmande för att blanda in halm i fodret om det är hästar som behöver bantas. Hästarna rids cirka fem dagar i veckan och jag försöker variera underlag och arbete så mycket som möjligt. Tycker själv att mina hästar är ganska lagom i hullet och fina i kroppen.
 
Så tycker jag, hur tänker och gör ni?
 
Man kan även använda höet till att vila i! Gandalf, Szum och Taggen i höstas!

Tjockmage!

Jobbat på Ica, på kvällen red jag ut med Räkan i mörkret. En tur med ganska mycket trav men ingen press, var lagom för både Räkan och mig i dag. Tycker att Räkan börjar bli väldigt rund över magen, ska försöka fota henne i veckan så ni får se tjockmagen! Tänk att det fortfarande är mer än fem månader kvar till beräknad fölning, hur tjock ska hon inte vara innan det är dags?

Första advent!

Första december och första advent i dag, men vart är vintern? Jag kommer antagligen få äta upp det här inlägget men nu vill jag ha vinter! Plusgrader, blåst och sten hård mark är ingen vinter, och definitivt inget roligt ridväder!
 
Började med att rida Szum, just då både snöade det och blåste, insåg rätt snabbt att underlaget var bättre utanför banan än på den där den lilla snön dolde isfläckarna. Vi red lite dressyr runt en rishög bredvid banan, till Szums stora förtvivlan fanns det både grästuvor och ojämnheter så han var tvungen att hålla reda på sin stora kropp, detta innebar vissa problem i början men efterhand blev det bättre och stundtals kändes det riktigt bra! Han ger verkligen en fin ridkänsla när han slappnar av och koncentrerar sig, och det gör han ju när jag rider bra. Bra ridning handlar ju faktiskt inte om att ha de bästa förutsättningarna, utan kanske mer om att göra det bästa av de förutsättningar man har. Med det tänker jag att man inte behöver ha ett ridhus eller en dyr sadel för att rida bra, utan bra ridnig handlar om att utveckla och göra det bästa av hästen oavsett!
 
Efter några timmar på Ica, med glitter i håret, där vi spelat julmusik och bjudit på glögg så red jag ut med tant när jag kom hem. Det blåste rejält men det är ju inget som bekommer en gammal dam som henne. Efter ridningen var det fika hos en vän så nu har jag ätit så många toast med guacamole att jag nog inte behöver äta på en vecka minst!

RSS 2.0