Snödrev!

Så var det mycket snö igen, härligt!
 
Blåste fortfarande ordentligt i morse men på dagen var det riktigt fint med sol och vindstilla, men då var jag ju på jobbet. Tog Wasabi i töm först på morgonen och det blev mest avrastning. Hon var laddad i blåsten och inte blev det bättre av att kompisarna i hagen bredvid busade och stökade, så vi trav jobbade tills hon kunde trava lugnt i rund form. Red Chokladen sen på slingan, som hade drivit igen så den bitvis inte syntes, hon höll sig i alla fall lugn i blåsten och var riktigt fin att rida!
 
Sen Ica och efter jobbet gjorde jag kebab till middag, och när jag kom till stallet så fick Grå jogga lite i töm och så red jag Clarinett. Egentligen ett ganska lugnt dressyrpass men ett par decimeter snö gjorde ju att det blev lite jobbigare. Efter ridning och nattning så blev det lite bokföring också, men nu har jag gett upp för i dag!
 
Wasabi i morse!
 
Så här såg det ut på jobbet i morse, man kan tro att det spökar men det var en automatisk påfyllare på hyllan som gått sönder så schampoflaskorna hade kastas i väg. Så igår skurade jag öl, i dag schampo så det är i alla fall omväxlande! 

Snö igen!

Igår var det mest jobb. Snöade hela dagen och i natt har det blåst, så nu är det vitt! Det är ju bra! 
 
Jag longerade Zayats på morgonen innan jobbet. Dags för henne att komma igång igen efter en vecka vila. Se efter jobbet åkte jag och hade en lektion och tömkörde en häst. Sen var det bara nattning av hästar att göra, blev risgrynsgröt till sen middag och sen tittade vi på en gammal Beckfilm jag inte hade sett. Nu ny jobbdag!
 
Bea och Szum är ganska gulliga ihop i hagen!
 
Zayats på banan! 

Fredag!

Fredag och sol!
 
Jag började i stallet på morgonen och red först Lemonaden på spåret bredvid banan och sen Clarinett på den lite längre upptrampade slingan. Sen fika och till jobbet.
 
Efter jobbet och mat så red jag dressyr med Chokladen. Kändes riktigt fin på slutet men jag har av någon anledning svårt att vara riktigt nöjd med henne. Hoppas på att hon kan gå träningen nästa helg för jag tror att vi behöver det nu!
 
I morgon väntar mer jobb, så bara att ladda om!
 
Soligt när jag red Clarinett! 
 
 

Hovslagardag!

Trots en fläskläpp, några blåmärken och trasiga glasögon har det gått ganska bra i dag. Men det är en pärs med skoldagarna måste jag säga!
 
Uppe tidigt och träffade Linda i stallet, och 7.50 hade vi lastat och var på väg med Clarinett och Grå till Nisse, sen hann vi även köra dit Bea och Wasabi i god tid innan hovis kom. Grå fick skor fram, provar flappskor och ser om de sitter lite längre. Hon skötte sig utmärkt och hovslagaren kunde även verka henne bak utan problem. Sen fick Clarinett skor runt om, hoppas att hon håller reda på dom nu men vi fortsätter med flappskor fram.
 
Innan jag körde tillbaka Clarinett och Grå så skulle jag ge Wasabi Domosedan, och det var då jag lyckades  Li knockad två gånger!!! Först så jag fick fläskläppen och sen så glasögon gick sönder, men vi fick i henne det till slut. Men hon börjar vara så bra med själva skoningen att det är mer stök att ge Domosedanen så snart får hon klara sig utan den!
 
Jag körde hem Clarinett och Grå medan Bea skoddes och så fick Wasabi framskor och även två av Nisses hibgsat verkades. Sen fikade vi innan det var hemkörning av Bea och Wasabi, mockning av transport och boxar och så åkte jag och Linda upp på byn och köpte pizza. Vi var alla sega och trötta så det blev några koppar kaffe innan jag var igång igen och tillbaka i stallet. Då tog jag Szum i töm och sen nattade dom. Nu har jag hunnit med lite bokföring innan jag körde fast där och gav upp. Nu duscha och sova!
 
 

Mer sol!

Vårvintervädret håller i sig! Så fina dagar!
 
Lite segt att komma igång i morse, men sen mockning av två lösdrifter och ridning. Red Chokladen och Grå på slingan, när jag red Chokladen insåg jag hur lik hon och Wasabi är varandra. De gör precis samma grej när de drar ner huvudet och trycker upp ryggen, deras mamma gjorde lika också. Men Chokladen var i alla fall lugnare än Wasabi var igår. Grå var spänd i början men det släppte och då blev hon piggelin i stället! Sist red jag ut Clarinett en sväng.
 
Sen gjorde jag köttfärssoppa till mat, gjorde sånna mängder att vi nog får äta det i en vecka, tur att det är gott! Sen i väg på ett par lektioner och hämtade upp en sadel som ska provas på en häst åt en kund. Sist red Linda hemma, hon hoppade lite gymnastik och studs med Bea! Sen lite förberedelser för i morgon som att sätta in inredningen i Nisses transport och mocka några boxar. Så avslutade vi med fika. Nu sova för det är tidig morgon i morgon när hovslagaren kommer!
 
Fantastiskt väder, här Chokladen!
 
Chokladens skugga!
 
Grås pigga öron! 

Solig tisdag!

Vårvinterväder igår igen!
 
Började i stallet med mockning av lösdrift och sen ridning. Red Lemonaden och Wasabi på det kortare upptrampade spåret bredvid banan. Wasabi bjöd på en del drama i form av bokningar, lek i snön, allehanda studs och bus, men båda hästarna kunde i alla fall trava lite på spåret även om jag avslutade Wasabi med lite trav på banan för att få lite längre travsträcka utan stök. Sen var jag slut så Clarinett fick skritta i skogen bara.
 
Sen fika, ombyte och i väg till Sollefteå. Tandläkaren först och sen inhandling av foder, spån, mat mm och avslutade på Ica med att hämta paket. När jag kom hem så åt vi grillad kyckling och potatisgratäng, och sen var jag helt knäckt. Var nog tandläkarbesöket men jag var trött, frusen och fick ont i kroppen. Vi tittade lite på en digital föreläsning om inavel och Linda kom förbi och fikade. Sen nattade jag hästarna och efter det blev jag piggare och kände mig inte sjuk längre!
 
Ny dag och nya tag i dag!
 
Soligt när jag red Lemonaden!
 
Lite sol även uppe i skogen med Clarinett! 

Årets fattigaste dag!

24e januari brukar sägas vara årets fattigaste dag, det märktes på Ica igår där det var väldigt lugnt. Själv inser jag att jag kommer att ha fler fattiga dagar det här året också!
 
Jag longerade Chokladen på morgonen, bland annat över höga travbommar. Sen efter jobbet så red jag Grå, tog till och med på dressyrsadeln! Hon stod emot lite i galoppen igår men vi fick till en höger ändå, känns som att det håller på att lossna med högergaloppen, och galoppen generellt som ju varit mycket tvärstopp och bock på banan.
 
Nu ny dag och lite andra planer än normalt i dag. Men börjar såklart i stallet!
 
Chokladen på morgonen med den fantastiska himlen i bakgrunden! 

Vårvinterväder!

Söndag och vårvinterväder, i januari! Alldeles för tidigt, men härligt ändå!
 
Red Wasabi och Clarinett på förmiddagen. Wasabi på banan och jobbade med traven, först lätt kaos med stopp, hopp och tre travsteg i taget, sen ramlade polletten ner och hon travade flera varv åt båda håll, och då känns det ju så väldigt lätt och bra! Gäller bara att vänta ut kaoset! Sen red jag Clarinett på slingan, lite lätt konditionsjobb.
 
Hann med lite fika innan eftermiddagens lektionsrunda. Den började hos ardenner jag hjälper till att rida in, i dag travade jag lite på henne och så avslutade vi med att dottern i familjen satt upp och red lite. Väldigt trevlig häst, men stor! Sedan vidare för ett gäng lektioner och avslutade hemma med att jobba Bea i töm åt Linda.
 
Sen gjorde jag pizza så sen middag, även Linda stannade och åt pizza och drack kaffe och såklart blev klockan mycket! Nu sova och ladda för jobbdag i morgon!
 
Så duktig Wasabi i solen i dag!
 
Vårvinterväder när jag red Clarinett på slingan! 

Lördag!

Bra med ledig lördag så jag hann ta igen lite av det jag inte hann i veckan!
 
Mest lagt rid på hästarna igår. Började med att ta Wasabi i töm, och sedan red jag Grå på det kortare upptrampade spåret. Det behövdes trampas upp igen och hon behövde trava bort lite energi, vi försökte jobba galoppen också men det blev mest skutt och hopp av olika slag.
 
Sedan rd jag Chokladen, red dressyr och hade tagit bort nosgrimman och satt på novabettet, som jag red på när hon var yngre. Och jag måste säga att det var mycket bättre, mindre tjafs med bettet och bättre stöd och kontakt. Så ska rida på det ett tag nu. Hann även longera Szum innan det var dags för en träning.
 
Hade ett ponnyekipage som fick träna på tempoväxlingar och hoppa lite studs, hennes lillasyster var också där med en ponny som behövde träna på att åka bort, de var inte med på själva träningen men red på banan och över bommarna lite. Två små söta ponnyer samtidigt och mina hästar höll span från hagarna!
 
Sen middagspaus, gjorde laxbitar med potatis och rödlökssås. Gjorde ett ryck till i stallet och red Lemonaden, jobbade bara lösgörande i skritt. Vill att hon ska slappna av lite till innan vi börjar med travjobbet. Avslutade kvällen med en semla, tyckte att jag var värd det!
 
Wasabi i töm, det snöade när vi höll på men sen lugnade det sig.
 
Grå innan avsittning!
 
Hon blev svettig och var såklart tvungen att rulla sig i höet!
 
Nöjd Choklad tillbaka med sin gamla bettlösning igen! 

Motivationsbrist!

Det är lätt att tappa motivationen, vädret är växlande och underlag och förutsättningar ändras hela tiden. Jag hade köpt biljetter till två clinics under januari och februari för att få inspiration, de blev såklart inställda pga coronan, inte så oväntat men tråkigt ändå. Men nu har jag anmält mig till en dressyrträning och en digital kurs, det är ett ridlärarkonvent med föreläsningar inriktade mot ridlärare, intressanta ämnen och bra föreläsare så det ska bli roligt!
 
Igår efter jobbet var det motivationsbrist. Jag hade fixat snabb middag men kom ändå till stallet sent så det blev bara en häst riden, nästan -15 grader så dessutom kallt igen, även om det inte ska hålla i sig så länge nu. Red ett lätt dressyrpass med Clarinett och sen fick det bli kväll. Hoppas på mer ridning i helgen!
 
Jag tog i alla fall och gjorde en plan för varje häst, med mål, checkpunkter och övningar att jobba extra med för resterande del av januari och februari blir spännande att se om jag uppnår allt! 

Bortblåst!

Jag var så laddad för att ha en heldag hemma och rida en massa. Man kan säga att det blåste bort!
 
Blåst jättemycket i dag, lite lugnare på förmiddagen men sen drog det igång igen! Jag mockade och spånade två av lösdrifterna först och tog Lemonaden i töm sen. Linda kom och vi red ut Bea och Zayats i skogen, skulle tro att Zayats är rätt trött nu då det var mycket snö, jobbiga backar och dessutom höll Bea upp tempot då hon var på tårna. Jag tror faktiskt att det börjar bli dags för en vecka vila igen för Zayats, hon har utvecklats mycket sen förra vilan och har mycket att smälta nu!
 
När vi kom tillbaka ökade vinden igen och jag tog bara Grå innan jag gav mig. Grå fick gå ett lättare pass på banan och bara jogga igenom och bli loss. Grå är egentligen vindkänslug så kanske inte rätt häst att ta, men jag kom ihåg att sätta på henne luvan (har haft en idé om att hon skulle vara lugnare i blåst med luva, men aldrig kommit ihåg att testa innan), och jag vet inte om det var därför men blåsten var inget problem.
 
Sen lite fika och så åkte jag och Linda på Hammarn. Köpte foder till hästar och Nisses hundar, och gjorde lite andra ärenden. Vi gjorde sen mat, morötter, sötpotatis och klyftpotatis i ugn med pepparbiff och flankstek till. Blev riktigt bra, avslutade med kaffe, kladdkaka (köpt...) och grädde. Sedan nattning av hästar och lite bokföring och nu ladda för jobb i morgon!
 
Lemonaden i töm på banan!
 
Zayats väntar på ridturen!
 
I skogen med vind i manen!
 
Grå med luvan! 

Vårväder i januari!

Januari och det känns som vår ute! Det är nog för bra för att vara sant och jag tycker att det är bättre att det är vinter när det ska vara vinter och vår när det ska vara vår!
 
På förmiddagen innan jobbet så red jag ut Chokladen i skogen. Det var fågelkvitter och plusgrader och kändes som vår! I skogen var det ganska mycket snö, Chokladen var lite småirriterad och höll på att greja en del med arr klia huvudet, skrapa i snön och köra ner mulen, och till slut så kunde hon inte hålla sig utan la sig! Det är ju säkert 4 år sedan hon sist la sig med mig i snön men det är något hon gjort förut, även hennes mamma... Nu valde hon ett dumt ställe, nerförsbacke och trångt men det gick bra. Jag kunde även klättra upp igen och rida hem, men nog är det lite spännande varje gång man rider...
 
Efter jobbet blev det inget ridning, plusgrader och rejäl blåst. Dessutom blev vi stående på vägen hem från jobbet då en lastbil hade fått stopp i en backe och vi inte tog oss förbi, vi fick vänta tills det var sandat och han gick hjälp upp, så var inte hemma förrän strax före 19. Så Linda och jag nattade hästarna och sen fikade vi i stället. Planen är att rida en massa i dag men det blåser gräsligt mycket även i dag så i får se vad som går att göra!
 
Från min och Chokladens tur, innan hon la sig! 

Prestationer!

Fortfarande irriterad på alla dumma kommentarer efter gårdagens idrottsgala, hur svårt kan det vara att förstå att det är en prestation att få tre ryttare och tre hästar att vara som allra bäst precis i en OS-final? Och hur svårt kan det vara att förstå prestationen i att få 550 kg muskler och vilja att samarbeta och prestera tillsammans med dig? 
 
Nog om det, här hemma är det prestationer på helt annan nivå! Efter mockning av lösdrift så longerade jag Dajmen och Szum innan jag började rida. Zayats red jag på banan och hon fick trava över bommar. Hade lagt en travbomserie mitt över banan och när hon travat över den på bra sätt från alla håll så fick hon skritta ett varv på spåret bredvid banan och sen ner till stallet. Ingen mening att tjata runt på banan med unghästarna när de gör rätt! 
 
Sen Wasabis tur och även hon fick gå på spåret. Sist jag red där var det ju ganska stökigt, och det började lika även i dag. Hennes metod att ta sig genom snödrivan är ju minst sagt speciell, en blandning av bockning, vifta med framben och försök att lägga sig. Två försök krävdes för att komma igenom snödrivan som hade en upptrampad stig, ingen annan häst har haft problem eller har behövt döda hela snödrivan... Första varvet på spåret var lite stökigt men det blev bättre sen och vi kunde även trava på ett riktigt bra sätt på slutet. Men det är ju en mindre pärs att göra detta med henne, helt klart en prestation! 
 
Avslutade med att skritta Clarinett i skogen, har inte ridit där nu på ett tag när det varit snö på träden men den försvann ju förra veckan så nu var det dags att trampa upp den igen. Färska lodjursspår såg vi också! Sen pannkakor till middag och i väg på lektioner, nattning av hästar och körde in en bal till stona med bilen. Sen var det kväll och jag gjorde en klämd macka till kvällsfika. 
 
Wasabi ute på det upptrampade spåret! 
 
Efter avsittning! 
 
Clarinett och lodjursspåren uppe på hygget! 
 
Tillbaka på gården, klockan är 15.00 och det är fortfarande ljust! 
 
 
 
 
 
 

Hästsekten!

Så tog ridsporten, och framförallt hopplandslaget storslam på idrottsgalan! Jag missade det på tvn men man har ju full uppdatering i mobilen numera. Jag tycker såklart att det var välförtjänt, minns när vi satt på dressyrkursen i Åsele och följde hoppningen, och de vann fast det kändes "omöjligt"! Men det lär bli diskussioner nu som det blir när ridsporten vinner, men det är väl endast ett av de prisen som de fick igår som röstas fram? Så "hästsekten" kan ju inte ligga bakom allt.
 
Jag jobbade igår såklart. Tog Grå i töm innan jobbet och red dressyr med Chokladen på kvällen. Chokladen var fin på slutet men jag var inte helt nöjd utan har försökt fundera igenom det lite. Den främsta anledningen är nog att jag omedvetet tänkt att allt kommer gå lätt och snabbt bli bra när hon nu är bättre i kroppen, men det tar ju såklart tid att musklad om sig och hitta balansen i den nya kroppen. Så jag har bestämt fyra åtgärder som jag ska göra: Titta igenom gamla ridfilm er (redan gjort, kan konstatera att det nog är bättre nu). Filma (så jag kan jämföra med de gamla filmerna) Byta till Nova bettet igen och ta bort nosgrimman (ska testas nästa dressyrpass, blir det bättre så provar jag att byta tillbaka bettet, eller nosgrimman först. Tror att hon är irriterad på nosgrimman fast den är lös, synd att man måste ha den när man tävlar). Så har en plan i alla fall! Alltid en början!
 
 

Träningssugen!

Jag är så sugen på att åka i väg på träning, och den här helgen har mitt flöde på Facebook och Instagram fyllts av filmer och bilder från olika träningar. Inte blir man mindre sugen då! Men det är lite skralt med pengar nu när det är vinter och lågsäsong, och vädret dessutom inte varit på min sida, sen känns det jobbigt när jag inte har en transport själv och så är ju vädret minst sagt ojämnt nu. Ena dagen -30 grader och nästa regn och halka, inte roligt att vara ute med transporten i. Får se vad jag får till framöver!
 
I morse red jag i alla fall Zayats på slingan och fick ett infall att testa galopp, och det gick bra så nu är hon galopperade uppsuttet också! Sen jobb och när jag kom hem blev det favorit i repris, kebab till middag men i dag kycklingkebab, även den riktigt god!
 
Sen till stallet igen, jobbade Wasabi i töm och red dressyr med Clarinett. Då blev jag såklart ännu mer sugen på träning. Clarinett var fin, galoppen fungerade ganska bra men jag satt löst ett par gånger när riktning och höjdläge ändrades hastigt, som tur var satt jag kvar men jag förstår hur Lemonadens fölunge känner sig i magen när Lemonaden bockar runt. Ena sekunden är allt lugnt och stilla, nästa sekund är man i luften och hoppas på att landa på samma ställe som hästen!
 
Nu ladda om inför mer jobb i morgon!
 
Zayats ute på slingan, ingen snö i träden nu!
 
Wasabi i mörkret efter sitt pass! 

Lördagsjobb!

Bara jobbat i dag, i alla fall nästan bara jobbat!
 
På morgonen innan jobbet så longerade jag Dajmen, men det är det enda hästjobb jag gjort i dag. Efter jobbet så åkte jag och hade lektioner, sen nattning av hästar och så en sen middag. Hade köpt färdig kebab, från ett märke som går mycket reklam för på tvn, som vi åt i tortullabröd med tillhörande såser, och sallad, och det var så jäkla gott! Jag hade lätt kunnat äta samma i morgon!
 
 

Blås-fredag!

Blåsten hänger kvar sen ovädret, men det är till största delen snöunderlag och inte is och det är jag nöjd med!
 
I morse fick Grå och Chokladen jogga lite i töm. Det fanns flera anledningar till att det blev tömjobb, dels pga blåsten, dels ville jag kolla underlaget och dessutom misstänkte jag att dessa känsliga flickor hade spänt sig i skitvädret. Med Grå började jag på banan, som är bra men jag insåg att den fortfarande var för mjuk så jag skulle förstöra underlaget genom att vara där så vi fortsatte ute i snön och där fick även Chokladen gå. 
 
Efter jobbet så blåste det nästan ännu mer, planen var att rida men jag insåg att det var bättre att longera Zayats. Blåst är inget unghästväder! Nu kunde vi vara på banan för det var lite kallare i marken, och vi passade på att träna på galoppkommandot som jag vill ska sitta lite bättre när vi ska börja galoppera uppsuttet.
 
Blir tidig kväll i kväll, jag har varit trött i dag, skyller på vaccinet igår. I morgon väntar mer jobb och jag hoppas att det ska blåsa mindre då!
 
Chokladen i tömmen i morse!
 
 

Ovädret Gyda!

Så drog ovädret in! Plusgrader, regn och blåst, inte har det känts som januari sista dygnen inte!
 
Det är inte så att det har duggregnat lite utan det har regnat rejält, när jag körde bil fick jag på vindrutetorkarna på näst högsta farten hela tiden. Men vi har ändå klarat oss bra, västra Jämtland har haft det ännu värre med vattenfyllda källare, stall med vårflod genom stallet, översvämning på vägar mm.
 
Egentligen ville jag inte ut och köra bil igår, men ibland måste man. Så jag mockade den sista lösdriften på morgonen och sedan åkte jag på Hammarn, jag körde väldigt lugnt och försiktigt för på de mindre vägar var det rejält halt (om än nysandat när jag åkte), och 87an var till största delen bar men på vissa ställen i stället isig och blank. På Hammarn var jag först och gjorde spirometri, dvs en koll på astman, och sen gjorde jag några ärenden åt Linda som att köpa foder och lämna en påse. Och sen tog jag tredje vaccinationen, skyndade mig att boka när gränsen mellan sprutorna ändrades, det var ganska lång väntan men med tanke på vädret så hade ju inte jag så bråttom.
 
På väg hem var det ännu halare! Jag hatar att köra i halkan! Sen gjorde jag spaghetti och köttfärssås till sen lunch eller tidig middag, och ägnade en stund åt bokföring. Lagom väder för det!
 
På kvällen hjälptes jag och Linda åt att natta hästarna och trycka in en bal i en av hagarna med bilen. Det är halt på gården, framförallt där det har varit skottat, hagarna var hyfsade igår och banan såg okej ut. Det har nu kommit lite snö, hoppas att den sitter fast på isen! Blåser gör det fortfarande!
 
Gårdagens enda bild, Chokladen som passar på att rulla sig när jag har spånat! 

Lugnet före stormen!

Den här dagen har gått åt till att invänta ovädret. Jag har egentligen inte förberett mig alls, mer än att försöka rida så mycket som möjligt, men har nog tittat på vädersidorna minst två gånger i timmen. Både YR, Klart och SMHI, känns som att det blir mer regn för varje gång jag kollar...
 
Jag började dagen med att mocka två av lösdrifterna och plocka bort advent, i år utan skador. I fjol skar jag mig på en lampa, blödde rejält och höll på svimma, det var för övrigt samma dag som det kom så mycket snö, dvs precis ett år sedan. När jag var klar med sånt pyssel så tog jag Szum i töm först.
 
Red sedan Lemonaden och Wasabi på det kortare spåret bredvid banan. Wasabi som var så väldigt trevlig att rida igår var betydligt jobbigare i dag. Stod inte still när jag skulle göra i ordning, jobbig att leda upp på banan, visserligen lugn när jag longerade men direkt när jag suttit upp så stannade hon och sen även tryckte upp ryggen och hoppade lite på väg ut från banan. Hon har ju ett väldigt speciellt sätt att ta sig an snövallarna, när jag skulle rida ut på spåret, där alltså Lemonaden gått lugnt igenom innan, så började hon med att "döda" snön genom att slå med frambenen, bakbenen skuttar hon liksom med och ett tag var jag säker på att hon skulle lägga sig i snön (Chokladen la sig några gånger i snön som unghäst, även deras mamma Räkan la sig ibland, inte bara i snön...). Första varvet på spåret var spännande, flera stopp, hopp, trycka upp ryggen och några snödyk utanför spåret med tillhörande benspstksr med frambenen.. Men efter några varv blev det mer ordning men vi höll oss till skritt. Jag misstänkte nämligen tidigt (redan innan jag satt upp) att hon var trött, tyckte inte att hon gick hårt igår men det var nog tillräckligt. Jag fick mina misstankar bekräftade när jag sedan ridit ut Clarinett, som också fick pulsa snö på sin tur, och lämnade henne i hagen för då låg Wasabi och vilade i höet. Inte lätt att vara 5 år på papperet men 3 i huvudet!
 
Sist ut, precis innan mörkret, var Zayats som fick gå några varv på den lite längre slingan. Vi travade mycket och hann precis klart innan det blev mörkt, det märks redan att det blir ljusare och det är då härligt! Sen var jag klar i stallet och gjorde mat och bakade en sockerkaka! När Linda kom från jobbet så kom hon in och fikade innan jag sen nattade hästarna. Då var det plusgrader och hade börjat blåsa, dock var den lilla nederbörd dom kom fortfarande snö. Tänk om det kunde få komma som snö hela natten nu!
 
Nu är det bara att försöka sova och sen invänta katastrofen i morgon. I alla fall är det så det känns!
 
Szum i töm!
 
Lemonaden ute i snön!
 
Efter ridning!
 
Wasabi efter att ha hållt igång sin matte!
 
Clarinetts ridtur!
 
Så mycket snö! Och så tråkigt att det här kommer vara borta i morgon!
 
Och en trött Wasabi! 

Bra riddag!

Haft en riktigt bra riddag, hästarna har varit jättefina och bra väder att rida i. Ändå bra uppladdning inför skitvädret som ska komma!
 
Började dock med att jobba Dajmen och Zayats i töm. Tog fram bommar som de fick jobba över, första gången med travbommar för Zayats och ändå var det Dajmen som gjorde störst affär av dom. Sen red jag, Grå först ut och i dag fick jag till två höger galopper! Visserligen den ena efter att hon snubblat till, men den andra på hjälpen. Höger är svårt uppsuttet, men fungerar klockrent i töm och lina, dock är höger galoppen bra när man väl fått den. Även i vänster galopp var hon fin i dag. 
 
Sen red jag Chokladen som också fick hå dressyr och kändes fin. Sist ut var Wasabi, som jag också red och i dag jobbade med traven på banan. Det är inte helt lätt men kom på några saker att tänka på som gör att traven blir lättare: inte röra tygeln, ingen skänkel och rör dig inte! Så jag uppskattar spåren på banan som hjälper med styrningen, halvlång tygel, hålla i halsremmen, smacka på och inte rida lätt utan halvstå. Och berömma redan första travsteget! Blev riktigt bra, gäller att komma ihåg det nu!
 
Sen kom de och körde ut balar innan mat och i väg för att rida den ardenner som ska ridas in och som jag satt på förra veckan. I kväll red jag henne själv utan ledhjälp och det gick bra. Avslutade kvällen hemma och med träning för Linda.
 
Tänk om det här härliga underlaget kan gå stanna, och även dagens fina ridkänsla! 
 
Dajmen i töm!
 
Grå efter sitt ridpass! 

Inväntar katastrofvädret!

Tillbaka i rutiner igen, men just nu oroar jag mig mest för katastrofvädret som är på väg in. Redan igår kväll kunde jag känna varma vindar som drog in. Det ska bli rejält med plusgrader och på torsdag, och natten till torsdag, ska det regna. Regn i januari är alltid fel!
 
Och som vanligt vet jag inte hur jag ska försöka förbereda mig. Ska jag försöka rida ihop banan, och ridvägarna, så mycket som möjligt (för att slippa skare), eller låta de vara för att minska risken för is? Egentligen kanske det inte spelar någon roll alls hur jag gör, blir det 10 plusgrader och 10 mm regn så kvittar det nog... Blir nog skit oavsett! 
 
Jag longerade i alla fall Szum på morgonen igår innan jobbet. Och red dressyr med Clarinett på kvällen. Skulle bli ett lätt pass men det var tungjobbat på banan och jag fastnade lite i galoppjobbet så hon var ordentligt svettig efteråt. Men det gäller ju att passa på nu när det finns underlag. 
 
Nu ny dag, -1.5 grad så redan viss skillnad mot fredagens -33 grader! 
 
 
 
 

Söndag!

Nu blir det vanliga veckor och rutiner igen, ska bli rätt skönt!
 
Igår red jag Lemonaden på morgonen. Hade sidepullet som hon ju trivs bättre på i ridningen och jag slapp dragandet i tyglarna, såklart var hon lite spänd men inte mer än att jag kunde testa lite trav också. Efter att jag hade ridit henne åkte jag i väg på ett par lektioner.
 
När jag kom hem gjorde jag tacopaj av resterna sedan lördagen och vi åt en tidig middag. Tillbaka i stallet igen så red jag Zayats på banan. Hon fick träna på övergångar till och från trav, och att vända snett igenom i trav vilket inte är helt lätt i snön. Efter henne så tog jag Wasabi i töm och hon var lite busig men bättre än sista gångerna så jag tror att jag kan prova rida i veckan. 
 
Sen kom tjejen som är intresserad av Dajmen för att hälsa på henne igen. Dajmen har ju inte gjort något på länge men jag longerade henne lite och hon skötte sig utmärkt tycker jag. Så får vi väl se vad det blir, jag ska i alla fall försöka sätta igång henne lite. 
 
När hästarna var nattade blev det glass till kvällsfika och sen tog jag datorn till sängen och tittade på serier! Nu väntar jobbdag igen!
 
Min älskade Lemonad!
 
Hon blev tydligen väldigt trött av det korta ridpasset, eller skrattar hon åt mig? 

Tacolördag!

Rimligare temperatur i dag, -15 och några centimeter snö i morse, och nu i kväll - 7 grader och ytterligare lite snö!
 
Efter att ha mockat en av lösdrifterna så red jag några hästar i snön. Grå fick gå på ett kortare spåret bredvid banan, och Chokladen och Zayats på den lite längre slingan. Sen åkte jag till andra änden av byn och hade en lektion.
 
Gjorde klämda mackor till sen lunch och när Linda kom hem från jobbet så red vi ut i mörkret med Bea och Clarinett. När vi sen nattat hästarna så blev det tacoskväll! Nu är jag väldigt mätt!
 
Chokladen på väg tillbaka till stallet
 
Mycket is i manen på Zayats i dag!
 
Efter ridning!
 
Pallen måste undersökas!
 
Nästa veckas väder ser INTE roligt ut! 

-33 grader

Kall dag igår, -25 på morgonen men värst var vid 17tiden när Linda var i stallet och skickade att det var -33 grader där!
 
På kvällen hade det börjat vända och var bara -24 grader. Förutom att jag jobbade så blev det inte så mycket gjort mer än att se till att hästarna hade mat och vatten, och inte frös, och köra kupévärmare och sånt inne för att det inte ska frysa. I dag snöar det och är bara -15 grader så i dag borde det bli lite mer gjort! 

Trettondagen!

Det blev en kall trettondag! Temperaturen har växlat lite men pendlat mellan -19 och -14 grader, och i natt blir det nog kallare!
 
För kallt för att jag och Linda skulle rida ut på förmiddagen, och sen för kallt för lektioner. Jag jobbade i alla fall Zayats lite i töm, red Clarinett på slingan och longerade Wasabi i snön. När sedan lektionerna blev inställda blev det en lugn eftermiddag med middagsfix och tid att läsa, sen på kvällen följde jag med Linda och hämtade ett skåp som hon köpt. När vi lastat av skåpet hos Linda så nattade vi hästarna och sen fikade ost och kex. I morgon är helgdagarna slut för den här gången och det är vardag igen!
 
Zayats på banan i morse!
 
Soligt men kallt när jag red Clarinett
 
 
 
Energisk Wasabi som fick rasta av sig i snön!
 
Och så ett utklipp från boken jag läser nu, "En mental sporre" av Johanna Lassnack. 
Ungefär samma som jag brukar tjata om! Skulle önska att alla mina elever läste detta! 
 
 
 
 

Trettondagsafton!

Trettondagsafton och vanlig jobbdag för oss, eller lite mer kunder än en vanlig onsdag!
 
Jag började i stallet och med att rida Lemonaden! Det är ett halvår sedan sist, eller egentligen 7 månader, och hon har bara haft sadeln på sig en gång sedan dess, dock är hon ju lite tömkörd och longerad. Men hon var avspänd med sadeln, jag longerade lite först, och sedan satt jag upp och skrittade lite. Det kändes så bra, men nästa gång ska jag ha sidepullet för hon brukar vara bättre att rida på det. Jag är faktiskt lite taggad att rida henne lite lugnt nu en månad eller två, eller tills hon blir för tjock för sadelgjorden!
 
Sedan fick Chokladen gå ett dressyrpass i snön på banan och hon var så fin! Roligast var när jag galopperade på långsidan vid hagen så galopperade Wasabi bredvid oss fast i hagen! Sen var det snabba ryck till jobbet, och efter jobbet var inte Nisse hemma för han skjutsade ett barn till sina farföräldrar då föräldrarna åkt in på BB. Spännande!
 
Gick snabbt att ta sig till stallet då och jag red Grå, red dressyr med henne med och fick till galoppen ganska bra trots snön! Tyvärr sa dragkedjan i min väst upp sig, jag hade ju inte riktigt budget för att köpa ny väst nu men måste ju ha en, och den har i alla fall hållt i över två år vilket är bra med tanke på hur mycket jag använder den!
 
När jag var klar i stallet hann jag bara sätta in potatisgratängen i ugnen innan Nisse kom hem och vi åt en väldigt sen middag, med färdig potatisgratäng och rostbiff. I dag är det röd dag men jag ska ha lektioner, om det inte är för kallt... -15 här nu på morgonen så får se hur det utvecklas under dagen!
 
Min fina Choklad! 

Toksnö!

I dag kom snön! Det jag skottade i morse syns inte nu i kväll, gissar på att det kommit typ 4 dm. Och det snöar fortfarande...
 
Jag skottade såklart snö först på morgonen och sedan fick hästarna jobba lite i snön, och med att trampa ihop den! Först Wasabi som fick gå i töm på banan. Jag blev nog tröttare än henne av att gå i snön för hon började leka i hagen direkt när jag släppte ut henne! Sedan red jag Zayats, hon fick trampa upp det mindre spåret bredvid banan. Trots snön kunde vi trava lite också. Under hela tiden vi red hade Lemonaden en rodeouppvisning i hagen, hon fick till och med igång Szum och Bea. När vi ridit klart och gick tillbaka till hagen stod Lemonaden lugnt och åt hö igen...
 
Clarinett red jag på slingan och trampade upp den, hon var lite överladdad första varven och vi trampade även utanför spåret nr hon studsade runt... När jag var klar i stallet så gjorde jag hamburgare till lunch och sen i väg på lektioner. Lite spännande att köra i dag då skottningen på vägarna var omväxlande, men det gick bra om än långsamt. Tre dressyrträningar och sedan insittningjobb med en ardenner innan jag avslutade med att ta Bea i töm åt Linda. Kvällen avslutades med varma mackor med det sista av julskinkan!
 
Wasabi jobbar på i snön!
 
 
 
Snöig Zayats fick jobba med trav i snön
 
Busiga hästar i hagen när jag red!
 
Clarinett var som en snögubbe när vi var klara! Och jag med! 

Första måndagen!

Årets första måndag! Den var som en ganska typiskt måndag brukar vara!
 
I morse longerade jag Chokladen, hon fick även hoppa några språng i linan. På jobbet var det ovanligt mycket för att vara måndag. Efter jobbet så red jag Grå som jobbade på bra i lössnön.
 
I morgon är det ny dag och då ska jag nog våga mig på kaffe igen, inte druckit något i dag och igår en halv kopp som gjorde att jag fick ont i magen igen! 

Magont!

Haft ont i magen i dag, den tyckte nog att det var för mycket med vin, smörgåstårta, ägg och chiliostbågar på samma kväll! När jag var upp första gången vid 6.00 i morse kändes det som att jag hade en brinnande boll i magen! Bättre på dagen men efter att jag åt i kväll blev det sämre igen, det kommer att gå åt mycket verum och proviva framöver, jag är nog för gammal för sånt här!
 
Eftersom jag hade så ont i magen i morse så gick det lite trögt men jag jobbade i alla fall Lemonaden i töm innan jag åkte till jobbet. Efter jobbet åt jag risgrynsgröt till middag, och blev sämre igen (men det kan vara dagens enda kaffekopp som orsakade det), men red ändå Clarinett som fick gå ett lättare dressyrpass i nysnön!
 
Lemonaden med magen! 

Nyårsdagen!

2022. Det nya året inleddes med kyla och smörgåstårta!
 
Första gången jag kollade på termometern igår morse var det -9, men det blev snabbt kallare och när jag började med hästarna var det -14 och när jag var klar i stallet var det -18. Nu i dag har det vänt, det har snöat och är bara 4-5 grader. Men soligt och fint var det igår i alla fall!
 
Jag plockade fram lite bommar och tog först Grå i töm över bommar. Sedan kom en tjej och red lektion på sin ponny i kylan, bommar och små hinder jobbade vi med och hon frös i alla fall inte. När de hade åkt kom Linda och vi red ut med Bea och Zayats. Planen var ju att Bea skulle gå först men Bea hade inte den planen utan Zayats fick gå först i väg från gården, på den biten vi red på vägen och även sen i skogen när vi skulle gå förbi en cementrulle. Duktig bäbishäst som nog ändå är trött i dag!
 
Jag red även Chokladen, planen var att jogga henne lite på slingan men hon var överladdad och började studsa direkt jag satt upp. Ändrade planen och tog mig, med en del hopp, dra tyglar och stå på bakbenen till spåret bredvid banan. Efter några varv där blev hon mer ridbar även om hon flög i luften några gånger även efter att vi travat av oss och hon börjat frysta. Lite mycket energi och spänningar i henne tror jag!
 
Sedan åt jag lite rester sedan nyårsafton innan jag gjorde klart smörgåstårtan som hade gjort grunden till på torsdagkväll. För att vara första smörgåstårtan jag gör är jag väldigt nöjd. Röjde även av lite i köket, sen tidig nattning av hästarna och dusch innan jag fick gäster.
 
Jag hade bjudit in en del av de som hjälpt mig jaga hästar, framförallt i somras när jag hade hästar borta, bruten arm och en rymmande häst som nu flyttat, och det firade vi lite. Smörgåstårta, vin och snacks! Väldigt trevligt, kanske lite sent för mig som ska jobba i dag och för mycket vin för min mage som inte tål det. Men annars bra start på det nya året!
 
Grå, så fin!
 
Zayats på tur, här faktiskt bakom Bea och Linda!
 
Och smörgåstårtan! 

RSS 2.0