Gott slut!

Jag vill önska alla bloggläsare ett gott nytt år! 
 
I dag har jag,  i vanlig ordning,  jobbat. Efter jobbet fick jag hjälp att få Szums tappsko påslagen och sedan red jag honom på banan. Egentligen hade nog Szum önskar sig nya dojor med extra långa broddar och helst kanske 6 eller 8 broddat per sko men han kämpade på bra ändå. Med tanke på underlaget och att jag inte suttit på honom på över en vecka så är jag nöjd. 
 
Nu har jag förberett nyårsmiddagen genom att baka en kladdkaka, skiva polkabetor, sötpotatis och vanlig potatis och gjort sallad. Resten av kvällen blir det nyårsmiddag och mys, lite hästar som ska in bara. Jag är glad att jag bor där jag bor för hos mig är det inga fyrverkerier! 
 
Återigen gott slut och gott nytt år! 

Kloka ord!

En av mina kunder sa något väldigt klokt i dag:
Man får den häst man förtjänar,  tränar man i te så blir det ju därefter.
 
Och det är ju så sant! Tid, tålamod och arbete kan få ordning på vilken häst som helst, sen kräver vissa hästar mer än andra så klart men det är ju lika åt andra hållet. Man märker ju direkt när man slarvat med arbetet på någon häst och om man inte tränar och lägger jobb på sin jäst kan man inte förvänta sig några resultat heller. Helt enkelt, man får den häst man förtjänar efter det jobb man lägger på den!
 
 

Näst sista dagen i år!

I dag började jag dagen med att åka i väg för en lektion och för att rida en häst, nämligen Sickan som jag ridit in och som jag numera fortfarande rider någon gång per år och som jag ofta ser på lektioner. Hon var riktigt fin på slutet.
 
Efter ett litet depåstopp på hemvägen med några mackor så fortsatte jag jobbet henna.  Tömkörde Szum ute i sommarhagen, och sedan red jag Traffe och Spira på banan. Szum var riktigt fin, om än lite okoncentrerad emellanåt, Traffe var spänd i början men slappnade av sedan och med Spira blir det bättre för varje gång. I dag jobbade vi mycket med servostyrning med volter, vändningar och med att hon skulle följa innertygeln. 
 
I morgon är det årets sista dag, det känns rätt skönt. Nu laddar jag upp inför ett mycket bättre 2016!

Hemmadag!

Äntligen en dag hemma utan tider att passa eller något inplanerat! Dessutom inte så kallt längre! 
 
Först lät jag morgonens stall pyssel ta tid, jag är ofta stressad på morgonen när jag ska på jobbet så i dag gjorde jag allt sånt dom jag inte hinner då, dom att kratta hö och samla ihop plast. Under tiden kom Elise och vi skrittade ut med Gandalf och Spira, det var bara is så vi höll oss till skritt men det blev en lagom tur som första sväng ute med Spira. Sen tömkörde jag Szum ute i sommarhagen, han var först laddad och sedan riktigt fin, innan jag tog paus för lunchfika.
 
Sen tog jag in Clarinett som haft lite Julia och tanken var att sätta igång henne igen men hon var lite svullen i ett ben så hon får vila lite till, hon kan ha halkat på isen eller något. I stället arbetade jag Traffe i töm i sommarhagen, där är underlaget riktigt bra och vi kunde jobba i galopp utan problem. Tyvärr har jag inget lyse där så när jag sedan red Tant så fick jag vara på banan.  Vi jobbade med lite lugnare lösgörande arbete och hon var riktigt fin när vi var klar. 
 
Hann med både ett kort besök på byn, middag och kontorsjobb innan jag fick besök av en kompis på kvällen, hon bor inte här så det blev en del surrande. Roligt med jul så man får träffa alla bekantingar igen!

Mellandagar!

Inte nog med att det är halt och is med allt stök det innebär nu är det kallt också med det extra arbete som blir då! Känns som det bara är en massa stök just nu!
 
Igår började jag dagen med att rida Traffe.  Han var spänd och underlaget tillåter inte några större utsvävningar så det blev mest skrittjobb. Sen i väg på Ica och jobb. Efter jobbet red jag Spira. Tycker att jag hittade några knappar till på henne och åtminstone ena varvet kändes riktigt bra, det känns som en häst som kommer vara rolig att jobba med.
 
Mina ston gick in i lösdriften på kvällen på juldagen när det började regna och blåsa upp. Sen har det inte gått därifrån! Jag har fått fodra dom i och utanför lösdriften och det har väl inte gått någon större nöd på dom. Igår fick jag nya balar utkörda i hagarna och trodde då att de skulle flytta på sig men de stod kvar när jag kom hem. Men efter att jag hade öppnat en bal närmare lösdriften, spånat ett spår och dragit fram lite av höet så vågade sig Clarinett dit och i natt hade de andra också gått dit. Så nu går jag vattna dom vid höet i stället för jag är inte säker på att de går och dricker i halkan. 
 
I morse var det -19 grader, jag har jobbat i dag med och förutom det bara servat hästarna med hö och vatten, och eldat. Nu hoppas jag på bättre arbetstemperatur i morgon! På lunchen i dag åkte jag i väg på mellandagsrea på Hammarns skoaffär,  jag fick presentkort där när jag fyllde år.  Jag köpte Muckstövlar,  de var inte på rean men nedsatta ändå och så sköna att inga andra skor kändes bra. Nu hoppas jag på att det var ett bra köp!
 
Mina nya stövlar! Borde vara bra att rida i också! 

Annandagen!

Stormen blev inte så farlig, jag plockade i hop lite grejer som hade blåst i väg och min lykta hade blåst sönder men med tanke på tidigare stormar så kändes det lugnt. Mindre bra dock att skridskobanorna i hagarna var ännu värre än igår! Dessutom skröt jag ju över sandningen igår och det skulle jag inte ha gjort för i dag var det osandat och glashalt på väg till jobbet, så tacksam över mina nya jobb. Tyvärr hade jag inte allt annat under kontroll och på väg till jobbet stannade bilen, soppatorsk! Jag skulle tanka på väg hem från jobbet i tisdags men glömde bort det, lampan började lysa på väg till verkstaden på onsdagen, och sedan har jag bara kört här hemma max 4-5 mil. Tänkte åka upp och tanka igår men det blev aldrig av, jag trodde inte det skulle vara några problem men antagligen har den stått på tomgång på verkstaden. Nu var det ju lätt löst, lite hjälp med skjuts av en granne och en halvtimme sen på jobbet och jag lärde nog mig något av det här med.
 
Efter en lugn dag på jobbet så väntade pyssel hemma med att försöka halkbekämpa lite, rätt hopplöst, och fodring. Sen tog jag in Spira och tog upp henne på banan. Jag red lite lugnt med mycket skritt och lite trav, mest för att känna lite på henne och lära känna henne lite. Det kändes rätt bra och vi kommer nog att komma bra överens. Underlaget på banan är inte bra men inte fruktansvärt som jag hade befarat utan fungerar för lite enklare jobb i skritt och trav.
 
Sen blev det pizza med julskinka innan jag somnade på soffan i vanlig ordning, men nu har jag förflyttat mig till sängen i alla fall. Förstår inte att jag är så trött på kvällarna! 

Juldagen!

Vilket skitväder vi har!
 
I morse spöregnade det och hela världen hade förvandlats till en skridskobana! Jag ändrade rutinerna lite, basjkirerna som är barfota fick äta frukost inne så tog jag ut dom när det blivit ljust och vi såg vart vi gick! När hästarna var ute och stallet mockat väntade en riktig julfrukost!
 
Mitt på dagen kom en ny häst, Spira, som ska vara här några veckor medan hennes matte är på semester. Det är ett halvblodssto som verkar trevlig och fin. Lite pinsamt att hela gården var isig så de fick halka sig runt, men nu i kväll är det sandat och bra igen. Man förstår ju att de har haft fullt upp i dag, jag måste för övrigt säga att grusvägen hos mig sandas både bra och ofta så även om jag i dag var väldigt nöjd över mina nya däck!
 
Sen tömkörde jag Traffe ute i sommarhagen där det är snö och red sedan Tant.  Hon fick gå ett lättare galoppjobb i skogen,  där är det fortfarande snö och fint underlag.
 
Nu i kväll är det stormvarning, verkligen inte roligt!  Jag får ont i magen bara jag tänker på Dagmar och Ivar som härjat runt jul de senaste åren. Nu tror jag inte, och hoppas jag har tätt, att Staffan som kommer nu ska vara lika illa men det känns ändå jobbigt. Hästarna har fått gå in lite tidigare och med extra hö, några extra omgångar att titta till dom blir det säkert också. Vi håller tummarna att det inte blir så farligt! 

Bilder från tre jular!

Jag har tre julafton i rad tagit foto på samma plats. Intressant att se hur mycket,  eller snarare hur lite,  snö det har varit. Det har ju verkligen varit tre dåliga vintrar och då speciellt december! 
 
 2013
 
2014
 
 
 
 
2015
 
 
 
 
Väldigt lite snö alla tre år! Så tråkigt!
 

Julafton!

God jul alla bloggläsare!
 
Igår morse hade det landsting ett mjukt snötäcke och julkänslan steg direkt. Jag jobbade på Ica hela dagen och på kvällen tog jag bara in hästarna sen blev det julmys och bingolotto resten av kvällen! 
 
I morse släppte jag ut hästarna och mocka de innan det blev en lång frukost med skinkmackor! Sen väntade lite pyssel med en hage. Det hade hänt en incident igår och en häst hade fastnat i tråden och dragit ner halva hagen. Det är inte helt enkelt att laga hagar på vintern men med termosar med kokhett vatten, en gammal yxa och rätt mycket tjurighet så fick jag till hagen igen. Kanske inte det roligaste att göra på julafton, att sitta på knä i en hage och blaska med vatten i ett par timmar  men å andra sidan så var jag ju ledig i dag och vädret var bra så det hade kunnat vara värre. Sen red jag ut en sväng med Tant, härligt i solen! Bra belöning! 
 
Resten av dagen gick åt till grötlunch, lite mer mockning, julmiddag och en del praliner och godis! Julklappar har jag fått också, strumpor och vantar vilket ju var lämpligt för jag har bytt ett antal omgångar i dag. Man blir rätt blöt av att blaska med vatten i hagar.
 
Nu är hästarna inne, de har fått juläpplen och pussar, och det är bara att fortsätta att mysa i soffan! Jag hoppas ni har lika mysig jul!
 
Julpicknick!
 
Från min och Tants ridtur!
 
 

Dan före dan före dopparedan!

Lugnare morgon i dag. Efter att hästarna var ute och allt fixat kunde jag gå i genom basjkirernas nya hage i ljus och utan stress. Sen red jag Szum och Traffe på banan. Som tur är så är halva banan fortfarande snöklädd, men den andra halvan är bara is.
 
Mitt på dagen åkte jag och köpte spån, och sedan jobbade jag på Ica på eftermiddagen. Var inte riktigt planerat så men julrusch i kombination med sjuk personal och sjuka barn gör att det fanns behov. I kväll har jag gjort knäck och polkagrisbräck, är djupt besviken att knäcken inte blev bra, och även skinkan är tillagad och väntar på att bli griljerad i morgon. Jag somnade som vanligt i soffan men nu blir det nog sängen i stället! 
 
 

Morgonkaos!

Jag hade en riktigt kaosmorgon, ingen bra start på dagen! Eftersom det har varit lite stressigt på mornarna den sista tiden så var jag igång i god tid, jag sov inte hemma utan på granngården så jag skulle ut med bilen direkt. Det första som händer är att jag inte får upp låset på ytterdörren, det hade fastnat, så jag gick ut genom altandörren i stället. Där utanför var det blankis så jag gick och höll mig väggen, det var ju mörkt så givetvis klev jag ner i ett vattenfyllt hål! Till slut lyckades jag halka fram till bilen. Att det var halt var jag medveten om men jag ville inte ge upp förrän jag hade provat så jag satte mig bilen och provade försiktigt att köra lite. Insåg direkt att det inte skulle fungera så jag drog handbromsen, och sen gled bilen bara sidled. På min vänster sida hade jag en rejäl brant och jag såg framför mig hur jag skulle glida nerför den! Som tur var så tog det stopp med framhjulen ett par decimeter från kanten! Sen var det bara att fylla skottkärran med spån och sanda upp med den runt bilen, två fulla kärror blev det. 
 
Jag kom hem, ordentligt försenad, och där fortsatte stöket. Min gård var sandad och jag ledde ut hästarna utan problem. Men basjkirerna är oskodda och det var rejält blankt i deras hage, jag började sanda men insåg rätt snabbt att det var rätt meningslöst och bestämde mig i stället för att släppa dom i en orörd hage. Nu var ju denna hage inte använd sen i höstas och inte genomgången så jag gjorde en snabbkoll med pannlampa i mörkret  för att se att ingen tråd låg ner och art stolparna var hela. Sen kunde jag få ut alla hästar, göra klart morgonsysslorna och ta mig till jobbet.
 
På jobbet var det lite lätt julkaos med mycket varor, många kunder och lätt hysteri. Efter jobbet tog jag Traffe och Szum i töm. Traffe gick ett lättare joggingpass medan Szum fick jobba lite mer. Han var efteråt både svettig, ordentligt skummig runt munnen och så pass trött att jag fick driva honom på slutet. Sen var det meningen att jag skulle göra knäck men eftersom jag är knäckt så får det vänta!

Vårväder!

Så var helgen över, och vintern ocksåsom det verkar. Det är mer vårväder än julkänsla ute!
 
Igår jobbade jag extra på Ica, verkligen fullt ös där nu! När jag kom hem så red jag Traffe och tömkörde Szum och sedan väntade tacokväll. Jag hann ju i alla fall äta innan jag somnade i soffan, däremot hade inte gästen hunnit gå innan jag sov...
 
I dag började jag med pyssel hemma. Det är svårt att få tag i halm nu och därför har jag tagit hem ett hösilage som är skördat i oktober för att blanda ut det vanliga hösilaget med till de hästar som är lättfödda. Men i veckan när jag fick hem en ny bal så var fyrhjulsdriften på grannens traktor trasig så han fick ställa av balen nere vid stallet, och sedan dess så har jag funderat över hur jag ska lösa det. Eftersom jag mest fodrar med det i hagarna så vill jag ha balen längre upp på gården och i morse var det dags att öppna den. Men jag har ju faktiskt en fyrhjulsdriven bil så jag tog en bogsering runt balen och drog upp den med bilen!  Nu fick jag den ju inte exakt där jag ville men betydligt bättre i alla fall! Jag är så nöjd när jag lyckas lösa problemen själv, öppnade lite nya balsr till hästarna med så då var även dom nöjda.
 
Sen red jag ut med Tant, mycket pigg och glad i dag, innan jag åkte i väg för lektioner i regnet. Tanken var att jag skulle ta Traffe när jag kom hem men jag var så frusen och genomblöt (för inte hade jag tänkt på regnkläder i december!!!) så det blev i stället en dusch och middag innan vi åkte och grattade en kompis.
 
Nu är alla hästar inne,  utan benbrott,  vilket bara det är en bedrift i detta väder. Nu måste det verkligen bli lite vinter i stället för detta skitväder!

Blixthalka!

Igår när jag klev ut genom dörren blev jag rejält förvånad och besviken när de ösregnade ute! Regn i december är aldrig välkommet! Bilen hade ett lager av ispansar och inte bara bilen, allt var isigt så som stängseltråden (som inte alls mår bra av det), handtagen, trappen, lysknappar och allt annat som varit ute. Dessutom såklart blixthalka, som tur var kom sandbilen och jag tog mig till jobbet! på jobbet var förmiddagen lugn, alla leveranser var försenade pga halkan och inga kunder vågade sig ut. Mitt på dagen hade det slutat regna och vips var dert totalkaos med alla leveranser på samma gång och massor av kunder!
 
När jag kom hem så red jag Szum på banan, underlaget var betydligt bättre än väntat och om det inte blir mer regn eller en massa plusgrader så kommer det nog fortsätt vara bra, tyvärr ser det ut som det kan bli både regn och plusgrader till veckan. Szum var inte alls på humör, han testade hela tiden att komma undan genom att först försöka stanna och sparka mot skänkeln och sen när det inte gick så blev han rädd och försökte dra i väg ett flertal gånger, han är ju egentlign inte rädd för fan själv men det är ganska effektivt sätt att komma undan jobb. Det var verkligen inget bra ridpass, ridkänslan var inte så bra, traven var sådär, han var alldeles för kort i halsen och jag red nog mest i höger varv, men jag gav mig inte och till slut gick han utan att tjafsa och utan att var rädd förnågot, just nu får jag vara nöjd med det.

Älgkontakt!

Det börjar märkas av på Ica att det snart är jul, det är rörigt och i morgon blir det nog ännu värre när kunderna får pension och barnbidrag. 
 
Efter jobbet åkte jag till ridskolan för ett möte, vad det leder till får vilse framöver! När jag kom hem så red jag Clarinett.  Så fort vi kom upp på banan så var hon okoncentrerad, blåste och glodde upp i skogen, jag förstod direkt att det var något och ganska snart hörde jag knak och brak i mörkret alldeles bredvid banan! Trolugen en eller flera älgar men svårt att säga säkert i mörkret. Inte helt lätt att hålla Clarinetts fokus men vi jobbade lite på marken och sedan red jag lite på den andra volten simningen är mot skogen. Vi red volter,  åttor och travövergångar för att hålla koncentrationen,  trots att vi hörde älgarna så gjorde hon inget allvarligare än att stanna och titta någon enstaka gång! Cool häst!

Onsdag!

I dag var jag laddad för att rida, och  började direkt efter morgonsysslorna. Traffe var först ut, han red jag på banan och nu har det återigen gått några dagar sedan jag red honom sist och han känns direkt orden och backar några steg. I dag kunde vi i alla fall galoppera lite och det var ett tag sen sist. Lite mer trimning nu så är vi snart tillbaka där vi var i höstas. Sen red jag ut med en pigg och glad Tant! Det var jättefint snöunderlag och Tant kunde inte förstå varför hon inte fick galoppera hela tiden!
 
Clarinett tömkörde jag ute i sommarhagen och sedan red jag Szum. Han kändes rätt bra, jag tror det börjar vända med honom och att jag även med honom snart är tillbaka där vi var innan det blev hårt underlag.  Åkte sedan i väg och tömkörde en ponny, köpte spån och foder, handlade lite och skickade julkorten.  I morgon är det Ica igen, och jag är trött redan! 

Julbord!

Kallt i dag med, även om -16 grader egentligen inte är speciellt kallt men man är ju inte van. Kört lite på halvfart i dag med, kan behövas emellanåt.
Började dagen med lite kontorsjobb, som fakturering och julkortsskrivning, innan jag gick ut och tömkörde Traffe och Szum.  De var riktigt fina båda två, sen tog jag in Chokladen och borstade och lyfte fötter.
 
På eftermiddagen fortsatte jag med kontorsjobbet och sen på kvällen var det julbord med Ica. Nu är jag mätt och ska ladda inför en massa ridning i morgon. Under kvällen har det snöat lite och nu är det bara -8 grader ute.
 
Szum och Traffe i solnedgången! 
 
Chokladen provar schabrak! Mer nyfiken än brydd!
 
Fjordingen som är här!

Födeldedagshelg!

Alltså jag har inte glömt bort bloggen utan har bara haft en hektisk helg!
 
I fredags fyllde jag år, vilket visserligen inte märktes så mycket förutom en massa gratulationer på Facebook. Det blev inte ens tårta då, förutom en liten bit glasstårta som jag bjöd på under fikat på jobbet. Efter jobbet longerade jag Szum, och så mycket mer blev det inte då.
 
På lördagen så var det fullt race efter jobbet, jag lastade in Szum och åkte in till Östersund och träning för den engelskspråkiga killen jag red för i slutet av oktober. Den här gången red tränaren Szum! Det är ju bara jag som suttit på honom sen han kom till mig så det var verkligen intressant! Jag hade nog inbillat mig att Szum skulle springa jättefint med honom och utan större diskussioner men Szum testade honom ordentligt. Han stannade,  sparkade mot skänkeln, sköt rygg och även drog i väg när det åkte en bil förbi ridhuset! Efter en lång stund jobb i mestadels skritt så släppte Szum och var så fin! 
 
Sen kväll blev det och klockan var nästan midnatt innan vi var hemma igen! På söndag klev jag upp och red Szum innan jobbet. Han var riktigt fin I traven, har inte känts så bra på flera veckor så.lite resultat gav det!
 
När jag skulle åka från jobbet så startade inte bilen!  Det var -13 grader men det räckte tydligen för min bil! Med kablar fick vi igång den och jag stannade på hemvägen och köpte nytt batteri. Känner att bilen kommer bli dyr den här månaden, hade dagen innan beställt nya däck och även service är bokat! 
 
Väl hemma,  lite senare än tänkt, kom Malin! Ni som följt bloggen länge minns att hon hade Oliven hos mig i flera år. Nu är hon hästlös men eftersom jag tror hon skulle passa bra ihop med Clarinett så hade jag lurat henne att proviant henne. De red på banan och även om Clarinett var lite brydd i början så fungerade det väldigt bra. Clarinett är otroligt fin under ryttare! 
 
Sen blev det fika och tårta resten av kvällen!  I dag hoppade jag ridningen efter jobbet, egentligen är -16 inte så farligt men man är ju inte van vid kylan och jag har väldigt dåliga skor att rida i, dessutom går de ju lite på halvfabrikat nu. Sen in med hästarna och nu ladda inför morgondagen!

Nobeldagen!

Så värst mycket nobelfirande har det inte blivit men tittade lite i farten på tvsändningen. I stället så red jag Szum på banan på morgonen. Det började ganska bra men sen blev han spänd och bara samlade sig. Vi är återigen i en dålig spiral men det som känns bra ni är art jag vet att vi kommit ur dessa problem ett flertal gånger.
 
Sen kom min pappa med ved som skulle lastas in. När vi var klar så hann jag även rida Traffe på banan innan jag skulle åka i väg och rida en häst åt en kund. Efter det handlade jag, käkade middag och sen kom Alida och vi red ut med Tant och Clarinett. Det blev en lugn tur för det var lite halt emellanåt för Clarinett som är oskodd. Det är tur att hon är så cool, en bit när det var riktigt halt så red vi i diket!
 
Nu är jag i bakartagen igen, saffranslängder med vit choklad denna gång. Det går åt mycket fikabröd men jag äter inte allt själv även om jag gillar saffran!

Våranna!

Igår kändes det verkligen som vår! Takdropp, is och blask, helt fel i december men fet verkar inte vara första gången. Facebook delar ju gamla statusar och så här hade jag skrivit på Annadagen 2009:
"Tror ni att det är våren som är här? Vintern kanske var lika lång som sommaren, dvs en vecka?  Räkan tycks tro det af, hon har vårkänslor!"
Det verkar ha varit en tråkig sommar det året med, mitt väderminne från den vintern är att det sedan var rejält kallt hela februari.
 
På förmiddagen så tömkörde jag Traffe, Clarinett och Szum i sommarhagen. Traffe fick jogga lite lätt efter vaccinationen, han har satt en del muskler på rumpa och rygg trots att Jag inte tycker att jag gjort något med honom sista månaderna, men han är ju tömkörd en delning det har nig gett resultat tillsammans med det här fodret. Clarinett jobbade på bra men lite av koncentrationen försvann på slutet. Szum var det ju meningen att även han skulle gå lugnt men han hade inga planer på det, men han har ju ingen  feber i alla fall. Så mycket energi som bara bubblade ur honom!
 
Sen tog jag in Chokladen,  borstade henne och la på ett schabrak.  Det var egentligen inte planerat men det hängde kvar sen Szum så jag provade, hon brydde sig inte om att jag la på det några gånger från båda sidor. Fortsatte med att ge mitt hem lite kärlek, diskade, plockade ihop lite och dammsög. 
 
På eftermiddagen fick jag hjälp med Szum och Tants tappar,  sen var det mat och i väg på en lektion. I dag har jag ganska mycket planerat, men energi nivå är inte riktigt på samma nivå som planerna!
 

Vaccineringsdags!

I dag på förmiddagen kom veterinären och vaccinerade mina hästar. Först de fem hemma och sedan Lemonaden hos grannen. Jag funderar verkligen över när det blev så många hästar, hur gick det till tro? Alla hästar skötte sig men jag är mest nöjd med Lemonaden.  Hon stod ensam i stallet när vi kom, helt ostressad, och brydde sig inte alls om att få spruta trots att hon bara haft grimma 4-5 gånger. Sen bjöd i veterinären på fika och jag stannade kvar och lagade mat och åt lunch.
 
Mina hästar har fått vila i dag och kommer gå lite lugnare några dagar. Sen har jag extra koll på som så de inte får feber eller svullnad och knölar på halsen, det är biverkningar som de kan få av vaccinet och det har jag varit med om.  Däremot red jag Clarinett på banan. Hon fick prova att hoppa lite i dag! Vi travade över ett litet kryss bara för att se hur hon reagerade.  Första gången skrittade hon över,  andra gången tog hon ett språng och sedan blev det ett galopp språng över.  Vi har provat lite i alla fall, och hon var ju i te speciellt brydd över det.
 
Tömkörde Gandalf,  det var ett tag sen sist vilket kändes lite men han släppte bra efterhand. Det är svårt att få honom i lagom trav, han blir antingen för snabb eller så blir det skritt. När jag får honom i bra trav och berömmer så tar han det som drivning och ökar igen!
 
 I kväll  har jag gjort polkagrisbräck och varit med i en telefonintervju, en enkät om kvinnligt företagande på landsbygden. Nu har jag fått lite älgörtsglögg som vi köpte på Jamtli. Den är farligt god och definitivt beroendeframkallande! 
 
Hittade en överraskning när jag fyllde vatten i morse. I en av baljor satt en törstig Trassel!
 

Lurvtussar!

I dag har jag mest varit på Ica. Efter jobbet joggade jag Szum lite i töm. Han såg avspänd ut i huvudet men spänd i kroppen,  är nog kvar efter veckor av tråkigt underlag och lite arbete. 
 
Fölungar är inte lätt att fota den hör tiden på året. De är långhåriga och ser mest ut som något lurvigt (man förstår ju att de inte fryser) och dessutom växer de ofta lite lustigt. I kväll gjorde jag ett försök att fota Lemonaden och hennes kompisar och detta är resultatet! 
 
Lemonaden är en riktig bitch och anser att all mat i boxen är hennes!
 
 

Julmarknad!

Jag har velat åka på Jamtli julmarknad i flera år men aldrig kommit väg. Men plötsligt händer det, och det blev en riktigt mysig eftermiddag! 
 
På förmiddagen var det fullt race i stallet. Först red jag Clarinett på banan, underlaget var riktigt bra i dag, Elise filmade lite också. Sen red jag och Elise ut med Tant och Gandalf. 
 
Mitt på dagen kom vi i väg till Östersund och Jamtli, jag och grannen åkte. Jag sommarjobbet några år på Jamtli så det ligger mig varmt om hjärtat, dessutom är det ju så mysigt med alla marknadsstånd, marschaller och ljus speciellt när det börjat mörkna. Det var massor av tovade tomtar, lingonglögg och tunnbröd. Vi kom hem med en ost, tunnbröd och en sanslös god älgörtsglögg, så inte så mycket blev det men vi hann även äta både kolbullar och älgkebab. Så mysigt att någon gång göra något som inte handlar om hästar men såklart hittade vi några hästar att klappa där med. Nu är alla hästar inne och det är dags att ladda om inför Ica i morgon! 
 
Clarinett! 
 
 

Äntligen snö!

Igår kom äntligen snön! Det snöade från att jag åkte till jobbet och sedan fram till kvällen. Jag har ju verkligen längtat efter snö men måste erkänna att jag hade förträngt hur jobbigt det är att bära vatten och dra skottkärra i snön. Red i alla fall Traffe och tömkörde Szum,  de var nog nöjda över underlaget! 
 
I morse var jag igång rätt tidigt och släppte ut hästarna,  och åkte i väg  för några träningar och lektioner. Planen var sedan att åka i väg på dressyrträning med Clarinett på eftermiddagen,  jag var dock väldigt orolig över det utlovade regnet som förväntades komma. Regn i december är aldrig roligt och kombinationen med att köra transport är ännu sämre. Men jag behövde inte oroa mig, det var så halt att tränaren inte tog sig i väg! Tråkigt med inställd träning men det kändes ändå rätt skönt att slippa ge sig ut.
 
I stället red jag ut med Tant en sväng och tömkörde Traffe i sommarhagen. Hann precis det innan mörkret och regnet kom. Nu är även nästa stall mockat och alla hästar inne så nu är det nog dags att sova! Tyvärr har redan mycket av snön hunnit tina bort, säg den lycka som varar? 

Mörkertur!

I kväll efter jobbet så klädde jag och Alida på oss reflexer och pannlampor och red ut i mörkret på Clarinett och Tant. Clarinett har ju ite varit ute så mycket i mörkret men tog det, liksom det mesta, utan funderingar. Det mest dramatiska på ridturen var när Alida tappade sin pannlampa när vi travade! Den åkte av och studsade ner mellan hästarna, de blev såklart lite brydda men det blev ju vi som red också! I morgon nya tag på Ica!

Liten blir stor!

I dag har jag tagit hem Räkan och Lemonaden är nu stor tjej och bor utan mamma!
 
Jag började dagen med att rida traffe. Först var ajg lite besviken och tyckte inte han kändes så fin, men sen insåg jag att han är riden två gånger på typ en månad, underlaget är fortfarande rätt tråkigt och han är känslig för sånt och med tanke på hur han betedde sig sist jag red så får jag nog var rätt nöjd! Dessutom brukar han lossna och kännas bäst i galoppen och nu blir det juinget galoppjobb, så jag bestämde mig för att han egentligen var oväntat fin att rida och att han absolut ska gå träning i helgen!
 
Fortsatte med Szum, med honom hade jag en plan, kände mig ungefär som Sickan i Jönssonligan... Eftesom han blev så fin när jag tömkörde igår så ville jag tömkörainnan ajg red, så jag värmde upp honom i töm, satte tömmarna i stiglädren och jobbadehan på fyrknat och volt. Det gick faktiskt bättte än väntat, tyvärr spände han ändå till när jag red sedan så egentligen gick det väl sådär med planen... Red även Tant lit epå banan och hon kändes bättre än sist.
 
Sen åkte jag och hämtade hem Räkan, och fick däcken omlagda på släpet (har ju inte använt det sedan jag bytte på bilen). Min fölunge är så cool, vi bara lämnade henne i hagen och lastade Räkan. Jag körde hem henne och grannen hade koll i hagen, Lemonaden hade gått tillbaka till sina kompisar och inte brytt sig speceillt. Är ju perfekt för henne att få gå kvar med sina kompisar som hon känner och deras mammor, sen kommer mammorna flyttas ut därifrån allt eftersom. Vid intaget i kväll gnäggade Lemonaden lite men var inte så orolig, hon är självständig och lugn. Räkan har jag släppt i hop med Clarinett och Chokladen, och de känner ju varann sedan tidigare. 
 
Kvällen gick åt till att laga makaronipudding och baka saffranslängder. Lite fika blev det också, nu har jag även gjort lite datorjobb men nu får det vara nog för i kväll!
 
Tänk att den här lilla prinsessan har blivit så stor att hon nu bor utan sin mamma! Här var hon inte gammal alls!

Korta dagar!

Alltså dagarna känns förbaskat korta nu när det blir mörkt redan vid tretiden. Som tur var är det ju inte så länge tills det vänder, men jag hatar verkligen det här mörkret!
 
Igår började jag med att tömköra Szum på banan, han sprang runt lite okoncentrerat och såg snygg ut. Han ville inte ta yttertömmen utan gick mest och tryckte in med bogen. För att komma åt det så tog jag upp honom på en liten fyrkant i stället, ungefär lika stor som två volter. Först i skritt och seda i trav, och jäklar vad bra det blev! Delsvar han tvungen att ta yttertömmen och gå fram till den och dels fick han koncentrera sig hela tiden! Det resulterade i att han inte bara jobbade bra utan även travade väldigt bra och genom kroppen!
 
Sen tömkörde jag Clarinette. Hon fick jobba med att komma ner i låg form vilket gick jättebra i början men sedan blev hon nog trött för då åkte nacken upp, och hon roade sig med att skrika efter sina kompisar. Efteråt hade non svårt att dtå stilla så jag hade fullt upp med att få på grimman. Jag tyckte inte vi hade jobbat så mycket eller hårt men de blir snabbt trötta unghästarna när man kommit över en barriär, som för henne nu att komma ner i lägre form.
 
Sen red jag Tant hem till grannen, ställde in henne i stallet och åt sedan lunch där innan jag red hem igen. Praktiskt att både motionera hästen och få mat samtidigt. Avslutade sedan med att ta in Chokladen och borsta henne. Det var första gången hon fick stå uppbunden ensam utanför boxarna men det var verkligen inga problem. Vi borstade, redde ut manan och klippte av den lite, jäklar vad tjock man hon har! Saxen tog sig knappt igenom, hur ska jag kunna knoppa den i framtiden? Väldigt okomplicerad känns hon i alla fall! tanken är att hon ska få göra et här några gånger, få komma in och bli borstad, och sedan nästa steg att få komma upp på ridbanan några gånger, sedan räcker det för i vinter. Innan betet sedan är planen att longera henne med sadel några gånger, inridning är sedan tänkt om ett år!

RSS 2.0