Black friday!

Black friday i dag men eftersom jag är black så blev det inget handlat trots att hästarna faktiskt är i behov av några täcken. Men det kommer nog nya reor, jag är inte så orolig för det! Gruvar mig dock för mängden paket på Ica nästa vecka...
 
Jag var i stallet i tid i morse för det skulle komma en häst, i väntan på hästen jobbade jag Clarinett i töm. Hon var laddad och inte blev det bättre av att hästarna i hagen bredvid banan lekte och härjade runt! Hur som helst kom det ingen häst, fick ett mess ungefär en halvtimme innan hästen borde ha varit där att den inte skulle komma... Har under hösten haft flera hästar som varit inbokade och sedan avbokat, även om de flesta gör det i lite bättre tid än samma dag så funderar jag på att ha en bokningsavgift, som sedan dras av från första fakturan. Det är ju lite planering och förberedelser inför att en häst ska anlända, ska fundera vidare på det och tills vidare jobbar jag efter devisen att inget är klart förrän hästen står på gården! 
 
Jobbade och vi hade rätt mycket folk på Ica, vi hade också några Black friday erbjudanden i chatten. Efter jobbet så snabbt hem och bytte om för att åka på Hallstaberget och deras After work-buffe'. Det var meningen att jag, Linda och Paula skulle åka men när Paula blev sjuk så släpade Linda med sig sin bror och hans höggravida flickvän i stället! God mat och jag blev alldeles för mätt! Nisse tog in mina hästar och de är inte vana med andra än mig och hade väl varit rätt svårfångade, i alla fall en liten prinsessa... Måste nog träna på det! Nu sova och ladda för jobbhelg!
 
Clarinett på banan i morse!

Dubbelt inlägg!

Det har strulat med blogg.se så det får bli ett tvådagars inlägg i dag! Jag har haft två lediga dagar hemma, och även om jag jobbat på en del så hinner man ju aldrig så mycket som man vill!
 
Igår blev det lite sovmorgon eftersom vi kom hem sent på tisdagen, och sen lite stök med att byta hjul på skottkärran och sånt. När jag kom igång med hästarna så fick Szum först jobba i töm och sen red jag Grå som fick gå på banan och runt träd i skogskanten, tror att det är bra för hennes rygg att gå på lite ojämnt underlag. 
 
Sen hjälpte jag Nisse att leda hem tre hingstar, de har gått på bete någon kilometer hemifrån, ja självklart har de fodrats på slutet, och det gick fint trots att de inte hanterats på hela sommaren. När de var hemma så gjorde jag pizza och sedan åkte jag och köpte foder och spån. Kvällspasset i stallet ägnades åt unghästarna och inspiration från Eamon-clinicen. Dajmen med utrustning och uppsittningsträning, och Wasabi utan utrustning men tränade lite med schabraket. Hon bryr sig inte om att ha det varken på ryggen, rumpan, över öronen eller att matte viftar runt på det!
 
I dag gjorde jag advent hemma! Hinner inte i helgen så då är det väl tillåtet att tjuvstarta? Mysigt blev det i alla fall! Red Clarinett först, hon fick skritta fram i skogen och sen dressyr, i dag har det snöat hela dagen så underlaget blir bara bättre nu! Sen Grå som fick jobba som igår men med ännu mer jobb i skogen, och sist Dajmen som fick jobba med samma övningar som igår men på banan. Gjorde lite start och stopp ståendes i stigbygeln så nu är vi återigen redo att börja rida, tror jag... 
 
Upp på byn för att skriva ut några papper, handla och tanka och sedan mat. Lite intressant tillagning då spisen visade sig ha tappat en fas så bara någon platta fungerade och ingen ugn... Dagens kvällspass i stallet bestod av jobb för Wasabi, med utrustning i kväll och lite pallträning. Henne är det dags att hänga på nu! Sen red Linda dressyrträning i snöyran, vilket gick bra trots vädret, och så varm choklad till kvällsfika -tillagad på vedspisen med tanke på spisen... Nu inomhusterräng från Friends på TVn, som vanligt känns det som att alla är där denna helg. Alla utom jag då...
 
 

November-inspiration!

Alltså denna november har nog varit tråkigare än vad november brukar vara? Det syns i min kalender också, längesedan jag hade så lite lektioner och uppdrag... I kväll har vi i alla fall lyst upp november med en dos inspiration!
 
Igår jobbade jag och efter jobbet red jag dresdyr med Clarinett, banan fortfarande ganska bra och jag kunde till och med klämma in några fattningar på ena kortsidan! I morse red jag först, Grå fick skritta runt träd i skogskanten och sen kom Linda och vi skrittade ut med Clarinett och Bea. I dag har det kommit lite snö så nu blir det nog bättre ridunderlag igen!
 
Sen åkte jag, Nisse och Linda till Sundsvall! Vi gjorde några affärer på Birsta först, jag köpte en ny väst för det måste jag ju bara ha för att kunna rida. Köpte en ny modell som kanske inte är riktigt lika skyddande (inte godkänd för tävling) men betydligt smidigare och skönare, viktigt när man som jag har den flera timmar per dag! Så mycket mer blev det inte för mig, bromsbelägg till bilen och ett nytt däck till skottkärran typ. 
 
När vi var klar i Birsta åkte vi ner till Njurunda och clinic med Eamon Hickey. Tredje gången jag ser honom nu och jag tycker verkligen att han är så bra! På mindre än en timme hade han suttit upp på tteåringen som inte tidigare hade haft sadel eller träns. Dessutom känns det varken stressigt eller forcerat utan helt naturligt! Men han har en otrolig känsla och timing, duktig på att läsa hästarna och är dessutom väldigt smidig, förutom ett bra system då! Förutom inridning visade han hur han jobbar med lastning. Jag vet sedan tidigare att jag inte lyckas ta till mig systemet helt men jag har säkert snappat upp ytterligare saker nu, använder mycket av hans idéer och övningar redan, och känner mig dessutom väldigt inspirerad! Nu hoppas jag att underlaget och vädret ska tillåta att jobba både Dajmen och Wasabi lite mer intensivt!
 
B
På väg att studsa upp!
 
Ser så lätt ut -inte alls lika lätt i verkligheten!

Lussekatter!

Vad gör vanliga människor en söndag? Och med vanliga menar jag de som inte har 7 hästar... Den tanken slog mig i dag, tror att jag svarade på det själv när jag städade, bakade och lagade middag!
 
Min gård är fortfarande lite för hal men jag jobbade lite hästar på förmiddagen ändå. Dajmen longerade jag ute i en hage, och sen fick Grå jobba i töm i samma hage. Clarinett fick gå ett lättare pass på banan, den är delvis både bar och mjuk och även om Clarinett är oskodd bak gick det trava när vi höll oss på halva banan. Kändes fantastiskt med lite mer riktig ridning igen!
 
Det var sedan den där funderingen kom, om vad man gör en söndag om man inte jobbar eller rider... Jag städade undervåningen och sen åkte jag och Nisse upp på byn och handlade. När vi kom tillbaka så bakade jag lussekatter och gjorde middag, Nisse åkte till gramnbyn och hann inte tillbaka innan jag åkte till stallet och hade träning med Linda. När hästarna var nattade så följde Linda med och fikade lussekatter och julmust! 
 
 

Tjejmässa!

I dag har jag varit på Tjejmässan i Hammarstrand, en ganska bra dag och erfarenhet, även om det inte var riktigt rätt folk för mitt företag.
 
Jag joggade i alla fall Clarinett i töm innan mässan. Är lite mer mickel att göra något nu när jag får göra i ordning vid hagen men hon fick ett jogg-jobb i alla fall. Sen heldag på mässan, var ett femtiotal utställare och mycket besökare första timmarna. Träffat en hel del trevligt folk, både nya och gamla bekantskaper. Skulle ha några mini-föreläsningar, på den första var det fyra som lyssnade men till de andra vsr det dött så de blev aldrig av. Fått lite nya idéer till en annan gång, om det blir fler mässor, annars funderar jag mycket över i vilka forum och miljöer man ska vid upp sig för att synas för nya kunder? Några förslag? Eller andra idéer om vad jag ska göra?
 
Efter mässan gjorde jag potatisgratäng och stekte pepparbiff, gott och middagsgäst fick vi också. Hästarna är nattade, vilket innebar att jag har dragit hö över hela gården på isen, och vi har tittat på Så mycket bättre och ätit lakritsglass så nu är det bara att sova!
 
Hotell Hammarstrand där vi var i dag!
 
Min lilla hörna i dag!

Ishelvete!

Jag är så jävla less på det här jäkla skitvädret och halkan! Det regnar och hela gården är som en skridskobana! Känns som att jag sliter och kämpar massor utan att det ger något, just nu tar det massor av kraft och tid bara att sköta hästarna och det blir ändå inte alls så bra som jag vill ha det! Till exempel går det inte köra upp några balar på gården nu eftersom det är för halt! 
 
Jag har i alla fall jobbat på Ica två dagar. Igår tömkörde jag Bea på kvällen, hon har brodd men det blev ändå lugnt, och sen fikade jag och Linda glass. I dag var jag in en sväng hos Paula men annars mest lagt energin på att stöka med hästarna, till exempel fick jag byta hage på Wasabi och Dajmen få deras blivit alltför hal. Just nu är de andra hagarna ändå rätt okej, men då är problemet att få ut foder i hagarna. Just nu hoppas jag att allt ska tina bort, sen får det frysa och komma snö! 
 
I morgon ska jag vara med på en mässa så en del energi och tid har gått åt till att förbereda det. Förhoppningsvis går det bra och ger en massa energi! För det behövs nu!
 
 

Skridskodans!

Undrar om det är dags att ta upp skridsko karriären? Min gård inbjuder till bra förutsättningar för det just nu! Som tur är så är hagarna fortfarande ganska bra, men jag får inte in några barfota hästar till stallet just nu.
 
Jobbade i alla fall Chokladen och Grå ute i en av hagarna där det fortfarande är snö. Chokladen fick testa ett tredelat bett (med fasta ringar) igen, hon har gått på det tidigare men sista året på Novabett. Hon har gillat Nova bettet men det blir lite klumpigt och svårt att "finlira" med när det blir lite mer ridning, de raka betten är ofta svåra att ställa hästen och ta ledande tygeltag eftersom det tenderar att verka på båda sidor i munnen oavsett om du tar i en tygel. I dag fungerade bettet bra, får känna i ridningen sen!
 
 
Gjorde i ordning de utanför deras hage och Grå som i vanliga fall är ganska sur var inte alls det när vi höll till där... Hon var även avspänd i ryggen, och jag blev åter påmind om hur mycket trevligare hon är att pyssla med sommartid på betena. Hon är verkligen ett mysterium, undrar om jag någonsin kommer förstå mig på henne? 
 
Sen lite fika och Nisse hade besök, och sedan åkte vi och hämtade hem en häst som han har haft utlånad, en syster till Minna som stod hos mig förra vintern. Det gick bra, hon stod nästan vid Dannero så inte nästgårds, även om det  bitvis var lite halt. Vi stannade och åt på hemvägen, och sen var det bara att natta hästar kvar. Nu vill jag ha bättre väder så jag kan rida igen!
 
Chokladen i dag!

Skitväder!

Det var så fint igår med snön, i dag regn och plusgrader så nu slask och is!
 
Började med att släppa ihop Lemonaden och Eliskja med flocken. Har väntat in bra underlag i hagen och nu blev det lite panik när jag insåg att det snart skulle vara dåligt igen. Tycker att ihopsläppet gick bra, Clarinett är sur på Eliskja medan Chokladen är alldeles kär i henne... Blir nog bra när de vänjer sig. Gjorde lite annat på förmiddagen också som att mocka lösdriten, laga hagar och sånt. Och så ringde de från Ica och undrade om jag kunde jobba några timmar. Hade egentligen inte tid men med tanke på det tråkiga vädret så sa jag ja, så här i efterhand kanske jag skulle ha passat på att rida i dag när det fortfarande var underlag men å andra sidan gör det inte då mycket till eller från i slutändan. Bra att jobba lite mer nu när det är lite lektioner.
 
Jag jobbade i alla fall Dajmen i töm, hon var jättefin och jag känner verkligen att jag vill komma igång och Ruda henne när jag ser henne nu, känns som att hon kommer ha bra ridbarhet! Sen red jag lite dressyr med Clarinett också, innan jag stekte hamburgare till lunch och i väg på Ica några timmar. Efter jobbet direkt i väg på en träff om regional utveckling, inte riktigt det jag hade tänkt mig att det skulle vara men ganska intressant och jag har visat mitt intresse!
 
Valde att inte ta in småtjejerna i kväll, det är blankis på vägen till stallet och backen ner, känns onödigt att riskera att ta in dom. Hagarna är fortfarande okej och nu hoppas jag att allt kommer kännas bättre i morgon!
 
Bilder från hopsläppet!
Full fart på Lemonaden och Eliskja!
 
Lemonaden var glad över att träffa sina kompisar igen! Dock inte lika säkert att hennes kompisar var lika glada...
 
 
 
Så småningom är maten mest intressant!
 
Lilla Grå ställer alltid upp och delar höhög om det behövs!

Bytesaffär!

Ica-jobb i dag med och hemma igen så blev det gofika! Jag hade nämligen bytt bort en oöppnad Blossa årsglögg sen 2016 mot en äppelkaka! Bra bytesaffär och vi fikade den med vaniljglass!
 
Sen ett ryck i stallet, gäller att passa på medan snön är kvar då det hotas om regn i morgon. Jag jobbade Grå i töm och sedan var det dags för Wasabi att jobba igen, hon har vilat sedan tandläkaren. I kväll satte jag på sadel och sidepull och jobbade henne lite utanför boxarna. Start, stopp, backa. Dra i stigbyglar, hoppa, vifta på armar, stå på pallen, hänga och klänga lite! Mer jobb behövs men vi är på gång igen nu!
 
Wasabi utanför boxarna!
 
Och en närbild:
 

Jobbarhelg!

Jobbhelg och nu när det blir mörkt tidigt blir det tyvärr inte så mycket gjort med hästarna dessa helger. Orken räcker inte till!
 
Igår red jag i alla fall ett dressyrpass med Clarinett, tyvärr var inte underlaget jättebra eftersom det inte hade hunnit komma snö då men det blev en del galoppjobb i alla fall.
 
I dag har det snöat en hel del, hoppas att det får ligga kvar! Jag red Grå i morse men hon var inte riktigt på humör. Eftersom jag skriver träningsdagbok på hästarna (Gör ni det? Det är jättebra!) så kan jag se ett samband mellan vilodagar och att hon gått lite och att hon är sur att göra i ordning. Samma samband med att hon är spänd i ryggen, alltså mindre arbete ger mer spänning i ryggen, och det är nog det som gör henne sur! Ska försöka jobba henne lite mer några dagar och se om det blir bättre, de har ju även varit mer stillsamma i hagen nu när underlaget varit tråkigt.
 
Sen skulle jag köra Bea till Nisse för att hon skulle skos. Det började med att transporten hade frusit ihop, sen höll jag inte på att få på grimman på henne och ännu mindre henne på transporten! Hon kände nog av min stress! Nisse fick komma och hjälpa mig lasta och sen när hon var på plats så var det snabba ryck att byta om och åka på jobbet!
 
Efter jobbet var Linda här och Bea höll på att skos. Jag fixade middag till all tre innan Linda skulle i väg och spela Bingolotto (!!!). Den här gången kunde jag lasta Bea själv och köra hem henne, men jag kom inte upp på gården trots fyrhjulsdrift och gled sedan baklänges nerför backen och ner i diket!!! Det är verkligen läskigt! Is under snön och inget fäste gjorde att det blev så. Jag fick i alla fall ut Bea och sen kom nästa jourhavande grannar och drog upp mig!
 
Red sedan Chokladen som var pigg och busig, men fin sen när hon kom till arbete. Så mycket mer blev det inte gjort denna helg, förutom att jag fakturerat, men man får försöka vara nöjd med det som blir gjort i stället för att ha dåligt samvete för det som inte blir gjort!

Ica-fredag!

Fredag igår och Ica-helg!
 
Började med att skritta ut Chokladen i skogen en sväng innan jobbet. Det tycks fungera bra med ryggen, och jag är betydligt bättre i ryggen men inte bra.
 
Sen Ica, och efter jobbet lite segt att komma igång igen, men sen så hjälpte Linda mig med Dajmen. Longerade lite och sen repeterade vi att hänga, sitta upp och gå lite. Känns verkligen som hon landat nu och det är bara att köra på med inridningen. 
 
I dag mer Ica-jobb, och vintertemperatur ute!
 
På väg hem från skogen med Chokladen!
 
Och innan avsittning!

Disväder!

Ryggen höll i dag med! Lite försiktig rörelse, Ipren och en ridtur var grejen i dag!
 
Jag började försiktigt med att jobba Grå i töm, höll till i en hage med snö. Eftersom det gick ganska bra så testade jag att skritta ut Clarinett i skogen och det inte bara fungerade utan gjorde även att jag var bättre efter. Tordes dock inte rida Szum så han fick också gå i töm, gäller att inte riskera för mycket nu.
 
Sen klämda mackor till lunch och i väg på två lektioner på eftermiddagen. Hem och gjorde middag, slappade lite och började skriva fakturor innan personalmöte med Ica på kvällen. Nu hoppas jag att ryggen känns lika bra i morgon, för dom det var igår kväll och i morse så var det inte roligt! Kunde ju inte ens nysa utan att det högg i ryggen...
 
Grå ute i gråvädret i dag!
 
 

A-barn och ryggont!

Lugn dag igår, och det var väl tur med facit i hand!
 
Började med att flytta om hästarna i hagarna, så Bea och Szum fick flytta till den lösdriften de ska gå i och Dajmen och Wasabi får gå i en egen hage på dagarna. Det blev mycket bus och spring i alla hagar!
 
Sen jobbade jag hästar, longerade Dajmen, red dressyr på Clarinett och tränade på det vi gjorde i helgen, och sen red jag lite lätt på Szum som jag inte suttit på sen flera veckor. Han var såklart spänd, och jag hade börjat få lite ont i ryggen redan då men vi joggade lite, avslutade med Chokladen som jag skrittade först i skogskanten och vände runt träd, och sen travarbetade lite på banan. 
 
Resten av eftermiddagen så åkte jag och Nisse upp på byn, åt och handlade. När jag nattade hästarna så band jag upp Wasabi och borstade lite, hon var ett riktigt A-barn igår, lätt att ta på grimman på morgonen, ensam i hagen när jag longerade Dajmen och stod som ett ljus uppbunden, så då var hon ju bara tvungen att smita ut ur boxen när matte lämnat dörren öppen för att ta loss grimskaftet! Oavsett väldigt nöjd med henne igår!
 
Fick dock ont i ryggen, inte ovanligt för mig men det här är annorlunda än det brukar vara. Ville inte släppa, och är definitivt värre än det brukar vara och inget bättre i dag!!!
 
Trött Clarinett tar igen sig efter ridningen!
 
Choklad-öron!

Redovisningsdag!

I dag har det varit en riktig redovisningsdag! Så skönt att en del grejer är avklarade för denna gång, dock har vädret en del att önska! Snö i morse och nu i kväll regn, blött och glashalt på vägen!
 
Jag började med att fixa med en av lösdrifterna, spånade upp och skurade vattenbaljan. I morgon blir det lite omflytt mellan hagarna, har flera omgrupperingar framöver men tar det lite i taget. Jobbade sedan hästarna, härligt med snöunderlag och lite mjukare. Szum och Dajmen fick jobba i töm. Dajmen var riktigt laddad och taktade hela vägen upp till banan och sen hann jag precis få på tömmarna innan hon började studsa runt och fick rasta av sig några varv med trav och bus. Sen kunde hon fokusera och kontakten och hennes känsla för bettet börjar bli mycket bättre!
 
Sen red jag Grå och Chokladen, med båda två kunde jag göra några fattningar vilket känns bra efter några veckor utan galoppjobb. Grå var verkligen jättefin och gav superkänsla i traven! Chokladen var helt okej och samarbetsvillig, men kom inte upp i Gräs nivå i dag. 
 
På eftermiddagen hade vi telefonmöte och redovisning av vårt individuella arbete på Träningsfysologikursen. Så nu är den kursen över, det har verkligen varit intressant och lärorikt, och roligt! Kanske dags för någon ny kurs snart? Sen gjorde jag ett rejält ryck med bokföringen och momsredovisningen, hade alldeles för mycket kvar men hann utan att det blev natt eller att jag blev förtvivlad så det var väl också okej. 
 
Fick hem fler balar och nattade hästarna, i samband med det fick Wasabi träna på att stå uppbunden. Avslutade kvällen med äppelpaj och vaniljsås, tycker att jag var värd det!
 

Snöunderlag!

Äntligen snöunderlag! Det gillar jag, men tyvärr ser det ut att kunna bli regn i kväll...
 
Igår jobbade jag på Ica. Efter jobbet så körde Nisse en bal åt mig, och egentligen borde jag väl sen ha lagt tiden på att bokföra. Men jag kunde inte hålla mig när det äntligen var snöunderlag på banan, så tog Grå i töm. Fick ut halsen väldigt bra på henne och hon var riktigt fin.
 
Sen fick det bli sent kvällsfika och lite bokföring ändå, är ju momsredovisning i dag och jag har en hel del kvar. Som vanligt alltså, ute i sista stund! Blir dock ett senare problem, för  jag ska rida i snön först!

Träningshelg!

Jag har varit så sjukt trött i helgen, egentligen kanske inte så konstigt då jag ju fortfarande är sjuk, har frusit en del och dessutom åkt till Dannero två dagar. Men ändå...
 
Vi har haft frukostsällskap båda dagar, så mysigt och trevligt! Igår var hingstägaren kvar och vi surrade massor, sen red jag Chokladen och Grå ett varsitt lätt dressyrpass innan jag och Clarinett åkte på dressyrträning. Clarinett var jättefin och det kändes kanon i traven, galoppen är svårare och jag har så svårt att rida i den, inte blev det lättare att hon blev busig när hon började bli trött och då försökte dra med mig... När jag kom hem gjorde jag mat, fläskfilé med champinjoner och grädde och ris till, så gott. Sen somnade jag klockan åtta, klev upp vid elva och duschade och sen sov jag igen...
 
I morse skulle Nisse jaga och då fick vi hans jaktkompis som frukostsällskap, dessutom bjöd hon på lussekatter! Sen fick Szum och Chokladen gå galopp-programmet i lina, jag försökte kolla puls och hjärtfrekvens som en del i det individuella arbete vi ska göra i kursen. Just det där med pulsen gick väl sådär..  Sen åkte jag och Clarinett på träning igen. Eftersom hon busade igår så tog jag västen i dag, men i första galoppen sprack dragkedjan på den! Sjukt tråkigt eftersom jag inte har råd med någon ny nu... Annars var Clarinett väldigt fin men blev busig även i dag och gjorde bland annat en 180 graders vändning så jag satt väldigt löst! 
 
I kväll fick Dajmen och Wasabi sova inne, de ska få bo inne några veckor för att få lite mer hantering. Sen mat och nu tidig kväll igen. Förstår inte hur man kan vara så trött?
 
Flickorna gillade inte dagens snöväder, tur att de har ett hus att stå i.
 
Clarinett innan avfärd!
 
Syns dåligt, men så här trött var Clarinett innan dagens träning! Bilden är tagen på transportkameran när jag kom fram till Dannero i dag.
 
Och efter träningen, ännu tröttare...

Förberedelser!

Två jobbdagar på å Ica, och lite förberedelser för vintern och helgen!
 
Först i torsdags efter jobbet så hämtade jag Clarinett och körde henne till Nisse för att sko. Medan Nisse var och chippade en fölunge och vi väntade passare jag och Linda på att mocka lite i stallet. Clarinett skoddes fram bara eftersom hon ska släppas i hop med Elisjka senare, och då känns det bättre utan bakskor. Vi avslutade kvällen med fika och Linda hade gjort pannacotta.
 
I går efter jobbet blev det lite panik när ägaren av en av Nisses hingstar som skulle komma upp i dag för att hämta hade ändrat planen och i stället kom på kvällen. Snabbstädning och fixande av gästrum. Sen åkte jag och fick hjälp att byta däck av Paulas man, skönt att det är fixat! Red ett lättare pass på Clarinett för att känna på skorna, men hon kändes lite öm så jag hoppas att det bara berodde på att det är lite hårt.
 
Sen kom hingstägaren och det blev fika och surr sent, nu är det lördag och en massa att göra så klart!

Effektiv onsdag!

Faktiskt fått lite gjort i dag! Fixat med ena lösdriftshagen inför vintern, fick inte ner alla trästolpar som jag tänkte men ett par och resten får vara plaststolpar i vinter, mockade och spånade även ligghallen. En av de andra hagarna kopplade jag bort gräsdelen på så det nu bara är vinterhagen kvar, dessutom eldat lite fodersäckar och plast och plockat ner det sista av sommarhagen. Känns bra, bara resten kvar...
 
Lite häst jobb hann jag med också, Szum fick jobba i töm i en av gräshagarna. Clarinett och Grå fick gå lättare dressyrpass men var båda oväntat fina med tanke på underlaget, Dajmen tömkörde jag både lite på banan och runt träd. Hon fick prova ett tredelat bett, med fasta ringar, hästtandläkaren tyckte att hon, även om hon har liten mun, har en välvd munhåla och plats för ett tredelat (eller tvådelat) bett. Hon tyckte att jag skulle testa det då det eventuellt kunde finnas små tecken på att det raka bettet kanske hade tryckt lite, även om det var minimalt. Jag tycker att det är svårt med raka bett när de ska utbildas mer, det blir inte så finstämt, då min plan var ändå att testa tredelat. Hittade ett av mina ponnybett, 8.5 cm, som passade bra!
 
Sen gjorde jag pannkakor till middag, och så i väg på lektioner. I kväll (och lite i morse) bokförde jag lite, eftersom Nisse var i väg på möte, så det har jag också hunnit! Effektiv dag!
 
Släppte ihop Elisjka och Lemonaden i dag! De får bli lite kompisar innan de släpps ihop med resten av flocken.
 
 
Här försöker Lemonaden visa vem som bestämmer!
 
Dajmen tömkörs!
 
 
 
 

Fortbildning!

Igår fortbildning hela dagen! Intressant, inspirerande och roligt, men jag var helt slut efter!
 
Det var Elisabeth Lundholm som hade fortbildning för ridlärare och tränare, först lite teoretiskt med diskussioner och sen var vi i ridhuset och tittade på ekipage från fyraåringar till de som red seriebyten. Mycket intressant som kom upp men mest kände jag mig inspirerad, tanken var att rida på kvällen men förkylningen, kylan, mörkret och underlaget dödade inspirationen och jag nattade hästarna och sov i stället! Hoppas på mer ork i dag!
 
Från ridhuset i Timrå igår!

-14 grader!

Så var det vinter! -14 grader i morse! Jag har ju massor kvar att göra, men det finns risk för att det blir ogjort!
 
Tömkörde Chokladen i morse innan jobbet, hon är lite svullen i ett ben så det blev väldigt lugnt och mest skrittjobb. Ville se hur hon rörde sig och om svullnaden skulle släppa men det gjorde den inte. 
 
Jag har inte alls varit pigg i dag och med facit i hand så skulle jag nog inte jobbat. Efter jobbet så nattade jag hästarna direkt så jag fick tidig kväll. I stället gjorde jag mat, färsk pasta och köttbullar, och bokförde litegrann. Nu ska jag sova och hoppas på att vakna frisk och pigg tidigt i morgon!

Dubbelhelgen över!

Förutom förkylningen så har jag haft en bra helg, nu är det bara full fart mot jul som gäller! Och allt brukar kännas bättre bara vi passerat jul...
 
Jag skrittade ut Chokladen i skogen igår morse innan jobbet. Skönt för henne med lite mjukare underlag då hon tycker att det är alldeles för knöggligt och hårt i hagen. Sen Ica-jobb och efter snabba bud att äta, blev färdig risgrynsgröt, och byta om för mindre än en timme efter att jag kom från jobbet så började min teorikurs. 
 
Denna gång var det foder och utfodring på agendan för kursen, som vanligt roligt och intressant, men jag blir otroligt trött när jag haft kurs. Så jag nattade hästarna, drack en julmust och åt en saffransfläta och sen sov jag! Det är väl lite så att det efter denna helg är okej med julmust och lussekatter? 
 
Kallt ute nu, riktig vintertemperatur och till helgen ska det bli snö. Jag vill ha riktig vinter men känner mig ändå inte beredd nu!!
 
Morgontur med Chokladen!
 
 

Alla helgons dag!

Jag blir tokig, jag är förkyld igen!!! Har inte varit annat sen semestern, hinner knappt känna mig frisk så börjar det om...
 
Igår började jag med att jobba Szum i töm innan jobbet, han fick jobba ute i en av gräshagarna eftersom banan är ganska hård nu. Sen några intensiva timmar på jobbet, vi stängde tidigare eftersom det var helgdag så efter jobbet var det snabba bud att byta om och stoppa i mig två mackor för att hinna till stallet innan mörkret. 
 
Skrittade ut Clarinett och hade Dajmen som handhäst, vi red en liten sväng men det hann ändå bli mörkt innan vi var tillbaka. Grå fick sedan jogga lite i töm i gräshagen, i mörkret, och resten av kvällen gick åt till förberedelser inför morgondagens kurs. Städning, förberett fika och skrivit ut papper, sen gjorde jag mat och äppelpaj och Linda kom förbi och fikade hela kvällen. Men jag hade nog feber och var helt slut!
 
Nu ny dag och mer Ica- jobb och dessutom teorikurs!

November!

Det var en hård början på november, känns inte alls lovande!
 
Jag red i alla fall Grå och Chokladen innan jobbet, och det kändes rätt bra trots underlag och allt annat. På jobbet var det kaos, dagen före allhelgona är en ganska stor säljdag men vi var en kort i personalen och vi hade nog egentligen behövt vara två mer än i dag för att få det att flyta. Frukten blev inte ordentligt påfylld förrän vid 16-tiden, och då hade vi knappt börjat med mjökkylen... Vi i personalen har varit stressade och irriterade, och när jag kom hem ville jag bara sova...
 
Blev ingen ridning i kväll, hämtade transporten och vinterdäcken eftersom jag ska få hjälp med byta de i morgon, och så fick hästarna nya balar. Och nu snart ska jag äntligen få sova, hyr ska jag överleva november???
 
Mina fina gråa prinsessa efter ridningen i morse!
 

Halloween!

Även gårdagen rann i väg, tycker inte att jag hinner någonting fast jag gör saker hela tiden och min "att göra lista" innan vintern är fortfarande lång! 
 
I alla fall fick jag börja dagen med ett besök vid min brunn, vattnet försvann i tisdags när hästtandläkaren var här (typiskt när man verkligen behöver det!!!) och har inte riktigt kommit igång ordentligt sen. Men efter att ha ruskat om slangen i brunnen lite kom det igång, min brunn ligger uppe i skogen, och jag har sedan självtryck nästan en kilometer ner till gården! 
 
Sen lite hästjobb, om än lugnt eftersom de vaccinerades i tisdags och dessutom är ju underlaget sådär nu. Szum och Chokladen fick gå i töm, och Clarinett skrittade jag i skogen och sen lite travjobb på banan. Efter det lite pizza rester till lunch och i väg på några eftermiddags lektioner.
 
Hann landa lite hemma innan även Linda red ett lättare träningspass och jag nattade hästarna. Nu laddar jag för allhelgona helgen och Ica-jobb i fyra dagar!
 
Lite sol fick vi när vi töm körde Chokladen och jag!

RSS 2.0