Nyårsafton!

Gott slut och gott nytt år alla läsare!
 
Nyårsafton har inneburit jobb på Ica såklart. Efter jobbet fixade jag en tre rätters middag lite snabbt. Vi åt toast med laxröra och kallrökt lax till förrätt, älg rulle med hasselbackspotatis till huvudrätt och efter att hästarna var nattade (och Linda dök upp) så blev det jordgubbstårta till efterrätt. Samma tårta som jag brukar göra på midsommar!
 
Nu väntar vi på tolvslaget så man får sova. Som tur var är det lite fyrverkerier hos mig så det brukar vara lugnt, oftast ser man inget alls, dessutom är mina hästar skottvana!
 
Jordgubbstårtan! 

Gott slut!

Nu är vi nära det nya året!
 
I morse var det - 15 grader när väckaren ringde, jag kände att jag inte orkade rida tre hästar innan jobbet i kylan så strök Lemonaden (som jag hade bestämt mig för att börja rida innan nyår, fast först var det jul så det får bli trettonhelgen nu i stället) och tog en lite lugnare morgon. Innan jag kom igång var det mildare och snö i luften. Men jag red Zayats på slingan där jag tömkörde henne igår. Det gick väldigt bra trots att vi mötte på ett vilt djur! En mus kom springande i snön där vi red!
 
Efter Zayats så red jag Clarinett i skogen plus några travvarv på slingan innan fika och i väg på Ica. Där var folk nästan lika galna som för en vecka sedan! Förstår inte hetsen, de flesta har nog mat kvar också. Vi hade kvällsöppet till 20 så det var sent innan hästarna var nattade och jag kunde påbörja nästa projekt, nämligen att göra smörgåstårta. Första gången jag gör det men bottnar lagda med skinkröra mellan, hoppas att det blir bra. Vi fikade även vitlöksbaguetter med röror från jobbets chark, laxröra och räk och kräftröra. Så gott! En arbetsdag kvar i år nu!
 
Zayats ute på slingan, så duktig!
 
Och Clarinett ute i skogen, eller hör på väg ut på ett hygge. Här snöade det och vi hade rivit ner en del snö från träden också. 

Kyla och busiga hästar!

Jag börjar bli lite less på kylan, inte för att det är jättekallt men tillräckligt kallt för att det ska vara kallt! Runt -15 är ändå rätt kallt när man är ute hela tiden!
 
Blev en del hästjobb i dag trots att det var kyligt. Började med Zayats som jag tömkörde runt den längre upptrampade slingan, planen är att rida där senare så bra början att tömköra. Sedan red jag Chokladen, hon var lite småbusig i början men det blev bättre, och sedan Grå som var väldigt busig i longeringen men okej att rida. Sist ut var Wasabi som var lite stökig redan att sadla och leda upp till banan, och som började longeringen med att bocka så tyglar och halsrem åkte över huvudet! Sen bockade och busade hon mer i lina än jag sett henne göra någon gång tidigare! Satt ändå upp och skrittade lite och det gick bra.
 
Sen mat och i väg på lektioner, eller en tömkörning och en lektion, som tur var så hade de inte lika kallt som hos mig. När hästarna var nattade gjorde jag ris a la malta och saftsås till kvällsfika. Nu är det dags för jobb igen, nyårshetsen drar nog igång i morgon igen!
 
Full fart under Grås hovar!
 
 

Rutinkontroll!

Ni vet hur trött man blir när man haft något som hängt över en i flera dagar och det sen är över? Så känns det nu för mig! 
 
Jag mockade och spånade alla lösdrifterna först i morse och sedan var det bara att invänta besöket, passade på att putsa lite träns när jag väntade. Fick nämligen veta dagen innan julafton att jag var uttagen till rutinkontroll av hästar och utrymmen av Länsstyrelsen. Detta har hängt lite över mig hela julen, även om jag vet att hästarna är i bra skick så vet man aldrig om man missat att göra något eller någon bestämmelse, mätt fel, räknat fel eller om det är något som de fastnar på som man själv vant sig vid.
 
Vi kollade alla hästar och lösdrifterna, som hon även mätte och skrev upp storlekar på hästarna som gick i varje. Allt var, som tur var, utan anmärkningar men hon rekommenderade mig att försöka bredda ingången på den ena ligghallen. Känns skönt att kunna pusta ut och ha klarat en kontroll.
 
Jag tog Clarinett i töm innan fika och i väg för en lektion, gäller att passa på när det är vettig temperatur. Vidare sedan på Hammarn där jag köpte foder och spån, hem och gjorde mat och där någonstans försvann min energi. Jag red Zayats på kvällen, vi red på banan för att testa om vi kunde rida utanför spåret och det kunde vi! Så pass bra att vi testade lite trav i dag också! Zayats har verkligen knäckt koden nu och likt ett barn som knäckt läskoden och bara vill läsa alla böcker på en gång, så vill hon göra allt på en gång!
 
Även om det var bra temperatur i kväll att rida så fanns inte energi kvar till mer, inte så konstigt när jag varit spänd över den här dagen sen i onsdags. Nu hoppas jag på mer energi, och fortsatt ridväder, i morgon. Och efter nyår borde det lugna ner sig och jag ska försöka komma igång med hästarna ordentligt!
 
När matte har med sig en rolig leksak till hagen. Här Wasabi som leker med plasten.
 
 
Och sedan Chokladens tur!
 
Och Clarinett på jobb! 

Mellandagar!

Vardag igen några dagar och på jobbet skyltar vi och ställer om från jul till nyår!
 
Jag tog Grå i töm i morse, hon har haft lite julvila så det var lagom att jogga igång lite i dag. Sen jobb hela dagen, rätt lugnt men mycket varor att fylla på igen eftersom det är tomt överallt. Efter jobbet gjorde jag bara klämda mackor till mat och sen till stallet och jobbade Lemonaden i töm. Har ju en plan att rida henne lite i vinter, men hon har blivit väldigt tjock!
 
Nu ska jag sova för snart ser jag i kors! 

Annandag jul!

Så var julhelgen över och i morgon är det dags för ruschen på Ica igen, dessa tre dagar har verkligen gått fort!
 
Jag började på förmiddagen i dag med att longera Zayats i snön, mest för att se vad Dajmen gjorde när hon blev själv men det blev bra jobb för Zayats att jobba med galoppen i linan i snön. Sedan red jag Clarinett och Chokladen på slingan, fick de jogga bort lite energi.
 
Sedan fikapaus och i väg för att tömköra en ardenner, vilket gick bra, sen var planen att åka vidare på lektioner men de hade - 17 grader där så det blev inställt. Åkte i stället upp på byn och köpte pizza, efter pizzan så hjälpte jag Nisse att mocka. Han hade haft översvämning efter att ett par vattenkoppar gett upp och sprutat vatten så det var blött och tungt! När vi var klara så natfafe vi mina hästar och sen gjorde jag glögg till kvällsfika. I morgon jobb igen, känns som att jag inte hunnit något i helgen!
 
Från Chokladens ridning, lyckades inte fånga solen på bild 

Juldagen!

Jag har alltid en vision om att jag ska rida så mycket när det är jul, men det slutar såklart oftast med att jag inte hinner så mycket som jag vill!
 
Igår gjorde jag en massa annat hemma, som att elda upp tomma kattsandskartonger och kattmat förpackningar, röjde och mockade en av lösdrifterna. Sen red jag Zayats, hon tyckte att elden, som var en liten bit från stallet och fortfarande brann lite, var äskug så hon var lite spänd när jag började. Men så skönt att känna att hon slappnade av när jag satt upp och vi red ut på spåret. Tre varv igår och vi bytte även håll, nästa vecka ska vi prova att rida någon annanstans än på spåret.
 
Sedan släppte jag ihop Dajmen med Zayats, det var ett lugnt ihopsläpp men det blev lite oroligt på gården, vilket det ju gärna blir när jag flyttar om. När jag sett att det var lugnt i hagen så red jag hem Lycka till Nisse igen, jag hinner ju inte med henne och det blir bara ett dåligt samvete. Var ju inte heller meningen att hon skulle vara här mer än några veckor för att ridas igång. Tyckte att juldagen var en bra dag att rida hem henne då det ju inte går några timmerbilar då. Lite tveksamt några gånger i början av ritten, desto mer taggad när hon kände igen sig och hennes gamla kompisar gnäggade!
 
Sen mat, julmat såklart, och lite vila. Jag läste lite i boken, och när Nisse somnat åkte jag till stallet. Tog Wasabi i töm, lite för att rasta av henne om jag ska rida i dag, hon var lite småstökig att göra i ordning men i jobbet blev hon mest så att hon stod emot lite i början. Jättefin på slutet när hon släppte och kom genom kroppen. När hästarna var nattade så åkte jag och Nisse till Linda och fikade lite! 
 
Nu ny dag och slut på ledigheten, i dag väntar lektioner! 
 
Zayats och Dajmen försöker bli kompisar! 
 
 
 

Julafton!

En lugn julafton som ändå gick alldeles för fort!
 
Jag och Linda träffades i stallet på förmiddagen och red ut med Clarinett och Bea. Vi red en sväng här på byn och tittade efter tomten, men även fast hästarna letade överallt i dikena såg vi ingen. Sen fikade bvi julfika innan det var dags för Linda att åka hem och laga mat, och jag duschade och laddade för kvällen.
 
Jag och Nisse var, som vanligt, till hans systerson med familj. Förutom en massa god mat så kom tomten förbi en sväng, otur att Nisse var och kollade till hästarna just då. 
 
Blev inte så sent, jag nattade hästarna och hann läsa ett kapitel i julklappsboken jag köpt till mig själv, nämligen Johanna Lassnacks bok "En mental sporre". Av Nisse fick jag en pannlampa, vilket verkligen behövdes! Nu är det juldagen och jag har massor att göra tyvärr, men ska ändå försöka ta det lite lugnt!
 
Sol hade vi på julaftonsritten!
 
 
 
 
Clarinett passade på att mysa lite med Linda och Bea 
 
Tomten! 
 

Dagen före dopparedagen!

Nu är det jul!
 
En hektisk dagen före har det varit! På förmiddagen red jag, vilket var välbehövligt för resten av dagen. Chokladen fick gå dressyr och Clarinett red jag ut en väg jag inte ridit i vinter så det fanns snö att pulsa i!
 
Sen i väg till jobbet där det verkligen var kaos och fullt ös i dag! Jag jobbade till 20.00 och sista två timmarna var det väldigt lugnt i stället. Nattade hästarna och sen var det fullt race hemma i stället!
 
Hade tv4 play på datorn för att kunna se Bingolotto då antennkabeln lossnade i helgen när det var takras, men det var bra för då kunde vi ha den i köket när jag ändå stökade. Jag gjorde ägghalvor med majonnäs och räkor, och griljera de skinkan, så hade vi fika (vilket behövdes) med det och vitlöksbaguetter med röra från charken på jobbet. Hann spela två bingoomgångar och slog in julklappar innan jag gav upp!
 
I dag tog jag fram de röda schabraken, här Chokladen!
 
Ändå juligt på turen med Clarinett i dag! 

Dagen före dagen före!

Nu drar det ihop sig mot jul!
 
Igår morse var det visserligen inte lika kallt som dagen innan men 17 minusgrader kändes tillräckligt för att jag bara skulle rida en häst innan jobbet. Så jag mockade och spånade lösdrifterna och sedan red jag Zayats. Satt upp på banan och red sedan två varv runt det upptrampade spåret, inga problem fast vi var ensamma och utan hjälp! Polletten hade verkligen trillat ner och hon var superduktig! Så roligt!
 
Resten av dagen tillbringades på Ica, vi jobbade till 20.00 och det var mycket kunder, många paket som hämtades ut och charken gjorde ett oändligt antal av sina ost och charkbrickor. Efter jobbet så nattade jag hästarna och gjorde varma mackor. Nu är det sista hysteriska dagen kvar innan jul!
 
Vi tränade även på fotografering!
 
Öronen framåt! 

Nu vänder ljuset!

Så var det kallt igen! Runt -19 hela dagen och nu i kväll -23. Det är kontraster i vädret kan man ju minst sagt säga med tanke på att det var 6 plusgrader i lördags! Men nu vänder ljuset i alla fall, äntligen! 
 
Jag har ändå ridit i dag men inte så mycket som jag kanske hade tänkt innan! Mockade och spånade en lösdrift först, sen red jag Chokladen på den upptrampade slingan och hon var väldigt laddad. Clarinett fick gå ett dressyrpass och även om hon egentligen var väldigt lugn så var det väldigt nära att jag ramlade av en gång när hon helt plötsligt såg något livsfarligt utanför banan och bytte riktning lite hastigt.
 
Grå och Wasabi fick gå i töm, och sen gav jag upp och fixade mat och värmde upp kläderna och mig själv. Åkte sedan för att ha två lektioner, kändes konstigt när det var så kallt men dit jag skulle var det några grader varmare och det gick ganska bra att ha lektioner i kylan. Sen nattning av hästarna och sen fika och mys framför vedspisen!
 
Wasabi hjälper till när jag ska ta in Chokladen!
 
Solen tittade fram när jag red Chokladen.
 
Wasabi i töm! 

Julveckan!

Så kom kylan igen, det svänger fort! -13 grader i kväll!
 
I morse var jag igång tidigt i stället, jag red först Lycka lite och sedan kom Linda till stallet eftersom hon skulle jobba samma tider som mig på Ica sen. Så då red vi Zayats och Bea ihop igen. Kändes direkt med Zayats att hon var med på noterna i dag, hon tog igångsättningarna redan innan vi hade Bea som draghjälp, och hon förstod direkt att hon skulle följa. I dag red vi ut från banan och red två varv på det upptrampade lilla spåret bredvid banan. Det känns verkligen som att polletten trillat ner nu, och det känns som att nästa problem bör att hejda farten. Som jag sa till Linda så var det tur att Bea gick först och bestämde farten för annars hade det gått väldigt fort!
 
När vi klar i stallet var det tid för ombyte, lite fika och sen hämtade jag upp Linda för att åka på jobbet. Lätt kaosartat dag, vilket jag räknar med att alla dagar fram till jul blir, och dessutom extra lång då vi hade öppet till 20.00. Vi hade dessutom några hundra matkassar att göra till byns största arbetsgivare så vi knöt några kassar innan vi åkte hem, och jag åkte och nattade hästarna. Sen blev det varm nyponsoppa med glass till kvällsfika, och nu sova och ladda om! Två arbetsdagar kvar innan jul! 
 
Fortfarande halvmörkt när jag red Lycka i morse! 
 
Zayats efter ridningen! 
 
 

Fjärde advent!

Fjärde advent har glidit förbi ungefär lika lätt som man glider på isen överallt nu!
 
Det är ändå ganska bra hemma hos mig, om man jämför med hur det var för några dagar sedan så är det ju givetvis uruselt men om man tänker på hur vädret varit och hur illa det varit andra vintrar så är det ändå okej och ganska bra!
 
I morse blåste det rejält. Jag longerade Wasabi och jobbade Clarinett i töm, båda två ute i snön. Efter jobb med extra öppet och mat tog jag även Chokladen i töm på kvällen, då på banan. Banan är lite hård på några ställen, men inte mer än att jag tror att det kommer bli bra när vi ridit lite, det finns ett isigt spår men annars är den faktiskt rätt okej. Det är ändå skönt, så mycket lättare att arbeta hästarna där det finns lyse och är jämnt underlag.
 
Nu är det bara att ladda upp för fyra intensiva dagar fram till jul!
 
Clarinett i töm!
 
 

Katastrofväder!

Katastrofväder men ännu inte katastrof hemma! Men 5-6 plusgrader, blåst och regn kan aldrig bli bra i december!
 
Jag började dagen med att leta rätt på mina broddar, efter några minuter hade jag tappat en! Som tur var hittade jag den i en häst hage senare.
 
På morgonen förberedde jag lite inför att Zippin skulle flytta, under dagen när jag jobbade fick jag meddelande om att de lastat och åkt med henne. Det känns skönt eftersom hon blev kvar lite längre än det var menat pga att ägaren inte hittade stallplats. Jag tömkörde även Zayats på morgonen innan jobbet, vi tömkörde runt gården och ner på vägen. Då var det fortfarande snö underlag och fint, lite läskigt tyckte hon att det var på sina ställen men hon gick med lite övertyga från mig. 
 
Lång lördag på jobbet dåvi har extra öppet i helgen. När jag kom hem värmde vi ostkaka till middag och sedan nattade jag hästarna både hos mig och Nisse, något mer vettigt blev det inte!
 
Jag önskar mig 2-3 decimeter snö i julklapp om någon undrar!
 
På promenad!
 
Tillbaka vid stallet! 

Julbord!

Det är plusgrader och blåser, inget regn än men det väntas i morgon, än så länge ingen is men det väntas också i morgon... 
 
På morgonen i dag red jag. Först Zippin, som jag longerade lite först och sedan satt upp och red lite lugnt på banan. Och sen Chokladen som fick skritta och klättra i skogen.
 
Sedan julkaos på Ica, det är verkligen fullt ös nu, och direkt därifrån till julbord med jobbet! Nu är jag galet mätt och vill bara sova!
 
Chokladens öron i skogen och solen på väg upp! 

Innan katastrofvädret!

I väntan på ett dygn med katastrofväder så har jag försökt jobba på som vanligt, är ju ändå inte så mycket att göra åt vädret...
 
Jag mockade lösdrift även i dag, och sedan tog jag Szum i töm. Det har varit livat i hagarna i dag, blåst och plusgrader fick igång hästarna rejält. Jag trodde därför att Szum skulle vara stökig att tömköra men han var riktigt fin. När jag var klar med Szum kom bönderna på byn och körde in balar.
 
Sen red jag Clarinett upp i skogen, gäller att passa på när det var mindre snö på träden men det var ändå många träd som hade lagt sig över stigen som vi fick resa upp. Efter Clarinett vsr planen att rida Nisses häst Meja men jag var dels blöt efter att jag och Clarinett röjt stigen, och dels tyckte Nisse att jag var för upprörd för att rida! Anledningen till att jag var upprörd irriterad var att vi endast kommer få 3 veckors lön till jul, vi har timlön och stämpelkort och då han tagit stämpelkorten tidigt denna månad och sent förra så blir det lite lön. Känns surt till jul när man verkligen behöver pengar, men Också det faktum att vi alla ska jobba mycket nu till jul, känns inte så motiverat just nu.
 
Gjorde i stället mat, fläskfilé och svamp i creme fraiche och ris till det, och gjorde den ett nytt ryck i stallet. Longerade Zippin först och red sen dressyr med Grå, fokus på lösgjordhet. Sedan kom Linda och hon joggade Bea lite barbacka och jag passade på att ta Zayats och få lite draghjälp igen. Och i dag red jag 1,5 varv på banan med henne! Hoppas att polletten trillat ner nu, jätteduktig i kväll i alla fall. Sen nattning av hästar, även Nisses då han är och hjälper sonen flytta. Så katten och jag ska försöka sova nu!
 
Tröt Szum efter dagens jobb
 
Blöt Clarinett efter våran skogstur!
 
Och katastrofvädret! Inte nog med 9 plusgrader och regn, det ska bli - 22 efter det sen
 
 
 

Väderväxling!

Det märktes redan igår att det var nytt väder på väg in, varma luftpuffar, växlande temperaturer och snö som emellanåt rasade oförklarligt från träden. Igår morse var det - 12 grader och nu på morgonen +3.5 grad och blåst! Jag som vill ha kvar snön!
 
Jag tog det ganska lugnt på morgonen igår, och sen mockade jag en av lösdrifterna. När jag började med hästarna så longerade jag först Zippin, hon har vilat i 1,5 månad då det ju egentligen inte var meningen att hon skulle vara kvar utan hon skulle ha flyttat innan Zayats kom s jag har inte hunnit med henne. Nu ska hon eventuellt åka hem i helgen så jag ska sätta igång henne litegrann. Hon var väldigt pigg kan jag säga!
 
Sedan red jag Wasabi som fick gå ännu fler varv i snön och mer trav än dagen innan. Grå red jag på slingan i snön, var lite tveksam till det eftersom hon kan bli spänd där och hon inledde passet med att ha rodeo i longeringen. Dessutom var det första som hände när vi kom ut på slingan att det började rasa snö från träden så då försökte hon backa hem! Men sen släppte det och hon gick bra och avspänt!
 
Avslutade med att longera Lemonaden med sadel! Hon har inte haft sadel på ett halvår och jag fick plocka bort en padd och ta en längre gjord! Lite spänd över sadeln men inget tvång! Kanske hinner jag börja rida innan hon blir för tjock!
 
Sen mat och i väg på lektioner som avslutades med att Linda red dressyrträning hemma. Sista rycket för dagen så hjälpte jag Nisse att dra upp en bal med bilen som vi sedan rullade ut i en hage.
 
I dag känns det inte alls något roligt då det är plusgrader och blåser, i helgen hotas det med 9 plusgrader och regn!!! Jag vill inte ha isgata och vet inte hur jag ska lägga upp det för att ha någonstans att rida sen. Ska jag låta bli att använda banan eller spelar det ingen roll? Är det bättre att trampa upp nya stigar nu, innan det blir skare, eller ska man vänta så det inte blir is i spåren? Så svårt att veta!
 
Nisses katt Gottfrid tyckte mycket om blommorna jag fick när jag fyllde år, han både äter och leker med dom!
 
Fotade Zippin för att ha en referensbild innan hon åker. Energin sprutade ur henne igår!
 
Wasabi innan avsittning!
 
Väldigt busig Grå!
 
 
Sedan från ridningen! Jag kommer att sakna de snöfyllda träden, det är så vackert!
 
 

Bra ridtisdag!

Det är så svårt att föreställa sig när det är så här snöigt, mysigt och kallt ute att det om ett par dagar ska vara ordentligt med plusgrader och regn. Jag hoppas verkligen att prognoserna har fel på det!
 
Igår hade jag en riktigt bra riddag, red tre på förmiddagen innan jobb och väldigt nöjd med dom. Först Wasabi som jag red några varv på det kortare upptrampade spåret bredvid banan, vi kunde till och med trava lite, om än väldigt lite då hon tappar balansen fort men det kändes bra. Sedan red jag Chokladen och red på banan, knappt gjort det sedan hon behandlades och det släppte så mycket eftersom det gjorde att hon tyckte det blev jobbigt. Igår ett lätt dressyrpass och hon känns väldigt fin. Clarinett fick också gå dressyr, och igår med ett riktigt galoppjobb igen! Kändes också väldigt bra!
 
Sedan jobbade jag extra på Ica från lunchtid, på kvällen dejtade jag och Linda i stallet. Hon red Bea och jag longerade först Zayats och sedan skrittade vi efter Bea ett drygt varv runt banan. Började med att stå i stigbygeln men sen satt jag som vanligt (jag kunde även förflytta mig från ståendes till sittandes och tillbaka ståendes i stigbygeln i skritt, ganska smidigt ändå väl?). Inte helt klockren i igångsättningarna även med draghjälp men bättre än utan, tror att det släpper snart. Från marken, även när jag är vid sidan eller bakom, och med ledare är hon helt klockren i dom så det gäller bara att hon ska koppla ihop det.
 
Clarinett hade frost i manen och på öronen efter ridningen! 

Julkortsmåndag!

10 dagar till jul och mycket jobb väntas!
 
Igår morse började jag dagen med att longera Szum innan jobbet. Men på kvällen, efter jobbet, svek motivationen och orken mig. Det strulade lite på innan stängning så vi kom i väg sent från jobbet och då var klockan mycket innan jag var hemma och hade ätit. Så jag nattade hästarna tillsammans med Linda och sedan skrev jag julkort, drack en cider och åt choklad jag hade fått i födelsedagspresent, och beställde sista julklapparna. Kändes ändå som ett bra val!
 
I dag ska jag försöka rida lite på förmiddagen för sedan är det jobb på Ica igen som gäller i eftermiddag!
 
 

Tredje advent!

Tredje advent och klabbsnö! Det är i alla fall omväxlande väder!
 
Efter att ha mockat en lösdrift och kämpat med skottkärran i snön, och skottat mig fram till gödelstacken så drog jag igång med hästjobb. Först Zayats som jag tömkörde runt på gården, hon behöver bli lite tuffare och hon behöver se mer av världen än ridbanan. Hon går ju fram bra i töm på banan men hon blir osäker på nya ställen, då stannar hon och vänder på huvudet och tittar på mig! Min känsla i ridningen är ju samma, att hon vill ha mycket stöd av människan, hon behöver bli lite tuffare själv så vi tränar på!
 
Sedan red jag Clarinett på slingan, och longerade Lemonaden i väntan på att det skulle komma höbalar. Dock kom lastbilen när jag precis kommit igång så det blev en ganska kort longering medan den parkerade och grejade. När höbalarna var avlastande skjutsade jag hem hon som kört traktorn eftersom det skulle komma ett lass till så lämnade hon traktorn. Jag hann rida Grå också som fick pulsa i snön och trampa upp det mindre spåret bredvid banan.
 
Sen tacorester till mat och så i väg på lektioner. När jag kom hem så tömkörde jag Bea åt Linda, Bea var jättefin, innan nattning av hästsr och sen varma mackor till kvällsfika!
 
Zayats i skogskanten
 
Lemonaden, hon börjar få lite mage!
 
Himlen var så fin när jag red Grå! 

Födelsedagen!

Har haft en härlig födelsedag som inleddes med sovmorgon och två decimeter nysnö!
 
Jag ägnade några timmar i stallet, tömkörde först Wasabi och Grå. Wasabi fick börja med trav jobb på banan och var så fin, och sen tömkörde vi ett varv runt den nedrivna hagen bredvid banan, är tänkt att det ska bli ett litet mindre spår där som vi kan rida sen. Grå fick gå i töm då hon varit rätt pigg ett tag nu och dessutom gått lite, då kan jag förhoppningsvis rida nästa gång. Sedan red jag Chokladen, eftersom det snöat så var det dags att trampa upp slingan igen. Chokladen har fått gå där alla ridpass den här veckan så nästa vecka måste jag nog hitta på något annat, men hon tänkte inte gå från slingan och tillbaka till stallet i dag så hon är nog ganska nöjd med upplägget.
 
Sedan åkte jag och hade en lektion och sen upp på byn och handlade tacos grejer och tårta. Röjde av lite hemma och sedan var det dags för dagens andra pass i stallet. Jag hade Zayats klar när Linda kom och så fick hon hjälpa mig, vi fortsatte träningen med att starta och gå med mig på och det gick jättebra med stöd av Linda. Tror att hon blir lite osäker och därför vill ha lite stöd från marken, men det ska förhoppningsvis ge sig. Sen nattade vi hästarna och åkte för att göra tacos. 
 
Förutom Linda kom en tjej till och vi åt tacos och så tårta och fika, och hallonvin! Bra dag helt enkelt!
 
Wasabi, hon är så fin men det är så svårt att få fram det på bild!
 
 
 
Från Chokladens ridning!
 
Innan avsittning, här ser man snönivån på taket! 

Nobeldagen!

En decimeter nysnö i dag och runt nollan, nu hoppas jag att det inte blir varmare och inte blir regn!
 
Jobbat i dag, det är rätt bra tempo på jobbet nu! På kvällen jobbade jag Clarinett i töm, hon gillar snö och var pigg och vaken! Sen blev det inget mer gjort än nattning av Nisses hästar, ja mina med såklart!
 
Clarinett efter jobb! 

Bil igen!

Ledig dag och bara - 2 grader, och jag har inte ridit en enda häst! Så tråkigt, bara åkt runt och fixat en massa!
 
Var i stallet tidigt och fodrade, vattnade och mockade lösdrifter. Sen ombyte och på Hammarn och vårdcentralen, började på en ny astmautredning. Har gjort en förut men det är nog nästan 20 år sedan och läkaren hittade den inte ens längre! Tog i alla fall blodprov och blodtryck (det senare har väl inte med astman att göra men det är ju inte bra), så blir det nytt besök för andningskoll senare.
 
När jag ändå var på Hammarn så hämtade jag en sadelgjord som jag köpt begagnat och köpte foder, främst till Nisses djur. Mellanlandade med lite fika innan jag liftade med Nisses son till bilverkstaden och hämtade min bil! Sen hann jag kolla till hästarna innan det var dags att göra pizza och äta, och sedan åka till Sollefteå och besikta om bilen. Nu är den godkänd och jag får köra ett år till! Så skönt att ha bil igen! 
 
Forsatte direkt till lektioner och kom hem ganska sent. Kokade ägg och det blev äggmackor och te till kvällsfika!
 
Lemonaden var behjälplig vid mockningen i morse! 

Motivation!

Det är ju jobbigt med motivationen den här tiden på året, håller ni inte med mig?
 
Det här med att komma igång i tillräcklig tid att hinna rida två hästar innan jobbet är svårt nu, i dag hann jag bara Chokladen. Hade en plan att om hon fick gå samma jobb i dag som igår, att rida på slingan, så skulle hon vara mycket lugnare och trevligare i dag och det skulle då kännas bättre inför nästa gång. Min plan höll perfekt! Hon var mycket lugnare, vi kunde trava betydligt mer och hon kändes riktigt fin! Och nu längtar jag till nästa gång jag får rida henne där!
 
Efter jobbet är det ju inte heller helt enkelt med motivationen, slutar man 18.15 så är klockan oftast 18.40 innan man ens hunnit hem! Det gäller att ha lättlagad mat och tempot uppe, men i dag var jag så väldigt trött också. Men tog mig till stallet och jobbade Zayats, som jag misstänkte så hade inte poletten trillat ner igår och idag var vi tillbaka på att vi red steg och inte meter igen. När jag står på marken så tar hon smackningen och att jag petar med spöet på bogen så lätt och bra, men från ryggen är det locket på. Har lite idéer om hur vi ska lösa det, men först två dagar hjärnvila för henne.
 
Jag är sjukt trött och funderar på hur jag ska orka med morgondagen! Väldigt mycket på planeringen då!
 
Magiskt vackert när jag red Chokladen i morse! 
 

Bara - 13 grader!

När man tycker att det känns varmt när det är -13 grader ute! Frågan är om man vant sig eller bara har för mycket kläder på sig?
 
Ridit 5 hästar i dag, om än inte så länge på alla. Först ut var Chokladen som jag red på slingan, hon var helt crazy och studsade mest hela tiden! Ingen tanthäst i dag! Sedan red jag Clarinett på banan, och vi börjar få till lite mer galoppjob igen, inte bara fattningar utan faktiskt kunna börja jobba galoppen igen. Clarinett försöker sig inte på några skolor ovan mark och jag börjar kunna släppa prestationsångesten när galoppen inte känns bra. Vi jobbar mycket i lite lägre form och med lösgjordheten, jag tycker att hon tappat lite muskler över ryggen så vi jobbar på att hitta dom igen.
 
Sen red jag Zayats, tycker att jag kan börja säga att jag rider nu när vi bytt steg mot meter, så i stället för 3-4steg så red vi 4-5 meter i dag! Polletten har inte helt ramlat ner men på gång! När jag var klar hemma åkte jag till Nisse och fortsatte red. Hans ardenner Meja ska ridas lite inför försäljning, ni kanske kommer ihåg Minna som stod hos mig ett tag? Meja är helsyster till henne. Meja är lite riden, eller åkt på typ, men inte sen förra sommaren. I dag gick mest tid till att hitta en tillräckligt lång sadelgjord, tyglar och annan nödvändig utrustning. Jag red runt lite i deras hage i skritt och lite trav, Nisse höll i när jag satt upp och började, och framförallt när jag red förbi hingstarna. Hon är väldigt cool, kompisarna inne skrek, hingstarna sprang och skrek i hagen bredvid och en springande schäfer runt benen och inte brydde hon sig om det. Meja kommer bli en jättefin ridhäst, framåt, lätt i handen, lyhörd och energisk!
 
Spaghetti och köttfärssås till middag och på kvällen sällskapade jag och Linda i stallet. Jag red Grå när Linda red Bea, Grå var även i dag busig när jag longerade innan men skötte sig med sin matte. Till kvällsfika blev det oboy och genemackor (alltså mackor av Genetunnbröd) och även om oboy är gott så var nog inte två fulla glas riktigt bra för magen!
 
Bild från Chokladens ridning i snön, ser harmoniskt ut men det var det ju inte! 

Bilberoende!

Jag är verkligen beroende av min bil! Störande mycket beroende av den, och just nu står den på verkstaden för att bli redo att besiktas om och jag saknar den!
 
Igår morse longerade jag Szum innan Nisse körde upp mig på jobbet. Efter jobbet lagade jag mat och sedan longerade jag Wasabi med inspänning. Det var längesen jag gjorde det med henne nu men riktigt bra jobb för att få bort dragandet i tyglarna /tömmarna och för att få henne att söka bettet och ta stöd. Hon blev väldigt fin i formen, bättre än på töm då hon fick ut halsen mer. Får ha i spänningen fler gånger!
 
 

Andra advent!

Det blev en kall andra advent igår. Det var runt - 20 mest hela dagen, om än något mildare sent på kvällen.
 
Jag joggade Clarinett lite på det som ska bli min ridslinga i snön i vinter, den är fortfarande lite knölig på sina ställen så än är det lugnt tempo som gäller, det höll dock inte Clarinett med om och gjorde några rivstarter. 
 
Jobbdagen började lite kaosartat, då jag först var sen till jobbet och när jag väl kom fram så gick inte entrédörren att öppna! Vi stod rn personal på varje sida och drog/tryckte men utan resultat. Ringde till chefen som gav tips om kofot, så med en kofot fick vi upp dörren så vi kunde öppna. Sen när första kunden skulle betala så var dessutom kortterminalen död! Efter några omstarter så fick jag igång den och resten av dagen förlöpte väldigt lugnt då det var skidåkning på tvn.
 
Efter jobbet och lättsam middag så tömkörde jag Zayats och sen åkte jag och lämnade bilen på verkstaden, nu ska 2:orna sen besiktningen fixas! I dag jobbdag igen och just nu - 16 grader.
 
Clarinett i snön igår! 

Dags för ny kyla!

Idag har det inte varit så kallt, men nu är ny kyla på väg in! Jag hoppas att prognoserna har fel om nästa veckas temperatur! 
 
I morse tog jag Chokladen i töm innan jobbet. Hon är fin nu men i morse visade hon även upp hur lätt hon kan kicka bakut och brallan nu när det lossnat i bakdelen!
 
Efter jobbet så hade Nisse köpt med sig mat hem, sen åkte jag till stallet för att hinna så mycket som möjligt innan kylan kom in. När jag var klar så var det - 15.5 grad. Jag red Grå, hon var helt loss när jag longerade, hon pep och brallade ungefär hela tiden! Som tur var så gjorde hon inget sånt med mig, utan var bara pigg och fin. Sen tog jag Clarinett i töm och kan direkt ta tillbaka att hon har börjat lugna ner sig igen för i dag var hon helt loss. Så fort jag försökte mig på med galopp så exploderade hon och antingen kickade bakut, gjorde luftsprång eller kastade sig runt. Vad har hästarna ätit för energifoder egentligen?
 
När jag kom hem så gjorde jag räkmackor som kvällsfika, det var jag ju absolut värd!
 
Såklart att man blundar när man får en blixt i ansiktet! 

Tre veckor till jul!

Även fast jag jobbat 20 jular är jag fortfarande lika förvånad och fascinerad över hur mycket det handlas till jul. Och det har redan börjat, tre veckor kvar till julafton igår!
 
Jag var i stallet på morgonen men hann inte alls så mycket som jag ville. Red i alla fall lite på Wasabi, det har ju varit mycket tömkörning nu men det bra, inte minst för mig, att sitta upp emellan och känna att det går. Igår var hon taggad och hade rodeo när jag longerade innan. När jag satt upp kändes hon som en bomb och började direkt dra i tyglarna. Efter att ha skrittat lite och gjort någon halt satt jag av, gjorde några halter från marken och andades lite och sedan satt jag upp igen. Då kändes det bättre, och jag skrittade runt och gjorde halter tills hon frustade och slappnade av. Behöver rida mer helt klart.
 
Efter en kaosdag på jobbet blev det kalvsyltemackor till mat och sedan stallet igen. Den här gången var det Zayats tur och jag fortsätte med våran träning att gå med mig på. Trodde nog att polletten skulle ha trillat ner och att allt skulle gå jättelätt nu men riktigt så lätt var det inte. Jag började med att stå i stigbygeln och starta och stanna, det fungerar bra men igår kom hon på en annan grej i det jobbet som jag först fick jobba igenom (hon kastade med huvudet rejält så jag tappade antingen tygeln eller balansen), när jag fick till det så fanns inte så mycket fokus och energi kvar till att jobba med att gå uppsuttet. Fick i alla fall till ett par steg innan jag satt av, det kommer att ge sig bara hon förstår vad jag är ute efter!
 
Dom här öronen alltså!
 
Det där ser bättre ut! 

Ridkappa!

Kallt i dag med och jag är så nöjd över att jag fick hem min vinterridkappa igår! Det var -20 när jag började med hästarna på förmiddagen och jag har inte frusit!
 
Jag tog först Grå i töm, hon fick jobba i snön och hon var både glad och riktigt fin! Sen red jag Clarinett, började trampa upp den slinga jag brukar ha i en av sommarhagarna. Det är dock ännu för lite snö för att det ska bli bra, men en början i alla fall. Red även Lycka, på banan, och hon var laddad och lite busig, blev inte bättre av att prinsessorna i hagen bredvid banan busade för fullt! 
 
Det fanns mycket soppa kvar sen igår så det blev mat innan jag åkte till grannbyn och hade en lektion och tömkörde en häst. Kvällens lektioner blev dock inställda då det var för kallt dit jag skulle. I stället åkte jag upp på byn, tankade och var på Ica en sväng. När jag kom hem så bakade jag nougatkakor!
 
Linda och jag träffades i stallet, jag jobbade Szum i töm och Linda longerade Bea. Sen avslutade vi kvällen med att fika, nougatkakor och lussekatter sedan i tisdags, och så gjorde jag äppelpaj med glass! Nu ladda för jobbhelg!
 
Grå i snön!
 
 
 
Så nöjd med min ridkappa som täcker hela benen! Här på Clarinett!
 
Så här ser den ut!
 
Trötta prinsessor i dag! Dajmen som står upp, Grå, Wasabi och där bakom ligger Chokladen. 

Första december!

-20 grader i morse, men bara - 10 och snöfall nu i kväll! Undrar hur det blir i morgon?
 
Jag mockade och spånade upp lösdrifter innan jag drog igång med hästarna. Och då började jag med att longera Lemonaden. Sen gjorde jag uppsittningsträning med Zayats, det vi gjorde igår gick jättebra så bestämde mig för att testa att gå några steg uppsuttet, utan hjälp. Först förstod inte Zayats, och jag kände att hon blev lite frustrerad, samtidigt kände jag att det var så nära att hon skulle koppla ihop det. Och precis när jag tänkte ge mig, eftersom hon började få fullt i huvudet, så gick hon i väg några steg, så pass att jag fick bromsa för att få henne att stanna. Direkt satt jag av, och en massa beröm, i morgon blir det dessutom vila. Det är så få minuter och försök man har på sig med unghästarna!
 
Sedan red jag lite dressyr med Chokladen i en av sommarhagarna. Hon har varit väldigt anti banan sen vi lossade kroöpen på henne men i dag gick det bättre i snön, vi kunde rida volter och åttor i trav. Nu hoppas jag att det släpper! Sedan mockade och spånade jag sista lösdriften också.
 
Gjorde köttfärssoppa till mat, och Nisse hade hämtat mina paket som jag hade beställt på rean. Perfekt med varma vinterkläder när jag sedan åkte i väg och hade lektioner.
 
Lemonaden med dräktighetsmagen!
 
Syns inte så mycket än! 

Sista november!

Kylan håller i sig, och verkar kunna göra det länge, men det är väldigt fina dagar vi har! Igår både snöfall och sol, och en temperatur runt - 17 grader.
 
Jag tömkörde Wasabi först, hon var direkt med på det vi jobbat med på banan så då gick vi en sväng upp till skogen i stället. Sedan tog jag Zayats, longerade och gjorde uppsittningsträning, jag stod i stigbygeln och startade och stannade, vilket gick jättebra! Sist ut var Clarinett som fick gå ett lättare dressyrpass.
 
Fika lite snabbt och ombyte, och i väg på Hammarn och vårdcentralen för ett rutinbesök. Sen köpte jag foder och spån till hästarna innan jag åkte hem där Nisse höll på med fläskpannkaka! Jag bakade även lussekatter innan sista rycket i stallet!
 
Då fick jag först balar utkörda i hagarna, sedan tog jag Grå i töm innan Linda och jag nattade och vattnade hästarna. Sedan följde hon med hem och provsmakade lussekatterna. I dag första december och nu börjar nedräkningen till jul!
 
Wasabi på väg in i den snötäckta skogen!
 
Zayats i förgrunden och den vackra vintern i bakgrunden!
 
Lussekatterna! 

RSS 2.0