Rakriktad ryttare!

I dag var det Ica igen, kan säga att det gick betydligt bättre att jobba efter att dagens mest glädjande besked kom via telefon: Räkan kollad på 16 dygn och hon är dräktig! På onsdag åker jag in och hämtar hem henne och Lemonaden, längtar verkligen efter det!
 
Efter Ica åkte jg direkt på massage. Låter väldigt lyxigt men det är nog mer ont än skönt, men det blir betydligt bättre efteråt. Jag tycker ju att jag varit så väldigt sned i kroppen den senaste tiden så det behövdes verkligen en genomgång. Nu tror jag att ridningen kommer gå bättre och nu längtar jag efter att få rida i morgon och känna om det är någon skillnad!
 
Mattes lilla prinsessa ska komma hem igen!
 
Och Dylan N som rtäkan nu är dräktig med:
Bild från Gränsbo stuteri

Solenergi!

Härlig sommardag med sol och värme! Allt blir så mycket roligare och lättare när det är finväder, jag får massor av energi av solen!

Började med att åke ner till betet och tömkörde Szum. Han var fin men lite loj, men det kan man ju få vara när det är sommar!

Fortsatte till jobbet och npågra itmmar där, sedan direkt i väg för en hoppträning. Tjejerna red riktigt bra och hästarna hoppade fint, så mycket mer behöv inte för att hålla energin uppe! Fortsatte kvällen med att tömköra Traffe som även han arbetade på bra, och med att fylla upp alla vattenbaljor till max, sägs att värmen ska hålla i sig till veckan! Väl hemma igen så gjorde jag pastasalld till middag och nu har jag även hunnit med att skriva några fakturor. Men nu tror jag att det får vara nog för i dag!

Cruising!

Då var det dags för årets cruising på Hammarn, normalt brukar det vara varmt och linne som gäller men i kväll var det kallt och jag har haft dunväst. Tror min dunväst är sommarens plagg!
 
Började dock dagen med att jobba, sen tömkörde jag Midas lite nere vid betet.Han var riktigt fin och jobbade på bra! Sen åkte jag ner på hamamrn, med tanke på att jag är förkyld och äter alvedon så var ajg nykter och tog bilen. Det var väldigt trevligt med vänner som man träffar alltför sällan och mycket anant löst folk att surra med. Min rygg är inte riktigt med på att gå så mycket på asfalt och kallt var det men förkylningen höll sig i scack opch det var absolut en trevlig kväll. Nu är klockan jättemycket och jag ska sova och ladda inför mer jobb i morgon. Ute är det bara 4 grader, inte konstigt att jag frös!

Hovisfredag!

FDredagen började med att jag körde hem Traffe och Szum från betet. De skulle skos och det är lättare här hemma, när de ändå var på gården så passade jag på att trimma lite på banan.
 
Jag red Szum innan jobbet. Han gick rätt bra även galoppen fortfarande är jobbig, dock kändes höger galoppen mycket bättre nu och fattningarna fungerar betydligt bättre. I traven har det hänt väldigt mycket med formen, han är både stadigare och kommer upp mer i formen. Det går framåt!
 
Jag köpte med mig pizza så jag och hovis började med att äta. Hon hade redan skott Traffe innan jag kom hem så sen red jag honom medan hon skodde Szum. Det var dålig planering av mig att inte rida Traffe på förmiddagen eftersom han ju alltid blir lite öm efter skoning. Så jag hade inte riktigt alla växlar när jag red och han släppte inte helt, men vi jobbade galoppen över bom och avslutade med att travhoppa lite vilket kändes bra! Sen körde jag ner grabbarna på betet igen!

Roadtripp!

Nu har jag varit förkyld i en dag ocjh jag är redan less! Gårdagens symtom satt kvar i morse och jag vaknade med halsont och snuva! Och inte har det blivit bra under dagen heller...
 
Började trots detta med att rida, Tant fick gå en lugnare tur i dag efter gårdagens galoppjobb. Däremot fick Midas träna kondition igen, han har blivit gansk rund om magen på betet så de kan behövas!
 
Fortsatte med att stängslaom den stora beteshagen, så nu är den rejäl och med myckt mat till valackerna. Det gick tungt med stängslingen i dag när jag var förkyld, och inte var hästana speciellt tacksamma heller utan de stod kvar i den gamla hagen och gick inte över. Men de kommer nog på det senare!
 
Så var det dags för ytterligare en roadtripp, jag måste ju gilla att köra bil efterom det tycks vara det ända jag gör! I dag var det grannens hästar som skulle ut och åka, det där BEkörkortet är ju bra att ha och jag ahr ju bra bil också så jag fick köra. Vi körde upp två bruksnordisar som skulle på betäckning till en hingst utanför Ö-vik. Det var verkligen ute i skogen och vi lyckades dessutom åka en liten extratur på en grusväg men ett väldigt fint ställe när vi väl kom fram. Ett av stona var brunstig och betäcktes direkt. Det är betäckning vid hand som gäller, det är ju olika beroende på ras, Räkan blir ju inseminerad och helt snuvad på själva konfekten. 
 
Sen lika lång väg hem, ett stopp för mat och inhandling av alvedon, nu är jag hemma och helt slut. I morgon hoppas jag på att vakna piggare efters o jag har en hel del inplanerat då med!
 
Ston på bete! Härlig utsikt!

Sundsvallstripp!

i dag ahr det varit full rulle hela dagen! Började med att åka ner till betet och rida. Szum var först ut och vi red en sväng uppför backarna, han tjafsade lite i dag men jag är trots det nöjd med honom. Fortsatte emd tant som fick gå ett galoppjobb, vilket nog är bland det roligaste hon vet! Spelar ingen roll att hon blir flåsig eller dyngsur av svett  hon ligger på lika mycket ändå! Avslutade med en skrittur med Midas, den väg jag hade tänkt rida var avspärrrad ev en parkerad traktor så vi red och spanade in en tom gård i stället. Blev väldigt lugnt men det kanske var bra efter gårdagenw konditionspass.
 
Sen åkte jag och en kompis till Sundsvall, jag vet att jag var där igår med men då hade jag ju häst med och kunde inte fara omkring som jag ville. Dagens viktigaste uppgift vr att köpa stängselstolp, självklart hade inte Biltema mer än några få hemma men det löste sig ändå til slut även om jag egentligen skulle ha köpt några fler. Förutom det så lyckades jag köpa två par jeans (det är mer än jag köpt i jeans väg de senaste 5 åren sammanlagt!), jag var verkligen tvungen att ha nya eftersom alla är mer eller mindre trasiga. Lyckades hitta två par för 180 kr tillsammans, rea och second hand, dessutom två hela par vilket ju inte är självklart i dag. Här har jag trasiga jeans hemma och åker för att köpa nya men inser att många av de nya också är trasiga, helt knäppt!
 
Var in på Hööks rea också, jag var väldigt snål så jag kom ut med benskydd och boots till Szum och ett par ridhandskar till mig själv, inget mer! Sen åkte vi direkt i väg och hade en lektion innan vi åkte hem igen! Jag fick under lektionen en släng av min damm och sandallergi så nu är jag tokförkyld, inte roligt! Nu ska jag sova, god natt!

Stolpe ut!

Vissa dagar går detinte alls som man tänkt dig, det är visserligen alltid svårt att planera men vissa dagar är helt enkelt så.
 
Åkte hem och åt lite innan jag åkte ner till betet igen, mitt bete ligger tre kilometer ner i skogen så det blir några mil på grusväg nu på sommaren! Jag skulle precis ta in första hästen när Elise ringde, hon var på väg hit med Gandalf (de ska flytta "hem" igen eftersom de inte trivdes riktigt på nya stället) och han hade varit stressad  släpet så hon hade fått lasta ut på vägen. Vi flyttade mellanväggen, lastade igen och jag åkte med honom i släpet. Han var väldigt stressad men det gick ändå rätt bra. Alla som kör släp borde åka i transporten någon gåmg, för ttrots att Elise körde ca 20 km/h så både låter det och skakar otroligt mycket! Han blev lite orolig när vi kom ut på grset så vi stanande där och ringde grannen, sen var det hans tur att åka i släpet! Jag körde bakom med hans nya bil (som ju inte är ny utan begagnad en nyinköpt) och tror ni inte att den kokade när vi väl kom fram till betet. Det tyckte jag var lite pinsamt... Det gick i alla fall bra för Gandalf som fick komma ut med sina gamla kompisar igen, varför han var så orolig i dag funderar vi över men han kan ha varit kissnödig!
 
Efter att ha åkt och hämtat min bil (den kokande bilen repade sig när den fick gå i normal fart, den kylde dåligt när det gick så långsamt) så fortsatte jag där jag var innan, men nu med lite mer reducerade krav på antal hästar att rida. Började med att rida ut Midas, vi travade och galopperade uppför backarna och jag insåg att vi måste träna lite mer kondition! Är ju perfekta förutsättningar där nere för att trä'na kndition och styrka på hästarna, är backar överallt! Fortsatte med att longera galoppprogrammet med Traffe innanajg åkte till grannen där det bjöds på rabarberpaj. Vi hann även leta efter en kalv som försvunnit från sin mamma innan det nu är dags att sova igen och ladda för ytterligar en fullspäckad dag, i morgon väntar ridning, Sundsvall igen (nu utan häst) och lektion. God natt!

Sommardäck!

I morse när jag var ner och kollade hästarna så låg flera av dom och vilade, Traffe och Szum tycktes helt slut efter gårdagens träning och låg helt utslagna! Skönt att se att de är avspända trots att jag är där och ränner i hagen, Szum fick jag spraya med insektsmedel när han låg ner för han tänkte dåinte kliva upp så tidigt!
 
Efter jobbet blev det ingen ridning utan i stället annat pyssel, jag har försökt elda lite bråte men det var nästan för blött för det. Fick även hjälp att lägga på sommardäcken så här lagom till sommaren börjat! Jag fick ju punktering i höstas och jag beställde ett nytt däck i april men eftersom att det inte hade kommit efter två månader så avbeställde jag och beställde om på anant ställe. Nu har jag fått mitt däck och det är frid och fröjd, eftersom det är olika dimension på vinter och sommardäck så gick det inte att byta de andra däcken, men nu är det gjort!
 
Nu ladda inför morgondagen som bland annat innebär en Sundsvallstripp i morgonbitti!
 
Trött Traffe!
 
Lika trött Szum!
 
De hade nog en hård dag på träningen igår!
 
Även Tant och Midas tog en morgontupplur!

Midsommarsöndag!

Fortfarande sommarväder och jag har inte behövt tjocktröja på hela dagen, underbart!
 
I morse åkte jag ner på betet och lastade in Szum och Traffe i transporten och åkte på dressyrträning i Ammer. Jag fick låna en hage där så den häst som inte arbetade fick gå där. Började med Traffe som i dag var tillbaka där vi var för några månader sen, i alla fall så kändes det så. Jag började longea och skritta fram på utebanan tills jag insåg att det var travare på väg ut för att träna på travbanan som går runt ridbanan, då gick jag in och red i ridhuset i stället. Det var nog med störningsmoment för Traffe ändå i dag, han hade jätte jobbigt att vara utan Szum. När jag började rida var han väldigt spänd men det släppte efterhand och då blev han jättefin, tog verkligen tag i bettet och kom in i ramen, vilket ju har varit problemet med honom. Men antagligen blev det väldigt jobbigt för honom för efter en stund tag det stopp och jag tappade lite kontakten med honom, han ville inte gå fram och det gick inte ta i honom, alltså tillbaka i gamla vanor. Som tur var släppte det i galoppen och vi kunde avsluta bra. Sen ägnade han resten av tiden åt att skrika sig hes i hagen, som tur var så brydde Szum sig ingenting om att hans kompis höll på dö ute i hagen, det var i alla fall så det lät!
 
Szum skötte sig väldogt bra, så fin som han var i traven i dag har han då aldrig vart på någon träning och troliogen inte ananrs heller. Han bara flöt fram och jag behövde inte rida i varje steg utan kunde ägna mig åt annat som att njuta, koncentrera mig på sitsen och jobba med detaljer. När han går bra så ger han en fantastisk ridkänsla! Galoppen krånglade lite men det gick ändå hyfsat och i sista galoppen kändes han som han gjorde förut i galoppen,innan ryggproblemen, så det finns nog hopp!
 
När jag kom hem så passade jag på att köra ner Midas till betet. Honom släppte jag i hop med Tant och det gick verkar gå jättebra, skönt för Midas att få en kompis och Tant trivs nog i en mindre flock! Nu har jag även fått i mig middag, kaffe och några jordgubbar, och ska nu titta klart på filmen såóm jag börjat kika på. Skön söndag i dag, jag älskar sommarkänslan som äntligen infunnit sig!
 
Grabbarna i morse innan avfärd! De skulle absolut stå på samma sida om trädet och helst på samma fläck!
 
Szum innan sitt träningspass!

Midsommardagen!

Återigen en dag med härligt sommarväder, man börjar tro att det är sommar! 
 
Szum gjorde verkligen min dag i dag, den hästen slutar aldrig att förvåna mig! Jag började med att rida honom, vi skrittade samma väg som Traffe fick gå häromdagen. Jag har ju bara ridit ut med honom några få gånger under vintern och det är många månader sedan han gick ut ensam, döm om min förvåning när han sköter sgi som en prins hela ridturen! Inget tjafs, inget backande och inga dumheter alls! Visst blev han lite spänd på hemvägen, det här med besvärlig terräng är inte hans grej, men han gjorde inget och tänkte inte ens göra någpt! Så stolt över honom! Och det gäller att passa på att njuta för det kan dröja till nästa gång! Sen red jag ut med Tant också. Hon mindes precis hur vägen uppför backarna gick, och hon mindes även hur många bra galoppsträckor det fanns! Det var en rejält taggad tant som bara ville galoppera, tror hon uppskattade att vara tillbaka nere på betet och våra sommarridvägar!
 
Åkte hem igen och red Midas på banan. Vi trimmade bland annat skänkelvikningar och bogen in. Efter ridningen duschade jag av honom med vattenslangen, jag tror verkligen han uppskattade det för han såg ut att stå och njuta, även om han såklart rullade sig direkt i hagen efteråt. Resten av dagen gick åt till stängsling, jag har plockat ner två tillfälliga hagar som jag haft på gården och sen utökat beteshagen nere i skogen och gjort ytterligare en hage där nere, planen är att inte ha npgra hästar på gården efter nästa vecka. 
 
På kvällen grillade vi ett gäng hos grannen. Otroligt gott men jag är fortfarande, flera timmar efteråt, fruktansvärt mätt! Vi spelade en massa nostalgimusik och hade det allmänt trevligt, nu när jag åkte hem så tog jag med mig hans släp hem! I morgon väntar dressyrträning med båda grabbarna, jag tycker att mitt släp är för litet för båda dom två (och det är dessutom inte riktigt lagligt att köra dom två i mitt släp) så jag lånade ett. Jag ser det även som ett test eftersom jag är sugen att köpa ett sånt släp. Det ska även bli spännande att åka med båda grabbarna tillsammans, det blir första gången jag har båda dom på äventyr men förshoppningsvis inte sista!
 
Måste även tillägga vad stolt jag är över Chokladen! Jag åkte dit för att lägga på insektsmedel på henne. Jag började lite försiktigt med att spraya på Clarinette, och det var ju såklart inga problem, och sen fortatte ajg med Chokladen. Först smörjde jag henne med en svamp men insåg rätt snabbt att hon inte brydde sig så mycket så jag provade att spraya direkt på. Och det gick ju hur bra somhelst, jag kunde utan problem spraya in hela hästen! Min duktiga lilla prinsessa!

Midsommarafton!

I morse kändes det direkt som sommar i luften när jag klev ut genom dörren! Det senaste åren har midsommar varit kallt oh tråkigt men i år när hela våren varit kall och tråkig så bjuder midsommar på sol och lite värme, det är så välkommet!
 
Jag har såklart jobbat i dag med, och i dag har vi verkligen fått jobba för lönen! Fullt ös men som tur var jobbade vi bara till klockn 14. Sen åkte jag hem och lade lite tid på hästarna. Först tömkörde jag Traffe och Szum nere vid betet, det gick bra med båda men speciellt Szum var väldigt fin. Man ser nu att han orkar korta i hop sig lite mer än tidigare. Sen red jag Midas här hemma, han red jag i en av gräshagarna. Vi skritttade och travade runt lite planlöst först innan vi jobbade mer koncentrerat med volter och vändningar. Riktigt fin i dag!
 
Sen var det dags att ta tag i gräsmattan. Det var årets första klipping, och även om den inte växt så mycket än i sommar så var det ganska högt på sina ställen så jag började med att slå av de med lien! Anledningen till att jag fuskat med att klippa gräsmattan är enkel, gräsklipparen ville inte gå utan bensin och bensindunken jag kört omlring med i bieln i flera veckor ahar inte tankat sig själv, och jag har då intekommit ihåg att göra det! Dessutom ligger ju det fortfarande ett halvt träd över mn gräsmatta, ni minns det som blåste ner för några veckor sedan, och det gör att det inte är lika rolig att klippa. Men nu är det gjort för första gången i år i alla fall! 
 
Fortsatte i samma tempo och gjorde klart morgondagens efterrätt samtidigt som jag lagade mat. Efter det har jag hunnit varit till Chokladens hage och hälsat på också. Försökte borsta bort lite vinterpäls som envist håller sig kvar, alla tre småbrudar är väldigt sociala och vill gärna bli klappade och kliade!
 
Trevlig midsommar till er alla!
 
Clarinette!
 
Tre brudar på rad!
 
Sötaste Chokladen!

Midnattstrav!

Har haft en härligt fartig dag på Ica, precis som det ska vara så här innan midsommar! 
 
 
Efter jobbet åkte vi ett gäng till Dannero och midnattstravet. Det var helt okej väder,  trevligt sällskap och en hel del fina hästar!  Kan det bli bättre?  Jag vann inget, de hästar jag spelade på kom mest sist tror jag, men en otroligt trevlig kväll ändå! Nu ladda inför mer Ica i morgon! 

Tigertant!

Nu börjar det kännas som sommar ute, till och med ridit i t-shirt i dag! Känns hoppfullt!


Jag började dagen med att rida Szum nere vid betet. Han fick gå lite dressyr på den gräsplätt som jag rider på där. Det är inte riktigt Szums grej att dressyra sådär lite vart som helt i början ville han mest gå hem, tror han försökte stanna minst varannat varv när vi passerade det hörnet som var närmast. Men han fick ge med sig och då var han otroligt fin! Vi jobbade med tempoväxlingar och övergångar, ochkanske mest med att koncentrera sig och jobba under dagens förutsättningar. Kan också säga att Szum inte riktigt gillar när inte underlaget är lite ojämnt med grästuvor och annat att ta hänsyn till, han har så dålig koll på sin stora kropp och har emellanåt full upp med att hålla sig på benen. Riktigt trött blev han i alla fall i dag!
 
Åkte sedan hem och red Midas. Han fick foppa lite på banan, bara lite lätta hinder som jag lekte runt lite på. I vanlig ordnng hoppar han lätt och okomplicerat, han är riktigt rolig att hoppa med, visst måste det finnas någon hoppglad ryttare till honom någonstans?

Efter ridningen var avklarad så packade jag, fikade och åkte sedan och lastade Tant. Vi drog på kvällstävling i Matfors. Det har ju varit lite knackigt för oss i vår, Tants hovböld och sedan sträckningen på det, min avfallning och allmänt trögt allt har gjort att jag inte alls känt mig på hugget och jag tycker även Tant har varit lite mer loj än vanligt. Planen var alltså att åka ner och hoppa en klass och känna efter hur Tant kändes. Och nog var hon ovanligt lugn när vi började, men hon taggade igång och på framhoppnngen var hon precis som vanligt, laddad och bjöd på allt! Inne på banan blev hon tigerTant och det gick fort och hon körde sitt eget race. Det kändes bra att hon var på hugget trots att vi fick två stopp. Ett hinder tittade hon lite på och en oxer kom vi alldeles för fort och fel på, men ananrs bra! Så vi kan konstera att hästen är det inget större fel på men ryttaren har grav prestationsångest och den behöver vi jobba bort!

Nu ladda inför morgondagen på Ica, torsdagen före midsommar äe en av årets största försäljningsdagar så vi får nog det vi gör i morgon!

Vart är sommaren?

Alltså när ska det bli sommar? Är mer än lovligt less på vinterjacka och fleecetröja nu! I dag har det blåst stormvindar igen, och regnat skurar, alltså ingen sommar!
 
I dag började jag med att stängsla om lite på gården, så att de två hästar som går här hemma skulle få lite mer bete, innan jag åkte ner till betet och de andra hästarna. Först tömkörde jag en i blåsten laddad Szum. Han var väldigt fin, men lite okoncentrerad! Sen kom Linda och vi skrittade ut i skogen med Tant och Traffe, de fick lyfta på fötterna och snirkla sig runt träd, kommer vara så nyttigt för Traffe med dessa veckor på betet och annan träning! Sen åkte vi tillbaka till gården och jag tömkörde Midas i en av gräshagarna, omväxling förnöjer, han var fin och koncentrerad trots att det bröt loss ett oväder precis innan vi började,
 
När jag var inne och åt inför källens lektioner så fick jag höra att en kompis hästar var lösa och hon var borta. Grannen skulle åka dit och jag slängde i mig maten och tog den vägen till lektionerna. När jag kom fram så var hästarna fångade och det var väl tur för på vägen dit hade min bil börjat tjuta och skrapa. Så i stället för att jaga hästar så fick dessa karlar hjälpa mig med bilen, det hade troligen fastnat en sten på bromsskivan och jag försökte backa och greja men inget hjälpte. Men när jag skulle parkera bilen närmare domkraften och verktygen, för att plocka loss däcket, så blev den tyst! Helst plötsligt hade stenen lossnat och bilen hade lagat sig själv, igen! Jag kunde åka och ha mina lektioner i stormen som planerat, började i dunväst men fick sen byta till vinterjacka. Ingen sommar än i alla fall! Men i morgon är det kvällstävlnar i Matfors och när man påker hem då brukar det verkligen kännas som sommar, jag hoppas den känslan infinner sig i morgon med!

ICAdag!

Icadag i dag, hela dagen! Först vanlig arbetsdag, bra fart för det är tydligen midsommar snart även om det är svårt att tro eftersom sommaren inte börjat än, och sen personalmöte! När jag kom hem så räckte energin bara till att pussa lite på hästarna! Ny dag och nya tag i morgon!

Knutar!

I dag var åter det vanliga sommarvädret tillbaka, regn mest hela dagen!
 
På morgonen fortsatte provridningen av Kaptenen. I dag red vi ut, jag red Tant och vi travade och galopperade i skogen. Tror nog att tjejen som provred blev ganska sugen på honom, och jag tror det kommer bli jättebra!
 
Sen ilade jag i väg på jobbet, men hemma igen efter middag så fortsatte hästpysslet. Red först Midas på banan, han var riktigt fin i dag, speciellt i traven. Mjuk och inget motstånd alls. Sen fortsatte jag med Tant, henne hoppade jag lite på banan först men det gick inte alls bra. Hon var så fin när jag värmde upp och började hoppa fram, men sen knöt det sig lite för ryttaren och då ville inte heller Tant vara med. Jag upplever att det inte är helt ovanligt i ridningen och då i hoppningen speciellt att det knyter sig lite i hjärnan och allt låser sig. I hoppningen är det ofta att man inte "ser avståndet" eller hittar rätt känsla i galoppen mot hindret. Hur som helst så hittade vi tillbaka känslan och hon var som vanligt på hinder igen. Sen red jag ner henne till betet igen. Gandalf har flyttat i dagså nu är det väldigt lugnt här med lite hästar!
 
Jag tror att jag är i en liten självförtroendesvacka i ridningen, och hoppningen i synnerhet, just nu. Inte för att jag brukar ha något lysande självförtroende i ridningen någonsin men nu är det sämre än vanligt, dags att jobba på det tror jag!

Utan mottagning!

I morse klockan 7.00 rullade en hästtransport in på gården! Jag var vaken men hade inte hunnit ut än, jag visste att de skulle komma på morgonen för att hämta Molle men inte hur tidigt de skulle vara här. Till saken hör att de hade skickat ett sms när de var två mil bort men det smset fick jag tjugo minter efter de hade åkt igen, mottagningen här är verkligen urusel! Det gick smidigt och lätt att lasta Molle och skicka i väg honom till hans nya hem, tror det kommer bli jättebra!
 
Sen hade jag en lugn morgon innan jag åkte på Ica och jobbade. När jag kom hem var det dags för nästa telefontrassel. Det skulle komm en tjej och titta på Kapten, men hon hade ingen mottagning alls här och kunde inte ringa för vägbeskrivning, som tur var hade hon fått hjälp och kunde hitta hit ändå. Hon provred Kapten på banan och det såg bra ut, i morgon bitti ska vi rida ut en sväng tillsammans så har hon ju verkligen fått möjlighet att prova honom. 
 
Jag åkte ner till betet för att först longera galoppprogrammet med Traffe och sedan rida hem Tant, hon ska få agera sällskap när vi ska ut i morgon. Det har faktiskt varit sommarväder i dag och det har varit helt fantastiskt, nu hoppas jag på fler dagar som denna!
 
 
 

Szums dressyrtävling!

Det känns nästan som sommar ute! Har inte behövt vinterjackan på hela dagen!
 
I dag har ju Szum och jag varit på tävling men jag hann faktiskt rida ut en liten sväng med Midas innan vi åkte. Sen tvättade och flätade jag Szum och drog till Sundsvall, och det ensam med Szum! Vi kan säga att han var lite spänd, han hade fullt upp på framridningen att titta på alla hästar och allt annat, han kunde inte gå många steg  taget utan att stann och titta på något eller försöka följa med någon häst som gick förbi. Insåg rätt snabbat att det inte var så bra ide att försöka rida fram i ridhuet, det var rätt mycket hästar där och jag kände mig mest i vägen. I stället försökte jag rida frma på en grusplan men även där passerade en del hästar och fanns störningsmoment. Jag hade inte galopperat ett språng och inte ridit mer än ett par voltvarv i tav utan tvärnitar när jag red in på banan! 
 
Som tur var så skötte han sig bättre på banan även om han såklart stod emot en del och var ofokuserad. Men han blev bara istadig två gånger och att det skulle bli trassel i galoppen var ju inte så oväntat, då galoppen varit problem här hemma också. Är ganska nöjd trots allt, nu ska vi träna och finslipa hemma, och sen behöver han massor av miljöträning, inte minst träning i att rida fram!
 
Jag körde ner Szum direkt till betet, och det kom även ytterligare en häst som ska stå på bete några veckor. Det blev några ärevarv i hagen men annars rätt lugnt. Sen red jag även Kaptenen på banan, jobbade mycket med bjudningen och med övergångar. Avslutade dagen med att åka opch titt apå grannens nyfödda föl efter Zuidenwind! Nu sova för i morgon väntar Ica, en häst ska lämna gården och en annan visas för spekulant, full fart med andra ord!
 
 

Betessläpp i vinterjacka!

Det känns bakvänt att rida ner hästarna till sommarbetet i vinterjacka men så ser verkligheten ut denna sommar!
 
Jag började arbetet i dag med att bära bort alla hinder från ridbanan, jag gillar att ha lite grejer framme så man har något att styra runt och kunna trava över någon bom och så, men nu var det dags för programridning. Sen red ajg Szum och generalrepeterade lite inför morgaondagens dressyrtävling. Kan väl hoppas på att dressyrdomaren kan programmet så hon vet vad vi försöker göra för det är inte säkert at det syns annars! Men morgondagen är bara träning, jag är glad om vi kan genomföra programmet, men målet i höst är högre procent och kunna vara med och slåss om rosetterna. Vi ska reda ut galoppkrånglet som är nu, hitta en bra dressyrsadel och stärka honom i skogen så ska det nog gå vägen!

Sen tömkörde jag Midas, han har haft några dagars vila eftersom han var lite öm efter verkningen, nu såg han ut som vanligt och fick jogga i gång lite i tömmen. Efter jag var klar med hästarna åkte jag ner till betet och förberedde det sista där, sen middag och invänta Alida. Vi red först ut med Kapten och Tant, jag ville ha sällskap på första uteritten men han var så cool så. När vi kom tillbaka så hade Elise kommit och jag bytte häst lite snabbt så skrittade vi ner Tant, Gandalf och Traffe till betet. Även om det inte känns som sommar så är det skönt att få ut hästarna på bete. På kvällen var jag och hälsade på småbrudarna på deras bete, i dag hade de lite mer tid för mig så det blev några bättre bilder!
 
Håll tummarna för mig och Szum i morgon!
 
Traffe in action!
 
Mat!
 
Småbrudarna! Clarinett, nordisen och Chokladen!
 
Clarinett vill gärna vara i centrum! 
 
Chokladen! 

På seminstationen!

I dag började dagen tidigt då jag skulle åka med Räkan och fölis till seminstationen. Strax före halv sju var stallet klart, hästarna ute,Räkan och Lemonaden lastade och vi var på väg. Dock tror jag inte att Räkan var så sugen att åka, hon hade till och med lämnat frukosten för att gå längst bort i hagen! 
 
Jag tyckte vi var tidigt ute, det är bara 24 dygn sen fölning (normalt infaller brunsten 30 dagar efter fölning) men hon var tidig i fjol och jag har inte tid att köra in henne senare i veckan. Men det var tur jag åkte in så tidigt för även om jag tyckte fölbrunsten var sen och inte trodde det var dags för ny brunst på länge så var det bara att beställa semin drekt då hon stod med ägg som var färdiga för seminering. Tur jag åkte in i dag! Både Räkan och fölis skötte sig utmärkt och även om det såklart är jobbigt att lämna dom på stationen så är jag stolt över dom! Årets hongstval föll på Dylan N som är en nygodkänd hopphingst med bra exteriör och som fick fina lovord av testryttarna vid bruksprovet för sin fina ridbarhet.
 
På hemväg hämtade jag en höbal, och hemma igen trixade jag en stund med att på egen hand få in den i höförrådet samtidigt som jag började greja med strömmen på en av hagarna. Typiskt mig att göra allt samtidigt men jag råkade ju se att det var dåligt med ström på en av hagarna när jag höll på med höbalen. När jag var klar med det och hade backat ut släpet från den lilla vägen där jag hade stått så fikade jag lite innan det var dags att rida.
 
Började med hästen som kom igår. Jag red ett lätt pass på banan för att känna lite på honom. Han var väldoigt lugn och cool trots att det hade börjat blåsa rejält och allt är nytt. Nu gäller det att hitta knapparna på honom ganska direkt eftersom han ska visas för intressent redan i helgen! Red sedan ut med Tant, hon var lite brydd över några utlänska plantsättare som eldade mitt på vägen (ja de hade tänt en brasa på bilvägen!) men det kan man ju förstå...
 
Kvällen tillbringade jag i en stormvind, och desutom i en stormvind fylld av damm! Kvällens lektioner kryddades med blåst och damm, till och med hindren blåste ner! Nu ska jag sova för det blev inte många timmar i natt!
 
Här är Räkans tilltänkte i år: Dylan N! Bilden är snodd från Gränsbos hemsida!
 
Foto: Claes jakobsson
 
 
 
 
 

Hoppdag!

I dag har jag klarat mig utan vinterjacka, hela dagen! Men fleecetröja på, så ingen sommarvärme direkt!
 
Hoppade mina hästar på dagen. Började med Tant, vilket var ett bra drag för det gav en bra känsla till de andra hästarna sen! Tant var redan från start väldigt fin, och ovanligt lydig! Jag fick nästan tillbaka henne lite för bra så sen fick jag lägga lite fokus på att rida framåt också! Men hon gav en väldigt fin känsla på hindren och fina språng. Fortsatte med Traffe, med honom hoppade jag lite lägre men fortsatt mycket volter och enkla linjer. Även han var väldigt fin, han hoppade avspänt och väntade på mig men med bjudning. Hoppar han så här kommer det inte vara några problem att tävla i höst.Även Szum fick hoppa lite, för hans del var det bara små kryss men jag kunde ligga och rulla på volt över ett kryss i båda varv, och det gick inte så sent som i höstas då jag hade nog med att styra på en bom i galopp! 
 
Sen hann jag med en snabbvisit på byn innan jag åkte ner till betet och stängslade. Även om det inte är någon direkt sommar så får man ju lite sommarkänsla av att göra sommarhage, har gjort en lite mindre hage till att börja med där nere. Där är en hel del gräs men inte alls som det brukar vara men det blir nog ändå bra för dom att få komma dit! Sen kom det en häst på kvällskvisten, en femåring som ska vara här för försäljning. När hästarna var nattade blev det lite rabarberpaj också med vänner, nu väntar sängen för i morgon ska jag ka tidigt med Räkan och fölis till seminstationen!

Rekordvärme!

I dag läste jag i tidningen att rekordvärmen nu var över och att det skulle bli kallt (men bättre efter midsommar). Jag undrar bara två saker, vad då rekordvärme och hur fasiken kan det bli ännu kallare??
 
Ica i dag igen. Sen när jag kom hem så var det meningen att jag skulle rida Midas på banan men jag hann bara rida fram så insåg jag att han fortfarande var lite öm efter lördagens verkning så jag avslutade ganska direkt. I stället red jag Szum. Hade dressyrsadeln i dag igen, var ju några veckor sedan sist. Han travade väldigt bra och väldigt mycket i den men galoppen fungerade inte alls i dag, vet inte om det var sadeln eller något annat. Att det alltid ska vara något!
 
På kvällen var jag och hälsade på Chokladen och Clarinett som släpps på bete tillsammans med en nordis på två år. De hade inte alls tid med mig så det blev inge roliga bilder, det får bli fler kort när de ätit sig nöjda och även sedan släpps i den stora hagen som väntar på dom.
 
Så här intressant var jag!
 
Nordisen först, Clarinett i mitten och Chokladen sist. Tänk att Chokladen och Clarinett är halvsyskon, båda efter Canterbury!

Clarinetten på treårstest!

Alltså det här med att visa unghästar det går inte alltis som man tänkt sig! Vi har i dag visat Clarinett på treårstestet och hon valde att spexa till det med lite busigheter! Tyvärr gav det inga extrapoäng utan det drog ner hennes poäng rejält, men vad gör väl det när hon är så fantastiskt rolig häst?
 
Dagen började i morse med flätning av den unga damen, hennes tålamod är inte det bästa men tack vare en massa hö i krubban så räckte det precis till att knoppa manen! Jag hann lasta henne ensam innan grannen och tillika hennes ägare kom (hon är lättlastad i alla fall!) och sedan åkte vi till Timrå. Hon var såklart laddad och hade väldigt svårt att vara stilla i sin box, men det har hon hemma också, hon gillar när det händer saker och det var lite frustrerande att inte kunna titta på alla hästar samtidigt! 
 
Vi mätte (hon var 160 cm, men kommer med all säkerhet att växa några centimeter till) och idkollade henne samt fotograferade innan visningen. Själva visningen gick inte riktigt som planerat, men jag måste hålla emd Clarinett om att de hande väldigt högt uppsatta plastband som avspärrnng! För i samma sekund som jag släppte henne för lösgaloppen så vände hon sig om och smet in under plastbanden till området där domarna står, och sen fortsatte det i samma anda. Hon insåg ju rätt snabbt att det var lätt att smita under (men även igenom avspärrningen på kortsidan som var lite mer rejäl) och det var ju en jätterolig lek eftersom alla på läktaren skrattade och alla nere i ridhuset började jaga henne, dessutom tyckte hon det var lite läskigt på läktarlångsidan och valde hellre en annan väg. Efter att hon visat sin galopp mer innanför plastbanden än i gatan där hon skulle vara, smidigt parerande domarbord och annat så fick vi börja hoppa. Nu var väl inte det i dag riktigt lika roligt som den andra leken och även om hon nu höll sig på rätt plats så saknades energi och engagemang i hoppningen. Inte så konstigt men tråkigt då hon ju speciellt förra gången hoppade väldigt bra. Hon fick på kritiken sedan att hon var svårpåverkbar, vilket hon ju var i dag, men vi har ju faktiskt löshoppat henne på två personer så svårpåverkbar är hon ju inte egentligen! Sedan viades hon även vid hand och det gick ganska bra även om hon inte fick fram sin fina skritt eftersom hon var spänd och laddad, det blev mer taktinslag än långa avspända steg. Poängen blev tyvärr väldigt låga men vi får glädjas åt en 8:a på typ coh 7,5 på trav. Egentligen är ju traven hennes sämsta gångart men i dag var det den hon fick mest på. Men det är ju precis så här det är med treåringar!
 
Efter en kort pustpaus i boxen så var det dags för ridprov. Med tanke på hur yrslig hon var inne i ridhuset så får man vara mer än nöjd med att kunna visa upp en svspänd häst som lyssnade bra. Hon gick verkligen helt perfekt fram till höger galoppen som hon inte riktigt ville fatta i dag. Egentligen fattade hon ju rätt galopp några gånger men bröt av eller bytte galopp och de måste visa galoppen genom hörnen, så ridprovet blev tyvärr inte godkänt. Hon var ju såklart trött också efter sitt latjande innan men jag tar med mig en jättefin ridkänsla, och vänster galoppen var otroligt fin. Jag är så stolt och nöjd över henne i dag! Att hon sedan har lite annan humör än oss andra är något man får leva med, hon har i alla fall underhållit publiken i dag!
 
Vi stannade och tittade lie men då lunchen var slut redan innan lunchpausen så åkte vi ganska snart och stannade för att äta på vägen. Sen släppte vi av Clarinett hemma hos grannen, nu väntar bete och vila! Väl hemma igen så var det bara att ta tag i verkligheten hemma. Mockning, göra klart hage, tömkörning av Szum och hämtade hem grabbarna som gått på bete några hundra meter bort. Tyvärr är det ju klent med bete så nu får de komma hem så jag lättare kan stödfodra. Under veckan hoppas jag på att kunna börja flytta ner hästar till betet i skogen, för det är ju faktiskt juni och sommar nu även om man inte kan fatta det!

Några bilder från dagen, tagna av Rebecka och Ramona Lindberg:
 
Från löshoppningen
 
Uppställd
 
Innan ridprovet, jag syns knappt där bakom!
 
Också innan ridprovet

Kan säkert bli fler bilder framöver! Nu ska jag sova för att orka med en dag på Ica i morgon. Jag har enligt min stegräknare gått nästan 30000 steg i dag så det är inte konstigt man är trött, och har ni sprungit i ett ridhus -vet ni hur gropigt det blir?
 
 

Nere för räkning!

Alltså hur bakis och dålig kan man bli av ett par glas vin och två små cider? Tydligen hur dälig som helst! Jag var verkligen jättedålig i morse, egentligen rätt okej när jag vaknade och blörjade i stallet men sen blev jag bara sämre. När jag väl kom in från stallet, som tog lång tid pga alla pauser jag fick ta, så orkade jag inte ens ta mig upp till sängen utan lade mig på golvet på toaletten och vilade där, så dålig var jag! Jag blir aldrig så bakis så jag misstänker att jag antingen reagerade så kraftigt för att jag hade någon annan skit i kroppen, att jag blivit matförgiftad eller att det var någon släng av magsjuka, själv skyller jag på den kallrökta laxen som jag hade på mackan igår kväll.
 
Hur som helst så blev det ingenting av mina planer för dagen, dessutom har det regnat ,mest hela dagen. På förmiddagen kom Midas ägare, jag hade egentligen tänkt rida och visa lite men det gick ju inte. I stället orkade jag precis sitta på en pall och titta på när de verkade Midas. Sen gick jag in och vilade, i stället för att rida, och piggnade på mig så pass att jag kunde åka på lektionerna på eftermiddagen. Som tur var så höll regnet sig lugnt under tiden jag stod på banan.
 
När jagkom hem så gjorde jag lite mannagrynsgröt och det gick bra att äta. Resten av kvällen gick åt till att packa allt inför treårstestet i morgon, och givetvis att tvätta Clarinetten! Nu ska jag försöka ladda inför morgondagen och hoppas att jag inte får några återfall! Håll tummarna för oss klockan 10.45 i morgon!

Fredag och sol!

Ny Icadag och sol! Och solen höll i sig även efter att jag hade stämplat ut!
 
Jag arbetade Midas i töm först. Han fick trava över höga bommar och göra många varvbyten, dessutom jobbade jag med att variera formen på honom, kortare stunder fick han gå i lite högre och kortare form. 
 
Sen var det Clarinetts tur. Hon fick gå på banan, vi jobbade lite med fattningarna som nu går riktigt bra! Hon är just nu väldigt brunstig men jag hoppas det hinner lägga sig innan söndag. Annars känns det rätt bra inför treårs!
 
Nu i kväll väntar lite utgång och firandes av födelsedagsbarn! Jag hoppas på en rolig kväll ich sen är det en ny dag på farmen i morgon! 
 
Några bilder på grabbarna sen igår morse!
 
Szum!
 
Traffe!
 
Molle!

Ljusa nätter!

Icadag i dag! Vädret har sett rätt lovandeut hela dagen, visserligen blåsigt men trots allt en del sol men när jag klev ut från jobbet så öppnade sig himlen och regnet kom! Som tur var så var det kortvarigt men en del energi rann ändå av.
 
Red i alla fall Traffe först. Började inte så lysande, han var stum och mer intresserad av vad fölis gjorde i sin hage än vad jag höll på med. Men han släpper ju så fint i galoppen och i dag hade jag riktigt bra stöd i handen, i båda varven och även i traven! Sen var det Tants tur, vi hoppade lite och hon var så otroligt fin! Vi rullade över små räcken på volt och sedan på långsidan, lekte lite med olika antal galoppsprång och hon var väldigt reglerbar. Även när jag höjde lite (viist bara 80 cm men ändå) så var hon lika lyhörd och jag hade galoppen under full kontroll, känslan var att jag kunde styra varje galoppsprång på henne! Jag är toknöjd och nu ska vi anmäla till tävling!
 
På kvällen åkte jag runt med grannen och tittade till alal hans hästar, jag det började med att vi fångade några rymlingar och sedan inspekterade vi alla djur. Det är så underbart med dessa ljusa nätter, tyvärr är det lätt att glömma tiden och nu ska jag ju snart upp och jobba igen! God natt!

Glass är räddningen!

Alltså, jag tycker det är tungt nu! Visserligen så har det varit uppehåll större delen av dagen men vinterjacka har varit nödvändigt och allt är fortfarande blött och lerigt. Dessutom är det nog en tung period just nu. Jag tycker verklien att jag kämpar, sliter och enngagerar mig trots detta är det som jag ständigt står stilla, som om jag har fastnat helt i leran! Och jag försöker verkligen att hjälpa till, peppa och puscha alla runt mig framåt och sprida energi i den mån det går, men det känns verkligen inte som jag får något tillbaka. Men det är jag säker på att jag får, men jag märker det nog inte. Hur som helst så känns det tungt att trots att jag lägger mer än heltid på det här så får jag det känappt att gå runt, och just nu går det inte runt alls, jag har inte tid att tävla eller göra något anant kul och kommer jag i väg så är det oftast ensam. Det känns motigt! Men nu får det ara slutgnällt, det kommer säkert kännas bättre i morgon och tills dess så har lite glass förbättrat läget! Glass är räddningen när allt känns motigt!
 
Hovis var här på förmiddagen. Vi började med Molle! Han fick gå in från betet, det var inga problem att leda honom i från flocken och det är ju ändå några hundra meter att gå längs vägen. Sen verkade vi framfötterna på honom (eller vi och vi det var såklart hovis som verkade, jag höll bara i hästen), det gick över förväntan men vi gav oss där med positiva minnen och beslöt oss för att vänta med bakhovarna. Det var dels framhovarna som var i störst behov av att verkas och första gången kändes det som det räckte! Men han fick bra beröm av hovis i alla fall. Sen fick Szum och Traffe en varsin tappsko fastspikad. När vi kom tillbaka till gården efter att ha slagit på Traffes sko så tyckte jag att jag såg en brun liten rumpa på fel ställe! Och mycket riktigt så var Clarinett och Tant på rymmen, och av desras hage syntes ingenting! En stor del av hagen, säkert en 70-80 meter var nedrivet, misstänker att någon fastnat i tråden och dragit med sig den, 5-6 plaststolpar var av och lika många till låg i oordning. Men det lustigaste av allt var att Gandalf var kvar i hagen trots att det var öppen gata ut! 
 
När ordningen var återställd, hovis hade fått fölmysa lite och druckit kaffe så red jag Szum. Han gick rätt bra i dag även om jag tycker att galoppen känns tung och seg. Alida dök upp när vi var klara och då red vi ut med Tant och Midas. Sen väntade latmans middag, rabarberkräm, och sedan lektioner hela kvällen. Med vinterjacka på! När blir det sommar så man kan packa bort vinterklädseln?

Junilera!

Alltså, kan det inte få vara en enda dag utan regn?? I dag har det varit rätt okej väder, blåsigt såklart men man kunde nästan gå utan jacka under några timmar på dagen, men nu i kväll vräker regnet ner igen. Hästarna, även de som går på "bete", är leriga och har fortfarande täcken på¨sig, och nu är det ju faktiskt juni så då brukar det ju hästarna gå utan täcken, rena utan lera och i härliga hagar fulla av gräs! Nu är allt blött och lerigt, så less!
 
Jag började med att rida Midas, han fick gå ett dressyrpass på banan och var riktigt fin! Sen tömkörde jag först Szum och sen Traffe. De verkar ha haft hårda dagar i hagen med Molle för Szum var rätt seg i början, men blev fin sen, och Traffe hade tappat en sko och trots att banan är mjuk så ömmade han litegrann emellanåt. Men så är han ju en känslig kille också!
 
Åkte i väg en sväng på eftermiddagen och tömkörde två hästar, eller egentligen var det en ridtravare och en liten ponny. Bra jobb för dom i alla fall, sen plockade jag upp Linda på hemvägen och vi red ut med Tant och Clarinett på kvällen. Vi hann precis tillbaka innan regnet så där hade vi tur i alla fall. Sen tog vi även och satte på grimma på fölis, det gick rätt bra men grimman var ju såklart alldeles för stor. Nu kör vi repetion på det i morgon!
 
Så här såg det ut i början av juni i fjol, grönt och fint! Här är Räkan och Chokladen!

Skitväder!

Alltså, nu är jag så förbaskat less på det här skitvädret!! Regn mest hela dagen i dag, vi behöver verkligen inte mer regn nu! När jag kom från Ica var det uppehåll men i stället storm! På gården hade en björk deat sig och lagt sig över gräsmattan! 
 
Ställdein ridningen, så typiskt när jag hade ridsällskap och verkigen ville ut med Clarinett men vädret är verkligen svårt att råda över. I stället tog jag upp henne på banan och tränade häst vid hand, det behöver vi ju också träna på och det var nog en mer lämplig aktivitet i dag. Åkte en sväng till grannen sen och nu är det ju bara att sova som gäller igen. Nu hoppas vi på bättre väder i morgon!
 
 

Chokladen!

Igår var jag och hälsade på Chokladen och tog lite bilder. Hon är i en växtfas och ser lite rolig ut men det kommer nog i kapp sig!
 
 
 
Den här bilden tykte jag blev bäst, men då var ju kompisen i bakgrunden:
 
Och här är hon ju rätt söt:
 
 
Kollade grabbarna två gånger i går kväll och även nu på morgonen. Andra gången jag åkte förbi igår stod Traffe och Molle tillsammans och jag var tvungen att gå ut i hagen för att titta att det verkligen var två hästar och inget lurt. Så jag tror att det kommer fungera bra med grabbsen!

RSS 2.0