Föl på grönbete!

Jag har fått önskemål om fler fölbilder på bloggen. Passade på att ta några när jag släppte de på betet. Men i vanlig ordning var de flesta för mörka, suddiga, med en halv fölunge eller med fölis bakom Räkan.. Ni får hålla tillgodo med dessa! Råder i alla fall ingen tvekan om att hon har växt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Svårt att nå ner med långa ben!
 
 
Jag väntar fortfarande på den perfekta fölbilden! Tycker att flera av dessa bilder visar tydligt att fölis har mycket intigritet!
 
 

Ponnyridning!

Åhh vad det är roligt att rida ponny! Det är verkligen något speciellt med ponnyer och jag skulle kunna ha stallet fullt med dom! Prins får dagens guldstjärna, han är verkligen rolig att rida!
 
Men jag började i morse innan jobbet med att tömköra Generalen. I dag lade vi på även lite travarbete på volt, vilket gick över min förväntan. Korta, korta sekvenser är han riktit fin i formen så det finns hopp om att det ska bli en fin ridhäst av honom med. Det finns ganska mycket att jobba med på kroppen hans, han behöver mer muskler på överlinjen, ryggen och bakdelen. För att få det så måste han börja jobba i genom kroppen och sänka nacken, låter jätteenkelt men det är inte alltid så enkelt, och framförallt tar det tid, ett bra hjälpmedel för detta är just tömkörningen.
 
Efter jag jobbat klart så red jag och Alida ut med Prins och Tant. Det var här jag kom på vad roligt det är att rida ponny! Prins är pigg och glad, och håller Tants tempo i traven, det är inte illa vill jag lova! Han är redan jätterolig att rida, hur ska det då bli när han är mer ärdig? När vi kom tillbaka så var det dags att lytta Räkan och ölis till ett bete som ligger ett par hundra meter från gården. Grannen hjälpte mig men ölis gick så fint pecis bredvid mamma hela vägen! Longerade även Midas. I dag var han betydligt lugnare och mer nertaggad så det var inga problem att longera. Det var bara när vi gick förbi Prins hage som han åmade sig lite, han skötte siog utmärkt i longeringen och detta trots att mina hästar stod vid banan och hängde. Sist han kom hit så gick ju första longeringen sådär, det kan ni läsa om här: http://nillashast.blogg.se/2014/march/dressyrtant-pa-hopptraning.html, men i dag var han helt med på noterna! Roligt!
 
Avslutade kvällen med att plantera lite blommor i krukor ute på gården. Det skulle ha blivit jätteint om bara gräsmattan var klippt, jag måste komma i håg att köpa bensin till gräsklipparen i morgon! Gräsmattan växer ju i alla fall så man får ju tro att det växer i hagarna också! En sen middag och nu några timmar framför datorn, funderar på att avrunda kvällen med en promenad till Räkan och fölis, nu tror jag ju visserligen att de klarar sig utmärkt i sin hage men det känns bra för mamma hjärtat att kolla en extra gång...
 
Generalen innan morgonen tömkörning!

Klämfredag!

Klämdag i dag men på Ica har vi inga lediga klämdagar, tvärtom så är det mer fart i butiken är folk är lediga! Jag hade dock tur i dag och jobbade bara 11-18.
 
Därför hann jag även med en del innan jobbet, som att tömköra Generalen. Vi tog det väldigt lugnt, jobbade bara i skritt på volt för att försöka få honom att böja sig i innersidan, ställa i nacken och bli låg i formen. Jag har ju träffat Generalen förut så ajg vet att han har en del problem just med detta dessutom blir han lätt lite spänd. Det är ingen häst man härjar med utan det gäller att vara lugn själv. Hur som helst så med tanske på att det var första gången jag tömkörde honom så tyckte jag det gick bra, tror jag kommer ha mycket hjälp av tömkörningen i utbildningen av honom.
 
Efter jobbet åkte jag och hämtade en höbal. Kände mig väldigt nöjd när jag inte bara lyckades rulla ut balen ur transporten och in i lösdriften själv, jag lyckades även backa släpet tillbaka på gården! Låter ju inte så avancerat men det är en smal vägtrumma amn ska backa över och där han många astat med sin abilar, och de flesta utan släp! Just i dag lever hoppet om BE körkort!
 
Så var det dags att jobba lite med MIdas igen. Planen var att longera honom men han var rätt uppe i varv så jag ändrade mig och jobbade honom vid han untanför boxarna i stället. Även om han varit här förut så måste han få lite tid att landa. Man ska komma i håg att det är mycket hormner i gång den här tiden på året och nu är det ju fler hästar här på gården att hålla reda på. Även om han är jättesnäll hemma så vet vi ju att han kan tända till, så som han gjorde på Wången, och jag tycker egentligen att det är rätt bra att det är lite mer stök på gården och att han är lite mer p¨å gång. För det är ju det vi ska träna på, att han ska ha fokus även fast det rör sig i hagarna runt omkring, att hästar gnäggar och att det kommer nya hästar till gården. Är miljön för stabil så blir det ju inga tillfällen att träna och försöka att lösa problemet, går inte att träna störningar utan störningar! Det gick i alal fall strålande att jobba honom vid hand!
 
Avslutade kvällen på absolut bästa sätt med att hoppa Tant! Vi red först en linje med tre räcken och ett mycket kort tre galoppsprångsavstånd, den hoppade vi upp till 80 cm, räckte gott med tanke på hur kort det var mellan. Sen kortade jag lite så det blev två galoppsprång mellan och som en trekombination. Då fick hon galoppera på lit mer och vi hoppade något högre, hon hoppade givetvis jättebra som alltid! Hon är en riktig pärla att bygga självförtroende i hoppningen! Vad gör det väl att det regnar när man har så fina hästar?
 
Utsikten innan avsittning! Härligt med ljusa kvällar så man hinner rida mycket!
 
 

Kristihimmelsfärd!

Fullt race här i dag med! Och underbart väder! Bra dag helt enkelt!
 
Szum var först ut, gick ett lättare dressyrpass. Galoppfattningarna krånglade lite men vad gör väl det när traven är fantastisk i stället? Under ett kort moment fick jag känslan av att denna häst kommer jag kunna rida samlad trav på, och det rätt snart! Sen kunde jag ur det momentet bara lätta lite i handen, börja rida lätt och så var hästen lång och låg i formen och travade på framåt! Det är så roligt att rida honom nu!
 
Sen kom Alida och vi red ut med Tant och Prins. I dag blev det flera travsträckor och när Prins fattade vad jag ville så travade han på framåt i sdamma tempo som Tant! Det kommer bli en rolig ponny det där, och riktigt fin dessutom!
 
Och så kom då Midas tillbaka! Ni minns den ryska basjkirhingstern som var här i våras inför premeringen. Han ska ridas och miljötränas, tycker det är roligt att jag får fortsatt förtroende med honom och det är alltid kul när hästarna kommer tillbaka! Han skulle direkt visa upp sig i hagen, sprang runt och ville "kaxa" sig lite mot de andra hästarna, men det var inte mödan värt. Ingen annan häst gnäggade eller blev uppspelt när han kom, Generalen som går i hagen bredvid iddes inte ens går fram mot staketet! Ganska snabbt insåg Midas att ingen brydde sig om honom och därmed var gräset mer intressant!
 
Eftemiddagen flöt på i ett högt tempo, stängslatde en hage, handlade och gjorde en kaka/tårta, innan hovis dök upp. Hon var sen eftersom hennes bil gått sönder under dagen, vi skodde i alla fall Szum och Generalen, Tant får vänta lite till, och verkade Räkan. Sen var det grillning, vindrickande och hästprat hos grannarna till sent. Nu ladda för i morgon!
 
Midas håller span!

Ny general!

Nu börjar tempot trappas upp och det är nu full fart förhoppningsvis hela sommaren!
 
Dagen började med Prins, tömkörde honom ut. Förutom att vi spanade in vägarna häromkring fick han joba lite i trav på volt, lite jobbigt tyckte Prins som hellre ville testa om det gick att gå hem. Det gick inte! Kom tillbaka med Prins precis när en transport rullade in på gården och den nya hästen anlände! 
 
Generalen är en ridtravare som ska vara här för omskolning och lite tillridning, jag har ridit honom en gång tidigare så lite koll på honom har jag. Jag gillar ju att jobba med ridtravarna så det ska bli ett roligt projekt!
 
Sen ägnades eftermiddagen åt mina hästar. Szum fick gå på banan, han var stundtals grymt fin! Det finns så mycket i den hästen, gäller bara att kunna rida fram det! Vi travhoppade ett litet kryss några gåner också och galopperade över bom. Hoppkarriären känns långt bort, men det kommer nog det med! Tant red jag ut en sväng, verkade uppskattat för hon var mer än lovligt laddad på hemvägen!
 
På kvällen var jag i väg en sväng, tömkörde en ponny och red en fjording. Var ett tag sen jag red fjording sist men glädjande nog tycker jag det ploppar upp fler och fler fjordingar häromkring, sä förhoppningsvis dröjer det inte lika länge till nästa gång! En lektion hade jag också innan jag åkte hem för att försöka elda gammalt hö (gick sådär, brann dåligt men rök bra!) och fixa till hagarna. Redan i morgon väntas nästa häst! Nu jäklar så rör det på sig, och det är så roligt!!
 
Prins innan dagens tömkörning!
 
Generalen!
 
Och han var nyborstad och ren när han kom, men man måste ju rulla in sig på nya ställen!
 

Fölis på egna äventyr!

Lite segt i morse men nu har jag fått upp farten igen!

Började med Szum, han fick arbeta i töm och började lite styvt. Han har nog spänt sig lite de här regndagarna så kroppen var lite stum, men det släppte och sen var han jättefin. Sedan var det Prins tur. Han longerade jag först, i dag med lösa inspänningstyglar. Sen satt jag upp och red lite på banan, bättre bjudning än sist jag var på banan och det gick jättebra att styra. Däremot förstod han inte riktigt när jag ville trava så det blev bara något steg åt gången, vi får ta det när vi har draghjälp i stället! Provade även att ta in Räkan och fölis, det gick inget bra för fölis ville bara bege sig ut på egna äventyr hela tiden! Insåg att jag behövde ha hjälp och sköt fram projektet till kvällen i stället.
 
På eftermiddagen åkte ajg till Hammarn för lite ärenden. Först var jag till läkaren med några konstiga hudutslag som jag har fått på flera ställen med värst är ena hälen, det kliar, svider och är fullt med varfyllda blåsor. Läkaren kunde inte förstå vad det var, han tyckte jag själv skulle räkna ut vad jag var allergisk emot och han föreslog gummi (eftersom utslaget började med ett skavsår från gummistövlarna...). Sen fick jag en salva, tycker att det är genialiskt att en salva mot kliande hudutslag har klåda och hudutslag som biverkning... Behöver jag säga att jag inte är så imponerad och förtjust i sjukvården? Tur att jag aldrig är sjuk!
 
Hann även med att ta ut avmaskning till hästarna, köpa saltstenar och mineraler samt äta en sen lunch alternativt tidig middag på byn! Sen hade jag markarbetsträning här hemma, det är så roligt att ha träningar på hemmaplan! Alida var med och red på Tant, och hon hjälpte mig sedan att ta in Räkan och fölis. Lite lättare när man är två, men inte helt enkelt ändå. Fölis är väldigt skygg och man kan knappt ta i henne, men numera är hon väldigt äverntyrslysten och lämnar utan tvekan mamma för egna påhitt! Me i kväll borstade jag och lyfte alla hovar, och dessutom fick hon testa att "ledas" i grimma och lina. Det gick väl så där...
 
Några fölbilder:
 
Så söt och så full av bus!
 

Övertid!

I dag har jag haft en riktigt lång dag på Ica, började 8.45 i morse och stämplade ut klockan 22.00! Åkte hem på lunchen för att kolla hästarna men annars har det varit Ica hela dagen, och dessutom fullt race! vi bygger ju om, så förutom de vanliga sysslorna med att serva kunder, packa varor och sitta i kassan så har vi i dag; fyllt upp kylar, dragit ut gamla frysar och kylar, rivit hyllor, byggt upp nya hyllor, tömt hyllor, fyllt hyllor, flyttat kassadisken och en massa annat. Det har varit fullt kaos! Det är jättekul jobb men man blir rätt trött så jag var helt tom i skallen och ryggen var helt slut när jag åkte hem. Men vi kommer att belönas med en fin affär och dessutom blir det bra med extrapengar en sån här dag, och det behövs alltid, och nog gör det mindre att vara inne på Ica en hel dag när det regnar ute! I mrgon är jag ledig, och det ska bli så skönt!

Bildbomb från ridkursen!

Här komemr bilder från gårdagens ridkurs!
Bilderna är tagna av Sofi Holmgren, Mia Haglund mfl.
 
Dressyrtrimning!
 
Alida och Tant!
 
 
 
Rosa matchar mina sockerbitar!
 
Blev några timmar på pallen för min del!
 
På eftermiddagen tog vi fram bommar och hinder!
 
 
Tant i galopp över bom på volt!
 
 
Små hinder och också hinder!
 
Ni ser ju vilken rolig och härlig dag vi hade! Det här tycker jag vi gör om snart igen!
 

Bortregnad energi!

I dag har det varit segt. Vet inte om det har varit vädret eller en baksmälla efter gårdagen, inte för att jag drack nå¨gra mängder alkohol utan för att ridkursen var något jag ahde jobbat spänt mig inför länge. Luften gick ur mig lite, dessutom regn hela dagen har inte förbättrat energin!
 
Det känns inte osmom jag ahr gjort något anant än att stängslat i dag. Beteshagen bakom gästhuset är uppe och vi släppte Tamnt, Szum och Gandalf där i kväll. Dessutom har jag pysslat lite med de andra hagarna också. Man måste ju tyck det är roligt att stängsla när man gör det i spöregn! ;)
 
På eftermiddagen ringde min granne och behövde lite hjälp. Deras sto hade fölat ute i en beteshage i regnet, fölet frös lite och hon ville ta in det. Inte helt lätt att leda sto och några timmar gammalt föl från hagen in i stallet, speciellt när det ingick att ta sig förbi en bäck (genom att klättra på en slänt) och dessutom gå på vägen. Men vi fick in dom utan dramatik, ett jättesött ardennerföl. Ett svart sto med bläs! 
 
Hemma igen så tömkörde jag Prins, han var jätteduktig i dag och man ser att det kommer bli en riktigt fin ponny av honom! Sen drog jag upp på byn för dagens viktigaste uppdrag -att rösta i EU valet. Passade på att äta på byn också, sen på kvällen väntande besök av Malin som hade Oliven här förut, hon ville självklart se fölis! Vi firade med sommarens första rabarberpaj!
 
Bilder från dagens väldigt odramatiska ihopsläpp!
 

Ridkurs i värmen!

I dag har jag haft min första kurs här hemma på Brännan! Visst var det lite småsaker som krånglade, visst var det väldigt varmt (och sedan väldigt blött när åskan kom), men i stort flöt det på bra. Fem ambiösa ryttare, däribland Alida på Tant, red två pass var i hettan, resten av tiden så fikade vi och hade lite teori. Jag är nöjd, även om det så klart finns massor att förbättra, och det viktigaste är att jag tycker det är så roligt!
 
Nu har jag massor av ideér jag vill göra här hemma. Vad säger ni om ett tvådagars läger i august? Fler endagars, ridtravarläger, bruksridningsträning och så klart mer markarbete? Det här är så roligt, nu vill jag bara utveckla, förbättra, växa och satsa!
 
Min utsikt i dag!

Kursförberedelser!

Efter en lönefredag på Ica så har kvällens mest ägnats åt kursförberedelser, i morgon har jag första kursen här hemma! Spännande!
 
Men innan jag började med allt pyssel så skrittade jag och Alida ut en liten sväng på Prins och Tant (det där lät som två figurer tagna ur en saga!). Det gick jättebra, Prins var på hugget trots värmen och jag är väldigt nöjd!
 
Sen gick det mesta av kvällen åt till att försöka få i gång vattnet i det nya huset som ska fungera som lägerhus. Det låter ju enkelt men sånt där brukar sällan vara enkelt. Men nu tror jag det fungerar! Dessutom har jag förberett maten, skrivit fakturor och utvärderingar, burit upp stolar, diskat och dukat lite. Det känns bra, jag tror jag har läget under kontroll. Nu går det inte göra så mycket mer, nu blir det som det blir. Bara att hoppas på att det blir bra!

Superridkänsla!

Jag vill ju inte skryta, men jäklar vad fina hästar jag har!
 
Kom hem trött efter en heldag på Ica, med varmt och kvavt väder ute så kändes väl inte tre ridpass så jättelockande, men så bra det blev! Helt underbart att sitta och trimma på min egen ridbana, i bara t-shirt och kunna blicka ut över hagarna med alla fina hästar och med det finaste fölet som busar runt. Kan det bli bättre? Ja, när hästarna dessutom springer fint och ger en superridkänsla!
 
Först red jag tant, vi jobbade lösgörande, med formen och med det där högra bakbenet som hon gärna fuskar med. Och hon var direkt från början jättefin! Hoppas det här håller i sig till på lördag då Alida ska ha henne på min kurs! Sen var det Szums tur. Han började som en tjurig ponny med att försöka smita ut från ridbanan ett par gånger, tvärvända, hoppa i luften och vara rädd för ett hörn, men jag satte ner rumpan i sadeln och red i stället för att låta honom fjanta sig. Och helt plötsligt gick han fint och alla spöken var borta, och då ger han ju en maxad ridkänsla. Jättefin!
 
Sen var det Prins tur. Longerade först, gick jättebra, gjorde markövningar och förberedande uppsittningsövning, gick jättebra, hängde på honom, gick jättebra. Så vad görman då? Jo, jag satt upp och red ett par minuter i skritt. Inte optimalt att sitta upp ensam på en häst som inte är mycket riden, och som man framförallt inte vet hur den är riden, men vad gör man? Det finns flera anledningar till att jag helst har hjälp i början. Dels när man ska sitta upp förta gången påen häst som man inte vet så mycket om så är ju själva uppsittningen en risk. Du vet inte vad den är van, hur känslig den är eller omdet har hänt något. En annan aspekt är när du kommit upp och ska börja rida, med så här gröna hästar så fungerarinte skänkeln, det är inte alls säkert du kan styra och helt plötsligt hamnar du i ett hörn eller liknande, då vill man ha någon på marken som kan styra upp det. Men nu hade jag inte det, men min känsla sa att det skulle gå bra, och bra gick det! Jag satt upp, skrittade lite, gjorde några halter och styrde åt båda håll. Det räckte för i dag, jag är jättenöjd! Enligt den information jag har så är han skrittad uppsutten men man måste alltid utgå i från att det kanske inte är så eller att det kan ha hänt saker, så man måste vara försiktig och tänka "safe".
 
Jättenöjd med ridningen, och humöret är på topp! Nu ska jag planera lite inför lördagens kurs och sen blir det sängen, Ica imorgon igen!
 
Man blir trött av sommarvärmen!
 
 
 
 
 
 

Drömpartnern!

Jag har ju bestämt mig för att betäcka om Räkan men jag har svårt att bestämma hingst... Den här är min favorit just nu, en dressyrhingst!
 
Luxus CML 1246
 
Han är sjukt snygg och jag är lite kär! Det är förresten den hästen som är i Höökskatalogen! På hans hemsida (http://www.luxuscml.se/) skriver de om hans första föl: 
Avkommorna hade genomgående fått bättre typ än deras mammor, fina halsar och var väl uppe fronten. Alla rörde sig bra med fin knämekanik och framförallt riktigt bra bakben.
 
Det skulle ju passa Räkan pefekt och jag har ju en hemlig dröm om att ha en fin dressyrhäst! Vad tycker ni? Visst är han fin?

Kattresa!

Jag lyckades fånga Tingeling i morseoch fick med mig båda katterna till veterinären. Så skönt, jag hade ägnat hela natten till att försöka komma på hur jag annars skulle förklara veterinären att det bara var en katt...
 
Det har varit en väldigt oproduktiv dag här hemma. För jag stannade i Sollefteå medan katterna blev kastrerade. Vad gör man i Sollefteå i 4,5 timme när man inte har så mycket pengar? Jag fikade, solade på en parkbänk, tittade i affärer, åt mjukglass samt låg på en gräsmatta och planerade lektioner och kurser... Låter skönt men jagtyckte deet var rätt tris, speciellt med tanke på hur mycket jag har att göra hemma men jag är glad över att vädret var på topp i alla fall! 
 
Sen var jag hemma ett par timmar. Hann ta in Räkan och fölis för lite pyssel, i dag har jag även lyft frambenen på fölis! Hon är snäll och gosig bara man lyckas fånga henne, och det är inte så bara alla gånger! Hann även med att vattna och fodra hästar samt fixa staketet på hingsthagen, och så hann jag äta middag innan det var dags att åka på lektioner. 
 
Tingeling! Bild från en dag då hon var pålite bättre humör än hon var i dag! Tur att Baloo är lika gosig som vanligt, fö Tingeling har lagt sig under min säng och vägrar gå därifrån!

Grästillväxt!

I dag kom mitt efterfrågade regn, i kombination med de varmgrader som är nu så bör gräset aätta i gång och växa ordentligt nu! Dessutom blev det en bra dag att elda upp den rishög som låg i en av hagarna!
 
Det har varit fullt ös i dag! Elise och jag red ut med Gandalf och Tant på förmiddagen, vi red på våra galoppstigar och hoppade små nedfallna träd. Livet kan inte bli bättre enligt Tant! Och antagligen inte enligt mig heller... Sen rullade dagen på, Szum gick ett dressyrpass på banan, korta, korta stunder så är han helt fantastisk att rida och lite längre stunder är det som att styra runt på regalskeppet Vasa! Försöker tänka på de korta, fantastiska stunderna! I dag travhoppade vi även ett litet kryss, kanske kan bli hopphäst av honom ändå! Prins tömkörde jag, började först med att göra markarbetsövningarna och sedan tömkörde jag, vill gärna kolla att det går att styra och stanna innan jag sitter upp. Jag har ingen aning om han är tömkörd innan men det gick riktigt bra, och jag kunde både styra och stanna så nu är det nart dags att sitta upp!
 
Resten av dagen har gått åt till att göra hagar, elda stor rishög, bära upp hinder till banan, hämta kattburar, titta på grannens föl, titta på mitt föl och lite annat viktigt! I morgon ska två av katterna kastreras, har hållit Tingeling inne sen i söndags för att hon inte ska ge sig i väg. Vem tror ni trängde sig ut när jag skulle gå in med kattburarna i kväll? Självklart Tingeling och hon var direkt borta med vinden, väldigt tveksam till att det ska bli någon kastrering av henne i morgon. Jäkla skit! 
 
Szum och Tant fick flytta till ny hage med lite gräs, lycka enligt pållarna!
 
Även Räkan och fölis fick en större hage med gräs!
 
 
Vad tror ni om den här traven?
 
Och så till sist grannarnas nordisföl som föddes i söndags!
 
 
 
 
 

Sommarväder!

Sommarväder ute, så härligt men jag sklle gärna haft en regnskur i natt så gräset tar sig. Det äve väl inte för mycket begärt? Först lite reng sen mer värme! Fast för min del så är dagens temperatur runt 17 grader lagom, varmare behövs inte!
 
Efter dagens jobb på Ica så arbetade jag Szum i töm. Han har haft två vilodagar i helgen och såg jättefin ut förutom ett liet frispel i den ena galoppen! Sen longerade jag Prins. I dag började jag med att jobba med de markarbetsövningar som jag gjorde igår och sedan longerade jag, och många bitar hade fallit på plats sedan sist! Men fortfarande så var han snabb att stanna eller vända om jag tappade fokus en halv sekund, gäller att vara med hela tiden! Är i alla fall nöjd med honom i dag! Efter longeringen gick jag i genom de förberedande uppsittningsövningarna som jag brukar använda, han tyckte det var lite skumt när jag började hoppa vid sidan av honom så det får vi träna lite på. Avslutade med att ställa honom vid pallen, där stod han avspänt, och med att hänga på honom! Han är ju sutten på och skrittad men det blir ju ändå lite nytt nu när det är ny ryttare, ny miljö och nya krav. Men det ska nog bli ridhäst av honom med! Eller ridponny blir det ju! 
 

Rivstart!

Så var jag tillbaka i verkligheten igen efter min semestervecka, och detta med en riktig rivstart med en arbetsdag på ungefär 12 timmar! Gäller att gå ut hårt och sen är det bara att öka!
 
Började dock dagen med en tur på Tant. Det var varmt och skönt redan i morse och perfekt ridväder! Sen var det bara att jäkta vidare till Ica och några arbetstimmar i ombyggningsröran är. Efter Ica åkte jag direkt vidare till Stugun och lektioner, för de läsare som inte är bevandrade i Ragundas geografi så kan jag säga att jag har ca 8 mil enekel resa till Stugun, inte nästgårds men det gör inte så mycket för där är väldigt ambiösa och trevliga ryttare där!
 
Kom hem igen runt 21.30, är så tacksam att Elise är här och ränner lite på dagarna nu så jag inte behöver vara så orolig när jag är på vift. I stället för att irekt skynda mig in med hästar och dö framför tvn så tog jag in Prins och jobbade honom lite från marken utanför boxarna. Inget avancerat, jag vill att hästarna så kunna gå på en liten violt runt mig, att dom stannar när jag säger proo, att de kan stå stilla och sen starta på mitt kommando. Sen vill jag kunna backa efter mina önskemål. Låter enkelt men när jag började med detta på Szum så tog det mig 45 min innan jag fick igenom det i båda varv, han hade väldigt svårt att finna sig i att bli styrd och dominerad. Men det positiva är att jag tycker alla andra hästar är enkla i jämförelse med honom! 
 
Tror jag skippar tvn i kväll och i stället laddar om för en ny dag på Ica i morgon!

Sista semesterdagen!

Sista semesterdagerdagen för denna gång och den har tillbringats på treårstestet med att titta på fina unghästar, kan det bli bättre?
 
Började dagen med att longera Prins. Det gick väl sådär kan vi säga.Jag vet inte hur mycket longerad han är, om han inte förstod eller om han bara testade lite, men jag fick i alla fall jobba för det! Kunde i alla fall longera i båda varv och i skritt och trav efter lite pyssel, och jag var nog lika svettig som han var efteråt! i vanlig ordning blir det en del jobb från marken med honom innan vi drar i gång med ridningen. Jag tcker att det är viktigt att det fungerar från marken först, för hur ska det annars kunna fungera från sadeln? Och det spelar ingen roll att det fungerar hemma, det måste fungera här och med mig innan jag sitter upp. Det jobbet jag lägger på hästen nu innan jag börjar rida har jag igen sen!
 
När jag ändå skulle till Timrå så  passade jag på att åka ner till Sundsvall innan och köpa en sadel! Och inte vilken sadel som helst utan en manskapssadel! Det var ett bra pris så jag slog till, det är svårt att hitta sadel till de bredaste hästarna som kommer hit och till dom har jag lånat grannens manskapssadel, och nu har jag en egen i stället!
 
Eftermiddagen tillbringades på treårs. Såg ingen riktig "wow"häst men flera fina, även om jag tyckte det var lite sämre i år men det berodde nog mer på tillfälligheten vilka hästar jag lyckades se än hur nivån var. Flera hästar hade nog gynnats av en bättre visning, speciellt hade många svårt att visa sina hästar vid hand på ett bra sätt (har vi tappat utbildningen i att visa häst vid hand??), men det är inte lätt att visa unga och ofta spända hästar. Jag konstaterar återigen att det är ju verkligen unghästar, visningar och utbildning som är det jag vill hålla på med! Nu gäller det bara att se till att jag blir en jaäkel på att visa häst och utbilda hästar, då löser sig nog resten också!
 
Kvällen bjöd på grillning med en kompis och vi åt i vanlig ordning alldeles för mycket. jag har för övrigt fått kattungar så om någon är sugen på en liten gullig kisse om ett par månader så finns det här! Jag hade ju bokat kastrering av alla katter men Trassel hann bli dräktig innan...
 
En av grannens uppfödningar visades i dag, en jättefin häst som fick 45 poäng och klass 1 som gångartshäst. Tyvärr var hon inte helt enkel att fota då hon inte hade tid att stå stilla!
 
 

Fredagsfart!

I dag har det varit full fart på Brännan, precis som det ska vara! Dessutom underbart väder på kvällen med sol och föraningar om sommar!
 
Började dagen emd att skritta ut Szum i skogen här hemma, vi styrde massor runt träden och jag kunde konstatera att vänster sidan på honom nu känns mjuk och fin! Sen fortsatte dagen med stängsling, städning i lägerhuset, intag och borstning av föl, och rumptvätt eftersom Räkan nu börjat brunsta, och krattning av ridbanan!
 
På eftermiddagen kom en ny häst hit, en liten ponny vid namn Prins! Han är fyra år och Welsh Partbred (Russ/Welsh), han är skrittad på och ska nu vara här för fortsatt inridning. En söt liten kille som det ska bli roligt att börja jobba med! Sen hann jag rida ett litet ridpass på Tant, vi hoppade lite lätt. Jag hade ställt upp låga hinder på serpentin ochvi jobbade med att hoppa i lugnt tempo och på att ha henne eftergiven i innersidan i svängarna, jätterolig övning blev det!
 
På kvällen hade jag markarbetsträning för två tjejer med varsin ridtravare, varav den ena fortfarande tävlar (i monte). De fick jobba mycket med travbommar, på rakt spår, på böjt spår, höga bommar, med kort avstånd och med långt mellan! Som avslutning hoppade de några låga språng, det gick jättebra och hästarna jobbade på så fint!
 
Nu ska jag ladda om inför morgondagens och besök på treårstestet, alltid lika roligt!
 
Prins!
 
 
Och så dagens fölbilder!
På spaning med mamma!
 
 
Svårt att nå när det kliar!
 
Jag hoppas ni inte blir less på alla fölbilder, jag tycker hon är så underbar och det blir givetvis många foton tagna...
 

Gympass!

I dag behöver jag inget gymbesök, har hämtat 700 kg hö som jag både lastat i och ur släpet! Kommer nog att kännas i kroppeni morgon men i kväll har jag mindre ont i ryggen än jag har igår när jag inte gjort något särskilt alls, tycker min rygg är knepig!
 
Började i alla fall med en tidig morgon och med att åka och köpa hö. På hemväg tänkte jag stanna och handla men Ica hade inte öppnat än, och inte fiket heller, så jag gick in på Ica och fikade med mina arbetskompisar. Sen handlade jag på mig en massa bra att ha saker till mitt nya hus, som ju ska bli lägerhus nu, sop, skurmedel, diskmedel, toapapper, tvål, sop mm. Känns bra att kunna börja ladda upp lite!
 
Sen lastade jag ur allt hö igen, det kändes lite segt så jag tog en paus mitt i och red tant. Hon fick gå galoppintervaller i dag, så då fick jag lite benträning (genom att stå i lätt sits) också. Som sagt, jag klarar mig i från gymmet i dag!
 
Szum fick gå på banan, i dag kändes han mycket bättre jämfört med igår. Han var mer lättsvängd, galoppen gick bättre, även om vänster helt plötsligt var bättre än höger, och han travade betydligt bättre över de upphöjda travbommarna. Så det var nog lite stelhet efter kirobesöket som jag kände av igår! 
 
I kväll har jag fakturerat och burit upp lite grejer till lägerhuset. I morgon är sista dagen på semestern som jag hinner göra något här hemma så nu är jag lite stressad över allt som jag vill ha gjort! Som vanligt vill jag så mycket mer än jag har tid och energi till,. men det blir ju vad det blir!

Fotokväll!

I kväll fick jag besök av Mia Palm som tagit de här fina bilderna på mina hästar:
 
Huvudpersonen var självklart fölis!
 
Hungrig!
 
 
Szum:
 
Och en lite drygare variant av Szum:
 
Tant ville inte alls fotas i dag och gömde sig bakom en liten gran...
 
 
 

Sommarförberedelser!

I dag har jackan åkt av och på mest hela dagen, sol och varmt för att sedan vända till blåst och kyla. Prognoserna utlovar sommarvärme till helgen och det är välkommet!
 
I dag började dagen med att traktorkillen kom och hjälpte mig röja lite här hemma. De dåliga hösilagebalarna som stått sedan i höstas är nu bortforslade så jag kan börja stängsla där. Han hjälpte mig köra upp de blivande lyktstolparna närmare ridbanan och vi har börjat rensa lite i min stora rivningshög som är kvar sedan gamla stallet. Känns bra att ha börjat men det är verkligen massor av jobb kvar!
 
Sedan red jag och Elise ut en sväng med Tant och Gandalf. Jag tror att Tant var lite trött och muskelöm sedan träningen igår men det skulle hon aldrig erkänna, dock var hon ovanligt lugn och sansad. Szum fick gå ett pass på banan, misstänke att även han var lite öm i kroppen, för hans del efter måndagens behandling. Han bockade nämligen lite i första galoppen och var lite otymplig att vända i dag, tror det släpper framöver.
 
Även fölis har fått "jobbat" lite i dag! Hon och Räkan har i dag varit i stallet och stått i en bo en stund. Jag passade även på att pyssla lite med Räkan och att prova grimman på fölis. Men hon måste nog växa på sig lite till, för den var i största laget. Det kanske inte låter som de hade det så arbetssamt men fölis var trött efter sin utflykt och sov länge i lösdriften sen!
 
Jag har börjat lite smått att stängsla lite för sommarbete, eller i alla fall för att kunna släppa hästarna i lite roligare hagar. Sommarhagestängslingen är ett evighetsarbete som aldrig tycks ta slut, det känns bra att ha börjat lite samtidigt som det är väldigt gruvsamt. På kvällen fick jag i alla fall besök av grannarna som inspekterade och fotade fölis, bilder kommer i ett annat inlägg. Här kommer lite fölbilder som jag tagit i dag!
 
 
 
Tittut!
 
Och så med den jättestora fölgrimman!
 

Nya bekantskaper!

Återigen en skön semesterdag, stundtals sommarkänsla men däremellan regn, blåst och kyla!
 
Jag arbeteade Szum i töm på banan, ett lugnt pass efter gårdagens kiropraktorgenomgång men han såg väldigt fin ut. Lång i formen och verkligen kom upp med ryggen, helt enligt kirons rekomendationer. Det blåste lite när jag höll på och jag hade hängt min jacka på ett hinderstöd, den fladdrade lite och enligt Szum var den då livsfarlig. Lite intressant att se hur han reagerar på saker, och jag förstår att jag har svårt att sitta kvar emellanåt!
 
Efter en snabbsväng på byn för att handla så åkte jag och Tant på dressyrträning. Det var en för mig ny tränare, Ingrid, men det kändes jättebra direkt! Jag hade nog bara skrittat ett eller två varv på volten innan hon hade hittat en av mina svagheter! Tyckte att hennes övningar påminde mycket om de jag använder till min elever, hon kändes noggrann, förstående och för mig så kändes det helt rätt! Henne vill jag rida för fler gånger! Tant var rätt fin, vi fick jobba mycket med att få med höger bakben i galoppen (precis samma sak som när vi red för Sara sist) och det är så roligt att jag verkligen kommer åt att jobba henne nu, och även i galoppen. Jag var väldigt nöjd, men Tant var nog mest nöjd när hon fick komma hem och rulla sig i hagen!
 
Jag blev lite sugen på grillat när jag kommit hem, solen sken och jag har ju semester så varför inte grilla lite? Blev en riktig go middag med grillade kotletter, potatisklyftor, grillad majs, sallad och en Morbergs öl till. Lite semester och sommarkänsla även i maj! 
 
Inga bilder i dag,den här bilden är sedan igår kväll! Fölrumpa i motljus!
 

Sköna semester!

Det är skönt med semester även om det känns lite ovant! I dag har det varit lite mer vårlikt väder och man har kunnat vara ute utan jacka!
 
Eftersom både jag och Elise var lediga i dag så red vi en lite längre tur med Tant och Gandalf. Vi red ner till älven och båda hästarna gick ner i vattnet utan att tveka, men Tant klev upp igen när Gandalf började vifta med frambenen och skvätta vatten runt sig! På kvällen hade Szum dejt ed kiropraktorn och vi åkte till ridhuset för att träffa henne. Det var ridskolekväll och mycket folk i stallet, Szum hade fullt upp med att hålla koll på allt som hände! Kiron tyckte att det var lättare att få loss låsningarna denna gång och att han hade musklat sig så vi är nog på väg åt rätt håll i alla fall!
 
Tant nere vid älven!
 
Gandalf och Elise i vattnet!

Underbara fölis!

Den här dagen har ju bara handlat om en sak: föl! Jag tycker att hon är underbar men jag är ju väldigt partisk... Det verkar, peppar-peppar, gå bra, hon är pigg och alert, hon äter, sover och galopperar. Jag antar att det är bra men är ändå lite orolig att hon ska vara sjuk eller dålig varje gång jag kommer ut.
 
Det har som sagt inte blivit mycket gjort i dag. Jag har först varit uppe i snurren efter morgonens upplevelse och sedan mest varit trött. Dessutom har det varit lite oroligt på gården efter att fölis kom till världen. Framförallt är det tant som blev helt crazy och hon har sedan fått fart på de andra hästarna också. Tant är nog avundsjuk, hon har stått vid fölhagen mest hela dagen och tittat på fölis, hon gnäggar och i morse sprang hon som en tok! När jag skulle rida på dagen ville hon nästan inte gå fårn gården och nu stårhon inne med gandalf och gnäggar konstant. Szum tar det med lite mer ro även om han också ägnat många timmar i dag åt att titta på föl!
 
Här kommer fler bilder till er som precis som Tant och Szum vill titta på fölis!
 
 
Man blir rätt trött av att utforska världen!
 
Räkan verkar vara en bra mamma och håller självklart vakt när liten vilar!

Äntligen föl!

Så kom äntligen Räkans föl! 5.45 i morse föddes ett brunt stoföl. Jag såg direkt i kameran att det var något på gång och var snabbt ute i hagen. Ringde och väckte grannen som lovat att hjälpa mig, han hann dock inte fram innan fölet var ute. Det gick väldigt enkelt och snabbt, Räkan var knappt svettig. Fölet verkar piggt och nu hoppas jag att det håller i sig!
 
Bilder:
På väg ut!
 
Långa ben!
 
Uppe!
 
Vilopaus!
 
Mer bilder kommer att komma, det kan ni vara säkra på!

Halmbädd!

Inget föl...
 
I natt sov jag på halmbalen som står utanför Räkans lösdrift, det var kallt och regnade in! Jag bäddade ner mig med BE körkortsboken under några hästfiltar, det gick ändå rätt bra. I alla fall efter jag dragit på ig Räkans regntäcke för det regnade inprecis där jag låg. Min katt Tingeling blev så glad när hon hittade matte där ute så hon höll mig sällskap ända till 4 snåret när jag gick in och fortsatte övervakningen via kameran.
 
Det blir ine jättemycket gjort, energin är på bottennivå och mycket av tiden går åt till att kolla Räkan. Men jag och Elise red ut på Tant och Gandalf på dan och jag red även Szum på banan. Han fick jobba lite med bommar, i alla tre gångarter. Jag tror han kommer får en otroligt fin ridbarhet i galoppen, mankänner redan nu att det är den gångart som han har lättast för.
 
På kvällen smög jag i väg, med lite uppbackning hemma, och hade ett par lektioner. Ett nytt ekipage i dag och det är alltid lika roligt. Lite eurovison har jag hunnit med också. Nu ska jag först dusch och sen äntligen sova, i en timme eller så åt gången...
 
Så här ser Räkan ut i dag, fast jag tycker hon ser mycket tjockare ut i verkligheten!

Fölsemester!

Samma läge i dag som igår. Genomtrött och lite nervös arbetsdag men nu har jag semester! Är ledig en vecka för "fölsemester", bara att hoppas på att fölis kommer! Men, med reservation för att jag ju trott det förut, så är det nog något lurt på gång nu. Räkan har fyllt ut spenarna på ljuvret under kvällen, hon har vankat lite rastlöst till och från lösdriften och är lite mer orolig nu är tidigare. Känns lite knepigt att gå på semester när det låg snö ute i morse men det blir nog bra, jag har aldrig haft något annat än sommarsemester men det ska bli skönt med en vecka hemma. Det kommer bli mycket pyssel på gården, jag har planerat in en hel del lektioner och så ska jag så klart rida. Lite tråkigt att jag bara har två hästar att rida nu när det blir lite tid över, men det finns ju anant att göra. Och förhoppningsvis finns det snart ett litet föl att umgås med!
 

Skryt!

Jag är väl inte den som är speciellt skrytsam av mig, vilket kan vara en nackdel när man ska marknadsföra sig, men nu måste jag faktiskt få skryta lite!
 
Just nu har jag problem att annonsera på Blocket, de vill ha mina annonser under Tjänster och jag vill vara under Hästar och Ridsport för jag tror inte att mina kunder läser annonserna under tjänster. Detta gör att jag satsat lite mer på att synas på Facebook i stället, jag har lagt upp inlägg på sidor för hästsaker till salu och liknande. Det som är roligt med dessa inlägg är att jag ser att många av mina kunder som har haft häst här, delar mina inlägg vidare, kommenterar och gillar. Det värmer verkligen i hjärtat när man får se att de som haft häst här är nöjda och rekomenderar mig vidare! Dessutom kommer det i bland upp förfrågningar på dessa sidor om tips på någon som kan rida in eller som det var förra veckan en förfrågan om tillridning och försäljning av en ridtravare, och ofta är det då någon eller några som tipsar om mig. På inlägget om ridtravaren var det inte mindre än tre stycken som tipsade om mig i kommentarerna! Dessutom är det många av de som kontaktar mig som säger att de fått tips om mig! 
 
Detta är jätteroligt! Dels är det ju fin reklam för mig, men det viktigaste är att det visar att kunderna är nöjda! Jag kämpar verkligen för att få nöjda kunder och det är det absolut viktigaste för mig, att de som anlitar mig ska vara nöjda och känna att de valt rätt. Jag blir både glad, stolt och lite fånigt nöjd av dessa rekomendationer och fina ord, tack alla!. Nu har jag skrytit färdigt, kunde inte låta bli!
 
Jag och Sickan vid hennes treårstest. Sickan är en av de hästar som jag fått följa från inridning till fin ridhäst!

Tröttare!

Här väntas det fortfarande! I dag har jag jobbat på Ica, som jag skrev igår så är det inte lika lätt att styra det jobbet som det som är i mitt egna företag. Men både jag och grannarna har haft koll på Räkan hela dagen i kameran, ajg var hem på lunchen och de var också förbi en sväng, och Elise har varit här. Men det är ett rätt långtråkigt program på Räkans kamera, hon äter och hon vilar, inget mer spännande än så. I alla fall inte än! 
 
Det har varit en tuff dag i dag på jobbet, dels var jag ju orolig eftersom jag inte kunde vara hemma och sen har jag varit väldigt trött! I natt var jag ut flera gånger och har inte sovit mer än en timme åt gången, faktuom är att jag inte sovit mer än 1,5 timme i sträck sedan i tisdags och ingen hel natt på en och halv vecka. Så hjärnan börjar bli som en cocosboll, dessutom drömmer jag om föl den lilla tid som jag sover. Det brukar vara lugnt på jobbet på torsdagar men i dag ahr vi påbörjat den ombyggnation som ska göras i butiken innan sommaren så det har varit fullt upp. Kanske lika bra så man får hålla i gång men när jag kom hem var jag så trött att jag såg i kors! Det var bara att lägga sig och sova lite, blev väl en och halv timme men inte i sträck för jag var ju så klart tvungen att kolla Räkan därimellan.
 
Efter min lilla powernap så red jag Tant, vi körde ett lite lättare hopp pass. Hon kändes som vanligt fin i hoppningen och dessutom är jag väldigt nöjd med galopparbetet på henne i dag. Förutom att vi jobbade över ett lågt sockerbitshinder så hoppade vi en liten serie med tre räcken och ett galoppsprång mellan. Nu är det vara att ladda för ytterligare en vaknatt!

I väntans tider!

Finns inget att rapportera! Inget föl, ingen energi och inget roligt har hänt i dag!
 
Har mest varit seg i dag. Inte så konstigt när man är uppe och springer på nätterna men det har verkligen inte blivit något gjort här hemma i dag. Vädret har nog också bidragit till energibristen, kallt och blåsigt. Red ut Tant en sväng på förmiddagen. När man som jag bor i skogen så träffar man ofta på vilda djur, både hemma och när man rider. Fick höra i dag att de sett björnspår inte alls långt härifrån och precis där jag red igår! Jag och Tant såg varken björn eller spår då men så galopperade vi ju också. Däremot så träffade vi i dag på ett djur som jag aldrig sett när jag ridit förut, nämligen en grävling! 
 
Efter en hel del velande så bestämde jag mig för att ställa in lektionerna ikväll med, fördelen med att driva eget är ju att kunna styra lite själv men det är ändå med väldigt mycket vånda som jag ställer in. Jag är väldigt mån om mina kunder oj vill verkligen inte vara strulig, men somsagttidigare så vet alla ridande om läget just nu. I stället skrittade jag och Elise ut en liten sväng på Szum och Gandalf,och Szumskötte sig utmärkt! Nu ska jag gå ut och kolla till tjockRäkan en gång till innan jag dyker in i duschen. Håll tummarna alla nu för föl i natt!
 
En sån här liten sötis vill jag ska titta ut! De här fölisarna fanns hos grannarna för några år sedan!

Inställt pga fölvak!

I dag ställde jag in det jag hade planerat för jag vågade inte lämna Räkan, tror det börjar närma sig på riktigt nu. Så det blev inget kiropraktor besök för Szumoch inga lektioner. Jag har bokat in lektioner som vanligt denna period men med reservation för att det blir inställt, och så blev det tyvärr i dag. Nu är det ju förhoppnngsvis en kortare period som det är så här struligt så det är ju bara att gilla läget även om jag blir lite rastlös av att bara vara hemma hela dagarna.
 
Trots att det känns som jag mest har haft koll på Räkan i dag så har jag hunnit med lite annat också. Momsen är redovisad, Tant red jag ett lättare galoppjobb på, Szum är arbetad i töm, boxarna har jag oljat färdigt, banan är krattad, tvättat schabrak och vinterkläder och lite annat småpyssel. Nu är det bara att ladda upp för en vaknatt, håll tummarna att fölis kommer ut snart!
 
Räkans "tuttar" i morse!
 
Szum efter vårat tömkörningspass!
 
 

Bildbomb sen i söndags!

Jag tror ju att man måste bjuda lite på sig själv här i livet, så här får ni en fin bildserie från min fina avfallning i söndags!
 
Bilderna är tagna av Sofia Bergvall
 
 
 
 
 
Sen fanns det ju flera fina bilder från första klassen också!
 
Kolla in öronen!
 
 
 
 
Hon är ju allt bra fin min lilla racertant!

Tjatigt!

Jag förstår om ni tycker jag är tjatig men Szum är så fin att rida just nu! Efter två dagars vila i helgen så red jag honom på banan i dag och han var återigen på hugget. Longerade som vanligt lite först, började med att jobba med skritten så jag fick bra bjudning i den. Gjorde halter och igångsättningar och försökte få kvick respons, just detta måste vi träna mer på för Szum är inte så kvick när det gäller att lyssna på hjälperna. Han är desto kvickare när det gäller annat, som tvärvändningar och diverse luftsprång...  Jag hade lagt ut en bom på kvartslinjen som jag jobbade med i trav och även lite i galopp. I traven red jag rakt över bommen för att sedan flytta honom sidvärts undan innerskänkeln ut mot långsidan, innan nästa kortsida så vände jag in för ytterhjälperna in på kvartslinjen. På detta sätt fick jag checka av att han tog både inner och ytterhjälperna och gick att rakrikta. Sedan la jag till galoppfattning när jag kom ut på långsidan. Galopperade även över bommen ett par gånger, det var inte helt enkelt och prickfritt men så var det första gången vi galopperade över bom också! Jag är så nöjd med min Szum.brum björn i dag! Han har fortfarande mycket vinterpäls kvar och ser ut som en brunbjörn i jämförelse med till exempel Gandalf...
 
Resten av dagen tillbringades på Ica, och framför mobilen och Räkans kamera så ofta jag kunnat. Fick lite panik på förmiddagen då hon låg ner när jag tittade till henne, som tur är har jag snälla grannar som förstår min oro (och som åkte och kollade till henne!) och Elise som är ett extra öga och i dag rapporterade att allt var lugnt så jag slapp jäkta hem på lunchen. Nu ska jag går ut och kolla till henne igen ionnan natten. 
 
Nog är bloggen lite tjatig allt, fina hästar och Räkanövervakning. Vi får hoppas att det kommer hända lite mer framöver, lite mer hästar på gården och en fölis vore väl roligt att läsa om!?
Min fina Szum-Brum i fjol vår, utan vinterpäls!
 

Ridkurser i maj!

Jag har planerat in två endagskurser i slutet av maj som en början och ett försök till att få i gång lite kursverksamhet och läger här hemma. Förutom dessa planerar jag ett två dags vuxenläger längre fram i sommar, mer information kommer!

 

Ridkurs för vuxna!

Lördag 24 maj ca kl. 9.00-18.00 på Brännan, Österåsen Bispgården

Endagarskurs för vuxna ryttare med egen häst. Ni rider två ridpass, ett individuellt dressyrpass och ett markarbete/markarbete mot hoppning i små grupper, detta gör att alla kan vara med oavsett nivå. 

500 kr inkl. lunch och fika. Begränsat med platser, först till kvarn! Bindande anmälan senast 18/5, 070-594 61 64

 

Elise och gandalf på banan i höstas!

Foto: Tina Karhu

 

 

Ponnykurs med hoppinriktning!

Söndag 25 maj ca kl. 9.00-18.00 på Brännan, Österåsen Bispgården

Endagarskurs för barn och ungdomar med tillgång till egen ponny eller häst! Två ridpass, lunch, fika och teori ingår. Vi anpassar övningarna och grupper efter deltagarna men man bör kunna rida i alla tre gångarter.

500kr inkl. lunch och fika. Begränsat med platser, först till kvarn! Bindande anmälan senast 18/5, 070-594 61 64

 

Bomträning!
Foto: Tina Karhu

Hemmatävlingen!

Det var lugnt på fölfronten så jag och en väldogt laddad Tant åkte på hopptävling i morse. Det var hemmatävlingar och inte så långt att åka. Tant var ordentligt taggad direkt, redan när jag tog ut henne ur boxen så skakade hon och närjag hade lastat så skakade hon så hela transporten vibrerade! Kan säga att hon inte tog så många avspända skrittsteg på hela tävlingsdan sen... Överladdad Tant!
 
I första klassen som var en 90 cm så gick hon som ett tåg, ett snabbtåg! Det gick fort men felfritt, och hon bjöd på allt! Mellan klasserna hann jag bara lasta in henne en kort stund för att gå banan innan det var dags igen. På framhoppningen till 1 meters klassen var hon jättefin, tog bara tre språng för det kändes verkligen kalas! Blev en stunds väntan innan vi skulle in men Tant kändes på hugget, när jag skulle in på banan började hon att backa och greja men det är inte helt ovanligt, jag fattade galopp och galopperade in på banan. Och hon kändes precis som i förra klassen men vi kom nog i lite otakt med varann. Jag vet inte om hon var för taggad, eller lite trött eller om jag red dåligt, eller om vi bara var i otakt men hon smet i alla fall förbi ettan en gång då hon tittade på något utanför banan. Sen hoppade vi ettan och hade, vad jag tyckte, bra fart och bkudning till tvåan. Men där tog det tvärstopp, ett vanligt naturfärgat räcke så det var inga konstigheter. Jag var inte beredd på tvärniten så jag satt nästa sekund på öronen! Inte det bästa stället att sitta på om någon undrar och det gick inte göra annat än glida ner. Surt men jag bjöd nog på dagens snyggaste avallning i alla fall!
 
Åkte hem direkt efter jag hade ridit, kändes lite knepigt för jag brukar alltid vara funktionär på hemmatävlingarna men i år vill jag vara hemma med Räkan så mycket som möjligt. I stället hann jag med en massa här hemma, oljat in stallet (pyttelite kvar men oljan tog slut, börjat städa i nya huset, slagit ner hagstolpar som krypit upp, sömmat fast en lös sko på Szum, gjort äppelpaj och fikat hos grannarna. Och kollat på Räkan, massor av gånger men inget föl. Nu ska jag sova några timmar, två eller tre kanske det kan bli innan det är dags att gå ut igen!
 
Några bilder från dagen!
Framridning!
Foto: Sofi Holmgren
 
Första hindret i första klassen. Jag ser livrädd ut, det gör ajg på alla hoppbilder...
Foto: Rebecka Amren
 
Öronen framåt!
Foto: Rebecka Amren
 
Sista hindret i första klassen, jag ser fortfarande rädd ut!
Foto: Rebecka Amren

Tävlingsladdning!

I dag ahr det verkligen varit skiftande väder, själv har jag ju varit inne på Ica hela dagen så mig har det inte gått någon nöd på (till skillnad från mina klubbkompisar som i dag har haft ponnyhopptävling utomhus!). Varje gång jag tittat ut genom fönstret så har det varit olika väder: snö, hagel, spöregn och därimellan lite sol.
 
På kvällen red jag ut Tant en sväng, i vinterkläder, en rätt lugn tur som uppladdning inför morgondagens tävling. Jag har även tvättat henne, med tanke på vädret så gick det väldigt snabbt, packat alla grejer och förberett. Nu hänger det bara på Räkan om det ska bli någon tävling i morgon. Måste säga att det är svårt att ladda för tävling när det hänger lite löst om det blir något elelr inte. Tant kommer bli sjukt besviken om hon inte får åka på tävling för hon vet vad som är på gång och har redan börjat ladda. Allt hänger nu på om det blir något föl i natt och hur Räkan ser ut och är i morgon. Spännande! Just nu tittar jag i kameran och nu står hon och hänger i lösdriften, till Szums stora förtvivlan för då tror han att han är ensam i hela världen....
 
 

Räka i mobilen!

I dag började jag inte jobba förrän kl 11 så jag red Tant innan jobbet. Vi dressyrade och jag kämpade med att få henne att lossa lite i höger bogen, sen avslutade vi med att rulla på volt och åttvolt över ett litet sockerbitshinder. Tycker det är ett utmärkt sätt att jobba galoppen och man känner direkt om hästen välter in. Dessutom hoppade vi en liten serie som stod uppställd en gång, jag kunde inte låta bli...
 
Sen följde en rörig dag på jobbet, där lunchen ägnades åt att titta på Räkan i mobilen. Jag kan alltså se kameran i mobilen även när jag inte är hemma, jättebra! Tyvärr funkar den inte på nätterna eftersom det är för mörkt även när jag har lampan tänd men anbnars är ajg nöjd. Det Räkan roade sig med under min lunch var att äta, äta lite till, stå och vila samt klia halsen mot ett träd. Spännande värre!
 
På kvällen red jag Szum på banan. I dag utan graman, jag har ju ridit honom med graman sedan den något stökiga inridningen. Sista tiden har gramanen mest hängt löst men jag har ändå tyckt att det känts skönt att ha den  som nödbroms om något skulle hända. Men jag gillar ju verkligen inte graman och har mått lite dåligt varje gång jag satt på den, men i dag provade vi utan! Det är framsteg även om jag nog kommer fortsätta ha den när jag rider ut. Hur som helst var det inga problem att rida utan den, vilket jag inte trodde heller, däremot kändes Szum lite "off" och trött så i helgen blir det vila! Och till veckan ska han på återbesök hos kiropraktorn så sen kanske det blir ännu bättre! 
 
Nu ska jag gå ut och kolla till Räkan en sista gång innan jag lägger mig, in real denna gång. Sen blir det att gå ut någon gång i natt och sedan efter fyratiden på morgonen är det ljust igen och jag kan med lite tur ligga kvar i sängen och titta i mobilen!
 
Utsikt från sadeln på Szum!

Första maj!

Första maj i dag och riktigt aprilväder! Svårt att klä sig när det ena sekunden är soligt och varmt för att i nästa blåsa och hagla! 
 
Det var lite trögstartat i morse men när jag väl kom i gång så red jag först ut på Tant. Vi red på våra galoppstigar där det ligger lite småträd att hoppa äöver, hästarna är alltid laddade där och i dag var inget undantag. Har inte ridit där i vinter och såg i dag att Ivar (stormen alltså) hade varit där så nu fanns ännu mer hinder att hoppa! Tant var helt med på noterna och blev riktigt het innan vi var klara! Szum longerade jag lite på banan innan jag sedan skrittade honom i skogen hemma. Han har ju verkligen problem med korinationen av sin stora kropp och han blir så frustrerad när han snubblar, tappar balansen och fastnar med svansen i buskar. Bra träning är det för honom i alla fall!
 
Sen kom Elise och Gandalf tillbaka! Dom ska bo här över sommaren, ja i alla fall Gandalf ska bo här, så nu blir det lie mer rörelse på gården igen! Alldeles efter att Elise kmmit och släppt ut Gandalf i sin gamla hage så åkte jag i väg och hade lektioner. På hemväg stannade jag på byn och åt en pizza innan jag och en kompis rotade och röjde lite i mitt nya hus. Det är ofattbart mycket grejer, de har lämnat typ allt, känns som det kommer ta lång tid att få ordning där men drömmen lever fortfarande om att det ska bli lägerhus!
 
Det bor ju inte bara hästar på Brännan, här är en av mina katter: Tingeling!
 
 
 
 

RSS 2.0