Åskhot!

Lite segt i morse men kom i alla fall i väg och red Clarinett innan jobbet. Jag red ut henne på grusvägen en sväng!
 
Efter jobbet så åkte jag direkt till lektioner, himlen var kolsvart men vi klarade oss utan en enda regndroppe eller åskmuller. När jag kom hem så red jag Rauen, vi red ut en sväng och sedan dressyrade vi lite i en av sommarhagarna. Avslutade med att longera Pavel, i dag fick han ha tömkörningsgjorden, och det gick riktigt bra i dag!
 
Nu har jag precis ätit en sen middag, i vanlig ordning, och nu är det väl bara att ladda om inför Ica i morgon!

I vagn!

I dag började jag dagen med att jobba Lilla grå i töm innan jobbet! Sen Ica där det faktiskt var ganska lugnt i dag. Efter jobbet så fick vi till någon form av mat innan Elise skickade att hon var på väg och skulle rida!
 
Vi skrittade ut med Gandalf och Szum, en massa backar och Szum skötte sig utmärkt. Avspänd, inget tjafs alls och gick även först en del av turen. Fortsatte sedan hemma med att rida Rauen innan Nisse kom och hjälpte mig med Rosetta! Så i dag har hon varit i vagn!! Vi spände henne för den vagn som stått hemma och det gick jättebra! Jag gick bredvid i början, vi gick upp på banan och Nisse styrde runt lite där, i dag gick han bredvid vagnen. Känns skönt att ha kommit så här långt även om det är en bit kvar!
 
Så här trött var Lilla grå i morse när jag skulle tömköra henne!
 
 
 
Rosetta med vagn!
 
 

Fredagsmiddag!

Igår var det först fullt ös på Ica, till och med värre än vanligt! Sen hem, tog in Pavel och repeterade de förberedande uppsittnngsövningarna med honom. Gick jättebra och jag kunde stä litd i stigbygeln och hänga över honom nöe han stod stilla bredvid pallen!
 
Sen snabba bud att  byta om och åka på grillmiddag. Gott, trevligt, ett tag skrattade vi så tårarna sprutade (när vi försökte förstå reglerna på ett spel som ingen kunde reglerna på) men blev rätt sent. Så nu är jag trött och försöker vakna inför den här dagen!
 
Så här trötta var stona igår morse:
 
 
Ungefär som jag känner mig nu!

Fullt race!

6 hästar jobbade i dag, känns bra eftersom jag bara hade hunnit med en häst innan klockan 17!
 
Började med att jobba Szum i töm, sen gjorde jag om stonas hage. Unghästarna flyttade ju in till de andra stona häromdagen så nu gjorde jag om de två hagarna till en stor hage. Blev väldigt bra. När jag var klar med det så var jag hungrig och eftersom det samtidigt började regna så bestämde jag mig för att ta lunchpaus.
 
Åkte och handlade så vi sen kunde glra hamburgare till lunch. Sen blev det några timmars paus, det kom besök som ville se hästarna och fölen, och vi betäckte ett sto så klockan var 17 innan jag drog igång eftermiddagspasset.
 
Började då med att rida Rauen. Min favoritövning med honom just nu är att vända snett igenom och rida sidvärts på diagonalen, då med fokus på att flytta framdelen så bakdelen får släpa efter lite, och med lite böjd häst. Detta för att lösgöra framdelen och bogarna. Sen upp ett varv på volten i det nya varvet och så snett igenom med sidvärts igen!
 
Åkte ner till betet och red Lilla grå. I dag travade vi lite också, känns som det var längesen nu, vilket gick bra. Vill verkligen få lite snurr på henne nu! Jobbade sen även Clarinett i töm innan jag åkte hem till gården och fortsatte. Pavel fick i dag jobba med de förberedande uppsittnngsövningarna utanför boxarna. Gick jättebra, jag kan både hoppa och vifta med armarna samtidigt  vid sidan av honom nu och sen stod jag på pallen och klängde på honom, så nu är det snart dags att börja hänga på honom! Avslutade med att rida Rosetta! Tredje gången vi travar i dag och då kunde vi trava över bommar, även på diagonalen! Så duktig!
 
Sen middag som alltid med gårdagens rester och nu ligger jag redan i sängen! Ica väntar i morgon!
 
 
Hela gänget med ston!
 
Lilla grå! Börjar bli häst av henne med!
 
Ett av Nisses fina ardennerföl!

Mini semester!

Har varit på en liten minisemester! Var borta ganska precis 26 timmar, inte så lång semester men det har varit bra! 
 
Gårdagen började dock med lite regn och hästjobb! Regnet var dock övergående. Tömkörde Lilla grå, gick ut en bit i skogen och jobbade henne på en vändplats. Fortsatte sedan hemma med att rida Rosetta, vi började på banan och tränade bland annat på att vända snett igenom i trav! Sedan red vi ner till stallet igen! Pavel longerade jag, han var lite mer på hugget när det inte var så varmt och vi både longerade och gjorde mina förberedande uppsittnngsövningar, inklusive att hoppa vid sidan och klia honom på manken samtidigt! Avslutade med lite pallträning! Red sedan Rauen på banan, han var riktigt fin och vi red bland annat över bommar på åttvolt! 
 
Så packade jag ihop lite grejer, lämnade Nisse med hästarna och åkte till stan och till hovis! Hon hade dragit ihop ett helt gäng med hästtjejer och vi gick ut på krogstråket tillsammans! 10 personer var vi som åt, för min del en ganska spännande buffe, drack lite och umgicks! Mycket hästprat blev det! Sen sov jag kvar hos hovis och i dag var vi en sväng på stan, innan vi åkte till en av hennes vänner som fått ridlektion i present! Efter jag haft den lektionen åkte jag hem!
 
Lite middag och sen jobbade jag Rauen i töm innan jag åkte i väg för en lektion! Även om jag egentligen borde ha gjort ännu mer i kväll så får det nu vara nog, ny dag i morgon!
 
Utsikt från pallen när jag tränade med Pavel!
 
Och så finaste fölungen!
 
 
 

Inflyttade!

I dag har det verkligen känts som måndag! Lång dag har det varit dessutom!
 
Först Ica hela dagen, varmt, stressigt och rörigt! Sen hem och red, och fixade med hagar! Mina unghästar bestämde sig i dag för att flytta in till de andra stona, Elise skickade en bild till mig på eftermiddagen men det verkade lugnt så de får gå kvar. Tyvärr hade de inte stängt hagen efter sig när de flyttade in så när jag och Malin kom ner på kvällen för att rida var Tant och Clarinett borta. Som tur var så var de inte längre bort än att de hördes tramp, frustningar och tuggande. Så vi fick börja med att laga hage och fånga in rymlingar! 
 
Sen red vi nerför backarna till älven! Men jag vet inte om Malin var lika förtjust i den ridvägen som jag, även fast Clarinett kämpade på bra i backarna. Får väl se om jag får med mig henne ner där någon fler gång! 
 
Bilden som Elise skickade i dag med unghästarna och stona i samma hage!

Stekhet helg!

Det har verkligen varit hett i helgen, den som gnäller på att sommaren varit kall i år får nog flytta för här kan man då inte klaga! Har haft en helt ledig helg, om man med ledig menar oplanerad!
 
Igår var jag uppe i tid med planen att hinna rida lite innan värmen, det gick sådär för innan jag var klar med allt stök innan så hade det ju hunnit bli varmt. Men red i alla fall Clarinett nere vid betet, jobbade med volter och lite galoppfattningar. Vi har kommit sit att hon ska börja forma sig i innersidan och det är lite jobbigt. Sen jobbade jag Lilla grå i töm och hon såg jättefin ut, innan jag åkte hem och red Rauen. Vi skrittade ut i skogen och red sen på banan.
 
Lite paus som även innebar nästan en timmes sömn på soffan, men det var nog välbehövligt. Sen var det dags för eftermiddagspasset som började med att jag och Elise kollade på Gandalf som är halt, jag försökte klämma med visitertången och vi misstänker hovböld. I dag är han dock mycket bättre. Sen hade jag lånat med mig lösa järnskaklar som Rosetta fick prova! Hon gjorde ingen stor grej av det och drog dom ner på vägen och tillbaka. Avslutade sedan med att longera Pavel, men han var nog lite matt av värmen så vi la fokuset på lite förberedande uppsittnngsövningar i stället. Han var väldigt skeptisk till när jag hoppade bredvid honom, så jag ägnade en bra stund åt att hoppa och klappa honom i pannan samtidigt. Då fick jag ju den dagens konditionsträning!
 
Efter middag och lite stök gick vi sent på kvällen över till grannarna och drack lite vin och surrade. Jag drack ett lättdrucket rosevin, lite väl lättdrucket kanske för jag fick i mig nästan en hel flaska! Så i morse var jag inte uppe och red innan värmen kan jag lova!
 
Men jag körde repetition med skaklarna och Rosetta på dagen, den här gången fick hon gå upp på banan en sväng och vi tränade på att stå still när jag försökte koppla fast en bräda på skaklarna. Hon tycker verkligen att det är a pice of cake med körningen så här långt! Sen åkte jag upp på Ica och handlade lite, gjorde rabarberkräm och sedan god lunch med kräm, ost, kex och skinka.
 
I samma veva kom åskan så jag kom inte i gång med ridningen förrän på kvällen, men så var temperaturen desto bättre. Red Szum först, jobbade med åttvolter både stora och små, och även lite övergångar då hag insåg att jag ridit nästan hela passet utan en övergång! Lilla grå longerade jag och sedan satt upp och skrittade lite, nu har det ju åter gått ett tag sedan jag satt på henne sist. Det var inga problem och nu hoppas jag att vi ska komma igång på allvar! Red sedan ut Tant på grusvägen, vi travade och galopperade lite. 
 
Nu är det snart en sen middag och sedan är det bara att ladda upp inför en fullmatad vecka. Det är mycket inplanerat nu men inte bara jobb utan även lite roligheter, men först jobb på Ica i morgon!
 
Rosetta tränar med skaklarna igår!
 
Kvällens vy från Tants rygg! Lätt regn och sol samtidigt!
 
Tant glänste som guld i kvällssolen!
 
 

Varm fredag!

Varmt i dag, men jag har ju varit på Ica och där inne är det ju lika varmt oavsett!
 
Efter jobbet och en liten omladdningspaus så drog jag igång och jobbade lite hästar. Först Pavel som jag longerade på banan! Gick hyfsat bra, även om det ju inte som att longera en skolad häst när man longerar unghästarna i början! Fortsatte med att rida Rauen, vi tränade på stora åttvolter och han känns jämnare mellan vänster och höger varv nu. Avslutade med att jogga Szum lite i töm nere vid betet. Egentligen är det ju bästa tiden på dygnet att motionera hästsrna på kvällen men man är ju så trött då! Nu sova i alla fall!
 
Inga brabilder i dag, håll till godo med en hungrig och nyfiken Choklad!

Annorlunda torsdag!

Igår blev det en lite annorlunda dag då jag faktiskt inte varken red eller jobbade en enda häst!
 
I stället jobbade jag på Ica, och direkt efter jobbet åkte jag och hämtade Lilla grå. Hon märkte nog att hennes matte var lite stressad och dessutom ensam så hon passade på att testa om man var tvungen att gå in i släpet. Det var man tvungen till! Hon grejade inte speciellt mycket, det tog bara några minuter, och jag tog inte ens fram linan utan bara en kedja till grimskaftet att dra över nosen. Jag börjar lära känna henne och hon testar gärna och ofta, men inte så allvarligt utan hon ger sig snabbt och då är det bra och över. I jämförelse med hur mycket Szum har testat så är det lite men jag kan förstå att hon kan bli väldigt jobbig om hon lyckas och "vinner".
 
Själva skoningen gick över all förväntan. Hon har hos tidigare ägare varit rejält nerdrogad vid skoning, förra gången dummade hon sig en hel del i början men eftersom inte Nisse, som skodde då, släppte så gav hon sig. Igår stod hon som ett ljus hela tiden, jag höll i, Nisse stid bakom och parerade rumpan och min vanliga hovis skodde. Och Lilla grå bara stod helt lugnt, inte stressad och inget tjafs! Jag hade på känn att det skulle gå bra men så bra trodde jag inte, dessutom var hennes sneda och vida hovar mycket bättre! 
 
Sen lastade vi i henne utan diskution! När hästen var avlämnad och alla hästar kollade så bjöd vi hovis, och hennes son som stundtals är mer vild än tam, på grillat! Helt klart en lite annorlunda dag, men en bra dag!
 
I morse var Lillagrå trött och tog sovmorgon!
 
Även Charmonix tog sovmorgon!

Bromsjäklar!

Sådär en 6 jobbade hästar och en hoppträning senare är jag rätt mör! Varmt i dag, vilket inte har gjort så mycket men bromsen är jobbiga, har tilldelats många nya bett i dag! Tur att några gillar mig i alla fall. 
 
Började med att rida Szum, har en ganska bra gräsplan att rida på nere vid betet, och till min stora förvåning så kändes Szum jättefin! Loss och med swing i ryggen, lite oväntat eftersom det var första ridningen efter tävlingen men så roligt att rida! Fortsatte sedan med att jobba Clarinett i töm och rida ut med Tant. 
 
Efter en kort fikapaus så fortsatte jag med att rida Rauen, han kändes fin även i dag. Sen jobbade jag Rosetta i töm med bland annat bommar på volt. Var någon vecka sedan vi gjorde detta sist och jag köbde stor skillnad på henne, hon var mycket mer koncentrad på mig, mer reglerbar och lättare att välja spår och väg, så nog går det framåt! Avslutade med att repetera gårdagens övningar med Pavel, fungerade fint i dag och vi testade även lite trav runt mig i dag! Nu är nästa steg longering, som jag tror kommer gå jättebra när vi jobbat igenom detta, och sedan insittning och tömkörning parallellt. 
 
En sväng på Ica, middag och sedan i väg för en hoppträning. Det gick bra och hästarna hoppade jättefint! Hemma igen så studerade jag lite när Nisse jobbade med två inkörningshästar, väldigt intressant eftersom de tränade på precis det som är nästa steg för Rosetta! Nu ladda upp för Ica i morgon!
 
Szum efter dagens ridning!
 
Rn hög unghästar! Chokladen och Lemonaden med Signe däremellan!

Ändrade planer!

Idag blev inget som det var tänk, tycker trots allt att det blev ganska bra!
 
Började dagen med en skogspromenad på jakt efter rymlingar, som sedan hittades i en hage! Dock inte den hagen som de kom i från, hur som helst så löste det sig ju bra och en liten skogspromenad har ju aldrig skadat! Sen fick jag meddelande om att dressyrträningen var inställd för Sara hade magsjuka, så då tog jag och stängslade om hagarna nere vid betet. Det tog halva dagen i värmen men skönt att ha det gjort! Jobbade även Szum i töm innan jag tog en välförtjänt matpaus!
 
Råkade visst somna lite också, det var nog välbehövligt för både huvudvärken och yrseln jag hade på förmiddagen blev bättre, och jag körde kvällspasset med hästarna hemma sen. Skrittade ut Rauen i skogen, förutom att gå i besvärlig och jobbig terräng så styrde vi runt träd. Det är en jättebra övning för att få hästarna smidigare och för hästar som har svårt att böja sig eller är sneda. Avslutade sedan med att trava på banan och då kändes han jättefin! Red även Rosetta lite på banan, i dag travade vi för första gången! Inridningen går långsamt men bra, men det är ju så mycket annat som ska hinnas med också! Om jag minns rätt så är det här fjärde gången jag rider henne, utan ledare, och då är det ju ändå rätt bra att kunna trava ett varv runt banan utan draghjälp tycker jag! Pavel fick sedan jobba lite utanför boxarna med start och stopp, och med att kunna gå på volt runt mig. Jag tror att polletten trillade ner i dag och att han förstod var jag var ute efter, blir spännande i morgon när vi kör repetition! Just det här grundjobbet är viktigt för att inridningen ska bli bra och positiv, och det gäller ju att vi hittar varandra och att han förstår vad just jag är ute efter!
 
Sen blev det äppelpaj till kvällsfika och nu är det bara att sova kvar!
 
Rauen på banan i dag!
 
Och en fölbild!
 
 

Första arbetsdagen!

Så var jag tillbaka på Ica igen. Stressigt, rörigt och varmt, men med tanke på att jag har gruvat mig nästan hela semestern för att börja jobba igen så kändes det ändå helt okej. 
 
Efter jobbet så red jag ut en sväng med Clarinett och jobbade Rauen i töm. Nu har jag vaknat upp med huvudvärk så det känns ju sådär inför en dag med dressyrträningar och bilåkning!

Sista semesterdagen!

Igår var min sista semesterdag och den gick till att tävla dressyr med Szum. Hur vida det var en ett bra sätt att avsluta semestern går ju att diskutera!
 
Det var en liten inbjudningstävling i Nyland där jag brukar ha lektioner. Szum var spänd och betedde sig som en unghäst! Han brukar egentligen inte vara så tittig, inte så att han tittar på grejer i alla fall,  men iår skyggade han för allt och som en riktig bäbishäst såvar han tvungen att titta på allt som hände! Det var lite svårt med framridning och lyckades inte få honom att släppa något alls. Så han var både spänd i kroppen och i huvudet! På banan tittade han lite på domarkuren, vilket han inte alls brukar, så jag fick två eller tre stopp pga av det, och sedan krånglade ju galoppen men det är inte så oväntat. Han är svår att galoppera på när han är spänd och jag hade inte kunna galoppera något på framridningen. Däremellan gick han ändå hyfsat men  några 0:or och 1:ordrar ner procenten rejält! Men det är bara att kämpa vidare, han ska i alla fall få denhär hösten på sig. Det är ju en fin häst med massorav kapacitet och kvaliteter men så svår! Stor, väldigt känslig, mycket attityd och känslig rygg. 
 
Hemma igen så jobbade jag några hästar. Först Clarinett som jag provade Szums dressyrsadel på, longerade något varv för att se hur den låg och satt sedan upp. Två och en halv vecka sedan jag satt på henne sist och hon kändes precis likadan! Vi travade några varv på en volt och eftersom jag ville känna på sadeln i galopp också så tog vi och galopperade bort på grusvägen, sadeln kändes inte så tokig på henne!
 
Sen tömkörde jag Rosetta, hon fick dra ett däcknågra varv på banan och sedan tömkörde vi ut en sväng men då utan däck. Avslutade med att Pavel fick göra lite ledövningar, träna på att gå runt mig och lite start och stopp. På kvällen blev det grillning och sen en sagolikt god frusen rabarbertårta, efter det var jag så mätt att jag inte orkade göra något mer, inte ens blogga. Nu är jag tillbaka på Ica och det är full fart!
 
 
Szum innan avfärd igår!
 
 

Dunka-dunka i sovrummet!

Segt i morse, eller egentligen inte bara i morse så jag har sparat en del jobb till i morgon...
 
Har i alla fall jobbat Clarinett i töm, hon har haft ett par veckors vila men nu är det dags att komma igång igen. Fortsatte sedan med att rida Rauen och Szum hemma, mycket galoppjobb för Szum i dag och det kändes riktigt bra! Sedan var det dags för Pavel att få börja jobba lite. I dag handlade det mest om att börja lära känna varandra och hitta rutiner. Så jag pysslade lite med honom och sedan gick vi en promenad, med sadel och träns, runt gården, upp på banan och ner på vägen. Han är lite blyg och försiktig men det blir nog bra när han känner sig lite mer van vid mig!
 
Sen en sväng upp på Ica, lite fika pch allmänt pyssel. Flyttade om lite staket, Nisse sömmade om Szums bakskor och jag letade reda på kavajen inför i morgon. I kväll är det Doggiloo här, precis över älven från mig, Nisse har ett par märrar som går på bete precis bredvid där de spelar så vi åkte över och kollade läget. Hästarna var cool lugna, vi drack kaffe hos de som hästarna går hos och lyssnade lite, men när åskan och regnet bröt ut så åkte vi hem. Det hörs lika bra här hemma, inte alla dagar man har konsert i sovrummet!
 
Pavel spanar in banan!
 
 
 
Nisses fina gamla ardennermärr Ronja!
 
Tre busiga fölungar!
 
Utsikt över Doggiloo!
 

Hästbyte!

Fredag, ganska effektiv dag och rätt mycket gjort men ändå inget gjort liksom. 
 
Jag och Elise började dagen med att skritta ut med Lilla grå och Gandalf. Vi red en sväng i besvärlig terräng och Lilla grå hade fullt upp med att hålla reda på fötterna! Sen hann vi flytta över Gandalf och Tant till en nygammal hage innan det var dags att åka hem och ta emot en ny häst! Det var dags för Francesca att åka hem men i stället kom det en ny häst, även det en basjkir. Han heter Pavel och är 4 år och ska ridas in! Spännande, det är fjärde basjkiren som jag ska rida och femte som är här, lite roligt med tanke på att jag för några år sedan inte ens hade klppat en basjkir!
 
När hästbytet var gjort tog jag Rosetta, vi tog en paus i körträningen och repeterade ridning i stället. Longerade först och satt sedan upp och skrittade lite på banan.  Vi tränade styrning, start och stopp. Fortsatte sedan med Szum som jag i dag till och med kunde rida igenom programmet med, det trodde jag inte för någon dag sedan. 
 
Avslutade ridningen med att rida ut Tant ner älven och Meåfallet, lätt häftigaste ridvägen men med tuff klättring. Sen hade Nisse köpt med sig mat så det blev en lättlagad middag innan jag åkte i väg för några dressyrträningar. Nu har vi haft lite folk här på glass och kaffe, och nu är det väl bara att sova som gäller!
 
Pavel! Med hjärta på mulen!
 
Tant nere vid Meåfallet! Man ska turista i sin hembygd!
 
Och den mysiga ridvägen nere vid älven!
 

Fullmatad dag!

Ytterligare en dag att lägga till samlingen, full fart i dag också, och varmt! Mig gör det inte så mycket men det är många som har klagat på att det är så kall och tråkig sommar, vart har dom varit undrar jag. Torrt är det också, fick knappt upp plastsstolparna när jag skulle bygga om hagen i dag.
 
Började med att jobba Szum i töm, bommar och mycket galoppjobb för att få honom att släppa. Fortsatte sedan med att även jobba Rauen i töm och sen rida Francesca.  Vi red lite lätt och kort på banan, höger galoppen var jättebra i dag, och sedan skrittade vi lite i skogen. 
 
Lunchpaus och sedan på det igen! Tömkörde Lilla grå nere vid betet, och sedan var det dags för Rosetta att sladda ridbanan. Det gick rätt bra, i alla fall tills lastpallen gick sönder! Men Rosetta brydde sig inte alls om att det lät en massa och blev tungt att dra, tvärtom tyckte hon det var roligt. Dessutom blev det ganska bra på banan, i alla fall bitvis. Nu vill jag ha en riktig sladd som hon kan dra, tror nog att även jag tyckte det var roligt! Avslutade med att rida Szum! Min plan var alltså att låta han gå två pass i dag för att se om han släppte i ryggen. Och han var minst 50 gånger så bra att rida i dag mot igår! Ryggen var lite mer med, tempoväxlingarna betydligt bättre, han sköt inte upp mig och sadeln och inga tendenser till sadeltvång. Så jag är väldigt nöjd med min plan så långt!
 
Jag har även hunnit med lite kontorsjobb, även om det finns mycket kvar. Och när jag var klar på kvällen gjorde jag rabarberpaj och precis då ringer hovis och är kaffesugen! Bra sammanträffande!
 
Många bilder har det blivit i dag också!
Lemonaden vilar på morgonkvisten!
 
Och Clarinett sover! Hon snarkade högt och vaknade inte fast jag var där och pratade med henne, hon tar sin vila på allvar!
 
Rosetta och Francesca har fått flytta in i en av lösdriftshagarna, de gillar att vara i sitt hus. När man kommer dit ser det ut så här, två nyfikna hästar som försöker se över kanten!
 
Rosetta!
 
Szum får beta på gräsmattan efter att ha blivit avduschad efter dagens andra arbetspass!
 
Och så Nisses gulliga bruksnordisföl!
Löva och Näver kliar varandra! Lycka är en kompis!

Det som inte blir gjort i dag finns kvar i morgon!

Det som inte blir gjort i dag, finns kvar i morgon. Och i dag känns det som om inget alls blivit gjort och jag har massor kvar att göra i morgon! 
 
Den här dagen började med en sväng på Ica, innan öppning, så nu har jag ännu mer ångest inför att börja jobb till veckan, och en lång frukost. Sen red jag först Szum som jag inte suttit på sen träningen för nästan två veckor sedan, men tömkörd är han ju. Med tanke på det så kändes det rätt okej, han tjafsade inget, var framåt och inte spänd i skallen, men spänd i ryggen och jag fick han aldrig att släppa riktigt. Har en plan för de närmaste dagarna och hoppas på att få honom att släppa innan tävlingen. Sen red jag Francesca på banan, gillar verkligen känslan jag får på henne nu. Och så tömkörde jag Rosetta med svängeln och försökte sladda ridbanan lite men min plan fungerade inte, lastpallen (en halv) var för lätt. Men det blev bra träning för henne och jag insåg att vi måste träna mer på halterna och att stå stilla, hon har inget tålamod med det så kusken kommer nog få hoppa upp på vagnen i farten!
 
Någonstans där var jag helt slut och behövde en paus, lämpligt nog precis när regnet och åskan kom. Så lunchpaus och jag råkade visst somna en stund åå soffan också så det var kväll innan nästa omgång, men regnet hade lugnat sig tills dess. Jag red Rauen på banan, kändes bättre än sist men han har svårt i höger varvet.  Sedan ledde jag i väg Räkan och Dajmen till ny hage, Dajmen gick lös och det har ju alltid gått bra med de tidigare fölungarna som följt mamma snällt. Men Dajmen är rätt självständig så hon valde att ha galopprace fram och tillbaka på vägen i stället för att fälja med in i hagen. Räkan var i sin tur mer intresserad av att äta än att ropa på sitt föl. Till slut fick jag in fölis och de går nu i en hage med bra bete och ytor att springa på, känns skönt!
 
Tills i morgon har jag nu sparat att återställa hagen där Räkan gick, skriva ett par fakturor och sammanställa en riddagbok, och så klart rida och jobba alla hästar. Och eftersom jag bara tog fyra i dag så vore det bra om jag tog alla i morgon. Till saken hör att jag dragit på mig ridsår, dels i handen efter att ha ridit med trasiga handskar i värmen och dels på rumpan som gör att det till och med gör ont att sitta i soffan! Tur det finns plåster och tejp!
 
Rauen innan dagens ridpass!
 
Dajmen ute på äventyr!
 

Clear round!

Som väntat blev det en lång dag igår med, och sen var jag för trött för att skriva något.
 
Dagen började med att jag longerade, satt upp och skrittade lite på Lilla grå. Nu var det ju återigen ett tag sen jag satt på henne och då brukar hon ju kunna bli lite spänd, gick ändå rätt bra nu. Sen lastade jag in Szum och körde hem honom, han ska få bo hemma några dagar inför helgens tävling. Jobbade honom i töm och det kändes som jag fick honom till arbete för första gången sen vilan.
 
Precis när jag höll på att avsluta Szum så kom Nisse och vi tog bort stygnen på Dajmen. Det gick bra, hon är inte förtjust i att bli fångad men sen gpr det bra och hon stod som ett ljus. Fortsatte med att rida Francesca på banan, hon börjar bli riktigt fin nu, och det märks att hon blivit starkare. Sen matpaus och lagom tills den var klar kom regnet! Tömkörde Rosetta med svängel, hon brydde sig inte så mycket om det men de andra hästarna och framförallt Szum, tyckte det lät väldigt konstigt när hon drog den på gruset!
 
Jobbade även Rauen lite i töm innan jag packade ihop Tants grejer och lastade henne för att åka på clear round! Det var i Nyland där jag brukar ha lektioner och vi hoppade 90 cm. Vi har inte hoppat så mycket men Tant var med på noterna och gjorde en fin runda!
 
Nu är det ny dag, jag har kollat och matat hästarna, varit och handlat på Ica och ätit en lång frukost. Så det är väl dags att dra igång dagens jobb, lite segt känns det!
 
Tant med sin rosett efter clear rounden!

Lång dag i dag med!

Idag har det varit en lång dag, igen! 
 
Började i morse med att så fort alla hästar var kollade så lastade vi in två hästar i transporten och åkte till seminstationen. Ett sto som varit på betäckning hos Nisse som skulle dräktighetskollas och ett av Nisses ston som ska betäckas. När de var kollade, vi hade druckit kaffe och Nisse hade verkat en häst och slagit på en sko på en annan så åkte vi till hovis som bjöd på lunch. Sen gjorde vi några ärenden, alltså handlade tråkiga saker, innan vi åkte tillbaka till seminstationen och hämtade två andra ston, ett av Nisses som är dräktigt med Heston for u och en ardenner som ska betäckas. 
 
Jag var så trött när vi kom hem så en paus innan kvällspasset var nödvändigt. Sen red jag ut en sväng med Tant och red Rauen, hästen som kom igår lite lätt på banan. Även om jag har ridit honom förut så var det ett tag sedan och nu är det nytt ställe så vi behöver hitta varann lite. Nu är klockan snart midnatt och jag har precis plockat ut varma mackor ur ugnen!
 
Morgontrött Dajm i morse!

Mer ridläger!

Andra dagen på helgens läger, i dag lite mindre sol vilket både ryttarna och hästarna nog var glada över men ridläraren frös lite! I dag har det varit lite mer tävlingsträning med programdelar på dressyren och banhoppning på eftermiddagen. 
 
Jag jobbade Szum i töm i morse innan lägret, han var lätt frustrerad vilket känns sådär med tanke på att vi ska tävla om en vecka! Efter lägret tömkörde jag Rosetta med selen och kedjor! Först kedja på en sida och sedan på båda sidor.  Hon brydde sig ju inte om det utan mitt problem var ju som vanligt att få henne att gå dit jag vill, i det tempo jag vill och att kunna stå stilla och inte göra någonting. I dag fick hon syn på Räkan och Dajmen och då var hon ju bara tvungen att gå dit... Tror att hon kommer bli en jätterolig häst att rida och köra sen för det är så mycket go och driv i henne men just nu har hon lite mycket egna idéer!
 
Sen kom det en ny häst, Rauen, en kallblodsvalack som ska vara här ett par veckor för att trimmas. Jag red honom några gånger i höstas hemma hos ägaren, ska bli roligt att jobba lite mer intensivt med honom här hemma!
 
Nu är jag rätt nöjd för i dag och väntar bara på att äggen ska koka klart så jag får kvällsfika!
 
 
Stona i morse! Clarinetten tröttast!
 
Börjar bli häst av den här också! Lilla grå har verkligen tagit sig i hullet!
 
Rosetta tränar med kedjor!
 
Den nya hästen Rauen!

Äntligen ridläger!

Äntligen ridläger! Det är verkligen sommar när det är läger! Idag massvis med sol, och damm, bra ridning och fina hästar! Vi har haft grundridning som tema i dag. På dressyren fick de rida utan stigbyglar och en massa tempoväxlingar. På hoppningen gick de ändra galoppsprång vilket de gjorde på ett imponerande sätt, vi varierade hela tiden med att växla upp och ner så de fick verkligen rida hela tiden!  Dessutom har jag haft en massa teori så jag är alldeles hes nu!
 
När jag kom hem så var jag helt knäckt, troligen en viss del  av solen då jag bränt mig så i morgon måste jag komma ihåg solskyddsfaktor! Så det blev lite glass och sedan sov jag en halvtimme eller så i soffan innan jag åkte och red ut med Tant! Hon är perfekt att rida när man är trött och seg för hon ör så otroligt positiv och alltid lika framåt! 
 
Sen så blev det en väldigt sen middag, men jag var så sugen på spagetti och köttfärssås, och så har jag ju dessutom matlåda i morgon! Nu är klockan snart midnatt och det är tidig morgon i morgon med. I morse jobbade jag Francesca i töm innan lägret och i morgon är det Szums tur!
 
Innan dagens andra pass!
 
 
Så här ser Szum ut när jag smörjer in honom med insektsmedel mellan bakbenen. Han älskar det och lyfter även på bakbenet som en hund!
 
 

Lite mer sommarkänsla!

Lite varmare i dag, och lite mindre blåst så lite mer sommarkänsla.
 
Även i dag började jag med att jobba Szum och Lilla grå i töm. I dag gick det mycket bättre med båda två, Szum visade inga tendenser till sadeltvång och var mer avspänd i ryggen. Sedan skrittade jag ut med Tant, svullnaden runt getingsticket har lagt sig något ävenom det fortfarande är rejält. Dock sitter det inte i vägen för någon utrustning. 
 
Efter en lunchpaus så red jag Francesca, vi red ner till granngården och red på ängen där jag hade hästarna på bete. Vi travade och galopperade några varv där, perfekt att rida där nu och dessutom lätt kuperat. Sen tömkörde jag Rosetta samma sväng som igår, gick bättre i dag även om det blev en liten sväng i diket i dag med!
 
Sen har jag hunnit göra klart lägerplaneringen inför helgen innan vi var i väg och åt thaimat, sedan var det bara att åka hem och visa en häst som Nisse har på inkörning som det kom spekulanter på. Nu är det bara att ladda upp inför morgondagens läger!
 
Dagens utsikt från Tant!

Höstkänsla!

13 grader och rejäl blåst! Mer höstkänsla än semesterfeeling!
 
Började i alla fall med att tömköra Szum, han fick sadeltvång och ganska ordentligt också, tog säkert 10 minuter innan det släppte. Det är inte alls likt Szum även om han fått det några gånger tidigare, men då har det inte hållt i sig så länge. Han var spänd i ryggen, och så gjorde nog blåsten och vilan sitt till. Så mycket arbete blev det inte utan det handlade mest om att få honom att slappna av. Fortsatte med Lilla grå i töm, hon fick ett frispel när jag gjorde i ordning henne men gick bra sedan när vi jobbade, vilket man får vara nöjd med eftersom vädret var som det var.
 
Tog en paus, Tant har troligen fått ett getingstick så hon får lite extra vila. Jag handlade och fikade lite innan jag fortsatte dagen med Rosetta. Henne tömkörde jag med selen, vi gick vägen upp till nästa infart där vi styrde runt lite innan vi gick hem igen och backade in i skaklarna. Det går bra att backa in där nu men hon försöker fortfarande vända på bortvägen, i dag hamnade vi i diket, eller snarare halvvägs in i skogen, och det hade ju inte varit så lämpligt med vagn... Francesca trimmade jag på banan och hon var väldigt fin på slutet. Sen klippte jag gräsmattan och gjorde en massa planering inför helgens läger. 
 
Det blev god middag och sen var vi proppmätt så det blev några timmar i soffan innan kvällspasset som även i dag bestod av betäckning och koll av märrar. Många ston här nu så det är verkligen full fart!
 
Tog lite bilder på Dajmen i dag när hon äntligen fick vara utan bandage!
 
 
Och en lite crazybild!
Fullt normal?

Home sweet home!

Då var jag hemma igen och back in buisniess! 
 
Åt bara frukost hos Stina innan jag satte mig i bilen och åkte norrut. Förutom kort stopp för att tanka och äta så stannade jag på Granngården i Enköping i förhoppningen om att de skulle ha rea på ridbyxor.  Tyvärr var det inte så utan i stället köpte jag ytterligare lite mer insektsmedel och mer strumpor! Och faktiskt en tröja på rea.
 
Sen jag kom hem så har jag jobbat Francesca i töm, longerat Rosetta, ätit jordgubbar med mjölk, Nisse hjälpte mig att ta av Dajmens bandage och sen hjälpte jag honom att betäcka en märr och kolla några andra. Alltså en kväll i vanligt tempo igen!

Hästdag på semestern!

Nu är det slut på slöa semesterdagar, i dag åker 8hem igen. Känns faktiskt bra, har haft det väldigt lugnt och skönt här nere, vilket nog var precis vad jag behövde, men nu är jag taggad på att rida och stöka lite igen.
 
Igår blev det en lite större dos med häst. Vi åkte till skolan där jag och Stina gick ridlärarutbildningen tillsammans, det är väldigt ombyggt sen vi gick där så vi tittade på de nya stallen lite. Tyvärr var det ingen verksamhet men vi träffade två instruktörer som vi kände och som vi passade på att fika och surra med. Sen var vi en snabbsväng på Hööks, blev inget roligare än en flaska insektsmedel och tre par strumpor. Fortsatte till Stinas stall, där ju även Lilla grå bodde förut, och tittade och pysslade med Stinas häst. Jättefin anläggning!
 
Resten av dagen och kvällen blev slapp, vi spelade Yatzy sittandes ute i solen och detta helt utan mygg och knott! Avslutade sedan med lite hämtmat och Morden i Midsummer. Nu väntar frukost och sen hemfärd!
 
 Niqi, Stinas häst!

Träningsinriktat läger 9-10/7

Här kommer information och tider inför det läger som jag ska ha till helgen!
 
Lägerplanering Träningsinriktat läger 9-10/7
 
 
Lördag
9.15 Samling
9.45 Dressyr Madde och Nathalie
10.30 Dressyr Ellinor och Elin
11.15 Dressyr Malin och Matilda
-12.00
12.00 Lunch
13.00 Teori
13.45 Banbygge
14.15 Hoppning
-15.30
16.00 Teori och fika
-16.45
 
Söndag
9.30 Dressyr Elin och Ellinor
10.15 Dressyr Malin och Matilda
11.00 Dressyr Madde och Nathalie
11.45 Lunch
12.45 Teori
13.30 Banbygge
14.00 Hoppning
-15.15
15.45 Teori, fika och sammanfattning
-16.45 Avslutning och tack för denna gång!
 
 
Ta med egen lunch och ett fikabidrag, tex någon kaka, frukt eller annat. Kanske har vi någon avfallningstårta som väntar?
 
Hör av er till mig om ni har några funderingar om planeringen, annars ses vi på lördag!
 
 
 
 

Hästfri semester!

Jag är fortfarande kvar här nere i Östergötland.  I dag har vi rivit scenen och alla tält, och sen varit på återvinningsstationen två gånger plus pantat. Så gårdagens lugn och sysslolöshet har vi arbetat bort i dag. På kvällen var vi och tittade i ett stall där en av Stinas kompisar red lektion på en islandshäst, så lite häst har det blivit i alla fall!

Värsta festen!

Alltså vilken tillställning jag var på igår! 
 
Jag åkte ner, med min trasiga baklykta, till min vän Stina som fyllde 40 år igår.  Hon hade ordnat en stor fest, med livespelningar, helgrillad gris och bar i en stor trädgård, och det var typ 200 personer där! Jag trodde inte att jag skulle känna någon men hann bara dit så hade två tjejer ryckt tag i mig och började surra. Visade sig att jag fortfarande hade lite koll på en del av Stinas hästkompisar även om det är några år sedan jag var här sist. Dessutom kommer ju Lilla grå härifrån så även Stinas nyare stallvänner visste tydligen vem jag var. 
 
Det var en sen fest, vi sov fem personer i en bäddsoffa och nu i dag har vi bara glidit runt och pratat med alla som sovit över. En milsvid skillnad mot hur mitt liv brukar se ut, tror det är lite nyttigt för mig men det känns väldigt konstigt att inte ha några hästar att kolla och hålla reda på! Tur att jag har Nisse som sköter ruljansen hemma!
 
 
 
 

På väg!

Uppe tidigt i morse för att göra klart det sista, som att mocka och spåna till Räkan, flytta ut kattmaten och sånt. Klockan 7.15 satt jag på Francesca och trimmade henne lite på banan, tömkörde även Rosetta. 
 
Sen en dusch och frukost, och så skulle jag bara skjutsa ner Nisse som hade häst utanför hagen. När han går tillbaka med den så kör jag långsamt bakom, varav en häst i hagen spränger stängslet och kastar sig ut bakom bilen! Stägselstolpen tar precis på baklykta som går i kras och tråden fastnade i bakluckan! Vad är oddsen för det? Tur att den inte tog bakrutan! 
 
Hur ska den här resan sluta? Reaggefest är planen i kväll i alla fall!

Att göra lista!

Jag ska åka bort några dagar, inte så många dagar och inte så långt men med ett gäng hästar hemma är det ändå ett pussel. Nisse och Elise passar hästarna och katten, men det är ändå massor som ska förberedas så i morse hade jag en lång att göra lista. Nu i kväll är den lite kortare i alla fall!
 
Jag började med att rida ut på Francesca och sedan red jag Tant på banan.  Hon hade gått sova kvar på gården i natt så vi kunde trimma lite på banan. Vi jobbade lite lösgörande och hoppade lite låga språng, sen skjutsade jag ner henne till betet igen. Planen var att tömköra Lilla grå men jag hade glömt gjorden så jag började stängsla lite i stället. 
 
Efter en fikapaus så fortsatte jag stängsla, vilket gick lite sådär eftersom tråden såklart tog slut och jag var tvungen att åka för att hämta mer men till slut så hade unghästarna en större hage och Gandalf och Szum en ny hage med en massa mat. Dessutom hann jag jobba Lilla grå i töm, väldigt fin i dag men lite laddad, och åka upp på Ica innan stängning för att köpa födelsedagskort. Gjorde ett nytt ryck på kvällen och stängslade lite till, och packade! Så nu är det några punkter kvar på att göra listan tills i morgon, sen har jag strukit en del utan att ha gjort det, som att klippa gräsmattan, det får gå ändå. Ni har vi ätit varma mackor till kvällsfika och jag ska nog sova nu så jag kommer upp och kan motionera ett par hästar innan jag åker i morgon. 
 
Tant blev visst hungrig under ridpasset och tog sig en tugga...

Dressyrträning mest hela dagen!

Vilken dag det varit! Fullt ös som vanligt och fina hästar!
 
Började med att hämta hem Tant, fast egentligen började jag med att göra lite av det datorjobb som inte blev gjort igår och sedan åkte jag ner till betet och hämtade hem Tant. För Mona kom och red ut med mig och Rosetta, vilket gick väldigt bra även om det började lite dramatiskt! Vi hann bara sitta upp och rida ett par meter så kastade sig Tant åt sidan, Mona var inte riktigt beredd och gled av! Det livsfarliga Tant hade fått syn på var en gubbe på cykel med tillhörande hund som åkte förbi på vägen. Det gick bra för Mona, Rosetta blev väldigt brydd och tyckte att Tant var knepig men sedan flöt resten av ridturen på som smort. Rosetta var väldigt framåt och tyckte att Tant stundtals gick för långsamt, till saken hör att det är få hästar som håller samma fart som Tant, och speciellt unghästarna brukar komma på efterkälken rätt snart.
 
När den ridturen var överstökad så lastade jag in Szum och Clarinett för att åka på dressyrträning, att glra i ordning och lasta två hästar på mindre än en halvtimme är väl rätt bra? Plockade upp en groom på vägen, vilket var bra för det är lite krångligt att åka med två hästar emellanåt. 
 
Red för Sara, och började med Szum. Det var verkligen varierat vöder med sol, hetta, blåst och regn blandat! Han var spänd i början men släppte allteftersom och blev riktigt fin på slutet, tyckte att han höll fokus bra trots att det var hästar som sprang i hagar och mycket gnäggande. Clarinett gjorde skäl för sitt namn i dag, hon gnäggade hela tiden! Ändå rätt fokuserad i arbetet och det gick rätt bra. Hon var väldigt pigg och framåt, med massor av energi och rörelser att hålla reda på, inte alltid så lätt att få till bra vägar och välformad häst. Fin är hon i alla fall!
 
Hemma igen blev det hemmagjord pizza och sedan lite kvällspyssel med hästarna.  Nu är det bara att ladda inför i morgon när jag ska hinna allt som jag inte hunnit resten av veckan!
 
Jag och Rosetta igår på banan!
 
 
 
Från dagens dressyrträning!
Fina Clarinetten!
 
 
Senaste föltillskottet hos Nisse!
 
 

RSS 2.0