Tandläkaren igen!

När det är höstlov och mina hästar är nyvaccinerade så kan man åka runt och ha lektioner mest hela dagen och det gjorde jag igår! Sen blev det nog mer tid i bilen än på ridbanorna men så kan det vara, och tandläkaren hann jag också med...
 
Först var jag till Liden, med tre pass på två olika ställen. Sen hem, ge lunch till hästarna, åt två klämda mackor till lunch själv och bytte om. Fortsatte till Moarna och hade en lektion där innan jag åkte till Sollefteå och tandläkaren. Jag hatar tandläkaren, har stora problem med borrljudet och givetvis tog inte bedövningen riktigt igår igen... Var lika ifjol när jag lagade, inte blir skräcken bättre av det men nu är det förhoppningsvis minst ett år till nästa besök. 
 
Ett snabbbesök på Granngården och köpte spån innan af hade ytterligare en lektion på hemvägen. Sen nattning av hästar, gjorde pizza och lite gofika, och tvärsomnade utan att ens ställt alarmet! Nu ny dag och lite lätt motion av några av hästarna igen. Och lite mer bilkörning och några lektioner!

Tandläkaren!

Helt slut efter en heldag med hästarna och veterinärbesök. Jag är otrolig flera dagar innan något sånt här så det tar mycket på mig, varför jag är så orolig innan är dock lite oklart...
 
Började i alla fall med att återigen sitta upp på Lemonaden, kändes riktigt bra och även om vi höll oss till skritt så jobbade jag henne lite mer denna gång. Nu känns det bra att ge henne lite höstvila eftersom hon inte fick någon sommarsemester! Sen kom Linda och vi skrittade ut en sväng i skogen så Grå och Bea fick lyfta lite på benen, och hann även med lite fika innan veterinären kom. 
 
Det var dags för tandkoll och vaccination, vi höll till i garaget där det är vindstilla och varmt, fungerade bra även om hästarna var lite brydda först. Clarinett och Dajmen kollades först utan större åtgärder. Wasabi fick dra vargtänderna och så hade hon fragment av tänder som kilat in sig mellan tänderna vid tandbytet. Ett litet på båda sidorna som inte var helt lätt att få bort. Men nu har hon faktiskt inget som hindrar henne från att ha bett framöver! Bea har lite underbett (eller var det överbett?) så då får de hakar och lätt foderfickor men hon såg bättre ut än när hon kollades i fjol så det var bra. Chokladen tänkte inte ha någon spruta så det var inte helt lätt att få i henne lugnande, men sen gick det bra och även hon såg bra ut. Resterande hästar fick vaccination så alla fick träffa veterinären. 
 
När vi var klara och hade röjt undan så följde Linda med hem och vi gjorde tacos till middag. Vi var verkligen värda det! Nu är hästarna nattade och jag ska försöka ladda om för en ny jobbig dag i morgon, då är det nämligen jag som ska till tandläkaren...

Psykbryt!

Fick ett litet psykbryt i stallet i kväll. Kanske inte så konstigt egentligen, långa och tuffa dagar som inte blev bättre av vintertid och att det känns som natt innan jag ens kommit från jobbet...
 
Jag började i morse med att kolla Dajmen som ju var halt förra veckan. Såg redan när jag ledde henne från hagen att hon gick som vanligt, kunde även se ett litet"utgångshål" på den hoven som hon var halt på. Tog henne lite på lina och hon ser inte halt ut längre så nu kan vi sätta igång igen!
 
Efter jobbet så var jag trött och lite lätt irriterad (vilket nog till stor del berodde på lite oro inför morgondagen när hästtandläkaren kommer), det märkte Chokladen av direkt och det var nog därför hon var lite lätt störig, hon kunde inte stå stilla utan jag fick både dra gjorden och sitta upp i farten. Hon var irriterad och otålig, och inte blev något bättre av att hon trampade mig på foten!!! Det gick ändå ganska bra att rida med tanke på att hon haft vila, så då steg humöret lite men det sjönk igen när jag hörde ett "ritch" från Chokladens täcke efter att Clarinett satt tänderna i det! Jag har inte råd med trasiga täcken, hästarna är tillräckligt dyra ändå!
 
Nu sova och hoppas att det känns bättre i morgon, och att det går bra när hästarna ska till tandläkaren!

Vintertid igen...

Haft lite vinterångest i dag, vintertid igen och både frost och snö så jag fick lite ångest inför vintern! 
 
Efter lite småstök på förmiddagen så kunde jag äntligen sitta upp på Lemonaden igen! Ingen avancerad ridning direkt, först longerade jag och sedan satt jag upp och skrittade. Kändes bra men tyckte att sadeln inte låg så bra och insåg att jag hade fel padd! Sånt måste man ha stenkoll på med sadeltvångshästarna men i dag blev det samma, väldigt tunna, paddar som de andra går med så sadeln blev lite vid. Ändå inga sadeltvångstecken och det kändes bra.
 
Sedan red jag lite dressyr på Grå och Szum fick gå galopp-programmet i lina innan Wasabi fick testa tömmar för första gången. Inte så mycket tömkörning i dag men en början som ska bli det sen. 
 
Så middag, Nisse var i väg och köpte en släde så jag hann både bokföra lite och titta på världscupen i hoppning under tiden maten blev klar. Sen dejtade jag och Linda i stallet, vi skrittade ut på Clarinett och Bea i mörkret. Det hade börjat snöa och blev lite helt utan broddar så vi höll oss till skritt. Sen fikade vi saffransbullar och kaffe, och till det hade även Nisse kommit hem. Nu sova och ladda inför en ny vecka, och inför vintern som onekligen är nära...
 
Solen tittade fram när jag red Grå!
 
Obligatoriska kliandet efter ridningen!
 
Wasabi i tömkörningsutrustningen!

Soft lördag!

Blev en lugn lördag, och det kanske behövdes!?
 
På förmiddagen väntade jag på en ny häst, under tiden fixade jag lite med hagen hon skulle gå i och förberedde lite inne inför nästa helgs teorikurs. Hästen som kom är en basjkir, Manadis Elisjka, en syster till Berozas som var här tidigare i år och om jag har räknat rätt så är det åttonde hästen från samma uppfödare! 8 hästar på 5-6 år, för de flesta varit här länge eller i flera omgångar, det är verkligen stamkunder!!! Elisjka har lite speciell färg men bra exteriör och modell, fick diplom när hon visades i somras och dom hon ser ut förväntar jag mig att hon kommer bli en fin ridhäst! Nu ska hon först landa här ett tag då börjar vi jobba vid årsskiftet, blir spännande!
 
Sen jobbade jag Chokladen i töm och red Clarinett, hon fick skritta i skogen och sen jogga lite på banan. En klämd macka till lunch, i väg på några lektioner, färdig pyttipanna till middag och nattning av hästar så hade hela dagen gått. Har nu sett Så mycket bättre, och sovit en stund också, så nu är det väl bara att sova och inse att det är vintertid i morgon och ännu mörkare och tröttare kvällar väntar!
 
Elisjka spanar in sitt nya hem!
 
Snygg i solen!
 
 
 
Och från min och Clarinetts skogstur:
Så härligt med solen!

Ica-dagar!

Två dagar Ica-jobb, inte jättemycket häst jobb gjort dessa dagar men den här tiden på året får man vara nöjd med det som blir! Jag ogillar starkt mörkret och igår både regnade det och blåste, så leran hemma är inte direkt bättre... 
 
I torsdags efter jobbet så jobbade jag Grå och Szum i töm. Igår hade vi lite lätt kaos på jobbet, lönefredag och en personal kort och dessutom en frys trasig så vi ägnade många timmar åt att försöka packa för att få in alla frysvaror som kom! 
 
Efter jobbet så stannade jag först hos bonden i byn och hämtade två hösilage balar, sen fika och ombyte innan jag jobbade Bea i töm. Jag och Linda hjälptes åt att rulla ut balarna ut transporten och sen fick även Lemonaden gå i töm. Hon var jättefin och jag är sugen på att börja rida henne igen, det har jag egentligen varit ett tag men hon har haft ett sår som stört henne. 
 
Avslutade fredagskvällen med bokföring eftersom Nisse ändå inte var hemma förrän sent! Nu väntar en ganska lugn helg, tror jag i alla fall!
 

Hemma igen!

Hemma igen, full med fakta, idéer och tankar! Ska sammanfatta kursen lite någon dag, men inte i kväll!
 
Jag kom hem på eftermiddagen, röjde lite i köket och lagade spagetti och köttfärssås till middag. Väl i stallet kollade jag först Dajmen, hon var lite mer tydligt halt i dag och jag misstänker hovböld, dock fortfarande inte helt tydligt. Skulle longera galopp-programnet med Chokladen som vilat en och en halv vecka, men hon var alldeles för yrslig och blev rädd för bilspår på banan (sen Nisse kollade hästarna i morse) och kunde inte fokusera på galopp. Så jag gav upp och lät henne springa lös en stund i stället. Red dressyr med Clarinett som var lite mer fokuserad.
 
Nu ladda för jobb igen!

Fullmatad!

Det är inte ofta jag känner mig mätt på hästprat och diskussioner om träning, hästhållning och uppföljning men i dag fick jag en överdos och i kväll lämnade jag diskussionerna och gjorde kväll!
 
Mycket intressant i dag med. Vi har haft föreläsningar, gjort arbetstest i backe och hört en skidåkare på elitnivå berätta om din träning. Och vi har ätit massor av god mat på värdshuset. Så mätt på alla sätt! 
 
Och tomten, jag önskar mig en pulsklocka i julklapp!
 
Lite om vad vi läst in i dag!
 
En arab som tävlar distans var med på arbetstestet, här förklarar Ulf, veterinär och föreläsare dessa dagar, hur vetcheckerna på distanstävlingar går till.
 
Arbetstestet, här tas prover på islänningarna som var med.
 
Och utsikten över Alsensjön är ju fantastisk!

På kurs och ännu mer taggad!

Är faktiskt ännu mera peppad i dag än jag var igår, och det bästa av allt är att det är två dagar kvar!
 
Började i morse med att longera galopp-programnet med Lemonaden och red Grå. Riktigt fin ridkänsla med Grå i dag med, trots att hon inte var jätteförtjust i underlaget, fruset på yttersta lagret, och vi tjatade med jobbiga övningar. 
 
Sen åkte jag till Wången där det är träff på distanskursen jag läser om träningsfysologi för häst. Vi är nästan 30 deltagare, mycket travtränare såklart (bland annat Gunnar Melander som ju mer eller mindre är en legend i dessa sammanhang!!), men lite islandshästfolk, distansryttare, någon ridlärare, hovslagare, massör och någon fler ridhästmänniska. Otroligt spännande blandning på verkligt duktiga och intresserade hästmänniskor!
 
I dag har vi haft lite intro och sedan ett arbetstest med travare, och lite genomgång av pulsmätare. Det är verkligen jätteintressant och jag är taggad för i morgon! Bor på vandrarhem ovanpå värdshuset här och längtar till frukosten i morgon bitti!
 
Grå i solen på banan i morse!
 
Arbetstest med travare! Vi tog laktatprov, kollade puls, andning, temp och vikt!
 
Härlig utsikt!
 
Kosmos som vi gjorde tester på!

Taggad!

Nu drar det ihop sig, i morgon åker jag till Wången på kursdagar om hästens fysiologi! Är så taggad!
 
I morse red jag ut Clarinett innan jobbet, trav på grusvägen men jag hade varit optimist och tagit på mig för lite kläder och frös lite! Sen tog jag in Wasabi som fick testa sidepullet och tömkörningsgjorden, min tanke är att börja tömköra lite i sidepullet och nu har vi testat grejerna.
 
Sen Ica-jobb och direkt vidare till lektioner, och snöfall!!! Hemma igen tänkte jag longera Dajmen men hon såg inte helt ren ut så det blev inte så mycket. Misstänker hovböld, hon stod häromdagen i hagen som de brukar göra vid hovböld men då kunde jag inte se mer än så, även i dag lite oklart då jag inte ens kan se vilket ben det är. Men inte konstigt med hovbölder i denna lera!!
 
Sen köttsoppa som Nisse kokade i natt till den middag och nu har jag förhoppningsvis packat det mesta. Sista rycket gör jag i morgon bitti!
 
Från morgonens tur!

Blöta och lera!

Är så less på denna blöta och lera! Hagarna är då geggiga och till och med min bana som brukar tåla mycket regn och vara som bäst när det regnat är blöt! Nu vill jag lite kvickt ha fruset Ch massor av snö! 
 
Regnade hela dagen igår, började när jag åkte till jobbet och höll på till natten. Jag hann jobba Lemonaden i töm innan jobbet och regnet. Efter jobbet så gjorde jag först pizza och sedan fick Szum jobba i töm. Planen var att rida två men det kändes inte så lockande i blötan och mörkret. Sen hjälpte Nisse mig att köra in balar och det kändes som att jag hade lera upp till öronen efter att ha farit runt i hagarna och tagit av plasten på balarna.
 
Blev lite glass till kvällsfika, och lite plugg om muskler och hästarnas blodomlopp. Jag blir dock snabbt distraherad och börjar läsa om annat, dom igår om brunst och hormoner, (tänkte på Bea då som är konstant brunstig) också intressant men inte för denna kurs nu då.
 
Nu ny dag, mer Ica men verkar bli uppehåll i dag och någon minusgrad nu, typiskt att jag lämnade vattenslangen ute igår!

Jobbhelg!

Jobbhelg igen!
 
Jag jobbade Bea i töm och red dressyr på Clarinett innan jobbet, sista rycket med Bea nu för snart är Linda hemma igen efter din semester. Efter jobbet så hade vi först lite gofika med ost och kex, sen till stallet och jobbade Grå i töm. Det var intressant att se henne jobba igen eftersom hon utvecklats så mycket i ridningen på sista tiden, efter gårdagens tömjobb har jag dock lite mer saker som vi ska jobba med!
 
Nu lördag och mer jobb!

Duggregn!

Dimma och duggregn hela dagen igår, rätt trist...
 
Jag började med att longera galopp-programnet med både Lemonaden och Szum. Szum fick det lite som straff för att han var så jobbigt att rida dagen innan, eller egentligen inte som straff men han hade ju lite energi som behövde bort. Dajmen fick jobba i töm, hon börjar hitta kontakten på bettet och formen så det börjar bli riktigt roligt att jobba med henne nu. Sist ut var Grå som jag skrittade runt träd i skogskanten och upp en bit i skogen. Det är jättebra jobb för henne men hon blir lätt spänd.
 
Sen gjorde jag om ingången till en av hagarna, känns bra att kunna beta av lite av höstens "att göra lista". Jag hade förberett middagen redan på morgonen så det var bara att dra igång ugnen när jag kom hem, hann då med en snabbstädning innan potatisgratäng och fransyska av älg till middag. Efter maten åkte jag i väg på lektioner och det var sent innan jag var hemma igen, då åt jag klämda mackor och O'boy till kvällsfika! Nu ny morgon och i dag väntar Ica!
 
Lemonaden på banan, det börjar hända lite i kroppen på henne nu!
 
Dajmen nöjd efter sitt tömjobb!

Ledig onsdag!

Ledig dag igår och det var nog behövligt!
 
Började med att fixa en hage som hästarna (läs Lemonaden med kompis) rivit i höst när de varit på rymmen. Det är ingen hage som används just nu men kan vara bra att ha i vinter. Har en del kvar att fixa med hagarna, vilket jag brukar ha den här tiden på året men i år skyller jag på målningen av boxarna, men förhoppningsvis hinns det med.
 
Sen red jag först Bea! Första gången jag sitter på henne men hon var ganska precis som jag trodde, och mycket trevlig att rida. Trots att jag har väldigt många egna hästar att rida känner jag att jag borde rida fler, är så nyttigt att rida nya och olika hästar! Fortsatte med Szum, längesen jag red honom nu och det märktes! Han var verkligen inte rolig, istadig och spänd samtidigt! Blev bara jobb för att få honom att släppa och så måste jag försöka rida honom lite mer, vet ju att det blir bättre på ett par gånger men man är ju inte så sugen när han är dom igår! 
 
Red ut en sväng med Clarinett och hade Dajmen som handhäst, det gick bra även om Clarinett i början var sur som ättika på Dajmen som ändå höll sig på avstånd. När vi kom hem så satt jag upp ett par gånger på Dajmen, och hon var avspänd så dags att börja rida nu tror jag. Avslutade hästarna med Wasabi, hon fick ha på sig sadel och hå en liten promenad. Det var helt okej men sen skulle matte greja med det där jäkla bettet igen! Wasabi vill verkligen inte ha bett, denna gång testade jag ett plastbett och strök på sirap, och visserligen var det väl bättre men hon blev ändå så upprörd att hon reste sig och tippade över en gång! Det gäller att vara dramatisk! Dock var hon lite mer spak efteråt...
 
När jag var klar i stallet så följde jag med Nisse och köpte foder, och så åt vi på byn. Sen nattning av hästarna och tidig kväll. Jag har börjat en distansutbildning om träningsfysologi för häst, och igår började jag läsa in lite och göra lite instuderingsfrågor dom var upplagda som ett quiz på nätet. Det ska bli jätteintressant att läsa denna kurs och nästa vecka ska jag vara på Wången för mer praktiskt kursande, är riktigt taggad!
 
Lite annorlunda utsikt, Beas öron!
 
En annan som saknar Linda när hon är bortrest är min katt Baloo! Linda är verkligen hand favoritperson och igår låg han hela dagen på filten dom hon tagit till garaget åt honom!
 
Dajmen innan turen!
 
Och sen när vi kom tillbaka, från Clarinetts rygg:
 
Och Wasabi med sadeln på promenad!
 
 

Tisdagsjobb!

Tisdagkväll fungerade också ganska bra för ridkänslan!
 
Jobbade på Ica igår med, blev en extra dag nu när några är på semester. Innan jobbet så fick Lemonaden gå i töm, efter jobbet så gjorde jag först middag så det blev rätt sent innan jag var i stallet. Red ändå ett pass på Clarinett och det kändes riktigt bra. Är i ett riktigt flow just nu!

Måndags flow!

Måndagkvällar verkar vara grejen för bra ridning för mig, tror att jag för stunden är inne i ett flow!
 
Igår innan jobbet så fick Bea jobba lite i töm, Linda är borta så jag ska försöka jobba även henne lite denna vecka. Sen efter jobbet så red jag Grå, med henne har massor av pusselbitar fallit på plats och hon är verkligen jättefin att rida nu. Jag hoppas att det fortsätter så med henne nu och inte blir som tidigare vintrar när hon blivit totalt överladdad och knappt ridbar. Men så här bra har hon ju inte känts förut så förutsättningarna är ändå goda!
 
I dag ska jag också jobba, känns ovant då jag ju ytterst sällan jobbar tisdagar!
 
I lampans sken!
 
 

En häst för lite!

Härlig höstdag, och nästan ledig!
 
Efter en lugn morgon så jobbade jag lite hästar, Lemonaden fick gå galopp-programmet i lina och så jobbade jag Szum i töm. Clarinett fick gå i skogen och så longerade jag Wasabi. I bara kapson, ingen sadel i dag, och hon är verkligen ointresserad av att bli longerad. Hon fick även prova bett, och det var hon ännu mer ointresserad av... Måste hitta en ny plan eller ta hjälp av någon som är ett par meter längre än mig!
 
Sen klämda mackor till lunch och i väg på lektioner! När jag kom hem och skulle kolla hästarna i mörkret så var Dajmen borta!! Gick runt hagen och lyste men ingen häst, Dajmen är ingen rymmare (som vissa andra...) och jag var orolig att hon fastnat eller gjort illa sig! Inte alls Dajmens stil att gå ensam eller hålla sig undan. Bestämde mig i alla fall för att ge Szum och Bea kraftfoder först, och där utanför deras hage stod Dajmen! Troligen har det blivit tjafs och stök runt balen (de fick ny i dag) och hon hade hoppat ut, för hagen var ju hel. Tur att jag hittade henne i alla fall, hann tänka många katastroftankar innan! 
 
Lagade sedan en sen middag, men god, och nu är det bara att sova kvar!
 
 
Från min och Clarinetts skogstur! Rejäl rotvälta!
 

Ledig lördag!

Faktiskt skönt med lugnare helg!
 
Igår började jag i stallet. Red Grå och Chokladen, båda fick värma upp i lina, Grå över upphöjda travbommar medan Chokladen fick jobba med bommarna uppsuttet i stället. Med Grå jobbade jag på samma sätt som sist med att flytta ut bakdelen och vända, det blev väldigt bra resultat även denna gång. Hon brukar bita sig fast i vänster sida på bettet, det brukar gå att rida bort ganska lätt men svårt att få loss i töm, men igår bet hon aldrig sig fast! Dessutom fick jag bra bjudning och hon kom verkligen genom kroppen, fick några bra fattningar utan tjafs också. Även Chokladen kändes stundtals jättefin, jag tror att hon ska få en minivila nu eftersom hon utvecklats massor igen och jag är väldigt rädd med henne att gå för fort fram, känns som att det är lätt att få bakslag med henne. Även Dajmen fick jobba men i töm, hon fick testa travbommar och så tömkörde vi runt träd i skogskanten. 
 
Sen var det meningen att jag skulle följa med Nisse och köpa en körvagn, men han fick inte tag i säljaren så vi gav upp och åkte i stället på en road trio. Vi började med att äta pizza i Långsele men innan vi var hemma hade vi varit i både Näsåker och Ramsele! Hemma igen fick vi kaffebesök, och vips var den dagen över! Nu ny dag med mer häst jobb!
 
Grå på banan!
 
Och Dajmen tränar styrning runt träden!

Jobbardagar!

Den här veckan känns det som att jag inte alls hunnit med hästarna, och de här två sista dagarna har det bara varit jobb. 
 
I torsdags tömkörde jag Clarinett innan jobbet, sen jobbdag och personalmöte efter jobbet. Igår började jag 8.00 och hann ingen häst innan, efter jobbet så fick Lemonaden gå i töm och så red  Linda ett träningspass med en massa bommar och styrketräning för Bea. 
 
Hoppas på att hinna med mer häst jobb i helgen. Skulle egentligen ha ridit dressyrträning i dag men den blev inställd, tråkigt men ger tid till annat då i stället!
 
I torsdags morse hade Grå tagit av sig sitt täcke, troligen med lite hjälp av någon kompis...

Andra hästföretagardagen!

Efter två hästföretagardagar på en vecka och en annan föreläsning kan jag konstatera att hästbranschen verkar vara på frammarsch, att det borde finnas pengar att tjäna men att den genuina hästkunskapen tycks saknas hos många. Just det senare är väl inget nytt, men det blir tydligt emellanåt, och jag tänker att det borde kunna ge mig möjligheter att utnyttja i min verksamhet. Måste bara komma på hur....
 
Innan jag åkte till Sundsvall igår så fick Chokladen gå galopp-programmet i lina. Sen till Sundsvall och först hästföretagardagen med föreläsningar om foder och täcken men även presentation av nya innovationer och vad som är på gång i branschen. Sen gjorde jag en snabb mellanlandning på Ikea för att försöka hitta en glödlampa till en lampa, såklart någon speciell LED-lampa, och sen vidare till Hööks där det var kundkväll men föreläsning om bett och hovvård. Och efter att ha lyssnat på den oberoende foderföreläsningen tidigare på dagen, som verkligen genomlystes av kunskap och om att vara osponsrad, då var kvällens nästan skrattretande! Visserligen intressant att se film från fabriken där Sprengers bett tillverkas men annars kändes det mest som att hon rabblade reklamblad och egentligen inte visste så mycket vad hon pratade om.
 
Men nu kan jag köpa ett medel för 138 kr så kommer Chokladens hovsprickor att försvinna och det verkar ju väldigt enkelt. Dessutom skulle hästarna komma till accepterande av bettet om man hade kopparblandning på betten, jag som trott att det till stor del var en utbildningsfråga... Jag blir lite mörkrädd över allt som utlovas och att folk köper det, och dessutom undrar jag nu -hyr många av er smörjer hovarna med hovfett eller annat varje dag? Eller mer eller mindre varje dag?
 
Mycket att fundera på, i dag är det dock heldag på Ica som väntar!
 
Några bilder från dagen på olika föreläsningsbilder:
Utsikt över Bergsåkerd travbana!
 
 
Låter lovande!
 
Föreläsning om täcken!

Tisdags feeling!

Hösten är ganska intensiv, med mycket som ska göras innan vintern, sen när det blir vinter så är det liksom bara att gilla läget och inse att det som inte blev gjort går vara ogjort...
 
Igår hann jag mest med hästarna, förutom ett ryck inne. Började med att jobba Dajmen och Szum i töm. Dajmen var överenergisk och okoncentrerad i början men sedan betydligt mer med på arbetet. Szum är också lite överenergisk men är ju äldre i gemet. Sen red jag Lilla Grå, med fokus på att få till eftergiften i innersidan, använde samma övning som jag gjorde med Clarinett på förra träningen vilket var bra. Clarinett fick sedan skritta fram i skogen och lyfta på benen, och sedan red vi bommar i trav och galopp. Wasabi sist ut, på med kapsonen och lite start och stopp övningar, hon behöver träna på att backa för det gillar hon inte.. Satte inte fast henne nu, det får bli ett projekt när såren från förra gången läkt!
 
Sen gjorde jag pizza och i så väg på lektioner. Satt även upp och red på en ponny åt en elev, det är verkligen bra att göra det emellan och ponny är ju roligt att rida!
 
Nu ny dag och bara en massa inspiration väntar i dag!
 
Dajmen tömkörs!
 
Så söt!

Sömnlös!

Igår var jag trött och seg, dock inte så mycket som jag kanske hade trott med tanke på att jag var vaken mer eller mindre från klockan 2 på natten till 5.15... 
 
Inte så konstigt att det blir lite sömnlösa nätter ibland, alldeles för mycket att fundera på och just nu är det tungt på många plan. Jag lyckades ju givetvis somna till slut, och var ju då såklart jättetrött när klockan ringde en timme senare. Men jobbade i alla fall Lemonaden i töm innan jobbet även om det blev lite stressigt, dock var det värt det för jag piggnade på mig då. Hon fick jobba i en av hagarna, banan var lite frusen och det är bra med lite omväxling. 
 
Efter jobbet så red jag Chokladen på banan. Hon var inte lika fin som i fredags men väldigt pigg! Var lite tjafsig i munnen, vet inte om det bara var överskottsenergi eller något annat men de stunder hon var i ramen och gick bra kändes hon super. Det är så roligt, men svårt, att rida henne när hon fungerar. Hon är känslig och jag blir lite för långsam i min ridning, men det är så roligt att hon är så pigg och kvick, och ytterligare ett tecken på att det är något som spökar i de perioder när hon är tjafsig och istadig. Just nu känns det bra i alla fall!
 
Kommer ni ihåg att jag släppte ut Lemonaden med de andra stona i söndags kväll? Igår eftermiddag när Linda kom till stallet så var hon ute igen! Hon är verkligen hopplös, nu får hon gå i sin straffhage tills de går över till vinterhagarna där det är tre trådar. Tycker ändå att det är skönt för de andra att få gå kvar i de större sommarhagarna så länge det går, Lemonaden får skylla sig själv!
 
Chokladen i ridbanelyset igår kväll!
 
 

Sådär-dag!

Det kan väl inte vara fantastiskt alla dagar antar jag? Ingen skitdag i dag men knappast fantastiskt heller, helt enkelt lite sådär! Roligast var nog att Lemonaden lyckades ta av sig täcket i farten, och sämst att min rygg inte alls är bra igen.
 
Jag började i morse med att rida lite dressyr på Clarinett, ingen wow-känsla i dag men med lite lätt fruset underlag och en tappsko kan man inte räkna med det. Ett bra jobb för oss båda får räcka! Sen var planen att borsta lite på Wasabi och träna att stå uppbunden vid stallet, det gick sådär... Hon var inte helt med på det så vi måste träna mer på att stå uppbunden, men nästa gång gör vi det i boxen så hon blir lite mer inramad.
 
Sen Ica och jobb, hem och snabbmiddag innan jag och Linda träffades i stallet. Vi red ut med Bea och Grå, och det gick också sådär.. Fick börja med att slå i några sömmar på Bea som hade en lös sko, sen när vi skulle rida så skulle de först inte ens gå från gården... Sen var de båda väldigt spända mest hela turen, Grå blir ju gärna okontaktbar när hon blir så spänd så jag gick bitvis eftersom jag tycker att jag har bättre kontakt då. Det fungerade bra att sitta upp sen så kanske en lösning när hon blir sådär, det som är bra är att det inte sitter i lika länge nu, förut kunde det sitta kvar i flera dagar men nu släpper hon oftast det efter några minuter om man bara kan hålla kontakten. 
 
Sen hjälpte Linda mig att hänga på Dajmen och repetera det, gick bra så nu tar vi tag i att sitta på henne igen! Och det var efter det så släppte vi ihop Lemonaden igen med stona, hon har ju gått i ensamhage, straffhage, eftersom hon rymde så mycket ett tag, nu får hon en ny chans. Det gick rätt vilt till och Lemonaden sprang så hon tippade omkull, antagligen gick bogspännena av då för vi hittade sedan täcket i en hög i en annan del av hagen!
 
Linda, jag och Nisse avslutade sedan kvällen med marängswich, ändå bra avslut på en dag som varit sådär! 

Jobblördag igen!

Återigen en riktig jobblördag, känns som att jag jobbar jämt! Dock ser det inte ut så på mitt konto...  
 
I alla fall så jobbade jag Clarinett i töm innan jobbet igår, sen Ica och direkt i väg på några lektioner, och provade även sadlar på en häst. Det här var de lektioner jag egentligen skulle ha haft i tisdags när det snöade och regnade hela dagen, lite bättre väder igår! Sen när jag kom hem var det bara att natta hästar, fika och sova! Nu ny dag med jobb och hästar, och ute är det minusgrader!
 
 

Kanelbullensdag!

Kallt och frostigt i morse, vintern är onekligen på intåg...
 
Jag jobbade Lemonaden i töm och red Chokladen innan jobbet. Chokladen förvånade mig lite, hon ville först inte bli fångad, sen spänd att göra i ordning och med tanke på detta och att ridbanan var lite frusen så var förväntningarna låga på ridpasset. Men Chokladen bjöd på ett superpass med bra bjudning och bästa galoppjobbet på banan med henne någonsin!
 
Efter jobbet så red Linda ett dressyrpass och sen blev det inget mer hästjobb utan bara fodring. Nisse är dålig i misstänkt matförgiftning så jag fick fika bulle och O'boy på egen hand. Nu hoppas jag på förnyad energi i morgon!
 
 

Hästföretagardag!

Så var det dags för lite inspiration, har mycket sånt inplanerat i höst och det behövs! Nu var det hästföretagardag som gällde.
 
Började dock dagen med hästarna, jobbade Szum i töm och red Grå, sen ombyte och i väg. Samåkte från Hammarstrand och det var trevligt med sällskap och skjuts. Hästföretagardagen var på Frösö Hästgård, en jättefin anläggning, och det var både hästföretagare, politiker och tjänstemän på plats. Lite föreläsningar, lite debatter, rundvandring och lite snack, bra dag med lite nya tankar och inspiration. 
 
Köpte med mig en pizza på hemvägen och när jag hämtade den fick jag mess från Linda att några av prinsessorna var ute, man blir dom alltid snabbt nedtagen på jorden igen! När jag kom till stallet hade Linda redan fångat dom så jag behövde bara fodra, de får gå i en annan hage i natt, den behöver ändå betas av. Så smidigt ändå, men det går alltid snabbt att komma tillbaka till verkligheten! Nu väntar Nisse på en häst som ska anlända, i morgon Ica-jobb igen!
 
Gillar utsikten, och då framförallt mina nymålade boxar!
 
Från rundvandringen på Hästföretagardagen!
 
 

Vinterkläder!

Om jag redan nu har vinterkläder, vad ska jag då ha i vinter??
 
I dag har jag försökt ta igen gårdagen, och försökte jobba så många hästar som möjligt. Dock var några av dom fortfarande lite spända sen ovädret så det blev mycket avsnittet. Först ut Chokladen som fick gå galopp-programmet i lina, sen jobbade jag både Grå och Lemonaden i töm. Tycker att Lemonaden är så fin nu! Dajmen fick på sig sadeln igen efter 3-4 veckors vila från den, det var inte helt reaktionsfritt men hon reagerar direkt när hon ska börja gå och sen släpper det direkt och är borta. Upplever inte heller att hon blir lika okontaktbar och panikartad som Lemonaden blir, tror att det snart är borta. Fin när jag longerade och hennes galopp ser så härlig ut, välbalanserad och i uppförsbacke! Avslutade hästarna med att skritta ut och klättra Clarinett, sen hann jag måla lite också -är inne på andra lagret nu!
 
Sen mat, morötter och klyftpotatis i ugn, stekta kycklingfiléer och bea till, och så i väg på lektioner, och då fullt vinterklädd! Nu sova och ladda om inför i morgon!
 
 
Dajmen longeras, tycker inte att bilderna gör henne rättvisa för hon var verkligen jättesnygg i dag!
 
 
 

Första oktober och första snön!

Igår vaknade vi upp till stora snöflingor och blåst! Även om det under eftermiddagen övergick till regn så låg det kvar på höjderna, och jag tycker att det är tidigt även om jag vill ha en snörik vinter! 
 
Det blev inte mycket gjort igår, hästarna var för frusna och spända för något arbete då de fick varmare täcken och mat, med undantag av Szum som fick gå galopp-programmet i lina. Dessutom blev mina lektioner inställda så det var en rätt trist dag. Jag röjde i garaget där vi har täcken, foder och häst grejer, eldade lite skräp och sorterade täcken. Hemma gjorde jag tacopaj, röjde lite och bytte sängkläder, inte så mycket vettigt men nya tag i dag!
 
Bildbevis på snön!
 
Lemonaden äter, hon och Chokladen var de som var mest frusna.
 
Clarinett och Wasabi höll sig i huset!

Sista september!

Plötsligt händer det, alla bitar faller på plats och ridningen känns lätt och enkel! Då spelar det ingen roll att kvällarna är mörka och kalla!
 
Jag började igår med att jobba Lemonaden i töm innan jobbet, även hon fick jobba med bommar och jag ser att hon blivit mycket starkare i galoppen. Jättefin i töm nu så det är nog dags att jobba med ridningen igen. 
 
Sen Ica hela dagen, jobbade till 18.15 så mörkt innan jag ens kom till stallet. Då är varken energin eller motivationen på topp, men Clarinett räddade kvällen med ett fantastiskt ridpass. Hon bjöd bra, lätt för skänkeln, lätt i handen och kvar i ramen, höger galoppen var riktigt bra, vänster inte bra men betydligt bättre än den varit i sommar. Tänk vad mycket det kan göra att få den känslan? Att det börjat regna märkte jag inte förrän jag klevi av!
 
Jan nog behöva ha den känslan med mig i dag för denna morgon har börjat med snö och blåst! Prognosen säger regn hela dagen, och jag har massor av lektioner i kväll och innan dess en hög egna hästar som vill ha uppmärksamhet! 
 
Lemonaden på banan igår morse!
 
 

RSS 2.0