Vinterväder!

Som jag längtar till vårvinter nu! Takdropp, solen i ögonen, rida utan termobyxor, töväder, dagsmeja... Och sen vår med mjuka grusvägar, hästhår i mängder, tussilago, ljusa kvällar, vattenpölar och spröda grässtrån! 
 
I dag bara runt 13 grader men snålblåst så det har varit kallt, nu i kväll -22 så vintern är inte över än! Jag började med Gadjet, han gjorde ett riktigt bra dressyrpass och vi var helt överens nästan hela tiden om både tempo och väg! Red sedan lite dressyr även på Clarinett, i dag kändes det verkligen som vi har långt kvar till någon tävlingsform. Jag hade svårt att sitta kvar mitt över henne och hon ville mest dyka i formen,  plus var däremot galoppen som kändes rätt bra och det var så roligt att få galoppa runt fyrkanten i lätt sits!
 
Chokladen fick snöpulsa lite, hon kämpade på så bra och inte en tanke på att diskutera eller i frågasätta. Sen jobbade jag Lilla Grå i töm, hon hade det lite jobbigt i dag. När jag gjorde i ordning henne innan så var timmerbilen där och lastade på, och efteråt var skotarn där och lastade av... Hon var minst sagt spänd så jobbet handlade mest om att rasta av henne, men bra för henne med lite störningsmoment för hon behöver träna på det. Avslutade med Zebbe som fick jobba i töm. Först på banan med bommar och galoppfattningar, sen tömkörde jag lite runt virkesavlägget eftersom han tyckte det var både spännande och läskigt. 
 
Sen miffag, pastasås med champinjoner och kassler, och så var ju planen att åka i väg på lektioner men temperaturen sjönk snabbt när solen gick ner så vi fick ställa in pga kylan. I stället blev det en kväll i soffan med huvudvärk, håller jag på att bli sjuk igen???
 
Clarinetten i dag!
 
Och Chokladen! Soligt och fint, men kallt...
 
 
 

Rysskyla och vinterdagar!

I dag har det både varit kallt och snöat! Våren känns långt bort, och det är ju visserligen fortfarande februari, men lite vårvinterkänsla hade inte varit fel!
 
-24 grader i morse, i kväll efter jobbet så betydligt bättre med 13-14 grader, men blåst och snö i stället. Hade ont i ryggen när jag kom från jobbet, inte ovanligt att jag har ont i ryggen visserligen men lite värre än vanligt. Eftersom jag ibland blir bättre av att rida, då inte i hoppsits, och min känsla är att jag speciellt av att rida Szum blir bättre så satsade jag på det. Han behöver ju komma i gång! Han var lite sur i början men fin när han kom igång! Ryggen blev kanske inte bra, men bättre! Nu sover jag på det så blir det nog ännu bättre!

Kall söndag!

I morse, innan jag kollade termometern, så var planen att rida innan jobbet. Efter att jag kollat termometern, som stod på -26 grader, så var planen att longera. Men verkligheten blev lagning av hagar! Förstår inte att jag ska syssla med och det så fort det blir kallt! I morse var det småflickorna som var ute på en liten sightseeing på gården! Men det är hopplöst med hagarna nu i denna snö, inte bara jag som har problem. Hann med lite pyssel med dom också sen innan jag var tvungen att åka på jobbet.
 
Det har varit sol och inte så kallt på dagen men innan jag kom från jobbet och hade ätit så var solen nere och det var kallt igen. Jag longerade Gadjet för att jobba med det som var problem i fredags när jag hade honom i töm. Longerade med kapson, eftersom det är lättare att fästa linan på ett bra sätt i den än i sidepullet som han rids på, och hade en inspänning, dock ganska lös. Och han blev verkligen jättefin! Visseligen var högervolten något liten men han jobbade så fint och avspänt!
 
Sen lite filmmys, vilket så klart innebar att jag fick sova lite på soffan! Nu ska jag fortsätta sova och drömma om våren!

Lönehelg!

Fredagen började med en uppfriskande promenad då min bil var kvar på verkstaden och Nisses inte startade..  Hann i alla fall jobba Gadjet i töm innan jobbet, vi var inte helt överens om tempo och väg men vi får fortsätta jobba med det. 
 
Fick tillbaka bilen vid lunch, mer än halva lönen gick direkt men nu är det som dröm att köra och växla den! Fanns inte så mycket energi kvar efter lönefredag men jag jobbade Szum i töm i alla fall. 
 
I morse fick Clarinett jogga lite i töm innan jobbet. Efter jobb och snabblagad middag, risgrynsgröt, så red jag Chokladen och Zebbe. Båda hästarna bjöd på superpass och humöret var på topp sen! 
 
Chokladen kändes runt jul som en tjurigare variant av sin mor, men det är helt borta nu! Jag bara snuddar henne med skänkeln så börjar hon trava och med tryck från bakbenen! Där vid jul funderade jag på hur jag över huvudtaget skulle kunna trava på henne, i dag travade vi över bommar på volt! Hon är fortfarande obalanserad och barnslig och känns inte som en fyraåring, men hon har just nu en härlig inställning! 
 
Med Zebbe har det ju varit fokus på galoppen ett tag och jag kände vi behövde ett pass med lite mer ordning och reda. Longerade först med inspänning och i lugnt tempo. Red sedan och jobbade med styrningen i trav, den har varit sådär och han har i höger varv gärna testat att dra i väg till vänster. I dag kunde jag rida 12 meters volter åt båda håll och vända över och byta varv i trav! Detta på min, för unghästar, ganska lilla upptrampade fyrkant! Dessutom travar han som att han har fjädrar under hovarna! Blev så stolt över honom att jag bara red ett kort pass.
 
Unghästarna har verkligen gjort min helg! Är så roligt när man känner hur pusselbitarna börjar falla på plats! Sen semla och hoppning på tvn från Göteborg. Nu sova!
 
I dag har det snöat, om någon undrar... Nu i kväll är det 20 minus, längtar efter våren!

Fjordingskräck!

Man skulle kunna tro att det är den där skogsmaskinen som surrar ovanför gården som skylle ställa till med oreda, men så fel jag hade för det finns tydligen betydligt läskigare saker enligt mina hästar!
 
Efter att hästarna var utsläppta så åkte jag med bilen till verkstaden, och fick sedan skjuts tillbaka. Sen började jag med att rida Lilla Grå, var ett par veckor sedan sist men hon kändes riktigt bra! Nu hoppas jag att jag ska orka hålla igång alla hästar! Sedan red jag Clarinett som fick växla mellan snöpulsning och skritt och trav på banan för att få bort mjölksyran. Det var när jag precis var på väg ut från banan som hon flög upp i luften! När jag spanar i hagarna så far alla hästar runt som tokiga! Jag ser att Zebbe taggar till rejält, sen gör han ett perfekt språng över staketet, utan att riva! Sen har han även lyckats hoppa in till Gadjet men det såg jag aldrig, där blev det dock en rivning. Vad som orsakade denna oreda? Nisse kom körande med fjordingen som han har på tillkörning! Vet inte om det var fjordingens ovanliga färg eller släden som ställde till det, men Clarinett gick i balanstrav ner till stallet. Jag fick ordning på kaoset, rätt häst i rätt hage, och fick av Clarinett grejerna men när jag skulle leda henne till hagen så var skördarn i skogskanten och Clarinett körde balanstrav och hopp hela vägen upp till hagen. Sen körde de ner skördarn till vändplanen så då blev det ytterligare lite bus i hagarna, men inget var så farligt som den där fjordingen...
 
Eftersom skördaren stod på vändplanen så tränsade jag Lemonaden i lösdriften, sen fick hon gå lite i lina i snön. Det blev kort och lätt pga snödjupet, men hon fick i alla fall jobba lite. Sen kom Nisse med traktorn och körde balar, som sagt mycket stök i dag, och så även Linda. Jag och Linda red ut en liten sväng med Gadjet och Rabea. Är så tråkigt nu, alla skottade vägar hämtas det timmer på och jag vill inte riskera att möta en timmerbil nu när vägen är smal och man inte konmer av den för plogkanterna. Och där det inte är plogat eller ridet går det inte rida för snön! Vi red i alla fall en liten sväng.
 
Sen var jag tvungen att ta paus. Pizza till middag och powernap på soffan. Inget mer vettigt blev gjort för jag var för trött, misstänker att jag håller på att bli sjuk igen!
 
Lemonaden i snön!
 
 

Vintersol!

Igår morse visserligen kallt men strålande sol hela förmiddagen, och sen började det snöa.... Ska det aldrig ge sig??
 
Eftersom det inte var någon skogsmaskin i närheten så började jag med att rida Zebbe, och äntligen satt galoppen! Sen var både hästen och ryttaren helt slut, vem sa att det inte var jobbigt att rida unghäst? Trots -17 på morgonen så var jag genomblöt av svett. Red sedan Clarinett också på banan, och första uppsuttna galoppen sen jul! Känns som vi är på gång igen nu! Avslutade med att rida Chokladen som jag ju inte ridit på några veckor, det var nog bra med vila för det var en pigg och positiv häst som bara ville trava hela tiden! Känns som det börjar släppa med henne nu!
 
Sen köttfärssås och spagetti till lunch och i väg på ridskolan, en häst tömkörd och tre hopplektioner. Nu ny dag och bilen ska till doktorn och halva lönen kommer vara borta direkt. Roligt med bilar!
 
Chokladen i solen!

Avverkning!

Nu är det spännande dagar på Brännan!
 
Jag har vetat ända sedan i somras att det ska avverkas och gallras här i vinter. Det är grannskiftet sim ska gallras och det ligger precis ovanför stonas lösdrift, och när maskinerna ändå är här så ska jag ta ner det sista på mitt som dock ligger lite längre från gården. Har förstått att det är på gång och i måndags på lunchen ringde både Norrskog och han som kör skördarn och sa att de skulle köra nära hagen. 
 
Men det har hittills gått bra, skördarn hörs ju väl och lyser upp när det är mörkt, och framförallt braken när träden åker är lite otäcka. Dock verkar hästarna acceptera det bra så länge de är i hagen, att rida är lite mer spännande då det försvinner lite fokus. Nu är det ju bara några dagar, och de vänjer sig ju, och sen tror jag inte att skotarn kommer vara lika otäck. Sen blir det spännande när timmerbilarna ska upp och hämta virke bara typ 50 meter från stallet! Men vilken miljöträning de får!
 
I måndags kväll så jobbade jag Clarinett i töm. Igår började jag med att jobba Chokladen i töm, och sen red jag Gadjet. Red honom på den uppskottade planen där virket ska ligga sen, han var först lite spänd över skördarn men den åkte sedan uppöver skogen och försvann, fanns dock lite spänningar att fortsätta jobba med! Försökte även hinna rida Zebbe medan skördarn var borta, longerade först med en massa galopp, och såklart hörde jag maskinen komma neråt precis när kag skulle sitta upp. Så vi red lite snöpulsning i en hage och sen red vi lite runt på gården, han höll fokuset bra trots störningarna.
 
Sen ringde Nisse och behövde hjälp att dra igång bilen, så jag åkte och hjälpte honom och bestämde mig snabbt för att ändra planen och följa med honom till Sollefteå. Medan han var hos tandläkaren så gled jag runt lite och sen handlade vi foder, mat, lite annat och åt. Jag var nöjd att jag hittat sadeltvål och handskar till bra pris.
 
Så blev det ett kvällsryck i stallet, jobbade Lilla Grå i töm och red Szum. Längesen jag red honom nu men han var trots det rolig att rida och jag hoppas kunna hålla i det här nu!
 
Och sen höll jag på i 45 minuter för att kunna vrida om nyckeln i bilen! Jag älskar inte direkt min bil just nu... Jag hann i alla fall se lite från unghästdressyren i Göteborg där Zebbes ägare vann 7åringarnas tävling stort! Så roligt!
 
Zebbe-öron! Och snöar har det gjort i flera dagar igen...

Ledig helg!

Har haft en ledig helg, och med ledig så menar jag ledig från Ica...
 
Igår började jag med att jobba Szum i töm. Sen kom Expressos ägare, dottern red lektion och det gick jättebra! Han är verkligen jättefin och de fick ett par riktigt bra galoppfattningar också. Sen lastade vi honom för hemfärd!
 
Sen red jag Zebbe, fortsatte jobbet med galoppförsöken med ungefär samma resultat som sist, något galppsprång, ett bocksprång och ett hopp! Och många varv i fin trav! Poletten har inte trillat ner, han väljer även i lina hellre trav än galopp även om fattningarna där har blivit bättre, han har så mycket trav att han bara växlar upp traven när jag driver på. Vi fortsätter jobba, han ska få något försök till sen får jag prova något annat sätt. Sen kom Linda och vi red ut med Rabea och Gadjet, och som avslutning red jag Clarinett. Hon fick pulsa i snön och trampa upp lite stigar runt gården. Hennes muskler som jag masserar var som gele efter det jobbet, och man kunde se hur hon kommit upp med ryggen och rygglinjen var lite annorlunda. Bra jobb för henne just nu alltså!
 
Sen middag och omladdning, intag av hästar, dusch och i väg på kalas! Det var i en grannby med inhyrt band och en hel del folk! Roligt! 
 
I morse insåg jag att kroppen nog inte var helt återhämtad efter jag var sjuk, och av all skit som hänger över mig, för även om jag inte druckit så mycket igår så kändes det i morse som jag hade druckit hela barskåpet! Utsläppet och mockningen gick lite segt, men sen hade vi personalmöte för ridskolan via telefon så då fick jag chansen att piggna på mig lite! Sen jobbade jag Zebbe i töm först på banan med fokus på galoppfattningar och sen tömkörde jag en liten sväng på vägen med honom. Också red jag ut Gadjet inman fika och i väg på ett par lektioner. 
 
När jag kom hem så jobbade jag Chokladen i töm, hon har haft två veckors vila vilket började eftersom jag blev sjuk men som nog var bra för hon kändes lite mer tålmodig och fokuserad i dag. Sen blev det en sen, men god, middag framför Farmen på tv, vi åt strips och hjortskivor! Såklart somnade jag direkt i soffan sen!
 
Zebbe kom på att lonlongerspöet var roligt att leka med!
 
 
Och Clarinett på sin snöpulsning!

Fredagsfika!

Så var det äntligen fredag och ledig helg! Ledig från Ica alltså... 
 
Efter jobbet, där vi bjöds på smörgåstårta  (inte av chefen utan en i personalen), så fortsatte fikat hemma med kaffe och vaniljbulle innan stallet. Lilla Grå fick jogga lite i töm och sedan red jag Expresso, sista rycket med honom nu så i dag bara lätt lösgörande travjobb. 
 
Nu har jag hunnit fika rostmackor och oboy också så nu är det dags att sova, mycket att greja med i helgen!

Fotbollstorsdag!

Jag har haft fredag i dag men det var visst bara torsdag så jag måste nog jobba i morgon med!
 
Efter jobbet, när alla andra tittade på fotboll, så var jag i stallet. Red Clarinett först, hon är ju grymt oriden men musklerna känns hela tiden bättre. Sen red jag Zebbe, fortsatte tröna på styrningen i trav, den är minst sagt ojämn och fungerar bäst åt ett håll... Men vi prickade travbommarna riktigt bra i alla fall. Gjorde några galoppförsök och även om det i dag bara blev något enstaka språng så har nog poletten trillat ner till nästa gång. Är absolut första gången som jag klagar på för mycket snö! Galopp är ju perfekt att träna ute i snön men nu är det alldeles för mycket snö för det!
 
Fotbollen gick visst inte så bra, men det är sjukt häftigt med ÖFKs frangångar, och väckarn är ställd i morgon för fredag igen, så nya tag bara!

Alla hjärtans dag!

Jag tror att jag börjar bli frisk! Törs man ens skriva det? Fortfarande lite orkeslös, hostar och efter kvällens lektioner så även lite hes, men inte i närheten av döende som det kändes häromdagen!
 
I morse var jag och Linda igång rätt tidigt och red Tabea och Gadjet innan Linda skulle jobba. Vi skrittade ut i skogen och avslutade med att snöpulsa lite. När hon sen jäktade till jobbet så red jag Expresso. Han var fin i dag med och jag fick till tre riktigt bra fattningar, i övrigt tränade vi mest på varvbyten i trav med bibehållen balans. Sen longerade jag Lemonaden, med inspänning och över bommar! Hon har travat över bommar i lina en gång tidigare men det hade hon nog glömt bort.... Hon kom snabbt på det i alla fall!
 
Sen lunch och i väg på ridskolan! En häst tömkörd och tre grupper var dagens reslutat. När jag kom hem hade Nisse köpt gelehjärtan till mig, vad jag hade köpt? Inget... Men jag kokade kaffe till honom både i morse och i kväll! 👍🤣

Fettisdagen!

Piggare i dag! Nu hoppas jag att det håller i sig och inte är någon varannandags syndrom!
 
Lät stallet ta tid i morse, vilade mellan och stressade inte, en massa extra snöskottning var det också! Sen jobbade jag Gadjet i töm, det var både intressant och roligt, och han var riktigt fin när vi avslutade. Red Zebbe, longerade först och red en liten stund. Travade över bommar för första gången och det var nyttigt eftersom jag insåg att det var inte så bra precision i styrningen i traven! Inte så konstigt, vi har ju mest travat i upptrampade spår som den här vintern varit så det har inte varit så mycket styrning, men dags att jobba med det nu. Det är en av de grejerna jag gillar med bommar, att man får mer precision i ridningen, man blir dessutom medveten om när den saknas...
 
Sen vilopaus, tittade lite på OS, skrev fakturor men blev sen rastlös och dammsög och körde ett par tvättmaskiner. Så jag var definitivt inte lika sjuk som igår! Efter lite av gårdagens rester till middag så blev det ett kvällsryck i stallet. Jobbade Clarinett i töm, hon sprattlade väldigt mycket i galoppen och jag hoppas att hon inte gör det när jag börjar galoppera uppsuttet sen. Red Expresso, ganska lugnt pass i dag men han gav stundtals en riktig magisk känsla i traven! Avspänd, frustande häst med mjuk kontakt i handen och gungande rygg! Lite skillnad mot första veckan när han var så spänd och knappt ville släppa upp mig på ryggen!
 
Sen såklart en semla till kvällsfika! Nu sova och hoppas på att jag är lika pigg i morgon!
 
Zebbeöron!
 
Expresso i kväll efter ridpasset!
 
 

Omtag!

Kände redan i stallet igår att jag var sämre och att sjukan hade tagit om och börja från början igen... Åkte ändå upp på jobbet men vid lunch kom en vikarie och jag kunde åka hem. Gjorde inget vettigt sen, fixade stark kycklinggryta till middag, tittade lite på OS, sov lite till OS och nattade hästarna. 
 
Känner mig mycket piggare idag men vi får se vad som händer. Ska försöka ta det lugnt så det inte blir några nya omtag! Det är många som är sjuka nu och det verkar vara segt att bli frisk så jag är i alla fall inte ensam.

Söndag!

Söndag igår och jag gick ut lite för hårt! Skrittade en liten sväng med Gadjet innan jobbet. Att skritta ut med en snäll och lugn häst ser inte jag som speciellt ansträngande men det var precis på gränsen av vad jag klarade av. Så någon riktigt ridning är det inte läge för än.
 
Det gick bra att jobba i alla fall. Är ju OS på tv nu så på affärn är det lite lugna gatan, skönt för mig som inte är helt pigg. Efter jobbet, mat och kaffe så jobbade jag Zebbe i töm. Han fick förutom att trava över bommar även prova på varvbyten i trav (minns att det inte är längesen han tyckte varvbytena i skritt var lite läskiga) och lite galoppfattningar i töm. Spexa till det lite hann han med och göra också, han gillar att visa upp sig och när något inte riktigt blir som han har tänkt tar han gärna något varv i balanstrav och sprätter med benen! 
 
Sen lite tv-häng resten av kvällen, nu måndag och återigen Ica. Som jag vill bli frisk nu! Har ju stallet fullt av fina hästar att rida!
 
Innan avsittning igår! Nu längtar jag till lite att ha ork med lite riktig ridning!

Lördagskväll!

Nu har förkylningen satt sig rejält på luftvägarna, känner mig pigg till att jag går mer än 10 meter -då låter jag som att jag sprungit ett maraton! Men det verkar vara snabbt förlopp på sjukan i alla fall så förhoppningsvis är jag snart helt frisk, tills dess får det vara lite halvfart.
 
Longerade Gadjet innan jobbet igår, blev ju ingen lång stund för han har ingen kondition men nu jobbar vi ju på den i alla fall! Efter jobbet så åt jag en portion risgrynsgröt och bytte om lite snabbt, samt bytte några ord med hovis som var in när hon väntade på Linda. Sen gjorde jag i ordning Expresso och så kom hans ägare och red lektion! Det gick jättebra, han är superkänslig så det är inte helt enkelt men det ser jättefint ut när hon rider honom så de kommer bli farliga på dressyrbanan!
 
Sen fick Lilla Grå jogga lite i töm innan jag nattade och så åkte jag och Nisse till Elise och hennes sambo. Vi började med fika och så fyllde vi i skadeanmälan och försäkringspapperna på Gandalf, men sen blev vi kvar där. Det dök upp någon fler och killarna hann dricka både öl och whisky innan vi kom hem långt efter midnatt. Så inte så mycket sömn i natt heller, men det är ju trevligt att träffa lite folk emellan så det får det ju vara värt! Nu ny dag på Ica!

Halvfart!

Piggare idag! Men har försökt gå på halvfart för att hålla mig pigg!
 
Longerade Zebbe i morse, han fick trava över bommar och många galoppfattningar! Nu hoppas jag att jag är frisk nog att rida honom, och de andra, i helgen så vi kan jobba med samma uppsuttet. 
 
Sen Ica, gick bra att jobba förutom en liten dipp på eftermiddagen. Efter jobbet så jobbade jag Clarinett i töm. Märks att hon blir bättre i musklerna av att jobba och nu när hon gått mindre var det stelare runt skadan och i ryggen, och hon såg även stelare och sämre ut från början, dock fortfarande bättre än innan behandlingen. Även hon fick jobba över bommarna, och sen såg hon bättre ut efterhand, men jag måste försöka jobba henne lite mer och oftare. 
 
Hann även få klart momsredovisningen, i alla fall allt fram till att den ska läggas in. Det kräver en liten specialare eftersom vi just nu inte har lågon dator med internet. Är något fel på just det på båda datorerna! Tur man kan göra allt, elle nästan allt, på mobilen numera! Nu sla jag duscha och försöka sova, förkylning en har satt sig rejält på luftvägarna nu  (som alltid på mig) så vi får se hur mycket sova det blir!
 
 

Sjukdag!

Såklart blev jag sjuk...
 
Trodde nog att jag var friskare än jag var i morse. Men bara att fixa stallet tog evigheter för jag orkade inte riktigt med! Sen jobbade jag Expresso i töm, med bommar och mycket galopp. När Linda kom så kändes det helt okej att skritta ut en sväng på Gadjet tillsammans med henne och Rabea, men när vi kom tillbaka var jag helt slut och frös. Så efter att ha fodrat Nisses hästar och ätit lite gröt så sov jag nästan en timme! 
 
Sen fanns det lite energi att åka och köpa kraftfoder och mat, när jag var tillbaka var det redan kväll så då var det bara att mata hästar och ta in. Nu har jag hunnit äta middag, Nisse har kommit hem och jag har jävlats lite med bokföringen och datorn. Känner mig lite piggare nu i kväll så förhoppningsvis kan jag jobba i morgon!
 
Från ridturen!

Bilåkardag!

Oj vilken lång dag det blev igår, och det känns i dag! 
 
Vi var uppe 5.00 och fixade alla hästar innan vi åkte för att hjälpa en vän till Nisse att köra två hästshästar till slakteriet, i Delsbo!! Som vanligt när vi ska göra något så jävlas det, den här gången var det först transporten som var inlånad som inte lyset fungerade med Nisses bil utan lite pyssel innan, och sen gick Nisses bil jättedåligt när transporten kom på och det blev lite motstånd. Stundtals gick det 60 på E4an så det tog lång tid.... En heldag i bilen kan man säga!
 
Lite väl lång tid så när vi kom tillbaka så var det bara att kolla till mina hästar och kasta mig i väg till ridskolan. Tre lektioner där och en häst tömkörd, när jag kom hem så mådde jag inget bra men skyllde på sömnbrist dock sitter det fortfarande kvar så det var nog en förkylning tyvärr! Har inte tid att vara sjuk nu men det är ju då det kommer såklart!

Foderkväll!

Varken-27 grader eller snöstorm i dag, man tror ju knappt att det är sant! Men snöat har det gjort i dag med...
 
Passade i alla fall på att rida lite och jobba hästar. Först ut var Gadjet, första ridpasset med honom så jag kände lite på honom på banan och skrittade lite runt gården. Känns som en trevlig bekantskap! Red sedan Expresso som jag fortsatte med jobbet från igår och travade över bommar! Lite spänd först men det släppte fort och ett par fattningar blev det också. Red sedan Clarinett som först fick skritta i djupsnön och sen travade vi på banan.
 
Zebbe tömkörde jag över bommar på banan först, första gången över bommar vilket gick bra, och sedan tömkörde jag lite runt gården och ner på vägen. Avslutade att även Szum fick gå i töm över bommar. Sen soppa och varma mackor till middag innan vi åkte på foderkväll som Granngården anordnade. Väldigt bra måste jag säga! Duktig föreläsare som pratade både om hund, katt och hästfoder. 
 
Sen intag av hästar och fodring, och såklart jävlades det... Först kunde jag inte vrida om nyckeln i bilen så Nisse fick komma och hjälpa till. Sen hade en koppling frusit sönder i ladugården hos Nisse så klockan var nästan midnatt innan vi var klara. I morgon står väckarn på 5.00...
 
Utsikten från Gadjet!
 
Zebbe på tur!

-27 grader!

-27 grader i morse och inte utan att man längtar lite efter våren...
 
Vi var uppe tidigt eftersom Nisse skulle i väg med ett par hästar. Så utfodring av hans hästar, försöka få transporten att fungera i kylan och när han hade åkt så utsläpp, mockning och fodring av mina, sen i väg pä jobbet. Som tur var blev det varmare under dagen och i kväll bara -12. Jag jobbade Expresso i töm, drog fram några bommar som han fick trava över. Det var nog lite småläskigt för han blev lite spänd först men efter några varav över bommarna så släppte det och han frustade och travade fint över.
 
Sen hämtade jag Nisse son hade kört tillbaka bilen bi lånade igår kväll, och som avslutning av kvällen så kokade jag ägg till kvällsfika!
 
Rabea, Lindas häst, var ganska frostig i morse!
 
 

Köldknäpp igen!

Och så kom det lite kyla efte all snö! Inte utan att man längtar efter lite vår nu! -20 i morse, varmare under dagen och -25 nu i kväll. Fördelen med kyla i februari jämfört med december är att solen faktiskt värmer lite nu. I dag utnyttjade jag de lite mildare timmarna till att jobba hästar.
 
Först fick Lilla Grå gå i töm för att sedan släppas ihop med Szum som ju gått ensam sen vi fick ta bort Gandalf i onsdags. I somras så blev Szum och den grå bra kompisar så jag tänkte att de skulle få gå ihop nu, det blir bra träning för Lilla Grå att bli lämnad ensam i hagen lite oftare också, i den hagen hon gått är dom ju många men här kommer hon bli lämnad kortare stunder men med andra hästar runt om. 
 
Sen fick även Chokladen jobba i töm innan Linda kom och vi red Rabea och Zebbe. Dom fick pulsa i snön omväxlande med skritt och trav runt gården för att få bort mjölksyran. Efter ridningen så longerade jag Lemonaden, det började lite rörigt eftersom Dajmen också ville följa med på roligheter och jag fick först laga hagen och muta småsyskonen med mat innan vi kunde börja. Longerade med inspänning och det har hon inte gått med sen innan vilan, hon diskuterade lite med inspänningen i dag och det får dom gärna göra i början, hellre att dom gör det med den än med mig på sen. Avslutade med att ta in Gadjet och pyssla lite med honom, borstade och provade lite sadlar. 
 
Tacos till middag och sen hann jag på kvällen bokföra, hjälpa Nisse att mocka, åka och hämta en bil som Nisse ska låna i morgon, och där titta på en häst med misstänkt hovböld och sömtryck, och ta in och natta mina hästar. Till sist blev det te och rostade mackor till kvällsfika. Sent som vanligt i kväll, och tidigt upp i morgon bitti, bäst att sova!
 
Lilla Grå och Szum! Magiskt ljus!
 
 
 

Flexibilitet!

Livet som hästföretagare är verkligen svårt att planera, man vet inte från dag till dag vilka förutsättningar man har att jobba med och det avbokas lektioner och utbildningshästar fram och tillbaka. Dessutom beroende av vädret som ju onekligen både ställer till det och är omväxlande. Att vara flexibel och problemlösare är hästföretagarens viktigaste egenskaper. I dag var inget undantag, men åt andra hållet då, igår fick jag en förfrågan om att ta en häst på igångsättning och i dag var han här! 👍
 
Tänka sig så har det snöat i dag med, stora flingor i morse och lättare snöfall under dagen, och sol samtidigt!
 
Red Chokladen först. Hon fick trampa upp fyrkantsspåret på banan, i onsdags så var det upptrampat men i dag var det knähögt med snö igen. Chokladen är ganska rolig, och lik sin mor, när jag började med traven häromveckan så var det något fruktansvärt jag utsatte henne för, i dag ville hon trava hela tiden! Hon hade svårt med balansen i snön men trava skulle hon! Typiskt likt Räkan som också behövde lite tid att fundera igenom allt.
 
Sen kom Linda och vi red ut med Clarinett och Rabea, det blev en spännande tur med lekande barn (tidigare helt obefintligt på Brännan men nu bor en barnfamilj här), en tant med spark, skogsmaskiner och bilar, och till slut även en bil med transport! Det var hästen som kom, jag hade inte fått messet att hon var på väg eftersom det inte är någon mottagning... Sen var det minst sagt rörigt, men vi sadlade av snabbt och sen släppte ut den nya, som heter Gadjet och är en arab som ska sättas igång. Men han hade inte varit ite många minuter förrän en av de andra hästarna tyckte att den nya var spännande och drog ut genom hagen! Snabbt infångad, och till slut var grejerna inplockade, hennes bil och släp uppdraget på gården, hagen lagad och det lugnade ner sig.
 
Så jag red Expresso, i dag kunde jag till och med göra ett par fattningar! Och sen Zebbe som fick fortsätta trampa upp banan efter Chokladen. Sen ryggbiff och stekpotatis till middag, Nisse har varit och skott i kväll så jag har fått härja själv. När mina hästar var inne så blev det Melodifestivalen, Baileys och bokföring! Nattade de hästar som Nisse hade inne och skulle precis lägga mig, hade just dragit av mig långkalsongerna, när jag hörde mystiska ljud ute. Bara att gå ut och plocka in 6 märrar och en unghingst! Nu är det lugnt igen och jag ska sova!
 
Underbart väder på dagens riridtur!
 
Den nya hästen, Gadjet! Kolla in snödjupet! Han dtår inte riktigt i marknivå och tråden är övertråden!
 
 

Insnöade!

Fredag och en personal kort i dag, gick ju rätt bra men det var nog mest tack vare snöovädret som höll folk inne. Det har snöat och blåst i dag med även om det var betydligt värre igår. Ofantliga mängder snö är det i alla fall!
 
Efter jobbet så gjorde jag Ost och broccolisoppa till lättare middag och sen ut i snön. Jobbade Clarinett och Expresso i töm. Nu gäller det att trampa ihop banan igen! Sen nattade vi Nisses hästar och avslutade med semla till kvällsfika! Nu väntar en ledig helg!!!
 
Utsikten från vårat fikarum på jobbet!

Maxat snöoväder!

I dag har snön verkligen vinit runt knuten hela dagen, helt fascinerad över att det an snöa så mycket!
 
Tungt i morse, i kväll efter jobbet lite mer fokus på snöovädret. Jag fick först serva lite hagar, typiskt att det alltid ska göras när det är skitväder! Sen longerade jag Zebbe, som faktiskt var väldigt lugn i ovädret men han kanske var trött efter allt ståhej igår och så skitväder i dag. Sen drog jag liss en höbal med bilen innan det fick vara nog för i kväll. Balen packar jag höpåsar av men den hade hamnat i en snögrop och gick inte rulla. 
 
Nu hoppas jag att blåsten och snön har lugnat sig till i morgon! 
 

Eländet tar aldrig slut!

Det tar liksom aldrig slut på eländet, verkar inte finnas någon gräns, ungefär som med snön den verkar heller aldrig ta slut! Men jag är slut nu! 
 
Gårdagen började bra, visserligen snöade det men ganska måttligt på förmiddagen. Jag red Expresso först, jobbade lite enkelt sidvärts även i trav. Sedan Lilla Grå som inte är riden på länge jag longerade först och red sedan på banan mest skrittjobb. Avslutade med att rida Szum i snön. Sen lunch och i väg på ridskolan.
 
På ridskolan red jag en ponny innan lektionerna, och sen när jag tog in hästarna så var dom väldigt oroliga men jag tänkte inte mer på det. Men under första gruppen så var hästarna väldigt spända och hoppade i väg flera gånger, jag hörde mystiska ljud ute men visste inte vad det var.  Blev en lugn lektion, och inga större incidenter hände. Mittengruppen fick ha teori och till sista timmen hade det lugnat ner sig, troligen var det en ren utanför som störde dom! Spännande värre, och inte roligt att ha lektioner då!
 
Men kvällen skulle bli värre... När jag kom hem och skulle ta in hästarna i toksnön så kom inte Gandalf när jag ropade, han brukar ha stenkoll och vänta vid grinden när det är dags. Så jag gick för att hämta honom, och redan här var jag lite orolig, men han verkade som vanligt tills vi skulle gå. Då ser jag direkt att ena bakbenet hänger, det är alltså av...
 
Paniken att behöva ringa en hästägare och säga detta! Hoppas att det här var sista gången, och sista gången jag behövde se en häst med brutet ben. Men Nisse kom dit och tog bort honom direkt, Elise var med och han fick vara i sin hage och med bästa kompisen Szum in i det sista. Troligen hade det precis hänt så lidandet var kort, men det är ändå fruktansvärt för alla inblandade och då speciellt Elise som ju lagt all sin tid och kärlek på Gandalf. Men vi var alla tagna igår, inte minst Szum som var lite upprörd efteråt, och jag bröt ihop i morse efter att ha varit och släppt ut hästarna. Det blev plötsligt väldigt tomt! Tänk att tre fina hästar har fått lämna Brännan sen september! Nu måste det vara nog och vända!
 
Snöade inte så mycket på första ridpasset.
 
Lite mer snö när jag red Lilla Grå!
 
Och så en bild som jag har snott från Elise. Den är tagen i helgen på busgrabbarna i hagen!
 
 

RSS 2.0