Vinterdag!

Fin vinterdag, sol och minusgrader!
 
Jag smög igång dagen med att jobba Szum i töm. Jobbade mycket med att få honom att korta upp sig, komma upp i formen och sätta i hop sig. Fortsatte sedan med att rida Samar, i dag provade jag lite enkelt sidvärtsjobb i skritt och volter och bågar. Traven jobbade jag på raka spår för där räcker inte bjudningen riktigt till ännu för något mer avancerat arbete, men det går åt rätt håll!
 
Tömkörde Pavel runt på gården lite, en sväng ner på vägen och lite miljöträning med soptunnan... Sen red jag ut med Tant och Chokladen som handhäst. Vi skrittade en liten runda, det gick jättebra, men Chokladen blev väldigt trött och då utåtagerande och lätt hysterisk att sadla av... Själva turen däremot gick bra, Chokladen vill helst vara först så Tant fick säga till henne flera gånger, men det är bra att hon är på hugget!
 
Sen lade jag lite tid på bokföringen, ska göra ett ordentligt ryck nu och försöka bli klar med 2016 denna vecka. Får se hur det går! Efter det paus och makaronpudding till middag.
 
Kvällspasset började med Lilla grå. Hon började lite tveksamt men det släppte och hon bjöd på bästa ridkänslan någonsin på henne! Och inte bara för en kort stund, utan flera varv åt båda håll, så jag tror att det börjar släppa nu! Red sedan Clarinett, vi fortsatte träna på galopp över bom och hinder på stor volt. Clarinett var inte alls med på noterna i dag och jag fick jobba på, men när hon går bra då känns det verkligen som att jag skulle kunna styra på vilket hinder som helst! I dag fungerade det inte alls i vänster varv, när hon hade rivit hindret tre gånger i rad så kände jag mig tvungen att ändra något. Så jag gjorde om det från kryss till lågt räcke, kryss är inte alltid så lätt för unghästarna då det kan vara svårt att taxera och om de inte hoppar på mitten blir det högt, och bytte varv. I höger varv det det klockrent och det kändes superbra. Men tillbaka i vänster varv så snubblade hon igenom hindret ordentligt... Då flyttade jag hindret lite så det skulle bli längre väg, och sedan fungerade det, först ett jättesprång men sen jättefina språng och bra känsla. Vet inte om det blev för svår väg i vänster eller om hon behövde den där snubblingen genom hindret för att skärpa till sig! Vi får fortsätta träna på det!
 
Sol och utsikt från Samar!
 
Lilla grå var dyr i kväll!

Living my dream!

Jag lever verkligen min dröm! Jag gör precis det jag vill göra och det jag drömde om som liten. Det är så lätt att glömma det när det är kämpigt och slitigt, när det är mycket hästar, lite pengar och mycket jobb. Men jag har sedan jag var liten drömt om att driva hästföretag och ha egen gård, och mina gamla skrivböcker är fulla av planerade ridskolor och ritade anläggningar!
 
Såklart är det tufft i bland, eller ganska ofta, och det måste det få vara. Man får självklart vara trött och less i bland, vi är bara människor, men det gäller att komma ihåg att se varför man gör detta. När jag tycker det känns mycket att rida och jobba sju hästar på en dag så brukar jag tänka på alla småtjejer som skulle kunna göra vad som helst för att få rida, och här gnäller jag...
 
I bland kan man behöva en ögonöppnare för att förstå hur bra man har det och hur lyckligt lottad man är. Jag fick en sån i dag, en mycket tragisk sådan. Fått besked om att Lilla grås förra ägare avlidit i en ridolycka. Jag kände inte henne, hade lite kontakt innan köpet och träffade henne hastigt på en fest i somras, men min bästa vän är väldigt nära vän med henne så det känns ändå nära. Så tragiskt att en människa mitt i livet så hastigt rycks bort, medan hon gör något som ska vara roligt, det är ofattbart. Hon föll av under en hoppträning, ingen galen häst eller skyhögt hinder, det blev bara tokigt och hon föll av, och landade så olyckligt att hennes liv inte gick att rädda! Tänker på hennes man och son, på stallkompisarna och på den stackars tränaren som hade träningen, och som gjorde första hjälpen. Min vän Stinas kommentar igår var, "Vi måste fortsätta köpa hästar som vi inte har råd med, för vi kanske aldrig kommer dit att vi har råd?" Så alla, vänta inte med att göra det du vill, bara gör det. Lev livet som du vill ha det, för vi vet aldrig hur långt det är!
 
Så jag kommer fortsätta kämpa på. Jag kommer fortsätta göra det jag vill även om det inte alltid är lätt, även om det inte är perfekt, även om inte jag är perfekt, men jag gör det jag vill. Så i morgon rider jag för alla som inte kan och inte får rida. Och jag går ut och pussar på mina hästar åt alla som inte har några hästar att pussa på! Var rädda om varandra!
 
 

Inkörningsövningar!

Måndag och Icajobb! På kvällen jobbade jag Pavel. Först tömkörde jag lite, bland annat trav på volt så att han skulle få prova på hur lokselen kändes och lät i trav, och sen grejade vi lite med svängeln. I dag drog jag den samtidigt som jag tömkörde honom. Då kan jag släppa om han skulle bli alltför rädd och ljudet kommer lite längre i från honom, en bra tillvänjning. Jag vill ta det försiktigt med honom och verkligen steg för steg, han behöver det, men det går åt rätt håll i alla fall! Men hade någon sett oss hade de nog trott jag var knäpp, vem av oss är det som ska bli inkörd egentligen?
 
 

Söndagsstök!

4 hästar arbetade och jobbat 5, 5 timme på Ica, inte så illa för en söndag! Men nu är jag helt slut!
 
I morse red jag Samar innan jobbet. Longerade lite först för att stämma av lite och red sen. Traven fungerade bättre i dag och jag kunde styra lite även i traven. Fortfarande ridning på väldigt basicnivå men stor skillnad sen förra söndagen när vi knappt kunde skritta runt pallen!
 
Efter jobbet så åt jag först middag och tittade lite på världscupshoppningen, igår blev jag alldeles svimfärdig när jag skulle rida Szum så i dag tänkte jag grunda lite bättre! Sen jobbade jag tre hästar i töm!
 
Först Chokladen som ju förra gången började förstå vad det går ut på, i dag var hon full av självförtroende och gick med bra bjudning, styrning och broms fungerade också utmärkt. Eftersom det gick så bra så fick hon även jobba lite i trav på volt, det gick också super och hon får en guldstjärna i dag! Fortsatte med Clarinett, med henne låg fokus på galoppen! Jobbade mycket med att få henne till arbete i galoppen och många fattningar, lite jobbigt var det nog och två gånger blev hon så upprörd att hon kickade så tömmen hamnade mellan bakbenen! Men så fin däremellan!
 
Pavel var sist ut och han fick gå med lokselen. Först tömkörde jag en massa gånger över en bom som jag slog i eller rörde på när jag klev över. När det var ofarligt så lekte vi lite med svängeln, jag grejade med den på olika sätt och sen satte jag fast den på en sida och lyfte själva svängeln och tömkötde så. Självklart på båda sidor, vi får greja lite till men snart drar han nog den!
 
Sen var all energi slut och jag får vara glad att 8tog mig till sängen! God natt!

Ändrade planer!

Jag tror att det går troll i mina dressyrträningar den här vintern, flera har jag fått avstå pga väder och väglag, och även kvällens blev inställd men då för stt tränaren var utan röst, lite opraktiskt!
 
Men i morse visste inte jag det så jag klev upp tidigt för att kunna tömköra Samar innan jobbet. Det är inte ovanligt att jag jobbar någon häst innan jobbet men det är vanligen på fredagar och söndagar när jag börjar senare, men nu ville jag gärna jobba Samar igen efter gårdagens pass och eftersom jag skulle i väg på kvällen så fick det bli ett tidigt pass. Han fick jobba mycket med traven och med att skjuta på med bakbenen och trava genom kroppen, jobbade även över bommar! Bommar är bra när man vill reglera steglängden, som här när jag vill att han ska ta längre steg.
 
På väg till jobbet fick jag besked att träningen var inställd så efter jobbet blev det lite annat än tänkt. Jag red i stället Szum och Lilla grå, snacka om att det är storleks skillnad på dom! Szum är stor åt alla håll, 174 cm i manken och 165 i täcken medan Lilla grå är liten, 156 cm i manke, smal mellan frambenen och har ponnystorlek på skydd och annat. Det blir en viss kontrast mellan dom! Szum var laddad när jag longerade men när jag började rida var han lite istadig, egentligen är det inte så konstigt för jag tror ju att mycket av istadigheten är spänningar, men det släppte och han blev väldigt fin. Lilla grå var också fin på slutet, tror det börjar släppa lite där med!
 
Nu har jag även hunnit äta middag, kycklingfile och strips, och bokfört lite. Nisse kom precis hem så nu blir det nog att sova, och ladda för i morgon med mer hästar och mer Icajobb!
 
Lilla grå i kväll!

Vårvintersol!

Otroligt fint väder idag, i alla fall om det hade varit mars... Tycker att det är bakvänt väder!
 
Jag började med att tömköra Pavel och Samar innan jobbet. Pavel tömkörde jag först runt gården och ner till vägen med grimskaften, de rasslade fint i snön. Sen fick han börja skifta bekantskap med svängeln, en brädbit som sitter fast i två rep med kedjor. I dag har jag stått bakom och släppt ner svängeln, stått framför och rasslat med kedjorna, lagt repen mot benen mm men inte satt fast den än, men det kommer!
 
Sen jobbade jag Samar i töm på banan, mycket fokus på att få tryck i traven och att han ska skjuta på med bakbenen.  Han släppte lite och blev då riktigt fin, tror minsann att det gömmer sig en fin ridhäst i honom!
 
På kvällen efter jobbet så red jag Clarinett på banan, ville känna lite på henne innan morgondagens dressyrträning. Det kändes okej, Clarinett ger alltid en fin ridkänsla men höger galoppen var sådär i dag, jag fick verkligen jobba i den! Blir nog bra med lite hjälp i morgon!
 
Samar och solen efter tömkörningen i morse!

Civilklädd!

I dag har det inte blivit så mycket gjort med hästarna, i stället annat som också måste göras, livet är ju inte bara hästar, men nästan.... Vädret är i alla fall helt upp och ner! 8 plusgrader och regn i januari, som vilken juni dag som helst! Sjukt! Som tur är var det vädret i Sollefteå, jag har, som genom ett under, fortfarande  (peppar, peppar) mer snö än is hemma. Men frågan är bara hur länge...
 
Jag började dagen med häst i alla fall. Red först Szum, vi red ute i en av hagarna, det är egentligen lite för mycket skare för att rida i otrampad snö nu men tack vare plusgraderna så funkade det. Vi jobbade traven i dag, jättebra jobb för Szum. Sen tömkörde jag Pavel, med lokselen och grimskaften hängandes. Vi gick runt gården, ner till vägen och upp till banan för att hämta lite kvarglömda grejer där. Vi jobbade med vändningar och åttor både vid vägen och boxarna, mest för att han inte ska ha så bråttom i svängarna. Avslutade med att jobba Lilla grå i töm ute i snön i sommarhagen, hon var laddad och bockade av sig en sko! Känns som att det gäller att passa på att använda snön nu innan den försvinner!
 
Sen lunch och ombyte till civila kläder, och i väg till tandläkaren. Fortfarande lika hemskt, kommer det inte bli lättare? Lika glad att jag överlever varje gång! Efter tandläkaren så handlade jag foder till hästarna och mat till oss. Hemma igen så blev det snabb middag och sedan i väg på möte angående fiber! Det låter, helt otroligt, som att de tänker gräva fiber ända ut till mig! Om de nu överhuvudtaget gräver någon fiber på den här sidan älven, det är inte helt klart än, men det låter verkligen bra! Jag bor ju ensam ute i skogen med kilometer till närmaste by så det var lite oväntat!
 
Szums långa hals på väg mot stallet efter dagens ridning!
 
Men matte vill du inte ha en puss? Chokladen är en riktig lortgris men är inte riktigt medveten om det...

Discolyse!

Ny dag med full aktivitet hemma!
 
Började med att rida Lilla grå på banan, ryggen kändes bra och det gick också bra att rida. Fortsatte sedan med Szum som var lite butter och sur i början men som blev rätt fin innan jag var klar. Red även Samar! Longerade lite först för att stämma av lite och sen satt jag upp. En helt annan känsla i dag än sist jag red, då inget fungerade och vi typ fastnade i ett hörn, i dag styrde vi runt i skritt och gjorde halter och han var avspänd och positiv. Vi provade lite trav men det fattades lite bjudning så den blev vinglig, vi får jobba vidare med det.
 
Sen kom Linda och vi red ut med Tant och Clarinett. I dag utan dikesdykningar eller incidenter, förutom ett oväntat möte med en lastbil. Vi mötte en sandbil precis vid ett skymt krön, som tur var körde han lugnt och stannade direkt när han såg oss, men Tant är väldigt skeptisk till stillastående fordon och tänkte då inte gå förbi honom. Så Linda fick sitta av och leda förbi, nu gick det ju bra men jag är glad att det var en vettig chafför. Vi mötte honom på hemvägen också men då hann vi in på en avfart. Sen avslutade vi med Chokladen, i dag provade vi att ta av linan och rida lite själv. Det gick sådär, Chokladen ville helst gå till Linda...  
 
Sen middag och i väg på en lektion. Det blev en ganska intressant lektion då de hade problem med någon säkring så lyset slocknade om ojämna mellanrum, jag är glad att vi inte hoppade! På kvällen sedan så gjorde jag varma mackor, och såklart somnade jag i soffan!
 
Linda tog några bilder på mig och Chokladen!
 
Min Chokladbäbis!

Dikesdykning!

Hemmadag i dag, så skönt!
 
Först kom veterinären och vaccinerade Pavel. Sen fixade jag vattnet i vattenkoppen hos stona i nya lösdriften. Jag försökte med det för någon vecka sedan men utan att lyckas, i dag fick jag till det. Förutom att det blir betydligt mindre bärande och stök så kommer jag att spara minst en kvart om dagen! Det är nästan två ridpass i veckan!
 
Sen började jag med hästarna! Först tömkörde jag Samar, började med att jobba med samma som igår, vra skritt, halter och vändningar, och det gick  väldigt bra. Så då fortsatte jag med att jobba honom i trav på volt, här fick jag jobba med att få bra trav på honom där han verkligen tryckte på med bakbenen. Sen red jag Szum, han hade jag inte ens skrittat ett varv med innan han kastade sig i väg för något... Men efter det jobbade vi med massor av övergångar inspirerad av helgens clinic. Han tar tempoväxlingarna bra men att sätta igång i ny gångart är svårare, bara att fortsätta trimma på det.
 
Så kom Linda och vi red ut med Tant och Clarinett. Jag och Clarinett gjorde en en liten dikesdykning, det är ju inte första gången jag lyckas med sånt men i dag var jag lite imponerad över att jag satt kvar! Vi galopperade på en plogad skogsväg, hon fick syn på något och kastade sig åt sidan, ur det ett bocksprång ner i diket och då håller hon ju givetvis på stt gå omkull men kommer upp på benen direkt och vi var då mer eller mindre i en björk! Men vi hittade balansen snabbt och kom upp ur diket och kunde fortsätta galoppera! Hon var väldigt pigg resten av turen! Sen tog vi även Chokladen, jag longerade lite först och sedan satt upp och skrittade lite, Linda hade oss i lina men vi försökte att jag kunde styra och stanna lite uppifrån. Avslutade sedan med att gå ner till vägen i och tillbaka. Sista häst var Lilla grå som fick gå i töm, ryggen kändes mycket bättre i dag så i morgon rider jag nog.
 
Sen fanns det tjockpannkaka som väntade, och på kvällen sen så somnade jag i soffan som vanligt. Dock är jag ganska pigg nu när jag ska sova på riktigt, typiskt!

Marsväder?

I dag har det varit marsväder ute, sol och plusgrader! Och när jag kom hem från jobbet så började det regna och blåsa också, jäkla skitväder! 
 
Jag tömkörde i alla fall Samar, jag vet inte om han är tömkörd eller hur mycket så vi började lite försiktigt, men det gick bra. I dag låg fokus på att få bra bjudning i skritten, och självklart även halter och styrning. Känns som att jag kommer att ha stor nytta av jobbet i töm i arbetet med honom. Sen fick även Pavel jobba lite i töm, mycket travjobb och även över bommar!
 
Samar i kväll!
 
 

Vårvinter???

I dag har det känts som vårvinter ute, i januari! Vintern är upp och ner!
 
På förmiddagen var jag i väg för några lektioner, och sedan efter lite lunchfika var det äntligen dags att rida! Jag var ridsugen av clinicen redan igår men eftersom jag inte var hemma förrän vid 22 tiden så kändes det inte aktuellt. Nu blev det ju inte så mycket ridning i dag heller...
 
Först ut var Clarinett, när jag hade sadlat och stod i garaget och satte på mig hjälmen så hörde jag hur det rasade snö från taket! Så klart hoppade Clarinett till, inte mycket men tillräckligt för att grimskaftet skulle gå av och sen travade hon runt på gården så fint. Hon fick bra fart på alla andra hästarna och när jag sedan skrittade upp till banan så var det med inslag av skutt, hopp och sidledes trav eftersom det var fullt raci i hagarna! I början var hon lite okoncentrerad men det släppte och hon var väldigt fin! Jag hade mycket tryck i henne, jobbade med många övergångar och tempoväxlingar efter Patrik Kittels råd och nu har verkligen galoppen fallit på plats igen. 
 
Tanken var att rida Lilla grå också men hon var väldigt spänd i ryggen så det fick bli jobb i töm i stället. Hon fick bland annat trava över upphöjda bommar, formen var bra och hon släppte lite i ryggen, blir någon dags jobb i töm nu innan jag rider igen. 
 
Sen var det Samars tur, jag longerade lite först och han var betydligt lugnare i dag än sist. Sen satt jag upp och red, men det gick sådär... Varken gas, styrning eller broms fungerade jättebra och till slut stod vi i ett hörn! Men jag satt av och "red" lite från marken, gick vid sidan och styrde honom och satt sedan upp igen. Då gick det bättre och vi kunde skritta några varv runt pallen åt båda håll och göra halter. Vi får trimma vidare på det, handlar ju om att hitta varann då han är riden lite annorlunda mot mig och dessutom inte riden pålänge, men jag börjar nog med det i töm. Avslutade sedan med att tömköra Chokladen, började lite tveksamt och styrningen fungerade inte alls! Men så helt plötsligt föll poletten på plats och hon förstod vad jag ville! Då kunde jag styra, byta varv och även styra över en bom! Är så roligt med unghästar för man ser verkligen när poletten trillar ner!
 
Så hann jag se lite av världscupshoppningen och sen middag. På kvällen följde Nisse med mig och hjälpte mig att passa in selen på Pavel. Jag tömkörde lite utanför boxarna och på gården för att se om han reagerade något på svanskappan, som inte gick att spänna sist, men det gjorde han inte. Däremot var det lite spännande i mörkret, med min bil parekerad på nytt ställe och med Nisse där så han var lite småuppspelt.
 
Nu är jag trött, så duschen och sängen väntar, Ica i morgon igen!
 
Clarinett i dag!
 
Samar efter ridningen!
 
Och Chokladen, numera styrbar!

Dressage tour!

Här kommer ett litet sammandrag och reflektioner från gårdagens clinic med Patrik Kittel!
 
På förmiddagen var det föreläsningar om innovationer i ridsporten och ledarskap, ridlärare, tränare och domare var inbjudna! Intressant, och med mycket funderingar om träningar och tävlingar på distans med hjälp av internet. 
 
Eftermiddagen spenderades på Hippologum där Patrik Kittel höll clinic, det var tre grupper med två-tre ekipage per grupp. Ekipagen red på LA nivå till Grand Prix men fokus låg på grunderna. Detvar interaktivt så publiken kunde ställa frågor via mobilen som Patrik sedan svarade på mellan grupperna.
 
Det första Patrik säger är samma som jag pratar om på alla ridteoripass som jag har på mina läger! Tryck på din arm, om du trycker hela tiden så slutar du tänka på det och måste trycka hårdare och hårdare... Patrik poängterar flera gånger att han vill ha känsliga och reaktionssnabba hästar som hela tiden lyssnar efter signaler från ryttaren. För att uppnå detta krävs det att ryttarma rider med lätta hjälper, inte driver i onödan och inte klämmer, och att det hela tiden händer saker, ridningen får inte bli monotom. 
 
Patrik förodar många övergångar, och tempoväxlingar, det ska hela tiden hända något. Inte en övergång, eller tempoväxling, i kvarten utan snarare en var 30-40e sekund! Det här är intressant för just detta med övergångar var ju precis vad Maria Gretzer tjatade om på sin clinic i november! Om två av Sveriges bästa ryttare, och tränare, i olika discipliner verkligen trycker på övergångar så måste det ju ligga något i det! Vi fick se vilket skillnad det blev på hästarna efter de gjort ett gäng övergångar, mycket mera tryck och uttryck hos hästarna!
 
Att vara noggrann med linjerna var en annan sak som han jobbade med. Innan de fick börja med byten på diagonalen så fick de först rida diagonalerna i trav och galopp med fokus på vägen, sedan ett byte och fortfarande fokus på linjen och vägen, och då blev bytet rakt också. Sedan var det inga problem att göra serier med raka byten för det ekipaget som kommit så långt. Att rida från punt till punkt är verkligen grunden för rakriktning!
 
Några andra saker att ta med sig: 
-Våga prova! Våga testa nya saker, andra vägar och andra tankar. Vad är det värsta som kan hända om det inte fungerar? Fungerar det inte, gör något annat i stället!
-Vi är inte perfekta hela tiden så det ör ingen mening att vi har den illusionen.
-Böj inte för mycket i halsarna, vanligt fel och problem som ofta syns i tex öppna.
-Sluta passet med något hästen är bra på så ni får ett positivt avslut!
-Rid lika mycket i båda varv, högerhänta ryttare rider oftast mer i höger varv och Patrik som tydligen är vänsterhänt fick passa sig så han inte red mer i vänster varv.
 
Patrik tror på att alla kan rida Grand Prix! Känslan man fick av clinicen är faktiskt lite den, att ridningen inte behöver vara komplicerad eller svår. Han får ryttarna att rida enklare och hästarna går bättre! Och med enklare så tänker jag på mindre hjälper och på lättare övningsr men med högre krav!
 
 
 

Umeåtripp!

Oj vilken lång dag det  blev i dag! 
 
Igår var det fullt ös på jobbet! På kvällen red jag Szum och sen longerade jag Samar, det gäller ju att hitta ett samarbete och samspel. 
 
I morse var jag uppe tidigt och fixade hästarna för att sedan åka till Umeå och ridlärarkurs! I Ö-vik träffade jag en annan tjej som jag samåkte med, trevligt med sällskap och surrande. På förmiddagen var det föreläsningar om innovationer i ridsporten och ledarskap, på eftermiddagen tittade på clinic med Patrik Kittel. Jättebra och intressant! Återkommer med referat om det! 
 
När vi kom tillbaka till Ö-vik så hade jag fått mitt livs första p-bot... Inte så roligt men med tanke på att jag haft bil i mer än 19 år så känns det som jag får leva med det. Nu är jag helt slut! Nya tag i morgon!
 
 

Utrustningsprovning!

Plusgrader, blåst och stundtals lite regn, vad är det för vinterväder? Jag har ju varit på Ica så jag har sluppit vara ute, men det är INTE roligt! 
 
När jag kom hem från jobbet så tog jag det lugnt ett tag så blåsten fick lugna sig men jag bestämde mig ändå för att inte rida utan i stället prova lite utrustning! Först Pavel som fick prova en loksele som jag lånat av Nisse. Nu var svanskappan lite kort men annars ska den nog fungera.  Även om inte svanskappan gick att spänna så fick Pavel gå lite med den och träna lite med "skaklarna", alltså mina gamla åror! Vi backade in mellan dom, petade på benen och lät en släpa lite bakom honom när han gick. Det sista tyckte han var lite konstigt men han var inte speciellt spänd.
 
Sen var det Samars tur,  vi måste ju lära känna varandra lite och i kväll började vi med att borsta och prova sadlar. Jag provade fem sadlar men jag tror att det får bli Tants sadel till en början i alla fall. Den sadeln, en Ordo Equester Roma, har jag verkligen haft nytta av! Dels ligger den bra på väldigt många hästar, och dels är den välbalanserad och sätter ryttaten i en bra position. Enda nackdelen är att det oftast är Tant som går ut med hästarna som kommer hit och med unghästarna så hon får ju nästan aldrig ha sin egen sadel! Just nu har jag den sadeln förutom på Tant även på Lilla grå, Samar och så funderar jag på att prova den på Chokladen! Bra sadel i alla fall! Även Samar fick jobba lite utanför boxarna, jag checkade av lite start och stopp, testade lite uppsittningsövningar och hängde lite på honom. Det blir nog bra det här!
 
Pavel provar loksele!
 
Samar spanar på grejerna!

Onsdag och ny häst!

Full fart i dag med, känns bra med tanke på att det gick på halvfart mest hela hösten. Men jag är lite orolig att förkylningen är på väg tillbaka, snorig och lite halsont igen, men det försöker jag ignorera!
 
Började med att rida Szum, jobbade mycket med tempoväxlingar och med att hitta fler växlar på honom. Fortsatte med Pavel, som i dag fick träna på att backa in mellan "skaklar" (använde gamla åror i stället för skaklar), att få dom på benen, nersläppta mm Gick bra så sedan fick han i stället jobba lite i trav i snön.
 
Sen kom det en ny häst! Samar är en arab som ska ridas igång. Han är inte riden på ett par år på grund av olika anledningar, däremot är han jobbad från marken så det är bara att komma igång med honom! 
 
När de hade åkt så red jag Clarinett, vi skrittade ut i skogen ovanför gården och sedan började vi rida upp den slinga som jag brukar trampa upp i en av sommarhagarna. Tanken är att det ska vara så mycket snö att det blir jobbigt att komma utanför det upptrampade spåret, perfekt för busiga hästar, men ännu fattas det lite snö för det. När vi var klara så kom Linda och vi red ut med Tant och Lilla grå. Vi red samma väg som sist, just nu är det jättemånga timmerbilar som kör så det är lite begränsat vart jag vill rida. Vi klarade oss utan att träffa på någon sån i dag i alla fall. Avslutade med att ta Chokladen, hon fick ett tokryck i linan och bockade massor men lugnade sig så jag kunde rida. Linda ledde mig runt något varv på banan och sedan ner till stallet. Clarinett tyckte nog att tillställningen var för tråkig för hon drog förbi i galopp i sin hage precis bredvid banan, tur Chokladen är cool!
 
Sen städade jag och gjorde pannkakor till middag innan jag åkte i väg för en lektion. Nu i kväll har jag bokfört lite och nu är det dags att sova, Ica i morgon igen!
 
Solen tittade fram när jag red Szum i morse!
 
Samar i hagen!

Tisdag!

Efter en lugn morgon så blev det full fart resten av dagen! Igår var det rätt kallt igen så jag fakturerade och städade efter jobbet.
 
Började med att rida Lilla grå på banan, hon var lite ofokuserad i dag men inga dumheter. Sedan tömkörde jag Pavel, vi tränade på att rygga in mellan två grimskaft på marken innan jag kopplade på dom i gjorden och körde runt på gården. 
 
Dagens roligaste grej var att skritta ut Tant med Chokladen som handhäst! Precis när vi skulle i väg var det lite rörigt men bara vi kom igång så gick det jättebra! När vi kom tillbaka så satt jag upp och av några gånger på Chokladen. Efter det så kom Nisse och körde balar och sedan tog jag middagspaus!
 
På kvällen sedan så jobbade jag Szum i töm och red Clarinett. Clarinett fick galoppera över bom på volt och sen över ett litet kryss, vi fick jobba ordentligt båda två och vi var även svettiga båda. Men ett av sprången var riktigt bra, nästan som Peder och All in, fast med 30 cms hinder!
 
En hel del bilder har jag fotat i dag i alla fall!
Lilla grå efter ridningen!
 
Bilder från turen med Tant och Chokladen! Det är inte helt enkelt att fota och hålla reda på två hästar!
 
Lemonaden i hagen, tyvärr gömmer sig Dajmen bakom. Hon är fin min lilla fröken!

Jerringpriset!

Igår vann Peder Fredricsson Jerringpriset, stort grattis till honom och stort grattistill ridsporten! Tyvärr så har det blivit en bitter efterton då det både bland kommentarer på sociala medier,  i krönikor och intervjuer framkommit en del kritik mot ridsporten. Det anses att ridsporten har mobiliserat sig, att man inte borde få räkna unga tjejers röster, att det inte är någon riktig sport  och att hästen gör jobbet. Alltså egentligen samma saker som när Rolf-Göran vann Jerringpriset för några år sedan.
 
Nu har inte ridsportförbundet haft någon röstningskampanj, till skillnad från vissa andra idrotter, utan alla ridsportintresserade blev väl så glada när ridsporten äntligen fick en chans att vara med så vi gick man ur huse för att rösta. Eller så hade journalisterna och resten av sportsverige ingen koll på hur stor ridsporten är. Hur som helst så smakar det bitterhet tycker jag och inser att fler behöver rida! För i ridsporten lär vi oss ödmjukhet och att en prestation inte behöver vara att hoppa högst eller vara snabbast, och sportmanship, detta verkar saknas hos många som kommenterar i dag. 
 
Jag lägger ingen värdering i om Peder var mest värd att vinna, han vann oavsett, men jag är förvånad över att det ska vara så svårt att förstå våran sport? Eller att försöka sätta sig in i det, som sportjournalist borde det väl vara ett krav? 
 
 
 
 
Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i att få 550 kg muskler, energi och egen vilja att göra exakt det man vill i exakt rätt ögonblick? Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i att inte bara träna upp sig själv utan även sin häst att vara på topp i precis rätt tid? Hur kan det vara så svårt att förstå storheten i en sport som kräver så mycket arbete, tid och engagemang utöver själva sportutförandet  (ridningen)? Hur kan det vara så svårt att förstå prestationen i en sport som engagerar såmånga människor i alla åldrar och alla dagar? Och hur kan det vara så svårt acceptera storheten i en sport som kräver både känsla, fysisk träning och mental styrka, som ger utövarna ödmjukhet och som handlar så mycket om kärleken till ett djur?
 
 

Jo-jo temperatur!

Termometern går verkligen som en jo-jo nu! Igår morse var det -16 grader, sedan höll det sig runt 12 grader mest hela dagen och kvällen, men innan jag gick och la mig så var det helt plötsligt bara 1 minusgrad! Och i morse -9 igen, men väldigt soligt och fint nu! Svårt att klä sig bara när det växlar!
 
Innan jobbet igår så tömkörde jag Pavel, som jag skrev häromdagen så har vi ändrat planen lite med honom. Vi lägger inridningen lite på paus och satsar i stället på att köra in honom! Han verkar ju gilla tömkörningen betydligt bättre och det är ju jättebra att få honom inkörd! Så nu övergår jag till att förbereda honom för det, så igår satte jag fast grimskaft i tömkörningsgjorden och så gick han släpa på dom. Vi har gjort det vid något tillfälle tidigare, och det gick lika bra nu!
 
Efter jobbet så kom Malin och vi red ut i mörkret med Clarinett och Tant. Sen var jag tokslut och somnade på soffan.... Nu ny dag och på Ica igen!
 
Pavel på banan med grimskaft hängandes i gjorden!

Älgarmas E4an!

Icadag i dag men gjorde ett ryck på kvällen efter jobbet och jobbade lite hästar! Red Szum, jobbade Lilla Grå i töm och tog upp Lemonaden på banan för första gången. Det blev ganska livligt! Hon började med att hoppa in på banan över den lilla pöogkanten, sen tvärstopp för att titta pä allt innan stona började busa i sin hage och fick fart på henne! Sen for hon runt som en tok, skuttade och hoppade, och det blev ett bra första försök till longering, och sen lugnade hon sig rätt snabbt!
 
Nu är även Nisses hästar inne och jag har gjort varm choklad med mintu, är rätt trött så det blir nog sängen nu!
 
Från dagens ridning med Szum!
 
Det är återigen mycket älg hos mig, så här ser vägen ut nedanför mig! Älgarmas E4an?
 
Ni kommer väl i håg förra året när det var en madsa älg överallt? Den här bilden togs i början av mars, nedanför mina boxar under tiden jag ledde ut hästarna...
 

Icahelg!

Då var det dags för jobbhelg igen!
 
Igår skrittade jag ut en sväng med Clarinett innan jobbet. Vi tittade på älgspår, eller rättare sagt så tittade jag på älgspår, och trampade upp slingan som jag brukar rida med unghästarna. 
 
Efter jobbet så tog jag först och jobbade lite med Lemonaden. Borstade, lyfte ben, la på schabrak och provade sadel, allt utan problem. Lemonaden gillar att bli borstad, till skillnad från sin storasyster och mor, och tycker mest att det är mysigt , speciellt i ansiktet. Sen jobbade vi med start, stopp och backning utanför boxarna, gick mycket bättre nu när jag bara hade grimma, troligen blev kapsonen lite för skarp. 
 
Sen gjorde jag ett enkelt uppsittningsjobb med Pavel, satt upp och av, samt stod i stigbygeln runt pallen men bara lätt jobb för honom.  Vi har en ny plan för honom nu, som känns roligt och spännande, mer om det kommer!
 
Dajmen är så misstänksam, det var ju även Chokladen som liten, och vill mest hoppa in i ett hörn när jag kommer in i boxen, hon tycker att jag kan hålla mig till att klia rumpan och låta resten av henne vara. När hon är fångad och sitter fast är hon helt lugn. Men det blir ett problem när jag ska leda in och ut henne, och här där hon inte har några andra föl att stötta upp sig mot. Så nu har jag bestämt mig för att försöka ändra på detta, vet inte alls om det är rätt metod men nu får hon äta sitt kraftfoder ur hink, som jag håller i! Dessutom passar jag på att klappa och klia henne samtidigt! Man brukar ju vara lite orolig att fölen ska bli för på men med henne är det nog ingen risk!
 
Nu ny dag på Ica!

Snöfall!

I dag har det snöat hela dagen så nu börjar det bli lite snö! Jag har haft fullt race med hästarna i dag, och är väldigt tacksam för snön som verkligen gör ridningen roligare!
 
Jag började med att longera Pavel ute i snön i en av sommarhagarna, sen gjorde jag även uppsittnngsövningarna där. Det gick då väldigt bra ända tills jag bestämde mig för att rida en lite längre bit, och då kom ett sånt fär tokryck igen, jag som trodde att han hade slutat med det... Hur som helst gick det bra, jag upplever inte att han får panik på samma sätt längre och jag kunde sitta upp efteråt utan att han var spänd. Kändes som det mest råkade bli i dag men jag måste få honom att lyssna på mig, även när det blir grejer, det gör han ju så bra i töm! Nya tag i helgen!
 
Sen red jag Szum på banan, har inte suttit på honom sen nyår men han kändes bra. Så pass bra att jag bestämde mig för att prova galoppen, vi har väl inte galopperat sen vilan i november... Galoppen gick väl sådär, det blev mest bocksprång, men han blev inte spänd eller explosiv och det är jag rätt nöjd med. Fortsatte sedan med Clarinett, hon fick trava över upphöjda bommar och så jobbade vi galoppen massor.
 
Lagomt tills vi var klara så kom Linda och vi red ut med Tant och Lilla grå. Gick väldigt bra i dag med, en annan sväng men med snöpulsning i dag också. Lilla grå var ovanligt pigg och jag tror att det börjar lossna lite för henne! Sen tog vi Chokladen, som fick ett tokryck när jag gjorde i ordning henne och ryckte loss uppbindningen. Som tur är så skötte hon sig när vi jobbade, först longering och sedan hänga, sitta upp några gånger och så även skritta. Vi gick något varv på banan och hon är så cool.
 
Sen avslutade jag med att sätta på kapsonen på Lemonaden och jobba henne med lite start och stopp utanför boxarna. Hon var lite lätt frustrerad över  detta men det blir nog bra bara vi får jobba lite. När jag var klar i stallet så hade Nisse köpt med sig mat till mig när han var och åt lunch så det var lättlagat i dag. 
 
Nu i kväll hjälpte Nisse mig att laga uppbindningen och med att binda upp Dajmen och göra lite ledövningar med henne, så i dag har nästan alla hästar fått jobba! 
 
Från turen med Lilla grå, Linda och Tant framför!
 
Linda och Chokladen myser efter dagens jobb!
 
Hon är ganska fin min prinsessa!

Snöyra!

På förmiddagen var det plusgrader, blåst och lite regn, men som tur var så växlade det om till toksnö i stället!
 
Jag började med att jobba Szum i töm i en av sommarhagarna, och sedan även Pavel i töm men på banan. Vi jobbade över bommar, i höstas var han väldigt skeptisk till bommarna och ville jelst hoppa över dom eller dra i väg. Nu har jag inte haft några bommar framme på ett par månader, så jag blev lite förvånad att han var helt avspänd med dom nu. Jag började med att tömköra i åttor över en bom i skritt och sedan på volt över den i trav, fortsatte med att styra mellan och runt den höga travbomsserien sedan igår och avslutade med att köra över den i både skritt och trav!!! 
 
Sedan borstade jag Lemonaden och redde ut manen på henne, nu är det väldigt länge sedan vi gjorde något sånt pyssel sist men hon stod som ett ljus. Passade då på att lägga på ett schabrak på henne också. Hon är verkligen cool! Sen tog jag lunchpaus!
 
Hann greja lite med Dajmen innan Linda kom och vi red ut med Tant och Lilla grå! Det var ju evigheter sedan jag red ut Lilla grå sist, och hon är ju endast riden ett par gånger sista veckorna, dessutom snö och blåst plus att det börjarde mörkna, dvs inte bästa förutsättningarna. Men vi skrittade ut i skogen ovanför gården, det var ganska tungt i snön men perfekt jobb för Lilla grå! Sen avslutade vi med att jobba Chokladen, longerade lite, hängde och satt på henne. Dessutom gick vi några meter uppsuttet! 
 
Så efter en snabb middag så åkte jag i väg för lektioner på kvällen, snöigt men lätt värt det! Nu är det nog dags att sova!
 
Lemonaden med schabrak!

Avvänjning!

Jag har gruvat mig lite för att dela på Räkan och Dajmen, men det är ju dags och i dag har jag tagit tag i det. Dajmen är ju över åtta månader och behöver verkligen lite hantering, och Räkan behöver gå upp lite mer i vikt inför nästa fölning. Med de tidigare fölungarna har det ju gått smidigt då de har bott hos Nisse och jag bara har tagit hem Räkan, väldigt lugnt och smidigt, och ungarna har haft sina kompisar kvar och använt deras mammor som extramamma. Men i år står de hemma och det blir nya rutiner. 
 
Så i morse tog jag in Räkan, Dajmen och Lemonaden så de fick stå i boxarna och äta medan jag åkte till tandläkaren, vilket fortfarande inte är roligt. När jag kom hem igen så släppte jag ut Räkan i den nya lösdriften där hon ska få bo under vintern. Dajmen och Lemonaden får stå inne ett tag och sedan får de under några veckor bo inne nattetid så jag får lite hantering på dom. 
 
Då det var minst sagt livligt och skrikigt i dag, såklart gnäggade både Dajmen och Lemonaden (som tycker att det är minst lika jobbigt som Dajen tycker), och Räkan svarade, så bestämde jag mig för att jobba hästarna i töm i dag. Jag tog fram lite bommar, så de fick trava över upphöjda bommar på volt. Szum, Clarinett och Lilla grå fick jobba. De tyckte nog att det var lite jobbigt med bommarna för de blev trötta.
 
Själv blir jag helt knäckt efter tandläkarbesöken, jag har i kväll varit trött och yr, men det är nog mycket spänningar runt detta. Men Nisse pumpade i kväll upp pilatesbollen som jag köpte förra julen (!!!), så den kunde jag inte låta bli att sitta lite på. Blir nog bra träning!
 
I morgon hoppas jag på att hinna rida en massa, och få igång vattnet i vattenkoppen i den nya lösdriften. Försökte med det i dag men utan att lyckas, men nya tag i morgon!
 
Räkan och Chokladen hittade varann!
 
 

Ryttarnas verktygslåda!

Tänkte på detta hur rörelser är som en vertygslåda i hästens utbildning och träning häromdagen när jag hade lektion, och eleverna gjorde riktigt bra framdelsvändningar. Genom att kunna rida olika rörelser så har man många verktyg att använda sig av, både i den dagliga träningen, i de situationer som uppstår, och som en del av hästens utbildning och utveckling. 
 
I den dagliga träningen kan det uppstå situationer där olika rörelser kan vara ett sätt att lösa dem. Till exempel när man rider och känner att hästen svänger ut rumpan eller inte tar lika stöd på båda sidor på bettet, för att försöka lösa det kan man till exempel rida några steg eller metrar i skänkelvikning. Eller om hästen går emot den sidförande skänkeln kanske några framdelsvändningar kan hjälpa, eller så kan en halv långsida med bogen in hjälpa hästen att korta ihop sig. Många gånger är det kanske inte flera varv med repetition av en rörelse som behövs utan bara några steg men i rätt ögonblick. 
 
Men rörelserna är också viktiga i hästens utbildning och utveckling. Dels att använda dom för att stärka upp hästens svagheter och för att bygga upp hästen. Till exempel kan den sneda hästen bli mer rakriktad av jobb med skänkelvikning och annat sidvärtsarbete. För att få hästen att få större register och längre steglängd är såklart tempoväxlingar bra men även skänkelvikning kan hjälpa hästen att få längre steg samtidigt som det stärker upp hästen. 
 
Sen använder man rörelserna för att gå vidare i hästens utbildning, här tycker jag att man har stor nytta av dressyrprogrammen. Läs gärna igenom programmen så du har lite koll på vilka rörelser som förekommer på de olika nivåerna och i vilken ordning, det finns en tanke och röd tråd bakom. Så klart är även utbildningsskalan en bra riktlinje och tycker jag ett måste för ryttaren att ha i bakhuvudet. Här kan man till exempel nämna att när man ska börja samla hästen så är skänkelvikning en bra början, sedan skolorna, ryggning och bakdelsvändning. 
 
För att kunna använda rörelserna på detta sätt och verkligen kunna utnyttja de som en vertygslåda så krävs det att man kan dom. Att man vet hur de ska utföras, hur det ska kännas när det är rätt, hur de kan varieras och framförallt varför man gör dom, syftet! Detta tycker jag att man får lära sig så bra på ridskolan, där får man lära sig de olika rörelserna och det finns en röd tråd som följer utbildningsskalan. Om man inte gått på ridskola utan lärt sig rida på annat sätt, till exempel genom privatträning så kanske man inte fått samma grundutbildning i rörelserna utan fokus kan ha varit mer på att träna ponnyn eller kanske på hoppning eller annat, och då kanske man saknar många verktyg i sin låda. Jag ser tyvärr ofta att det saknas kunskaper om de olika dressyrrörelserna, hur de ska ridas och varför, speciellt skolorna (öppna och sluta) som det slarvas mycket med. De används till exempel på framridning på hoppträningar, där ekipagen kanske inte alls är mogna för det och ryttarna inte riktigt vet hur de ska utföras, då är det lätt att det mest blir att hästarna går med böjd hals och syftet med övningen försvinner, men ryttaren kanske tror att han gör rätt då det sällan i det läget finns tid för några större genomgångar. 
 
Jag tror att vi ryttare behöver bli bättre på att läsa in ridteori, så att man i alla fall rent teoretiskt vet vad alla rörelser innebär. Tränarna behöver också bli bättre på att gå igenom rörelserna, att använda rätt rörelser vid rätt tillfälle (till exempel är inte skolorna kanske lämpliga att använda på framridningen eller för yngre ryttare) och att ge rätt feedback till ryttarna vid genomförandet. Om man tävlar dressyr så måste man verkligen lära sig att rida rörelserna korrektför att få bra poäng. Det är ganska självklart att man rar hjälp av en tränare då men en idé är att även ta hjälp av en dressyrdomare, de vet hur domarna tänker och ger betyg, många domare har även träningar så utnyttja detta! Förutom att läsa de traditionella ridläraböckerna kan jag även tipsa om att läsa tr II (tävlingsreglementet), som utförligt beskriver de olika rörelserna.
 
Så nu är det bara att fylla på verktygslådan!
 
 
 
 

Lektionsdag!

I dag har jag ägnat mest hela dagen åt lektioner, eller egentligen har jag ju mest kört bil... 
 
På förmiddagen var jag i Liden och hade ett par lektioner på olika ställen. Sen hem och gjorde i ordning Pavel, men precis när jag skulle tränsa så kom Nisse för att köra höbalar så det blev en liten paus för att hjälpa honom. Det är också nyttig träning att kunna vänta, men det är Pavel bra på -betydligt värre med Chokladen! Sen jobbade jag honom med lite uppsittningsövningar, innan fika och sedan i väg för lektion hos Nylands Hästsportlag. De fick bland annat göra framdelsvändningar, något jag fick inspiration till när jag läste referatet från Kyras clinic på Flyinge häromdagen. Framdelsvändningar är en bra övnong som tyvärr lite glämts bort sedan den försvann ur dressyrprogrammen.
 
Så mycket mer blev det inte gjort i dag. Det har inte heller blivit så mycket fotat i helgen, bara den här bilden på en av Nisses hästar, Hampus som är en ardennerhingst som är inlånad för avel.
 

Perfekt vinterväder!

Äntligen lite härligt ridväder! Bara runt -8 grader i dag och sol, perfekt!
 
Började med att tömköra Pavel, vi började i en av sommarhagarna och sedan körde vi ner på vägen och runt gården lite. Först var han okoncentrerad och lyssnade inte men det släppte rätt snabbt och då är han väldigt lyhörd i stället. När han blir spänd så kör han sitt eget race, det gäller att jag får honom att lita på mig och lyssna även när det händer saker, men det har blivit väldigt mycket bättre för nu jar jag ju i alla fall kontakt med honom. 
 
Sen red jag Lilla grå på banan, longerade först och sedan ett lättare pass. Inte samma fantastiska känsla som sist men helt okej pass. Nu vill jag verkligen komma igång ordentligt med henne! Sen fick Szum gå galoppprogrammet i lina innan Malin kom och vi red ut med Clarinett och Tant. Vi red en oplogad skogsväg som var perfekt att rida på, och perfekt för lite galopp! 
 
Så fick Malin även hjälpa mig med Chokladen, självklart hade alla hästar race i hagarna precis när jag tog upp henne på banan så hon sprang med svansen rakt ut när jag longerade! Sen hängde jag på henne och satt även upp! Så nu har jag suttit på min egna första uppfödning! Vi gick inget uppsuttet i dag men å andra sidan klev jag upp tre-fyra gånger! 
 
Sen bjöd vi Malin på fika, äppelpaj och vaniljsås. När Malin åkte hem så mockade jag lite i Nisses stall medan han skjutsade grannen som skulle på party. Lagom tills Nisse var hemma igen så hade jag maten klar så det blev tacos och Gladiatorerna! Nu är hästarna nattade och jag har även hunnit äta glass och lite Baileys, så nu får det vara nog för i dag!

Trettondagen!

-26 i morse och min bil startade inte! Börjar bli dags att laga den där trasiga motorvärmaren! Som tur var kunde jag ha Nisses bil i dag. Jag har jobbat några timmar och när jag kom hem var det fortfarande kallt men på kvällen efter lite middag, eldning och vila så var det bara -16. Helt okej temperatur för att jobba Pavel och Clarinett i töm, när jag var klar så var det ännu varmare, -12, och riktigt skönt ute! Nu hoppas jag på bra ridvöder i morgon! 

Rysskylan!

Så var Rysskylan här eller vad de nu kallade köldknäppen i tidningarna.  I morse -29 och nu i kväll -26. Som ni förstår har jag inte gjort mycket med hästarna i dag, bara vattnat och matat och sånt, jar ju varit på Ica också. Jag är mest glad över att bilen startar, vilket man inte alls ska ta för givet. Kylan ska vara kortvarig och förhoppningsvis kan jag rida lite i morgon igen!

Kung Bore!

Nu är vintern här på riktigt! På förmiddagen snö och blåst, sen klarnade det upp och nu är det -21 grader...
 
Jag var i stallet på förmiddagen, jobbade Szum och Lilla grå i töm och skrittade ut Clarinett i skogen ovanför gården. Vi pulsade upp stigen där, det gäller ju att rida upp alla stigar och vägar nu innan det blir för mycket snö. Vi såg i alla fall ut som två snögubbar när vi kom tillbaka!
 
Sen var jag till tandläkaren, nu har de gjort en riktig undersökning och nu finns det en plan på vad som ska göras. Jag får lite lätt panik över att behöva gå dit ganska många gånger nu men det är bara att göra. Ett besök på Granngården, eftersom sadeltvålen var slut till min stora förtvivlan, och en lektion på väg hem. Jag var helt genomfrusen efter lektionen eftersom temperaturen hade sjunkit och det blåste, tog sedan resten av kvällen att tina! Nu är det bara att hoppas att kylan inte blir så farlig och kortvarig!
 
Clarinetten efter våran snötur!

Nu kommer snön!

Nu äntligen kommer snön och vintern! Lite kyligt i morse men sen mildare framåt dagen och sen började det toksnöa!
 
Jag började med att jobba Szum i töm och sedan Pavel. Pavel tömkörde jag först i en av sommarhagarna och sedan nere vid vägen, där vi hade lite span på ensilagebalarna och lite annat spännande. Red även ut med Tant en liten sväng innan paus och omladdning med fika. 
 
Sen red jag Clarinett på banan, hon hade farit runt som en galning i hagen innan så hon var redan uppvärmd och var riktigt fin direkt. Vi började att prova på lite fattningar från skritt i dag, är ju dags för det nu och vi behöver jobba mycket fattningar för att stärka galoppen. Som avslutning så tömkörde jag Chokladen, var ju i början av november sist men glädjande nog så fungerade styrningen riktigt bra i dag!
 
Resten av kvällen har jag mest slappat, förutom fixat mat och sånt då. I morgon är det dags för tandläkaren igen och jag vill inte det! 
 
Pavel nere vid vägen i dag!
 
Chokladen i mörkret i kväll!

Icadag i dag igen!

Kan man tänka sig att jag varit på Ica i dag med!
 
Efter jobbet så tog jag Lilla grå i töm. Hon var väldigt energisk och bockade som en studsboll! Jag tycker att hon blir väldigt fin när hon är så laddad och framåt, förutom bocksprången då, gäller att hitta den energin i ridningen också och kunna använda den rätt!
 
Sen blev det ägg och räkmacka till kvällsfika så nu är man mätt också!

Nyår!

Så då var det nytt år! Nytt år och nya tag tänker jag!
 
Igår jobbade jag, efter Ica så jobbade jag Pavel lite och sedan blev det god middag med hästfile', potatisgratäng och kantarellsås, sen kladdkaka till efterrätt. Vi var bara hemma och en kompis var hör och åt, jag lyckades hålla mig vaken till tolvslaget och var nöjd med det, som vanligt lugnt med fyrverkerier.
 
Även i dag har jag jobbat, väldigt lugnt där i dag. Innan jobbet så tömkörde jag Pavel, vi jobbade i en av sommarhagarna och gick sedan ut en liten sväng, han hade mycket energi och bus i kroppen i dag.
 
Efter jobbet gjorde jag pizza på gårdagens rester och sedan lastade vi in Clarinett och Chokladen för att åka på löshoppning. De är ju lite yrsliga de två systrarna men det gick ändå bra, förutom en liten incident när vi kom hem igen och Clarinett fastnade i stängslet och rev ner en syor del av tråden... Vi var sammanlagt 6 hästar som löshoppade och det gick bra för alla. För Chokladen handlade det mest om att prova på, hon travade jättefint men var inte så väldigt intresserad av hindren, lite bättre på slutet men vi hoppade bara lågt. Clarinett var taggad och gjorde allt i full speed, hon hann även krypa under banden en gång...
 
Nu är man rätt trött, i morgon väntar mer Ica!
 
Svettig Choklad!

RSS 2.0