Kvällstrött!

Förstår inte riktigt det här med sommartiden, trodde att jag skulle bli pigg på kvällen nu men jag är fortfarande kvällstrött, och morgontrött...
 
I dag har jag varit på Ica. På kvällen körde jag Pavel, precis när vi skulle dra igång så började det toksnöa. Blir alltid skitväder när vi håller på! Vi tränade med svängeln och jag tyckte att han gjorde det bra som höll fokus i dag. För det var fyra hästar som galopperade runt som virvelvindar i hagen bredvid banan, Räkan hade fullt sjå att hålla sig ur vägen, men det bekom inte Pavel.
 
Sedan red jag Szum, han stod emot lite, säkerligen pga underlaget. Han är känslig för när underlaget inte är riktigt bra och det märks direkt i ridningen, men nu borde det bara vara någon vecka till det är bart. I dag joggade vi bara och jag tyckte att han släppte men vi red inte alls på alla växlar i dag. Men som sagt så är det någon vecka nu och sen ska nog underlaget vara bra till oktober i alla fall! I stället blev det lite kontorsjobb och förberedde för de hästar som ska komma och åka i helgen!

Onsdag hela dagen!

Det är verkligen aprilväder nu! Lite kallare i dag, snöväder på dagen och sen sol på kvällen, men omväxling förnöjer! 
 
Jag började dagen med att tömköra Chokladen ut på promenad, första gången hon går i väg lite längre från gården ensam men det gick bra det med. Hon har bra fart när hon går, ingen seg tonåring här inte, men hon blir trött väldig, väldigt fort! Sen körde jag Pavel, han fick först dra svängeln fastsatt på en sida upp till hagen. Där satte jag fast den på båda sidor så fick han börja dra den så i snön och sedan ner över gården, och då på grus, is och annat varierande underlag som låter olika. Gick hur bra som helst, så då kopplade vi bort svängeln och tömkörde ner till vägen och hämtade den tomma soptunnan som jag sedan drog upp bakom honom, det är lite läskigt tycker Pavel men han accepterar det i alla fall. 
 
Sedan red jag ut med Tant och Lilla Grå som handhäst. Gick bättre än att ha Szum som handhäst, men hon gjorde precis som när jag rider-går och såsar och sen springer i kapp! Men hon lär sig nog!
 
Sen ombyte, fika och i väg till den där jäkla tandläkaren! Efteråt så handlade jag kraftfoder, åt och hade en lektion innan jag åkte hem. Här har det varit folk på besök hela kvällen sen, men nu är det lugnt så det blir duschen nu och sen sängen. 
 
 
Försök gå in i stonas hage utan att klappa på någon häst! Prinsessligan följer en vart man går! Här Chokladen och Lilla Grå!
 
Och så Clarinetten!
 
Baloo roade sig med Lilla Grås benskydd! Men själv hävdar han att han inte alls lekte utan inspekterade dom!

Bortblåst!

Flera dagar av blåsväder nu och det som inte har blåst bort nu kommer nog inte att göra det heller!
 
Igår blåste det rejält, riktiga stormbyar, så det blev inget hästarbete utan i stället kontorsjobb efter Ica. I morse var jag besviken över att det fortfarande blåste, om än inte lika mycket, i kombination med snö och minusgrader. Det betyder att allt som tinat i kanonfart sista dagarna nu frusit till is och knöggel... För min del hade vi gärna fått behålla snön någon vecka till.
 
Jag hade i alla fall bestämt mig för att rida i dag. Så jag red ut med Tant och tog Szum som handhäst! Det är första gången jag har Szum som handhäst, han var som väntat ganska jobbig. Precis som när man rider ut på honom, vilket jag ju sällan gör, så gjorde han flera tvärnitar, vändningsförsök och backningar, växlat med tjurusningar framåt, på vägen bort för att sedan vara väldigt på och full fart på hemvägen. Men förhoppningsvis blir det bättre när vi gjort det några gånger, frågan är bara hur många gånger..  Helt slut i höger axeln är jag i alla fall efter att ha försökt hålla koll på honom!
 
Sedan tömkörde jag Pavel, nu är det verkligen växlande underlag att dra svängeln på. Vi började ute i snön i en av hagarna och sedan växlade det mellan grus, is, snö och frusen lera, allt låter olika när svängeln dras över det! Fortsatte med att jobba Clarinett på banan i töm innan jag bytte om, gjorde gröt till lunch och sedan åkte vi till Hammarn och ombesiktade bilen, som nu är grön att köra ett år till! 
 
Följde med Nisse som hälsade på en av sina hästar som är utlånade och chippade en häst. Lite kaffe och surr blev det innan vi åkte hem och åt middag. På kvällen joggade jag Lilla grå lite i töm, och nu blir det sängen och hoppas på att vara mindre snuvig i morgon!
 
Szum när vi kom tillbaka från dagens tur. Han ser onekligen lite crazy ut!

Äntligen sommartid!

Äntligen sommartid! Jag som längtar efter ljusa kvällar tycker att sommartid passar perfekt nu! Tyvärr var vädret inte på min sida i dag med rejäl blåst, men jag var förberedd och ställde in lektionerna jag skulle ha efter jobbet redan i fredags när jag sett prognosen!
 
På förmiddagen var det lite bättre och jag jobbade Lilla grå i töm. Efter jobbet blev det inte mycket vettigt gjort utan jag får ta nya tag till veckan!
 
 

Vinter igår, vår i dag!

Igår var det en sån där typisk vinterdag i mars, toksnö och runt nollan men som känns så kallt. I dag bättre väder och nu i kväll så kändes det nästan som en sådan där vårkväll när ljuset återkommit, man kan ana att värmen är annalkande och man skulle kunna vara ute hur länge som helst!
 
Som tur var så var vädret lite bättre igår förmiddag när jag jobbade hästar! Först körde jag Pavel med svängeln, det var mest fokus på att stanna och kunna stå stiöla eftersom den funktionen saknades just då! Sen fick Chokladen repetera det vi gjorde i torsdags, nämligen först longering inspänd och sedan satt jag upp och skrittade på banan. Start, stopp och styrning fungerar ganska bra men fokus försvann fort så det blev bara några minuters ridning.
 
Efter jobbet, där det ju var rätt rörigt då det ju var lönefredag, så var jag trött och det toksnöade. Dessutom var jag tvungen att få in en bal till stona på den nya lösdriften så Nisse hade punktering på traktorn, nu löste det sig ju bra tack vare att jag har en bra bil och det fanns snö och is kvar att dra den på. Men något mer blev det inte gjort den kvällen.
 
I morse körde jag Pavel på morgonen innan jobbet, betydligt mer fokus i dag! Sen var det så skönt att jag efter jobbet kunde äta i lugn och ro, köttbullar och stuvade makaroner, och ändå hinna rida en häst innan mörkret. Jag red först Clarinett, vi skrittade ut en sväng och sedan travade vi några varv på slingan, gäller att passa på innan den tinar bort. Red också Szum, men på banan. Med honom fick jag kämpa ordentligt med galoppen i dag, han orkade inte riktigt först men det släppte sen.  Som tur var så var han svettigare än vad jag var i alla fall! Hann även hänga hos grannarna en stund för lite surr, nu blir det nog duschen och sängen!
 
Chokladen precis efter jag har klivit av, som ni ser så är koncetrationen på allt annat än mig!

Busväder!

Såklart när jag skulle ha en dag hemma och bara rida så är det busväder! På förmiddagen rätt okej, solen visade sig långa stunder men snålblåst, sen blev det ännu mer blåst och snö på det! Lite aprilväder!
 
Men hästarna har fått jobba i alla fall, men kanske lite annorlunda än planen. Jag började med att jobba Lilla Grå och Szum i töm, Lilla grå var tokladdad när vi började och hade en extra gångart nämligen bocksprång! Sen red jag ut med Tant, grusvägarna är så fina att rida på nu så vi passade på att galoppera fort! I vanlig ordning så blev det skitväder precis när jag gjort i ordning Pavel, snö på tvären! Men vi körde på och vädret blev bättre, tömkörde ute i en av sommarhagarna och han fick jobba mycket i trav!
 
Sen lunchpaus, som blev flera timmar lång eftersom det blev riktigt skitväder med stormbyar, snö och hagel! Jag hjälpte Nisse dra igång en bil, gjorde mat och dammsög i väntan på bättre väder! På kvällen hade det lugnat sig lite och jag kunde fortsätta med de sista hästarna. Clarinett fick gå ett lugnt dressyrpass, hon kändes väldigt positiv och arbetsvillig. Avslutade med Chokladen, longerade först och sedan satt jag upp och skrittade några varv runt pallen. Gjorde många halter och igångsättningar, och efterhand så kändes det riktigt bra! Är ju bara tredje gången jag rider utan lina, mer än fem veckor sedan jag åkte på henne sist och första gången helt utan assistans eller hjälp så man får vara nöjd!
 
Nu försöker jag att ladda om inför morgondagen på Ica, är inte riktigt frisk och blir helt slut när jag gör något ansträngande. Igen, eller fortfarande, är rätt less på att inte orka eftersom jag var klen hela hösten också!
 
Chokladen på banan efter dagens ridning!

Annorlunda onsdag!

Eftersom mina hästar var hos tandläkaren igår så tycktejag att de kunde vila i dag, i stället var jag chaufför åt Nisse som skulle i väg och slakta ett par tjurar! Lite annorlunda dag än jag är van vid, mycket bilkörning och med varierande väglag och sedan studiebesök på slakteriet. Intressant med något annorlunda. 
 
När vi kom hem hann jag bara byta om så åkte jag i väg för lektion. Hemresan blev också intressant då miyy halvljus hade slocknat! Hem kom jag i alla fall, sen lyckades jag dessutom backa ner en stolpe i en av hagarna hemma när jag tog bilen upp gör att kolla lösdriftshästarna. Rätt klantig gjort!

Tandläkartisdag!

Jag var lite orolig igår att det skulle bli en stökig dag, men det blev det inte alls även om det började sådär...
 
Vaknade en timme innan väckarn av att jag drömde om att ett föl hängt sig på staketet och skurit av halsen, inte gick det sova något mer då... Hämtade först Tant och Szum till Nisses stall, när jag stod i släpet och skulle lasta ur så känner jag att hela släpet och bilen glider på isen! Som tur var stannade det till slut! Veterinären skickar att hon redan är klar på första stället och på väg hit tidigare, bilen hade låst sig (tur jag tog ut nyckeln), det var svårt att vända på Nisses gård i halkan (och jag stressad) och att sedan kom Clarinett och Lilla grå på att de skulle dra en sväng med mig genom snön pä gräsmattan när jag lastade dom. Men sen gick allt väldigt bra! 
 
Jag hann dit innan veterinären kom, hästarna skötte sig och inga konstigheter i munnarna. Lilla grå hade några ojämnheter, Clarinett någon foderinpackning som nog var en rest sedan tandbytet, Szum hade ganska många ojämnheter och Tant var mycket bättre än i höstas men hade någon foderinpackning nu med. Så det var faktiskt rätt bra. En grannhäst behandlades också innan vi åkte tillbaka med Lilla grå och Clarinett, och vaccinerade Dajmen.
 
När veterinären hade åkt så åt vi lunch, Gulaschsoppa som Nisse fått med sig från FNHs årsmöte i söndags, och vilade lite. Sen körde jag hem Tant och Szum, de hade fått mer lugnande och behövde lite mer tid att piggna till. Sen körde jag Pavel, han gick väldigt bra i dag med, och longerade Chokladen. Chokladen var ovanligt lugn när jag gjorde i ordning henne och hon gick i normala takt både upp till banan och tillbaka, undrar om hon är sjuk? Longerade inspänd och repeterade sedan uppsittningsövningarna och satt upp och av ett par gånger. Nu är det dags att börja rida igen! 
 
Nu i kväll har jag gjort och ätit köttfärspaj, ätit glass och sedan sovit i soffan, som vanligt alltså! 
 
Chokladen i dag! Lite mer överlinhe och muskler så blir det nog en fin häst av henne! Jag gillar modellen!

Tråkmåndag!

Tråkdag, tråkigt väder med snö och blåst, trött och less när jag kom hem från jobbet och ville helst gömma mig under täcket. Men jag hade ju bestämt mig för att rida Szum, ville känna lite på honom efter träningen och repetera lite. Tycker att det är bra att göra så, rida de en eller två dagar efter träningen och repetera övningar och försöka hitta samma känsla. I kväll gick det väldigt bra med Szum, fokuserade på att få honom framför skänkeln och att gå av sig själv. Hittade det bra och det är fantastiskt att underlaget fortfarande är helt okej på banan!
 
Nu ska jag sova, i morgon en intressant dag men med mycket stök då tandläkaren kommer till hästarna! Håll tummarna att allt flyter på och att det inte är några fel på mina hjärtan!
 
Mattes SzumBrum prins! Bilden är sen i höstas!

Ännu bättre söndag!

Hade en bra dag igår med!
 
Började med att köra Pavel, samma procedur som på lördagen, jad selade i hagen och körde på banan. Han inte bara jobbade bra, drog svängeln fastsatt riktigt och helt nere i marken i flera varv, han såg dessutom så väldigt nöjd och tillfreds ut med jobbet! Det är bra, han kan annars ofta se lite skeptisk ut, jag tror att han trivs med att dra!
 
Sedan kom Malin och vi red ut med Clarinett och Tant, inban jag bytte om och åkte till Östersund och clinic. Temat var; Grundutbildning av yngre dressyrhästar och det var Jan-Ove Olsson. Jag har haft turen att få träffa honom tidigare i samband med min praktik under ridlärarutbildningen, han är otroligt kunnig och utgår hela tiden från hästens exteriöra förutsättningar. Clinicen var bra men jag hade gärna sett fler unghästar, nu var det bara två fyraåringar och resten vuxna, men mycket som var bra och framförallt är det fascinerande med en så duktig hästmänniska! 
 
När jag kom hem var jag helt död och somnade på soffan! Nu Ica i dag!
 
Pavel efter sitt pass, han såg betydligt gladare ut under jobbet än fotograferingen!
 
Från clinicen!

Bättre lördag!

Bra dag i dag, lördag och allt!
 
På förmiddagen var jag och Szum till Ammer och red för Ingrid. Han var lite seg i början men kom igång sen ich var riktigt fin. Det bästa var ändå att han inte brydde sig om de andra hästarna  och inte var spänd, inget tjafs alla utom ett par småstopp precis i början som nog mest berodde på att jag spände mig. Faktiskt rätt nöjd med honom!
 
Hemma igen så fortsatte jag att rida. Clarinett fick gå på slingan, även hon var avspänd och fin. Sen skulle jag ju tömköra barfotahästarna men inte var det mindre halt på gården i dag, det är en bit precis över gården som är som en skridskoplan. Men allt går att lösa! Jag bar med mig sele, svängel, tömmar och borstar och så gjorde jag i ordning Pavel i hagen, och sedan körde vi! Han tyckte att svängeln lät illa när den drogs på isen men på banan var det snö och där kunde han dra den fastsatt på båda sidor! 
 
Sen gjorde jag samma procedur med Chokladen, fast hon hade gjorden. Jag kan säga att jag hade mycket hjälp med att göra i ordning henne, Clarinett granskade allt jag gjorde i närbild. Hon vill nog gärna vara med och styra upp lillasysters inridning. Gick bra att tömköra, man ser att hon börjar sitta i hop lite mer från bakbenen och över ryggen till handen och att hon börjar göra de första stegen till att förstå anslutningen till bettet som Bo Tibblin pratade om.
 
Avrundade dagen med god middag, lammstek, pressad potatis och kantarellsås, och nu i kväll äppelpaj och besök av en kompis.  Nu sova!
Alla uppe på ridhuset tyckte Szum var så stor, men jag tror att det är lågt i tak där!
 
Clarinett tycker att hennes matte är så långsam, att vänta är inte hennes grej!
 
Och min fina Choklad i töm:
Tror att det kan bli en fin häst av henne också!
 
 

Fredagstempo!

När dagen börjar med att man vaknar av ett sms från en av sina bästa vänner som förlotat en häst! Klart att en sådan dag blir som den blir! Min vän Stina köpte en ny häst förra veckan, i onsdags kväll fick jag ett sms om att de var på väg till Strömsholm med honom och befarad tarmvred. Det visade sig vara rejäl förstoppning i grovtarmen och så sent som igår eftermiddag gick det åt rätt håll, men i natt fick han nya kolikanfall och de fick ta bort honom. Jag brukar alltid säga att man ska njuta av sina hästar så mycket som möjligt för man vet aldrig hur länge man får rå om dom, men lite mer än en vecka är väl inte för mycket begärt? Så jäkla trist!
 
På Ica var det fredagstempo som vanligt och man är trött när man kommer hem från jobbet på fredagar. Halkan på gården var bättre men inte bra! I morgon ska jag nog kunna göra något med Pavel igen men i kväll tordes jag inte, det är fläckvis hård blankis och utan skor blir det för riskabelt. Jag red Szum som förberedelse för morgondagens träning och jobbade Lilla Grå i töm. Hon lyckades jag halka upp på banan men hon har skor fram i alla fall, banan däremot är fortfarande bra och det hoppas jag håller i sig någon vecka till!

Otålighet!

Lite bättre dag i dag, men bara lite! Bättre väder i dag, men halkan är värre, dessutom har jag, förutom förkylningen, lyckas slå armen i en glasskiva på jobbet. Glashyllan höll, som tur var, men jag måste ha träffat en nerv för armen blev alldeles konstig och gör ont ända ut i fingrarna! Klantigt!
 
Jag har ju som sagt varit på Ica i dag och efter jobbet var planen klar, Pavel, Clarinett och Lilla grå skulle gå i töm! Men min planering dog när jag kom hem och insåg att en stor del av gården bestod av blankis! Eftersom jag hade svårt att gå med mina tantbroddar så var det bara att glömma att försöka göra något med någon häst utan skor! Inte värt risken! I stället fick de skodda hästarna jobba så Szum och Clarinett fick gå i töm. Otur för Szum som fick ett extra arbetspass men det var nog bra för han hade nog spänt sig lite i blåsten igår. 
 
Nya tag i morgon, men jag är otålig och vill att allt ska hända nu på en gång! Jag vill ha alla hästarna igång, i tävlingskondition, Chokladen klar för treårs, alla skulder betalda, bart på ridbanan och ljusa nätter, allt på en gång!
 
 
Szum på banan i kväll. Öronen fick visst inte plats på bilden, dom för nog för långa!

Skitväder!

I dag har det varit en riktig skitdag! Förutom skitväder, rejäl blåst och en massa plusgrader och halka så håller jag tydligen på att bli förkyld, igen!! Jag hade mycket på planeringen i dag men vädret satte stopp för det mesta, inget väder att jobba unghästar eller stökhästar i!
 
I stället fick jag lite annat gjort, mockade nya lösdriften och krattade hö, gjorde lite kontorsjobb som att skriva fakturor och pricka av betalningar. Sen red jag ut en sväng med Tant, hon är likadan oavsett väder och nere i skogen var det lite lugnare. Sen gröt till lunch innan jag mockade Nisses stall, och sen körde han balar åt mig.
 
Kvällens lektion blev inställd och i stället har jag lagt in hästarnas vaccinationer i tävlingsdatabasen. Ja det skulle ju göras det med, inte lika roligt dock. Hoppas på en bättre dag i morgon!
 
Jag hade i alla fall bra hjälp med mockninen av lösdriften! Chokladen, Lilla grå och Clarinett ville gärna vara med!

Regntisdag!

Gårdagen började med fint väder, men tyvärr blev det sämre sen...
 
Började med Chokladen, hon har haft nästan fyra veckors vila och nu mjukstartade vi med longering i snön. Sedan red jag Lilla grå, också ute i snön men i en annan hage. Gick bättre än sist, men hon har verkligen svårt med balansen med ryttare vilket märks ännu mer i snön. Även Szum fick jobba i snön, vi red dressyr med mycket övergångar och även många fattningar.
 
Sen tog jag lunchpaus och gjorde våfflor. Lunchpausen blev mycket längre än planerat för det började tokregna! Efter ett par timmar så var det uppehåll och jag kunde fortsätta rida. Red även dressyr med Clarinett ute i snön, även hon fick jobba med fattningar men även en övning från Bo Tibblin clinicen. Pavel hade jag sparat till sist så att isen skulle bli mjuk, och det var inga problem med halkan men precis när jag hade tränsat så började det att regna igen! Vi började jobba med svängeln på banan, men gav upp rätt snabbt för ösregn, blåst och busiga hästar i alla hagar gjorde att det inte gick att göra något vettigt. Pavel lyssnade bra och försökte hålla fokus men det var verkligen inte roligt, trots det korta passet var vi båda genomblöta efteråt! Skitväder!
 
Efter en sen, men god middag, ägnade jag hela kvällen åt att bråka med en dator som inte ville ta internet. Fick inte till det och blev rätt less, så gick och lade mig i stället. I dag är vädret inte bättre med blåst och många plusgrader, så det känns lite motigt i dag med!
 
Chokladen ute i snön!

Söndagsångest!

Så var den här helgen med fantastisk vårvinterväder över, på Ica har det varit väldigt lugnt men det kan man ju förstå.
 
I morse red jag Lilla grå ute i snön. Först fick jag repetera en massa halter eftersom bromsen inte alls fungerade först, sen blev det bättre och vi travade lite på volt också och jag blev återigen påmind om att hon har rätt dålig balans under ryttare!
 
Efter jobbet så kom Malin och vi red ut med Tant och Clarinett, och vi hann innan mörkret, så härligt! Jag red även Szum som efter att ha jobbat i snön i några dagar nu travade riktigt bra på banan, så pass bra att jag höll på studsa av!
 
Nu har jag sovit lite i soffan med så det är nog dags för sängen! Ica i morgon igen!
 
Lilla grå i dag!

Melodifestivaldags!

Jobbat i dag men ändå hunnit med ganska mycket! Innan jobbet så mockade jag lösdrifterna hemma och dammsög undervåningen hos Nisse, förutom allt som görs alla dagar. 
 
Efter jobbet så red jag Szum, han fick gå dressyr ute i snön. Det var väldigt jobbigt enligt Szum men han blev fin i alla fall. Longerade sedan Pavel med inspänning, han fick trava mycket och sökte sig bra nedåt.
 
Sen var det snabba bud att mata Nisses hundar och kalvar, förutom mina egna djur, duscha och äta föratt hinna till grannarna och titta på mellon! Vi var sammanlagt tre stycken från jobbet där, och vi åt kex och drack vin! Nu sova!
 
Szum i dag!
 
 

Vårvinterfredag!

Otroligt fint vårvinterväder i dag!
 
Jag började med att tömköra Pavel med svängeln. Gick riktigt bra i dag med! Fortsatte med att rida Clarinett på slingan, hon var väldigt taggad i början så det blev mycket trav först för att dämpa henne lite innan vi la till lite galopp. Hon skötte sig i alla fall. 
 
Sen Ica där vi var en person kort, det börjar kännas som en vana. På kvällen mockade jag och grejade i Nisses stall, lite kontorsjobb här hemma hann jag med också. Nu ska jag göra som Baloo och titta på tv.
 
Från förmiddagens ridning på Clarinett, ni ser ju vilket härligt väder!
 
 
Nisses tvååriga hingstar!
 
Fin tvååring efter Lamborghini-Troll. 

Ridlära by Bo Tibblin!

Jag ska försöka göra ett sammandrag av gårdagens ridlärardag med Bo Tibblin. Temat var ridlära och hästens förutsättningar för arbete, och jag tyckte att det var riktigt bra. Han gick in i detalj på hur man skulle rida, och var inte rädd för att säga vad han tyckte i olika frågor. 
 
Utbildningsskalan vill han byta namn på till utbildningsinnehåll eftersom det inte är en skala som man följer nerifrån och upp. Här är en förkortad version av Bo Tibblins syn på utbildningsskalan:
Rytm- i stället för takt. Det är en följd av det andra på utbildningsskalan, när hästen rör sig i ett välavvägt tempo och med en balanserad takt så är det ett facit på att ni jobbat rätt.
Lösgjordhet- eftergift- Mental avspändhet, muskulär lösgjordhet  (hästen måste vara muskulärt förberedd för det som ska göras) och kordination. Alla tre bitar måste vara på plats, då rör sig hästen i harmoni och balans!
Accepterande av hjälperna-bettet Hästen måste ha lärt sig språket. Själva bettet, vilket bett man använder, har oftast liten betydelse utan det är anslutningen till bettet som räknas, anslutningen till bettet ligger i helheten av arbetet.
Bakbensaktivitet-framåtbjudning Framåtbjudning är en följd av styrka. Den styrkan kan man inte skaffa sig genom hastighet utan den byggs upp i välavvägt tempo.
Rakriktning-jämnhet på tygeln Rakriktning kan inte ses på raka spår utan på böjda, eftersom ryttarna kan kompensera på rala spår. När hästen rör sig lika på böjt spår i båda varv och kan göra varvbytet utan att förlora takt och balans så är den rakriktad. 
Samling Hästen löser energin till att vinkla bakbenen i stället för att öka farten.
 
Anslutningen till bettet, att få hästen att ansluta och acceptera bettet rätt är bland det viktigaste i hästens och ryttarens utbildning. 
 
Bo tog upp både skänkelvikning och öppna, och skillnaden därimeölan. Han ansåg att många red öppna på ett okorrekt sätt, både på dressyrtävling och på ridskolorna, att det var en rörelse som han gillade att använda men som ofta både reds och bedömdes fel på tävling. Öppna är ridning på cirkelbåge men där man har lämnat cirkelbågen. Den samlande effekten kommer av att det inre bakbenet rör sig mot tyngdpunkten, därför kan inte skänkelvikning vara samlande.
Vänstra bilden öppna, mitten bilden är skänkelvikning och den till höger visar en inkorrekt övning. 
 
På eftermiddagen var vi i ridhuset och då fick ryttarna rida många olika övningar, som han disikerade ner i minsta detalj. Gällande hörnpasseringar så berättade han exakt var varje halvhalt skulle vara. Så intressant, och bra! Tycker du också att det här är intressant och vill lära dig mer? Jag funderar på att ha teoretisk kurs om ryttarens sits och ridning under våren, och givetvis kommer det här på teorin på sommarens ridkurser!
 
 
Det här är mina tolkningar av gårdagens föreläsning, ren ridlära men så nyttigt att bli påmind om. Dags att leta fram hans böcker igen!
 

Ridlärardag och hovisdag!

Två fullmatade dagar har passerat. Igår var vi på ridlärardagen och i dag har hovis varit här så jag kom snabbt tillbaka i verkligheten. 
 
Gårdagens kurs var verkligen jättebra, ridlära var temat och Bo Tibblin höll i det och det var riktigt bra men jag ska skriva ett referatat om det sen. Jag kom hem sent, klockan var nog 23 innan hästarna var nattade så det blev inte så mycket annat gjort. 
 
I dag började jag med att rida Szum innan hovis kom. Vi travade och galopperade i snön och jag hoppades på att han skulle vara trött sen när vi skodde, just det gick sådär för han hade fortfarande svårt att stå still. Förutom Szum så skodde vi Clarinett och Tant, samt verkade Lemonaden och Räkan. 
 
Sen åkte jag till Nisse och lagade lite mat, spaghetti och köttfärssås, Nisse är sen borta över helgen på hingstpremiering så vi hade lite att styra upp innan jag åkte hem och red. Jag och Tant red ut en sväng, så skönt att det är ljust länge nu så man hinner mer, dessutom nysnö och och bara ett par minusgrader så fina förutsättningar! Red sedan Lilla grå på banan, vi tränade bland annat på trav på åttvolt. Avslutade med att köra Pavel med svängeln, i dag gick det riktigt bra när jag satte fast den på båda sidor, men fortfarande håller jag upp den då. 
 
Nu har jag spenderat lite tid framför tvn med Ridsport och ostbågar, är väl bara att ladda upp inför helgen med jobb och två ställen att sköta! 
 
Från ridlärardagen igår på Strömsholm!
 
Den här bilden togs kl 17.05, under Tants och min tur, inte alls länge sen det var mörkt vid den tiden och nu är det fullt dagsljus!

På Strömsholm!

Så är jag ute på vift igen, nu är jag på Strömsholm! I morgon väntar ridlärarkurs, just nu är vi tre ridlärare som har åkt ner och nu laddar upp på vandrarhemmet.
 
Men dagen började med att jag grattade Nisse med kaffe på sängen, sen fortlöpte morgonen med stängsel lagning och annat pyssel innan ridning. Jag red Clarinett först, planen var bara att jogga lite lätt på banan efter helgens träning. Hon kändes lite matt, vilket ju inte är så konstigt, och jag jobbade framåt och galoppen i lätt sits. Vet inte om hon var lite småsur men mitt i allt kom en konstig vind som blåste ner snön från träden, och som blåste in energi i Clarinetten för helt plötsligt kom två oväntade bocksprång och jag låg i snön! Hon har en otrolig snärt i sina bocksprång och jag hade inte en suck när jag var oförberedd... Satt upp igen, tog två galopper till och sen travade jag ner, nya tag senare i veckan!
 
Sen red jag Lilla grå för första gången på en månad eller så... Longerade först och red sedan lite lugnt med mest skritt. Kändes oväntat bra med tanke på uppehållet, nu ska vi försöka komma igång ordentligt. Körde sedan med Pavel och svängeln, gick bra och vi fortsätter med små försiktiga steg! Sen kom Nisse och hjälpte mig att ta stygnen på Dajmen, så nu är det också gjort.
 
Och sedan dusch och ett par klämda mackor, innan jag åkte till Sundsvall och därifrån samåkte vi ner hit. Blir nog en rolig dag i morgon!
 
Lilla Grå i dag!
 
Så här låg Clarinetts sadel efter bocksprången och min avfallningen! Det är bra snärt i hennes bocksprång!

Måndagsridning!

Kallt på måndagsmorgonen men jag tillbringade ju ändå dagen på Ica så det kvittar. Efter jobbet så red jag Szum, han var riktigt fin igen. Tror att han gillar det här underlaget lika mycket som jag! Egentligen är det ju inte jättebra, har nog nästan 4 decimeter lössnö på banan, det blir ju såklart både spårigt (vilket knappast Szum bryr sig om utan mer jag) och ganska tungjobbat, men det är bra grepp i alla fall. Hur som helst så har Szum varit riktigt fin ett par gånger nu trots att jag inte hunnit rida så mycket. 
 
Nisse kom hem ganska sent efter att ha varit i väg och verkat och skott en hel drös hästar, jag hade fixat varma mackor och efter det så var det bara att sova. I dag väntar en del spännande grejer, men först gratta Nisse som fyller år i dag!
 
SzumBrum!

Träning dag 2!

I morse var vi uppe i tid och 6.05 var Clarinetten lastad och vi på väg!
 
I dag var humöret på damen lite annat, hon tyckte nog att hon kunde det här nu och efter ett par varv i trav ville hon gå hem! Nu fungerar det ju inte så, även dressyrprinsessor måste jobba, så Martin tog oss i lina och med hjälp av lite drivning från marken så blev hon superfin! Fick även bra hjälp då att få igenom höger galoppen ordentligt! Det var nyttigt för henne att jobba ordentligt två dagar i rad, och jättebra att jag fick hjälp när hon blev lite istadig i dag! 
 
Vi stannade och tittade lite och även åt på hemvägen, ändå var inte energin på topp när jag kom hem. Jobbade i alla fall Lilla grå och Pavel i töm. Pavel fick jobba ute i snön med mycket travjobb, tror att han behövde göra av med lite energi! Sen skrittade jag och Tant ut och trampade upp en stig, avslutade med några varv på slingan i trav. 
 
I kväll sen har jag varit helt slut och såklart sovit lite på soffan! Ny dag i morgon!
 
Från träningen, tror egentligen att Nisse försökte filma...
 
Från min och Tants tur! Stigen som vi brukar rida syns inte!
 
 

Julklapp!

Så var det äntligen dags för mig att få Nisses julklapp! Jag fick ju dressyrträning av honom i julklapp och nu var det dags! Men eftersom jag hade tid på kvällen så hann jag jobba lite innan!
 
Jag tömkörde först Pavel, jobbade med svängeln och det gick bra men han tycker att det är lite jobbigt när jag sätter fast den på båda sidor även fast jag håller upp den, men vi fortsätter med små steg framåt. Sen åkte jag i väg och hade två lektioner och red en islänning! Vädret var verkligen helt fantastiskt så det var inget tråkigt jobb direkt!
 
Sen lite fika och omladdning innan vi åkte med Clarinett till Östersund och dressyrträning! När vi kom dit förvandlades hon till en steppande giraff, hon tyckte nog att det var lite spännande, men det gick över fort. På själva träningen skötte hon sig utmärkt även om hon nog kan avge exakt rapport om vilka som gått in och ut från ridhuset under tiden. Vi behöver verkligen miljöträning så det här är bra!
 
Nu är det dags att sova för i morgon bitti ska vi tillbaka och träna igen! 
 
Clarinett laddar upp innan lastning!

Fredagstårta!

Fredag och mera snö! Nu får jag snö så jag tiger!
 
Jag har jobbat, som alltid på fredagar, och efter jobbet så red jag Szum. Han var riktigt fin, speciellt vänster galoppen som brukar vara strulig. I dag kändes den mjuk och avspänd, när första försöket blev så bra var jag tvungen att prova igen och även andra galoppen var lika bra, då var jag tvungen att stanna och krama Szum, tror att han blev lite förvånad men troligen nöjd över pausen!
 
Sen skrev jag några fakturor inför morgondagen och sedan ett snabbt ombyte och i väg på födelsedagstårta hos en granne. Nu är jag både trött och mätt på tårta, ny dag i morgon och dessutom en spännande dag!
 
Duktig SzumBrum i dag, och mycket snö på banan!

Icatorsdag!

I dag har det kommit ännu mer snö! Själv har jag jobbat!
 
På kvällen jobbade jag Lilla grå i töm, känns bra att komma igång med henne igen! Och sedan red jag Clarinett, det är för mycket snö på banan men inte halt i alla fall. Just nu känns galoppen bra men fattningarna sämre, men det brukar vara tvärtom så omväxling förnöjer!
 
Ny dag på Ica i morgon!

Mars!

I dag blev det ingenting av dagens planering, men det blev ju ändå ganska bra! I planeringen stod hovis i dag och nästan alla hästarna skulle skos eller verkas och sedan lektion på kvällen. Men igår när jag pratade med hovis så visade det sig att hon hade glömt mig och dubbelbokat sig, och i morse avbokade en av de som skulle rida (av två!) pga sjukdom. Så det blev en hemmadag i stället!
 
Tog det lugnt på förmiddagen, gjorde lite andra grejer som att mocka lösdrifterna och plocka ihop plast. Sen tömkörde jag Pavel, vi tränade med svängeln igen efter gårdagen då det blev lite trasdel. I dag har han dragit den fastsatt i en sida men från båda sidor. På högersidan började jag försiktigt, eftersom det var där han blev rädd igår och eftersom det är den svåra sidan. I dag gick det bra i alla fall! Sen red jag Szum ute i snön i en av sommarhagarna, han var spänd men höll sig på mattan, i alla fall någolunda!
 
Efter äggmackor till lunch så skodde Nisse Lilla grå fram och verkade Chokladen. Det var de två hästarna som var i störst behov av hovslagare, skönt att ha de gjorda! Sen red jag ut en sväng med Tant, trots att klockan var strax efter 18 innan vi var tillbaka så behövde jag aldrig sätta igång pannlampan, skönt! Sen gjorde jag klart allt pyssel, som att mocka efter Chokladen och Lilla grå, spåna i stonas lösdrift, putsa utrustningen och natta hästarna. 
 
I kväll sen blev det kaffe först, eftersom vi fick besök, sen en sen middag. Nu är jag trött så det är nog bara att sova som gäller!
 
 
Chokladen njöt av snön i dag!
 
Pavel i dag!
 
Fick ett önskemål om att lägga ut bild på svängeln jag använder! Här är den:
Kroken är till för att haka fast tyngder eller redskap, tex däck. Grimskaftet är flr att kunna ltfta upp svängeln, till exempel i början med spänd häst eller om man behöver backa.

RSS 2.0