Valborg!

Äntlugen lite uppehåll och sol! Helt underbart! 
 
Igår var jag så jäkta trött, både på jobbet och sen på kvällen somnade jag i soffan! Däremellan, efter jobbet innan soffan, red jag Tant och Szum. Tant hoppade jag lite, hon ska ju tävla i morgon och vi hoppade några linjer och en liten bana. Kändes faktiskt riktigt bra!  Sen red jag Szum dom var lite busig, jag satt löst ett par gånger men det redde upp sig!
 
Idag har jag varit funktionär på klubbens ponnyhopptävling, och jag stod i insläppet i de tre första klasserna. Tre klasser låter som en baggis men det var faktiskt över 100 starter! Som tur var gick det snabbt och smidigt, och dessutom fint väder!
 
När jag kom hem så monterade jag kameran så jag ska kunna vaka på Räkan. Det var som vanligt inte alls enkelt och smidigt utan krävde en hel del tålamod. I natt blir det nog inget föl men det börjar verkligen närma sig!
 
Tanken var att grilla på kvällen, men min ork och tålamod försvann med kameramonteringen så det blev ingen mat alls.  I stället gjorde jag äppelpaj vilket var väldigt lämpligt för jag hann bara börja så fick vi kaffegäster. Nu ska jag försöka ladda för i morgon, jag tror att allt är packat och släpet sitter på, håll tummarna för oss!  

Aprilblöta!

Fy vad jag är less på blötan, leran och regnet nu! Hoppas att prognoserna som utlovar uppehåll och värme till veckan har rätt. För hagarna är fruktansvärda nu, dom var blöta och leriga redan innan de här två decimetrarna med snö kom och dagens regn. Jag vill att det ska torka upp,  inte minst med tanke på att det snart är dags för fölis! Inte roligt med föl i den här geggan!
 
I dag har jag mest jobbat, lika bra när vädret är skit,  men jag var ledig några timmar på eftermiddagen mellan Ica och ridskolan, och hade sån tur att det faktiskt var uppehåll och lite sol då! 
 
Jag jobbade den lilla grå i töm när jag var hemma. Det var blött på banan men gick ändå bra att jobba med henne. Hon blev väldigt fin i höger varvet, och vi jobbade en del med bjudningen i övergångarna. Sen en snabb lunch innan ridskolan där vi i dag hade personalmöte innan lektionerna. Det var lite spännande med lektioner i dag eftersom det förbereddes för helgens tävlingar, vilket innebar att det kördes med fyrhjulingar utanför ridhuset, ritades i hinderförrpd, hämtades grejer i ridhuset och var allmänt rörigt, som tur var så brydde sig hästarna inte alls!
 
Nu är jag färdig ute i regnet och hoppas på blå himmeln jag vaknar i morgon! 
 
Lilla grå i dag!
 
Lite otålig!

Kall vår!

I dag har det varit kyligt och blåsigt, inte alls något skönt vårväder, och så lite regn på det! Nu längtar jag efter lie vårvärme och sol så det torkar upp lite i hagarna. Det var liksom väldigt blött redan innan den här snön kom, och inte blev det bättre...
 
I dag började jag dagen med att longera den lilla grå. Jag gjorde även uppsittningsövningarna och i dag stod hon lugnt vid pallen så jag kunde hänga och klänga lite på henne, jag tror att det snart är dags att sitta upp! Sen kom Elise och vi red ut med Tant och Gandalf, och sedan avslutade jag med att jogga Szum lite i töm. Han var ganska trött efter gårdagens tur.
 
Blev en ganska lång eftermiddagspaus, ingen orkade laga mat så det blev jhämtmat. Sen var jag i väg på en lektion på kvällen. När jag kom hem och hade tagit in hästarna så tog jag och longerade Chokladen! De var första riktiga longeringen för henne, tidigare har vi bara jobbat på liten volt runt mig i skritt, i dag hade jag henne på stor volt och även i trav! Det gick över förväntan tycker jag! Men det är tur att vi bor i skogen så ingen ser oss! Eftersom hennes tålamod är kort så är hon trött och less efter att jag har borstat henne så då finns det inget bränsle kvar till att arbeta. Så idag drog jag bara några varv med borsten, trots att hon var rejält smutsig, men hon hade ju bara kapsonen på sig så jag tror inte det gjhprde så mycket, i stället tar vi borstningen lite noggrannare en annan gång när vi inte ska jobba.

Vårvinter???

I dag har det varit lite märkligt väder. Stundtals strålande sol och riktigt varmt, detta i kombination med två decimeter nysnö gav en lite märklig känsla,  har känts som en riktig superfin vårvinterdag!
 
Jag började med att jobba den lilla grå i töm. I dag mest arbete på volt med formen och traven.  Hon är väldigt rolig att jobba med! Sen kom Alida, hon har inte varit här och ridit på flera månader eftersom hon , tråkigt nog, håller på att flytta. I dag skrittade vi ut med Tant och Szum, de fick ordentligt med styltor eftersom snön var rätt mjuk. Szum höll sig hyfsat på marken men han var trött och svettig när vi kom tillbaka, medan Tant nog tyckte att det var värsta söndagsturen!
 
Efter lite lunch åkte jag till Sundsvall. En sväng på Hööks, mycket bra att ha saker som fattades, och ett par affärer till innan jag åkte på en kundkväll och föreläsning på en annan ridsportaffär. Föreläsningen handlade om fodertillskott, som jag ju är allmänt skeptisk till men jag tyckte ändå att det var rätt okej. Om ni minns så köpte jag ett "magiskt pulver" till Szum som han sen inte åt, det var från detta företag. I kväll köpte jag ett medel, en pasta, som ska lugna hästen vid tex. lastning eller liknande, den ska jag prova på den lilla grå när vi ska sko henne! Dessutom bjöd de på både hamburgare och gott fika! 
 
Szum var lite trött innan dagens ridning!

Vinter igen!

Så var det vinter igen! Det har nog kommit nästan två decimeter i dag, inte alls roligt men vad ska man göra? Själv har jag varit på Ica i dag och sluppit det mesta! När jag kom hem så var det bara att ta in hästarna, och täcka och täcka om de som bor ute!
 
Szum inpackad i vinter täcke i snöyran!

Mer aprilväder!

Aprilvädret fortsätter, om än lite bättre i dag trots att det var vitt i morse igen. 
 
Jag tömkörde den lilla grå i morse innan jobbet.  Hon är enligt uppgift inte tömkörde tidigare så jag började lite försiktigt med innertömmen direkt i bettet men då hon är mycket longerade,  och ju även riden och dessutom väldigt obrydd för tömmarna så ändrade jag snabbt tömsättning. Hade i stället innertömmen genom bettringen till gjorden. Hon fick jobba i trav på volt och i skritt på fyrkanten med lite styrövningar. Jag tror att jobbet i töm kommer göra stor nytta på henne när hon ska bygga upp kroppen, hon gick väldigt fint på volten men vi måste jobba lite mer på styrningen.
 
Efter jobbet plockade jag fram bommar och små hinder, och la på hoppsadeln på Szum med planen att rida bommar och travhoppa lågt. Men vilken besvikelse det blev! Det märktes direkt att Szum inte var nöjd med sadeln och han sköt fram mig i den så inte heller jag fick någon balans i den, jag som älskar den sadeln annars! Han har bara haft den ett par gånger i vinter och då har det känts okej, även om jag vet att den inte ligger perfekt, men i dag var han inte alls nöjd och ville inte ens trava! Jag försökte några varv innan jag gav upp, nästa gång tar vi dressyrsadeln! 
 
I stället hoppade jag med Tant, i dag lite mer riktigt!  Vi hade en linje med två räcken som låg på ca 80 cm,  dvs inga höjder men lite mer hoppning än det vi gjort i vinter. Och jäklar vad ringrostig det kändes! Hoppning är verkligen en färskvara!! Men känslan kom tillbaka mer och mer för varje språng så det kommer nog. Vi gjorde en rolig uppvärmningsövning också! Jag red på en åtta runt räckena på långsidan, på "diagonalerna" red jag skänkelvikning. Först i trav och sedan i galopp! I galopp red jag först sidvärts och sedan ett byte innan volten, det är inga dressyrbyten men hon byter på signalen och oftast både hyfsat bra och rent. Även om Tant kan vara lite tjafsig i munnen och benen hår åt alla håll emellanåt så är hon väldigt lydig, och därför rolig att rida övningar som denna. För övrigt väldigt bra övning!
 
Sen en sen middag, dock en och en halv timme tidigare än igår, med fläskpannkaka och sedan äppelkladdlaka till efterrätt. Nu sova, i morgon Ica igen!

Aprilhagel!

Ica dag i dag och fortsatt varierande väder!
 
Efter jobbet så tömkörde jag först Szum som fick jobba mycket i galopp, både över bom och litet sockerbitshinder. Sedan red jag ut med Tant, precis innan kom en rejäl hagelskur och sökt blev vitt. Som tur var så gick det snabbt över, och vi gjorde galoppjobb på grusvägarna i skogen.  Avslutade med att jobba Chokladen lite efter intag, i dag har hon haft schabrak och täckesgjord, det brydde hon sig föga om. 
 
I vanlig ordning blev det en sen middag, i dag till och med senare än vanligt. Nu väntar duschen och sängen, och i morgon väntar Ica!
 
Tant mitt i hagelskuren! 
 
 
Gasper lät sig haglas över!
 

Aprilsnö!

I morse var det vitt ute igen, det försvann fort men under dagen har det växlat mellan sol, regn och snö. När jag skulle åka från jobbet var det vitt igen.
 
Jag longerade den nya kusen på förmiddagen innan jobbet. Hon var lite spänd, inte så konstigt med tanke på vädret, men hon gjorde inget. I dag hade jag inspänning på henne och gjorde dessutom lite förberedande upsittningsövningar. Hon var lite brydd när jag hoppade vid sidan av henne och vi behöver träna mer med pallen, men det kommer nog bli bra det med.
 
Sen Ica och på kvällen inte så mycket vettigt gjort. Jag antar att man inte behöver göra det jämt heller! 
 
I dag på banan!
 
 
Och en bild till...
Visst är hon söt?

The new girl!

 
Bättre väder i dag, dock lite blåst och några skurar regn och hagel. Typiskt aprilväder!
 
I morse släppte jag utden nya hästen på lösdriften med Tant, det var ingen större dramatik. Sen red jag först Szum, jobbade lite som igår med bommar och sidvärts. I dag kunde han även fatta galopp utan att dra i handbromsen eller bli sur. Fortsatte sedan med Tant på banan, för hennes del blev det mycket galoppjobb över bommar och ett litet sockerbitshinder. Vi jagar formen efter vinterdvalan!
 
Sedan var det dags att börja jobba med den nya hästen, hon var så lugn i den nya hagen så det kändes rätt. Jag har pysslat lite med henne hos Nisse och gjort lite lättare lydnadsövningar men nu var det första mer riktiga jobbet. Jag vet för övrigt inte vad jag ska kalla henne, hon heter Day Dream och har kallats Ida, men just nu kallas hon mest den nya... I dag longerade jag henne på banan, bara med sadel och utan inspänning. Hon var så cool och avspänd, trots att det blev störningsmoment eftersom Nisse kom med traktorn och körde ut balar precis då. Men hon höll fokus på mig och jobbade fint, känns bra! Nu är nästa steg att longera inspänd innan vi påbörjar tömkörningen. Hon är mycket longerad men inte tömkörd. Ni skulle för övrigt ha sett minen på Chokladen när hon fick en helt egen bal i sin hage. Hon undrade nig om hon verkligen skulle få hela balen alldeles själv!?
 
Sen blev det mat innan lektionerna på ridskolan.  När jag kom hem på kvällen så pysslade jag lite med Chokladen. Borstade henne ordentligt, provade hennes nya kapson och jobbade lite. Hon var inte riktigt lika nöjd med kapsylen som jag är, jag tror att den kommer bli jättebra. Vi gjorde lite enkla lydnadsövningar utanför boxarna och repeteradeatt ha på sig schabrak och sadel. Det var inga som helst problem,  men jag har fortfarandeinte satt fast sadeln men det blir nästa steg. Det är ju flera månader sedan vi sist provade!
 
 
Chokladen provar sin kapson!

Blåsväder!

Missade visst bloggandet igår igen,  börjar nog gå utför med mig!
 
Det blåste ordentligt igår, inte alls något roligt ridvägar i alla fall inte på dagen, det lugnade sig till kvällen sen. Men blåsten är bra för då torkar det i hagarna!
 
Jag red Szum på förmiddagen, jobbade med de höga travbommarna och lite lättare sidvärtsjobb. Sen körde jag Clarinett till Nisse för skoning, innan lunch och sedan i väg till massören. Den här gången var det jag och inte hästarna som fick massage. Därifrån åkte jag direkt till lektioner och sedan hade hela den dagen gått också! 
 
 
 Så här sugen var Clarinett på att åka någonstans igår...

Tisdag!

Det är ganska lugna dagar nu, vilket både är lite skönt och rätt tråkigt...
 
Igår började jag med att hämta hem min nya häst. Hon har ju bott hos Nisse men har jag ju plats hemma så det var dags att ta hem henne. Först mätte vi henne och kollade chipet, att det var rätt häst, vilket det var och hon bar 156 cm dvs jätteliten men ändå lite större än vad jag trodde. Nu får hon bo inne ett par nätter här innan jag släpper henne på lösdriften med de andra brudarna. Tömkörde även Szum, han var fokuserad och fin tills vi började med travbommarna, höga bommar med kort avstånd,  då flippade han ur lite och skuttade runt i stället. Han tycker verkligen att det är jobbigt med bommarna! 
 
Sen en lång lunchrast innan nästa ryck. Då red jag ut Tant en sväng och gjorde fölhage. Eller rättare sagt fölningshage. Fick gå runt hela sommarhagen för att se att staketet var helt, vilket det ju inte var efter älgarnas framfart i vinter,  så strömmen går runt och sedan skärma av den delen som Räkan ska gå på. Nu behöver det bara torka upp lite, eller bara och bara antar att det är det stora problemet att få det att torka upp i tid!
 
På kvällen gjorde jag äppelpaj, och en kompis kom och fikade lite, och så mycket mer vettigt blev det inte. I dag är det halv storm ute så det blir nog rätt lugnt i dag med!
Day Dream i hagen hemma!

Svansen i vädret!

Måndag i dag och inte mycket vettigt gjort! 
 
Först Ica hela dagen sen hem och longerade Clarinett. Mycket galoppjobb inspänd och avslutade med att hoppa lite i lina, och bland annat lite studs! Vet inte om det var det som triggade i gång henne eller något annat men hon fick i alla fall ett tokryck mitt i allt och travade runt med svansen i vädret och blåste! Fick såklart igång alla hästarna i hagarna också!
 
Nu är hästarna inne och jag ska inte göra något mer i dag, god natt!

Slapp helg!

Lugn och skön söndag, perfekt för det var precis vad jag behövde! Däremot var det inte så lugn natt, Chokladen och Clarinett har skrikit till varann hela natten med viss hjälp av de andra hästarna! Alla hästarna var spåna i morse så de har legat men när de har hunnit med det vet jag inte,  jag har i alla fall inte sovit mer än tre timmar i sträck...
 
Efter att mina hästar var ute och fixade så åkte jag och fodrade hos Nisse, han kom hem från Boden sen på dagen, innan jag började rida. Först Szum som fick göra samma jobb som vi gjorde i töm igår, dvs höga travbommar. Och sedan Tant som fick hoppa lite studs, tänk att hon fortfarande är taggad trots sina 24 år!
 
Sen var det dags för Sarek att åka hem! Jag visade lite ridning på banan och sedan klev han rakt in i släpet, tror nog att han hade lite hemlängtan! 
 
Lite vårpyssel har jag också hunnit med,  lite krattning och en genomgång av Räkans hage som haft det lite tufft i vinter men som nu är rätade och uppsträckt. Resten av dagen och kvällen har varit slapp, blev hämtmat till middag och sen soffhäng. Underbart att kunna bo så här och ändå kunna köpa hem högklassig thaimat! Nu är alla hästar inne och kvällen avrundas med glass!
 
Det har varit skönt med en slapp helg och nu är jag laddad för lite jobb och tempo igen!
 
Chokladen tränar på vuxenlivet med att bo inne och gå i ensamhage. Men det är inte så synd om henne för mamma Räkan går i hagen bredvid! 
 
 

Ledig lördag!

Ledig lördag i dag, så skönt!
 
Började med att släppa ut mna hästar och de av Nisses som var inne. Han fick liksom inte nog av hingstpremiering förra helgen så han åkte till Boden i morse där det var avelsvärdering i dag. Sen segade jag lite, eftersom jag hade hela dagen på mig, och lite för länge för det blev nästan lite stressigt sedan att honna tömköra Szum innan hovis kom. Szum fick gå över höga travbommar i dag och då kom jag nog bra åt hans problem i bakbenet för han blev väldigt trött av det, så vi gjorde inte så många repetioner. Intressant med tömkörnngen då jag ju faktiskt ser hur han jobbar över bommarna och hur han reagerar.
 
Sen kom hovis och verkade den nya hästen. Hon har inga bra erfarenheter av hovslagare vilket märktes direkt! Så fort hovis hade burit in sina grejer blev hon stressad och skakade! Tyvärr är inte hovarna jättebra, eller det är inget fel på fötterna men de är dåligt verkade sedan innan, så vi kommer behöva sko henne sen men i dag ville vi göra det enkelt och positivt. En hink kraftfoder fick fungera som muta oh dessutom älskade hon att snusa på hovis son som var med, (hon verkar gilla barn) så lite positivt var det nog.
 
Efter hovis åkte jag upp på byn och handlade lite, eftersom jag bara varit på Ica i två dagar men tydligen oförmögen att handla då, och seda hem och red. Sarek först, han longerade jag inspänd innan jag satt upp och red några varv. Tycker ju lite att det har tagit ganska låång tid med honom och att det inte riktigt har hånt något men i dag insåg jag att det nog visst har hånt en del. Han var fin i longeringen i b¨da varv, stod still när jag fixade med linan och sedan kunde jag bara sitta upp och skritta och trava i båda varv, dessutom är han mycket lugnare när han är själv inne i stallet. Från början for han mest runt och höll koll på de andra hästarna, sätta på lina och sånt fick jag göra i farten och han var sällan koncentrerad på mig i mer än två sekunder åt gången! Jag brukar tänka att när hästarna bli roliga att rida och jobba med så är det dags att skicka hem dom, så nu är det dags för Sarek att åka hem för i dag var han så rolig att jobba med! 
 
Sen red jag ut med Tant en sväng i regnet innan middag och en massa kontorsjobb, I natt tror jag inte att jag kommer kunna sova något för jag har en liten Choklad i stallet som gnäggar konstant! Hon ska ha lite "vuxenhästträning" några veckor, stå på box och gå i ensamhage och dessutom tänkte jag jobba henne lite med longering och sadelvänjning. Men just nu tror hon nog att hon ska dö eftersomhennes bästis Clarinett inte är i stallet! Hårda bud att bli vuxen!

Dagdröm!

Jag råkade visst spontanshoppa en häst i påsk! Skulle ju absolut inte ha någon fler häst nu men vissa erbjudanden är helt enkeltför bra för att kunna stå emot! Så nu har jag ett nytt projekt!
 
Day Dream är ett litet sto född 2010, hon är från Danmark och har gått där på lösdrift tills i somras då hon hamnade i Norrköping. Hon är påbörjad inridning men det har gått lite på tok och ägaren har blivit rädd och sedan tappat intresset för henne. Min kompis i Norrköping har varit med lite under tiden, longerat hästen några gånger och hållt i vid uppsittning och hon tjatade på mig att köpa hästen. Så jag bjöd ett skambud och fick det, hon kom upp förra veckan men står hos Nisse eftersom jag har haft så fullt.
 
Planen är att hon ska få gå på lösdrift med mina andra hästar, hon blir lite stressad i box och har nu stått på en stor anläggnng med mycket boxtid och liten hage så jag tror att det kommer bli bra med lösdrift på henne. Sen ska jag ta det lugnt med henne, mycket tid, tömkörning och sedan förhoppningsvis mycket ridning i skogen. Hon behöver fylla ut mycket i kroppen så jag ska låta det ta tid, men är det något kag är bra på så är det att ge hästarna tid och tålamod! Vi får se vad det blir av henne!
 
Hon är efter Samarant vilket innebär att hon har Sandro  Hit som farfar, finns lite att brås på!
 
 
 

Pollentider!

Jag tror att luften gick ur mig efter helgen och  premieringen, jag har varit trött hela veckan och sen funderar jag på om det inte börjar vara lite pollen i luften. Vi skyller på pollen, det låter bättre än att jag håller på att bli sjuk igen.
 
Igår var jag på Ica på förmiddagen och sedan hem till hästarna. Tömkörde Gasper på banan och red sedan Szum som fick gå ett lättare jobb. Sedan snabblagad middag i form av risgrynsgröt innan ridskolan och lektionerna där. När jag kom hem var jag helt slut och det blev teckens något bloggat.
 
I morse höll jag på att försova mig igen, som jag gjorde måndags, men det löste sig som tur var och dagen har tillbringats på Ica. På kvällen red jag först Clarinett, och sedan tömkörde jag Sarek. Jag ändrade lite tömsättningen och han blev väldigt fin i vänster varv, i höger är det lite svårare. Tyvärr hade jag ingen som kunde filma vilket var synd när man fick se vilken fin häst som bor där inne!
 
Nu tror jag minsann att det är dags att sova lite! I helgen ska jag bara vara hemma och inte en massa tider att passa,  ska bli så skönt! 

Bilder sedan söndagen!

I dag fick jag några bilder från söndagens premiering! De är tagna av Gaspers husse!
 
Innan exteriörbedömningen! Jag ser väldigt bestämd ut!
 
Här väntar vi på att få göra bruksprovet!
 
Och här väntar vi fortfarande... Blev en väldigt lång väntan då våra bruksprov var rejält försenade!
 
Här är under ridningen! Lite suddig bild (eller är det vi som springer för fort?) och alla galopper och gångarter på samma gång, tror att bilden är tagen på sluttampen när vi var ganska trötta båda två men Gasper ser glad ut och man kan se att vi kämpade på i alla fall!
 
Tack för bilderna Manadis Vildhäst!
 
 

Aprilväder!

I dag har det varit omväxlande väder! Stundtals soligt och varmt, däremellan kallblåst, en regnskur och några omgångar med snö. Typiskt aprilväder!
 
Jag och Elise red på förmiddagen ut med Sarek och Gandalf. Sarek blev rätt trött, trots det så försökte han på hemvägen vända flera gånger, jag tror att han glömde bort åt vilket håll hem var... Sen jobbade jag både Szum och Clarinett i töm. Szum var väldigt fin i galoppen i dag, i alla fall till en början för sedan blev han lite överenergisk och det blev mest en massa bus i stället för jobb. Clarinett var väldigt på i dag och blev nästan lite stark, det är bra för hon har ju gärna velat vara lite långsam och tom i handen. Galoppen var också mycket bättre, hon börjar kunna bära sig på volt, även om jag tappade styrningen en gång och då passade hon på att hoppa hindret som stod på banan... 
 
På eftermiddagen åkte jag med Flisan till ridhuset där jag visade henne och sedan lämnade av henne. Dags för nya äventyr för henne! Själv åkte jag hem och lämnade släpet för att sedan åka i väg på lektioner. Nu är det hög tid att sova om jag ska orka med både Ica och ridskolan i morgon!

Massa G!

I dag fick vi besök av massören Ulrika på förmiddagen. Hon började med Szum och det var väldigt intressant! För några veckor sedan "bytte han sida", dvs vilket varv han hade lättast i och dessutom började han skjuta över mig och sadeln lite snett, inte mycket men ändå, och i dag fick vi förklaringen! Han hade en ny muskelbristning och ömhet på högerbakben, högt upp på låret! Han har kompenserat det genom att skjuta över sadeln och mig lite snett! Väldigt intressant och nu har jag lite att jobba med, Szum njöt lite motvilligt av sin massage, han har liksom svårt att erkänna att det är rätt skönt! Sen fick även Gandalf massage, det är så intressant att höra Ulrikas resonemang och se hur allt hänger i hop!
 
När hon var klar så red jag och Elise ut med Flisan och Gandalf, Gandalf hade nog fått någon överenergi av massagen för han var riktigt på hugget! Sen redjag även Clarinett på banan, longeade lite först för hionhar ju inte gått så mycket och red sedan. Vi jobbade i dag bland anant på åttvolt med bommar, hon är lite vinglig men det får jag ta närhon är så otrimmad, nu ska vi förhoppnngsvis komma igång lite mer! 
 
Sen mat och lite kontorsjobb, och en kaka hannjag baka också vilket är typiskt mig när det vankas kontorsjobb.. På kvällen kom Mona och vi red ut med Tant och Sarek, nu har jag hunnit med ytteligare lite konstosjobb så snart har jag gjort mig förtjänt av den där kakan!
 
Elise tog några bilder under massagen i dag!
Szum behandlas med laser!
 
Gandalf masseras!

Dagen efter!

I dag har det varit lite dagen efter känsla! Började i morse med att jag försov mig! Kanske inte så konstigt eftersom jag sovit väldigt dåligt sista nätterna,  speciellt på Wången, var ju rätt bortkastat med rum och lyxig frukost åt mig som knappt sov och sen bara fick i mig pyttelite frukost eftersom jag var nervös! Men i natt har jag sovit lite väl bra! Hade satt väckarklockan tidigt så jag inte skulle behöva stressa innan jobbet,  men jag vaknade i stället av att jag fick ett sms! Tur att jag har morgonpigga kunder för jag hann ändå allt med hästarna och var bara ett par minuter sen till jobbet, men frukosten hann jag inte med utan fick äta den på jobbet.
 
Efter jobbet så red jag ut med Flisan, så härligt med dessa ljusa vårkvällar med bara grusvägar! När jag sedan skulle ta in hästarna så hade Sarek och Gandalf någon form av vårrus och studsade runt i sina hagar, speciellt Sarek hade galopprace i sin hage så han hade knappt tid att bli fångad! Vårkänslor!
 
Räkan har ungefär en månad till beräknad fölning,  och ser i dag ut så här inklusive vinterpälsen i tussar! 
 
 
 
 

Wångenhelg!

Den här helgen har spenderats på Wången och hingstpremiering! 
 
Men gårdagen började såklart hemma, och med Flisan. Vi red ut en liten sväng och sedan gick vi in på banan och gjorde några galoppfattningar. Fortsatte sedan med Sarek, även han på banan, longerade lie först och sedan red jag. Nu hade poletten för trav på banan trillat ner och vi travade flera varv åt båda håll, viist kanske det blev något avbrott emellanåt men stor skillnad mot sist! Avslutade jobbet hemma med att rida Szum innan jag packade in Gasper och alla grejer och åkte till Wången.
 
När vi kom fram så bekantade vi oss lite med ridhuset och så duschades Gasper, han hade lämpligt nog lagt sig till med en lerinpacknng. När han var ren så var det bara för oss tvåbenta att duscha innan det var premieringsmiddag, mycket god buffé med bland annat lax täckt av västerbottenost. Det var många hästkarlar där och det surrades härstammningar till höger och vänster. Otroligt fachinerande att höra på, vilket otroligt kunnande det finns hos dessa! Hur kan man som tjugoåring tro att man kan allt om hästar i jämförelse med de hästfolk som hållit på en hel livstid? 
 
I dag var så dagen D för Gasper! Morgonen innebar en del föreberedelser så det var tidig väckning, vilket inte gjorde mig så mycket för jag hade varit vaken mer eller mindre sedan 3.30 eftersom jag var rätt nervös... Vi började med att visa exteriört, Gasper höll sig cool och dt gick riktigt bra att visa. Sen en liten paus innan det var dags för bruksprov, ni må tro att jag var nervös! Minns fortfarande hur det var för två år sedan när Midas skulle visas och han inte tänkte släppa upp mig på ryggen, sen har jag ju haft markkänning från Gasper också sista dagarna så jag var riktigt nervös för ridprovet. Men hur det nu än var så drog det ut på tiden och vi fick vänta, i en timme väntade vi på att få komma in i ridhuset. Anledningen till förseningen var att en hingst hade kommit lös tidigare och lite allmänna missförstånd men när det äntligen var vår tur så hade vi väntat bort all nervositet! Tyvärr var ju även Gasper rätt less och trött vid det laget men jag tycker ändå att han gjorde ett helt okej bruksprov. Man måste komma i håg att han är ung, 3,5 år, inte riden så mycket och defintivt inte van vid situationen. Han stod bra vid upp och avsittning, halterna fungeade men han var inte riktigt framme, och när vi kom till galoppen så orkade han inte riktigt. Vi fick till flera galopper åt båda håll men han orkade inte riktigt hålla den genom hörnen. Men jag är jättenöjd med honom ändå!
 
Sen gick det helt plötsligt snabbt! Vi hade avklarat veterinärdelen medan vi väntade på ridprovet så när det var klart så var planen att få i mig något ätbart, men det hanns inte med förrän vi skulle in igen och få poängen! Gasper fick 40 poäng exteriört, lika mycket som ifjol men lite annan fördelning, och på ridprovet fick vi 35 poäng, av 50. Vi hade hoppats och drömt om att få över 35 poäng eftersom det är gränsen för att bli klass 1 hingst men det är inte jättemånga basjkirer som fått det så jag kände mig lite tveksam, så glädjen var stor när vi lyckats rida i hop tillräckligt för att han skulle bli klass 1! Det är faktiskt väldigt bra! Sen väntade lite fotografering, fika för mig och sedan packa ihop allt och lasta. Stannde för mat på hemvägen och nu är bilen tömd och släpet parkerad, hästarna är inne och allt som vanligt igen. Elise har hållt ställningarna här hemma i helgen och nu väntar jobbdag i morgon igen. 
 
Så mycket bilder blev det inte taget för mig, jag har ju haft händerna fulla med hingst, men det kommer nog mer bilder i veckan för det fanns andra med kamera på plats. Här är alla fall det jag åstakom i bildväg:
 
 
 
 
Hemma igen och pälsen återställd till det normala! 
 

Genrep!

Det sägs ju att genrepet ska gå dåligt,  jag hoppas att det stämmer! 
 
På förmiddagen i dag skulle jag nämligen rida ut en liten sväng med Gasper,  en lättare tur som uppladdning inför helgen. Men det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig.  Gasper kändes lite laddad när vi red i väg,  vi hann bara ner till vägen innan det kom en bil och vi gick in på en infart. På väg ut från infarten fick han syn på en vägtrumma och tog ett stort skutt, så långt inga konstigheter, men skuttet efterföljdes av några fler skutt och sedan valde vi hwlr enkelt olika håll! Som tur var gick det bra, han var direkt infångad och vi gick tillbaka till gården för att sitta upp igen. Vi red en liten sväng sedan bara men passade på att gå in på samma väg och förbi trumman, nu var den inte alls lika farlig! Det är ju sånt som händer, typiskt bara att det var precis före visningen.
 
Sen till Ica och jobb 11-18, hemma igen tömkörde jag fört Clarinett som fick jobba med galoppen, och sedan Sarek dom jobbar med traven och att få den lite mindre vinglig. När hästarna var inne så tvättade jag igenom Gaspers svans. Den är tjock och kan behöva några omgångar för att bli ren. Nu sova, det kommer att behövas i morgon! 
 

Torsdag!

Efter regn kommer sol! Betydligt bättre väder i dag! Tyvärr har det känts som att jag inte hunnit någonting i dag, men det kommer ju fler dagar också! 
 
Började med att jogga Szum lite i töm, innan Elsie kom och vi red ut på Flisan och Gandalf. Sen red jag Sarek på banan, longerade lite först och sedan red jag. Sarek hade stora problem med alla vattenpölar som var på banan, men förhoppningsvis torkar den upp snart. Lite trav fick vi till i dag, även om det var lite vingligt utan draghjälp. 
 
Sedan mat och i väg till ridskolan för lektionerna där. Nu har jag kvällsfikat te och nybakade frallor som jag köpte på hemvägen, lyxigt på en torsdag! 

Blöt, blötare, blötast!

Idag har det regnat, snöat och allt däremellan hela dagen! Allt är blött och lerigt, jag vet inte hur många ombyten jag och hästarna har blött ner i dag och nu i kväll är det vitt ute igen! 
 
Som tur var så hade jag inte jättemycket uteaktiviteter inplanerade i dag. På förmiddagen åkte jag med Gasper till ridhuset,  vi körde lite generalrepetition inför söndagen. Folk måste ju tycka att man är knäpp, det tar lite mer än 1,5 timme att köra till ridhuset fram och tillbaka och i dag red jag endast en dryg kvart!! Men efter den kvarten var jag nöjd, han fattade galoppen helt okej i dag och galoppade flera varv utan större övertalning, och då finns det ju ingen anledning att nöta på honom mer! Han är ju dessutom ung så då är det ju verkligen korta pass som gäller! 
 
När jag kom hem så red jag Tant på min ganska så blöta bana! Vi joggade lite och skuttade över några sockerbitshinder, efteråt var jag helt genomblöt! Då lastade jag Szum och tog med honom till Nisse, dit hovus var på väg. Efter fika och skoning av Szum så åkte vi hem med honom igen och verkade Räkan. Resten av dagen, som mest var kvällen, gicknåt till lite mer fikande, lite pysslande med verifikationer som skulle in i pärmar och sen intag av hästar, och sen var man ju genomblöt igen! Nu ska jag duscha och sova, och hoppas på bättre väder i morgon! 
 
Blöta hästar i dag!

Massage!

I dag har det varit intensivt och fullt ös hela dagen! 
 
Börjademed att rida Clarinett på banan, hon  bjöd på en fin ridkänsla med mer tryck i traven än tidigare. Longerade Gasper, och jobbade med galoppen, och tränade lite visning vid hand. Sen åkte jag med Flisan till ridhuset. Idag var det fler som var där och red, roligt med lite sällskap och bra gick det att rida!
 
Hemma igen blev det en snabb dusch, en kopp kaffe och ett par mackor och sedan i väg på massage! Jag har tänkt ta tag i kroppen nu, dels för att orka med allt jobb men även för att förbättra ridningen. Ska hästarna vara rakriktade  och avspända i musklerna så måste jag också vara det! Kan inte påstå att massagen  (inkl akupunktur och zonterapi) var direkt behaglig men det kändes bra efteråt! 
 
Blev wok till middag och sedan kom Mona och vi red ut med Tant och Sarek. Vi red en kängre tur i dag med mycket trav och Sarek gick riktigt bra. Han har väldigt bra driv i steget, men han var nog rätt trött när vi var hemma igen. Och trött är jag med efter dagen och massagen så nu är det bara att sova som gäller! 

Introduktionsdag!

I dag har jag haft introduktion för en ny kille på jobbet. Även om det känns som att man mest står bredvid och pratar så går det mycket energi och fokus så jag var riktigt trött när jag kom från jobbet, trots att förkylningen var bättre i dag.
 
Red Szum, han kändes fin efter träningen. Jag tänker att ingen tror på mig när jag skriver att han får bra här hemma eftersom det ofta är helg annorlunda när vi är på träning och folk ser oss. Vi jobbade i alla fall med bogen in, som vi gjorde på träningen i lördags,  och sen övergångar trav-skritt-trav med fokus på reaktion som vi gjorde när vi var på Wången. Och han var faktiskt fin!
 
Nu har jag hunnit sova någon timme på soffan också så nu är det verkligen dags att lägga mig!

Sköna söndag!

Förkylningen verkar inte ha gett upp än, men jag är hellre sjuk nu än nästa helg. Har ändå gjort en hel del i dag.
 
Först ut var Clarinett som jag longerade inspänd, mycket galoppjobb och sen avslutade vi med att hon fick skutta över ett sockerbitshinder. Sen tömkörde jag Sarek på banan, vi jobbade på med traven i töm och det gick riktigt bra. Korta stunder välver han halsen helt rätt och formen kommer och då blir han jättefin!
 
Sen kom Elise och vi red ut på Flisan och Gandalf i det härliga vårvädret! Fortsattes med en tur på Tant också innan jag lastade in Gasper i transporten och åkte till ridhuset. Vi tränar på inför bruksprovet och i dag har vi galopperat ett helt varv i båda galopperna, så det går åt rätt håll men det är fortfarande svårt med galoppen och blir lite med handbromsen i. Men det släpper nog, förhoppningsvis innan söndag! Han är i alla fall lättlastad,  uppe på ridhuset så kunde jag stå kvar utanför släpet och bara skicka upp honom! 
 
Nu har jag även hunnit med en sen men god middag, dags nu att duscha och sova!
 
Gasper i ridhuset i dag!
 

Förkylningstider!

Visserligen hade jag lite ont i  halsen och var snuvig tidigare i veckan men jag trodde nog att förkylningen hade övergett mig, men så fel jag hade! Nu är jag tvärsnuvig och hängig!
 
Jag och Szum åkte i alla fall till Ammer på dressyrträning på förmiddagen, och red för Ingrid. Szum gick betydligt bättre än sist jag red för henne och även bättre än på Wången i måndags. Visst tjafsade han lite i början  men inte lika mycketsom.de senaste träningarna, och han var inte alls spänd. Dessutom gick han riktigt bra efter tjafset, jag är nöjd för nu känns det som att det har vänt igen!
 
Hemma igen så red jag ut med Flisan först och Gasper sen. Med Gasper så kämpar jag ju med galoppen inför bruksprovet,  men ute så fungerar den i alla fall riktigt bra! 
 
Sen var jag i väg på några lektioner, med väldigt vårpigga hästar, sen var planen att köpa med pizza på hemvägen men pizzerian på byn hade påskstängt (lång påskhelg...). Men har man laddat för pizza så känns det inte så roligt att börja laga mat så jag åkte en omväg över Hammarn så blev det pizza ändå! Bakade även en kladdkaka, så till kvällsfika blev det kladdkaka, grädde och jordgubbar! Nu ska jag försöka sova bort förkylningen!

Första april!

Första april i dag och jag tror inte att jag har blivit lurad, fast det vet man väl inte, kanske inte mer lurad än vanligt?
 
Efter jobbet så kom Mona och vi red ut med Tant och Sarek. Hos Sarek har poletten äntligen börjat trilla ner, han traskade på med bestämda kliv trots att det fanns mycket att titta på i kväll och dessutom ett väldigt varierande underlag med snö, is och barmark.Han till och med skrittade om Tant en bit på bortvägen, och Tant har bra driv i sin skritt! Det kändes i alla fall jättebra och vi provade även lite trav! Sen red jag Szum på banan, som till stor del har tinat fram nu. Han var inte alls så tjafsig, nästan inga tjuvstopp alls även om han testade både att dra mig ur sadeln och sen bli rädd och kasta sig i väg några gånger. Men man blir lite misstänksam när han bara blir rädd där jag flyttade honom för innerskänkeln, tror nog mest att det var jobbigt. Jag hoppas i alla fall att det sitter kvar till träningen i morgon så vi kan jobba med någotannat än attbara kunna trava runt spåret.
 
Jag har packat det mesta inför träningen i morgon, nu ska jag åka och hämta släpet som fått övernatta på annan ort då det är så förbaskat trögt att få av bilen att jag måste ha hjälp. Det är dags för ett nytt stödhjul som är lte mer lättvevat! 

RSS 2.0