Mörker!

Även om det ju har vänt med ljuset så är det mörkt både morgon innan jobbet och efter jobbet även när vi slutar tidigare på helgerna. Jag hatar mörkret och det är jobbigt att inte se hästarna i dagsljus!

I morse longerade jag Wildkickan, i dag kunde vi börja i skritt, helt lugnt i båda varv! Tycker att hon taggar ner och blir mer fokuserad för varje gång!

Efter jobbet och middag så red jag Chokladen och Lemonaden. Chokladen som var så övertaggad sist var bättre i dag, och bättre än väntat, medan Lemonaden var betydligt mer spänd än sist. Funderar om jag drog gjorden lite för hårt eller om det är något annat som stör henne. För något störde henne helt klart i kväll. Men det som var positivt var att vi ändå kunde göra lite travjobb och inga tendenser till tvång.

I morgon nyårsafton och sen nytt år och nya tag!

Wildkickan i morse, knappt ljust! 

Chokladen i mörkret i kväll! 

Lemonaden syns knappt att det är hon i mörkret! 

Decemberregn!

Då är det omladdning inför nyåret på jobbet, kan verkligen julmaten vara slut? 

Jag började i stallet i morse med att rida Grå och Lillebror. Blev bra ridpass med båda två, Grå på banan och Lillebror fick börja lite på banan och sen på spåret bredvid banan och lite galopp. 

Sen vidare till jobbet där vi ar två kort. Känns som vi alltid är det! Gick ändå bra att jobba med mitt klämda finger som varit mycket bättre än jag trodde. Efter jobbet åkte jag och hade en träning, såklart regnade det men var ändå helt okej väglag. Men inte roligt med regn i december! Nästa vecka ska det i stället vara rejält kallt, finns det inget mitt emellan? 

Grå efter ridning! 

Så söt! 

Lillebror skrittar av i skogskanten 

Så här snöig på mulen blir man när man skritta av i snön! 


Vädret nästa vecka ser inte roligt ut! Blir en kall inledning på 2024!


Mellandagar!

I dag har det känts som att alla hästar har varit knäppa och att jag trampar och trampar och inte kommer någonstans!

Hästarna har varit lite knäppa i dag, det har blåst och kanske varit älg här också, eller så var det bara en sån dag. Efter att jag hade mockat både boxar och alla lösdrifterna så skulle jag rida Clarinett på slingan. Men jag kunde inte ens sitta upp på henne vid stallet för hon var så stökig! Red i stället på banan och så fick hon skritta av på spåret bredvid banan, det var lagom i dag för jag hade ändå fullt sjå att leda henne till hagen sen.

Sen kom Nisse och vi hade en plan om att köra Bob och Iowa till Nisses stall. Men planen höll inte! Vi var bara två vilket var lite för lite på två gröna hästar. Bob gick in typ direkt och stod lugnt, men Iowa var lite mer tveksam. Han var inte stressad utan bara tveksam och nästan varje gång han försökte gå in så halkade han till, antingen i transporten eller utanför. Vi gav upp eftersom det kändes kontraproduktivt att han blev mer skeptisk till transporten och risken för skador. Vi får lastträna någon dag när vi är tre, och då ställa transporten lite annorlunda. Nu blev det en liten, liten lutning på den vilket gav lite problem. Bob tyckte i alla fall att transporten var rolig och smet ut ur hagen när jag skulle släppa ut dom igen, han hade sikten inställt på transporten!

I stället lastade vi Wasabi och körde henbe till Nisses stall, hon ska skos i morgon och det är skönt att bara behöva lära en omgång hästar på morgonen. Sen lite fika och tillbaka till stallet där jag longerade Wildkickan. Det var intressant och jag inser att vi har lite att jobba med! Hon behöver få ett stopp så jag har en broms innan jag börjar rida, sen behöver hon tagga ner, lära sig göra saker långsamt och inte bara springa i från allt. Första målet är att hon ska kunna skritta lugnt på volt runt mig, kunna stanna och starta. Kommer kunna jobba med det några gånger till...

Sen tog jag Lemonaden i töm, vilket verkligen rida men med blåsten och min ork efter alla stökhästar så fick det bli i töm. Efter det middag, i väg och provade sadlar på ett ställe och hade en träning på ett annat ställe. När jag hade nattat hästarna hemma så pysslade jag lite med Wasabi och mockade i Nisses stall.

Nu ladda för hovslagaren i morgon!

Clarinett efter ridningen! Så fin, men så laddad! Bob i transporten! Så duktig! 

Wildkickan! 

Annandagen!

Julen är förbi, jag har två lediga dagar till men det går jättefort och jag hinner inget. Som vanligt alltså!

Igår blev det en lång julfrukost efter utsläpp av hästar och vattning. När jag kom igång igen så red jag Chokladen, hon var väldigt laddad efter sin vila och vi hade svårt att bara skritta utan studs och småhopp från början. Sen kom Linda och vi red ut med Juliette och Lillebror, blev en snöpulsartur den här gången.

Så tog vi Iowa igen, han var också laddad och studsade upp på banan. Men lugnade sig när vi kom igång och vi kunde repetera det vi gjort tidigare med uppsittningsträningen, alltså hänga på honom i skritt och sitta lite på halt. Nu är det bara att fortsätta insittningen med honom!

Så åkte jag i väg och hade två longeringslektioner med en tjej. Sen pizza till middag och så nästa ryck i stallet. Tog Forzett i töm, och det känns som jag kanske har hitta en fungerande bettlösning. Och så borstade jag Wildkickan, hästen som kom på juldagen, och testade ett bett och la på en sadel. Nu har jag ett hum om vilja grejer vi ska börja med i alla fall. Lite roligt med tränset, hade tagit fram ett träns och ett bett, när jag skulle tränsa så tittade jag lite snabbt, längden sidostyckena två hål och sen tränsade, blev bra direkt! 

Linda kom och fikade på kvällen, jag gjorde risalamalta, och sen blev det ett avsnitt till av Historien om Sverige innan jag somnade. I dag är det mycket planerat och ute blåser det, det vädret hade jag inte planerat i dag!

Det var sol igår och jättefint, vilket tyvärr inte syns på min mobil. Chokladens öron! 

Lillebror innan ridning, så söt! 

På tur bakom Juliette i snön! 

Och så ljuset! 

Iowa och Linda! 

Fin kille, och stor! 

Wildkickan med träns! Jag sätter alltid fast hästarna med halsrem innan jag känner dom och vet att de står bra uppställda. Eller alltid å alltid, oftast i alla fall... 


Juldagen!

Ganska lugn dag även juldagen!

Jag och Linda träffades i stallet på förmiddagen och red ut med Juliette och Lillebror. Sen åkte hon på barnkalas för sin brorson. Jag longerade Chokladen, hon har vilat sedan lucia så nästan två veckor. Fick komma igång med lite jogg i lina.

Sedan lite fika och småpyssel nedan jag väntade in en ny häst som skulle komma. Ett 5årigt kallblod som ska ridas in, hon är tömkörd, påbörjad inkörning och sutten på vid något tillfälle, men inte helt enkel, har mycket energi och är nu hemifrån för första gången. Vilket hon verkar ta väldigt coolt.

När ägarna åkt så tog jag Grå i töm och red Lemonaden. Mer än två veckor sedan jag sist satt på henne, även om hon jobbas från marken brukar hon vara spänd när man inte ridit. Igår var hon öcen laddad, härjade i hagen innan och otålig att göra i ordning. Men det gick jättebra att rida, vi travade en del och hon var inte speciellt spänd!

Då kom Linda tillbaka till stallet och vi tog Iowa. Han har haft lite mer än tre veckor vila och nu är det dags att fortsätta inridningen. Igår longerade jag, och sen fick Linda repetera att stå vid pallen och hänga lite. Ska bli så roligt att se vad det blir av honom!

Middagen bestod såklart av julmat, köttbullar och prinskorv. Sen hade vi myskväll och tittade på ett par avsnitt av Historien om Sverige. 

I dag ny dag med en del inplanerat. Jag hoppas att det inte blir så kallt!

Lillebror på tur med Juliette 

Chokladen i lina! 

Nya hästen heter Wildkickan, vi får se om hon lever upp till sitt namn! Väldigt fin i alla fall! 

Det snöade och var grått och halvmörkt hela dagen igår. Grå flyter in i bakgrunden! 

Lemonaden innan ridning i sitt barbieschabrak! 


Julafton!

Ganska lugn och skön julafton igår, jag hoppas att ni andra också hade det!

Först kaffe och skinkmacka på sängen med julkalendern och Astrid Lindgrens jul på tvn. Sen träffades jag och Linda i stallet för årets julaftonsritt. Jag var lite orolig när vi red i väg, Clarinett var ganska stökig och backade och kastade sig. Men som tur var lugnade hon ner sig när vi passerat grannarna, och redan när jag kom ner på vägen förstod jag varför hon hade stökat då det var väldigt färska älgspår precis nedanför gården. Blev en fin men lite kall tur!

Sedan fick alla hästarna ett äpple, de brukar få ett juläpple på julafton. Bob förstod inte vitsen med äpple så han åt inget men de andra var nöjda! Vidare följde Linda med till Nisse där vi hade julbrunch med en massa kall julmat typ skinka, sylta, rödbetssallad och sånt.

Laddade om, tittade på delar av Kalles jul, och sedan åkte jag och Nisse till hans systerson för julmiddag med Nisses syster och hennes man. Blev inte så sent vilket var ganska skönt, jag nattade hästarna och så var den julafton förbi!

Nu ny dag, i dag har jag lite att stå i och jag hoppas att det inte blir så kallt!

Lillebror låg som ett jesusbarn i höet igår morse!
Clarinett i sitt röda julschabrak, innan jag satte på reflextäcket

Soligt och fint! Juliette tyckte att det var onödigt att stå still och fota! 

Wasabi, Chokladen och Clarinett ville gärna ha mer än ett äpple... 


Dan före dopparedan!

Nu är det jul, och jag är ledig 5 dagar! Har jobbat mycket den sista veckan, dels är det en vana att jobba alla storhelger, blir ju inte jul utan julstressen på jobbet. Dels försvinner några dagar när vi har stängt (och vi har timlön och förlorar de timmarna), men jag har även tagit ledigt juldagen så då blev jag ledig fem dagar!

Snöat på tvären i dag. Jag tog Wasabi i töm innan jobbet. Sen fullt ös på jobbet, vi stängde 18 och då direkt till stallet. Mockade och spånade en lösdrift, Linda hade då gjort samma med de andra två så nu är det fint hos alla.

Sen uppesittarkväll, Tv4 play låg nere men mig gjorde det inte så mycket för medan de fixade det så hann jag fixa lite hemma. Ägghalvor med räkor och majonnäs, gräddade vitlöksbaguetter och så hade vi räk och kräftröra från charken. Dessutom gjorde jag varm choklad med mintu och grädde! Två spel orkade jag, och hann med, men vann i alla fall 100 kr. 

Nu laddar vi för jul och julledigt! 
Wasabi i morse! 

Varm choklad! 

Vintersolståndet!

Nu har det vänt, nu blir det inte mörkare! Även om det dröjer lite till innan det märks av så är det skönt att det faktiskt vänder nu, jag verkligen ogillar mörker! 

Jobbat heldag och började tidigt, longerade Lemonaden innan jobbet ändå. Lemonaden har hamnat lite vid sidan den här veckan då det blivit annat varje gång jag skulle ha ridit henne, förra veckan blev det dessutom bara jobb i töm mest pga vädret. Så för mitt samvete skull blev det en snabblongering i dag. Men det dåliga samvetet försvann snabbt när jag insåg att hon var jättefin i ryggen, mjuk i musklerna och jämn, bättre än på länge! Det här sporadiska jobbet har gjort henne gott! 

Givetvis kaos och rörigt på jobbet en dag som denna, så trött när jag kom hem! Gjorde mat, färdiga revbensspjäll med kokt potatis och rödbetssallad. Sen till stallet och red Lillebror som inte riktigt var på hugget i dag. Han var tramsig, rädd för grejer och blev lite bäbis, kunde helt plötsligt inte svänga i trav... Nu blåste det visserligen och var mörkt, men jag tror att det är ett litet "bakslag" på att han utvecklas så otroligt mycket på kort tid. Så gjorde ett lätt jobb i dag, red övergångar till och från trav, och vände en massa i trav. Nu får han två dagar vila i helgen så hoppas jag att han är på hugget igen i veckan. 

Longerade Clarinett, längre räckte inte energin. När mina och Nisses hästar var nattade så blev det glass till kvällsfika. Nu är det bara en dag kvar till jul! 

Inte så bra bilder i dag, Clarinett! 

Och årets julkort! Vintersolståndet!

Nu har det vänt, nu blir det inte mörkare! Även om det dröjer lite till innan det märks av så är det skönt att det faktiskt vänder nu, jag verkligen ogillar mörker! 

Jobbat heldag och började tidigt, longerade Lemonaden innan jobbet ändå. Lemonaden har hamnat lite vid sidan den här veckan då det blivit annat varje gång jag skulle ha ridit henne, förra veckan blev det dessutom bara jobb i töm mest pga vädret. Så för mitt samvete skull blev det en snabblongering i dag. Men det dåliga samvetet försvann snabbt när jag insåg att hon var jättefin i ryggen, mjuk i musklerna och jämn, bättre än på länge! Det här sporadiska jobbet har gjort henne gott! 

Givetvis kaos och rörigt på jobbet en dag som denna, så trött när jag kom hem! Gjorde mat, färdiga revbensspjäll med kokt potatis och rödbetssallad. Sen till stallet och red Lillebror som inte riktigt var på hugget i dag. Han var tramsig, rädd för grejer och blev lite bäbis, kunde helt plötsligt inte svänga i trav... Nu blåste det visserligen och var mörkt, men jag tror att det är ett litet "bakslag" på att han utvecklas så otroligt mycket på kort tid. Så gjorde ett lätt jobb i dag, red övergångar till och från trav, och vände en massa i trav. Nu får han två dagar vila i helgen så hoppas jag att han är på hugget igen i veckan. 

Longerade Clarinett, längre räckte inte energin. När mina och Nisses hästar var nattade så blev det glass till kvällsfika. Nu är det bara en dag kvar till jul! 

Inte så bra bilder i dag, Clarinett! 

Och årets julkort! Två dagar kvar!

Två arbetsdagar kvar nu! Kämpa!

Hade en plan för förmiddagen att rida tre hästar, men först var det lite kallt (typ 16 grader så inte jättekallt men tillräckligt tidigt på morgonen) och sen hade smågrabbarna rivit sin hage så jag hade lite lagning av stängsel att göra också. De hade troligen blivit skrämda av något när man ser spåren. 

Men jag tog Grå i töm, red Clarinett på slingan och gjorde en snabblongering med Forzett. Fick helt enkelt vara nöjd så, men jag är lite frustrerad nu och vill komma igång och rida lite mer riktigt och ordentligt nu! 

Sen Ica, det är ju inte min ordinarie dag i dag men jobbar lite extra före jul för att kunna vara ledig i jul sen. Vi hade en timme extra öppet i dag också. Efter jobbet så åkte jag direkt till stallet och igång för att jobba Juliette i töm åt Linda. Hon var jättefin! 

När hästarna var nattade så blev det riktigt go fika med julskinka, kalvsylta, rödbetssallad och tunnbröd. Tog också och slog in lite julklappar så nu är nästan alla klara. Två dagar kvar att jobba! 

Glad Grå i morse! 

Clarinett på väg tillbaka till stallet! 

Grå blev väldigt trött och tvungen att vila liteJulpåsar!

Fortfarande tre dagar kvar till julafton och folk är redan som tokiga på jobbet! Känns som att alla ska hinna handla...

Alldeles vindstilla i morse och jag passade på att rida Wasabi. Mycket bättre än förra veckan när jag red sist, hade ju en plan som jag gjorde upp efter att ha sett filmen då. Fortfarande bara skritt jobb men i dag fokus på mig och mer samarbete, borde kunna trava nästa gång. 

Red sen Lillebror, red på samba spår som i söndags när vi galopperade. Planen var sanna i dag och givetvis fick vi till några bra fattningar. Sen kan han bli lite sur och tjurig när han inte får sin vilja igenom, där är han och Wasabi väldigt lika varandra! Lillebror är dock lite lättare att hantera det på!

Sen Ica-jobb och mycket folk. Stannade efter stängning och hjälpte till att göra julpåsar som skulle till personalen på Z-lyften, 173 kassar gjorde vi och jag knöt ihop dom. Sen direkt till stallet och nattade hästarna.

Nu tre arbetsdagar kvar innan jul!

Wasabi innan ridning! 

Lillebror fick skritta av runt träden i skogskanten, så fint med solen på väg upp! 

Och kvällsjobbet! 

Julstorm!

I dag var enda dagen jag är ledig innan jul, jag hade inte planerat något annat än att rida en massa eftersom det kommer bli lite sämre med dt resten av veckan. Då blir det såklart blåst och halv storm! Så typiskt! Nu blev det en bra dag ändå, men inte alls som jag planerat!

Det blåste ordentligt men planen var att tömköra lite, hästarna var som popcorn i hagarna. Jag fixade lite med en hage som behövde lite åtgärder och så mockade jag en lösdrift. Där någonstans kom Nisse och undrade om jag ville följa med till Sollefteå och äta lunch. Eftersom det ändå var skitväder och inte gick göra så mycket så följde jag med! 

En kompis till Nisse från Skellefteå var i Sollefteå för att lämna en traktor och ville äta lunch, de hade inte träffats på länge. Han har givetvis hästar också. Så vi åt lunch innan han åkte vidare hemåt igen. Vi handlade på Granngården så nu har jag spån och kraftfoder så jag klarar helgerna. Sen var vi på den stora Icabutiken i Sollefteå och köpte bröd, och sen hemma igen var vi till våran Ica också och köpte julklappar till Nisses systersons barn, så nu är alla julklappar klara. 

Laddade om med kaffe och sen till stallet. Tog Lillebror och Clarinett i töm, det blåste fortfarande lika mycket så blev inget med avancerat. Gjorde sen risalamalta till kvällsfika så nu är jag rätt mätt... 

Nu väntar fyra arbetsdagar och sen är det jul! Förhoppningsvis blåser det inte i morgon så jag kan rida lite också!

Lemonaden, Wasabi och Chokladen, tre popcorn i hagen! Lemonaden och Wasabi är nog värst på att studsa runt i hagen, oavsett väder! 

Lillebror i kväll! 

Julveckan!

Så har julveckan inletts, på jobbet innebär det att det kommer en massa varor och är mer kunder. I år en lång julvecka men kändes redan igår att julhetsn har börjat!

Jag började gårdagen med att ta Lemonaden i töm, har blivit flera tömåass för henne nu men igår släppte hon efter ett snäpp till så det var bra. Efter jobbet så blev det ostkaka till mat och sen red jag Grå. Längesen jag satt på henne nu och hon har varit lite stökig, men igår var alla stjärnor på rätt plats och hon var trevlig att både fixa med och rida!

I dag har det varnas för blåst, typiskt när det är enda dagen den här veckan jag är hemma och min enda plan är att rida. Det har redan börjat blåsa upp och vi får se hur mycket hästjobb det blir, lite tömkörning ska jag väl kunna göra och så får det väl bli julförberedelser sen.

Lemonaden igår morse, som en prinsesshäst i schabraket jag fick i julklapp! 

Och Grå på kvällen! 

Tredje advent!

En vecka kvar till julafton och det börjar märkas på jobbet!

Började dagen med att ta Forzett i töm, testade ett rakt bett utan nosgrimma vilket ju var den betslingen jag började med på henne. Kändes ändå ganska bra så kör nog på det ett tag. När jag gick ner med Forzett skrämde Juliette mig rejält! Hon hade nämligen rullat fast i snön i hagen och låg fadt på rygg! Jag drog snabbt av Forzett grejerna utanför hennes hage, ryckte Juliettes grimma och in i hagen. Snön som är nu är lite knepig och Juliette hade rullat sig i en nedförsbacke och fastnat. Men medan jag höll på att fundera hur jag skulle lösa det så lyckades hon rulla runt och kom upp på benen. Sån panik man får, typisk sak som händer sällan men är otäckt. Skönt att allt gick bra!

När jag sen tagit jag ner Forzett till stallet och pysslat i ordning henne så red jag Lillebror. Han fick gå på spåret bredvid banan. Kommer ni ihåg för en vecka sedan när jag klurade på plan för hans galopp? Och skrev att ibland kommer bara rätt läge. I dag fanns det med i planen att testa att få galopp, och planen måste ha varit bra för i dag fick jag ett sånt läge när det känns som han bara väntar på galoppen och jag kunde bara smacka till! Vi testade flera gånger och en gång är väl ingen gång men två en vana?

Sen Ica-jobb, middag och sen stallet igen. Tig Wasabi i töm och red Clarinett. Avslutade kvällen med äppelglögg och saffransbullar, dock inte hembakta. Nisse har varit och kört häst och släde i dag på julmarknad, vilket hade gått bra om än lite fort och otåligt ibland.

Nu ladda för julveckan!

Forzett! 

Lillebror på spåret, en massa löv hade blåst fram på snön 

Clarinett i kväll med ridbanans aventstall i bakgrunden 

Regnbåge!

Konstigt väder i dag! -26 i förrgår och 3 plusgrader nu i kväll! Och bara sen i morse blev det 17 grader varmare!

Red Clarinett på morgonen innan jobbet på slingan. Det var ett magiskt ljus och knallrosa himmel! När jag sedan kom till jobbet såg jag en regnbåge. I december! Lite regn på förmiddagen, då i -11 grader, och i kväll men då i alla fall plusgrader.

Jag åkte och hade en träning efter jobbet vi hade nog ställt in fem gånger pga väser så det var bra att det blev av. Sen middag och väl i stallet så tog jag Grå i töm. Det är inte bara kylan dom får hästarna att studsa runt i hagarna som skakad julmust, även blåst och plusgrader verkar ha den effekten!

Jag hoppas att det är minusgrader i morgon igen och lite stabilare väder. Men mitt minne säger att det brukar kunna vara plusgrader veckan innan jul så det är nog inte helt ovanligt!

Clarinett i morse med den magiska himlen dom givetvis inte gör sig lika bra på bild. Svag regnbåge framme på jobbet! 

Fick en jättefin julklapp av eleven som red! 

Grå i kväll! 

Jobbdag!

Kylan börjar släppa men känns långt bort med 6 plusgrader i morgon, ska bli spännande att se hur det blir!

I morse var det fortfarande 20 minusgrader (inte 13 som prognosen lovat) och jag tyckte att det räckte med en häst. Så longerade Lillebror, han fick jobba mycket med galopp och med fattningar.

Efter jobbet så var det något mildare men efter att gjort pizza till mat så blev det bara energi till att jogga Lemonaden lite i töm. 

Nu väntar mycket jobb innan jul,  jag är ledig på tisdag men annars jobbar jag alla dagar på Ica. Men sen i jul är jag faktiskt ledig fem dagar i rad!

Lillebror i dag! Så söt! Inomhusväder!

Nog blev det kallt, och hur det ska kunna vara 6 plusgrader i övermorgon har jag väldigt svårt att förstå!

-20 i morse som sen blev kallare så runt -23 på dagen och i kväll -26. Det är alldeles för mycket, och helt obegripligt att det ska vara ordentligt med plusgrader i helgen sen. 30 grader varmare, som skillnaden mellan 0-gradigt och +30. Galet!

Mockade två lösdrifter och så fick Lemonaden och Grå jogga lite i töm. Det var vad jag pallade i kylan. Sen fika och på eftermiddagen roade sig jag och Nisses praktikant med att göra uppsittningsträning med Nisses ardennrar inne i stallet. Fyra ston tog vi och vi turades om med att sitta på och leda. Tre av dom suttna på tidigare, men bara skrittade lite på och det är flera år sedan. Så vi repeterade lite snabbt sadling, hänga och sen red vi stallgången ner. Fjärde stoet var en unghäst, en treåring som bara haft sele och träna på sig vid något enstaka tillfälle. Henne sadlade vi, gjorde lite förberedande övningar på och så hängde jag på henne stillastående. En bra början på inridning! Det är verkligen skillnad på att rida in ardenner mot andra hästar!

Sen middag, jag bakade en saffranskaka och sen nattning av hästarna i kylan. Efter det kom Linda och fikade lite. Nu hoppas jag på lite mildare väder i morgon, prognosen säger att det ska vara 13 grader i morgon bitti men det tror jag inte på!

Lemonaden! Vackert men kallt ute! 

Lemonaden fick på sig sitt nya, tjockare täcke. Får vi se hur länge det är helt, varken hon eller hennes kompisar är så rädd om täckena. 

Grå flyter nästan ihop med allt vitt! 

Liv, stor ardenner med lång mule! 

Hennes syster Lilja! 

Luciadagen!

Det är ju svårt att planera med djur, och med väder, och i allmänhet för det blir ju sällan som man tänker!

Gårdagsmorgonen började lugnt med Lucia på tv via telefonen. Sen stöp planerna. Planen var att Nisse skulle åka till Småland igår kväll och hämta en liten lastbil åt en familj på byn, men det blev inte så utan i stället blev det en resa till Sundsvall på förmiddagen vilket uppkom med kort varsel. Visst var det skönt att slippa ta hand om hans djur i två dagar i kylan, men gårdagens plan fick göras om lite kvickt.

Jag började då med att rida Lillebror på den upptrampade slingan, som inte är jättetrampad än utan ganska jobbig att gå på, han gjorde det bra. Bra träning att komma lite i från de andra hästarna men ändå vara kvar på gården. Under tiden jag red hade Nisses praktikant fixat i hans stall med spån och hö så när jag åkte tillbaka kunde vi ta in hans ston. Det skulle ju bli kallt så då måste det vara hästar inne för att hålla vattnet tinat, och då får hästarna växla om lite. Sen tog vi fika/lunch innan vi åkte hem till mig.

Då mockade vi först en lösdrift och sen hjälpte praktikanten mig att hänga och sitta på Forzett. Blev inte så mycket mer än förra gången då Forzett var upp i varv och väldigt vaken för dagen, dock märktes det att hon slappnade av när vi började med uppsittningsträningen så det är ju bra. Sedan red jag även Wasabi, hon är inte så rolig just nu men vi skrittade runt lite och jag fick film på eländet så efter att ha tittat på den har jag lite ideer på hur jag ska rida nästa gång!

Sen åkte praktikanten hem, jag gjorde mat, Nisse kom hem och sen hann jag ett kvällsrycket i stallet igen innan kylan kom. Tog Grå och Clarinett i töm och sen tidig kväll. 

Nu på morgonen är det -20. Prognosen har sagt kyla men när jag tittade igår skulle det inte bli så kallt. Men vi får se, i helgen ska det ju tydligen bli 6 plusgrader och det är ju inte heller så bra direkt. Så vi får helt enkelt se hur mycket hästjobb det blir i dag, och i morgon. Om det blir några träningar och tömkörningar, och om det är någon snö kvar efter helgen. Men jag vill kunna planera och hatar att inte veta!

Lillebror på slingan igår! 

Jag och Wasabi! 

Jag ser livrädd ut 😂

Grå på kvällen! 

Hovslagardag!

Mellan födelsedag och luciadagen klämde vi in hovslagardag! Så skönt att det inte varken var jättekallt eller toksnöade!

Jag körde först Juliette och Clarinett till Nisses stall, där plockade jag upp hans praktikant och så hämtade vi Lemonaden. Gick bra att sko alla även om Lemonadens tålamod är väldigt kort och hon tycker att hon borde vara färdigskodd på en kvart typ. 

Körde hem hästarna med hjälp av praktikanten, skönt att vara två även om hästarna är lättlastade. Sen middag och så gjorde jag ett kvällsrycket i stallet. Då red jag först Lillebror, han fick jobba med att hitta en takt i traven, alltså ett läge mellan full fart och sakta av! Även om det är bra att han hittar bjudningen framåt så behöver han hitta ett tempo där han har lite mer balans. Fortsatte också med skänkelvikningarna i skritt, och han fick även testa lite i trav och det gick väldigt bra, speciellt med tanke på att jag inte kunde styra i trav för en vecka sedan.

Sen red jag Chokladen, hon kändes jättefin och jag har bestämt nu att hon ska få vila fram till jul. Dels hinner jag inte alla hästar veckan innan jul när det är mycket jobb på Ica, och hon har utvecklats mycket sista månaderna så lite vila är nog inte fel. Dessutom har hon två gånger nu gått i väg när jag kommit med grimman, det gör hon väldigt sällan så jag ser det som ett tecken på att hon behöver ett brejk. 

Nu ny dag, kyla på väg in så ska försöka få så mycket som möjligt gjort i dag!

Clarinett skos, hennes tålamod är inte heller det bästa

Lillebror efter ridning! 

Och Chokladen i mörkret! 

Födelsedag!

Födelsedag och Ica-dag!

Tog Forzett i töm på morgonen, hon är stökig med bettet och jag har försökt testa lite olika bett. Inte hittat rätt än, ska testa ett par till innan jag ger upp den lösningen. Just nu lägger hon allt fokus på bettet i stället för mig. 

Sen Ica-jobb, blev bjuden på lunch av en kollega. Sen hem, fixade hästarna och sen blev det både smörgåstårta och vanlig tårta! Inte så mycket besök men jag hade ju inte heller bjudit just någon.

Nu ladda för hovslagaren i morgon och frakt av hästar!

Riktigt blått ljus i morse när jag jobbade Forzett! 

Andra advent och nobeldagen!

Haft en effektiv och bra söndag! Ridit 5 hästar, tömkört 1, dragit fram transporten och gjort klart smörgåstårtan!

Hade ett riktigt ridrace på dagen med 5 hästar i ett svep! Först ut Wasabi, 2.5 månad sedan jag satt på henne senast så i dag lite longering och sen skrittade vi runt lite. Kan inte säga att det var avslappnade ridning men det brukar bli bättre på ett par gånger. Sen red jag Chokladen på det upptrsmpade spåret bredvid banan.

Lillebror fick jobba på banan med travjobb, igångsättningar och avsaktningar och varvbyten i trav. Och sen även sidvärts, nästan riktiga skänkelvikningar, i skritt. Så positiv och duktig! Nu har jag börjat grubbla på hur jag ska introducera galoppen, vet att det oftast löser sig av sig själv när man går ett bra läge men vill ändå ha en plan.

Clarinett fick också gå på banan efter gårdagens snöbad och vi tog första uppsittna galoppen sen september! Tycker att galoppen är bättre nu i lina och töm, och nu är nästa steg att börja jobba den uppsuttet utan att det blir en masa press och prestationsångest. Sist ut på eftermiddagen var Lemonaden, hon fick testa skänkelvikning i trav. Gjorde det väldigt enkelt men jag tror att det är en övning som kommer hjälpa henne med balansen i traven framöver, så en väldigt bra övning för henne.

Sen paus för mat. Gjorde tacos på det som fanns hemma och sen kvällsrycket i stallet. Då tömkörde jag Grå, hennes ben har känts bra sedan i torsdags men hon fick någon extra vilodag. Nu hoppas jag att det inte ska bli något mer med det benet!

Linda kom till stallet precis när jag var klar med Grå så då fick hon hjälpa mig att koppla på transporten och dra fram den, nu står den mitt på gården och i vägen men den får stå där till tisdag morgon. Skönt att slippa jävlas då med att gå fram den ur snön. 

När hästarna var nattade gjorde jag klart smörgåstårtan inför i morgon. Synd att jag måste jobba i morgon, jag hade kunnat vara hemma och ätit smörgåstårta hela dagen!

Wasabi tyckte att hennes matte var så långsam! Wasabis öron! 

Chokladen ute i snön! 

Trött Lillebror efter ridningen! 

Clarinett innan ridning! 

Grå på kvällen! 

Smörgåstårtan! 

Anna-dagen!

Skönt med en dag med vettig temperatur och inte så mycket snöfall.

Började dagen med att rida Lemonaden, även om det är mer än en vecka sedan jag red henne sist var hon inte så spänd och vi kunde trava på som vanligt. Hon har gått i töm men brukar ju ändå kunna spänna till när jag ska rida.

Hann precis släppa ut Lemonaden så kom Zayats ägare för att hämta hem henne. Det är dags för vila men hon är ju också till salu så jag hoppas att rätt människa ska dyka upp för henne. Hon har varit här länge och Forzett var lite upprörd när hon åkte. Forzett brukar inte bry sig när Zayats går ut från hagen men nu såg hon ju att hon åkte med transporten. Gick bra att lasta och när de åkt igen så red jag Chokladen. Hon fick jogga lite på banan, trodde att hon skulle vara lite mer överenergisk än hon var, trots en lugn vecka var hon lugnare än innan kylan!

När jag var klar med Chokladen så kom Linda och vi red ut med Juliette och Lillebror! Red en runda med lite snöpulsning, Lillebror tyckte att det var så roligt och hängde med i Juliettes tempo hela vägen! Sen var det dags för nästa äventyr. Jag hade bestämt mig för att försöka trampa upp stigen uppe i skogen. Vet att det inte är helt lätt då det är mycket grenar och sly som nu hänger ner av snön. Problemet som blev var att jag tappade bort stigen och hamnade lite vilse. Svårt att veta exakt vart jag var när det var snö överallt och grenarna hängde ner. 

Så jag hamnade bredvid stigen och på ett ställe var det väldigt trångt att ta sig igenom två träd med grenar mellan, jag trodde att det skulle gå men Clarinett var snabb och kastade sig igenom innan jag hann lägga mig på halsen. Så jag hamnade lite i bakvikt, hon tog då två bocksprång och vips låg jag i snön! Landade mjukt men problemet var hur jag skulle ta mig upp igen. Blev helt slut av att bara gå en liten bit men hittade till slut en liten, lien stubbe under snön och fick Clarinett att stå still precis så jag tog mig upp! Resten av turen var hon laddad och het, men vi tog oss hem tillsammans i alla fall. Fortsätter projektet att trampa upp stigen en annan dag... 

Sen var det läge för lite inomhusaktivtet så kläderna fick torka. Jag gjorde röra och monterade bottnar till smörgåstårta. Sen åkte jag och Nisse upp och åt middag på samma ställe som vi åt med jobbet i fredags. Nisse skulle dit och prata med ägaren om slädkörning på julmarknad nästa helg. Så det blev typ julbord en dag till! 

Snabb nattning av hästarna som hade fått nya bakar i hagen när jag var i väg. Nu ny dag och jag hoppas att gå mycket gjort! 

Lemonaden först ut igår! 

Chokladen! 

Lillebror på tur med Juliette och Linda! 

Så mycket snö överallt! 

Tillbaka i hagen var han tvungen att rulla sig! 

Clarinett på väg in i skogen! 

Och på väg tillbaka till gården igen, något mer snöig! 

Clarinett efter ridningen, fick borsta bort snö från rumpan på henne! 

Av någon anledning bli selfieläget på telefonen väldigt dimmigt, inbyggt filter liksom. Men man ser att även jag var väldigt snöig! 

Julmiddag!

Helt plötsligt bara två veckor kvar till jul! Fort går det!

Igår var jag tidigt i stallet. Longerade Wasabi, fanns en plan på att komma igång och rida henne den här veckan men kylan satte stopp. Men veckan är inte slut än och nu h3hon fått göra av med lite energi. 

Sen Ica-jobb och direkt från jobbet till stallet och förberedde kvällen där genom att vattna och göra kraftfoder. Sen fixade Linda resten senare på kvällen. 

I stället åkte jag på middag med jobbet. Det är inget julbord på byn i år men det ordnades middag med jultema på ett av matställena. Det var nästan som ett julbord! Trevligt eftersom vi inte gör så mycket med jobbet utanför jobbet. Men trött sen och det var skönt att bara åka hem och sova! 

Wasabi på morgonen, svart häst i mörkret är ju perfekt att fota! 

På väg in till middagen igår kväll! Så fint julsmyckat! 


Mildare väder!

Förhoppningsvis har kylan släppt för denna gång, i helgen ska det tydligen vara nollgradigt! -16 i morse, -14 i kväll och lite snö däremellan!

Började med att mocka två av lösdrifterna och sen tog jag först Lemonaden i töm. Red Clarinett på slingan bakom gästhuset och red Lillebror på det upptrampade spåret bredvid banan.

Sedan kom Nisses praktikant eftersom han skulle i väg en sväng. Så hon hjälpte mig att hänga och sitta på Forzett, var ju ett tag sedan nu igen, hoppas att kunna komma igång och rida lite nu. Sedan avslutade vi med att praktikanten fick longera Zayats. Bra för Zayats att jobbas av andra människor och dessutom är hon en väldigt bra skolhäst för att lära sig longering.

Sedan hem och gjorde mat, i väg på en träning och en tömkörning och sen nattning av hästarna. I morgon är det Ica-jobb igen!

Lemonaden i dag! 

Utsikt från Clarinett! 

Lillebror jobbar på!

Longering av Zayats!

Zayats! 

Kallt!

En kall dag igår, igen...

Hade en mysig morgon igår som började med företagarfrukost uppe på byn. Det var den lokala föreningen företagarna som ordnade det, gott och trevligt!

Sen tillbaka till verkligheten och tömkörde Zayats i -22 grader och sen vidare till jobbet. Efter jobbet så var det fortfarande för kallt för att rida så jag longerade Lillebror, han fick jobba med fattningar.

I dag något mildare -16 men jag hoppas att det ska bli ännu bättre under dagen!

Zayats på morgonen! 

Och Lillebror på kvällen! 

Köldknäpp!

Så var det kallt igen! Men blev lite brydd i morse när det "bara" var -13, men i kväll var det -22 och mer samstämmigt med prognoserna.

Nisse har en praktikant de här veckorna, men han skulle fixa med pannan på förmiddagen så då följde hon med mig. Vi tömkörde Lillebror först, jag försökte jobba med det som varit i ridningen så jobb med att få ut honom på yttertömmen, med styrning och att hitta påskjutet i bakbenen. Efter Lillebror så red jag Zayats och praktikanten filmade lite. Zayats ska åka hem i helgen så det var läge att dokumentera lite. 

Sen körde jag tillbaka praktikanten och fikade lite innan jag red Clarinett och tömkörde Grå. Grå var svullen på sitt skadade ben igen, men inte på samma ställe som gamla skadan så det är något nytt. Vet inte om hon fått en smäll eller trampat snett men det har ju varit lite stök med ny häst. Så jag tömkörde henne i skritt med bara lite trav i båda varv för att kolla hälta. Ej halt, ej varm eller öm bara lite svullen. Lyckades sen på kvällen lasra benet lite trots kylan, jag hoppas att svullnaden försvinner fort.

Sen middag och i väg på en träning. Egentligen lite för kallt men jag hade ju bara en så det gick bra. Sen stallet där det inte blev någon fler häst jobbad men lasrade Grå och puttade in en bal i stohagen, det gick sådär då jag höll på att bryta av en stolpe och ett handtag rök. Men jag fick in balen i alla fall!

Nu hoppas jag att den här köldknäppen passerar förbi snabbt!

Lillebror i töm! 

Jag och Zayats, finns film på Instagram 

Frostig Clarinett! 

Kyla på väg in!

Det är en köldknäpp på väg in. Det är ju nästan lika jobbigt att vänta på kylan som när den är här!

Igår tog jag Lemonaden i töm på morgonen innan jobbet. Träningen jag skulle ha efter jobbet blev inställd på grund av kylan så tog Chokladen i töm på kvällen. Då var det -18 och Doris skulle absolut gå ut en sväng... 

I dag är det bara -13 på morgonen men prognosen har utlovat -20 grader och det brukar ju alltid bli kallare och sällan mildare än de sagt. Vi får se hur mycket hästjobb det blir och om det blir någon träning i kväll! Svårt att planera när man är beroende av vädret! 

Lemonaden i gryningen igår! 

Första advent!

Första advent och jag är utan röst! Jättejobbigt att sitta i kassan men på något vis har det gått!

På morgonen red jag de två hästar som inte är mina, ville ha dom gjorda i fsll drt blev kallt eller jag var trött. Lillebror fick jobba med övergångar till och från trav på banan. Och Zayats red jag på slingan, den är fortfarande ganska tungjobbad så hon var ganska svettig efter passet. Mellan rudpassrn släppte jag även ihop Lillebror med Grå och Juliette, han var inte riktigt nöjd med att gå ensam.

Sen jobbet utan röst. Hem, middag och på kvällen tog jag Wasabi och Clarinett i töm. Borde väl ha ridit eftersom det lär bli mer tömjobb och longering i veckan när det ska bli kallt. Men orken fanns inte riktigt så det blev så. Jag hoppas att kylan inte kommer hit och prognosen är fel!

Lillebror efter ridning

Hopsläpp! 

Väldigt lugnt! 

Zayats på slingan! 

Bättre efter jul!

Tre veckor till jul och första advent i morgon, jag längtar tills julen passerat och vi kommit över å andra sidan. Det mesta blir lättare efter jul!

I morse tog jag Zayats i töm innan jobbet, och efter jobbet, och fläskpannkaka till middag, så hjälpte jag Linda med Iowa. Även i dag satt hon på honom och han kommer nu gå vila fram till jul. Vi har verkligen inte stressat med honom, han har fått flera korta vilor pga väder och när Linda varit sjuk, och han är bara jobbad några dagar i veckan. Ändå har vi (eller mest Linda då) hunnit med att  löshoppa honom, han är tömkörd i skritt och lite trav, longerad och van vid sadel och träns, och hon har suttit på honom! Är ju ganska bra på två månader! Han är värd lite vila nu!

Sen tog jag Grå i töm. Hon var ganska stökig innan men lugn i jobbet. Sen gav jag upp för i dag. Skulle egentligen ha tagit en häst till, men det är kallt, jag är inte helt kry och orken får vara dålig den här tiden på året. Det blir bättre efter jul! I alla fall hoppas jag på det.... 

Zayats i morse! 


Vinter och stängsel!

Stängsel, ström och vinter passar verkligen inte ihop! Hatar att hålla på med det på vintern för det är dessutom alltid kallt när det behövs göras!

I morse ägnade jag nästan 2 timmar åt att få ström i en hage där jag hade ström i söndags men inte nu längre. Hur jag än gjorde så fick jag inte strömmen att gå från hage 1 till hage 2. Hade till slut 4 övergångar men strömmen försvann i dom, och fick till slut ge upp. Planen var att rida två hästar men hann bara Lillebror. Han fick gå ett mer riktigt ridpass med travjobb och gjorde det bra.

Jag skottar ju inte min bana på vintern utan packar den med hästarna. Finns flera anledningar till det, framförallt är det mindre risk att det blir blankis om det blir plusgrader och regn, jag brukar ha barfotahästar och då är blankis en mardröm. Sen måste jag leja för att få banan skottade och det går ju inte ha hur stor traktor som helst. Dessutom älskar jag packad snö som underlag! Ett helt fantastiskt underlag att rida på när det är bra packat. Nackdelen är att det tar en del tid att få det packat (och då snöar det igen och man får börja om), och det blir lätt spår. Men även om de här spåren är tråkiga med de äldre hästarna sår de bra för unga och orutinerade hästar, som tex Lillebror. När de har ett spår att gå i behöver jag inte styra och svänga, hästarna blir trygga när de vet vart de ska gå och får mer bjudning och självförtroende. Det är verkligen stor skillnad. Sen blir det jobbigare när vi ska börja svänga i traven, men det får bli ett senare bekymmer. Målet är dock att gå banan jämnt packad utan spår, men ibland är spåren bra! 

På jobbet var vi två kort och dessutom en massa paket som ska lämnas ut efter black fridayhysterin. Efter jobbet var det meningen att jag skulle ha en träning men det var 17 grader kallt där så blev inställt. I stället grillad macka till mat och sen hjälpte jag Linda att hänga och sitta på Iowa, fick till strömmen i hagen dom jag kämpade med och tog Chokladen lite i töm. Det var då 18 grader! 

När jag skulle ge kraftfoder så var undertråden på ena hagen helt borta vid ingången. Så det var bara att ta fram stängslingsgrejerna igen! Ganska less! 

Nu hoppas jag att det inte är jättekallt i morgon och att alla hagar hela! 

Dagens enda bild, Lillebror rids! RSS 2.0