Fiasko?

Fullt ös i dag med!
 
Först förmiddagen på Ica, sedan hem och rida! Började med att rida ut på Flisan, grusvägarna är framtinade nu och bjöd in till en hel del galoppjobb. Fortsatte sedan med Sarek, som jag först longerade på banan, inspänd, och sedan satt uåå och red lite. I dag kunde jag skritta på banan, styra, stanna och starta. Det är första gången som jag sitter på honom somjag verkligen känner att han ärhelt med mig hela tiden, i dag lyssnade han vekligen på mig och gick på mina kommandon! Jag är mycket nöjd med honom, det går långsamt åt rätt håll!
 
Sen middag och i väg till ridskolan. Där skulle vi ha en liten dressyrclinic under teoriveckan, en annan av instruktörerna skulle rida och jag skulle prata. Vi hade plaerat lite och hade fullt sjå att få den vita förevisningshästen någolunda vit innan. Men vilket fiaso! Ingen kom! Eller nå ja, två stycken kom, den ena efter en timme och den andre efte en och halv timme, de hade båda tänkt smita in under clinicen men det gick ju inte eftersom det inte blev något. Jag tycker faktiskt att det är lite dåligt med så dålig uppslutning! Men det är ju ite första gången, det är ofta hästaktiviteter blir inställda pga för få deltagare. Inte bara på ridskolan eller i min verksamhet utan man ser det lite överallt. Vad beror dtta på? Är folk inte intresserade av aktiviteter?
 
Hemma igen så tog jag ner Gasper på vägen och tränade lite visning, uppställning, skritt och trav vid hand. Nu har jag även hunnit med lite kontorsjobb men nu börjar jag bli trött så nu blir det nog tvn en stund i stället, ny Icadag i morgon!

Löshoppning!

Igår var en intensiv dag, ändå kändes som att jag inte hann någonting!  Dessutom vaknade jag med halsont och snuva, det har jag verkligen inte tid med nu!
 
Dagen började med att Szum fick jogga lite i töm i snön. Han var jättefin och man ser nu att han har börjat vinkla sina bakben mer, att han har blivit starkare i formen och kortare i kroppen har man sett u deras hela vintern men nu har han ändrat hur han jobbar med bakbenen också.  Sen fortsatte jag med att rida Gasper, även han ute i snön. Vi jobbade med bjudningen och med fattningarna. 
 
Sen drog jag i väg för några lektioner. Köpte med mig en sallad från macken på hemväg som jag hann slänga i mig innan jag och Clarinett åkte till ridskolan. Där är det teorivecka nu och igår stod löshoppning på schemat. Jag passade på att löshoppning Clarinett innan, hon skötte sig exemplariskt. Helt med på sin uppgift, lagom laddad och hoppade fint. Resten av kvällen var miljöträning för henne, hon gnäggade hela tiden trots att hon stod i ett stall fullt av hästar... Vi hade teori och löshoppade 4 av ridskolehästarna, 4 helt olika typer så det var intressant att se.
 
Väl hemma igen så var jag helt slut! Nu ny dag och nya uppdrag, fortfarande halsont och snuva. Inte bra för jag ska prata en massa i kväll, får ladda med te och halstabletter! 
Det är tydligen jobbigt med inridning! Sarek tog en lång powenap på förmiddagen! 

Vardag igen!

Då var påsken över och det är vardag igen! 
 
I dag började jag med att jogga Clarinett i töm på banan, innan jag lastade Flisan och åkte till ridhuset. Där mötte vi upp hennes ägare som var på besök, det blev ett pass i ridhuset och lite surr innan vi åkte hem igen.
 
Hemma så tog jag en liten lunchpaus och laddade inför de resterande hästarna.  Sarek tömkörde jag på banan, i dag kunde vi börja på med lite travjobb i töm också. Han som brukar vara ofokuserad är helt koncentrerad på mig när jag tömkörde,  jag tror att han tycker att det är roligt! Sen red jag Gasper på banan, båda hästarna var väldigt brydde över underlaget som var mjuk is med bara fläckar och lite blött. Sarek tittade mycket på fläckarna, medan Gasper tyckte att underlaget kändes konstigt och gick väldigt försiktigt första varven! Sen jobbade vi mot galoppen, det gäller nu att programmera in honom att galoppera på banan. I dag fick jag jobba hårt för det men efter ett antal försök fick jag till en fattningen g åt båda håll, nu ska han bara komma på det ordentligt. Avslutade med en tur på min superpigga 24 åring, nämligen Tant,  som taktade i sidled på hemvägen! Hon är verkligen helt otrolig! 
 
Sen väntade lite kontorsjobb, spagetti och köttfärssås till middag och planering inför teorin som ska vara på ridskolan i veckan! Och nu så är ju den här dagen också över!

Annandag påsk!

Annandag påsk i dag och ledig från Ica! I stället packade jag in Szum i släpet och åkte på dressyrkurs på Wången!
 
Det var Sara som hade kursen och man red två träningspass. Första passet var Szum lite spänd precis i början men med tanke på att allt var nytt så var det inte så farligt, det var en fläkt som lät lite konstigt och så var det ju en så fin och stor svart häst på väggarna där! Annars var det nog skrittmaskinen han var mest förundrad över,  den var så intressant att jag inte höll på få med mig honom i släpet hem då han hade lite svårt att släppa den med blicken! 
 
Annars är hann en ganska,  eller väldigt,  jobbig period nu. Jag har börjat honom till arbete på ett helt annat sätt än tidigare och börjat överlista hans knep och tjafs, så nu tjafsar han ännu mer! Det känns som ett desperat försök från hans sida att ta tillbaka chefskapet! Jag fick jobba hårt för det men han var som vanligt fin när han gick!
 
En bra och annorlunda dag med mycket hästsnack. Jag fick dessutom träffa Spira som var här i vintras och en häst med samma mamma som Clarinett! Nu är jag rätt trött efter många timmar i bilen så nu är det bara att ladda om för i morgon! 
 
Szum på Wången! Nu är det mindre än två veckor kvar tills nästa Wångenbesök vilket ska bli väldigt spännande! 

Påskdagen!

Ica i dag igen, men lite lugnare tempo i dag i alla fall.
 
Efter jobbet red jag ut med Flisan, vi utnyttjade det fina underlaget till max, och travade och galopperade mycket! Sen kom Mona och vi skrittade ut med Tant och Sarek. Första riktiga turen för Sarek och det gick galant! 
 
Sen har resten av kvällen gått åt till att förbereda för att jag och Szum ska på kurs i morgon. Jag har packat alla grejer i bilen, kopplat på släpet, gjort frukostmackor och lunchlåda, det är tidig avfärd i morgon bitti. Någonstans däremellan  hann jag fixa våfflor till kväljsmat och nu är det hästhoppning på tv som gäller! 
 
 

Påskafton!

Påskaftonen tillbringades på Ica, där det givetvis var fullt ös! 
 
På kvällen red jag först Szum, på samma ställe som i fredags men inte alls samma känsla. Det var ju inte helt oväntat att det inte skulle gå lika superbra som dagen innan men han började med att vara expolsiv och tjafsig. Minsta lilla som rörde sig, vilket det ju gör när det blåser, så hoppade han till eller kastade sig. Men hur som helst så skärpte han till sig när han insåg att jag inte tänkte släppa min plan och sen jobbade han på rätt bra. Dock inte lika fin som dagen innan utan vek in nosen och blev låg i nacken, men han var nog lite trött efter gårdagen så det är helt okej.
 
Sen red jag ut med Gasper innan mörkret, vi red vägen som var avtinad och perfekt att trava på och sedan in en snöklädd väg där vi jobbade med galoppen. Det är hårdträning med galoppen som gäller nu inför visningen så jag hoppas att dt här underlaget håller i sig! Det blev sedan i vanlig ordning en sen middag, det är helt hopplöst med rutinerna de helger som jag jobbar, och så hann jag i alla fall se början på Hundraåringen som gick på tv, sen sov jag till resten. Nu ska jag i väg på Ica igen, tur man har något att göra i alla fall!

Långfredag!

Härligt påskväder i dag, perfekt för att vara hemma och rida!
 
Jag började med Szum, tanken var att rida på banan men solen hade hunnit värma upp snön  så det blev klabbar och halt. Kom på att jag i stället skulle rida bredvid banan i en av sommarhagarna där det inte är ridet i vinter men jämnt och fint under. Men Szum vägrade gå ut i snön när jag skulle rida dit, han tyckte att det var bättre att backa omkring på isen som bambi! Till slut fick jag gå före ut genom snön och sen återstod nästa problem, att ta mig upp igen! Jag tar mig inte upp på Szum utan pall men som tur var stod utemöblerna utanför lägerhuset så jag kunde använda en stol där. Vid det här laget var jag beredd på att jag skulle få bråka med Szum men han gick som en klocka ute i snön, vi hade nog helt enkelt diskuterat klart. Han var jättefin i traven, formen bra och vi kunde till och med galoppera på volt! 
 
Sen red jag Clarinett, även hon ute i snön men där jag brukar rida. Första ridpasset efter vilan och hon testade lite i början men gav sig snart och var då väldigt fin! Longerade Sarek på samma ställe, inspänd även i dag och det gick så bra att vi även kunde ta lite galopp i linan! Han tycks ha fattat longeringen nu och bjöd riktigt bra i dag, dessutom är fokuset betydligt bättre nu!
 
Efter en fikapaus så red jag först ut Flisan och sedan Gasper. För Gasper var det första turen ner på vägen och bort från gården, och det gick strålande bra!
 
Resten av långfredagen gick åt till god middag, lax med Västerbottens,  potatismos och romska,  påskgodis och soffhäng. Nu ladda inför Icajobb i morgon! 
 
Szum softar i hagen utan täcke efter dagens ridning! 
 
 

Skärtorsdagen!

Skärtorsdagen innebär alltid högt tryck på Ica, det är en av de dagar på året som vi säljer mest! Jag gick in extra i dag och jobbade fram till lunch innan jag åkte hem och red Gaser.  Lyxigt att kunna smita i från i värsta ruschen för att åka hem till hästarna och lugnet på Brännan! 
 
Jag red Gasper ute i snön, började på slingan men där var det lite för halt så vi fortsatte jobbet på den upptrampade volten. Som jag längtar tills min bana är barn!  Har tittat tillbaka i bloggen och så här års brukar den ha varit avtinad, får hoppas att det blir snart! 
 
Sen middag och i väg till ridskolan och de lektionerna.  Nu är det bara att invänta morgondagen och en ledig dag!
 
Elsie skickade den här bilden på småbrudarna i dag! Inte lätt att vara liten och trött!
Clarinett och Chokladen!

Påskuppladdning!

Nog hann det snöa lite i dag med, men som tur var så bara några skurar!
 
Det blev en lugn förmiddag med först lite kontorsjobb och sedan kom Gaspers husse och verkade honom. Medan de höll på så småpysslade jag lite med annat och så blev det ju en del surrande såklart. Sen tömkört jag först Clarinett ute i snön, hon var väldigt lugn och fin  i dag. Fortsatte med att tömkört Sarek på banan, bättre underlag där i dag och för Sarek handlar det ju mest om start, stopp och styrning så det är ju lugnt tempo. I dag var han fullt fokuserad på mig hela tiden!
 
Red även lite dressyr på Szum ute i snön och red ut en sväng med Tant innan middag och några lektioner på kvällen. Nu är det bara att ladda för påsken!

Toksnöande!

Även igår snöade det hela dagen, våren känns ännu långt borta!
 
Jag började dagen med att tömköra Clarinett, hon har haft en veckas vila och vi började väldigt lugnt dåjag ville testa underlaget på banan men det var inte så bra... Sen kom Elise och vi red ut med Flisan och Gandalf i snöyran. Sedan fortsatte jag med att arbeta Sarek och Szum ute i snön. Sarek longerade jag inspänd, jag vill gärna ha gjort det med unghästarna innan jag börjar rida på dom. Det för att de ska ha fått prova på att ha kontakt i munnen och bli inramade, för Sarek kommer det vara ett jättebra jobb för att få honom lite mer inramad och för att få honom att jobba rätt med kroppen. Szum tömkörde jag och han var väl lite lugnare än sist, men marginellt! Det är väldigt mycket energi i honom nu, energi som han använder på lite olika sätt...
 
Sen hann jag pyssla lite inne med disk och annat innan veterinären kom och vaccinerade Flisan och Gandalf. När det var klart så lastade jag in Gasper i transporten och åkte till ridhuset. Det är första gångne jag rider honom i ridhuset och det blev bra miljöträning och socialiseing då det var olika hästar på stallgången när jag gjorde i ordning honom före och efter, plus att det var ett sto som tömkördes samtidigt som oss i ridhuset. Det gick väldigt bra att rida, speciellt med tanke på förutsättningarn. 
 
Hemma igen så var det bara att ta in hästarna, sen god men som vanligt sen middag med potatisgratäng och grillad kyckling. Efter det somnade jag på soffan och där försvann resten av den kvällen! Nu är det ny dag och nya tag, och i dag snöar det inte utan är takdropp i stället!

Snöfall!

Just nu känns våren långt bort, det har snöat hela dagen och är nog en decimeter nysnö nu! Kanske inte så roligt men underlaget blev i alla fall bättre! 
 
Jag har varit på Ica hela dagen så jag har ju inte behövt bekymra mig om vädret. När jag kom hem från jobbet så red jag Flisan på slingan. Skönt att kunna rida efter jobbet och det inte är kolsvart ute! 

Vårdagjämning!

Vårdagjämning och vinterväder ute, men kvällarna börjar bli ljusa och stundtals fint väder i dag med sol mellan snöbyarna.
 
Elsie var i stallet på förmiddagen och jag lurade henne och Gandalf att vara ledsagare åt mig och Sarek så att vi kunde skritta ett par varv runt slingan. Det gick jättebra, men trots att han hade Gandalf före så var han tvungen att stanna några gånger för att kolla vad de andra hästarna gjorde i hagarna och vad som hände i skogen! Han är verkligen en drömmare och i en annan värld än mig en stor del av tiden! Men vi har i alla fall en början nu, bara att jobba vidare med fler turer och tömkörningen så att han får hitta fokus.
 
Sen jobbade jag en överladdad och frustrerad Szum i töm ute i snön. Det var omöjligt att få honom till arbete och han lyckades även dra omkull mig! Han blev rädd när Elise kom tillbaka med Gandalf  (de red en sväng till efter monitorn med mig och  Sarek), drog i väg och just där var det is under snön så jag åkte omkull. Men det gick bra, jag fick stopp på honom och han fick ju i alla fall rasta av sig lite även om det inte blev så mycket ordentligt jobb. Det är inte första gången han drar i väg eller drar omkull mig men det är många år sedan sist nu.
 
Red ut Gasper i skogen ovanför gården, eftersom det är is under snön på sina ställen på gården och han är oskodd så ledde jag honom fram till plogkanten och satt upp där. Vi hade alla hästar som publik och det var lite spännande, speciellt när de busade i hagarna,  men han gnäggade någon gång och provade att stanna men gick sedan snällt när jag sade till. Bra träning! Red sedan ut Tant, vi red lättare galoppjobb på en skogsväg,  det var rätt tugnt i snön. Rätt som det var så sprang det en älg över vägen! Ni må tro att hon taggade till då! Jag och Gasper såg färska älgspår också så det är nästan som ett viltsafari här ute! 
 
På kvällen var vi till Sollefteå och åt. Jättegod mat, rödingplanka, och skönt att komma i väg lite, att få ha civila kläder och vara som en normal människa. Nu ladda inför Ica i morgon! 

Vinter igen!

Då var det helg igen, och vinter igen! I morse var allt vitt återigen!
 
Igår var jag på Ica hela dagen och sen var det bara hem och lasta in Szum i släpet för att åka på dressyrträning. Nu var väl inte Szum lika sugen som jag på att träna, han är i en avig period nu vilket jag tror beror lite på ökade krav och att jag faktiskt kommer åt honom mer nu, men  väldigt fin däremellan! 
 
I dag började jag dagen med att jag och Elise red ut med Flisan och Gandalf. Det är lurigt nu med is under snön men byvägen var bar under snön och därmed bra underlag. Sen tömkörde jag Gasper ute i snön, han fick jobba med vändningar, varvbyten och trav på volten. 
 
In för en fikapaus innan det var dags för Sarek. Jag började med att jobba honom utanför boxarna men underlaget var lite lurigt där när han är barfota bak så vi fortsatte jobbet på gräsmattan. Vi jobbade med koncentrationen och fokuset, och sedan satt jag upp några gånger och skrittade lite på gräsmattan. Han är totalt obrydd att jag sitter på men väldigt ofokuserad, vet inte vad jag ska göra för att han ska bli lite mer intresserad av mig i stället för vad kompisarna gör i hagarna! Avslutade med att rida en liten sväng med Tant gör att kolla några ridvägar och hur underlaget skulle fungera där för de hästar som inte har skor runt om. Så nu har jag en plan för de med!
 
Sen har eftermiddagen och kvällen varit relativt lugn. Nu är det bara att ladda för nya tag i morgon!
 
Gasper ute i snön i dag!

Friska vårvindar!

I dag har det blåst friskt, inget roligt vårväde men det är väl ganska typiskt vårväder trots allt!
 
Jag började dagen med att rida ut Flisan en liten sväng och tog sedan några varv på slingan och jobbade med galoppfattningar. Fortsatte med att longera Gasper i snön och sen tömköra Szum som nu hade fått på sig sin tappsko. 
 
Sen pannkakor till lunch innan ridskolan där vi först hade personalmöte och sedan lektionerna. När jag kom hem så var planen att jobba Sarek även i kväll men det blåste fortfarande lika mycket men nu i kombination med regn och blötsnö, vi får fortsätta jobba i helgen i stället! Nu ska jag sova och ladda infrö ny fullmatad dag i morgon!

Ridlärarkurs!

I dag har jag varit på ridlärarkurs i Östersund! Otroligt intressant och bra! På förmiddagen var det föreläsning och på eftermiddagen var vi i ridhuset och tittade på ekipage. Ämnet var sitsen och ryttarens kropp, och hur olika problem i kroppen hänger ihop. Till exempel hur man går på foten kan påverka hur man har bäckenet och därmed hur man sitter i  sadeln! Eller hur ett tippat bäcken kan ge ett vickande huvud när man rider! Mycket intressant men svårt också. Så nu ska jag träna på att gå!
 
När jag kom hem på kvällen så var planen att rida Szum men han hade drullat bort en sko. I stället tog jag bara Sarek, han fick jobba utanför boxarna med samma sak som igår men i dag jobbade jag ensam! Min plan är att få honom att fokusera på mig genom att ta bort allt annat som tar fokus som tex medhjälpare. Så i kväll satt jag upp några gånger först och när det kändes lugnt så provade vi även att gå litegrann, inga långa bitar men lite start, stopp och vändningar utanför boxarna. Är nöjd för han var betydligt mer fokuserad i dag än tidigare. 
 
Från dagens kurs!
 
 

Vårväder!

I dag har det varit ett fantastiskt bårder!  Sol och många plusgrader, snödrivorna har minskat rejält under dagen! 
 
 
Jag började dagen med att fakturera lite, tyvärr hade jag slut på kuvert vilket jag visserligen kom ihåg att köpa när jag passerade byn men sedan glömde på Ica när jag var in där och handlade mat... Sedan var det dags att rida, Gasper först som jag red på banan för andra gången men första gången som det var ett underlag som tillät lite mer riktig ridning. Och jag blev positivt överraskad av honom! Vi har ju mest ridit i mina upptrampade spår och då är det svårt att veta om styrning gen verkligen fungerar. Men han var riktigt trevlig att rida i dag, visserligen tappade jag lite tryck i traven gentemot ute men jag kunde rida fina volter i trav och göra trav-halt-trav på ett bra sätt. Det är inte alls tokigt för en ny inriden 3,5 åring! 
 
Även Clarinett reds på banan, men då utan jacka! Hon kändes lite matt, vilket inte är så konstigt i värmen, så vi jobbade på med bjudningen!  Sen red jag även en sväng med Tant innan fikapaus och sen lastade jag in Flisan för att åka till ridhuset. Där var det väldigt lugnt och inga andra så vi fick rida och greja i lugn och ro, vilket gick bra.
 
Hemma igen så blev det moddagspaus,  på kvällen hjälpte Nisse mig med Sarek så jag kunde sitta lite på honom. I dag var han inte brydd alls så jag satt upp ett par gånger och vi gick lite på volt i båda varv, vände och bytte varv. Känns som att jag har en bra plan för honom nu!
 
Nu sova och ladda inför kurs i morgon!
 
 
En av gårdens medarbetare, Baloo håller span!
 
Flisan i ridhuset! 
 

De evigt gröna ängarna!

Igår började dagen tidigt med att jag packade in Traffe i släpet för hans sista resa! Jag körde honom till slakteriet i Ullånger. Beslutet togs redan i januari men det har varit lång väntan på att få en tid, även om det gick fort när jag fick nummer till rätt person. Efter dressyrträningen i början av januari när han var halt igen så bestämdejag mig att ta bort honom, och jag ska försöka förklara hur jag har tänkt. Jag köpte Traffe för ett och haft år sedan som ett projekt, jag visste redan då att det både kunde gå bra och åt skogen. Han har fått väldigt mycket tid hos mig, jag har tömkört, jobbat grunder och galoppprogrammet massor med honom och han har blivit finare i kroppen. I perioder har han varit väldigt fin att rida, vi har ju tagit oss ut på några mindre tävlingar, men så fort han har börjat gå bra så har det kommit bakslag i form av att han känts ofräsch eller börjat dumma sig. Nu hade jag ju hållt på i flera månader att stärka upp honom med tömkörning och galoppprogrammet, ändå fungerade inte ridningen och till slut visade sig en hälta. Nu hade jag ju kunnat åka n och behandla den hältan men jag misstänker att det finns något mer och hade då velat gå i genom hela hästen,i alla fall nacke, hals och rygg vilket jag inte har råd med på en oförsäkrad häst som det inte finns något försäljningsvärde på. Han är dessutom 16 år och svår att rida. Jag misstänker att det är något större fel pga av att han ofta är fin på raka spår men har hela tiden haft problem att vända, sväng och böja sig, Man ska också komma ihåg att han har varit i fem länder på fem år! Det är alltså en häst som vandrat mycket, och med all säkerhet varit med om alldeles för mycket!  Nu slipper han flytta mer, han slipper ha ont och slipper stressen han upplevt i ridningen. Istället galopperar han fritt på gröna ängar!
 
När jag kom hem igår var jag helt slut, dethar varit en tuff helg och sedan släppte nog en del spänning när jag åkt med Traffe så jag var helt bort och sov på soffan en knapp timme! Inte likt mig men sen hade jag nog med energi till att tömköra Clarinett ute i smön och rida Szum på banan. Szum ville jag bara känna lite på efter helgens träning och han var jättefin! Sen middag innan jag åkte i väg och hade några lektioner och red en häst. Som ni förstår blev det sedan raka spåret till sängen och inget bloggande. I dag ska jag förhoppningsvis vara piggare och dessutom lyser solen så det ser lovande ut för en fin dag!
 
Här kommer några bilder från min tid med Trafalgar!
På dressyrtränng!
 
Trött!
 
Söt!
 
Hoppa kunde han i alla fall!

Slut på helgen!

Samma hastighet i dag, jag kommer att vara trött efter den här helgen! 
 
I morse fixade jag mina hästar och tömkörde Gasper på banan innan jag åkte och släppte ut Nisses hästar och sen vidare till jobbet! 
 
Efter Ica så red jag Tant på banan, hade tagit fram ett litet sockerbitshinder som vi rullade över. Sen red jag Flisan på slingan, hon fick gå ett lättare galoppjobb. Skönt att kunna rida två efter jobbet och innan mörkret. Sen en sen middag, nu är det klart hos Nisses hästar också så nu är det duschen och sova som gäller! 

Ledig lördag!

Jag hade tagit ledigt från jobbet i dag, tyckte att det blev lite mycket med två stall, dressyrträning och jobb på det. Var nog lika bra det för jag har haft fullt upp hela dagen, men en väldigt bra dag och dessutom underbart väder!
 
Började i morse med att först göra klart här hemma och sedan åka till Nisses stall och fixa där, dock klarade jag mig i från den mesta mockningen för det fixade sonen med flickvän. När jag var hemma igen så tog jag in Sarek, ganska precist när Elise kom vilket var perfekt för då fick hon hjälpa mig så jag kunde hänga och sitta på honom igen. I dag provade vi även att gå med honom, första försöket reagerade han lite, snurrade runt och blev spänd. Han hade nog inte riktigrt hängt med på att jag suttit upp, trots att vi givetvis hade tagit det steg för steg och jag hela tiden hade prata med honom, men sedan gjorde vi om det några gånger och då gick det helt utan stök! Men vi måste repetera det någon gång till innan vi kan börja rida på riktigt! Han är lite ofokuserad, eller rättare sagt så är han fokuserad men på andra saker, men har lätt för sig och är cool bara fokuset är rätt så han behöver bara vuxna på sig lite och komma till arbete, han är väldigt mycket bäbis än! Men det kommer!
 
Sen red vi ut på Gandalf och Clarinett, så underbart väder och fint snöunderlag. kan det bli bättre? Efter ridningen så tog jag en liten fikapaus innan jag lastade in Szum i släpet och åkte på dressyrträning. Plockade upp Elise på vägen så sällskap fick jag också. Jag fick verkligen rida på träningen, Szum testade allt för att komma undan jobbet, men mellan tvärnitarna, kosparkarna, hoppen och studsen så var han riktigt fin! Dessutom så red jag rätt bra, och det är inte illa!
 
På kvällen så tog vi in Nisses hästar och sen såklart mina egna, jag missade nästan hela mellon så jag såg bara slutet. Inte riktigt okej med tanke på att jag sett (eller lyssnat) på de andra deltävlingaran. Men min planering sporack litegrann i kväll, men jag överlever nog det med! Hann i alla fall se sista tio minuterna och passade på att äta min polkaglass som var inhandlat som mellomys. Nu ska jag mysa ner mig i sängen, ny dag i morgon!

Slut i luvan!

Klockan var över midnatt innan jag kom i säng igår, och i morse var hästarna utsläppta före sex på morgonen. Sen åkte jag till Nisses gård för att hinna få hjälp med hingstarna innan sonen åkte på jobbet. Sen släppte jag ut resten av hans hästar, fodrade, fixade med hundarna och åt frukost innan jag åkte hem och mockade klart hos mig. Jag hann även rida ut en sväng med Flisan i det fina vädret innan jag åkte på Ica och jobbade.
 
Efter jobbet så red jag Szum. Han var väldigt fin men jag fick en insikt om vad jag behöver träna på, nämligen att rida honom när han går bra! Låter ju konstigt men jag är rätt bra på att lösa honom när han är istadig, och även om jag tycker att det är svårt när han är spänd och laddad så har jag blivit bättre på att rida honom då med, och jag lyckas nästan alltid rida fram honom till ett läge där han känns bra oavsett hur han känns när jag börjar. Medn när han går bra så tappar jag hela ridningen. Som i dag, jag red koncentrerat, med fokus på framåtridning och att inte klämma, mycket tempoväxlingar framåt och hela tiden en plan. Allt eftersom blev han finare och rörde sig mer, efter en stund gick han helt för egen maskin, med tryck i handen, nacken något högre av sig själv och  lite mer elektricitet. Då tappar jag hela ridningen, ingen plan längre, börjar klämma med benen, koncentrationen är borta och allt framåttänk hos mig. Det är ju helskumt, det är ju då jag ska börja njuta av ridningen! Verkligen något att jobba med!
 
Efter ridningen åkte jag bort och nattade Nisses djur, nu är jag helt slut i luvan och ska sova! God natt!

Vårvinterväder!

Helt underbart vårvinterväder i dag, sol och takdropp -helt underbart! Tyvärr har jag inte riktigt hunnit njuta av det, men jag tycker att man alltid får mer energi och bättre humör när solen är framme!
 
Direkt efter att stallet var klart på morgonen så red jag Szum på banan. Han var faktiskt väldigt fin vilket bådar gott inför helgens träning. Sen åkte jag i väg och hjälpte Nisse lite, han skulle ju i väg på hingstpremering i helgen och hade mycket att fixa inför det! 
 
Mitt på dagen var jag hemma igen och red då Gasper på slingan. I dag gick galoppen bättre än sist, då han inte orkade riktigt, så vi passade på och jobbade mycket med galoppen. Sen tömkörde jag Sarek på banan, vilket gick väldigt bra! Började lite på volt och med innertömmen direkt i bettet, men vi tog bara något varv på volten innan vi gick ut på fyrkanten. Sen flyttade jag ganska snabbt om tömmen så den satt som vanligt. Det klart att det var lite vingligt och bromsen behöver trimmas lite men för att vara andra gången han tömkörs så är jag väldigt nöjd med honom! Guldstjärna! 
 
Sen middag innan jag åkte till ridskolan och hade lektionerna där. När jag kom hem så tog jag in mina hästar, satt vid datorn en liten stund och sedan till Nisses hästar. Hans son ska bo där och sköta djuren men hästarna ska vi hjälpas åt med, eftesom jag har mer koll på dom, och just i kväll jobbade han väldigt sent. Men nu är det fixat och det är bara att sova och ladda inför i morgon! Blir en intensiv helg när jag har hand om så många hästar, men det ska nog gå bra det med!
 
Svettig Gasper efter dagens ridning! 

Bilåkardag!

Onsdagen tillbringades till stor del i bilen, tyvärr inte alltför ovanligt för mig.
 
Men jag började hemma. Tömkörde först Gasper på banan, fortsatte jobba med traven i töm. Sen kom Elsie och vi red ut, denna gång red jag Clarinett. När vi var tillbaka så kopplade jag på släpet, gjorde i ordning Flisan och åkte med henne till ridhuset. Nisse hjälpte mig att lasta här hemma men uppe på ridhuset så lastade jag själv, och även ridningen gick bra så det blev en bra tur!
 
Hemma igen så jobbade jag Sarek lite utanför boxarna med introduktion av tömkörning. Vi jobbade på volt med innertömmen direkt i bettet, avslutade med att gå en liten bit ner mot vägen. Känns inte som tömkörningen kommer vara några problem med honom. 
 
Sen var det dags för nästa biltur, jag följde med Nisse in till Östersund för att hämta en hästlastbil för b-kort som han hyrt över helgen. Den var verkligen jättefin, en sån skulle man ha haft! 
 
Nu ny dag och nya tag!
 
 

Klabbföre!

Det har snöat i natt och till och från under dagen, i kombination med plusgrader så gör det att det har varit riktig klabbsnö. Sådan där snö som fastnar i hovarna trots att de har snösulor eller är barfota. Men det har ändå gått bra att motionera sex hästar och ha en lektion! 
 
Jag och Elise började dagen med att rida ut på Flisan och Gandalf. Sen red jag Gasper på slingan, i dag var det lite jobbigare med galoppen men efter ett par försök så fick jag till några fattningar men han orkade inte så långt den rätt tunga snön. Bara att fortsätta jobba med galoppen! 
 
Tömkörde Clarinett ute i snön, och efter en liten lunchpaus även Szum. Båda två var riktigt fina! Sen red jag Tant som fick pulsa upp en ny slinga i en annan av sommarhagarna, så nu har jag två slingor att jobba hästarna på. Sen var jag i väg och hade en lektion för sportlovslediga ryttare!
 
Efter middag och lite mockning hos Nisse så lyckades jag lura med mig Nisse när jag skulle ta in hästarna. Han hjälpte mig att ta av Traffes skor och hålla i så att jag kunde hänga på Sarek, och jag lade även över benet och satt på honom! Det gick verkligen jättebra,  så det känns som allt förberedande arbete gett resultat! 
 
Nu är det sovdags! 

Oväntat besök!

Kan inte hålla med om att det är tråkigt att bo i skogen, i morse hade jag oväntat besök på gården! 
 
Jag höll på att släppa ut hästarna, hade precis släppt ut Gandalf och skulle ta Sarek när jag fick syn på en älg på uppfarten, kanske 50 meter från boxarna! Det var två älgar men de drog såklart när jag närmade mig dom, men väldigt nära var de! Hästarna brydde sig inte så jag kunde fortsätta utsläppet som vanligt! 
 
Sen Ica hela dagen där vi även i dag var en kort,  det är tufft att bara vara tre personal när vi förutom kassan även har manuell chark, post och i dag även varor. Men det gick ju det med. Efter jobbet pysslade jag lite med hästarna och tog in dom, för att sedan åka till Nisse och gratta honom på födelsedagen. Med en omgång tårta i magen och några omgångar kaffe är det ni dags att sova och ladda inför en massa ridning i morgon! 
 
Älgbesök! 

Helg igen!

Ja ha då var den här helgen också över! Det går ju så fort!

Lördagen började inte så bra med en skadad häst som hade slagit upp ett sår lite olyckligt ovanför ögat, det blev veterinär och ompyssling. När det var överstökat och allt hade lugnat ner sig så åkte jag i väg med Gasper på löshoppning. Vi var väldigt snabba och hann med fyra hästar på en timme, som vanligt en salig blandning hästar! Förutom Gasper så var det en liten, käck shettis som var som en studsboll över hindren, ett äldre halvblod som tyckte att löshoppning var lattjo och verkligen körde järnet samt en stor, gänglig treåring som hoppade väldigt enkelt och okomplicerat trots att det bara var tredje gången hon löshoppades! Gasper hoppade bara två låga räcken, men han var inte där så mycket för hoppningens skull som för att jag skulle få åka i väg med honom, han skulle få gå i ridhus och få galoppera på bra underlag. Eftersom han varit lite skeptisk till bommar så kändes två räcken på 50 cm lagom och han hoppade de glatt, så det ör jag nöjd med. Ännu nöjdare är jag med det runt mkring. Jag lastade honom ensam här hemma och även lastade ur själv, trots att det var hästar på travbanan precis bredvid, han stod så lugnt i transporten och gick utan problem precis förbi hästar i stallet, han skötte sig helt enkelt utmärkt!
 
När jag kom hem så joggade jag Szum lite i töm och gjorde förberedande uppsittningsövningar med Sarek, det gick rätt bra så nu är det dags att börja hänga och sitta, och att börja jobba honom lite mer i lina och töm, jag vill ju gärna ha både gas, broms och styrning när jag sitter på sedan! Sedan blev det som vanligt en sen, men god, middag framför Mellon.
 
Söndagen började bättre, efter att hästarna var utsläppta och stallet klart blev det en lång frukost framför Vasaloppet innan jag drog  gång med ridningen. Där började jag med att rida ut Flisan, sen longerade jag Sarek och Clarinett ute i snön innan det blev en liten paus och några knäckemackor. Sen fortsatte jag med Szum som också fick jobba i snön, först i lina och sedan red jag honom lite på volt med övergångar och travjobb i snön. Avslutade med att rida ut en sväng på Tant.
 
Söndagens middag blev pizza på det som fanns kvar av ryggbiffen sen igår. Kvällens förvåning kom när jag skulle ta in och natta hästarna, tyckte då att en av hästarna såg så konstig och främmande ut. Jag var ju nämligen helt säker på att Tant hade sitt täcke på sig när jag släppte ut henne, men det hade hon inte längre! Det hade hon, eller någon v ehnnes kompisar, tagit av sig så det låg i en hög i hagen! Tänk att det alltid ska vara något tok! Nu ska jag sova och ladda om inför nästa vecka, god natt!

Fredagstempo!

Först en intensiv dag på Ica, en personal kort, ett extrablad med erbjudanden och sportlovsgäster glorde att tempot var högt mest hela dagen! 
 
Sen hem och fortsätta racet. Först tömkörde jag Clarinett på banan innan jag fortsatte med Flisan. Med henne provade jag sadel, och tog sedan upp henne på banan där jag först jobbade henne lite från marken för att checka av läget lite. Sen satt jag upp och skrittade några varv, lagom början!  
 
Avslutade med att jobba Sarek lite utanför boxarna. Jag jobbade lite från marken och gjorde sedan mina förberedande uppsittningsövningar. Jag kunde gå igenom alla utan större reaktioner men han är väldigt ofokuserad så jag är inte säker på att han verkligen hängde med på vad vi gjorde! Även om jag tycker att han var bättre med mig i dag än tidigare så är fokuset mer på allt annat än det vi gör. Till exempel så är han egentligen lite skeptisk till pallen och vill helst inte gå nära den, men vid ett tillfälle i dag så gick han rakt på den så han höll på ramla på den, då förstår ni hur okoncentrerad han är! Men jag tror att det är en häst som behöver lite tid innan han släpper in människor, det känns som att jag får mer kontakt med honom för varje dag! Tror att det kommer bli bra, bara han får lite tid och jobb.
 
 
Chokladen i morse!
 

Tröttmössa!

I dag har jag varit trött! Inte så konstigt kanse, har varit mycket i några dagar och igåt kom jag i säng alldeles för sent, sen upp tidigt och sovit dåligt däremellan! 
 
Men det har varit rätt mycket i dag med. Förmiddagen var jag på Ica, sen hem och tömkörde Gasper. Han fick jobba ganska mycket i trav och det är så bra jobb för honom, kommer att ha stor nytta av de thär jobbet i ridningen senare! Sen in för mat och vidare till ridskolan och de lektionerna. Lite typiskt en dag när man sovit dåligt så har det småjäklats lite och jag har liksom varit i otakt mest hela dagen, på kvällens lektioner blev de lite annorlunda då vi låg nästan en kvart före tidsschemat hela kvällen. Det är ju inte så vanligt!
 
Nu är hästarna inne så det blir en tidig kväll, hoppas jag i alla fall är ju inte i säng än, men så väntar en tidig morgon i morgon igen!

Fullt ös!

Fullt ös i dag! I dag också kanske jag ska säga!
 
I morse när hästarna var ute och stallet var klart så åkte jag och matade Nisses kossor, de hade ju såklart gått ut från hagen! Jag gillar verkligen inte kor men jag lyckades helt odramatiskt få in dom i hagen igen, de hade inte gått så långt men de tyckte nog att jag var sen med deras frukost! Sen åkte jag hem och jobbade hästar i stället, betydligt mer min grej!
 
Började med Gasper som jag red på slingan bakom gästhuset. Även i dag provade vi lite galopp, blev två fattningar men korta sträckor, han var lite mer okoncentrerad och tröttare i dag än sist vi testade. Men det är ju faktiskt bara andra gången vi galopperar så jag är nöjd! Sen red jag först Tant och sedan Szum på banan, Szum var väldigt laddad och spänd men jag tycker att han har blivit mer ridbar när han är så, eller så har jag blivit bättre på att rida honomi det läget. Vore väldigt bra om det var så för det är ett av mna mål, att bli bättre på att rida honom när han är laddad. Jag försökte sätta honom i jobb med att öka traven på långsida, sen vända in efter drygt hakva långsidan då red jag en halvvolt över banan där jag flyttade honom för innerskänkeln och sen rida traven framåt på nästa långsida, gick riktigt bra!
 
Sen fick Flisan gå ett väldigt lät tömkörningsjobb. Det är ju ett tag sedan jag jobbade med henne sist och hon är inte igång så det kändes som ett bra sätt att hitta varann igen! Avslutade med att longera Sarek ute i snön, med tanke på att han inte är longead innan så gick det väldigt bra. Men den som tror att dt är lättsamt att longea en unghäst i en 15-20 minuter ute i snön är välkommen att prova, jag var helt genomsvettig efteråt!
 
Snodde i hop en pasta carbonara till mat innan det var dags att åka till ridskolan för att vikariera på onsdagslektionerna. Det gick rätt bra, i morgon ska jag dit igen men först en förmiddag på Ica. Blir nog rätt bra fart i morgon med, dags att duscha och sova!
 
Sarek under longeringen i dag!
 
 

Road trip!

Alltså varför ska det alltid bli stök när man ska i väg? I morse, när jag skulle vara snabb i stallet, så stod mina hästar i samma hage! Jag har ju mina egna hästar på lösdrift, fördelat på två hagar, men i morse så hade de gjort en liten rockard och var alla i samma hage! Det tog en liten stund innan alla var på rätt plats och hagarna var lagade så jag kunde släppa ut de andra hästarna. 
 
När jag var klar hemma då kopplade jag på släpet och åkte till Nisse, hos honom hade vattnet till stallet frusit! Såklart just i dag! Men han hade tinat det och hästarna hade hunnit dricka så vi kunde bara släppa ut dom och sen åka! Vi åkte och hämtade en häst som ska vara här för igångsättning. Flisan har varit här två gånger förut men det är ett par år sedan men ni som följt bloggen minns nog henne!
 
Vi kom hem igen på eftermiddagen och då var min gård full av traktorer, vagnar och höbalar. Jag har fått hem en massa balar så nu har jag foder även halva hösten, känns rätt bra! 
 
Sen kom Mona och vi red ut med Tant och Clarinett. De fick pulsa i snön, Clarinett skötte sig utmärkt och Tant var lika pigg som alltid.  Avslutade med att jobba Sarek på banan precis som igår, i dag var han både lugnare och mer fokuserad på mig! Men bommarna är fortfarande livsfarliga att gå över!
 
Nu ska jag äta lite glass till kvällsfika och sen ska jag sova!

RSS 2.0