Inventering!

I dag har vi inventerat på Ica. Det betyder alltså först en vanlig arbetsdag och sedan 4 timmar inventering! Jag är helt slut i huvudet! Nu ska jag ramla ner i sängen och hoppas att energin har återvänt i morgon bitti!

Sommaraktiviteter!

I dag har det känts som sommar igen, sommarvärme och sommaraktiviteter. Även om sommaraktiviteterna bestod av att spola av stallet och tvätta täcken!
 
Jag började med att rida Midss, vi red ut en liten sväng och sedan trimmade vi lite nere vid betet. Finns ganska bra ridmöjligheter där. Vi jobbade med att  han ska vara i ramen, dvs mellan skänklarna och mellan skänkel och hand, och i min takt. När vi kommer dit så blir han jättefin! Sen fortsatte jag med Rosetta, först longerade jag lite och sedan tränade vi lite visning. Ställa upp och springa går ganska bra,  men vändningarna måste vi träna mer på. 
 
Efter en snabbsväng hem så kom Alida och vi red ut med Tant och islänningen. Vi red en sväng där de fick lyfta mycket på benen och jobba med balansen, och det var en rejält trött liten tjej när vi kom tillbaka. Resten av eftermiddagen ägnades åt att tvätta boxarna och täcken. Nu är det bara inoljning kvar på boxarna innan installningen men jag har fortfarande en hel drös täcken kvar att tvätta! 

Inställd helg!

Den här helgen hade jag massor inplanerat, tävling, kurs hemma och pay and jump men allt blev inställt! I stället lyckades jag efteranmäla mig till dressyrträning i dag så det blev något i alla fall! 
 
Jag började dagen med att rida islänningen nere vid betet. Det var första gången jag red utan annan häst eller ledare men det gick bra. Både styrning, start och stopp fungerar så det känns bra! Joggade sedan Szum lite i töm, provade att ta upp honom lite i formen också. Tycker det börjar bli dags för det nu när ryggen är bättre.
 
 
Sen åkte jag och Traffe på dressyrträning för Ingrid. Han var lite spänd och stretig i början men avslutade väldigt bra, som vanligt släppte han efter höger galoppen. Hade dressyrsadeln på honom, den ligger inte så tokigt på honom ändå så hur ska jag nu kunna sälja den? Planen var ju att sälja den för att finansiera Szums sadel.
 
Hemma igen så mockade jag klart boxarna, så nu är bäddarna äntligen urmockade! Så nu är det bara invändig tvättning och inoljning av stallet kvar! Nu har jag ätit massor av kasslergratäng till middag så jag är proppmätt!
 
Traffe innan vi åkte på träning! 

Lönefredag!

Det är alltid fullt ös på fredagarna på.Ica, och ännu mer när det är lönetid, igår var inget undantag utan vi hade fullt upp.
 
När jag kom hem från jobbet så regnade det fortfarande och motivationen var inte på topp. Men jag longerade Rosetta och joggade Midas lite i töm i alla fall. Med Rosetta kunde jag göra övergångar trav-skritt-trav i vänstervarvet. I höger är det svårare men det gick betydligt bättre än dagen innan och hon travade bra i det varvet med. Midas fick jogga lite och jobba med eftergiften i innersidan.
 
Nu är det en ny dag, med sol, och dags att ta nya tag med hästarna! 

Jobbtorsdag!

Ica hela dagen och sedan regn mest hela kvällen, ingen bra kombination när man har en drös hästar att jobba med. men som tur är så finns det ju regnkläder!
 
Jag och  Alida hade tur för det kom inte många regndroppar medan vi red ut på islänningen och Tant. Det blev en ganska spännade tur för islänningen som inte varit med så mycket, vi träffade på jägare i skogen, en enligt Tant livsfarlig parkerad bil och hon fick gå över en liten bäckövergång med brädor. Allt gjorde hon utan att tveka, jägarna ville hn helst stanna och prata med, och vi har i dag även travat, eller töltat elelr vad vi nu gjrde. Det var mest en salig blandning av olika gångarter och inte helt lätt att hålla ordning på allt på  den lite ojämna skogsvägen. Men jag tror verkligen det kommer bli en rolig liten häst!
 
Sen longerade jag Rosetta, i vänservarvet gick det riktigt bra även i trav me höger är lite svårare. De är ju ofta så att höger är svårt i börjsn men det bruajr ge sig ganska snabbt. Avslutade med att jogga Traffe lite i töm. Nu ska jag fortsätta googla sadlar en stund till innan det blir sängen. Jag har helt fastnat i sadelträsket, nu försöker jag hitta någon av dessa två sadlar till ett bra pris, sadelköpet ska juliksom finansieras också! 

Och så ännu lite mer sadelprovning...

Igår så tog sommarvärmen paus och regnet återkom! Inte helt oväntat, bra för de dammiga ridbanorna men ändå lite tråkigt och höstkänsla direkt!
 
Jag började med att tömköra islänningen. I dag började vi direkt med att ha tömmarna som vanligt och jag kunde ganska snabbt börja gå helt bakom, då både broms, styrning och gas fungerade bra så gick vi ut en sväng på vägen också. Inte heller det var några bekymmer! Duktig liten pålle! Sen fortsatte jag med Rosetta, nordsvensken. Henne tog jag in, borstade och sedan jobbade vi lite vid hand med start och stopp, gäller att få en bra kommunikation. Red även hem med Midas och hoppade lite på banan. Han var inte jättesugen att gå i väg från de andra hästarna men på banan var han pigg och hoppade i vanlig ordning allt jag styrde mot! 
 
Sen tog jag lunchpaus, här någongång blev det upprhåll i regnet och så småningom blev det även sol. Jag red även hem tant och hoppade lite på banan, gäller att passa på när tiden och energin finns. Tants energi var det då inget fel på och hon hade inte tid med några skrittpauser ("tänk om man hinner gå i pension innan det är dags att hoppa" tycks hon tänka!), fullt ös mellan hindren också. Det är ju rolit att hon är pigg men borde hon inte ha blivit lite klokare med åren så hon förstår att allt inte blir bättre för att man gör det snabbt?
 
Efter en snabb middagsrast så lastade jag Szum och åkte på lektioner. Stannade hos grannen på vägen och fick Szums tappsko påslagen, vi padssade även på att mäta honom, eftersom jag var så nyfiken, och han är 174 cm med skor. Hade nog gissat på någon centimeter till men det räcker gott och väl! Sen red jag Szum innan lektionerna i den sadeln som jag testade under sista lägret. Det kändes riktigt bra så nu har jag två sadlar att välja på! Blev sent innan ajg var hemma igår och tidigt på Ica i dag, nu när jag ser hur mycket jag hann igår så förstår jag att jag var trött när jag kom hem!
 
Rosetta!

Mer sadelprovning!

I dag har det  verkligen varit full fart! Hoppat Traffe, sadelprovning, massage, hagbygge och en ny häst!
 
Började med att köra hem grabbarna. Red Traffe direkt och han är ju inte riden på banan sen dressyrtävlingen. Jag trimmade litegrann och sedan hoppade lite vi lite och lätt. När vi var klara så kom Ulrika och masserade först Traffe och sedan Szum. Szum var inte alls så spänd i ryggen som jag hade befarat så det kändes bra, han är på väg till åt rätt håll!  Traffe hade några problemområden men inget större. Sen provade vi sadlar på Szum, vi longerade med tre olika sadlar och en av dom var faktiskt bra! Jag red i den också och Szum kunde trava utan panikkänslor och det såg även bra ut på filmen. Äntligen känns det hoppfullt! 
 
Sen körde jag ner hästarna till betet igen och Ulrika masserade Gandalf också. Sen tog jag en liten fikapaus innan jag plockade ner hagarna på det gamla betet och gjorde en ny hage vid det nya betet i stället. Jag red även ut en sväng med Midas innan den nya hästen kom. Det är en treårig bruksnordis som ska visas på sommarpremeringen om 1.5 vecka, hon heter Rosetta och ska tränas inför visningen.
 
Nu ska jag åka ner och kolla så allt är lugnt nere hos hästarna och sedan ska jag sova! God natt! 

Måndag hela dagen!

I dag har jag verkligen haft måndag! Skulle ha behövt en skylt på mig i dag på jobbet där det stod: "Jag har måndag i dag, fråga mig inget för jag ksn ändå inte ge något vettigt svar!" Skulle tro att den kvinnan som ringde från kommunen trodde att jag gjorde min första dag på Ica, så förvirrade svar som hon fick, men jag har ju snart varit där i 15 år...
 
Efter jobbet så utrustade jag mig med myggmedel och åkte ner till hästarna. Szum hade tappat en sko men det är väl ganska bra utdelning att hitta två skor? En av skorna tillhörde dock fjolårets årgång tror jag. Szum fick ändå gå lite i töm i gräset, som förberedelse för morgondagens sadelprovning, och han såg fin ut
Sen tömkörde jag även islänningen, i dag kunde jag avsluta med att ha tömmarna som vanligt och gå bakom henne, både styrning, gas och broms börjar fungera riktigt bra! 
 
Stannade vid vägen och fotade grannens 3 åriga halvblodshingst, mest kallad Långben! Visst är han snygg?
 
Han är verkligen stor!
 
 

Knottjäklar!

Med sommarvärmen kom även knotten, och dom är inte välkomna! 
 
Jag tömkörde Midas i morse innan jobbet. Han jobbade på bra men jag blev väldigt störd av knotten, till slut avbröt jag för det var omöjligt att koncentrera sig. Midas var som tur var inte alls störd. 
 
Efter jobbet åkte jag direkt på lektion.  Även där var det gott om knott men jag hade köpt myggmedel och klarade mig ganska bra. Men de svärmade runt mig så det var nästan svart. Jäkla djur!
 
Nu i kväll blev det mat och sen lyxigt god kaka. Nu sova och ladda för mer jobb i morgon!
 
Midas i morse!

Vart tog lördagen vägen?

Strålande sommarväder i dag med och jag har varit inne på Ica såklart hela dagen! Eller nästan hela dagen i alla fall!
 
Efter jobbet kom Alida och vi red först en liten sväng med Tant och islänningen, en kortare tur i lugnt tempo och hon skötte sig lika bra som tdigare! Sen fick Tant vänta medan jag bytte häst till Traffe och så red vi en sväng till. Sen har jag fikat glass med en kompis och nu är det väl bara att sova som gäller? Vart tog den här dagen vägen?

Sadeltvång!

Alltså detta sadel letande gör mig tokig! Igår hade jag en tjej ute som säljer Santa Cruz sadlar, hon hade med sig 3-4 modeller som vi provade på Szum. Det första som jände var att han fick ordentligt sadeltvång sv den första sadeln vi provade! Kastade sig och bockade, som tur var satt jag inte på! Även om han lugnade sig så accepterade han inte den sadeln alls. Men en annan sadel av samma modell men med annan stoppning fungerade! Det är inte lätt det här! Dock känns det ju tydligt att han behöver en bra sadel!
 
Det var ingen sadel som kändes 100% rätt men det kommer en annan sadelprovare på tisdag. Efter provningen körde jag tillbaka Szum och sen var det bara att åka på Ica!
 
Efter jobbet red jag och Alida ut en sväng med Midas och Tant. Förutom all knott var det en väldigt fin kväll som sedan avslutades med en sen grillning! 

Mer stängsling!

Igår var det mer stängsling på programmet men nu är alla hästarna flyttade till det nya betet. Det ligger fortfarande i skogen men lite närmare hem.
 
Började dagen med att tömköra Traffe, han har ju en tappsko men på gräset går det ju bra ändå. Provade nya bettet på honom och det fungerade ganska bra, han var väldigt fin i alla fall. Sen byggde jag en pytteliten provisorisk hage som jag släppte grabbarna i så jag kunde riva deras hage. Byggde sedan upp två nya hagar på det nya betet. Det tog sin tid så jag hade lunchpaus med lite EMhoppning mitt i.
 
När hagen var klarså körde jag dit Traffe och Szum, och sedan red jag och Elise dit islänningen och Gandalf. Det var första gången jag red islänningen utan att någon höll i men det gick strålande! På kvällen fick jag hjälp så nu är Traffes sko på igen!
 
Så här såg det ut när jag hade lastat Traffe och Szum i mitt släp, ni förstår varför jag vill ha ett större släp? Nu skulle de ju bara åka 1.5 kilometer. Traffe som är 171 c  ser ut som en ponny bredvid Szum! 
 

Sommar!

Ny sommardag, så härligt! Även om det är lite jobbigt att rida och stöka i värmen så tycker jag verkligen att det är underbart med lite sommarkänsla även om hästarna nog trivts bra med den här sommarens väder.
 
I dag började jag att rida hemma,  först ut var Midas. Han kändes riktigt fin sen igår men halvvägs in i passet kom min höleverantör med ett trakrorlass med balar. Det tog en del av Midas fokus, han var inte rädd på något vis utan det var bara så mycket mer intressant än vad jag var... Men perfekt att gå jobba med koncentrationen och att hålla fokus på mig. Sen fick även Tant gå ett lättare hopppass innan hah fikade lunch och körde ner Tant och Midas till deras nya hage. 
 
Islänningen och Szum fick gå i töm. Det var andra gången jag jobbade islänningen i töm och än så länge bara introduktion med innertömmen direkt i bettet men hon börjar förstå att hon ska gå före mig och lite styrning, en bra början! Szum var jättefin i dag och det börjar kännas hoppfullt med honom igen! På kvällen var jag i väg på en lektion och nu är det bara att ladda för morgondagens stängsling!
 
Tant i sin nya hage!
 
<
Lemonaden i dag!
 
 
Sötast!

Stängsling!

Äntligen en härlig ledig dag med riktigt sommarväder! Underbart! 
 
Jag började dagen med att fakturera, tråkigt med inomhusjobb när vädret är fint men det måste ju göras. Sen åkte jag ner till hästarna och tömkörde Szum. Provade ett nytt bett på honom, ett "lockup" bett som jag egentligen köpt till Traffe, och jag måste säga att det var inte så tokigt. Szum var riktigt fin, vilket troligen inte bara berodde på bettet men jag var ändå nöjd med det! 
 
Sen lastade jag Tant och Midas och körde hem dom. Jag red Midas hemma på banan. Vi passade på att trimma lite och hoppade även lite på volt. I början var han mest fokuserad på var Tant var, hon gick och betade i godan ro, men det släppte fort och det kändes bra.
 
Dagens uppdrag var att flytta hage, först rev jag ner Tant och Midas hage nere vid betet och sedan satte jag upp en ny hage på ett annat ställe. Hästarna ska flytta i veckan, de kommer vara på bete lite närmare hemma men fortfarande i skogen!
 
Jag kämpade mig även igenom gräsmattan, så nu är den klippt, innan jag åkte en snabbsväng på byn. Sen blev det pastasallad till middag och nu funderar jag över om jag ska rida lite mer nu när det är fin ridtemperatur. Men det är ju en dag i morgon med!
 
Fölen i värmen i dag!

Promenaddag!

Det blev ett par promenader i dag, helt oplanerademen det är ju så när man håller på med hästar att mycket är oplanerat!
 
Det började redan i morse på väg till Ica, i dimman står tre hästar på vägen! Och en av hästarna var vist min så det var ju bara att göra en insats! Det var alltså Chokladen, Clarinett och deras kompis som hade förvirrat sig ut från hagen och på villovägar. Jag hade både morötter och grimma i bilen så jag fångade Clarinett och ledde henne tillbaka till deras sommarhage, de andra vå följde lydigt med. Grannen kom och hjälpte mig och vi släppte de i en ny hage så länge. Det blev inte så lång promenad men i ett rejält motlut, till Ica kom jag något försenat...
 
Efter jobbet kom Alida och vi åkte ner tillhästarna. Började med islänningen som även i dag fick ha ryttare och vi gick på en liten promenad, bättre bjudnng i dag och hon känns redo för nästa steg vilket är att ta bort ledaren. Sen red vi ut med Tant ovh Traffe. Traffe som är uppfödd i Holland (där väl alla hästar går på asflat) verkar inte ha någon som helst koll på sina fötter (kom i håg att han höll på gå omkull på dressyrtävlingen!) och drullade av sig en sko! Den låg såklart nästan längt in på en skogsväg med långgräs så det blev ytterligare en promenad för mig och Alida innan vi hittade den!
 
Men det är nyttogt med motion! Nu har jag hunnit med lite kontorsjobb och mer väntar i morgon, då tillsammans med en stor dos stängsling!

Lägersöndag!

Heldag på lägret i dag med, på eftermiddagen dessutom i strålande sol! Samma upplägg i dag med, dressyr på förmiddagen nere på gräsbanan och hoppning på eftermiddagen. 
 
På kvällen hann jag olja boxarna lite innan Alida kom och vi åkte ner och red. Först ut var islänningen, även i dag satt jag upp och skrittade lite på henne. Hon är helcool! Sen red vi ut en sväng med Tant och Midas. Nu är jag helt slut, dags att sova och ladda för Ica i morgon. 

Lägerdag!

Igår var det inte mycket till hästverksamhet, först ICa hela dagen och sen på kvällen åkte jag till Sundsvall och hämtade Alida. Hon har varit i Frankrike och hade ingen skjuts från tåget, när jag kom hem var det bara att planera det sista inför lägret.
 
I dag har det varit desto mer häst. Jag lastade med mig Szum i morse och åkte på läger, Tant och Gubbläger hos Nylands Hästsportlag. Det har varit full aktivitet hela dagen, först red de dresyr nere på en gräsbana vid sjön. Dammfritt, men inte knottfritt, och härlig utsikt. De jobbade med böjda spår, bland annat serpentiner vilket blev extra svårt utan staket eller bokstäver som hållpunkter. Sen teori om ryttarens sits och inverkan innan eftermiddagens markarbete och hoppning. Eftermiddagens teori handlade om hästens gångarter, fungerade fint tillsammans med cheesecake och annat go fika. 
 
Sen var det Szums tur. Han var med för att få möjlighet att prova lite sadlar. Så i dag ahr vi provat tre sadlar till, och en låg faktiskt inte så tokigt! Det är den enda av de 14 som jag provat i sommar som har legat stilla, alla andra har ju släppt bak och tippat fram, den kändes inte helt tokig att rida i heller så det börjar kännas som om det finns hopp! Jag har två sadelprovningar inbokade de närmaste veckorna så nu hoppas jag att vi ska hitta en sadel!
 
Avslutade med lite grillning innan jag och Szum åkte hem, nu väntar en efterlängtad dusch för det är en del ridbanedamm som behöver sköljas av. Ny dag med läger i morgon!
 
Förmiddagens utsikt!
 

Vardagar!

Nu har det gått två dagar igen! Onsdag var en rätt trist dag,i dag har jag varit på Ica vilket kanske inte var jätteroligt men lite bättre väderi alla fall!
 
Igår började dagen med att jag re ut med Midas. Han var lite tveksami början av turen, jag funderar om det går något djur där för när vi kom i väg var han på hugget och ville mest galoppera! Även några av de andra hästarna har reagerat på samma ställe så något lurt är det där! Sen redjag Szum, vi red lite nere vid betet. I skritten känns han jättefin men när jag provar att trava så är det en annanhäst, han antingen blir som en bomb eller så är det tvärsopp och backningar. Det är verkligen något som spökar! 
 
Efter lunchen så så började jag även introducera lite tömkörning för islänningen. Hon fick gå på liten volt i skritt med innertömmen direkt i bettringen. Vi tränade på start och stopp och att följa innertömmen, blir nog bra det där! Sen red jag ut en sväng med Tant och hon fick gå lite galoppjobb. Det blev även lite pyssel hemma med mockning, oljnng av boxar och sen en massa datorjobb.
 
I dag har jag jobbat och sen skyndade jag mig ner till hästarna. Islänningen var först ut och ajg hade i dag hjälp av grannen så jag kunde både hänga på henne, prova att sitta upp och även skritta en liten bit! Hon skätte sig galant! Jag blir så glad av att jobba med unghästarna! Sen fick både Szum och Traffe jobba lite i töm. Nu har jag ägnat resten av kväellen åt lägerplanering och bokföring så nu är jag rätt nöjd för i dag! God natt!
 
Trötta föl igår morse! 
 
Frukost! 

Tant och Gubbläger!

 
Här kommer information inför helgens Tant och Gubbläger hos Nylands Hästsportlag!
 
-Ta med egen lunch!
-Ta gärna med bidra till fikat! Kaffebröd, frukt eller annat. Är det ingen som är skyldig "gofika" efter någon avfallning? ;)
-Ni får faktura på kurskostnaden så inga kontanter behövs.
-Blir det varmt så ta med vattenflaska om ni tror att ni behöver det!
-Ni som rider i första gruppen på lördagen ha gärna hästarna sadlade innan samlingen.
-Om det är dammigt i padocken så kommer dressyren att ridas på gräsbanan nere vid sjön!
 
Preliminärt tidsschema!
Lördag
kl 9.30 Samling
9.45 Dressyr Mats och Ellinor
10.30 Dressyr Malin och Anna
11.15- Dressyr Gunnel, Janet och Maria
12.15
12.30 Lunch
13.00- Teori
13.45
14.15 Markarbete/hoppning Mats, Ellinor, Janet och Gunnel
15.15- Markarbete/hoppning Malin, Anna och Maria
16.15
16.30- Teori och fika
17.15
 
Söndag 
9.00 Dressyr Gunnel och Janet
9.45 Dressyr Maria och Matilda
10.30 Dressyr Malin och Anna
11.15- Dressyr Mats och Ellinor
12.00
12.15 Lunch
12.45- Teori
13.30
14.00 Markarbete/Hoppning Malin, Anna och Maria
15.00- Hoppning Janet, Gunnel, Mats, Matilda och Ellinor
16.15
16.30- Fika och avslutning
17.15
 
Teorin kommer vara inriktad mot ridlära!
Ses!
 

Tisdag!

Känns inte som jag fått så mycket gjort i dag, lite bokföring i morse men det blev inte så mycket de heller. Men alla hästar jobbade och det är bra!
 
Började med Midas som fick gå ut en lugn tur men i besvärlig terräng! När jag var tillbaka med honom så var det islänningens tur. Vi gjorde samma som sist, longerade, jobbade lite på marken, gjorde förberedande uppsittningsövningar och tränade vid pallen. I dag hängde jag lite på henne på stillastående också, alltså har vi gjort allt vi kan göra ensamma och nästa gång ska jag ha en medhjälpare. Helt cool var hon i alla fall i dag! Jobbade även Traffe i töm innan lunchpausen, han fick jogga lite efter tävlingen och prova ett nytt bett (vanligt tredelat) som jag även ska prova att rida med. Har tidiagre ridit med rakt bett på honom men jag tror det är dags att testa något annat.
 
Efter lunchfikat så tömkörde jag Szum som äntlign börjar se bättre ut. Han är mer koncentrerad, böjer sig bättre och ryggen börjar svinga lite igen! Tror det år åt rätt håll, i morgon tänkte jag prova att sitta lite på honom igen! Avslutade med en tur med Tant!
 
Efter middag så åkte jag på lektioner. Stannade på vägen och red en kallblodstravare och sedan ett par lektioner med mycket bommar, blev ett bra jobb på hästarna med höga bommar och ganska jobbiga övningar.

Tillbaka i verkligheten!

Så då var det slut på semesterfriden och jag är tillbaka i verkligheten på Ica! Lite bra är det också för det tenderar ju till att vara så att ju mer man har att göra och ju mer uppstyrt liver är desto mer får man gjort! Så i dag har jag förutom att jobbat på Ica 8.45 -18.15 arbetat Midas och Szum i töm (tycker äntligen Szum börjar lossna lite i ryggen), eldat en massa rat och nu beställt färg till skrivaren. Tror det får vbara nog för i dag och nya tag i morgon!

Traffe på dressyrtävling!

Igår var det tidig morgon, knoppning av Traffe och sedan i väg till Strömsund på dressyrtävling!
 
Målet och planen med tävlingan var främst att tävlings och miljöträna honom, och att slå torsdagens procent. Och det lyckades jag ju med men det var inte mer än så! Han skötte sig bra på framridningen, lite spänd först men slappnade av mer eftersom. Det svåraste momentet är när jag väntar utanför banan, då smågrek
jade han lite och försökte resa sig någon gång men inga allvrliga dumheter. Inne på banan var bjudningen verkligen ojämn! Han var mycket bättre än i torsdags men han blir spänd och då försvinner all bjudning! De korta stunder då han slappnar av känns det helt okej och vi får poäng runt 6 vilket jag tycker är helt okej om man tänker på vart vi är i utbildningen, men däremellan är det som om han går i kola! 
 
Första vänster fattningen strulade lite, inte oväntat den kan strual, och det kostade ganska mycket. Jag slog torsdagens procent med 1 % men det var en annan domare och ganska många ekipage runt 505 vilket jag inte tycker är  helt vanligt på lokaltävling. Vi är en erfarenhet rikare och jag är ganska nöjd med honom! Men det är dags att höja kraven i dressyren på honom! Trots att ha egentligen är hopphäst!
 
Hemma igen så longerade jag islänningen och gjorde lite förberedande uppsittningsövninga, klappade överallt, hoppade, viftade på armarna och tränade med pallen. Det gick bra, hon tyckte nog att det var lite konstigt emellanåt men stod snällt stilla ändå! Avslutade med en tur på tant innan jag gjorde kväll och tog det lugnt, slutad såklart med att jag somnade i soffan! Nu mot ICa, slut på semestern!
 

Nedräkning!

Nu är det inte många dagar kvar av semestern... På måndag stämplar jag in på Ica igen!
 
I dag red jag och Elise ut på förmiddagen med Midas och Gandalf. Trots att Gandalf har mycket längre ben än Midas så hade han bestämt sig för att var före den stora fuxen, elelr i alla fall jämsides! Benen gick som trumpinnar uppför backarna! Sen tömkörde jag Szum innan jag åkte hem för lite fika.
 
Eftermiddagspasset började med att jag red hem Tant och hoppade henne några språng, hon var fin och jag blev snabbt nöjd och red hem igen! Sen tog jag in islänningen, borstade och lyfte fötter, provade sadel och träns, avslutade med att jobba henne lite på marken.  Allt gick med glans och det känns som hon är välförberedd för inridningen. Innan jag åkte upp och handlade hann jag även tvätta av Traffe som ska tävla i morgon!
 
Nu har jag hunnit mocka ur en box och olja stallet lite, men nu trorj ag att det får bli lite mys i kväll i stället. Håll nu tummarna att Traffe förstår att han ska vara dressyrhäst i morgon!
 
 
 

Svängig bransch!

Det svänger verkligen snabbt i den här branchen, på både gott och ont. Ibland går detlite för fort bara så det känns inte som jag hinner med!
 
I dag åkte jag i väg för lektioner på förmiddagen, jag har både tömkört, ridit och haft elktioner så det var verierat! När jag kom hem värmde jag en matlåda senigår lite snabbt innan jag började mocka ut boxarna. hann nog med en fem-sex kärror innan det kom en häst! Det är en 4 årig islänning som ska ridas in! 
 
Vi åkte ner till bete med henne, jag hade gjort en egen hage till henne och hon verkar helcool. Sen passadejagpå att jogga Traffe lite i töm så han fick jobba bort lite spänningar sedan igår. Nu har jag lite kontorstid och försöker få lite gjort på datorn!

Spända grabbar!

Nu har jag varit lat på bloggen igen! Blir nog bättre nästa vecka när semestern är slut!
 
I onsdags hade jag ett dagläger hos Nylands Hästsportlag,  ett litetgäbg tjejer som red och självklart så regnade det. Tror vi börjar vänja oss vid det nu! Igår var jag där igen på klubbtävling i dressyr, jag hade med mig både Midas och Traffe och bara att åka i väg med två hästar och två släp är ett projekt i sig!
 
Men jag började dagen med att tömköra Szum och rida ner Tant till älven. Hon var trots den rejäla klättringen riktigt på hugget och ville bara galoppera! Sen byggde jag en hage innan jag åkte hem för att packa ocjh äta en snabb middag, sen var det bara att åka ner igen och knoppa Traffe!
 
Grannen hjälpte mig att köra ett släp och det första som hände var att vi fick möte av en lastbil med släp på den smala vägen ner till betet där det knappt går att möta en personbil! Som tur var backade lastbilen och vi slapp det, tur för vi hade precis kört uppför en brant backe. Nästa som hände var att det var lösa hästar när vi ålte förbi hos grannen, dock gick de snabbt att mota in i hagen igen! Jag hann även tanka och ta ut pengar innan vi var framme, och framme i god tid dessutom! 
 
Jag red först Midas som var spänd i den nya miljön och med alla hästar, han blev nästan lite hingstig (det är ju ett år sedan han kastrerades). Han vill gärna ha koll på alla hästar samtidigt och speciellt den hingsten som var där störde honom. Trots detta gick det bra att rida fram, han blev okoncentrerad men kom hela tiden tillbaka till fokus på mig! Dock blev det lite för mycket för honom inne på banan, där var fokuset helt borta och han ville inte alls som jag! Efter 2/3 av programmet avbröt vi och jag travade några varv i stället, då var han avspänd och bjöd bättre, vilket kändes som en mycket bättre avslutning än att pressa igenom programmet. 
 
Sen var det Traffes tur. Han tog jag ut alldeles för tidigt, när jag var nöjd med framridningen var det ännu 25 minuter kvar till min start. Jag satt då av men fidk aldrig riktigt igång honom på banan sen (framridningen var 5 minuters ridväg i från banan så jag hade bara skrittat innan vi gick in). Inne på banan var han väldigt spänd och vi var tillbaka där vi var i vintras. Huvudet rakt upp, ingen bjudning framåt utan bara uppåt och helst villhan bara galoppera på stället. Men efter höger galoppen släppte det lite oh blev bättre, tyvärr var programmet då nästan slut. Det syntes på poängen också, efter höger galoppen hade vi ganska bra poäng men innan var det bara lågt. Men han var bra att rida fram, lite spänd när vi väntade utanför men inga dumheter alls och det var ju det vi var där för att träna! På söndag ska vi på "riktig" dressyrtävling och då får vi väl ha som mål att höja procenten, även om det fortfarande mest är miljöträning!
 
Traffe i knoppar!

Sommar igen!

Äntligen sommar igen! Och dessutom en semesterdaghemma! Så härligt!
 
Började med lite kontorsjobb, planera morgondagens lägerdag och lite annat nyttigt. Sen åkte jag ner och red. Först Szum somjag provade den sadeln som jag igår var mest nöjd med. Longerade först och red sedan lite lugnt. Kändes rätt okej, ingen sadel som kommer fungera på sikt men kanske ett tag nu i början. Sen red jag Midas, vi red ut en sväng till en vändplats där vi trimmade lite innan vi red hem igen. Perfekt att hästen är uppvärmd redan när man börjar trimma!
 
Efter en kort lunchpaus, ute och med Hippson, så fortsatte ridningen. Red ut en lugnare sväng emd Tant och sedankörde jag hem Traffe. Som uppladdnng inför veckans dressyrtävlingar fick han i dag hoppa! Jag är supernöjd med honom, jättefin både på marken och på hinder! Vi hoppar fortfarande lågt och lätt med fokus på avspändhet men nu börjar det vara dags att spänna bågen lite! 
 
Sen tog jag fram högtryckstvätten och spolade av framsidan på stallet, transporten och bilen. Och tvättade tre täcken, inser att med detta tempo kommer det ta tid att tvätta igenom hela täckesgarderoben så jag mste nog öka framöver. Jag var dock för hungrig för det i dag så jag åkte upp på byn och handlade och åt. Sen har jag bokfört en massa så nu funderar jag på ngot annat att göra för att rensa huvudet!

Programträning!

I dag har sadelfunderingarna fortsatt, tror det kommer bli en följetong här!
 
I morse packade jag in 11 sadlar i bilen och åkte ner till Szum. Longeade honom förstutan sadel och sedan började jag prova. Vissa var för smala för att ens lägga på, och det var en eller kanske två som kändes så pass bra att jag ska prova rida i dom. Som sagt det blir nog en följetong innan jag har hittat sadel.
 
Sen arbetade jag Traffe i töm, hem för lunchpaus och sedan red jag ut med en tokpigg tant. Hon fick gå galoppjobb i backarna menhade ändå inte tid att skritta i nedförsbackarna utan travade i sidled! Avslutade med att jogga Midas i töm, hanvar fin och kjag konstaterar än en gång att det har hänt en massa med ryggen på honom. Han kommer mycket mera genom kroppen nu!
 
Lyxade till det och åt mat på vägen till kvällens programträning. Hade träning inför den klubbtävling som ska vara hos Nylands Hästsportlag på torsdag. I dag fick de rida igenom programmet, görs om det som inte var bra och sen få tips eller träna lite extra på detlajer. Sen avslutade vi kvällen med att ha teosri om att rida dressyrprogram och fika. Jag är fortfarande tokmätt efter en god avfallningstårta!
 

Dagläger!

Dagläger Nylands Hästsportlag 5 augusti!
 
-Ta med egen lunch, mikro finns!
-På eftermiddagens teori så fikar vi lite, ta med något fika eller frukt att bidra med. Jag fixar saft och något mer!
-Ni får en faktura på kursavgiften så inga kontanter behövs!
-Ellinor komme och rider med er under eftermiddagens lektion.
-Han gärna hästarna inne tills förmiddagens samling men ni behöver inte ha de sadlade.
-Hör av er om ni undrar något!
 
Preliminärt tidsschema
10.30 Samling
11.00- Ridning dressyr
12.00
12.30 Lunch
13.00 Teori Ridlära
13.45 Banbygge
14.15- Ridning Hoppning
15.15
15.45-Teori, fika och avslutning
16.30
 
 
 

Sadelfunderingar hela helgen!

Nu har jag varit dålig på att blogga, är nog i en liten svacka, men här kommer en uppdatering från helgen i alla fall!
 
Lördagen ägnades mest åt sadelfunderingar. Jag började med att longera och rida Szum i dressyrsadeln. Jag ser nu, eller tro mig se i alal fall, vad som är problemet med den sadeln på honom. När han bara står så är hans rygg ganska normal, lätt svängd, men när han börjar röra sig och jobba så blir ryggen rak och nästan överböjd. Han skjuter upp bakvalvet på sadeln så den tippar fram. Nu ska jag jaga sadel till honom och första steget är att prova alla möjliga för att få ett grepp på ungefär som kan fungera, sen kommer jag nog behöva hjälp av sadelprovare också men jag tänkte börja lite själv först.
 
Körde hem Traffe och red honompå banan. Med huvudet fullt av sadelfunderingar så fick jag ett ryck och lade på dressyrsadeln på Traffe. Fick såklart padda upp den lite men den låg inte så illa alls! Första travstegen som han sedan tog gav rysnngar i kroppen, han rörde sig mycket mer i den här sadeln! Sen om det beror på sadeln elelr kiropraktorbehandlingen, eller en kombination ev det återstår att se. Intressant att rida honomi en annan sadel i alla fall, och vi passade även på att rida lite uppridnngar och volter som programträning.
 
På kvälllen var jag på inflyttningsest, de hade visserligen flyttat in i huset för fyra år sedan men bättre sent än aldrig. Blev en gansak intressant kväll med god mat, mycket snack och mycket vin, och dessutom sol!
 
Söndagen började jag med att rida ut med Midas. Appråpå sadelfunderingar så tycker ajg att även han har rundat på sig över ryggen sedan jag bytte järn på hoppsadeln. Han har gått med lite olika sadlar här men på slutet nästan bara Tants hoppsadel (en Ordo Equester Roma), jag tycker att han har jobabt bra över ryggen med den och nu tycker jag att jag även börjar se resultat på honom. Men jag kan inbilla meig också, upplever ju även att Tant har blivit ännu finare att rida sedan jag bytte järn. Intressant med dessa sadlar, så svårt men det har uppenbarligen stor påverkan på hästarna och ridningen!
 
Sen åkte jag i väg på lektioner, och red även en nordis, typiskt nog småregnade det nästan hela kvällen! Med mig hem hade jag två sadlar som jag ska prova på Szum i dag, jag har dessutom nu lånat ytterligare två att prova! Intressant!
 
 

Höstfeeling!

31 juli igår och det känns som höst! Regn i luften, blåst och 10 grader varmt, är de vrkligen högsommar??
 
Jag tappar en del energi och motivation i det här vädret men började i alla fall dagen med att arbeta Szum i töm, något mer koncentrerad i dag, och sen stängslade jag om hagen till grabbarna. De var väldigt tacksamma och busade runt en massa! Sen körde jag hem Tant och Midas. 
 
Red ett dressyrpass på tant,hon kändes fin och jag tror verkligen hon blev nöjd med att jag breddade sadeln! Sen hann jag klippa gräsmattan innan det kom besök till Midas! Det var ett par som var intresserade av att köpa basjkir,! Jag visade Midas på banan, förstlite på marken och sedan över några hinder. Han visade upp sitt coola temperamet och hur otroligt okomplicerad han är i hoppningen. Nu hade de hade redan fastnat lite för en unghäst hos Midas ägare men vi får se, jag tycker verkligen att det är dags för Midas att få en egen ägare nu! Han trivs ju här och jag rider ju gärna på honom men han är värd att få var nummer ett hos någon!
 
Resten av dagen gick åt till att handla (hade jag visst ite gjrt på hela veckan) och sedan en sen grillmiddag! I torsdags bakade jag vid 22 tiden och nu blev det middag efter 21, vad då sena vanor?

RSS 2.0