Nyårsafton!

Det krävs lite planering om man emellanåt vill göra något annat än att vara hästtjej, men det klart att det går!
 
I dag har jag jobbat på Ica först, till 14, sen hem och på vägen lämnade jag av lite nyårs mat. Hemma så började jag med att bka en kladdkaka innan jag gick ut och red. Red först Traffe, han fick värma upp i lina och bland annat över ett litet hinder. Han var väldigt fin, mycket tack vare att Vickan busade i hagen och fick igånghonom! Ridningen gick bra förutom vänster galoppen som han inte ville fatta men han landade i den när jag rullade över ett litet kryss. Det är lite besvärligt med vänsterfattningarna ibland men jag ser det inte som ett problem, han blir lite låst men det kommer nog att släppa när resten släpper. Sen red jag Szum, även han fick börja i lina och över ett litet hinder. När jag satt upp så hann jag bara skritta några meter innan han blev rädd för något och kastadesig, men sen blev det inget mer och han var riktigt fin att rida. Vi travade bland annat på liten åtta med bommar i mitten.
 
Nu har jag duschat och ska strax gå ut och ta in hästarna inna ajg åker på nyårsmiddag. Hästarna får gå in lite tidigare i kväll och jag har förberett med extra mat, det är inte så ofta jag gör så utan mest en gång per år eller så. Det finna fördelar med att bo så här och en fördel är att det inte är några fyrverkerier här ute!
 
Gott nytt år på er!

Blixthalka!

Om de går ut på radion och varnar för att man inte ska ge sig ut i trafiken, då kan man ge sig sjutton på att jag är ute och kör! I dag dessutom i lånad bil då min bil inte var klar på verkstaden än, man kan ju inte säga annat än att jag inte ställer in i onödan! Men + 4 grader och regn i slutet av december är verkligen inte roligt!
 
På dagen var jag hemma och red, finns inte så mycket annat val när man är utan bil. Började med Szum som jag longerade på banan, han fick springa av sig lite och skutta över ett litet hinder. Tror det var precis vad han behövde för det var en betydligt mer sansad kille efteråt! Sen red jag ut med tant, vi var i skogen och galopperade i snön! Så underbart och precis vad jag behövde! En snögalopp eller två är perfekt när man är stressad och oroad över allt!
 
Efter lite lunch så red jag ut med Midas, och det var här någon gång som det började regna. Vi red en av de svängar som jag brukar använda när vi snöpulsar, det var lite för lite snö för det än men bra underlag och i alla fall lite motstånd i snön! Så avslutade jag med Clarinette, henne satte jag på träns i dag under kapsonen. Vi longerade lite på banan och avslutade sedan med att lägga på först schabrak och sedan sadel från båda håll ett par gånger.
 
Jag fick låna bil av grananrna för att kunna klomma i väg på kvällens lektioner. Att regnet gjorde vägarna hala var ju inte så oväntat och det var rejält halt på väg till lektionerna och mellan de första ställena, sen blev det bättre efterhand under kvällen. Jag körde väldigt lugnt, hatar att köra när det är halt och dessutom med okänd och lånad bil så körde jag långsamt, men jag hade gott om tid så det var lika bra! Det blev sent innan jag var hemmaigen och hästarna inne, dels skulle ju lånebilen tankas och lämnas igen, och så fick jag hämta min bil. Känns bra att den är hemma igen, nu hoppas jag bara att den ska fungera!
 
Så här nöjd var Tant efter våran snögalopp!
 
Underbar vinterutsikt från Midas, tyvärr stördes idyllen av regn! Det är inte okej i december!
 
En regnblöt Clarinette provar träns!

Nu -10 grader!

I morse var det -18 grader och redan det kändes ju bättre, när jag kom hem från jobbet hade det börjat snöa och var bara -10 grader, nästan sommar!
 
Jag passade på att tillbringa kvällen på ridbanan medan huset blev uppvärmt, många frågar mig hur jag orkar hålla rida och greja på kvällarna efter jobbet när det är mörktoch kallt. En del av svaret är att det ofta är kallt i huset när jag kommer hem från jobbet och då kan man ju lika gärna vara ute medan det blir varmt inne. I dag longerade jag förstgaloppprogrammet med Traffe. Har bestämt att han ska få gå det lite nu när underlaget tillåter det igen, tycker att det var ett bra jobb för honom!
 
Sen var det Vickans tur. Hon blev i dag longerad med sadel, först med stigbyglarna fastsatta och sedan med de hängande, min armesadel tycker jag är stor och skrymmande men på henne ser den liten ut! Sen började vi på med lite förberedande uppsittningsövningar, jag drog i stigläder och klappade på sadeln och hela hästen, hoppade vid sidorna på henne och viftade med armarna allt jag kunde. Hon var lite skeptisk först men sen tyckte hon nog mest jag var konstig. Vi tog även fram pallen, Vickan tyckte det var perfekt att gosa lite när jag kom upp i hennes höjd, mycket bättre det än att hon skulle stå med sidan vid pallen, det verkade ju helt onödigt!
 
Väldigt mörk bild, trots den bra beslysningen, men så här såg det ut när jag och Vickan palltränade!
 

Hästverksamheten 2014!

Hästverksamheten under 2014 har varit intensiv och glädjande nog har många hästar hittat hit, i vanlig ordning har det varit hästar av skiftande raser och typer vilket jag ju gillar!
 
Året inleddes med plusgrader på nyårsafton och avsaknad av vinterunderlag, det var klent med lektioner och allmänt tråkigt! Lucky var här, en stor och energisk häst som skulle sättas igång och ridas till. Tyvärr skadades han allvarligt i hagen bara någon månad efter hemkomsten och fick avlivas. 
 
 
Samtidigt var Cadde, Candidato, här. En 4 årig hongst som hade varit här på inridning året innan, nu skulle han sättas igångoch utbildas vidare. Snäll och cool kille!
 
Jag och Cadde!
 
En annan häst som kom tillbaka var Flisan, även hon 4 år och hon var här på hösten innan på inridning, nu skulle hon sättas igång efter vintervilan. En fin liten häst som jag gillade!
 
Flisan!
 
Sen kom Midas, en rysk basjkirhingst som skulle sättas igång och förberedas inför hingstpremeringen på Wången. Det var en ny erfarenhet för mig, och Midas med för den delen, han blev väldigt hingstig där och ville mest visa upp sig för de andra grabbarna. Han fick dock 38 poäng och vi klarade ridprovet trots att han inte tänkte släppa upp mig på ryggen först, dock var det svårt att genomföra tandkontrollen och pga detta blev han inte godkänd.
 
Här är från exteriörbedömningen!
 
Nästa pålle som kom hit var ponnyn Prince, han var sutten på men skulle nu ridas in på riktigt. en snäll och mysig ponny som nog kommer bli en perfekt familjeponny!
 
Prince -söt som socker!
 
Samtidigt var ridtravaren Generalen här, en stor och känslig kille som skulle omskolas. Han jobbades mycket i töm:
 
Under sommaen var även Pålstina här, det är en kallblodstravare som ajg lånade av grannarna som sällskap på betet. De var bara tre hästar där och det blev svårt att rida ut två tillsammans, Stina var mycket körd och jag passade på att rida in henne när hon ändå var här!
 
Jag och Stina i naturen!
 
I september kom Leone, en fin fyraåring med hoppstam. Han var lite riden med ledare men det var dags att komma vidare, han var här i en månad och var då riden ute i alla gångarter.
 
 
Samtidigt var Gandur här i ett par veckor, Gandur var en islänning som ägdes av samma som Prince. Han hade varit på inkörning hos grannarna och jag satt in honom ionnan det var dags att åka hem. Genom inkörningen var han väl förberedd och efter två veckor var han riden i skritt och trav.
 
Gandur provar sadel!
 
Sen kom Midas tillbaka! Han var här en kort sväng i början av sommaren då som förberedelse inför framtida premiering men han var så hingstig och orolig att vi avbröt och han fick i stället åka hem och bli kastrerad. Nu i höst kom han btillbaka som valack coh för att förberedas inför försäljning som ridponny. han är fortfarande kvar, ingen som vill ha en rolig ponny att träna dressyr eller busa med i skogen?
 
Ser ni inte vad söt han är?
 
Nu innan jul har även Clarinette och Stormobackans Vickan kommit för inridning. Jag ahr inte hunnit göra så mycket med dom än men de ska förhoppningsvis vara ridhästar i början av nästa år!
 
Clarinette, född 2012 e: Canterbury-Sack
 
Vickan är en stor ardenner på 6 år, ska bli spännande att börja rida henne. Haoppas att jag inte blir höjdrädd!
 
Förutom dessa hästar har jag fått äran att rida och tömköra en massa hästar av varierande ras, som lusitano, fjording, welshponny, haflinger mm. Jag har sån tur som får träffa så mycket olika hästar!
 
Ferrari -en lusitano som jag red i Föllinge!
 
En massa lektioner har jag såklart haft och dessutom en del läger. För första gången hade jag kurs här hemma, vid båda kurserna var det ordentligt varmt och soligt väder!
 
En av årets lägerdeltagare hos Nylands Hästsportlag!
 
Första kursen hemma, varmt och dammigt!
 
På gården har jag i år investerat i ridbanebelysning och grus mellan hagarna, en ny bil och BE körkort blev det under hösten och vintern så nu kommer transporteringen av hästarna att underlättas.
 
Nu ser jag fram emot 2015. Jag hoppas såklart att verksamheten ska utökas, att jag ska få träffa ännu fler hästar och ryttaree av alla olika slag och så vill jag förstås att stallbygget ska bli av!
 
 

2014 -mina hästar!

Det börjar bli dags att summera 2014 och jag börjar med mina egna hästar!
 
Szum:
När jag summerade fjolåret så skerev jag följande som mål för 2014 med Szum: Målet för nästa år är att rida fler träningar, hoppain honom och förhoppningsvis kunna starta på någon tävling! Det har vi ju klarat av om man bortser från inhoppningen som ju tycks gå trögt. 

Vi har ju i år kommit ut på två dressyrtävlingar, mest som miljöträning och med låga procent, men vi har i alla fall gjort det! Han har varit fantastisk att rida, inte alal dagar för vissa dagar har han varit hemsk och mest bara backat ner i dikena, men tillräckligt många dagar för att jag ska tycka att han är en lite fantstisk häst!
 
Målet för 2015 är ju såklart den där inhoppningen, och sedan 60 % i LB och en prov på start i LA, det känns avlägset men det kländes avlägset att kunna ta ut Szum på tävling så sent som i april, och i augusti hade jag gjort det, så nu siktar vi högt!
 
 Riding på banan, gramanen är borta och det börjar lossna med honom!
 
Direkt efter våran första tävlingsstart, massor av beröm!
 
Här på våran andra dressyrtävling!
 
Actrice (Tant):
Tant är i år 22 år men fortfarande lika pigg! Vi har i år inte tävlat så mycket eftersom jag jobbat en massa men några tävlingar hann vi med, och förutom vårens första tävling (som var hemmatävlingen) där den andra klassen slutade med en tvärnit så har hon hoppat stabilt och bra. Vi har varit på hoppkurs, träningar men mest myst i skogen! Vi har inga uttalade mål för nästa år utan hon får hänga med på det som hon verkar vilja göra!
 
Den blicken! Tant på hoppbanan!
 
Den här fina bilden togs på hoppkursen i Ramsele!
 
Så här kan det gå!
 
 
Räkan:
Räkan är ju numera avelssto och fick i maj ett stoföl och har haft fullt upp med att vara mammaledig. Hon är dräktig igen, denna gång med Luxus. Nästa års fölunge väntas i slutet av maj.
 
Här är det nära! Räkan med tjockmagen!
 
Out of Chocolate:
Mitt första föl föddes 11 maj, hon är efter Canterbury och med Räkan som mamma. Till vardags kallas hon Chokladen och nu blir hon snart ett år! Hon var hela sommaren i princip omöjlig att klappa och greja med, inte så rädd egentligen utan hon bara ville inte, nu efter avvänjning är hon betydligt mer social och hon har blivit borstad, verkad, avmaskad, sprutad, uppbunden och ledd, och en massa anant som är bra att kunna. Hon bor kvar hos sina fölkompisar hos grannarna.
 
Nyfödd!
 
Inte så gammal!
 
På bete med fölkompisar!
 
Med bästisen!
 
Liten har blivit stor, mamma har flyttat och hon har fått en rosa grimma!
 
Trafalgar:
Traffe köpte jag i september, eller jag fick hem honom då i alla fall men hade honom på prov först. Han är köpt som projekt och målet för nästa år är att få ordning på kroppen på honom, att vi ska hitta varann i ridningen och komma ut på tävlingsbanorna! Men det är en häst som kräver mycket tid och tålamod, och det har ju jag gott om!
 
Här hade han nyss kommit till Brännan!
 
På banan!
 
Tack för det här året, jag hoppas att ni fortsätter följa oss nästa år!
 
 

-25 grader

I morse var det -25 graderute och inte läge för någon ridning innan jobbet. På jobbet var det dessutom kallt så jag har varit frusen mest hela dagen, så när jag kom hem så tände jag upp direkt innan jag gjorde middag och longerade Modas, nu är det riktigt varmt och skönt inne!
 
Longerade Midas lite, han fick bland anant rulla lite över ett litet hinder. Jag hoppade ju honom några språng i höstas innan det blev för hårt ocvh planen är att fortsätta med hoppningen nu när det blir mildare igen, i dag fick han en liten påminnelse om hoppningen. Dessutom fick han göra av med lite överskottsenergi, är rädd att hästarna kommer ha mycket energi till veckan när vi kommer igång igen. Ett gott betyg till underlaget nu i alla fall då Midas stundtals gasade på rätt bra och inte halkade en enda gång!
 
Sen provade jag sadeln på Vickan igen, nu med längre gjord (som passade), innan jag tog in hästarna. Fick sedan besök av en kompis som bor söderöver men som är hemma på julbesök, vi surrade och fikade i flera timmar innan jag vattnade hästarna en sista gång. Nu är det bara -18 ute så det går åt rätt håll, det är tur för ajg börjar bli lite ridsugen!
 

-23 grader

Kallt igen! -21 grader i morse och när jag kom från jobbet var det -23. Där någonstans går gränsen för vad jag pallar med, så hästarna har fått vila och jag har servat dom med vatten och foder bara. När jag var yngre så red jag i 25 minusgrader utan problem men man blir nog mer frusen med åldern, dessutom måste man ta i beaktning att jag ju dessutom står ute och gör i ordning hästarna. Men det kommer fler dagar att jobba hästarna! 
 
I stället åkte 0ajg och hälsade på Chokladen, som inte alls hade tid med mig eftersom hon åt, och umgicks lite med grananrna. Nu ska jag lägga in lite mer ved och sen sova, i morgon väntar mer jobb på Ica och förhoppningsvis lite mildare väder!

Annandagen!

I morse var det 10 grader varmare än när jag gick och la mig igår kväll, bara -9 vilket var skönt. Trots detta ville inte Kian starta så jag fick ställa in lektionerna på eftermiddagen. Volvon fick gå upp på Ica men jag tordes inte köra längre med den nu, tråkigt att ställa in lektionerna men som tur är så händer det inte så ofta. På kvällen skulle jag få hjälp att bogsera den nya bilen till varmt garage men då startade den! Det behövdes alltså bara att en karl satte sig bakom ratten...
 
Jag passade på att rida Midas innan jobbet. Varje vinter brukar ajg trampa upp en slinga i snön i en av sommarhagarna, det är perfekt att ha en sån slinga för unghästarna och andra stökhästar. Hittar de på något bus så styr jag bara ut dom i snön så tar det stopp, dessutom blir unghästarna bra inramade och får stöd utan att tappa bjudningen som de lätt gör på banan. I dag började jag och Midas att trampa upp årets slinga. Vi red några varv i skritt och trav, och passade samtidigt på att jobba med att han skulle vara  ramen och gå i lagom trav, inte för fort och inte för långsamt. Nu ehövs en halvmeter till med snö och några upptrampningsturer till sedan har jag en perfekt slinga i år med! Sen i väg för några timmar på Ica.
 
När jag kom hem igen var det lite kallare igen, runt -15, men jag gjorde ett rejält ryck med hästarna. Började med traffe som fick gå galoppprogrammet i lina, riktigt fin var han! Sen arbetade jag Szum i töm, han var laddad och full av energi men däremellan som en balettdansös och jättefin, men jag var rätt glad att jag inte satt på i dag.
 
Sen var det dags för unghästarna, först Clarinette som jag longerade i kapsonen. Det gick väldigt bra och hon var helt med på noterna, dessutom travar hon riktigt lätt och fint, blir spännande att se vad det blir av henne! Sen Vickans tur, där hade poletten trillat ner sedan igår och förstod precis vad jag ville och vi longerade i trav i dag utan problem. Sen lade jag på sadeln, la på både schabrak och sadel från båda håll men kunde inte spänna gjorden för jag behöver en längre variant. Det är en rejäl tjej det här!
 
Nu försöker jag landa lite, tror jag ska plocka fram lite ost och kex och mysa lite framför tvn. För det är jag värd!

Juldagen!

I dag har jag varit ledig från Ica och planen var att rida massor, planen sprack i morse när termometern visade -25 grader! I vanlig ordning när det är kallt så har det jävlats, i morse gick en detalj på pannan sönder, min nya bil startade inte alls i dag (troligen fungerarinte motorvärmaren på den) och den gamla bilen krävde startkablar för att vilja vara med. Dessutom är det på gränsen till för kallt i gästhuset som jag har som sadelkammare så där har jag kört kupevärmaren, och det är ju ijte ens speciellt kallt ännu -tänk på de som får runt -35 grader!
 
Någon ridning blev det såklart inte, i stället gick dagen åt till att elda, jaga igång bilar, vattna hästar (de som inte har värmebalja) och mysa inne. På dagen passade jag på att jobba lite med unghästarna. Först Vickan som jag longerade lite, eller rättare sagt påbörjade lite longering. Hon fick gå i skritt runt mig, och träna på framåt och stopp. Även Clarinett fick komma ut på banan, henne gjorde jag en liten lathetsvariant med och tog direkt från hagen och jobbade i grimman. För hennes del blev det bara lite avcheckning av start, stopp och backning.
 
Nu hoppas jag på bättre ridväder och bättre flyt med bilarna framöver!
 
Szum och Traffe!
 
Clarinett och Traffe i bakgrunden!
 
Clarinette!

Julafton!

Då var det julafton igen och julvädret hade inte kunnat vara bättre! Minns med fasa förra årets jul när det regnade men i dag har det varit vintrigt! I morse snöade det rejält men sedan kom solen fram och nu i kväll är det i stället kallt.
 
Jag har haft en lugn och mysig dag. Efter att ha gjort stallet på morgonen så åt jag en rejäl julfrukost och gick sedan ut och red. Först Midas, med honom red jag upp till en oplogad skogsväg där vi kunde trava poch galoppera massor i snön. Så underbart! Sen red jag Tant på byn, red bort till grannarna och levererade lite knäck och uppdaterade mig lite om kvällen. Sen in och mysa med glögg och praliner, jag hade köpt Pether Marknes bok till mig själv i julklapp så den har ajg börjat läsa i, den verkar riktigt bra. Fortsätter det vara så här kallt hinner jag nog läsa mer i den framöver!
 
Sen på eftermiddagen följde ajg med grannarna på julmiddag hos deras familj, jag har följt med dom förut så jag känner mig i alla fall lite hemma där. Nu är hästarna inne och jag tror det bara är att sova som gäller!
 
Dagens vy!
 
Så här såg det ut på julafton i fjol. Lite snö fanns det då men dagen efter var det mesta borta eftersom det regnade både på julafton och natten till juldagen.
 

God jul!

 

Jag vill önska alla mina bloggläsare

 

en riktigt GOD JUL!

 

 

 

 

 

 

 

 


Dan före!

Nu är det jul på Brännan med! Hade lite lätt panik där ett tag men det ordnande sig! paniken inträdde när jag kom hem frn jobbet, där det sklart var full fart, vid 19 tiden efter att ha handlat och åkt förbi en granne med en julklapp. Planen för kvällen kändes då övermänsklig, jag skulle inte bara pynta, griljera skinka, slå in julklappar och spela bingolotto utan även rida. men jag har hunnit med allt och nu är det bara at varva ner! Är lite imponerad över att jag faktiskt hann vara med och spela två bingoomgångar, skinkan är provsmakad och gaodkänd.
 
Red gjorde jag på Traffe. Började med att longera i galopp så han skulle bli varm och jobbade sedan först igenom traven så han bjöd och slappnade av där, sen jobbade jag galoppen och i dag var en sån där dag då jag hade kunnat galoppera hur länge som helst på honom. Är så tacksam för snön så jag kan rida honom lite mer och lite bättre!
 
Sen tog jag in Vickan, borstade henne, lyfte fötter och la på manskapssadel som det är tänkt att hon ska gå med. Många skrattade nog åt mig i våras när jag köpte den där gamla arme´sadeln men nu kommer den till användning! Nu ska jag äta lite ost och kex till det sista av uppesittarkvällen,god jul på er alla! 

Dan före dan före dopparedan!

Äntligen kommer snön som jag har väntat på, helt underbart!
 
I morse innan jobbet hann jag inte bara med det vanliga som att släppa ut hästar och mocka, utan även bära bort hindren från banan, förbereda box och hage till den häst som skulle komma under dagen och diska lite. På väg till jobbet svängde jag in på den bilverkstad som finns bara ett par kilometer från mig för att höra om han hade tid för min bil framöver, jag fick lämna bilen direkt! Snacka om service! Dessutom jobbar hans fru på Ica så jag fick dessutom lift på jobbet. Det visade sig att bränslefiltret satt igen så inget allvarligt fel i alla fall som tur var!
 
Fullt ös på jobbet och såklart var Ica bilen nästan 4 timmar försenad! Vi tycks i ala fall gå mot en ny rekordjul! När jag kom hem igen så var det Szums tur att jobba. jag longerade honom först och tack vare all snö så kunde jag rasta av honom i lite galopp också. Ridningen gick riktigt bra, bästa passet sen vi började igen och jag börjar komma till ridning på honom. Det känns bra, han är ju tokfin att rida när vi kommer i gång men inte så rolig när han är som han varit nu ett tag, dvs laddad, rastlös, tjafsig i munnen och allmänt störig, men snart är vi nog tillbaka där vi var i somras! 
 
Sen tog jag in Clarinette, tycker hon verkar cool och orädd. För jag kom in i hagen med pannlampa, ledde in henne runt grabbarnas hage och in i en av uteboxarna där hon fick stå ensam, allt detta utan tvekan! Jag borstade av henne, lyfte hovar, la på ett schabrak och testade en sadel. Hon är inte sadelvan än men jag la på en sadel bara mest för att se vad som kan fungera att börja med. Nu har vi i alla fall påbörjat vårat samarbete!
 
Hästen som kom i dag när jag var på jobbet heter Stormobackans Vickan och är en 6 årig ardenner! Hon är uppfödd hos grannarna men ägs av en annan vän, som passande nog heter Victoria! Vickan och Victoria! Det är som jag brukar säga, jag får verkligen chansen att jobba med alla olika typer av hästar och det är både roligt och lärorikt! Nu har ni många hästar att följa här på bloggen, och jag har definitivt något att göra i jul! Men först väntar en dag till på Ica!
 
Vickan är en rejäl tjej!
 
 

Vintersolståndet!

Det har varit lika härligt vinterväder i dag, hoppas det fortsätter så här!
 
I dag började jag hemma, och red först Midas. Vi red på en lägda en bit hemifrån, vi red i ytterkant i skritt och trav och han var lika pigg i dag som igår! Nu vill vi ha lite mer snö så vi kan snöpulsa lite, vore underbart! Sen kom dagens ridsällskap, Lisen, hon bodde här förut men är numera bosatt söderut men är just nu uppe på julbesök. Och passar på att rida, trots att hon har stallet fullt hemma! Vi red ut, Lisen red Tant och jag red Traffe. Tant tyckte att det var alldeles för mycket skritt (vi försökte ju prata en massa också!) och försökte övertala Lisen om att galopp var en mycket bättre gångart, Traffe skötte sig utmärkt och hängde med ganska bra i Tants travtempo!
 
Vi var väl ute i en timme ungefär, när vi kom tillbaka så stod det en extra häst i hagarna! Jag hade under tiden vi red fått hem en ny häst! Nu kom ju inte detta som en överaskning utan jag visste att det var på gång. Det var nämligen grannen som lämnat deras unghäst som ska ridas in. Hon heter Clarinette, är två år nu men blir tre år nästa år och ska väl då förhoppningsvis visas på treårstestet. Clarinette är efter Canterbury-Sack och det är extra roligt eftersom Chokladen är efter samma hingst och hon har även samma mamma som Corran som var här för några år sedan, så det ska bli väldigt roligt att jobba med henne! Hon ska bo med Räkan på lösdriften och de tycktes ha funnit varann direkt!
 
Efter lite pyssel med vatten och foder till hästarna, grannen kom tillbaka med traktorn och körde ut balar, och en snabb lunch så åkte ajg till Hammerdal på lektioner. Mitt ute i skogen, och det är verkligen mitt ute i ingenstans, så stanande bilen! Förstå vilken panik! Men som tur var fick jag igång den igen, lampan som lyser kan man köra med (även om det nog inte är riktigt bra) och jag tog mig till mina lektioner. Och jag tog mig hem igen även om den stanande två gånger på hemvägen med, nu hoppas jag att det ska gå att få hjälp med den trots att det snart är jul. Jag behöver verkligen bilen! 
 
När jag kom hem så skyndade ajg mig in med hästarna och med att tända upp, sen så fort jag kom innanför dörren så dammsög jag undervåningen och torkade golvet, det gäller att passa på innan energin rinner av! Nu har jag inga mer lektioner innan jul men i stället väntar två dagar på Ica. Nu är det bara att köra järnet! Och ni, kom i håg att nu vänder det! Nu blir det ljusare och dagarna längre!
 
Utsikt från min och Midas ridtur i morse!

Clarinette!
 
Och så här såg hon ut som föl! 
Foto: Mia Palm

Vinterdag!

I dag har det varit ett underbart vinterväder med en blek sol som lyst upp över snön!
 
Jag ahde lektioner på förmiddagen, sen åkte jag hem och red. Först Midas som fick gå ut en sväng, han var väligt pigg och energisk i dag och vi travade massor i backarna! Sen red jag Traffe på banan och arbetade Szum i töm. Måste säga att Szum faktiskt var väldigt fin även i dag, trots att det i dag var jag som höll i tömmarna. 
 
Sen in för att göra middag, hann även dammsuga övervåningen under tiden potatisen var i ugnen. Fick n y dammsugare i födelsedagspresent av min pappa och den fungerade utmärkt! Efter maten så åkte jag till en kompis som fyllde år, sen var det bara att ta in hästarna och ta tag i knäcken. nu är årets knäck gjord och den får godkänt, nu är det nog bara sova kvar på programmet i dag!

Julrusch!

Nu har julruschen dragit igång på allvar på Ica! Visst ar det känts av ett ökat tryck ett tag men nu är det lätt hysteriskt, och ändå är det fyra dagar kvar till jul!
 
Väl hemma igen fortsatte ruschen och jag red tre hästar på banan i ett svep på kvällen. Först Szum, han longerade jag först. Trodde nog att han skulle vara lite trött sedan igår men det mäktes inte av alls. När jag red så var han ungefär som han varit de sista gångerna, började ganska bra men laddade upp mer och mer sen. Men i dag jobbade jag honom i skritt med en massa vändningar åt alla olika håll och när han sedan varvade er så la jag in trav igen och då fungerade det mycket bättre, han kunde till och med frusta lite i dag!
 
Sen red jag Tant, hon var pigg och stretig när jag började men betydligt bättre när vi avslutade, då kunde hon galoppera med låg nacke och rund form. Avslutade med en pigg Midas! Han fick jobba med volter, åttor, skänkelvikningar och galoppfattningar, bland annat jobbade vi med att han fick gå ett par meter i skänkelvikning och sedan direkt in på liten volt.
 
Strax efter 22 var jag inne igen, på den ljusa delen av året brukar jag ha som mål att vaa inne till kl 22 på kvällarna men nu på vintern vill man gärna vara inne lite tidigare. Men så lev det inte nu i dag, och därmed blev det inte någon knäck gjord i kväll heller men det kommer fler dagar! Nu sova!

Tömkörningsinspiration!

Inspiration behövs verkligen den här tiden på året, men inspirationen behöver inte innebära clinics, resor eller kurser, ibland räcker det bara att se en duktig hästmänniska jobba med ens häst!
 
I dag efter jobbet så kom grannen för att slå på Szums tappsko, efter lite tjat från mig så gick han även med på att tömköra Szum. Szum har ju varit lätt överenergisk och behöver verkligen få jobba lite rejält, vilket jag har svårt att komam till just nu. Det är bara att inse att det är klassskillnad på min och hans tömkörning (vore ju i och för sig konstigt annars, grannen jobbar med körning och köpte sin första häst typ samma år som jag föddes, jag ligger lite efter!), och så himla roligt att se! Szum var verkligen på hugget från början, han var på, han kickade och hade lite egna ideer om vad som skulle göras, men det tog inte många varv innan han hade fattat grejen och börjat samspela i stället. Och han är ju så fin min Szum-brum! Han dansar fram, är fini formen och snygg att se på, en riktig wow-häst .- i alla fall i mina partiska ögon! Det var i alla fall nyttigt att se att han är mycket starkare och stadigare än jag trott, han hade inga problem att komma upp i formen och ändå behålla ryggarbetet och påskjutet, han är dessutom smidig och stundtals rätt lyhörd. I alla fall utan ryttare då! Det var i alla fall roligt att se att jag har en så otroligt fin häst, är det säkert att han är min?
 
Sen var jag ju såklart tvungen att även jobba Traffe i töm när inspirationen var på topp. Jag kanväl inte säga att vi var i närheten av det jobb som Szum gjorde men han jobbade åå rätt bra och vi kunde också, efter några försök, göra fina varvbyten i trav! Lite mer tränng så blir nog det här bra!
 
Gammal bild på mig och Szum!

BE-kort!

Nu jäklar kan jag köra mina hästar hur jag vill för nu har jag det där BE-kortet! Uppkörning i dag och det gick bra, så skönt att det är fixat!
 
-14 grader i morse, och även resten av dagen, egentligen inte så kallt för att vara december men man är ju inte van. Jag red Traffe på morgonen, longerade lite först och sedan bara enkelt jobb med trav på fyrkanten och lite övergångar. När jag hade klivit av så ringde körskolan och sa att jag skulle köra upp 45 minuter tidigare än vad som var bokat, men som tur var hade ajg gott om tid så jag hann ändå träna lite att koppla på släpet, säkerhetskontrollen och lite backning. Sen fika, byta om och åka.
 
Jag var rejält nervös, kändes ungefär som om jag skulle i väg på avrättning! Egentligen helt ologiskt, för nog borde man vara mer nervös för att sitta upp på en unghäst för förta gången än att ut oh kära med en okänd farbror, dessutom en väldigt trevlig och pratglad prick? Hur som så gick uppkörningen bra, lite småstrul när jag skulle koppla på (just påkopplingen har varit mitt största problem hela tiden) men annars tycker jag det gick bra och jag hadefint dlyt. Det tyckte nog inspektörenockså så jag blev godkänd! Så skönt att det är avklarat, jag har ju hållt på några månader nu och dessutom innan gruvat mig i flera år,men nu är det klart och jag slipper läsa om påskjutsbromsar i lunchrummet på Ica framöver!
 
Hemma igen så red jag ut med Tant en sväng, hon hade för dagen förvandlts till någon form av drake då hon hela ridturen blåste och snorklade, tror hon var lite pigg! Sen fick Midas jogga lite i töm i hagen bredvid banan innan jag gickin och åt en liten firarmiddag med entrecote och klyftpotais, stora hemgjorda klyftpotatisar! på kvällen var jag till grananrna och hälsade på Chokladen och firade lite till med tårta!
 
Traffe på banan i dag!
 
 

På hal is!

Till min stora glädje så fanns det lite snö på marken i morse igen, nu hoppas jag på mer! Tyvärr har snön lagt sig lite ovanpå isen vilket jag märkte på eftermiddagen då jag gick ner med Midas sadel, genade lite och där var det is under snön. Jag åkte som en vante och med sadeln i famnen kunde jag inte ta emot mig utan landade på min redan sen tidigare utsatta rygg, Midas stod i hagen och tittade, han såg mer än brydd ut -tror han undrade vad ajg höll på med!
 
Dagen började dock med att jag var i väg och körde, sista rycket nu! När jag kom hem så tömkörde jag Szum och Traffe. Szum fick jogga lite lätt i hagen bredvid banan eftersom han har tappsko. Traffe fick gå på banan och han vr ritkigt fin i dag, det kanske börjar gå framåt igen! Red ju även Midas, han fick skritta fram i skogen ovanför gården och sedan gå lite dressyr i hagen bredvid banan. När vi skrittade fram så flög en fågel upp precis framför oss, tror vi båda två blev lika förvånade och rädda, i alla fall så drog han i väg en liten bit. Det tog bara några meter innan jag fick stopp på honom men det är ju minst sagt besvärlig terräng så vi hann hoppa över både en buske och några mindre stockar, kanske borde vi satsa på fälttävlan?
 
Jag har även hunnit sätta upp belysning en gran bredvid banan, blev så mysigt men sen lös den ändå inte när jag kom hemfrån lektionerna igen. Typsikt. Nu ska jag ladda upp inför morgondagen, det kan bli en spännande dag det med. I bland tror jag alla dagar på Brännan är mer eller mindre spännande!

Fakturering!

I morse när jag vaknade var den lilla snön som var borta och ersatt av plusgrader och regn, så jäkla trist! Jag vill inte ha en repris av förra årets vinter, nu får det faktiskt bli lite snö!
 
Dagen har spenderats på Ica, när jag kom hem var planen att rida och jag var taggad att jobba Traffe efter träningen men den känslan gick snabbt över när jag kollade in ridbanan. Den har ju varit rätt bra med ett tunt lager snö, snön var nu i kväll ersatt av is! Jag kände att det inte skulle ge mig så mycket att rida och bestämde mig i stället för att lägga tiden på att skriva fakturor och slippa sitta halva natten med det. Som tur var hade jag fått sandat på gården så det var inga problem varken för mig eller Midas, som är oskodd, att gå!
 
Håll tummarna för att det blir lite snö i veckan nu! Enligt yr.no ser det ju lovande ut i alla fall!
 

Våga göra det enkelt!

Har hunnit fundera lite över gårdagens träning med Trafalgar. Jag är så glad att jag och Sara tänker precis lika om honom, att det ska vara enkelt, basic och att det gäller att bygga förtroende. Man tycker ju att en 14årig häst ska kunna göra lite mer avancerade saker men min känsla har varit att så fort jag bett om mer eller ställt minsta lilla krav så har han låst sig lite och slutat bjuda framåt. Så vi har mest travat runt fyrkanten, för att sedan lägga in något varv på stor volt och när det fungerar sedan kunna byta om volt. Jag har gärna velat flytta honom sidvärts men tycker då att jag tappat alldeles för mycket bjudning och hela han har knutit sig.
 
Sara hade precis samma upplägg på träningen igår, först fyrkanten och sedan volter. Bara försöka få honom att följa tygeln, precis som man gör med en 3åring! Nu blev han väldigt fin av detta jobb och jag tror att kan jag komma dit varje pass så kommer det inte vara några problem att göra svåra saker framöver. Men jag tycker det är lite modigt av en tränare att våga göra det så enkelt och kravlöst, jag är helt övertygad om att det är rätt men jag tror att många hede velat krångla till det och försöka lösgöra hästen med övningar eller annat. Det är dessutom skickligt att lyckas ge ryttaren en så bra känsla att man är jättenöjd efter träningen trots att man inte gjort något anant än travat lite! Ridningen ska vara enkel, det är ett av mina mål (det ska både se enkelt ut och vara lätt), men det är ju så svårt att få den så enkel. Men en bra början är ju att inte krångla till det med för svåra övningar innan ekipaget är redo för det. Jag tycker att ridbarheten är mycket viktigare än utbildningsnivån, det vill säga har du en ridbar häst är det inte svårt att göra rörelser även om hästen inte är utbildad för det. Men en häst med hög utbildning men som är svårriden är ändå inte lätt att göra rörelser på. Ridbarheten och grunderna är a och o, och för att hitta det så är det enkelt och basic som gäller!
 
Får lite känslan med Traffe att han är lite som en utbränd människa, eller en som blivit utsatt för något trauma. Minsta lilla stress eller press reagerar han på och låser sig lite. Misstänker att han inte bara har positiva minnen av att bli riden så nu gäller det att hitta förtroendet hos honom igen. Det här är ju knappast något som uppkommit hos de sista ägarna utan som byggts på under åren, han har varit i fyra olika länder på fem år, bara det säger ju en del. Nu gäller det att han kan lita på att vi kommer inte göra svåra saker, vi kommer inte göra något som han inte klarar av och jag kommer inte att pressa honom. Han måste börja lita på mig och hitta självförtroendet igen att han kan, och vill! Hur man gör det, det funderar jag också över!
 

Söndagmorgon!

Det blev en väldigt intensiv morgon! Jag började jobba 10.30, innan dess hade grannen varit här och gjort idkontroll på Ricko, Midas var riden och jag hann träffa Rickos ägare. Och jag var på jobbet i tid!
 
Midas fick gå i skogen ovanför gården, det är bra jobb för hästarna trots att det inte är så lång runda eller högt tempo. Jag har tyckt att Midas har haft lite jobbigt med att gå i svårare terräng men i dag gick han glatt genom buskar och sly, klev smidigt över stockar och grenar och parerade alla ojämnheter fint, och han verkade inte ens besvärad. Det är bra, blir nog skogsmaskin av honom med! När vi kom tillbaka kom Rickos ägare, han är nu såld och åkte till sina nya ägare medan jag var på jobbet.
 
Efter jobbet så red jag först Szum. Longerade honom först och hann väl ha honom ett varv på linan innan en baksko rök! Han verkade inte så öm så han fick fortsätta jobba, han var rätt vild i dag så jag longerade en bra stund. När jag satt upp hann jag få en riktigt fin känsla i några steg, efter när jag precis började och han stod emot och innan han blev överladdad och bara studsade och bockade. Man får leva på det lilla så i dag lever jag på de stackars travstegen! Även Tant fick gå ett pass på banan, inte lika fin som i fredags men helt okej. Vi avslutade med några varv på volt över ett litet sockerbitshinder. Var och hälsade på min Choklad på kvällen, alla sår läker fint då just nu  (peppar, peppa) så är hon hel!

Luciadagen!

I dag har jag varit ledig, egentligen är det min jobblördag men när det inte gick att få till en träningstid efter mitt jobb så jag tog ledigt. Och jag har haft en jättebra lucialördag!
 
På förmiddagen red jag, först Szum som jag i dag faktsikt kunde rida! Longerade först och satt sedan upp, han var så klart spänd men det gick rätt bra i början. Vi travade en del och även om han köt upp ryggen några gånger så gick det ändå hyfsat. men sedan belv han nog varm i kläderna för sfter en liten bockrunda, snyggt runt ett av hindren som stod på banan, så var han väldigt elektisk och laddad! Men jag satt kvar och vi är igång! Nu ska vi bara jobba bort all överflödig energi! Sen red jag även Ricko på banan, vi jobbade med vändningar, sidvärts och lösgörande.
 
Sen gick jag in och bakade saffransbullar! Perfekt att hinna med det då de lussekatter jag bakade sist har tagit slut. Jag hann även träna lite backning med släpet medan bullarna jäste! 
 
På eftermiddagen åkte jag och Traffe till Dannero och Sara träning. Det var våran första träning och vårat första ridhusbesök, nu är ju han väldigt hemtam i det här ridhuset eftesom han bott där i närheten. Hade verkligen ingen bra känsla när vi började, hästen var spänd och jag var spänd! Men det släppte efterhand och på slutet hade jag väldigt fin känsla. Sara hade ungefär samma tanakr som jag om hur jag ska rida honom, det är väldigt enkelt och basic som gäller framöver, precis som vi jobbat hittills. 
 
Det blev en sen middag, runt 22.30 tiden. Bättre sent än aldrig! Nu har jag hunnnit förbereda lite för i morgon så nu är det nog dags att sova! 
 
Traffe på träning! Han ser ju inte direkt jättepeppad ut!

Trafalgar!

Jag la upp en bild på Trafalgar i början av oktober och lovade er att ni skulle få följa hur han utvecklades i kroppen. Här kommer några bilder från den tiden han har varit här. Jag tycker det är svårt att få fram skillnaden på bilderna men det har ju än/
nu inte gått så lång tid, jag får lägga upp nya bilder framöver. Själv tycker jag att det är mest hullet som gått upp och att det ännu saknas mycket muskler!
 
 
19/9 Här hade han precis kommit! Han var tunn efter att ha varit lite stressad och orolig på betet.
 
 
5/10 Han hade bara varit här ett par veckor
 
Igår 12/12 Efter nästan tre månader!
 
Och en bonusbild på honom med sin nya grimma!

Hästbyte!

I morse snöade det faktiskt, och än ligger et kvar! Har ridit på banan och det är bättre underlag än på länge!
 
Jag red Traffe innan jobbet, han var betydligt bättre än sist men släppte inte riktigt. I morgon är det tänkt att vi ska träna, det känns både lite nervöst och bra. Nerväöst för det känns som vi kommer att skämma ut oss men bra att få lite hjälp att komma vidare!
 
På Ica börjar det märkas att vi närmar oss jul och det är fullt ös! Efter jobbet kom Alida och vi jorde ett litet test i kväll! Vi red på banan och började som vanligt med att Alida red Tant och jag red Midas. Han har ju tyckt det varit lite otäckt när vi mött hästar till exempel i ridhuset, det är ju rätt vanligt för unghästar och ovana hästar ovh tränas rätt lätt bort. Men jag rider ju nästan alltid själv på banan så i dag bestämde vi oss för att träna på det. Men det var ingen större grej alls i dag, han var lite fokuserad på Tant precis i början men senslappnade han av och brydde sig inte alls. Så efter en stund bytte vi hästar! Eftersom Midas är till salu så ville jag se hur han gick med en annan ryttare och så ville jag höra vad Alida tyckte om honom! I början var det lite tveksamt men sedan hittade de varandra och då var det bra fart på Midas och de red även lite skänkelvikningar. Nyttigt för mig att se och bra för Midas att gå med någon annan emellanåt. Tant kändes jättefin trots att hon nu går på halvfart och inte så mycket på banan. 
 
 

Födelsedag!

Ja ha då har man fyllt år igen och nu är jag ett år närmare ridhuset! Jag har ju sagt att jag ska ha byggt ridhus innan jag fyller 40 så jag kan ha mitt 40 års kalas i det sen, nu har jag bara 5 år på mig!
 
I dag började jag med Szum. Longerade och tanken var att jag skulle rida sen men jag ångrade mig och höll mig på backen. Han var rätt studsig i dag och jag hade ingen lust att åka av, vi skjuter på ridningen några dagar till och hoppas på snö! Sen hann ajg med lite småpyssel ute innan min pappa kom på besök. Han hade med sig ved som vi höll på lasta av som bäst när veterinären dök upp!
 
Mina hästar har fått vaccination och Ricko är nu besiktad! Hon som provred förra veckan har bestämt sig för att köpa honom och i dag besiktades han utan problem. När vi var klara så fikade jag och pappa lite tårta innan jag red ut med Midas. I dag var det hans tur att få trava i backarna och bli trött, jag tror det är bra för hästarna att bli rejält trött emellanåt, Szum skulle verkligen behöva det just nu!
 
Åktei väg för några lektioner där alla hästar gick riktigt bra, när jag kom hem så var det ags för mer kaffe och tårta. Nu är det i vanlig ordning mitt i natten och dags att sova!

Nobeldagen!

Nobeldagen i dag och jag har hunnit med mycketi dag! Förutom att alla hästa är motionerade så är katten kastrerad och jag har ätir julmat på Ica.
 
Började med att åka med Trassel till veterinären i Sollefteå i morse. På väg hem stannade jag på ica och köpte lite fika till i morgon, och sen var det bara att åka hem och motionera hästar. Szum och Traffe fick gå i töm, Szum var rätt fin medan Traffe inte riktigt släppte till i dag heller. Red Midas på banan, ett tunt snötäcke gjorde att jag även kunde göra några galoppfattningar och trots att jag inte galopperat på länge var fattningarna bättre än tidigare! Nu villjag ha mer snö så jag kan göra ännu mer galoppjobb! Alida smet från jobbet (vissa har friskvård att ta ut, undrar om jag också kan få det på mitt jobb tro?) och vi red ut med Tant och Ricko. Det blev en bra tur, inga frusna fötter och lite snö gjorde att vi kunda trava en hel del. Ricko var rätt trött efteråt och det behövdes nog!
 
Sen åkte jag och hämtade min lilla katt som nu försöker få av sig tratten, innan det blev jultallrik på Ica. Och med på Ica så menar jag verkligen på Ivca, de hade dukat upp i entren! Nu ska jag fördöka hinna se lite hästhoppning på tv innan det är dags att sova!
 
Ricko efter dagens ridtur!
 

Olycksfågel!

Tänk att det är mitt i natten igen, jag verkar vara hopplös!
 
I dag började jag dagen med att tömköra Szum, han vr laddad och pep och bockade som en ponny! Just nu tror jag alla hästar är lite överladdade, jag längtar efter snö så det går jobba de lit mer och så att de rör mera på sig i hagarna! Efer Szum så åkte jag på Hammarn och körde, gick ganska bra och det är ju tur eftersom det börjar närma sig uppkörning.
 
När jag kom hem så red jag ut Midas, han fick gå i skogen här hemma i lite besvärligare terräng som uppför backar, genom sly pch över stockar och stubbar. Han är inte jätteförtjust i det men jag tycker att alal hästar ska var terränggående och desutom är det bra träning så han får kämpa på! När jag kom tillbaka fick jag besök, en ny bekanskap i form av en tjej som utbildar sig till hästmassör och som vill träna lite på våra hästar och ha ett samarbete i framtiden.
 
Red Traffe på banan, det var inte någon jättebra dag i dag. Han är ju väldigt svår att få eftergivn i traven, galoppen är ju den lättaste gångarten men nu har det ju inte gått att galoppera på evigheter. Jag blev lite irriterad i dag när jag inte fick honom till arbete och tänkte att jag trots underlaget tar en kort liten galopp, i samma sekund som jag gav galoppfattnng så for han i luften! Ett bocksprång och sedan kastade han sig ut från banan, jag red i vanlig ordning med insläppet öppet. Efter en stunds övertalnng var vi tillbaka på banan, han bockade någon gång till men inga mer turer utanför banan! Som sagt så ärsnön vaälkommen nu, det kommer göra jätteont att åka av som det är nu!
 
Efter middagen, dagen till ära makaronpudding, tömkörde jag Ricko lite innan jag tog in hästarna och åkte till grananrna för att låna en kattbur, för i morgon ska en av katterna kastreras. Hälsade även på min Choklad som gjort illa sig igen, hon hade några skrapsår på bakbenen, verkar inte bättre än att jag fått en olycksfågel!
 
Chokladen fastnade i alla fall på några kort i dag!
 
 

Måndag!

Måndag och Ica i dag, det börjar närma sig jul och det märks verkligen av. I dag har vi packat upp julskinkorna!
 
Efter jobbet red jag Ricko på banan, jag måste säga att det blivit stor skillnad på honom under de här få veckorna. Han är fortfarande lite vinglig och "unghästig" men är betydligt mer ridbar och börjar kännas som en ridhäst! Han har varit här i tre veckor i morgon, inte alls lång tid men ändå känns det som det har gjort skillnad och det är roligt!
 
 

Lönsamma hästaffärer!

I dag har jag vrit på kurs hela dagen, kursämnet var Lönsamma hästaffärer och det var både intressant och nyttigt! Med mig hade jag grannen, skönt att inte behöva åka själv, och vi åkte tidigti morse och kom hem nu i kväll.
 
Kursen tog upp avtal, hästförsäljning, sambolagen, olika rättsfall och en massa annat. Kan konstatera efter dagen att man nog inte varken ska sälja hästar, ha andras hästar till försäljning eller för den delen köpa häst... Fick i alla fall mitt avtal som jag använder för utbildningshästarna kollat och det var godkänt, alltid något som var bra!
 
Som sagt var det nyttigt och lärorikt, dessutom roligt att träffa lite folk. Men nu är jag slut i huvudet och har mycket att smälta och fundera över!

Maxad lektionsdag!

I dag har jag haft en maxad lektionsdag, det blev såför att jag ska kunna vara ledig och gå på kurs i morgon!
 
I morse började jag åt Långselehållet, där red jag en ponny, tömkörde en annan och hade två lektioner. Sen hem och red Midas, vi red på en lägda ochen liten sväng i skogen (eller så mycket skog var det ju inte, en sväng på ett hygge). Sen in för snabblunch innan jag åkte på nästa uppdrag, nämligen till Hammerdal. Där hade jag en lektion och tömkörde två hästar, tyvärr blev det två avboknngar på grund av skador och sjukdomar på hästar och ryttare! Jag har i vanlig ordnng träffat en salig blandning av hästar eller vad sägs om att jag i dag har ridit en nordlandshäst och en basjkir (Midas), tömkört welsh, fullblod och haflinger, samt haft lektion med en fjording, en islänning och en korsning! Det är väl mångfald om något!
 
Hemma igen vid 20 tiden och då var det bara att ta in hästarna, tända upp och sen äta pizzan jag löpte på vägen hem. Nu är jag helt slut i huvudet och måste nog sova om jag ska palla med kurs hela dagen i morgon, kursen handlar om Lönsamma hästaffärer, känns som jag behöver det!
 
Ponnyutsikt i dag!

Mitt i natten!

Alltså, klockan är över midnatt och jag är inte bara vaken än, jag håller också på att koka frukostägg tills i morgon. Hade det inte varit bättre att sova tro?
 
Efter dagens jobb på Ica var det äntligen dags att sitta upp på Szum igen, jag har verkligen längtat efte det men blev nog lite besviken... Longerade lite först och red sedan, det blev bara ett litet skrittjobb. Han var nämligen spänd, det vr väl egentligen inte så förvånande men jag hade verkligen längtat efter att få rida honom igen och hade väl hoppats på att allt skulle fungera direkt. Men så funkar det ju inte! Med tanke på det hårda underlaget (som jag inte vill ramla av på) och att han var så spänd så blev det bara skrittjobb i dag, och jag ska nog tömköra lite mer innan nästa uppsittning. I början när jag hade honom så räckte det med att han hade vilat från ryttare ett par dagar så var han så här spänd (eller egentligen värre för i dag sköt han inte upp ryggen vilket gjorde då), nu är det ju faktiskt tre veckor sen jag satt på honom, inte så konstigt att han är lite spänd!
 
Sen red jag och Alida ut med Ricko och Tant, vi red byvägen och såklart mycket skritt med take på underlaget men ett par längre travsträckor blev det. Sen var jag till grannaran med en frukt och chokladkorg som tack för hjälpen med Chokladens medicinering, klart man ska ha choklad när man tagit hand om en Choklad! Och nu är det ju mitt i natten och jag har en rejält maxad dag som väntar i morgon, alltså dags att sova!

Månljus!

I dag hade jag fullt upp att försöka få tag i en pannlampa, min har gått sönder och vi skulle rida på kvällen, men med facit i hand så behövdes inte den där pannlampan egentligen eftersom det var så månljust!
 
Efter dagens jobb på Ica så red jag först lite dressyr med Midas på banan. Jobbade med sidvärtsarbete och vändningar, det var meningen att Alida skulle filma oss lite men trots att jag tycker att mitt ridbanelyse är jättebra så blev det för mörkt. På filmerna ser man inte mycket mer än Midas ben som travar förbi!
 
I stället red vi ut med Tant och Trafalgar i månljuset. En tur me mycket skritt men bland annat trav uppför en lång backe, perfekt jobb för Traffe som ska bygga upp sig. Han skötte sig, ibland beter han sig faktiskt som den 14 åring han är!

Onsdag!

Och nu har den lilla snön som kom igår tinat bort, så sorligt!
 
I dag började jag med att tömköra Szum, han var fortfarande laddad men kunde ändå jobba riktigt fint och koncentrerat så jag tror att det snart är dags att börja rida igen! Sen kom det spekulanter på Ricko! Jag började med att rida honom lite och visa hur jag har jobbat honom, sen fick hon sitta upp och prova lite. Under tiden gjorde jag i ordning Tant och som avslutning skrittade vi ut en liten sväng. Hur de går och vad de tycker visar sig senare, det vet man aldrig!
 
Efter lunch med klämda mackor så red jag Trafalgar, nu var det en och halv vecka sen ajg satt på honm sist men det var verkligen inga problem, däremot gillar han inte det här hårda underlaget som är nu så vi skrittjobbade mest. han släppte faktiskt till lite i skritteni dag och det har varit svårt förut. När vi var klara så kom Elise och vi red ut en sväng, i dag var det Midas tur att få följa med. Sen fanns det lite pyssel på gården att göra innan middag, sen var jag i väg för lektioner och tömkörde en ponny. I morgon väntar Ica igen, vart tar veckorna vägen?
 
Äntligen är min telefon tillbaka och jag kan ge er lite bilder!
Mina gangstergrabbar! Traffe och Szum!
 
Szum!
 
Trafalgar!
 
Innan ridning, Elise, Gandalf och Midas!
 
Midas med reflextäcke! Reflexerna är på nästan hela dagarna nu, det blir mörkt fort på eftermiddagen!

Tisdag!

I dag blev det en lite bakvänd dag, i alla fall känns det så!
 
Började dagen med att köra, nu är det dags att göra ett rejält ryck med att träna backning, tillkoppling, påkoppling och läsa in funktionsbeskrivningen, inte alltför långt kvar till uppkörning. Tyvärr är ju min tid lite begränsad men det lär väl ge sig på något vis! Efter körningen åkte jag och köpte lite hö, det blev fika och surr med så jag var inte hemma förrän vid 14, men då hade jag hämtat min telefon på Ica på vägen. Den kom med posten i dag, helt ny telefon så nu är alla bilder, smsgrupper och bra attha saker borta, och jag försöker hitta alla appar, inställningar och annat som behövs och som jag vill ha. Det tar mycket mera tid och energi än man tror!
 
Elise och jag kom hem samtidigt så vi skrittade ut en sväng på Ricko och Gandalf. Ricko var avspänd och det blev en bra tur med mycket prat! Sen tömkörde jag Trafalgar innan jag gick in för middag. Efter köttfärspaj så longerade jag Szum, han var betydligt lugnare i dag så i morgon blir det arbete i töm i stället. Avslutade med att tömköra Midas, han fick jobba med samma som i söndags när jag red, nämligen med eftergiften i innersidan och böjningen, han var väldigt fin i formen och jag ser att han blivit starkare sen han kom. 
 
Lite snö kom det nu i kväll, inte alls så mycket som jag hade hoppats på men det lilla som om gör i alla fall att det genast blev ljusare! 

December!

Första december och ingen snö, men om man ska tro prognosen så kommer det lite i morgon. Hoppas dom har rätt!
 
På Ica börjar decembertempot att komma igång. Det vill säga mycket varor som kommer och mycket varot som säljs. Jag vet precis hur det är, när det väl är jul så kommer jag att vara less på julmat, julhets och stress, vilket gör att min egen julhandling brukar bli rätt så sparsam.
 
Efter jobbet så arbetade jag Risko i töm. Han var så fin i skritten, den formen, avspändheten och steglängden skulle jag vilja hitta i traven med, och sen så klart samma under ryttare. Men jag tror att det kommer! Det är så roligt att se hästarna utvecklas!

RSS 2.0