Blåst och mygg!

Så less på blåsten men vi slipper ju insekterna i alla fall!

Igår började jag nere på betet, tog Lemonaden och Chokladen i töm, och red ut med Clarinett. Sen upp på gården och red Zayats, tänkte hoppa lite men blev väldigt förvånad när jag kom upp på ridbanan och det inte fanns ett enda hinder framme! Då slog det mig att vi bar ju bort allt efter löshoppningen för att jag skulle sladda banan. Dåligt minne jag har! Så vi red dressyr i stället, passade på att göra sånt som är svårt med mycket material framme, som att rida serpentiner. Och så börjar vi kunna fatta galopp på banan igen, fattningarna låste sig för henne för någon vecka sedan men nu har det börja släppa igen. Sen longerade jag Cherry med sadel, hon är väldigt cool! 

Nisse ringde på eftermiddagen och hade hittat en jättebillig bil till salu. Vi räknade ut att vi skulle hinna åka ner till den innan mina lektioner. Så när jag var klar i stallet så hade han maten klar, vi åt på en kvart och sen åkte vi. Blev i slutänden såklart stressigt i alla fall, speciellt som vi körde fel då gpsen tyckte att vi skulle ta en gångväg och köra rakt över järnvägen. Men Nisse blev med bil och jag var bara 10 minuter sen till första lektionen, innan kvällen var klar var jag i fas! 

Även i dag blåser det, och regnar och är kallt. Ser ut att vara sånt här väder ett tag nu. Kvällen igår var vindstilla och fin, men då i stället en massa mygg. Man är ju aldrig nöjd, jag kanske ska vara glad att det är jämtlänskt sommarväder för jag slipper myggen? 

Uppdaterade skötselplatsen nere vid betet något igår, Lemonaden ser nöjd ut här men kastade sig senare. 

Här är hon i jobb! Efter jobb! 

Chokladen! 

Clarinett i skogen! 

Cherry med sadel! 

Såklart kommer Doris springandes när matte börjar kvälldfodra, det gäller att vara med när det händer något! 


Annandag pingst!

Såg att det flaggade igår, kunde först inte komma på varför men så slog det mig att det var ju annandag pingst igår! Pingsthelgen är verkligen inte vad den varit sen de tog bort annandag pingst som helgdag. Lite tråkigt, som yngre åkte man ofta på tävling i pingst, gärna tre dagar, och pingst var också en stor helg på Ica med extra personal och mycket kunder. Nu är det som vilken helg som helst!

Jag tömkörde Cizmet innan jobbet igår, jobbade henne lite nere på vägen. Sen på jobbet hade jag introduktion med sommarpersonal och det hålls också på byggas om lite i affären så jag kände knappt igen mig när jag kom dit. Lite virrigt att ha introduktion och samtidigt knappt känna igen sig!

Efter jobbet åkte jag i väg och tömkörde en häst och hade en träning. Sen nattning av hästarna och så var den dagen klar. Nu ny dag och en massa att göra som vanligt!

Cizmet nere vid vägen igår. Bra träning för henne att jobba på olika ställen, blev extra träning med en Doris som smög i diket! 

Spännande ljus nere på betet igår kväll. Sol och mörka regnmoln samtidigt! 

Pingstdagen!

Pingstdagen, mors dag och Elitloppet, och inget av det har jag lagt någon vikt vid. Även om jag försökte se Elitloppet men Tv4 play hade lagt upp fel tid så jag missade det precis, men men... För mig har det varit betessläpp som gällt i dag!

Känns inte som att jag fått något gjort i dag, det har blåst väldigt mycket och dessutom varit kallt så det är lite orsak till att det inte blivit allt gjort. Men jag longerade Cherry på förmiddagen, hade träns under kapsonen och nu har hon blivit så duktig på longeringen så nästa gång kan vi nog longera o träns. Jag vill att unghästarna lär sig longeringen först med kapson innan man börjar med bettet, då behöver man inte ta i munnen på dom om de drar i väg eller om volten blir jättestor. Efter vi longerat satte jag på henne sadel vilket hon inte brydde sig om, ska dock testa en annan nästa gång då denna blev lite vid.

Sen tömkörde jag Zayats ner till grannens gård och hon var ganska på tårna i blåsten. När vi var klara kom Linda och vi började på med förberedelserna för flytten ber till betet i skogen. Vi körde ner min (trasiga) transport, för att ha grejer i, och lämnade en bil (så vi tog oss tillbaka). Sen red vi ner Juliette, Clarinett och jag hade Chokladen som handhäst, det gick bra i blåsten men hästarna var taggade eftersom de nog förstod vad som var på gång. I alla fall Clarinett!

När de var släppta så åkte vi upp på gården och kopplade på Nisses transport, så körde vi ner Grå och Lemonaden. Grå är fortfarande inte helt 100 bra i sin hov (ben?) men ser ohalt ut och hon står på den nu utan att avlasta. Men tyckte det var onödigt att hon skulle gå ner dit så de två fick åka. När alla var på plats så återstod lite pyssel med att köra vattendunken till Nisse för att fylla, även fylla lyft i däcken och åka upp på byn och tanka bilen. Gjorde mat och efter jag ätit åkte jag ner till betet med vattendunken och sen nattade hästarna.

Nya tag i veckan, men i morgon blir det mest jobb!

Cherry provar sadel, ganska ointresserad av mig just här! 

Zayats parkerad efter tömkörningsturen! 

Clarinett nere på betet! 

Grå! 

Chokladen! 

Lemonaden och Grå! 

Pingstafton!

Blev en bra dag med löshoppning och lite sol!

Efter att först ha pysslat lite med hagarna så red jag Lemonaden. När jag var klar med henne började jag bygga fram löshoppningen och sen kom Linda och en familj som hade med sig två ponnyer. 

Vi löshoppade först ponnyerna, sen Cizmet som verkligen hade kommit på grejen med hoppningen. Det är bara andra gången hon löshoppar, hon hade bra koll på hindren och hoppade bra men hade lite svårare för det runt omkring med att stanna, fångas och sånt. Men det kanske kommer nästa gång!

Zayats gjorde nog sin bästa löshoppning, vi höjde upp lite mer än vi brukar och då når hon inte riktigt fram. Men jag tänker att det kommer med mer träning, tekniken börjar däremot bli bättre. Efter lite fika så tog vi Forzett som verkligen hoppade bra igår, dock höjde lite för mycket (fortfarande inte så högt, men hon var nog tröttare än vi trodde), det gjorde att hon backade av och fick dåliga språng. Fick sänka ganska mycket för att få det att släppa, men det kan mycket väl vara så att till nästa gång har det trillat på plats och hon hoppar den höjden med lätthet. Det är ju det här som är svårt, att utmana men inte för mycket. Forzett var även väldigt jobbig att fånga mellan hoppen igår, så en del energi gick nog åt även till det momentet.

Sist ut var Cherry som löshoppade för första gången. Hon är ju hoppstammad och jag sa innan att det ska bli intressant att se hur hon tar sig an uppgiften. Och som hon tog sig an den, lätt, enkelt och självklart hoppade hon över de där hindren! Så lätt att glömma att hon bara är 2 år och att det var första gången, man vill gärna höja och hoppa mer. Men vi höll oss, hoppade ca 75 cm och bara tre omgångar på serien när det var helt uppbyggd. Blir roligt att följa henne i framtiden!

Sen plockade vi bort, jag åkte och hämtade två höbalar. Åt middag och eftersom Nisse ändå inte var hemma så red jag Clarinett på kvällen. Sista passet på banan på ett tag!

Nu ny dag, och med betessläpp!

Zayats löshoppar! 

Forzett! 

Också Forzett! 

Jag och Cherry! 

Musikkväll!

Tur att jag får börja med en ledig helg när jag börjat jobba igen!

Igår morse tömkörde jag Cizmet fast jag började tidigt på jobbet. Vi gick samma sväng dom dagen innan och det var något bättre, så det känns som vi behöver träna på bara. 

Sen Ica och ganska bra fart hela dagen. Efter jobbet snabba bud att fixa hästarma och sen åkte vi på musikkväll med mat. Tobias Larsson spelade och det var så bra. 

Nu en hel ledig helg, med massor att göra!

Nere vig hagen hos grannen

På väg hem igen

Lönedag!

Semestern gick fort men lönen gick ännu fortare! Egentligen har den här vårsemestern känts ganska lång, och behövlig, men det är fortfarande mycket kvar som borde gjorts. Lönen försvann när jag betalade el och sen åkte jag till Sundsvall! Tur att jag även har ett företag så jag överlever nog den här månaden med!

Blåst rejält hela dagen. Började med att tömköra Paulas häst, som var fin innan jag började med mina. Cizmet tömkörde jag ner till grannhuset, henne fick jag diskutera ganska mycket med och ska göra om den här turen snart. Zayats red jag lite dressyr med på banan och sist tog jag Lemonaden i töm.

Sen fika, ombyte och till Sundsvall. Gillar verkligen inte att springa i affärer så jag åker inte dit så ofta, vilket gör att det blir desto jobbigare att åka dit. Nu behövde jag skor, både till stallet och civila, och stängsel. Så har köpt stålhätteskor, satsade på Blundstone denna gång och hoppas att det ska bli bra. Har även köpt gelsulor till dom, mina deformerade fötter mår inte riktigt bra av att gå i stålhätteskor men det behövs när man jobbar med hästarna. Köpte även shortchaps på rea (75% så riktigt bra rabatt), billiga civilaskor, 25 stycken stängselstolp, en massa grindhandtag, elband, penslar (om jag skulle få tid att måla i sommar), koner till ridbanan och hästgodis. Och kraftfoder, och det är verkligen inte billigt nu!

Stannade på två ställen på väg hem från Sundsvall, på första stoppet red jag två hästar och vid nästa hade jag en hopplektion. Hemma igen nattade jag hästarna och nu är det bara att ladda för jobbet i morgon!

Cizmet nere hos grannen! 

Och Lemonaden! 

Snart slut på semestern!

Nu verkar det fina semestervädret vara på väg bort, och i morgon är jag tillbaka på Ica igen. Fortfarande mycket kvar att göra men det har varit väldigt skönt med lite extra tid hemma!

Igår morse flyttade jag Forzett och Cherry till en mindre gräshage och öppnade åt Wasabi och Bob så de fick komma ut på gräs fast det var alldeles för blött där fortfarande. Nu är det bara basjkirerna kvar som ska ut på gräs, men det blir för dom med, däremot så är det inte tillräckligt med gräs i hagarna än så jag måste fodra med hö också.

När jag hade flyttat om hemma åkte jag ner till ett av betena nere i skogen och gick runt det. Den hagen är nu redo att släppa hästar i, hoppas att få till det i helgen. Sen tillbaka på gården så tog jag Cizmet och Clarinett i töm, Cizmet har ju haft en vecka vila men ska igång igen nu! Red Chokladen, som var jättefin, longerade Forzett och gjorde uppsittningsträning, och som avslutning fick Cherry prova lite utrustning. Satte på träns med bett, la på schabrak och täckesgjord, och la även på sadel men utan att spänna fast.

Middag och lite stök med Nisses papper innan jag åkte mot lektionerna. Hade med mig Nisses transport och stannade hos bönderna och fick två höbalar lastade, lämnade sen transporten där tills jag kom hem. Då hämtade jag upp den och i stallet sen rullade jag ut balarna. Ganska smidigt ändå! 

I dag blåser det, jag ska börja dagen med att tömköra Paulas häst. Och sen göra ett ryck på mina hästar, för att i eftermiddag åka till Sundsvall och i kväll lektioner. Så full fart i dag med! 

Cherry och Forzett glada för ny hage! 

Wasabi och Bob sprang som tokar när jag öppnade upp hagen! 

Såg en orm nere vid betet! 

Clarinett! 

Chokladen efter ridning

Chokladen äter sitt kraftfoder, gab8fin i kroppen nu

Cherry testar utrustning! 


Trött!

I dag har jag varit så jäkla trött! Hoppas på att det är vädret som ställer till det, blev ändå lite bättre efter eftermiddagens regn!

I morse var det dags för skoning igen och jag körde först Grå och Lemonaden till Nisses stall och sen med hjälp av Linda även Juliette. Sist Juliette skulle skos hade jag vissa lastproblem men nu har ju Juliette åkt lite mer (läs en tävling) och gick rakt på. När jag lastade på tillbakaresan hann inte ens Nisse ut ur stallet när han skulle hjälpa till!

Hästarna skoddes och kördes hem utan problem, Grå är öm på ena framhoven och jag misstänkte hovböld men hovslagaren hittade inget i dag. Vi får se hur det utvecklar sig, håll tummarna för att det är en hovböld ändå som kommer ut utan komplikationer. 

Efter skoningen följde jag med Nisse till Sollefteå för att köpa en slang. Vi åt där och handlade lite innan vi åkte hem igen, men ganska bra timing då det regnade hela tiden när vi var där. Tillbaka i stallet igen på kvällen var det uppehåll och jag longerade Cherry. Andra gången hon gör det nu och hon gör redan övergångar mellan skritt och trav på ett bra sätt!

Tömkörde Zayats på vägen och en vändplats. När Linda kom sen var det meningen att vi skulle flytta Juliette, Bob och Wasabi till en gräshage. Men Wasabi går fortfarande inte att fånga och Bob tordes inte gå ut men han hade vi nog fått ut om inte Wasabi hade varit så störig. Så vi släppte in Juliette till mina ston och så får vi se om det går bättre med Wasabi i morgon eller senare i veckan. Det måste bara lösa sig. Sen vet jag ju att skulle hon gå med flocken då skulle hon inte vara så här vidrig, de skulle inte tolerera det.

Mycket att grubbla på med hästarna nu, inte konstigt att jag är trött!!!

Cherry longerad! 

Zayats i töm! 


Nu är det sommar!

I dag blev det sommar! Det har varit väldigt varmt, vi har kunnat ha balkongdörren öppen hela dagen, jag har släppt första hästarna på gräs och så har jag tjuvstart första rabarbern för året!

På förmiddagen släppte jag ut mina ston på lite förbete, det är inget riktigt bete än men gräs och så får de lite extra hö. Var ett rätt roligt släpp, tre ställde sig direkt och åt nedan en for runt som en idiot! Det var givetvis Lemonaden! Hon fick till slut igång alla hästarna, även de i de andra hagarna, så de sprang också som tokiga tills Chokladen och Grå hittade varsitt blöthål att leka i! Fy vad leriga de var efter!

Jag gjorde i ordning sista gräshagen på gården men den ör fortfarande väldigt blöt så behöver torka upp mer innan de kan gå där. Red även Clarinett innan jag tog lite paus för fika och lite vila i värmen. Nästa ryck i stallet så red jag Zayats, red henne nere vid vägen på infarten. Hon blir lite spänd när hon ska lämna din skrikande kompis så vi tränar på att hålla fokus och vara "borta" men ändå typ hemma. Longerade även Forzett och repeterade lite uppsittningsträning och stå vid pallen, inte gjort det sen december men det känns som hon landat lite mer nu.

Sedan middag och så gjorde jag två rabarberkakor så jag kan bjuda hovslagaren på något i morgon. De där jäkla kakorna bkev ju aldrig klara i ugnen, skulle stå inne 25 minuter men det tog det dubbla! Men jag hann i alla fall rida Chokladen innan kvällens hoppträning.

Linda red Paulas häst tillsammans med ett ponnyekipage och sen en liten tjej dom red själv på en väldigt busig ponny så det blev flera avfallningar, ponnyer kan verkligen vara så obussiga när de märker att något går. Men ryttarna blir desto envisare! Avslutade kvällen med fika, Linda kom in, och en av rabarberkakorna som ändå blev rätt okej.

Nu ladda om för skoning i morgon!

Lemonaden sprang som en tok när jag släppte dom på gräset 

Chokladen och Grå äter medan Lemonaden härjar! 

Clarinett! 

Chokladen och Grå! 

Inte bästa bilden men titta närmare så ser ni hur skitig Chokladen var efter hon lekt i blöthålet! 

Clarinett rullar sig efter sitt ridpass! 

Min lilla fina Bob! 

Forzett! 

Unghästtestet!

Blev ytterligare en dag med unghästfokus! Hela söndagen spenderades på unghästtestet och det är så roligt att se alla fina unghästar!

Om man ska hårddra det så fick hela söndagen åt till att lyfta en grund fram och tillbaka. Men mest tittade jag på fina treåringar, så roligt att se och jämföra olika stammar. Bland annat var det flera efter Van Vivaldi, samma far som Wasabi, verkar faktiskt som alla de gick att fånga i hagen...

När testet var klart så bar vi bort allt och plockade undan. Sen på hemvägen svängde jag förbi en elev och provade ett par sadlar innan jag åkte hem. Efter mat så tog jag upp Cherry på banan och testade longera för första gången. Det gick ganska bra även om volten inte var så rund, men det kommer! Lite roligt att jämföra henne med de ett år äldre hästarna som visats, det är ju givetvis stor skillnad men det händer mycket på ett år så nästa år kan det vara hon som visar upp sig.

Några semesterdagar kvar och väldigt mycket att göra! Härligt semesterväder i alla fall! 

Visningsringen i Timrå! 

Cherry på banan på kvällen! 


Funktionärshelg!

Blir en riktig funktionärshelg med två dagar med unghästtestet. Mycket bära, mycket stå och varmt men också intressant och fina hästar!

Började dock morgonen hemma med att ta Grå i töm och rida Lemonaden. Provade en annan gjord på henne så nu är jag sugen på att köpa en sån!

Sen hämtade jag upp Linda och vi åkte till Timrå och unghästtestet. I dag var det görs fyraåringar som gick ridhästtestet och sen fyra ponnyer som gick treårstestet. Tyvärr lite startande så mest bar vi fram och bort! I morgon är det bara stor hästar, unghästtestet och lite fler starter, men också längre dag.

Hemma igen fixade vi mat, Linda åt här och sen lite senare kväll i stallet. Jag tömkörde Zayats på vägen och på en vändplan, hon var avspänd och fokuserad trots att Cizmet gnäggade helt galet efter henne hemma!

Nu är det bara att ladda om till i morgon, tidig morgon är det som gäller!

Lemonaden på förmiddagen! 

Zayats i kvällssolen! 

Klämdag!

Semester och finväder, så skönt att slippa jobba i dag!

På förmiddagen gjorde jag klart en sommarhage till på gården och sen red jag Chokladen. Så härligt att vara igång med henne igen! Cherry tog jag upp på banan och tränade lite start och stopp, och så tog jag Forzett i töm.

Sedan åkte jag och Nisse upp och handlade, här vsr jag extra glad för semester och slippa röran på jobbet. Vi träffade Linda på byn och vi åkte alla tre och åt på byns bästa lunchställe som hade öppet längre i dag. 

Sen gjorde jag och Linda nästa ryck i stallet. Jag hoppade Zayats och Linda filmade, och sen red vi Clarinett och Juliette ner till ett av betena och kollade läget. Inte så långt borta med betessläpp nu, måste bara få till en plan!

Såklart höll inte däcket som vi jävlades med igår luften. Så i kväll pumpade vi i en punkaspray i det, sen åkte jag och Nisse en sväng för att det skulle verka. Nu hoppas jag att det håller tätt! Jag hoppas verkligen att det ska vara lite lugnt på däckfronten ett tag nu!

I helgen är det engagemang i avelsföreningen som gäller när det arrangeras unghästtest. Blir nog roligt och intressant, men säkerligen kommer jag att vara trött och slut också!

Cherry på banan! 

Forzett efter sitt tömjobb

Jag och Zayats i kväll! 

Clarinett spanar in beteshagen! 

Kristhimmelsfärdsdag!

Lång dag igår, som vanligt!

Uppe tidigt och fixade hästarna, sen i väg några mil för att möta upp en tjej med ponny och pojkvän som skulle på tävling! Jag skjutsade de till tävlingen, dessutom kom två ekipage till dit som jag hjälpte med bangång och stöd. Blev en väldigt intensiv förmiddag i blåsten, med blandade resultat men alla med mer rutin och erfarenhet till nästa gång!

När jag kom hem på eftermiddagen så gjorde jag mat, Linda kom förbi och drack kaffe och sen stallet. Förutom att rida så tog jag tag i projektet att få loss reservdäcket på den bil som står hemma, det däcket behöver jag nu. Visade sig inte vara alltför lätt men efter att fått hjälp av tre olika på olika sätt så var det löst!

Red Lemonaden lite på banan och red ut Clarinett, blev en riktigt härlig tur med Clarinett som vsr avspänd och inget bys eller tjafs! När hästarna var nattade fick jag hjälp med att byta bakdäcken av Paulas son och sen blev det lite kaffe där. Nu ny dag och i dag ska jag försöka ta det lite lugnt och mest fixa med hästarna!

Enda bilden från tävlingen igår, Musse öron ser så lustigta ut i den där huvan! 

Lemonaden! 

Självklart kom Doris och mötte mig och Clarinett när vi kom hem från ridturen! 

Kristhimmelsfärdsdag!

Lång dag igår, som vanligt!

Uppe tidigt och fixade hästarna, sen i väg några mil för att möta upp en tjej med ponny och pojkvän som skulle på tävling! Jag skjutsade de till tävlingen, dessutom kom två ekipage till dit som jag hjälpte med bangång och stöd. Blev en väldigt intensiv förmiddag i blåsten, med blandade resultat men alla med mer rutin och erfarenhet till nästa gång!

När jag kom hem på eftermiddagen så gjorde jag mat, Linda kom förbi och drack kaffe och sen stallet. Förutom att rida så tog jag tag i projektet att få loss reservdäcket på den bil som står hemma, det däcket behöver jag nu. Visade sig inte vara alltför lätt men efter att fått hjälp av tre olika på olika sätt så var det löst!

Red Lemonaden lite på banan och red ut Clarinett, blev en riktigt härlig tur med Clarinett som vsr avspänd och inget bys eller tjafs! När hästarna var nattade fick jag hjälp med att byta bakdäcken av Paulas son och sen blev det lite kaffe där. Nu ny dag och i dag ska jag försöka ta det lite lugnt och mest fixa med hästarna!

Enda bilden från tävlingen igår, Musse öron ser så lustigta ut i den där huvan! 

Lemonaden! 

Självklart kom Doris och mötte mig och Clarinett när vi kom hem från ridturen! 

Regnväder!

Fy vad det har regnat och blåst i dag, från linne igår till vinterbyxor och regnjacka i dag!

Lugn förmiddag innan regnet lugnade sig lite och jag gick runt en av sommarhagarna. Kändes som en ganska typisk majdag när jag gjorde hage i vinterkläder! Sen tog jag Chokladen och Zayats i töm, Zayats fick jobba nere vid vägen för omväxling och miljöträning! Cherry tog jag in och testade kapson på och gjorde lite start och stopp, dock inte lätt dag med fokus då det blåste rejält när vi höll på!

Sen pannkakor till middag och i väg och tömkörde först en häst på Hammarn, då hade det innan jag åkte varit ganska okej väder men på väg dit kom regnet igen och drt både regnade, blåste och var sol, allt typ samtidigt! Sen tog jag även Paulas häst i töm, något bättre väder då och han var fin så det känns som förra veckans töm jobb gjort resultat! Det är ju så, ett pass i töm ger kanske inte så mycket utan man behöver några, ibland lite tätare, för att se resultat!

Sen tankning av bilen och nattning av hästarna, nu sova och tidig morgon i morgon då det återigen är dags för ponnytävling!

Först några bilder från gårdagens ihopsläppt, fick inte in de i förra inlägget då internetet svajade! 
Forzett och i täten Cherry! 

Så fina! 

Zayats hade verkligen tagit ett lerbad i dag! 

Doris följde med mig hela vägen runt hagen i regnet! 

Chokladen! Punktering!

Tänk att det alltid ska vara något!

Igår började jag med sommarhagarna hemma. Satt upp stolpe i den första och drog en del band, men gav upp när all tråd var ett trassel och Trassel dessutom hade fastnat i tråden!

Tog lite hästar i stället! Först Cizmet som för första gången sen avfallningen faktiskt ville gå med mig på ryggen! Hon har varit väldigt försiktig och tveksam men igår släppte det och hon skrittade riktigt och utan drivning. Nu ska hon få en vecka vila! Sen Zayats som fick hoppa lite och det börjar verkligen lossna där. Igår landade hon i galopp ett par gånger men balansen räcker inte riktigt till så hon tappar den och bryter av, men det kommer! Är jättebra för hennes balans med hoppningen, och hon blir dessutom så glad av det!

Tog in den nya, satte fast, borstade och krattade hovar. Hon verkar cool. Sen longerade jag Forzett och verkade lite på hennes hovar, och sen släppte jag ihop de två, Forzett och Cherry. Verkar gå bra!

Red Clarinett lite medan jag höll koll på de jag släppt ihop, hon hittade mekaniken ganska bra i galoppen på långa tyglar och med lång hals, men fortfarande mycket kvar att jobba med. 

Sen mat och i väg på lektioner. När jag skulle köra mellan lektionerna tyckte jag att bilen kändes skum, mycket riktigt hade jag punktering! Fick snabb hjälp och stort engagemang från de som ridit och skulle rida med familjer så däcket var lagat och jag på väg igen med bara en halvtimmes försening! Helt otroligt! Linda var beredd på att åka med ett däck till mig om det inte gick laga, men det var nog tur att det inte behövdesför hennes bil startade inte när hon skulle åka från stallet...

Tur allt löste sig, men nya bakdäck står på inköpslistan! Jag kom hem lite senare och nattade hästarna i regn. I natt har det vräkt ner, jag fodrade hästarna i morse i vinterkappan och då snöade det! Snart har förhoppningsvis vädret lugnat ner sig lite och jag ska göra ett ryck. Men det får helt enkelt bli en lugnare dag i dag, så roligt är det inte med regn och snö när man ska göra hagar och rida! 

Cherry! 

Internetet är inte alls med i dag så blir inga fler bilder nu! Hästbyte!

Igår blev det ett hästbyte, ibland flyter det på ett helt makalöst sätt. I fredags förmiddag när jag jobbade så fick jag ett meddelande om att Movie var såld och skulle åka på måndag morgon. Jag hann lite löst tänka att det skulle bli skönt med lite mer tid för mina egna hästar någon vecka och att jag borde göra ett inlägg om att jag har ledig plats. Men när jag fick lunch hade jag ett missat samtal som jag ringde upp på och vips var en ny häst inbokad!

Inte nog med att den nya hästen kunde komma samma vecka, så kom den också samma dag och med samma transport som Movie skulle åka med! Snacka om flyt! Så igår morse förberedde jag lite och tömkörde Cizmet en tur på vägen medan jag väntade på lastbilen. När bilen kom stod jag och Movie redo vid vägen och väntade!

Ut ur lastbilen kom en tvååring som inte varit hemifrån tidigare, den ska vara här fr lite förberedelser inför inridning och inkörning. Vi ska longera, löshoppa, vänja vid utrustning och tömköra, det är i alla fall planen! Movie flyttade till sitt nya hem söderöver, kommer bli tomt då hon varit här länge. En otroligt fin ponny men med en stor dos humör!

När allt var lugnt hemma åkte jag på jobbet, där var det allt annat än lugnt! Riktig skit dag med trasig frys, strul med både det ena och det andra, stressigt och ganska mycket folk för att vara måndag. Så skönt att jag nu får semester i lite mer än en vecka, jag behöver verkligen det nu!

Direkt ut i stallet, fixade lite och tog Lemonaden i töm. Det var åskväder som drog lite fram och tillbaka men vi klarade oss ganska bra från regnet, för gräsets del var det bra med lite väta. Längtar så till bete! Men nattade hästarna, värmde den pizza och sen sista digitala mötet med hästavelsföreningen innan nästa helgs unghästtest. Försökte även skriva fakturor efter men sidan låg nere så har lite kvar i dag!

Nu dags att njuta av semestern och dra igång med lite hagbyggen!

Cizmet på promenad! 

Såklart hade även Doris följt med på promenaden! 

Movie väntar på lastbilen! 
Hej då Movie! 

Cherry, tvåårigt halvblod! 

Lemonaden och regnbågen! 

En bild till på Cherry! Mer hopptävling!

Den här helgen har inneburit en överdos av sol och sand, många steg och mycket hoppning!

Dag två på hopptävling innebar lika tidig morgon som igår. Den här gången var det Linda och Juliette som skulle tävla. Lastning och allt hemma gick galant, vi öppnade både sekretariat och fikaboden även i dag!

Väl på plats var Juliette var lite stressad, men hon har ju inte varit i väg på någon tävling eller ens träning sen hon kom till oss så det blev mycket med alla hästar, hinder och publik. I alla fall så tog de sig över några hinder och Linda var nog ändå ganska nöjd. Sen körde vi hem Juliette för hon var nog inte så sugen att hänga på tävling hela dagen.

Så hem och lämna av hästen och transporten, sen öppnade vi Ica också på väg tillbaka till tävlingen. Vi var väldigt förvånade att de inte hade öppet eftersom vi varit igång många timmar och inte alls fattade att klockan inte ens var 11.00! Tillbaka på tävlingen var det dags för Dajmen att tävla. Hon gick först 1 meter där de hade en rivning i omhoppningen, och sen debuterade de 1.10 med en superrunda och vann! Det var en A:0 och de red på säkerhet men var enda felfria! Så roligt att se och roligt att träffa henne!

Hem igen och jag var helt slut, var ju väldigt varmt i dag med! Sov en timme innan jag gjorde mat och sen stallet. Tog Zayats lite i töm ute i en av sommarhagarna och sen var det dags för mer hoppning! Hade två ekipage som kom för att rida en digital pay and jump. Då ska man hoppa en färdigbeständ bana, filma och skicka in.

Det blev inget gjort med mina hästar i dag, tar det i veckan när jag har semester, i stället blev det några fakturor skriva och nu ska jag duscha och sova! Kanske tur att jag får jobba i morgon!

Linda och Juliette på framridningen! 

Dajmen efter meters klassen! 

Och som vinnare i 1.10

Ponnyhoppning!

Den här helgen är det tävling som gäller, dock inte för mig utan som stöd för mina elever. Som tur var betydligt bättre väder än sist vi var i väg i snöovädret!

Tidig och snabb morgon i stallet och sen till tävlingen. Första ryttaren jag hjälpte hade två ponnyer att starta och de startade dessutom väldigt nära varandra, så det krävdes lite planering och stök för att få ihop det. Men på tre starter, två med b-ponnyn och en med a-ponnyn, så fick hon tre rosetter gör felfria ritter, väldigt bra jobbat!

Nästa ekipage jag skulle hjälpa hade inte lika bra dag tyvärr. Det började strula lite på framhoppningen i första klassen och det hängde tyvärr kvar lite hela tiden sen. Är ju lätt att det blir så, ridning är mycket mentalt och det kan vara svårt att släppa dåliga språng eller om man fått stopp. Men det är bara bryta ihop lite och srn komma igen. Försöka lära sig av de missar som varit med inte grubbla ihjäl sig på dom!

Sen hem, hämtade transporten vi ska ha i morgon och kollade luften i däcken. Sen lite paus och middag innan ett ryck i stallet. Först red jag och Linda ut med Clarinett och Juliette, och sen fick Movie jobba lite lätt i töm plus att jag broddade ur henne.

Nu är hästarna nattade, Linda har packat och det är bara att ladda om inför i morgon. Blir lika tidigt då, lika många steg i sanden (tävlingsplatsen är i en stor sandgrop så det är som att gå på en sandstrand) och lika varmt!

Lilla Gubben, a-ponny, rider fram! 

Bakom scenen! Livet som ponnymamma och jakten på den nästa tävlingsbilden:
Lite regi först

Fota! 

Kolla resultatet! 

Så gulliga och duktiga ponnyer och ryttare! 

Och en bild från kvällens tur! 

Ischias igen!

Jag har ju haft ischias till och från i flera år, sista åren har jag klarat mig bra med hjälp av stretching men just nu är jag i ett sämre skede. Var redan innan sista avfallningen men det blev ju inte bättre av det. Just nu sitter det mest i vänster höft och det är jobbigt att stå och gå. Vad tror ni att jag gjort på jobbet i dag? Gått massor och fort! Måste ta tag i det här nu för jag börjar känna av det i ridningen också!

I dag heldag på Ica och mycket spring. Sen middag och gjorde klart monsrapporten. Väl i stallet så tog jag Cizmet i töm ute i en av sommathagarna, nyttigt för henne att jobba på lite ojämnt och varierande underlag och jag fick ett bra tillfälle att kolla hur torrt det var och om det fanns gräs. Det var ganska torrt men lite gräs.

Sedan longerade jag Wasabi. Wasabi skaffade sig semester genom att hon inte gått att fånga på nästan två veckor. Hon är inte så rolig att ta i hagen i vanliga fall heller men nu har hon varit vidrig! Men igår fick jag på grimman och i dag kunde jag gånga henne, om än på lite annorlunda sätt! Longerade lite så hon får komma igång och vi kan bli kompisar igen.

Nu ladda upp inför en intensiv helg, två dagar med tävling men inte för mig utan för mina elever. Det innebär dock ändå väldigt tidig morgon så nu ska jag förbereda frukost innan jag lägger mig. För övrigt så kan man säga att det svänger fort i hästföretagarbranchen, ser ut som det kan hända lite i början av nästa vecka här! Jag jobbar dessutom bara på Ica på måndag och har sen 1.5 vecka semester, det ska bli skönt men intensivt för jag har massor att göra!

Cizmet på töm i sommarhagen, inte så mycket gräs än som ni ser! 

Bildbevis på att jag fått ut Wasabi ur hagen! 

Bonnbränna!

Riktigt sommarväder och jag har jobbat i linne, vilket såklart har gjort att jag nu har årets första bonnbränna! Chokladbollensdag i dag (ätit en) och Chokladens födelsedag som hon firat med att slappa i hagen!

Jag började på förmiddagen med att försöka få ström i hagen där jag har tänkt släppa basjkirerna, men fick ge upp och göra en annan plan för att få ström där. Hann även göra en snabbrunda hos stona för att slå fast stolpar och hann börja lite på en av sommarhagarna på gården. Är intensivt nu med alla sommarhagar som ska göras, befintliga hagar där tjälen skickar i väg stolparna och sen allt dom tinat fram och som nu syns, plast, gammalthö, trasigs stolpar mm En stor fördel med vintern, allt göms i snön!

Sen red jag lite! Först Cizmet som blivit väldigt försiktig efter avfallningen men vi tar det lugnt och utökar kraven väldigt sakta nu. Zayats red jag på gräset bredvid banan och i skogskanten. Hade en rolig incident när jag trodde hon fastnat i en stor buske, hon grejade med rumpan och jag satt av för att få loss henne, men när jag suttit upp och ridit tillbaka insåg jag att hon inte alls fastnat utan ställt sig och kliat på busken! Samma sak hände nämligen en gång till!

Jag red Lemonaden på banan och jobbade med traven och nu även på stora volter. Sist ut Clarinett som jag red upp i skogen för att kolla hur det såg ut där, hade förväntat mig mer snö och blötare men misstänker att det ännu kan bli blötare för det är nog tjäle kvar där än.

Sen gjorde jag pastasallad och hann med lite bokföring (har lite panik då momsrapporten ska vara inne i morgon). Pastasallad är ju perfekt mat när det är varmt. Sedan hade jag en träning hemma, tömkörde Paulas häst hos Nisse och åkte i väg för två lektioner på bortaplan. De var lagda ganska sent så klockan var 22.00 innan hästarna var nattade. Nu sova och ladda för Ica i morgon!

Zayats i skogskanten! 

Lemonaden efter ridning! 

Clarinett uppe i skogen! 

Sommar!?

Det känns som att det inte blev någon vår i år utan sommar direkt!

Igår morse tog jag Zayats i töm ute på gräset och sen red jag Chokladen. Är en månad sen jag red henne sist, hon kändes lite stel (vilket hon bl3snabbt när hon inte går) men annars precis som vanligt. Nu hoppas jag att hovarna håller så vi kan komma igång!

Sen Ica-jobb och på kvällen träffades jag och Linda i stallet och hon hjälpte mig att filma när jag red Movie. När vi höll på avsluta det så kom bönderna med hö, jag hoppas att det är sista leveransen som behövs nu innan hösten. Men är skeptisk för ifjol fodrade jag hela sommaren, men det beror ju också väldigt mycket på vilka hästar som blir här i sommar.

Linda hängde med på fika, vi tjuvstartade chokladbollens dag som ju är i dag, så blev ganska sent innan det blev kväll. Nu ny sommardag att ta tag i!

Zayats i töm! 

Trötta gänget, Juliette, Bob och Wasabi 

Äntligen den här utsikten, Chokladen! 

Jag och Movie! 

T-shirtväder!

Väldigt varmt på termometern men blåst så det har precis varit t-shirt väder.

Jag började dagen med att försöka återställa den hage som Bob och Lemonaden dödade i vintras. Men jag vet inte om tjälen släppt helt för det var svårt att få ner stolparna så blev lite plaststolp och så får jag göra klart senare, den går att använda nu i alla fall.

Sen jobbade jag hästar! Först Cizmet som jag jobbade som sist jag red med uppsittning och kortare skrittsträckor, det går jättebra men jag vill höja kraven försiktigt nu. Zayats fick hoppa lite och vi hoppade en liten bana i dag! Visserligen travhoppning och små hinder men jon börjar ta tag i hindren, hoppa dom ordentligt och hon tycker nog att det är lite kul!

Sen tog jag Movie och Clarinett i töm. Movie ute i en av sommarhagarba, hon höll sig på mattan nästan hela passet men var ju tvungen att busa till det lite så klart. Clarinett fick jobba på banan och med att få fram nosen och räta upp halsen, först kändes det väldigt svårt men jag tycker ändå att jag fick till det ganska bra.

Sen lite bokföring, middag och i väg på träningar och tömkörning. Hemma igen nattning av hästarna och lite mer bokföring, nu ska jag duscha och sova!

Movie jobbar på! Sträcker överlinjen fint här!

Clarinett, inte lika fin överlinje - i alla inte på den här bilden! Men vi jobbar på det! 
 

Myggen är här!

Sommartemperatur och myggen har vaknat, nu kommer sommaren!

Igår morse gick jag ut med Cizmet i töm ner till grannhuset, vi kollade in betet men det känns långt borta än. Hoppas att gräset kommer igång nu med värmen! Cizmet är inte jättepigg på att gå i väg från gården, blir ju inte bättre av att Zayats tokgnäggar efter henne hela tiden heller, men vi jobbar på det.

Sen Ica med introduktion av ny personal inför sommaren, och det blir jag oerhört trött av att ha även om det gick väldigt bra i dag. Sommarmat till middag och sen vattna hästarna, går mycket vatten nu! Tog även Lemonaden i töm innan nattning. 

Nu ny sommardag och nya tag! 

Cizmet spanar in sommarbetet hos grannen, men fattas mycket gräs än! 

Lemonaden på kvällen! 


Vårkänslor och hoppträning!

Det är verkligen härliga vårdagar nu och veckan ska bjuda på sommartemperatur, alla hästarna går utan täcke utom en, den där bitchiga märken som inte vill veta av sin matte just nu. Hon kan gott svettas i sitt täcke även om det svider i mattehjärtat...

I morse longerade jag Chokladen lite och red sen Movie. Det var helt fantastiskt att rida henne i dag, så fin! Och galoppen som inte riktigt ha velat fungera på hela vintern, utan varit mycket kickar och tjafs, bara flöt på utan kickar och hon gick i form av sig själv. Helt magiskt! Tackar Ulrika för hon lyckades nog lossa en del spänningar i torsdags!

Sen Ica, middag och på kvällen hoppträning hemma. Först ett ponnyekipage som red sin första bortaträning ihop, sen en grupp med två ekipage och som avslutning ett ponnyekipage till. Alla red så bra och hästarna hoppade också jättebra! Så roligt att jag nästan blev hoppsugen!

Sedan red jag Clarinett, jobbade med samma som på träningen alltså att få fram nosen och få halsen rakare, alltså inte i sidled utan i överlinjen så hon inte kröker på halsen för att komma undan kontakten. Det blev väldigt studsigt så jag behöver verkligen en annan sadel! Sen nattning av hästarna, vattenmelon till kvällsfika och nu sova! 

Skrittade av Movie på vägen i dag, längtar tills vägkanten är grön! 


Duktig Dajm!

Dajmen som flyttade från mig för ett drygt år sedan var på tävling i dag. Hennes fjärde tävling och första klass med omhoppning, och då vann hon 90 cm klassen! Helt sjukt bra! Jag har fött upp en hoppstjärna! 

Själv har jag jobbat. Tömkörde ut Cizmet på morgonen, hon behöver ganska mycket stöd för att gå i väg från gården, går däremot väldigt mycket lättare hem! Efter jobbet och snabblagad mat så tog jag Movie och Zayats i töm. De fick båda jobba i sommarhagarna som börjar torka upp nu. Bra jobbat kunna fokusera och arbeta på även utanför banan. Just det gick ganska bra för Zayats medan Movie inte kunde låta bli att bocka och göra lite luftsprång, glad att jag inte satt på!

Lite bokföring har jag också hunnit med i kväll, nu laddar jag om för ny arbetsdag i morgon! Och för en vecka med sommartemperatur, nu kommer gräset!

Cizmet i morse, på väg tillbaka! 

Fin kväll, fin Movie! 

Zayats sist ut! 

Kryper fram från stenen!

Nu är det verkligen dags att krypa fram från en där stenen som jag gömt mig under hela vintern och dra igång med ridningen och träningen på allvar. Började i dag!

Tog ledigt i dag för jag kände att jag behövde göra något med mina egna hästar, komma i väg och inte bara harva på hemma. Känns välbehövligt. Men träningen var på kvällen så jag jobbade av lite hemma först.

Efter att ha mockat och spånat en lösdrift så tog jag Cizmet först. I dag kunde jag sitta upp och skritta lite och det kändes väldigt bra igen. Satt upp och skrittade i väg flera gånger, men red inte så långt varje gång. Sen red jag Zayats som fick hoppa ett litet kryss också. Tog även Grå i töm innan jag packade in Clarinett i transporten och åkte.

Stannade på byn för att äta med Nisse, bästa grillen har öppnat för säsongen och vi passade på att äta där innan jag åkte till Östersund och träning. Men vi började med att testa några sadlar på Clarinett, men givetvis var det inte så enkelt att hon kunde ha en vanlig standardmodell utan hon behöver en sadel med justering. Detta eftersom hon är bredare under sittpunkten ön framme vid manken, en vanlig x-vid blev då för smal där medan en XX-vid blev för bred framtill. Nu var det tydligen inte en jättestor grej att justera men kändes ändå lite jobbigt, är Ergox2 sadlar jag har testat i dag då Sara som jag red för är ombud för dom. Jag skulle verkligen behöva en bra sadel, men måste jobba ihop lite mer pengar först.

Sen träning, fick bara jobba med att få fram nosen på henne och att hon skulle vinkla halsrn lite annorlunda. Detta för att få upp ryggen på henne och aktivera magmusklerna, vilket ju är precis vad hon behöver. Jag hoppas verkligen att det här är den där pusselbiten som fattas för att få till galoppen riktigt. Hon var i alla fall väldigt fin i dag!

Sen hem, natta hästarna och så köra tillbaka transporten. Klockan var över 22.30 när jag kom hem. Har varit väldigt långa och jobbiga dagar denna vecka, men också en del bra grejer som ger energi och inspiration att jobba vidare. Jag har kört 90 mil sen i tisdags så egentligen är det ju inte så konstigt att jag är trött!

Cizmet efter sitt pass! 

Clarinett var inte så taggad när jag skulle ta in henne för att åka på träningen! 

Ser lite piggare ut efter träningen! 

Pollenallergi!

Min pollenallergi driver mig till vansinne just nu, känns som att jag lever i en burk!

Tidig morgon och jag satt på Clarinett klockan 8.00 för att hinna röra lite på henne efter gårdagens genomgång. Sen åkte jag på Hammarn och tömkörde två hästar och hämtade transporten. 

Tillbaka i stallet så hjälpte Nisse mig att lasta Movie, i dag fick Lemonaden följa med som sällskapshäst så jag inte skulle behöva jävlas själv där nere. Och så åkte vi på kliniken för besiktning av Movie. Tyvärr inte helt rena papper i dag heller men egentligen inga stora anmärkningar vilket ju gör det ännu surare.

Hem igen och jag hade en hopplektion innan nattning av hästarna och lite bokföring. Nu ladda för i morgon!

Movie och Lemonaden på tur! 

Kallblåst!

Ytterligare en fullmatad dag! Dessutom är jag helt genomblåst efter denna dagen!

Det var segt i morse att komma igång. Dessutom blåst och kallt vilket verkligen inte var det väder jag hade beställt! Började inte heller så bra, skulle tömköra Wasabi men hon gick inte fånga i dag heller och var riktigt otäck. Hon måste tillbaka i flocken och till storasyrrorna som håller henne på plats!

I stället tog jag Cizmet och Zayats i töm. När jag var klar med Zayats så hade Ulrika redan kommit och börjat gå igenom Juliette. Sen gick vi igenom en hög hästar, efter Juliette var det Movies tur och hon var betydligt bättre i kroppen än sist som var tidigt i höstas (eller snarare i slutet på sommaren).

Av någon anledning blir det ofta stök när Ulrika är här, i dag inget undantag! När jag tog in Clarinett så bestämde sig Lemonaden för att hon också skulle ut. Så hon kastade sig rakt genom trådarna på ingången och drog ut, givetvis följde Chokladen och Grå med. Sen sprang de tre dom idioter i blöta! Till slut lyckades vi få in de i en hage och vi kunde fortsätta massagen, men med något mindre avspända hästar...

Clarinett var också mycket bättre än när Ulrika kände på henne i januari, men där var det nog tack vare massagen i söndags men skönt att det släpper och vi hittade även lite nya saker som kan vara grundorsaker. Sen tog vi Lemonaden, hon var inte helt bekväm med situationen men vi hittade lite att jobba med där med. Sen gav vi upp, hästarna var alldeles för stökiga i blåsten så vi sparade Chokladen till nästa gång.

När Ulrika åkt så lagade jag hage, flyttade om hästarna till rätt hage och tog rätt på plast eftersom Nisse kört balar under tiden för att hästarna inte skulle rymma igen. Sen gjorde jag en potatisgratäng som vi åt med resterna från gårdagens bricka. Hann med några lugna timmar och passade på att göra lite pappersjobb, är ju snart dags för momsrapport igen så finns att göra!

Hade sen en lektion här nära och sen longerade jag Chokladen innan jag nattade hästarna. Nu ladda om för i morgon och ytterligare en fullsmetad dag!

Wasabi, bild, vacker och just nu väldigt billig! 

Cizmet i töm, i dag jobbade vi ned styrningen i trav! 

Zayats! 

Juliette behandlas! 

Chokladen i kväll! 

80 års firande!

Vilken lång dag det blev igår, lång men bra dock är jag helt slut i dag!

Strax före 7.00 igår morse kom veterinären för att vaccinera Bob. Bob hade inte klivit upp och allt blev lite fel för honom när han var nyvaken och inte riktigt med på vad som hände, men han fick sin spruta. Sen fixade jag morgonstöket och åt frukost innan jag började med hästarna.

Cizmet först ut och vi gjorde uppsittningsträning, i dag som vanligt och avspänd igen. Sen red jag Zayats och Movie på banan. Planen var att även rida Lemonaden men precis när jag skulle börja med henne så blåste det upp, haglade och jag frös, så bestämde mig för att ta henne i töm i stället. När jag hade gjort i ordning henne så var det såklart sol! Hon var i alla fall jättefin i töm och fick göra mycket galoppjobb.

Sen färdig i stallet, fikade och bytte om innan jag och Nisse åkte först upp på jobbet och hämtade ut en charkbricka jag hade beställt. Sen åkte vi till min pappa som fyllde 80 år igår! Ett par timmars resa dit, ganska många timmar där med prat och vi åt den här enorma brickan. Den var för 3 personer men det syntes inte ens att vi ätit av den när vi vara klara, gott i alla fall, och så hade pappa bakat rabarberpaj dessutom.

Åkte därifrån på kvällen med två timmars resa hem, när vi åker förbi en by där vi har vänner skickar Nisse en bild till dom, som givetvis ringde upp. Det slutade med att vi svängde in och drack en kopp kaffe även där, de hade haft LRFmöte så var flera på plats. En timme till med surr innan vi kom i väg, men lika bra att passa på när man är i krokarna, är ju så sällan!

Vid midnatt var vi hemma och nattade mina hästar. Nu är det bara att dra igång allt igen för i dag kommer Ulrika och känner på hästarna, full fart i dag med alltså!

Hitta Doris! 

Lemonaden på banan! 

Charkbrickan vi åt igår, rostbiff, skinka och kycklingspett, och massor av grönsaker och frukt. Till det potatissallad och vitlöksbaguetter! 

Första maj!

Första maj och det luktar vår ute!

I morse longerade jag först Grå så hon fick röra på sig efter gårdagens massage. Sen red jag Clarinett ut en sväng på grusvägen. Inte en bil eller människa såg vi, inga djur heller för den delen!

Sen Ica några timmar och direkt vidare för två lektioner och två hästar som skulle jobbas i töm. När jag kom hem så lämnade jag bilen hos Paulas son för byte av däck och ett bromsbelägg. Under tiden så tog jag och tömkörde Movie på vägen och på två infarter. Sedan nattning av hästarna och hem för fika. Rätt jäkla trött och slut! Nu är det bara att sova, tidig morgon väntar i morgon!

Clarinett väntar på ridtur! 

Så härligt ute i morse! 

Movie skrittar igång! 

RSS 2.0