Nyårspanik!

Igår var det rätt lugnt på Ica, troligen på grund av söovädret, det fick vi igen i dag! Fullt ös när nyårspaniken brutit lös! Lite rolig kuriosa är att vi hade premiär på semlor i dag, och sålde 21 förpackningar  (med 2 semlor i varje)! Det är faktiskt väldigt mycket när det fortfarande är juletid!
 
Innan jobbet så tog jag Lilla Grå i töm, hon var fin i dag med och ser inte sådär irriterad ut som hon gjorde innan julvilan. Hoppas på att det håller i sig! När jag kom hem så stod det en ny häst i stallet! En d-ponny, Expresso, som ska utbildas och trimmas dressyr inför en framtida karriär som fälttävlansponny! 
 
Jag red Zebbe, longerade först och satt sedan upp några minuter. Fortfarande mest test av start, stopp och styrning, tycker att han fokuserar rätt bra på mig. Sen paus för middag och kaffe, innan Nisse chippade Wasabi! Det gäller att vara ute i god tid, sista dagen i morgon! Ni kan tro att vi fick lite panik när vi skulle börja, vid 22 tiden på kvällen, och Nisse bara hinner gå in till Wasabi så går strömmen!! Som tur var så var den tillbaka efter någon minut! Jag är imponerad över att Nisse kunde chippa och ta dna av min fjolliga fölunge! Men nu är det gjort, nästa projekt att kunna leda ut henne i hagen! Men det tar vi nästa år, alltså om ett par dagar.... Nu sova, i morgon fortsätter nyårspaniken!

Och sen kom det bara mer och mer...

Det har snöat hela dagen i dag med, hekt otroligt! Jag har verkligen fått snö så jag tiger nu!
 
I dag har jag jobbat heldag. Efter jobbet så hjälpte jag först Linda att titta på hennes häst som äntligen ser bättte ut, och som hon nog kan börja sätta igång igen. Och sen red jag Szum. Han gillar ju snön och gick faktiskt bra i dag trots att han är så lite riden. Fortfarande mest igångjoggning men inget tjafs eller bus i dag. Nu sova, mer Icajobb i helgen!
 
Från Szums pass i kväll!
 
Så här mycket snö har det kommit sista dagarna!!!

Och hela tiden kom det bara mer!

Snön den vräkte ner och hela tiden kom det bara mer och mer och mer och mer... Nu har jag fått snö så jag tiger! Det har snöat hela dagen i dag med!
 
Jag började med att jobba Lilla Grå i töm, hon har vilat en dryg vecka och såg jättefin ut! Sen hade Elise dykt upp så hon och Gandalf fick vara ledsagare åt mig och Zebbe, vi skrittade ett varv runt sommarhagen i djupsnön! Zebbe tyckte att det var väldigt spännande, öite besvärligt i snön och jätteroligt, allt på en gång! Sen tog jag även Szum i töm innan jag red Chokladen. Hon fick dels styra runt träd som igår och sen skritta samma sväng som Zebbe. Det gick riktigt bra, förutom att hon la sig ner i en snödriva (😂🤣😂)!!! Nu börjar det äntligen kännas bra och att hon är redo för nästa steg! 
 
Sen gjorde jag middag, hästfile', pressad potatis och en kall sås, och en öl till det, händer inte så ofta, och sen kvällen i soffan. Nu har jag laddat upp för några Icadagar och nyårsrace!
 
Mycket snö på min och Chokladens tur!
 
Redde ut Szums svans med medlet jag fick i julklapp av Elise. Han har verkligen en tjock och fin svans min Szum-Brum!
 
 

Mellandag!

I dag blev det verkligen en mellandag! Inget vettigt gjort och massor av snö!
 
Började med att köra fast med transporten så Nisse fick dra loss mig med traktorn, innan jag hade fått av släpet så hade jsg lyckats köra fast ytterligare en gång... Men nu är nytt stödben beställt så jag ska kunna ta av släpet själv och slippa köra runt med det i väntan på hjälp.
 
Med allt stök med transporten, snöskottning, väntan på plogning och lite osäkerhet om en häst som skulle komma så hann jag bara rida Chokladen innan det var dags att åka på lektioner. Chokladen fick skritta runt träd i snön. Efter lektionerna så gjorde jag pizza till middag och sedan tömkörde jag Zebbe. Han tycker att det är lite jobbigt när jag går helt bakom honom så i dag tränade vi på det. Sen in med hästar och nu sova! Hoppas på att få mer gjort i morgon!
 
Chokladutsikt!
 
 

Juldagen och annandagen!

Glömde visst att blogga igår! Händer ju inte så ofta, förhoppningsvis hade jag helt enkelt mycket roligare saker i huvudet!
 
Igår, juldagen, jobbade jag några timmar. Innan jobbet så fick Szum gå lite i töm. Efter jobbet och en liten halvhalt med fika så fick även Chokladen jobba i töm. Det hade mörknat då så jag passade på att testa min nya pannlampa, så tömkörde ute i sommarhagen i stället för på banan med lampa. Gick ju fint det med, verkar vara en bra pannlampa! Sen fixade jag julmat. Griljerade en ny skinka, eftersom den vi gjorde i lördags inte var tillräckligt saltsprutad trots att den skulle vara det. Kokade potatis, stekte köttbullar och prinskorv, så ble det ett litet julbord här med. Efter det så var jag ju proppmätt så lite sofftid och Frost på tv passade bra. Efter intag av hästar, och påkoppling av transport, så gjorde jag ris ala malta av resterna av gröten. Och sen sov jag i soffan!
 
I dag har jag varit ledig från Ica, kallt i morse men bättre nu och toksnö! Dagens äventyr var dressyrträning med Clarinett, men jag tog Zebbe innan. Vi repeterade samma som i lördags, start och stopp uppsuttet utan hjälp. Sen åkte jag och Clarinetten till Dannero, men tyvärr blev det ingen rolig träning då hon inte var riktigt fräsch. Har varit lite lur sista veckan då hon känts lite framtung, varit svår att böja till vänster och sagt i från en gång i vänster galoppen. I dag behövdes det bara några minuter för att känna att något är fel, egentligen märks det mest när hon böjer sig till vänster men både jag och Sara var överens om att det är något skumt. Så tråkigt, jag behöver lite flyt nu!!
 
Stannade på hemvägen och hade en lektion, och  någonstans där på hemvägen kom det här snöovädret som ser ut att ska hänga över oss några dagar! Jag var rätt knäckt när jag kom hem, på alla sätt, så jag la mig faktiskt en stund innan sen middag och sent intag av hästar. Nu sova, nya tag i morgon!
 
Clarinetten innan avfärd!
 
 

Julafton!

Jag hoppas att ni alla haft en underbar julafton!
 
Jag började i morse med att släppa ut hästar och mocka, sedan en lång frukost! Red Clarinett, vi travade och galopperade lite i snön! Härligt väder med sol och några i minusgrader! Sen fick alla hästarna ett varsitt juläpple, vilket mottogs på olika sätt! Szum och Gandalf stod länge och slickade sig om munnen sen, Lemonaden och Dajmen fick inte ens i sig sina äpplen, Lemonaden åt i alla fall ett halvt äpple men Dajmen smakade bara, dock var de väldigt nöjda med att matte hälsade på i hagen och med det sly som jag släpat in. I stonas lösdrift ville Clarinett helst ha alla äpplen, Chokladen åt inte äpple men tiggde friskt och var nog säker på att de andra fick något annat gott... Dom är roliga!
 
Sen en väldigt snabbfika, Nisses son hade lämnat masso av julgodis och fikabröd, innan vi åkte till Nisses syster med familj på julfirande. En massa mat, surr och så Nisses syskon barnbarn som underhöll oss alla, 7 månader gammal! Sen nattning av hästar och matning av grannens katter, innan julklappar och mer julgodis! Jag har nog varit snäll för jag fick en massa julkappar! Av Nisse fick jag underställ och en ordentlig pannlampa som går att ladda! Sen av Elise och Gandalf fick jag svansmedel, strumpor och snöspade, av ridskolan presentkort på skor, och gemensamt fick jag och Nisse chokladaskar och en flaska champagne. Och av pappa fick jag redan på födelsedagen pengar som gick till tågbiljett och biljett till Rolf-Görans clinic! Så en massa skoj!
 
Nu ska jag sova! Hoppas på fortsatt fint julväder och mysiga dagar!
 
Några hästbilder från dagen:
 
Lilla Grå tar julvilan på allvar, ligga och äta mådte ju vara perfekt!
 
Clarinett efter ridningen, för dagen med rött schabrak!
 
Gandalf och Szum nöjda efter sina juläpplen!
 
Och Dajmens min efter att ha smakat på sitt äpple!

Uppesittarkväll!

Så var det jul igen! Hästarna är ute och jag har ätit en lång julfrukost, utan skinka (för den blev inte så bra, som tur är har vi en reserv i frysen) men med hemgjord risgrynsgröt som jag gjort för första gången, var väl på tiden.
 
Igår var jag på Ica, som vanligt, jobbade extra men det hör ju som till att jobba dagen innan jul. Jag var uppe och red Zebbe på morgonen. Fortsatte med jobbet sen i torsdags. Började med att "rida" från marken, han var direkt med på noterna. Stod sedan i en stigbygel och startade och stannade, gick också bra så jag satt upp. Två omgångar satt jag upp och skrittade några varv runt pallen, gjorde halter och startade. Han var jätteduktig och poletten hade verkligen trillat ner för vad jag ville! Guldstjärna till honom!
 
Efter jobbet så hjälpte jag direkt Linda att ta av framskorna på hennes häst, den fortsätter att vara öm och jag misstänker att sömmarna trycker. Hon reagerade ganska mycket när jag drog ut sömmarna på insida på den hoven så förhoppningsvis har vi rätt, drog av den andra framskon också så blir det lättare att rida. Sen fixade jag med Nisses julklappar och tog in hästarna innan det blev uppesittarkväll! Gjorde ägghalvor med räkor och ost, kex, julcider och godis, och såklart Bingolotto. Ingen miljonvinst den här gången heller! Somnade såklart på soffan sen men var i alla fall vaken till 23!
 
God jul på er alla!
 
Zebbe igår:
 
Pallen undersöktes noga efter ridningen!

Dan före dan före...

Nu börjar det dra ihop sig!
 
Jobbade 11-20 i dag för vi hade extra öppet. Det gjorde att jag kunde ägna förmiddagen med hästarna. Red dressyr på Clarinett och jobbade Chokladen i töm ute i snön. Sen snabbfika och till kaoset på Ica! Tänk om alla kunder som var där mitt på dagen, när vi hade alla varor på vagnar i källarn och packade frysvaror för fullt, hade kommit på kvällen i stället när varorna var upppackade och vi mindre stressade! Nu var det totalt kaos till tre-fyra tiden då det började lugna sig lite, men men bara en dag kvar inman jul!
 
Efter joobet så tog jag in hästarna, och sedan städade jag övervåningen, bytte sängkläder och fixade några paket. Nu sova, ny dag och mer mat som ska säljas i morgon!
Clarinett i morse!

Nu vänder det!

Nu vänder det och ljuset kommer tillbaka! Jag hoppas att allt vändet nu när vi går mot ljusare tider! Känns som det varit tungt nu ett tag och jag hoppas att våren ska ge mig mer energi, tid och helst även mer pengar...
 
Jobbat i dag, ändå ganska lugnt, lyckades tappa och krossa tre flaskor glögg.... Efter jobbet så red jag först Szum, en vecka sedan förra uppsittningen vilket är alldeles för glest för hans del. Började rätt bra men sen spände han till och lyckades kasta sig så att jag knäckte till ryggen på något sätt. Kände direkt att något hände i ländryggen och sedan fick jag ont, går nog till sig men typiskt. 
 
Jobbade sedan Zebbe, som jag skrev igår mot nästa steg, kom inte hela vägen i dag men på god väg. Jag vill verkligen vara säker på att hästarna är med och redo, och repeterar hellre en gång till än chansar, speciellt i det läget vi är nu. Det är nog så att det tar lite längre tid att rida in hos mig än de stora proffsstallen, dels för att jag inte har något ridhus utan är beroende av väder och underlag, dels för att jag inte alltid har hjälp utan gör mycket på egen hand och så för att jag är väldigt noggrann och försiktig. Quick fix är inte min grej och unghästarna ska verkligen känna sig trygga. Men alla dessa orsaker tillsammans gör att man får hästar som är väl förberedda, lättare för ägarna att fortsätta med själva (alla har ju inte ridhus och hjälp hemma) och en bra grund för hållbara ridhästar. Unghästarna som varit här är tömkörda, jobbade på olika underlag och miljöer, inte bara ridhus eller bana, och ridna i skogen, en god grund för en framtida ridhäst oavsett ras, inriktning eller framtids planer. Å andra sidan tar jag lite mindre betalt än de flesta proffsstallen så det jämnar nog ut sig! 
 
Oj vilken utsvävning! Tillbaka till Zebbe! Longerade först, i dag var första gången han testade inspänningen, provade dra i den, ta stöd, släppa... Det är bra, de måste prova och se hur de ska lösa det, detta får de gärna testa klart med inspänningen och innan man rider. Sen "red" jag honom från marken, det är alltså att jag gick vid sadelnivå och startade, stannade och styrde. Man kan tycka att det är samma sak som tömkörningen men inte riktigt, i tömkörning kommer du mer bakom och får naturlig drivning. Mycket riktigt var det där svårigheten var, att han skulle komma på att han skulle gå, stopp och styrning fungerade fint. När den poletten trillat ner så ställde jag mig i stigbygeln och testade samma sak, att starta och stanna (styra är svårare när man står i en stigbygel). Här hade vi samma problem, han förstod inte först att han skulle gå fram. Så ner på marken, repetera, kliva upp igen. Ett par gånger så hade den poletten och trillat på plats och jag kunde starta och stanna ståendes i stigbygeln! Men där gav jag mig för i dag, satt upp ett par gånger men sparar start och stopp uppsuttet till nästa gång. Är helt övertygad om att det kommer gå bra då! Men det är verkligen en helt annan sak när man inte har någon som leder och hästarna måste fokusera helt på mig och mina signaler, och de inte kan tjuvkika på ledaren.
 
Lång utläggning i kväll! Nu sova och ladda om för i morgon och kvällsöppet på Ica!
 
Min sötaste prinsessa! Lemonaden är lite översocial just nu...

Snart jul!

I vanlig ordning blir ju sällan saker som man tänkt! Stallskötaren på ridskolan var sjuk så jag åkte dit lite tidigare och mockade och gjorde höpåsar. Och då hann jag ju inte lika många hästar hemma som planerat, men det ger sig på sikt.
 
Jag hann i alla fall Zebbe, Elise ledde mig en lite längre sväng runt gården så han fick prova bära mig en lite längre sväng och på lite olika underlag och så. Han känns redo för nästa steg nu, förhoppningsvis får ni läsa om det redan i morgon eller fredag! Sen red jag och Elise ut med Clarinett och Gandalf, innan mat och ridsklan. Nu är jag lika trött som alltid, så god natt!
 
Försökte ta en fin bild på Zebbe efter ridningen, här är resultatet!
Närbild!
 
 
Och från ridturen sen:
Det kom lite regn i dag med, inte okej!
 
 

Sista lediga dagen innan jul!

Sista lediga dagen igår innan jul, borde väl ha gjort en massa julstök men i stället blev det mest hästjobb, som vanligt alltså! Men lite julförberedelser hanns med och jul blir det oavsett!
 
Jag började med att jobba Szum i töm, och sedan red jag Lilla Grå. Hon var precis som dagen innan och jag red bara en liten stund innan jag bestämde mig för att hon ska få en veckas semester och så får vi se sen. Detta med att hon helt plötsligt kickar mot skänkeln är lite knepigt... Vi avvaktar och ser!
 
Clarinett fick trampa upp stigar, dels den slingan som jag trampade upp förra veckan och sen försökte jag trampa upp en lämplig unghäststig nere på grannens men det gick inte att rida fom jag tänkt så det blev inte så bra, men mycket snöpuls för Clarinett i alla fall. Chokladen tog jag i töm och testade ett annat bett, ett EE-bett som är lite speciellt och inte föll damen i smaken, hon fick ett spel och bockade, reste sig och blev lite blockerad. Tror vi testar ett annat bett nästa gång!
 
Sen åkte vi upp på byn och åt pizza, handlade julmat och en julklapp! När vi bar tillbaka så var det bara att byta om och åka i väg och tömköra en häst åt en kund precis här i närheten. Fortsatte sedan hemma med att tömköra Zebbe innan jag nattade hästarna. Gjorde så knäck, som faktiskt blev bra, innan jag tvärsomnade! Inte riktigt pigg i dag heller, har verkligen inte tid att vara opigg nu, men det är väl bara att fortsätta ösa på!

Sen måndagkväll!

Blev sent i kväll, lite i vanlig ordning. Egentligen gör det inte så mycket nu när det är mörkt klockan 15 oavsett. Men ändå.
 
Jag kom ju inte hem från jobbet förrän 18.30, och då var det lite segt att ladda om så klockan var nästan 21 innan jag började med Lilla Grå. I lördags kändes hon lite mer som vanligt men i dag var hon inte alls på humör, eller rättare sagt på alla humör samtidigt! Longerade först och då var hon busig och bockade, pep och brallade!  När hon hade gjort av med lite energi så red jag. Först var hon spänd och hon blir då stum och lite tjafsig i munnen, kom igenom det men då blev hon istadig i stället! Så när jag fick några bra varv i trav så avslutade jag sedan. Vi fortsätter jobba på det i morgon! Nu går ögonen i kors så det är dags att sova!

Räkan, så saknad!

I början av januari är det 10 år sedan Räkan, efter mycket övertalning, klev ur lastbilen hemma hos mig. Det är den häst som jag haft längst och hon har inte bara gett mig fyra fina avkommor utan också massor av minnen och lärdomar. 
 
I torsdags fick jag ta bort henne eftersom hon hade tumörer som snabbt utvecklades och bland annat satt sig på luftrören. Från början misstänkte jag nackbandmask, symtomen stämde bra och hon reagerade kraftigt på avmaskningen, men med tanke på det snabba förloppet på slutet så var det nog cancer. Hon var dräktig med Canterbury, och trots allt hade hon inte tappat fölet och hon var i fint hull och gott mod. Men troligast hade hon inte överlevt nyår. Så tragiskt!
 
När Räkan kom till mig så hade hon varit i galoppträning ett par år och sedan haft ett föl i galoppaveln. Hon var 6 år då och det blev nog en stor omställning från det stora stuteri hon stod på och de galoppstall hon varit på till att komma ut i skogen och mitt lilla stall, då var det ju bara tre hästar här. I början var hennes specialitet att backa snabbt i cirklar, stoppa huvudet i snön som en struts och även att lägga sig om det blev tillräckligt jobbigt. En gång la hon sig i ett hinder! Mycket sto har hon alltid varit, och lite speciell. Vi har tävlat i dressyr och hoppning, från början ville hon mest krypa under staketet men sen fick vi helt okej resultat till och med 1 meters hoppning och LBdressyr. Vi tränade terräng, men med tanke på att det tog en timme att få ner henne i vattenhindret första gången så blev hon ingen fälttävlanshäst.
 
Första två gångerna jag lastade henne var hon hemsk, sen gick hon alltid rakt in och stod som ett ljus. Och med tiden blev hon en av de coolaste och lättsammaste hästar jag haft, trots viss koskräck! Sommaren 2013 stod jag i valet att sälja eller betäcka, jag valde att betäcka och sedan fick hon fortsätta vara avelssto. Hon var en fantastisk mamma och trivdes verkligen som avelssto, hon fick bara stoföl och jag har fyra prinsessor efter henne med olika hingstar. 
 
Hon kommer vara väldigt saknad här hemma! Och kag sörjer också fölungen som inte fick en chans än. Samtidigt får jag försöka njuta av mina fyra prinsessorna jag har kvar och förhoppningsvis kan jag fortsätta avla på dom och få nya miniräkor i framtiden!
 
En bild från när både Räkan och skogen fanns kvar!
 
Här på dressyrtävling!
 
På hopptävling!
 
 
 
Med Dajmen förra sommaren!
 
Och med Wasabi i år!
 
 
Out of Reach
2002
Be My Chief-Warning
Avkommor hos mig:
2014 Out of Chocolate efter Canterbury  (Chokladen)
2015 Out of Lemonade efter Luxus (Lemonaden)
2016 Out of Daim efter Dylan N (Dajmen)
2017 Out of Wasabi efter Van Vivaldi  (Wasabi)
 
 

Julkortsliv!

Det känns som jag bor i ett julkort just nu! Massor av vit, fluffig snö på marken och träden, och i dag ganska krispigt och kyligt med 15 grader i morse. Nu hoppas jag att prognoserna som utlovar plusgrader och regn i veckan har fel! Jag vill ha mitt julkortsliv kvar!
 
Jag red Chokladen på morgonen innan jobbet. Är så fascinerad över hur beteende nedärvs, Chokladen är en kopia av Räkan och jag får väl vara glad att hon bara stoppade huvudet i snön som en struts ett par gånger i dag! Vi red runt träd och ett par varv på den slinga som jag och Clarinett trampade upp i veckan.
 
Efter jobbet så hjälpte Linda mig med Zebbe, i dag skrittade vi på banan och lade till att jag kunde börja starta, stanna och styra uppifrån. Sen tittade jag på Lindas häst, hur den rör sig nu, och så red jag Clarinett på banan. Jag kom åt henne jättebra i höger galoppen, men sen förvandlades hon till en sprattelapa och vänster galoppen var bara bus och studs, misstänker att hon egentligen var lite trött...
 
I kväll fick jag i alla fall fakturorna skrivna, och nu sova. Dags att ladda för julveckan, nu kör vi järnet förbi nyår!
 
Härligt ljus i morse när jag skulle sitta upp på Chokladen!
 
Och efter ridningen!

Jobbarlördag!

Jobbdag i dag, vilket typ gäller alla dagar fram till jul utom tisdag...
 
Jag jobbade Szum i töm ute i snön i morse innan jobbet, han tyckte att det var rätt jobbigt... Efter jobb och risgrynsgröt till middag så fortsatte jag med hästarna, och red Lilla Grå och Chokladen. Lilla Grå har taggat ner lite och var riktigt trevlig att rida. Chokladen fick jobba med att acceptera bettet och hjälperna, så vi gjorde massor av halter, igångsättningar och vändningar, fortfarande skrittjobb. Hon är alldeles för lik sin mor och vill helst stoppa huvudet i snön, hela tiden! Så jag har lite att jobba med...
 
Sen var det meningen att jag skulle skriva fakturor på kvällen men det sket sig för jag somnade direkt i soffan! Alltså i vanlig ordning...

Julbord!

I dag var det dags för årets julbord med jobbet! Trevligt men det blev inte så mycket häst i dag.
 
Jag red Clarinett innan jobbet, började klockan 10 i dag. Vi red dressyr ute i snön, red en massa övergångar. Clarinett var fokuserad, åtminstone fram tills jag skrittade av runt gården för då var hon helt plötsligt rädd för min bil, som typ alltid står parkerad på samma ställe, och var tvungen att skutta lite...
 
Sen åkte jag direkt på julbordet efter jobbet, och nu har jag tagit in mina hästar och hjälpt Nisse med hans. Nu är det strax sovdags och omladdning inför jobbhelg!
 
Från Clarinetts dressyrpass i snön!
 
Inte så bra bild, men ser ni vad lika varann dom är? Ganska exakt lika höga också trots ett år i skillnad. Lemonaden står närmast och Dajmen längst bak med spån överallt efter att ha sovit i lösdriften.
 
 

Snötorsdag!

Vilken dag det blev, och så en massa snö på det!
 
Även i dag började jag med Zebbe, hade han nästan färdig när Linda kom så hon fick leda mig lite runt på gården. Zebbe är ganska obrydd över att jag sitter på honom men däremot tittar han en del på omgivningen så jag tycker att det är bra att han får jobba utanför banan så han får se lite! Sen kollade vi på Lindas hästs hov och drog ur en söm eftersom vi misstänker att hon kanske är sömtryckt. Om det var rätt får vi se i morgon. 
 
Hann rida Szum också. Första uppsittningen på honom på ett par månader, men det fick ganska bra. Sen kom Nisse och tog bort Räkan. Det kommer ett eget inlägg om det så småningom, men hon har fått fler knölar bara sen förra veckan så det har verkligen gått fort utför på slutet. Känns i alla fall tungt även om jag inte fattat det riktigt än. 
 
Nisse hjälpte mig även med lite hantering på Wasabi, det behövs verkligen och jag känner mig inte tillräckligt erfaren än så lite hjälp är bra. Sen möblerade vi om lite i hagarna, blev ju en ledig hage nu. Och jag jobbade Lilla Grå i töm ute i snön, innan mat och i väg för en lektion. På kvällen sen så blev det glögg, rostmackor och lussekatter till fika. 
 
Nu är det fullt race mot jul och ett gäng röriga dagar på Ica!
 
Szum i dag! Dock utan öron!
 
Och min fina Räka:
 
 

Luciadagen!

Lucia igår, och fullt upp som vanligt!
 
Tog Zebbe först, för honom blev det riktig miljöträning då de sågade ner grenar och träd bakom stallet för att kunna köra timmerbilar där i vinter. Det lät väldigt spännande tyckte Zebbe så han var lite uppspelt! Longerade honom på banan, med inspänning, och sen testade jag lite på pallen trots störningsmomenten och att jag inte hade någon hjälp, och jag kunde sitta upp ett par gånger utan problem! 
 
Sen kom Elise och vi red ut en lugn sväng med Gandalf och Clarinett. Och sen jobbade jag Chokladen i töm ute i snön innan lunch och i väg på ridskolan. Där hann jag också jobba en häst i töm innan lektionerna där det var hoppning och kontrollbana på schemat. Hemma igen hjälpte jag Nisse att ta in efter att mitt stall var klart. Lång dag! Nu ny dag!

Översnöad!

Måste vara några år sedan vi hade så mycket snö redan innan jul! Jag gillar det, perfekt för hästträning!
 
Jagbörjade med att jobba Szum i töm, nästa pass rider jag nog för han såg både trevlig och väldigt fräsch ut. Fortsatte med att rida Chokladen, är ju en och halv vecka sedan jag red sist så jag skrittade runt träd i snön och sedan red jag ner till stallet, kändes lagom och rn bra början för att rida ut själv.
 
Sen red jag Lilla Grå, longerade bort lite bus först och sedan fick hon jobba trav på volten. Hon är väldigt laddad just nu men höll sig på mattan när jag red i alla fall. Red sen Clarinett som först fick börja trampa upp en slinga där jag kan rida unghästarna sen. Där jag brukar ha min slinga ska det gå skogsmaskiner så jag fick göra den i en annan sommarhage, inte lika bra men det får duga. Efter några varv där i skritt och trav så red vi upp svänge i skogen ovanför gården, och jäklar vad snö det var! På vägen bort hade hon nog att bara ta sig igenom snön men på hemvägen var det upptrampat och mindre snö i träden så då kunde hon inte låta bli att busa lite. Sen var det bara att ta en paus för att torka, jag var också helt snöig när efter ridturen. 
 
Efter middag, skrivning av julkort och lite annat pyssel så tömkörde jag Zebbe. Han var verkligen superduktig! Började som tidigare med innertömmen direkt i bettet men kunde sedan flytta om till vanlig tömsättning, och han är fullt styrbar och gör det så bra!
 
Sen har jag tittat på finalen i Det stora hoppet, ätit glass och sovit lite i soffan! Nya tag i morgon!
 
Chokladen under dagens styrövningar runt träd i snön!
 
Från turen med Clarinett, mycket snö i träden!! Vart är stigen?
 
Så här såg Clarinett ut efter ridturen! Snö på rumpan, skydden på sniskan (och ett hade vi tappat i skogen) och schabraket fick jag skaka av snön av sen!
 

Födelsedag!

Så var jag ett år äldre! Fyllde år igår, gjorde inget mer än jobbade och sen fikade lite tårta på kvällen. Bjöd på tårta på Ica också. För några år sedan satte jag som mål att ha ett ridhus till jag fyllde 40, inte så många år kvar till dess! Har egentligen släppt den drömmen, för det känns inte alls realistiskt, men i söndags när jag var i Överbyns fina ridhus på kurs så blev jag ju lite sugen igen! Kanske till 50 års firandet? Då har jag ju 12 år på mig!
 
Den här roliga skylten fick jag av Elise och Gandalf i present, den kommer passa perfekt på min transport!
 
 

Exteriörkurs!

I dag var jag uppe och släppte ut hästarna ännu tidigare än igår. Sen åkte jag till Östersund igen, men denna gång ensam och på kurs!
 
Det var föreningen nordsvenska hästen som hade kurs om exteriör och exteriörbedömning. Kursen vände sig till alla raser och det var en av de domare som dömer på premieringarna som höll i den. Först teori och sen var vi i ridhuset och tittade på hästar. Väldigt intressant och lärorikt! Jag tycker att det är intressant med exteriör och dess betydelse, men det är verkligen inte lätt! Bra dag i alla fall!
 
Hemma igen behövde jag ett par timmar att ladda om. Skulle se adventskalendern men somnade och vaknade mitt i den. Men sen fanns det faktiskt energi att jobba Lilla Grå i töm, inte lika vild i dag utan väldigt fin och koncentrerad. Blev lite snurrig och skakug i stallet så sen blev det lugnt resten av kvällen. Det har varit en hård helg så det kanske är tur att jag jobbar i morgon!
 
Bilder från dagen!
 

Julmarknad!

I dag har vi äntligen varit lite civila och varit på Jamtlis julmarknad, det är tredje året vi är där så man kan väl säga att det börjar bli tradition!
 
Jag var uppe ganska tidigt och när stallet var mockat så red jag Clarinett på banan. Tanken var ett lugnt pass men Clarinett hälsar att det var jobbigt eftersom det både var mycket snö på banan och dessutom tung snö! Sen gjorde jag i ordning Zebbe och Elise hjälpte mig så jag kunde repetera att hänga och sitta upp. I dag gick vi även en liten bit så nu har vi testat det med, just själva upp och avsittningen repeterade vi mpnga gånger i dag och det bryr han sig inte alls om! Avslutade med att gå en liten sväng med honom så han i alla fall har gått en gång där vi snart förhoppningsvis ska rida!
 
Sen hjälpte jag Nisse som körde ut balar till sina hästar. Jag fick även övningsköra traktorn, vilket gick sådär... Körde den bara över gården men lyckades med att inte komma uppför ett litet motlut, glida baklänges, nästan backa ner i ett dike och vara väldigt nära att kra in i lite grejer... Måste nog övningsköra mer!
 
Så åkte vi in till Jamtli. Jag har varit mycket på Jamtli som yngre och älskar det stället, perfekt inramning för en julmarknad, dessutom är det en rätt stor marknad. Vi köpte på oss getost och getmese, tunnbröd, saffransskorpor, glögg, älgörtsdricka och karameller.  Även yllesulor pch yllestrumpor som blir perfekt när det blir kallt!
 
När vi kom hem, efter en liten omväg  (3-4 mul enkel resa) för att bogsera hem några som fått stopp på bilen, så blev det go fika med tunnbrödsmacka med getost, saffrnsskorpor och glögg. Nu sova, i morgon ny och spännande dag!

Decemberfredag!

Nu börjar det bli jultempo på Ica! Det vill säga fullt ös, postpipen vibrerar konstant, folk har börjat handla skinka och man reagerar inte ens när kvittona är över tusenlappen....
 
Plusgrader och duggregn i dag, inte kul. Efter jobbet så tog jag Szum och Chokladen i töm ute i sommarhagen för att inte gå isiga spår på banan. Szum börjar se tillräckligt tam ut för att börja rida snart. Chokladen hade fått en smäll ovanför knäet och var svullen, men inte halt eller öm så hon fick jobba ändå för att få ner svullnaden.  
 
Lite fredagsmys blev det också med kex och en väldigt god vitlöksost, och chips och julmust! Duger bra för mig det, nu vill jag ha vinter i morgon igen!

Tuff torsdag!

Gårdagen var tuff, jag visste det redan innan och vaknade med nack och huvudvärk som srn inte riktigt släppte på hela dagen.
 
På morgonen toksnöade det, massor av snö, men under eftermiddagen övergick det i plusgrader och regn även om vi klarade oss bra från regnet här. Jag tänkte rida Lilla Grå innan hovis kom, longerade lite först och hon var verkligen helt crazy! Dessutom fick hon igång alla andra hästar i hagarna! När hon taggat ner bestämde jag mig för att sitta upp, men jag hann bara skritta någon minut så hördes ett brak bakom stonas lösdrift och så var alla hästar på gång igen. Blev ingen mer ridning kan jag säga! Vet inte om det var något djur eller annat som lät och triggade dom men alla hästar var motionerade sen!
 
När hovis kom tittade hon först på Zebbe, vi bestämde oss för att vänta med skor och verkning då både hans hovar och underlaget är helt perfekt nu. I stället fick Szum på sin tappsko, Gandalf blev omskodd och hon tittade på Rabea som har en hovböld på väg ut, så på henne blev det jodopaxomslag. Sen lastade jag och Elise Räkan och åkte till kliniken i Sundsvall!
 
Väglaget var inte det roligaste, växelvis oskottat, modd, ishalka och regn, speciellt hemvägen när det regnade nästan hela vägen. Men vi hade gott om tid och kunde köra lugnt och var ändå framme tidigare än vår tid. Räkan har haft problem med knölar på halsen, det började nog egentligen i slutet av förra sommaren men var inte förrän i maj som jag flrstod att det inte bara var knottbett. Flera veterinärer har tittat på det men ingen ha velat göra något eftersom hon varit helt obesvärad av dom. En teori har varit nackbandmask och efter avmaskning fick jag en stor reaktion och fler knölar. En annan teori är cancer. Hur som så har knölarna börjat besvära henne sista månaden, de har blivit fler, kliat och sista veckorna har hon varit irriterad i luftvägarna. Så alltså läge att kolla upp detta!
 
Vi har fortfarande inga svar på vad det är, och kommer aldrig få veta heller. Räkan var snorig och irriterad i mäsan efter ha stått i transporten där det ju är instängt så vi började med att kolla luftvägarna med kamera. Den högra näsborren har hon inte varit så irriterad i och där kunde man se med kameran att hon har små knölar precis där luftstrupen börjar. I den andra näsborren gick det inte att gå ner med kameran ens! Så inte konstigt att jon är ansträngd i andningen! Tung resa hem, nu väntar avlivning inom kort och det känns förjävligt. Jag var ju såklart beredd på det men jobbigt ändå, speciellt sim hon ju är dräktig...
 
Väl hemma igen efter att ha fastnat först i backen upp till min gård och sen på Nissen infart, så hade Nisse fixat middag och det var nog tur för jag var helt knäckt. Resten av kvällen tillbringades i soffan!
 
Räkan med sina sista två avkommor, Dajmen och Wasabi;
 
 

Onsdag!

Ganska lugnt i dag med efter gårdagens vaccination. Tänkte att Chokladen skulle få gå ut en lugn skrittur i töm, nu blev det ju inte riktigt lika lugnt som jag hade tänkt... Jag hade precis övertygat henne om att gå förbi soptunnan och ut på vägen när jag ser att det kommer en timmerbil, typiskt! Bara att backa tillbaka henne på infarten tills timmerbilen åkt förbi. Sen tittade hon på en massa grejer, vinglade och var ner i en snödriva. Men det roligaste var atthon stoppade ner huvudet i snön, på exakt samma sätt som Räkan alltid gjorde första året jag hade henne, som en struts typ. Att de kan vara så lika varann! Vi måste komma igång och rida ut i alla fall!
 
Sen tömkörde jag Zebbe på banan. Gårdagens pusselbitar hade fallit på plats och han var jätteduktig. Han är lite mer osäker i höger varvet men jag kunde ändå i båda varv tömköra på spåret, göra volter och halter! 
 
Efter lunch så var det ridskolan resten av dagen. Även där en häst jobbad i töm och sen bombana på lektionerna. Nu är transporten påkopplad för morgondagens äventyr, håll tummarna att det inte blir regn!
 
Nyspånat i lösdriften, syns det?

Vaccinationsdag!

I dag var det stora vaccinationsdagen på Brännan! Sen blev det en rätt slapp dag sen men det behövds nog!
 
Jag och Elise red tidigt för att hinna innan veterinären kom, vi red ut med Clarinett och Gandalf, som i dag höll sig i skinnet båda två! Sen kom veterinären och vaccinerade nästan hela ligan! I alla fall 7 hästar blev det eftersom Dajmen inte ville ha någon spruta i dag. Hon blev rädd för veterinären och när hon väl blivit uppskrämd så blev hon blockerad och bara studsade omkring. Inte läge att bråka med henne, hennes vaccin går inte ut förrän i mars så vi hinner prova igen senare. I övrigt gick det bra även om det var lite bökigt i stohagen när alla ston ville gå ut för att få spruta helst samtidigt och gärna flera gåner!
 
När veterinären åkt så tömkörde jag Zebbe på banan. Är ju bara andra gången så jag longerade lite först och sedan testade vi med tömmarna. I dag kunde vi komma i från den lilla volten och faktiskt gå runt lite på banan! Jättebra, ett par gånger till så tömkör vi för fullt!
 
Sen hjälpte jag Nisse att mocka lite medan han körde, och efter det en slö eftermiddag och kväll. Kändes som det behövdes eftersom det är väldigt intensivt just nu och ganska tufft på många sätt.
 
Nu sova, ny dag i morgon!
 
Zebbe under sitt tömkörningspass!
 
Jag har alltid innertömmen direkt i bettet när jag börjar med unghästarna. 
 
Här kör Nisse en bror till Pavel, basjkiren som var hos mig förra vintern. 

Supermåne!

Så häftigt månljus det är just nu! Nästan så man var tvungen att rida bara för det! Men det blev ändå inte så.. Jag stängde på Ica och då är klockan äver halv sju innan jag är hemma, vi fick lite besök på kaffe så klockan var nästan åtta innan jag kom i gång. Så det fick bli lite tömjobb med Szum i stället, men nästan så man inte behövde tända lamporna. Så häftigt! Sen fastnade vi i en film så nu är klockan alldeles för mycket igen!

Första advent!

Första advent och en fin vinterdag med sol!
 
Jag jobbade Chokladen i töm ute i sommarhagen innan jobbet, hon var riktigt fin och jobbade på bra i snön! Efter jobbet och risgrynsgröt till middag, så red jag Clarinett på banan. Även hon var fin, då speciellt i traven. Galoppen är svårare på henne men vi jobbade igenom den ordentligt i dag. Testade lite i kväll att rida med enhandsfattning och hur en buren hand påverkar sitsen. Har läst att en lite högre hand hjälper till att aktivera coremuskulaturen, och det kan nog dyämma för det kändes stabilare!
 
Sen longerade jag Zebbe som fick prova inspänning. Började med att longera som vanligt och han hade fjädrar under hovarna och svansen stod rakt ut, men när jag sedan satte på inspänningen så var han fullt fokuserad! Det syns verkligen hur mycket han tänker när det är något nytt! Sen gjorde jag en liten frisering av Dajmen, tyvärr var tålamodet slut sen så det blev inte så mycket mer än en snabb avborstning sen. Nu ladda för ny arbetsdag i morgon!
 
Chokladen i solen och snön i morse!
 
 

Regn igen!

Ica i dag och fullt ös där! Innan jobbet var planen att ta Szum men jag hann inte med det men jobbade Dajmen lite en kortis med stopp, backning och framåt. I dag var hon fokuserad och inget bus.
 
När jag slutade jobba så regnade det och vägen var såphal! Det som var så fint med snön! Energin försvann verkligen med vädret men jag longerade galopp programmet med Szum i en av sommarhagarna och sen jobbade jag även Lilla Grå i töm där. Hon var som en studsboll när jag började, men riktigt fin när hon taggat ner. Sen lyckades jag få loss de sista hinderstöden dom frusit fast på banan med hjälp av spade och hacka! Men nu är det gjort utifall banan ska skottas, fast det törs man ju inte om det ska vara sånt här väder.
 
Sen blev det hemmagjord pizza till en väldigt sen middag och en julcider till det. Och jag lyckades se en film utan att somna i soffan, hur ofta händer det?

December!

I dag började jag klockan 11 på Ica, det kommer bli lite andra tider nu framöver så jag passade på att utnyttja min lediga morgon ordentligt och jobbade två hästar i töm! Hann också bära bort några bommar från banan och fika lite innan jag var tvungen att åka!
 
Clarinett fick jobba i töm i en av sommarhagarna och jag trodde att hon skulle vara laddad men hon var nog morgontrött för det var ganska sega ben på henne. Sen tömkörde jag Lemonaden på banan och hon var jätteduktig! Fortfarande innertömmen direkt i bettet men hon är ganska styrbar och jag kunde styra runt på hela banan i båda varven, känns som poletten trillat ner för henne! 
 
På jobbet har jultempot börjat, dvs full fart, och jag har chockat kunderna med att ha glasögon i dag efter gårdagens värk i höger ögat. Jag har jobbat i 17 år och har bara haft glasögon någon enstaka dag så det var nog många som var brydd... Men i morgon kan jag nog ha linserna som vanligt!
 
Efter jobbet så red jag Chokladen. Longerade först och red sedan på banan, i dag testade vi lite trav också.  Det är bara andra gången jag travar på henne, gjorde det en gång i våras efter Tant. I dag gick det väl lite både och men jag tror att det kommer bli bra när vi tränat npgra gånger. Försökte mig även på att ledträna och jobba Dajmen lite men det gock inget vidare, hon var inte alls på humör och for mest runt. Kanske inte rätt läge när hon stått på box ett par dagar... Vi tar nya tag!

Mera snö!

Jag är väldigt glad och tacksam över den snö som kommit, säkert en decimeter bara sen igår, men med tanke på hur överladdade mina hästar är så får det gärna komma en halvmeter till!
 
I dag började jag och Elise med att rida ut på Clarinett och Gandalf. Vägen var oskottad men tyvärr lite is under snön på sina ställen, det tog inte Clarinett någon hänsyn till utan var tvungen att skutta lite. Sen hjälpte Elise mig att hänga på Zebbe, och i dag satt jag även upp på honom! Visserligen bara stillastående men jag satt upp och av några gånger, han tycker mest att det är mysigt och roligt med uppsittningsträning!
 
När Elise åkt så kom Linda, och vi red ut med Rabea och Lilla Grå. Lilla Grå var laddad även i dag och var som en studsboll när jag longerade innan. När vi red så skötte hon sig ända tills vi travade i snön, då kom det några rejäla luftsprång! Hon har ju inte gjort så mycket sånt när jag ridit men hon är verkligen pigg nu! Sen tyckte jag att det var dags att sätta igång Szum som vilat några veckor, han fick gå en kortare variant av galopprogrammet i lina. Han var rätt energisk men såg väldigt fräsch ut, nu blir det galopprogrammet och tömjobb någon veckan innan jag rider.
 
Sen blev det middag innan jag åkte på Hammarn och köpte kraftfoder eftersom det inte hanns med i röran igår. Men sen på kvällen blev det inte mycket gjort. Jag fick ont i ena ögat under eftermiddagen och det eskalerade lite under kvällen och jag blev även frusen och hängig, så jag sov en timme på soffan innan intag av mina hästar och sen hjälpte Nisse med hans hästar. Nu hoppas jag att ögat är bättre i morgon!
 
Orört vinterlandskap, helt fantastiskt!

RSS 2.0