Sista september!

Nu är det svårt att förtränga att det är höst och inte sommar längre, i morse var halva gården vit av frost! Och jag har haft långkalsonger hela veckan!
 
Full fart även i dag. På förmiddagen var jag i väg för några lektioner och red två hästar. Sen matpaus hos Nisse innan mina hästar, först red jag och Paula ut med Clarinett och Minna. En tur med mycket trav och en ganska trött Clarinett. Sen fick Chokladen jobba i töm och jag har adrig sett henne så fin! Har hänt massor med henne sen massagen! Och sen kom Linda och vi red ut och galopperade Bea och Lilla Grå i skogen innan det blev kolsvart. Bea lyckades trampa av sig en halv (!!!) sko så jag fick använda mina hovslagarskills när vi kom tillbaka. 
 
Följde med Nisse och köpte hundmat, och lite godis, men sen dusch och tidig kväll då jag haft både huvudvärk och ont i ryggen mest hela dagen. Undrar om jag håller på att bli sjuk?
 
 

Lördags ledigt!

Så lämpligt med en ledig lördag nu! Sen har det varit full fart hela dagen men det är en annan sak...
 
Jag ägnade lite tid på morgonen åt att läsa bilannonser, så sjukt tråkigt om man jämför med hästannonser... Hittade inget intressant, eller rättare sagt inget intressant för den lilla summa jag har att köpa bil för! Planen är att köpa en billigare bil nu som förhoppningsvis går över vintern och sen köpa något bättre till sommaren, min bil kommer nog inte gå över vintern...
 
Sen var det full fart i stallet. Red först Lilla Grå på banan, hon ger en riktigt, riktigt fin känsla emellanåt men däremellan hittar hon spöken i hörnen eller sparkar mot skäkeln... Försöker leva på de där gyllene minuterna! Sen skrittade jag ut Szum i skogen, såklart i besvärlig terräng och styrketräning. 
 
Lite annat pyssel, eldade fodersäckar, plockade ner sommarhage och fikade lunch innan Paula kom och red. Hon har varit sjuk en vecka så vi red en lite lugnare tur med Minna och Clarinett.  När vi kom tillbaka så byggde jag fram löshoppningsbanan och hann ganska precis klart innan Linda kom från jobbet och vi löshoppade ett gäng hästar. 
 
Först Lemonaden som inte löshoppat sen treårs i början av juni, i dag hoppade hon betydligt bättre än vad hon gjorde i våras och hon tycktes tycka det var kul. Dajmen har testat  löshoppning ett par gånger i våras men nu blir det lite mer allvar. I dag lågt och lätt men hon gör det så bra och förstår systemet, vilket är det viktiga nu. Vi löshoppade även Bea och Chokladen, Chokladen var både taggad och hoppade riktigt bra!
 
Sen blev det enchiladas till middag och tidig kväll då jag har ont i ryggen. Dessutom full fart även i morgon!
 
 
Lila Grå innan dagens ridpass!
 
Lemonaden på löshoppningen!
 
 
Och Dajmen!
 

Fredagsfys och fredagsmys!

Fredag på Ica igår och en personal borta i vanlig ordning, men vi fick in lite gammal personal som är mammaledig och en pensionär så det gick ganska bra ändå. Men nog är alla ordinarie personal både stressade och trötta. 
 
Efter jobbet så skyndade jag mig för att hinna ut med Lemonaden innan mörkret, men det hann ändå skymma innan vi var i skogen. Jag longerade och sen skrittade vi i skogen, över, runt och mellan träd. Tror att hon tyckte att det var riktigt roligt! Men i nedförsbacken, med både nerförslut och grenar att kliva över fick hon sadeltvång, tror att det utlöstes av att hon tappade balansen och att sadeln åkte fram lite. Hur som så kändes det inte bra med en bockade häst i nedförsbacke och en massa uskar, träd och sly, så jag tog ett snabbt beslut att hoppa av. Nu blev det inte så farligt utan hon stannade ett par meter i från mig, så nästa gång ska jag inte vara så snabb av, men det är första gången hon reagerar med mig på. Jag ledde henne nerför backen och satt se upp på en stubbe och red ner till stallet. Hon kommer att bli en riktigt rolig ridhäst bara vi får ordning på det där tvånget.
 
Sen fick Clarinett gå i töm och hon var riktigt, riktigt fin på slutet! Avslutade kvällen med fredagsmys med en cider, chips och dip. Och i dag har jag en ledig ördag med bara en massa häst!

Hopbryt!

Alltså om inte jag, och alla på jobbet, går in i väggen nu så kommer vi aldrig göra det... Men det är nära nu!
 
Red i alla fall Chokladen på morgonen, skrittade i skogen så hon fick klättra lite. Sen kaos på Ica, så jäkla less på att det inte är någon personal och alla håller på att bryta ihop! Vi hinner inget, springer bara mellan posten, schenker och dhl, och sitter i kassan...
 
Jobbade sen Szum i töm efter jobbet. Han var jättefin, kanske för han märkte att jag var irriterad och skärpte sig....
 
Så här skulle livet ha varit! KJ och Holger kan slappna av dom!
 
Dagens kassaschema!
 
 

Höststorm!

I dag blåser det friska höstvindar! På förmiddagen var det okej men sen blåste det mer och mer, klass 1 varning här så när Ica ringde så tyckte jag att det var lika bra att jobba ett par timmar.
 
Men först red jag dressyr med Clarinett, hon var jättefin i formen och många bra fattningar. Sen jobbade jag med Dajmen som jag longerade lite på banan och sen fick hon testa bett för första gången. Det gick inte obemärkt förbi, hon är lite drama queen och kastade sig hejdlöst när jag satte in bettet... Skulle tro att hon lugnar sig men nu är det rätt spännande att jobba med henne då hon växlar humör och temperament hela tiden! Jag fick dra henne från hagen, men sen småtravade hon upp till banan! Omväxlande, men jag tror hon inte hittat sig själv än!
 
Sen kom Linda och vi gick runt två av vinterhagarna, bytte dåliga stolpar, isolatorer och spände tråden. När vi var klara så hade det börjat blåsa ordentligt så vi skrittade bara ut Bea och Lilla Grå i skogen, de fick jobba lite i besvärlig terräng. Sen blåste det alldeles för mycket för att göra något vettigt så då fikade jag och åkte på Ica några timmar.
 
Jag köpte med mig pizza hem och sen när jag hade nattat hästarna så gjorde jag päronpaj och hann titta lite på Bonde söker fru. 
 
Dajmen på banan!
 
Och våran skogstur i blåsten!
 
Här syns knappt Linda och Bea bland bladen!

Långkalsonger på!

I morse åkte långkalsongerna på! Och jag letade även fram fleecemössa och fleecevantarna, är nog dags nu!
 
Igår var det Ica hela dagen, först jobb där vi stora delar av dagen bara var två personal (av fyra), och sen personalmöte. Nu hoppas jag verkligen att det ska bli bättre på jobbet!
 
I dag red jag först Szum på banan, sen Clarinett en sväng i skogen  (vi mötte läskiga jägare som nog var lite hästrädda och gömde sig när vi skulle gå förbi) och sen jobbade jag Chokladen och Lemonaden i töm. Lemonaden är inte tömkörd sen i våras men det gick jättebra! 
 
Så hamburgare till mat och sen i väg och jobbade lite hästar, provade sadlar och hade lektioner. Sen varma mackor till kvällsfika och en lång varm dusch. Just nu känns det ganska gruvsamt med en kall vinter som väntar!
 
Dagens sadelprovning!

Höstigt och hästigt!

Även igår blåste det, man kan ju nästan tro att det är höst!
 
Jag red Chokladen på morgonen innan jobbet. Vi skrittade i skogen så hon fick klättra och lyfta på benen, någonting händer det i kroppen på henne nu för hon känns annorlunda att rida. Dock svårt att säga exakt vad...
 
När jag kom hem från jobbet, (behöver väl inte ens säga att en var sjuk?) så gjorde jag pizza som jag knappt hann äta sen innan det var dags för Linda att rida dressyrträning. De utvecklas jättefort nu och med ny sadel så kommer det ju bli ännu bättre. Sen kom Paula och vi red ut en liten sväng med Minna och Lilla Grå. Sen avslutade jag med longera och skritta lite på Lemonaden på banan. 
 
Blev glass till kvällsfika så jag var lagom speedad tills jag skulle sova. Nu ny dag och hela dagen på Ica!
 
Jag undrar vad Lemonaden föröker säga mig. Hon har rymt två gånger i helgen, inte så förvånande med henne, men båda gångerna har hon gått in på ridbanan och bajsat. Betyder det att hon tycker att ridbanan är bajs eller att hon längtar så efter att få träna att hon hänger lite extra på banan? 🤔
 
Det är otroligt höstigt vackert i skogen nu, tyvärr börjar min mobilkamera ge upp så det är svårt att fånga på bild.
 
Från morgonturen med Chokladen!
Löv i alla färger!
 
Och från turen med Lilla Grå. Här var det knallorange hela kraftledningen ner. Men det syns ju inte alls på den här bilden, det börjar bli dags för ny mobil...

Jobbhelg!

Jobbdag igår, jag tycker att det är ganska trist att jobba helger men det är ju bra betalt!
 
Efter jobb och mat så jobbade jag först Szum i töm, över travbommar, och sen red jag Clarinett. Och hon är så bekväm! Jag hade fem galoppbommar jag red över, och eftersom jag tappade galoppen över dom varje gång så tänkte jag att hon är nog rätt svag i galoppen ändå (vilket hon ju i och för sig är) men efter att sista bommen blev ett hinder så var det aldrig något problem, alltså bara en motivationsfråga! Gjorde även första bommen till hinder så det blev två räcken med tre bommar mellan, det gjorde hon riktigt bra!
 
Sen tog jag in Dajmen, borstade och repeterade med schabrak och täckesgjord och med kapsonen, ledde bara runt henne lite med det men det var väldigt lugnt. Överlagvar det jättestor skillnad bara sen förra gången, mycket coolare! Känns bra för då är vi nog snart igång med inridningen, tredje uppfödningen jag rider in nu. Dom blir snabbt stora mina prinsessor!
 
 

Fredagkväll!

Fredag igår och som ni minns skulle jag börja tidigare på jobbet. Jag tog Chokladen i töm, hon fick jobba över travbommar med långa avstånd och hon blev så fin i båda varv. Frågan är bara hur jag ska komma dit under ryttare?
 
Hann till Granngården för att köpa foder också innan jobbet, och var där nästan en timme innan min ordinarie arbetstid. Vi var som vanligt en kort...
 
Efter jobbet så vattnade, fodrade och nattade jag hästarna lite kvickt, sen dusch och i väg till vänner för lite mat, några cider och surr. Nu återigen uppladdning inför Ica!
 
Tog lite refernsbilder på Chokladen, att ha att jämföra muskler, rakriktning och hull med sen. Det är verkligen jättebra att ha men jag är dålig på uppföljning. Här är i alla fall en bild...
 

Torsdags-stress!

Just nu känns det hela tiden som att jag inte räcker till... Vet inte om det har med mörkret att göra att dagarna blir kortare så jag hinner mindre? Sen är det väldigt stressande att de ringer eller skickar från Ica var och varannan dag och vill att man ska jobba...
 
Igår blåste det rejäla höstvindar! Men jag började ändå med att rida Szum, lite seg i början men kom igång bra sen. Paula kom och vi red ut med Minna och Clarinett, tyckte faktiskt att Clarinett kändes bättre med påskjutet bak men jag kanske inbillar mig... När Paula gått hem fick Lilla Grå gå i töm, jättefin och man ser att hon är starkare, och sen fick hon flytta in hos Szum igen. De var bästa kompisar direkt! Masserade Chokladen lite och sen släppte jag in Beroza, basjkiren som kom i fredags, i flocken hos Minna, Clarinett och Chokladen. Meningen är att de fyra plus Lemonaden ska gå ihop i vinter, men Lemonaden får flytta dit lite senare. Det gick i alla fall ganska lugnt hopsläppet. Jag avslutade hemma med att ta in Dajmen och borsta henne och raspa framfötterna. Det är dags för henne att börja jobba på riktigt och hon kommer behöva mycket tid och jobb, men hon har mognat i sommar och är mer tålmodig nu.
 
Sen middag, en snabbsväng på Ica (i onödan då det jag skulle ha var slut) och den i väg för att jobba hästar resten av kvällen hos en kund. Vi red ut en omgång hästar, körde lite inridning på en ponny och så tömkörde jag två hästar. Sen var det både mörkt och sent men jag hann se Peders runda i hoppningen i alla fall, han är så duktig och så cool, har han ens nerver?
 
Nu ska jag göra ett ryck i stallet, åka och köpa foder och försöka vara på jobbet en timme tidigare än jag egentligen börjar, det är kris där som vanligt...
 
Trött Clarinett när vi skulle rida igår...
 
Lilla Grå och Szum gillar varann! 
 
Beroza och Chokladen försöker bli kompisar!
 
Ganska lugnt runt höet trots ny häst i hagen...

Sadeldag!

Igår var det en intressant dag med bra och givande diskussioner och funderingar då Ulrika som är sadelprovare och massör var här.
 
Först gick hon igenom Clarinett, hon var rejält spänd runt den gamla skadan på höger bak, och lite på halsen på vänster sida, så måste vara mer noggrann och massera och hålla efter där. Sen var det Chokladens tur, hon uppskattade inte alls massagen på samma sätt och fick nästan lite panik när det började hända saker i kroppen, men vi mutade henne med en massa kraftfoder och kunde då gå igenom henne. Hon hittade en hel del på henne, kanske lite väl mycket för en häst som knappt gjort något, så nu ska jag försöka massera de bitarna. Mest reagerade hon på länden på höger sida, och lite bak mot korset där. 
 
Med Chokladen skulle vi även gå igenom sadlarna. Började med att longera med den sadeln hon har nu, samma som Clarinett, och jag tyckte att hon sköt på mer med bakbenen. Jag red lite både i min sadel, som faktiskt ligger bra och sätter mig bra och fick prova en Ergo X2 hoppsadel. Ingen större skillnad mellan sadlara, förutom att jag satt bättre i min egen sadel (med smalare midja). Däremot märkte vi att hon inte vill ha mig på höger sida, hon skjuter mig till vänster och när jag kommer på höger så står hon emot, vinglar eller stannar! Så nu har jag lite att klura på varför och hur det ska lösas!
 
Efter lite lunch så kom Elise med sin häst som gicks igenom och de provade sadlar, och sist ut var Linda och Bea. Deras sadeln låg inte bra, och Linda sitter inte bra i den, men efter lite prövande så köpte Linda en ny hoppsadel. Kommer bli stor skillnad i ridningen för henne!
 
Lite fika och surr, sen longerade jag Lemonaden innan en tjej kom och hoppade lite, inspirerad av dagen så provade vi sadlar på hennes häst också, eftersom hennes inte låg jättebra, vilket slutade med att hon red passet i min sadel! Är så intressant vilken skillnad det kan bli med olika sadlar!
 
Sen hoppning på tvn resten av kvällen så bara häst igår! Nu ny dag och mer häst!
 
Elise provar sadel 
 
Linda provade flera sadlar, här en dressyrsadel 
 
Mycket diskussioner blir det!

Orosmoment!

Så mycket att bekymra och oroa sig för. I dag kom äntligen mitt hösilage, efter att jag fått ringa och tjata på transportbolaget flera gånger. Nu ska man bara oroa sig för om balarna är bra, och snart är det dags igen att skramla pengar och jaga transport, men några veckors ro borde det vara. Men i dag blev det något nytt fel på bilen i stället...
 
I morse hade Lemonaden och Dajmen lämnat stackars Wasabi i hagen och gått på egna äventyr, batteriet till aggregatet slår i från ibland och det missar inte Lemonaden! Men eftersom jag tänkt ta hem dom i dag så gjorde vi det direkt, så nu är alla hästar hemma på gården. 
 
Jag och Paula red ut med Lilla Grå och Minna, vi letade någonstans att rida över en bäck, just nu nästan torrlagd, som skulle göra att vi fick mer ridmöjligheter. Men vi lyckades inte i dag, får fa med sågen nästa gång! När Paula begett sig för att kunna jobba på eftermiddagen så red jag ut Szum i skogen och ett kort pass på banan med Chokladen. Och så kom balarna, vi fodrade direkt med dom och hästarna verkar nöjda. 
 
Efter spagetti och köttfärssås till middag så åkte jag i väg på lektioner, som vanligt...I morgon hoppas jag på massor av positiv energi, det behövs nu!
 
Wasabi börjar växa på sig!
 
Lemonaden! 😍
 

Måndag!

Ica igår, och sen på kvällen red jag Clarinett på banan. Har bytt järn i sadeln så den nu är lite vidare (xw) och jag ville testa. Hon travade riktigt bra och det kändes bättre med positionen i sadeln men inte helt perfekt, och den är kanske lite tight mot manken. Får testa några gånger till och fundera. Egentligen vet jag ju vilken/vilka sadlar som hon ska ha men det fattas väldigt mycket pengar för det just nu... På onsdag ska vi i alla fall ha sadelprovarning här, men då är det Chokladen som ska få testa för med henne är jag mer fundersam... För övrigt kan jag konstatera att det är fantastiskt att trava och katastrof att galoppera just nu!

Inställda helgplaner!

Den här helgen hade jag massor inplanerat men som det sedan inte blev så mycket av, kurs inställd pga för få anmälda, lektioner inställda pga magsjuka och annat. Och hela den här dagen har känts inställd pga sömnbrist...
 
Igår på dagen så red jag i alla fall en massa. Szum och Chokladen fick jobba på banan, Clarinett fick gå konditionsträning och Lilla Grå fick skritta i besvärlig terräng i skogen. Sen red Linda och Paula markarbetsträning och de kom och hämtade Countach. 
 
Sen var det egentligen meningen att jag skulle på trettioårskalas, som ju hade börjat 3-4 timmar innan, men jag var lite osäker på vart jag skulle och Nisse som var där redan gick inte att få tag i. Bestämde mig för att i stället åka till en kompis på Hammarn, men på väg dit ringde hon då hon blivit tillfrågad om att köra till Lastbilsträffen i Ramsele! Så jag följde med dit! Vi gick aldrig in eftersom hon vi körde åt inte kom in utan i stället åt vi, kollade på folk, fulla folk, och hängde lite.
 
Så klart tog det tid innan vi fick med oss alla fyllstyren och kom hem igen, jag var hemma klockan 4.00. Klockan 6.00 ringde Nisses telefon och mina hästar var på rymmen! Alltid när man gör något annat! Fångade in Clarinett, Chokladen och Minna, som stod på en lägda och åt för glatta livet. Och sen var planen att fortsätta sova, men jag var övertrött och lyckades bara sova 45 minuter till.... 
 
Så i dag har jag varit yr, trött och dessutom dålig i magen... Joggade i alla fall Szum i töm lite och srn skrittade jag och Paula ut med Chokladen och Minna en sväng. 
 
Efter 45 min sömn på soffan och middag så kom lite energi tillbaka och jag gjorde en äppelpaj, skrev fakturor, åkte och tankade bilen och nattade hästarna. Men nu är jag trött!!!
 
Från dagens tur!

Frustrerande!

Ica igår, och vi var en kort i personalen. Inte helt oväntat...
 
Under tiden jag var på Ica så skedde ett hästbyte hemma. Ruslan har åkt hem, för att få lite vila, och  i stället kom Beroza hit. En treårig basjkir som ska bo här på lösdrift i vinter och sen ridas in i vår.
 
Jag red Clarinett, jag blir så frustrerad när jag inte får till galoppen. Alla problem som att hon blir lång, svårpåverkad, bryter av, byter bak eller inte fattar på hjälpen känner jag ju beror på att jag hamnar lite (eller mycket) snett, med axlar bakom höften eller i obalans. Och då blir jag frustrerad när jag känner det men inte får till det, och ju mer frustrerad jag blir desto sämre rider jag och snedare blir jag, och då blir jag ännu mer frustrerad... Igår bröt jag den onda cirkeln med att hoppa en liten studs. Det var första gången som Clarinett hoppade studs och hon gjorde det rätt bra, och helt plötsligt fungerade fattningarna och vändningar i galopp!
 
Red ingen fler häst med tanke på min frustration, inget bra utgångsläge. I stället somnade jag till dressyren från ryttar-vm, helt fantastiskta ritter och hästar. Men kag ser ju att även en del av dessa ryttare sitter snett, kollapsar i innersidan och rider i bakvikt, så jag är inte ensam i alla fall!

Gåshud!

Ica-dag, alla där och inget kaos -helt otroligt!
 
Efter jobbet så skrittade jag ut Szum lite i skogen innan jag, Paula och Linda red ut, jag red Lilla Grå som bar så trött efter att hon höll på somna när jag sadlade av... Annars har jag försökt titta så mycket som möjligt på dressyren från ryttar-vm. Riktig gåshud när Sönke Rothenberg red, och även Charlotte Dujardin rider ju helt magiskt. Tänk om man kunde rida så! Eller åtminstone i närheten...
 
Vi syns i alla fall!

Gåshud!

Ica-dag, alla där och inget kaos -helt otroligt!
 
Efter jobbet så skrittade jag ut Szum lite i skogen innan jag, Paula och Linda red ut, jag red Lilla Grå som bar så trött efter att hon höll på somna när jag sadlade av... Annars har jag försökt titta så mycket som möjligt på dressyren från ryttar-vm. Riktig gåshud när Sven Rothenberg red, och även Charlotte Dujardin rider ju helt magiskt. Tänk om man kunde rida så! Eller åtminstone i närheten...
 
Vi syns i alla fall!

Löshoppnings onsdag!

I dag har vi haft löshoppning på Brännan, bra uppladdning inför hösten! 
 
Innan löshoppningen red jag Szum, vi fortsätter igångsättningen, han känns fin men ser ut att ha tappat alla muskler. Sen skulle jag hämta Dajmen på betet en bit från gården så hon skulle få löshoppa, men hennes lillasyster Wasabi ville också följa med och sprängde hagen... Så ingen löshoppning för Dajmen, och ingen ridning för Lemonaden heller tills de har bytt hage och flyttat till gården igen.
 
I stället löshoppade vi, först jag och Linda innan även Paula anslöt, en överenergisk Bea, Countach som tyckte det var jättekul och gjorde allt i högsta fart och Ruslan som avslutade med ett jättefint språng. Sen lite fika och så hoppade vi Lilla Grå som nu öppnar upp bakbenen väldigt bra, Chokladen och till sist en lekande Clarinett. Bra dag!
 
Snabb middag och sen i väg på lektioner och lite ridning. Kvällen har sen spenderats framför dressyren på tvn från ryttar-vm, tull det fikat massor så jag kommer inte kunna sova...
 
 Blev inte mycket filmat i dag, så här blev "filmen" på Countach....
 
Chokladen i motljus
 
 
Chokladen spanar så Linda gör rätt med hindren....

Ridtisdag

Visst har jag nämnt att jag är less på min bil..?
 
Blev en riktig riddag igår! Men innan jag red så städade jag köket och undervåningen, fixade med lite lampor ute, är ju mörkt på kvällarna nu, eldade lite skräp och tvättade två täcken. Sen ridningen började jag med Lilla Grå på banan, hon kändes rätt bra och vi jobbade lite med skänkelvikning i trav. Sen kom Paula och hjälpte mig att filma när jag red Countach, det är ju första riktiga ridpasset på banan för honom då han ju bara skrittades lite när han flyttades ner i skogen. Han travade i alla fall på lätt och jag kunde byta varv och trava över bommar, han är verkligen en stjärna!
 
Sen red jag och Paula ut med Clarinett och Minna, vi hade lite koll var de jagade, höll oss på vägarna och hade reflextäcken. Sen filmade Paula också när jag red Ruslan på banan, han var lite ofokuserad då stona i hagen bredvid banan gjorde allt för att ta hans uppmärksamhet. Sen avslutade jag med att jobba Chokladen i töm. 
 
Gjorde fläskfilegryta, med bacon och champinjoner, och ris till middag och satte mig sen i bilen för att åka på lektioner. Hann bara ner på vägen när jag insåg att bilen inte gick riktigt utan att gasen hängde sig, alltså samma fel som i vintras, så tillbaka och bytte till Nisses bil. Hann dock bara lite längre innan jag fick ett sms från första eleven att det var störtregn där och inte ridbart. Hem igen, väntade en timme men sen tog jag mig faktiskt i väg! Och vi klarade oss från störtregnet också!
 
Jag och Countach!
 
Och Ruslan!

Måndagsregn!

Ica igår, på kvällen regnade det och jag var rätt omotiverad efterom det dessutom nästan var mörkt innan jag kom till stallet. Men red ändå Szum i regnet, och han gick oväntat bra. Visserligen bara ett lätt igångsättningspass men bra känsla och mycket mer motiverad efteråt!
 
Fick kaffebesök när jag var klar så det blev rätt sent igår med, nu ny dag och köket städat!

Valdagen!

I dag är det valet som står i fokus, fast jag har ju såklart haft fullt upp ändå...
 
I morse jobbade jag först Lilla Grå i töm, när jag red henne i veckan så tyckte jag att hon i vänster varv bet sig fast i innertygeln och inte ville böja sig och ville se hur hon såg ut. I höger varv så var hon jättefin men precis samma känsla i vänster varv i dag. Löste det, på samma sätt som när jag red, genom att ha henne rakare i innersidan och driva fram yttersidan, och då blev hon jättefin även i det varvet, får jobba henne så ett tag så får vi se hur det blir. Sen fick även Ruslan jobba, longerade först och red sedan. Var orolig för att han skulle vara ofokuserad då det är så mycket hästar på gården men han höll fokus bra och vi har nu travat över bommar!
 
Sen Ica-jobb några timmar, sen var jag och en kollega och röstade innan jag åkte hem och stekte hamburgare.  Efter en snabbmiddag så red jag och Paula ut med Chokladen och Minna, och sen var jag och hjälpte till att prova några sadlar på ett par hästar i byn. Såklart blev det kaffe och surr där med. Nu får man väl försöka somna till valvakorna på tv....
 
Chokladen fick prova ett av Räkans gamla täcken, hon såg inte så imponerad ut...

Älgjakt och dressyrtävling!

Då var älgjakten igång! Det laget som jagar på min sida vägen började igår och laget på andra sidan vägen börjar i morgon. 
 
Men jag åkte på dressyrtävling igår i stället! Flätade Clarinett och åkte till den lilla klubben där jag brukar ha lektioner, där det var inbjudningstävling, men tyvärr lite starter. Jag red både LC:1 och LB:1 för att testa två klasser och hur Clarinetts fokus skulle vara då. I första klassen höll hon fokus bra i början, fanns väl inget att titta på, men så i den fria skritten fick hon syn på två hästar på framridningen, dessa var hon ju tvungen att titta på hela galoppdelen sen... Förutom det gick det bra, inga bra poäng (hon kan helt enkelt inte galoppera och titta samtidigt utan det blev avbrott i galoppen plus tvärniten när hon fick syn på dom i skritten...) och eftersom jag trodde det bara var en placerad så gick jag till bilen och gav Clarinett lite mat. Men vi var visst andra placerad och de kom springandes efter oss.. 
 
I andra klassen var Clarinett mer fokuserad, innan start var formen bättre men vi orkade inte riktigt då båda var lite matta. Fick avbrott i galopperna i hörnet in på diagonalen, med all säkerhet pga att jag hamnade snett där. Procenten hamnade ungefär som programmet innan, kändes ändå helt okej då hon var fokuserad på mig. Nu ska vi i vinter träna galppen, eftersom det är där vi tappar poäng, och framförallt min sits för när jag hamnar snett tappar Clarinett bjudningen, även om jag bara hamnar minsta lilla fel. Känns ändå lovande nu inför nästa år!
 
Hemma igen så red jag upp Countach från betet. Sen fick jag vänta lite på skjuts ner till bilen och hann så röja lite i sadelkammaren (alltså gästhuset) och småpyssla. Sen körde jag hem Szum och Ruslan också, går inte att rida där nere den här veckan nu så då får alla vara hemma. Sen hemgjord pizza till middag och så sova, Nisse hade jagat och det blev en väldigt lång dag för dom så vi var båda trötta. 
 
Efter prisutdelningen!
 
 
Clarinett med rosett!
 
Taktiksnack inför nästa klass!

Höstmorgon!

Tänk att det är 20 år sedan jag flyttade till Ragunda kommun! Då för att bli ridlärare, mitt första riktiga jobb och flytt hemifrån. Fortfarande kvar och fortfarande ridlärare, om än i lite annat format! Ska försöka låta bli att få ångest nu... 
 
I dag red jag Chokladen på morgonen innan jobbet. Skrittade i skogen och alla träd och buskar var blöta efter mattens regn och dimman så både jag, Chokladen och alla grejer var genomblöta när vi var klara. 
 
Efter jobbet så red jag Clarinett, trimmade lite på banan inför morgondagens dressyrtävling. Men i dag kändes det mest svårt att rida, speciellt att sitta mitt över hästen i galopp... Blir så frustrerad när jag inte får till det fast jag ju vet att det kommer ta tid innan allt är befäst och intränat.. Minsta lilla som jag vinglar till, hamnar åt sidan eller i bakvikt så tappar jag galoppen eller så byter hon bak, det sitter ju bara i mig men så svårt! Och förstå hur svårt det är att rida i galoppen när jag hänger ut på yttersidan så jag nästan tar staketstolparna, det är alltså så det känns när jag sitter mitt över! 
 
Det börjar kännas som höst nu, speciellt på morgonen när dimman ligger!

Grabbkväll!

Igår jobbade jag på Ica, efter jobbet var detfullt race för att hinna med grabbarna innan mörkret.
 
Både Countach och Ruslan fick jobba i töm. Ruslan börjar hitta nu hur han ska använda kroppen i det svåra höger varvet och Countach fick jobba med att länga ut halsen. Szum red jag ett lätt pass på, gör ett nytt försök att sätta igång honom nu då det var något som störde sist, troligen en liten hovböld. Han är ju som han är Szum. Longerade lite först, och uppsuttet jobbade jag först skritten lösgörande innan det vsr dags för trav. Då blev han först tjurig, sen travade han typ ett varv på volten innan han såg något farligt och gjorde ett tvärkast, och sen typ ett varv och ett tjurbocksprång. Men då blev jag arg på honom, sa till honom på skarpen, satte mig ner i traven och verkligen red, och helt plötsligt kunde han trava fint åt båda håll utan tjafs eller att se farliga saker... Så typiskt Szum, man måste bli arg på honom minst en gång per dag...
 
Sen äppelpaj till kvällsfika, i dag Ica igen och jag hoppas på att hinna med lite häst innan! 
 
Bilder på Chokladen och Lilla Grå igår:
Kliar du så kliar jag!
 
 

Äppeltider!

Även igår började jag dagen nere hod grabbarna. Red ut Countach en sväng, sen upp på gården och red Lemonaden. Är en viss skillnad där även om båda är tre år, Countach sitter jag bara upp och rider i väg och även igår galopperade vi, medan Lemonaden longeras först och igår tränade vi på att skritta runt träd... Men Lemonaden är inte lika mycket tränad och är säkert snart i kapp, dessutom tar jag det väldigt försiktigt med henne med tanke på sadeltvånget som hon haft. 
 
Sen kom Paula och vi red ut med Clarinett och Minna innan vi flyttade om hästarna. De stona som gått i den sista sommarhagen har nu fått flytta, de äldre upp på gården och unghästarna till en mindre beteshage någrs hundra meter från gården. Egentligen är det mycket bättre bete och grästillväxt nu än i juli!
 
Sen middag och i väg på lektioner, och red en häst, och hämtade äpplen som vi fått. 10 kassar äpplen!! Så nu har vi och hästarna i överflöd!

Fortfarande sommar!

Fortfarande sommarväder men jag har ändå lite vinterångest!
 
Igår red jag först ut med Ruslan, vi red genom sly och buskar, och över stockar och förbi en massa skumma stubbar och stenar! Sen upp på gården och gjorde ungefär samma jobb där då jag och Paula red ut Chokladen och Minna i skogen hemma, och på avverkningen. Bitvis var det stiglöst men hästarna fick ett bra jobb och var trötta sen. Red även Lilla Grå och Clarinett på banan, de var fina båda två och på Clarinett fick jag till superbra fattningar, sådär helt plötsligt från ingenstans!
 
Sen mat och i väg på några lektioner, när jag kom hem igen hade vi kaffebesök så det blev glass till kvällsfika... Nu nya tag och nya uppdrag!
 
Minna och Chokladen ute i skogen!

Galoppmåndag!

Kaos på jobbet i dag med, för lite peronal och mycket att göra. Någon som är förvånad?
 
Efter jobbet så red jag Countach, i dag tog vi även en galopp uppför backarna! Så fin och välbalanserad galopp utan draghjälp, han är så duktig! Jag blev inspirerad och hann longera Ruslan innan mörkret och han fick träna på galoppen! Duktiga bäbishästar!

Sensommarvärme!

 Vilket fantastiskt väder! 
 
Jag red igår Ruslan först, ut och travade i backarna. Sen var det meningen att jag skulle rida Countach men han hade gått och lagt sig och tycktes inte ha några ridplaner! Tar honom i kväll i stället!
 
Åkte då upp på gården och longerade Lemonaden och skrittade lite på banan, även om hon var lite bökig i munnen så kändes det bra så nu får vi börja rida ut. Red även Chokladen på banan vilket också kändes bra så jag hoppas att det släpper riktigt med henne nu! Sen kom Paula och vi red ut med Clarinett och Minna.
 
Blev klämda mackor som mat och sen i väg på lektioner och tömkörde en häst. Nu ny dag med sommarvärme och sol men den ska tyvärr tillbringas på Ica...
 
 

September!

Höstmånad nu och fantastiskt sommarväder!
 
Igår jobbade jag först Szum i töm innan jag red ut med Countach, som fick trava uppför backarna, och sen Ruslan en liten tur med klättring. Sen en liten utryckning och hjälpte Nisse med ett par lösa hästar, och sen byggde jag ut stonas hage innan jag red Clarinett. Vi körde galoppjobb i skogen och hon blev tydligen inte så trött för hon bockade ett varv runt hagen när vi var klara! 
 
Lite fika och paus innan nästa ryck, jobbade Chokladen i töm, och hon var riktigt fin, och sen red jag, Linda och Paula ut med Lilla Grå, Bea och Minna. Till vår stora sorg så insåg vi att den tallmo där vi haft fina stigar att galoppera på numera är kalhygge! 
 
Efter vi ridit blev det tacos till sen middag, Linda följde också med och åt, och glass... Nu ny dag med sol och sommarväder!
 
Utsikt från Ruslan och kraftledningen!
 
Här tar vi upp hela vägen! Linda och Bea till vänster pch Paula och Minna till höger. 

RSS 2.0