Sista maj!

En helt underbar sommarkväll! Lagom varmt och inga insekter, syren börjar redan slå ut och det känns som högsommar och ändå är det bara sista maj! Helt otroligt!
 
Jag jobbade på dagen så det blev ridning hela kvällen. Szum var först ut, Elise hade lånat Oliven så vi hängde med dom ut. Szum var riktigt trevlig i dag, tjafsade lite i början vilket i och för sig nästan innebar att han höll på backa in i en bil, men sedan skötte han sig suveränt och försökte inte ens bocka! Duktig kille, nu känns det hoppfullt igen!
 
Sen följde jag och Cadde med Elise ut när hon red Gandalf. Det blev en lång sväng för Cadde men han skötte sig superbra! Vi travade på smala, krokiga stigar, han har fått lyfta på benen över rötter och små träd, och han har även sett en tant i ett trädgårdsland! Mycket nytt för en grön treåring! Avslutade kvällen med ett lättare dressyrpass på Taggen och vi jobbade även över stockarna på volt. Nu var visst den här dagen till ända också, fort går det!
 
Jag och Cadde efter kvällens ridtur!

Rolig vardagsridning!

Jag tycker det är så viktigt att vardagsridningen är rolig, och det är ett av målen för mitt företag -att få vardagsridningen roligare för mina kunder! Det är ju ändå så att de flesta av oss har ju ändå häst för vi vill rida, och ska man orka med motgångar, kalla vintrar och mörka kvällar så ä det viktigt att ridningen är rolig -varje dag! Sen är det givetvis inte lika roligt jämt, och det kommer tyngre perioder för alla men genom att ta hjälp med sin ridninge kommer man lättare i genom problemen, och får även extra skjuts framåt i de perioder det går bra. Och det är ju för alla, inte bara tävlingsryttare, eller egentligen är det ju precis tvärtom. De som tävlar har ju naturlig mål och saker att jobba med, och de får feed back på sin träning på tävlingarna, medan de som inte tävlar eller har det som må¨l kan behöva andra saker att jobba med och sträva mot för att få ridningen roligare och mer målmedveten.Jag tror och hoppas att jag genom lektionerna och hästutbildningen hjälper mina kunder till en roligare ridning -varje dag!
 
I kväll ha rjag haft rolig vardagsridning i alla fall! Det ahr ju varit väldigt varmt i dag, jag har jobbat och därför ridit på kvällen när temperaturen var lite mer ridvänlig. Började med att dressyra lite på Räkan, hon jobbade på bra i värmen. Vi avslutade med att hoppa stockarna några gånger, det kändes enkelt och okomplicerat, som om vi gjorde det igår trots att det är några månader sedan vi hoppade sist! Även om det bara var låga hinder i dag så ska man ha i bakhuvudet att det bara för några år sedan var rätt jobbigt att hoppa Räkan för hon blev lätt spänd och obalanserad i hoppningen. I dag var det bara skoj att småskutta lite!
 
Efter Räkan gjorde jag något som man egentligen inte ska göra och som jag verkligen inte rekomenderar någon annan att göra, jag red Cadde här hemma trots att jag var helt ensam. Det är inte bra att rida så gröna hästar ensam, han är ju inte mycket riden alls! Dels ur en säkerhetsaspekt, det är lätt att det händer saker med unga hästar och då är det bra att ha sällskap. Men sen kan man även hamna i situationer där man kan behöva hjälp av någon från marken, tex om hästen stannar och inte vill gå, om man fastnar i ett hörn eller om hästen blir orolig att sitta upp på. Jag hade skickat sms till en vän som visste vad jag pysslade med, så jag hade lite back up! Det gick bra i alla fall, jag longerade honom först och jobbade galoppen ordentligt. Sen satt jag upp, vi skrittade bara eftersom bjudningen inte är den bästa utan draghjälp. Men vi kunde styra åt båda håll, stanna och starta, och han höll fokus på mig trots att kompisarna busade i hagen intill. Jag tycker det är bra, tänk på hur svårt jag hade att hålla hans koncentration och hur svårt jag hade med svängarna bara för någon vecka sedan! Duktig kille!
 
Sist ut för kvällen var Peppe, han fick dressyra lite först. Kändes fin i traven, börjar få honom mer i genom kroppen och traven känns bättre och bättre hela tiden. Galoppen var rikitgt bra i kväll och vi kunde galoppera på volt i båda varv, och flera varv åt gången, det är framsteg! Avslutade med att hoppa stockarna ett par gånger. Riktigt rolig ridning i kväll!
 
Peppe bjöd på rolig ridning i kväll med!
 

Brända axlar och knottbett!

Härligt varm sommardag i dag med, jag har givetvis yckas bränna axlarna -tänk att man aldrig lär sig!
 
Började min dag med att mocka rent i lösdriften, hästarn har ju flyttat ut därifrån nu så det blev lite extra noggrann mockning i dag. Sen red jag ut Peppe en sväng, tror nog han tyckte det var i varmaste laget! Tömkörde Cadde här hemma, han fick i dag både trava över bommar och träna på att byta varv i trav. Båda sakerna gick bra efter något försök, han lär sig lätt och jag tror han kommer bli kanonfin!
 
På eftermiddan red jag först ut Räkan, det blev mycket galopp och när vi på hemväg lugnt galopperade så saktade Räkan oväntat av. Ingen hastig tvärnit men när jag smackade på henne så såg jag ett brunt bakben som försvann in i skogen, det var alltså en älg i skogskanten! Kanske inte konstigt hon saktade ner... Red sedan Szum här hemma, han var nog lite trött i dag, och lite upprörd över att hans kompisar inte var hemma (mina tre går i en hage några hundra meter från gården). Han började med att tjafsa, han skiulle inte trava, utan försökte smita hem och backade. Men gav sig ändå rätt snabbt och sedan kunde vi utan problem trava över bommar i båda varv. Tror det börjar gå åt rätt håll ändå! 
 
Börjar misstänka att även Taggen har Ernst som sin stora idol (har ju sedan tidigare misstänkt Peppe för det), även han tycks vilja vara barfota! Sedan hovis var här i går förmiddag och slog på hans tappsko så har han fixat två nya tappskor! Måste säga att han jobbat på bra! Men jag tror dom racat rätt bra i sin nya hage! Taggen fick ändå gå galopp programmet i lina, på gräset där det är mjukt, nu gäller det att få på dojorna innan helgens tävling.
 
Kvällen ägnades åt lektioner, först i väg och sen avslutade jag med att trimma Malin och Oliven här hemma. I kväll var det så dags för sommarens otyg att visa sig, nämligen knotten! Fullt med dom och jag är helt sönderbiten i ansiktet, är det inte lite tidigt med knott i maj?
 
Nu ska jag försöka sova med mina brända axlar och mina knottbett!

Betessläpp!

NU är det sommar! Hästarna går på bete, jag klippte gräsmattan igår och har levt på rabarberkräm i dag, som jag brukar på somrarna! Dessutom varmt och soligt i dag, så härligt! Tycker jag hunnit med mycket under dagen, men nu är jag helt slut!
 
Hovis var här på förmiddan, skodde Räkan och Gandalf. Och slog på Taggens tappsko som han drullat bort. Jag bjöd även hovis på rabarberkräm... När hon åkt så stängslade jag och Elise en hage, och vi hann precis klart med det när det kom spekulanter på Peppe. De hade åkt långt, och dessutom kört fel så resan blev ännu längre, men jag hoppas de tyckte att han var värd resan. Hon fick först rida honom lite här hemma och sedan red vi ut, jag red Räkan och Peppe skötte sig i alla fall betydligt bättre än hon som blev lite snurrig i skallen när vi skulle galoppera... 
 
Efter ridningen släppte jag Peppe och hans kompisar i den nya hagen, de var väldigt glada över det! Red dressyr här hemma med Taggen och Szum. Taggen fick i vanligt ordning jobba mycket med galoppen, i dag lade vi till lite förvänd galopp för att jobba ännu mer med styrkan och för att jag ska få lite mer grepp om bogarna. Szum gick också rätt bra, även om det är på en helt annan nivå än med Taggen, men han var väldigt brydd över att det gick hästar bakom gästhuset. Han tycktes inte förstå att det var samma hästar som gått i hagen bredvid hans hela vintern... Till slut fick även mina komma ut på bete och kvällen avslutades med att hämta vårens sista höbal. Nu är det verkligen sommar!
 
Peppe och Oliven äter gräs!
 
Min snygging, Szum! Visst är han fin?
 
Mina pållar spanar på något på sitt nya bete!

Vuxenuteritt!

I kväll har Cadde gått sin första "vuxenuteritt", vi har ju tidigare bara ridit lite kortare rundor anpassade efter honom och då har ju den andra hästen gått annan ridning före eller efter. I dag fick han följa med Oliven och Gandalf på en riktig uteritt, även om den var ganska lugn för de äldre hästarna. För Cadde blev det dock en lång tur med mycket trav, han skötte sig utmärkt! Såklart!
 
Hann även med att klippa gräsmattan och göra klart en hage, i morgon blir det betessläpp för mina pållar! Jag har massor inplanerat i morgon så jag antar att det är bäst att försöka sova sä jag orkar med morgondagen!

Treårstest och full fart!

Fullmatad dag i dag med! Upp tidigt för att släppa ut hästarna, mocka och åka i väg för att titta på treårstest! Tycker det är så roligt och intressant att titta på, man får lite hum om olika typer av hästar och dess förutsättningar, ser vad domarna tittar efter, hur olika unghästar beter sig och det finns mycket att lära. Dessutom är det ju så inspirerande att se fina hästar! 
 
Blev i Sundsvall hela dan, på hemväg plockade jag upp Linda och vi red ut med Räkan och Peppe. Det blev två långa galopper i lite högre tempo, Peppe åstakom ett galoppombyte också men det var ju inte riktigt meningen... Men ändå!
 
Sen drog hela ligan, alltså jag med Taggen och Malin och Elise med sina pållar, till Ammer och hoppade lite. Det var en sån där underbar kväll med sol och värme, Taggen skötte sig hyfsat men jag käne mig ändå inte riktigt nöjd. Vi fick se att även Elise har en hopphäst, så i framtide kan även hon följa med på tävlingarna! När vi kom hem tänkte jag klippa gräsmattan, men gräsklipparen startade inte och det kanske var lika bra så jag kan hoppa i säng i stället!

Ridhusridning!

I dag har det varit fullt race hela dan! Började med att åka till ridhuset med Cadde och löshoppa! Vi löshoppade tre hästar, Cadde och två islänningar. Cadde hoppade så fint och lätt, nästan lite nonchalant upp till 1 meter. Men sen höjde jag 5 cm för mycket och modet hos honom tog slut, vi sänkte och gjorde det enkelt så fick han leka ver några gånger igen. Det är en så skör tråd att spela på med dessa unga hästar, nu vill jag löshoppa honom igen ganska snart så han får behålla sitt självförtroende och vilja, jag tycker han är försiktig och rädd om sig (och det var nog därför han valde att stanna i stället för att riva) och hoppar mjukt och med fin teknik. 
 
Efter löshoppningen red jag honom i ridhuset. Trodde han skulle vara trött efter hoppningen men han var ändå uppspelt när jag tog in honom i ridhuset, så jag började med att longera lite. Linda som var med mig höll i när jag satt upp och gick med första biten, sen red jag själv och det är ju egentligen första gången som han rids utan att ha ledare eller en häst framför. Det gick rätt bra, om än lite segt men det är ju inte så konstigt med en grön treåring, och vi kunde även trava lite! Supernöjd!
 
Hem och vände, sen var jag i väg och hade en hoppträning och red en kundhäst. Hemma igen så red jag Szum, som var riktigt trevlig i dag, stängslade lite och avslutade kvällen med mat på grillen i kvällssolen! Bra dag! I morgon ska jag åke ner till Sundsvall och spana på treårstestet!
Jag och Cadde!
 

Nära ko-upplevelse!

Efter dagens Icajobb så blev det uteritt med fyra ekipage här från Brännan! Jag red Peppe, Linda red Räkan och Elise och Malin red sina hästar. Det blev en lite längre tur med vissa spännande inslag, mest spännande var det när vi skulle rida förbi kor i en hage. Räkan har ju lite koskräck även om det gått rätt bra de sista gångerna vi passerat kor. Men korna vi gick förbi i kväll hade en koskälla på sig och alla hästarna blev lite brydda, Räkan blev riktigt rädd. Som tur var satt Linda kvar, även om det var rätt nära tror jag! 
 
Malin tog lite bilder på mig och Peppe:
Stor och snygg!
 
 
Och en bild från hästryggen:

Regndag!

Regn i dag, perfekt att jag planerat att åka till ridhuset då! Innan jag åkte hann jag med en tur med Räkan, vi travade och galopperade på grusvägarna som var härligt mjuka av regnet. Men jag fick byta ridbyxor efteråt för jag var genomblöt! 
 
Lastade in Peppe och Taggen i släpet och drog till ridhuset. Där red jag först en häst åt en kund, en ny bekantskap för mig, nämligen en treårig islandshäst! Var ett tag sen jag satt på en islänning sist men den här var ju rätt grön så det var som vilken treåring som helst, den skötte sig fint och blir nog rolig! Red sedan Peppe. Han blir ju som en jättebäbis när man åker i väg men jag tyckte han var bättre i dag. Inte lika spänd och han tittade inte på sargen och allt annat. Vi travade bommar, galopperade lite och hoppade även ett litet räcke. Även om det var ett pyttelitet hinder så tog Peppe i som om det var en meter minst! Red även Taggen, han var spänd i dag med men inte alls som igår. Han kändes rätt bra på marken, men när jag skulle hoppa lite lågt så knöt det sig lite för honom och blev spänt. Tror jag ska försöka hoppa ofta men lågt ett tag nu!
 
Hemma igen så var det Caddes tur att komma ut igen. Denna gång var det Elise och Gandalf som var sällskap vilket gick bra det med, vi hade lite småstrul i traven från början men sedan flöt även den på fint! Han börjar snart vara redo för lite längre turer! Efter Cadde försvann min energi så både Szum och stängslingen fick vara i dag, jag hämtade en höbal och sen landade jag här framför datorn! 
 
 

Sommardag!

Har haft en skön sommarkänsla i dag med värme (dock blåst men det var mest skönt när jag red), ridning i solen, årets första rabarberkräm till lunch och lite stängsling. 
 
Började med att rida ut Räkan, och sen lite dressyr med Peppe. Red i väg till en av vändplatserna och jobbade där med traven och stödet på yttertygeln på volten. Blev ett lagom jobb för honom, rida dit, dressyra en kvart och rida hem, hans ork och koncentration räcker mycket längre nu än för någon månad sen men det är ju fortfarande inte läge att traggla långa stunder.
 
Till lunch kokade jag årets första rabarberkräm, som jag ahr längtat och gott blev det! Efter det var det Szums tur, jag longerade honom först -och det var ju bra för han hade massor av överenergi som behövdes bockas ur! Red sedan bara en liten stund, han var lite spänd men jag har ju inte suttit på honom på nästan två veckor så det var inte så oväntat. I morgon känns det nog bättre. Red sedan dressyr på Taggen, och i jämförelse med honom så var inte Szum speciellt spänd. Vet inte vad det var med Taggen men efter att ha jobbat en bra stund slappnade han av så pass att vi kunde trava på volt i båda varv, på den nivån var det i dag... Fredagens magikänsla är långt borta!
 
Sen rullade eftermiddan på med lite stängsling, middag, en kundhäst och en lektion. På kvällen när jag kom hem igen så longerade jag Cadde. Han fick förutom att jobba traven och galoppen inspänd så fick han hoppa en av stockarna några gånger i båda varv! Duktig!
 
Här kommer lite bilder från gårdagens Stugunresa. Det är Rigo, en nordis som jag red för andra gången igår.
 
 
 
 
Foto: Mia Haglund

Våga låt det gå dåligt!

Oftast när man åker på träning så vill man att det ska gå bra, att hästen ska sköta sig och att allt ska fungera. Om det blir strul, hästen är stökig eller att någon övning inte går bra så är man ofta besviken och missnöjd. Många är rädda för att misslyckas och göra fel, även på träning. Det är ju egentligen lite tokigt, för det är ju på träning som man har möjlighet att göra fel, göra om och testa gränser, när man har hjälp!

Om det alltid känns bra och lätt, och alla övningar känns enkla så tränar du nog på fel nivå! Jag säger ofta till mina elever att det är dom övningar som känns svårast och jobbigast som är dom som hästarna behöver mest! Många gånger kan det vara så att när man rider själva övningen så känns det förskräckligt, men när man sedan rider ut ur övningen och gör något anant så släpper hästen och går bättre än innan. Effekten av den jobbiga övningen kommer kanske efteråt.
 
Jag red en dressyrträning med Taggen för Annelie i våras och Taggen var verkligen superspänd eftersom det rasade smält is på insidan av ridhusväggarna. Han gick inte fram, jag fick inte i genom min ridnig och hans fokus låg på annat, jag blev frustrerad och red dåligt. Först var jag besviken men med Annelies hjälp hittade jag tillbaka till ridningen och han spände av. Och det är ju precis det som jag behöver träna på, att rida Taggen när han är framme, avspänd och går bra klarar jag ju rätt bra själv utan hjälp. Men det är ju när han spänd och det låser sig som jag behöver hjälp. Några veckor senare var jag på hopptävling och på framridningen var han precis som på tränigen, men nu hade jag lite nycklar på hur jag skulle tackla problemen och jag blev inte alls lika frustrerad, tack vare den "misslyckade" träningen! 

Sen vill man ju givetvis inte att det ska gå dåligt varje gång, men det är din tränares uppgift att se till. unga hästar och osäkra ryttare ska alltid lyckas och gå därifrån med en bra känsla. Men har man en bra och inspirerande tränare så kommer man gå i från träningen med en bra känsla och med glädje, trots att man fått träna på problemen.

Så var inte rädd att göra fel, våga misslyckas, dölj inte problemen utan ta tag i dom! Det är det som gör att du utvecklas och kommer vidare framåt! 
 
Taggen på träning!

Betes tillvänjning!

I dag fick äntligen grabbarna gå ut i gräshagen. Jag ledde ut Peppe och Oliven först och var spänd på om dom skulle rusa i väg och busa direkt i den stora hagen, det är ju lite så man tänker sig betessläpp. Men dom kastade sig bara över gräset och nbär jag kom med Gandalf hade dom inte rört sig ur fläcken! Helt klart efterlängtat med gräs! Men jag har inte släppt dom på riktigt bete än, utan bara en större och roligare hage med gräs så de kan vänja in sig inför betet.
 
Hovis var här på förmiddagen och skodde Peppe och Oliven. När hon åkt så red jag uit Peppe en sväng och tömkörde Szum, innan jag kastade i mig middag och åkte till Stugun för lektioner. 

Regnig morgon!

Vaknade i morse av att det ösregnade. Planen var att släppa ut grabbarna på gäs i dag men med tanke på hur blött det var överallt i morse så ställde jag in dom planerna, inte roligt att de trampar sönder redan första dagen. Sen regnade det nästan hela dagen men jag hade ju turen att få var inne på Ica!
 
På kvällen tömkörde jag Szum först. Skulle kolla hur han rörde sig efter att han fick på sig skon i lördags, och han såg helöt fräsch ut i dag. Vi fick jobba med störningar i dag, först en granne på cykel med hund, några bilar och till sist, när jag precis fått honom att varva ner efter hunden så fick han se att Malin och Elise red i väg. Även om dom var flera hundra meter bort så tog det all hans koncentration och han tappade all fokus på mig, efter ytterligare en stunds arebete var vi tillbaka igen, men nog behöver vi träna på att bli störda!
 
Tömkörde även Cadde, det var nog bästa gången med honom. Kunde jobba med formen och få honom riktigt låg och rund! Provade ett annat bett i dag, ett två delat i stället för tredelat så det är ju inga konstigheter direkt, vet inte om det var det som påverkade eller om det är den naturliga utvecklingen!

Värmechock!

Varmt i dag, 22 grader ute redan vid 10 tiden! Det är otroligt skönt men man är ju inte alls van!
 
Longerade Peppe på morgonen. Han fick jobba traven med en ganska lång inspänning för att få ut halsen och arbeta genom kroppen. Avslutade med att han fick hoppa stockarna några gånger i linan, han hoppade riktigt bra så nu hoppas jag han ska göra det med mig på också! Sen blev det jobb på Ica några timmar, innan lektioner i värmen och ridning av en kundhäst. Stannade och åt på hemvägen så jag sen kunde rida Räkan direkt. Vi red ut en sväng och galopperade på småstigarna! Då på kvällen var det lagom ridtemperatur!

Äntligen rabarber!

Det har varit varmt och sol hela dan, förutom en timmes ösregn på eftermiddagen. Jag ahr ju varit inne en stor del av dagen på Ica, men den där regnskuren lyckades jag pricka när jag red så klart!
 
Hovis kom precis när jag kom hem från jobbet. Hon skulle titta på Szum som drog av sig en sko förra helgen och sedan blev halt i veckan, jag misstänkte hovböld. Men hovis kunde inte hitta några teckwn på hovböld när hon klämde i genom honom med visitertången, i stället slog hon på skon och när jag ledde ut honom i hagen var han ohalt igen. Med lite tur var han bara ömfotad (vilket han inte brukar var) men det visar sig de närmaste dagarna. Hovis slog även på lite tappskor. 
 
Taggen var först ut, han skulle gå galopp programmet uppsuttet, och vi prickade regnskuren precis. Det regnade inte lite hellr, förutom att vi blev blöta så blev gräöset halt och vi fick flyutta på oss och avsluta passet på gruset vid vändplanen i stället. Till skillnad från gprdagen magiska ridpass så var dagens riktigt skitpass. Genomblöta, Taggen inte alls på hugget och alla grejer var skitiga efteråt, men vi fick i hop våra 18 minuter galopp i alla fall. 
 
Sen var det Caddes tur igen. I dag satt jag för första gången upp utan att Malin höll i, gick super såklart. Vi red en annan runda i dag, han var jätteduktig! Vi travade ganska mycket, helt utan problem och mötte även en bil. Det enda som han var misstänktsam mot var när vi på hemväg blev i kappsprungna av en halvnaken kille som var ute och joggade, och det kan jag förstå att han blev brydd över -för det blev jag med!!!
 
Resten av kvällen så stängslade vi första sommarhagen, grabbarna ska få gå där till veckan på inbetning. Gick snabbt att stängsla när vi var tre stycken, sen grillade vi och år årets första rabarberpaj! Nu är det sommar, värme, sommarhagar, grillning och rabarber!

Cadde arbetas i töm!

Tömkörde Cadde här hemma i kväll. Filmer finns på You Tube om ni söker på nillashast.
 
På väg upp från stallet!
 
Styrövningar runt stockarna!
 
Trav!
 
 
 
Närbild!
 
Vad tycker ni? Visst ser han fin ut ocvh visst verkar det lovande för framtiden?

Magiska minuter!

Känner ni igen den? Den där magiska känslan när hästen släpper och ridningen bara fungerar, när det känns enkelt, magiskt och i harmoni. När allt annat står still och det bara är du och hästen i ett samspel, i en dans med svåra steg som så plötsligt blev så enkel och självklar. Tror ni vet vad jag menar, den där känslan som gör att det är värt alla slitsamma timmar. Det roliga är att dessa magiska minuter kan inträffa när som helst, oftast när man minst anar det, och inte bara när man rider för en dyr kändistränare i snoffsiga ridkläder, när man är på en lyxig ridanläggning med proffsunderlag eller när man rider hästen med stort H. Utan den där känslan kommer ändå, i dag kom den till mig när jag red i hagen här hemma. Jag och Taggen dressyrade lite och helt plötsligt, i höger galoppen, så bara släppte allt och det kändes så bra och så lätt! Och det är så roligt, jag kommer leva länge på detta ridpass och denna känsla!
 
Efter mitt ljuvliga dressyrpass med Taggen så red jag och Malin ut. Jag hade Peppe, vi travade och galopperade på smla och krokiga stigar i skogen. Jättebra balansträning för Peppe, dessutom hoppade vi en liten stock och jag tycker han börjar hoppa bättre och i bättre balans! Så roligt när det går framåt! Avslutade kvällen med att tömköra Cadde. Malin filmade och fotade, kommer massor av bilder i ett eget inlägg!

Ljummen kväll!

Härligt ljummen och ljus kväll i stallet! Härligt att kunna rida i t-shirt och inte behöva stövlar för att hämta hästarna i hagen.
 
Började med ett dressyrpass på Peppe. Han jobbade på bra, koncentrationen var på andra håll när vi började men sen kom den tillbaka mer och mer, riktigt trevlig att rida! Vi jobbade med samma sak som tidigare med att få ut halsen, få honom i ramen och jobba genom kroppen. Han vinglade lite första varven men sen blev han mycket stadigare, vi gjorde galoppfattningar på volten och jobbade med att öka och minska volten. Det tycker jag är en bra övning för att få hästarna i ramen och på ytter tygeln, att öka och minska volten genom att flytta för skänkeln, och med hästen kvar innerställd. Dessutom är det lösgörande och stärkande för inner bakben.
 
Sen kom Malin och det var återigen dags för  Cadde att få gå ut. Vi red samma sväng som sist, Cadde skötte sig i dag med även om han blev lite rädd för en hare, men det är ju sånt som man får räkna med när man rider bäbis som inte varit med så mycket ännu. Några travsteg provade vi i dag med, så nu är jag taggad inför fortsättningen med honom.
 
Även Räkan fick sig lite lättare dressyrpass. Känns som det var evigheter sen hon gick dressyr sist, och det kändes även i ridningen men ändå inte så mycket tjafs trotsd att hon är jättebrunstig just nu. Ska försöka trimma lite dressyr de här veckorna nu innan hon ska i väg på äventyr, bara för att jag tycke det är roligt att dressyra henne.
 
 

Ospårat!

I dag sol och lite mer värme, så skönt och jag fick direkt lite sommarfeeling! 
 
Började min dag med att fakturera, vilket ju egentligen borde vara roligare än det är eftesom man ska få pengar, innan jag gick utoch red. Räkan först i dag, fick gå ett konditionspass med mycket galopp. En hund kom hoppandes ut framför oss på vägen, som tur var när vi skrittade, men Räkan har varit med förr och brydde sig inte så mycket om det. Longerade sedan galopp programmet med Taggen.
 
Peppe fick gå ute en lugnare sväng i dag, tyckte han kunde behöva det efter gårdagens galoppjobb. Vi red en tur med mycket klättring och ridning "ospårat", dvs utanför stigarna. Det är jättebra träning för koordination och balans, när de får gå över stockar, runt träd, passa stenar och genom sly, använder det ofta med unghästarna och även en del med de äldre. Dock får man passa för vissa heta och spända hästar kan bli stressade av det, men de flesta blir lugnare när de får koncentrera sig på att gå. Peppe var svettig i dag fast det var så lugnt tempo. 
 
På kvällen var jag i väg och red en kunds häst, den var jättefin i dag och har utvecklats så mycket på kort tid, vilket ju givetvis är jättekul! Avslutade med en grupplektion där de fick rida en markarbetsbana med massor av volter, lite låga hinder, travbommar och galoppbommar, och hela tiden fokus på lydnad, väg och ordning och reda!
 
 
Peppe och jag mitt ute i ingenstans i skogen!
 

Bildbomb från hemmatävlingen!

Här kommer lite bilder från hemmatävlingen den 5/5. Dt är Sofia Bergvall som tagit alla bilderna, hon inte bara fotograferade alla kipage, hon var även funktionär -inte dåligt jobbat!
 
 
 
Här ser jag ju livrädd ut!
 
Fint språng!
 
 
 
Tack Sofia för bilderna!

Efter regn kommer sol...

Nu hoppas jag verkligen att värmen kommer i helgen som det har sagts, det behövs för att torka upp här hemma för nu är allt lerigt och blött igen! 
 
Jag var lie seg i morse efter att jag släppt ut hästarna, som tur var kom Elise och drog i gång mig. Vi red ut på Gandalf och Peppe, det blev mycket galopp och för Peppe ett riktigt konditionspass, han hängde på bra men sen på hemvägen var han så trött. Sen tömkörde jag Szum som var lite mer sansad och normal i dag, då hade regnet redan kommit och vi var rejält blöta när vi var klara. Tog en paus, åkte i väg för lite ärenden och fika och när jag kom hem hade regnet dragit förbi och efter lite mat kunde jag fortsätta med hästarna.
 
Red ut Räkan och tömkörde sedan Cadde. Körde en repetion på gårdagen men med lite störningsmoment i dag, det stod nämligen en skotare och lastade av timmer vid vägen. Den var läskig och spännande i någon minut och sen var det inget mer med det, han är verkligen cool! I dag var första gången som det faktiskt gick lättare att svänga till höger än vänster, det är bra! Sen kom Malin och vi red ut med Oliven och en väldigt spänd Tagg. 
 
Håll tummarna för sol och värme nu!

Åsiktshantering!

I morse när jag fixade hästarna var det sol och det kändes som det skulle bli en riktigt varm dag, tyvärr mulnade det på och bleev regn på dagen men som tur var så jobbade jag ju då!  På kvällen var det uppehåll och jag tömkörde Szum och Cadde.
 
Szum hade alldeles för mycket energi och åsikter i dag, efter att ha bråkat en stund med honom så varavde han ner på slutet och vi kunde träna lite sidvärtsjobb i skritt vilket han gjorde bra. I morgon blir det samma jobb igen, han behöver verkligen arbeta bort lite överskottsenergi och kaxighet. Cadde tömkörde jag till en vändplan där vi tränade på svängar. Det var inte helt enkelt i dag utan han försökte testa gränserna litegrann, men vi avslutade fint med trav på volten i båda varven och i en form som lovar gott inför framtiden!
 
 

Matcha rätt!

Det här inlägget ska handla om tävlingar och om att matcha. Men inte om att matcha rätt kläder, färger och utrustning, som ju tycks bli allt viktigare, utan om att matcha sin häst på bästa sätt. Det är lätt så här på våren när tävlingarna drar i gång att man åker på alla tillgängliga tävlingar utan någon som helst plan eller tanke. Men det är en lång tävlingssäsong och om man vill att hästen ska kännas lika fräsch och tycka det är lika roligt i oktober så måste man välja och planera.
 
Att tävla flera helger i rad under en kortare period behöver inte vara fel, tex om hästen är spänd i tävlingsmiljön kan det vara bra. Men då måste man se till att hästen är tränad och förberedd för det och man måste planera ridningen och träningen mellan tävlingarna. Då kanske man inte kan träna och hoppa så mycket mellan tävlingarna, vilket ju kan ställa till det om man dyker på problem, som tex jag gjorde i dag med kombinationen, då man inte har möjlighet att hinna lösa de innan nästa start. Jag och Malin har nu tävlat två helger i rad, och ridit en hoppträning mellan, men vi var väldigt sparsamma med sprången och höjderna på träningen och nu är det tre veckor till nästa tävling.
 
Något att tänka på är att man faktiskt inte alltid behöver rida två klasser varje tävling, man behöver inte rida för vinst i varje start och man måste inte alltid tävla på sin maxhöjd! Speciellt om man rider en tvådagars tävling tycker jag det kan vara tillräckligt med tex. tre klasser på två dagar. Men sen varierar det ju givetvis hur mycket hästen klarar av och vill, om den lätt drar på sig mjölksyra och träningsvärk och sånt. En tränare sa till mig en gång: "Varje språng är en spik i hästens likkista". Magstarkt men det ligger faktiskt lite i det. 
 
Ofta hör man ryttarna resonera som så att så länge hästen är pigg och vill hoppa så är det lugnt. Men när hästen börjar protestera och vägra har det ju redan gått för långt! Och har man en ambiös häst är det inte ens säkert den säger i från utan den kommer hoppa och försöka tills den är helt inne i väggen. Man ser en hel del ambiösa hästar, ofta unghästar, som hoppar fast de är trötta och har mjölksyra. Detta ökar givetvis skaderisken avsevärt och risken är också att man knäcker hästarna. Har man en sån häst så måste man vara extra uppmärksam och lyhörd så man inte tar dom för hårt. Men unghästar överlag krävs mycket känsla så man inte tar dom för hårt. 
 
 
Sen gäller det ju även att förbereda sig ordentligt. Att hästen är tränad och förberedd för sin uppgift. Även om hästen är i gång och riden så behöver den ändå bygga upp hoppmusklerna. Och för att göra det behöver den hoppa, lågt så klart men ändå många språng under flera pass. Egentligen så är det ju ännu viktigare att börja hoppa försiktigare med hästen som har bra kondition än den som är otränad, för hästen med kondition kommer  orka hoppa men blir trött i musklerna, den otränade hästen kommer ryttaren lättare märka att den inte orkar. Och ni vet ju att när musklerna blir trötta och får mjölksyra så är det lederna som blir stötdämpare och skaderisken ökar markant. När inomhussäsongen går över i utetävlingar så gäller det att även se till att hästen har konditon och galoppflås. På tävlingen i dag var det långa banor med många språng, då gäller det att både häst och ryttare har ork. För när man blir trött tar man dåliga beslut, det gäller både häst och ryttare!
 
Sammanfattningsvis, planera, välj och välj bort! Förbered och se till att din häst är tränad för uppgiften. Och sen, ha roligt! Det är så viktigt att man har kul i hop med sin häst på tävlingarna, och jag tror man har roligare om man får längta och se fram emot tävlingarna lite också. Nu hoppas jag att ni alla får en bra tävlingssäsong med många roliga starter!
 
 


 

 

Sundsvalls Fältrittklubb!

Att det är en skör gräns mellan framgång och fall fick nog både jag och Malin känna på under dagens tävling i Sundsvall. Och det är ju så med den här sporten, marginalerna är små och man vet aldrig hur det ska gå när man tävlar med djur!
 
Första klassen, 90cm, gick ändå bra! Taggen hoppade väldigt bra och kändes jättefin på hinder, dock hde vi vissa problem med styrningen... Ändå var vi felfri fram till sista hindret i omhoppningen, där slappnade jag av och släppte lite på tygeln och då ramlade den bommen. Lite surt men han kändes ändå superfin så jag kände mig taggad för nästa klass, 1 meter. Men han började sprattla innan första hindret, jag tappade lite galopp och ridning och han smet förbi det. Sen hoppade han ettan, tvåan och trean med fina språng. Hinder tre var en oxer på linje till en kombination. Han hoppade mig ur balans över oxern och jag tappade stigbygeln, så vi kommer i lite obalans och i något högt tempo mot kombinationen, Taggen bjuder men ångrar sig i sista sekund och kastar sig förbi. Jag satt kvar men vi fick ett stopp till på kombinationen sen. Vi har haft lite problem med kombinationer förut och jag tror han blev lite försiktig efter att ha tagit i så mycket innan. Träna lite till och klura lite mer, inte helt enkelt!
 
Malin var felfri i 90 klassen och hade en fin runda i 1 metern, hon hade laddat för en snabb omhoppning men på väg till sista hindret, vid utgången, tvärnitade Oliven och backade två steg, 4 fel och ingen omhoppning. Surt...
 
På kvällen passade jag på mellan två regnskurar att rida ut en pigg och glad Peppe, det blev en härlig tur med mycket galopp. Nu har jag bara lite småpyssel kvar sen ska jag landa i soffan med min Ridsport tidning som kom i fredags men som jag inte hunnit med än!
 
Malin och Oliven
Yaggen och Oliven!

Hoppkurs!

I dag har jag laddat upp inför morgondagens hopptävling på bästa sätt, har nämligen haft hoppkurs hela dagen med hästar som hopat fantastiskt!
 
Började i morse med att inte bara släppa ut hästar och mocka utan även baka kladdkaka till kursens fika! Dessutom stannade jag på vägen till hoppkursen och red en häst åt en kund. Uppläget på kursen var att vi hade två mindre grupper, en ponnygrupp och en med stor hästar. På förmiddan red de en markarbetsövning som var rejält jobbig för hästarna. Många volter och varvbyten, som avslutning fick de hoppa en bana med låga hinder men kluriga vägar. Eftermiddagens hoppning bestod av banhoppning med typhinder, tex. trippelbarr, kombination och grind. Hstarna hoppade verkligen jättefint och ryttarna bjöd på bra ridning. Tyvärr kom det ett ösregn under ponnyernas hoppning, allt blev blött, banan var som en pool och ryttarna dygnsura. Extra synd var det om den tjej som åkte av sin shettis tre gånger i geggan, som tur var såg hon ändå glad ut! Vi avslutade med go fika, eller vad sägs om två kladdkakor, sockerkaka, kolagömma och bullar? 
 
På kvällen var det Caddes tur att börjas rida på riktigt. Började med att longera honom ordentligt och sedan red jag och Malin ut. Oliven är perfekt att ha med sig med unghästarna, då sköter han sig utmärkt och har tålamod med att dom kan vara ena stunden i rumpan på honom för att i nästa sekund har fastnat någonstans på vägen så han får vänta. I dag skrittade vi en sväng på grusvägarna och Cadde skötte sig utmärkt. Sen red jag ut Taggen, han skötte sig inte lika utmärkt utan sprattlade en hel del. Hopppas det är bättre i morgon! Har nu hunnit bada honom och (förhoppningsvis) packat alla grejer. Nu fixa matsäck och sedan sova! Tyvärr inga bilder från dagen!
 
 

Billig häst!

Även om jag tycker om mina hästar väldigt mycket och inte skulle ge upp varken dom eller mitt liv så lätt , så är det inte lika lätt och rosaskimrande varje dag. I dag kan jag lova att det finns en stor svart pålle som är rätt billig! 
 
Det har renat mest hela dan och var fortarande lite dugg i luften på källen. Jag och Linda började med att rida ut Peppe och Räkan. Peppe var jättepigg och glad när vi red i väg, småbusade lite (typ skakade på huvudet och småskuttade) i första traven men när vi travat uppför den långa backen på hemvägen så var han i stället jättetrött och det kändes som han tyckte hemvägen var väldigt lång. Det är så typiskt unghästar, är dom pigga och glada så är dom jätteglada en liten stund och när sedan bensinen tar slut så blir som supertrötta på en gång! Men det är skönt nu när både orken och koncentrationen räcker lite längre på Peppe än den gjorde i början, nu går han ju ordentliga ridturer och ridpass utan problem.
 
Sedan kom Malin till stallet och vi red ut på Oliven och Szum. Szum var inte på sit bästa humör så jag fick verkligen rida. Han backade, ner i dikena och även in i en gran (och då red vi inte ens i skogen!!), hoppade för allt och när vi skulle trava så försökte han mest hela tiden dra ner huvudet och bocka. Jag undrar hur många bokstavskombinationer den hästen har? Korta (väldigt korta) stunder släpper han, då går han med bjudning, travar först och är avspänd, och då ger han en väldigt fin ridkänsla -och det är nog tur för han det! Så jag vet ju att det finns där, gäller bara att få fram det! Nu ska jag ladda inför morgondagens hoppkurs!
 
Billig i dag! 

Nya bekantskaper!

I bland funderar jag över om jag borde bli yrkeschafför i stället för ridlärare? I dag har jag kört nästan 30 mil, som tur är har det varit väldigt trevliga turer, så det har varit värt resan! På förmiddan var jag och Malin till Sollefteå på hoppträning med Taggn och Oliven, sen mellanlandade jag bara hemma innan ajg åkte vidare till Stugun för lektioner.
 
Hoppträningen gick riktigt bra, inget tjafs eller stök från Taggens sida och bra övningar. Roligt, nu känns det bra inför söndagens tävling! Sen var det dags för lektioner och några nya bekantskaper! Flera nya ekipage i dag, det är både roligt och spännande för man vet aldrig vad man ska möta. Det är svårt att förbereda sig men nu har jag hållt på så mycket att det ändå känns rätt lugnt, man får ta det som det kommer. Ofta hamnar man i att jobba med vägen, tempot, rakriktning och sen eftergiften i innersidan, med nya elever så brukar det även bli en översyn av utrustningen. Är ganska vanligt att jag vill ändra på detaljer, tex.länga en martingal eller korrigera en nosgrimma, och dessutom tyvärr inte ovnaligt att jag inte tycker sadlarna ligger optimalt. Det är svårt med utrustning och det finns stora kunskapsluckor hos ryttare i allmänhet. Jag tror i alla fall att flera av dagens ryttare fick lite med sig, både i form av ridtips och motivation, i alla fall hoppas jag det! 

Nästan sommar!

Härligt väder i dag, nästan sommar! Det är så skönt och i hagarna börjar det grönska, hoppet om sommaren lever!
 
Började dagen med Cadde, först lite longering sedan hjälpte Elise mig så jag kunde rida lite här hemma. Det gick rätt bra i dag och vi kunde även ta av linan så jag fick rida lite ssjälv. Det är mest dom där höger svängarna som är problemet, får nog välja ridvägar med bara vänstersvängar! Sen red jag och Elise ut med Räkan och Gandalf.
 
Sedan flöt det på under eftermiddan med uteritt på Taggen, jag tyckte vi galopperade rätt mycket men enligt Tagg var det alldeles för lite! Sen red jag ut Peppe en liten sväng och Szum fixk skritta lite i skogen här hemma. Fast vi bara skrittade så var han genomsvettig, det är så nyttigt för honom att gå uppför och nerför, över stockar och diken och i genom sly. Perfekt för honom att få jobba med sin koordinartion och balans. 
 
På kvällen åkte jag  i väg och red en kundhäst och hade ett par lektioner. Nu blir det duschen och sängen för det är tidig uppstigning som gäller i morgon, och sedan fullbokad dag! 

Farmendag!

I dag har jag varit hemma på farmen hela dagen, så skönt med någon dag emellanåt utan tider att passa! Har hunnit en del vårpyssel, förutom ridit tre och tömkört en häst, som att plocka undan motorvärmarkabeln, tagit fram utemöblerna, krattat lite, och sen hunnit en del inne sopm bokföring, momsrapport och städning. Visserligen varmt ute i dag men blåsigt så inget shorts väder.
 
Red först Peppe som fick gå dressyr här hemma. Vi jobbade bland annat med galoppfattningarna på volten, och med små volter i trav. Nog går det framåt med honom me han har så svårt att koordinera sin stora kropp! Fortsatte med Szum som fick göra samma jobb som i går. I dag utan mygg och med en betydligt coolare häst, dock bet han mig när jag jobbade honom för hand innan. Det resulterade för hans del i ännu mer jobb, i detta fall jobbiga ryggningar, men vi var sams och överens innan jag satt upp. Ridningen gick jättebra i dag och vi jobbade mycket i trav, med övergångar och med volter och varvbyten. Så han är nog rätt dyr ändå i dag!
 
På kvällen kom Elise och vi red ut med Räkan och Gandalf. Sen tömkörde jag Cadde lite, först tränade styrning i skritt vilket gick bättre än tidigare och sedan provade jag att tömköra lite i trav på stor volt. Det gick jättebra och han var så fin! 
 
Szum innan dagens ridning!
 
Räkan i kvällssolen!

Första myggorna!

Årets första riktiga vårdag med sol och värme! Kunderna har kommit in på Ica i dag med shorts och t-shirt, jag gillar det verkligne och det tycks myggen också göra! Igår såg jag en mygga, i dag tappade jag räkningen direkt!
 
Kvällens första häst var Cadde. Med hjälp av Malin så red vi lite över gården, fokus låg på att han skulle börja lyssna på mig i stället för Malin och på slutet tycker jag att han började förstå. Jag kunde stanna och starta uppifrån, och svänga någolunda. Styrningen är väl det som är svårast just nu, en hel del handlar det om att han har lite svårt med balansen i svängarna. 
 
Sen var det Szums tur, han var irriterad redan från att jag tog in honom. Misstänker att det var dom där jäkla myggorna som störde honom, men han har ju mycket vinterpäls kvar som ju också kan irritera i värmen. Redhär hemma, och nog är vi i en liten svacka just nu. Han var spänd, och fortfarande lite irriterad, när jag satt upp. Efter en stunds skrittande släppte det lite men de första travförsöken var mer skutt och stök än trav... Dagens positiva var att han flyttade riktigt bra sidvärts i skritt i dag, det har vi bara provat på lite tidigare men i dag flyttade jag lite mer planerat och det gick galant. Hann även med Taggen som fick gå det korta galopp programmet i lina, han var rätt trött efter gårdagens hoppning men i morgon ska han ju vila!

Hemmatävling!

Kan säga att jag inte var jättepigg klockan 6 i morse när klockan ringde. Men jag kom upp och hann inte bara släppa ut hästarna och göra i ordning Taggen utan även mocka. Jag måste säga att dagens tävling gick bättre än väntat, känns ju som det strulat en del med Taggen och i dag när jag dessutom var seg kändes det inte så hoppfullt. Men det gick över förväntan!
 
Red fram ganska länge till första klassen, galopperade mycket och hoppade ganska många språng på det lilla hindret för att få honom att slappna av. Han taggade till ordentligt precis innan men själva banan gick riktigt bra. Han kändes fin och vi var felfria! Till 1 meters klassen kändes han lite seg på framridningen, och jag vet inte om det bidrog till att jag la ion fel växel på banan sen. Har man en galoppör bör man inte välja den högsta växeln när man ska hoppa!  Det gick helt enkelt lite fort, vi fick tre rivningar men jag tycker ändå inte det var så farligt. Rivningen på tvåan var helt mitt fel för jag red jättedåligt där, sen hade vi ett slarvfel och så rev vi ett plank där han drog åt sidan men jag lyckades styra tillbaka honom men vi kom lite snett. Så trots att tempot var lite högt hade han ändå mycket luft över många av hindren. Jag är väldigt nöjd med tanke på hur det känts veckorna innan! Malin och Oliven var också felfri i 0,90, i 1 meter rev de i omhoppningen men med klassens snabbaste tid.
 
Jag var funktionär de två sista klasserna och sen hjälpte vi till att bära bort banan, vi var hemma vid 18 tiden och då hade dagens kalla ruskväder dragit bort och bytts ut mot sol!Inspirerad av vädret och tävlingen, och det faktum att jag fortfarande stod på benen, så tog tag i hästarna här hemma. Red ut en liten sväng på en pigg och glad Peppe, så härligt i det fina vädret! Tror faktiskt våren är på gång nu, bara i dag har det grönskat massor i hagarna! Avslutade dagen med att longera Cadde, med inspänning och i dag var det mindre tjafs än sist. Efter en sen middag ska jag nu passera duschen innan jag ramlar i säng! Tror jag går lite på övertid nu!
 
Jag och Malin efter 1 meters klassen, vi ser väldigt glada ut i alla fall! Taggen hade dagen till ära nytt schabrak!

Kalas!

Blev en annorlunda lördag! Började dagen med att rida Szum innan jobbet. Longerade och jobbade honom från marken först innan jag satt upp. Han var inte alls lika spänd i dag som sist, då vi ju var tillbaka på ruta ett (eller i alla fall ruta 2) utan lite mer som vanligt. Vi red lite travövergångar och jobbade med ställningen och vägen på volterna. Sen jobb på Ica och på eftermiddagen var det fokus på Taggen och förberedser för morgondagens tävling. Red ut en sväng, sen badade jag honom och packade alla grejer innan det var dags att svida om för 40 års kalas. 17.28 kom jag in från stallet, 17.45 hade jag duschat, bytt om och druckit ett halvt glas vin!  Nu har jag druckit några fler glas och hoppas på att jag är pigg och glad i morgon bitti, klockan är ställd på 6.00!

Blåsigt!

Blåst hela dan, i dag med, sol på dagen men på kvällen när jag var ute så var det lite regn också. Inte något jätteroligt väder och jag börjar bli ganska less på blåsten nu, även om jag är tacksam för att det torkat så bra vilket nog beror på att det blåst nästan varje dag.
 
I kväll red jag, Malin och Elise ut, jag hade Räkan och hon rids ju tyvärr inte så mycket nu så hon var rätt pigg och laddad på hemvägen, studsade lite till och med! Sen var det Caddes tur, Malin ledde mig och i dag red vi en liten sväng. Vi gick ner till vägen, bort till den andra infarten och sen hem över gården. Han är inte alls brydd över att jag sitter på honom men han är orolig i munnen och svår att styra. Alltså finns det fortfarande lite att jobba på! Avslutade med att tömköra Peppe. I dag blev det mycket skrittjobb, vi påbörjade lite sidvärtsarbete och jobbade med vändningar. Han behöver verkligen jobba med att få kontroll på sin kropp, och det tycker jag dagens övningar var ett bra redskap för. 
 
Nu är det bara att ladda om och sova, ställer klockan på 6 i morgon med och siktar på att rida Szum innan jobbet! 

Kvällsro!

Det bästa med våren är nog kvällarna, ljusaoch ljumma med försmak av sommaren men utan knott och sånt elände! Det är så lugnt här på gården på kvällarna när vi ridit färdigt, hästarna är inne och tjejerna åkt hem. Då kan jag bara stå och titta och tänka på hur bra jag egentligen har det, jag gör det jag vill, jag har min gård, mina hästar och lever min dröm! Sen kan den här drömmen vara rätt tuff emellanåt men jag vill faktsikt inte byta liv!
 
Men innan lugnet infann sig i kväll var det full aktivitet som vanligt. När jag kom hem från Ica blåste det rätt ordentligt men det mojnade under kvällen och blev en väldigt fin kväll. Jag började med att longera det kortare galopp programmet med Taggen, det var nog behövligt för det kändes som det var ganska så spända muskler och som att han hade en del mjölksyrerester kvar sedan gårdagen. Efter galoppjobbet var musklerna mjuka och avspända! 
 
Sen red jag och Malin ut med Oliven och Peppe.Vi testade att rida en av våra sommarridvägar, några krokiga stigar där hästarna alltid blir pigga och glada, de hade inte bara tinat fram utan även torkat upp. Även i dag var hästarna glada och jag och Peppe avslutade med ett inte alltför graciöst skutt över en stock! Min kväll avslutades med lite tömkörning av Cadde, fokus i dag låg på att träna svängar. Styrningen tar inte alltid så bra och jag vill gärna kunna styra innan vi ska börja rida mer riktigt. I dag tränade vi svängar först utanför boxarna och sedan nere på vägen, jag tror nog vi ska få ordning även på detta men jag ska nog tömköra en gång till innan vi ger oss ut på första ridturen.
 
Den här bilden har jag snott från peppesägares facebook. Den är rött rolig, jag står nämligen bakom Peppe men syns ju knappt! Man förstår här hur stor han är! Eller hur liten jag är..
Foto:Tine Lindquist
Det är nu ett år sedan Peppe kom till mig för första gången, det är verkligen roligt att få följa honom och få vara med på hans utbildaning. Det är verkligen en charmig kille som är rolig att rida!

Första maj!

Vilken härlig dag det varit, synd att det emellanåt blåst rejält men solen har lyst i alla fall! Full fart har det varit i dag med, börjar bli en vana! Började med Szum, gick med honom upp till närmaste vändplats för att rida. Han har ju varit lite småstökig sista dagarna och det började inte bra i dag heller då han hoppade för en bil när vi gick i väg. Jobbade honom ordenligt från marken, var ju en och halv vecka sen jag att på honom sist och han brukar kunna var lite stökig där vi höll till så jag var lite tveksam men det kändes bra. Satt upp och han blev superspänd! Han sköt lite rygg, drog ner hividet och kändes som en bomb, men efter en stunds skrittande på volter åt olika håll släppte det lite och vi kunde även trava lite innan vi avslutade. 
 
Efermiddan, eller mer eller mindre hela dan, gick åt lektioner och ridning av kundhästar. Inte alls tråkigt att stå ute i solen och titta på fina hästar! Måste berätta också att en av kundhästarna jag red har haft svårt att ta höger galopp, och då menar jag inte svårt som i lite besvärligt utan som i nästan omöjligt, i dag fattade den rätt 3 av 3 försök! Inte utan att man blir nöjd och kanske lite småkaxig då! Men man blir ju snabbt nertagen på jorden igen, efter lektionerna och en snabbmiddag så åkte vi och hoppade och direkt var jag nere på jorden igen! Provade Räkans sadel på Taggen och han kändes superfin när jag red fram. Jag trivs ju mycket bättre i den sadeln och den tycks ligga bra på honom, och det kändes verkligen superbra när jag började! Han hoppade väldigt bra i dag, hoppade väl över hindren men drog lite efter. Vet inte om han överhoppade sig lite, om han blevv laddad eller om det var något annat men vi fick ett rejält bakslag i mitten av passet och det kändes som inget funkade! Efter en lång stunds galopparbete så slappnade han av igen och vi kunde hoppa några språng som kändes okej. Konstaterar än en gång att han inte är helt enkel. Men vi får väl testa oss fram lite till. Nu sova!
Bild från i fjol!

RSS 2.0