Rötmånad!

Det märks att det är rötmånad, är så fuktigt, kvalmigt och varmt. Och flugor i massor!
 
Igår red jag Countach innan jobbet. Han bjuder jättebra i skritten och det känns riktigt bra, men travpoletten har inte riktigt trillat ner. Han är så rädd att göra fel att han inte riktigt törs testa, och travkommandot sitter inte eftersom han varit så spänd i longeringen. Men det kommer nog snart!
 
Jobbade sedan på Ica till 20. Efter jobbet så red jag lite dressyr på Clarinett, inför dagens dressyrträning, och jobbade Lilla Grå i töm. Lilla Grå har fått en ny svullnad, spark eller bitskada, denna gång högt på bakdelen. Hon är inte halt eller ojämn men väldigt spänd i ryggen, men det kan ju bero på annat också.
 

Regnmängder!

Igår kom regnet! I mängder! Man kan nästan se gräset växa nu!
 
Jag skulle börja med Countach men han hade nog aldrig sett någon med regnrock och huva så han var inte så lätt att fånga, antagligen blev humöret ännu mer av att det vräkte ner regn just då. I stället tog jag Ruslan som fick jobba i töm med samma jobb som sist. Vända, rama in och jobba traven i båda varv.
 
Efter jobbet så åkte jag direkt i väg för lektioner och tömkörning av några hästar. När jag var hemma igen så red jag Countach, nu utan regnjacka, och nu har han verkligen hittat bjudningen i skritten, dags att börja testa traven!
 
Varma mackor till kvällsfika, nu morgon igen och jag är sanslöst trött! När ska jag bli pigg igen?
 
Ruslan efter gårdagens jobb!

Total punktering!

Igår tog det tvärstopp i kroppen, inte så konstigt att värmen, stressen, oron och allt jobb tar ut sin rätt.
 
Jag hade punktering igen på morgonen, såg det nere på betet men kunde fylla så jag tog mig till Nisse. Hade ju satt på ett gammalt däck i torsdags och det höll visst inte så länge. Blev ju sen till Ica, hann dit några minuter innan öppning och det var väl tur för det var bara en personal där! En var sjuk och en hade försovit sig och kom några minuter efter mig. Såklart stressig inledning på dagen och jag fick någon form av värmeslag/ vätskebrist också på dagen och mådde dåligt, men blev bättre efter två glas vätskeersättning. 
 
Efter jobbet gjorde jag tacos, stekte extra köttfärs till nästa helgs kurs och stoppade i frysen. När det sedan egentligen vsr dags att jobba hästar så somnade jag på soffan! Helt borta var jag och även när jag kommit till liv igen var jag sjukt seg. Blev bara att natta hästarna, i stället bakade jag två kladdkakor varav en åkte ner i frysen till kursen.
 
Nu är tanken att jag ska försöka ta igen det jag inte gjorde igår men jag är fortfarande sjukt trött. Sovit ganska bra i natt men för lite! Som tur var regnar drt lite ute vilket kanske ger energi!

Sista helgen i juli!

Jag tänker inte ens kommentera situationen på jobbet! Den här helgen har alltid varit svår med personal eftersom det är så mycket annat nu som tex Västgård Game Fair, i morse såg vi ut att bli tre kort i dag men i slutändan var det inte riktigt så illa...
 
Jag tömkörde Ruslan innan jobbet. Jan fuck jobba med svängar, trava i töm och att vara i ramen, jättejobbigt s han och försökte hitta utvägar genom buskarna! Efter jobbet så red jag Clarinett, galoppjobb i kväll men vi lyckades se en älg och en stor rovfågel! 
 
Nu bara två dagar kvar av den här helgen!
 
 

Fluginvasion!

Det har varit två intensiva och varma dagar, så pass att bloggen blivit bortglömd... 
 
I onsdags började jag med att rida Countach, skrittade lite på banan och testade styrning. Han är lite försiktig men avspänd. Sen i väg på lektioner och direkt efter dom tog jag och stängslade, det gäller att passa på när man är igång. Så middag och dusch och sen i väg till Ica några timmar, helt onödigt att duscha innan för jag blev ju svettig där direkt. Efter jobbet så red jag och Linda en kvällstur med Lilla Grå och Bea. Åskan mullrade runt os så vi höll oss på grusvägen. Och kvällen avslutades med punktering! Inte oväntat då mina däck är slitna och jag kör mycket på dåliga vägar, men ändå...
 
Torsdagen började med sms från chefen om jag ville jobba, jag tackade nej och hjäpte i stället Nisse fodra sina hästar och han hjälpte mig byta däck. Sen jobbade jag unghästarna. Först Ruslan som jag longerade med inspänning för första gången och sedan skrittade på banan. Och så Countach som jag skrittade runt träden ovanför ridbanan, vi tränade styrning och att lyfta på fötterna över stubbar och grenar.
 
Liten fikapaus, på med släpet och sen ledde jag först hem beteshästarna som stått några hundra meter från gården. Och sen körde jag ner Szum och Ruslan till det bete som är mitt emellan gården och det stora betet. Sen åkte jag och Nisse upp på byn och åt och köpte flugfångare, vi är helt invaderand av flugor! Aldrig varit med om liknande!
 
Sen lektioner på kvällen och avslutade med att jobba Chokladen i töm. Såklart sen kväll som vanligt. Nu uppladdning inför kaoset på Ica med lite unghästjobb! Visst skrev jag att det är varmt?
 
Countach i skogskanten!
 
Min fina Choklad!
 
Och en bortglömd bild på Wasabi för några dagar sen. Jäklar vad hon växer!
 

Nästan som semester!

Igår var nästan som en semesterdag! Egentligen inte alls men vi gjorde något annat och något tillsammans och det var ju både ovanligt och kul!
 
Jag red en sväng med Clarinett på morgonen, trots att klockan bara var runt 8 så var det massor av broms! Så less på bromsarna nu, och flugorna inne! I alla fall så åkte jag och Nisse till O-vikens travbana där vi skulle jobba med att sätta på vinnartäcken på hästarna. Det låter ju som ett både enkelt och lätt jobb men även om den mesta tiden var rätt lugnt och man hann se alla lopp så var det inte helt enkelt. Att sätta på ett täcke låter lätt men med sulky och i farten på en yrslig häst= inte alls så lätt! 
 
Sen åkte vi och hämtade en sele Nisse köpt, åkte färjorna tillbaka (nostalgi då jag åkte Vallsundsfärjan hela min uppväxt) och åt en pizza på Frösön. På hemväg stannade vi hos en vän för kaffe och surr så det var sent innan vi var hemma. 
 
Behöver jag säga att det var varmt igår? Och att det är varmt i dag? 
 
Morgontur med Clarinett!

Unghästar och Ica!

Jobbade på Ica igår 11-20, behöver jag ens skriva att det var kaos, varmt, rörigt och sjuk personal?
 
Innan jobbet så arbetade jag unghästarna. Först Countach som jag kunde skritta runt lite på banan, svänga åt båda håll, stanna och starta. Fortfarande lite försiktigt men definitivt åt rätt håll! Sen fick Ruslan göra samma, men lite kortare sträcka eftersom det var första gången han gick utan ledare. Många stopp och start, gick jättebra!
 
Efter jobbet så red jag och Linda en sen tur med Chokladen och Bea. Chokladen var först väldigt irriterad av bromsarna men efter att vi hade travat en massa hade bromsarna antingen dragit eller så hade hon glömt dom... 
 
Nu ny dag och dålig sömn i natt, blir förhoppningsvis bra ändå i värmen!
 
Ruslan efter sitt jobb!
 
Från kvällsturen!

Bromsjäklar!

Gårdagens regn förde med sig lite energi så i dag har jag fått en del gjort!
 
Först ut var Countach, vi repeterade gårdagens jobb och i dag kunde jag skritta ungefär ett halvt varv på volten med en massa halter, stort framsteg sen igår! Under tiden jag höll på så kom Linda och hon hjälpte mig med Ruslan, vi skrittade en sväng på gården!
 
Sen åkte vi ner till betet, red först Lilla Grå och Bea. Det var fruktansvärt med bromsar och hästarna var riktigt irriterade, Lilla Grå kunde inte förstå varför hon inte fick sparka bakut när de bet henne... Efter den turen så lurade jag upp Linda på Minna så red vi en kortare sväng där jag red Clarinett. Minna ska ju säljas så det är bra att andra rider henne.
 
Efter lite rester till mat så åkte jag och hade någea lektioner, tömkörde en ponny och red it en sväng med en nordsvensk! Ica i morgon igen, bäst att sova!
 
Frustrerad Lilla Grå i dag, alldeles för mycket broms!
 
Linda och Minna!
 
Vi tog bilder till en annons men fick såklart med en fläck på bilderna!

Äntligen en regndag!

Äntligen en regndag! Uppehåll på eftermiddagen men annars regn mest hela dagen! Konstaterar att jag hade glömt hur det är när det regnar, som tex att man blir blöt och att allt annat blir blött....
 
Jag red först ut en sväng med Clarinett innan jag fortsatte jobbet på gården. Tömkörde Ruslan, runt på gården och ner på vägen, tittade på brevlådor, soptunnor och annat spännande i vägkanterna. Sen släppte jag ihop Ruslan och Szum, de tycktes ha funnit varann direkt och det verkar vara väldigt lugnt. Medan jag höll koll på dom så plockade jag ner och återställde några av de hagar jag byggt om hemma i jakt på gräs åt hästarna. Countach fick jobba med uppsittning och att gå med ryttare utan ledare! Först tränade jag på start och stopp när jag stod i en stigbygel (lätt att hoppa ner om det blir något), sedan uppsuttet. Han var väldigt tveksam att gå uppsuttet så det blev inte så många steg i taget men det brukar släppa när vi gjort det några gånger, så vi fortsätter med detta framöver!
 
Sen började jag på en ny hage vid det betet där unghästarna gick, men det fattades stolpar så dem blev inte ens halvklar. Jag är nog rätt trött efter denna vecka med jobb och värme för sen sov jag i nästan två timmar på soffan innan Nisse gjorde spagetti och köttfärssås till middag. Vi var bjudna på fest och det var Diggiloo på byn men efter ha kört kvällsrundan i alla hagar gick vi och la oss! Tror värmen tar knäcken på oss!
 
Hästarna var nöjda att det äntligen kom regn! Chokladen och Lilla Grå passade på att rulla sig ordentligt!
 
När jag red Clarinett hade det ännu inte hunnit regna så mycket så att vägen var fortfarande torr. 

Är det verkligen regn?

Lördag morgon och regn! Fantastiskt!
 
Igår morse var jag ensam på jobbet, mjölkbilen stod och väntade när jag kom dit. Efter en halvtimme kom chefen och efter att jag hade ringt även sommarjobbaren... Annars var gårdagebs störtsa stressmoment att vi fick enormt mycket varor! Normalt en fredag får vi runt 20-25 lastbärare (varuvagnar, frysvagnar, pallar), igår 32 stycken! Dessutom var många av dom pallar, eftersom vi ligger efter med varuplocket så blev källaren snabbt full och vi hade hela butiken full av vagnar! Där kryssade vi mellan vagnar, varor och kunder i värmen i fullt ös, och då får jag skäll i telefonen för att det tog så lång tid att svara... 
 
Efter jobbet så stekte jag på ett par köttskivor som vi åt med potatissallad och sen gjorde jag och Linda ett ryck i stallet! Först Ruslan som jag först hängde på och sedan skrittade ett par kortare svängar på gården uppsuttet. Och sedan Countach som Linda ledde mig en lite längre sväng på gården med, han har problem i nedförsbackarna men vi tränade drtgenom att göra många halter. Han hamnar i framvikt men halterna gör att han måste balansera upp sig, förhoppningsvis lär det honom hur han ska bära ryttaren i nedförslut.
 
Sedan åkte vi ner till betet och red Bea och Chokladen en skrittur i skogen. Chokladen var rätt spänd, longerade innan och då bockade hon en hel del men gjorde inget när jag red sen, lite spänd först men slappnade av. Vet inte varför hon var spänd men hon kändes som när hon stått i regnet och spänt sig eller frusit, men igår var det ju 30 grader varmt? Dessa hästar är inte alltid lätt att förstå sig på!
 
Nu ny dag och med regn! Knappt man minns hur det var! Då kan man inte bara ha linne va? Och man måste veva upp bilrutorna? Kanske går lite mindre vatten hos hästarna i dag, de dricker mängder i denna värme!
 
Chokladen efter kvällens ridning!

Ohållbar arbetssituation!

Vi har en ohållbar arbetssituation på Ica. Dels är det äckligt varmt, i butiken men ännu mer i fikarum, kontor och lager. Och så fattas det personal mest varje dag, på det väldigt mycket kunder! Som exempel i dag började jag och en sommarjobbare klockan 8.00, sommarjobbaren kom aldrig och svarade inte i telefon fast vi ringde flera gånger under förmiddagen! En sommarjobbare sjukanmälde sig, i stället kom den andra ordinarie personalen som jobbade i dag nästan en timme tidigt för att hinna jobba undan... Förhoppningsvis kan det bli en förbättring eftersom våran chef blev tvungen att stanna kvar och jobba till 20 då det bara var en personal kvar då...
 
När jag kom från jobbet var jag trött men stekte köttbullar och kokade makaroner till middag och fick lite mer energi så jag och Linda kunde rida lite. Först tog vi Countach, Linda ledde mig runt på gården. Han har lite jobbigt med balansen just nu, uppförsbackar och svänga går bra men nedför är svårt...  Sen red vi ut med Bea och Clarinett, blev en tur med en del galopp och Clarinett som vilat sen hoppningen i söndags var pigg och rolig! Nu sova inför ny kaosdag på Ica!
 
Termometern i vårat fikarum klockan 10.00 i dag. Vi fryser inte direkt...

Regndans!

Varmt, kvavt, snustorrt och dessa bränder! Ge oss regn!
 
Blev inte mycket gjort igår. Alldeles för varmt ocj jag handikappad utan bil. På förmiddagen fixade jag bara med vatten och kollade hästarna, eller bara och bara, går rätt mycket vatten nu! Sen på eftermiddagen skjutsade Linda mig så jag kunde hämta bilen på verkstaden, bra service, snabb och billig liten vetkstad! Jag bjöd henne på hamburgare och sem åkte jag direkt på lektioner. När jag kom hem stängslade jag ut åt stona och sen var det typ midnatt igen!
 
Sent igår kom besked om utrymmning av fler byar i Jämtland, på en annan brand, fortfarande flera mil från oss men ändå så otäckt! Och det känns som alldeles för nära, vart brinner det nästa gång? Brandlukten ligger över oss i dag med och jag ska försöka dansa regndansen på jobbet. Vet ni förresten vilken dans som är regndansen? Små grodorna såklart! Regnar ju alltid på midsommar!
 
 
Häng vid vattnet!
Wasabi har växt galet mycket i sommar!

Evakuering och trasig bil!

Fortfarande handlar det mests om branden och värmen nu! Igår evakuerade vi två hästar, en av Nisses som är utlånad, som bodde nära branden. Och givetvis gick ju det inte helt problemfritt, men är någon förvånad?
 
Jag började dagen med Ruslan, longerade och tränade på uppsittningen. Och både longeringen och uppsittningarna gick superbra så nu är nästa steg att ha inspänning vid longeringen och att skritta på honom så fort jag har någon hjälp. När jag sedan åkte ner till betena så kunde jag konstatera att unghästarna inte ville gå ensamma längre så de hade gått tillbaka till de andra stona. Jag lagade hagar och såg över hovarna efter de hade gått på grusvägen, och sen var jag helt slut i värmen!
 
Sen skulle då jag och Nisse hämta två hästar, en av Nisses ardennrar och en liten häst. Det hade varit väldigt rökigt och dessutom pratades det om att den byn eventuellt skulle evakueras. Måste säga att det kändes väldigt overkligt att vi var bara några hundra meter från branden för ingenting syntes och ingen rök när vi kom dit, bara helikoptrar, polisbilar och en överfull brandstation varslade om något annat än normalt.
 
När jag skulle vända bilen och transporten på gården känner jag att bilen blir konstig, det visar sig att multiremmen gått av! Så typiskt... Vi försöker få tag på en rem men misslyckas så bilen får åka ner till en verkstad i samma by. Med lite tur är den bytt redan i eftermiddag!
 
Efter lite stök så löste det sig med bilar och annat och hästarna kom hem. Lagom till allsången på tvn hade jag fixat pizza och sen även äppelpaj. Lagom till pajen kom Linda och vi red sedan ut med Bea och Lilla Grå. Även fast vi red i väg efter 23 så kunde jag ha linne utan att det var kallt! Helt otroligt!
 
I dag ligger brandröken över oss och jag hoppas att min bil ska bli klar i dag, för jäklar vad beroende jag är av den!
 
Mina hästar vill ju helst vara tillsammans! Här har unghästarna gått tillbaka till de andra stona. 
 
Från vår midnattsritt!

Skogsbrand!

Det mesta här kretsar runt den stora skogsbrand som härjar i Pålgård, ca 2-3 mil från mig. Hela Facebook svämmas över av uppmaningar att hjälpa till, bilder och tacksamhet, många är där och hjälper till och vår Ica-butik skänkte igpr två omgångar med vatten, läsk, bröd, pålägg och potatissallad. Helt otroligt vilken uppslutning det är! Nu hoppas jag att allas slit ger resultat och att branden släcks, eller till och börja med stoppas så den inte kommer närmare byarna.
 
Jag började jobba igår, första dagen efter semestern och började 11, jobbade sen kväll till 20. Det är alltid lite lätt förvirrande att börja mitt i dagen och ännu värre efter man varit borta. Det var i alla fall varmt, stressigt, rörigt och ungefär som jag förväntat mig. Sommarjobbarna har inte riktigt lärt sig rutinerna än, vi hade en rekordförsäljning för att vara måndag och då har vi ändå inte fått upp varorna på hyllorna, så man funderar ju hur mycket försäljning vi hade haft om allt hade fungerat och varorna var framme?
 
I alla fall så red jag Chokladen innan jobbet. Jobbade med bjudningen och rakriktningen i skritten och övergångar till trav. Direkt efter jobbet så åkte jag och gjorde i ordning Countach, då var klockan runt 21 pch mycket bättre temperatur ute. Linda, som precis fått semester, kom och hjälpte mig att hänga, sitta och skritta lite på Countach på gården. 
 
Sen nattning av hästar och försöka sova i värmen. I dag var planen att kliva upp tidigt och rida, men det blev inte riktigt så.. Är väl svårt att både hålla på länge på kvällarna och vara uppe tidigt på morgonen...
 
Chokladen igår morse!

Sista semesterdagen och clear round-hoppning!

Sista semesterdagen, tre veckor har verkligen gått fort! Det brinner på flera ställen häromkring, inget i våran närhet men man är ändå orolig. Alla måste dansa regndansen nu!
 
Jag har varit seg i dag, av gårdagens kalas och av vämen. Dock så tömkörde jag Ruslan och Szum ute i en av sommarhagarna, Ruslan fick träna styrning runt träd och Szum jogga lite. Sen lite paus, en massa saft och lite fika, och nationshoppningen från Falsterbo på tvn. Men hann inte se hela för sedan åkte jag och Clarinett i väg på clear roundhoppning hos Nylands Hästsportlag. 
 
Lite väl varmt, och mycket bromsar, så väldigt lätt framridning. Först hoppade vi 50 cm, tog det lugnt och lade in lite trav emellan. Felfri och helt otittig på hindren! Sen liten paus, travade bara en liten bit för att väcka henne och sen startade vi 70. Fick hoppa fram på ett av hindren först och då rev hon två gånger, jag strundade i det och på själva banan hoppade hon jättebra! Och jag red bra, inte en helt oviktig detalj!  I var felfria till sista hindret, en lite svårare linje och vi kom lite nära så hon smet förbi. Men jag är jättenöjd, och känslan på andra rundan var superbra!
 
Hemma igen så lagade jag mat, strips och biff, och sen hämtade vi Nisses bil vid festlokalen, ett sto på bete och betäckte ett sto. Nu är klockan över midnatt igen och i morgon ska jag ju jobba igen!
 
Clarinett med sin rosett!

50 års kalas!

Värmen och torkan fortsätter! Det luktar brandrök och igår kväll brann det på tre ställen bara runt Bispgården, plus i Stugun! Hårt tryck på brandkåren här! Det som ställt till det är åskan som gick igår och som på de flesta håll kom utan regn! Hoppas att de får allt under kontroll!
 
Igår började jag med Countach. Nisse hjälpte mig så jag kunde hänga på honom, sitta och även gå ett par kortare sträckor uppsuttet. Dessutom hjälpte han mig med longeringen som jag ju tycker är svår på honom, bra att se att även Nisse hamnade i samma läge med honom men även hur han löste det! Jag måste helt enkelt vara lite snabbare att läsa hästen!
 
Sen longerade jag Ruslan och tränade vid pallen, nu stod han bra så jag kunde även träna på att lägga över benet och sitta upp! Sen ägnade jag lite tid åt att bygga om hagarna på gården så nu är det typ en labyrint för att ta sig från stallet till banan men det blir fint avbetat sen!
 
Jag och Clarinett red en lugn tur i värmen och sen var det bara att duscha och leta rätt på finkläderna, kvällen var nämligen lagd åt 50 års kalas! Riktigt god mat, och  såklart en massa trevligt folk, nästan hela byn var där! Tror vi var hemma vid någon gång innan 4.00 så lite segt är det i dag! Och i morgon är semestern slut, och jag som tycker att det känns som jag bara jobbat... 
 
 

Fredag den 13:e!

Den här värmen knäcker mig, man orkar ju ingenting! Igår var det åska i luften hela dagen men inget som bröt ut här...
 
Jag försökte rida dressyr på Lilla Grå men pga all broms så gick det sådär... Så i stället red jag ut Minna i skogen, där var det mindre med bromsar och sen skyndade jag mig att spola av henne när vi kom tillbaka. Dom är verkligen störande bromsarna!
 
Sen liten lunchpaus med lite pizzarester och någon macka innan jag åkte i väg och tömkörde en ponny, red en häst och hade en lektion. När jag kom hem igen åkte jag direkt upp och handlade så vi kunde göra laxsida till middag, med färskpotatis och romsås! Så gott och jag var så mätt efter...
 
Kvällspasset sedan på tre gårdar!! Nisse är hästvakt i grannbyn och igår räknade vi ut att vi hade hand om 55 hästar tillsammans! Tur att det är högst tillfälligt! För förutom att det är ett annans stall så är ju många ston, och föl, här för betäckning och den säsongen kommer ju minska av nu. Midnatt var det i alla fall innan vi var klara, men då hade vi hos Nisse flyttat om hästar på beten och betäckt ett sto, och vattnat och fodrat på alla ställen! Nu ny dag och lika varmt!

Hopp-torsdag!

Igår var det hoppning på schemat! Lite regn kom det också! Inte mer än att ridbanan blev dammfri men ändå! Först ett stilla regn på dagen och sen åskregn på kvällen!
 
Jag red först upp Clarinett till gården och hoppade henne på banan.  Vi är anmälda till clear roundhoppning på söndag så det kändes som en bra idé! Själva hoppningen gick bra, men fokuset är verkligen varierande! Och inte blev det bättre av att Ruslan och Countach körde galopprace i varsin hage på varje sida om banan... 
 
När jag hade ridit så skulle jag bara bygga ut unghästarnas hage lite. Men Lemonaden kunde ju inte vänta tills jag var klar och hon missade ju inte att strömmen var av och att jag tog bort undertråden, tog ett par minuter då hade hon tagit med sig Wasabi och Dajmen ut! Chokladen var kvar i hagen, något förtvivlad. Och det var ju inte så att de ställde sig och betade utanför hagen... Nej full galopp runt hagen, på vägen, ut på hygget... Två gånger fick jag fånga in dom innan hagen var klar och ordningen återställd!
 
Sen en liten paus, Nisse hade besök så det blev lite surr och sen ett par toast innan jag och Linda bar fram löshoppningshindren! Och så red vi upp Bea och Chokladen från betena. Sen löshoppade vi för fullt, perfekt att det hade regnat så underlaget var bra! 
 
Chokladen fick hoppa ganska lätt och lågt eftersom det hade krånglat lite sist. Countach och Ruslan fick prova för första gången och de fattade väldigt snabbt vad det gick ut på! Countach hade rejält med fart, och han tucks ha en bra balans i galoppen och en otroligt fin trav! Även Ruslan travar väldigt bra, vetkar vara obrydd för hindren och båda hästarna ser ut att kunna ha fin teknik. Ruslan var väldigt lättfångad, han tog nänligen matpaus mellan sprången! Ridbanan behöver ju ändå rensas på gräs... 
 
Bea hoppade med lite mer självförtroende än tidigare, hon har bra teknik men blir osäker, men var lite matt i värmen. Szum fick löshoppa över en studsserie och det tyckte han var riktigt roligt! Jag som tycker att han varit lite loj sista veckorna men det var han inte igår! 
 
Sen red vi ner hästarna igen och när de var nattade var det fullt race hos Nisse i stället. Han fick en nattgäst, som skulle in och kolla sina ston på ultraljud tidigt i morse, så jag fixade gästsäng och vegetarisk pizza till väldigt sen middag!
 
Chokladen innan vi red upp till löshoppningen!
 
Ruslan med matsäck!
 
Szum väntar!
 

Fölunge och värme!

Igår var jag trött, värmen tar kål på mig, och fick inte jättemycket gjort... Lite av tröttheten kan bero på att jag vaknade med ett ryck 2.30 på natten när Nisse kastade sig upp och skrek nej! Då hörde han hur en lös häst travade upp på gården! Tog typ 5 minuter att fånga hästen men över en timme att somna igen..
 
Började med att bygga ut Countachs hage, så nu har han lite mer mat! Sen ner till betet och lagade deras hage för där hade nog någon fastnat med svansen och fått lite panik och dragit loss stänslet! Jobbade Lilla Grå i töm, hon var jättefin! 
 
Sen lite paus. Pausen ägnades mest åt Nisses nyfödda fölunge med mamma, efterbörden ville inte släppa och ardenner är väldigt känsliga för det och får lätt förlossningsfång. Precis när jag åkte till lektionerna kom veterinären, och de fick ut efterbörden och hon ska medicineras några dagar.  
 
Efter lektionerna jobbade jag Countach med lite uppsittningsövningar, sitter upp på honom på halt själv nu! Sen var klockan som vanligt över midnatt innan vi var klara med allt. I dag skulle jag kliva upp och rida innan värmen, det gick inte så bra men känns lite svalare i dag!
 
Nyfödd fölunge!
 
Countach på banan igår kväll!

Värmebölja!

Nu är det varmt! Och torrt...
 
Jag och Linda red ut i morse med Clarinett och Bea, vi red ner till, eller rättare sagt förbi, Meåfallet som är ett litet fint vattenfall. Jättefin ridväg men rejäl klättring både dit och hem. Hästarna var löddriga när vi kom tillbaka så då blev det avduschning.
 
När Linda åkte till jobbet så tog jag och tömkörde grabbarna på gården. Countach fick fortsätta jobba med att jag går vid sidan, och allt eftersom längre bak. Ruslan som känns väldigt rutinerad i tömkörningen trots att han bara gjort det ett par gånger fick träna på varvbyten och sen tömkörde jag honom ner till stallet. Vet inte om jag varit med om någon häst som lärt sig tömkörningen så snabbt! Sist fick Szum jogga lite i töm i en av hagarna. 
 
Sen kräm till lunch, rester från igår, och i väg för lektioner och tömkörning av en häst. När jag kom hem hade vi kaffebesök så det blev en snabbdusch, så de inte skulle dö av svettlukten, och sen fika och surr. Nu väntar jag på att Nisse ska bli klar i stallet, sen sova!
 
 
Bakom löven syns fallet!
 
Dit upp ska vi! Men vi rider i skogen på stigar som går sick-sack.
 
Linda och Bea!
 
Ruslan på väg från ridbanan, stadigt och bra!
 
Kvällsmys i hagen!

Skitvägar!

Jag tycker verkligen att vi har dåliga vägar här omkring, inte konstigt att bilarna slits, men i dag tog priset!
 
Jag red först ut en lugn mystur med Clarinett, och sedan jobbade jag Chokladen i töm. Hon börjar verkligen bli jättefin i kroppen och formen när hon jobbar, och i dag riktigt bra kontakt och stöd på bettet. Fortsatte hemma med att longera Ruslan och träna vid pallen. Han är lite orolig när jag ska hänga på honom från pallen, men hoppa upp och hänga från marken går bra! Man tycker ju att det borde vara värre eftersom det blir ett större ryck från mig, men det bryr han sig inte om! Bättre i dag i alla fall! 
 
Sen rabarberkräm till lunch och i väg på lektioner. I dag blev det många mil i bilen och jag skulle bland annat till ett nytt ställe och ny kund. På vägen dit var det vägarbete, i 1,1 mil hade de rivit bort asfalten och ersatt med sprängsten! Gick att köra 30-40 km/h och ändå kändes det som bilen skulle skaka sönder! 
 
Hemma igen så flyttade jag över stona nere på betet till den nya hagen, den jag byggt flera gånger, och sen makaroner och tomatpastsås med kassler som sen och snabblagad middag. Nu sova!
 
Nöjda brudar på nytt bete!

Mot sista semesterveckan!

Bara en vecka kvar av semestern...
 
Igår var jag trött på morgonen, stendöd på lördagskvällen och fortfarande trött på morgonen! Började i alla fall med att stängsla ut och om Szums hage. Sen ner till betet och red Lilla Grå.  Hon fick först skritta runt på ett hygge och lyfta på benen, inte riktigt hennes grej... Sen red vi lite övergångar skritt-trav-skritt för att checka av att det var lika bra som sist. 
 
Linda kom och vi red ut på upptäcktsfärd med Minna och Bea. Först letade vi stigar i en skogsdunge med tillhörande hygge, det ska ha varit en fäbod där någonstans och ska ha funnits vägar upp till en annan skog men allt är igenväxt och överallt låg vindfällor! I stället red vi en sväng i kraftledningen, trots att vi nästan bara skrittade var hästarna svettiga och trötta efter att ha lyft på benen och hållt balansen i den stundtals helt igenväxta terrängen. Sen gjorde jag och Linda ett ryck med den hagen som jag både byggde och rev i veckan, nu står den upp igen! Jag ska ha hästarna där under veckan när de inte är här.
 
Avslutade hästeriet med att Linda hjälpte mig att hänga och sitta på Countach! Han tycker att det är lite konstigt att gå med mig när jag hänger så vi satt bara på halt, men det är han helcool med och bryr sig inte att jag lyfter över benet!
 
Sen åkte jag och Nisse på byn och åt pizza, och sedan vidare till hans systerson med familj som håller på att renovera ett hus i gammal stil. Blir superfint! Även lite kaffe hos Nisses syster och sen var det bara att natta hästar och sova kvar! Nu går jag in på sista semesterveckan och jag har massor av lektioner inplanerat denna vecka så det lär inte bli något lugnare... Vill verkligen inte tillbaka till stressen på Ica, och hur ska jag hinna med då när jag inte hinner nu är frågan?
 
Här är vi i kraftledningen på hemväg!
 
Rätt bra utsikt från en ardenner!
 
 

Dressyrtävling!

Dressyrtävling på hemmaklubben i dag! Lång dag med sol, blåst och sand...
 
Jag och Clarinett var där redan på  mogonen, på förmiddagen var det ponnyklasser och då var jag tävlingsledare, en väldigt förvirrad sådan... När ponnyklasserna var klara så flätade jag Clarinett och sen var det dags att rida! Hon var lite stirrig på framridningen, men jag tyckte ändå att jag fick henne ganska bra till arbete. På banan gick travprogrammet bra, en tvärnit i första galoppen och några mindre avbrott känns helt okej även om det drar ner procenten. Vi hamnade runt 57%, så inte bra men bättre än tidigare och med tanke på sista veckans diskussioner så är det okej.
 
Sen skrev jag åt domaren i sista klassen och vi plockade ihop allt innan hemfärd, så det blev en lång dag! På eftermiddagen fick jag se att det var en skogsbrand i mina trakter, visade sig att den var endast någon kilometer från min gård!! Men i bilen på hemvägen kunde Nisse lugna mig med att den var under kontroll! Otäckt nu när allt är så torrt och dessutom i dagens blåst! Tur det gick bra denna gång! 
 
Väl hemma och med hästarna nattade så gjorde jag klämda mackor och sen somnade jag på soffan! Hård dag!
 
Två bilder från programmet!
 
Foto: Lena Sirkka

Fredags-fix!

Jag tycker inte att jag hinner någonting! Hur ska jag hinna med att jobba när semestern är över?
 
I dag började jag med att fixa lite med hagarna på gården, strömmen försvinner någonstans i en av hagarna men jag hittar inte riktigt vart eftersom min mätare är lite glapp... Bytte ut delar av tråden i alla fall och tror det åtminstone blev bättre!
 
Jobbade sedan Countach och Ruslan. Countach fick jobba lite med styrning genom att jag gick vid sadeln och red han från marken. Sen tränade vi vid pallen, i dag tränade vi på att lägga över benet! Alltså sitter jag nästan på honom... Ruslan longerade jag först och sen fick även han träna vid pallen, i dag ville han inte alls stå stilla när jag hängde på honom så vi får träna lite mer på det.
 
Sen red jag hem Clarinett, red lite på banan och checkade av bjudningen, övergångarna och galoppfattningarna. Kändes bättre i dag! Nisse skjutsade ner mig till betet igen och hjälpte mig så jag kunde leda unghästarna till det andra betet, det som de gick på för några veckor sedan. Jag ledde Chokladen och Lemonaden, och Dajmen och Wasabi gick lösa, jag var trött efter promenaden men de hade energi att tokgaloppera flera varv i hagen!
 
Vi åkte sedan upp på byn och handlade och åt, sen lite kaffe och omladdning inför kvällspasset. Kvällspasset bestod av att fixa vatten i nya hagen, tvätta Clarinett, slå gräs både till i kväll och i morgon, putsa Clarinetts grejer och packa. Sen hjälpte jag Nisse att kolla ett sto så det blev sent i kväll med... Klockan ringer tidigt i morgon så dags att sova nu!
 
Nytvättad Clarinett!

Torsdags-torka!

Varmt i dag med. Och torrt!! Försöker att inte få panik inför hösten än, är ju många bönder som inte börjat slå än här och jag tror ändå inte det är lika illa här som i södra Sverige. Men det är svårt att inte få panik...
 
Jag och Linda red i alla fall hem med Clarinett och Bea för att rida på banan. Clarinett är nog i någon slags tonårstrots och var rätt kaxig, tex ville hon först inte galoppera igenom ena hörnet där unghästarna stog i hagarna utanför... Vi hoppade också några varv på volt över sockerbitshinder, det gick ändå rätt bra, men mycket att jobba med nu!
 
Sen red jag Lilla Grå och jobbae med framåtläget efter träningen, kändes bra! Jobbade Chokladen i töm, hon var jättefin och longerade Dajmen några varv, hon fick även skritta lite med tömkörningsgjorden, dock inte fastspänd. När hästjobbet var klart så byggde jag upp hagen jag rev igår igen... Sen middag, gjorde pastasås på resterna sen igår, och kaffebesök innan jag var i väg och tömkörde en ponny och red en bruksnordis! En betäckning på kvällen och sen te och rostade mackor med jordgubbsmarmelad!
 
Hela gänget väntade på oss vud grunden när vi kom tillbaka från ridpasset på gården!
 
Fantastisk utsikt från ridturen med en av kundhästarna!
 

Oproduktiv onsdag!

Otroligt oproduktivdag igår! Och jag är otroligt less just nu! Någon som vill köpa ett gäng hästar?
 
Jag var trött igår efter nattens äventyr. Det tog ungefär två och halv timme att hitta hästarna, leda hem dom, laga hagar och varva ner igen, vid halv fyra la vi oss igen. Det visade sig att någon dragit ur strömmen till det uthus som jag tar ström till hagen från. Så morgonen och förmiddagen blev lugn igår, sen ägnade jag tre timmar åt att delvis riva en hage och sedan bygga en ny där nere vid betet för att de ska få mer mat. Som de flesta vet så växer det dåligt i torkan så deras stora hage är redan slut på gräs.
 
När den hagen var klar tog jag en paus, vi åt älgbiff till middag och sen körde jag kvällspasset hemma. Tömkörde Countach och Ruslan, Countach kunde jag nu gå lite längre bak på den lättare vänstersidan och vi testade även höger sida igår, men där gick jag strax framför gjorden. Han tycker att det är lite jobbigt när jag kommer längre bak, men det går bättre hela tiden! Ruslan tömkördes för andra gången och det är som han aldrig gjort annat! Satte vanlig tömsättning igår och kunde köra runt banan åt båda håll! Sen avslutade jag hemma med att skritta ut Szum i skogen en sväng.
 
Där någonstans trodde jag att jag var klar för kvällen, men så fel jag hade... När jag var ner till betet för att natta hästarna fick jag veta att jag inte fick använda den nya hagen jag gjort! Fick lite lätt panik, och blev lite lätt arg, för hästarna behöver ju mer mat. Så då rev jag delar av den hagen, som jag ju ägnat timmar åt att sätta upp, och stängslade ut den nuvarande hagen lite. Det räcker bara någon dag så kag måste hitta en annan lösning. I morgon kommer jag troligen att fortsätta riva den nya hagen och återigen bygga upp den hagen jag delvis rev igår... Så jäkla mycket onödigt jobb! Hade de sagt från början att jag inte fick ha hästarna där, eller förra veckan när jag började på med den hagen, så hade det varit enklare! Tänk om det kunde komma lite regn nu så det växer!
 
Kvällen var ändå inte slut där, fikade lite och sen hjälpte jag Nisse att betäcka ett sto och göra klart hos honom. Klockan över midnatt innan vi var inne, som vanligt...
 
Trötta hästar efter nattens äventyr!
 
Countach tränar tömkörning!
 
 
Och Ruslan:
 
 
Från min och Szums tur igår kväll. Är en fantastisk utsikt där bakom löven!
 

Huvudvärk!

Jag har haft lite huvudvärk till och från sista veckorna, det blev knappast bättre av gårdagen och natten...
 
Igår var det varmt, alldeles för varmt för att få något vettigt gjort. Jag och Linda red ut på förmiddagen, jag red Minna och hon var blöt av svett när vi kom tillbaka trots ganska lugn tur. Sen red jag samma sväng med Clarinett men med lite högre tempo, hon har dock bättre kondis och var bara svettig under sadeln. Tog sedan ut Dajmen, jag brukar ju låta unghästarna vara hela sommaren men eftersom jag inte tyckte att jag hann med det jag ville med Dajmen i våras och det är en häst som jag upplever behöver lite jobb så bestämde jag redan då att hon skulle få jobba lite under min semester. Nu har ju nästan halva semestern gått så det lär inte bli så mycket gjort med henne nu heller. Men igår satte jag på henne kapson och så gick vi en promenad, dessutom repeterade vi schabraket. Målet nu är att hon ska ha haft sadel och träns i sommar, och tränat på att gå i väg från de andra. Avslutade sedan med att dra av Lemonadens sko, hon skoddes fram till treårstestet och en sko har hon plockat av sig själv men nu är båda av!
 
Liten paus i värmen och sen skulle jag åka till Hammarn för att köpa stängsel, men lyckades då slå huvudet i bildörren så jag höll på svimma! Blev till att sitta med en förpackning frysta grönsaker i pannan en stund innan jag kunde åka! En stor bula och huvudvärk blev resultatet av det hela... Efter jag hade varit på Hammarn och Ica så gjorde jag pizza till middag, och sen tömkörde jag Countach! Första gången med tömmar, igår gick jag bara på vänster sida och ganska långt fram (vid manken ungefär), men helt klart en bra början! Tömkörningen är en viktig del i inridningen anser jag, det lär hästarna styrning, de får gå först  -utan draghjälp, ger muskler och balans och på många sätt förbereder hästarna för att ridas.
 
Vi var klara ovanligt tidigt, jag blev lite rastlös och försökte göra paj på rester från frysen, den blev oätlig så vi fikade glass i stället... Ovanligt tidigt i säng också, men klockan 1.00 ringde telefonen och mina grannar hade sett en hel flock springa förbi på vägen! Hästarna från betet var ute! Vi hittade dom rätt snabbt och jag gick ner med dom, Bea var kvar för hon hade inte vågat gå ut.. När vi lagade hagen ser vi att någon dragit ur strömmen till det uthus som jag tar ström i från, kanske inte konstigt att de gått ut... Nattpromenader kan väl vara trevligt, men jag hade hellre sovit! Inte helt pigg i dag, och rätt less... Och kanske inte konstigt att man får huvudvärk?
 
Sto och föl på betäckning hos Nisse 
 
 

Måndagen!

Härligt semesterväder men det hade gärna fått komma lite regn...
 
Jag tog en lugn morgon igår och sen red jag först Chokladen. Tanken var att jobba henne med samma tänk som jag fick rida i helgen, och målet var att kunna "skena i skritt"! Men det var lite för mycket bromsar för att hennes fokus skulle vara bra. Tror jobbet kommer bli super på henne men vi måste ha bättre förutsättningar. 
 
Den fortsatte jag på gården med att jobba unghästarna mot tömkörning. Ruslan har ju kommit lite längre i din utbildning och framförallt i bettinvänjningen så han satte jag tömmar på, innertömmen direkt i bettet, och testade tömkörning men jag gick vid sidan av honom. Gick över förväntan, riktigt bra i båda varv. Countach fick ha tömkörningsgjorden och träns, sen tränade jag som sist att leda honom och gå lite längre bak, nästan vid sadelläget, och ftån båda sidor. Gick väldigt bra, kunde styra honom med tyglarna samtidigt som jag gick vid sidan så nästa gång blir det med tömmar!
 
Avslutade jobbet hemma med att rida Szum. Kände lite på honom efter träningen och han travade inte lika bra (jag fick inte ont i magen...) men galoppen var helt okej. Sen rabarberkräm till mat och så i väg för att jobba hästar, tömkörde två och red en, och lektioner. Blev sedan sent innan det blev sovdags för jag följde Nisse och medicinerade en ponny i grannbyn och så betäckte vi ett sto sen. 
 
Nu nya tag och förhoppningsvis en ganska lugn dag!
 
Ruslan provar tömkörning!
 
Bra katt reder sig själv! Holger tycker nog att servicen på hans resturang är dålig!
 
Lilla Grå! I bland lite efter, men ändå alltid med... ;)

Dressyrträning dag tre!

Vilka fina hästar jag har! Nu ska jag bara sluta mesrida så jag kan matcha dom!
 
I morse lastade jag Clarinett och Lilla Grå och åkte till träningen. Red Lilla Grå först som gick riktigt bra. Med henne ska jag se till att rida på alla växlar och verkligen passa så hon inte går och trycker och blir inåtvänd. Sen Clarinett som var sitt vanliga jag i dag och gick riktigt bra. Vi jobbade med galoppen i dag och jag som brukar skylla på att hon är svag i galoppen får nog ta tillbaka det. Ryttaren är svag i galoppen men annars handlar det mest om att se till att hon är riktigt framme för skänkeln. Filmer från Clarinetts pass finns på min Instagram, nillashast. 
 
Gjorde en avstickare på hemvägen för en lektion men sen när jag kom hem och hade tömt bilen så var energin slut! Vi grillade, i dag var det lamm på menyn med färskpotatis i ugn och inte mindre än tre hemgjorda kalla såser, och efter en paus med nattning av hästar och två betäckningar så blev det rabarberpaj till efterrätt. Nu är jag både mätt och trött...
 
Clarinetten innan träningen!

Dressyrträning dag två!

Andra dagen igår och bättre väder! 
 
Började hemma med Countach, han tränade jag att leda från båda sidor vid sadeln! Detta som en förberedelse för tömkörningen, och ridningen, att han måste gå först. Han tyckte att det var konstigt... Sen hängde jag lite på honom vid pallen. Tog även Ruslan som fick jobba vid boxarna med att skritya runt mig, stanna och starta. 
 
Sen lastade jag först Clarinett nere vid betet och sen Szum hemma och åkte på träning. Red Clarinett först och hon var lite mer avspänd än dagen innan, longerade ändå innan och ridpasset handlade om att ha henne framne för skänkeln och i ramen. Jättefin och med massor av tryck i henne men ändå så mycket egna åsikter. Szum däremot var jättefin! Fokuserad och avspänd, fick jobba med att rida på alla växlar (verkar vara ett genomgående tema...) och med galoppfattningar. Supernöjd med honom! 
 
Väl hemma och med hästarna fodrade så var det bara att duscha och byta om, en kompis söderfrån kom och hämtade mig så åkte vi på crusingen i Hammarstrand. Fint väder och massor av fina bilar och folk. Nisse hämtade mig vid midnatt när han var på hemväg efter stt ha jobbat på travet i Oviken och verkat några hästar. I dag är jag trött efter lite få timmars sömn men glad att jag höll mig till cola igår. Nu nytt ryck och mer träning!
 
Szum innan träningen, dåligt med både bilder och filmer denna helg!

RSS 2.0