Bilder från gårdagen!

Här kommer lite bilder från tävlingen!
Alla bilder är tagna av Sofia Bergvall! Tack!


Sista hindret i 0,90m Det ser ganska lågt ut..


Räkan över Bamsehindret i 0,90m. Här hoppade hon nästan från stillastående och jag höll på att åka av!


Räkan igen!


Taggen i 1 meters klassen!


Taggen över Bamsehindret i 1m

Tack Sofia för de fina bilderna!

Lång dag!

I dag har det varit en rejält lång dag, var ute i stallet strax efter 6 i morse och inne igen strax före 21! Det har varit hopptävlingar i Ammer även i dag, och vi hade med oss Taggen, Räkan och Oliver härifrån! Så vi tävlade på förmiddagen och sen var vi funktionärer på eftermiddan och så skulle ju även banan bäras bort efteråt.

Jag började att hoppa Taggen i 0,90m, han var väldigt laddad! Medan vi red runt på banan och väntade på start studsade han mest omkring, och när vi väl red så kändes det lite okontrollerat stundtals. Men han hoppade riktigt bra, stora språng med mycket luft! Vi var fekfria och jag var väldigt nöjd med honom!

Sen var det Räkan s tur, hon var verkligen superspänd på framridningen, och med tanke på hur hon har vait de sista veckorna så hade jag inte så höga förväntningar på henne. Så med tanke på det kändes det ändå helt okej att vi blev utvägrade på det näst sista hindret. Hon tjurade inte i hop, och jag tror det kommer gå bättre längre fram i vår (efter pälsfällningen) och när hon hoppat lite mer.

I 1 meters klassen var Taggen lugnare, nästan lite loj på framridningen, och jag tycker vi fick till en riktigt fin runda. En rivning, men i övrigt luftiga språng och dessutom något mer kontrollerat. Är supernöjd med honom, är nog våran bästa tävling någonsin! Det känns verkligen som han trivdes mycket bättre på våran stora utebana än på förra tävlingen som var inomhus!

Malin red samma klasser som jag, i första klassen gick det bra, där var hon felfri. Den andra klassen blev snabbt avklarad då Oliver drog på några rejäla luftsprång efter första hindret och lämnade av Malin på marken för att sedan dra järnet runt å banan till publikens förtjusning. Malin satt kvar i luftsprången ända tills han tvärnitade mitt i! Dock klarade hon sig med lite blåmärken och en lätt hälta. I övrigt har det varit en bra dag, med väldigt många fina hästar att titta på och bra väder!

Jag har tyvärr inga bilder från dagen ännu, men det kanske kommer framöver!

Hemmatävlingar!

I helgen är det hopptävlingar i Ammer. I dag har det varit ponny och jag har varit där och varit funktionär hela dagen, agerat banpersonal. Vi har haft ganska tur med vädret, lite regn men ganska mycket sol och dagen har flytit på bra. Har sett en massa ponnyekipage, många rider riktigt bra och många fina ponnyer. Tyvärr är det ju alltid några som skulle behöva träna lite mer och jobba lite mer med grunderna. Och det är alltid någon som låter sin besvikelse gå ut över ponnyn eller föräldrarna. Domaren var ganska hård på användningen av spöet, hon sa till direkt när de använde spöet för mycket. Det tycker jag är bra! Jag skulle även önska att de sa till när ryttarna rider med för mycket hand och drar de stackars ponnyerna i munnen, vissa ryttare ligger nästan baklänges och drar och det är inte okej! Det är jättteviktigt tycker jag med en bra och vettig attityd mot sin ponny eller häst, sina medtävlare och föräldrar eller medhjälpare. Men de flesta ryttare sköter sig ju givetvis, och vi har i dag sett en hel del bra ridning och fina ponnyer!

I morgon är det ridhäst och därmed dags för mig att tävla. Jag har ridit både Räkan och Taggen i kväll. Räkan fick gå ut en sväng med Malin och Oliver medan jag red Taggen efteråt på byn. Det var nära en avfallning på honom när han blev rädd för två dtora ardennrar som kom galopperandes rakt emot honom i en hage bredvid vägen! Som tur var satt jag kvar, hade inte varit roligt att få gå hem i kväll när jag hade så mycket att göra. Har tvättat svansarna på hästarna och packat bilen. Nu är det bara att ladda! Håll tummarna för oss!


Taggen och Oliver på förra tävlingen! Nu hoppas jag ni håller tummarna för oss i morgon!

Känsloryttare!

Jag rider nog rätt mycket på känsla. Funderade på det när jag red i dag, och kom fram till att jag nog fokuserar mycket på känslan när jag rider och lär mig lättast genom att se och känna.

När jag rider letar jag ofta efter en känsla, det kan var hur jag vill att hästen ska kännas i handen, i övergångarna, hur jag vill att galoppen ska kännas eller anridningen mot ett hinder. Och jag kan leta tålmodigt efter känslan rätt länge, och har nog lite lätt att fastna i detta. Ofta har jag en bra plan för ridpasset innan men fastnar ofta i att leta efter rätt känsla i något så att jag glömmer planen... Jag provar mig fram för att hitta känslan, flyttar hästen något steg, lättar i handen, driver med skänkeln, ändrar vägen osv för att se om känslan ändras. Men i bland skulle det nog vara bra om den rationella delen av hjärnan var mer påkopplad så jag kunde tänka mer logiskt och teoretiskt medan jag red, och hålla planen lite bättre.

På ridlärarutbildningarna pratar man en del om att vi lär oss på olika sätt. En del lär sig genom att se, andra vill höra eller läsa och andra vill känna och prova på. Jag lär mig lättast genom att se eller känna. Ofta tappar jag tråden när jag försöker lyssna på en genomgång av tex. en övning eller liknande. När jag går en hoppbana eller lär mig dressyrprogram så försöker jag känna hur det kommer att kännas att rida mot hindret eller rida ett moment i programmet. Jag kopplar också lätt i hop en bild med en känsla och försöker ofta känna känslan när jag ser ett ekipage eller en häst. Det kan även användas för att göra målbilder och för att utvecklas. Jag ska delge er ett sånt tillfälle:

När jag gick instruktörsutbildningen så hade jag Räkan med mig, hon var då ganska grön och lite istadig av sig, när man skulle galoppera ville hon mest springa in till mitten och dra ner huvudet. Vid ett tillfälle red min dressyrtränare malin på Räkan. Jag såg hur fint Räkan galopperade med henne (och jag såg också att hon klättrade på sargen med henne men det är en annan historia), och jag kunde känna känslan hur det kändes. Tänkte för mig själv att dit ska jag med, den känslan ska jag med få! Och så här några år senare så känner jag den känslan nästan varje gång jag galopperar på Räkan!

Som tur är så är jag väldigt intresserad av att läsa och lära om hästen och ridning så jag är väldigt stark teoretiskt. Och det är nog bra när jag ska undervisa. Annars skulle nog mina lektioner bli ungefär: "Så galopperar ni runt litegrann tills det känns typ så här..." Inte så bra antagligen! Har du funderat över hur du lär dig på bästa sätt? Och hur kan man jobba med olika inlärningssätt inom ridningen?

Jag försöker anpassa efter varje elev, men det är svårare när man har grupp än privatlektion. Man lär sig att en del vill ha en grundlig genomgång medan andra vill ha få instruktioner, prova och sen ur det få vidare instruktioner. Vissa låser sig när man säger att vi ska rida skänkelvikning, då är det bättre att säga att vi ska flytta hästen lite, bara rid in här och flytta undan innerskänkeln. Sen ur det ger man instruktioner tills det blir en bra skänkelvikning!Vilken typ av ryttare är du?

Väderblogg?

I bland kan man ju tro att det är en väderblogg jag har i stället för en hästblogg. Jag skriver ju en del om vädret, och döper ofta inläggen efter vädret. Men vädret spelar ganska stor roll när man är ute hela dagarna som jag så ofta är. Fast jag hoppas att jag får in lite häst också bland allt väderprat.

Vad vill ni läsa om i bloggen? Vardagen med hästarna eller mer informativa inlägg om hästar och ridning?


Regn igen!

I dag hade jag lite otur med vädret, hela dagen har solen skinit när jag tittat ut genom fönstren på jobbet. När jag väl kom hem och hade tagit in Corran så började det regna! Som tur är så dör man ju inte av lite regn så jag red som planerat.

Ville känna hur Corran kändes efter gårdagens tömkörning, så jag red bort till den vändplats som vi rider på emellanåt. Där jobbade jag henne kanske en kvart innan jag red hem igen (det tar ca 10 min att rida dit). I dag bet hon inte fast någonting i innertygeln, även om hon var lite kort i formen och tom i handen i början så släppte det fort och jag fick ut halsen och ett litet stöd på yttertygeln. Dvs mycket bra resultat efter tömkörningen!

Sen red jag ut Taggen. Han kändes rätt bra i galoppen i dag med, vilket han inte brukar ute då han lätt blir yrslig och studsar. Sä jag är rätt nöjd med honom med!

Dock är jag rätt less på regn och blöta, vill att det ska torka upp nu så man slipper all lera. Dessutom vill vi ha fint väder i helgen då det är hopptävlingar i Ammer. I morgon är det ponny och jag ska vara funktionär, på söndag är det häst och då ska jag både tävla och funktionära!


Regn!

I dag har det regnat eller småduggat mest hela dagen, inte alls lika roligt att vara ute som de här dagarna som det varit finväder. Men jag har hållt i gång rätt bra i dag med. Började med att rida ut Räkan. Hon fick galoppera mycket för att få bort stelheten sen igår. Efter det tömkörde Corrans husse henne. Som vanligt blev jag imponerad, han är så otroligt duktig på att jobba hästarna! Och återigen insåg jag vilken grymt fin häst Corran är, och vad bra det kommer bli när man hittar alla knappar på henne. Nisse fick fram en jättefin trav på henne, så mitt nya mål nu är att hon ska trava så med mig med!

På eftermiddan åkte jag med Taggen till Ammer och hoppade på utebanan. Även i dag var det hästar på travbanan men i dag tittade han knappt på dom, till skillnad från i söndags då har var som en bomb när de körde. Jag tycker att han kändes jättefin i galoppen och hoppningen kändes okej. Det känns som att jag tappar lite av den fina galoppen precis famför hindren, men det kommer nog med lite mer träning. Rullade ut markbommarna framför hindren för att få upp honom i luften lite tidigare. Dvs få honom att hoppa av lite tidigare så den högsta punkten på språngkurvan blir mitt över hindret.

Kvällen har ägnats att pyssel ute, tryckt ner hagstolpar och städat utanför boxarna. Blev en sen middag framför tvn och nu väntar nog sängen rätt snart!Bilder från dagens tömörning. Från mobilen så dom blir små...

Sommaren!

Äntligen börjar planeringen av sommaren att börja klarna. Har börjat boka in datum för sommarens ridläger hos Nylands Hästsportlag, semestern är fixad och jag har i alla fall lite kolla på vilka hästar som ska komma i sommar. Det finns fortfarande platser kvar för inridning och utbildning hela sommaren så hör av dig om du behöver hjälp med din häst, eller vill att den rids medan du är på semester.

Ridlägren hos Nylands Hästsportlag är bokade till helgen v 26 (tantläger) och helgen v 33 (träningsläger ungdomar), datum för barn och ungdomslägret är inte klart ännu men det tycks bli under v 28 eller 29. Så då hoppas vi på fint väder och träningssugna och glada ryttare!

Träningar och lektioner kommer jag som vanligt att ha hela sommaren!


Gänget som var med på barn och ungdomslägret i fjol!

Miljöträning!

I dag blev det en resa till Ammer och ridhuset igen. Malin åkte med Oliver och jag hade med mig Räkan och Corran. Och för Corran blev det riktigt bra miljöträning. Vi började på utebanan (en stor bana, där hon endast blivit longerad en gång förut) där det var hinder och hästar som hoppade och galopperade. När hon slappnat av där så gick jag upp med henne till ridhuset, där hon var ensam. Där red vi i genom LB:2 programmet. Det var nog inte den bästa programridningen men efter jag ridit i genom programmet var hon avspänd och kändes jättefin! Sen fortsatte miljöträningen med att hon fick stå själv i en box i stallet.

Jag hoppade Räkan sen men var inte alls nöjd. Hon hoppade tveksamt och spänt. Jag hoppas det ska hänga i hop med fällningen så att det snart ska släppa, men det visar sig. Däremot gick det riktigt bra för Malin, Oliver såg riktigt fin ut!


Dagens aha-upplevelse

Jag hade en liten aha.upplevelse under dagens dressyrpass med Räkan. De som käner Räkan vet att hon inte direkt är den som springer av sig själv utan hon behöver ganska mycket drivning, speciellt i galoppen. Döm om min förvåning i dag när jag upptäckte att jag både kunde fatta galopp och bryta av, med bara sätet!! Så varför driver jag då så förbaskat med skänklarna??

Räkan bryter ju lätt av galoppen för minsta lilla. med tanke på hur känsligt hon är för sätet så kan nog många avbrott orsakas av att jag blir för passiv och långsam i sätet och höfterna. Denna tanke har jag varit inne på förut, och efter dagens ridning så känner jag mig ännu mer övertygad. Så nu gäller det att jobba med att verkligen galoppera med höfterna, och ha den kroppskontrollen att jag känner när jag blir passiv i sätet. Efter helgen jobbar jag ännu intensivare med att vara snabb i skänklarna och inte klämma, det blir bättre men det tar verkligen lång tid att ändra en invant beteende.

Och det är så roligt att rida just nu, tycker jag har bra flyt och att det händer mycket med min ridning! Är så kul att man kan utvecklas och få aha-upplevelser hela tiden fast man ridit i så många år. Är inte ridningen fantastisk på det viset?


Underbara vår!

I dag har det varit riktigt vårväder, på eftermiddan tittade solen fram lite och man kunde rida ut utan jacka! Så underbart! Så jag har varit ute mest hela dagen, som vanligt...

Började dagen med en dressyrträning för Malin. Jag red först Oliver en liten stund, vilket var jättebra för jag kände ganska direkt vad de behöver jobba med. Sen satt Malin upp och red och jag tror aldrig jag sett Oliver trava så bra. Nu har hon fått med sig lite läxa att jobba vidare med. Fortsatte med tömkörning av Corran. Hon var riktigt fin, fortfarande har jag lite svårt att få henne på yttertömmen som jag vill men hon är lägre och rundare i formen nu, och nosen har kommit fram en hel del även om det ännu fattas lite till.

Efter lunch red jag dressyr på Räkan, även hon kändes jättefin och jag hade en liten aha-upplevelse på henne i dag. mer om det kommer i ett eget inlägg. Avslutade ridningen med att rida ut Taggen, han tjafsade lite i början när jag skulle galoppera men det släppte efterhand och även han vr rätt okej. En rikitgt bra riddag!

Dessutom har jag pysslat mycket ute i dag. Det har tinat fram mycket saker att göra, tyvärr räcker inte energin och tiden till allt jag vill men man får ta en sak i taget. På kvällen hade jag träningar, de sista veckorna som dagens ryttare ridit så har det snöat så det var roligt att det var sol i kväll i stället! Duktiga ryttare och hästar!


Sen kväll!

Det blev en rätt sen kväll ute i stallet i dag. Både jag och Malin jobbade till 18 så klockan var över 20 innan vi ens hade ridit i väg. Jag red Räkan och hon Oliver och båda hästarna var riktigt pigga! Sen hjälpte Malins pappa oss med att rulla ut hösilagebalar i hagarna. Så då har vi även gjort dagens gympass!

Roligare vardagsridning!

Att vardagsridningen är rolig tycker jag är väldigt viktigt, målet bör vara att det ska vara roligt att rida din häst varje dag, inte bara när det är tävling eller fint väder. Ett medel för att nå dit tror jag är att rida träningar och lektioner, genom att lära sig mer och utvecklas blir ridningen roligare, och på köpet även säkrare och ger en mer hållbar häst.

Dock träffar jag en del ryttare som inte tycker de behöver, kan eller vill rida lektioner och träningar. De tycker inte att deras häst är tillräckligt bra, att de inte har dom ambitionerna eller kunskaperna. Men jag tycker man ska rida träningar för att utvecklas tillsammans med sin häst, inte för att nå höga tävlingsresultat. Ridning är som att dansa, om båda som dansar kan stegen och dansar i samma takt så är det mycket roligare, även om man bara dansar för nöjes skull! Träningar är för alla, inte bara för de som vill tävla och hoppa stora hinder, du utvecklas från den nivå där du är och med de mål som just du har.

En annan aspekt på detta är säkerheten. Genom ökad kunskap blir ridningen säkrare och därmed roligare. Jag upplever att man oftast väntar med att ta hjälp tills man fått problem, hästen tagit över eller att man blivit rädd. Många gånger kanske det kunde ha undviks genom att man tagit hjälp tidigare, och därmed sluppit mycket negativt. Hållbarheten hos hästen är också en anledning till att rida lektioner och träningar. Att få hjälp med hur hästen ska ridas för att jobba på bästa sätt och därmed bli starkare, mer välgymnastiserad och hållbar. Och alla vill väl att hästen ska må så bra som möjligt och vara skadefri?

Många ryttare som börjar rida träningar får en ny dimension i ridningen när de utvecklar sin ridning, sitt samspel med hästen och hittar nya övningar att jobba med. Och därmed har deras vardagsridning blivit roligare, för både ryttare och häst!

Jag har elever på alla nivåer, med alla olika mål och ambitioner, som rider på alla möjliga olika raser och hästar. Eftersom jag åker hem till dig och din häst behöver du inte åka någonstans eller ha tillgång till transport. Det enda du behöver är en någolunda plan yta att rida på. Och det viktigaste av allt, viljan att lära dig och utvecklas tillsammans med din häst!


Foto: Elisabeth Sjöström


Dagen efter!

Den här dagen började riktigt bra med en ridtur på Corran som kändes riktigt fin! Sen blev det Ica några timmar innan jag och Malin tog med oss grabbarna till Ammer för lite hoppning. Jag ville känna hur Taggen kändes i hoppningen dagen efter dressyrträningen. Vi fick ju i gång galoppen riktigt bra på honom igår och jag ville känna om den känslan satt kvar. Och det gjorde den, i alla fall till en viss del. Men innan vi kom så långt så var det lite spännande...

När vi kom till Ammer var det mycket folk och det körde travhästar på travbanan som går runt utebanan. Taggen blev stressad i släpet när han hörde travhästarna så jag fick börja med att ta ut honom. Sen byggde vi fram ute och hoppades på att de skulle ha kört klart, men lagom tills vi skulle börja rida så började de köra fler hästar. Både Oliver och Taggen var rätt spända! Vi hade fullt stök att bara kunna skritta på en volt, men efterhand varvade våra hästar ner och de hade ganska snabbt kört klart. Och när jag väl började galoppera så kändes han jättefin! Hoppningen kändes också bra, även om det emellanåt blev lite sämre språng och några rivningar. Men vi avslutade med ett riktigt bra språng och jag känner nu hur jag vill kunna rida honom och hur jag ska jobba vidare. Bara att träna på! Och planera in dressyrträningar dagen innan hopptävlingarna...


Grattis!

Stort grattis till Nisse och Mia som fick sin ardennerhingst Stormobackans Svante godkänd för avel på premeringen i dag. 8-8-8-8-8 = 40 poängTror inte ni också att det var flätorna som gjorde det? ;)

Snabba ryck!

Kl. 14.30 Kom jag hem från jobbet!
Kl. 15.10 Hade jag bytt om, kopplat på släpet, borstat och lastat Taggen och var på väg på träning! Ganska bra jobbat va?

Vi red dressyrträning för Sara i Sollefteå. Taggen var rätt spänd när vi började så vi jobbade mycket i galopp. Många fattningar och sedan tempoväxlingar i galoppen. Och då slappnade han av och blev fin! Men vi skulle ju behöva det här jobbet så mycket oftare! Och jag tycker det är så mycket lättare att få till det när jag rider för någon, alltså måste jag träna mer och oftare!


Å så var det vinter igen!

Vart har våren tagit vägen? Nu är det vinter igen, det snöar för fullt och ligger redan några centimeter på marken. Det är inte alls roligt nu när man vill ha vår och sommar! Det började ju så lovande i mars med fint vårväder, då trodde jag att det skulle bli en tidig vår och tidigt betessläpp. Men sen har det sått stilla så nu känns det som det är sent i stället. Jag brukar kunna göra lite roligare hagar till hästarna, så de slipper de leriga och tråkiga vinterhagarna, i slutet av april. Då brukar det ha tinat av, torkat upp och vara lite små grässtrån på gång, men i år har inte ens all snö tinat av än!

Men det blir nog vår så småningom. Får vi hoppas i alla fall! Nu hoppas jag att snöandet ska lugna sig till i eftermiddag då jag ska på dressyrträning!


Så här såg det ut i maj i fjol, tror ni att det kommer hinna bli lika grönt och fint i år? Det här var från an av Sickans första uteritter!

Ny bekanskap!

I kväll har jag haft en ny bekanskap i stallet, en tvåbent denna gång. Fast helt ny bekantskap är hon inte, jag tror till och med att hon red på ridskolan när jag jobbade där för snart 100 år sen (eller i alla fall 13 år sedan, fy vad gammal jag är!). Det är en kompis till Malin som jag hoppas på ska vilja hjälpa mig lite med mina hästar framöver. Förhoppningsvis blir det många hästar på inridning och utbildning i sommar och då kan jag behöva lite hjälp med mina egna hästar för att hinna med, och även för att få sällskap ut med unghästarna. I dag följde hon i alla fall med ut, i blåst och snö, på Räkan, och jag tror det gick rätt bra. Själv red jag Corran som var lite yrslig och småspänd i början, men det släppte sen efterhand.

Avslutade kvällen med att trimma Taggen lite. Han ska gå dressyrträning i morgon och det ser jag verkligen fram emot! Ska bli roligt att få lite hjälp med honom igen! I dag tyckte jag att hna gick fram rätt bra men var lite okoncentread och inte riktigt lösgjord. Men det jobbar vi på i morgon!


Frisering!

I morse innan jobbet hade jag ett litet specialuppdrag! Jag var nämligen till grannen, alltså Corrans ägare, och flätade hans ardenner hingst, Svante! Han skulle på hingstpremering i Boden och då ska ju ardennrarna vara tradionellt flätade. Nu är det bara att hålla tummarna att flätorna håller, och givetvis att Svante får bra poäng av domarna!


Svansen!


Manen!

Visst blev han snygg?

Se på din häst!

Det är verkligen jättebra att se sin häst jobba emellanåt. Tex. genom att man tömkör, blir filmad när man rider eller att någon annan rider ens häst. Genom att se sin häst jobba får man en bild till den känsla man har när man rider och man kan se saker som man inte känt i ridningen, tex. formen, ställningen, vart nosen är mm. När man tömkör kan man ju båda se och känna samtidigt vilket är jättebra för att utveckla sin ridkänsla. Och man kan ju direkt från marken jobba med det man ser. Fördelen med att filma är ju att man även ser sig själv rida, och man kan se om problemen man har kanske kommer från sin egen ridning.

Att låta andra rida sin häst är inte så tokigt. Tänk om sitter lite snett eller blir fast i en tygel, då tycker nog din häst det är ganska trevligt att någon annan rider i bland som kanske sitter snett åt andra hållet och kanske drar i den andra tygeln? Eller vad tror du? Och att låta en duktig ryttare eller sin tränare rida i genom hästen emellanåt tror jag är jättebra! Dels för att få hästen lite genomriden och "på rätt spår", dels för att du ska få se hästen jobba rätt (bra för din känsla) och för du sedan kan få bra rid och träningstips. Extra givande tycker jag det blir om man får sitta upp på hästen när den är genomriden och direkt kan få lite "rätt" känsla. Jag tycker vi oftare skulle använda oss av detta, speciellt när man har specifika problem eller när hästen jobbar i "fel" form.

I tisdags tömkörde jag Corran och i dag jobbade jag med samma saker i ridningen. Jag upplevde i tisdags att hon var mer på innertömmen än yttertömmen, speciellt i vänster varv. Och när jag red i dag så kände jag att jag blev lite fast i vänster tygeln (vilket ju brukar kunna vara mitt lilla problem), vilket resulterade i att hon släppte yttersidan och böjde halsen i stället för att ställa i nacken. När jag fokuserade på att vara mjuk i innertygeln och forma mer med skänkeln, och verkligen styra och rida med skänklarna i stället för tyglarna, så blev det ju så mycket bättre! Det var verkligen en liten ögonöppnare för mig! Nu är det bara att träna vidare, och jag ska fortsätta tömköra henne för att checka av detta från marken med.

Förutom Corran har jag ridit ut med Taggen tillsammans med Malin. Det är så underbart nu när det är ljust och man hinner så mycket på kvällarna!


Corran efter dagens ridpass, viisst är hon snygg?

Från vinter till vår!

Dagen började bra med uteritt på Corran som var pigg och laddad. Vädret var underbart även om det kändes mer som vinter än vår, eller vad sägs om sol från klarblå himmel, snötäckt mark och några enstaka men stora snöflingor i luften? Jag var glad att Corran fortfarande har vinterskorna på sig. Och innan kvällen var över kändes det som vår ute igen.

Sen stoppade jag in Räkan i transporten och åkte till Ammer. Hoppade henne på utebanan, vilket kändes lite både och. Hon visade en liten tendens till att var lite istadig. Men bara lite, och hon gick fram direkt när jag sa till henne, och jag vet att hon har jobbigt med fällningen nu så det var inte helt oväntat. Däremot hoppade hon bra, men stort! En oxer på 80 cm kändes som 1,20 minst!

På kvällen hade jag lektioner och träningar, i vårsolen! Härligt!


Även på den här bilden kan man litegrann se Räkans tendenser till att hoppa högt över hindren. Men i dag var hon extra högt över tror jag!

Vinter igen!

Vårvädret är verkligen nyckfullt, i dag har det snöat hela dagen så nu är det vitt ute och vinter igen. Tråkigt!

Hovis har varit här i dag och slagit på sommarskor på hästarna, just i dag känns ju inte sommarskor så lämpligt men det blir ju förhoppningsvis bättre framöver! Hästarna är ridna, Taggen fick gå dressyr på förmidddagen. Kändes helt okej även om jag vill ha lite mer tryck i honom. Sen fick Corran en mjulstart med lite tömkörning, hon såg och kändes fin. Provade dessutom att flytta henne lite i tömmarna, flytta bakdelen längs vägen. Har provat det lite uppsuttet men jag har inte riktigt fått henne att förstå vad jag vill, det gick faktiskt lite bättre i tömkörningen. Får fortsätta jobba med detta! Räkan reds ut, hon fick jobba med samma sak som Taggen i går, nämligen att flytta fram och tillbaka över vägen i galopp. Kändes riktigt bra med henne också.

Nu hoppas vi på bättre väder i morgon, och att det snart blir sommar!


Längtar verkligen till sommaren nu!

Måndagkväll!

I kväll efter jobbet red jag ut Taggen, han vilade igår efter lördagens tävling och kändes riktigt fin i dag. Vi jobbade bland annat med att flytta fram och tillbaka över vägen i galopp. Det blev ett väldigt bra jobb för honom, så den övningen ska jag ta med mig och jobba mer med i veckan.

I morgon kommer hovis, jag har lite träningar på kvällen och alla hästarna ska ridas. Corran har haft lite minisemester över helgen, tycker unghästarna kan behöva lite återhätning emellanåt, men i morgon ska hon få komma ut en sväng igen. Blir nog en bra dag i morgon med!


Hoppkurs!

I dag har jag haft hoppkurs hos Nylands Hästsportlag. Det har varit underbart vårväder och duktiga ekipage så det kan inte bli så mycket bättre!

På förmiddagen red de markarbete, det blev mycket bommar och volter, och övningar där det gällde att både häst och ryttare var vakna hela tiden. De fick även hoppa lite studs och små hinder. Eftermiddagens ridning bestod av hoppning, de fick hoppa kombination och banor. Det gick riktigt bra för alla! Även Räkan fick följa med och på teorin hoppade jag henne,  och vi diskuterade lite runt det. Tex. hur Räkan galopperade och hoppade, vad som händer när man kommer nära eller långt i från hindret mm. Sammanfattningsvis en mycket bra dag!


Bilder från teorin som jag och Räkan hade i dag!
Foto: Malin Berglund

Tävlingsdags!

I dag var det dags för hopptävling i Timrå. Jag hade med mig Taggen och red 0,90m och 1,0 m. Han kändes rätt cool på framridningen trots att det var årets första tävling. Till första klassen kändes det riktigt bra på framhoppningen förutom att han kickade lite bakut. På banan kändes det ganska bra, men vi fick tre rivningar. En tar jag på mig då jag red i väg honom och en rivning var på ett hinder med grindar som många hästar tittat på. Så det var inte så mycket att säga om det.

I andra klassen la Taggen in "overdriven" och blev lite laddad, han var väldigt hög i nacken mot hindren och drog därför på sig en hel del rivningar.. Hela fem stycken.. Men jag är överlag ganska nöjd, vi har inte hoppat så mycket i vinter och det känns ändå inte alls som vi har tappat något sen i höstas. Så nu är det bara att träna och förbättra! Malin och Oliver var också med, det var deras första tävling tillsammans. Hon red 0,90m klassen och kom även hon runt med 12 fel.


Taggen och Oliver i Timrå!

Tävlingsförberedelser!

I kväll har det varit fullt upp med förberedelser inför morgondagens hopptävling! Taggen är ren (eller i alla fall renare än innan), grejerna är putsade och packade och transporten är påkopplad. Och självklart är Taggen även riden, jag och Malin var ut en sväng. Även Malin och Oliver ska i väg i morgon, det blir deras första tävling tillsammans! Jag tycker det känns som jag har glömt något, det är ju mycket mindre grejer att packa när man åker med en häst än två som jag är van. Men jag hoppas att allt är med!

Så håll tummarna för oss i morgon nu!


Ledig dag!

I dag har jag varit ledig, jag har varit till Sundsvall en sväng och varit "civil". Det är rätt skönt i bland att ha andra kläder än ridbyxor och tänka på anant än hästar. Nu blev det ju en del inköp till hästarna så helt hästfritt var det ju inte. Jag har bland annat köpt short chaps (lär väl inte kunna gå i vinterstövlarna så länge till), vattenbalja till stonas hage (den gamla frös sönder i vinter och nu har jag bara en liten), och sen smågrejer som snoddar, sadeltvål och ridstrumpor. Tror jag behövde en dag off för när jag var på väg hem var jag riktigt ridsugen och full av energi, och då red jag ändå brudarna på förmiddan innan jag åkte. Jag kan nog behöva vara civil och ledig emellanåt, få försöka med det lite oftare!

Jag och Corran började dagen med att skritta ut. Vi var nog båda lite sega efter gårdagens ridhus besök, Corran brukar ju ofta var ivrig och lite på tårna när vi börjar ridpassen men i dag var hon så nöjd med att skritta på långa tyglar i skogen! Dessutom var hon extra gosig i dag, och till saken hör att hon alltid är väldigt gosig och kelsjuk!

Räkan fick gå ett dressyrpass, hon fäller otroligt mycket just nu och är därmed väldigt öm i pälsen. Det påverkar ju självklart ridhumöret på henne med, hon protesterade lite i dag men var ändå lättövertalad och jag trodde nog hon skulle stå emot mer. Tycker hon var riktigt fin på slutet även i dag. Jobbade mest med att få mer stöd på tygeln och lite mer tryck i henne.


MysCorran!

Full fart!

I dag har det verkligen varit full fart hela dagen, rídhusbesök och lektioner! Började med att tömköra Räkan, och jag är rätt nöjd eftersom det kändes som jag kom åt det där svaga höggra bakbenet riktigt bra. Som vanligt när jag tömkör mina hästar så tänker jag att dettta måste jag göra oftare och ändå blir det så länge mellan varje gång.

Sen åkte vi till ridhuset med Taggen, Corran och Malin hade med sig Oliver. Corran var visst brunstig, och oj va många snygga grabbar det fanns i ridskolans stall enligt henne.. Hon var lite upp i varv, och i ridningen blev hon lite spänd och stark. Men bara jag kommer ner i  sadeln och rider så går det ju bra, men jag blir lätt lite paralyserad och åker häst i stället för att rida! Jag tycker även att Corran gjorde riktigt bra skänkelvikningar i dag, i alla fall kändes dom bra!

Och så var det dags att hoppa grabbarna. Taggen kändes rätt bra när jag red fram, koncentrerad och ganska bra framme för skänkeln. Och så länge hindren är låga (70-75 cm) så känns även hoppningen bra. Problemen kommer när hindren blir lite större, och då menar jag bara lite större, för då måste jag lägga upp galoppen lite och då tappar jag kontrollen litegrann.. Men det blir nog bättre med mer träning!

På kvällen har jag haft lektioner och träningar. En av mina kunder har köpt en ny häst, vilket ju alltid är spännande, i dag var jag där och kollade lite på sadel till den. Blir roligt att se när den sen när de kommer i gång med träningen.


Är lite less på leran, Taggen är varje dag helt inbäddad i lera.. Jag hoppas att det ska torka upp snabbt i hagarna!

Regn!

I dag har dt regnat hela dagen! Eller inte riktigt hela, i morse snöade det... Jag var rejält blöt när jag hade ridit klart, så då var det bara att byta till torra kläder inför kvällens träningar! Men regnet tar bra på snön som ligger kvar så nu är det snart bart, och det gillas.

Dagens ridning började med att jag red ut Räkan med Malin och Oliver. Sen red jag lite dressyr med Corran och Taggen. Corran var i början lite okoncentrerad och småbusig men det släppte snabbt och jag tyckte hon var lite mer alert i övergångarna i dag. Taggen tyckte jag faktiskt jag fick ganska bra grepp på i dag, jobbade mest i trav och med att få honom i ramen och fram till bettet.


Annandag påsk!

Även i dag har jag jobbat några timmar på Ica, bra fart där i dag med. Sen efter jobbet red jag ut Taggen och Corran. Med Corran jobbade jag mycket med sidvärtsrörelser på grusvägen.

Tycker det är perfekt att träna sidvärtsjobb på grusvägarna. Man kan dels jobba med att flytta hela hästen i skäkelvikning fram och tillbaka över vägen, det gjorde jag med Corran i dag i både skritt och trav. man kan då även växla tvärningen. Jag börjar ofta så med unghästarna när de ska börja flytta undan skänkeln. Sen kan man även rida öppna eller bogen in, vilket jag provade lite med Corran i dag. Lite lätt i skritt utan större krav, tyckte hon svarade bra på det. Även sluta och tagen bakdel fungerar bra på grusägarna. Eller att rida skäkelvikning längs med vägen genom att flytta bakdelen, då kan man ta hjälp av dikeskanten för att hålla framdelen kvar på linjen.

Att flytta hästarna sidvärts i galopp är något jag tycker vi ryttare jobbar alldels för lite med. Tycker det är ett bra sätt att jobba galoppen. Och det arbetet börjar jag gärna med ute, fram och tillbaka över vägen. Ofta ett bra jobb för de hästar som blir starka eller stökiga när man galopperar ute, då måste de jobba och koncentrera sig. De lite lojare hästarna kan man passa på att arbeta galoppen så ute då man ofta har bättre bjudning och bättre galopp än i ridhuset eller på banan.


Trötta kusar!

I dag var hästarna riktgit trötta på dan och de tog sig varsinn tupplur i solen!


Trött Räka!


Corran ser rätt morgontrött ut på den här bilden!


Även grabbarna tog sig en vila i höet.


Taggen laddar upp inför eftermiddans hoppning!

Jag vet inte varför bilderna blir så små när jag tar dom med mobilen, men det får ni leva med! :)

Påskdan!

Haft en ganska lugn dag i dag, helt ledig! Började med att rida ut Räkan som var lite stel i början, vet inte om det var sedan gårdagen eller på grund av att hon sovit precis innan ridningen. I alla fall så släppte det efter lite trav och galopp på stigarna i skogen.

Efter henne red jag lite dressyr på Corran. Jobbade med övergångar, trav-skritt-trav. Emellanåt, inte alltid, får jag den känsla jag vill ha i övergångarna. Men hur är då en bra övergång enligt mig? Jag vill att hästen saktar av utan att ramla i framvikt och att den skrittar på bra direkt, igångsättningen vill jag ska komma bakifrån så att hästen skjuter på med bakbenen direkt. Och den traven (eller galoppen) jag vill ha sen, vill jag helst ha direkt i första steget. När man rider på volt är det lätt att hästen ramlar ut eller in i övergången, oftast ramlar den in. Då jobbar jag med att hästen ska flytta ut i övergången (fokusera på att flytta bogen och framdelen), det är också bra på de hästar som vill räta ut sig och bli raka i innersidan i övergångarna.

På eftermiddan åkte jag med Taggen till ridhuset där vi hoppade lite på utebanan. Det är verkligen underbart att rida på den stora banan med bra underlag! Taggen kändes mycket bättre än jag hade förväntat mig. Han hoppade riktigt bra, han har blivit mycket kvickare i benen än han varit tidigare. Det som är problemet är ridningen mellan hindren, det blir ju bättre ute på en stor bana än i ridhuset där jag inte har lika mycket plats att svänga, tyvärr är tävlingen på lördag inne... Men kan jag bara få lite ordning på ridningen mellan hindren så tror jag det här kan bli riktigt bra!


Påskafton!

Jobbat några timmar på Ica i dag, var full fart där i dag med! Solen sken så fint hela dan tills jag hade jobbat klart och skulle börja rida. Då blev det riktigt aprilväder med en blandning av sol, blåst och hagel! Red först ut Taggen med Malin och Oliver.

Sen red jag lite dressyr med Räkan, och det kändes riktigt bra! Tyckte jag fick bättre stöd på bettet än vanligt, efter lite tjafs så blev galoppfattningarna väldigt bra och dessutom kom hon under kortare stunder upp lite i formen. Hon kändes stundtals jättefin!


Det börjar bli dags för nya dressyrbilder! Den här är ju sen i somras...

Långfredag!

Dagen hade inte kunnat börja bättre, red ut Corran i solen. En av våra skogsstigar hade tinat fram och när jag red var det fortfarande fruset så den var fast och fin att rida på. Det är en smal, krokig och slingrande stig med grenar och små träd som ligger över stigen och många små stigar att välja på. Både jag och hästarna gillar att rida där. Corran fick trava och galoppera på den smala och svängiga stigen, jättebra balansträning! Vi hoppade en liten stock också!

Fortsatte sedan med Taggen som jag skulle fortsätta jobbet från i går med. Vi började där vi slutade igår, inte jättebra alltså... Men i dag gick det bättre och jag fixk honom att släppa i genom lite mer i alla fall, men han blir lite låst i vänster varvet. Ska försöka åka till ridhuset en sväng i helgen så jag kan försöka jobba i genom honom ordentligt.

På eftermiddan hade jag några träningar, med växlande väder -först sol, sen snöstorm och sen sol igen! På kvällen red jag ut Räkan en sväng! Så nog blev det en lång fredag, men en bra långfredag!

En av de första gångerna jag sitter på Sickan, en 3 årig ridponny.
Här är en bild från påsken i fjol, då vi började med inridningen av Sickan. Då var hon rätt spänd, och hade sadelgjorstvång, nu nästan ett år senare är hon en jättetrevlig ridhäst! Det är så kul!

Glad påsk!

Jag vill givetvis önska alla läsare, kunder, elever och vänner en riktigt GLAD PÅSK!

En del av er kommer jag ju träffa under helgens träningar, och jag hoppas att även ni andra ska hinna med lite hästar och ridning mellan påskmat och påskgodis! För min del blir det som vanligt mcyket häst och mycket ridning i helgen, det kommer bli kanon!

Ha en underbar påsk alla!

Skärtorsdag!

Skärtorsdan är en av de dagar på året som vi säljer som mest på Ica, så det har verkligen varit fullt ös på jobbet i dag! Roligt, men man blir rätt trött efteråt...

Väl hemma red jag dressyr på Taggen, eller försökte i alla fall... Det var verkligen ingen bra dag för oss, han var spänd och okoncentrerad och jag fick han aldrig att släppa riktigt. Och det är ju i dom lägena som det gäller att behålla tålamodet och försöka rida bra, fast hästarna kanske inte går på topp. För det är ju lätt att rida bra när hästen går bra, desto svårare att rida bra när inte hästen är riktigt med. Men rider man bra, behåller lugnet och koncentrationen själv och jobbar konsekvent så brukar hästarna ofta släppa till och gå bra, men det är ju så lätt att bli frustrerad och börja greja med tyglarna, fastna i handen, tappa sitsen och fokusera på fel saker i stället. Mitt tips i de situationerna är att backa och tänka enkelt, mjuk hand, fokusera på sitsen, rida frammåt mot handen, och försöka få stödet på tygeln, och många övergångar! När man kan rida bra, fast hästen inte har sin bästa dag, då har man kommit en bra bit som ryttare.

För mig handlar bra ridning inte om vilken form hästen går i, tävlingsresultat, dyra hästar eller utrustning. Bra ridning handlar om att kunna göra det bästa av varje häst, varje situation och att kunna få hästen med sig, att kunna utveckla sin häst och sin egen ridning!Vad är bra ridning för dig?


Gnäll!

Jag brukar försöka att inte gnälla här på bloggen men i kväll blir det ett undantag! jag är nämligen lite upprörd över bensinpriset som bara blir högre och högre, tankade i dag och det kostade 15,68 kr per liter! För oss hästintresserade så innebär det att alla träningar och tävlingar blir dyrare eftersom det kostar mer att köra till dom. Som bekant så drar ju bilen ganska mycket bränsle med en eller två hästar i släpet... Jag är väldigt beroende av bilen, för att ta mig till jobbet, när jag ska ha träningar och lektioner, när jag ska rida i ridhuset och så för att ta sig till tävlingarna. Det blir många mil på en månad!

Slut på gnället! I dag har jag ridit ut alla tre hästarna. Corran gick en lugn tur på förmiddan, mycket skritt på lång tygel. Tror det är nyttigt för henne att det inte alltid är tempo och händer saker utan att man faktiskt kan ta det lugnt och slappa lite också. På eftermiddan red jag ut Taggen med Malin och Oliver, och Räkan fick gå en tur med mycket galopp. På kvällen var jag i väg och hade några lektioner och träningar.


Anmäld!

Nu är jag anmäld till årets förta tävling! Och direkt blev jag nervös och rider sämre... Jag har anmält Taggen till hopptävling i Timrå 14 april, men det känns som vi inte är riktigt i gång i hoppningen så man får ta det som träning.

I dag var vi till ridhuset med Corran och Taggen, och Malin hade med sig Oliver. Red Corran först, hon kändes jättefin. Hon fick trava bommar, jag flyttade henne lite för skänekln och så jobbade vi med höger fattningarna som jag har svårt för på henne. Som avslutning fick hon hoppa några låga hinder, och sista sprången kändes riktigt bra!

Sen var det Taggens tur och det kändes som det var riktigt "high chaparall" i dag, dvs han var lite okoncentrerad, och jag red inte så bra (vilket jag misstänker beror på att jag anmält mig till tävlingen och man börjar känna pressen...). Styrningen var för dagen inte den bästa, men jag måste säga att han ändå hoppade rätt bra med mycket luft. Det är som vanligt med honom, det är inte hindren som är problemet utan ridningen mellan hindren. Men jag hoppas på att hinna hoppa några gånger till innan tävlingen så lite bättre ska det nog bli!

Väl hemma igen, efter en snabb middag, red jag dressyr på Räkan. Tyvärr hade det snöat lite så det fastnade i skorna så vi jobbade bar i skritt och trav. Men det blev mycket övergångar, jobbade med att få stödet på yttertygeln och eftergiften i innersidan, och med att rida upp henne lite i formen. Räkan vill ju gärna bli låg i formen så jag måste jobba med att få upp henne lite fram. Är ganska nöjd med henne i dag.


I bland är det lite "high chaparall" när Taggen är framme, så var det i dag! Även Oliver var på hugget så Malin hade fullt upp med att hålla i sig! Men det är i alla fall livat när vi är i väg!

Kvällstur!

Red Corran en sväng i  skogen i kväll efter jobbet. Är så underbart nu när det är ljust på kvällarna så man slipper mörkret även fast man jobbar till 18.15. Det gör också att man kan rida lite fler svängar på kvällen. När det är mörkt vill jag helst hålla mig till vägarna, och gärna de vägar där det finns l

RSS 2.0