Se på din häst!

Det är verkligen jättebra att se sin häst jobba emellanåt. Tex. genom att man tömkör, blir filmad när man rider eller att någon annan rider ens häst. Genom att se sin häst jobba får man en bild till den känsla man har när man rider och man kan se saker som man inte känt i ridningen, tex. formen, ställningen, vart nosen är mm. När man tömkör kan man ju båda se och känna samtidigt vilket är jättebra för att utveckla sin ridkänsla. Och man kan ju direkt från marken jobba med det man ser. Fördelen med att filma är ju att man även ser sig själv rida, och man kan se om problemen man har kanske kommer från sin egen ridning.

Att låta andra rida sin häst är inte så tokigt. Tänk om sitter lite snett eller blir fast i en tygel, då tycker nog din häst det är ganska trevligt att någon annan rider i bland som kanske sitter snett åt andra hållet och kanske drar i den andra tygeln? Eller vad tror du? Och att låta en duktig ryttare eller sin tränare rida i genom hästen emellanåt tror jag är jättebra! Dels för att få hästen lite genomriden och "på rätt spår", dels för att du ska få se hästen jobba rätt (bra för din känsla) och för du sedan kan få bra rid och träningstips. Extra givande tycker jag det blir om man får sitta upp på hästen när den är genomriden och direkt kan få lite "rätt" känsla. Jag tycker vi oftare skulle använda oss av detta, speciellt när man har specifika problem eller när hästen jobbar i "fel" form.

I tisdags tömkörde jag Corran och i dag jobbade jag med samma saker i ridningen. Jag upplevde i tisdags att hon var mer på innertömmen än yttertömmen, speciellt i vänster varv. Och när jag red i dag så kände jag att jag blev lite fast i vänster tygeln (vilket ju brukar kunna vara mitt lilla problem), vilket resulterade i att hon släppte yttersidan och böjde halsen i stället för att ställa i nacken. När jag fokuserade på att vara mjuk i innertygeln och forma mer med skänkeln, och verkligen styra och rida med skänklarna i stället för tyglarna, så blev det ju så mycket bättre! Det var verkligen en liten ögonöppnare för mig! Nu är det bara att träna vidare, och jag ska fortsätta tömköra henne för att checka av detta från marken med.

Förutom Corran har jag ridit ut med Taggen tillsammans med Malin. Det är så underbart nu när det är ljust och man hinner så mycket på kvällarna!


Corran efter dagens ridpass, viisst är hon snygg?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0