Knott!

Knotten har verkligen vaknat ordentligt nu, och de är verkligen irriterande!

Igår morse tog jag både Zayats och Forzett i töm och det var vidrigt mycket knott! Man blir tokig! Sen i väg till Ica och efter jobbet åkte jag direkt och hade en träning och tömkörde två hästar. Där var det också knott men dom tur var inte lika mycket som på morgonen.

Finns det något som biter på knotten? Både som man kan smörja in sig själv med och till hästarna? Tycker att ingenting biter på dom!

Nu ny dag och förhoppningsvis inte så mycket knott över dagen i alla fall!

Zayats, något sammanbiten... 

Forzett! 

Magiskt!

Glimtar av magi i dag, sommarväder med sol och värme, magisk häst och vi har vatten!!!

Men dagen började inte magiskt. Fick ett meddelande på morgonen om att ett par hästar var utanför hagen men att det vsr lugnt. Åkte ner, Clarinett, Chokladen och Lemonaden var ute och det var väldigt lugnt. Tills jag tog fram grimmorna för att fånga dom, då drog Clarinett och de andra hängde på. Fångade de precis uppe vid vägen och tog hem dom, det är nog slut på bete i skogen för de i år. Finns visserligen lite gräs kvar, men antagligen inte tillräckligt för mina prinsessor och med björn i området så brukar de gå hem. 

Släppte dom på gården då länge och åkte ner till de som var kvar, planen var då att de kunde gå kvar över dagen. Men när jag försökte laga hage så drog de också ut, och in igen, så ledde hem dom också. Nisse kom och skjutsade ner mig till bilen och sen åkte jag och kollade Zayats och Forzett, där var det lugnt och de får gå kvar några dagar till.

Hem och åt frukost, och nästa ryck inleddes med att jag tömkörde Paulas häst. Sen ner och plockade ihop på betet innan jag åkte till nästa bete och red Zayats. Red i hagen bredvid betet, det gick riktigt bra förutom att vi höll på att fastna i ett slukhål! Eller kanske inte riktigt men kändes så! Visste att det var blött på ett ställe, men inte hur blött, försökte rida runt det men vi hamnade i drt och Zayats trampade fast ett framben. Det var ett rejält dynghål (som inte syntes från ovan) och sa bara klafs och Zayats ben sjönk en bit ner! Vi blev båda rädda men hon gjorde inget mer än att kasta sig bakåt och sen kunde vi fortsätta rida, jag trodde faktiskt att det skulle bli en större grej av det. Så lite imponerad över Zayats! 

Sen upp på gården och plockade in alla grejer från betet. Passade såklart på att rida på banan nu, Clarinett, Chokladen och Lemonaden fick gå varsitt pass. Clarinett kändes fin i traven men inte i galoppen, som vanligt alltså, Chokladen jobbade på bra och inte alls så stel som hon brukar kännas när hon mest ridits ut. Och Lemonaden är ju inte riden på banan sen slutet av maj så i dag fick jag ju känna av allt jobb som lagts på henbe i sommar, behandlingarna (nu senast i torsdags) och att hon är skodd runt om, och det var stundtals magi! Det är ju ingen magisk ridning, vi skrittar och travar bara på raka spår och hon är bitvis spänd, drar i tyglarna och snubblar. Men däremellan varv som ger en helt magisk känsla, det här kommer verkligen att bli så bra när det är mer färdigt! Jag vsr helt salig efter!

Sen gick jag runt den hagen de skulle flytta till, stormen Hans hade gått åt den bitvis, innan middag och nästa eufori. Vi har vatten! Visserligen dåligt tryck och i början väldigt missfärgat, men vi har vatten! I morgon är det tre veckor sedan strömavbrottet som dödade vattenpumpen, nu är det reservvattnet vi fått igång så det är fortfarande inte klart men vi kan diska, vattna hästar utan dunkar och i morgon ska jag dra igång med att tvätta tre veckors tvätt!

Efter middagen var det träningar hemma. Några ponnyekipage som hoppade och Linda red dressyr. Efter hennes pass ledde vi ner stona till nya hagen och sen var det nattning av hästarna, och sen kaffe. Efter att Linda åkte så blev det dusch och så skönt att kunna duscha hemma igen! 

Utsikt från Zayats! 

Och från Chokladen innan avsittning. Ser ni vad fina boxarna blev med lite ny färg. Har inte hunnit måla det sista än men det syns inte här. 

Lemonaden! 

Lemonaden efter avsittning. Hennes nya pannband, som jag köpte billigt begagnat, är så fint! 

På nya betet i kväll! 

Wasabi i kväll! 


Måndag!

Gårdagen var lugn på hästfronten, lite mer händelserikt i dag!

Jag jobbade mest igår, innan jobbet tog jag Zayats i töm. Ändrade tömsättningen lite och det var ganska intressant så det ska vi göra fler gånger! Sen Ica hela dagen, med full personalstyrka (vilket visserligen bara är 4 på måndagar) så ganska lugnt.

Efter jobbet åkte jag och hade en träning och provade ut lite utrustning på en ponny. På väg hem kopplade jag upp mig på ett möte med hästavelsföreningen, så när hästarna var kollade och mötet var slut så var den dagen över.

I dag har jag hunnit flytta om hästarna lite oplanerat, hopplöst att planera någon betesflytt med Clarinett som själv bestämmer när hon vill ha nytt bete, så nu har jag lite att göra i dag!

Zayats igår morse! 

Regndag igen!

Det var hit om rejält med regn i dag, och visst har det regnat mest hela dagen men, som tur var, inte de enorma mängderna. Jag blev i alla fall inspirerad av vädret och beställde en ridregnkappa!

Det regnade på förmiddagen. Jag tömkörde ut en sväng med Grå och sen fick Forzett jobba lite i töm också. Det var behövligt för hon var på ett ostyrligt humör! Sen i väg till jobbet, och när jag hade ätit efter jobbet kom Nisse hem från sin Norgeresa.

När jag kom ner till stonas bete så stod Clarinett och Lemonaden på fel sida staketet. Det var bara att börja med att laga och förstärka hage, den är bitvis blöt och stolparna står inte jättebra då. Dessutom hade de ju täcke på sig, och på Lemonaden kan det ha viss betydelse...

Det var de två som stod på schemat för att jobba, så tog Clarinett i töm igen. Hon ser väldigt loss ut efter behandlingen så det ska bli roligt att rida henne sen. Lemonaden fick gå ut en sväng på vägen och även om det fanns en massa läskigt som hon spände till för då kändes hon loss och fin. 

Nu ladda inför en intensiv vecka! 

Grå på tur! 

Forzett äter kraft efter jobb och matchar grimman med baljan! 

Så här kan det se ut när två prinsessor varit ute på vift... 

Clarinett i töm! 

Lemonaden innan ridtur! Morgonpromenad!

Blev en lång dag, speciellt som jag var ute och fångade en häst 5.10 i morse...

Vaknade av två gnäggningar och att Nisses hund skällde. Tittade ut och allt såg lugnt ut, tills jag hörde hovklapper på vägen! En häst hade ramlat ut och travade på vägen! Snabbt ute och hämtade hem honom, då var han bakom grannens hus! När han var placerad i stallet så var det inte så stor mening att sova, men slappade i alla fall lite i sängen.

Tog Zayats i töm, höll till i hagen där mina ston gick och där var det riktigt bra att hålla till. Hoppas att det håller i sig efter morgondagens regn. Sedan i väg på jobbet och efter jobbet snabb middag innan jag och Linda träffades på betet. Vi red ut en lugn sväng med Juliette och Chokladen och sen tog jag Wasabi i töm. 

Skulle ha träning men tjejen hade haft en svårfångad häst och var sen. Jag hann måla ganska mycket så nu är det bara lite kvar att måla på stallet. Dock har jag ju mer dom ska målas.... Hade träningen, tyvärr hann det bli mörkt innan vi var klara och jag blev varse om att det är dags att fixa lyset på banan. En av tre lampor lyser men nya ligger och väntar! 

Blev sent innan jag var klar, anmälde mig till ett par tävlingar och nu ska jag försöka sova. Hoppas på bättre sömn i natt! 

Zayats i morse! 

Chokladen innan ridningen i dag! 

Öronbild! 
Fredagshets!

Fredagar är intensiva på jobbet, i dag dessutom lönefredag och två personal kort!

Men började hos hästarna. Longerade Lemonaden efter råd av massören, och det var nog ganska lagom då hon var lite öm efter gårdagens behandling. Sen red jag ut en sväng på Chokladen. 

Efter jobbet blev det snabb och enkel middag, Nisse är i Norge över helgen så det är väldigt lugnt hemma. Desto värre på jobbet där det var stress och jäkt hela dagen. På kvällen fick Clarinett jogga i töm, också lite lätt jobb dagen efter behandling. Nu är alla djur fixade och jag ska försöka sova. Beställde en pannlampa också i kväll, börjar verkligen vara tid för det nu!

Lemonaden i morse, syns inte på bild men hon var väldigt loss i kroppen 

I skogen med Chokladen! 

Ingen stress hos prinsessorna, när jag och Chokladen kom tillbaka hade de vilopaus 

Halvmörkt innan jag var klar med Clarinett! 

Maasagedag!

Lång dag, men bra och intressant dag!

Upp tidigt, red Zayats på vägen en sväng innan jag körde upp Clarinett, Juliette, Lemonaden och Chokladen till Nisses stall. Ulrika kom dit i dag och gick i genom hästar. Förutom mina så tre ponnyer sim tränas för mig. 

Lemonaden var betydligt mer avspänd och det gick lossa henne betydligt bättre än vad vi hade trott. På Clarinett hittade vi ett nytt problemområde, känns som ju mer dyker upp desto mer vi hittar och lossar. Chokladen var bara med för att få på en tappsko.

Sen när jag körde tillbaka hästarna så åkte de till en ny beteshage, och jag hämtade äv Wasabi och Grå. Sen åt vi på byn, vårrullar, och så u väg på några träningar. Hann bli mörkt innan jag hade vattnat alla. Nu ladda för jobbhelg!

Clarinett gås igenom! 

Hästarna på nytt bete! 

Häftigt ljus! 

Sommardag!

Sommaren är tillbaka! Härlig sommardag i dag!

Jag började med Forzett i dag som fick jobba lite i töm och Grå som jag tömkörde ut. Sen var det dags för Wasabi, bara suttit på henne en gång i sommar men i dag satt jag upp och skrittade lite i korsningen efter att ha longerat lite. Kändes ändå oväntat bra så nu ska vi försöka komma igång med ridningen. Sist fick Clarinett gå en sväng på grusvägen. 

Upp på byn och tankade, och sen i väg på en lektion. Hem och åt, och sen i väg på ytterligare en träning och en tömkörning. Tillbaka så vattnades och nattades hästarna och sen träffades jag och Linda i Nisses stall. Vi mockade, spånade och sopade inför morgondagen, och avslutade med fika.

I morgon väntar en intressant och intensiv dag. Jag hoppas att ryggen är med mig, i dag har det gått ganska bra.

Forzett! 

Wasabi-utsikt! 

Clarinett på tur! 

Det var så fin himmel när jag vattnade hos Bob. Ville ta lite fina bilder men det blev inte så mycket, Bob var inte sugen på att posera! 

Han och Fixar skulle leka i stället! 

Sen var han tvungen att testa gräset under tråden... 

Råttjakt!

Fick bli en lugnare dag igår eftersom jag har ont i ryggen, förhoppningsvis går det bättre i dag!

Jag började igår med att skritta ut Grå i töm, och sen fick Lemonaden jogga lite i töm på en gräsplätt. Clarinett red jag ut med mycket galoppjobb och Zayats fick gå en minitur på vägen. Jag lyckades även måla lite trots ryggont. 

Efter middag så hade jag några pass med hoppträning. Efter ena passet lät ryttaren lillasyster rida ner till stallet, vi hör sedan ett gallskrik därifrån. Självklart tror vi att det hänt något med den lilla ryttaren och ponnyn. Men det visar sig att hon efter hon klivit av sett Doris med en råtta, tagit råttan av Doris och sedan blivit biten av råttan!

Sen nattning och vattning. Nu ny dag och nya tag, känns lite bättre i ryggen i dag. Behöver jag säga att vi fortfarande är utan vatten?

Grå jobbar på! 

Lemonaden! 

Utsikten på Clarinetts tur! 

Och Zayats! 

Tillbaka på jobbet!

Tillbaka på jobbet igår, fyra veckor borta men allt är precis lika rörigt och struligt som innan. Och jag är less på folk efter en dag!

På morgonen tog jag Zayats lite i töm innan jobbet, och sen på kvällen red jag Chokladen en sväng i skogen. Jag behövde verkligen komma ut lite, men det börjar ju bli mörkt så tidigt så nu kan man inte söls efter jobbet när man slutar 18.15. Så tråkigt och jobbigt med mörkret tycker jag!

Jag har ont i ryggen, känns lite trist för jag hade ju det innan semestern också men det blev ju bättre efter jag var hos naprapaten. Det här är på andra sidan och längre upp, tror att det blev när jag jävlades med dom kraften när vi bytte däck i helgen. Kommer säkert att ge sig, men det är jobbigt och i dag blir det lite färre hästar att rida än jag tänkt från början!

Zayats på morgonen! 

Chokladen innan ridningen på kvällen! 

Sommarpremieringen!

Årets sommarpremiering är avklarad och semestern är slut, dags att förbereda och ladda för hösten!

Tidig morgon och vi var först på frukosten klockan 6.30. Sen städade jag ur stugan medan Nisse började mäta och premieringen drog igång. För min del ganska lugn förmiddag, min elev visade sin ponny väldigt fint. Hon är bara 10 år men gjorde en utmärkt visning och fick mycket beröm av domaren. Senare startade hon i visningsklass, klass för barn där visaren bedöms, och fick 34 av 35 poäng, snacka om toppbetyg!

På eftermiddagen stod jag som utsläpp i ridhuset. När det var klart så chippade Nisse ett föl på Wången och på hemvägen ytterligare ett föl. Vi stannade och åt på Max på hemvägen och där var galet mycket folk, varför är det alltid det när vi äter, eller är det alltid det?

Nu är hästarna vattnade, pussade och nattade. Lemonadens sår tvättat men jag fick inte in Doris! Sjukt trött och i morgon är det dags för Ica igen, jag är inte redo för det!

Morgon på Wången! 

Ponnyekipaget laddar för visning, så fina och prydliga! 

Utsikt från utsläppet, nordsvenskar i ridhuset! 


Dagen innan premiering!

Varje gång vi ska på premiering är det kaos dagen innan. Det har varit borttappade hästar, skadade hästar med veterinärbesök, trasiga bilar och ett stök med att tvätta och putsa hästar. I dag inget undantag trots att vi inte skulle ha med oss någon häst!

Jag började i alla fall dagen på bästa sätt! Red först en liten sväng på Lemonaden och sen Clarinett med Wasabi som handhäst. Sol och varmt, så härligt! Sen vattnade jag och förberedde för kvällen och avresa. 

Sen började stöket. Den nya vattenpumpen kom igår och idag hade Nisse fixat hjälp för att koppla ihop och fira ner den. Såklart fastnade den vid 30 meter, brunnen är mer än 70 meter och den satt fast. När jag kom hem så började de ge upp, troligen lera som tryckts ut. Vi hällde ner vatten och hoppas nu att det ska ge med sig när vi kommer hem. I stället stängslade vi en hage och sen packade vi ihop och åkte! 

Vi hann bara tanka, in på jobbet och handlade lite och åka någon mil förrän telefonen ringde. Ponnyfamiljen som också skulle på premieringen och som åkt tidigare hade fått punktering och stod utanför Östersund. Vi vände och hämtade däck, verktyg och domkraft innan vi åkte igen. 

Väl framme vid parkeringen där de står så bytte vi däcket, (galet vad fort folk kör förbi!!!) och så kunde de åka vidare. Vi åkte och chippade ett föl, eller Nisse gjorde det. Sen vidare till Wången, vi köpte med oss pizza för vi hann inte innan restaurangen stängde middagen, ändå var vi där ovanligt tidigt. 

Så kvällen spenderades på Wången, vi åt pizzan, jag duschade (lyx när man varit utan vatten), surr med folk och titt på hästar. 

I morgon är det premiering, vi har ingen häst att visa men Nisse ska mäta och jag ska stå i insläppet. Och heja på alla jag känner! Det börjar tidigt så ingen sovmorgon! 

Innan avsittning av Lemonaden! 

Clarinett testade sitt nya täcke, hon ser inte helt nöjd ut! 

Wasabi och Clarinett på tur! 

Bob och hans kompisar! 

Wången i kväll! 


Sista semesterfredagen!

Så skön semesterdag i dag! Sol, hästar, ridning och målning!

Grå var först ut i dag, tömkörde henne på vägen. Sen red jag Chokladen så hon fick galoppera uppför backarna och Clarinett fick skritta i trollskogen! Fortsatte ner till andra betet där Forzett fick gå lite i töm innan jag sen ledde upp henne och Zayats till det andra betet. Så nu går de i stona gamla hage, de tycker nog att de fått en enorm hage!

Målade lite, håller på med baksidan av boxarna vilket innebär att stå och vingla på en stege (dessutom med massor av "rallarrosdun" som kittlas överallt där de landar), är absolut jobbigaste delen att måla men det behövs verkligen och blir stor skillnad.

Fortsatte upp på Ica, hämtade ut regntäckena jag beställde och saltstenar eftersom de regnade bort förra veckan. Jag kan säga att jag verkligen inte längtar till fredagsstressen eller jobbet överhuvudtaget. Det var som vanligt lite för lite personal... 

Hem, gjorde lättsam mat. Sen tillbaka och fortsatte måla, halva baksidan gjord nu. Men gav upp och åkte till hästarna i stället. Red Zayats, började lite försiktigt i korsningen och när det kändes bra så red vi ut en minitur. Inte långt men jag ville kolla att hon gick i väg, och gick att vända hem, testade att trava lite också. Förra sommaren red jag ut henne ensam någon gång men i vår har det inte gått då hon tagit väldigt stort ansvar över Cizmet, när hon har gnäggat och varit orolig i hagen har Zayats blivit spänd, orolig och inte velat gå i väg. Hon har inte samma ansvar för Forzett (som dessutom är väldigt lugn själv i hagen), så nu hoppas jag att det ska lossna. Kändes bra i dag i alla fall!

När alla hästar var vattnade så blev det en cider till kvällen och nu natt! Intensiv dag väntar i morgon!

Grå på promenad! 

Chokladen på väg ner för backarna! 

Clarinett innan ridning! 

I trollskogen! 

Forzett i töm! 

Ny hage för Forzett och Zayats! 

Doris! 

Zayats på tur! 

Chokladen testar sitt nya täcke! Så snyggt, jag hoppas att passformen ska vara bra då det är lite annorlunda med resår runt halsen. 

Sluttampen på sommar och bete!

Faktiskt regnfritt igår med, dock kallt och rått på kvällen, och nu på morgonen är det bara 7 grader. Så ingen högsommarvärme direkt men det går ju mot höst varken jag vill eller inte!

Efter att ha kollat hästarna igår morse så åkte jag och hade två lektioner på förmiddagen. Först visningsträning inför premiering och sen fick samma ponny gå ridlektion med lillasyster. Sen laddade jag om med lite fika innan jag tog mina hästar. 

Jag gjorde först klar hagen som det fattades lite på. Sen fick Wasabi jogga i töm och Lemonaden gå ut en liten tur. Hennes sår vätskar fortfarande men är inte svullet. Vidare ner till andra betet där jag red Zayats lite, för blött för något avancerat jobb men vi styrde runt buskar och för första gången sen hon flyttade ner på betena var hon avspänd att rida! Även Forzett fick longera lite, gör ytterligare ett försök att få igång henne nu.

Sen hem och fixade mat, ugnspannkaka, är lite mickel när vi inte har vatten men pump är beställd så är förhoppningsvis inte så långt bort nu!

Vidare i väg för lite träningar på olika håll. När jag kom hem på kvällen flyttade jag och Linda över stona till den nya hagen. Är sluttampen på bete nu, gissar kanske tre veckor till med bete innan det är dags att börja fodra. Det känns tungt eftersom de jag köper mest hö av inte gått in något hästfoder än! Men det löser sig nog!

Nu ny dag med 7 plusgrader och dimma!

Lemonaden på tur! 

Lite kraftfoder efter ridning! 

Zayats styr runt buskar! 

Betessläpp i skymningen med busiga hästar, svårt att ta bra bilder! 

Lemonaden, full av bus! 

Avgrävd väg!

Tänk att det måste regna varenda dag! Igår var det varmt och sol, men kom ändå hällregn!

Jag var på betet redan 6.30 igår morse, detta eftersom vägen skulle grävas av och jag ville hinna dit innan. Så här med facit i hand hade jag kunnat vänta ett par timmar till men det visste jag ju inte då. Så jag åt frukost där och sen byggde jag upp en hage, sista plätten som är obetad nu. Blev inte helt klar med hagen då det givetvis fattades lite material på slutet.

Sen började jag med Lemonaden, hon hade skaffat sig ett sår under natten. Inte stort men vätskar mycket, jag red i alla fall ut en liten kort och lätt sväng med henne (är ju vad vi ändå gör just nu) för att hålla nere svullnaden. Efter henne red jag ut Clarinett som fick galoppera i backarna, den vägen var faktiskt mycket torrare än jag hade trott även om det på ett ställe var en liten minibäck över vägen. Även Chokladen, med Grå som handhäst, fick gå en bit uppför backarna men då i skritt.

När jag åkte ner till Zayats och Forzett så öppnade sig himlen! Sån tur att jag satt i bilen och kunde vänta ut det lite för det kom verkligen oväntat. När det hade lugnat sig så tog jag Zayats i töm där vid betet men det är fortfarande väldigt blött så Forzett fick vara. Jag fick besked om att det återigen gick köra på vägen, de hade bytt trumma över bäcken där det var hål förra veckan, så jag åkte upp på gården och målade en vägg på boxarna i stället!

Sen middag och så i väg på lektioner, och även en tömkörning och en lastträning! Hemma igen hjälpte Linda mig att tvätta såret på Lemonaden igen och sen nattning av hästarna.

I dag hoppas jag att vi slipper regn, himlen är i alla fall blå just nu!

Lemonadens sår innan tvättning litet men vätska! Sitter dock bra till långt från leder. 

Grå och Juliette har morgonvila! 

Lemonaden har fått ett nytt pannband, köpt billigt begagnat, men hon hade svårt att stå still för fota det

Från Lemonadens tur

Clarinetts tur, inte lika soligt! 

Chokladen på väg uppför backarna 

Grå på släp! 

Och hällregn i bilen en liten stund senare! 

Zayats! 

Det blir i alla fall skillnad där jag målar

Slutar aldrig regna!

Såklart blev det hällregn i dag med! Ska det aldrig ge sig?

Men sol och sommar på förmiddagen. Jag rev en hage och lyssnade på fotbollsmatchen samtidigt, missade slutade men det gjorde ju inget för det slutade ju inte så bra. I stället jobbade jag hästar. Först Wasabi som fick jogga lite i töm. Sen var det dags för att börja Grås rehab och igångsättning. Det kan tänka sig att jag ångrar mig på detta och förlänger vilan men jag är nyfiken på hur benet ska reagera på lite belastning. Hon har vilat i nästan 3.5 månad, hon har ju inte haft boxvila utan gått i hagen som vanligt och rört sig en del, för hennes del är inte boxvila eller liten hage ett alternativ eftersom hon blir så sjukt stressad. I alla fall så sista veckorna ser man att hon rör sig mer frivilligt i hagen och rör sig lättare, hon ställer inte det benet framför sig längre och en del av svullnaden och gallorna har gått ner. En galla hade hon ju haft under mer än ett eller ett par år innan skadan. Men jag har inte ultraljudat benet så jag vet ju inte egentligen. Min plan är en försiktig igångsättning, ha stenkoll på benet hur det reagerar och sen eventuellt ultraljud innan jag börjar trava. Vi får se. I dag tömkörde vi en kvart på grusvägen. Jag tänker fast, hårt underlag nu i början och avsuttet. 

Sen red jag ut en liten sväng med först Chokladen och sen Clarinett. Med Clarinett träffade vi en stillastående lastbil och en parkerad grävare, de ska laga vägen i morgon, så det blev ganska mycket miljöträning.

Sen middag och i väg på en lektion. Under tiden jag hade den öppnade sig himlen och det hällregnade! Jag var helt genomblöt, resten av kvällens träningar flyttades fram, de skulle också rida på gräs, och jag åkte hem för att torka! Under tiden jag torkade skrev jag fakturor.

Sen gjorde jag ett ryck och målade lite på stallet, bara en boxfront kvar på framsidan nu. Sen blir det jobbigare för då kan jag inte stå under tak och kan inte måla när det regnar. Jag och Linda nattade hästarna sen och så avslutades kvällen med bokföring och inlämning av momsrapporten. Skönt att den är gjord men nu får det gärna bli finväder på riktigt, nu är mina regnsysslor snart slut!

Wasabi! 

Grå arbetar fint uppför backen

Efter jobb! 

Pigga öron på Chokladen! 

Clarinett i skogen! 

Och miljöträning med en parkerad grävare! 

Ändrade planer!

Det går inte att planera med hästar! Jag hade en så fin plan för gårdagen, men det blev ju inte alls så!

Planen var att rida Chokladen hemma först, sen hade jag en ide om hur jag skulle kunna rida Zayats och Lemonaden nere vid betet, på kvällen skulle jag och Linda rida ner hästarna från gården och flytta dom till det gamla betet. Men Clarinett och Chokladen tog saken i egna hovar, de hade gått ner själv på natten och gått in i hagen hos sina kompisar. Synd bara att de lämnade stackars Juliette själv på gården!

Så ny plan! Jag tog först Zayats, medan allt var lugnt, ledde upp henne till korsningen och hade med mig en liten pall. Longerade lite först och red sen lite i korsningen och ner mot betet. Hon var spänd men inget tjafs! Sedan ledde jag upp mina ston till den förra hagen de gick i. Där har det växt upp så de får gå där några dagar medan jag river och bygger ny hage. Zayats och Forzett fick gå över till hagen där stona gått.

Sen upp på gården och red ner Juliette så hon skulle slippa stå själv hela dagen till Linda jobbat klart. Jag har bara ridit henne ett par gånger men hon är väldigt snäll, och det är ju tur det för det stod fem thailändare och röjde sly i kraftledningen precis vid vägen när vi gick förbi! Hon vickade inte ens på ett öra! Kan tänka mig scenen som Clarinett skulle ha ställt till för att gå där!

Då var det bara att byta om och åka till tandläkaren, jag verkligen hatar att gå till tandläkaren men en lagning hade gått sönder. Som tur var på en rotfylld tand så det gick lätt, men ändå dyrt! Åkte även och köpte färg och handlade lite mat. 

Hade en träning på väg hem. Till sen middag hade jag köpt grillad kyckling och färdig potatisgratäng, det var så gott! Blev sent innan jag kom till hästarna igen men red en liten sväng med Lemonaden. Så skönt med en regnfri dag men jag saknar de ljusa kvällarna! 

Nu ny dag och himlen är blå! 

I den här hagen var det 3 hästar på söndagkväll men 5 på måndagmorgon.... 

På väg ner med Juliette 

Och på kvällen liten tur med Lemonaden Bokföringsväder!

Regn en hel dag till, det var verkligen inte vad vi behövde! La ner alla ambitioner direkt om att få så mycket vettigt gjort i dag, men det blev ändå med tanke på det en ganska okej dag.

Första som hände på förmiddagen var att jag var med om smidigaste infångandet av rymligare någonsin! Nisses granne hörde av sig att det var två hästar på gräsmattan. Vi åkte dit med bilen, jag vevade ner rutan på passagerarsidan, skakade en hink med kraft och hästarna följde efter bilen till ingången till hagen. Så smidigt! 

Hemma eldade jag lite skräp, fodersäckar, kattsandskartonger och sånt, och passade på att måla lite. På framsidan stallet så det var tak. Fungerar ganska bra men nu är färgen slut! Sen blev det bokföring några timmar, det enda bra med det här vädret är att sånt blir gjort! 

På eftermiddagen skulle vi åka och äta, och det var även loppis där som jag tänkte kunde vara kul att kolla på. Men precis när vi skulle åka så hade stona ramlat ut igen och jobbade extra som gräsklippare åt grannen. Så det var bara att fånga in dom igen, och ta in de andra hästarna som gick i samma hage. Så detta gjorde att vi missade loppisen, men vi fick mat i alla fall! 

Sen kladdade jag om och åkte och red hästarna hemma. Då slutade också regnet så jag slapp regnjacka. Red Clarinett och Chokladen, båda fick träna på vattenpölar på banan. Clarinett jobbade jag igenom galoppen ordentligt på och Chokladen fick fortsätta jobba från gårdagens jobb. 

När hästarna var kollade så åkte jag och Nisse till Linda. Jag lånade duschen och vi fick fika. I onsdags var det strömavbrott här och då brann vattenpumpen, när de satte igång strömmen igen så blev det flera igångsättningar och det var tydligen inte bra, så vi är utan vatten. Väldigt opraktiskt men förhoppningsvis snart åtgärdat. 

Nu ladda för i morgon, förhoppningsvis bättre väder men inte så rolig semesterdag! 

Clarinett efter sitt pass! 

Chokladen väntar på kraftfoder! Regn-gnäll!

Igår fick vi en nästintill regnfritt dag, kom några småstänk bara, lite sol gav hopp om livet. Men i dag regnar det igen!

Så skönt med lite uppehåll men det är fortfarande sjukt blött överallt och nere vid betet är det svårt att göra något vettigt med hästarna för det är så blött. Men igår började jag hemma och red Chokladen på banan. Mycket spänningar att rida bort och galoppen var styv i början men det blev bättre!

Sen ner till betet och tömkörde Zayats och Lemonaden. Båda fick gå upp till en korsning där det i alla fall är lite grus så det går jobba lite, annars är det ju bara lera och vattensjukt överallt!

Efter att jag jobbat hästarna var det bara att bära fram hinder på banan för sen ägnades eftermiddagen åt hoppträning. Inte mindre än 7 ekipage hoppade och red markarbete i olika grupper och ensamma. Så glad att min bana har bra dränering för det var bara en vattenpöl på den!

Sedan följde Linda med hem och åt. Vi var ganska sega så blev inte så mycket mer gjort, jag tvättade 4 täcken när jag kollade hästarna på kvällen. Börjar få lite panik över att det är så mycket kvar att göra och nu bara en semestervecka kvar. Har en hel del målning och lite annat kvar, men nu inte så många täcken kvar att tvätta i alla fall!

Får lite lätt panik på vädret! Jag behöver verkligen flytta hästarna till nytt bete, men när det är så här blött kommer de ju trampa sönder det direkt. Känns hopplöst. Inte alls roligt att rida eller höra något med hästarna. I juni var det ju väldigt varmt, jag jobbade en massa och hade mycket hästar. Sen i mitten av juli blev det mindre hästar men började då att regna i stället! Nu har jag semester och skulle ha tid för mina egna hästar men det går ju inte göra något alls. Är inte roligt att stå ute i regnet, där marken är så blöt att man sjunker ner en decimeter, och göra i ordning spända, blöta och skitigare hästar. Och sen går det bara att rida på vägen. Det är inte roligt!!!

För att inte prata om höångesten! I juni när det var torka höll jag mig cool och tänkte att det hinner bli hö. Men nu börjar jag få lite panik. Det är så många som inte har hunnit slå här, de jag brukar köpa av har 200 hektar oslaget, och det är första skörden och i augusti, de har inte tagit in något hästfoder alls än. Just nu räcker det inte med några dagar uppehåll för marken är för blöt för att köra på så det behövs ett par veckor med finväder, då blir det nog foder men när jag tittar ut så är det ju regn! Dessutom blir det inte så mycket träningar och lektioner när det regnar, många har, precis som jag på betet, ingenstans att rida. Det är ju inte bra om foder priserna blir höga nu. Så mycket att oroa sig över! Jag blir deprimerad! 

Nu slutgnällt. Det är bra väder för bokföring så det får det bli i dag!

Chokladen efter sitt pass på banan! 

Zayats i töm! 

Och Lemonaden! Ser ni att det var sol? 


Blött och geggigt!

Skönt att dra i väg från regnet igår! Man skulle ju dock kunna tro att Clarinett skulle ha tränat tillräckligt på blött underlag och vattenpölar den här veckan, men så var det inte! 

Det regnade igår morse. Jag longerade Chokladen innan jag tog in och fixade Clarinett. Så glad att jag lämnade henne på gården så vi i alla fall kunde stå under tak för att fläta, och kunde spola benen med slangen. När vi åkte sedan blev det bättre och bättre väder ju längre vi åkte. Väl på tävlingen kom det bara en liten skur!

Framridningen var i ridhus och Clarinett var spänd, jag gillar inte att rida fram i ridhus så jag var också spänd. Fick inte alls till galoppen, och misstänker att Clarinett spänt sig lite den här veckan i regnet, dessutom brukar hon bli lite mer hostig i blötans vilket också kan ge lite problem i galoppjobbet. Så jag var inte riktigt nöjd när jag skulle starta.

Banan var väldigt blöt, geggig och med vattenpölar, tungridet. Clarinett blev lite tittig och spänd, och kunde inte galoppera genom vattenpölarna. Var inte alls nöjd när jag kom ut men poängen var hygglig och det var fler som hade problem med vattenpölarna så poängen räckte till en andra placering.

Inte helt lätt att tagga om Clarinett till nästa klass men kändes ändå okej på framridningen, och ganska pigg. Men när vi kom in på tävlingsbaban slog hon tvärstopp. Hon började titta på en massa grejer utanför banan, vilket mest kändes som en ursäkt för att hon inte ville springa i geggan. Red igenom början av programmet, trodde att hon hade släppt och slappnat av men sista trav ökningen innan galoppen tog hon tvärstopp igen, jag gav upp och utgick. Kändes som jag bara fick sporra henne för att hon skulle trava och då hade vi galoppen kvar! Ändå hyggliga poäng på den delen med en 7a på skritten, men det kändes förskräckligt!

Åkte hem, 2.5 timme, lämnade igen transporten, köpte pizza på byn, åt sent och kollade hästarna på betet. Vägen var lagad nu! Sen hade vi kaffesällskap så det blev sent så klart!

I dag väntar träningar och jag hoppas på en regnfri dag så allt får torka upp. Hagar, vägar, stigar allt är vattensjukt! Jag vill, och behöver, byta beten på hästarna men vill inte göra det innan det torkar upp lite för de kommer ju bara trampa sönder direkt. Hoppas på några torkdagar!

Innan första start, utsikt över tävlingsbanan

Väntan mellan klasserna, här kom regnskuren såklart men Clarinett var nöjd med att det fanns gräs! 

Prisutdelning, den som vann hade 10% mer än mig så det var verkligen utklassning! 

Clarinett med rosetten

Väldigt fina priser, jag vann en höppse, ett schabrak och hästgodis! 

Så less på regn!

Så jäkla less på regn nu! Allt är blött, all mark är vsttensjuk eller lerig och jag längtar efter solen! Det måste sluta regna någon gång!

I dag hovslagardags och jag hämtade först upp Chokladen och Clarinett från betet, och sen skoddes tre hästar och Juliette fick på sig sin tappsko. Det gick väldigt bra i dag, både Wasabi och Chokladen skoddes (fram) utan Domosedan, gick dock en halv hink kraftfoder.

När skoningen var klar körde vi ner Wasabi till betet och de andra tre till gården, de får gå där till på lördag. Sen gjorde vi mat och åt innan Linda åkte hem. Jag bokfördeclite, upp på byn och handlade, tankade och hämtade transporten. Sen ner till betet och tömkörde Zayats, vi gick i väg från betet och hittade en grusplan dom var ganska torr och fast. Lite spännande att ta sig ner till betet nu då det blivit ett stort hål i vägen över en bäck, men gick bra i dag i alla fall.

Sedan upp på gården där jag red Clarinett. Jag ska inte rida henne på banan dagen innan tävling, blir lite stressad och ställer för höga krav, men nu gjorde jag det och får försöka släppa att jag inte fick igenom jag ville. Plockade ihop alla grejer och slog en kasse gräs med lien till transporten i morgon. Nu sova och ladda om! 

Juliette och Chokladen i ny hage på gården! 

Hålet i vägen på väg ner till betet. 

Zayats i kväll! 

Nästan regnfritt!

Nästan inget regn i dag, men såklart en skur precis när jag red! Men i jämförelse med resten av veckan så var det en uppehållsdag.

Däremot har det blåst rejält i dag! Stormvindar! Jag började även i dag med att laga vägen. Sen ner till hästarna som var spända i blåsvädret. Tog Lemonaden och Wasabi i töm. Red en liten sväng på en dpänd Choklad och sen rdd jag hem Clarinett för att rida på banan. Hon var rädd för allt på väg dit, lite riden och blåsten gjorde väl sitt till. Väl på banan fan s det mycket att jobba med, hon blir inte lösgjord av att rida i skogen så finns mycket att jobba med när man kommer på banan. Såklart var det nu det regnade, och blåste, så vi var blöta när vi red tillbaka igen men då betydligt mer avspänd och inte rädd för något!

Sen hem och åt innan en lektion hemma och sen i väg för ytterligare två lektioner. Hann även handla fika till hovslagaren där emellan. Efter lektionerna fixade Linda och jag i ordning i Nisses stall och sen körde vi dit Wasabi och Juliette för morgondagens skoning. 

Hoppas på ytterligare en regnfri dag i morgon, men prognosern säger något annat.... 

Lemonaden i töm! 

På väg hem med Clarinett, nyregnat! 

Mer oväder!

Ovädret fortsatte igår, och även om jag tycker att det varit mycket här så ser man ju på nyheterna att det finns de som drabbats värre! I Åre är det ju en å rakt genom byn och utanför Hudiksvall tippade ett tåg, och väldigt mycket översvämningar överallt!

Jag började, dumt nog, igår med att laga lite på min väg. Grävde igen de värsta hålen som var svårt att köra förbi. Det var dumt för sen blev det ogjort igen.

Ner till hästarna och tog Zayats i töm. När vi började var drt sol, lätt duggregn och en massa broms. Men vi hann knappt komma igång så öppnade sig himlen. Enorma regndroppar! Eftersom jag redan var blöt så longerade jag Forzett lite också, samma sak där, började med ganska lugnt regn men blev hällregn!

Innan jag gav upp helt så testade jag att måla lite på stallet, under tak men vi får se om det torkar. Min väg hade så klart regnat sönder igen. Hem för mat och bokföring, lämplig sysselsättning i detta väder. På kvällen tänkte jag rida men det var stormvindar och bitvis fortsatt regn. Lyckades i alla fall tömköra Clarinett lite när det inte regnade utan bara blåste. Vilket skitväder!

I dag ska det vara uppehåll men blåser rejält nu, även om det är bra för att torka upp så får det gärna lugna sig så det går att rida lite!

Zayats fick på sig flugpannbandet för det var så mycket broms, det kändes rätt onödigt sen... 

Inte helt nöjd Forzett i regnet! 

Clarinett på kvällen! 

Grå med kompisar! 

Ovädret Hans!

Vilket jäkla väder det blev! Nu behöver vi inte regn på ett tag!

Igår natt regnade det rejält och sen fortsatte det halva dagen med ordentlig åska också. Vägarna har skurit och det är översvämningar lite överallt, även i mångas källare. 

Jag tog en lugn förmiddag, kollade hästarna, åkte upp och handlade och lite sånt. När vi hade ätit så avtog regnet och jag åkte till hästarna igen. Red en sväng med Clarinett och sen Chokladen, och longerade Wasabi och Lemonaden lite lätt. Sen hem för fika och Linda kom också och fikade.

Jag vill verkligen inte ha mer regn nu, vägar, hagar och framförallt hölägdorna behöver torka upp nu. Tyvärr ser det ut att komma regn både i dag, i morgon och på torsdag, så ytterligare 20 mm kan det bli. Vill verkligen inte ha det, sol och lite värme så allt torkar hade varit bättre! Känns overkligt att vi önskade regn för en dryg månad sedan, ska aldrig mer önska mig regn! 

Det var som en flod på vägen ner till betet igår förmiddag. 

Blött i hagarna, och nu vill jag inte byta hagar förrän det torkat upp lite så de inte trampar sönder fler hagar. 

På väg med Clarinett och här ser man hur mycket vägen ner till betet skurit sönder, det här är sista biten innan betet 

Här med Chokladen och vägen ner mot Reva 

Hemresa!

Igår hemresa, i dag oväder och en massa regn!

Vi sov ju på hotell sista natten så efter en ganska lång frukost åkte vi hemåt. Men vi började med att köra runt i det område där jag gick i skola och hade häst när jag bodde i Linköping. Vi gjorde även ett besök på Cloettafabrikens butik.

Nästa stopp var Bro där vi handlade på Börjes, åkte och tittade på en anläggning hos en som köpt hästar av Nisse, han var inte hemma eftersom han varit på Lag-SM och vunnit, och inte hunnit hem än. Vi åt även utanför Bro innan vi fortsatte hemåt. En kaffepaus och sen kom vi hem vid 23 tiden.

Doris satt och väntade på matte! Hon har fått sova ute någon natt när vi var borta eftersom hon inte kommit när Linda ropat, men igår satt hon och väntade. Hästarna var inte så till sig över att matte var hemma igen, mest Wasabi som ville ha uppmärksamhet.

I natt har det vräkt ner regn och regnar fortfarande. Blir en lugn förmiddag så hoppas jag på att kunna rida lite i eftermiddag sen!

Cloetta i Ljungsbro

Och Börjes i Bro! 

FNHs hästdag!

Igår lämnade vi hoppningen och fortsatte semestern med nordsvenskar, och jag hann även med lite dressyr också.

På morgonen sa vi hej då till alla i Vråka och körde mot Linköping. Där hade FNH, Föreningen nordsvenska hästen, en hästdag med hästar som visades vid hand och kördes på en draglagsbana (dvs i skogen), och även uppvisning av körning och ridning. Jag tappade intresset efter någon timme och åkte till Mantorp och tittade på Lag-SM i dressyr en stund i stället. Hittade även en galen rea på travshopen där. 

Hann se några hästar på draglagsbanan innan vi letade oss till hotellet, tror att jag körde samma gata fram och tillbaka tre gånger innan vi kom rätt. Väl framme hann vi bara byta om så skulle vi i väg på årsmöte och fullmäktigemöte och efter det middag. Allt låg egentligen nära varandra men med bil var det lite krångligt att köra runt, och hitta parkering. Men tillbaka på hotellet igen vid midnatt. 

Nu laddar vi för hotellfrukost och hemresa! Jag saknar mina prinsessor hemma och är taggad att komma igång med dom igen! 

Körning på hästdagen

Dressyr på Lag-SM

Frånspänning på draglagsbanan 

Från Gamla Linköping där vi passerade igår på väg till och från årsmötet Mer semester och mer hoppning!

Fortsatt med hoppning som tema på semestern!

På förmiddagen åkte vi återigen in till Västervik på hopptävling, tittade när Albin red. Sen när vi kom tillbaka så fikade vi på det gårdscafet som finns här på gården. Och sedan hoppade Albin sin hingst, Rollcat, och red sen en valack ur samma stostam. Vi tittade på unghästar i en hage, två ettåringar efter Rollcat och en tvååring efter Canterbury. Så avslutades allt med att Nisse chippa de Albins fölunge efter Rollcat, vi fick även se den lös.

Sen dusch och lite Jula innan middag och en massa hästprat. Ganska trött just nu, men i morgon blir det andra hästar att titta på!

Albin och Rollcat 

Unghästar på skogsbete 

Fölungen efter Rollcat 

Full fart! 

Semesterdag med hopptävling!

Semestrande fortsätter, vi tog med oss regnet hit men har ändå klarat oss ganska bra i dag!

Först blev vi inbjudna på frukost i morse, sen åkte vi på hopptävling i Västervik. Förutom att Albin, som ju är en av de som vi hälsar på här, skulle tävla så träffade vi även Stina en kompis från ridlärarutbildningen som jag fortfarande har bra kontakt med. Men nu var det typ 5 år sedan vi sågs sist så det var roligt!

Vi tittade på hoppning, Albin blev tvåa med en av hästarna, och pratade, mest häst! Sen åkte vi och åt lunch innan vi åkte åt varsitt håll. Jag och Nisse tog någon affär och kolade runt lite i Västervik och Gamleby innan vi åkte tillbaka. På kvällen blev vi bjudna på middag, jättegott och mycket prat om gamla tider. Nu ska vi ladda om för ytterligare en semesterdag!

Albin på framridningen! 

Och på banan! 

Prisutdelning! 

Rollcat i stallet! 

På resande fot!

Jag och Nisse har aldrig varit på semester tillsammans tidigare, när vi varit iväg har det varit på premiering eller liknande, och vid ett par tillfällen en enstaka hotellnatt. Men nu är vi i väg!

Väldigt mycket ångest för att komma i väg. Det är ju inte helt lätt med gårdarna fylla med hästar. Men vi kom i väg igår förmiddag, jag körde ner det blev väldigt lugnt speciellt som att det bitvis vräkte ner så mycket regn att det var som att köra i en bassäng. Vi gjorde några stopp också och körde lite fel på slutet men kom fram vid 21-tiden igår kväll.

Vi är i Vråka! Det ligger utanför Gamleby och här bor uppfödaren till Nisses första halvblid (Clarinett och Forzetts mormor), här bor även Rollcat (Nisses uppfödning som är accepterad hingst) och hans ägare som driver verksamhet här. Så igår började vi givetvis med att titta på stallet, hälsa på Rollcat, ett föl till honom och två släktingar till Clarinett. I dag ska vi kolla på fler hästar givetvis! Men vi ska också åka och titta på hopptävling!

Joggade Clarinett lite i töm igår morse innan vi åkte. Hon var inte alls på humör, hon tyckte nog att det var för tidigt. Tror att hon kommer vara mer än nöjd med några dagars vila nu! 

Framme i Vråka! Vi bor på bygdegården, den ligger så nära stallet att det är det taket ni ser bakom bilen! Snacka om perfekt! 

Redan augusti!

Redan augusti! Får lite lätt panik över det och över att det nu är mörkt vid 23 tiden på kvällarna. Jag hatar mörker!

Regnat till och från hela dagen, ganska mycket har det blivit så allt är blött. Ska komma lika mycket i morgon... Jag började dagen med Wasabi, longerade henne lite för att se hur hon såg ut efter sin tappsko och hälta i samband med den. Nu såg hon helt fräsch ut. Sedan red jag ut en lättare sväng med Clarinett och joggade Lemonaden i töm så de skulle få röra på sig efter gårdagens massage. Dagens konstigaste grej var när jag hade ridit typ 5 minuter på Clarinett blir hon irriterad som om det var en broms på rumpan. Jag vänder mig om och skickar i väg den, och samtidigt som jag gör det så ser jag att det är en liten ödla! Vart kom den i från? 

Vidare i väg på två lektioner som vi flyttat om flera gånger efter prognosen, nu hann vi nästan klart innan regnet kom men jag hann bli blöt såklart trots regnjacka! Upp på byn för att tanka bilen och handla, och panta all pant i bilen. Hem fixade mat och sen ner till hästarna igen, tog Zayats i töm innan Linda kom och vi red ut en sväng med Chokladen och Juliette. Vi avslutade med att Linda hjälpte mig att putsa lite på Bobs hovar, han är verkligen snäll, och sen kaffe och surr lite för länge som vanligt!

Clarinett på väg hem, utan ödla! 

Lemonaden fick jobba i gräset

Zayats också! 

På tur med Chokladen, och Linda och Juliette. Regnkläderna är på men vi klarade oss ganska bra ändå! 

RSS 2.0