Välbehövligt regn!

Det behövdes verkligen regn och hade inte gjort något om det kommit mer. Men man blir blöt och det är ju inte så roligt. Gårdagens mantra var: Vill man ha regn så får man leva med att det regnar!
 
Det regnade på dagen, bitvis rejäla skurar. Jag fixade med hagar och stök på gården. Jobbade, en blöt och spänd Grå i töm. Det vräkte ner just då och jag var helt genomblöt när jag och Linda sen träffades på gården för att rida. Vi bestämde oss för att dricka kaffe i stället!
 
Vi drack kaffe och bakade sockerkaka, och hann även göra ungspannkaka tills Nisse kom från jobbet. Sen åkte jag och hade lektioner, och efter dom träffades jag och Linda igen på gården och jag hjälpte henne att rida Szum. Nu ny dag och nya utmaningar!
 
Unikum är russhingsten som Nisse har på station
 
En blöt Grå prinsessa! 

Mer träning!

Igår var det dressyrträning igen, även om det är jobbigt att köra och tar mycket tid så är det så värt det att få inspiration och hjälp framåt! Det är ju träningarna som gör att man orkar med allt stök som är hela tiden!
 
Jag och Clarinett åkte igår morse. Hon var jättefin på träningen och jag fick riktigt bra kläm på den där svåra vänster galoppen. Efter träningen så åkte jag förbi seminstationen, där Lemonaden och Bea står, deras beten för att se om jag såg våra hästar. Men jag hittade de inte utan fick bara en promenad i värmen! De har många hagar på olika ställen så det är inte så konstigt men värt ett försök när jag var så nära.
 
När jag kom hem så hade jag både hunnit äta lunch och handlat på vägen, och sovit fem minuter på en parkering eftersom jag var så trött. Så lämnade Clarinett och sedan vilade jag lite, gjorde middag, drack kaffe och vi hann även gå besök. Sedan red jag Miroque, han tyckte nog att det var otur att ryttaren varit på träning för han fick jobba med massor av övergångar och att verkligen gå framåt och använda fler växlar. Han blev i alla fall väldigt trött!
 
Gjorde en hage till Zippin och sedan var det kväll igen. Linda kom och vi åt jordgubbar, årets första för m3, och glass. Innan Nisses hästar var nattade så var klockan midnatt igen och det verkar ju vara normalt nu.
 
Några bilder på Clarinett före och efter träningen! 
 
 
 

Morgonritt!

Som alltid när jag ska på träning så är det kaos, antingen går bilen sönder eller så rymmer det hästar... 
 
I dag har jag inte mått bra, troligen pga värmen, det upp och nervända dygnet och vätskebrist. Första gången väckaren ringde i morse så mådde jag illa och var så yr att jag bestämde mig för att sova en timme till. Hann bara vakna och blogga så fick jag ett meddelande från de som bor på gården där stona går på bete, den vita och den bruna hästen går utanför hagen läste jag.
 
Jag klev direkt in i bilen, utan frukost, inga linser och inte ens en sportbh på mig, och åkte direkt. Svängde förbi på gården på väg ner, där var det väldigt lugnt och lite väl lugnt skulle det visa sig. Szum och Miroque stod och halvsov men Zippins hage var tom, hel men tom! Redan här börjar jag ana oråd och slänger in sadel och träns i bilen. På väg till betet läser jag meddelandet igen, "den bruna och vita hästen" alltså bara en häst! Paula är också på väg och får skjutsa ner mig, och mycket riktigt går Zippin utanför hagen! Tokbrunstig och pussade för fullt på mina ston.
 
Fångade in henne, på med sadel och träns och så var det bara att ta gem henne! Gick första kilometern eftersom jag misstänkte att hon skulle vilja gå tillbaka, nu gick det väldigt bra att få henne att gå men hon gnäggade hela vägen! Satt upp efter en kilometer och red resten, vilket gick bra.
 
När hon var hemma och hästarna på gården fixade såvisade det sig att det var en häst på väg till Nisse och han var på fiskodlingen ståendes i en bassäng utan möjlighet att kolla telefonen. Jag åkte hem, slängde i mig ett glas saft och en rostmacka, och sen kom även Paula och hennes son så skyndade vi oss att flytta om hästarna i stallet och mocka och spåna en box. Vi hann inte riktigt klart innan de kom men var på gång i alla fall. Det var de som haft basjkirer hos mig flera gånger som skulle lämna en häst för förberedelse för inkörning. Det är för övrigt en syster till Eliskja som var här i vintras.
 
När de åkt, vi fått ordning på allt och även Paula åkt så försökte jag få i mig lite lunch. Jag var skakig och mådde skit men fick bara i mig litegrann, tog i alla fall en vätskeersättning. Det tog nästan en timme till innan jag slutade vara skakig! Mötte sedan Nisse på gården när jag skulle åka så vi hann i alla fall byta några ord innan jag åkte.
 
Hämtade Chokladen på betet och åkte på dressyrträning. Planen var egentligen att ta Clarinett i dag men hon hade ju inte fått på tappsko än. Chokladen har skött sig ypperligt, med ladtning, transport, nytt ställe och träningen. Trodde väl aldrig att jag skulle kunna rida dressyrträning med vattenspridare på andra delen av banan men även om hon tittade på mycket så var det egentligen bara en sak som var farligt, och det var en islandshäst med flugtäcke och huva!
 
Jag är nöjd med träningen, hon var jättefin och tänk vilken bra häst det skulle bli om hon fick mer tid och rutin. Nu hade jag inte åkt i väg med henne sen jag tränade henne för Sara sist som var i februari! Fick bra hjälp och tips gör galoppen och fick jobba mycket med att få henne att skritta genom kroppen.
 
På hemvägen stannade jag på  ett ställe och hade två lektioner så en lång resa blev det. Hemma igen så bytte jag bara häst och körde Clarinett till Nisse. Så nu har hon skon på igen och får sova här inatt för att ladda till träningen i morgon! Klockan är 1.00 igen och jag kommer vara trött i morgon igen!!!
 
Chokladen innan träningen! 

Shoppingdag!

Igår blev det en liten shoppingtur, det händer inte så ofta. Jag tror att det var i november som jag sist var i Birsta, köpcentrumet i Sundsvall, skulle kunna skylla på coronan men jag brukar inte åka dit så ofta annars heller...
 
Jag började ju igår morse med att fånga in hästar strax efter 5 på morgonen, fodrade sedan och gjorde klart hos Nisse och åkte till mina hästar. Det gjorde att jag kunde sitta upp på Miroque redan 8.15, dock rätt varmt redan då, vi red ut en sväng i skogen. Sen ner till betet där jag jobbade Clarinett i töm.
 
Sen var planen att sova någon timme för att orka men vaknade efter en halvtimme för att hingstarna gnäggade, jag var såklart orolig att det skulle vara hästar ute igen. Så då gav jag upp och hämtade Linda så åkte vi till Sundsvall. 
 
Vi hann med ganska mycket, började med lite tråkigare shopping som vattenpump, stängselstolpar och penslar. Sen blev det roligare med ridbyxor (2 par som kostade lika mycket som jag räknat med på ett par), något linne och lite förbrukningsgrejer till hästarna. Det var ganska lugnt på affärerna men som alltid rörigt och mycket bilar när man kör i Birsta.
 
Vi kom hem och hade nattat mina hästar vid 21, då hjälpte jag Nisse att gå runt och fixa en hage så hästarna som hade varit ute fick en ny beteshage, han har jobbat 12 timmars pass på jobbet sista dagarna och har börjat helt galna tider som 2.30 igår och i dag (lördag) 4.30. Med tanke på det och denna galna värme är det inte konstigt att sista dagarna varit upp och ner med tider och rutiner. Vid midnatt var i alla fall hästarna utsläppta på betet och vi fick kväll.
 
Miroque passade på att norpa åt sig lite frukost när vi red igår morse!
 
 

Upp och nervänt dygn!

Den här värmen gör att dygnet blir helt bakvänt, igår var det varmare än 30 grader!
 
Jag red på förmiddagen igår, först Miroque som fick hoppa lite! Han har provat några språng med ryttare förut men inte alls så mycket. Jag longerade först över ena hindret och sedan satt jag upp och red. Vi travhoppade flera språng och provade även att hoppa i galopp, men galoppen behöver tränas lite mer för att det ska bli bra.
 
Sedan red jag Zippin som fick jobba med att gå runt träden i skogskanten och böja sig, och sedan avslutade vi med några varv i trav på banan. Även Szum red jag, och han kändes riktigt fin. Byggde om Szum och Miroques hage, så att de ska få lite mer mat (även om det nog bara är Szum som behöver mer mat) och för att få det lite upprensat på gården inför nästa helgs läger.
 
Tog lite paus på eftermiddagen, grejade lite inne och sov en halvtimme, stekte lövbit till middag som vi åt med potatissallad och sen i väg på sena lektioner. Första lektionen började inte förrän klockan 19.30 och sista var klar 22.15, ovanligt sent men skönt i värmen. Fast klockan var över 23 när jag kom hem så red jag Chokladen. Red lite dressyr på ängen vid betet och det kändes bra att få jobba igenom henne lite inför träningen i helgen.
 
Så klockan var runt 1.00 när jag la mig, 2.30 skulle Nisse börja jobba men jag märkte inte ens att han åkte på jobbet. Men 5.20 vaknade jag av att det gnäggades hejvilt ute, då var Nisses stoflock ute, plus en ettårig hingst, så då var det bara att kliva upp och fånga om dom! Nu ska jag åka och rida lite medan det ännu är lugnt här!
 
Jag hade tänkt tömköra Clarinett igår men då hon redan hade tappat en av skorna hon fick på sig i söndagskväll så blev jag så less att jag struntade i det!
 
Bild från min och Chokladens nattridning! 

Värmeslag!

Eftersom den här värmen håller på att knäcka mig så tog jag igår lite ledigt och gjorde lite semestergrejer.
 
Började med att fodra och vattna Nisses hästar, åkte ner till betet och red ut med Chokladen. Sen hem och jobbade Zippin i töm, vi var inte alls överens. Jag tänkte tömköra i en tom gräshage och hon satte sig verkligen på tvären, hon reste sig på bakbenen gång på gång och jag insåg att det inte var någon mening att fortsätta diskutera. Gick i stället upp på banan och där var hon framåt och pigg, dock bajsade hon fyra gånger och avslöjade därmed en viss nervositet som inte brukar vara. Jag vet inte om det var att vi var på nytt ställe, om det var värmen, insekter eller att hon det börjar närma sig brunst igen som orsakade det men troligen en kombination.
 
Sen en snabb dusch innan jag och Linda åkte till Döda Fallet och åt glass! Vi var även och handlade innan vi åkte till Linda och drack kaffe i väntan på att Nisse skulle jobba klart, de jobbade några timmar extra, hon har AC så svalt hos henne. När Nisse slutade jobbet så träffades vi på byn och åt där, jag åt friterad kyckling med ris och det är ju så gott men man blir så mätt.
 
Sen åkte jag och Linda ner till betet och red ut med Grå och Clarinett. Det blev en tur med mycket trav, lite galopp och mycket klättring. Sen avslutade vi med att hänga och sitta på Dajmen, hon var för dagen rädd för transporten som står där nere (som vi har utrustning i) och inte blev det bättre när hon sparkade grus på den. Hon behöver jobba mer!
 
I dag var planen att kliva upp och rida innan värsta värmen men det är redan 27 grader så det gick sådär... Egentligen skulle jag ha ridläger i dag och i morgon men hälften av deltagarna är sjuka och det finns en misstanke om Corona så det blev inställt nu men förhoppningsvis kan vi köra senare i sommar. 
 
Chokladens öron på våra ridtur, fantastisk utsikt!
 
Efter ridning!
 
Grås öron var spikrakt framåt hela ridturen! Bilden är tagen strax före 22 på kvällen! 

Sommartrött!

Jag är så galet trött, vet inte om det är värmen eller bara att det är lite mycket nu men jag är trött hela tiden!
 
Igår blev det inte så mycket gjort, det var varmt och jag var trött. Matade Nisses hästar, byggde en ny hage till Zippin, jobbade Grå i töm, började på att måla lösdriften (jag målade ju den i fjol men det behöver förbättras lite mer men jag hittade inga bra penslar), jobbade Miroque i töm ute i en gräshage och hjälpte Linda att rida Szum.
 
Sen gjorde jag spaghetti och köttfärssås till mat och åkte i väg på lektioner, åkte lite i skritt på islänningen jag rider in hemma hos dom. Och när jag kom hem gjorde jag rabarberkräm, men hade visst slut på mjölk att ät, sen med, och så nattade vi Nisses hästar mitt i natten. Nu ny dag och vi får se vad jag lyckas med i dag. 
 
Lika som bär? Wasabi börjar bli riktigt lik Chokladen nu när hon växt på sig. Wasabi till vänster.
 
Wasabi har blivit så fin i sommar!
 
 
 
Miroque jobbar i töm!
 
Så fin! 
 

Första semesterdagen!

Förutom att den här värmen knäcker mig så är det ju rätt trevligt med semester, även om det inte blivit så mycket semesteraktiviteter än. Igår morse skrev jag en att göra lista för sommaren och sen har jag försökt låta bli att tänka på den!
 
Jag började ju igår med att vattna och fodra Nisses hästar då han har börjat jobba (precis samtidigt som jag fick semester...). Och sen körde jag tillbaka Clarinett som ju fått på sig skor, vi stannade på gården och red ett dressyrpass på banan. Kändes rätt bra trots värmen och att vi inte ridit varken på banan eller med något högre tempo på några veckor.
 
Körde ner henne till betet och fortsatte sedan hemma. Red Zippin på banan, hon fick träna på volter i olika storlekar i trav och sen red jag lite på Szum som det ju återigen var ett tag sedan jag red. Hoppas verkligen att vi ska komma igång med honom nu när jag kan få lite hjälp av Linda.
 
Sen gjorde jag potatisgratäng till middag som vi åt med skinka till. Efter det åkte jag till Hammarn och tömkörde tre hästar, jag var rätt svettig efteråt! När jag kom hem så hade Nisse besök så det blev lite kaffe och glass innan jag åkte ner till betet och skrittade ut en sväng med Chokladen. Avslutade sedan kvällen hos Nisse med att kolla en märr (som inte stod längre), fodra hästarna och med ett spontant besök sådär strax före midnatt. De åkte förbi och såg att vi var ute och kom upp. Såklart var klockan mycket innan vi la oss, ä en om dagarnar långa nu så är nätterna korta!
 
Clarinett skritta av på banan!
 
Szum på banan efter ridningen!
 
Szum fick beta lite på gräsmattan efter ridning och dusch. 
 
Kvällstur med Chokladen! 

Söndagen efter midsommar!

Jag vet att jag önskade sommarvärme för några veckor sedan, men nu är det faktiskt lite väl mycket!
 
Igår började jag med att åka och hämta Clarinett och körde henne till Nisse eftersom hon drullat bort sina framskor och behöver nya. Sen longerade jag Zippin, i spänd för att försöka hitta formen och med en del galopp) och jobbade Szum i töm.
 
Gjorde pizza av resterna av köttet sen midsommar, och sen i väg på lektioner. Sista blev inställd så det blev inte så sent hem. Red dressyr med Miroque, serpentiner, övergångar innanför spåret, galoppfattningar och skänkelvikning, och sen ner till betet och longerade Dajmen och repeterade uppsittning. Vi kan säga att de två fyraåringarna är på lite olika nivå, men jag hoppas att Dajmen snart är i kapp!
 
Sen hjälpte jag Nisse att natta sina hästar och så fick Clarinett sina skor på sig. Klockan var jättesent så hon fick bo kvar. Planen är att rida henne på banan hemma nu i dag när jag kör hem henne. Jag har ju semester så borde kunna ta det ganska lugnt i dag, varmt blir det i dag med! 
 
Miroque innan a sittning igår! 
 
Clarinett skos! 
 
 

Midsommardagen!

Härligt med sommar och ledigt!
 
Lugn förmiddag, varmt ute redan på morgonen. Jag kom igång med hästarna mitt på dagen och då var Zippin först ut. Red ut henne på första mer riktiga turen i skogen ensam, vi har skrittat lite i skogskanten förut men i dag red vi den rundan som vi ridit med sällskap tidigare, och hon var superduktig!
 
Sedan kom Linda och Paula och vi åkte ner till betet för att rida ut med Clarinett, Grå och Juliette, Linda red Clarinett. Planen var att kolla en stig som vi brukar rida på sommaren, vi var lite oroliga för ett dike som ska passeras. Diket var inga problem men vi tappade bort stigen och fick rida helt ospårat och i en rågång innan vi hittade ut på ett hygge och kunde lokalisera stigen, blev en jobbig skritt tur för hästarna! När vi var tillbaka så tog jag Chokladen i töm innan jag åkte upp på gården igen.
 
Där byggde jag om Zippins hage innan jag red Miroque. Han fick i dag galoppera över bom! Hade lagt ut två bommar men båda låg så att jag var tvungen att svänga innan. Miroque är som tex även Beroza (som var här i fjol var), så fort att dom bara har fattat att de ska galoppera så är de så balanserade och ridbara i galoppen att det känns som man kan göra vilka svängar som helst!
 
Sen hem och till middag åt vi gårdagens rester, stekte på färskpotatisen och köttet räcker nog en måltid till med. Lite tårta fanns det kvar också och mätt blev vi i dag med. Sen lite vila i soffan innan nattning och fodring av Nisses hästar, och ett sto betäcktes också. Sen gräddade vi vitlöksbaguetter som vi åt med räk och kräftröra från charken på jobbet. Nu sova!
 
Här hade vi hittar stigen igen och det här är precis där den slutar och man får vända igen. 
 
Linda och Clarinett!
 
Svampade av henne efter och givetvis lyckades hon rulla sig där det inte var gräs... 

Midsommarafton!

Nu har jag semester! Tre veckor med bara häst, kanske inte direkt ledig men jag tror att det kommer bli bra!
 
Igår jobbade jag, var ganska bra tempo även igår på Ica och det märks ingen större skillnad där att det är Corona och allt midsommarfirande är inställt. Efter jobbet så träffades jag och Linda i stallet. Linda är ju hästlös just nu när Bea är på seminstationen så tanken är att hon ska hjälpa mig lite med mina under tiden, och bland annat ska vi försöka få igång Szum. Så igår när jag jobbade Miroque i töm så longerade hon Szum samtidigt. Miroque fick jobba över bommar, även i galopp där han fick rulla över en bom.
 
Sen kollade vi alla hästarna innan det var dags att fixa midsommarmaten! Vi grillade älgkalv, till det färskpotatis, sallad och vi grillade även champinjoner och paprika. Tokmätta blev vi och fick göra ett litet ryck i Nisses stall mellan för att kunna äta efterrätt. Vi kollade ett sto, som inte var brunstigt, och Nisse fodrade. Sen åt vi tårta till efterrätt, jag hade tagit hem en hallontårta från jobbet som hade hamnat upp och ner i frysen och inte var säljbar. Vi drack vin, både rose' och jordgubbsvin, och Linda och Nisse drack även rom och cola men jag var alldeles för trött för det.
 
I dag ska jag försöka ta det lite lugnt och vara lite ledig, ovanligt med en midsommar med värme och sol så det gäller att njuta!
 

Dagen före midsommar!

Dagen före midsommar och dagen före min semester!
 
Den här dagen är en av de dagar vi säljer mest på Ica, i dag var inget undantag! Corona märks inte av utan det är lika hysteriskt som alltid! Varmt och högt tempo hela dagen! Efter jobbet åkte jag och hade två träningar och även en foderrådgivning.
 
Hemma bytte jag om, nattade hästarna och sedan åkte jag, Linda och Nisse till Paula och grattade henne eftersom hon fyller år i morgon! Efter fika och tårta där så åkte vi hem och betäckte ett sto, nu är klockan långt över midnatt och jag är fortfarande vaken. I morgon är det lika tidigt och säkert både lika varmt och intensivt på jobbet. Men sen är det faktiskt semester!
 
Trötta hästar på betet i morse, kolla utsikten!
 
Dajmen söt som socker! 

Lång dag....

En lång dag som började med lastning av hästar strax efter 6 i morse och avslutades med ridning någon gång efter 22, och 46 mil i bilen däremellan! Är sjukt trött men bara två dagar kvar tills jag får semester från Ica och det blir lite lugnare!
 
Jag och Linda lastade Lemonaden och Bea i morse för att åka till seminstationen för betäckning! Efter mycket velande och mycket ångest bestämde jag mig för att betäcka Lemonaden, misstänker att det var minst lika mycket tvekan från Lindas sida men hon hoppas på detta vis få ordning på Beas konstanta brunst, och blir hon inte bättre efter ett föl så har hon ju en ny häst att jobba med. Lemonaden ska betäckas med Sir Oldenburg och Bea med Canterbury som ju är pappa till både Clarinett och Chokladen, så vi kan väl säga att det är en av våra favorithingstar.
 
Vi plockade upp Nisse på vägen också då han hade andra ärenden till stan. På seminstationen var det full fart med massor av hästar, när Lemonaden kollades så var hon på väg in i brunst och semin beställdes direkt. Så spännande!
 
Från seminstationen åkte vi till en ladugård där Nisse köpt två kalvar som vi hämtade upp, vi har döpt dom till Margot och Margit. Vi gjorde även en sväng på Hööks och åt i stan innan vi åkte hem. Det var varmt och jag körde ju hela vägen så när vi kom hem var jag sanslöst trött! Planen var att rida men hela världen snurrade så jag la mig och sov en timme i stället!
 
Under tiden regnade det så när jag vaknade igen var det frisk luft och jag var piggare, så då åkte jag på lektioner. Förutom lektioner har jag i dag hängt och suttit på islänningen jag håller på att rida in och haft möte med föräldrarna inför nästa veckas ridläger. Energin räckte även till att rida Zippin när jag kom hem, fortsatte jobba med travbommar, serpentiner och sidvärts, avslutade med skritt runt träd i skogskanten.
 
När hästarna var nattade så hade Nisse och Linda som kört en av Nisses åringar på bete, gjort varma mackor så det fick avsluta en lång dag. Nu är det midnatt och väckarklockan ringer om typ 6 timmar igen...
 
Bea och Lemonaden innan vi åkte i morse!
 
Och på plats på seminstationen!
 
Lemonaden ser ut som en ponny bredvid Bea!
 
Ridning av Zippin vid 22 tiden, och det är fortfarande ljust. Älskar dessa ljusa sommarkvällar! 

Stängslingstisdag igen!

Även denna tisdag blev det stängsling och omflyttning av hästar, och även denna tisdag började jag med tandläkaren!
 
När jag var hemma från tandläkaren och hade laddat om så byggde jag om Zippins hage och sedan red jag ut Miroque. Han fick gå turen i skogen med alla grenar att kliva över och igenom, och det gick jättebra. Sen ner till betet och red ut med Clarinett och Dajmen som handhäst, det var riktigt varmt då och Dajmen tyckte att det var jättejobbigt att trava uppför backarna. 
 
Sen kom Linda och vi gjorde klart och gick runt det stora betet, och när det var klart ledde vi upp hästarna dit. Glada hästar i sin favorithage! Vi åkte hem och grillade, vilket var jättegott och laddade om till kvällen då vi red ut med Paula. Jag red Grå och det var en ganska lugn tur, då lite svalare men ganska mycket insekter i stället. När vi kom tillbaka kom Nisse och skodde av Bea bak och verkade Lemonaden eftersom de två ska på äventyr i morgon!
 
Miroques öron i skogen!
 
Tillbaka på gården och kungen Baloo ligger och jäser i solen!
 
I skogen med Clarinett och Dajmen!
 
Många fina bilder från hagsläppet:
 
 
Min gråa prinsessa!
 
 
 
Chokladprinsessan!
 
 
Och Lemonaden med full fart som vanligt! 
 
En bild från kvällens ridtur:
Vi sist, Linda och Bea i mitten och Paula med Juliette först! 

Midsommarveckan!

Midsommarveckan är igång och det märks verkligen på jobbet! Mycket varor som kommer och mer kunder, dessutom är det första riktiga Jobb veckan för sommarjobbarna och vi har i dag börjat med längre kvällsöppet.
 
De två sista somrarna har vi haft öppet till 20, men i år blir det bara till 19, det räcker dock för att kunna börja senare och jag hann med både Lemonaden och Chokladen innan jobbet. Red båda två, Lemonaden tömkörde jag först och red sen. Chokladen var lite förvirrad i början och var lite småtjafsig, först var det nog så att hon drogs lite mot hagen med de andra hästarna men efter ett tag visste hon nog inte själv vart hon försökte med och varför... Sen släppte det och hon jobbade på som inget hänt!
 
Efter jobbet så tog jag Zippin i töm ute i gräset som omväxling. Först hade hon lite svårt att förstå att man inte fick göra som man vill trots att det inte finns staket men så fort vi var överens om det gick det bra att jobba. När jag sedan var klar så hade Nisse precis fått två ston som ska betäckas och det blev väldigt mycket prat innan det till slut blev en, till och med för oss, väldigt sen middag med färskpotatis och sill. Nu borde jag ha sovit för längesen för jag ska upp tidigt imorgon!
 
 

Söndag!

Samtidigt som det är så härligt att det är varmt sent på kvällen, så man kan rida i t-shirt dygnet runt, så är det ju väldigt jobbigt att arbeta i värmen...
 
Jag red Miroque i morse innan jobbet, och redan då var det varmt. Men det gjorde verkligen inget eftersom Miroque var så fin att rida! Vi travade över bommarna från gårdagens träningar och sen galopperade vi. Under våren har vi galopperat några gånger men det har krävt mycket drivning och har blivit en långsida i taget. I dag fungerade fattningarna riktigt bra och han galopperade av sig själv, det gjorde att vi kunde galoppera två varv utan avbrott i båda galopperna. Och det kändes så bra, precis som man vill att det ska kännas att galoppera på en fyraåring!
 
Efter jobbet så åkte jag direkt på lektioner, och en islandshäst som jag tömkörde. När jag kom hem och hade nattat hästarna så var klockan 21.30 men jag drog ändå igång en tvättmaskin, gjorde pizza och fakturerade! Nu är det mitt i natten som vanligt!
 
Miroque efter ridningen i dag! 
 

Travbommar!

Precis som jag förutspådde blev det en stressig och varm dag på jobbet igår. I dag borde det bli mindre stress men säkert lika varmt!
 
Jag tog Grå i töm på morgonen innan jobbet, och sen efter jobbet var det snabba ryck eftersom vi blev kvar där länge. Nisse stekte på hamburgare medan jag bytte om, och sen hann jag bara äta innan det var dags att åka till mig och ha ett par lektioner. Först var det två tjejer utifrån som kom och red markarbetsträning med hoppinriktning och sedan red Linda och Paula upp och red dressyrinriktat markarbete.
 
Sen byggde jag om Zippins hage och red henne. Eftersom det låg bommar framme så passade vi på att trava över dom. Så tre travbomsserier i rad fixade hon, och vi även red bågar runt bommarna och kunde flytta ut henne sidvärts till spåret efter första bomserien, allt i trav! Rätt bra eftersom jag inte för någon vecka sedan kunde trava på henne alls!
 
Sen nattade jag hästarna, och när jag kom till Nisse så var det tre ston där som inte ville vara i sin nya hage dit de skulle flyttas utan hellre sprang runt på vägen och i andra hagar... Efter lite motion fick vi tag i dom och in dom i hagen och det blev kväll igår med!
 
Den Grå prinsessan efter gårdagens tömjobb! 

Skolavslutning!

Värmeböljan ute innebär också att vi har varmt inne på jobbet. Sjukt varmt och man blir så trött när man jobbar eftersom vi dessutom har stressigt nästan jämt. Tur att jag bara har fem arbetsdagar kvar till semestern!
 
I morse jobbade jag först Clarinett i töm nere vid betet och sedan Miroque i töm hemma. Med Miroque så använde jag travbommar och så jobbade vi mycket med galoppen. Jättebra jobb för honom att gå i töm både för att stärka upp galoppen och för att det är lättare att påverka formen i tömmen eftersom jag hela tiden ser vad som händer. Och givetvis alltid bra för (ung)hästarna att få stärka upp sig utan ryttare.
 
Efter jobbet så nattade jag hästarna hemma och sedan åkte jag och Nisse för att lämna den där presenten till det (numer inte längre så) nyfödda barnet, som vi försökte med redan förra veckan. I kväll var de hemma och eftersom de precis ätit fick vi både grillat och tårta!
 
Nu sova för jag tror att det kommer bli en tuff dag i morgon på jobbet!
 
 

Sommarvärme!

Nu är det verkligen sommar, och värme, det är så skönt men jäklar vad trött jag blir!
 
I dag började jag nere vid betet och tog Dajmen och Lemonaden i töm. Sen upp på gården där Zippins ägare väntade! Jag red Zippin i värmen och visade lite och s ed an fick hon sitta upp och rida lite. Värmen tog ut lite väl mycket av energin hos Zippin så hon blev trött fort, men ägaren har ju i alla fall fått testa lite. När hon åkt sedan tog jag även Szum i töm.
 
Sen gjorde jag mat, gjorde pastagratäng av resterna från gårdagens grillade kyckling och sedan i väg på lektioner. Hemma igen så gjorde jag rabarberpaj till kvällsfika. Nu har jag haft några sköna dagar hemma men nu väntar fyra Icadagar när jag dessutom ska klämma in lite lektioner, men det är inte länge kvar till semester så får peppa mig med det! 
 
Dajmen ute i grönskan! 

Underbara ridvägar!

Dagar som dessa! Älskar att ha hästarna i skogen med fantastiska ridvägar, och detta härliga väder!
 
Började med att rida ut Clarinett och ha Grå som handhäst, insåg att vi hade dålig kondition alla tre. Sen upp på gården och red först Zippin, i dag kunde vi göra var byten i trav så det går faktiskt framåt. Sen red jag Miroque, longerade ett par minuter först eftersom jag skulle prova min sadel på honom, jag har nämligen en av samma modell som han har men ville ändå kolla att den låg bra och att han var okej med den. Sen travade vi några varv på banan med lång hals och låg form innan vi styrde ut i skogskanten och svängde runt träd.
 
Ner och vattnade beteshästarna en extra gång, det går mycket vatten nu och där de går nu måste vi köra vatten. Sen lunch, grillad kyckling och potatissallad så det var lättlagat! Somnade på soffan en halvtimme (tror jag, men det kan lika gärna ha varit en timme!!!),och sen körde vi kvällspasset i stallet. Då red jag, Linda och Paula ut med Chokladen, Bea och Juliette, det blev en sån där härlig kvällstur där man hade kunnat vara ute hur länge som helst, dessutom i t-shirt trots att det var kväll!
 
Nu sova och ladda om!
 
Dagens första tur! Clarinett och Grå!
 
Så härlig utsikt från Miroque!
 
Och utsikten från Chokladen!
 
Våran skugga!
 
Viktigt att hålla avstånd i dessa tider! Paula och Juliette först, Linda och Bea i mitten och vi sist.. 
 
Dajmen tyckte visst inte att det räckte med en hage full av gräs, i kväll blev hon sugen på björklöv! 
 
 
 

Tandvärk!

Nu tror jag att sommarvärmen är på gång, misstänker att jag snart gnäller på värmen i stället! 
 
Jag har haft tandvärk i nästan en vecka, först lite diffust och överallt men sista dagarna intensivt på en tand. Igår morse fick jag tandläkartid, och ni som följt bloggen ett tag vet att jag har lite tandläkarskräck, så nu har jag påbörjat rotfyllning vilket innebär att jag måste dit fler gånger. Efter tandläkaren så var jag först på Apoteket och köpte vaselin till Wasabi och sen på Granngården och köpte stängsel, hann även förbi jobbet på hemvägen och hämtade ut ett paket med mer grejer till Wasabis sår.
 
Sen drog jag igång på gården med att först göra en extra hage mellan de andra hagarna. Och sedan red jag Miroque, han var rätt spänd först vilket ju inte är så konstigt för även om han varit här förut så är det rätt nytt. Så igår med det bara lätt travjobb för att få honom att slappna av och länga ut halsen. Sen tömkörde jag Zippin, hon var lite brunst bitchig, så där så man inte får ta i henne, men som vanligt efteråt så det är ändå bra. Jag tror att hon blir öm och spänd i kroppen när hon brunstar, och det kan ju bli bättre av rörelse. Sen flyttade jag om i hagarna, så nu går Szum och Miroque ihop, helt odramatiskt och de hälsade inte ens på varann (de gick ihop i fjol och tyckte nog att det var helt självklart att de skulle göra det i år med) och Zippin fick en hage med mer gräs i. De har lite olika behov av gräs hästarna jag har hemma nu. Sen ner och förberedde nästa beteshage innan middag och lite vila, jag blir så trött av att vara hos tandläkaren! 
 
Så var det dags att flytta hästarna vidare till nästa bete, det blev kort stund på första betet i år men det var ju mindre gräs än vanligt också. Nu får de beta av denna hage i några dagar sedan flyttar vi över de till det stora betet. I alla fall så red jag och Paula först dit Chokladen och Juliette, vilket gick väldigt lugnt till. Sen skulle jag och Linda rida, Clarinett, Bea och Lemonaden som handhäst och resten av hästarna lösa. Det gick inte så bra... Vi har gjort så tidigare år, men nu är unghästarna lite större och mer självständiga. Det var Grå, Dajmen och Wasabi som gick lösa och först fick vi inte med oss dom för de skulle bara äta men sen galopperade de förbi oss och sprang långt före! Hästarna vi red blev sjukt taggade och småtravade hela vägen till betet...
 
Men väl på plats var det bara sann hästlycka med massor av gräs! Vi gjorde klart allt och sedan hade Linda bakat morotskaka så det blev det till kvällsfika samtidigt som vi diskuterade betäckningar och hingstval!
 
Miroque på banan efter ridningen!
 
Zippin i töm!
 
Och så bilder från nya betet:
Full galopp!
 
Mycket gräs är det!
 
Nöjd Lemonad! 

Jobbarmåndag!

Mest jobb i dag, men nu är det bara 6 arbetsdagar kvar till semestern!
 
I morse innan jobbet så longerade jag Miroque, sen Ica hela dagen med upplärning av sommarjobbare. Vi hade även personalmöte efter stängning så det blev en lång jobbdag. Efter jobbet nattade jag hästarna, gjorde rabarberkräm och provade en massa kläder! Hade ått en hel kasse med kläder av en jobbkompis, de flesta kläderna var helt nya, med lappar kvar och nästan allt passade!
 
Bea har fått en burk med havre och pulver till frukost hela våren, nu har hon svårt att förstå att vi ändrat rutinerna...
 
Longering av Miroque i morse! 

Kallväder!

Regntunga skyar, blåst och kallt, i vanlig ordning får man behålla vinterjackan framme till midsommar minst! Lite varmare kan man väl få önska?
 
I morse hjälpte jag Nisse lite i hans stall först, han skulle i väg med två unghingstar på bete men när jag åkte väntade han på sitt resesällskap som var chaufför och höll med bil. Jag tog Grå och Dajmen i töm och red en sväng med en lite lätt stirrig Clarinett som hoppade för allt! Sen upp på gården för att jobba Zippin, hon är brunstig och sist hon var det så blev hon lättirriterad och överkänslig för beröring, eftersom läget var lite lika i dag så longerade jag henne med bara träns och lina. Och det var nog lika bra för det blåste upp stormvindar precis när vi började. Jobbade med övergångar i linan och med att fokusera
 
Sen red Paulas dotter en lektion på Juliette innan jag kopplade på transporten och sen fixade mat. I väg på lektioner, med transporten, och i dag påbörjade jag inridning av en femårig islänning som jag ska rida in hemma hos en ny kund. I dag longerade jag och gjorde förberedande uppsittningsövningar. Den verkar väldigt cool! Efter sista lektionen så lastade vi in Miroque, som var här på inridning i fjol, i transporten. Han ska vara här några veckor nu för vidareutbildning och träning.
 
Nu har jag nattat både mina och Nisses hästar, tittat lite på tv och hoppas nu på att f sova. Nisse har fortfarande inte kommit hem, de var ända till Dalarna med unghingstarna som förhoppningsvis får en härlig sommar!
 
Dajmen efter sitt pass, ser väldigt uttråkad ut!
 
Miroque i transportkameran!
 
Och Miroque i hagen!
 
 

Nationaldagen!

Regn i dag och flera omgångar med blöta kläder, men det behövs verkligen regn så jag har försökt gilla läget!
 
Igår efter jobbet så gjorde jag bara lättlagad mat, gjorde bakbromsträning med Lemonaden och nattade hästarna. Sen åkte jag och Nisse för att uppvakta en (inte längre så) nyfödd, nu var de inte hemma så vi hamnade hos några vänner i stället och blev kvar där hela kvällen och halva natten!
 
När jag kollade hästarna i natt så hade Zippin och Szum bestämt sig för att flytta ihop! Eftersom det var så väldigt lugnt så får de fortsätta bo ihop, sen får vi se hur det blir när det kommer ytterligare en häst hit men det är ett senare problem. I morse flyttade jag i alla fall dom till en större hage med lite mer gräs. Sen åkte jag ner till betet och byggde ut deras hage och jobbade Lemonaden i töm.
 
Gjorde klämda mackor till någon form av lunch och sedan i väg på ett gäng lektioner i regnet, och sista träningen var hemma med Linda. När vi var klara så hade Nisse varit upp på byn och köpt pizza, så Linda stannade också och åt. Sen avslutades dagen med att jag var med när Nisse verkade de två unghingstar som ska åka på hingstbete i morgon, ända till Dalarna!!
 
Szum vill helst bara äta medan Zippin pockar på hans uppmärksamhet och vill umgås. 
 
Kvällsbalja med kraftfoder och något lerigare hästar än i morse! 

Torsdag!

I morse hade min telefon uppdaterat sig och jag kunde inte komma ihåg koden till den.. Inte förrän jag höll på med att vattna hästarna dök koden upp i huvudet! Så det blev inget bloggat då!
 
Igår efter jobbet och pizza till mat så red jag först Zippin, vi tränade på övergångar till och från trav. Hon hade lite svårt att fokusera, vilket jag förstår för Szum lekte galopphäst i sin hage! Men praktiskt att ha honom motionerade samtidigt!
 
Sen kom Linda och Paula och vi åkte ner till betet för att rida ut Bea, Juliette och Chokladen. Det blev en lugn tur som bitvis gick i kraftledningen så lite småjobbig terräng för dom, och sen fick Dajmen gå bakbromsträning. Clarinett hade trampat på sin sko så jag åkte upp på gården för att hämta nittången, för att försöka fästa den bättre, men på den korta stunden hade hon hunnit trampa av skon helt! Hittade skon i alla fall, nu ska den bara på igen.
 
Nu har jag lunch på Ica och planen är inte så mycket hästjobb i kväll, men vi får väl se hur det blir!
 
Från ridturen, Juliette och Paula först, och Bea och Linda före oss!
 
Clarinetts sko medan den fortfarande satt kvar! 

Dessa bilar!

Å vad jag inte gillar bilar... 
 
Nu är det dags att komma in i nya rutiner, med hästarna på bete, och i dag började jag med att mata hästarna hemma, packa ihop lite grejer och sen ner på betet. Jag jobbade Grå och Chokladen i töm, och red ut Clarinett, lite svalare i dag och några regnskurar så grusvägen var bra att trava på! Sen upp på gården och jobbade även Zippin i töm.
 
När jag kom hem så hjälpte jag Nisse att byta däck på hans bil, som jag skulle låna eftersom min är trasig, och åt resterna av pastasalladen. Sen i väg med Nisses bil för att ha lektioner. Hann upp på byn sen fick jag punktering! Ringde Nisse som fick komma med ett vinterdäck och till dagens första kund som jag inte skulle hinna med. I väg igen och tog inte lång stund så lös laddningslampan! Alltså Nisses bil har gått problemfritt sen han köpte den i höstas, men inte när jag lånar den såklart! För något år sedan lånade jag också en bil av honom för att ha lektioner, då gick generatorremmen...
 
Denna gång var det inte den som var problemet, jag tog mig till första lektionen där det så lämpligt fanns en mekaniker! Han konstaterade att den inte laddade och satte batteriet på laddning medan jag hade lektion, sen rådde han mig att åka hem direkt så det var bara att ställa in resten av kvällen. Hem tog jag mig, då laddade bilen men nästa gång jag startade var det samma igen.
 
Blev lite deprimerad och läste bilannonser desperat! Ochsstekte hamburgare till någon konstig sen middag. Hos oss var även vår bilmekande vän som provkörde min bil och han kunde direkt säga vad felet på den var. Mindre än en timme senare var min utdömda bil igång igen! Det var styrstaget som var av och han tog från den gamla bilen. Alltså det var verkligen helt underbart! Men vi har ju fortfarande en trasig bil...
 
Kvällspasset i stallet blev sent men jag flyttade Szum och Zippin till varsin ny hage med lite mer gräs, och så kollade jag beteshästarna. Nu är det inte så många timmar till jag ska upp igen så dags att sova!
 
Grå väntar!
 
Chokladen i töm!
 
I kväll såg hon ut så här!!! Hon måste ha badat i blöthålet som är i hagen! 

Betessläpp!

Nu är det sommar för nu är hästarna på bete i skogen!!!
 
Igår låg fokus på att få ut hästarna på bete. Dock så jobbade jag Szum i töm först, och sedan red Lemonaden. Med henne gjorde jag som tidigare, tömkörde först med sadel och satt upp sen. Hade tidigare bestämt mig för att jag bara skulle skritta tills hon var helt avspänd i skritten, kunde gå i låg form med lång hals och inte spänna till vid var byten, och igår var vi där! Hon var jättefin så då testade vi lite trav också, hamnade dock i samma problem där nämligen att hon vill sakta av vid minsta obalans hos mig, men vi kunde prova flera gånger utan att hon blev spänd. Går åt rätt håll i alla fall!
 
Sen ledde jag hem stona som gått på bete nedanför Paula och gjorde det sista på hagen, det fattades tre stolpar, och körde dit lite grejer. Efter det gjorde jag pastasallad till mat, perfekt i värmen, och så var det dags att köra ner hästarna!
 
Nisse hjälpte mig att verka Wasabi först, och sedan körde vi först ner Lemonaden och Dajmen, och sedan Chokladen och Wasabi. När de var på plats kom Linda och Paula, och vi red ner de fyra sista, Bea, Juliette, Clarinett och Grå som fick gå som handhäst. Kvar på gården är nu bara Szum och Zippin, men planen är att det ska komma en häst till dit i veckan.
 
Även om de flesta stona har gått ihop tidigare, är ju bara Juliette som är ny för några, men vissa av dem har inte träffats på länge så det blev vissa diskussioner. Framförallt tyckte nog Wasabi att hon var lite bättre och snyggare än hon egentligen är och blev nertagen på jorden av Clarinett. Resultatet blev en rejäl spark, det gjorde nog rätt ont och blödde en del även om såret inte såg så farligt ut egentligen, och så fick självkänslan sig en törn men det var nog bara bra med tanke på att hon varit lite kaxig i vår.
 
Jag och Linda åkte hem och fikade lite innan vi åkte ner igen för att kolla till hästarna och att allt var lugnt!
 
Lemonaden på banan tidigare på dagen!
 
Clarinett visste nog vart vi var på väg, det var med bestämda steg mot betet!
 
Grå hade fullt upp med att hänga med!
 
Äntligen bete i mysigaste hagen!
 
Fem nyanser av brunt! Längst fram Wasabi och Chokladen, bakom Dajmen, Lemonaden och Clarinett!
 
Grå sticker ut med sin färg!
 
Wasabi!
 
Det var detta som föranledde sparken, Clarinett tyckte att Wasabi var lite väl kaxig! Såklart var även storasyster Dajmen där och skulle lägga sig i... 

Åskmuller!

Igår var det kvavt och varmt, och hela eftermiddagen mullrade det av åska!
 
På morgonen skulle Linda i väg med Bea, så jag hjälpte henne att lasta och sen följde Nisse med henne. De var i väg och gjorde ultraljud på Bea igen för att försöka få någon ordning på hennes brunstproblem. Äntligen verkar hon fått tag i en veterinär som är intresserad och vill hjälpa henne.
 
När de hade åkt gjorde jag bakbromsträning med Lemonaden innan jag åkte på jobbet. På väg hem från jobbet så stannade jag och Nisse för att titta på en bil, den såg bra ut men frågan är väl hur den går, nu tittade vi bara på den utifrån. Sen hade åskan lugnat sig så jag och Paula skrittade i skogen med Zippin och Juliette. Det gick jättebra till sista branta nerförsbacken, den är ganska ordentlig och båda hästarna tyckte att det var jobbigt. Juliette blev lite frustrerad över att vänta på Zippin och såklart började hästarna på gården gnägga precis då. Zippin blev lite blockerad och låst, som hon kan bli, och blev ståendes utan kontakt, när hon väl vaknade till så blev hon nog lite stressad av situationen och reste sig. När kom på benen igen så klev jag av och gick nerför backen, satt upp igen och red hem, då hade båda hästarna taggat ner.
 
Linda kom och fikade sen, även fast det var sent redan, gjorde äppelpaj och glass. Nu ny dag, nya tag och förhoppningsvis ska jag i dag få ut lite hästar på bete!
 
Trött Zippin efter ridturen! 
 
 
Tror nog att hon måste vila i dag! 😂

RSS 2.0