Allt på en gång!

Vilken dag det blev, allt på en gång! Hade hoppats på att kunna åke ner och titta lite på kvalitetsbedömningen som gick i dag men till det räckte inte tiden tyvärr. Fast jag hade inte riktigt räknat med det heller...
 
Klockan 10.00 i dag skulle det komma en tjej och provrida Taggen. Förstå min stress när det fem i tio kommer en lastbil med grävare och en kort stund senare en traktor, det var alltså grävfirman som drog i gång med ridbanan! Lite oväntat en lördagförmiddag utan förvarning, men så välkommet! Jag hann precis vara med när vi mätte ut vart banan skulle vara innan provridningsfamiljen kom! Sen har de jobbat med banan hela dagen och det kommer bli jättebra. De har grävt och fyllt upp så nu har jag en bana men utan underlag, känns fantastiskt!
 
Tillbaka till provridningen, vi red ut på tanten och Taggen. En vanlig tur med en del trav och några galopper, taggen skötte sig och var lugn och cool. Fast de flesta hästar skulle nog upplevas som rätt lugna i jämförelse med en speedad tant! Tjejen verkar nöjd i alla fall så vi får se vad som händer.
 
Jag har mest yrat runt i dag, lätt förvirrad över projektet som dragits i gång efter nästan 8 år av velande och funderande. Men jag har i alla fall, med god hjälp av Elise och en anings panik, tagit ner hagen som var där ridbanan nu blir. Även försökt flytta mina rabarber som är i farozonen när det ska börja fraktas in grus sen. På kvällen tömkörde jag Szum, som var fin och även Lillan. Lillan fick jobba ed att komma ner i lite lägre form med längre hals, hon vill gärna bli kort och hög i formen. Avslutade med att tvätta tanten som ska på tävling i morgon. Och sedan var det räkfrossa som gällde hela kvällen! Nu är det sista gjort ute för natten så nu är det bara att ladda om inför tävling i morgon!
 
 
Bilder från arbetet med banan i dag!
 
Stallhäng! Elise, Oliven och Malin!
 
Oliven!
 
 
 

Mörker!

Efter morgonens stök och en heldag på Ica så blev det ridning på kvällen. Red först ut en liten sväng med Lillan, hon var väldigt pigg och laddad i dag! Otrolig skillnad sen för några veckor sedan när hon gick så försiktigt och tveksamt i väg, i dag fick jag nästan bromsa i stället! Och sedan red jag ut Taggen en sväng, när vi skrittade i väg så sprang det en älg över vägen typ 15 meter framför oss, men Taggen bara glodde lite på den och fortsatte sedan lika lugnt. Skönt med coola hästar, men fy vad det blir mörkt fort på kvällarna nu! Inte roligt alls tycker jag. Däremot är det lugnare i stallet i dag, Gandalf och Szum tycks ha kommit över sin seperationsångest så i natt kanske jag får sova lite mer!

Morgonmotion!

Hade rätt angående gnäggningarna i natt, det har stundtals varit ett väldans skrikande och jag tror det framförallt är Gandalf och Szum som har seperationsångest från varann. Det går nog över om några dagar när de kommer in i rutinerna.
 
Klev trots detta upp tidigt och släppte ut Oliven och Gandalf, innan jag åkte och stängslade klart stonas nya hage. Det var inte så mycket kvar på den så jag hann även leda över dom dit. Hagen ligger några hundra meter från gården så jag har fått en dos motion nu på morgonen. Men det är ju många som förespråkar motion innan frukost så det borde ju vara helt rätt? Nu ska jag äta frukost och sen drar jag till Ica! 
 
Nöjda brudar på nytt bete, Räkan, Lillan och tant!
 
 
 
 

Outside the box!

Ridhandboken i all ära men i bland måste man faktiskt tänka lite annorlunda och lite "outside the box"!
 
Jag tycker att det är jätteviktigt att man har en bra grund och har koll på ridteorin, att man vet vad som är en "normal"utbildningstakt och röd tråd. Ridhandboken, utbildningsskalan och andra mallar för hästutbildning och ridning är jättebra att ha som grund och utgå i från, men i bland måste man faktiskt våga tänka annorlunda.
 
Jag gillar verkligen att lösa hästproblem, dels därför att man måste använa både sin häst och ridkänsla och man måste tänka och klura, sen är det ju givetvis roligt när man lyckas för då har man ju verklign hjälpt både häst och ägare. Men just detta att hitta andra lösningar och vägar än de vanliga tycker jag är intressant och utvecklande. Känns ju självklart att alla hästar inte passar in i ramen och då måste man hitta andra vägar. Ridhandboken i all ära men den utgår ändå från en väluppfostrad, välskolad häst med bra förutsättningar för arbete. I verkligheten så har vi massor av hästar som blivit fel ridna, fel hanterade, som har alldeles för mycket attityd, som inte är optimalt byggda eller som haft skadeproblem. Men mycket går att lösa, även om det kan kännas svårt och tungt.
 
Szum är ett bra exempel på detta. Med han har jag ju gjort flera saker som inte alls är "normalt" och vanligt när man rider in en ung häst. Jag har ridit honom med graman, från början skrittade vi kanske tre meter och sen halt, vi har jobbat massor i skritt och jag har jobbat han mycket ensam, utan hjälp från marken och utan stöd från annan häst. Allt detta är helt tvärtemot hur jag jobbar unghästarna annars, jag rider ju de mycket ut med sällskap, vill komma i gång med traven ganska snabbt för att få bjudning och vill ju absolut inte ha några andra hjälptyglar än möjligen en lös spänd maringal. Men med Szum är inget normalt och jag tycker ändå min plan har fungerat ganska bra även om det ännu är mycket jobb kvar. Kom i håg i början när han var så himla spänd så fort jag hängde eller satt på honom, när det räckte med ett litet störningsmoment för att han koncentration var borta för det passet och när jag var nöjd att jag kunde skritta en sväöng runt gräsmattan... Så nog är vi på rätt väg även om vi tagit en liten annorlunda omväg!
 
Så ibland kankse man måste börja i fel ände. Man kanske får börja med att jobba hästen sidvärts för att ha koll på den och få den avspänd, innan man börjar jobba traven, man kanske får jaga runt hästen i galopp för att få den att trava bra, man kanske får börja jobba med öppna innan man kan ställa hästen rätt i nacken, man kanske får jobba med att rida hästen rak på volten innan man kan börja böja den, man kanske får hoppa för att hitta galoppen... Ja ni ser det finns många saker som kan vara bra, fast det egentligen är lite fel!
 
Men för att kunna tänka annorlunda och outside the box så måste man ha koll på det som är inuti boxen, dvs det som räknas som normalt, för har man inte koll på det så är det lätt att man går vilse, hamnar på irrvägar och aldrig kommer tillbaka till huvudvägen och en vanlig ridning.. Så målet måste vara tydligt, och enligt ridhandboken, men vägen dit kan se annorlunda och olika ut, men se till att du vet vad du gör och vart du ska så du inte går vilse på vägen!
 
Med Szum har det varit både omvägar och annorlunda vägar. Men målet är tydligt, vi ska tävla dressyr -alltså är målet att gramanen ska bort och han ska absolut fungera som det beskrivs i ridhandboken!
 
 

Installning!

Nu är hösten här, i kväll har vi stallat in hästarna och med kvällens regn så känns det ju verkligen som höst!
 
Red på förmiddagen här hemma. Först Lillan, hon fick trava över bommar, jobba sidvärts och prova hoppa några språng över den lilla stocken. Det är lite intressant att för några veckor sedan tog bränslet och koncentrationen totalt slut efter en kvart, i dag red jag 2 minuter och då hade jag bra bjudning hela tiden! Är framsteg det med!
 
Hoppade lite med tanten, blev inte så många språn eller någon höjd men vi har ju känt på det lite inför söndagens tävling i alla fall. Red även Szum. Funderar på om det snart är dags för lite vila på honom igen, han kändes lite matt i början, hamnade lite i framvikt och på bogarna. Det blev bättre efterhand, jag fick upp honom i formen och han lättade i handen, men det kan ändå vara dags för en paus för honom. Vi hoppade den lilla stocken och ett litet, pyttelitet, vanligt räcke ur trav. Även om han rev andra försöket så blev det ett bra språng och han landade i galopp. Är inte alltid unghästarna gör det när man börjar hoppa dom, oftast så ramlar dom mer eller mindre över hindren i början. Inser dock att det kommer bli många rivningar med honom eftersom han har så dålig koll på sin kropp, och då framför allt sina bakben. Men det är bara att ta det och jobba på, det kommer säkert med tiden!
 
Åkte sedan och red Sickan. Vi trimmade på banan och hon var så himla fin! Började bra men sedan blev det nog lite jobbigt för helt plötsligt var allt farligt! Speciellt i vänster galoppen, som är den som är lite sämre just nu, då var hon till och med rädd för bokstäver på banan som hon sett i flera år! Men som tur var kunde vi jobba oss i genom den fasen och sedan var hon jättefin och avspänd, i vänster galoppen som gärna blir kort och studsig kunde vi galoppera med stora, runda språng i fin form -det får man vara nöjd med! Avslutade med att hoppa några språng på hindren som stod framme. I helgen kommer hennes ägare hem från semestern och jag hoppas att lite av trimmandet sitter kvar hos Sickan. Efter ridningen åkte jag till kiropraktorn för en ny omgång.
 
Hann med lite jobb på stonas nästa hage innan jag åkte till Ica för att inventera några timmar. Det gick väldigt lätt och smidigt att inventera då vi var mycket folk. Sen var det bara att fixa med hästarna för kvällen. Oliven och Gandalf bor inne nu, medan Taggen och Szum får sova ute men stödfodras. Brudarna får gå på bete någon vecka till. Är rädd att jag inte kommer sova så mycket i natt, Gandalf och Szum har tydligen blivit polare och nu gnäggas det vilt mellan box och hage! Även om det känns som höst så är det ju lite mysigt när hästarna börjar sova inne!
 
Gandalf i sin box när han flyttade hit i våras. Foto: Elise Nilsson
 

Berg och dalbana!

Denna jäkla ridbana kommer knäcka mig totalt! Jag har ju redan hållt på och kämpat några år med banan utan resultat, det är ett ganska stort projekt och det har inneburit mycket ångest och vånda. en sak är i alla fall säkert, det kommer bli dyrt! Sjukt dyrt, jag bor inte på rätt ställe för att göra en ridbana. Dels är det mycket lera och blött på gården, och dels är det långt att frakta materialet. Men jag behöver ju verkligen en ridbana, det är bara att inse. Bara i dag så har känslorna åkt berg och dalbana mellan hopp och förtvivlan, när jag varit på möte med banken, träffat hon som sköter min redovisning, pratat med grävfirman och pratat med pappa. Just nu känns det nog ändå rätt bra, tror och hoppas det ska bli av nu. Sen är det bara att hålla tummarna att det ska bli bra och att det ska ge verksamheten en skjuts framåt!
 
Vaknade i morse med träningsvärk i ryggen av allt stök i går, mjukade upp den med att rulla ut höbalen ur släpet, ensam och i motlut! Fortsatte sedan med att börja plocka ner en av sommarhagarna innan jag åkte till banken, köpte spån och sen diskuterade med hon som sköte min bokföring, är bra med folk som har lite mer koll än jag själv! När jag kom hem så avslutade jag arbetet med att plocka ner hagen, är skönt att det är en hage mindre att ta ner sen men jag ska göra en ny i stället så det blir ju samma sak ändå.
 
På kvällen red jag litegrann. Först Taggen, som fick gå ut en liten sväng och sedan dressyrade vi lite på en äng. Han kändes lite oriden men det är ju inte så konstigt för han är ju väldigt oriden nu pga hovbölden, men jag fick ändå en bra känsla i höger galoppen. Sen red jag ut tanten, vi galopperade i skogen och jag tror hon tyckte det var rätt kul för det gick fortare och fortare... Hjälpte sedan Malin att provlasta Oliven i sitt nyrenoverade släp, han tycktes gilla den nya looken och gick in utan tvekan. Jag longerade Szum sen, han var ju rät laddad i går så det behövdes säkert. Han fick även hoppa över stockarna i lina, nu är nästa mål att hoppa den stora stocken uppsuttet! Avslutade kvällen med att börja stängsla lite på den nya hagen, hann inte så långt innan mörkret men det är ju en början i alla fall.

Slut och knäckt!

Oj vilken dag det blev, nu är jag helt slut och knäckt!
 
Dagen började med att det kom en tjej som fotograferar, hon skulle ta lite kort på kattungarna. Det blev många bilder på busiga kattungar som sen var trötta och sov halva dagen. Bäst av allt var att hon la ut bilder på sin Facebook och någon timme senare var Esmeralda tingad, känns skönt att hon har ett hem som väntar i höst.
 
Hann precis rida Tanten, vi red ut en liten dväng och försökte sedan dressyra lite på en äng vilket gick sådär, innan pappa dök upp. Sen gick dagen i ett rasande tempo, vi har kastat in ved, letat rätt på virke på min rivningshög och börjat på att bygga en ny liten lösdrift. Han hann även ta ner lite småträd där den framtida ridbanan eventuellt ska ligga.
 
Framåt kvällen kom Elise och vi red ut på Gandalf och Lillan. Vi red på smala, slingriga stigar med grenar att kliva över, och Lillan var verkligen på hugget i dag. Hon tog täten när vi red i väg och bjöd på bra hela vägen tills vi skulle skritta av på hemväg, då var hon jättetrött! Till och med så att hon blev lite småbusig i skogen när vi galopperade på de smala stigarna! Red även Szum, han skulle få gå ut en litn kortare tur ensam. Jag var inte alls på humör utan less och okoncentrerad, men han kändes så fin att rida! På hemvägen travade vi och han laddade för galopp, försökte flera gånger att fatta men jag bromsade bara så var det lugnt, var så nöjd att han lyssnade men en sekund senare så hade han dragit på ett bocksprång och gjorde en tvärvändning i samma. Jag som satt i andra tankar hade inte en suck att sitta kvar utan fick vackert gå hem! Var så arg på mig själv att jag inte varit mer med. Fångade in honom hemma och skrittade en liten sväng igen. Tycker inte att min avfallningsstatistik de sista veckorna är så bra!
 
Avslutade kvällen med att åka och hämta en höbal. Är nu helt slut och knäckt, men det kanske inte är så konstigt?
 
Esmeralda fotad av Ulrika Forsstedt
 
Början på en lösdrift! Tror ni det blir bra?
 
Jag och Lillan innan ridningen i kväll!
 
 
 
 
 

Reflexdags!

Det är redan dags för refler när man rider sent på kvällen, tycker det är tidigt och jag vill inte alls ha en mörk vinter där man är tvungen att använda refler hela tiden. Men det är ju så och inget att göra något åt, bara att gilla läget!
 
Heldag på Ica, på kvällen kom en entreprenör och kollade på mina ridbaneplaner. Nu hoppas jag verkligen att det här blir av och går i lås. Det är sjukt mycket pengar men jag behöver verkligen en ridbana. Dags att tänka ramåt och våga satsa!
 
Skrittade ut en sväng på Taggen sen. Han har ju vilat en vecka pga hovböld och var fortfarande lite öm men jag tror det kommer släppa. Känns bra att han är på gång igen. Och det blev första turen med reflexer för i höst, nu längtar jag till våren när man får börja plocka av reflexerna igen!

Sommarkväll!

Härlig sommardag i dag igen,  tyvärr har jag ju varit inne på Ica större delan av dagen men även kvällen har varit ljuvlig och man behövde ingen långärmad tröja! 
 
Började dagen med att rida ut på Lillan ensam. Det var lite stökigt innan vi red, kattungarna härjade i boxen och sen kom Elise med sitt släp så det fanns mycket att titta på. Vi skrittade i skogen hemma, hon har inte gått där innan men hon gick med bra bjudning uppför och nerför backen, över stockar och grenar och genom sly och buskar. Jag blev riktigt imponerad av henne, hon har blivit en riktig skogshäst som går fram överallt!
 
Sen var det Ica jobb 10.30-16.00, åkte direkt därifrån på lektioner. Hade två hoppgrupper, red Sickan som jag hoppade lite i dag med och det gick mycket bättre i dag och avslutade sedan med Cadde. Han har ju inte blivit riden sen i juni så i dag hade vi lite repetion av uppsittning. Först lite longering med sadel, hängde en gång, satt upp och red med lina och red sedan lite själv i skritt. Han var cool och helt med på noterna, känns skönt! Hemma igen vid 21.30 så nu är det bara att sova och ladda inför ny vecka!

Hemmakväll!

Ica i dag, vi har förlängt öppettiderna på helgerna nu i sommar. Det är både bra och dåligt för mig, det är jättebra för butiken och helt rätt tycker jag, men det blir lite bökigare för mig som har lektioner efter jobbet på helgerna och annars vill hinna rida så mycket som möjligt, men nu är det ju fortfarande ljust så det går ju ändå. En sak som är bra i alla fall är att det inte blir lika stressigt och intensivt så man är inte lika trött efter jobbet.
 
Jag har både hunnit rida och småpyssla lite här hemma efter jobbet. Red först Szum som var riktigt dyr i dag, inte utan att jag börjar fundera vad det ska bli av honom i framtiden om han ska fortsätta utvecklas så här! Började på banan, han var ju spänd i går så jag tog det lite försiktigt först men i dag var det anant och inga spänningar. Vi travade bommar och jag hade ett fint driv i steget, och han var riktigt på hugget. Några fattningar fick vi till också, blev inte så lång galoppsträcka men det är första galopperna här hemma och jag är nöjd att han tar den så lätt. Avslutade med att skritta en sväng i skogen hemma, är bra för Szums kordination att klättra och lyfta på fötterna. Blir så glad av att rida honom när han är som i dag eftersom han ger en fantastisk ridkänsla!
 
Sen red jag Lillan, även hon är hemma. Vi travade över bommar och red övergångar trav-skritt-trav. Hon bjöd riktigt bra i dag och dessutom börjar formen komma lite. Avslutade med att hoppa den minsta stocke ett par gånger, blev kanske inte de mest graciösa sprången men vi tog oss över! Mycket nöjd även med henne i dag. Bra riddag helt enkelt! 
 
Blev lite småpyssel, kämpar på med att olja stallet men har fortfarande mer än hälften kvar, bra blir det dock. Avslutade kvällen med att tända grillen och det blev en sen middag med grillad kycklig, nu har jag matlåda både till i morgon kväll när jag kommer hem sent och till lunchen på måndag. Lite ordning är det på mig med, i alla fall i bland!

Du är inte en dålig ryttare för att du behöver hjälp med din häst!

Du är inte en dålig ryttare för att du behöver hjälp med din häst, tvärtom så är du en klok ryttare om du tar hjälp med din häst! Alla ryttare behöver hjälp med sin ridning och sin häst för att utvecklas, komma vidare, behålla motivationen och kunna lösa problem. Titta bara på EM-ryttarna, även dom har tränare och coacher som hjälper dom framåt!
 
Det finns flera orsaker till att man behöver hjälp och träning. Dels när man stött på problem, det kan vara stora problem som att man inte kan rida hästen från gården eller att man inte kan få hästen i galopp, eller små problem som att en galopp är svårare att fatta eller att skänkelvikningarna inte känns bra. I dessa lägen behöver man hjälp av någon som kommer med nya ögon, andra lösningar och tankar för att lösa problemen och komma vidare. Men du behöver även ha hjälp av en tränare för att utvecklas, komma till nästa nivå och spänna bågen. När man rider själv så¨rider man oftast i sin bekvämlighetszon, alltså tränar man mest på det som känns rätt bra. Man behöver någon som hjälper till att höja ribban och komma upp ett snäpp, som vågar höja kraven och be om lite mer. För det gör man sällan när man rider ensam utan då nöjer man sig ofta med att det är ganska bra, i stället för att våga kräva lite till och höja nivån. Och det är ju det som ger motivation och ridglädje, att känna att man utvecklas och kommer vidare! Det är den känslan du ska leva på sen när det går tungt eller är motvind.
 
Att låta någon annan rida i genom ens häst emellanåt är verkligen givande, att få sitta upp på en uppvärmd och genomriden häst är riktig lyx tycker jag och det gör mycket för att hitta rätt känsla. Sen är det bra att se sin häst arbeta, det kan även öppna för nya lösningar och det kan hjälpa hästen att arbeta rätt och få rätt muskler. Många ryttare är rädd för att släppa upp andra ryttare på sin häst, kanske är de oroliga att någon annan ska rida hästen bättre. Men vore det inte konstigt om en ryttare som rider flera olika hästar varje dag kunde hitta nya och andra lösningar än en ryttare som bara rider sin häst? En ryttare som sitter på många olika hästar får mycket erfarenhet och kan därför hitta knapparna och få hästen att arbeta annorlunda, det betyder inte att den ordinarie ryttaren rider dåligt, oftast har man bara fastnat lite i sin egna häst. Det är något som alla ryttare gör emellanåt, att man kör lite fast med en häst, det är inget konstigt men i de lägena behöver man lite hjälp för att komma ur det och hålla motivationen uppe!
 
Våga ta hjälp, våga låta dig utvecklas och våga låta någon annan lösa problemen åt dig, det gör inte dig till en sämre ryttare utan det gör dig till en ovanligt klok ryttare! Varför ta all skit och allt kämpande ensam när man kan få hjälp på vägen? Att utbilda hästar är svårt, att lära sig rida och bli en duktig ryttare är ännu svårare, så varför inte ta den hjälp man kan få? 
 
Foto:Albin Alf
 

Alla hästar hemma igen!

Nu är alla hästar hemma på gården igen. Känns så skönt även om det betyder att det snart är höst.
 
Jag har jobbat på Ica i dag med, när jag kom hem så började jag med att åka och hämta hem Räkan med transporten. Medan jag väntade på Malin så red jag Szum här hemma. Han var lite orolig innan i dag, tror det blev lite mycket på en gång. Första ridningen hemma igen, Räkan hade precis kommit, Gandalf hade ridit i väg och kattungarna härjade i boxen bredvid oss. Tror kattungarna var det som stöde han mest... Red i alla fall utan problem även om han var lite spänd i början. Vi travade på volter, serpentiner och vändningar av olika slag för att få honom lösgjord. Avslutade med att skutta över den lilla stocken ett par gånger, är ju inget jättehinder direkt men det är ju en bra början. Är inte supernöjd i dag, men jag vet att hade vi haft det här passet innan sommaresn så hade jag varit det!
 
När Malin kom så red vi upp tanten och Lillan från betet, det var första gången Malin red tanten och hon tyckte det var en intressant upplevelse... Det var nöjda tjejer som fick komma ut på nytt bete! Nu är det bara att ladda om inför helgjobb på Ica!

Arbetsdag!

Först Ica 8-17 och sen lektioner i Krokvåg och Stugun, var hemma igen klockan 22.00. Det kändes som en rejäl arbetsdag! Efter en sån dag kan amn komma hem trött, sliten, tom i huvudet och allmänt nere, eller så kommer man hem med humöret på topp och en massa energi! I dag gick lektionerna jättebra, både jag, ryttarna och hästarna verkade nöjda. Dessutom red jag en häst som jag fick ta en rejäl fight med förra veckan, och i dag var det en helt annan häst! Gick fram för ett lätt tryck med skänkeln och samarbetade i stället för att protestera! Roligt när det blir som man tänkt sig, fast det krävdes ju lite jobb för att komma dit!
 
Jag är så otroligt tacksam för att jag får rida så många olika hästar, vi pratade lite om det i dag att jag verkligen får prova mycket olika typer av hästar av alla raser och med allehanda problem. Det är så otroligt lärorikt och givande. Ena stunden sitter jag på en grön 3 åring, nästa på en gammeltant som kör sitt eget race, däremellan är det trotsiga nordsvenskar, vingliga ridtravare och vilsna unghästar. Jag lär mig något nytt varje gång och det är ju dessutom så roligt!
 
Nu ska jag bänka mig framför tvn och titta på sammandraget från hopp EM, så roligt att det blev ett lag brons för Sverige!

Tidsbrist!

Känns som jag lider av en konstant brist på tid just nu! Lite brist på pengar också, fast det känns som ett normalt tillstånd... I dag har vi i alla fall flyttat hem valackerna, det känns jätteskönt. Lika roligt som det är att släppa ut hästarna på bete i början av sommaren, lika skönt är det att ta hem dom efter sommaren igen!
 
Började med att rida fuxarna, tanten fick gå ut en sväng med massor av trav och galopp uppför backarna. Sen red jag ut Lillan ensam. Lite tveksam i början men travade sen uppför backarna utan problem, på hemväg träffade vi även en räv men hon tittade bara lite brytt på den.
 
Mitt på dagen kom Elise och vi började med att rida Szum och Gandalf, vi red ut en sväng och avslutade hemma på gården. Szum kändes jättefin i dag även fast han ville ha lite draghjälp i galoppen. När vi var klara med dom så hämtade vi hem Taggen och Oliven i släpet. Alla grabbarna tycktes nöjda över att vara hemma igen!
 
På eftermiddagen och kvällen var jag i väg för lektioner, tömkörde Cadde och red Sickan. Provade att hoppa Sickan och det gick rätt bra faktiskt, har bara hoppat någon enstaka språng med henne innan. När jag kom hem hann jag äntligen klippa gräsmattan som jag ju försökt med i flera dagar, lite anant stök hanns också med så jag ligger lite mindre efter. Men bara lite, att göra listan är fortfarande jättelång...
 
Grabbarna är nöjda över att vara hemma igen!
 
 
 
 

Det hårda livet på landet!

Livet på landet är verkligen underbart, i bland lite galet men helt underbart. Tror jag aldrig kommer kunna flytta till en stad något mer!
 
Dagen började som planerat med att jag red ut med tanten och tömkörde Lillan. Med henne jobbade jag mycket med formen, att få henne i lägre form och med längre hals, och att trava mer genom kroppen. Hon var riktigt fin på slutet! Skulle rida Taggen sen men han visade tydligt att något var fel och jag kunde konstatera en hovböld på ett framben. Han är inte speciellt halt och jag tror bölden är på väg ut. Håller tummarna för det!
 
I stället red jag Szum som låg och sov när jag skulle ta honom. Och inte tänkte han kliva upp heller! När jag väl fick honom på fötter så var han på ett strålande humör och det blev en tur med massor av galopp uppför backarna och han var riktigt dyr! När jag skrittar hem på honom så ringer grannen, hans tjurar är på rymmen och han själv är inte hemma. Det var bara att med snabba ryck stoppa tillbaka Szum i hagen och åka för att göra en insats.
 
Har ni jagat tjurar på rymmen någon gång? Det hade inte jag heller innan i dag. Dom var tre stycken till antal och var nog nästarn en kilometer från hagen, när jag kom dit var det en stackars kille som försökte jaga dom och de sprang mest åt fel håll. Jag hade tömkörningspisken med mig (finns många användningsområden för den!!) och vi lyckades till slut få dom på vägen och åt rätt håll, och när vi väl kommit så långt så gick det galant upp till hagen. Där vi fick lite mer hjälp och vips var dom i hagen igen. Jag var totalt genomsvettig, hade fått lite skäll på vägen (för att jag inte höll reda på tjurarna...) och var väldigt stressad eftersom jag skulle vara hos kiropraktorn en timme senare, men vi lyckades få dom på plats och det är jag väldigt nöjd över! Och jag hann i tid till kiron med...
 
På kvällen plockade vi i hop lite järnskrot från gården, finns ju ohyggliga mängder av det här så vi har bara börjat än, och jag bjöd på lite paj. Borde väl egentligen ha klippt den där förbaskade gräsmattan men jag är knäckt nu! Livet på landet är hårt!

Bli en medveten hästkonsument!

Hästbranchen är tyvärr en halvskum branch, det florerar mycket svarta pengar, dåligt avlönad stallpersonal, företag som lever på bidrag och småtjejer som annonserar ut tjänster. Jag tror det är viktigt att vi börjar städa upp i leden, vill vi anses som en seriös branch och respekteras av staten och den övriga marknaden så måste vi visa att vi är det. Vi hästföretagare måste bli bättre på att vara företagare, vi brinner för det vi håller på med men det blir tyvärr ofta mer häst än företag i slutänden. Jag är inte ett dugg bättre själv på den punkten, men jobbar på det! 
 
Men du som konsument har även en viktig roll. Precis som i mataffären så gäller det att bli en medveten konsument, handla smart om du vill vara med och påverka branchen. Det kan kännas lockande att ge kompisen en hundring för att agera dressyrtränare i stället för att lägga ut 350 kr för en vit träning mot kvitto, man känner sig besvärlig som ber bonden om kvitto på grovfodret och skoningen blir ju så mycket billigare om man betalar svart. Men jag tror det lönar sig i längden, en ren branch med vita pengar gör att fler kan leva på sin verksamhet och därmed göra ett bättre jobb. Dressyrtränaren slipper jobba extra på nätterna, bonden kan spara till pensionen och hovslagaren är försäkrad om han blir sparkad. Att jobba med hästar är, som alla vet, ett riskfyllt arbete som dessutom är fysiskt krävande, därför tycker jag att det är extra viktigt att de som jobbar med hästar har en vettig lön, är bra försäkrade och har möjlighet att jobba i hop till en vettig pension.
 
Det säger ju sig själv att en 14 årig tjej som kanske inte ens haft en egen ponny inte kan ha samma erfarenheter och kunskap som en vuxen, utbildad företagare, ändå ser man massor av annonser där unga tjejer annonserar ut att de rider in och rider till hästar. Ofta till ett pris som ligger under foderkostnaden. Och dessa tjejer kan vara jätteduktiga, och det kan bli ett bra jobb, men vad händer om det inte fungerar? Om tjejen åker av och bryter en arm, vem betalar då? Eller om hästen tar över och kommer hem sämre än innan? Självklart kan även äldre och mer rutinerade ryttare misslyckas men driver man ett företag så finns där i alla fall oftast bra försäkringar och referenser, och förhoppningsvis tillräckligt med kunskap och erfarenhet att bedöma, läsa hästen och utbilda rätt. 
 
Precis som med den lokala butiken på byn så gäller det samma inom hästbranchen. Vill du att din lilla affär ska finnas kvar så måste du handla där, räcker inte med att köpa mjölk när det är kris för då står du snart i ett läge där du kankse får köra 5 mil för att köpa mjölk. Givetvis kan inte en butik leva på att bara sälja lite mjölk. Det är samma med företag inom hästbranchen. Stötta de företag som du tror på och vill ha kvar! Använd den utbildade och seriösa hovslagaren, varje gång och inte bara när hästen slitit sönder halva hoven och du behöver experthjälp, stötta din vardagstränare genom att rida kontinuerligt, även när det är höst och mörkt eller vinter och kallt, även om det kan vara roligt att rida för en trendig tränare från Stockholm (som kanske har glömt dig och din häst när han kliver på flygplanet hem igen...) mellan varven, handla i din lokala hästaffär i bland trots att det är billigare att beställa på nätet. När det är panik för du tappat bort ridhjälmen så är den lokala hästaffären bra att ha... 
 
Vi får den hästbranch som vi förtjänar! Den blir vad vi gör den till och jag tycker vi alla ska försöka hjälpas åt att göra den lite vitare, lite mer seriös och därmed lite mer lockande för staten och andra att vilja satsa på! För jag tror att hästbranchen är en framtidsbranch och jag vill vara med och driva den framåt. Vill du?
 
Foto: Albin Alf

Inget gräsklipparväder!

I dag har det i alla fall varit lite sommar igen, varmt och skönt på dagen men nu regnar det igen. Jag är tokless på allt regnande!
 
Red ut Räkan en sväng efter jobbet. Vi lufsade lite i skogen, galoppeade uppför backarna och rensade skallen lite från alla funderingar. Tanken var att jag skulle klippa gräsmattan när jag kom hem men så började det regna och jag slapp gräsklippningen i kväll med!

Är det höst nu?

Nu börjar det väl bli höst? Tycker det känns så i luften, dessutom är kvällarna mörka igen. Och det gillas inte!
 
Red först Lillan. Hon fick gå lite dressyr bredvid hagarna nere vid betet. Började lite spänt först men slappnade av snabbt, hon börjar hitta formen lite nu och vi flyttade lite sidvärts. men bränslet räcker inte så länge på en treåring så det blev ett kort pass. Red även Szum, han fick gå upp till en av vändplatserna för lite dressyr. Tänkte jobba med böjningen som vi tränade på under lägret. Men när jag efter något varv på volt började få till det, så fick Azum först syn på något jättefarligt i en buske och sen var han nog tvungen att gå hem... Nu kom han ju inte undan så lätt men fokus hamnade mer på att gå på den väg jag tänkt (och inte hemåt) än att få till någon böjning. Men så är livet med Szum! 
 
På eftermiddagen tog jag med mig Taggen för att åka i väg för lektioner, eller lektioner är fel ord då jag ju faktiskt inte hade några lektioner i dag utan fick glädjen att träffa några gamla utbildningshästar. Först Cadde, 3 åringen som var här i våras, han har haft ett skönt sommarlov och håller nu på att sättas i gång igen. I dag tömkörde vi lite och det gick jättebra även om han blev lite trött på slutet och försökte smita hemåt. Återigen så blir man påmind om hur kort en treårings koncentration räcker! Sen red jag Sickan, som jag ju ridit i några år och som även varit här, hennes ägare är på semester så då får jag äran att jobba henne lite. I dag dressyrade vi på en äng och hon kändes jättefin i formen i alla tre gångarter. Det är stor skillnad på hur hon gick för ett år sen när hon var här sist, roligt att hon utvecklas och även om jag ju sett hennes framsteg från marken så är det roligt att få känna det i sadeln också!
 
Taggen var med mig eftersom det kom en tjej och provred honom. Tanken är ju att han ska säljas, vi får väl se vad dom säger men hon verkade gilla honom och han såg inte missbelåten ut heller. Det är ju mycket som ska stämma inför en försäljning och ett hästköp. På kvällen blev det kaffe och glass hos grannarna, man måste ju fira gårdagens seger lite! Nu blir det sova och sen Ica i morgon!
 
Cadde i våras när han var här! Tror nog att han växt på sig lite!
 
Sickan när hon var hos mig för två år sedan, då var hon bara tre år och nu är hon ju som vuxen!
 
 
 
 
 

Tanten är bara bäst!

Tävling på Tanne utanför Östersund i dag. Tanten började ladda upp redan i går kväll, i morse tycktes hon tycka att det tog alldeles för lång tid innan vi åkte. Väl på plats var hon på hugget och kunde inte stå still, och någon skritt under ryttare är det inte tal om och hon laddade på allt hon såg i hinderväg, inklusive avspärrningen på framhoppningen! Hon är för skön!
 
Eftersom tävlingen inte började förrän kl 14 så hann jag både tömköra Szum och tvätta hästarna på morgonen. Szum hade mycket energi och spänningar som skulle ut så det var mycket bock och skutt i början, jag är så glad att han tar ut det när jag tömkör och inte när jag sitter på. Sen när han slappnade av var han jättefin. 
 
Tävlinen gick på gräs, det har regnat rätt ordentligt sista veckan och i natt, grusbanan som var framhoppning låg mer eller mindre under vatten men gräsbanan var oväntat torr och bra! Dock blev det ändå upptrampat och halt på sina ställen. Vi var i dag i god tid, speciellt om man jämför med förra tävlingen, vi broddade och jag red fram Taggen lite först. Det var bara 7 eller 8 ryttare mellan mina starter så det är inte många minuter. 
 
Första klassen var en 90 cm med bedömning A (alla felfria vinner), jag startade först med tanten och vi är felfria! Hon tittade till på första hindret (men tittade på något bredvid banan) och halkade lite i kurvorna, annars kändes det bra. Snabbt hästbyte (lite osmidigt att jag har samma sadel på dom), fick i gång Taggen igen och sen var det hans tur. Han hade stora problem med underlaget! Vi har ju ett ganska högt tempo när vi hoppar och det slirade rejält för honom, jag fick inte med mig honom i svängarna och det var riktigt läskigt att rida. Tredje hindret, en oxer, hoppade vi på snedden efter att jag inte fick med mig honom i svängen. Hinder fem var en polkagrisrandig oxer med en grind, den låg lite i nedförslut och många hade stannat på den så det var lerig och upptrampat där. Taggen hade känts jättefin på hindren men tvekar lite på den oxern, jag försöker driva på men bakbenen bara glider på honom och  han kastar sig i väg förbi hindret. Jag hade ingen chans att hänga med så jag åker av!! Andra avfallninge på två tävlingar, det känns inte som bra statestik! Dock kändes det verkligen i dag som att det var gräsunderlaget som inte passade honom så jag strök mig ur 1 meters klassen med honom.
 
Jag startade som tvåa med Actrice i 1 meters klassen, hade bara travat lite på henne när jag gick banan. När vi kommit i genom grunden såp är det helt plötsligt 7 minuter kvar till första start! Jag kollar lite snabbt omhoppningen, men blir ändå tvungen att fråga ryttaren innan mig om vilket som är hinder 10... Hoppar fram 3 språng innan det är dags, tanten är på hugget och kan knappt vänta på vår tur! Det blev en bra runda, hon tvekade lite på tvåan men hoppade när jag sa till henne. I omhoppningen blev det lite halvvilt och stora språng men tant hade koll på fötterna och vi var felfria! Till min stora glädje och förvåning så räckte även tiden till seger i klassen! Hon är bara bäst!
 
Bästa tanten efter priutdelningen! Hon som varit laddad och tänd hela dagen, kunde inte stå stilla på prisutdelningen men efter den så var hon nöjd och slappnade av, och vi kunde omöjligt få fram öronen på kortet! 
 

Optimistisk planering!

Jobbade till 18.00 på Ica i dag, men klockan var nästan halv sju innan jag var på väg hem. Detta hindrade inte mig från att ha stora planer för kvällen. Nägonstans på vägen strök jag ridningen av en häst, och det var nog tur eftersom klockan var 23.00 innan jag kom in ändå. 
 
Under kvällens fyra timmar har jag hunnit med:
Att rida ut Lillan tillsammans med Malin och Oliven. Kan inte låta bli att även i dag var lyrisk över hur cool och avspänd hon är nu, och vad mycket hon börjar ta för sig! I dag travade hon först en bra bit trots att det var en för henne ny väg, hon som varit så försiktig tidigare, det är jättekul!
 
Lasta och köra hem tanten och Tagg som ska tävla i morgon. Jag har även gått i genom alla Taggens broddhål så det ska vara lätt att brodda i morgon, tanten är ju nyskodd så det borde vara lugnt med hennes skor. Har packat och putsat alla grejer, i alla fall så hoppas jag att jag har packat allt... Sen hann jag även bort till grannarna för en panikpåfyllnig av olja i bilen och lån av broddar, hade 15 stycken men behöver 16, så typiskt! Sen har jag ju såklart gjort allt som jag brukar göra jämt som att fylla vatten, gosa med kattungarna och pussat på Szum.
 
Tycker ändå jag gjort det rätt bra, även om planen från början var att jag skulle rida tanten också. Men i bland måste man inse att man inte räcker till för allt man vill... Nu är det bara sova och duscha som gäller, håll tummarna i morgon att jag sitter kvar!
Finaste tanten på förra tävlingen!
 

En liten smurf!

Efter två höstiga dagar var det skönt att sommaren var tillbaka igen. Sol, inte jättevarmt men tillräckligt för att ha linne, känns så bra!
 
Började dagen med att fakturera innan jag drog i gång med ridningen, först ut var Räkan. Hon har vilat en och halv vecka pga tappsko och tidsbrist och kändes lite spänd i kroppen efter regnet de sista dagarna, så vi tog en lugn tur för att komma i gång igen. Sen var det dags för Lillan, i dag red vi ut ensamma, utan sällskap och draghjälp! Det var tveksamma steg i början och hon undrade nog om jag verkligen menade allvar, men självförtroenet ökade hela tiden och sen travade hon med bjudning uppför backarna. Jätteduktig häst, jag blir så imponerad av henne!
 
På eftermiddagen var det dags för Szum att jobba lite igen efter några dagars vila sen lägret. Vi red ut en sväng, inga som helst problem eller tjafs. Känns så skönt att jag kan låta han vila tre dagar och sen bara sitter upp och rider ut ensam, det är ju precis så det ska vara men det är ju inte alltid helt självklart att det är så. Speciellt inte med Szum... Avslutade med att rida hem Taggen och hoppade lite. Jag tyckte inte att jag fick honom riktigt genom kroppen som jag ville och han hoppade lite spänt. Men vi hoppade i alla fall lite på volt och en låg och lätt kombination, men jag måste skärpa mig och träna bättre mellan tävlingarna!
 
Kvällen spenderades i Stugun, en bit att åka men väl värt det för ambiösa ryttare och fina hästar. Red en ny bekantskap i kväll, hon och jag var inte helt överens om vem som skulle bestämma tempo. Tror hon insåg, precis som så många innan, att det var lika bra att göra som den lilla smurfen säger för hon är jäkligt envis. Detta med smurf kommer i från när jag började med Szum och han var jättearg på mig. Jag var i hans ögon inte större än en liten smurf, och så kommer jag och säger vad han ska göra, han som är störst, bäst och vackrast! I dag är han allt som oftast överens med den lilla smurfen, och när vi inte är det så slutar det ändå som smurfen vill. Man ska inte underskatta en liten smurf! 
 
Bild från ett tidigare besök i Stugun då jag red en annan häst än i dag. Fina Rigo!
Foto: Albin Alf
 

Baloo på äventyr!

Skitväder i dag med, regnskurar mest hela dagen! Det börjar bli höstkänsla och jag känner hur höstdeppen börjar tränga på, jag vill inte ha mörker och kyla!
 
I dag har jag börjat olja in uteboxarna, det gick ju bra att göra trots regnet, i alla fall de väggar som har tak. Under tiden som jag höll på med det fick kattungarna vara ute och leka, vilket de ju tyckte var jätteroligt och spännande, men när jag skulle ta in dom sedan var Baloo och kattmamman, Trassel, borta! Jag letade lite då men kände mig lugn eftersom Trassel ju var med på äventyret, så jag åkte och red.
 
Red ut Taggen och tanten, Tagg hann jag rida medan det var uppehåll men sen kom regnet igen. Båda hästarna kändes bra även om jag och Taggen var en hårsmån från att störta då han trasslade i hop benen, snubblade eller halkade i galoppen. Helt plötsligt var han nere på knä! Som tur var kom han snabbt på rätt köl igen och hittade balansen! När jag kom tillbaka var Baloo fortfarande borta. Trassel dök upp men utan Baloo...
 
Letade såklart men hur lätt är det att hitta en liten kattunge i långgräset? Och inte kommer dom när man ropar heller. Fick ge upp och åka i väg på lektion. Kom hem på kvällen och eftersom jag bjudit in till fika var vi många som kunde leta katten. En av tjejerna hittade honom dirket, han satt i en övergiven hundkoja och tittade ut genom fönstret! Katterna brukar i bland vara där när det regnar men inte hade jag tänkt på att leta där. Det var inte helt enkelt att få uta honom men en av oss var smal och tog sig in. Baloo var räddad och så även min kväll, som bestod av go fika med hallonpaj och frusen rabarbertårta! Nu hoppas jag att Baloo har fått nog av äventyr för ett tag!
 
Baloo där han ska vara, i en av uteboxarna!
 

Regnigt!

Även om jag älskar mitt hästliv så är det inte alltid roligt. I morse när jag vaknade av att det spöregnade ute och jag visste att jag skulle vara ute mest hela dagen var det inte lika roligt att kliva upp! Men på något vis blev det trots allt och trots regnet en bra dag!
 
Började med att stängsla klart grabbarnas hage. Även om det var uppehåll just då så var det som att vandra omkring i en myr, det är verkligen bött efter de sista dagarnas regn så nu får det gärna bli lite värme igen! Som tur var så var jag lite förutseende och hade med mig torra skor och strumpor för nästa uppdrag var att lasta in Lillan och tanten för att åka till Ammer.
 
I Ammer var det fullt av transporter, ponnyer och folk, alla hade tydligen planerat att hoppa och rida samma dag! Jag började med Lillan och höll mig på utebanan. Eftesom hon blev lite spänd när den hästen som var på banan gick precis nör vi kom så longeradejag först några minuter. Sen satt jag upp och red lite, travade över bommar och fick även till en bra galopp! Jag måste säga att det ha hänt mycket sen vi var där sist för två veckor sen, hon var mer avspänd och bättre framme, hon travade över bommarna direkt i dag utan tvekan! 
 
Hoppade lite med tant men innan vi började hoppa hae jag ett litet "magic moment" när höger galoppen helt plötsligt föll på plats och kändes jättebra! Hennes galopp är svår och jag har haft problem med att komma åt henne och kunna jobba galoppen, men i dag började jag jobba galoppen i lätt sits först och sen satte jag mig i sadeln lite lätt. I höger galoppen föll alla bitar på plats och jag fick äntligen den känsla som jag letat efter där, i vänster galoppen fattas det fortfarande lite men jag tror jag är på rätt väg. Hoppninen gick bra, vi kunde utan problem rida 6 galoppsprångsavståndet (24 mter) på 4 galoppsprång! Kanske inte det som var min mening men så blev det, och det blev ju bra så inte tyckte tant att vi behövde ändra på det konceptet! Jobbade lite med att hitta lite större språng över hindren och en tidig avsprångspunkt eftersom jag upplevde på tävlingen att hon hoppade mig ur sadeln när vi kom nära hindren. Tror det fungerade rätt bra...
 
När jag kom hem så kom hovis precis och hon skodde tanten, och slog på tappskor på Lillan och Räkan. Efter allt detta, varav en stor del i regn då det givetvis började regna uppe i Ammer (då ångrade jag mitt val att rida ute...) så var jag rätt nöjd. Avslutade dagen med middag och lite hallonplockning. Nu ska jag sova, ska bara göra några saker till först...
 
Lillan sist vi var i Ammer!
 

Ica igen!

Tillbaka på Ica i dag efter semestern. Det är ju bara att gilla läget, jag hade gärna haft semester några veckor till men eftersom det inte går så är det ju bara att jobba och se glad ut, jag har ju faktiskt ett bra jobb så jag klagar inte. I alla fall inte så mycket...
 
Det har regnat mest hela dagen och även i kväll när jag kom hem från jobbet. I stället för att rida på Taggen, som ju var lite spänd av regnet, så longerade jag galopp programmet med honom. Tror det var bra för han var avspänd och mjuk i kroppen efteråt. Dock var jag fortfarande lite rastlös så jag började stängsla ut grabbarnas hage i regnet. nu fattas det bara tråd och det fixar jag i morgon. När jag kom hem igen var jag blöt trots regnkläderna, ska bli mysigt att dusch och krypa ner i sängen. I morgon väntar mer stök så det är bara att ladda upp!

Verkligheten kallar!

Tillbaka i verkligheten igen. Kom hem från lägret vid halv fyra och det regnade här hemma. Laddade om en stund innan jag åkte ner till stona där jag plockade ner hagen som stått tom innan Linda kom så vi kunde rida i regnet. Vi red ut på grusvägen med tant och Lillan, mycket trav uppför backarna och även lite galopp. Lillan var jättepigg när vi red i väg, travade på riktigt bra men blev väldigt trött sedan på slutet. Inte så ovanligt med unghästarna men det var roligt att hon var så på hugget i dag, hon brukar ju kunna vara lite försiktig i början av turen. Hon har verkligen spänt av sista veckorna, så roligt! Nu ska jag sova och ladda inför att vara tillbaka på Ica i morgon igen. Det känns sådär, jag har massor kvar att göra och hade gärna haft semester några veckor till, men det blir nog bra att komma i gång på jobbet igen också. Hoppas på det!
 
Finaste Lillan som var så rolig att rida i kväll. Bilden är sedan tidigare i veckan.
 

Szum på träningsläger!

Då är vi hemma igen från helgens träningsläger i Nälden, vi har alltså varit hos Sara Ljung. Szum har skött sig över all förväntan och är nu väldigt dyr! Vi var fyra ekipage på lägret och vi red en och en, förutom Szum så var det två nordsvenskar och en tinker, Sara själv har ju islänningar så det var en härlig blandning hästar. Förutom att rida så har vi haft en föreläsning om självkänsla och pratat om ryttaens sits. Sen har vi ju givetvis ätit gott, tittat på varann och när Sara red sina hästar, surrat och druckit vin. Regnet klarade vi oss i från också, det regnade på vägen dit och hem men inget under lägret, perfekt tajmat!
 
Szum var lite spänd första ridpasset, vilket ju inte är så konstigt. Gården ligger precis utanför Näldens samhälle så det fanns mycket att titta på och som kunde störa koncentrationen, ett bostadsområde intill, järnväg, bilar och hästar i hagarna. Szum höll dock fokus riktigt bra trots alla störningsmoment och resten av helgen var han stencool. Vi har jobbat med att han ska trava lite mer genom kroppen och med bjudning, kunna börja böja sig och att jag inte får klämma eller tjata med skänkeln. På andra passet på lördagen var han väldigt trött, vilket man ju kan förstå, och i dag började han passet med att tjura lite men det släppte snabbt och vi kunde sedan träna galoppfattningar! Han har skött sig som en prins hela helgen! Bästa pållen!
 
Nu är vi hemma i verkligheten igen, och det är bara att ladda om inför lite ridning i kväll och tillbaka på Ica i morgon!
 
 
Ridning! Vi bodde i det röda huset rakt fram!
 
Sara instruerar Fiffi!
 
Szum innan lördagens andra ridpass, spanar ut över byn!
 
Jag och Szum efter ridpasset!
 
 
Szum på promenad efter dagens ridpass!
 
 
 
 
 
 
 

Ridlägerdags igen!

Då var det ridlägerdags igen! Men denna gång är det min tur att åka på läger, sist jag var på ridläger var 1996 i Hofors. Då var jag och min ponny Appie på fälttävlans läger, Appie var rejält tjurig och jag var ju inte så duktig att rida på den tiden så vi var ng rätt mycket i vägen, men roligt var det och det tände mitt intresse för fälttävlan. Nu är det Szum som ska få följa med, jag hoppas att vi inte ska vara allt för mycket i vägen, men man vet ju aldrig med Szum, även han kan ju va lite tjurig...
 
Nu hoppas jag på bra väder, prognosen ser inte så lovande ut och det regnar nu, att Szum sköter sig och att Sara har laddat upp med mycket tålamod. Det ska bli så roligt! Tack till Elise och Malin som passar gård, hästar och katter! 
 
Szum-Brum ska på läger!
 

Packningsrace!

I dag har det varit fullt race, till och med lite värre än vanligt! Började med att åka ner och flytta om stonas hage så dom får lite mer mat, inte för att det var tomt i hagen men nu har jag släppt som på en del av återväxten så det ska vara lite mer näring. Red sedan tanten, blev en lugn och kortare tur med lite klättring, tant verkade väldigt nöjd med det!
 
När jag kom hem igen hade min pappa precis kommit med en del grejer till mig, vi lastade av ved, en gammal (men fungerande) tv och grejer sen jag bodde hemma. I gengäld tog han hem vedkapen, kändes som ett bra byte för att kapa ved är inget vidare roligt. Sen tittade vi på mitt nästa "lilla" projekt, och pappa började inte bara planera utan hann även börja kapa lite virke.
 
Sen var jag tvungen att åka och rida grabbarna, red ut Taggen en liten sväng och sedan red jag hem Szum för lite tvättning. Det behövs inte så mycket för att rubba Szums koncentration, han var helcool i dag tills vi kom hem och han fick se att pappa var här. Inte nog med att pappa tydligen var jättefarlig så hade han parkerat en farlig bil med släpvagn på Szums gård! Under hela tiden vi var hemma så var han alldeles yrslig, men han blev tvättad och fin ändå och slappnade av igen på väg tillbaka till betet. 
 
På kvällen hade jag lektioner och blev totalt uppäten av hungriga knott. På väg hem stannade jag hos några gamla bekanta som jag försökt dejta in hela sommaren och drack kaffe. Det hade jag ju egentligen inte alls tid med men det var ju trevligt. Väl hemma , vid 23tiden, så var det bara att börja packa inför morgondagens läger. Är helt övertygad om att jag glömt något eftersom packningen gick fort och i mörker med trött hjärna, det kan aldrig bli bra! Men det är bara att hoppas att hjärnan är med i morgon så jag kanske kan upptäcka om något är glömt, för det ör det säkert! Nu duscha och SOVA! 
 
 

Ridläger bilder!

Då var sommarens sista ridläger över, i alla fall de läger där jag jobbar, på fredag ska jag ju nämöigen på ridläger själv! Ska bli roligt, sist jag var på ridläger var 1996!
 
Dagen började med att jag var hos Nylands Hästsportlag och hade en lektion på förmiddagen innan lägret. I dag har tjejerna fått flytta hästarna sidvärts och travat utan stigbyglar, fast dom uppskattade nog mest att få prova galopp och att hoppa! På teorin har dom visat häst vid hand och tömkört, mycket nytt och mycket skoj för dom!
 
På kvällen red jag och Elise ut med Lillan och Gandalf, först var Lillan lite brydd över den nya kompisen men det släppte sedan. Vi galopperade flera gånger och även om hon var lite försiktig i början så bköd hon så fint sen! Tycker att hon är rolig att rida och jag tror hon kommer bli en jättetrevlig ridhäst, ingen som är sugen på en framtida dressyrhäst? Red även Actrice som ju haft några dagars vila, hon var pigg som vanligt och kändes jättefin! 
 
Här kommer några bilder från dagens läger:
 
Sadling inför sista ridpasset! Observera blommorna i manen och svansen!
 
Klart hästarna ska vara flätade och fina!
 
Tömkörning!
 
De fick tömköra en liten bana med slalom och passager, det gick strålande för alla!
 
 
 
 

Kissemissar!

Tog några bilder på kattungarna också. De är i en rolig ålder nu, 5,5 vecka, och fulla med energi och bus! Ingen som är sugen på en liten katt?
 
Esmeralda!
 
Baloo!
 
Visst är dom underbart söta?
 

Tränspussel!

Ridläger i dag igen! Denna gång med ett gäng lite mindre rutinerade tjejer och vi har varit på ett annat ställe med ett annat upplägg. Soligt och fint väder och glada ryttare som jag tror haft jätteroligt i dag. Även jag hade jätteroligt på eftermiddagens teori då vi pratade om utrustning och putsade träns, sen skulle de sätta i hop tränsen igen och det var inte lätt! Jag hade utlyst en tävling om vilket lag som var snabbast att sätta i hop tränsen men ingen vann för det hade aldrig gätt att tränsa hästarna med dom tränsen! men oj vad roligt vi hade och jag tror tjejerna lärde sig en hel del!
 
Jag red Taggen på morgonen innan lägret, han fick gå galoppjobb och fick jobba rätt ordentligt. På kvällen sen red jag först Szum en ganska lugn sväng, han var på sitt bästa humör och så trevlig att rida! Sen red jag Lillan, jag red henne bredvid hagarna. Vi provade på att flytta lite sidvärts i skritt, sen travade vi och tränade styrning, det gick jättebra och jag hade riktigt bra bjudning på henne!
 
Lillan innan dagens ridning!
 
Och Lillan efter dagens ridning!
 

Högtryck!

I dag har det varit högtryck på Brännan! Dels sol och fint väder, om än inte lika varmt som i lördags, dessutom har det blivit mycket gjort i dag. Jag har gått för hög tryck!
 
Började i morse med att bokföra, nu är allt klart för att göra momsredovisningen, inte så roligt att göra men ett måste och nu är det gjort för denna gång! Fortsatte sedan med att mocka ur det sista ur boxarna och sen tvättade jag dom med högtryckstvätten! Det är faktiskt rätt roligt men man blir väldigt skitig. Hann även med att tvätta några täcken, trots att veterinären kom mitt i allt och skulle vaccinera tanten. Tror inte ens hon märkte att hon fick en spruta mellan tuggorna av grön gräset.
 
Var på Hammarn en sväng på eftermiddagen, hämtade mina nya däck och köpte foder, när jag kom hem så hann jag precis äta innan Elise dök upp. Vi red ut på Gandalf och Szum, det var en väldigt trevlig Szum i dag trots att han faktiskt försökte stanna någon gång även fast ha hade gandalf med sig. Men det var inga allvarliga försök och däremellan var han fin att rida och vi galopperade först uppför backarna! 
 
Fortsatte med att longera Lillan, i dag var hon på hugget och vi jobbade mycket med galoppen. Sen red ajg Räkan, hon har så klart drullat bort en sko men att rida dressyr i gräset bredvid hagen gick bra. Vi har inte dressyrat på hela sommaren och hon stod emot lite i början. Men sen släppte det och hon bjöd på en fin ridkänsla!
 
Nu går jag och lägger mig med riktigt bra ridkänsla i kroppen efter kvällen och laddar upp inför sommarens sista läger som börjar i morgon. Jag har i vanlig ordning suttit halva natten med planeringen, att jag aldrig lär mig!

Utmockad!

Det känns som jag inte hunnit något alls i dag, men när jag tänker efter har jag ju fått lite gjort i alla fall!
 
Efter en lite seg morgon så började jag att mocka ut bäddarna ur uteboxarna, trots att jag inte hade allt kvar så gick det ändå segt. Det tar verkligen mycket längre tid är man tror! Fick avbryta det jobbet för att förbereda hovis besök med att köra hem Taggen i transporten och sen rida hem Szum. När hästarna var skodda så blev det en matpaus, vilket nog behövdes eftersom klockan nästan var 18.00.
 
På kvällen kom Linda, vi skrittade först ner Taggen och Szum till betet igen innan vi red ut på Räkan och Lillan. Lillan tyckte nog att det blev en jobbig tur, en farlig sten att gå förbi, ojämn terräng och massor av sly att ta sig i genom, man skulle styra runt buskar och dessutom galoppera på hemvägen. Hon var rätt trött innan vi var hemma igen, men hon har verkligen slappnat av och nu börjar bjudningen komma lite också. Kommer bli en trevlig ridhäst av henne, och jag tycker ju att även dressyrhästar behöver lära sig hålla reda på fötterna och ta sig fram i terrängen!
 
I morgon fortsätter städningen av uteboxarna, gäller att börja förbereda inför hösten! 

Ö-vik!

När klockan ringde halv fem i morse hade jag helt glömt bort varför, men poletten trillade ganska snabbt ner -det var ju dags för tävling. Jag skulle till Ö-vik, som brukar ha trevliga tävlingar, med Actrice och Taggen. Men det började inte bra, vi fick punktering på vägen dit! Men med lite hjälp av en stannande bil så löste det sig, vi kom fram om än rätt sent... Klockan var 8.35 när vi parkerade bilen, tävlingen började kl 9.00 och jag hade fyra före mig. Stressigt blev det, men jag hann!
 
Actrice var först ut, det var ju våran första tävling. Vi var felfria i grunden, men inte var det någon snygg ritt, hon hoppade mig ur sadeln en gång och vi tappade lite rytm på några ställen, i omhoppningen fick jag ett "tittStopp". En röd grind typ som hon tittade på, sen kom det ett stopp på sista men då åkte jag bara häst. Taggen lekte lite med mig i dag, och han kastade sig förbi tvåan som var ett simpelt räcke, sen hoppade han jättefint resten, vi fick en rivning men det var jag som red uselt där.
 
I 1 meters klassen tyckte jag att jag hade en kanonrunda på gång med tanten, vi fick lite trångt i kombinationen men annars kändes det bra, i alla fall fram till nst sista hindret. Där drog hon på en tvärnit och jag flög som en vante, blev en lite undersökning av underlaget på nära håll! Det var samma hinder som hon tittade på i första klassen men det kändes verkligen som om hon skulle hoppa... Taggen fortsatte leka även i denna klass, smet förbi ett litet räcke två gånger för att sedan hoppa alla stora oxrar, helt ologiskt tycker jag som inte gillar oxrar, och sen tog det slut vid den där förb**nnade kombinationen! Med tanke på hur dagen blev, varm och stressig så är jag ändå rätt nöjd!
Actrice efter andra klassen!
 
Tack Rebecka som följde med och groomade, och hjälpte mig i allt kaos!
 
Taggen och jag efter avslutad ritt!
 
 

Lägeravslutning!

Sol och värme på lägrets sista dag. Jag började dagen med att rida ut på Räkan som nog var lite morgontrött och småseg i dag. Full aktivitet på lägret, de har även i dag fått jobbat med skänkelvikning och voltarbete på dressyren. Efter lunchen så friserade vi hästarna och sen var det hopptävling med stilbedömning. Alla ekipagen var felfria och det var en jämn tävling, allt avslutades med tårta, prisutdelning och diplom. Det är så roligt med läger och tjejerna har redan börjat prata om nästa år!
 
När jag kom hem igen så körde jag hem Actrice och Taggen, dom ska ju tävla i morgon och får sova inne i natt. De är nytvättade, Taggens tappsko är påslagen och bilen är packad, tidigt i morgon drar vi till Ö-vik!
 
Uppsittning inför tävlingen!
 
Hanna-Miranda, Emelie-Nero, Elin-Monsun, Madde-Sonny
 

Kaosmorgon!

Hade en riktig kaosmorggon, och just då ville jag helst bara gå in och lägga mig igen. Som tur var vände det och dagen blev riktigt bra!
 
I dag skulle jag ha med mig Taggen på lägret för vi skulle visa lite framridning och framhoppning. Självklart regnade det, först lite lätt men innan jag var klar så ösregnade det! Jag skulle börja att åka ner och kolla till stona som ju går kvar nere vid det första betet. Men när jag åkte förbi grabbarnas hage så sg jag att den var nerriven, var bara att stanna och kolla upp det. Hästarna var kvar men tråden hängde, undertråden var av och indragen i hagen och en stolpe var trasig, troligen har någon av dom fastnat i tråden, blivit rädd och dragit med sig den. Men jag lagade och åkte sedan vidare till brudarna. Där var hagen hel och fin, men efter att ha kollat två gånger så konstaterade jag att en häst var på fel sida om staketet. Troligtvis har dom sprungit och inte fått stopp i det blöta gräset. Vid det här laget var jag genomblöt, stressad och rätt less, inte blev det bättre av att jag tog in en rejält frusen Tagg som dessutom tappat en sko!! Då ville jag mest ge upp!
 
Men det gjorde jag inte och det blev en bra ridlägerdag med perfekt ridväder, regnet tog slut på vägen till lägret och resten av dagen var det lite mulet men uppehåll. Dom har dressyrat och hoppat bana, vi har pratat tävling på teorin och Taggen kändes jättefin när jag skulle visa framhoppning. Han hade inga problem med sin tappsko i sanden på banan och han hoppade bra. 
 
Är så glad att jag inte gav upp i morse för även kvällen blev bra! Linda kom och hjälpte mig rida. Vi red först ut på Räkan och Lillan. Dt blev mycket trav, jag får inte alls lika många motorstopp nu coh det känns riktigt bra med henne! Sen red vi tant och Szum, och Szum var på sitt absolut bästa humör. Han är ju så trevlig när han är så, och tycker nog han skötte bättre än tant som ju var laddad i vanligt ordning. Bästa Szum-brum!

RSS 2.0