Bli en medveten hästkonsument!

Hästbranchen är tyvärr en halvskum branch, det florerar mycket svarta pengar, dåligt avlönad stallpersonal, företag som lever på bidrag och småtjejer som annonserar ut tjänster. Jag tror det är viktigt att vi börjar städa upp i leden, vill vi anses som en seriös branch och respekteras av staten och den övriga marknaden så måste vi visa att vi är det. Vi hästföretagare måste bli bättre på att vara företagare, vi brinner för det vi håller på med men det blir tyvärr ofta mer häst än företag i slutänden. Jag är inte ett dugg bättre själv på den punkten, men jobbar på det! 
 
Men du som konsument har även en viktig roll. Precis som i mataffären så gäller det att bli en medveten konsument, handla smart om du vill vara med och påverka branchen. Det kan kännas lockande att ge kompisen en hundring för att agera dressyrtränare i stället för att lägga ut 350 kr för en vit träning mot kvitto, man känner sig besvärlig som ber bonden om kvitto på grovfodret och skoningen blir ju så mycket billigare om man betalar svart. Men jag tror det lönar sig i längden, en ren branch med vita pengar gör att fler kan leva på sin verksamhet och därmed göra ett bättre jobb. Dressyrtränaren slipper jobba extra på nätterna, bonden kan spara till pensionen och hovslagaren är försäkrad om han blir sparkad. Att jobba med hästar är, som alla vet, ett riskfyllt arbete som dessutom är fysiskt krävande, därför tycker jag att det är extra viktigt att de som jobbar med hästar har en vettig lön, är bra försäkrade och har möjlighet att jobba i hop till en vettig pension.
 
Det säger ju sig själv att en 14 årig tjej som kanske inte ens haft en egen ponny inte kan ha samma erfarenheter och kunskap som en vuxen, utbildad företagare, ändå ser man massor av annonser där unga tjejer annonserar ut att de rider in och rider till hästar. Ofta till ett pris som ligger under foderkostnaden. Och dessa tjejer kan vara jätteduktiga, och det kan bli ett bra jobb, men vad händer om det inte fungerar? Om tjejen åker av och bryter en arm, vem betalar då? Eller om hästen tar över och kommer hem sämre än innan? Självklart kan även äldre och mer rutinerade ryttare misslyckas men driver man ett företag så finns där i alla fall oftast bra försäkringar och referenser, och förhoppningsvis tillräckligt med kunskap och erfarenhet att bedöma, läsa hästen och utbilda rätt. 
 
Precis som med den lokala butiken på byn så gäller det samma inom hästbranchen. Vill du att din lilla affär ska finnas kvar så måste du handla där, räcker inte med att köpa mjölk när det är kris för då står du snart i ett läge där du kankse får köra 5 mil för att köpa mjölk. Givetvis kan inte en butik leva på att bara sälja lite mjölk. Det är samma med företag inom hästbranchen. Stötta de företag som du tror på och vill ha kvar! Använd den utbildade och seriösa hovslagaren, varje gång och inte bara när hästen slitit sönder halva hoven och du behöver experthjälp, stötta din vardagstränare genom att rida kontinuerligt, även när det är höst och mörkt eller vinter och kallt, även om det kan vara roligt att rida för en trendig tränare från Stockholm (som kanske har glömt dig och din häst när han kliver på flygplanet hem igen...) mellan varven, handla i din lokala hästaffär i bland trots att det är billigare att beställa på nätet. När det är panik för du tappat bort ridhjälmen så är den lokala hästaffären bra att ha... 
 
Vi får den hästbranch som vi förtjänar! Den blir vad vi gör den till och jag tycker vi alla ska försöka hjälpas åt att göra den lite vitare, lite mer seriös och därmed lite mer lockande för staten och andra att vilja satsa på! För jag tror att hästbranchen är en framtidsbranch och jag vill vara med och driva den framåt. Vill du?
 
Foto: Albin Alf

Kommentarer
Postat av: Linn - www.linnlilja.se

Bra skrivet, Nilla! Jag är helt inne på din linje o, försöker verkligen skilja på hobby och företagande när det kommer till att ta ut "rätt pris". Jag vet flera som tar ca 150 kr för en ridlektion. Och 150 kr för en foderstat, som tar otaliga timmar att beräkna. Jag varken kan eller vill konkurrera med de priserna. Får vi hästbranschen mer "vit" och mer företagsam tror jag att kvalitén, antal olyckor och prisbilden kan förändras. Fantastiskt bra att du tar upp detta ämne! Tyvärr känns det ofta tabu att ta upp...

2013-08-19 @ 23:46:15
URL: http://wordpress.linnlilja.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0