Sista november!

Tungjobbat i dag med men inte på grund av snön för gården var nyskottad i morse. Men jag var hängig och trodde att jag skulle bli sjuk. Första hästarna var tunga men sen släppte det och jag blev piggare, men det har gått lite långsamt.

Mockade först två lösdrifter och sen tog jag Grå och Forzett i töm. Testade ett annat bett på Forzett men är inte nöjd utan ska fortsätta testa, det går väldigt mycket fokus till att greja med bettet och det vill jag minska på innan jag rider. 

Red sen Clarinett, hon fick trampa upp ridslingan igen och jag red Zayats på spåret bredvid banan. När jag hade ridit ner till stallet och egentligen var klar så fick jag ett ryck och red ett varv på slingan också. Zayats var helt med på det fastän vi egentligen var klara.

Sist ut red jag Lemonaden, lite spänd men helt okej ridpass. När jag var färdig med hästarna var även bilen färdig på verkstaden då åkte och hämtade den. Sen mat och i väg på en träning och en tömkörning. 

Hemma igen och hästarna nattade har jag tittat på operation x, dokumentären om Andreas Helgstrands stall. Helt vidrigt, jag ska smälta det någon dag så kommer det nog något inlägg om det också. 

Grå i morse! 

Clarinett efter ridning! 

Zayats på det kortare ridspåret

Och på den längre slingan, mer snö där! 

Lemonadens hals! 

Mer snö!

Så tungjobbat nu med all snö! Har, trots att prognosen sa annat, snöat hela dagen i dag med. I natt har det dessutom drivit så bitvis är det ordentligt snödjup!

Satsade på lite mer ridning i dag men började med att longera Wasabi. Sen red jag Chokladen på det tidigare upptrampade spåret bredvid banan, spåret syntes inte ens så det var inte helt lätt att försöka hitta samma spår. Sedan var det dags att testa att sitta upp på Lillebror. Longerade lite först och red sen lite lugnt. Ville mest testa uppsittning, start, stopp och styrning, check på allt det!

Sist ut var Zayats, hon var väldigt pigg i snön och så rolig att rida. Gick inte att göra så mycket i snömängden men vi red övergångar och lite fattningar. Sen middag, i väg på två lektioner och sen nattade jag hästarna. Sen började stöket!

Bilen skulle till verkstaden, Nisse startade upp sin bil och skulle hämta mig där. Men han satt fast i snömängderna på gården, det hade ju även drivit mot bilarna så var mycket snö för en låg, framhjulsdriven bil med allvädersdäck. Tyvärr försvann en hel del av min kraft i batteriet medan vi först skottade och jag sen drog lös honom, så jag hann inte långt innan min bil protesterade att den hade lite ström. Två gånger fick vi startkabla bilen innan jag kunde parkera den vid verkstaden. Nu hoppas jag att det går bra i morgon och att den är som ny sen!

Blev sent innan vi var hemma, i morgon är drt tidigt och jag känner mig inte alls kry i kväll, hoppas att jag bara är trött så det är bättre i morgon!

Doris kämpade i snön! 

Wasabi, svårt att få en riktig bild av mängden snö på banan 

Chokladen trampar upp spåret! 

Lillebror innan avsittning, så mysig och påhittig kille! 

Innan jag var klar med Zayats så hade det börjat mörkna, blir mörkt så tidigt nu! 

Saffransbullar!

Snö på tvären och bredden! Snöade och blåste hela dagen igår och verkar vara samma i dag! Gillar snö men det är ju jobbigt när alt kommer samtidigt!

Kämpade på i snön igår, det är ju inte så lättjobbat direkt. Mockade och spånade en lösdrift och sen lite hästjobb anpassat till vädret. Började med att ta Lillebror i töm, vilket gick väldigt bra och det märks att an är mycket tömkörd. Tog även Forzett och Lemonaden i töm. Clarinett red jag, hon fick börja trampa upp ridslingan jag brukar ha i sommarhagen. Kommer ju behöva trampas mycket mer, och mer snö men det har ju redan kommit så det blir nog inga problem.

Sedan kom de med traktorn och körde ut balar och där någonstans kändes det nog att vara ute. Efter mat så gjorde jag en omgång lussekatter och sen när hästarna var nattade så bakade jag även en omgång med sockerdoppade saffransbullar. Borde inte behöva baka så mycket mer nu, men något mer lär det bli. 

Vädret verkar inte bli så mycket bättre i dag, jag är lite snorig och vi får se hur mycket hästjobb jag pallar i snö. Generatorn till bilen verkar ha fastnat i posten annars skulle bilen ha varit till verkstaden i dag. Jag hoppas att den dyker upp i dag, less på att ladda bilen hela tiden!

Doris gjorde en kontroll av snödjupet på förmiddagen men gick in sen! 
Lillebror efter sitt tömpass! 

Forzett, och ni ser hur det snöar! 

Lemonaden! 

Clarinett trampar upp spår i snöyran, helt orörd snö framför oss! 

Första vanliga lussekatter! 

Sen sockerdoppade saffransbullar! 

Skakad julmust!

Mina hästar är som en skakad julmust! Ni vet all kolsyra som studsar ut? Fattar inte vart de får all energi i från!

Igår jobbdag men Joggade Zayats i töm innan jobbet. Och efter jobbet var det segt att komma igång men red den Chokladen. Hon är så laddad nu! Det har släppt en massa i hennes kropp nu så hon känns verkligen jättefin, men väldigt laddad och just nu håller vi galoppjobbet till att vara avsuttet!

I dag är snö, blåst och skitkallt! Jag har lite ont i halsen och känner mig inte alls sugen att härja runt i snön. Med tanke på mina julmusthästar blir det nog mest jobbig töm i dag, och kanske lite julbakning?

Zayats igår morse! 

Pigg Choklad i mörkret! 

Nosgrimmedebatten har tagit fart igen, Chokladen trivs bäst utan något på nosen. Tyvärr måste man ha nosgrimma när man tävlar dressyr. Annars är jag inte alls emot nosgrimma utan har det på de flesta av mina, men givetvis inte stenhårt åtdragen! 

Snart jul!

4 veckor kvar till jul! Det går fort, och det är ju tur för den här tiden är rätt tung. Men bättre i år med all snö, misstänker dock att det kan komma en dipp i januari eller februari i stället.

Första ut i dag var Lillebror dom jag longerade på banan, vi ska nog bli kompisar! Sen en snabbsväng till Nisse för att träffa en praktikant dom ska vara delvis hos mig (och delvis hos Nisse) om någon vecka. Tillbaka till stallet och tog Wasabi i töm.

Sen träffades jag och Linda på byn samlingslokal där det var julmys i dag. De serverade gröt med skinkmacka, hade julmusik och tomte. Jag åt gröt och vi surrade lite innan vi åkte till stallet och red. Blev snöpulsning för Clarinett och Juliette i dag med men en annan väg. Sen avslutade vi med att tömköra Iowa som verkligen är superduktig.

Middag och nästa sväng i stallet så red jag Grå. Hade egentligen tänkt tömköra en häst till men orken tröt. Men det är ju faktiskt november, man kan inte orka allt den här tiden på året!

Lillebror på väg ner från banan! 

Wasabi! 

Från turen med Clarinett, så fint med all snö! 

Och Grå i kväll! 

Gjort advent!

Tjuvstartade advent en vecka för tidigt. Det är ju så kort advent i år eftersom fjärde advent är på julafton så tycker att jag får börja lite tidigare. Adventsstjärnor och stakar är uppe.

Mina ston tyckte att jag släppte ut en så fin häst i hagen igår. Chokladen som jag red först kunde knappt gå förbi Lillebrors hage för hon var så betagen av honom!

När jag red Zayats sen så ser jag hur en häst plockar upp en hagstolpe! Blir lite stressad men tar ner Zayats till boxarna, sätter fast henne medan jag lagar hagen (ingen häst ute som tur är) och sen fortsätter vi ridningen. Blev kanske inte vårat bästa pass men vi fick träna på störningsmoment och att börja om. Och hon var mer spänd första omgången än andra jag red, så det var bra!

Sen kom Linda och jag tömkörde Iowa. Bara andra gången han tömkörs men vi kom så långt att jag kunde ha vanlig tömsättning och byta varv! Efter vi var klara med honom red vi ut med Juliette och Clarinett i snön. Med ungefär halva vägen hem tänkte jag: Vad skönt att Clarinett inte var så stissig i dag, vilken mysig tur det blev! Men det skulle jag ju inte tänkt, för sen drog hon igång. Blev rädd för något okänt och drog i väg, fick igång Juliette också och när vi kom upp på vägen då såg hon en släpvagn. Släpvagnen var en bra bit bort och inte åt det hållet vi skulle, men hon var ändå tvungen att steppa i sidled och kasta sig i väg. Bilen som kom fick helt enkelt vänta tills vi tagit oss av vägen. Ibland är hon så överspelad!

Sedan åkte jag och hade två lektioner och upp på byn och handlade det jag glömde på fredagen. Vi åt middag och sen gjorde jag kvällsrycket i stallet med att ta Lemonaden i töm, och så borstade jag lite på Lillebror när jag tog in honom. Gäller att för honom att komma in i rutinerna nu och så ska vi lära känna varandra. Första dagarna blir det lite jobb från marken och så hoppas jag på att kunna rida i veckan. 

Nu ny dag, ledig men ändå mycket att göra!

Lillebror precis utsläppt! 

Flickorna väldigt intresserade av nya hästen! 

Chokladen red jag på det upptrampade spåret! 

Från Clarinetts tur, innan jag var tvungen att hålla i mig! 

Lemonaden på kvällen! 

Försökte fota adventsmyset! 

Black Friday!

Black friday igår, jag är ju mest ständigt black så jag tycker mest att det är jobbigt. Men handlade lite på ett ställe där jag brukar beställa och som nu hade 20% på allt. Köpte ett vintertäcke till Lemonaden, och ett par tyglar (jag har visserligen massor av tyglar men är rätt kräsen på vilja tyglar jag vill ha) och smågrejer som grimmor, sånt går det ju en del.

Jobbade heldag på Ica, var i stallet tidigt och hann ta Grå i töm innan jobbet. Efter jobbet snabbt hem, åt tunnbrödsmackor med kalvsylta och rödbetssallad som mat eftersom det gick snabbt. Sen var det bara att vänta in hästen som skulle komma.

En femårig fjording vid namn Lillebror kom sen. Verkar väldigt cool! Han är tidigare riden i skritt och trav men ska jobbas vidare och utbildas lite.

När det lugnat ner sig så tog jag Clarinett i töm. Hon var dramaqueen de luxe igår och sprätte och sprallade mest runt. Hoppas att hon gjorde av med sin överskottsenergi så vi kan rida i helgen. Kvällen avslutades med glass. I dag känns det kallt med -10 grader och blåst!

Grå igår morse! 

Lillebror, visst är han söt? 

Stallet nästan flöt igår kväll! Ser så mysigt ut med lamporna! 


Torsdag!

23 grader varmare än i söndags, det svajar verkligen fram och tillbaka vädret!

Började med att mocka och spåna lösdrifter och förbereda lite inför helgen. Sen tog jag Wasabi i töm, fortförande lite väl laddad men bättre än sist. Red Chokladen som också var fortsatt laddad, Zayats red jag i det uppstramande spåret och avslutade med Lemonaden på banan. 

Middag och sen i väg och tömkörde två ponnyer. Tillbaka till stallet igen och tog Forzett i töm. Mitt under passet fick jag känslan av att jag inte stängt av vattnet! Så fick bli ett lite snabbare avslut på passet och i stället fick hon träna parkering. Ställde henne utanför gästhuset medan jag gick in och kollade vattnet, som givetvis var avstängt, hon stod kvar på samma ställe när jag kom ut igen.

I morgon är det fredag, black friday och löningsdag, misstänker att vi har det vi gör på jobbet!

Wasabi! 

Chokladen efter sitt pass! 

Zayats ute i snön! 

Forzett vid stallet efter jobb! 

Wienerbrödets dag!

Igår kom det lite mer snö igen, helt otroligt hur mycket snö vi har redan i november!

Efter att det blivit mycket tömjobb några dagar med kyla och laddade hästar så passade jag på att rida igår. På morgonen red jag Grå och Clarinett. Efter jobbet, en lektion på hemvägen och hemmagjord pizza, så hjälpte jag först Linda att hänga på Iowa och sen red jag Zayats. Tror att Zayats gillar snön lika mycket som jag gör, hon var väldigt framåt och med mig. Vi testade på lite jobb som sen ska bli bogen in och öppna.

Efter stallet blev det kaffe och wienerbröd till kvällsfika. Nu ny dag och nya tag!

Grå igår, kolla tungan! 

Clarinett fick trampa upp spåret bredvid banan lite. Ser ni löven på snön? Lite fel ordning när träden fäller löven efter snön kommit! 

Min och Zayats skugga igår kväll! 

Uppladdat!

Även om bilen inte laddar så har hästarna verkligen laddat upp ordentligt under kylan!

Det har varit rejält taggade hästar i dag, det jag skrev igår om att det kommer ta några dagar att rasta av dom känns nu som att det kommer ta hela veckan!

Började med att mocka en av lösdrifterna. Sen tog jag Grå och Wasabi i töm. Grå höll sig hyfsat på marken och hehe hoppas jag på att kunna rida i morgon. Wasabi började bocka och stora redan på väg upp till banan, för hennes del blir det ett pass till i töm innan jag rider. 

Sedan red jag Chokladen och Lemonaden. Chokladen var ovanligt taggad, hon försökte bocka flera gånger och det är inte likt henne. Hon försökte även lägga sig en gång men det är mer likt henne, hon har lagt sig i snön några gånger med mig, men i dag var jag snabbare och hann avstyra det. Lemonaden var pigg och lite spänd men blev inget annat i alla fall.

Sen middag och i väg på en träning. Varit lite dåligt med träningar nu när det både varit kallt och med bilen som tjafsar. Men i dag var jag hos två systrar, de bodde inom rimlig resväg och jag kunde ladda bilen på plats. Skönt att kunna ha lite träning, de pengarna behövs också.

Tillbaka från träningen så hjälpte jag Linda att longera Iowa och så hängde hon lite på honom, och sen som avslutning longerade jag Forzett. Vi skulle ju komma igång förra veckan men då kom kylan, nytt försök nu i stället.

I morgon kan det eventuellt bli plusgrader, känns bakvänt när vi hade -20 igår!

Grå! 

Wasabi! 

En bild till på henne! 

Chokladen fick avsluta med att skritta ett varv runt spåret bredvid banan

Lemonaden, Grå och Juliette ville alla äta ur samma balja! 

Omslag!

Så kom äntligen väderomslaget! Efter förra helgen trodde jag inte att jag skulle önska snö, men det gjorde jag nu för att få lite mildare temperatur!

Kändes redan i morse i luften att det var annat väder på väg in. Då var det fortfarande -18 grader men någon enstaka snöflinga i luften. Zayats fick jogga lite i töm på morgonen innan jobbet. 

När jag åkte från jobbet så hade det börjat snöa mer ordentligt och på kvällen i stallet var det 13-14 grader, en betydande förbättring mot sista dagarna. Clarinett fick jobba i töm, hon var väldigt energisk. Känns just nu som de närmaste 3-4 dagarna kommer att gå åt till att rasta av alla hästar. De är alla väldigt energiska just nu! 

Zayats i morse! 

Clarinett i kväll med snöfall! Omslag!

Så kom äntligen väderomslaget! Efter förra helgen trodde jag inte att jag skulle önska snö, men det gjorde jag nu för att få lite mildare temperatur!

Kändes redan i morse i luften att det var annat väder på väg in. Då var det fortfarande -18 grader men någon enstaka snöflinga i luften. Zayats fick jogga lite i töm på morgonen innan jobbet. 

När jag åkte från jobbet så hade det börjat snöa mer ordentligt och på kvällen i stallet var det 13-14 grader, en betydande förbättring mot sista dagarna. Clarinett fick jobba i töm, hon var väldigt energisk. Känns just nu som de närmaste 3-4 dagarna kommer att gå åt till att rasta av alla hästar. De är alla väldigt energiska just nu! 

Zayats i morse! 

Clarinett i kväll med snöfall! Clinic igen!

Clinic även denna helg! Den här gången tog vi Lindas bil och tog oss både dit och hem utan problem, trots kylan!

Fortfarande kallt, -20 i morse och nu i kväll -23. Lite mildare i Östersund, men ingen värme där heller. Känns som att jag fryser hela tiden!

I morse flyttade jag om lite i hagarna. Jag har delat på stona, blir lite mycket med sex hästar i vinterhagarna tycker jag. Vill ju gärna ha dom i större flock men vinterhagarna är mindre och det ger större skaderisk, speciellt ihop med broddar. Dessutom blir det jobbigare med vattnig och det behövs fylla på balar oftare. Så släppte ner Grå och Juliette i lösdrift en nere på gården och sen Lemonaden. Får flytta om sen igen när Zayats åker hem men har en plan för det också.

Tog Lemonaden lite i töm innan jag flyttade henne, tänkte att hon skulle göra av med lite energi men det fanns kvar att härja i hagen med ändå!

Sedan åkte jag och Linda till Östersund. Gjorde några ärenden och sen clinic på Tanne för Kristian von Krusenstierna. Var ju på kurs för honom i fjol och tyckte att det var bra, och även clinicen var bra! Dessutom fina hästar och bra ekipage att titta på. Skulle verkligen vilja träna för honom, vi får se om tillfälle erbjuds framöver.

Prognosen säger att det ska vända i morgon, jag hoppas verkligen att de har rätt!

Lemonaden i töm! 

Ny hage för Lemonaden, Juliette och Grå! 

Busig Lemonad! 

Och Grå! 

Från clinicen 

Fortsatt kallt!

Kylan håller i sig! 23 grader i morse och -22 nu i kväll! Lite mildare på dagen men då var ju jag på jobbet! 

I morse blev det inget hästjobb innan jobbet utan bara koll att de hade vatten och var pigga och glada. Somliga var extra pigga och glada som tex Lemonaden som hade en liten cirkusuppvisning i hagen!

Hade fixat skjuts till och från jobbet i dag, kändes lugnast i kylan. Efter jobbet så gjorde jag först mat, Nisse hämtade en halv gris igår så vi åt färska kotletter i grädde med potatis, så gott!

Sen ett litet ryck i stallet och Zayats fick jogga lite i töm. Skönt att hästarna fått nya balar i kylan, det går lie extra nu och inte roligt att dra hö när det är så här kallt.

Efter stallet då tog vi tätt på grisen som nu ligger förpackad i frysen. I morgon kan vi väl hoppas på lite mildare väder?

Bob i hagen i morse! 

Zayats i kväll! 

Jäkla kyla!

-21 grader i morse och nu i kväll -23,det är för mycket och för tidigt! Jag och min bil är inte redo!

Morgonen började bra med ett tömkörningspass med Chokladen. Syns verkligen att hon ändrat hur hon jobbar med sina bakben nu och hon har flera växlar nu. Sen skulle jag till jobbet och det gick mindre bra!

Inte nog med att bilen inte laddar och därmed blir strömlös lätt, i dag blev den även bränslelös! Bränslemätaren är inte tillförlitlig, men enligt den hade jag bränsle i den, vi tankade lite i tisdags men det var ju när vi var utan ström i bilen så då fick det gå snabbt att tanka och blev bara 10 liter. Har kört 4 mil sen dess men bilen har dragit mycket i kylan!

Opraktiskt att bli soppatorsk men det löste dig även om det tog lång tid, och jag blev rätt kall i kylan. 15-20 minuter brukar det ta att köra till jobbet, i dag tog det mer än r timme! Men jag tog igår dit, och med bilen på laddning där så tog jag mig hem också.

Blev ensnabbsväbg i stallet med Linda, för kallt för att göra något vettigt men hästarna är liksom nöjda oavsett kylan. Nu hoppas jag att det vänder i morgon och blir mildare!

Vackert med Chokladen i morse! 

Väntan i bilen på väg till jobbet. Isig ruta och kall bil! 

Första kylan!

Vinterns första köldknäpp är här och det känns så jäkla kallt och tungt! Jag hoppas att man vänjer sig så det känns lättare sen. -17 i morse och -21 nu i kväll, men så fint med solen på dagen! 

Även i dag så mockade jag en lösdrift och sen monterade jag en värmebalja i den. Sen var det dags att börja trampa upp de ridspår som jag brukar ha på olika ställen på gården. Det är ovanligt tidigt, men snödjupet är ganska bra för att börja på (sen vill jag ju givetvis ha lite mer sen för att få bästa resultat på spåren) men det är inte fruset under så ibland trampar de igenom på något mjukt, men det borde ge sig. Clarinett och Zayats fick jobba med flesta spåret i dag.

Sen skulle jag rida Grå, dock frös jag lite så tog henne i töm, det var nog bra för hon var ganska stökig. Hon har gått lite mindre nu eftersom det varit mycket snö i hagen har jag velat att benet ska vänja sig vid det först, plus att hon ju skoddes. Jag har börjat lägga in lite trav även i töm, men lite mindre än uppsuttet (eftersom det blir på volt), men i dag blev det även galopp och bock. Det är dock inte med på igångsättningschemat än! Glad att jag inte red i alla fall!

Sen middag och jag bestämde mig för att baka en sockerkaka. När jag hade börjat fick jag lite feeling så bakade även en saffranskaka! En snabb sväng i stallet på kvällen, Wasabi fick jogga lite i lina och då nattade jag dom. Sedan blev det fika med Linda, passade bra att jag hade bakat.

Nu hoppas jag på lite mildare väder i morgon!

Clarinett börjar trampa upp spåren! 

Innan avsittning, ser ni solen? 

Zayats ute i snön! 

Grå! 

Hemmadagar!

Nu är det vinter på riktigt! -13 grader igår är ju inte så mycket egentligen men känns kallt när man inte är van!

Lugn dag hemma igår och det behövs ju men tråkigt när det beror på bilen... Började med att skriva fakturor på förmiddagen men sidan var så seg att jag gav upp, fortsatte sen på eftermiddagen och då sidan ännu segare!

I stallet började jag med att mocka två av lösdrifterna och gick runt en av hagarna, det är verkligen mycket snö att trampa runt i och trådarna har gett sig i väg fast det bara är någon vecka sedan de gick hästar där sist. Sen var det dags för Forzett att börja jobba igen efter tre veckor vila, longerade henne och hon var pigg och glad!

Red sen Zayats, Lemonaden och Clarinett. Det är ju mer snöpulsning än dressyrtrimmning nu men bra träning för hästarna och de tyckte att det var roligt.

Middag och sen ett litet ryck till i stallet där jag först fixade grabbarnas värmebalja, med mycket hjälp av två nyfikna unghästsr som nog tänker bli elektriker när de blir stora! Red sen Chokladen som var magiskt fin!

Nu ny dag, ytterligare en hemnadag och ännu lite kallare än igår!

Forzett är på gång igen! 

Suddig bild från Zayats pass! 

Lemonaden! 

Och Chokladen i mörkret. Svårt att fota mörk häst i mörker! 

Hemmadagar!

Nu är det vinter på riktigt! -13 grader igår är ju inte så mycket egentligen men känns kallt när man inte är van!

Lugn dag hemma igår och det behövs ju men tråkigt när det beror på bilen... Började med att skriva fakturor på förmiddagen men sidan var så seg att jag gav upp, fortsatte sen på eftermiddagen och då sidan ännu segare!

I stallet började jag med att mocka två av lösdrifterna och gick runt en av hagarna, det är verkligen mycket snö att trampa runt i och trådarna har gett sig i väg fast det bara är någon vecka sedan de gick hästar där sist. Sen var det dags för Forzett att börja jobba igen efter tre veckor vila, longerade henne och hon var pigg och glad!

Red sen Zayats, Lemonaden och Clarinett. Det är ju mer snöpulsning än dressyrtrimmning nu men bra träning för hästarna och de tyckte att det var roligt.

Middag och sen ett litet ryck till i stallet där jag först fixade grabbarnas värmebalja, med mycket hjälp av två nyfikna unghästsr som nog tänker bli elektriker när de blir stora! Red sen Chokladen som var magiskt fin!

Nu ny dag, ytterligare en hemnadag och ännu lite kallare än igår!

Forzett är på gång igen! 

Suddig bild från Zayats pass! 

Lemonaden! 

Och Chokladen i mörkret. Svårt att fota mörk häst i mörker! 

Hovslagardag!

Hovslagaren igår och jag var ganska stressad över detta innan. Dels för om bilen skulle fungera, att dra fram transporten ur snön och så har Wasabi varit rätt stökig med sin hov efter hovbölderna. Men allt detta gick över förväntan, problemen uppstod senare på dagen!

Jag körde först Wasabi och Grå, och sen Chokladen till Nisses stall. Lastade av på vägen eftersom det just nu är lite trångt att vända på gården. Vi började med Wasabi som skötte sig ypperligt, inte så konstigt dock att hon varit lite stökig för hovbölden som han verkade ut sist hade spridit sig en del. Nu är det upprensat och hon är skodd med helsulor, hoppas att det ska bli bra. Även Grå har fått framskor nu efter att ha varit barfota sedan i somras, men vi är lite mer igång med igångsättningen nu så det känns som att det är dags.

Bilen höll ihop hem med hästarna och har varnat för laddningen lite till och från. På eftermiddagen ville Nisse åka upp på byn för att tanka diesel (till traktorn), köpa katt och hundmat (eftersom de i ett samarbete ätit upp en förpackning tunnbröd) och äta. Hans bil var helt strömlöst, det verkar smitta för nu har fyra bilar problem med ström och laddning! Så vi tog min bil. 

Uppe på byn var vi typ strömlösa så när vi handlat och ätit pizza tog vi oss inte långt. Ponnyfamiljen kom och räddade oss, med traktor och startkablar då deras bil precis också gått sönder! Två gånger fick vi startkablar bilen för att ta oss hem! Det går inte bra nu! Jag hoppas verkligen att jag får snabb tid på verkstaden!

Hade tänkt rida två hästar på kvällen men efter allt strul blev det bara Lemonaden, Linda red samtidigt. Det är verkligen mycket snö men Lemonaden kämpade på bra! Nu gäller det att trampa upp banan, så mycket ridning framöver! 

Nu två dagar med fokus hemma, har ställt in alla lektioner som är lite längre bort. Jag hoppas att det inte ska bli så kallt som det är sagt och jag får ladda batteriet på nätterna.

Wasabi på skoning med sluckburk och dumstruten, alltså huvan... 

Lemonaden i snön! 

Linda och Juliette! 

Och Lemonaden efter jobb, väntar på kraftfoder! 
 

Strömavbrott!

Snökaoset fortsätter, det har snöat ännu mer i dag och dessutom varit strömavbrott i 5.5 timme!

I morse innan jobbet var det fortfarande oskottat hos mig och ganska tungjobbat. Jag behövde trycka in en bal hos stona men det kändes omöjligt när det inte var skottat. Hann inte jobba någon häst på morgonen innan jag åkte på Ica. Mitt på dagen fick jag sedan ett sms om att det var strömavbrott (elbolaget skickar ut det). Lite stressade med strömavbrott (=ingen el på hagarna) samtidigt som mycket snö och lite foder i en hage.

Strömavbrottet var i 5.5 timme, men när jag kom hem från jobbet så var strömmen tillbaka. Dessutom var gården nyskottad och hästarna hade fått nya höbalar, det var helt lugnt och jag kunde andas ut. Man blir lite på spänn när man inte kan ha koll och det blir yttre störningar. Även Emina och Paris hade åkt hem när jag kom till stallet. De skulle egentligen vara här en vecka medan ägarna var på semester, sen blev det två bonusveckor för träning.

Trots allt blev det en fin kväll, jag tog Zayats i töm. Två dagar vila var nog bra för henne nu när vädret dessutom var skit, i kväll fick hon jobba i töm på banan som är helt översnöad! Det jag red upp igår syns knappt i dag! Vi har lite att trampa ihop nu! Sen hjälpte jag Nisse att mocka och så lite glass till kvällsfika. I morgon hovslagaren och det känns gruvsamt att köra hästar i föret som är och med bilen som inte laddar hela tiden. Men förhoppningsvis går det bra!

Zayats i mörkret och snön i kväll! 

Mycket snö!!!

Jäklar vad snö det är! Vackert, roligt men också väldigt tungjobbat!

Förutom att jag började dagen med att ta rätt på Nisses ston och sen med lite snöskottning, red jag först Chokladen. Väldigt lättsamt och kravlöst trampade vi upp banan lite. Sen longerade jag Wasabi innan Linda kom och vi red ut och snöpulsade Clarinett och Juliette. Efter turen så fick Iowa testa tömkörning! Gick ganska bra och han började förstå vad det gick ut på.

Sedan upp på byn en sväng, tankade bilen och handlade lite. Snabblagad mat eftersom jag var ensam, och sen bokföring. Tog en paus och åkte till stallet igen. Red Emina, samma gör henne, lättare jobb i snön. Och tömlkörde Paris! Avslutade kvällen med att göra mimsapporten, skönt att den gjord. 

Nu håller jag på att somna i skrivandet så nu ger jag upp för i kväll!

Bobs snömule!..

Doris hade det jobbigt i snön!

Chokladen på väg upp till banan

Doris och Chokladen! 

Wasabi i snön på banan! 
Clarinett på sin tur! 

Paris sist ut! 

Snökaos!

Viken dag det blev igår, jag är helt slut i dag!

Det hade redan igår morse snöat tokmycket! Jag klev upp tidigt för att hinna tömköra två hästar innan jag och Linda skulle på clinic. Så tömkörde Paris och Emina i snön, gck ganska bra. Åkte och hämtade Linda, vi skulle stanna och ha en lektion på vägen också så skickade till dom att jag var 10 minuter sen.

På gården där Linda bor var allt vitt, när jag ska vända runt skriker Linda till, jag har kört ner i ett dike, som inte syntes i snön, och vi sitter fast! Ringer till ponnyfamiljen som kommer med traktorn och drar upp oss. Ställer in lektionen och vi tycker att vi därmed ändå har gott om tid till Härnösand och clinicen där vi ska vara 1.5 timme innan det börjar för att bygga fram.

87an är oskottad och knappt körbar, vi tar en längre väg än vi tänkte då jag inte vågar åka över skogen i ovädret. Trots att vi kör på stora vägar, riksväg 87, 90 och sen E4an så är snitthastigheten låg. Vi kommer fram till Härnösand 45 min innan clinicen börjar. Vi hann sätta upp lite banderoller och bygga lite hinder. Som tur är hade de andra funktionärerna närmare att åka så mycket var gjort.

Jättebra clinic med Eva Gudmundsson. Hon pratade om unghästar i olika åldrar, om att sälja och att kunna tjäna pengar på sina unghästar. Vi tittade på hästar i åldern från föl till 7 år, förtjänster och brister, skillnader mellan dressyr och hopphästar och utveckling i olika åldrar. Verkligen intressant och bra!

Sen väntade vi in medlemsmiddag, och det var trevligt och gott, innan vi började färden hem. Tog en annan väg hem, E4an var snöig och slaskig om vartannat och gick köra typ 60. Och då, innan Timrå så börjar två lampor att lysa på bilen. Lätt panik! Vi tar oss av vägen, provar stänga av och starta igen, ingen skillnad. Bestämmer oss för att åka så långt vi kommer.

Med ett par mil kvar slocknar lyset på bilen. Vi stannar och ringer ponnyfamiljen igen som kan börja med bärgningstjänst snart. Men när de kommer så går bilen att starta igen, och när han provar att tokgasa så slocknar lamporna! Vi kör till stallet, där började lamporna lysa igen men vi hann fodra och kolla hästar, köra hem Linda och när jag kommer hem lyckas jag släcka lamporna igen. Troligen något med generatorn eller fläktremmen, men det är ju även snö överallt, så en massa fukt i motorutrymmet vilket ju också kan påverka.

Kom hem stex efter midnatt. Det är verkligen galet mycket snö! Och Nisses hästar har hunnit rymma en gång nu på morgonen. Kommer bli en hård dag känner jag, hoppas bara att biln går!

Paris på morgonen! 

Och Emina som jobbade på fint när hon slappnade av! 

Min bil i diket! 

Från clinicen! 

Ståltrådshästar delades ut till pristagare, bland annat årets uppfödare och årets unghäst! 

Fredag!

Nu blir det mer vinter! Snöat hela dagen!

Jag var uppe i morse och tog Zayats i töm innan jobbet. Sen jobb innan jag gjorde kvällsrycket i stallet. Då började jag med att hjälpa Linda så hon fick hänga lite på Iowa. Sedan red jag Lemonaden, vilket gick rätt bra, och tog sist Grå i töm. Avslutade kvällen med lite bokföring, tycker att det går väldigt trögt denna gång!

I morgon väntar clinic vilket ska bli roligt! Men lite spänning också då det är vi i hästavelsföreningen som anordnar! 

Dagens enda vettiga bild, en mörkerbild på Grå! 

Erfarenheter!

Idag har jag faktiskt hunnit en hel del! Fyra hästar ridna och en longerad här hemma, och fyra tömkörda hemma hos kunder. Är verkligen en ynnest att få jobba med så många olika hästar, det är både roligt och ger mycket erfarenhet. Och det är ju verkligen olika hästar också, bara i dag har jag jobbat hästar av raserna: basjkir, arab, halvblod (2 st), ridponny, welsh mountain (2 st), kallblodstravare och varmblodstravare!

Började dagen med att förbereda för att byta hage på Bob och Iowa. Så satte upp saltstenar, fyllde vatten, öppnade bal, dessutom mockade jag en av lösdrifterna, sen ledde jag dit Bob och Iowa. De verkar nöjda med sin nya hage, den har lite mer pyssel i form av träd och buskar vilket passar dom som är lite pillriga! 

Red först Zayats, red runt träd och ute i snön, och sen Emina, Clarinett och Chokladen på banan. Sedan kyckling och ris till middag innan jag åkte och tömkörde fyra hästar i två olika stall. Tillbaka i stallet så longerade jag Paris över bommar och litet hinder. 

Nu är jag så trött att jag lyckades somna och radera en massa som jag skrivit så det är nog dags att sova!. 
Iowa i nya hagen! 

Bob! 

Mer Bob! 

Lösdriften måste kollas! 

Iowa och Bob! 

Bob når precis upp och titta över boxdörren till lösdriften! 

Zayats styr runt träd! 

Emina! 

Clarinett efter ridning! 
November!

Känns som att jag kommer överleva november i år med, en tredjedel har ju snart redan gått, och snön ligger kvar vilket gör det lite lättare!

Igår morse tog jag Emina och Wasabi i töm. Ganska lugna pass för båda, banan var lite knögglig men kommer bli bra när vi trampat ihop lite mer och det kommer (förhoppningsvis) mer snö i helgen. Efter jobbet så red jag Lemonaden. Nästan fyra veckor sedan jag satt på henne sist, hon brukar vara spänd när det blivit riduppehåll men det gick ganska bra igpr, kybde även trava lite. Ett par gånger till så är vi igång igen!

Emina! 
Wasabi! 

Medan jag tömkörde Wasabi kom Doris och hoppade upp i famnen. Hon tyckte nog inte att jag gjorde något vettigt utan hade tid för henne! 

Inte så bra bild men jag ville dokumentera hur Lemonaden ställde upp sig efter longering en, innan ridningen. Man vill gärna att hästarna ställer upp sig i fyrkant, jämnt med benen, efter de jobbat (ja helst hela tiden). 

Lemonaden efter ridningen! 


Kladdkakans dag!

Jag har faktiskt hunnit en massa i dag! Sällan jag känner så men tre hästar rida, tre tömkörda, bytt hage på stona och monterat en lampa! Sen har jag ju såklart inte hunnit allt jag tänkt, i dag var det utrustningen som fick vänta. Brukar dra av allt jag använt under dagen men tiden och orken täckte inte i kväll, men det finns ju kvar i morgon!

Började dagen med att förbereda för att byta hage på stona, jag la ut hö, bar dit vatten och sånt. Sen tog jag Lemonaden i töm. Igår var hon som en flygmaskin och for runt i hagen, tanken var att rasta av henne lite så att hagbytet skulle gå lugnt till. Tyvärr tänkte jag inte på att jag hade fler flygmaskiner! Wasabi hade också behövt rastas av, hon fick ju såklart igång alla sen!

När det lugnat ner sig lite tog jag Paris i töm, vi höll till i hagen bredvid banan men det var lite för blött. Det skulle gärna få frysa till nu! Sen red jag även Zayats, efter henne så åkte jag och drog igång Nisses bil innan jag red Chokladen och Grå också. Chokladen är så fin att rida nu och även Grå känns fin i det lilla travjobb vi gör.

Sen middag och nästa ryck i stallet så tog jag Clarinett i töm, hon var gräsligt pigg! Sedan monterade jag en lampa på stallet, behövdes verkligen när den gamla slocknat. Linda hjälpte mig att fodra och natta hästarna, sen följde hon med hem på fika. Jag viskade kladdkaka dagen till ära! Nu sova och ladda för jobbdag i morgon!

Lemonaden! 

Wasabi springer in den nya hagen! 


Grå! 

Paris jobbar på! 

Chokladen innan ridning! 

Och Grå i skymningen! 
Måndag!

Nu töar det för fullt men i helgen säger prognosen -20 grader, det finns inget mittemellan?

Igår morse longerade jag Paris innan jobbet. Hon har jobbigt med galoppen men det börjar bli bättre, mycket galopp i linan igår i alla fall, gäller att passa på när det är underlag. Lite rörigt på jobbet då vi fick nya hyllor och kyl till tobak, samtidigt som en var hemma (kom visserligen en vikarie sen) och datorerna krånglade lite. Men vi är ju vana att det är rörigt...

Efter jobbet blev det risgrynsgröt till middag och sen stallet. Red Emina, la till lite galopp nu. Har bara gjort någon fattning tidigare men igår lite lättare galoppjobb. Hon blir hög i nacken och kort i sprången, men det är rätt galopp, inga bakutsparkar och vi kommer tillbaka till lugnt jobb i traven sen. Känns ändå som en bra början. Travade bommar gjorde vi också!

I dag har jag en heldag hemma, ska bli skönt men har såklart massor att göra. Många hästar på schemat och sen ska stona flytta till vinterhagen och lösdriften!

Paris i dimman igår morse! 

Och Emina innan avsittning! 

Tösnö!

Känns nästan som vår ute, med takdropp och tösnö, men det är ju inte så. Dimma och duggregn känns ju däremot som november, och det vädret har det varit i dag.

I morse red jag Zayats lite på banan och Clarinett fick pulsa lite i snön utanför banan. Sen Ica-jobb och efter det och middag blev det stallet igen. Hjälpte Linda att longera Iowa, denna gång hea passet i träns så nu är det snart dags att börja med lite tömkörning.

Red även Emina, när jag började kändes det verkligen som att den lila araben hade tusen ben men det gick till sig. På slutet kunde vi trava på både åttvolt och serpentiner, och det låter väl inte så avancerat. Men med tanke på att hon knappt kunde gå ett varv på en volt innan, utan sprang med halsen böjd och sköt in bogen, så är det bra. Hon har ju  inte varit här två veckor än!

Sen digitalt möte med hästavelsföreningen, vi har clinic nästa helg så en del att planera. Fick ihop lite bokföring under mötet, men tyvärr ganska mycket kvar.

Zayats efter ridningen i morse! 

Clarinetts öron i regnet! 

Alla helgons dag!

Nederbörd hela dagen, variation mellan regn, blötsnö och snö! Som tur är så mest snö!

Varit aktiv med hästarna i dag trots jobb. Longerade Wasabi först, hon började lugnt och sansat men fick ett spel sen och bockade runt, hennes blankskor verkar fungera ganska bra ändå... Sen tömkörde jag Paris band annat runt träd i skogskanten.

Sen kortdag på jobbet, efter jobbet kycklingklubbor i ugn med stekt potatis. Fortsatte i stallet, red först Clarinett som kändes ganska bra. Sen kom Linda och höll mig sällskap på banan, hon red Juliette och jag red en pigg Chokladen som kastade med huvudet och hade diverse tricks för sig. Sist ut tömkörde jag Grå, då till största delen i regn och motivationen var sådär... 

Sen glass till kvällsfika och ladda för ny dag i morgon! 

Wasabi på banan! 

Och Wasabi med sitt nya täcke, som matte köpt på rea, undrar hur länge det är helt? 

Paris jobbar i skogskanten! 

Iowa och Bob! 

Chokladen i mörkret! 

Och Grå! 

Dubbelhelgen!

Allhelgonahelgen, eller dubbelhelgen, är här. När jag började jobba i butik var fredagen innan en stor handlingsdag, troligen eftersom det var stängt på lördagen, numera är det mest som en vanlig fredag. Men så är det ju öppet i morgon också, även om vi slutar tidigare!

Det har snöat hela dagen, jag är ändå nöjd att det är snö i stället för regn! På morgonen tog jag Lemonaden i töm, och sen var tanken att rida Zayats men blöt och spänd häst kändes inte lockande att sitta upp på så hon fick jobba i töm ute i snön i en av sommarhagarna.

Efter jobbet och middag var det stallet igen och även då blev det lite omstuvning i min planering och jag tog Emina i töm. Även i morgon ska det snöa, eller regna eller både och, men jag slutar tidigt så hoppas hinna lite hästar!

Lemonaden i töm i snöfallet! Zayats med julkortsbakgrund! 

Emina i lyset i kväll! 

Snöigt!

Helt otroligt vad mycket snö det är, i alla fall om man tänker på att det är 2 november!

I dag började jag med att ta Chokladen i töm, ville se hur hennes skor (framskor med traktbrodd och inga snösulor) fungerade i snön, och det var över förväntan. Tog även Paris i töm. 

Sedan kom tjejen i ponnyfamiljen och red sin treåring på bortaplan gör första gången. Lite stök innan då de fastnade i backen på väg upp och vi fick lasta av där. Men ponnyn skötte sig fantastiskt bra. De travade så lätt runt banan och den var lika lugn som hemma! 

Mamman fick ringa dit sin sambo med traktorn för att dra upp dom, han kom samtidigt med ett ballass som de hade hämtat åt mig i måndags, har ytterligare ett lass som väntar hos dom. Men det gjorde att det tog lite tid. 

Red sen Grå som var lite med jordad i dag och skötte sig, pigg var hon och vi har nu börjat med lite trav jobb. Just nu ca 5 minuter, men blev lite mindre i dag. Red sen även Zayats, lite spänd men vi jobbar på! 

Middag och sen i väg för lektioner och en tömkörning. Hade börjat snöa igen så det blir mwr snö! Nu hoppas jag att det inte blir regn och plusgrader till veckan! 

Forzett hade fått täcket på sniskan i morse, lika nöjd ändå! 

Chokladen! 

Paris, fin ponny! 

Grå, lite lugnare i dag! 

Iowa och Bob! 

Trött kille! 

Snöoväder!

Första november och full vinter ute! Snöade och blåste hela dagen igår, snö på tvären. Jag gillar snö och hoppas att den stannar (men ser ut att kunna bli regn och plusgrader till veckan), men det var väldigt tungjobbat igår!

Började med att plocka ner en del av en hage som inte ska användas i vinter, och det blir lättare att rida upp i skogen, och i den hagen, när stängslet är borta. Sen spånade jag upp lösdrifterna så de är redo för hästarna att flytta in i.

Dags för hästjobb. Tog Clarinett och Lemonaden i töm. Tänkte rida Grå, var taggad på att komma igång med traven lite. Hon gillar inte blåst men jag tänkte att det nog går bra. Redan ut från hagen var hon lite sprättig och sen spänd när jag sadlade, men jag tänkte fortfarande att det ska gå bra. Började dock ana oråd när hon bockade på väg upp till banan! I vanliga fall skulle jag ju ha longerat henne och rastat bort överskottsenergin och spänningarna så hade det inte varit problem men nu går ju inte det. Gick några varv med henne, kändes lugnt. Satt upp, hade ju dessutom kappan som man ju blir lite klumpig i. Hann rida typ fem meter så börjar hon bocka. Jag hoppar av, går lite till, sitter upp igen. Denna gång hår det bättre, hon är spänd men ridbar. Givetvis busar stona i hagen precis när jag rider och det blåser rejält. Skrittar lite på henne, känns svårt att få henne att slappna av även om hon inte bockar då. Hoppar av, bör bort lite bommar och sockerbitar med henne så hon får en stunds skritt i alla fall. Bättre lycka nästa gång, med bättre väder!

Ungspannkaka till middag och sen stallet igen. Longerar Paris och jobbar med galoppen på henne. Rider Emina och Linda kommer och filmar lite. Det snöar fortfarande men lite mindre blåst. Vi longerar Iowa med sadel och stigbyglarna nere, och avslutar med att longera i tränset! Sen fick jag bråttom eftersom vi skulle ha möte med hästavelsföreningen.

Bokförde lite samtidigt som mötet, sen var det bara att fika lite och sova. I dag hoppas jag på lite lugnare väder och en massa hästjobb i snön!

Iowa fick låna ett täcke, lite kort över magen men som tur var hade täcket Linda beställt kommit till kvällen. Han har väldigt dåligt med päls om man jämför med tex Bob. 

Juliette och Grå i snöovädret! 

Clarinett! 

Lemonaden i arbete! 

Och efter jobbet! 

RSS 2.0