Dressyrträning dag ett!

Jag ska rida dressyrträning i tre dagar, med två hästar! Det känns lite jobbigt och tar ganska mycket tid, och pengar, då det är ca 8 mil dit träningen är, men det gäller verkligen att passa på när Sara är här! Och jag behöver det! 
 
Igår var första dagen. Men jag började hemma med att jobba Ruslan, longerade, gjorde uppsittningsövningar och hängde på honom från pallen! Sen åkte jag ner till betet och lastade in Clarinett och Lilla Grå!
 
Jag har tur som får låna boxar där träningen är. Så igår red jag Lilla Grå först, hon var väldigt spänd i början, förutom att vi var i väg  (vilket hon ju inte alls är van vid) så blåste det dessutom rejält! Men hon slappnade av och blev riktigt fin! Behöver jobba med att få henne lite kvickare för skänkeln och med att gå på några fler växlar. Sen var det Clarinetts tur, några kanske minns att hon betedde sig som en riktig apa sist vi var där och tränade och hon åkte dit med Szum? Samma sak denna gång! Helt upp i varv över att den grå stod i stallet utan henne! Jag fick longera henne rejält innan det var någon mening att försöka rida, men då gick det faktiskt bättre så jag kör den varianten även i dag. Hon var jättefin att rida, blir ju mycket tryck i henne när hon är så laddad, och jag behöver "bara" hålla hdnne mellan hjälperna, hon blir fin i formen och rör sig ju jättebra. Men det blir ju inget fokus på allt annat som vi behöver träna på, men å andra sida behöver vi ju tydligt träna på detta!
 
På hemvägen gjorde jag en halvhalt på ett ställe och hade en lektion. Väl hemma så åkte jag och Nisse och handlade, är ju faktiskt bra att Ica har kvällsöppet nu, och åt pizza. Sen avslutade vi med att brunstkolla några ston hos Nisse och en betäckning!
 
Ny dag med träning, jag ska precis som igår börja med lite unghästjobb hemma och sen är det Szum ocj Clarinetts tur att åka!

Äntligen regn igen!

Så kom det efterlängtade regnet! Och med det knotten... Tyvärr lite för lite regn, hade gärna fått komma mer regn i stället för den här blåsten men man får väl vara glad för det man får!
 
Jag jobbade först Lilla Grå i töm innan Linda kom och vi red travjobb på grusvägen, jag red Clarinett och hade Chokladen som handhäst. Sen hjälpte Linda mig så jag kunde hänga på Countach för första gången! Det gick jättebra! Jag red även ett lättare dressyrpass på Szum innan middag.
 
Efter en väldigt kort middagspaus så åkte jag i väg och tömkörde några ponnyer, red en häst och hade en lektion. Det var sent innan jag var hemma, gjorde ändå varma mackor till kvällsfika och nu är det sovdags! Lika sent som vanligt...

Shoppingonsdag!

Varmt i dag med, vilket egentligen är rätt trevligt men vi behöver regn nu!
 
Jag var uppe i tid och jobbade Ruslan och Countach på morgonen. Ruslan fick jobba med longeringen och lite förberedande uppsittningsövningar, även om han är sutten på några gånger kommer jag börja från början. Det är nytt ställe och nya rutiner, och jag vill gärna se att allt fungerar som jag vill innan jag sitter upp. Så lite repetition blir det för honom nu, vilket givetvis är bra! Countach fick repetera gårdagens jobb.  I dag båda stigbyglarna nere, utan större reaktioner, repetition av uppsittningsövningarna och att stå vid pallen. Han kändes mer avspänd i dag och jag kunde hänga lite på honom när han stod vid pallen. 
 
Sen tömkörde jag Elises nya häst. Som ni minns bröt ju Gandalf benet i vintras, efter några månader utan häst så har Elise nu hittat en ny pålle som står i ett stall här på byn, ett sto denna gång.  I dag jobbade jag henne i töm och det kändes som en trevlig häst, så det blir nog bra!
 
Men sen tog jag ledigt resten av dagen! Duschade och hängde med Linda och ytterligare en kompis till Sundsvall! Det blev en hel del shopping i vämen, mat på Ikea och glass innan hemfärd. Själv handlade jag sparsamt, lite insektsmedel, ett par reatröjor på Hööks och ett reaträns, smågrejer och en ridhjälm! Insåg att jag ska tävla om en och halv vecka och min hjälm är inte godkänd... Ny, fräsch hjälm känns för övrigt bra när man rider så här mycket!
 
Trötta syskon i morse! Dajmen, Wasabi i bakgrunden, Lemonaden i mitten och Chokladen till höger!
 
Min lilla grå prinsessa!
 
Gulliga fölungar hos Nisse! Dessa sötnosars mammor är här på betäckning!

Varm tisdag!

Intensiv och varm dag! 
 
Lite lugnare morgon än igår, som tur var! Började sedan med Countach som i dag fick göra förberedande uppsittningsövningar och träna att stå vid pallen. Jag ser lite tendenser till att han stänger av när det blir jobbigt eller läskigt, man får se upp lite med dom hästarna för det är lätt att man hinner sitta på dom flera gånger och sen upptäcker de att man är där och blir rädd. Sist jag longerade så drog vi ner stigbygeln helt utan reaktion eller spänning från honom, men i dag när jag drog ner stigbygeln kom reaktionen! Nu får jag vara lite mer pass upp med att han faktiskt är med hela tiden, troligen var han så fokuserad på longeringen i söndags att han inte märkte stigbygeln. I alla fall har jag hoppat och viftat på båda sidor om honom, stått på pallen och hängt över sadeln och klappat överallt i dag, i morgon fortsätter jag med detta så kan vi hänga på honom nästa gång Linda hjälper mig.
 
Sen åkte jag ner till betet och red ut Minna själv för första gången! Nu är hon ju körd ut själv så det var ingen större grej, vi red en kort och lugn tur med mycket klättring! Sen tillbaka på gården och jobbade Szum i töm ute i en av sommarhagarna.
 
Lunchpaus men det blev rostmackor och fil till lunch... Efter lite paus så hjälpte Nisse mig att byta däck på transporten, är väl dags nu? Och sen åkte jag och hämtade Clarinett, körde henne till Nisses stall och han skodde henne! För att sen åka upp till ridskolan och rida henne på utebanan där. Vi ska tävla där om någon vecka så jag tyckte att det var en idé att rida på banan en gång innan.. Hade nog rätt i det för det fanns grejer att titta på som var betydligt mer intressant än mattes dressyrövningar! Hon var i alla fall jättefin i traven, galoppen var inte lika bra.. Lite trött var hon nog i värmen men vi behöver träna galoppen för det fattas styrka där! Så galoppjobb, miljöträning och konditionsarbete  står på programmet nu!
 
Innan jag var hemma och hästarna klara så var klockan 21.30, och då drog jag igång med den där maten som inte blev av till lunch. Entrecote av dovhjort och stripes var inte så dålig middag på en tisdagkväll! Nu sova!
 
Clarinetten på ridskolan!
 

Första semesterdagen!

Första semesterdagen blev inte så mycket semester!
 
Ingen sovmorgon eftersom Szum var ute på morgonen. Men tyckte det var lite väl tidigt så lade mig en stund igen sen. På förmiddagen blev det hästjobb, jag longerade Ruslan, red ut en sväng med Clarinett och red Lilla Grå på gräsplätten jag har vid betet. Jag stängslade en ny hage till beteshästarna som är här, och sen köttfärssås och pasta till middag innan jag åkte till det stall där jag jobbar lite hästar. Igår tömkörde jag två ponnyer och en bruksnordis, och red en annan nordsvensk. Avslutade kvällen med en lektion för Linda nere vid betet.
 

Midsommar söndagen!

Midsommarhelgen är över och nu börjar semestern på allvar, eller semester och semester... Det beror på hur man ser det!
 
Igår började jag med att plocka ner en tillfällig hage jag haft på gården innan jag började med hästarna. Jobbade Lilla Grå i töm, ville se om hon var störd av bitmärket men det var hon inte utan såg väldigt fin ut. Sen red jag och Linda ut med Chokladen och Bea, vi skrittade i skogen med alla grenar och Chokladen var så avspänd och fin! Sen hjälpte Linda mig när jag longerade Countach, vi tog ner en stigbygel och nästa gång tar vi ner båda!
 
Jag var en sväng in hos en granne och kollade in där jag ska göra hage, innan dusch och fika och i väg igen! Jag och Linda var till Östersund på clinic, med VBR dvs de sitskurserna jag gick förra året. Nu blev det lite repetition, vilket verkligen behövs, och lite nytt. Så intressant och roligt att få nörda ner sig i detaljer i sitsen, sadlar och hästarnas rörelsemönster och sen få se hur mycket så detaljer kan göra! Mycket att tänka på och jobba med nu!
 
Väl hemma somnade jag på soffan nästan direkt, jag var rätt trött... I morse ringde telefonen vid 5 på morgonen, då var Szum ute på vägen!! Dessa hästar! Jag tror han letade efter Lilla Grå...
 
Lilla Grå!
 
Från Chokladens skogstur!
 
Sitsclinic!

Iskallt midsommartrav!

Visst att det är midsommar och jämtlänsk sommar, men i dag har det varit kallt, riktigt kallt!
 
Jag började dagen med att rida ut en något motvillig Clarinett, i alla fall var hon lite seg i starten, klättring och kondition stod på schemat! Fortsatte sedan hemma med Ruslan som jag sadlade och tränsade, och tog upp på banan. I dag bekantade vi oss mest med varann och banan, han fick kliva över bommar och så jobbade vi lite med skritt runt mig. 
 
Sen åkte jag och Nisse på trav i Oviken! Eftersom det är nästan fjällen så laddade jag med långkalsonger under jeansen, underställströja, vanlig tröja, fleecejacka och dunväst, och mössa! Trots detta frös jag, hade glömt vantar... Nisse jobbade, han ledde hästarna i vinnarcirkeln, själv fikade jag och tittade på hästar! På hemvägen tog vi några omvägar eftersom vi var i mina hemtrakter, så vi har kollat på min gamla hemby, huset jag växte upp i och varit på mammas grav! Helt klart värt några omvägar! Det har verkligen hänt mycket i dessa trakter och man känner knappt igen sig!
 
Nu är jag helt urblåst och trött efter att ha varit frusen mest hela dagen, känns ju inte som sommar men det ser ut som vädret blir bättre framöver så jag kanske kan gömma långkalsongerna lite till!
 
Från dagens bygdetrav!

Midsommar och semester!

Det blev en kall midsommarafton, men det hör väl till? Dunväst är väl den normala klädseln på midsommar? Kallt, blåsigt och lite regn...
 
Jag jobbade först, i dag lite lugnare och bara öppet till 14, men nog hade vi att göra! När jag stämplade ut (ja vi har fortfarande stämpelklocka) så var det för tre veckors semester!
 
Efter jobbet och fika så longerade jag Countach, i dag hade jag stigbyglarna på sadeln men fastsatta. Högervarvet är fortfarande svårt och i dag var han lite spänd av blåsten också så det räckte för i dag, så tar vi nästa steg och tar ner stigbyglarna nästa gång. Provade även en sadel på Ruslan, bara för att se vad jag ska börja med på honom.
 
Kollade stona på betet och kylde Lemonadens ben, svullnaden har gått ner något, hon är ohalt och själv helt obrydd över svullnaden så det känns ganska bra ändå. Jag kyler med vattenslangen och kylgele två gånger per dag. Men i dag hade även Lilla Grå en svullnad som jag fick kyla! Hon har troligast blivit biten, i halsen, och fått en rejäl bula! Själv funderar jag om frimärken är en lämplig sysselsättning?
 
Sen middag, eftersom det blåste så mycket så vågade vi inte grilla men det blev god mat ändå! Färskpotatishalvor i ugnen och dovhjort! Sen var vi så mätta och trötta att vi båda somnade i soffan! Kvällen avslutades med betäckning av två ston och sen en lyxig kaka med digestivebotten, kokasås, grädde och jordgubbar! Lovar att jag är mätt nu!
 
Lemonaden midsommarfin med blommor i pannan!
Hennes lillasyster är rätt lik henne...
Dajmen!
 
Lilla Grås bitmärke!
 
Finaste, och drygaste, stallkatten Holger!

Dagen före midsommar!

Dagen före midsommar och en de dagar på året vi säljer mest på Ica. Så även i dag, helt galet stundvis!
 
Efter jobbet så var jag så trött och slut att jag strök en del av kvällens planer. Energin räckte i alla fall till att skritta ut Szum i skogen, även om det låter lugnt och skönt, och även var det, så innebar det både klättring och en del besvärlig terräng för Szum. Sen skjutsade jag ner Lilla Grå till betet. Glada ston som återförenades och glatt studsade runt!
 
Det kom en häst i dag med! Medan jag var på jobbet kom Ruslan, basjkirhingsten som var här en vecka i vintras men som då fick åka hem eftersom han kom på att man kunde hoppa genom hagen och flörta med brudarna! Nu är han kastrerad och borde därmed vara lite mindre intresserad av det, och det är lite mindre snö och mer ström i hagarna, han är fyra år och sedan han var här sist blivit sutten på ett par gånger. Nu ska han ridas in och säljas! Så jag avslutade kvällen med att gå ut och beta lite med honom.
 
Nu är det uppladdning inför midsommar och semester! Sista dagen på jobbet innan tre veckors ledighet!
 
Från turen med Szum!
 
Ruslan! Visst är han söt?

Prinsess-sadel!

Armesadlarna, eller manskapssadel, är verkligen inte bekväma att rida i och två ridpass i den sadeln på samma dag tål inte min rumpa! Kan vara jag som är lite känslig också, prinsessan på ärten? Sen tycker jag att dom är jättebra på breda hästar som det är svårt med sadel till!
 
Först red jag och Linda ut och jag red Minna som har manskapssadeln. Det gick jättebra och vi tog en galopp också så nu är Minna galopperad uppsuttet också! Sen var det en fröjd att sätta sig i Clarinetts sadel! Hon fick gå ett lättare dressyrpass på en blomsteräng, visst låter det romantiskt? Jobbade med åttor och varvbyten eftersom jag tycker att det är svårt, speciellt till vänsyer varv, tyckte ändå att det gick bra i dag. Dock behöver vi mycket mera tryck i galoppen så nu blir det fokus på det! Sen skrittade jag Chokladen ute på ett hygge så hon fick lyfta på ben och koncentrera sig. 
 
Och sen bröt kaoset ut... Jag höll på fylla vatten och hade precis fångat Dajmen för att greja lite med henne när jag ser i ögonvrån hur Wasabi och Lemonaden har hamnat mellan över och undertråden! Ser ut som övertråden blåst över dom! Jag försöker få tillbaka tråden rätt men de blir rädda, Lemonaden drar ut ur hagen, och Wasabi in i hagen och drar med sig hela tråden! Efter att ha fångat Lemonaden, lagat hagen, ca 20-30 meter låg i hagen, så fortsatte där jag var och någonstans där ser jag även att Lemonadens framknä är rejält svullet...  Just då kändes frimärken som en trevlig sysselsättning!
 
Så åkte jag hem och satte på Countachen sadel, träns och kapsonen, och sen gick vi en promenad i skogen! Även han kan behöva prova på att gå genom buskar och över stockar, förberedelser för när vi ska rida i skogen sen! 
 
Efter mat så åkte jag i väg för en lektion, och så tömkörde jag ponnyerna som jag jobbat med, longerade en bruksnordis och avslutade med att rida en annan nordsvensk, pch då såklart i armesadeln! I morgon ska jag hålla mig till bekväma sadlar! 
 
Har spolat och kylt Lemonaden i kväll, hon är väldigt svullen men inte speciellt halt men lite stel. Håller tummarna att hon är bättre i morgon. I morgon har vi även en av året största handlingsdagar! 
 
Vy från nordsvensken jag red i kväll!

Normalt sommarväder!

Nu börjar det normala sommarvädret dominera, i morse hällregnade det och under dagen har det växlat mellan blåst, duggregn och dtekhet sol! Fleecetröjan har åkt på och av om vartannat!
 
Jag började med att longera Countachen, i dag satte jag på träns under kapsonen vilket han inte brydde sig speciellt om. I stället hade jag vissa problem med att longera i högervarvet... Det är ju så med unghästarna, det kan variera från dag till dag oavsett hur väl förberedda de är. Jag är i alla fall imponerad över hur obrydd Countach är för både sadeln och i dag bettet, till skillnad från mina unghästar som gör en grej av allt nytt...
 
Sen åkte jag ner till betet och red lite där. Clarinett gick gå galoppjobb i backarna och Chokladen longerade jag och satt upp och jobbade med vändningar, volter och åttor i skritt. Och sen åter tillbaka till gården och red Lilla Grå. Precis då blåste det ordentligt och hon var lite spänd. Hon är så fin när hon är sådär framåt som hon var i dag, och fokuserad och avspänd, dock fick jag jobba ganska ordentligt för fokuset och avspändheten i dag så den känslan var bara kortare stunder. Avslutade med att jobba Szum i töm. 
 
Sen färskpotatis, sill och ägg till middag innan jag åkte i väg på ett par lektioner. Nu är klockan över midnatt igen så verkligen dags att sova!
 
Lilla Grå med vind i manen!
 
Bea i sommarhagen i kväll!

Midsommarveckan!

Så var midsommarveckan inledd med en ganska konstig arbetsdag på Ica. Vi har varit många personal, mer än dubbelt än vanligt, men det har inte alls märkts. Dels var det några sommarjobbare som fortfarande har lite intro, dels börjar vi med kvällsöppet för första dagen och därmed gick alla olika tider och så mycket varor och kunder inför midsommar! 
 
Jag jobbade vanlig tid och på kvällen red jag och Linda ut, jag red Minna och jag måste säga att det är en väldigt trevlig häst! Lite mer kondition och en skönare sadel (manskapssadlarna är inte så bekväma...) så hade jag inte velat lämna i från mig henne! Men hon är ju till salu, förhoppningsvis hittar hon snart sin matte eller husse! 
 
Det är lite campingliv och provisoriskt nere vid betet, men lättsamt och nyttigt för hästarna. Här står Bea, Lindas häst, och Minna vid uppställningsplatsen.

Äntligen regn!

Äntligen regn! Har regnat mest hela dagen, inte hårt eller mycket men tillräckligt för att få ridbanan bra och luften frisk! Nackdelen är alla knott....
 
Jag red Szum innan jobbet, jättefin i traven om än något spänd emellan, men i galoppen blev han lite låst och bockade bara. Den där jäkla galoppen!
 
Efter jobbet och middag så red jag och Linda ut, jag red Clarinett och hade Chokladen som handhäst. Gick bra och prinsessorna fick klättra lite! Sen fortsatte jag hemma med att longera Countach, i dag med sadel! Sadeln var inga konstigheter och longeringen går bättre och bättre, det är svårast att komma igång. När jag bara fått igång honom så går det jättebra med övergångar trav-skritt-trav, men när jag precis startar eller har bytt varv står han mest och tittar på mig... Undrar om han tycker jag är jobbig? Eller bara att jag är konstig?
 
Countach på banan!
 
 

Arbetssam lördag!

Blev en riktig jobblördag igår, igår också...
 
Red Lilla Grå innan jobbet, skrittade runt träd i skogskanten. Hon behöver jobba med eftergiften i innersidan, med att lyfta på benen och gå i skogen så bra jobb för henne. Sen Icajobb 9.30-16, direkt efter jobbet åkte jag i väg och hade först en lektion och på nästa ställe tömkörde jag två ponnyer och red en bruksnordis! 
 
När jag kom hem var jag både trött och hungrig, men laddade om med klämda mackor, lite chips och en öl! Sen gjorde jag och Nisse ett arbetspass i hans stall med att ta in och ut märrar, kolla brunster och en betäckning. Det var midnatt när vi kom in så då var det bara att sova. Nu ny dag med jobb och hästar, och det REGNAR!! Helt fantastiskt!
 
Lilla Grå i skogskanten igår morse!

Skolavslutningsfredag!

Ica-dag och som vanligt (på fredagar) fullt ös! Skolavslutning här i dag och inte utan att man längtar till sommarlov och känslan av att ha en oändlighet av långa sommardagar framför sig! Som tur är har jag semester om en vecka, dock känns den allt annat än oändlig... Snarare alldeles för kort innan den ens börjat...
 
Efter jobbet så fick Szum gå lite i töm i en av gräshagarna och sen fortsatte jag gårdagens jobb med Countach. Han har svårt att skritta på liten volt runt mig och vill helst stå och titta på mig... Men i dag bytte jag plan och tog han i trav på större volt och det gick jättebra! Nu har vi ett utgångsläge att jobba från och snart kommer han vara en stjärna på longering, och kunna skritta runt mig, det är jag säker på!
 
Nisse är borta och skor men jag ska ju upp och jobba i morgon igen så jag ska försöka sova!

På tillfrisknande!

Piggare i dag, dock inte gjort så mycket ändå...
 
Började med att jobba Countach, satte på kapsonen och gick upp på ridbanan. Jobbade med att han skulle skritta runt mig på liten volt och kunna göra halt, enkelt jobb men han trodde nog att det var något mycket mer avancerat som krävdes så han testade både att gå i skänkelvikning runt mig och i trav... Kommer bli jättebra när han slappnar av lite! 
 
Sen åkte jag ner till betet och red Clarinett, vi red i en av kraftledningarna och kollade upp lämplig ridväg. Lugn tur men en del att lyfta på benen för. Så kom Linda och vi red Bea och Minna, red en väg med mycket sly och buskar, och vindfällor att kliva över, så Minna var rätt trött efteråt men hon är oerhört trevlig och känns som hon är riden mycket mer än hon är!
 
Efter lite fika så åkte jag med bilen till verkstaden för att göra en hjulinställning, däcken har slitits galet snett och tydligen var det både snett och vint. Sen slöade jag bort några timmar i Sollefteå i väntan på att ha en lektion innan hemfärd. När jag kom till lektionen hade en häst gjort illa sig så det blev lite sårvård först och sen lektion med bara en ryttare. Väl hemma igen hade Nisse besök och visade hästarna så jag hängde på det lite, innan kag roade mig med att skriva några fakturor och kvällsfika!
 
Countach på banan i dag!
 
Visst är han fin?
 
Från turen med Minna, här ovan ser ni Linda och Bea framför oss men dom syns knappt på bilden nedan. Och då är inte det här från det buskigaste stället på stigen...
 

Ridskoleavslutning!

Friskare men inte frisk!
 
Igår förmiddag jobbade jag Lilla Grå och Chokladen i töm. Lilla Grå i en hage på gården och Chokladen ute i gräset vid hagen. Sen var orken slut så då gjorde jag rabarberkräm till lunch och sen sov jag en halvtimme innan det var dags för ridskolan. 
 
På ridskolan var det sista gången innan sommarlovet så ryttarna fick rida en markarbetsbana med olika moment som vi jobbat med under året, de fick rida banan en och en, och fick ett bedömningsprotokoll med sig hem. 
 
Hemma gjorde jag pizza, och efter att vi varit och vattnat Nisses hästar så åt vi även jordgubbar och glass! Inte så tokig kväll! Nu ny dag och jag råkade försova mig lite så måste sätta fart nu för att hinna allt jag vill i dag!
 
Syskoskaran var trött igår förmiddag! Lemonaden till vänster, Chokladen längst upp, Wasabi närmast och Dajmen bakom henne. Ävriga hästar i hagen var på benen...
 
 

Sjukdag!

Blev en riktig sjukdag i dag...
 
Var inte alls pigg i morse så sov en extra timme innan jag åkte och kollade alla hästar, ändå skönt med bete så man kan vara lite mer flexibel. Dock kollar jag hästarna på betena minst två gånger per dag, helst hade jag velat kolla dom var 6e timme... Efter det så hjälpte jag Nisse att ta in några ston som skulle brunstkollas, men sen var jag knäckt så då sov jag en timme till! Helt sjukt att man kan sova så mycket och ändå vra så trött!
 
Ställde in kvällens uppdrag med tömkörning, ridning och lektion, kändes inte som formen var den bästa för det. Däremot kom Nisse och jag i väg för att hämta två hästar, köra bil kändes lagom ansträngande! Vi blev bjudna på grillat och rabarberpaj så det var lyxigt värre! Själva hästhämtandet gick också smidigt så nu har jag en ny inridningshäst hemma. Countach är 3 år och uppfödd hos Nisse, så det är den tredje av fölungarna som gick ihop den sommaren som jag får rida in. Lemonaden och Zebbe var de andra två. Spännade och roligt ska det bli, jättefin är han!
 
Nu nytt försök att sova mig frisk!
 
Countach!
 
 
Jag hade transporten med mig när jag kollade stona på betet. De kom allihopa i full galopp, förväntansfulla på vad som fanns i släpet, tror de blev besvikna när jag bara plockade fram en extra vattenbalja och en mineralsten...
 
 
Lemonaden, Chokladen och Minna spanar!

Förkylningsmåndag!

Gick inte så bra att sova bort förkylningen i natt... Gick att jobba tack vare Alvedon och halstabletter, men vi var en kort (som vanligt) och rätt bra fart så det blev lite snurrigt och jobbigt.
 
Efter jobbet så red jag och Linda Clarinett och Rabea uppför backarna med en massa travjobb. Det gick bra men när jag kom in var jag helt slut och i stället för att hjälpa Nisse nu i kväll så lägger jag mig. Nytt försök att sova bort den här jäkla förkylningen!
 
Funderar på att lägga in ett nytt moment på bloggen, dagens viltspaning! I torsdags när vi red hästarna till betet så såg vi ju en älg, i fredags en ko och kalv, igår en älg precis vid vägen när jag åkte till och från betet. I kväll såg vi en hjort! Vilket vildsafari vi har!

Söndags ridning!

Härligt med ledig dag! Bara en massa ridning!
 
Red först Lilla Grå på banan, hon kändes riktigt fin! Fortsatte nere på betet med att rida ut en lugn tur men lite jobbig terräng, med Clarinett. Och Chokladen longerade jag, hon bar väldigt spänd så jag satt bara upp och skrittade lite volter och åttor.
 
Snabb fikapaus, sen tog jag emot en häst som ska stå här på bete, och sen hjälpte jag Nisse lite innsn vi åkte upp på byn och åt. Kvälspasset började med att jag och Linda red ut Minna och Rabea en liten sväng, hon börjar kämmas intiden redan (!), och sen red jag Szum lite dressyr. Nu ska jag försöka sova bort den smygande förkylningen!
 
Lilla Grå!
 
Clarinett!
Och Szum innan ridning!

Dammig lördag!

Nu är sommarvärmen tillbaka! Så skönt men lite regn skulle verkligen inte göra något! Jag har utvecklat lite allergi mot ridbanedamm vilket är ganska opraktiskt just nu, inte bara min bana som är snustorr.. 
 
Jag jobbade Szum i töm i morse och åkte sedan i väg på ett ställe och hade två ekipage, och sedan åt ett helt annat håll där jag hade tre ekipage utspritt på tre olika ställen. Avslutade i ett stall på hemvägen med att tömköra en ponny och en bruksnordis och longera en ponny. När jag kom hem var jag helt slut, så snabblagad mat, köttbullar och spagetti, och sen lite vila innan kvällsrundan hos hästarna. 
 
Nisse har tre hingstar på station i år, nordsvenskarna Tanke och Furir och russet Unikum, igår och i dag har stona börjat trilla in så nu är stallet och hagarna fullt med urgulliga fölungar! Blir så fölsjuk och grymt sugen att betäcka...
 
 

Älgsafari!

Det är så härligt att ha hästarna nere på betet, även om tre fortfarande går kvar hemma, de har en stor och fin hage med både träddungar, sluttningar och en massa mat -alltså perfekt hage för en massa bus och ätande! Fina ridvägar med mycket klättring är det där nere också, men även med mycket älg! Igår såg vi ju älg och i kväll var det dags igen!
 
Jag red efter jobbet, red Clarinett och hade Chokladen som handhäst, och vi red uppför backarna där det mest  är sand under gräset. Men vi hann bara skritta ett par minuter så såg vi en älg, och i kraftledningsgatan mellan älgen och oss låg en rödbrun liten älgkalv! Så söt! Resten av turen var utan älgkontakt och vi travade mycket uppför backarna! 
 
Ute i skogen!
 
Tillbaka vid hagen och kompisarna!

Betessläpp!

Tillbaka på jobbet, lite stressigt på förmiddagen då vi (i vanlig ordning) var en kort och vi låg mycket efter. Men efter att fått tag i em personal några timmar över dagen och vi jobbat på så är vi nu i hyfsad fas inför morgondagen!
 
Efter jobbet och hamburgare till middag så var det dags att frakta hästarna på betet i skogen! Jag hade Linda och Jessica, grannen, till hjälp. Först lastade vi Lemonaden och Wasabi, och körde ner dom från gården. Sen var det Chokladen och Dajmens tur, de var ju på det andra betet halvvägs dit de skulle. Som avslutning red vi Rabea, Clarinett och Minna mellan betena, Linda red Rabea, Jessica som inte ridit på flera år red Clarinett och jag red Minna. För Minna var det första turen utan lina, visserligen inte så lång sväng och bara skritt, men hon var jätteduktig och vi lyckades se älgar precis bredvid vägen!
 
Så skönt att ha, nästan alla, hästar ute i skogen igen! Nu hoppas vi på en härlig hästsommar!
 
Från ridturen, Minnas öron och Rabea och Linda till vänster och Clarinett med Jessica till höger. 
 
Tråkigt väder för att fota, men det kom lite efterlängtat regn. Med betoning på lite...
 
Den här bilden tog Jessica precis innan vi släppte ut sista hästarna.  Jag ser rätt liten ut bredvid Minna!

Nationaldagen!

Nationaldagen, Svenska flaggans dag och röd dag men mest som en vanlig dag...
 
Jag fick börja med att laga hagar, vilket inte riktigt var planeratå, Szums och Lilla Grås hage låg ner en lång bit och troligen hade någon av dom fastnat i tråden och dragit med sig den. När alla hagar var hela igen så red jag Szum, vi skrittade i skogen och spåren efter skogsmaskinerna. Och sen tömkörde jag Chokladen på nya vägar nere vid det betet, även där i spår efter skogsmaskiner. 
 
Sen pannkakor till lunch, vi hade kaffegäster samtidigt så det blev en del surr innan jag åkte till ridskolan. Där tömkörde jag en häst och hade tre grupper. I morgon är det dags för Ica igen, varken jag vill det eller inte! 
 
 

Hagel och drivis!

Blåsigt och kallt igår med, men bättre än måndagens storm i alla fall! 
 
Jag började med att jobba Lilla Grå och Szum i töm. Den grå såg fin ut och jag jobbade med att verkligen få henne att ställa och släppa efter i nacken. Szum fick en ganska ordentligt spark av henne i hagen, precis när jag bytte häst, men såg som tur var okej ut. Sen fick även Clarinett gå i töm i gräset nere vid betet, hon var riktigt fin. Sen hann vi bara avsluta så kom rn hagelskur! Kändes som vintern är tillbaka igen!
 
Sen lite fil till lunch, Nisse hjälpte mig att byta ett däck som blivit väldigt snedslitet och sen åkte jag i väg på lektioner. Först longerade jag två ponnyer och tömjörde en bruksnordis, sen fyra lektioner på tre olika ställen! Såklart kväll innan jag var hemma, blev lite soppa till sen middag och sedan sängen. 
 
I dag är det nationaldagen men jag är på ridskolan som vanligt! Kallt är det i dag med...
 
Förmiddag i sommarhagen!
 
Trött Dajm!
 
Clarinett i töm!
 
 

Motvind!

Alltså jag ska inte gnälla på värmen, för i dag har det stormat och inte är det lättare att jobba då inte! Och inget ridväder heller, känner mig  helt urblåst efter en dag ute -och på väg att bli förkyld...
 
Jag jobbade Chokladen i töm i gräset utanför hagen, hon var ganska fokuserad trots vädret.  Sen stängslade jag det stora betet, det är en konst att spänna tråd i motvind!
 
Efter mat, pastasås på gårdagens lax, så var planen att tömköra Szum men jag gav upp efter att ha försökt fånga Wasabi som var på vift utanför hagen. Hon måste ha blåst ut för hagen var hel... När hon var inne så var jag less och insåg att det nog inte var någon mening med hästjobb i blåsten. I stället klippte jag lite gräs och mockade boxarna som jag inte orkade i lördags, ingen av sysslorna var riktigt bra i blåsten. Sen hjälpte jag Nisse att stängsla och köra fyra tvåårshingstar på bete!
 
Jag hade varit smart och förberett en rabarberpaj så det blev kvällsfika! Nu hoppas jag på mindre blåst i morgon!
 
Två små prinsessor som hade sovmorgon i morse!
 
Och ett par bilder på Nisses treåriga ardennerhingstar:
 
 
 
Och Pondus, också han ardennerhingst!
 

Helg med treårstest, ridskolevikarie och sommarridvägar!

Det har varit en hård helg, tur att jag har semester i dag med!
 
I lördags åkte Nisse vid 6.00 ner till unghästtestet för att mäta och id-kolla. Jag fixade hans och mina hästar, tvättade Lemonaden, knoppade och fixade i ordning henne. Strax före 10 kom lasthjälpen, hon gick ju rakt in men det är skönt med hjälp på unghästarna om det skulle krångla.
 
När vi kom ner var det ett par timmar kvar till jag skulle visa, Lemonaden stod på box och jag tittade lite och hängde lite med Nisse. Jäkligt varmt var det, vilket gjorde att både människor och unghästarna blev trötta. Lemonaden mättes till 1.55, dagens absolut minsta (ingen annan under 1,60), den största var 1,75 så en viss skillnad... 
 
När det så var våran tur att visa så var Lemonaden oväntat taggad, lösgaloppen gjorde hon utan drivning och när vi löshoppade var det fullt ös! Hon stod och skrapade och försökte smita förbi grinden när det var väntan på att hindren skulle höjas, dock lade hon inte så mycket fokus på att lyfta på benen så när hon hade klarat godkänthöjden så tyckte hoppdomaren att vi skulle avbryta. Hon var bra med när vi sprang också så jag tycker verkligen att hon gjorde sitt bästa i värmen!
 
Dock blev ju inte poängen så bra, vilket jag ju inte förväntat mig heller. Det faktum att hon är betydligt mindre än de andra och SWBs riktlinje för rasen drar ner. Dessutom är hon ju fortfarande väldigt outvecklad, de flesta av hästarna var mycket mera färdiga i kroppen och såg vuxna ut. Men jag hörde och har misstänkt sedan tidigare att hästarna står mycket inne, mycket kraftfoder och täckade, och då utvecklas de nog snabbare, sen tror ju jag att min kommer vara tåligare och kanske mer hållbar. Men det var en parantes som jag hoppas kunna utveckla i något annat blogginlägg. Lemonadens poäng var i alla fall:
Typ 6,5 (han tyckte hon var proportinerlig men liten) HHB 7 Ben 7 Skritt 7,5 Trav 6,5 Galopp 6,5 Hoppning 5-5 (vilket de får när de klarar 1 meter).
Hon fick lätt och energisk på alla gångarter och hoppdomaren var imponerad över att den lilla hästen  nästan gick på studs i hoppserien (han lade ut en bom för att hjälpa henne), så det känns som det finns en del att utveckla.
 
Sen stannade jag och tittade. Lemonaden har skött sig fantastiskt, varit lugn och cool i transporten och boxen, och ändå så taggad på visningen. Vi kom inte hem förrän vid 21 så det blev en lång dag. Då somnade både  jag och Nisse i soffan, vi var helt knäckta!
 
Igår var det ingen sovmorgon heller utan jag var i väg till ridskolan och var vikarie där. Hade en privatlektion och två grupper, alla barn och mer eller mindre nybörjare. Jag tycker att det är svårt att ha barn och då speciellt nybörjare, och dessutom vikarie så man inte känner dom och jag hade inte fått några direktiv på vad de skulle göra, så lite nervös var jag nog. Men det gick bra och jag fick mycket beröm av föräldrarna i sista gruppen så det var ju roligt! 
 
Sen hem och gjorde lax till middag innan jag och Linda red ut en sväng på Clarinett och Rabea, härligt att vara tillbaka på sommarridvägarna igen! Linda gick även en liten promenad med mig och Minna, snart dags att rida ut utan lina!
 
I dag har jag sista semesterdagen för denna gång, men börjar inte på Ica förrän på torsdag, det är mer eller mindre storm ute vilket känns lite jobbigt för jag har massor att göra i dag!
 
Lemonaden nybadad, tanken var att hon skulle få beta medan hon torkade men hon höll på med allt annat än att beta...
 
Visst blev hon söt med knoppar? Hon hade dessutom ljusblått täcke när vi åkte dit så hon såg ut som en ponny!
 
 
På plats i Timrå och väntan på att få visa!
 
 
Minen på den här bilden alltså!
 
Och en bild från våran ridtur igår kväll!
Clarinett verkar lika nöjd som jag över att vara tillbaka på sommarridvägarna!

1:a juni!

I morse kom så en efterlängtad regnskur! Så välbehövligt men jag blev lite förvirrad när jag helt plötsligt skulle leta reda på tröja och jacka efter att ha ramlat ut i linne de sista veckorna!
 
När jag väl kom igång och red var det linneväder igen, men när jag red lite dressyr på Szum så dammade det inte i alla fall! Men när jag sen red Lilla Grå så var det damm igen, hon fick travjobba lite på banan och sen skritta runt träd i skogskanten. Jag hann även packa lite inför morgondagen innan det blev kräm till lunch, jag tycks leva på kräm just nu.. 
 
Så åkte jag och jobbade de två små ponnyerna som jag började med i söndags, till i dag hade måmga poletter trillat ner och de var rent exemplariska att longera i dag! Sen vidare och hade två lektioner, blev bjuden på glass vilket inte tillhör vanligheterna, så sol, fina ponnyer och Piggelin gör att det var riktigt glassigt att jobba i dag! 
 
Så väntade jag in Nisse, som var lite sen i vanlig ordning, och vi åkte ner till Timrå där unghästtestet går i helgen. I kväll visades de fyraåringar som skulle hoppa uppsuttet, Nisse är mätman och idkontrollant så kag hjälpte honom lite och tittade på hästarna. Inser att Chokladen ligger lite efter... Men förhoppningsvis så är hon snart i kapp! 
 
Åt pizza på hemvägen, putsade lite eller i alla fall ryktade lite på Lemonaden och nu är det bara att sova kvar! I morgon är en lång dag, Nisse ska börja kolla hästar redan 7.30 och jag åker ner på förmiddagen. Håll tummarna att Lemonaden sköter sig! Jag är nog rätt nervös för jag har haft ont i magen i kväll, och kommer på en massa konstiga saker att tänka på, som om visningsbyxorna fortfarande passar... Vi får hoppas att dom gör det!!
 
Ebbe är en av ponnyerna jag longerade i dag och en riktig sötnöt! Söt som socker!

RSS 2.0