Adventsmys!

I dag har vio haft adventsmys på Ica och bjudit kunderna på glögg och pepparkakor! Själv har jag gjort advent här hemma genom att sätta upp stjärnor och adventsstakar, skulle verkligen behöva adventsstäda lite också men kanske hinner det i helgen?
 
Det blåste rejält när jag kom hem från jobbet. Longerade galoppprogrammet med Räkan vilket resulterade i en tappad baksko, så i morgon bitti blir det till att leta sko innan jobbet. Tömkörde sedan Orvar, jobbade med samma saker som i ridningen igår. Med formen, stödet på yttertömmen, eftergiften i innersidan och med att få ut halsen. Han blir så fin när han släpper efter och jag fick några magiska sekunder i dag med!

Försovning!

Försov mig i morse, ingen bra början på dagen! Jag har ganska tight schema på morgonen ändå, speciellt när jag börjar kl 8.00 som jag gjorde i dag. Därför var det ingen hit att vakna en halvtimme försent, men jag hann i alla fall släppa ut hästarna och mocka och var på jobbet i tid. Men frukosten hann jag inte med så den åt jag på jobbet sen. 
 
Hemma igen på kvällen så red jag lite dressyr på Orvar. Han fick jobba med formen, eftergiften i innersidan och att gå undan för innerskänkeln. Han blev riktigt fin stundtals, fick ut halsen på honom men utan att tappa rundheten och fick lite gung i ryggen. Men det var nog rätt jobbigt för därimellan var han mer intresserad av att titta efter spöken i skogskanten...
 
Tömkörde Szum sen, i kväll var han jättefin igen och avspänd. Det är verkligen stor skillnad på den hästen från gång till gång! Han skrittade lugnt och fint, och jag kunde även jobba traven och få den lugn och avspänd. Han är så fin och trevlig när han är som i kväll!

Galoppprogrammet!

Galoppprogrammet är egentligen ett rehabliteringsprogram för hästar som varit skadade, utvecklat av veterinär Åsa Frykman i Mantorp.Jag har skrivit om det förut här på bloggen men jag tror det kan vara dags för en repetion. Jag har använt det mycket på Räkan, och även min förra häst Zazza, för att få ordning på hennes rygg efter den krånglat men även för att bygga upp henne och få bättre bjudning. Galoppprogrammet kan även användas som konditionsträning eller för att förbättra galoppen. Nu är tanken att Räkan ska få gå det en del för att hon ska få ordning på kroppen och alla spänningar efter hovbölderna, och för att hon ska komma i form igen.
 
Galoppprogrammet är alltså tänkt för hästar som ska sättas i gång efter en skada eller behandling, det är ett tufft i gångsättningsprogram och det finns delade åsikter om det. Jag har sett flera hästar som varit mer eller mindre utdömd men som fungerat som rid och tävlingshästar efter de jobbats efter detta. Det går ut på att man rider galoppintervaller, 3 min galoppintervaller med ½-1 min skritt mellan, 2-3 per galopp. Skritta fram och skritta av, dock inget travarbete eller annat jobb. Dagen efte ska hästen vila! I grunden rids det i lätt sits med lös yttertygel och stöd på inner tygeln, men kan även ridas ute i skogen (bra underlag krävs) och till viss del även som dressyrjobb. Kan även användas under longering. Tanken är att hästen ska hitta sin egen balans och bygga upp kroppen så den blir stark och därmed hållbar.
 

 

 


Frusen fiskpinne!

Det har bara varit några få minusgrader i dag men jag har ändå frusit, hur ska jag överleva vintern?
 
Började med att rida ut Orvar, vi red själva i dag och det är ju lite mer spännade men han skötte sig bra. På hemvägen travade han uppför en lång backe och jag fick nästan hålla igen honom, så konditionen börjar komma och framåtandan är det inget fel på! Sen fick Räkan gå galoppprogrammet i lina, mer om detta komme i ett eget inlägg tänkte jag.
 
På eftermiddan blev det en dust med Szum. Jag tänkte tömköra nere vid vägen, och där brukar han ju vara lite stökig och det var ju precis det jag ville jobba med. Gick med honom dit och jag hade inte ens börjat sätta fast tömmarna innan han började hoppa och stöka... Så jag började först med att jobba med våra markövningar, det var mycket ludd i öronen hos honom i dag och jag fick jobba en stund innan jag var nöjd. Då satte jag på tömmarna och började tömköra, målet var avspänd och lösgjord skritt och det började rätt bra, han skrittade i alla fall. När skritten kändes bra tog jag det, så här i efterhand inte så bra beslutet, att prova lite trav. Direkt när han började trava försvanna kontakten med honom och han började studsa omkring, bocka och sparka. Det var bara att börja om från början, och efter en stunds tålmodigt jobb kunde han skritta lugnt i båda varv. Men jag provade ingen mer trav i dag, det får bli nästa projekt att kunna trava lugnt i tömmen på alla olika platser. En sak i taget, och det är verkligen så att när benen på honom börjar gå fort så försvinner kontakten med hjärnan...
 
Sen var det dags för nästa projekt, jag har tänkt att ta tag i att tömköra Taggen. Jag har gjort ett par försöka förut, för något år sedan, men gett upp då han blir väldigt spänd och sen försöker fly från det, jag har tyckt att det har varit svårt och inte känt att jag har kunnat lösa det själv. Nu känner jag mig lite mera van att tömköra stökiga hästar (tack Szum för det!) så jag tänkte göra ett nytt försök. Jag vill gärna kunna tömköra honom för det skulle verkligen vara ett bra jobb för honom. Vi får se om jag lyckas, började väldigt lätt och enkelt i dag. Höll till utanför boxarna, började göra e markövningar som jag gjorde i går och tömkörde sedan i skritt i båda varv. Trots att jag gjorde det så enkelt så spände han ändå till en gång och började jazza i sidled, men det blev inget mer. Vi ska jobba vidare lugnt och försiktigt!
 
På kvällen hade jag lektioner och efteråt var jag som en frusen fiskpinne! Jag undrar verkligen hur jag ska klara vintern om jag fryser redan nu!? Dags att investera i mer varma vinterkläder!
 
I dag hade Szum mycket ludd i öronen, hörde inte alls vad jag sa! Dags att ta fram saxen kanske? Bilden är sen tidigare i höstas, i dag hade jag mycket mera kläder på mig -och frös ändå!
 

Tips från Jens!

Ett litet tips från lördagens clinic för Jens Fredricsson, det är ju så med clinics att förutom inspiration och träningssug så får man ju även tips och nya inputs. Här kommer ett litet som jag tagit till mig!
 
Jens jobbade i uppvärmnngen med att flytta hästarna för att lossa dom i bogarna, bland annat på sepentiner. Det tycker även jag är en bra övning, att försöka flytta framdelen för att komma åt bogarna och få hästarn mer loss där. Jens gjortde det väldigt enkelt, han sa: ställ hästen i nacken, lägg till innerskänkeln och trampa i ytterstigbygeln!
 
Testade det lite i dag, och det fungerade ypperligt. Det är ju egentligen logiskt, och du får mycket bättre position om du trampar i ytterstigbygeln. Jag försökte tänka att man öppnar upp åt yttersidan genom att trampa i ytterstigbugeln och släppa ytterknäet lite från sadeln. Lät även några av mina elever testa i dag, och även de höll med om att det fungerade bra!
 

Tisdag hela dagen!

Malin var ledig på förmiddagen så vi red ut på Oliver och Orvar. Vi red på några smala och krokiga stigar där det ligger stockar och grenar över stigarna och hästarna brukar alltid bli pigga och glada där. Orvar fick träna på att glaoppera i lite kortare galopp och fick jobba för att hålla galoppen i svängarna, Oliven blev rätt laddad och gjorde luftsprång!
 
Sen fortsatte dagen med dressyr på Räkan, lite lunchfika och sedan jobbade jag Szum med markövningaran och red på gärsplanen där vi rider de andra. Jag har ju bara ridit vid boxarna sedan jag började om med inridningen, därför kändes det bra att han lyssnade lika bra där det finns mer störningsmoment och mer yta. Avslutade med att jobba Taggen med dom markövningar som jag brukar använda på Szum.
 
Kvällen tillbringades i Ammer är jag först tömkörde den häst som jag nu tömkört en hel del och som bara blir finare och finare! Vi jobar med att hitta låg form på honom och det är mer stretching än arbete i töm men det är precis vad han behöver! Hade även en lektion innan jag åkte hem igen!
 
Szum i dag!

Magi!

I bland är det som magi när man jobbar med hästarna, så var det för mig i kväll! Tömkörde Szum här hemma efter jobbet. Det märktes att han var väldigt pigg och laddad, ändå lyssnade han jättebra på mig. Han började med att skritta, lugnt i flera varv och att det brukar ta en lång stund innan jag får honom att skritta lugnt. Sen så flippade han visserligen litegrann när jag började trava men han lyssnade ändå ganska bra och jag fick ner honom till skritt direkt när jag ville. Mycket imponerad! Han var i dag riktigt svettig men inte för att han hade varit stressad utan för att han hade jobbat! Absolut bästa tömkörnigen med honom, det var lite magiskt!
 

Blåbärshoppning!

I dag var det blåbärshoppning som gällde för Orvar! Vi åkte dit tillsammans med Malin och Oliver, och vi kan minst sagt säga att Orvar var lite uppspelt över att vara med på sin första tävling. Direkt när vi lastade ur så blåste han och steppade runt, när vi sedan kom in i ridhuset blev det lite för myckt för honom med massor av hästar, hinder, julklappar, publik, barn som sprang och allt annat. Efter att ha lett honom några varv där inne insåg jag att det var bättre att försöka rida fram ute först, när han lugnat ner sig lite kunde vi hoppa fram några språng inne.
 
Själva starten, på den kanske inte så respektingivande höjden 40 cm, gick riktigt bra! Han var rätt lugn och lyssnade jättebra, han tittade lite på julklapparna och blev rädd för flaggen men inget annat. Vi fick, trots att han egentligen kunde kliva över, en vägran men ajg är ändå nöjd. För våran del var inte hindren det viktiga utan miljöträningen med att rida fram och starta, jag tror han har många intryck att smälta nu! Jätteduktig tycker jag att han var i alla fall! 
 
Malin red KM med Oliver, men han var spänd och bockade en del efter hindren, dock var de felfria i alla fall. När vi kom hem igen longerade jag galoppprogrammet med Räkan innan jag drog vidare på aloe vera party! Ska försöka jobba med galopp programmet med Räkan nu för att få lite ordning på henne igen!
 
Dom här bilderna från i dag är tagna av Orvars matte Monica Andresson:
Inne i ridhuset!
 
Efter avslutad ritt!
 
SötOrvar!

Full rulle!

Full rulle i dag, som vanligt, eller ännu mer än vanligt...
 
På förmiddagen var jag till Holafors och hade träningar. Det var för mig ett nytt ställe, en liten ridklubb som även driver ridskola, men en trevlig liten anläggning och många ambiösa elever. Jättekul! Jag hoppas verkligen det blir en fortsättning där med fler träningar. Efter det gjorde jag en snabbvisit hos min hovis som även bjöd på lunch, lyxigt att bli bjuden på mat och dessutom riktigt god mat! 
 
Sen dejtade jag, Malin och en tjej till för att åka vidare till Dannero Arena och en hoppclinic med Jens Fredricsson! Det var verkligen jättebra och roligt! Han är bra på att förklara och vi fick se fina hästar och bra ridning. Efter att ha varit på några clinics så måste jag tyvärr konstatera att upplägget är väldigt viktigt för att det ska bli bra. I dag var det bra upplägg, han red först och visade hur han tänkte, sen två grupper som red mindre än en timme var. Kort och intensivt vilket gör att man håller intresset uppe, han höll tiden och det var inga pauser eller dötid, proffsigt upplagt helt enkelt. Nu är jag väldigt taggad och hoppsugen! Och det är ju bra för i morgon väntar blåbärshoppning med Orvar!
 
 

Fullplanerad helg!

Har en riktigt fullspäckad helg att se fram emot, det brukar ju visserligen ganska ofta vara mycket inplanerat på helgerna men denna helg är det extra mycket, och bara roliga saker! I morgon ska jag till ett nytt stall och ha träningar, en ridklubb 10 mil hemifran, det ska bli jättekul. På eftermiddagen ska jag åka på clinic med Jens Fredricsson, perfekt med lite mer inspiration. Sen på söndag är det blåbärshoppning i Ammer och jag har namält Orvar till 40 cm, ser det som miljöträning för honom, på kvällen är det aloe veraparty hos en kompis. En massa roligt, men det jag undrar är -när ska jag hinna rida hästarna? Men det kanske löser sig det med.
 
Helgen har börjat bra i kväll i alla fall. Efter jobbet red först jag och Malin ut med Orvar och Oliven. Orvar var lite matt i dag, inte konstigt om han är lite trött men det var nog ändå bra för honom att få röra lite på sig efter gårdagens hoppning, i morgon blir det vila och uppladdning inför söndagen. Vi red byvägen i kväll så det fanns mycket att titta på, nyttigt för Orvar! Sen jobbade jag även Szum en stund utanför boxarna, och red en lite. Tyckte han skrittade avspänt och rätt bra framåt i kväll.

Spänt värre!

Det känns som jag fått en överdos av spända hästar i dag! Började redan i morse nä jag tömkörde Szum. Höll till nere vid vägen där jag inte varit sen han var som stökigast, och det började bra då han kunde skritta två varv på volten direkt. Men sen skruvade han upp sig och jag fick jobba sen stund innan jag återigen kunde ha honom i skritt. När det kändes som han spänt av lite jobbade jag lite trav, men märkte att han spände upp sig igen, så det var bara att försöka få honom att varva ner igen och hitta skritten. Då börjar Taggen raca omkring i hagen uppe på gården, Szum blev av detta blockerad och väldigt svår att nå. Jag  fick jobba en bra stund innan jag åter fick kontakt och skritt. Först fick jag jobba honom i trav en stund så han gick fram och inte stannade och tittade upp mot gården hela tiden, när det fungerade så jobbade jag med att få honom att skritta. Låter ju enkelt, men jag kan lova att det är väldigt tålamodsprövande! Han slappnade inte av helt i dag, men jag får försöka vara nöjd med att jag faktiskt kommer åt honom i de lägena och kan jobba honom.
 
Sen var det dags att åka till ridhuset, jag hade med mig Orvar och Räkan och Malin hade såklart Oliven. Jag började att rida Orvar. Han var lite spänd, och för dagen lite småbusig, men han skötte sig bra. Vi fick till tre galopper och hoppade en hel del, så nu har han både hoppat oxer och en enkel bana! Väldigt lågt såklart men bra träning för honom som är lite "tittig". Räkan var spänd, väldigt spänd... Gick ganska bra när jag började även om jag kände direkt att hon spände emot och inte alls var loss. När jag hade galopperat en stund kom första "expolsionen", då sparkade hon in i väggen så även Oliven for i luften! När jag började hoppa, på volt över ett lågt räcke, så kändes det riktigt bra i höger varv och jag kände mig hoppfull. Men när jag bytte till vänster spände hon till igen och det blev en del skutt och grejer efter hindret. Hoppade några språng tills jag kände att vi kunde hoppa det lilla hindret utan efterföljande språng sen gav jag mig. Men nu hade hon laddat upp sig rejält och for i luften flera gånger när jag försökte trava ner! Det är verkligen inte roligt när dom beter sig så, Räkan har ju varit lite så här förut men det är ju många år sedan nu! Inser att jag har lite jobb framför mig för att hitta tillbaka till "gamla" harmoniska Räkan!
 
Tömkörde även en häst åt en kund, det gick i alla fall rätt bra -förutom ett litet ryck hästen fick, och sen åkte vi hem igen. Hade tänkt rida Taggen på kvällen, men som ni vet så är även
 
han väldigt laddad och frustrerad just nu. Kände efter dagen ingen lust alls att bege mig ut i mörkret med nästa galning så jag har tagit ett kanske oväntat beslut.  När hästarna är stökiga brukar man ju försöka jobba och rida dom mer, men jag tänker ställa av Taggen ett tag. Om det blir några dagar eller flera veckor får jag se, det kan faktiskt vara bra med ett brejk för hästarna när det inte fungerar. Och eftersom han redan är stökig behöver jag ju inte orora mig för att han ska bli överpigg, för det är han ju redan. Jag hoppas i stället att han tvärtom ska varav ner lite, och att underlaget ska bli bättre för att rida lite mer riktigt! Vad tror ni om det? Låter det tokigt?
 
Orvar!
 

Vår?

9 plusgrader, regn och ljumma vindar, det känns mer som vår än slutet av november. Det är verkligen märkligt väder just nu!
 
I morse kom hovis och skodde Szum, så nu har han bra grepp med fyrbrodd och snösulor. Det känns bra, nu kan vintern få komma för nu är alla hästar vinterutrustade!
 
Red sedan ut Taggen. Han var även i dag lite stökig, han är inne i en tråkig period just nu och jag önskar jag kunde jobba honom mer på bana eller i ridhus för att få honom med avspänd. Just nu blir han bara mer och mer uppskruvad tror jag, och det är inte så roligt att rida ut honom själv. Han är rätt billig så är det någon som vill köpa ett överpiggt fullblod?
 
Red ett lättare dressyrpass med Räkan. Tyckte hon kä'ndes lite knackig några steg i går och ville rida i genom lite och känna på henne i dag innan morgondagens planerade ridhusbesök. I dag kände jag ingenting, hon jobbade på bra och fick riktigt bra bjudning. Sedan red jag och Malin ut på Orvar och Oliven. Vi hade ett bra tempo hela vägen och Orvar höll jämna steg med Oliven. I galoppen drog vi till och med om dom, till Olivens stora förtret -han var sur resten av turen.Orvar däremot tuffar på och är så positiv och rolig att rida! På kvällen hade jag lektioner, skönt att kunna ha lite mer galoppövningar och hoppning, i dag var underlaget bra igen!
Fullblodsvalack till salu, billig just nu! ;) 

Isdans!

I dag har det varit en förädisk ishinna överallt där man går, det har troligtvis regnat och frusit. Eftersom Szum har lite skobrist så vågade jag mig inte på honom i dag, han får vänta tills i morgon när han får nya dojor. Men dom andra tre har jag ridit ut i dag, olika svängar med dom alla och i strålande sol!
 
Började med Räkan som var lugn i dag och vi fick en jättemysig tur. Värre med Taggen som var överladdad och sen blev han nog spänd av underlaget, inte roligt med en kickande och hoppande häst på isen men vi höll oss på benen. Avslutade med Orvar, han fick gå ut en sväng först och sen träande vi på galoppen i sommarhagen. Även i dag tog han den riktigt bra, hoppade även den mindre av stockarna här hemma. Orvar blev riktigt piggelin av det jobbet så vi fick avsluta med att jobba lite lugn trav på volt innan vi kunde avsluta helt. Roligt att det går så bra med honom!
 
Dessutom har rörmockarn varit här och fixat med min vedpanna, jätteskönt att kunna elda på igen. Och på kvällen blev det bakning av lussekatter, perfekt att bjuda hovis på i morgon!

Hästutbildning i vinter!

Att vintern är en perfekt tid att skicka i väg sin häst för inridning eller vidareutbildning tror jag inte alla tänker på. Men det måste ju vara jättebra att skicka i väg hästen nu när det inte är så roligt att rida, när det är mörkt mest hela tiden, kallt och man har mycket stök med jul och annat. Och i stället få tillbaka hästen någon månad senare när det börjar bli ljusare kvällar, vädret känns bättre och våras börjar nalkas. Då är hästen förhoppningvis fullt i gång och trimmad, eller inriden om det är målet. Och helt plötsligt har man mycket roligare ridnng att ägna sig åt!
 
Och för min del innebär vintern att jag ofta har bra underlag att rida på, och det är ingen nackdel att rida in, och till, stökiga hästar när det finns tillgång på snö. Dessutom börjar det bli dags att börja med de blivande treåringar som ska visas på treårs testet i maj. Börjar man nu, i tid, finns det tid för vila och återhämtning och man slipper stressa inför testet. 
 
Sickan på treårstestet 2011
 
Jag har lediga platser för utbildningshästar hela vintern. Hit är alla typer av hästar välkomna, både ponnyer, halvblod, kallblod och ridtravare. Förutom inridning så kan ajg hjälpa dig med igångsättning, vidareutbildnng, tillridning och omskolning. Jag har erfarenhet av att skola om ridtravare, och även av att förbereda och visa på treårstestet. Det finns även möjlighet för din häst att gå på lösdrift om det passar den bättre. Hör av dig så hittar vi en lösning för dig och din häst!
 
Tavanna, en tinker som var här på utbildning sommaren 2010

Stiltje!

I dag har det varit lugnt på Brännan. Jag har jobbat på Ica hela dan, jobbade sedan Szum lite utanför stallet och satt även upp. Men red bara någon minut, han har tappat en sko och var alldels för öm för att ridas där. I morgon ska jag testa om han går bättre ute på gräset. Sen var tanken att jag och Malin skulle rida ut. Men Malin blev väldigt sen, vilket bland annat berodde på punktering, och våran energi för att ge oss ut i mörkret och rida på stenhårda vägar var väl inte den bästa, så vi hoppade ridningen i kväll. Nya tag i morgon!
 
 

Snabba ryck!

Tänkte börja dagen med att rida Orvar innan jobbet, men han var lite morgontrött och sov så gott när jag kom ut. Men han vaknade till rätt snabbt och var pigg som vanligt när jag red. Vi red ut en sväng själva och han är ju lite mer tittig och spänd då, än när vi har sällskap, men förutom att han hoppade till någon gång skötte han sig bra. Vi travade mycket och fick till lite galopp också. Han tog galoppen direkt, men så tittade han till på en stock som låg i diket och då tappade vi galoppen, men jag fattade igen och han tog återigen galoppen direkt. Det gör mig mycket nöjd då det varit lite svårt att få in galoppen på honom, men han är ju inte galopperad så mycket så det är ju inte så konstigt.
 
 
Morgontrött Orvar!
 
Efter jobbet var det full fart. Klockan 14.00 stängde vi på Ica, en timme senare hade jag åkt hem, bytt om, gjort i ordning Taggen, lastat och var på väg till dressyrträning. Tycker själv det var rätt bra jobbat! Det blev lite ont om tid när jag kom fram så jag hann inte rida fram så mycket som jag egentligen vill men Taggen släppte fint i dag med. Fick jobba mycket med att rida frammåt och att han verkligen är framme för skänkeln. Är verkligen mycket jobb kvar innan han verkligen är framme för skänkeln men jag tror det går åt rätt håll. Känner vad viktigt det är att rida träningar kontinuerligt på honom då han är expert på att "lura" mig när jag rider själv, så då fuskar han en hel del tyvärr.
 
Taggen innan lastning på väg till dressyrträning!
 
 

Selektiv hörsel?

Skyndade ut med hästarna efter jobbet i dag för att hinna rida innan mörkret, i alla fall kunna börja ridturen med ljus. Linda följde med och red Räkan och jag red Orvar. Blev en tur med ganska mycket trav i backarna och mycket intressant att titta på för Orvar. Tror han spanade in varenda sten och postlåda längs vägen, och när det blev extra spännande sökte han stöd hos Räkan genom att helt enkelt ramla rakt in i henne. Som tur är bryr hon sig inte så mycket att det kommer en gul fjording glidandes över vägen och sen rakt in i henne!
 
Tömkörde sedan Szum här hemma, och jag blev varken gråtfärdig eller förtvivlad av det! Annnars är det ju tömkörningen som varit den stora stötestenen i jobbet med honom. Jag ville bara jobba med att hålla honom lugn i dag och utan stress. Det gick rätt bra, han började gasa i gång men det blev inget mer än några varv i trav i stället för skritt, annars har han ju både försökt dra i väg, bockat, sparkat och backat när han blivit stressad. Jag försöker verkligen jobba med att hålla ner stressen hos honom och få honom att jobba lugnt och avspänt i skritt innan vi går vidare med annat. Detta är ganska tålamodsprövande då han dirket vill börja trava i allt jobb, och när han väl börjat med det så hör han knappt mina prooanden och i hans värld betyder "bra" samma sak som trav. Så när jag väl får honom i skritt och berömmer så har han börjat trava igen. Men när han väl har slappnat av och skrittar lugnt så är det inga problem att göra övergångar skritt-trav-skritt och han hör allt jag säger, och man kan berömma utan att han byter gångart. Selektiv hörsel tror jag minsann han har! 
 
Jag tror det är väldigt viktigt för en sån här häst att man jobbar med att han lär sig varva ner och ta det lugnt. Varje arbetspass behöver inte börja med att man rastar av sig i full fart, och lösningen på alla problem är inte att öka farten och försvinna i väg. Jag upplever att när benen på Szum börjar gå fort så kopplas hjärnan i från, och han blir  okontaktbar och svår påverkad. Därför måste jag ha kontroll på i vilken fart benen rör sig, och så fort det blir något vill jag få honom att stanna till, tänka efter och koppla på hjärnan igen. Förstår ni hur jag tänker?
 

Fredagskänsla!

Det här med fredagsmys och fredagskänsla blir ju lite annorlunda när man som jag alltid jobbar fredagar men ofta är ledig andra dagar, när helgerna ofta är fyllda av jobb och andra aktiviteter och man inte har någopn familj att helgstöka med eller mysa. För mig är fredagskänsla mer sen kväll i stallet och ridning i mörkret. Så även i kväll!
 
Red först dressyr med Orvar här hemma. Vi jobbade med böjda spår som stora och små volter och åttvolt samt sidvärtsarbete. Jag vill ju börja hitta en inner och yttersida och därmed en ram på honom, få ett stöd på bettet och därmed få honom att jobba mer genom kroppen. Ett första steg för detta är ju att hästen går undan för den sidförande skänkeln, så därför har vi jobbat lite med det och med skänkelvikning. Skänkelvikning är ju, förutom att det är bra för att få hästen att gå undan sidförande skänkel, en bra övning för att hitta just ramen och dessutom är den ju lösgörande. Fick inte riktigt lika fin ridkänsla som när vi dressyrade förra helgen men han jobbade på bra.
 
Sen red jag ut på Taggen i mörkret, han var ovanligt lugn och cool. Resten av helgen ska, precis som i dag, ägnas åt jobb och ridning. Ungefär som vanligt alltså!

Dressyrkväll!

Var tvungen att kompensera gårdagens lugna tempo med att rida tre hästar efter jobbet i dag. Dressyrade på Räkan och Taggen. Då underlaget inte är det bästa (ge mig några decimeter snö nu tack!!) så blev det mycket övergångar skritt-trav-skritt och sidvärtsjobb. Gjorde så att jag först jobbade med övergångarna och när det kändes bra så travade jag halva volten och den andra halvan red jag i skritt och flyttade ut bakdelen utanför voltspåret. När jag var nöjd med detta i båda varv så flyttade jag ut bakdelen litegrann i själva övergången för att få in inner bakben mer under hästen och därmed få dom att arbeta mer med det. Om det fungerade? Svårt att säga, med Räkan kändes det verkligen att det hände saker och övergångarna blev bättre. Med Taggen tycker jag alltid att det är så svårt att känna hur han arbetar, han är expert på att slingra sig undan jobbet. Det är en övning som hjälper hästen in i ramen och det behövs verkligen på Taggen, och nog kändes det lite bättre efteråt än innan men inte lika tydlig skillnad som med Räkan.
 
Som avslutning på kvällen så jobbade jag och red Szum utanför boxarna. Utvidgade våra vyer lite i dag med en liten sväng på gräsmattan och på vägen, verkligen ingen lång sväng men precis där han har krånglat en massa och dessutom i mörkret. Men han känns så cool och avspänd nu när jag rider, svårt att tro att det här är samma häst som jag satt på från början och som varit så stökig och kaxig i allt. 
 
Mys Szum!

Halvfart!

Planen för dagen var att rida i alla fall tre hästar innan hovis kom mitt på dan. Men den planen sprack! Har känt mig lite små hångig några dagar, tappat balansen lite i bland, varit vinglig och haft huvudvärk (vilket jag typ aldrig har), i morse var jag verkligen jättetrött när det var dags att kliva upp och mådde illa efter jag släppt ut hästarna. Så det blev en lugn morgon och jag red bara Räkan innan hovis kom. Jag misstänker att jag håller på bli sjuk, och hoppas att det inte är någon stressreaktion för att det varit mycket att göra.
 
Red en kortare sväng med Räkan och sedan var planen att cantra henne lite i en av sommarhagarna, men underlaget tillät bara galopp på kortare sträckor så det blev lite blandat trav och galopp. Hovis kom mitt på dan och skodde Taggen opch Orvar innan jag åkte i väg för några lektioner på kvällen.
 
Fick i dag ett väldigt tråkigt besked. Totte som var här på inridning i vintras och som jag ridit lite i somras, och senast förra helgen, hade fått kolik och gick inte att rädda utan hade avlivats. Lider så med hans ägare som haft en otrolig otur med sina hästar de sista åren och nu verkligen satsat på Totte. Totte kommer vara väldigt saknad då han var en glad och positiv häst som var cool, och väldigt rolig att rida!
 
Finaste Totte, du kommer vara väldigt saknad!

Morgonpasset!

Klockan 8.20 i morse red jag och Malin i väg på Räkan och Oliven. Malin skulle börja jobba 11 och ville rida medan det var ljust, själv hade jag ju också en del att göra under dan och hängde på. Skönt att komma i väg så där på morgonen och härligt väder. Räkan var inte alls morgontrött utan var som en bomb på hemvägen. Sen mockkade jag och fixade stall och lösdrift innan det var dags för Szum. Han jobbade jag och red vid stallet i dag med. Kändes jättebra!
 
Efter lite fika så tog jag med mig Orvar och Taggen till ridhuset. Började med att rida Orvar, travade över bommar, red volter och hoppade några språng. Fick till två galoppfattningar, men sen tog orken slut. Känns som det är det som behöver jobbas på nu, mer ork och styrka, för han är positiv och ger en bra ridkänsla även om han var lite spänd i dag. Red sedan Taggen, han var coolare än sist och vi klarade oss utan bakutsparkar i dag. Jobbade mycket med galoppen på volt över en bom. Tycker det är ett jättebra sätt att kontrollera galoppkvaliten, om galoppen är dålig så kommer man tappa den, hästen landar i fel galopp eller tapapr rytmen om man kommre lite fel på bommen, är galoppen bra rättar sig hästen utan att tappa. Vi jobbade många varv innan jag var nöjd. Då fortsatte vi med två små sockerbitshinder på volt, fick jobba väldigt länge där med innan jag tyckte det var okej. Vi landade i fel galopp, eller så tappade jag galoppen, eller så flöt han ut och vi tappade vägen, eller så tappade jag balansen eller red dåligt eller... Blev lite perfektionist i dag men det var verkligen inte så bra, efter detta arbete så var både jag och Taggen rätt trötta, och Taggen såg nyduschad ut, så vi gav oss där.Hade en lektion innan jag åkte hem.
 

Kvällspasset!

Måndagkvällar har kommit att bli sena stallkvällar för oss. Jag jobbar ju alltid till 18 på måndagar och Malin spelar badminton mellan 18-20 så det blir rätt sent när vi ska rida. Men det gör att jag även hinner med Szum innan Malin kommer. Jag jobbade honom först utanför boxarna och sedan red jag där en stund. Han var väldigt cool i kväll och det känns lite mer som "riktig" ridning nu, även om vi bara skrittar så känns det lite mer som jag kan rida honom nu och inte bara åka med. Det börjar bli dags för nya utmaningar men vi ska skynda långsamt, kändes riktigt bra i dag i alla fall!
 
Vid 21 tiden kom jag och Malin i väg på Taggen och Oliven, det blev en rätt skön tur med stjärnklar himmel, inga lastbilar och rätt sansade hästar. Nu har vi dejtat i stallet vid 8 i morgon bitti för nästa ridtur!

Magic moments!

I bland undrar man ju vad det är som gör att man står ut med att var ute en hel dag med lera, regn och några få plusgrader i november och tycka att man haft en bra dag? Det är något speciellt med hästar, och mycket sitter nog i dessa magic moments. De där få sekunderna när man känner att det lossnar, att hästen släpper till och slappnar av, man får gunget i ryggen och det blir som en dans där man är ett med hästen. Dom få sekunderna är bara för underbara! Det bästa av allt är att man kan få dom när som helst och på vilken häst som helst, dom hör inte bara i hop med upp piffade dressyrhästar med supergång och kändishärstamning utan dom finns i alla hästar. Jag hade det i går på en fjording (Orvar) och i dag på en nordis i regn och mörker! Och dom där få sekunderna av magi är lätt värda många timmar av slit!
 
 
En annan sorts magi är när Szum går från uppstressad och okoncentrerad till cool, avspänd och fokuserad av bara några minuters arbete från marken. Det är nästan som trolleri tycker jag! Jag har tidigare inte jobbat hästarna så mycket från marken och inte ansett mig vara speciellt bra på det, eller på att uppfostra hästar. Men i och med att det nu varit en del unghästar här har jag fått jobba en del med uppfostringsbiten och lärt mig lite, och tack vare Szum har jag ju lärt mig ännu mer om att jobba hästarna från marken. Och det är oerhört intressant, och en annan sorts magi än på ryggen, men fortfarande en sorts magic moment!
 
Szum och jag!

Regn och fina hästar!

I dag har vädret varit riktigt pissigt, regn och några plusgrader, leran är tillbaka och det är så tråkigt! Men dagen har lyfts av flera fina hästar!
 
Dagen började bra med tömkörning av Orvar. Han blir så fin när han släpper till, rund och fin i formen och man ser hur han kommer upp med ryggen, så roligt! Fortsatte med lite dressyr på Räkan. Hon var betydligt lugnare i dag än på gårdagens tur och jobbade på bättre än i ridhuset i tisdags, ännu är det en bit kvar dit hon var i somras men det går åt rätt håll. 
 
Sen red jag ut och galopperade med Taggen. Han var betydligt mer sansad än igår men jag höll ett stadig tag i manen och trampade i stigbyglarna, och det behövdes emellanåt. Men det känns bra att han fått komma ut och galoppera lite eftersom det faktiskt tar bort en del spänningar. Kvar att jobba var Szum, han tog jag utanför stallet. Jobbade han från marken först och sen skrittade jag några varv. Vi hade oväntad publik, grannen var här och körde balar och fick stopp på traktorn så han tittade lite, han tyckte det var stor skillnad på Szum och hans attityd. Roligt att få ett omdöme utifrån, jag tycker själv det är skillnad på honom men trodde inte andra skulle märka det så väl.
 
Efter att vi fått i gång traktorn igen och dragit upp min bil, som hamnat i diket efter att vi använd den att startat traktorn med (givetvis i värsta leran) så åkte jag i väg för lektioner. När jag kom till första stället, där jag skulle rida en häst, var det misstänkt tomt och mörkt i stallet... Jag hade skickat fel tid till dom, en timme senare! Det händer inte så ofta att jag strular till tiderna (egentligen oväntat sällan med tanke på att jag skicarut ca 15 tider per vecka) men det händer ju någon gång i bland... Nu var dom flexibla och på en kvart var hästen sadlad och klar, och jag hann i tid till nästa ställe. Nordisen jag red var fin och jag fick några "magic moments" på den! Hade sedan två träningar med fina hästar och bra ridning.
 
Kvällen ägnades åt pizza och sen kaffe och glass hos en komps. Man kan ha sämre söndagar!
 
Orvar imponerar verkligen på mig! Trevlig och riktigt fin att rida eller som i dag när jag tömkörde!

Överskottsenergi!

I dag har det varit gott om överskottsenergi på hästarna, önskar bara att jag hade samma energi! 
 
Började med en lugn morgon med lite pyssel inne innan jag drog i gång med ridningen. Först ut var Orvar, han var pigg men ändå var han dagens lugnaste häst... Skrittade ut en sväng i skogen först, styrde runt träd och över stockar som uppvärmning innan vi red dressyr hemma. Och det kanske inte var riktigt som igår på clinicen för Martin, men han blev faktiskt jättefin! Började i skritt med att flytta ut honom mot yttertygeln och försöka få honom att forma sig i innersidan, det går rätt bra i skritt men när jag började trava hade jag nog med att bara hålla honom på min volt. Men efter lite jobb släppte han även i traven och blev riktigt fin! Han kommer bli så fin att rida när han blir lite mer färdig!
 
Sen red jag ut på Räkan, som var som en bomb! Red på några stigar där vi brukar galoppera och där hästarna alltid är glada och busiga, valde den turen för att jag trodde underlaget skulle vara bra där, vilket det även var, men det kanske inte var lämpligaste svängen när hon var så laddad. Vi travade bara, gjorde ett galoppförsök men det resulterade bara i en massa konstiga hopp och bocksprång och ännu mer spänd häst, och jag hade fullt upp att hålla ordning på henne i trav. Det blev en spännade och inte så avslappnade tur, men det känns som hon är helt fräsch nu i alla fall!
 
Så var det Szums tur, att han var pigg hade jag märkt redan på morgonen. Han brukar vara som en prins att leda ut men i morse hoppade och studsade han, det hade även börjat blåsa lite tills det var hans tur att jobba. Började jobba honom vid hand nere vid boxarna men han var okoncentrerad, laddad och lyssnade dåligt, kändes som vi hade backat flera veckor igen. Ändrade min plan och bestämde mig för att han behövde rasta av sig. Gick upp på gräsplanen där jag brukar rida och longerade lite, lät han springa av sig lite i båda varv innan jag började jobba honom igen. Gick i genom våra övningar både uppe på gräsplanen och lite vid boxarna. Då var han helt cool igen. Ville bara testa lite så jag satt upp på honom en gång, red inget utan ville bara kolla hur han kändes. Han var helt avspänd och nöjd, ett ganska bra jobb när han går från överladdad och frustrerad till avspänd, nöjd och cool på mindre än en halvtimme!
 
Efter en snabbvända inne som innefattade både kakbak och pannkakslagning (och ätning) så kom Malin, och vi drog till ridhuset med Oliven och Tagg. Även Taggen var frustrerad och överladdad. Första galopperna var nog mer bakutsparkar än galoppsprång, men efter en halvtimmes jobb kunde vi faktiskt galoppera flera varv utan bakutar. Blev inte så mycket hoppning för våran del, vi rullade över några låga räcken på volter för att få bort lite spänningar, för det har han gott om, men det var inte läge för någon mer avancerad hoppning. Sista varven så kändes han nästan som vanligt i galoppen och hoppningen. Men tydligt är att han behöver mera sånt här jobb för att få bort spänningar och jobba mer avspänt.
 
Dagar som denna är det lätt att undra vad man håller på med egentligen? Finns det ingen lugnare hobby där man slipper riskera livet, typ virkning? Men hur det nu är så går det ju oftast bra, man reder ju ut det för det mesta och man får lite spänning i livet på köpet. Men det kanske är läge att kolla över sin försäkring?
 

Clinic!

I dag gick det snabbt att stänga på Ica! Jag och Malin jobbade nämligen båda två till stängning kl 18.00 och sedan skulle vi på dressyrclinic i Ammer kl 18.30! Det gick fort att räkna kassorna och vi hade två minuter till godo när vi var på plats i ridhuset!
 
Clinicen hölls av Martin Ågevall (samma kille som jag red Corran för ett par gånger i vintras), och först red ett stor häst ekipage, sedan ett ponnyekipage och sist red han själv en häst. Det var inga nyheter, allt kändes igen, men det var bra och intressant. Många saker kände jag att det var ju precis vad jag sa i går när jag hade träningar, men det är ju bra att det är så i stället för att man har helt olika linjer! Det var roligt att se honom rida, han har en helt otrolig sits (helt perfekt!!!) och hästen var väldigt lösgjord och avspänd. Precis det jag letar efter i ridningen! Perfekt att få en bra målbild på näthinnan och åter bli påmind om vart man är på väg! Men det är ännu en bra bit kvar, men det är ju bara att träna på! 
 
 

Ridhusdrömmar!

Det har varit härligt väder med några minusgrader och sol i dag, men underlaget är så tråkigt så här års! Stenhårt och ojämnt, hästarna blir spända och det är inte alls lika roligt varken att rida eller ha träningar. Det är nu man drömmer om ett ridhus! Jag trivs ju egentligen bäst utomhus för det mesta men just nu skulle ett ridhus sitta fint, någon som vill sponsra?
 
Började dagen med att rida ut Orvar med Malin och Oliven. Det blev en ganska jobbig tur för honom med mycket trav och vi fick även till två galoppfattningar! Den första galoppen blev bara några språng men nästa blev längre, men vi måste jobba mycket mer med både fattningen och att han ska orka behålla galoppen sen. Men det blir nog! Det var i alla fall en trött fjordis på hemvägen.
 
Sen red jag ut Taggen, han var överladdad och frustrerad. Det har blivit en ond cirkel nu, han blir mer och mer laddad och därmed, och med det underlag som är nu, så gör uteritterna honom nästan mer laddad eftersom han inte får bort överskottsenergin då det är svårt att galoppera eller trava på ordentligt. Men ska försöka ta honom till ridhuset i helgen så kanske det blir lite bättre. På eftermiddan tömkörde jag först Räkan, som har tappat väldigt mycket under vilan men som fick till några bra övergångar skritt-trav i alla fall. Och sedan Szum, som jag bara jobbade med att han skulle vara lugn och avspänd. Det gick ändå rätt bra, han började jaga upp sig lite i början men det släppte sen, och han var riktigt fin!
 
Kvällen ägnades åt lektioner, de jag skulle ha haft igår när blåsten ställde till det. Och även här märks det tråkiga underlaget, inte alls lika roligt att träna när det är hårt och man ser att hästarna inte kommer till sin rätt. Det gäller att vara klurig och komma på mycket övningar som inte kräver så högt tempo men som ändå ger bra ridning!
 
Räkan och jag i ridhuset i vintras, i dag har jag drömt om ett eget ridhus! Det gör nog Räkan med, hon hatar detta hårda, hemska underlag!

Höststorm!

Vaknade i morse (eller rättare sagt flera gånger redan i natt) av att det blåste rejält ute! Efter en lång stunds velande fram och tillbaka bestämde jag mig för att ställa in kvällens lektioner och flytta dom till i morgon i stället. Det var svårt att veta om blåsten skulle hålla i sig och det kändes varken roligt eller säkert att rida som det blåste, dessutom skulle ingen höra vad jag sa. Eftersom jag hade tänkt åka till Sundsvall i morgon så gjorde jag en omkastning och åkte dit i dag i stället. Fick med mig Malin också, men innan vi åkte så testade vi att rida lite!
 
Red först ut på Oliven och Orvar. Det gick bra även om dom var lite laddade, och ett nerblåst träd låg över vägen! Skrittde sedan ut Räkan en sväng i skogen, och travade några varv här hemma,  tyckte hon behövde röra lite på sig efter gårdagens ridhusbesök. När jag skulle leda tillbaka henne till hagen kom en 1,5 meters grangren flygandes rakt emot oss! Så nog blåste det rejält i byarna. Taggen och Szum fick vara i dag, de är nog laddade ändå, utan stporm, och rastade sig själva rätt bra i hagen. Speciellt Taggen som studsade runt rejält när jag var ute med Räkan.
 
I Sundsvall var jag på jakt efter varma ridkläder. Hittade en del som jag var sugen på, men det rätta shoppinghumöret var inte med mig så det blev mest bara ett par överdragsbyxor och handskar. Men det andra finns ju kvar till en dag med mer shoppinglust, mindre beslutsångest och mer pengar!
 
 

6 hästar senare...

I dag har jag ridit 3 hästar och tömkört 3 andra, dessutom har jag burit ut 29 spånbalar ur transporten. Kanske inte så konstigt att jag känner mig lite trött nu i kväll?
 
Började med att rida Orvar, han fick gå ut en liten sväng själv. Han tyckte nog att det var lite spänande men gick snällt, avslutade med lite dressyr här hemma sedan. Red även dressyr på Taggen, han var inte riktigt på hugget från början men det blev bättre efterhand. Avslutade sedan med att tömköra Szum. Han blev stressad och blockerad även i dag. Jag skulle bara gå förbi det stället där han krånglade sist och direkt började han greja, helt utan att jag var på honom eller satte npgon press alls. På några sekunder var han upp i varv och stressad, och lyssnade inte alls på mig utan for bara runt. Efter en kvarts tålmodigt arbete kunde han skritta lugnt igen och hade varvat ner! Vi måste jobba lite mer på detta, att varva ner och koppla på hjärnan i de situationerna.
 
Sen packade jag med mig Räkan och åkte till ridhuset, jag hade ju burit ut alla spånbalarna innan, annars hade Räkan aldrig fått plats i släpet. Hon fick gå ett ganska lugnt lösgörande pass med skänkelvikningar, galoppfattningar och travbommar på volt. Avslutade med att galoppera över ett lågt sockerbitshinder på volt, och det är både lösgörande och superbra jobb för spänd galopp! Tömkörde sedan två hästar åt kunder, den ena har jag tömkört några gånger nu och i dag var han verkligen jättefin, roligt!
 
Nu blir det varma mackor och House på tv för nu orkar jag ingen mer nytta i dag!
 
Räkan och OIiven vid Räkans senaste ridhusbesök, vilket känns som det var väldigt längesen.. Men det är bara någon månad!

Guldstjärna!

Dagens guldstjärna går till Szum! Det är små framsteg, och det kan kännas nästan löjligt men med tanke på vilka problem jag haft, vilket ni som följer bloggen ju vet (även om jag inte rikitgt berättat allt han hittat på med mig...) så tycker jag att det känns som stora framsteg ändå. Jobbade honom utanför boxarna nu i kväll efter jobbet på Ica. Precis som igår så körde jag i genom våra markövningar och seda satt jag upp, även i dag var jag helt ensam. Först skrittade jag bara några meter innan jag gjorde halt och satt av. Sedan satt jag upp igen och då skrittade jag en stund utanför boxarna. Mycket halter och volter åt båda håll för att kolla att han lyssnade på mig, och det gick så bra! Han var cool, lugn och lyssnade jättebra! Så nöjd! Att jobba unghästar ensam är inte en bra lösning egentligen, men jag har tyckt att det känts bra med honom att jobba så nu. Då är han fokuserad på mig, och jag på honom och måste hela tiden känna efter hur han känns. Det har varit ett bra sätt att kolla av om han litar på mig och lyssnar. Givetvis har jag meddelat så någon alltid vet vad jag gör om det skulle hända något!
 
Sen red jag och Malin ut en sen tur med Taggen och Oliven. Verkar bli en vana att vi ska träffa på timmerbilar på våra kvällsturer, men vi har haft tur med chafförerna som varit bussiga och väntat så vi kommit av vägen. Jag tycker det är otäckt med lastbilarna på dessa smala vägar med branta diken i mörkret, och just nu verkar det vara mycket timmerbilar ute!
 
Guldstjärna till Szum i dag!

Hästar och jobb!

Började dagen med att rida Räkan innan jobbet, roligt att få rida henne igen eftersom det var längesen sist. Sen blev det Ica några timma innan jag åkte vidare.
 
Red först den nordisen som jag ridit några gånger förut, i dag var det bra tryck i den men den var mer lösgjord sist. Åkte vidare och hade en lektion och lastade 30 spånbalar innan jag åkte och red Totte. Har inte rididt honom sen i somras så det var roligt. Vi red ut en sväng först, mötte en bil med dunkade musik som drog på gasen direkt när han passerat Totte, och som sen small till!  Jag var glad att jag satt på Totte som är så cool trots att han bara är 3 år, han hoppade till men inget mer. Sen red vi lite på banan. Han är väldigt pigg och glad ute men tappar lite bjudning på banan men med lite hjälp från marken så travade han riktigt bra! Är så roligt att få behålla kontakten med hästarna som varit här eller som jag varit med och ridit in, att få följa dom. Även Sickan har jag träffat i dag, hon gick med på lektionen och hon har blivit så fin i dressyren!
 
Hemma igen så jobbade jag Szum lite utanför boxarna. Gick ganska snabbt igenom våra markövningar, han var cool och lugn i dag. Så jag fortsatte med lite pallträning, och satt upp på honom typ fyra gånger fast jag var ensam. Gjorde inte så mycket mer i dag, men det känns som ett steg i rätt riktning att jag nu kan sitta upp själv utan att någon håller i. Han som var så spänd vid uppsittningen från början.
 
Jag och Totte i vintras när han var hos mig på inridning. En mysig och cool häst!
 

Film på Orvar!

Datorer och modern teknik är inte min grej men här finns i alla fall en länk till en film från dagens ridning på Orvar! Hoppas det fungerar!
 
http://youtu.be/HzsOTfYJvrc
 

Löshoppningsdag!

I dag har det varit en heldag i ridhuset! Vi åkte i morse med Szum, Orvar och Oliver. 6 hästar löshoppade vi på förmiddan, jag red Orvar, vi åt lunch och fikade, jag hade en träning och avslutade med att jobba Szum. Det var mörkt och jag var rejält trött innan vi var hemma igen, men det blev en jätterolig dag!
 
Först ut att löshoppa var den islänning som var med förra gången vi löshoppade. Då var den lite osäker och försökte vända några gånger, i dag visste den precis vad den skulle göra och bjöd fint! Den hoppar inte så tokigt och i dag gled den över 90 cm. Sen var det Orvars tur, han har inte löshoppat förut och tittade lite i början. Han fick hoppa lågt och enkelt, och när han hade fattat vad han skulle göra och bjöd bra så fick han avsluta. Efter honom löshoppade vi en annan fjording som är uppstallad på ridskolan, den är hopptävlad och i dag hoppade den 1.05 m.
 
Sen var det Szums tur, han var ju vaäldigt laddad sist vi löshoppade och för att få honom mer koncentrerad på hoppningen lade vi in ett hinder till, på studsavstånd framför hjälphindret. Det hjälpte lite i alla fall, det var full fart i dag med men han hoppade lite bättre. På slutet låg hindret på 1,10m och då rev han grovt med bakbenen, han fick ta om och då rättade han sig bra och lyfte bakbenen rejält. Det är ju precis det man vill se, att de rättar sig efter en rivning och inte gör samma misstag igen.
 
Oliver lekte mest runt inne på löshoppningen, han laddade och brallade och hoppade lätt över 1,30m! I bland känns han lite dryg, han brallar och drar järnet genom kurvan och hoppar sedan hindret som ingenting, saktar av efteråt och ser helt oberörd ut. I hans värld är han verkligen kungen och hans självförtroende är stort, han tycker nog helt enkelt att han är bäst och oövervinnlig! Vi avslutade med att hoppa en häst till, ett vuxet halvblod som påminner mycket om Räkan, hon hoppade fint upp till 1,05m sen försvann självförtroendet för dagen och hon fick avsluta lägre. 
 
Jag red Orvar, han skötte sig fint fast det var första gången han reds i ridhuset, vi travade bommar och gjorde lite volter runt hindren som stod framme. Provade hoppa ett litet hinder, vilket gick bra två av tre försök och fick även till en galopp även om dn var kort. Till veckan ska vi ta tag i galoppen men det känns bra att vi tjuvstartat lite. Sen blev det pastasallad och fika.
 
På eftermiddan red Malin och en tjej till hoppträning, hästarna var väl framme efter löshoppningen. Det är ofta så att hästarna är fina att rida och hoppar bra efter man har löshoppat! Avslutade med att jobba Szum lite i ridhuset. Han var spänd i början men jag jobbade med mina markövnngar en stund och då koncentrerade han sig och coolade ner. Jag skrittade lite på honom, Malin höll i linan men den är numera lite mer utsläppt. Red volter och halter som vanligt. Sist jag satt på honom i ridhuset var han myckt mera spänd så lite framsteg är det ju i alla fall. 
 
Kungen?

November regn!

Vintern är helt borta efter plusgrader och regn hela dagen! Inte alls roligt men inget man kan göra något åt. I dag har jag förutom att som vanligt på fredagar jobbat och ridit även förberett inför morgondagens ridhusbesök. Jag har fixat pastasallad och packat grejer, bakade gjorde jag ju redan igår.
 
Jobbade Szum först, fick hålla till vid boxarna i dag igen då det ju är för mjukt på gräset nu igen. Gjorde det vanliga jobbet, hade han på små volter runt mig, halter, ryggning och sidvärts. I början tog det mig 40 mins jobb med detta för att få honom koncentrerad och lyssna, i dag gick jag i genom dess aövningar på 7 min!! Lite skillnad! Eftersom han var så duktig så gick vi en sväng i mörkret och jobbade lite även nere på vägen i mörkret. Gick bra det med! Sen red jag och Malin ut i mörkret på Taggen och Oliven.
 
 

Plusgrader!

I dag var det slut på vintern och dags för plusgrader och tö igen. Det vill jag inte alls ha, för jag vill ha kvar snön som lyser upp, nu är det is och klabbsnö igen -inte alls roligt att rida.
 
Efter jobbet i dag kom Linda och vi red ut i mörket på Orvar och Räkan. Räkan var inte lika busig i dag även om hon var pigg och laddad, Orvar skötte sig lika bra som tidigare. Det blev dock en ganska lugn tur med tanke på underlaget.
 
Sen red jag lite dressyr på Taggen här hemma. Första delen av passet gick mest åt att vara frustrerad över att underlaget inte var bra. Sen fick jag, oväntat nog, en riktigt bra ridkänsla. Det var rätt oväntat med tanke på underlaget och min frustration, brukar sällan gå bra att rida då. Men jag fokuserade på helgens lilla ahaupplevelse om sitsen, och det fungear verkligen! Jag försökte få vikten mer i stigbyglarna och sträcka upp mig för att lätta av i sisten, och Taggen svarav verkligen med att lyfta ryggen och röra sig bättre, trots underlaget! Fascinerande!
 
Väl inne för kvällen har jag bakat årets första saffranskaka! Den är tänkt som fika till lördagens löshoppning!
 

RSS 2.0