Inget gjort på hela dagen!

Igår var ingen bra dag, jag fick ingenting gjort fast jag höll på hela dagen!
 
Började med lite kontorsjobb, förberedde för de hästar som skulle åka hem igår men som nu åker hem i dag i stället. Sen åkte jag ner till betet och flyttade över stona till den större hagen så att jag kunde riva delar av den andra hagen. Då fick jag loss lite stängselmaterial så jag kunde göra unghästarnas hage större. Men det jävlades lite och jag fick åka och hämta mer stolpar och till slut fattades det 10 meter tråd, då var jag nära svältdöden och gav upp!
 
Efter mat och en kort vilopaus så fortsatte jag, men då med att rida. Red Szum först, han var värd en miljon efter första galoppfattningen men en liten stund senare så hamnade han i obalans och bockade... Värdet sjönk snabbt! Skrittade sedan Pavel lite utanför boxarna och vi kunde styra åt båda håll och göra halter och greja, kändes jättebra!
 
Sen åkte jag ner och gjorde klart hagen, sadlade Tant och red med hästarna tillbaka till deras hage. Hade Charmonix som handhäst och unghästarna lös. Det gick bra tills vi skulle in i hagen för då kom ettåringarna på att de ville vara fria. Fick ringa Nisse och vi stökade på rätt länge i mörkret. Sen var det bara att rida hem Tant och nå mer gick inte att göra, kolsvart om kvällarna nu!
 
Stona på morgonen!
 
Baloo hjälper till att stängsla!
 
På väg mot betet!

Måndag!

Ica i dag som vanligt på måndagar. På kvällen red jag Rauen som var jättefin och jobbade Besten i töm. Nu väntar sängen och nya tag i morgon!
 
Igår bestämde sig unghästarna att gå tillbaka till andra betet, jag tror att de har blivit skrämda av något. Hur som helst går de alla i samma hage igen och det verkar de nöjda med!
 
Bilder från i morse!
Clarinett i centrum!
 
Långnosade kompisar!
 
Chokladen!
 
Syskonkärlek! Lemonaden och Chokladen i förgrunden med samma mamna, sen har ju Chokladen och Clarinett som står längst bak samma pappa, Canterbury! Bara den grå som inte passar in!

Sommarpremieringen på Wången!

Sommarpremieringen på Wången brukar innebära två dagar i ett kaos, i år var inget undantag! Det är såklart jätteroligt också, men det hinner man inte känna förrän efteråt.
 
Det började i fredags med alla förberedelser, planen var att komma i väg på eftermiddagen och i alla fall tidigare än i fjol när vi åkte 19.00. Jag började hemma hos mig med att jobba Rauen och Besten i töm, och sedan sitta upp på Pavel och skritta några steg alldeles ensam utanför boxarna! 
 
Hos Nisse började vi med att tvätta Rosetta och Thilde, den treåiga nordisen som också skulle visas. Vi han även mocka stallet, och sätta på kaffe som dock inte blev drucket då, innan Rosettas ägare kom för att köra upp henne till Wången. Sen fortsatte dagen med intag av Nisses tre hästar med föl som skulle visas. Jag redde ut manar och tunnade ut svansar, Nisse verkade dom och körde lite. Sen tvättades såklart dom också, sista hästen tvättades alldeles innan vi åkte. Då stod vi ute i ösregn och tvättade henne, jag tror att hon tyckte vi var galna! Men innan vi kom så långt hade vi hunnit med mat och fikapaus, lastning av Thilde så hennes ägare kunde åka till Wången och jag hade gjort en sista koll på mina hästar. 
 
Till slut var alla hästar lastade och allt packat, vi kom i väg kl 18.45, i alla fall lite tidigare än i fjol! Det var inte jätteroligt att köra, det regnade rejält och var mycket vatten på vägen, men trots tungt lass gick det ändå rätt bra. Jag var framme strax före 22, Nisse hämtade hö i småbalar att fodra med under helgen så han kom senare. Rosettas ägare hjälpte mig att lasta ur så när Nisse kom behövde vi bara lasta ur de hästarna han körde och ge hö innan vi kunde installera oss på hotellrummet.  Vi hade med oss lite mat, potatissallad och rostbiff, så vi åt, duschade och sov!
 
På lördagen lovade väderprognosen regn och storm! Som tur var så höll sig regnet lugnt, det blåste rejält men alla körprov (som gick utomhus) gick trots det bra. Efter frukost för hästarna och oss drog det igång. På förmiddagen så gjorde  Nisse fyra körprov, varav ett med en häst han inte träffat innan! Jag  flätade för fullt, tre ardennrar skulle flätas med bast, jag flätar grunden så drar Nisse upp svansarna och gör finishen, det tar dock en stund att göra!
 
Jag var medhjälpare på två körprov, dels med Hedvig som gjorde sitt prov med föl vid sidan och dels på Rosetta. Rosetta gick så fint på sitt kbi (körbarhetsintyg), jag blev så stolt över henne! Även de andra körproven gick bra.
 
Vi var ganska precis klara med körprov och flätning när visningarna drog igång efter pausen. Nisse har ju ont i ett knä och springer inte så bra just nu så det blev desto fler vändor för mig när vi hade sex hästar att visa under eftermiddagen. Jag visade först Thilde, treåringen, hon drogs lite till den andra hästen och jag tror att hon kanske hade kunnat trava bättre om hon hade fokuserat lite mer på mig men 8:or rakt igenom, 40 poäng och diplom är jättebra ändå! Sen lämnade jag henne till ägaren och tog ut Rosetta, hann springa en vända med henne innan det var dags. Hon fick 41 poäng, jättebra, och dessutom 44 poäng  (av 50) på körningen, det var dagens bästa kbi! Duktig häst! 
 
Sen rullade det på i ett, Hedvig visades för stamboksförning, hon fick också 41 poäng och blev dagens bästa stamboksförada sto bland nordsvenskarna. Sen vidade jag en 3 årig ardenner, som kom från Skellefteå, den fick 38 poäng trots att den var rejält överbyggd bak just nu, kommer bli fina poäng när den är färdigväxt. Avslutade sedan med att visa Nisses två ardennerston, de sprang inte så bra för dagen eftersom de mest var fokuserade på sina föl men de fick i alla fall 38 och 39 poäng. De sista tre hästarna gick direkt efter varann så jag var rätt slut sen, en vänlig själ stoppade en macka i handen på mig och det behövdes nog för det var då 6 timmar sen frukost och jag hade varken ätit, druckit eller suttit något sen dess!
 
Sen återstod att plocka ur flätor och bast, packa ihop allt, lasta och mocka. Vi stannade och åt på hemvägen och var hemma igen vid 20 tiden. Då släppte vi ut hästarna och jag åkte för att kolla mina hästar, Elise hade kollat dom flera gånger under dagen men man vill ju gärna kolla dom med sina egna ögon. Kvällen avslutades i soffan med chips och dipp, det var vi värda!
 
En otrolig helg, intensiv men rolig. Fina hästar, bra arrangemang och fantastiska människor runt oss! Tack alla!
 
Som ni förstår blev det inte mycket fotat, detta var vad jag fick till:
Flätning av svans!
 
Sabinas man!
 
Som tur var fanns det andra som fotade! Rosettas ägare Laila Jonsson har tagit dessa:
Hedvig gör sitt körprov med Näver vid sidan!
 
Rosetta och Nisse på körprovet!
 
Jag visar Rosetta!
 
Livs fölunge i ridhuset! Så söt!

Dagen efter!

Det har varit en otroligt intensiv helg med sommarpremieringen! Jag har varken haft tid eller ork att blogga, och har det inte i kväll heller egentligen så ett längre inlägg om helgens äventyr på Wången kommer förhoppningsvis i morgon. I kväll får ni nöja er med ett inlägg om den här dagen.
 
Det var lite tungt i morse, kroppen sa verkligen i från och min rygg har inte blivit vettig förrän nu i kväll.  Men jag jobbade Szum i töm innan jobbet i alla fall. 
 
Efter jobbet så åt vi middag och jag påbörjade saftkokning, sån där enkel koncentrat, innan det blev mer hästjobb. Först red jag Rauen och Besten, båda dom jobbade jag i töm i fredags och det tog jag med mig i dag. För Rauens del blev det mycket jobb med att sänka nacken. Besten vill jag ha att jobba mer genom kroppen, han blir lätt kort och snabb i steget och hög i nacken, jag vill ha honom att sitta i hop mer och röra sig med längre och mer avspända steg genom kroppen. Låter mycket enklare än vad det är. 
 
Pavel var sist ut, longerade honom med inspänning och i dag hände det något. Han började använda kroppen helt annorlunda, började böja sig i innersidan, sänka nacken och lyfta ryggen. Det är bra! Sen satt jag upp utanför boxarna och skrittade några varv runt pallen åt varje håll, trots störningsmoment som en hungrig katt och två hästar som lekte bäver i hagen intill så lyssnade han bra.
 
Nu ska jag provsmaka saften och sen sova!
 
 

Förberedelsedag!

I morse vaknade jag ganska pigg men med rejäl nackvärk. Lilla grå drog omkull mig i hagen igår, blev väl rädd för något när jag ledde henne och jag höll på att snyta mig och hann inte med. Ni vet ju det där med att inte göra något annat när man leder häst..
 
I alla fall så började jag med att bygga en lite provisorisk hage till grabbarna, ni vet ett sånt där projekt som man tänker att det går fort, tar max en timme, så står man där och jävlas betydligt längre... De blev nöjda i alla fall! 
 
Red Szum, trimmade på banan och det kä des rätt bra. Både jag och Szum var svettiga när vi var klara, ett ganska bra resultat. Fortsatte sedan med att dressyra Clarinett nere vid betet. Hon fick jobba med att böja sig, tempoväxlingar i traven och fattningar. Avslutade där nere med att rida ut Tant.
 
Gjorde en stökresa på byn och på Hammarn. Ica, Apoteket, Granngården och lite annat, inte såroliga utgifter men det behövs. Sen ett par äggmackor innan nästa ryck med hästarna.  Red Besten på banan, mycket lösgörande i skritt och sen trav på fyrkanten och några stora volter. Sen longerade jag Pavel med inspänning, lös spänd i dag men han blev ändå lite sur på den! Avslutade med att repetera uppsittning, satt upp ett par gånger ensam och utan hjälp. 
 
Lite kontorsjobb, skrivit fakturor och betalat fakturor... Och sen blev sista rycket att tröna lite visning och häst vid hand hos Nisse. Dels med Rosetta och sen en treårig nordis. Nu har jag äntligen fått i mig lite mat, stekte hamburgare, bättre sent än aldrig!
 
I morgon är det full fart för då ska allt fixas inför Wången och sommarpremieringen!
 
Szum i dag!
 
Lite annorlunda vinkel....
 
Pavel i dag!
 
 
Och så till slut Rosetta när vi tränade visning i skymningen!
 

Tröttonsdag!

I dag har jag varit helt slut och trött hela dagen! Äntligen är det kväll och jag får sova!
 
Uppe tidigt i morse och åkte med Räkan och Dajmen 5.45 för att dräktighetskolla. Då hade vi ändå ägnat en stund åt att lasta, fölis var inte alls sugen på att åka transport och galopperade runt gården och hoppade även in i hagen igen! Till slut fick Nisse lyfta in henne och jag kunde åka! Räkan var dräktig och Dajmen skötte sig exemplariskt på bortaplan, där klev hon in i transporten direkt! Sen lastade jag av dom hos Nisse så får de gå där ett tag. 
 
Jag var så trött när jag kom hem så jag sov en timme på soffan. Förstår inte att jag blir så trött när jag kör bil nu, det är lite otäckt. Sen drog jag igång med hästarna. Började med Lilla grå i töm, hon blev sparkad igår och jag ville kolla henne. Ingen hälta, ingen svullnad, ömhet eller värme så det är nog bara att köra på. Tömkörningen med henne nu handlar om att trimma de högre växlarna och hitta den låga formen. Sen red jag ut en liten sväng  med Clarinett innan jag åkte tillbaka till gården och red Rauen. Han fick skritta en sväng i skogen, svänga runt träd, och sedan jobba lite på banan med galoppjobb.
 
Sen middag och i väg på lektion. Och nu får jag strax sova igen, äntligen! Trots timmen på soffan så har kag varit trött hela dagen!

Sommarkänsla igen!

I morse passade jag på att ta en liten sovmorgon och en lugn frukost, jag vet ju att det snart är slut på sånt när det är installning. Inte för att det är så ofta, men någon gång kan det ju vara skönt att sova till i alla fall åtta!
 
Sen drog jag igång med stängsling, först plockade jag ner en del av valackernas hage och sedan åkte jag och stängslade ut till unghästarna. Ettåringarna hade inte ro att vänta tills jag hade stängslat klart utan gick ut ich testade betet redsn medan jag höll på! Tur att dom är söta! 
 
Fortsatte med att rida ut Besten innan jag tog en kortare lunchpaus.  Så skickade Elise att hon var på väg från jobbet, och vi red hem Gandalf och Szum från betet. Stona får vara kvar någon vecka till. Red sedan Rauen och tömkörde Pavel. Med Pavel började jag på banan något varv för att kolla gas och broms, sen tömkörde vi ut. Vi gick ner till grannhuset och kollade lite, gick superbra! 
 
Avslutade med att åka upp på byn för att tanka och köpa med mat, sen gjorde äppelpaj också så nu är jag proppmätt! Nu sova för i morgon är det ingen sovmorgon!
 
 
Mer mat, glada unghästar!
 
Fina Signe!
 
Lemonaden spanar!
 
 
 
 

Mörkare tider!

Ica i dag, sen hem och rida. Tänk att det redan börjar bli mörkt på kvällarna, snart höst. Jag gillar verkligen inte mörkret!
 
Skrittade ut Szum en sväng i skogen, han tjafsade inget men blev lite spänd. Så länge vi höll oss på vägen så var han avspänd men när vi kom in i skogen och fick gå både över och under träd, och genom buskar så spände han till lite, jag tror att han tycker att det är lite jobbigt att koncentrera sig på att gå! Red sedan en liten sväng med Tant, innan det var mörkt och jag fick kolla efter hästar i hagarna med mobilen som ficklampa! Dags att dra igång alla lampor på gården! Hann se lite när Nisse körde Rosetta också, nu blir det lite kvällsfika och sen sova!
 
Från min och Tants tur, dimman har lagt sig över älven!

Lägersöndag!

Idag har jag inte bara hunnit med läger, dessutom är en hel drös hästar jobbade! Inte dåligt på en söndag, och dessutom en regnig söndag!
 
Började med Pavel i morse som jag tömkörde strax före 8.00. Vi repeterade det vi provade igår, alltså trav på volt och att gå helt bakom honom i skritten. Det där med att jag ska gå bakom tycker han är jobbigt, tror att han tjuvkikar lite på mig för att se vad han ska göra och det är svårt när jag är bakom. Men hur som helst så gick vi några varv på banan och det gick bra så då tömkörde vi ner till stallet med mig bakom, det gick också bra!
 
Sen i väg på läger! De värsta regnskurarna klarade vi oss i från, en av dom kom i morse när jag och Pavel höll på, och ryttarna har ridit dressyr, hoppat och i dag har teorin handlat om hästens utrustning. Vi har försökt reda upp i sadeldjungeln och betthysterin!
 
Hem och ett par snabba mackor innan hästjobbet fortsatte. Jag red Rauen och Besten på banan. Rauen fick fortsätta jobba med eftergiften i innersidan och med Besten red jag lösgörande arbete i skritt och sedan trav på fyrkanten. Sen kom Malin och vi red ut med Clarinett och Lilla grå. Jag tycker att det börjar bli lite mer fart på Lilla grå, och första galoppen i dag så gick hon faktiskt helt av sig själv och jag behövde inte ens driva! Under tiden vi red så körde Nisse Rosetta hem till sig. Hon får bo där sista dagarna och trimma inför körprovet på lördag!
 
Malin och Clarinett 
 
Lilla Grå på kvällens ridtur!

Lägerdags igen!

Lite sommarkänsla igen, läger och en jättefin kväll!
 
Började nere på betet med att jobba Szum i töm, sen red jag ut en sväng med Tant innan jag åkte hem och tömkörde Pavel. Även i dag många halter och många varvbyten men vi provade även lite trav på volt och avslutade med att tömköra i skritt när jag gick helt bakom honom.
 
Sen gjorde jag klart den sista planeringen inför lägret innan fika och sen åka. De red markarbete mot dressyr och sedan hade vi teori. Då visade jag lite om sitsen genom att rida en av deltagarnas hästar och sedan fortsatte vi mer teoretiskt men med ost och kex som fika! 
 
Nu har vi, i vanlig ordning, ätit en sen middag så nu är det bara att ladda inför läger i morgon med!
 
Kvällens vy!

OS-medalj!

Ica i dag igen, regnat mest hela dagen så det har inte gjort så mycket!
 
På kvällen jobbade jag Rauen i töm och red sedan ut med Besten innan jag förberedde helgens läger. Givetvis hängde sig datorn precis när jag var klar med teoripappren och skulle skriva ut dom. Nu hoppas jag att datorn är på bättre humör i morgon och att jag inte ska behöva göra om dom. 
 
Självklart har Peders OS silver höjt stämningen i kväll, tyvärr har jag inte sett ritten, jag har faktiskt inte sett någonting från OS, men det är otroligt mäktigt med en OS medalj. Vilket otroligt ridsportland vi är, trots klimat och få invånare så är vi med och tar medaljer! Och har lag i alla tre grenar! Lite bättre ryttare och lite bättre hästar så är vi i toppen i alla tre grenar på nästa OS! En tanke till alla som utbildar ryttare och hästar, du vet inte vilken nästa toppryttare eller stjärnhäst är, utbilda alla som om de ska rida Grand Prix i framtiden då får alla möjlighet att bli nästa Peder eller nästa All in! Stort grattis till Peder i alla fall, en mycket seriös och ödmjuk ryttare! Och grattis ridsportSverige!

Unghästar på tur!

Först Icadag och sen full fart hemma! 
 
Först red jag Rosetta. Vi red lite på banan först, jag hade fullt upp med att hålla henne fokuserad på mig och inte de intressanta hästarna i hagarna bredvid banan, och sedan satt jag av och tränade lite häst vid hand. Det kändes bättre än när vi började träna det ifjol men inte lika bra som på Wången sen så vi får nog träna lite mer, men det hinner vi ju än!
 
Sen hann jag precis sadla Pavel innan Malin åkte in på gården, hon hjälpte mig så att jag kunde åka lite på honom i dag med. Det gick lika bra i dag! Sen åkte vi ner till betet och red ut med Clarinett och Lilla grå! Det gick bra att rida ut med de två unghästarna även om bjudningen svajade lite emellanåt, speciellt är vi red förbi unghästarnas hage för där ville de gärna stanna och prata med sina kompisar! Men en galopp fick vi till i alla fall så nu har jag galopperat två gånger på Lilla grå utan dramatik!
 
Nu ladda för mer Ica och mer ridning i morgon!
 
Här kommer en bild på Besten som jag glömde lägga in igår!
 

Pay and ride!

Igår kväll var jag på Pay and Ride i Hammerdal med Szum, efteråt kunde jag sammanfatta det med att detrsta var katastrof men några saker var bra också, som att jag vann en jättefin jacka på mitt startnummer!
 
Jag hade en effektiv morgon, där jag först lärde mig dressyrprogrammet  (nytt program), skrev kuvert till fakturorna och sen bokförde och lämnade in momsrapporten! Sen fick jag äntligen rida lite! Först Rauen som jag kände lite på efter vilan, sen Besten som jag red ut en lugn sväng. Han ska sättas igång på raka spår så det blir mycket i skogen nu först. Åkte sen ner till betet och red ut Tant.
 
Så en snabb lunchpaus, byta kläder och på med släpet och sen hämta Szum och åka till Hammerdal. Pay and Ride är ett jättebra upplägg, det är som en tävling med riktig domare och man får protokoll, men man får också tid att prata med domaren efteråt och det är mycket tid avsatt åt varje ekipage.  Nu var ju inte Szum på något strålande humör, jag var sen och lite stressad vilket ju inte alls är bra och dessutom var det jättemycket knott som han var irriterad på. Men mest var han ofokuserad, eller rättare sagt fokuserad på allt annat! Jag tror att han vet exakt vad alla andra hästar gjorde, vad alla i publiken gjorde och han hann nog räkna kaffekopparna i serveringen också! Bad om att få rida programmet med spö, vilket kanske inte gjorde så mycket till eller frånmen gav en trygghet för mig, och travade genom galoppdelen, vilket var bra. Första halvan var han superspänd, sen började han släppa och den delen där det egentligen skulle vara galopp så gick han riktigt bra! Och framförallt fick vi en bra känsla med oss ut.  Trots att det kändes som en katastrof så fick vi några 7:or och domaren var ganska positiv till Szum. Jag hittade en mssa saker att förbättra till nästa tävling, framför allt på framridningen för det är mest där problemen är!
 
Sent hemma, nu uppe för att jobba på Ica och jag är jättetrött! Nu ska jag åka och kolla till mina pållar på betena!
 
Efter avslutad ritt!
Bra arrangemang, fin bana och en fantastisk utsikt som jag tyvärr inte fick med på bilden!
 

Helgens läger hos Nylands Hästsportlag!

Här kommer program och grupper inför helgens läger hos Nylands Hästsportlag!
 
Lördag 20/8
 
16.00 Samling
16.30 Ridning markarbete mot dressyr Janet, Natalie och Madde
17.30 Ridnng Markarbete mot dressyr Maria och Matilda
-18.15
18.45 Teori: Ryttarens sits och hästens grundarbete 
Knytkalas med ost, kex och frukt
-19.45
 
Söndag 21/8
 
9.30 Dressyr Maria och Matilda
10.15 Dressyr Natalie och Madde
-11.00
11.15 Teori Hästens utrustning bett, träns och nosgrimmor
12.00 Lunch
12.45 Banbygge
13.30 Ridnng Markarbete mot hoppning
-14.30
15.15 Teori Hästens utrustning sadlar, paddar och sadeltillbehör
16.00 Avslutning
 
 

Besöksdag!

Lång dag, men bra dag!
 
Började med lite bokföringsjobb, inte allt kvar men tyvärr fortfarande lite kvar... Ridningen inledde jag med Szum, visserligen soligt i dag men rejält blåsigt och han var lite spänd innan men kändes fin i ridningen. Samma jobb som igår, bara att få honom loss men i dag tränade vi på lite fattningar också. Känns helt okej inför morgondagens pay and ride, förutom att jag inte kollat på dressyrprogrammet än. Sen jobbade jag Lilla grå i töm och red ut med Clarinett. 
 
Först skickade Rosettas ägare att hon åkte och strax efter det så skickade hon som skulle komma mez häst att hon hade åkt! Är det inte helt otroligt att allt ska hända samtidigt? I alla fall så hann jag och Rosettas ägare surra en stund innan transporten rullade in. Det var Rauen som kom tillbaka, han åkte ju hem för att skos men hovslagaren hade blivit sjuk så han var hemma två veckor i stället för två dagar! Nu är han tillbaka i alla fall och även hans kompis, Besten, som ska påbörjas igångsättning efter skada och vila.
 
Även Nisse dök upp i samma veva, så han och Rosettas ägare körde ut en tur med Rosetta.  Själv passade jag på att putsa Szums grejer inför i morgon och sen gjorde jag i ordning Pavel och började jobba honom. När de kom tillbaka så hjälpte Nisse mig så att jag kunde hänga, sitta och åka lite på Pavel. Det gick jättebra! Jag tycker att det har tagit lite tid med honom, en han har behövt den tiden och i dag kändes han så trygg!
 
Upp en sväng på byn för att handla presenter till lekar på kvällens Icamiddag, väl uppe på byn så inser jag att plånboken är hemma! Nu löste sig det ändå men det var verkligen en tur i onödan. Åkte sedan ner till betet och stängslade om grabbarnas hage innan dusch och i väg på middag med Ica. God mat, trevligt och jag hade bra tur i presentleken så jag hade en hel kasse grejer med hem! Nu har vi varit runt och kollat hästar, dags att sova och se om huvudvärken släpper. Det jag inte hann i dag kanske jag hinner i morgon!
 
Rosettas ägare tog lite bilder i dag när jag hängde och satt på Pavel. Inser att man inte ser så elegant ut när man sitter in häst!
 
Första uppsittningen!
 
 
 
Skritt! Fokus hos alla tre!
 
Vet inte om jag ska kliva av här eller om jag håller på att vifta med benet som förberedelse för uppsittning, tror på det senaste!

Bokföringskväll!

Ica i dag, ganska lugn dag och det märks att semestrarna börjar vara över. Efter jobbet så red jag Szum, med tanke på att jag inte ridit honom på över en vecka (pga av skon han trampade in i hoven), att han var spänd och stod emot när jag började och hur förutsättnngarna var med väder och underlag så gick det riktigt bra! Han stod emot mycklet när jag började jobba honom i skritten men släppte fort och var riktigt fin i traven sen! Åkte hem och tömkörde Rosetta på banan innan jag satt mig med bokföring och fakturering. Nu är klockan över midnatt så nu är det nog dags att sova, bokföringen finns kvar i morgon!

Tragedi i byn!

Jag har så svårt för mörkret, tycker verkligen att det är pest och blir alltid lite höstdeprimerad när det börjar vända. I kväll när det var regn i luften och blåste i träden och med dagens tragedi i tankarna så kändes det värre än vanligt!
 
Det har skett ett mordförsök här i Bispgården i dag, i morse när jag stod i hästhagen flög ambulanshelikoptern lågt över min gård. Sedan har ryktena florerat undrr dagen men det är en kille som försökt dränka sin lilla dotter i älven. Vi vet inte ännu hur det gått för barnet och killen har haft psykiska besvär tidigare, men ändå. Det är så svårt att ta in, hur kan någon göra så och dessutom någon som jag träffst massor av gånger på jobbet och som då verkat som helst av oss. Det är så tragiskt och helt plötsligt känns ens egna bekymmer som småpotatis! Var rädda om er och de ni älskar!
 
I alla fall så var jag uppe och jobbade Szum och Clarinett i töm innan jobbet. Efter jobbet så åkte jag i väg för en lektion. När jag var hemma igen åt vi tacos med en vän, det blev så klart mycket surrande om dagens händelse speciellt som jon bodde granne med familjen, och tiden rann i väg. Därför hade det börjat skymma när jag började longera Pavel, men det gjorde inget för då fick jag ju testkörda ridbanebelysningen, den fungerar fortfarande. Jag ville longera honom för att se hur det skulle fungera nu efter att vi jobbat med tömkörningen, och som jag trodde så gick det superbra! Han var helt med mig och det gick så bra, så bra att jag bara höll på några minuter per varv! Sen gick vi ner till boxarna och repeterade uppsittningsövningarna, det gick också bra men han är fortfarande lite skeptisk när jag börjar hoppa vid sidan. Men i dag kunde jag stå i stigbygeln och vifta med benet på andra sidan, alltså så nära att sitta på honom som man kan vara, han var så cool så nu är det dags att sitta upp på riktigt!
 
Nu duscha och sova, kan bli en jobbig dag på Ica i morgon!

Morgonstund!

I morse var det full aktivitet innan jobbet! Jag flyttade flrst hem Räkan och fölis från deras bete som var några hundra meter från gården, nu går de hemma i stället. Sen gjorde jag om Szum och Gandalfs hage nere vid betet så de fick lite nytt gräs. Sen byta om och dra på Ica!
 
Efter jobbet så var det också snabba bud, ett par mackor, byta om och sen väntade hovis. Rosetta fick skor fram, Räkan verkades (medan fölis roade sig med att spana in alla grejer utanför boxarna), Tant fick nya skor och sen körde vi Szum till Nisse och han skoddes där. Sen fika, och så körde jag tillbaka Szum. Sen var den dagen över!
 
Trötta hästar i morse!
 
Ny hage och därmed ny saltsten!
 
Benen är lite för långa!

Långtidsinridning!

Nu finns möjligheten att lämna sin unghäst på inridning undrr hela vintern! Passar dig som inte har plats eller tid för unghästen hemma, tycker att det känns svårt att rida in själv, vill ge andra förutsättningar eller kanske bor i en stad med hög stallhyra. Konceptet är upplagt för att passa de tvååriga halvblod som ska visas på treårs test men självklart är alla två och treåriga hästar välkomna!
 
Tanken är att hästarna kommer hit i september eller oktober efter betet och sedan är här hela vintern fram till sommarbetet i maj eller juni. Målet då är att hästarna ska vara inridna och förberedda för treårstestet, och förhoppningsvis även visade på treårs! 
 
När hästarna är här under en längre tid kan man ha ett väldigt individuellt upplägg, och varje häst kan få jobba i sin takt. Tanken är att utbildningsperioder växlas med viloperioder, vilan är viktig för de unga hästarna! De går på lösdrift i mindte flock men kan även stå på utebox i perioder om det passar och behövs. 
 
Förutom själva inridningen så kommer hästarna jobbas i tömkörning, löshoppas, transporteras och annat som en unghäst behöver träna på, jag jobbar de unga hästarna mycket ute och i skogen! Målet är att de ska vara klara för att visas på treårstestet, och för de hästar som det passar för och de ägare som vill det så kan de visas vid Mellersta Norrlands Hästavelsförenings treårstest. 
 
 
 
 
I år kör jag detta som ett test, då är priset 3500 kr per månad inkl. moms. Man betalar samma kostnad alla månader oavsett om den har vilat eller arbetat, och priset gäller endast detta upplägg och om hästen är här minst 8 månader. Tillkommer gör kostnader för hovslagare, veterinär, startavgift och resekostnad treårstest, eventuell extern träning inför treårs, täcken och liknande, specialfoder och annat utöver det vanliga. 
 
Ni är välkomna att höra av er!
 
 
 
 

Fredagsnytta

Idag har det inte blivit så mycket vettigt gjort! Först Ica hela dagen, kom hem 18.30. Sen red jag Rosetta, vi red på banan, mycket trav och hon lyssnade bra!
 
Sen tömkörde jag Pavel, han har haft en tendens till att sno runt så fort det blir något jobbigt eller svårt och då har han blixtsnabbt vänt runt så han står med huvudet mot mig i stället. I dag jobbade vi mycket med detta. Började på volt i båda varv med en massa halter, när det fungerade så fortsatte vi på fyrkanten och med varvbytena. Han har tyckt att varvbytena har varit väldigt jobbiga, vilket inte är så ovanligt, och blivit stressad och snurrat runt. I dag delade jag upp varvbytet i flera delar, först byta spöhand, sen flytta kroppen och mig, och så flytta tömmarna.  Efter ett par gånger kunde vi göra varvbytena helt utan att han spände till! Då var jag nöjd! Pavel är inte helt enkel, första veckorna släppte han inte in mig till sig alls men nu har vi ganska bra kontakt men han är en försiktig herre som man måste ta det bit för bit med. Tror att han kommer bli en fantastisk kompis till den som köper honom sen!
 
Nu har jag påbörjat en kaka till hovis i morgon, ska fixa lite kvällsfika och sen blir det att sova. Har mycket planer i morgon!

Höst!?

Idag känns det som om hösten är här! Nästan frost i morse, kallt och blåsigt hela dagen! Hopas att sommaren håller sig kvar ett tag till! Själv har jag bara gjort roliga saker i dag, men det behövs sånna dagar med!
 
På förmiddagen så körde jag och Nisse Rosetta, eller Nisse körde och jag åkte! Måste vara nästan 100 år sedan jag åkte häst och vagn sist, otroligt roligt men väldigt kallt! Man håller inte värmen lika bra när man sitter på en vagn som när man rider! Rosetta är så otroligt duktig, vi körde en ganska lång tur i skogen med backar både uppför och nerför, och en hel del trav. Hon gjorde allt helt suveränt, en stor guldstjärna till henne!
 
Sen lite fika imnan jag och Clarinett åkte på terrängträning. Det blev alltså en tur till Östersund med transport i dag med, tur att man gillar att köra bil, eller hur det nu var. Stannade på vägen och hade en lektion. Själva terrängträningen gick bra. Clarinett är så lätt att ha med sig, stod lugnt i släpet medan jag hade lektionen, sedan inga problem att lasta ur, göra i ordning och sen lasta in igen, trots att jag var ensam. Vi var bara två på träningen så vi hann hoppa mycket. Clarinett är helt suverän på terränghindren, hon bjuder på allt, gör helt rätt och är så självsäker på hindren! En riktig stjärna! Har några saker att jobba med, som att galoppera i från den andra hästen, det är lite jobbigt tycker hon men det är ju inte så konstigt för hon är ju faktiskt bara fyra år!
 
När jag kom hem så tog jag Lilla grå lite i töm, hon var riktigt fin i dag och jag tror att jag har en stjärna där med! Jag har verkligen fina hästar att jobba med nu! Så lyckligt lottad!
 
 
På tur med Rosetta!
 
Clarinett på terrängträningen!
Foto: Josefin Arvidsson 

Chafförsuppdrag!

Samma sega väder i dag, mulet och regn!
 
Klev upp tidigt, började med att kolla mina hästar innan vi lastade in två stora ardennerston som varit hos Nisse på betäckning i transporten. Vi åkte till seminstationen, utanför Östersund, för att kolla dräktigheten. Tyvärr var ingen av de dräktiga, men det ena stoet hade varit men resoberat, så de fick följa med hem igen.
 
Kom hem på eftermiddagen och var rejält trött! Vilade en stund innan jag tömkörde Pavel, gick jättebra, och sedan åkte jag i väg för ett par lektioner. När jag kom hem så bokförde jag lite innan kvällsfika nu.
 
 

Regntisdag!

Vilken dag, har inte suttit många minuter i dag men så har jag hunnit mycket också! Och även hunnit bli blöt många gånger.. 
 
Började på bästa sätt genom att rida ut med Clarinett! Hon är så otroligt lättsam och trevlig, vi travade och galopperade på grusvägen. Sen red jag ut med Tant och det var då första regnskuren kom, just då utan regnkläder eftersom jag inte var beredd. 
 
Så hem och byta lite kläder och sedan hjälpa Nisse att flytta kor från en hage till en annan, då med regnkläder på eftersom det hällregnade. Fortsatte sedan med att göra en ny hage till unghästarna, då räckte inte riktigt regnkläderna för att hålla mig torr men en hage blev det!
 
Snabbpaus för pannkakor till middag innan Elise var på gång och vi red ut med Gandalf och Lilla grå. Solen lös när vi red i väg men såklart regnade det innan vi var tillbaka, som tur var bara ett par skurar och sen uppehåll. Jag har i alla fall galopperat på Lilla grå för första gången! Blev en liten galopp på hemvägen, i slowmotion! Endå bra, hon har galopperat med ryttare en gång tidigare och det slutade med att ryttaren flög av! Så jag är nöjd, förhoppningsvis kommer det fler växlar på henne såsmåningom!
 
Åkte hem, tömkörde Pavel i dag på banan och med vanlig tömsättning. Vi tränade massor av stopp och start och jag kunde köra längs fyrkanten, det går åt rätt håll. Sen Rosetta som jag tömkörde ut en sväng med svängeln, hon var lite otålig när vi skulle i väg men så fort hon får börja jobba så är hon fokuserad!
 
Dagens sista ryck gjotde jag när jag flyttade unghästarna till det nya betet, det ligger mittemellan det andra betet och gården. Jag ledde Charmonix, som också fick följa med dit, och Chokladen medan ettåringarna fick gå lösa. Det är bara 1.5 kilometer och enslig väg, Nisse körde efter med bilen, och det gick så bra. Är imponerad över min Choklad, hon har inte haft grimma på hela sommaren men gick så fint i snöret hela vägen! 
 
Nu varma mackor och soffan, det är jag värd!
 
Trött Tant i morse!
 
Där regnbågen slutar finns skatten!
 
 
Pavel på banan i dag!
 
 
 
 
 

Bildbomb på Lemonaden!

Min ettåring, Lemonaden, börjar bli fin! Hon showade lite i dag, utanför hagen och jag passade på att fota lite!
 
 
Kommer nog komma lite rörelser i henne såsmåningom, hon är ju bara bäbis!
 
 
 
 

I dont like mondays!

Haft en skitdag på jobbet. Tror inte att det ungått någon att det är lite rörigt där och att jag är rätt less men i dag var det nog tur att inte chefen var där för då hade jag sagt upp mig direkt och med omedelbar verkan! Att det sedan är en av anledningarna till röran att chefen inte är där är ju en annan sak...
 
Efter jobbet joggade jag Clarinett och Lilla grå i töm. Nu lite kvällsfika och sen hoppas på ny energi i morgon, för nu är det helt slut på den varan!
Dajmen i morse, 3 månader i dag!
 
 

Ridtravarkurs!

I dag har jag varit i Sundsvall och haft ridtravarkurs! Nytt ställe och mestadels nya ryttare och nya hästar, väldigt roligt! Tyvärr blev det lite avbokningar så kursen var bara halvfull men det flöt på bra, och sedan hade jag ytterligare en dressyrträning innan jag åkte hem. Förutsättningarna var bra med stor bana och dessutom lös solen hela dagen!
 
På hemvägen stannade jag på Hööks och köpte på mig lite mer stängselmaterial, har börjat tappa räkningen på hur mycket sånt jag köpt i år! Jag köper visserligen en massa hagstolpar och tråd varje år, men detta år har det varit ännu mer än vanligt! 
 
Hemma igen så var jag rätt slut, och rejält solbränd, så det blev en kopp kaffe, en macka och en huvudvärkstablett innan jag tog och jobbade Rosetta och Pavel. Det blev, med tanke på energinivån, ganska lätt jobb för dom i dag. Rosetta fick gå i töm i sommarhagen, och Pavel fick fortsätta jobba med tömkörningen utanför boxarna. I kväll hade jag innertömmen genom bettringen till gjorden, och vi kunde gå en bit upp och nerför vägen också! Han börjar förstå att han ska gå fast jag är vid sidan, nästa steg är att jag ska kunna gå bakom också. Nu har jag ätit en sen middag, huvudvärken sitter tyvärr kvar så det är nog bara att försöka sova bort den!
 
Från dagens kurs!
 
Trötta unghästar i morse!
 
Jättetrött Lemonad!

Dags för frimärkssamling!

Alltså i dag var det ytterligare en dag med rymlingar! Denna gång Gandalf och Szum, de brukar aldrig gå ut men av spåren att döma så har en älg sprungit igenom deras hage. Tråden var nere på två ställen, meddraget långt in i hagen på det ena stället och ut från hagen på det andra, dessutom spår från skogen så nog hade de haft besök! Szum hade dragit loss en sko och trampat in tåkappan i hoven. Han var halt och blödde men så fort jag fick bort skon var han ohalt, ska försöka få på en sula på den hoven. Så typiskt när han känts så fin nu! Just då var jag väldigt less och övervägde frimärkssamling!
 
Jag tog och red stona hemma. Först Lilla grå som börjar bjuda bättre, travade lite över bommar i dag. Sen Clarinett som fick hoppa lite. Så otroligt stor skillnad på galoppen och känslan att rida på hinder! Hoppade både på volt i galopp och hinder i följd! Avslutade med att rida Tant och även hon fick hoppa lite! Efter att jag hade ridit så kändes inte frimärkssamlingen lika aktuellt, tur att man har mpnga hästar för då är det alltid någon som går bra!
 
Fikapaus, och sedan hjälpte jag Nisse att ta hem ett sto från betet som skulle kollas brunst men hon var inte brunstig så vi körde tillbaka henne. Sen tog vi varsin bil med transport och körde ner mina ston till betet igen, skönt med lättlastade hästar!
 
Blev lite kontorsjobb, planering av morgondagens kurs och bokföring, innan middag och sedan mest mys. Nu ska jag ladda inför ridtravarkurs i morgon!
 
Blev inte så bra bilder i dag:
Lemonaden i närbild!
 
Lätt galen ettåring!
 
Men den grå är inte så mycket bättre!
 
 
Och en normal bild!
 

Kaosfredag!

I dag har det verkligen varit kaos, som tur var slutade dagen bättre än den började!
 
När jag åkte för att kolla hästarna innan jobbet så mötte jag 4 hästar på vägen! Det var stona som bestämt sig för att gå hem! Blev orolig eftersom unghästarna inte var med så jag stoppade in stona i en vinterhage och åkte ner mot betet för att leta dom. Hittade dom precis där de skulle vara, nämligen i hagen sovandes!!! Så det var bara att laga hagen, inte så bara då någon av dom hade fastnat i tråden och dragit den genom nästan hela hagen, och sedan till Ica. Trots allt stök var jag bara 5 minuter sen!
 
På Ica var det också kaos, hela dagen! Åkte hem på lunchen för att flytta om hästarna hemma eftersom jag då hade en plan klar. Tror att jag hann sitta 5 minuter medan jag åt gröt till lunch och sedan tillbaka till kaoset där. Efter jobbet åkte jag i väg och hade en lektion innan jag åkte hem. 
 
Sen kom Linda och vi passade på att rida ut med Tant och Rosetta nu när Tant ändå var hemma. Blev en tur med mycket trav, och även lite galopp så nu är Rosetta galopperad under ryttare! Sen hjälpte Linda mig så att jag kunde hänga på Pavel. Jag kommer att ta det försiktigt med honom, inte försiktigt som i smygande utan försiktigt som i ett steg i taget. Han blir lätt lite osäker så det är viktigt att det går bra och mycket repetition, kommer att ta lite tid men det är det värt. Ingen häst man bara sitter upp på, men alla hästar kan ju inte vara så heller! Det kommer bli bra, bara han får tid på sig!
 
Nu har jag även hunnit med lite fredagsmys i form av cider, ost, kex och chips. Hoppas på mindre kaos, röra och överraskningar i morgon! Då ska jag rida stona hemma och sedan köra ner de igen!
 
Rosetta innan ridningen!
 
Och på hemväg!
 

Nattliga utflykter!

Klockan tre i natt ringde telefonen, två små ettåringar hade ramlat ut ur hagen och gårdsägarinnan undrade om hon kunde gå ut ur bilen! Jag lovade att hon kunde det, klädde på mig och åkte ner och lurade in dom igen. Sen hem och sova ett par timmar till innan Ica, det är inte alltid rart med hästar!
 
Efter jobbet så red jag Szum. Han var lite tjafsig i början och var på väg att backa in i elstängslet så lite träningsvärk hade han nog i dag med. Men sen släppte det och han travade så fint i låg form på stora volter och små åttor. Det bästa av allt var att efteråt var ryggen lika fin som efter behandlingen i tisdags!
 
Sen lastade jag in Lilla grå och åkte till Nisse, där slog han på hennes tappsko, och sedan tillbaka igen. Lastade själv, nere på betet försökte hon ge sig i väg en gång men sen rakt in och jag kunde stå kvar utanför. Inte alls lika stressad i transporten i dag, på vägen dit helcool och på hemvägen lite stök men inte som förra resan. Och sen inget tjafs när skon skulle på heller. Rätt nöjd med min lilla prinsessa, blir nog häst av henne med!
 
Tillbaka hos polarna i hagen igen!

Träningsvärk!

Även om jag rider mycket så kan jag få träningsvärk av att rida Szum! I dag har jag det i både magen, ljumskarna och låren...
 
I dag hade jag veterinären ute för vaccinering av Pavel och Clarinett. När jag väntade på honom så passade jag på att börja med lite tömkörning av Pavel. Första gångerna är det ju ett jobb som påminner mycket om det vi gjort tidigare, innertömmen direkt i bettet och yttertömmen som vanligt, liten volt runt mig och start, stopp och att börja vända lite för innertömmen. Det gick väldigt bra, och även vaccineringen. 
 
Efter att vi vaccinerat Clarinett så stannade jag nere vid betet och joggade Szum lite i töm. Ulrika hade förvarnat mig att han kunde ha lite träningsvärk efter djupvågsbehandlingen och det stämde nog! Han var lite matt och lite stel i början, men ryggen känns fin! Sen stängslade jag och Elise ut valackernas hage, eller började i alla fall, självklart fattades det tråd. I stället red jag Lilla grå där nere, tyckte jag fick bra fart på henne i dag.  I alla fall tills hon trampade av sig en sko! Bara att sitta av och ge upp, känns som att jag aldrig kommer igång med henne!
 
Hem en snabbis, passade på att mocka ur boxarna lite medan jag väntade. Vinterbäddarna ska ut och det är så tråkigt, och inget som jag tycker att jag har tid med heller just nu så försöker ta det lite i taget. Sen kom Charmonix ägare och vi åkte ner till betet igen men denna gång enbart för att klappa på hästarna. I centrum såg Clarinett till att vara, spelar ingen roll vilken häst man går in i hagen för att träffa så är det Clarinett som tar all uppmärksamhet! Tur för henne att hon är så mysig och charmig!
 
Matpaus och sedan blev det ett kvällspass.  Då var Rosetta först ut, red henne på banan och i dag tränade vi på stora volter i trav och övergångar trav-skritt-trav. Sen ner till betet, igen, för att göra klart hagen. Gick inte alls smidigt, självklart räckte inte tråden ändå så jag fick trixa en del och klockan blev rätt mycket innan jag kom ut på Tant. Hon har kommit lite på sidan nu när jag haft mycket, och i dag var hon ganska tydlig med att det faktiskt var dags för henne, vilket ju också var planen. Vi red ut en sväng och lyckades se tre älgar! Fast det lan vara så att vi såg samma två gånger, men ändå! Mycket älg här nu, tur att Tant är cool! 
 
Nu färskpotatis och smör till kvällsfika och sen sova, Ica i morgon!
 
Syns inte på bilden men det är en älg ute på hygget, på Tants öron syns det att hon har koll på den!

Dressyrträningsdag!

Tänk att det kan ta en hel dag att rida två dressyrträningar om 30 minuter var! I dag var det så! 
 
Hade tänkt göra lite  på morgonen men jag var för trött, är nog förra veckans välfyllda schema som slår tillbaka. I stället packade jag ihop grejerna och lastade Szum och Clarinett och åkte på dressyrträning! 
 
Lastade ur, ställde Clarinett i en hage som jag fått låna och började rida Szum. Jag fick jobba honom i låg form i alla gångarter för att få igång ryggen på honom, och han kändes jättefin! Som alltid så går han så bra när jag rider bra, synd att det mest bara är när jag tränar för Sara. Precis när jag satt av honom så började det regna, fick låna en box så att han skulle hålla sig torr tills han skulle bli masserad, och det var nog bra för det öste ner regn! Tycker synd om den tjejen som red i värsta ovädret! 
 
Gjorde i ordning Clarinett och precis när vi var klar så blixtrade det till helt oväntat och en riktig åskknall. Clarinett brydde sig inte men hästen som var på banan blev stressad och slet sig sen, tog nog minst en halvtimme att fånga den. Det blev alltså en oplanerad väntan men Clarinett höll sig cool och tills vi red så var det sol igen.  Gick mycket bättre än sist, vi tränade på att hon skulle ta skänkeln direkt med övergångar och tempoväxlingar. Och sedan jobbade vi galoppen och hon gick så fint flera varv på volten! 
 
Ulrika behandlade Szum med massage och djupvågsmaskin framförallt på ryggen. Som jag misstänkt var han spänd i ryggen och länden, dessutom även runt höfterna. Jag vet ju att mycket problem kommer därifrån och ändå har jag svårt att boka in kontinuerlig behandling på honom. Nu är i alla fall ryggen jättefin!
 
Stannade och åt på hemvägen, klockan var 21 innan jag hade lämnat hästarna i hagen. Trots det så jobbade jag Pavel med de förberedande uppsittnngsövningarna. Även i dag stod jag i stigbygeln, och tränade mycket på att hoppa ner. Jag damp ner lite medvetet oförsiktigt och det tyckte han var lite läskigt först. Nu har jag tagit mig ända till sängen!
 
Szum och Clarinett i transporten innan avfärd! Hungrig Clarinett!

Bokföringsväder!

I dag har det varit regn och åska till och från, riktigt bokföringsväder! Perfekt att jag hade planerat in bokföring i kväll, att det sen inte blev så mycket bokföring i slutändan är en annan sak!
 
Men dagen började med en liten söt ettåring utanför hagen, Lemonaden hade ramlat ut! Jag försökte peta in henne igen men det var inte helt lätt när det stod sex kusar på insidan av staketet, de var givetvis väldigt sugna på kraftfoderhinken jag höll i handen. Att parera upp sex hästar, lyfta tråden och samtidigt försöka locka in en vilsen bäbis blev övermäktigt och jag fick ringa efter Nisse. Medan jag väntade på honom och försökte få tag på någon på Ica för att meddela sen ankomst, så konstaterade jag att Lemonaden såg väldigt lugn ut. Bestämde mig för att prova sätta på grimma. Hon har inte haft grimma på hela sommaren och även innan dess inte jättevan att ta på grimma. Hade Räkans grimma i bilen så jag tog den, tre nummer för stor, och hon satte huvudet direkt i den! Sen kunde jag utan problem, om än lite långsamt, leda henne till ingången! Hon är så snäll och lättsam! Men lite pinsamt när Nisse sen dök upp och jag förklarade hur jag hade löst det, nästa gång ska jag börja i den änden!
 
Efter jobbet så kom Rauens ägare och hämtade honom, han ska hem för att skos i morgon sen kommer han tillbaka och stannar veckan ut. När de hade åkt så jobbade jag Rosetta i töm ute i en av sommarhagarna. Åkte ner till betet för att rida Szum men precis då öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. När regnet hade lugnat sig lite så fick även Szum jogga lite i töm.
 
Sen blev det lite bokföringsjobb, men om jag ska vara ärlig så blev det mest annat datorjobb. Nu lite kvällsfika och sen sova!
 
Så här söta var Rosetta och Pavel i dag, de ville också hålla sig inne i dag!

RSS 2.0