Bilder sen löshoppningen!

Tottes ägare var med i söndags när vi löshoppade, och lyckades ta lite bilder!


Totte löshoppar!


Jag och Totte efter avslutad hoppning!


Oliver löshoppar! Fint språng!

Corran väntar under sin löshoppning!

Tack Maria för bilderna! Jag vet inte varför jag fick till dom så små, men lite mörka är dom pga ljuset i ridhuset. Ni får ta fram glasögonen!

Trav!

Det har inte riktigt varit min dag i dag, som tur är har hästarna gått väldigt bra och därmed kompenserat för allt annat!

Började dagen med att rida ut på Totte! Malin red Räkan och vi red samma sväng som sist, på hemvägen provade vi att trava lite vilket gick jättebra! Mycket nöjd med honom! Sen skyndade jag mig till bilprovningen för ombesiktning på bilen, det gick inte bra. Den gick inte i genom nu heller fast den var fixad, men handbromsen tog fortfarande inte som den skulle...

Efter lite lunch fortsatte jag att rida. Red ut Corran först samma sväng som vi red på morgonen, sen galopperade vi i sommarhagen där vi har ett upptrampat spår. Galoppen kändes jättebra i dag! Hon tränade även lite extra på när hon under en skrittpaus blev rädd för något (troligen en älg för de är överallt just nu) och drog i väg i galopp! Jag satt på långa tyglar, tänkte på annat och höll inte i remmen! Men när jag väl kom i balans efter rivstarten så var galoppen väldigt bra så vi fortsatte jobba den en liten stund innan jag bröt av. Var mycket nöjd med henne också i dag!

Sen var det Taggs tur, han red jag på banan och hoppade lite studs. Han börjar komma tillbaka i sin vanliga form igen och är rolig att rida nu! Hoppningen gick jättebra, vi hoppade ju bara lågt men känslan var bra. Är nöjd med honom med!

Är mindre nöjd med att mina ridstövlar gick sönder sen, de har jag haft i mindre än tre månader och nu gick dragkedjan sönder! :( Jag behöver ju verkligen ha varma och bra stövlar att rida i, så nu har jag beställt nya, fast ett annat märke denna gång... Men det fanns inte riktigt med i min budget men vad gör man? Dessutom blev kvällens lektioner inställda då det var -15,5 dit jag skulle, tyvärr är det ju ofta så på vintern men det är ändå tråkigt! Nu hoppas jag bara att kylan håller sig borta så jag kan rida och ha lektioner som tänkt i morgon!

Jag ska försöka hoppa lite med Taggen nu så jag får i gång honom till vårens träningar och tävlingar! Kändes lovande i dag!

Löshoppning!

I dag åkte vi med hästarna till Ammer och löshoppade. Jag hade med Totte och Corran, och Malin åkte med Oliver. Jag måste säga att det gick väldigt bra med alla hästarna, inte bara själva löshoppningen utan lastning, transport, hantering och ridningen av de som vi red efteråt. Mycket nöjd!

Vi började med att löshoppa Totte, han skötte sig jättebra. Han är löshoppade tre gånger tidigare men har inte varit i ridhus sen han var föl, men han var så cool. Hoppade fint och gick bra i ringen, hoppade kanske 90 cm. Lovar gott inför våren då han förhoppningsvis ska visas på treårstestet. Sen var det Olivers tur, tyvärr såg inte jag honom då jag gick med Totte utanför men ryktet sa att han hade hoppat "som fan". Kul! Corran va sist ut, hon gjorde nog sin bästa löshoppning hittills. Hon bjöd bättre, taxerade bättre och galoppen har utvecklats sen sist!

Efteråt red jag och Malin, jag red Corran och det kändes riktigt bra. Fick lite hjälp med drivningen från marken men jag tycker hon även ionnan det bjöd bättre än hon brukar. Fin häst! Kvällen avslutades med lite fika, vi var många som hjälptes åt så det gick smidigt och bra. Tack för hjälpen alla! Bilder kan nog kanske komma under veckan!

Nytt träns!

Jobbat på Ica i dag med. Efter jobbet red jag och Malin ut med Corran och Oliver. De fick pulsa rejält i djupsnön och jag tror nog Corran var lite trött efteråt! Sen red jag ut en sväng med Räkan, känns som hon kommit lite vid sidan av denna vecka så nu var jag rejält sugen att rida henne. Hon skötte sig ypperligt som vanligt. Provade ett nytt träns på henne, eller inte nytt jag har köpt det begagnat för 50 kr plus frakt. Lagom pris tycker jag! Det passade ganksa bra, så nu har hon ett träns i samma färg som sadeln som jag köpte i somras. Det är ett rundsytt träns med remontnosgrimma.

I morgon ska vi åka till ridhuset och löshoppa. Det blir Totte, Corran och Oliver som får åka dit, ska bli roligt. Och så få ni något att läsa om i morgon med!  

Min supersköna sadel som jag nu har ett matchande träns till!

En räv bakom örat!

I dag tycker jag hästarna har vairt lite full i fan! Jag har ridit i kväll efter jobbet, började med Corran. Longerade först eftersom jag tycker jag får fram henne bättre då. Det kändes i dag som hon hade en räv bakom varje öra, hon var lite full i fan, gjorde egentligen inget men var lite klurig, och jag fick verkligen rida i dag! Men jäklar va fin hon blev! Jag är jättenöjd, det kändes verkligen i dag vilken fin häst det är, och riktigt rolig att rida!

Sen var det Tottes tur. Jag longerade lite och red sedan på banan. Malin var med och hjälpte till litegrann vilket ju var tur, för som det brukar vara med unghästarna i början så fick jag några bränslestopp och lite missförstånd. Men på det stora hela gick det bra, även om även han var lite busig och hade nog också någon räv gömd bakom örat i dag! Även Malins häst var okoncentrerad och busade, det var nog helt enkelt en sån dag i dag!

 
Ser ni nån räv bakom örat?

Treårstest!

Även om det fortfarande bara är januari och ännu flera månader kvar till treårstestet i maj så är det hög tid att börja planera om du tänkt visa din treåring!

På treårstestet visas hästarna upp vid hand, i löshoppning samt rids. I ridningen får inte hästarna betyg utan blir antingen godkända eller inte, ridprovet är frivilligt. Förutom att träna på momenten så behöver man träna upp hästens kondition och ork, samt muskla den!


Sickan visade jag i fjol

Jag tycker det är viktigt att man börjar med löshoppningen i god tid. I början handlar det mest om att få hästen att förstå vad den ska göra i ringen och hoppa låga små hinder, det kan man börja med ganska tidigt helst redan som tvååring. Under våren som treåring bör hästen hoppa någon eller några gånger på den höjd som den sedan kan få hoppa på testet, vilket då är 1.20 m för ridhästarna. Dock är det viktigt att hästen kommer till testet med  mycket självförtroende och hoppvilja, de sista veckorna bör man därför hoppa sparsamt och endast lågt och enkelt. Börjar man löshoppa i tid behöver man inte stressa eller pressa hästen sista tiden innan provet.

Även inridningen bör påbörjas i tid så hästen hinner få pauser och tid på sig. Ridprovet är enkelt, man ska visa att hästen går att rida i alla gångarter. Men det är bra om man har ridit hästen någon annanstans att hemma innan så man vet hur hästen är att rida i främmande miljö.


Melvin under treårstestet 2010

Har du frågor eller funderingar angående treårstestet? Eller har du en treåring som du vill ha hjälp att förbereda eller visa på treårstestet? Eller vill du ha din häst inriden? Tveka inte att höra av dig! 070-594 61 64

Nöjd!

I kväll var jag faktiskt riktigt nöjd med Taggen och dagens dressyrpass! Känns som det var längesen nu... Har ju varit ett tag som galoppen har varit ett problem, men den kändes mycket bättre i dag även om jag inte fick till vänster fattningarna riktigt som jag önskade. Men det går absolut åt rätt håll igen! Härligt!

Jag har även tömkört Totte i kväll och även han var jag nöjd med. Han är väldigt fin att tömköra, i dag tömkörde jag en del på volt och i trav. Så duktig pålle!

Nu är jag trött och slut och vill bara ramla ner i soffan med nyaste Ridsport!

Totte!

Kallt!

I dag har det varit kallt här, -21 grader i morse, så det har inte blivit mycket gjort. Jag hade planerat att rida alla fyra hästar och ha lektioner, men så blev det inte utan jag har ridit Räkan och inget mer, lektionerna blev inställda. Det är tråkigt men vi har ju hittills haft en bra vinter om man jämför med de två sista som ju varit ännu kallare. Och visst hade jag säkert kunnat rida ytterligare någon häst men det kändes inte som det skulle bli givande. I stället har jag bokfört och varit på Hammarn och gjort ärenden, en semla på Brödbiten blev det visst också! 

Räkan kändes i alla fall jättefin när jag red henne, blev ett lätt dressyrpass med mycket galopp. För hennes del blir det några lugna dagar nu när jag ska jobba och inte hinner med alla hästar. Men det kan hon vara värd efter helgens träning!


Nu börjar jag bli less på vintern och vill ha vår!

Tottes första uteritt!

I dag har jag ridit ut Totte för första gången! Så kul! Jag började med att longera honom en liten stund, vilket behövdes för han var busig och okoncentrerad. Sen satt jag upp och vi red ut tillsammans med Räkan, som Malin red. Det var ingen lång tur, tog kanske 25 min, och vi skrittade bara men vi red både på vägen och i snön så jag tror han var rätt nöjd efteråt! Superduktig pålle!Även de andra hästarna har ridits ut i dag, Corran tillsammans med Malin och Oliver, hon var pigg i dag och ville mest gå på högsta växeln. Taggen red jag i snön, han var taggad men jobbade väldigt bra, och var helsvettig efteråt! En lektion i grannbyn hann jag också med. En bra hästdag med kanonväder, dock verkar det bl kallare nu bara hålla tummarna att det inte blir alltför kallt..

Att leka med hästar!

Tittade på kvällsöppet igår även om jag hade vissa problem att hålla mig vaken genom debatten om Håkan Juholt, inget emot honom men jag är rätt trött den tiden... Debatten kring ridsporten vet jag egetligen inte vad jag ska säga om, det kändes inte som de kom någon vart. Men några saker är bra med detta, ridsporten får mycket uppmärksamhet och får visa upp sig. Dessutom har i alla fall jag fått upp ögenen på hur okunniga folk utanför sporten är om ridsport, och vilken syn vissa har på den, inte konstigt att det finns dålig förståelse för det vi gör!

Man kan få höra kommentarer som: "du leker ju bara med hästarna hela dagarna" eller "när ska du skaffa ett riktigt jobb?". Inte utan att man undrar om det är att leka att hantera, utbilda och utveckla hästar på 750 kg med egen vilja? Eller om det inte är på riktigt att undervisa barn och ungdomar i en av landets största idrotter? Oftast startar men ju företag inom det man är intresserad av, undrar om jag fått samma kommentarer om jag gillade att baka och startade ett konditori?

Nu ska jag i alla fall gå ut och leka med mina hästar en stund!


Kvällsöppet!

I kväll handlar Kvällsöppet i TV 4 om ridsport och efterspelet efter Rolf-Görans jerringpris, kl 23.00. Jag ska absolut försöka hålla mig vaken och titta på det även om det finns risk att jag blir irriterad, tycker att det är jättebra att ridsporten syns och att diskutionerna kommer i gång. Egentligen var det kanske bra att Rolf-Görans pris i frågasattes för nu får ju ridsporten ännu mer uppmärksamhet och får chansen att visa upp sig. Ridsport är ju en annorlunda sport, dock är den tuff, krävande och svår, vilket kanske inte alla oinsatta vet om. Jag tycker det ska bli intressant att se, även i morgon går det ett program som ska handla om detta, då i radion på P3, kl 18.00.

Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för hästbranchen i stort också, det är ju en egentligen stor branch som omsätter mycket pengar men som tyvärr är infekterad av mycket svarta pengar och "skumraskaffärer". Som hästföretagare är detta en viktig fråga för mig, det är svårt at vara seriös och få konkurrera med oseriösa, de som tar svarta pengar och småtjejer. För er som inte förstår vad jag syftar på, gå in på tex. Hästnet eller annan annonssida och sök på hästutbildning eller liknande. Då kommer det komma upp en hel hög med annonser om 15 åriga tjejer som rider in hästar för lite och ingenting, de som erbjuder träningar och lektioner under hundralappen eller liknande. Självklart kan ma vara duktig som 15 åring, men häst och ryttarutbildning är ett stort ansvar som kräver utbildning och erfarenhet, och givetvis f-skattsedel och ansvarsförsäkring!

Jag har tillbringat dagen på Ica, och kvällen ägnades åt ett dressyrpass på Taggen. Fortsatte jobba med galoppen på honom, tyckte jag fick till själva galoppen hyfsat (speciellt i höger varv) men han kniper fortfarande lite i fattningarna. Jag hoppas att det ska släppa det med!


Rolf-Görans Jerringpris har skapat debatt, bra eller dåligt? Vad tycker ni?

Annelieträning!

I dag har det varit en lång dag, brukar ju bli så när det är dags för träning! Min dag började med att rida Corran, provade en ny sadel på henne, en dressyrsadel, som tyvärr inte låg riktigt hundra. Man kan ju har många åsikter om att longera hästen innan ridpasset men om jag longerar Corran några minuter innan jag rider dressyr så går hon fram mycket bättre sen. Gjorde så i dag och jag tycker att jag hade bättre trav på henne i dag än jag haft på länge på banan. Sen var det Tottes tur. Han fick gå en proemnad i dag, Malin ledde och vi gick en sväng längs vägen, han tyckte nog att det var lite spännande men det gick bra!

Så var det dags att åka till Ammer för dressyrträning för Annelie, även Malin skulle åka med Oliver. Dock hade inte Oliver några planer på att åka.. Han kan ju var lite besvärlig att lasta, även om det gått bra många gånger också, men det gjorde det inte i dag! Men efter en hel del övertalning, en halsrem och hjälp av Nisse (grannen ni vet!) så kom han på plats. Jag var lite orolig för lastningen i Ammer eftersom vi inte hade någon Nisse att få hjälp av där, men det gick bra då med, dock även då efter lite övertalning och halsrem..

Själva träningen gick riktigt bra med Räkan. Annelie tyckte att det var bästa gången med Räkan, och jag tyckte också hon kändes fin. Tycker att jag stundtals fick till riktigt bra trav och galopp, även om det givetvis kom vissa små (och stora) protester från henne. Men hon försökte ju inte sparka på Annelie i dag i alla fall som hon provade sist..

Nu är jag rejält trött efter en lång dag, är väl dags att börja laga middag nu..Kärt återseende!

Dagen började med ryggont! Jag brukar kunna få ont om jag slarvar med att stretcha, och det hade jag ju tydligen gjort nu för när jag vaknade var det rätt illa. Så det var inte roligt att bära ut vatten och släppa ut hästarna i morse, men jag har försökt stretcha hela dagen och allt eftersom kändes det bättre, tur det för något ryggont har jag inte tid med!

Red Corran och Taggen varsin lugnare uteritt i djupsnön. Eller så lugnt blev det väl inte med Taggen som var rätt så laddad men han kändes fin efterhand i dag så jag blev riktigt nöjd med honom!

På eftermiddagen var det dags för lektioner, och det började med ett kärt återseende! Jag ed Sickan för första gången sen typ september! Hennes ägare har ju ridit henne själv hela hösten och nu har hon haft julledigt och vintervila. Efter att ha varit utan ryttare i en och en halv månad så skulle man ju kunna tro att hon skulle vara lite spänd (för er som inte minns så var Sickans inridning lite speciell då hon har sadeltvång och var väldigt spänd när vi började) men hon var avspänd och cool, så det kändes super! Det är verkligen jättekul, och ett bra bevis på att jobbet med henne är rätt gjort. Jag tror Sickan kommer bli en jättetrevlig ridhäst. Tyvärr var det ett jäkla skitväder med massor av snö och blåst! Inte så roligt men de som red kämpade på bra, och hemma var det fint väder!

I morgon är det dags för Annelieträning, det ska bli kul!


Jag och Sickan i somras när hon var här på utbildning!

Inspänd!

I dag var det dags för lite nytt för Totte!

Började med att longera honom som vanligt i alla gångarter och båda varv, för att sedan sätta på honom en inspänning! Jag använder vanliga inspänningstyglar i läder med gummiring, och jag tycker det är bra för unghästarna att börja med inspänningstyglar i longeringen när man börjar rida dom. Det har främst två anledningar, dels är det bra för hästarna att vänja sig vid stöd i bettet, och att det finns ett "stopp". Många unghästar vill gärna dra i tyglarna och då är det bra med inspänning. Men sen är det ju även bra för hästarna att få lära sig gå fram till ett stöd och arbeta i rätt form, det har man tillbaka senare i utbildningen. Självklart har man inspänningstyglarna långa i början! Med Totte gick testet av inspänningen mycket bra!

Efter longeringen satt jag upp, Malin höll i och vi skrittade runt lite på banan. I dag kändes han mer avspänd än igår så efter en stund tog vi bort linan och jag red själv! Det gick lite segt men det gör det ofta i början så det är inget konstigt. Efter att vi kollat att jag kunde stanna, starta och svänga själv så satte vi på linan igen och gick ut på en liten promenad! Även nu var han jätteduktig!

Jag tycker nog den första tiden på inridningen är roligast! Det är en sådan adrenalinkick och underbar känsla när man sitter upp på hästen första gången, som i dag rider utan linan för första gången eller första uteritten utan ledare! Så roligt!

Även de andra hästarna har fått motion i dag, Corran fick trava bommar men kändes lite matt, Räkan red jag ut och Taggen fick hoppa lite i dag med. Han kändes mycket bättre i dag så jag är nöjd med att jag jobbade i genom fattningarna igår och sen fortsatte jobbet i dag, i stället för att slarva igenom jobbet och göra allt igår. En lektion med Malin hann jag också med, hon börjar få bra snurr på sin pålle nu!


Longering av Totte igår, utan inspänning!

Tänk vad ett litet bensnöre kan ställa till med!

Jag har inte riktigt haft något flyt i dag, utan det har varit lite känslan av stolpe ut.. Och det började redan i morse när jag skulle ta ut hästarna. Taggen var helt tokig när jag skulle leda ut dom, bockade på stället och var allmänt stökig vilket slutade med att jag tappade både han och Oliver. Orsaken? Ett bensnöre på Taggens täcke hade gått sönder och slog mot hans ben.. Det till att vara känslig! Hästarna fångades in snabbt, bensnöret avlägsnades och jag kunde äta frukost sen i lugn och ro!

Malin och jag red ut på Oliver och Corran sen, Corran var jätterolig att rida i dag och skötte sig utmärkt. Men när jag höll på tränsa av blev hon skrämd av något och hoppade i väg, oturligt nog tog hon vägen över mina fötter! Den ena foten blev mosad under hennes hov medan den andre foten fick en smäll på fotknölen, aj! Sen lyckades jag även få ett tjuvnyp av Totte, inte riktigt min dag i dag!


Totte var lite spänd när jag satt på honom i dag, så vi behöll linan på i dag med. Vi får se hur det känns med honom i morgon!

Mina hästar red jag hemma, Räkan hoppade jag en låg kombination med galoppbom. Det kändes bra i höger varv där tog hon bra tag i hindren medan vänster varv var en katastrof. Tror att det berodde på att jag inte fick till svängen lika bra i det varvet. Taggen hade jag också tänkt hoppa lite, men innan jag var nöjd med galoppfattningarna så hade det börjat skymma så då travhoppade vi bara några språng innan vi avslutade! Kvällen ägnades åt lektioner, vilket var roligt då det gick bra för alla som red. Det är så kul när man har ett syfte med lektionen och det verkligen uppnås!

Seg dag igen!

Jag har varit seg i dag med, känns inte som jag fått mycket gjort alls. Men jag har i alla fall ridit ut Taggen och Räkan, och tömkört Totte. Sen har jag bokfört lite, plockat bort adventsljus stakarna och på kvällen klippt Taggen och Oliver. Så det blev nog rätt mycket ändå!

När jag red Taggen flög det upp en uggla! Den flög rakt emot oss, och jag trodde nästan den skulle flyga på mig. Det var lite otäckt! Räkan var väldigt pigg, hon till och med studsade lite när det rasade snö från träden! Det är inte så likt henne..

Totte tömkörde jag ut i dag, det gick jättebra. Han är väldigt rolig att tömköra, fin i handen och lyssnar bra. Jag hoppas han blir likadan att rida, då kommer han bli en trevlig ridhäst!


Totte i dag efter tömkörningen!

Jerringpriset!

Ingen har väl missat att Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset igår kväll!? Det är jätteroligt för Rolf-Göran som kämpat länge och vågat satsat, och dessutom rider fantastiskt bra, och även roligt för ridsporten som nu får en chans att visa att vi finns och att vi ska synas på sportsidorna!

Svensk ridsport har haft ett oerhört bra år, med Patrik Kittels brons på dressyr EM och sedan på hopp Em där Henrik von Eckermann blev 5:a (som debutant) och Rolf-Göran vann! Rolf-Göran är även världsetta just nu (i hur många sporter har Sverige en världsetta?). Nu hoppas vi på att framgångarna fortsätter på OS i London i sommar!


Tack Rolf-Göran för vad du gör för svensk ridsport!

Seg dag!

Jag har varit seg, trött och less mest hela dagen på jobbet i dag. Kommer nog lite efter gårdagen som ju var lång, dessutom sov jag dåligt i natt. Dock känns det bättre efter en tur med Räkan i kväll. I morgon är jag ledig, det ska bli skönt att ha tid att rida hästarna ordentligt!


På äventyr med Corran!

I dag har Corran varit på äventyr, vi har nämligen varit i Östersund och ridit dressyrträning. För er som minns så var jag ju i väg strax före jul och tittade på dressyrträning för Martin Ågevall och nu fick jag chansen att träna för honom. Corran har ju inte varit i väg så mycket, och har ju bara varit i ridhuset i Ammer tidigare så för henne blev det ju ett litet äventyr!

Och visst var Corran lite spänd och tittade på allt men det hade kunnat vara värre. Hon tappar ju lite bjudning när hon är spänd så jag fick mest rida frammåt, till slut hjälpte även Martin till från marken för att få fram henne bättre. Vi gjorde inget avancerat, vi travade och galopperade runt lite bara. Men jäklar som hon travade!! Jag hade fullt upp med att hänga med Corran runt i ridhuset så själva ridningen var väl sådär, men Corran imponerade tydlingen både på åskådarna och Maritin så det var ju roligt! Det är faktiskt jättekul att få chansen att få rida en sån fin häst, dessutom en så mysig och social pålle!

Vi blev kvar en stund och tittade, fikade och surrade lite, när vi skulle fara hem igen hade det börjat regna. Och det är inte så roligt med 12 mil att köra, och inne i Östersund fick vi problem. Vid rödljusen på väg upp på Rådhusgatan blev vi stående eftersom det var för halt! Jag och Mia fick dirigera om trafiken så Nisse kunde backa och ta om, flera gånger fick han prova innan han kom i väg. Sen blev det en rask promenad bort till Jamtli där vi kunde hoppa in i bilen igen, som tur var gick resten av vägen bra sedan, men jag är glad att jag slapp köra! Tror Corran var rätt nöjd när hon fick komma ut i sin hage igen i kväll!

Finaste Corran!

Aldrig fullärd!

Jag tjatar ju ofta om detta att man aldrig blir fullärd när man håller på med häst. Och så är det ju verkligen!

I dag hade jag bra hjälp med Totte nämligen Nisse, min granne och Corrans husse. Förutom att hålla i och leda vid uppsittning så hjälpte han mig med lite tips och råd i hanteringen, och lite förmaningar. Även om jag hållt på med det här några år nu, och gått flera utbildningar så finns det mycket kvar att lära. I dag har jag tex. fått lära mig hur jag ska lyfta bakbenen på hästarna även om de är lite stökiga. Jättebra, för sånt får man inte lära sig på utbildningarna, där får man bara lära sig hantera unghästar som är supersnälla och inte gör något. Och så ser ju inte riktigt verkligheten ut alla gånger. Skrittade ganska mycket på Totte i dag, styrde, startade och stannade från ryggen. På slutet var linan lång så han fick lyssna på mig och inte bara på Nisse som ledde. Snart är det dags att ta bort linan och rida själv!

För övrigt har jag i dag efter jobbet haft en lektion i grannbyn, vilket var roligt, och longerat Corran. I morgon ska hon i väg på äventyr, då vi ska på dressyrträning. Lite pirrigt är det, jag hoppas hon sköter sig! Och framförallt att jag sköter mig!!


Corran ska ut på äventyr i morgon!

Urblåst!

Det var samma väder i dag som igår, rejäl blåst! Men i kväll klädde jag mig lite bättre så det blev två dressyrpass efter jobbet utan att jag frös i alla fall. Red Corran först, inte riktigt nöjd då jag inte tyckte jag fick fram henne tillräckligt bra. Och sedan red jag Räkan, hon var lite seg i början men fin på slutet. Vi jobbade mycket med att öka och minska volten i galopp.

Jag använder mig mycket av att minska-öka voltstorleken på mina lektioner, även om det för många räcker att jobba med i skritt och trav i början. Det är ett utmärkt sätt att få kontroll på inner och yttersidan, och att det verkligen är ryttaren som väljer vägen. Man får akta så inte hästen ramlar in eller ut, och att den blir för rak i innersidan när man minskar volten eller skjuter ut ytterbogen när man ökar den. Med Räkan var målet att komma åt bakbenen i galoppen så jag tänkte lite tagen bakdel när jag minskade volten, och flyttade ut bakdelen när jag ökade volten.

Efter ridningen kände jag mig rejält urblåst! Blir skönt att krypa upp i soffan med Ridsport nu!


Svar på fråga!

Fick en fråga om hur länge utbildingshästarna är här, tycker det är en fråga som har intresse för fler så därför svarar jag med ett inlägg.

Kommentar från Julia:
Hur länge ska Totte stå hos dig på inridning? Hur länge brukar träningshästarna vara hos dig?

Hur länge Totte ska vara här har vi inte bestämt. Vi håller kontakten och ser hur han utvecklas. Det är väldigt olika hur länge hästarna är här. Oftast från en månad upp till tre månader. Det beror ju dels på vad hästen ska göra, hur det passar in i ägarnas liv och hur det fungerar här sedan. Men en månad är egentligen ett minimum om man ska hinna göra något, är det mycket som ska ändras (tex. tillridning där hästens arbetsforma ska ändras) så är en månad väldigt kort tid. Man kan se det som en renovering, tex. en häst som är här på tillridning eller omskolning, på en kortare tid hinner man dra upp linjerna för renoveringen och fylla verktygslådan med rätt verktyg och sedan blir det upp till ägaren att göra mycket av jobbet sedan. Ju längre hästen är här desto mer blir befäst, och därmed blir det mindre och lättare renoveringsjobb som är kvar! Men jag rekomenderar att man oavsett tar lite hjälp i början, tex. rider lektioner och träningar, då är det lättare att få ut maximalt av utbildningen!

Vad det gäller inridning så beror det ju på hur förberdd hästen är innan den kommer och hur mycket ägaren vill att den ska ha gjort under tiden den är här. Men på 6 veckor brukar hästarna vara ridna i alla tre gångarter och ridna i skogen, om det inte varit en besvärlig inridning så man fått ta det väldigt lugnt.

Men man kan givetvis lämna hästen på kortare tid också, tex. om man ska på semester och vill ha hästen underhållsriden under tiden. Men att korrigera ett problem på ett par veckor förstår nog de flesta att det är svårt!

Jag försöker ha en dialog med ägarna, och i bland stannar hästarna längre än det var tänkt från början. Man har ju som ägare möjlighet att komma hit och kolla på sin häst under tiden, och då är det ofta lättare att kunna säga om det är dags att ta hem hästen.


Corran i somras när jag började med henne!


Blåst!

När jag kom hem från jobbet visade termometern på bara -3, jag klädde mig därefter och blev lite besviken när jag kom ut och det blåste småspik!

Red ut Taggen först, att rida ut honom ensam i mörker och blåst skulle kunna vara lite spännande men han skötte sig som en pärla! Dock blåste det snö av träden och det var inte så trevligt eftersom jag fick det både i ansiktet och innanför jackan!

Sen tömkörde jag Totte, han var verkligen superduktig! Det märks att hans ägare har tömkört mycket med honom, jag höll inte på så länge i dag och bara i skritt. Syftet med dagens pass var inte att han skulle göra av med en massa energi utan jag ville kolla av några grejer. Nämligen:
1. Jag ville kolla styrningen innan jag ska rida själv utan någon som leder. Den fungerade bra!
2. Jag ville prova att tömköra honom, för att senare kanske kunna tömköra ut eler liknande. Tömkörningen fungerade super!
3. Jag ville prova jobba honom på kvällen i lampans sken, blir ju lite andra skuggor då än på dagen. men han brydde sig inte alls!
4. Och att det blåste gjorde ju att det blev ännu mer miljöträning, det prasslade i ensilgeplasten och de andra grabbarna stod inne och gnäggade. Och det struntade Totte totalt i!

Blev alltså ett jättebra pass och jag är supernöjd med honom! Tycker det är bra att man kan jobba även de yngre hästarna i alla väder, även om jag kanske inte skulle rida ut en nyinriden unghäst i tex. storm. Jag försöker alltid ha ett syfte med varje ridpass, eller som i dag tömkörningspass. Det behöver inte alltid vara att träna saker med hästen utan att ge omväxling, avslappning eller busa lite kan också vara ett syfte!


Uppsittning!

I dag var det dags för uppsittning på Totte! Började med att longera honom, jag märkte direkt att han var mycket mera koncentrerad än de tidigare dagarna och han lyssnade jättebra. Malin var med och höll i, och vi började från början även om han ju haft ryttare några gånger.

Gjorde först lite av mina förberedande uppsittningsövningar. Hade innan longerat med stigbyglarna nere, sen drog jag i stigbyglarna, slog på sadeln, hoppade vid sidan och viftade på armarna, från båda sidor såklart. Totte tyckte Malin var mycket intressantare än den där knäppgöken som hoppade på sidan! Så hängde jag på honom, satt upp från pall och det gick jättebra. Vi gick en sväng, svängde, stannade och startade, och eftersom Totte höll sig så cool så då satt jag upp. Och det gick också jättebra! Vi gick några varv på banan. Efter ridningen fick Totte stå inne i boxen och äta lite ensam medan jag åt lunch. Nyttigt för honom att träna att vara själv inne.


Första gången jag satt på Totte i höstas!

Härlig dag!

I dag har det varit kallt men sol, när dagen började var det väl -12 grader men det blev lite varmare eftersom. Började min dag med att hoppa lite studs på Räkan. Räkan var på riktigt bra humör, glad och kändes jättefin! Provade att rida henne på ett rakt bett för att se om hon tar bättre stöd på det, måste prova någon gång till innan jag bestämmer om det föll ut bra eller inte. Jag tycker hon tog bättre stöd men även att hon blev lite tjafsig däremellan, men det kan vara för att hon var lite busig i dag också. Även Malin var med och hoppade på sin kuse, och det gick bra för henne med, inga busigheter i dag!

Sen hjälpte Malin mig med Totte, men det kommer i ett annat inlägg! Efter lunch så hoppade jag Taggen. Vi har kanonfint underlag hemma nu så det är bara att passa på att hoppa lite! Taggen fick bara rulla över ett lågt räcke på volt. Det räckte gott och väl för oss, jag hade fullt upp ändå med att hålla ordning på honom och mig själv! Tyckte inte att galoppen var så bra när jag värmde upp men den blev bättre av hoppningen så det var bra.

Avslutade med att rida ut Corran, hon skötte sig ypperligt och jag tyckte jag fick till bra trav på henne i dag! Lite frusen var jag när jag var klar, men i dag var det riktigt roligt!


Är ett tag kvar tills vi är i gång med hoppningen igen, men det kommer nog!

Att gå fot!

I dag var Totte väldigt pigg och laddad! Jag började med att gå en liten sväng med honom och jag såg hur det spratt av energi om honom, och han tog några små skutt. Och när vi sedan började longera så bockade han och studsade en hel del! Dock lugnade han sig efter en stunds jobb och kunde då göra trav-skritt-trav riktigt bra! Jag tänker jobba mycket med hanteringen på honom, för han testar alla gränser just nu och har väldigt svårt att stå still när jag ska göra i ordning honom. Men det är ju mycket nytt nu också, och att han nog var lite överenergisk i dag!

Det är många som frågar hur jag jobbar hästarna från marken, om jag använder mig av nh eller annat. Men jag gör inte så mycket annat än longerar och tömkör förutom den dagliga hanteringen då. Tycker tömkörning är ett jättebra sätt att jobba hästarna från marken. Men jag har även en annan grej jag använder, nämligen att hästarna ska "gå fot". Det är inga konstigheter utan att hästen ska gå bredvid mig (inte på), stanna när jag stannar, svänga när jag svänger och backa när jag backar. Utan att behöva dra eller bråka med hästen. Jag börjar med att stanna och om då inte hästen stannar direkt så förstärker jag med "Proo" och tar i grimman, om hästen fortsätter ändå så rycker jag till i grimmarn och backar hästen något steg för att visa att jag ville något, sen gör jag om tills hästen stannar bara av att jag stannar. Man får tänka på att vara tydlig i sitt kroppsspråk med vad man tänker göra. Det här använder jag även när jag tar in hästarna från hagen, innan uppsittning eller när det behövs!

Melwin tömkörs vintern 2010

Nu börjar allvaret!

I dag började allvaret för Totte, efter att ha gått i hagen några dagar för att vänja in sig här så började vi jobba lite i dag. Inte något värre jobb än, men någonstans måste vi ju börja! Så i dag tog jag in honom ensam, borstade, sadlade och tränsade. Sen gick vi en liten promenad, kollade att broms och start fungerade från marken och longerade lite. Det gick jättebra, så nu är det bara att forsätta jobbet till veckan!

Jag hann även med att rida Corran och Taggen, de fick jobba med bommar. Corran var lite spänd och okoncentrerad i början men det släppte sen, medan Taggen var lite loj. Med honom blev det mycket galoppjobb, vilket var jättebra för det behöver vi verkligen. Fick inte till galoppen riktigt som jag vill, men det känns mycket bättre nu när jag faktiskt har kunnat jobba i genom den lite. Problemet är att han står emot lite och inte galopperar framåt och igenom kroppen, han har egentligen en bra grundgalopp men just nu känns den mest som han har handbromsen i! Och inte blir det lättare av att han kickar och studsar i galoppen hela tiden..

På eftermiddagen hade jag lektioner på ett nytt ställe, med två nya ryttare. Det är jättekul med nya elever och att få se nya ställen tycker jag, jag hoppas de fortsätter att rida framöver! I kväll tänker jag inte göra mer än att ta in hästarna och elda, verkar bli kallt i natt!

Skön lördag!

Haft en lugn och skön lördag i dag, dessutom bra väder!

Började morgonen med att släppa ut hästarna, äta frukost, mocka och handla lite. En riktigt lugn och slapp morgon! Sen red Malin lektion på sin häst, de fick jobba med bommar och även lite små hinder, och både häst och ryttare var svettiga efteråt!

Malin följde med mig ut sen, hon red Räkan och jag red Corran. Vi red ner till älven, det blev en bra tur på hemvägen travade och galopperade vi uppför hela Ängstabacken, och Corran var svettig och nöjd efteråt! Med Taggen blev det en tur i skogen, på en skogsväg med mycket snö. Malin hade ridit där med Oliver igår så det fanns i alla fall ett spår att rida i. Vi galopperade riktigt fort och Taggen var på sitt bästa humör, glad och pigg utan att studsa! Och vi lyckades behålla benskydden på så jag slapp pulsa i snön efter dom i dag...


Mycket snö är det!

Ny häst på gården!

I dag har Belmont LG, till vardags kallad Totte, kommit hit för inridning. Ni kanske minns att jag i höstas longerade, hängde och satt på Totte, nu är han här för fortsatt inridning och det ska bli jättekul att fortsätta arbetet med honom. Självklart kommer ni kunna följa hans utveckling här på bloggen.

Jag hämtade Totte i samband med att jag var i väg och hade lektion hos Nylands Hästsportlag, de red bommar och lite små hinder. Hästarna var pigga och glada efter julen, mest laddad var nog Nina, en ridtravare som blir 27 år i år! Svårt att tro när hon taktade i sidled i dag!

På eftermiddagen red jag först ut Corran, det var jättemycket snö och vi tappade båda benskydden. De fick jag sedan gå och hämta i djupsnön! Jag behöver nog inget mer träningspass i dag! Räkan fick gå ett dressyr och hopppass, red först lite dressyr med mycket övergångar och fattningar. Hoppade sedan ett litet räcke på volt, och hon kändes jättefin!


Totte i höstas när jag satt på honom för första gången!

En riktig räka!

I dag har Räkan verkligen gjort sig förtjänt av sitt smeknamn, hon har arit en riktig fegis i dag, en riktig Räka! Men vi ska ta det från början!

I dag stängde vi tidigt på Ica, lite fånigt tycker jag då trettondagsafton är ganska mycket som en vanlig dag. Men skönt för mig som hann rida efteråt. Började med att dressyra lite med Taggen, banan var nyskottad och jättefin men det fastnar så mycket snö i hans skor så han halkade lite ändå. Tycker han börjar kännas riktigt stadig och fin i traven, men galoppen var en katastrof i dag. Mycket beror det nog på att han halkar, varken han eller jag törs galoppera på när han halkar emellanåt. Jag hoppas det ska bli bättre är jag skor om honom med vanliga skor (han har just nu flappskor).

Sen red jag Räkan, henne skulle jag rida till Nisse, grannen som också är husse till Corran, han skulle slå på hennes tappsko. När vi var halvvägs möter vi plogbilen, inte utan att jag fick lite panik (plogbilar är min skräck att möta, de är breda och låter mycket). Men chaffören var bussig och stannade! Men Räkan vågade inte gå förbi, så då stängde chaffören av bilen, släckte lysena och pratade med oss! Till slut tog Räkan sig mod och gick förbi, den bussiga chaffören väntade med att starta tills vi kommit i väg! Snacka om snäll kille!

Väl framme vid dreas uppfart så försvann allt Räkans mod igen. Hon vågade absolut inte gå förbi de farliga vagnarna som stod vid deras väg, för att inte prata om alla farliga hästar... Räkan vände, backade och drog ner huvudet (som en struts som ska gömma huvudet i sanden...), vi till och med ramlade ner i ett dike! Till slut bestämde hon sig att smyga förbi allt farligt och gå ända fram till stallet! Sen gick det fint att slå på skon, och rida hem igen men i dag var hon verkligen en riktig fegis min Räka!

I morgon kommer det en häst hit, men det berättar jag mer om i morgon! Spännande va? Måste ju hålla er lite nyfikna så ni tittar in här i morgon igen!


En riktig Räka!?

Snö!

I dag har det snöat till och från hela dan, stora flingor och snön har varit ganska tung och blöt. Riktig klabbsnö och jag har blivit rejält blöt av ridningen. Men jag har ridit alla tre hästarna i dag i alla fall.

Började med taggen. Red Revavägen, där underlaget var riktigt bra. Taggen var som vanligt laddad och studsade en del, speciellt på hemvägen. Sen red jag Corran dressyr här hemma. Hade egentligen tänkt trava bommar men mina bommar hade frusit fast och jag fick inte lös dom ensam. Vi jobbade med övergångar och att hon skulle trava framåt, hon var avspänd och kändes stundtals riktigt fin. Hon tar galoppfattningarna riktigt bra nu, men vill gärna bryta av i hörnen, men det kommer nog rätt snart. Jag var rejält svettig efteråt i alla fall!

På eftermiddan red jag ut Räkan tillsammans med Malin. Vi red Revavägen igen eftersom underlaget var bra där och vi gärna ville galoppera. Räkan var cool som vanligt, men kostade på sig ett litet "miniskutt" på hemvägen!

Enkla byten!

Jag tycker man ska våga "leka" lite i dressyren, prova på olika rörelser och övningar även om man kanske inte är riktigt helt färdig för dom ännu. Men det är ju givetvis viktigt att man håller kraven låga och inte börjar bråka med hästen om det inte fungerar. I dag lekte jag och Räkan lite med en början till enkla byten!

Enkelt byte är inte, som många tror, galoppombyte i språnget, utan man rider i galopp går ner till skritt (utan travsteg) rider några steg i samlad skritt och sedan fattar den andra galoppen. Detta är en bra förberedelse för att sedan göra galoppombyten i språnget.

Oftast görs ju detta vid varvbyte, men när jag red Räkan i dag så var underlaget bäst på spåret så jag höll mig där. Jag gjorde så att jag fattade förvänd galopp ur skritt, saktade sedan av till skritt och fattade sedan rättvänd galopp, och sedan ner till skritt igen osv. Tyckte det gick rätt hyfsat, det var svårare i höger varv för där har hon svårare att fatta förvänd. Sen hade vi några travsteg i avsaktningen och även för lång skrittsträcka men det ska vi nog kunna jobba bort med lite träning. Roligt var det, och Räkan blev riktigt trött av alla fattningar och avsaktningar. Det är ju bra styrke träning och även bra för galoppen! Dessutom bra lydnadsövning att kunna växla mellan att fatta förvänd och rätt galopp!

Taggen reds i dag igen efter fem dagars vila, blev en kortare tur ut i snön och sedan lite dressyr. Han kickade lite i galoppen men annars kändes han helt okej. Corran fick agera snöröjare i dag, vi red upp stigen i skogen hemma, den var rätt översnöad och vi var som två snögubbar när vi kom tillbaka. Det blev även lite galopp i sommarhagen efteråt, det är så roligt att galoppera i snön och ännu roligare att Corran orkar galoppera längre och bättre för varje gång!

Så här såg Corrans hals ut i dag under ridturen, till saken hör att det ju inte snöade något utan all snö är från träden och grenarna som vi red i genom!


Äntligen lektioner!

I kväll var det äntligen dags för lite lektioner igen efter nästan tre veckors juluppehåll. Uppehållet har inte varit helt frivilligt från min sida, jag har utan tvekan kunnat ha lektioner hela julen också men mina elever och kunder har väl haft lite mer fullt upp. Är ju inte alla som har det som jag med väldigt lite julfirande och tid över under helgerna. Men det var skönt att komma i gång lite igen, och jag hoppas det ska bli fart på lektionerna och verksamheten ordentligt nu. De som red i kväll gick det i alla fall bra för och hästarna verkade vara i fin form efter julen!


Foto:Elisabeth Sjöström

Årets första dag!

Årets första ridturer har avklarats. Betydligt bättre ridväder i dag än det var igår, igår eftermiddag när jag red Corran var det -17 grader och senare på kvällen var det neråt -20 grader. Hästarna verkar dock ha klarat både kyla och raketer bra. Det är skönt att bo så avskilt som jag gör, det är inga fyrverkerier på nära håll så jag har aldrig haft problem med detta.

I dag blev det snöpulsning för pållarna. Först Räkan som fick gå på lägdan där jag brukar snöjobba dom, blev en del galopp och Räkan var jättepigg! Sen red jag ut Corran med Malin, vi red en skogsväg där vi inte ridit på flera veckor så det var mycket snö att pulsa i! Blev en hel del trav så jag tror Corran var rätt nöjd efteråt!

Taggen har haft några dagars vila eftersom jag tycker han verkat lite sur ett tag. Inte så mycket men lite sur vid sadling och att han har gått i väg när man kommit med grimman i hagen. I dag busade han och Oliver massor i hagen, Taggen såg glad och pigg ut, dessutom kommer han nu fram när man kommer i hagen. Alltså är det nu snart dags att börja med honom igen.


RSS 2.0