Påskdagen!

Härlig dag i dag med, underbart väder och lite lugnare tempo! Och dessutom sommartid och det gillar jag! Började dagen med att rida galopp programmet med Taggen på banan. Är nog sista gången för den här vintern som det går rida galoppjobb på banan, lite tråkigt men man får se det som ett vårtecken! 
 
Sen åkte jag i väg och hade lektioner, roligt med hoppning och när det dessutom är fint väder så blir det ju ännu bättre. Förutom lektionerna så longerade jag en treåring som ska hit på inridning snart och red den nordis som jag ridit ett tag, i dag fick även ägaren sitta upp rida lite. Det är meningen att hon ska rida lektioner på honom framöver och då tycker jag det är en jättebra början att jag rider i genom hästen först och sedan får ryttaren sitta upp och får då börja när hästen är genomriden och förhoppningsvis fin. Ett upplägg jag gärna använder mig av och tycker är bra!
 
När jag kom hem så red jag Szum och i dag red vi "ut" själva för första gången. Ingen lång tur, vi skrittade runt gården, upp i skogen en liten sväng, ner på vägen och sen tillbaka över gården, men för mig var det ett ganska stort och viktigt steg. Kom i håg hur dum och stökig han var i höstas när jag försökte tömköra upp i skogen! I dag var det inget tjafs och han var jätteduktig, snart rider vi ut själva!
 
Tog och firade Szums framgångar med att åka i väg och äta med en kompis, nu ska jag ägna resten av kvällen åt att skriva fakturor. I morgon är det dags för Ica igen, men bara några timmar på dan!
 
Min Szum-brum prins!
 

Påskafton!

Härligt vårväder i dag, visserligen kyligt i morse men sedan sol och tö! Men i vanligt ordning när det är finväder så drog vi till ridhuset, i dag var det dressyrträning med unghästarna som stod på schemat!
 
Eftersom jag inte red förrän framåt dan så började jag med att rida Szum på morgonen. Vi red på slingan och i dag var han nästan lite matt, skötte sig i alla fall ypperligt och traven kändes riktigt bra i dag. Sen var det dags att packa in Peppe och Ellen i transporten och åka till Ammer på dressyrträning för Annelie, även Malin och Oliven var med. Jag red Ellen först, hon var lite spänd i början men det är ju inte så konstigt. Vi jobbade med att ha henne i ramen och att komma fram till bettet, Annelie tyckte precis som jag att det var viktigt att få henne att komma in i ramen och attjag inte skulle vara rädd för att "traggla" detta med henne. 
 
Sen var det Peppes tur, och han var väldigt uppspelt när vi började! Allt var läskigt, han var väldigt okoncentrerad och visste inte alls vad han skulle fokusera på. Men efterhand slappnade han av och även om han ju är vinglig och valpig så blev han rätt fin på slutet. Vi jobbade väldigt enkelt, bara att få honom att trava framåt, sträcka ut halsen och börja komma genom kroppen. Känns bra att Annelie hade samma tankar som mig med båda hästarna, hur jag ska rida dom och vad jag ska fokusera på, skönt att få lite feed back på arbetet med dom samtidigt som dom blivit en erfarenhet rikare. På kvällen när jag kom hem red jag ut Räkan. Jag älskar verkligen de här ljusa vårkvällarna när grusvägarna har tinat fram och man kan vara ute och rida hur länge som helst!
 
Filmer från dagens träning:
Ellen:
https://www.youtube.com/watch?v=gTGUEhsg1OI
Peppe:
https://www.youtube.com/watch?v=sotJxplFKL8
 
Några bilder blev det inte för kameran vägrar ladda över dom till datorn. Men här är en bild från sist Peppe var i ridhuset:

Långfredag!

Det har verkligen känts som en lång fredag, har varit i gång hela dagen och hunnit mycket men nu är jag rätt slut och trött!
 
På förmiddagen red jag unghästarna. Började med Ellen som var rätt laddad så jag fick börja med att först hitta en lugn och avspänd skritt innan jag kunde jobba traven. När även traven var avspänd så avslutade jag, resten tar vi i morgon. Då tänkte jag nämligen ha med mig Ellen och Peppe på dressyrträning! Red sedan Peppe på slingan, han kändes lite trött och loj, men så låg han ju och sov när jag kom och hämtade honom i hagen! Han hann nog inte riktigt vakna! Även Szum fick gå på slingan. Longerade honom först då jag trodde han skulle vara laddad, nu var han inte så farligt laddad och när jag red sedan var han jättetrevlig! Lugn och avspänd, vi travade mycket och det var en väldigt trött Szum efteråt!
 
Så här trött var Peppe innan ridningen!
 
På eftermiddagen åkte jag och Malin till ridhuset med Taggen och Oliven för att hoppa lite. Det tog ett tag innan jag och Taggen kom i gång riktigt men då kändes det rätt bra. Det gäller att våga galoppera framåt och att hålla galoppen genom svängarna, låter ju jätteenkelt!
 
Efter en snabbmiddag så dressyrade jag lite med Räkan innan jag tog in hästarna och packade om inför morgondagen. En kaka har jag hunnit baka också, men nu blir det nog duschen och sen sängen!
 
Taggen innan hoppningen!
 
Taggen, Malin och Oliven i vårsolen!

Skärtordag!

Fullt ös på jobbet i dag, alla ska handla inför påsken! Man är rejält trött efter dagar som denna men kvällen innehöll bara ridning av Peppe. När jag kom ut och skulle ta honom red Malin Oliven på banan bredvid och det var tydligen roligt för Peppe röjde järnet i hagen! Gott om energi har han! Efter han hade sprungit av sig det värsta kunde jag fånga honom och rida lite dressyr. Lite spänningar satt nog kvar i honom för i början var traven kort och lite spänd, så vi ägnade passet åt att jobba med att få ut steglängden och halsen. Att få formen lite mer låg, lång och rund, tyckte det gick rätt bra i alla fall stundtals! 

Svettigt!

Härligt vårväder i dag, plusgrader och till största delen sol. Det har varit riktigtskönt flera av hästarna har fått gå utan täcke och jag har ridit i fleecetröja i stället för jacka! Och i dag tror jag alla hästar har gjort mig lycklig!
 
Började med Taggen, han fick gå galopp programmet på banan och kändes jättefin! Räkan gå galoppintervaller på slingan, det var ju den där konditionen vi skulle förbättra! Även Szum fick gå på slingan, både häst och ryttare var rejält svettiga efteråt för jag fick verkligen rida! Satt upp vid boxarna, hade jobbat honom lite från marken innan uppsittning, och när vi skulle rida i väg hade Szumen inte alls någon lust att gå åt det håll jag hade tänkt! Vi diskuterade ett tag innan vi kom överens om att gå på min plan, sen var det inget mer tjafs om att vilja gå hem faktiskt. Han har ju haft en tendens till att försöka glida hem vid varje varv på slingan. Men jag fick verkligen rida ändå, ena stunden skulle han inte trava trots att jag drev med både skänkel och stöttade med spöet, för att en liten stund senare bara vilja trava och takta. Så antingen får man inte trav eller så får man inte stopp på traven! Stark och tjafsig i handen, flera bockförsök och drog ner huvudet, jag hade fullt upp att hålla ordning på honom första varven. Men sen släppte det och han travade så fint! Men jag har lite att jobba på så hjälperna fungerar lite bättre, för i dag körde han mest sitt eget race!
 
Avslutade med att rida ut Ellen, som i dag var rund och fin i formen nästan hela ridturen, innan jag åkte i väg för att rida en kundhäst och ha lektioner. Nu är jag ordentligt trött, i morgon är et skärtorsdag och en av de dagar som vi säljer mest på Ica. Alltså läge att ladda om!
 

Szum i ridhuset i januari Här ser han ju rätt beskedlig ut men i dag hade jag verkligen fullt upp för att hålla ordning på honom!

Ambitiös planering!

Det bästa med att ha så många hästar att rida är att det vrje dag är någon av dom som gör en lycklig! I dag var det Ellen som var den största stjärnan!
 
Är så skönt att någon gång emellanåt ha en ledig dag där jag inte behöver passa några tider eller åka i väg någonstans. I dag hade jag ändå en väldigt ambiös planering, men den sprack såklart! Hade tänkt mig hinna:
-Rida 5 hästar
-Mocka hagarna lite (perfekt nu när det börjar tina lite)
-Åka och köra kraftfoder
-Städa
-Bokföra
 
Men eftersom jag var lite seg i morse och dröjde mig inne alldeles för länge efter att jag släppt ut hästarna på morgonen så hann jag inte alls allt. Resultatet för dagen blev i stället:
-Ridit 4 hästar (Szum blev över)
-Varit och köpt kraftfoder
-Städat
 
Ändå rätt okej tycker jag!
 
Började med att rida ut Räkan, hon har inte världens bästa kondis nu när hon gått så lite och lugnt så det blir mycket konditonsträning framöver! Efter henne så skrittade jag lite med Peppe i skogen innan jag gick in för lite lunch. Red även ut med Taggen som jag var nära att åka av. Vi kom i galopp när en fågel flög upp i diket och Taggen drog på en tvärnit! Han kastade upp halsen, vilket väl var tur för annars hade jag nog åkt av, och jag lyckades så klart spräcka läppen. Glad att jag satt kvar i alla fall för när jag vände mig om så har jag en bil bakom mig så vi hade även åskådare!
 
På kvällen red jag lite dressyr med Ellen. Vi jobbade mycket med att vända in från spåret och rida volter i olika storlek och åt olika håll, det är inte så lätt som det låter för Ellen vill helst gå kvar på spåret i stället. Men när jag får henne i ramen så känns hon så himla fin och vi kunde även göra några galoppfattningar på banan i dag! 
 
Dagens stjärna!
 

Hur svårt kan det va?

Jag blir mörkrädd när jag ser alla bilder med ryttare utan hjälm! Man ser dessa bilder på Facebook, i bloggar, annonser och tidningar. Att kändisryttare rider utan hjälm är självklart inte bra och ger fel signaler men jag blir faktiskt ännu mer oroad när ungdomar och hobbyryttare rider utan hjälm. För egen del finns inte ens tanken på att ens sitta upp på hästen utan hjälm! Och jag rider dessutom nästan alltid med skyddsväst, hjälmen är även på vid longering, tömkörning och löshoppning! 
 
Jag har så svårt att förstå varför man inte har hjälm. De argument jag har hört är att det inte är bekvämt, att det är för kallt för att ha hjälm eller att min häst är ju så snäll.. Eller "jag skulle ju bara"... Jag tycker dagens hjälmar är bekväma och det finns ju väldigt många varianter att välja på så alla borde kunna hitta en som passar och är bekväm. Är det för kallt att ha hjälm så är det för kallt för att rida, det finns ju dessutom jättebra tunnare hjälmmössor och öronlappar att ha under hjälmen. Sen spelar det ingen roll hur snäll häst du har, hästar är flyktdjur och även den snällaste häst kan bli rädd för något, dessutom spelar det ingen roll hur snäll hästen är om den snubblar, halkar eller går omkull! 
 
Bara häromdan var det en bekant som "jag sulle ju bara" vilket slutade med ambulans och hjärnskakning! Det är tillräckligt stora risker att rida och hantera hästar ändå, så det minsta man kan göra för att minska riskerna är att ta på sig en hjälm! Hur svårt kan det vara?
 
Hjälm på!

Tömkörning för hela slanten!

Efter en heldag på Ica, där uppladdningen inför påsken har börjat, så blev det tömkörning för hela slanten på kvällen. Tömkörde både Szum och Peppe. Båda skötte sig bra, kunde göra lite mer galoppjobb med Peppe än jag kunnat göra tidigare i töm så det är ett bra tecken på att han blivit starkare i galoppen!
 

Glassigt jobb!

Dagar som i dag när solen skiner, det är plusgrader och fint snöunderlag så är det glassigt att vara ridläare och jag har verkligen världens bästa jobb! Påminn mig om det när det är .30 grader, snöstorm eller hällregn...
 
Började med att rida Ellen på morgonen. Vi skrittade lite runt träd i skogen och red sedan på slingan. Hon var jättefin i traven och jag fick till vänster galoppen, när vi galopperat ute så har hon valt höger men i dag kunde jag fatta i en sväng och då går det ju lättare! Sen var det jobb på Ica några timmar innan jag åkte direkt för att ha lektioner och rida en kundhäst i solen. Glassigt!
 
Nu i kväll när jag kom hem så longerade jag galopp programmet med Taggen och nu tänkte jag grädda lite våfflor som kombinerat kvällsfika och middag. Det är ju våffeldagen i morgon men jag ligger lite före!

Kontrollfreak -jag?

Två dagar i rad har jag fått höra att jag är ett kontrollfreak, är väl bara att anta att det ligger något i detta... Mitt liv är väldigt välplanerat, och jag är nära att bryta i hop varje gång planeringen spricker, men det krävs lite planering för att bolla runt ett jobb, lektioner 2-3 dagar i veckan, en gård och sen 5 hästar att rida! Det måste till planering och kontroll för att få det att rulla!
 
Däremot vill jag inte vara något kontrollfreak i ridningen! Självklart är det bra att ha kontroll och lydiga hästar, men för mig låter kontrollfreak mer som någon som har svårt att släppa tygeln och handbromsen! I dag kom kommentaren då Taggen kickade ganska rejält bakut i svängarna och jag fick rådet att släppa på tygeln för att få honom att tappa balansen. Ett bra och logiskt tips, men det är inte lätt att släppa på tygeln i det läget. Tänk dig själv att du sitter på en kickande häst som känns som den kommer tippa omkull när som helst och du i det läget ska släppa på det enda som känns någolunda stabilt just då -stödet i tygeln! Reptilhjärnan slår liksom till och vill inte släppa på den sista livlinan -tygeln! Men jag provade faktiskt, och det fungerade, även om jag trodde vi skulle tippa omkull en gång!
 
Men kan man verkligen vara ett kontroll freak om man rider in unghästar i skogen? Då har man ju verkligen ingen kontroll överhuvudtaget! Hmm, det finns lite att fundera på! Men jag vill faktiskt vända lite på det!
 
Så jag vill nu slå fast att kontroll på hästen inte handlar om att hålla fast den i tygeln utan att ha den mellan hjälperna, dvs lika mycket framför skänkeln som lydig för handen! Kontroll är ju lika mycket att kunna kontrollera hästen framåt som tillbaka! Att vara kontroll freak i ridningen handlar även om att ha kontroll och kunskap om alla detaljer i sin ridning och sin hästhållning. Att ha koll på underlag, utrustning, träning, foder mm, och att kunna planera sin ridning och träning utifrån det. Kontroll kan även vara att vilja hitta och förbättra alla detaljer i sin ridning och sin sits! Och sen kan det aldrig vara någon nackdel att ha lite kontroll på sin häst och ha den lydig, och har man det så behöver man inte dra i tygeln eller fastna med handbromsen i! Alltså borde vi alla bli kontrollfreaks!
 

Spik i foten!

Kanske inte riktigt spik i foten men väl en spik i däcket...
 
Dagens stora happening var hoppträning med Taggen, men i vanlig ordning så hann jag med lite innan dess också! Började med att rida ut på Peppe, han fick gå själv och han tyckte nog det var spännande då vi red en sväng däe det fanns lite mer att titta på! Han är ju inte rädd för det utan mest nyfiken och vill kolla in allt! Pigg och glad var han och lite galopp blev det också på hemvägen!
 
Sen var det dags att koppla på släpet, och som tur var kollade jag luften i däcken. För då upptäckte jag att det satt en spik i ett av däcken! Det är ju inte så bra, men som tur var fick jag snabb assistans och hjälp att byta däck så Malin och jag kom i väg som planerat. Träningen gick väl sådär... Taggen var rätt spänd i början och det kändes inte alls så bra, en massa bakutsparkar och stök, men när vi hoppat en stund så släppte en nog en del spänningar hos både mig och Taggen och då gick det bättre! Men nog har lite lite att träna på...
 
När vi kom hem igen så red jag först Szum på slingan, det gick riktigt bra i dag och vi kunde trava riktigt mycket utan bus och stök. Avslutade med att rida lättare galoppintervaller med Räkan på slingan. Hon var nog också rätt laddad för även hon bjöd på lite skutt och bus! Men en ganska bra rid dag trots att jag red lite dåligt på träningen, nu efter en sen middag och inttag av hästarna är jag rätt trött och dör nog lite i soffan!
 
Eftersom kameran var hemma i dag så fick det bli mobilbilder, och dom blir ju så små. Ni får ta fram glasögonen!
 
Oliven och Taggen gosar lite efter avslutad träning!

Stallkväll!

Fredagkväll i stallet som vanligt. Red Szum först, samtidigt som Malin red Oliven på banan. Det är något som jag tänkt att vii måste träna på, att vara flera på banan samtidigt för han har lätt tappat koncentrationen i de lägena tidigare. I kväll var det inga problem, jag började att jobba honom från marken och sedan red jag. Han drogs sig litemot Oliven någon gång men annrs var det fullt fokus på mig. Däremot var han en segpropp, vilket han ofta är på banan så i traven avände vi Oliven som draghjälp!
 
Sen red jag Ellen, även hon dressyr på banan. Jag tycker att vi kommer lite längre för varje gång, men nog finns det mycket kvar att jobba med. Vi jobbar med ramen, stödet och med att få bakbenen att sitta i hop med framdelen... Vi har ju jobbat mycket med att flytta undan för innerskänkeln, ut mot yttertygeln, i dag växlade vi det med att jobba med vändande hjälper. Då skrittade vi på lite fyrkant och vände för ytterhjälperna med rak hals, låter enkelt men det är inte alltid det!
 
Nu ska det laddas inför morgondagens hoppträning, fast egentligen är jag nog laddad så det räcker! Det ska bli så kul!

Tredje gången gillt!

Efter heldag på Ica så var jag laddad för ridning, vilket även pållarna var! När jag kom ut till hagen för att ta in Peppe så studsade han runt i hagen som en galning! Full fart och en massa bocksprång, och jag funderade över hur jag skulle kunna rida på rodeohästen? Men det gick givetvis bra för han är ju så snäll, även om han i dag var pigg och energisk! I går kväll smsade jag lite med Peppes ägare, rapporterade lite om vd vi gjort och så, skrev då att vi inte kommit till att kunna galoppera på min lilla bana ännu. Det blir som att galoppera på en stor volt och riktigt så stark är han inte i galoppen än, men jag ser inte det som ett problem eftersom han galopperar så bra ute, styrkan och balansen kommer! Men i dag när jag hade så bra bjudning så kunde jag inte låta bli att prova lite galopp på banan. I första försöket så glömde Peppe att svänga så vi galopperade ut över plogkanten... Andra försöket blev mest bus, men tredje gången gillt och vi kunde galoppera nästan ett halvt varv! Ytterligare n fattning gjorde vi innan jag la ner det för i dag och jobbade med annat i stället, nu vet jag att han kan så nu är det bara att träna på! Vi jobbade i dag även med tempoväxlingar i traven och lite skänkelvikning, det var väl inga 10 poängs skänkelvikningar ännu men han flyttar rätt bra även i traven! Jag tycker han är duktig!
 
Sen red jag galopp programmet med Taggen, han kändes inte riktigt lika fin som i tisdags utan det var lite mer spänningar i dag. Men så är det i bland! Nu är det bara att ladda om inför en ny dag på Ica i morgon!
 
Fina och duktiga Peppe!

Kallblåst!

Det har varit soligt och fint i dag men eftersom det har blåst kalla vindar så har det ändå varit kallt och läge för att ha alla vinterkläder på! Hovis har varit här i dag och jag känner återigen hur gärna jag vill ha ett isolerat skötselstall, det vore så mycket lättare och bekvämare. Inte minst vid skoning, är inte helt smidigt att sko utomhus! Ändå lyckades hovis sko tre hästar men det krävdes några kaffepauser! Medan hon skodde Oliven så longerade jag Peppe, han fick gå galoppintervaller i lina i dag och jobbade på bra. Jag brukar göra så med unghästar coh stökiga hästar att jag rider eller jobbar dom innan skoningen, då får de göra av med lite överskottsenergi och har lättare att koncentrera sig sedan.
 
Efter att det var färdigskott så var det dags att rida. Började med att rida ut Ellen själv. Jag vet inte om det är jag som hittat knapparna på henne eller om poletten trillat ner men på hemväg i dag så travade hon så fint i form! Och då får hon en helt annan trav, taktmässig och lugn, och jag kunde bara sitta och njuta Snacka om att gå från klarhet till klarhet! Sen red jag lite dressyr på Räkan, vilket var väldigt längesen sist. Hon kändes fin och jobbade på bra, vi avslutade även med att hoppa några språng över ett lågt räcke. Jag tycker Räkan är så rolig att rida och nu måste jag hålla i gång dressyren på henne för hon känns faktiskt finare nu än på länge! 
 
När Malin kom från jobbet så skyndade vi oss ut innan mörkret, jag red Szum och eftersom det var väldigt längesen vi red ut sist så tog jag det säkra före det osäkra och longerade lite först. Sen skrittade vi i skotarspåren i "skogen" här hemma, Szum skötte sig utmärkt och det kändes jättebra!
 
I dag får Ellen guldstjärna, hon var jättefin att rida!

Tråkväder!

Grått och mulet i dag, blåst och lite snöfall, riktigt tråkväder! Var segt att komma i gång i morse, vilket säkert till viss del berodde på vädret, men när jag väl kom i gång så bjöd hästarna på bra ridning!
 
Först red jag ut Räkan som var pigg och laddad, vilket ju inte är så konstigt nu när hon gått så lite, hon till och med busade lite på hemvägen. Sen fortsatte jag med att rida galopp programmet på Taggen, han kändes riktigt fin -bättre än på länge! Det finns en stor fördel med att våren väntar och att det är full vinter fortfarande, och det är att jag fortfarande i slutet av mars har fint vinterunderlag på banan! Det är inga problem varken att galoppera eller hoppa lite lättare!
 
Efter en ganska sen lunch, red jag Ellen. Hon fick först skritta lite i skogen där jag styrde runt träd innan vi jobbade på banan. I dag kunde jag börja där jag slutade igår, med att kunna skritta henne i låg form på åttvolt, vilket gjorde att vi kom lite längre i dag. Hittade den låga formen även i traven under vissa stunder och det känns som det går åt rätt håll. Szum longerade jag innan uppsittning i dag, han var ju så laddad förra veckan så det kändes som en bra ide'. Och han hade en hel del överskottsenergi som han rusade av sig, sen jobbade vi med markövningarna för att hitta koncentrationen igen. Sen red vi på slingan och i dag hade jag en betydligt mera fokuserad pålle än när jag red där förra veckan, vi travade ganska mycket och det kändes bra! På kvällen red sedan jag och Peppe ut med Malin och Oliven, det blev en tur på vägen med mycket trav på en väldigt pigg häst
 
Alla hästarna ridna i dag vilket känns bra, är så skönt att ha en hemmadag emellanåt utan att behöva åka i väg eller passa tider. Sen går ju ändå hela dagen åt till att rida men det gör inte så mycket!
 
 

Energibrist!

Haft en rörig och lätt stressig dag på jobbet, kom hem trött till en kall kväll i stallet. Dagens glädjeämne var att bilen nu är lagad och fungerar igen! Men för övrigt känner jag mig trött och less, kan det inte bli lite vårvärme snart så man får lite energi?
 
Red Ellen på kvällen. Jobbade med ungefär samma som jag gjort i töm. Jobbade med att få ut halsen, få formen rundare, jämnare stöd på bettet och att ha henne mer i ramen. Travade över bommar och jobbade mycket med att få henne att gå undan för innerskänkeln. Med en så här pass ung häst så börjar jag väldigt enkelt, jag har hästen en-två meter innanför spåret och flyttar ut den till spåret. I början ledeså då har jag kvar handen vid halsen. Det är inte helt enkelt att få henne dit jag vill och få henne lösgjord och eftergiven. Men på slutet kunde jag i alla fall skritta på åttvolt i låg form, ett steg i rätt riktning! Resten kommer nog det med!
 
Nu är jag trött och slut, och hoppas på att jag känner mig mera på hugget i morgon!

Årets första tävling!

I dag var det dags för årets första tävling, jag och Malin åkte tidigt i morse till Sundsvall för att hoppa en 90 cm klass.  Vi har ju hoppat väldigt lite så det kändes som en lagom början. Det var lite trångt och stökigt på framridningen och framförallt på framhoppningen, svårt att få i gång hästen riktigt och jag har svårt att koncentrera mig på min egen ridning i de lägena. Men inne på banan kändes det bra, det kändes lätt och enkelt och känslan var att Taggen
 
lekte runt banan. Felfri ritt och självförtroendet på topp hos både häst och ryttare, perfekt start på tävlingsåret! Även Malin red felfritt så det var en bra dag!
 
Vi blev kvar länge i Sundsvall, först för att titta lite och sedan blev det även ett besök på Hööks för att leta nya tävlingsridbyxor till Malin. Väl hemma så longerade jag Peppe, han fick gå oinspänd och jobba galoppen. Körde nästan som intervaller med honom. Först lite uppvärmning i trav och sedan jobbade jag galoppen en stund, lite skritt som vila och sedan galopp igen. Tycker han galopperade på bra, både bjudningen och balansen i galoppen är mycket bättre! Efter longeringen väntade mockningen som jag ju inte hann med i morse.Nu är de bara kvar att köra hem Malins bil och ta in hästarna, sen gör jag nog inte mycket mer i dag!
 
Taggen efter våran start!
 
 
Malin och Oliven efter sin ritt!
 
 

Mattelektion!

Härligt väder i dag med men kallt i morse, -19 (men bättre än igår när det var -23). Jobbade hästarna här hemma i solen på dan. Började med Szum som tömkördes på lägdan bredvid slingan. Han var väldigt laddad i dag och när vi började trava var det som att släppa ut en kalv på grönbete, full fart och mycket bus. När han landat och lugnat sig var han väldigt fin! Sen tömkörde jag Ellen över bommar precis som igår, och i dag var hon mycket bättre! Jag kunde börja där vi slutade igår och hon travade så fint över bommarna i dag!
 
Red Peppe på banan, han var fin i formen när vi travade fram och bjöd bra. Tycker han har blivit lite starkare och orkar lite mer, i dag red jag även 10 meters volter i trav utan problem. Han fick även prova atthoppa lite, vi travhoppade ett litet räcke i båda varv. Det var lite obalanserat men han hoppade utan att tveka och utan att riva. Avslutade med att skritta ut en sväng.
 
Åkte i väg för att rida en häst åt en kund och ha lektioner. Två av dom som red i dag, tjejer i 10-11 års åldern, fick en matteridlektion. Förutom att de fick räkna och ändra galoppsprång mellan hinder så fick de på framridningen göra övergångar med bestämt antal steg. Tex. att de travade och sedan på kpmmando saktade av och skrittade 6 steg och sedan trav igen. Gjorde även så i galoppen, där började vi med att de fick galoppera 8 språng, sedan 6 och avslutningsvis red de 4 galoppsprång! Det är inte helt lätt, sen fick de gå tillbaka och rida 8 galoppsprång igen och då känns det mycket längre än innan. Bra ridtips för att öka precisionen på ridningen.
 
På kvällen red jag Taggen som jag inte hunnit med på dan. Trimmade hono lite inför morgondagens tävling. Han kändes jättefin i traven och rätt okej i galoppen. Avslutade med att låta honom rulla över det lilla räcket några gånger.
 
I morgon är det då dags för årets första tävling! Vi ska bara hoppa en 90 cm klass mest som träning, då vi inte har hoppat så mycket i vinter. Men det är bra att komma i gång och bli lite sporrad att komma i gång med träningen och hoppningen lite mer! Så håll tummarna för oss i morgon!
 
Från fjolårets första tävling! Timrå i april 2012

Ridlärardag!

Till slut kom jag så i väg på Ridlärardagarna, en kurs för ridlärare level I-III som man ska gå minst vartannat år. Men det började ju strula för mig redan igår när bilen gick sönder, så förstå min förtvivlan när jag inte ens nått landsvägen förrän romslampan började lysa på Malins bil som jag lånat! Som tur var så löste det sig enkelt med bromsolja och hjälp av Malin snälla pappa. Och eftersom jag var ute i god tid, för en gångs skull, så blev jag inte ens sen!
 
Dagen har innehållit mycket diskussioner och information, det mest med inriktning mot ridskola, men även om jag inte jobbar på ridskola så tycker jag det är väldigt intressant så dagen har varit givande. Vi fick även lära oss mer hur vi ska möta media och pressen vilket ju är väldigt intressant för mig som egen företagare, och något som jag (och många med mig) behöver bli bättre på. Sen är det ju alltid inspirerande och intressant att träffa andra ridlärare och kunna prata och dela erfarenheter.
 
 
Hemma igen så tömkörde jag Ellen på banan, över bommar. Jag använde bommarna för att kunna få ut steget lite på henne och det var inte helt enkelt tyckte damen, jag tror faktiskt hon tyckte det var rätt jobbigt i dag. Nu är planen att göra samma sak i morgon för att sen nästa pass jobba likadant men uppsuttet. Så ser planen ut i alla fall, kan ju hinna ångra mig!
 

Bilj*vel!

Det är inte ofta jag måste ställa in lektioner för andra anledningar än väder och få anmälda men i dag var jag tvungen. När jag satte mig i bilen, som stått parkerad sen vi var till ridhuset igår, för att åka till lektionerna så har jag ingen koppling! Det gick rätt snabbt för mig att inse att jag inte skulle ta mig någonstans i dag! Väldigt surt och tråkigt, dessutom ska jag vara på kurs i Sundsvall i morgon bitti. Bilar ska bara gå!
 
Men innan jag kom så långt hade jag haft en fin riddag i solen. Kallt i morse men skönt under dagen i solen. Red först ut Ellen, hon fick gå en tur med mycket trav och även ett par galopper. I dag var det inga tendenser till några protester eller bus, jäötte trevlig tjej! Sen red jag Peppe, han fick skritta lite i skogen och sen gå på slingan. För honom blev det rätt mycket galopp i dag och dessutom var han riktigt fin i formen i traven! 
 
Efter lite lunch red jag galopp programmet på slingan med Taggen. Han var inte alls lika irriterad i dag, men så red jag utan nosgrimma också... Blir definitivt utan på tävlingen på söndag. Avslutade sedan med Szum som fick gå samma jobb som i går. I dag var han superpigg men skulle ändå testa varje varv om vi var tvungna att fortsätta. Det är mycket vilja i den där hästen! Vi kunde i alla fall trava mycket i dag, och sen blev det även lite oplanerad galopp, helt på Szums villkor! 
 
Middag och sen var det dags för lektioner, men så blev det ju inte! I stället ägnade jag en massa tid åt att kolla busstider och lån av bil inför morogndagens kurs i Sundsvall, men det gick trögt och jag var helt uppgiven. En granne kolla de på bilen och konstaterade att det var verkstan som gällde. För att skingra tankarna så red jag en sväng med Räkan i mörkret! När Malin kom till stallet på kvällen så hade hon skjuts på jobbet i morgon så jag får låna hennes bil! Guld värt! Sä nu är det bara att sova för det blir tidig morgon för att hinna med hästarna innan jag ska fara. God natt!
 
Ellen innan dagens ridtur!
 
Peppe innan sitt pass. Sen tog batteriet i kameran slut så det blev inga fler bilder i dag!
 
 

Morgonkyla!

Kallt i morse igen, -24 grader! Hovis skulle komma men eftersom vi står ute och skor så blev det inställt pga kylan. I stället blev det en lugn morgon inne innan jag började rida. 
 
Först ut var Räkan som jag red ut en sväng, en bra start i solen! Sen red jag Peppe, även han fick gå ut själv en sväng. Sist jag red där med honom, för ett par veckor sedan, försökte han testa mig lite och gjorde några små protester och försökte vända hem, i dag bjöd han fint hela vägen och vi kunde trava mycket och även lite galopp. Så duktig!
 
Sen var det Szums tur. Jag jobbade honom från marken och satt sedan upp vid stallet och red till slingan, det är faktiskt ett litet framsteg för det ha vi inte gjort förut. Men sen var han spänd, som en bomb och bara första varvet på slingan hann han hoppa i luften flera gånger. Jag skrittade flera varv men det blev inte bättre, provade trava men det hjälpte inte heller. Funderade på att ge mig och gå till banan i stället men ändrade mig i sista stund och tog och jobbade honom på små volter bredvis slingan i stället. Efter en liten stund kändes det bättre och jag red ett par varv till på slingan, då med en hel del trav och en betydligt mera avspänd häst!
 
När Malin kom från jobbet så drog vi till ridhuset med Oliven och Taggen för att hoppa lite. Men för min del gick det inte riktigt bra, Taggen kändes irriterad över något. Vet inte om det var nosgrimman, som jag använde för första gången på flera veckor, fällningen eller något annat... Ingen riktigt bra känsla även om han hoppade ganska bra, däremot var det värre att svänga! Avslutade kvällen med att tömköra en häst åt hen kund. Som ni förstår så blev det en rätt sen kväll, så nu är jag slut som artist!
 
Tagg utan nosgrimma! Bilden är tagen förra veckan

Snö på tvären!

I vanlig ordning så var inte vädret det bästa i dag när jag skulle vara hemma och rida. Snö och blåst på förmiddagen, det kändes som det snöade på tvären,dock var det bättre väder senare på dan men då var jag till kiropraktorn, typsikt!
 
Men det gick som tur var att rida ändå. Först ut var en pigg Tagg som fick gå ut en säng. Inte blev han mindre laddad av att det, precis när vi vänt hemåt, brkade till i buskarna precis näör vi travade förbi! Vet inte om det var en älg eller en stor fågel men det blev fart under hovarna kan jag lova!
 
Red sedan peppe på banan. Han var riktigt fin, bjöd bra och fin i formen. Travade lite bommar, red lite övergångar och flyttade lite för innerskänkeln. Avslutade med att skritta ut en sväng. Han kommer bli en så trevlig ridhäst! Sist ut var Ellen som fick gå ut en liten sväng ensam. När vi var nästan halvvägs så tyckte hon att det nog var dags att gå hem, men så enkelt var det ju inte och efter lite diskution och övertalning så var vi överens om att vi skulle gå hela rundan. Vi såg en älgfamilj också, men som tur var på behörigt avstånd. Miljöträning får ju hästarna här i alla fall!
 
Resten av dagen har jag varit civil, besök hos kiropraktorn och nu i kväll har jag bakat källarfranska. Nu ladda inför morgondagen, och håll tummarna att det inte blir så jäkla kallt i natt! Tycker nog att vintern kan ge sig snart!
 
 

På yttertömmen!

Även i kväll blev det tömkörning, jobbade både Szum och Räkan på banan. Började med Szum, lade ganska mycket fokus på att jobba skritten på honom. Han har ju haft svårt att skritta i töm och jag har varit ganska nöjd med att det inte har blivit trav. Nu går det bättre och det är dags att höja kraven lite. Han blir lätt slingrig och ramlar in i skritten så jag jobbadei dag med bägen, formen och med att få skritten mer avspänd. Och när jag kommer dit så blir även traven bättre sen!
 
Även Räkan är lite svår i skritten, också hon blir slingrig och bjuder dåligt, i traven är de lättare men i dag hade jag problem med henne i höger varv. Där ville hon inte ta yttertömmen utan ramlade in och hamnadei framvikt. Jag tycker det kan vara lite svårt att få hästarna på yttertömmen när jag tömkör, det är lättare uppsuttet då man ju har innerskänkeln som hjälp men tömkörningen kan var ett bra sätt att kontrollera om hästen verkligen har ett ärligt ytterstöd. Det märks väldigt lätt om hästen inte är på yttertömmen eftersom hästen då gärna ramlar in i volten, blir utåtställd, slingrig och svår att ändra vägen på. I höger varvet började jag i skritten med att tömköra på en liten fyrkant för att känna att hon tar yttertömmen och att jag kan hålla henne rak. Jag vill sedan ha känslan att jag när som helst kan köra rakt ut ur volten, vilket jag gärna även testar i bland. I dag saknade jag den känslan i början men när jag jobbat i genom det så travade hon riktigt bra och var fin i formen. Och då kunde jag ändra vägen, köra rakt ut ur volten när jag ville och jag kunde både ställa och rakrikta!
 
Tömkörning av Szum i höstas!

Kall morgon!

Dagen började precis som igår. Klev upp tidigt för att hinna rida innan jobbet, vilket jag ju brukar göra på söndagar, men det var -26 grader så det belv inget.
 
Några timmar senare, efter jobbet, så var det bara några minusgrader och jag kunde rida. Först red jag och Malin ut  med Ellen och Oliven. Det belv en härlig tur ute med mycket trav och en del att titta på. Sen red jag Peppe, han fick gå ut en sväng och sen var tanken att han skulle få dressyra lite på en grannlägda. Men spåren hade drivit igen sen vi red där förra veckan så det blev lte för tugnt och jobbigt för Peppe för att det skulle bli bra. Avslutade meda tt longera galopp programmet med Taggen. Nu blir det sängen och sen nya tag i morgon!

Vinterkyla!

Klev upp kl 6.00 i morse för att rida innan jobbet. Men det var -24 grader så inget ridväder! Släppte ut hästarna, tände upp och gick och la mig igen! Visserligen fint och varmare på dan men det är mer vinter än vår just nu! 
 
Efter jobbet åkte jag i väg för att ha en lektion och rida en häst åt en kund. Väl hemma igen så red jag Szum lite på banan, i dag var han lugn och avspänd igen. Sen har jag ju givetvis som alla andra tittat på Melodifestivalen i kväll. Jag gör väl ett nytt försök att rida innan jobbet i mrogn, men jag tvivlar på att det kommer gå. -20 grader just nu! Ge mig lite sommarkänsla!
 
Sommarkänsla! Brudarna på bete! Åh vad jag längtar till sommaren, ljusa kvällar och bete nu!

Tömkörningsfredag!

I kväll var det tömkörning som gällde på Brännan. Det var en ganska kall kväll, men jättefint på dan när jag var inne på Ica, men jag höll ju värmen ändå. Började med att tömköra Szum, upplevde ju redan igår att han var lite småfrustrerad och det var inget mot var han var i kväll! Jag höll till på lägdan bredvid våran lilla slinga, och Malin red Oliven på slingan samtidigt. Är verkligen gad att jag inte satt på i dag, det blev en del bocksprång plus att han reste sig ordentligt två gånger. I början tyckte han att det var lite frustrerande att Oliven kom ridandes förbi men efterhand blev han mer avspänd, och trött, och jag tycker ändå att han skötte sig rätt bra. Förutom några frispel så lyssnade han rätt bra och kunde även skritta avspänt på slutet, tror det var bra att han fick bocka ut lite rastlöshet!
 
Sen tömkörde jag Peppe på banan, han var fin coh trevlig som vanligt. Jobbade med formen och trycket i bakbenen. Sist ut var Ellen som även hon fick gå på banan. Jag tycker det var väldigt stor skillnad mot när jag tömkörde i onsdags. Hon var mer avspänd, rundare i formen och släppte riktigt fint stundtals! Ska hon fortsätta utvecklas i denna takt komme det bli riktigt bra! Rolig häst att arbeta med i alla fall!
 
Nu blir det varma mackor och tv. Min plan är att rida innan jobbet i morgon, men ska det vara -20 grader så vet jag inte om jag är så sugen på det. Vi får se i morgon!
Peppe innan tömkörningen sist!

Effektivitet!

Stämplade ut från Ica kl 17.00, hann sedan tanka, åka hem, fika, tända upp, byta om och göra i ordning första hästen till kl 18.05, rätt bra va? Det var Szum som jag tömkörde, han kändes lite laddad och småfrustrerad men gick rätt bra däremellan. Efterhand slappnade han av och när jag nästan var färdig hörde jag ett konstigt ljud från en av hagarna, sekunden senare ser jag Peppe och Oliven promenera ut ur sin hage! Som tur var så fanns Malin nere vid boxarna och kunde fånga in rymlingarna. Någon mer tömkörning blev det inte för Szum i kväll.
 
I stället lagade jag hagen och red sedan Peppe på slingan i mörkret, även om lampan från ridbanan lyser upp en del. Tyckte han skötte sig bra med tanke på mörket och att Malin longerade Oliven precis bredvid slingan, inget tjafs eller att han försökte gå till Oliven. Första galoppfattningen tog inte riktigt men sen hjälpte Malin till och drev lite bakifrån och då galopperade han så fint. Inte brydde han sig om att Oliven gick sedan heller, vilken pärla till häst Peppe är! Undrar om Szum någonsin kommer bli lika cool?
 
Klockan 19.45 hade jag hunnit natta stallet, är inte det rätt effektivt? Anledningen till denna brådska var att min granne, och ägare till Corran som var här i fjol, fyllde 50 år. Så det blev smörgåstårta och en massa kaffe till kvällsfika. Nu är det sängen som gäller, måste vara ute hos hästarna tidigt i morgon med!
 
 

Min sadelkammare!

Tänkte att det var dags för ett litet "hemma hos" repotage här på bloggen! Ska visa lite av inredningen på min "sadelkammare"! Jag har sadelkammaren lite provisoriskt i mitt gästhus på gården, eftersom det är tänkt att det ska vara gästhus där i framtiden sen så har jag inte velat borra en massa hål och skruvat upp sadelhängare, men med lite fantasi så har jag ändå löst förvaringen till alla hästgrejer. Så lite provisoriskt men jag trivs!
 
Mitt gästhus!
 
Som sadelhängare anväder jag bockar till ett tapetbord:
 
Även sågbockar går att använda:
 
Vi har tagit bort skåpsluckorna och anväder köksskåpen till förvaring av schampon och annat pyssel.
 
Två potatislådor blev förvaring av täcken!
 
Och mitt senaste inköp! Från Ikea, jag tror det är skoförvaring egentligen men perfekt till benlindorna!

Blåsväder!

I morse när jag vaknade så var det sol och underbart väder, perfekt tänkte jag då min plan för dagen bara var atyt rida alla hästarna. Men det vände snabbt! När jag hade mockat klart och skulle börja rida så var det helt plötsligt snöstorm och inte alls något ridväder! Jag fick byta planering och åkte i väg på byn en sväng i stället, handlade, köpte vitaminer till hästarna och tog en fika. På eftermiddagen lugnade vädret ner sig och jag kunde börja rida, dock hade klockan runnit i väg så alla hästar hanns tyvärr inte med.
 
Började med Taggen som fick gå galopp programmet på slingan, och sen tömkörde jag Ellen. Efter bara två dagars arbete med henne går mina tankar att hon är en energisk häst men där mycket av energin och drivet går uppåt i stället för framåt. Hon skulle behöva få ut steget lite, sträcka ut halsen och bli lite lägre och rundare i formen, dessutom ska vi jobba med stödet och kontakten med bettet och eftergiften i innersidan. Tror absolut det kommer, hon var riktigt fin på slutet i dag när vi tömkörde. Planen nu i början är mycket tömkörning och uteritter! 
 
På kvällen kom Malin och vi red ut med Peppe och Oliven i mörkret och blåsten. Peppe var så cool trots att vi red förbi gnäggande hästar, skällande hundar, fladdrande plast och att blåsten tog tag i reflextäcket så jag trodde vi skulle lyfta. Det är verkligen en toppenhäst, dessutom har han ju blivit så fin!
 
Ellen i dag innan tömkörningen!

Szums februarimål!

Har ni undrat över vad som hände med Szums februarimål? Det har jag också! Känns som februari bara runnit i väg utan att vi kommit framåt, så det känns som vi fortfarande står kvar där vi var i slutet av januari. Men jag skulle ju ta det lugnt med honom, men nu kanske det är dags att höja tempot lite i alla fall. Jag ska checka av målen men jag tror jag får ta med mig de flesta till mars.
 
Trava över bommar!
Nu har jag en månad till på mig att klara detta!
 
Det har jag gjort en gång! Känns kanske som ett halvt rätt i alla fall...
 
Mer "riktiga" uteritter med mer trav!
Med riktiga menar jag lite längre sträckor och lite längre från gården. Hittills har vi ju hållit oss mest kring gården. Och givetvis med mer trav ute.
 
Red ut ganska mycket i början av februari, men bara skritt turer och kortare svängar. Sen kom avverkningen och störde och efter det vilan. Den här veckan har jag inte haft sällskap ut så vi får ta tag i uteridningen till veckan igen!
 
Rida honom i olika miljöer!
Som en förberedelse för att kunna åka på träningar och liknande framöver. Jag har ju försökt göra det lite redan men nu ska det bli ännu mer av detta!
 
Jag har ju i alla fall ridit honom mycket på slingan, alltid något!
 
Tror jag tar med mig alla målen till mars och ligger lågt med nya mål tills dessa är avklarade!
 

Sportlov!

I dag har jag haft sportlovskurs på eftermiddagen, alltid lika roligt med läger och kurser! Men jag red först två hästar innan jag åkte. Först Taggen som jag utmanade ödet med och red ut en av de svängar som han brukar vara stökigast på, har inte ridit där sen långt innan jul. Men han skötte sig fint, inga bakutar eller stök. Det har verkligen blivit skillnad på honom, vilket jag tror beror på tre saker: omläggning av träningen (främst galopp programmet), genomgången av kiropraktorn samt att leran försvann från hagarna så hästarna har börjat röra sig och inte bara står och spänner sig. Men galoppen har gjort mycket för Taggen, att han började spänna av i kroppen.
 
Sen var det dags att lära känna Ellen lite. Hon var lite spänd och stressad men det är ju inte så konstigt när allt är nytt. Började med att jobba henne från marken utanför stallet, samma övningar som jag gör med Szum. Alltså först att hon ska gå på lliten volt runt mig, lite böjd i innersidan, och göra halter. Sen kunna rygga och flytta sidvärts. Ellen fattade rätt snabbt vad jag ville men hade lite svårt att koncentrera sig på mig, men det blir nog bättre när vi får jobba mera tillsammans. Satt sedan upp och red lite på lägdan bakom gästhuset. Först lite volter och halter för att checka av och sedan blev det några varv på slingan i skritt och trav. Det kändes rätt bra så vi ska nog kunna jobba bra i hop.
 
Eftermiddagen tillbringades hos Nylands Hästsportlag och sportlovskurs. Tre träningssugna tjejer hade hoppkurs och även om underlaget innan såg osäkert ut gick det fint att hoppa. Hästarna var laddade och hoppglada, alla satt kvar och tjejerna var trötta efteråt, precis som det ska vara. Dom fick jobba med bommar, små hinder på volt varvat med travhoppning och på eftermiddagen hoppade vi bana, "huset", på teorin pratade vi om upplägg av ridpass och träningen av hästen. Tror nog tjejerna var nöjda! På hemväg red jag en häst åt en kund, och väl hemma igen bråkade jag lite med några hösilagebalar. Nu är jag trött och slut så det får bli sängen nu!
 
 

Ny häst på besök!

I dag har det kommit en ny häst hit som ska vara här och ridas en månad, det är en 4 årig nordis som heter Ellen. Hon är jättesöt och det blev full fart i grabbhagen när hon kom hit, själv hade hon fullt upp med att äta! Jag gillar ju ston och nordisar så jag tror det komemr bli bra!
 
Ellen kom på dan, jag har ju jobbat på Ica men tog långlunch för att ta emot henne. På kvälen gick jag ut med stora ambitioner men det blev sådär i slutändan. Började med Szum. Hn var upp i varv redan från hagen och när jag kom upp på banan blev det ännu värre, ny häst i hagen bredvid banan och grabbarna började busa i sin hage. Att det braiga underlaget från i fredags dessutom var borta och det nu var en decimeter lössnö ovanpå isen gkorde inget bättre. Så jag började med en yrslig och okoncentrerad Szum på ett underlag där det endast gick att skritta, men jobbade lite från marken och han slappnade av efterhand och fokuserade på mig. Satt upp och skrittade några varv och då hade jag en avspänd och samarbetsvillig häst. Tycker att det är lite häftigt att det fungerar så bra!
 
Red även Räkan. Vi red på slingan eftersom jag upptäckte att lampan till ridbanan lös upp nästan hela vägen runt. Vi jobbade formen i traven och sedan några galoppintervaller. Räkan var lite seg och småsur när vi började, sparkade mot skänkeln någon gång och var inte alls på hugget. Men efter vi hade galopperat så var hon pigg och laddad och kunde inte låta bli att busa lite när vi skulle trava ner! 
 
Nu har jag även hunnit göra klart planeringen inför morgondagens sportlovskurs så nu väntar fika, dusch och sen sängen. Hade tänkt hinna rida två hästar innan kursen i morgon med så det är bäst jag är uppe i tid!
 
Ellen i hagen i dag!
 
Även Trassel, en av mina katter, fastnade på bild i dag. Måste säga att hon ser väldigt sur ut här, hon försökte smita in i garaget (eftersom det inte alls är roligt att vara ute vintertid om man är katt), men hon är inte speciellt sur av sig!

Ridhus söndag!

I dag sken solen på förmiddagen och det kändes lite bakvänt att vi då åkte till ridhuset. Lite typiskt att när man rider ute i alla väder, inklusive skitväder och sen så rider man inne när det är sol, dessutom lyckades det toksnöa den lilla stund jag red hemma sen på eftermiddagen. Men det är i alla fall skönt att köra transport när det är bra väder och före.
 
Malin hade med sig Oliven och jag åkte med Peppe och Taggen. Började med att rida Peppe, han var lite spänd i början vilket ju int är så konstigt då han inte är så mycket riden i ridhus. Vet inte om han varit i ridhus några gånger under hösten annars var det senast i somras som jag red honom i ridhuset en gång. I dag var det en annan häst i ridhuset samtidigt, och den var så klart mycket mera intressant att koncentrera sig på än mig, men han gjorde inget bus och var väldigt framåt. Efterhand spände han av och var riktigt fin på slutet, Några gånger till i ridhuset och det här kommer bli bra. Det kommer bli en kanon häst av honom tror jag! 
 
Sen hopppade jag och Malin Taggen och Oliven. Taggen kändes riktigt fin i dag, några bakutar och lite problem med en höger sväng in på ett plank men annars fina språng och positiv häst! Även Oliven var fin så nu är vi sugna att åka på tävling om två veckor. Egentligen har jag hoppat alldeles för lite men tanken är att bara rida en 90 klass för att komma i gång lite.
 
Hemma igen på eftermiddagen så red jag Szum på slingan. Han var laddad och lite spänd i dag med men höll sig på mattan och traven flöt väldigt fint i dag. Typiskt nog började det toksnöa precis näör vi började, när vi var klara slutade snöfallet lika snabbt, lite otur men det gjorde inget när det ändå gick så pass bra.
 
Peppe i stallet i Ammer, visst ser han rätt stor ut? Men snygg!
 
 
Är ni inte klar snart?
 
I ridhuset!
 
Film från dagen:
 
 
 

Bortblåst!

När jag vaknade i morse var det snö och blåst, inget roligt väder alls och ridlusten var som bortblåst. Men som tur var blev både vädret och ridlusten bättre. 
 
Taggen var först ut, han fick skritta i skotarspåren i backen som uppvärmning och sedan red på slingan. En hel del galopparbete blev det för hans del. Sen red jag Peppe med samma jobb. Inte lika mycket galopp för honom men vi galopperade mer än vi brukar så nog går det åt rätt håll.
 
Efter en liten lunchpaus var det Szums tur. Även han fick gå på slingan men med ett litet annat upplägg. Som vanligt jobbade jag honom lite från marken först och sedan satt jag upp ute på lägdan, började med att skritta lite på små volter och åttor för att checka av lite innan vi red på slingan. Han var spänd i början men slappnade av efterhand opch vi kunde trava lite i dag. Däremot testade han lite, han provade att gå hem mellan varven på slingan vilket ju givetvis inte gick. Jag tycker det är skönt att jag vann hans test, jag har gruvat mig lite för när han ska börja testa gränserna när jag rider med tanke på hur hårt han testat det vid hand. I dag var det inga allvarliga grejer och vi var överens om att det var jag som bestämde, kommer säkert värre testningar framöver men det är alltid skönt att det går bra första försöken. Avslutade med att rida ut Räkan en sväng, vi undersökte nägra av våra ridvägar där det avverkats för att se hur de påverkats och det ser lovande ut inför sommarens ridning.
Taggen utan nosgrimma men med bula, som dock inte syns så väl på den här pyttebilden.

Oväntat!

Heldag på Ica som vanligt på fredagar, och sedan ett dressyrpass med Taggen. Igår var våran uppskottade bana bara is och vatten, i natt har det kommit lite, lite snö men jag var ändå skeptiskt till underlaget i kväll. Men det var helt okej, inte lika bra som innan tön men det gick till och med att galoppera utan problem, lite oväntat! Taggen har ju vilat två dag pga att han gjort illa sig och svullnat över nosryggen. Svullnaden har gått ner men han har fortfarande en liten bula, även om bulan sitter ovanför nosgrimman så red jag i dag utan nosgrimma. När jag skrittade upp till banan var han väldigt spänd men sen gick han rätt bra. Inte jättebra men oväntat bra! Och nosgrimman saknade jag då inte i dag i alla fall!

RSS 2.0