Tävlingssugen!

Jag är så tävlingssugen nu, och inte blir det bättre av arr man läser om alla som varit i väg och tävlat. Men det är inte så länge kvar nu, jag hoppas att komma i väg med Taggen på hopptävling om två veckor. Och sista helgen i april är det hemma tävlingar och då ska även Räkan få vara med. Förutom detta väntar även start i Ridklubben Östjämtens dressyrlag i maj. Så det kommer bli tävlingar, men jag är jättesugen just nu! Men det gäller att ligga i med tränngen i stället så att årets tävlingar går lite bättre än förra årets!

Peppar med lite bilder från tidigare tävlingar!


Taggens första tävling, en clear round klass på 70 cm hos Nylands Hästsportlag 2010


Taggen efter sin första lokala start, en 80 cm clear round i Ö-vik 2010


Taggen i Matfors, 1 meters klassen. 2011


Räkan efter att vi vunnit dressyrtävling i Strömsund, LC:1. Jag var mycket stolt! 2009


Och Räkan i Ånge, hon fick en enorm rosett för vår felfria ritt i 80 cm. 2011

Rolig Räka!

I dag fick Räkan följa med när jag åkte för att ha lektioner och träningar, gäller att passa på att hoppa lite när man har chansen. Tottes ägare, Mats, red i dag Totte för första gången och det gick jätttebra! Även övriga ekipage skötte sig bra!

Efteråt red jag Räkan, det var rätt blött på banan vilket inte Räkan direkt gillar och i början stod hon emot lite. Men efter att jag hoppat en stund så släppte det och hon kändes riktigt fin i hoppningen! Jag hade en enkel övning med tre räcken med tre galoppsprång mellan. Började med låga hinder och red på fyra galoppsprång med volter över hindren, innan jag red på tre galoppsprång och lite mer frammåt. Mycket nöjd med Räkan i dag då hon var riktigt rolig att hoppa!


Är så tävlingssugen nu! Räkan i Matfors i somras!

Trött!

Är riktigt nöjd med kvällens träningar, trots att det var kallt och blåsigt att stå ute! Tyckte övningarna fungerade som jag tänkt mig, duktiga ryttare, fina hästar och bra ridning, då är det rolit att ha träningar. Tror ryttarna också var rätt nöjda! Men nu är jag ordentligt trött och tom, så det är bara att lägga sig och ladda om inför en dag på Ica i morgon!


Evighetsarbete!

Vissa saker inom ridningen kan man aldrig träna för mycket på! Sitsen och formen till exempel, det känns alltid som sitsen behöver jobbas på. Igår försökte jag träna sitsen själv här hemma, vilket resulterat i lite träningsvärk i magen i dag, men det är bara ett bra tecken. Jag måste verkligen ta tag i sitsen nu! Framförallt behöver jag få mer stadga i sitsen, bli starkare i bålen och därmed få en starkare och mer effektiv sits. Jag har alltid haft problem med sitsen, det har blivit bättre men det är mycket kvar innan den blir perfekt. Det känns som ett evighetsarbete att komm dit!

I dag jobbade jag med en sån där evighetsövning som man kan jobba med ofta, jag ser det som en bra grundövning för hoppningen. Och det är så enkelt som ett lågt räcke på volt (man kan även ha flera låga räcken på volten), och bara jobba med rytm, anridning, sits och galoppen. Man kan prova och se vad som händer om man länger eller kortar galoppsprången, ändrar vägen eller sitsen. Jag tycker det är en övning som ger ryttaren lite hinderkänsla, samtidigt som det är ett bra sätt att jobba hästens galopp. Och när man jobbar med små hinder blir det mindre slitage på hästen och då kan man hoppa mer.


Dags att ta tag i sitsen nu!


Pälsfällning!

Hästarnas pälsfällning är i full gång nu, och det är väldigt olika hur hästarna reagerar på den. Vissa hästar bekommer det inte alls medan andra blir sura, går ner i vikt eller hängiga. Det brukar ju rekomenderas att man ska ge hästarna b-vitamin i samband med fällningen men nyare forsknig visar att det egentligen är protein hästen behöver när den byter päls. Jag brukar dock ge extra vitamin en period under våren ändå, vitaminmängden i höet brukar ju ofta ha minskat framåt våren. Just nu ger jag b och e-vitamin till mina hästar.

Räkan blir väldigt pälsöm när hon fäller, hon kan vara kinkig på borstar annars men nu är hon extra känslig. När det är som värst går det knappt att borsta henne utan att hon försöker krypa ur skinnet, och vissa år han jag fått ha fårskinn på sadelgjorden. Jag är väldigt glad att jag ha mina "magic brushes" i år, de tycker hon ändå bättre om. Hon blir också lite känsligare i ridningen på våren, brukar bli lite istadig en period. Man får ha det i åtanke när man planerar ridning, träning och tävling.Taggen har de två tidigare vårarna jag har haft honom fällt sent och gått ner mycket i vikt. Han har också varit lite hängig, man har fått uppfattningen om att fällningen tar hårt på honom. I år har han faktiskt börjat fälla i tid (fäller för fullt nu) och håller hullet hyfsat än så länge. Han har gått ner lite och jag har därmed höjt kraftfodret (han går redan på fri tillgång på grovfoder), både proteinet och energin!


Lerig Tagg!


Underbara häst!

I dag när jag red ut Corran så var hon sådär grymt fin att rida som bara hon är! Underbara häst! Hon ger en sån otroligt fin ridkänsla, även när man "bara" rider ut! Dom andra två pållarna var också helt okej att rida i dag. De fick gå ett varsitt dressyrpass i snön, eller i det som är kvar av snön. Med Räkan jobbade jag mycket med att få henne att ta stöd på yttertygeln, speciellt i vänster varv är det svårt. Hon protesterade lite först men sen blev hon så fin! Taggen kändes fin i galoppen men i traven skulle jag vilja ha lite mer tryck än vad jag hade i dag!

I övrigt har dagen inneburit en del inomhus jobb som bokföring och städning av kylskåpet! Har även fått ett positivt besked i dag så nu är det bara att satsa framåt!


Corran i somras, underbara häst!

Bilder från dressyrtävlingen!

Rebecka som var med mig på dressyrtävlingen i lördags hade tagit dessa två bilder:


Corran och jag på framridningen!


Jag och Räkan efter våran ritt!

Tack Rebecka Gumse för bilderna!

Vårtecken!

Det är verkligen tider för vårtecken just nu, de flesta tänker nog på tussilago och liknande men jag ser andra vårtecken. Som att ridbanorna nu tinar fram! Var hos Nylands Hästsportlag i dag och deras bana var nästan helt torr! I mars! Det är otroligt tidigt!

Ett annat vårtecken, som inte är lika roligt, är leran! Det är lerigt överallt på min gård som det känns, och så även i hagarna i alla fall tycks det så när man ser hur Taggen såg ut i dag.Syns inte så väl men det var en rejäl lerinpackning, speciellt på huvudet!

Tror dessutom det är dags att fixa klister i sadeln, höll nämligen på att ramla av i dag med! Travade ute med Taggen och tänkte väl på annat när han fick syn på något jättefarligt (troligen en fläck på vägen). Han tvärvände och kastade sig mot dikeskanten som var mjuk och gav efter, så då kastade han sig ett halvt varv till. Jag satt kvar, vilket nog handlade mer om tur än balans! Ganska skickligt var det att han hade fyra skor när vi red i väg och nu har han bara två kvar... Vi tappade en under turen (som jag inte hittat!!) och en baksko hade lossnat och vridit sig, så den fick jag dra loss när vi kom hem. Ganska bra jobbat va? Fattar inte vad vi hållit på med i dag...


Dressyrtävling

I dag var det ju klubbtävling i dressyr i Ammer. Jag var rätt taggad och åkte i väg med två någolunda välborstade och knoppade hästar. Först ut var Corran som skulle gå LC:1. Hon var rätt uppspelt när vi lastade ur henne och började gå runt. Men efter att ha longerat några varv så lugnade hon sig och jag kunde sitta upp och rida fram. Väl inne i ridhuset så var hon mycket mer avspänd än vad jag hade väntat mig, inte ett dugg brydd över läktaren eller publiken. Däremot kändes det lite som luften gick ur henne något i programmet, hon blev lite stark och bakom hand. Vi hade några missar som galoppinslag i travökningen (jag satsade lite för mycket), ett byte i vänster galopp och en fel fattning i höger. Men med tanke på hur grön hon är i dessa sammanhang kan man ju inte vara annat än nöjd!

Sen var det Räkans tur, hon skulle gå LB:2. Började värma alldeles för tidigt, speciellt som hon kändes som bäst efter 20-25 min, så innan det var dags så hade Räkan hunnit bli lite less. Travprogrammet kändes helt okej, faktiskt nästan bra och jag hann tänka att detta blir nog ganska bra, lagom tills hon tvärnitade i galoppen! Hon drog på en tvärnit i båda galopperna. Det är inte okej!! Vi klarade inte av vårat mål på 60% utan landade på 58%, och jag är inte nöjd med galoppen. Men jag vet att hon kan göra så, speciellt på våren blir hon lätt lite stoig och istadig, och jag tror det hade gått bättre med kortare framridning.

En träning för Malin hann jag även med innan kvällen, hemma är det mjukt och blött nu så hon red på en vändplan i stället. Alla sätt är bra, och det är bara fantasin som sätter gränserna!

Nu är det bara att natta hästar och sen ladda om, det som gäller är att träna mer och träna bättre till nästa tävling! Då jäklar!


Inga rosetter i dag, och vi nådde inte våra mål men nu är det bara att ta nya tag och träna vidare!

Tokladdad!

Är riktigt laddad inför morgondagens klubbtävling i dressyr! Ska rida Corran i LC:1, och Räkan i LB:2 som går på lång bana. För Corran är det mest bra miljöträning, det är ju hennes första tävling och mycket är nytt: framridning ute, publik, musik, domare och dressyrstaket. Ska bli spännande att se hur hon hanterar allt detta. Med Räkan är målet att rida på minst 60%, vi får se om jag lyckas med det målet!

Jag har jobbat i dag och på kvällen så longerade jag först Corran i snön, det är bara ett par decimetar snö kvar och den är som socker nu. Hade ingen inspänning och hon fick jobba mycket med galoppen. Pigg var hon, och hon galopperade så fint! Red sedan ut Taggen en sväng innan jag packade alla grejer inför morgondagen.

Uppladdning!

Nu är det verkligen vår ute! Härligt! Red lite dressyr med Räkan efter jobbet. Försökte jobba med det vi gjorde för Annelie i söndags och samtidigt checka av lite inför klubbdressyren på lördag. Tyckte det var lite både och i dag, stundtals känns det som flera poletter trillat ner, och andra stunder känns det som hela havet stormar eller något liknande... Men överlag är jag nöjd och det känns ganska bra inför lördag, så nu är det kanske dags att kolla lite på programmen?


Räkan på dressyrtävling i juni 2010, jag hoppas verkligen vi ska ha utvecklats sedan dess och att procenten ska bli högre på tävlingarna i år!

Markkänning!

I dag har jag haft markkänning, alltså ramlat av! Det är ju sånt som händer, men som tur är händer det inte så ofta!

Vi har varit till ridhuset i dag, den här gången hade jag med mig Corran och Taggen, och Malin hade såklart Oliver. Jag började att rida Corran som verkligen kändes jättefin i dag! Hade en grym känsla, speciellt i galoppen och hon var så himla rolig att rida! Vi jobbade en del med galoppen, travade lite bommar och avslutade med några låga språng på ett litet räcke.

Sen var det Taggen och Olivers tur, med dom var det hoppning som gällde! Vi hoppade lite enkla linjer som vi sedan satte i hop till en bana. Som framhoppning red vi travbommar-galoppfattning-hinder, som vi sedan vände på så det blev hinder-travbommar. En övning som jag använder mycket på lektioner och träningar.

Taggen kändes bra, speciellt när hindren är låga har jag en kanonkänsla och han är väldigt ridbar. Sen tappar jag lite ridbarhet (eller så ändrar jag min ridning kanske) när hindren blir något högre. Sen tittade han lite på ett hinder, ett plank, och när jag skulle hoppa det på banan så vägrade han på det. Första stoppet satt jag kvar, men han stannade igen, eller mer kastade sig åt sidan, och då var jag inte med. Så jag åkte av!

Jag gjorde inte illa mig utan blev mest arg att jag inte satt kvar. Upp igen, hoppade klart banan, det gick bra men blev lite okoncentrerat. Vi höjde lite och hoppade banan igen och då kändes det bättre! Återigen konstaterar jag att jag måste bli bättre på att rida honom i den lite större galoppen, eftersom jag gärna rider honom i kort galopp där jag har bra kontroll och lydnad på honom. Det gäller att få den känslan i den lite större galoppen också om vi ska kunna hoppa lite högre! Alltså bara att fortsätta träna!

Hemma igen red jag ut Räkan, i dag var det plusgrader och vägarna var mjuka och tålde mycket galopp. Härligt! På kvällen var jag i väg och hade en grupp som red dressyrinriktat markarbete. Fullt ös i dag alltså!


Finaste Corran som bjöd på en sån underbar ridkänsla i dag!

Hårda tider!

I dag har det varit rätt tråkigt ridunderlag, minusgrader och hårt! På förmiddan snöade det också så sen blev det härlig halt på blankisen. Det har inte gått att göra så mycket mer än att rida ut i skritt och lite trav. Så det har alla hästarna fått göra i dag. Men det finns hopp, ser ut att bli plusgrader resten av veckan så då blir grusvägarna mjuka och fina att rida på!


Corran innan dagens ridpass!

Taggad!

Våren är nästan här nu med bara vägar och ljusa kvällar, och med den kommer energi och lust att göra en massa saker! För min del handlar det om att rida mer, träna, tävla och utveckla företaget. Har återigen börjat vrida och vända på planerna för gården!

Jag vill ju väldigt gärna ha en bra ridbana, det behöver inte vara så stor men med ett underlag som klarar lite regn i alla fall. Och nu känns det som att jag inte bara vill ha, utan verkligen behöver och SKA ha en bana. Så det är ganska många funderingar över hur jag ska lösa det, är ju både finansiering och praktiska saker att fundera över. Men en ridbanan ska jag fixa i sommar! Sen hade jag ju gärna velat ha fler boxplatser för att kunna ta emot fler hästar framöver, kanske en lösdrift till och även ett skötselstall finns på önskelistan. Men jag får nog ta en sak i taget nu!

Tränar gör jag ju för fullt även om jag saknar hoppträningarna lite, är ju dock i gång med hoppningen på båda hästarna och första tävlingen är inplanerad till den 14 april. Då är det hoppning som gäller och tanken är att Taggen ska starta då. Sen är det hemmatävling den 29 april och då ska båda hästarna få hoppa. Dressyrtävlingar är också inplanerade i vår. Så det blir förhoppningsvis en rolig och framgångsrik tävlingsvår!

Så nog är jag taggad för våren och sommaren!

Melwin som var här på inridning våren 2010
Jag längtar efter grönskan! Och nya hästar att rida! Här är Melwin som var här på inridning våren 2010

Annelieträning igen!

I dag var det dags för dressyrträning för Annelie igen. Jag red Räkan och jag är faktiskt riktigt nöjd! Det kändes som hon var mer framme än tidigare och bjöd bra, jag kunde jobba i genom lite grejer som har varit problem länge men som kändes lättare nu när hon var mer framme. Och det känns som min ridning blir så mycket bättre när jag slipper jaga på henne hela tiden! Sen är det ju fortfarande en hel del jobb kvar på henne men det känns som det börjar lossna i alla fall! Kul!

Jag har även ridit de andra hästarna, Taggen lite dressyr i morse och Corran ut en sväng efter träningen. Då sken solen så det var riktigt mysigt!

Totte har åkt hem!

I dag var det dags för Totte att åka hem, men dagen började inte just där. Först på morgonen åkte jag och hämtade en hösilagebal innan jag red Taggen och Corran i det soliga men blåsiga vädret. Corran var ordentligt taggad i dag! Sen blev det en snabblunch innan jag tog med mig Totte och åkte till Nylands Hästsportlag, där jag även hade en lektion. De fick hoppa lite och bland annat var Sickan som jag red förra året med, måste säga att hon hoppar väldigt trevligt! Tredje gången hon hoppas uppsuttet och hon gör det så bra!

Sen red jag Totte lite där så hans ägare skulle få se hur vi jobbat. Han skötte sig bra trots att det var lite rörigt, väldigt blött på banan och dessutom blåst. Jag hoppas att hans ägare är nöjda med jobbet och att det ska gå bra för dom framöver. Totte är en väldigt positiv häst att jobba med och jag tror han kommer bli en jättetrevlig ridhäst!

Lite tomt blir det ju här hemma nu, kommer kännas konstigt i morgon med en häst mindre att släppa ut och mocka åt. Men förhoppningsvis fylls det snart på med nya projekt! Och Totte kommer jag ju få träffa fler gånger!

Här kommer lite bilder från Tottes tid här:

Tömkörning!


I början när vi ännu hade lina när jag red.


En av de första uteritterna!


Löshoppning!


Första gången han rids i ridhuset!


Visst är han söt?

Fredagkväll!

I bland funderar jag vad vanligt folk, som inte har häst,  gör på kvällar och helger. Någon som vet? Städar? Lagar avancerad mat? Tittar på tv? Jag vet inte för sånt håller vi inte på med på Brännan, här rids det för fullt!

I dag har det varit Icas som gällt hela dagen, och på kvällen red jag och Malin ut. Tror inte jag var inne förrän vid 22 igen sen. Det tar ju sin lilla tid att rida, pyssla och ta in hästar, och prata såklart! För det tar ju konstig nog längre tid när man är två än när jag gör det själv, även om man skulle kunna tro att det var tvärtom. Men det är ju givetvis bara trevligt med sällskap, speciellt när man ska ut i mörkret. Men nog känns det som man skulle ha mycket tid över om maninte hade hästar, och jag skulle nog bli rätt rastlös. Och nu väntar en helg med en massa häst även om jag själv tycker det känns som det blir en lugn helg.

Ridhusvisit!

I dag har vi varit till ridhuset en sväng, Malin med Oliver och jag hade med mig Totte och Taggen. Men vi var faktiskt fyra stycken som hoppade så det var roligt!

Först red jag Totte, det är ju andra gången jag rider han i ridhuset och han var lite småspänd i början men det släppte fort. Målet för dagen med honom var att prova galoppen inne och vi fick till tre fattningar, känns helt okej. Bra bjudning i traven har han också!

Sen hoppade jag Taggen, vilket var alldeles för längsen sist! Taggen var pigg och lite ostyrlig men väldigt rolig att hoppa! Tyckte han hoppade bra också även om vi inte hoppade så högt i dag. Känns i alla fall som en bra början på uppladdningen inför tävlingarna i vår.

Väl hemma igen red jag ett lättare dressyrpass på Corran. Jobbade traven lite och red trav-halt-trav, tycte hon var lite lägre i formen än vanligt och det är bra!

Nu är jag rätt nöjd och trött efter en riktigt bra hästdag!


Totte vid sitt förra ridhusbesök!

Vardag!

Dagen började med sol och underbart vårväder men avslutades med snö! Nu hoppas jag att snön ska fastna på isen så man slipper halka runt så mycket! Ridit ut alla pållar i dag, alla skötte sig utmärkt! På kvällen var jag i väg och hade lektion, det har alltså varit en vanlig onsdag för mig! Måste säga att det är underbart med dom här dagarna när man hinner rida alla hästarna i lugn och ro, och i dagsljus. Och jag gillar verkligen, och känner att jag mår så mycket bättre av, att kvällarna blir ljusare! Tänk va många hästar man hinner med nu!

Storm!

I dag blåser det verkligen friska vindar ute! Jag lyckades släppa ut pållana utan missöden trots blåst och blankis. Men frågan är om det blir någon ridning i dag... Fortsätter det blåsa som det gör nu får nog hästarna motionera sig själva i hagen i stället! Och vad ska jag då göra hela dagen?


Nu längtar jag till sommaren! Till sol, grönt gräs, bete, värme, sommarpäls och mysiga ridturer i skogen! Och även till ridläger, träningar, tävlingar och en massa inridningshästar!
Här är Corran och jag i somras nere vid betet!

Soft dag!

I dag har jag haft en lugn dag, lite skönt måste jag säga att det varit! Jobbat några timmar på Ica (red inte ens innan jobbet!), var i väg och hade en lektion, även i dag på isen på sjön hos Nyland vilket gick fint.

När jag kom hem så red jag Totte, red ut själv en annan sväng än förut, han har gått den vägen med sällskap men det var ett tag sen nu och han var lite brydd när vi skulle gå åt det hållet. Men sen var han bara nyfiken och glad, och pigg! Han är mycket positiv att jobba med och rida. Nu är det bestämt att han ska åka hem till helgen. vilket jag tycker är helt rätt då han är väl framme för sin ålder. Men det är klart att det kommer bli tomt här på Brännan, och jag hoppas givetvis på att kunna få in någon ny häst och nytt projekt. Vill återigen påminna om att jag har platser kvar både nu och framöver, och inte bara för inridning utan även vidareutbildning, tillridning, i gångsättning och omskolnng av ridtravare!


Jag vattnade grabbarna ute i hagen innan jobbet i dag, och Taggen och Oliver skulle absolut dricka samtidigt! Sötnosar!

Regn och ridhusbesök!

I dag har det varit full fart, först jobb på Ica och sen ridning. Skulle skynda mig rida ut Totte först, men precis när jag plockat fram sadeln så blev det ett jäkla oväder med blåst och regn. Avvaktade det värsta innan vi begav oss i väg, när vi kom hem igen hade det slutat att regna också. Red samma tur med honom i dag som jag gjorde sist jag red ut själv, det är ju faktiskt bara andra gången som han rids ut ensam men i morgon hoppas jag kunna rida en annan sväng med honom. Han var i alla fall pigg och lite småbusig i dag!

Efter Totte så åkte jag med Räkan till ridhuset. Det var fler som red när jag började så jag byggde fram lite travbommar bara som början. Värmde upp med ganska mycket galopparbete, gäller att passa på när underlaget är bra! Och återigen så är det ju galoppen som Räkan behöver jobba med. Hoppade sedan fram med lite studs, tre låga studs bara ur båda varv. Tyckte det var ganska stor skillnad mellan varven, inte alls lika bra känsla i vänster varv som i höger. Avslutade med att hoppa en liten serie med tre räcken, med ett galoppsprång mellan, och galoppbom mellan. Här kändes hon jämnare mellan varven och jag tyckte hon jobbade på bra. Det här är ju övningar som är jobbiga för Räkan eftersom hon lätt blir lite långsam mellan och över hindren, och just därför är det ju precis det här hon behöver jobba på!

Tanken var att jag i kväll skulle åka till grananrna och titta på melodifestivalen, men jag väl kommit hem och tagit in hästarna var alla min energi slut så jag har landat i soffan och där blir jag nog kvar i kväll!


Jag och Räkan när vi var i ridhuset förra lördagen!

Tappsko!

Det är inte ofta man tappar en sko under ridning, ännu ovanligare att man inte märker det... Taggen tappade en sko när jag och Malin red ut i mörkret i kväll. Jag märkte att han snubblade till först en gång ordentligt och sen ytterligare någon gång direkt efter, men annars travade han på som vanligt. Dock tyckte jag han kändes lite konstig, inte halt men han tycktes ha ojämnt grepp fram. När vi kom hem såg jag att han tappat en framsko, hittade den sedan där han hade snubblat till första gången... Hade tänkt åka och hoppa honom i ridhuset i morgon, men nu får jag fundera om.

Kanske åker jag med Räkan i stället, hon fick också gå ut en sväng i kväll. Det var underbart att jag nästan hann rida hela svängen med henne innan mörkret fast jag jobbade till 17. Är så härligt med dessa ljusa kvällar.


Taggen som plockade av sig skon i dag. Klant!

Ridning på sjön!

Det är inte helt enkelt att hålla i gång träningen när det som nu är blankis överallt, eller för den delen när det är blött och lera. Det är i dessa lägen det gäller att ha fantasi och vara kreativ för att hitta ideer för hästarnas träning. Jag tycker själv jag är ganska bra på det, även om det just nu faktiskt går att rida på våran bana till skillnad från många andras. Såg en bild på Facebook på en tjej som åkte skridskor på sin ridbana!

Som tur är så har även mina elever och kunder bra fantasi när det gäller att hitta ställen att rida på. Jag har haft lektioner på gårdsplaner, i hagar, på parkeringsplatser och vid Thailänska paviljongen! Och i dag kan jag lägga till; på en sjö till den listan! Ridbanan hos Nylands Hästsportlag var bara is, men nere på sjön så var det fint ridunderlag på isen, så de hade kört ner bommar dit så vi körde dagens lektioner där. Och det var riktigt bra underlag så vi kunde till och med hoppa lite!

Här hemma har det varit uteritter som gällt i dag. Red ut Corran på en kortare sväng och Totte på slingan i sommarhagen, innan lektionerna. Och Räkan ut en sväng efteråt. Har väl inte varit något jätteinspirerande arbete med dom men det känns skönt att kunna hålla i gång dom i alla fall.


Två av de tjejer som red på sjön i dag. Den vänsta hästen är 27 år och fullt i gång, i dag var hon pigg och laddad eftersom vi både hoppade och var på sjön!

Sportlov!

Den här veckan är det ju sportlov, jag har ju sån tur att jag har sportlov några dagar varje vecka året runt! I dag har det varit toppen väder: sol, några minusgrader och lite blåst, och alla fyra hästarna är ridna i det härliga vädret!

Började dagen med att rida Totte på banan, red övergångar trav-skritt-trav. I gångsättningarna är inte riktigt hundra än men det är mycket bättre och absolut helt okej för en treåring! Efter honom blev det en uteritt med Corran, hon ger en sån fin ridkänsla även när man rider ut och speciellt då galoppen! Den är, och kommer verkligen att bli i framtiden, otroligt ridbar!

Efter lunch red jag mina hästar på samma runda men med lite olika tema. Taggen fick jobba mycket med att trava på och verkligen trava framåt, medan Räkan fick jobba så mycket i galopp som underlaget tillät. Hon ska tränas mycket för att stärka galoppen, även om det inte är helt enkelt nu när underlaget är lite besvärligt.

Jag har hunnit en hel del annat också, som att baka källarfranska, dammsuga undervåningen och lagat god mat som räcker i flera dagar. Det känns bra eftersom jag denna vecka jobbar ganska mycket.


Så här skönt har det varit i dag med!

Nödutryckning!

Den här dagen blev inte som tänkt, men den började väldigt bra med sol och underbart väder! Red galoppintervaller med Taggen och sedan lite dressyr på Corran. Hon var lite okoncentrerad i början men det blev bättre efterhand och hon kändes fin på slutet. Efter en god och somrig lunch (hemlagad jordgubbskräm!) så red jag Totte. Han fick gå ett kort pass på slingan i sommarhagen, travde lite och tog några galoppfattningar. Han gick ju rejält igår så det blev lättsamt i dag i stället.

När jag var på gång att ta in Räkan som var dagens sista häst så ringde Malin, hon var i Sollefteå och tränade med Oliver, men deras bil hade brunnit! Så det blev en tripp dit i stället för ridning. Oliver hade dock ingen större lust att åka hem utan det krävdes en stunds övertalning innan han klev på, så väl hemma igen var det bara att ta in hästarna för kvällen.

Som tur var började bilen brinna när de var parkerade och Malins pappa upptäckte det ganska tidigt så det var bara i motorrummet som det brann. Så man kan säga att de hade tur i oturen! Jag har själv varit med om att bli ståendes med häst och transport när bilen pajat ett flertal gånger så jag vet precis hur det är, inte roligt alls!


Oliver och Malin var strandsatta i Sollefteå!

Löshoppning!

I dag har det varit undebart vårvinterväder med sol och några minusgrader. Började dagen med en uteritt på Corran, jätteskönt i solen! Sen packade jag i hop alla grejer samt hämtade Rebecka som skulle följa med till ridhuset. Lastningen gick galant så vi var tidiga till ridhuset.

Det var Totte och Räkan som fick åka i dag, och vi började med att löshoppa Totte. Han var något okoncentrerad i dag, men hoppade i alla fall glatt. Han fick hoppa 1 meter innan vi gav oss. Räkan har aldrig löshoppat och hon var ganska misstänksam. Med en del stöd från marken så hoppade även hon ca 1 meter. Tyckte inte hennes löshoppning var speciellt strålande men intressant att se.

Sen var det dags att rida. Först red jag Totte, första gången han reds i ridhuset och han var supercool! Vi travade i båda varv och testade även att trava bommar för första gången. Det gick också bra! Sen tog vi ett litet skutt över en solkatt också... Red även Räkan som jag hoppade lite uppsuttet. Var längesen vi var i ridhuset och hoppade lite mer riktigt, men jag tyckte hon var bra med på noterna och bjöd bra. Det känns lovande inför tävlingarna som för hennes del drar i gång i slutet av april. 

Tack för all hjälp ni som var med, speciellt Rebecka som följde med hela dagen! Hon tog även en hel del bilder, bjuder på några här! 


Jag och Totte i ridhuset!


Svettig Tott efter ridningen!


Å Räkan och jag!

Galoppintervaller!

Jag fick en fråga angående galoppintervaller och jag svarar så här eftersom det säkert finns fler som undrar över detta. Att rida galoppintervaller är bra av flea anledningar, dels för att höja konditionen på hästen (ett absolut måste om du ska rida fälttävlan eller långa hoppbanor ute) men även för att stärka upp galoppen och få den slöa hästen lite piggare.

Jag rider två olika varianter av galoppintervaller, dels "vanliga" tradionella och dels något som kallas galopp programmet som i grunden är ett sätt att bygga upp hästar som varit skadade. Tror jag skrivit om det i bloggen förut men jdet tål att repeteras. För allt galopparbete gäller givetvis att man måste ha bra underlag!

Vanliga galoppintervaller bygger på samma princip som när vi själva springer intervaller. Uppvärmd häst, börja rida kortare intervaller i lugnare tempo för att sedan efterhand som träningen fortgår öka tempo, intervallernas längd och antal. Nu i vinter har jag galopperat i snön och ridit intervaller, det är ganska tugnt så då har jag bara ridit 4-5 intervaller a ca 1,5 minut, ca 1/2-1 minut skritt mellan. Men skulle jag rida på mindre tungt underlag skulle jag nog galoppera lite längre, men 1,5-2 minuter kan vara bra att börja med första gången. Ett bra boktips där det står mycket om galoppintervaller är Unghästar av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg.

Galopp programmet är skapat av veterinär Åsa Frykman för igångsättning av konvalescenter mm. Man rider 3 min galoppintervaller med ½-1 min skritt mellan. 2-3 per galopp. Skritta fram och skritta av, dock inget travarbete. I grunden rids det i lätt sits med lös yttertygel och stöd på inner tygeln, men kan även ridas ute i skogen (bra underlag krävs) och till viss del även som dressyrjobb. Kan även användas under longering. Hästarna ska vila helt dagen efter! Det här är en väldigt tuff träning men som fått fina resultat på flera hästar som varit utdömda. Som rehabliterings så rids det varannan dag och som enda träning. Jag har använt det som komplement till övrig träning, en till två dagar i veckan, men fortfarande med vila dagen efter.


Det är vrkligen jättebra att jobba hästarna i galopp, något jag tycker vi ryttare överlag är ganska dåliga på!

Halka!

Vaknade i morse av att det smattrade sommarlikt på rutan, det regnade ute! Resultatet av detta var att det inte var helt lätt att rida någonstans i dag, där det varit skottat var is och halt, och på våra stigar i snön var det för mjukt. De skodda hästarna fick ridas ut och Totte fick vila, han är oskodd så jag vågade mig inte ut på honom utan gör ett nytt försök i helgen.

Corran var först ut och fick vara lite försökskanin på underlaget. Vi ville gärna galoppera lite och det slutade med att vi fick ta galoppen ute på vägen där det för dagen var bäst, nysandat och allt! Sen red jag och Malin ut, jag med Räkan. Räkan var pigg och riktigt laddad, och hon kändes jättefin i traven! Så kul, tänk om hon kunde gå så på banan med men det kanske kommer! Red ut Taggen som avslutning, han höll sig bra på mattan i dag med.

Eftersom det varit så varmt i dag så fick hästarna gå utan täcke på dan! Skönt för dom, de passade på att rulla sig riktigt ordentligt!

Taggen i solen i dag!


RSS 2.0