Om hästar kunde prata...

Víssa hästar är lite svårare att förstå sig på än andra.. Min Tagg är en sån häst! Jag har haft honom i ungefär ett och halvt år, och har nog alltid tyckt han varit speciell och egen. Han är ju fd galoppör som varit runt en del, född på Irland, uppväxt i Frankrike, startad på Irland och sen kom han till Skåne ungefär ett år innan jag köpte honom.
Jag upplever att han är känslig, men ändå lite hård. Lite nervig men ändå cool. I bland kan han bli jätterädd för att du höjer handen, för att nästa gång helt ignorera att du lägger på spöet. Han är lättstressad men sånt som jag tror ska vara problem går galant, som att klippa honom eller som häromdan att ställa hoven i en hink. man vet aldrig hur han ska reagera, och när det blir något så blir det ofta stora och snbba reaktioner.

Mest knepig tyckte jag han nog var för typ ett år sedan då han vägrade gå in i stallet (på kvällen gick han naturligtvis in, men inte på dan..). Jag kunde inte muta han med något, inte slå till han (då blev han blockerad), inte vänta ut han eller dra i honom.. Det som fungerade var att lägga en lina runt rumpan, då kastade han sig hejdlöst in i stallet. Peppar, peppar har han nu slutat med detta! Men han har en del annat för sig, i bland är han svår att fånga i hagen, han kan kasta sig hejdlöst på gången eller när han är uppbunden, har varit lite knepig att tränsa mm..

Men det är väl just detta som är utmaningen med honom! Det är ju ofta de speciella hästarna som man får lägga ner mer jobb på som blir dom som fastnar hårdast i hjärtat! Men ofta önskar jag att jag kunde prata med honom, få höra vad han menar och försöka förklara för honom vad jag vill...

Taggen, juni 2010

Dagens bästa!

Dagens bästa i dag var Corran! Vi red ut själva och i dag galopperade vi för första gången ute ensamma, utan draghjälp eller stöd. Och det gick verkligen super bra! Bra fattning, helt okej bjudning och vi kunde galoppera en bit! Jag var mycket nöjd och stolt efteråt!


Ny häst på gården!

I dag har det kommit en ny stjärna till gården! Men det är inte en häst till mig utan malin som hjälper mig att rida har hittat sig en egen häst! Det är en 9 årig valack, import Irland. Så nu finns det två svarta valacker från Irland på gården! Jag önskar självklart Malin stort lycka till med sin nya pålle!

Krokig är vägen

..till framgång! Så känns det i kväll efter dagens tävling med Räkan! Vi var till Näset och det var typ Räkans första inomhustävling. Hon var väldigt spänd inne i ridhuset och stod emot mycket, dessutom var det tungt underlag vilket inte alls passar henne och inte gjorde att hon bjöd bättre. men det är bara att ta nya tag! Det har ju tagit många tävlingar att få henne att slappna av och bjuda på banan utomhus så det lär nog ta några inomhustävlingar också innan det fungerar!


Mörka tider!

Hösten är här med mörka kvällar. I kväll var den här höstens första uteritt där det var mörkt redan när vi red i väg. Och därmed även Corrans första mörker ritt. Corran var lite spänd stundvis men gick ändå på bra, först så klart och även om hon hoppade till nåon gång så var det inte mer än så. Skönt eftersom det kommer bli fler turer i mörkret framöver!

Är det något jag tycker med jobbigt med höst och vinter så är det just mörkret, kyla och snö kan jag leva med men detta mörker gör mig trött och det är ganska opraktiskt när man vill hinna mycket på dagarna. Men man får se det positivt, är väl bara tre månader tills det vänder och blir ljusare igen! :)

Sickans förvandling!

"Gör om mig" program kan man ju se på tv emellanåt, och i hästtidningar och på bloggar kan man ibland se olika repotage om "horse makeover", alltså hästar som "görs om" och fixas till så de blir fina, välputsade tävlingshästar. Lite så var det här i helgen!



Så här såg Sickan ut på lördag eftermiddag..
Efter mycket borstande, lite tvätt, en hel del ryktnade och putsande, så såg hon ut så här sedan på söndagen:



Lite skillnad, eller vad tycker ni?



Treårs testet!

Här kommer lite bilder från Sickans treårs test i söndags!

Förberedelser! Mats putsar hovarna!


Inne i ridhuset under visningen!


Snygging Sickan!


Dags för hemfärd efter en lång och spännande dag!




Sickans stora dag!

Det har varit en lång dag i dag! Började att tvätta och fläta Sickan strax efter 8 i morse, och strax före 10 åkte vi. Vi hann se några av de 4 åriga stor hästarna hoppa uppsuttet och mycket av de 4 åriga ponnyernas kvalitetstävlan innan det var dags för Sickan. Först mättes hon, vi visste att hon var stor och troligen överväxt och mycket riktigt var hon 150 cm.

När det var våran tur så kändes hon lugn coh avspänd ute, men när vi kom in i ridhuset blev hon spänd. Först skulle hon exteriörbedömas, och hon kunde absolut inte stå still. Så jag fick först visa henne i skritt och trav, och sen ställa upp igen. Skritten kändes spänd och kort men traven bättre. Så var det dags att visa galoppen, men Sickan bara travade! Flera varv travade hon, spänd och helt opåverkbar av drivning! Inte så bra... i början ar hon spänd i hoppningen med och stod emot, men det blev bättre efterhand och hon bjöd bättre. Dock blev ju inte galopp och hoppbetygen så bra.

Hon fick 7 poäng för typ, och på typen blir det ju avdrag för att hon är för stor, en 8a på huvud, hals och bål. 7 på benen, 7 för skritt och 8 för trav, och betyg 6 för galoppen. Det blir 43 poäng som lovande gångartsponny. Hoppbetygen blev 6 för teknik och förmåga och 5 för temperament, 39 poäng som hopphäst. Helt okej poäng ändå tycker jag eftersom hon var så spänd.

Det är ju så härt med unghästar, man vet aldrig hur det ska gå. När vi har tränat har hon varit avspänd och bjudit bra, men träning är en sak -visning en helt annan! Men Sickan är en erfarenhet rikare, och treårs testet är verkligen en nyttig erfarenhet för unghästarna!

Dagen avslutades med att åka och kolla på lite hästar till salu, trevliga hästar var det också. Så det har varit en lång dag med mycket häst, och nu ska jag ta och kolla på hoppning på tv. jag vill också se Rolf-Göran vinna EMguld!

Bilder från dagen kommer i veckan!

Dags att ladda igen!

I morgon är det dags för Sickans treårs test, igen! Sist blev det ju inställt i sista sekund och både jag och Sickans ägare tycker att det är svårt att ladda om nu, vi var ju så laddade sist. Men jag har i alla fall börjat packa i hop alla grejer som ska med, och sen i kväll ska jag gå ut och borsta henne och spola av benen. I morgon blir det bad och flätning innan vi åker. Efter visningen åker Sickan hem till sig så då blir det tomt här hemma igen, som tur är så är ju Cornette kvar i alla fall.

Jag och Malin som rider här ska åka och titta på några hästar till henne efter treårs testet i morgon, så det ska bli roligt och jag hoppas att det ska vara bra hästar, och något som passar henne. Ska även försöka titta lite på kvalitetstävlan för stor häst och ponny som går samtidigt med treårs, nyttigt att se och kul att jämföra med Cornette som ju också är fyra år men som ligger efter i utbildningen.

Håll tummarna alla i morgon för Sickan!


Tacksam!

Jag är så otroligt tacksam för att jag har så fina och trevliga hästar att rida! Det förgyller verkligen mitt ryttarliv och gör det enklare att stå ut med sena kvällar, mörker och allt slit! Jag tycker det gör mycket för motivationen att ha hästar som är roliga att rida och ger en bra känsla! Tycker att jag med åren får möjlighet att rida finare och finare hästar, och det är så roligt, och utvecklande!

I kväll var det Cornette som förgyllde min kväll. Vi var ute en lite tur i skogen och avslutade med att trava lite här hemma. Och sen kunde jag inte låta bli att provhoppa stockarna som jag har här hemma, men hon travade mest över dom.. En riktigt fin häst tror jag det blir av henne i alla fall, hon ger en väldigt fin ridkänsla redan!


Det är detaljerna som gör skillnaden!

Jag tror jag kan upplevas som lite tjatig i bland om, vad eleverna kanske uppfattar som, detaljer. Jag anser att det är detaljerna som gör skillnaden i ridningen! Är man noggrann med detaljer så får man en lydig och välriden häst!

I dag hade jag skänkelvikning med ett par elever, de skulle rida skänkelvikning på diagonalen. Då är jag väldigt nogrann med hur man rider hörnet och in på diagonalen. För om man inte rider en bra hörnpassering så kommer man inte bra in på diagonalen, och då blir inte skänkelvikningen bra. Annars så pratar jag ofta om voltens form och storlek, ställningen i nacken och vägarna. Viktiga detaljer för att få ridningen att fungera! Fast egentligen är det ju inte detaljer, utan stora, viktiga pusselbitar för ridningen!


Dags att rida in din häst?

På söndag åker Sickan hem och jag har åter plats för utbildningshästar! Så om du vill ha hjälp med inridning, vidareutbildning, igångsättning eller omskolning av ridtravare, så är du välkommen att höra av dig! Alla typer av hästar och ponnyer är välkomna! Hästarna jobbas mycket ute, i alla väder, vilket ju är den miljö som de flesta ryttare sedan rider i!



Är du intresserad så tveka inte att höra av dig. Jag hjälper dig även med visning och förberedelse för treårstest och liknande, är ju fortfarande ett tag kvar till nästa års visningar men tiden går fort! Om du bor i närområdet kan du även få hjälp med din häst hemmavid.

Regn, regn, regn..

I dag har det mest regnat hela dagen, det känns som det mest regnat hela sista månaden... Det är lerigt och blött i hagarna och på hela gården, det gör att det tyvärr är jobbigare att rida och jobba hästarna. I dag började jag med att rida Cornette i ösregnet (ridbyxorna har inte torkat än!). Hon hade väldigt svårt att stå still när jag skulle sitta upp och jag väntade mig lite krångel när jag skulle rida ut henne ensam. Dels hade hon vilat några dagar och dels är det flera veckor sedan hon reds ut ensam sist. Men hon skötte sig perfekt! Inte en antydan till att vilja tveka eller vända, och inget spänd alls! Jag skrittade henne i skogen här hemma.

Jag rider hästarna som är på utbildning här (och mina egna) mycket i min egen skog. Där får dom gå "ospårat", dvs utanför stigarna över stockar, diken och genom buskar. Nyttigt för de hästar som inte är van att lyfta på fötterna, tex. dom som gått på banan inom trav eller galopp. Jag tränar mycket styrning runt träden, rider volter, serpentiner och slalom. Det är lösgörande, och är bra styrträning för unghästarna, och som ryttare blir man snabbt medveten (genom låmärken på knäna) om hästen inte tar styrningen riktigt eller går emot innerskänkeln.



Efter Corrans ridtur bytte jag till torra kläder och åkte med mina hästar till grannen för att sko. Min hovis kom dit och skodde eftersom det är svårt att sko här hemma nu. Dagen avslutades med att jag red ut Sickan själv. I dag var första dagen jag satt upp utan att longera före, jag gick bara med henne och drog gjorden försiktigt. Vi red ut en sväng på vägarna med mycket trav. Jätteduktig!

Mina hästar har fått en höbal i hagen i dag, det uppskattades verkligen och ska de fortsätta äta i det här tempot lär balen snart vara slut! Det finns många åsikter om fri tillgång på grovfoder, och jag kan se både fördelar och nackdelar med det, men för mina hästar som behöver mycket mat så passar det perfekt! Sickan och Corran utfodras de här dagarna som är kvar innan Sickan åker. Hon är trimmad nu coh jag vill inte ha henne som en boll på treårstestet på söndag.


Nästan hemmatävling!

I dag var det dags för tävling igen, denna gång hopptävling i Sollefteå vilket nästan kändes som en hemmatävling med bara en timmes restid. Jag hade med mig båda mina hästarna och var anmäld i 0,90m och 1m med båda. Började första klassen med Räkan, och hon var hemsk på framridning och framhoppning. Det var tungt och djupt underlag vilket gjorde Räkan spänd och vinglig. Hon stannade och drog ner huvudet efter hindren och det kändes vidrigt att försöka hoppa henne. Men inne på banan var hon mycket bättre och hoppade riktigt bra, hon kändes kanon var felfri. Sen var det Taggens tur, han brukar alltid hoppa allt men han kom ju på förra helgen att det kan gå att smita förbi och det provade han, både på framhoppningen och banan. Jag var rätt besviken efter en vägran och en rivning i 90 cm.

Efter lite övertalning så bestämde jag mig för att debutera Räkan i 1 meter, trots att det var svårt att hoppa fram. Jag tycker inte egentligen inte att vi har tränat tillräckligt för det men Räkan chockade mig med att gå runt sin första 1 meter med en rivning! Alla språng var inte bra men hon försökte och kämpade med mig! Så stolt och nöjd över henne!

Med Taggen kändes det inte alls lika bra. Jag fick inget flyt i ridningen och hoppningen. Antingen blev han tom i galoppen, kom nära hindren och hoppade rakt upp och ner. Eller så är det full fart och i genom hindren i stället. Det var en orytmisk runda och det kändes som han rev alla hinder, utom de två sista sprången som var hyfsade. Jag tror vi fick minst 16 fel, fast det är ju inte första gången vi drar på oss så mycket rivningar men det har ju gått rätt bra på slutet.. jag var väldigt besviken efteråt. Nu blir det till att träna galoppen och hoppningen, att hitta rytmen och känslan för vad som är lagom galopp. Och sen bygga massor av styrka och spänst!


Räkan på förra tävlingen i Matfors! I dag blev det tyvärr inga bilder!

Dressyrprogram!

I dag har jag haft lektioner och nästan alla har tränat på dressyrprogram, LC:1 som de ska tävla nästa helg. Det här med att rida program är verkligen en konst i sig, att kunna visa hästen på bästa sätt (och dölja svagheter) och verkligen kunna rida och visa upp programmet är inte helt lätt. Är en helt annan sak att få hästen att gå bra genom ett helt progeam än när man rider själv och kan lägga in en volt eller övergång när man tycker det passar. Men programridning är nyttigt och något man bör göra emellanåt, även om man inte tävlar.

Inför en tävling tycker jag man ska rida i genom programmet några gånger, så man vet hur det känns att rida programmet på just sin häst och så man vet vilka delar som är svåra och lättare. Sen tycker jag man ska lägga krutet på att rida delar mer än hela programmet. Dom problem som uppkommer i programmet är ofta grundproblem som har med grundridningen eller utbildningen att göra. Till exempel om det är svårt att få volterna runda eller tillräckligt stora så kanske hästen inte är eftergiven i innersidan eller går undan för innerskänkeln. Om det är svårt att rida rakt på medellinjen så kanske inte hästen är rakritad. Rena grundridningsproblem som man brukar bli varse om när man rider program, det är därför det är så nyttigt att göra det!

Några små programridnngstips för de som ska tävla nästa helg, och alla andra!
* Tänk på att rida programmet från bokstav till bokstav, utnyttja verkligen bokstäverna som stöd för att få bra vägar.
* Utnyttja hörnen! Genom att verkligen rida ut i hörnen så får du några meter till att rida på, och på så vis mer tid mellan bokstäverna och rörelserna.
* Tänk att volterna ska vara som tårtor, där alla tårtbitarna ska vara lika stora, och att volterna ska börja och sluta vid bokstaven.
* Stressa inte i genom programmet! Tänk att du ska rida programmet rörelse för rörelse, att du verkligen ska hinna visa programmet i stället för, som många gör, rida i genom det så snabbt som möjligt!
* Se programridningen som nyttig träning och som ett bra kvitto på vad du behöver träna mer på!


Ridrace!

I kväll har vi haft ett riktigt ridrace! Jag jobbade till kl 17 och sen kom Malin som hjälper mig med hästarna och vi har i kväll hunnit rida alla hästar. Först ut var Räkan och Sickan som fick gå ner till Reva, för deras del blev det mycket trav i backarna, och en galopp. Sickan var lite spänd i dag men det släppte efterhand.

Cornette och Taggen reds ut en skogsbilväg, med dom tog vi två långa galoppsträckor och en kortare, tyckte jag fick rätt bra fart på Cornettes galopp i den sista. Hon har en rund men långsam galopp och behöver jobba med bjudningen i galoppen. Vi klarade oss riktigt bra i från både regn och mörkret, även om skymningen kommer tidigt nu, dags att plocka fram stora reflexlådan! I morgon ska vi försöka göra samma race, det är mycket annat i helgen så då hinner jag inte rida så mycket så det är skönt att hästarna får gå nu i stället.


Första ridturen utan sällskap på Cornette i somras. Foto: Mia Palm

Ridhus utflykt!

I dag har vi varit till ridhuset med unghästarna. Vi började med att löshoppa, och först ut var Sickan. Det gick jättebra, hon var lugn och koncentrerad. Sen var det Cornettes tur, henne fick vi jaga på lite mer men vi fick verkligen i gång henne i dag och hon hoppade bättre än tidigare! Vi löshoppade även en äldre häst med lite okänd bakgrund, som står som privathäst på ridskolan. Även han löshoppade bra, när han väl kom in i ridhuset! Han hann smita och ta en tur på egen hand innan!

Efter lite paus och fika så red jag båda hästarna. Sickan var lite spänd och tittade på allt, men vi travade och vände och kunde även göra några galoppfattningar och den sista galoppen va riktigt bra. Det var första gången hon reds i ridhuset. Cornette har jag ridit i ridhuset två gånger förut, i dag var hon lugnare och mer avspänd än de tidigare gångerna. Hon kändes jättefin och det blev ett par galoppfattningar även på henne. Hon är inte galopperad på banan förut utan bara i skogen, så det var ett framsteg! Mycket nöjd med hästarna i dag!

Den 18 september är det dags för treårs test för Sickan (i stället för det som blev inställt), då hoppas vi givetvis att hon ska hoppa lika fint som i dag! Bild sen saluhästvisningen!

Hoppträning!

Var med Taggen på hoppträning i Sollefteå i dag. Det gick både bra och dåligt. Jag tycker jag red lite slarvigt, speciellt i svängarna. Förut har ju Taggen knappt varit ridbar mellan hindren och jag stannar i bland kvar i det, och glömmer bort att rida ordentlligt nu när han faktiskt är ridbar och lyssnar. Och han lär ju knappast bli mer ridbar av att jag slarvar..

Tyckte han hoppade rätt bra, även om jag har lite problem med balansen i sprången i bland. Dock kom vi till ett läge, som vi sällan kommit till i hoppningen med honom, nämligen att det blev jobbigt och han inte kunde lösa det genom att dra i väg och hoppa genom hindret. Så då provade han en annan lösning, att springa förbi.. Men det var egentligen lite bra att vi kom dit och att jag kunde rida i genom problemet, för det kändes mycket bättre efteråt. Att jag kan rida emot hindren, hålla i hop och att han inte behöver kasta sig mot bara för det blir lite högre.

Nu ska jag hobba mer med det här, att han inte får dra i väg, och att han ska hoppa mitt över hindren, han drar till höger hela tiden. Mer dressyr! Och jag skippar 1.10m klassen till helgen och gnetar på i 1 meter ett tag till!

Första språnget!

I dag har varit en mycket bättre dag än gårdagen. Malin har varit här och hjälpt mig rida och bära hö. Stort tack till henne! Jag började med att rida Sickan i morse, hon fick hoppa för första gången under ryttare! Hoppade en liten björkstock i trav (hade longerat över den innan), och det gick jättebra. Galopperade även på henne, hon är ju mest galopperad ute med draghjälp men det gick fint det med!



Cornette gick ut med Räkan  och var återigen sitt vanliga jag. Hon har ju varit lite stökig några dagar men i dag kändes hon som vanligt! Vi travade mycket och galopperade, och hon skötte sig utmärkt! Är även lite nöjd att Räkan har gått bra ut med Cornette, Räkan brukar inte vara den bästa hästen att ha med unghästarna. När hon tycker det passar brukar hon backa in i den där stackars unghästen och sen vilja gå hem!

I bland...

blir man bara så trött och less på hästeriet. Man lägger ner mycket tid och jobb och i bland känns det mest som det går bakåt. Det som oftast gör mig less är när jag känner att jag jobbar med dåliga förutsättningar, att jag inte kan träna som jag vill för att underlaget är dåligt, när det är tungjobbat pga dåligt stall, dålig belysning eller annat, när jag inte kan åka på träningar och tävlingar för att tiden eller pengarna inte räcker. När man kämpar å kämpar och ändå står på samma fläck!

Fast det finns alltid de som har det värre, jag lever min dröm och jag måste bara ha lite tålamod och lägga ner lite mer jobb så kommer drömmen bli ännu lite mer rosenskimrande och ljuv! Ocjh i morgon känns nog allt kännas lite bättre, och om inte i morgon så när jag blivit frisk från min förkylning!

RSS 2.0