Dressyrprogram!

I dag har jag haft lektioner och nästan alla har tränat på dressyrprogram, LC:1 som de ska tävla nästa helg. Det här med att rida program är verkligen en konst i sig, att kunna visa hästen på bästa sätt (och dölja svagheter) och verkligen kunna rida och visa upp programmet är inte helt lätt. Är en helt annan sak att få hästen att gå bra genom ett helt progeam än när man rider själv och kan lägga in en volt eller övergång när man tycker det passar. Men programridning är nyttigt och något man bör göra emellanåt, även om man inte tävlar.

Inför en tävling tycker jag man ska rida i genom programmet några gånger, så man vet hur det känns att rida programmet på just sin häst och så man vet vilka delar som är svåra och lättare. Sen tycker jag man ska lägga krutet på att rida delar mer än hela programmet. Dom problem som uppkommer i programmet är ofta grundproblem som har med grundridningen eller utbildningen att göra. Till exempel om det är svårt att få volterna runda eller tillräckligt stora så kanske hästen inte är eftergiven i innersidan eller går undan för innerskänkeln. Om det är svårt att rida rakt på medellinjen så kanske inte hästen är rakritad. Rena grundridningsproblem som man brukar bli varse om när man rider program, det är därför det är så nyttigt att göra det!

Några små programridnngstips för de som ska tävla nästa helg, och alla andra!
* Tänk på att rida programmet från bokstav till bokstav, utnyttja verkligen bokstäverna som stöd för att få bra vägar.
* Utnyttja hörnen! Genom att verkligen rida ut i hörnen så får du några meter till att rida på, och på så vis mer tid mellan bokstäverna och rörelserna.
* Tänk att volterna ska vara som tårtor, där alla tårtbitarna ska vara lika stora, och att volterna ska börja och sluta vid bokstaven.
* Stressa inte i genom programmet! Tänk att du ska rida programmet rörelse för rörelse, att du verkligen ska hinna visa programmet i stället för, som många gör, rida i genom det så snabbt som möjligt!
* Se programridningen som nyttig träning och som ett bra kvitto på vad du behöver träna mer på!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0