Dunderförkyld!

Fortfarande dunderförkyld.... Skulle tävla dressyr i dag men insåg igår att jag inte skulle palla med det så strök mig, var nog lika bra för jag har haft feber i natt med.
 
Gick ändå rätt bra att jobba igår, i alla fall bättre än på torsdagen. Efter jobbet så skrittade jag och Linda ut en sväng med Chokladen och Bea, vi var och kollade på en ödetomt och hästarna fick lyfta på benen när vi red i kraftledningen. Sen tog jag Dajmen och fick nya bekymmer. Igår blev hon rädd när jag hoppade av lite plötsligt! Hon är verkligen en dramaqueen och gör en höna av en fjäder! Jag hade "ridit" några steg i ett par omgångar när vi tappade spåret lite och när jag inte fick stopp så hoppade jag av. Det blev lite plötsligt så hon hoppade till och for i väg, inget mer med det så jag satt upp igen. Gick bra att sitta upp och åka lite men den här gången blev hon ännu mer rädd när jag skulle hoppa av och bockade i väg! Sen var hon spänd, men jag satt upp och av några gånger på pallen. Skönt att det ändå fungerar fast hon blev spänd, minns hur det var innan. Nu får jag träna avsittning i stället! Och konstaterar igen att hon inte är helt lätt!
 
Ska försöka ta det lite lugnt i dag, men har lite på schemat. Hälften av hästarna ska flyttas hem, lite förberedelser inför morgondagens kurs och så ska jag jobba Dajmen för med henne blir det lite mer intensivt jobb nu!
 
Chokladen spanar nere vid ödetomten!

Inventering!

Inte helt lämpligt med årets längsta arbetsdag samtidigt som man är dunderförkyld! Inte alls pigg i dag och inte blir det bättre av värmen på jobbet! I morse var det 28 grader i fikarummet, någon grad svalare sen när vi öppnade fönstret, även i butiken varmt och det känns som feber oavsett om man har det eller inte!
 
Jobbade fram till lunch, men pallade inte mer så åkte hem och sov några timmar innan jag åkte tillbaka för inventering! Då lite piggare och höll ut till 23.00, då var vi nästan klara. Nu sova och hoppas att jag är piggare i morgon!

Röstlös!

Rätt värdelöst att vara ridlärare och inte ha någon röst, inte bättre i morgon när jag ska sitta i kassan...
 
Jag jobbade lite hästar på dagen, varmt som sjutton var det! Red först ut med Clarinett och galopperade i backarna. Skrittade sedan ut en liten sväng med Lemonaden så hon fick lyfta lite på benen, med tanke på hur smidig hon är när hon ska krypa ut ur hagen så är hon väldigt osmidig med ryttare... Sen fick Wasabi ha sadeln och jag tog ner stigbyglarna, hon brydde sig inte nämnvärt men tycks tycka att det är dags för något mer spännande, får se om jag kan hänga lite i veckan. 
 
Sen var det dags för dagens projekt! Eftersom Lilla Grå inte kan åka ensam i transporten så är det besvärligt att komma i väg med henne på träningar och annat, då jag alltid måste ha hjälp med mig. Så i dag tränade vi att åka utan hjälp. Jag lastade henne och Szum vid betet, körde upp till gården, lastade ur Grå och Szum fick stå kvar på släpet. Grå var rätt stökig att göra i ordning men det gick rätt bra att rida ändå, såklart spänd, gnäggande och blev lite tittig men fullt ridbar. Det känns som en lösning även om det känns rätt onödigt att släpa med sig Szum när vi ska någonstans!
 
Hann måla klart det svarta på lösdriften, så den är klar nu, innan det blev tacos till middag och sen lektioner. Inte kul att ha lektioner utan röst och helt pigg har jag inte varit i kväll heller. Dessutom har vi inventering i morgon! Bara att ladda!
 
Lemonaden efter ridningen!
 
Wasabi med sadeln och stigbyglarna nere!
 
Lilla Grå hemma på banan!

Förkylningstider!

Nog blev vi förkylda... Jag har klarat mig bra, ingen röst (opraktiskt när man har lektioner), hostar och lite hängig, men Nisse är riktigt dålig och har sovit hela dagen!
 
Igår jobbade jag och på kvällen så jobbade jag bara Lilla Grå i töm. I dag började jag med att jobba Szum i töm och även Dajmen som jag tömkörde runt träden nere på betet där de går nu. Målet är att kunna rida runt träden innan jag flyttar hem henne. Sen skrittade jag ut en sväng i skogen och kraftledningen med Chokladen och Clarinett red jag hem och red ett dressyrpass med. 
 
Sen klippte jag gräsmattan för första gången i år! Grannpojken klippte ett par gånger i början av sommaren men nu tyckte jag att jag skulle göra någon nytta själv! Målade även lite på stallet, går framåt, blir fint men mycket kvar!
 
Sen gjorde jag ost och skinkpaj till middag innan jag åkte i väg och hade några lektioner. Nu sova och ladda för ny dag i morgon!
 
Blev så glad i morse när Lemonaden var i hagen, sen såg jag det här... Flickorna hade haft roligt och ätit upp Bea och Szums frukost, och alla mineraler!

Annorlunda Wången-helg!

Sommarpremieringen på Wången brukar alltid innebära kaos, jättemycket jobb och stök, men i år hade vi inte en enda häst med oss! För Nisse var det första gången på 20 år det hände!
 
Igår jobbade jag, på morgonen hade min Lemonad-prinsessa krupit ut ur hagen, hon måste ju ha någon form av fobi för att vara i hagen... I alla fall så jobbade jag henne i töm så hon skulle bli lite trött innan jag åkte till jobbet. Efter jobbet så var det fullt race, Nisse hade redan åkt för att hämta upp helgens domare på flyget, jag åkte direkt ner till betet och drog upp en extra tråd på hagen, fyllde vatten och gjorde klart. Sen duscha, packa och åka. Köpte pizza i Nälden, och eftersom vi inte hade några hästar att fixa så kunde vi ägna kvällen åt att vara sociala i stugan med det här gänget som är med och ordnar premeringen.
 
Dagen igår var också lugn, Nisse mätte och id-kollade alla hästarna men jag gled mest runt. De som har haft alla basjkirer här visade en treåring som fick diplom, och en av Nisses uppfödningar fick också diplom och blev bästa treåring och bästa nordsvensk!
 
När vi skulle åka därifrån hade Nisse punktering på Lindas bil som han hade lånat, men tur i oturen stod han 20 meter från en kompressor (hur ofta händer det?) och luften höll sig sen! Jag svängde in i Östersund på hemvägen och köpte mer färg. Plockade upp Linda och vi tog och flyttade hästarna till nytt bete. Vi red först Szum och Bea, sen red jag Clarinett och hade Chokladen vid hand, och resten lös. Det gick inte lika bra som vanligt då de var med på vad som väntade och sprang före! Linda var med och hjälpte mig styra upp det, och när vi var klara så hade Nisse fått besök som dessutom gjorde paj! 
 
Nu ny dag och både jag och Nisse är förkylda! Men bäst att kolla då Lemonaden är på plats innan jag ska på jobbet igen!
 
Vy från Wången på morgonen, regntunga skyar men blev bara lite duggregn!
 
Berozas syster visas!
 
Nisse mäter sin egen uppfödning Löva!
 
Flickorna på väg mellan betena!

Fredagsfeeling!

Den rätta fredagsfeelingen infinner sig nog bara efter en stressig dag på Ica! Och stressiga fredagar har vi gott om!
 
Red lite dressyr på Chokladen och Grå på morgonen innan jobbet. Chokladen ville jag bara checka av lite, kändes bra, och Grå fick bland annat jobba med galoppen. Efter jobbet red jag ut Clarinett, vi galopperade på grusvägen så gruset sprutade! Halvmörkt innan vi var tillbaka så reflexväst på, känns rätt trist att ta fram reflexerna igen, jag hatar mörkret!
 
 

Morgontrötta hästar!

Torsdagen fortsatte bjuda på sommarväder!
 
Jag tänkte börja med att rida Clarinett, men hon låg och sov och vägrade kliva upp! I stället började jag med Lemonaden, hon låg visserligen också men var lite piggare på att kliva upp! Med henne skrittade jag ut en sväng så hon fick klättra lite. Sen red jag lite dressyr på Clarinett och även Szum, Szum var spänd och det var svårt att komma till något riktigt arbete. Avslutade med Dajmen som jag igår skrittade uppsuttet några steg, alldeles utan hjälp, ett par gånger. Tog dock lite hjälp av kompisarna i hagen, "red" mot hagen så jag fick lite bjudning! 
 
Sen målning en timme, lyckades ramla ner från pallen och tippa målarfärg över mig så jag såg ut som jag varit med i ett knivdåd, innan vi gjorde ungspannkaka till middag och sen i väg på lektioner. Avslutade sedan med att jobba Bea i töm, och när vi var klara med det upptäckte jag att stona rivit ner stängslet runt en lada som är bortstängslad. De hade fullkomligt manglat stängslet så det var ett stök att få ordning på det, dessutom i mörkret och med sex nyfikna ston som mer än gärna hjälpte till, stod på fel sida om stängslet eller på tråden... Älska hästar!
 
Tyckte att det var ovanligt lugnt när jag kom ut i hagen, såg bara Lilla Grå!
 
Resten låg och sov!
 
 
 
Clarinett ville inte alls kliva upp!
 
När jag och Lemonaden kom tillbaka från ridturen hade några av flickorna lagt sig igen! De måste ha varit trötta...
 

Nytt projekt!

I tisdags var det dressyr från EM till frukosten och igår lite hoppning till middag! Tyvärr missade jag Peders ritt så fick kolla i efterhand, han är verkligen helt fantastisk ryttare!
 
Igår började jag med hästarna, jobbade Chokladen och Szum i töm. Red ut en lite lugnare tur med Clarinett och Wasabi fick gå en promenad med sadel. Sen drog jag igång nästa projekt! Det var med en viss vånda jag satte färgpänseln på uteboxarna! Dels en osäkerhet om det skulle bli bra, de har ju varit träfärgade i 7 år om jag minns rätt och jag har ju varit nöjd med det, men framförallt lite ångest över att dra igång ett projekt nu i slutet av sommaren och med min lilla tid jag har. Men efter att ha målat en vägg känns det helt rätt! Sen kanske jag ångrar mig om någon vecka men det är en annan sak... Tror att det kommer bli jättebra och det känns helt rätt med en förändring och även ett projekt att ro i hamn. 
 
Sen middag och efter det i väg till Hammarn och köpte foder och hade en lektion. Hann med en kopp kaffe och lite glass innan jag och Linda möttes för att rida ut med Bea och Grå. När jag kom hem för kvällen hade vi besök så då blev det mer kaffe men denna gång med rostade mackor!
 
Szum i töm!
 
Första väggen målad, en gång! Mycket kvar,men visst blir det snyggt?
 
 
 Utsikt från kvällens tur med Grå!

Dressyrfrukost!

En dag som börjar med dressyr från EM till frukosten kan väl inte bli annat än bra? Dessutom var det fint sommarväder igår också!
 
Jag vattnade Nisses hästar på förmiddagen, låter enkelt men de tippar ut sina baljor flera gånger och lyfter ut slangen så det är lite stök. Sen ner till mina hästar och där började jag med att rida lite lätt dressyr på Grå, skönt att hon är igång igen och verkar ha klarat sig bra från din vurpa. Sen red jag ut och gjorde galoppjobb på Clarinett i backarna, skrittade ut en sväng på Lemonaden och tränade uppsittning med Dajmen och stod i stigbygeln och startade, stannade och styrde. Just nu känns det jättebra med henne! 
 
Sen gjorde jag pastagratäng till middag innan jag åkte i väg och hade några lektioner och tömkörde en häst. Nu ny dag och nya påhitt!
 
Wasabi önskar sig en kanin! 
 
Hon stod i säkert en halvtimme och spanade på kaninen, och även häromdagen visade hon kaninen stort intresse. Vi kanske måste ta hem hennes kompis i höst?
 
 

Tillbaka på Ica igen!

Så var jag tillbaka på Ica igen! Bara att ta tag i det här nu och jobba på!
 
Blev ingen mjukstart direkt då jag skulle ha introduktion av en ny extrajobb är, själv kändes det mest som jag behövde en introduktion själv... Såklart trött i dag, både av nattens anfall och lite sömn, av att börja jobba igen och så blir jag alltid trött av att ha introduktion men första dagen avklarad och nu har jag några dagar hemma innan nästa Ica-dag.
 
På kvällen red jag ut en sväng på Chokladen och inser vad tidigt det börjar mörkna. Som jag ogillar mörkret och längtar redan till vårens långa, ljusa kvällar! 
 
Chokladen på tur!

Gallan!

Dags att jobba igen, känns sådär...
 
Igår fortsatte jag mitt målande, med längre stege men då tog färgen slut i stället! Så jag har fortfarande lite kvar att måla på lösdriften men måste köpa mer färg först. Åkte ner till betet i stället, byggde ut ena hagen lite först innan jag började med hästarna. Jobbade Grå i töm först, sen fick Wasabi ha sadel på sig och nu även fastspänd. Sen även Dajmen som jag stod i stigbygeln och startade och stannade.
 
Vi åkte upp på byn för att äta och sen åkte jag och red hästarna på gården. Planen var att försöka filma lite själv när jag red vilket gick bra när jag red Szum men med Clarinett fick jag bara med uppsittningen! Det är väldigt intressant att se, och med Szum kan jag konstatera att det många gånger ser bättre ut än vad det känns. Clarinett kändes mycket bättre i galoppen nu än när vi var i ridhuset i fredags, däremot hade jag problem med att sitta bra så det var synd att det inte fastnade på film. Körde ner Clarinett till betet igen, sen red Linda dressyrträning innan vi körde ner Bea och Szum också. 
 
Sen fortsatte jag med att skriva fakturor och åt, dumt nog, popcorn till kvällsfika vilket straffade sig  i natt då jag fick fruktansvärt ont i magen och ryggen. Troligen gallan, och troligen pga popcornen, men fy vad ont det gjorde! Jag låg dubbelvikt på toalettgolvet, ringde 1177 dom tyckte att jag skulle åka in men medan jag funderade på hur jag skulle kunna sitta i en bil så började det släppa. Blev vaken några timmar men det släppte och jag slapp åka in. Men ingen perfekt uppladdning för att börja jobba direkt!
 
Wasabi med sadeln!
 
Tufsig tvååring!
 

Krusbärspaj!

Sommarkänsla håller i sig, sol och lite värme även igår!
 
Jag drog igång dagen med lite målning, tyvärr var stegen lite kort så jag hann inte klart men inte så mycket kvar. Blev snyggt så nu funderar jag på att måla uteboxarna också!
 
Sen åkte jag ner till betet och red ut med Chokladen, och jobbade Lemonaden i töm. Fortsatte hemma med att även Clarinett fick gå i töm, ville se hur vänster galoppen såg ut utan ryttare. Blev inte så mycket klokare men ska rida i dag och försöka filma lite. Red även Szum lite på banan och han kändes bra. 
 
Vi grillade innerlår av älg till middag och så provade jag att göra krusbärspaj som efterrätt men det var ingen hit, alldeles för surt. Mellan maten och efterrätten, medan pajen gräddades, hann jag gå ut och träna lite uppsittning med en häst som är hos Nisse. Och på kvällen sen lämnade jag in momsrapporten, i vanlig ordning inte helt problemfritt men nu är det gjort för denna gång. Nu har jag en massa fakturor att skriva i stället, hann några igår och får ta resten i kväll så jag kan posta dom i morgon. Men först lite hästjobb!
 
 
Lösdriften kommer bli jättefin när den är klar!

Sista semesterdagarna!

Sista lediga fredagen på semestern var intensiv men bra! På måndag börjar jag jobba igen och det är snart höst. Hur ska jag hinna med då när jag inte hunnit med nu?
 
Igår jobbade jag först lite hästar. Började med Wasabi, precis när jag tog in henne fick flocken syn på något läskigt och de ägnade hela tiden som jag höll på med Wasabi åt att galoppera runt i hagen och blåsa, inte lätt för en tvååring att koncentrera sig då! Vi gjorde enkla saker, tränade start och stopp på liten volt runt mig, lade på sadel och igår med sadel gjord, fick spände jag inte fast den utan höll bara då hon fick känna lite på den, nästa gång kan jag nog spänna.
 
Sen fick Grå gå ett lätt pass i töm och hon ser fräsch ut, men fortfarande lite öm på sin lårkaka, och Dajmen longerade jag lite. Hon hade myror i hela kroppen och kunde omöjligen stå stilla när vi började men det blev bättre sen, avslutade med lite pallträning. Sen hade Linda kommit så vi packade in Bea och Clarinett i transporten och åkte till ridhuset! Där red vi båda två igenom LB:2 programmet, Clarinett kändes jättefin i traven men vänster galopp är knappt existerande, hon får inte med sig bakbenen och det finns inget tryck i den, höger är i alla fall något bättre. 
 
Vi lastade av dom hemma på gården, de ska få gå där över helgen, och åkte även ner och hämtade Szum. Szum blev ju ensam när Miroque åkte och nu provar vi att släppa ihop honom och Bea. Det är ett försök, de passar ju ihop utfodringsmässigt men Bea har ju problem med brunsten (hon är brunstig hela tiden) och risken är att det blir värre att gå med en valack. Men det kan ju bli bättre också, vi får se. 
 
Skulle få hem ett lass med höbalar och i väntan på det så började jag att måla lösdriften, det kommer bli jättebra när det blir klart. Den lagades ju i vintras så de plankorna ska målas röda och sen ska hörnplanken och runt dörrarna bli svart. Det här var väl meningen att jag skulle göra på semestern men jag kom ju i väg lite sent för att köpa färg, men det löser sig nog.
 
När balarna var hemma så var det dusch och sen kom Linda och lagade lite mat (lyxigt va?), någonstans där hjälpte jag även Nisse att betäcka ett sto och vi åkte sedan till Paula för lite vinkväll med ost och kex, och mycket surr. 
 
Nu gäller det att utnyttja sista semesterdagarna till max!
 
Flocken ser något läskigt! Oklart vad...
 
 
Trött Clarinett i ridhuset!
 
 
 Lite kraftfoder innan hemfärd

Sommarkänsla igen!

Sista veckan har det börjat kännas lite dom höst men igår var det sommarkänsla igen! 
 
Jag och Linda skulle rida på förmiddagen igår men Linda försov sig och jag fick först ringa och väcka henne! Nu är hon ju snabb så vi hann ändå rida ut en sväng med Miroque och Bea innan hon skulle jäkta i vidare. Jag red ut Clarinett med galoppjobb i backarna, och sen red jag Lemonaden vid betet. Återigen har det hunnit gå en vecka, eller två, sen jag red sist men det kändes bra. Vi jobbade lite i skritt med att flytta och börja böja sig, och dessutom lite trav på uppfarten. Måste rida lite mer nu framöver!
 
Sen upp på byn, hämtade några papper, tankade bilen och handlade några saker, och efter det en väldigt snabb middag innan jag och Nisse åkte ner till betet och lastade Miroque! Det var dags för honom att åka hem igen! När jag lämnat av honom så hade jag också ett gäng lektioner innan jag åkte hem.
 
Hemma var det snabba bud att byta om och kolla hästarna innan jag åkte till grannbyn där det var kräftskiva! Jag kom ju dit några timmar efter alla andra så det blev inga kräftor för mig men lite annat gott och mycket surr innan vi åkte hem några timmar senare. I dag är jag lite hängig och har ont i ögat igen, har inte tid med sånt nu!
 
 
Lemonaden! 
 
Lite kraftfoder efter ridningen, tycker att hon börjar bli bättre i kroppen och överlinjen!

Sundsvallsresa!

Igår tog jag mig i väg till Sundsvall, har tänkt åka sen första semesterveckan men bättre sent än aldrig!
 
Red först på morgonen, skrittade ut Chokladen en sväng med klättring och jobbig terräng. Sen red jag lite dressyr på Szum och jag fick verkligen rida, han var lite spänd och jag fick hela tiden jobba för att hålla honom fokuserad. Avslutade med att jogga Grå lite i lina, jag ville se hur hon såg ut och rörde sig då några minuters jogg och en liten promenad. Hon är ohalt och ser ut som vanligt, men fortfarande öm på rumpan.
 
Sen ombyte och åkte till Sundsvall. Hade i vanlig ordning inte så mycket pengar så köpte bara tråkiga saker, färg till lösdriften, träolja till boxarna, liniment till hästarna, handskar att rida i, selen-tillskott och några små grejer. Tittade på lådor att ha täcken i men kunde inte bestämma mig så det blev inga nu, får göra en ny sväng sen. Köpte två sorters förvaringspåsar som jag ska prova att ha täcken som inte används i. Har haft lite problem med att möss ätit på täckena och det ska undvikas i vinter!
 
Nu ny dag och ganska mycket på agendan!
 
De här lådorna funderar jag på att köpa och ha täcken i. Vad tror ni om det?
 
 
 

Hemmadag!

Igår hade jag en dag bara hemma och det var så skönt att hinna med hästarna lite mer! Jag började med att jobba Lemonaden och Szum i töm. Sen red jag Miroque och vi var inte alls på samma våglängd, han hade ingen lust att gå ut själv och jag fick kämpa ganska rejält med honom. Vi red inte så långt, utan en liten bit från gården där vi jobbade med vändningar på en liten vändplats. Han tyckte att det var väldigt jobbigt att fokusera på att vända åt olika håll på fyrkant och åttor när han bara ville gå hem, sen hemåt gick han lugnt och fint. Inte så konstigt att det kommer lite små protester nu, han är överfull i huvudet efter inridning och jobb i sommar, han ska åka hem nu snart och efter lite vila kommer massor av bitar falla på plats.
 
Sen jobbade jag Wasabi, ett av mina semestermål var ju att påbörja insittningen av henne och det har jag ju inte gjort så mycket på men igår blev det ett litet ryck. Hon fick jobba lite med start och stopp, ha på sig schabrak med täckesgjord, testa sadel (dock utan gjord) och så stod jag på pallen och hängde över henne! Jag minns ju Dajmens pallskräck från i fjol och vill inte upprepa det, men Wasabi verkar väldigt cool. 
 
På eftermiddagen blev det en lång paus och i stället bokföring, nästan fyra timmar bokföring med paus för att göra pizza, sen i väg till hästarna igen. Red lite dressyr på Clarinett och sen jobbade jag Dajmen. Igår stod jag i stigbygeln, klev upp från pallen,  och startade och stannade uppifrån. Även om hon var lite spänd igår så gick det bra.
 
Lilla Grå såg mycket bättre ut igår, skillnad bara från morgonen igår till kvällen. Hon är öm och svullen, men går normalt och är bara öm på svullnaden och den ligger som jag kan bedöma bara över muskeln. Förhoppningsvis kommer det ge sig ganska snabbt!
 
Szum i töm!
 
 
 Wasabi testar sadel!
 
 
Den här vyn hoppas jag på att kunna se fler gånger snart, Wasabis hals när jag testar att hänga lite över henne.
 
 
Här syns Grås svullnad ganska tydligt!
 

Olycksdag!

Är det inte typiskt, så fort det börjar gå bra med en häst så gör den illa sig? Känns så jämt tycker jag....
 
Igår började jag med att åka och ha några lektioner. Hemma igen så vattnade jag Nisses hästar innan jag åkte och bytte hage på mina egna. Gick upp med stona först till den förra hagen de hade,   jag ledde Clarinett och Chokladen och resten gick lösa. Det gick jättebra tills vi kom till hagen, hästarna var jättetaggade och började direkt tokspringa i hagen! Lilla Grå hamnade på fel sida av staketet och i dessa lägen blir hon blockerad, hon gick inte fånga och sprang som en tik längs staketet, det duggregnade så gräset var halt och till slut gick hon omkull i gräset. Jag tänkte inget mer på det då, även om jag såg att hon blev lite rädd, men även Clarinett (såklart, hon springer alltid tills hon ramlar) och Bea halkade omkull och det är ju inte helt ovanligt. Utan jag tog och rev delar av deras gamla hage och byggde upp en mindre hage bredvid den där jag släppt dom nu.
 
När jag var klar med det såg jag hur himlen var kolsvart så bestämde mig för att sätta på täcke på de jag tänkt rida på kvällen sen. Det var då jag insåg att Grå gjort illa sig. Hon går lite konstigt, som en banan på tvären, och är väldigt öm på rumpan och spänd i kroppen. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra men hon får vara några dagar så hoppas jag att det släpper, hon är inte halt i hagen, inte i trav heller men går inte helt rakt. Hoppas att det löser sig, jag som bestämt mig för att åka på pay and ride med henne...
 
Hur som helst öppnade sig himlen och det kom en åskskur, jag åkte hem och gjorde middag och sen på kvällen när regnet lugnat sig lite fortsatte jag. Först ledde jag upp Szum och Miroque till den nya hagen jag gjorde, och sedan red jag och Linda ut. Hästarna var väldigt pigga, speciellt Chokladen som jag hade som handhäst. När vi travade blev hon uppspelt, kickade bakut och träffade såklart Linda. Varför är det alltid så att det är ryttaren dom blir träffad? Nu tog det som tur var på foten, och jag tror att det gick ganska bra, men Bea kastade sig iväg och Linda gjorde första avfallningen på henne! Så det blev lite dramatiskt, sen höll vi långa avstånd när vi travade!
 
Vi avslutade kvällen sen med att jag och Linda bakade kladdkaka. Nu ska jag åka och titta på hur Grå ser ut i dag!

V75!

Igår tog vi ledigt från allt vad hästar heter, eller det var visst en överdrift, men i alla fall en semesterdag och åkte på trav! Helt utan häst kan det ju inte vara...
 
Jag red i alla fall Miroque på morgonen, red upp till andra betet och tränade på styrningen och att vända i skritt och trav. Sen ombyte och så åkte vi till Dannero där det var trav och V75. Helt okej väder, halvkallt och lite duggregn, och helt okej underhållning. Stannade och åt pizza på hemvägen och sen på kvällen fick vi kaffebesök. 
 
Sista semesterveckan drar i gång nu och jag hoppas att hinna med mina egna hästar lite mer denna vecka, och såklart allt som skulle ha gjorts under semestern... Börjar veckan med lite lektioner i alla fall!

Andra lägret!

Igår följde vi upp fredagen med en till kursdag hos Nylands Hästsportlag, då med sex barn och yngre ungdomar med hästar och ponnyer i alla storlekar! 
 
Det är roligt med kurser och läger, och det är väldigt utvecklande för deltagarna. Inte bara ridningen, som egentligen är en liten del av allt på kurserna, utan mer att få träffa andra med hästar, höra deras problem och lösningar, se andra rida, (att se ridning är jättebra), få umgås med sin häst i en ny miljö, teorin och så allt hästprat. 
 
Efter kursen skyndade jag mig hem, duschade och den var vi ett gäng från jobbet som åt mat på thairesturangen vid paviljongen. Efter det fortsatte vi hos en bekant på byn, där det blev ett par öl och surr. Kom hem vid midnatt och nu är jag på gång igen!
 
Gruppbyte på dagens läger, två ekipage är klara och på väg ut, två nya ekipage börjar värma upp.

Första lägerdagen!

Igår hade vi första kursdagen hos Nylands Hästsportlag, igår med några träningssugna vuxna och i dag väntar ett helt gäng barn och ungdomar!
 
Igår började jag med att tömköra Miroque, sen kom Linda och vi lastade in Bea i transporten för de skulle vara med och rida! Förmiddagen var det enskilda dressyrpass, på eftermiddagen hoppade de och så hade vi två teoripass om foder, utfodring och foderstater. 
 
När vi kom hem var vi trötta, Nisse hade skickat hem några märrar som varit här på betäckning, så jag och Linda åkte upp på byn och köpte mat. Nu ny intensiv dag i läger bubblan!
 
 
Linda och Bea efter dressyren
 
Från hoppningen
 
Tre ekipage red och sedan var det några fler på teorin. Fint väder också!
 
Och så en söt kli-bild på Lemonaden och Dajmen!
 

Mulen torsdag!

Nu har det onda i nacken och ryggen blivit bättre och i stället bytts ut mot värk i ett öga! Att det alltid ska vara något!
 
Igår hade jag lektioner på förmiddagen, när jag kom hem så blev det fil till lunch och sen ett ryck med hästarna. Jobbade Chokladen och Grå i töm, och red lite lätt dressyr på Szum. Sen hem, gjorde pizza, upp på byn och köpte ny laddsladd eftersom schäfern lagt sig på den andra så den gick sönder! Handlade lite fika och lunch till de här två kursdagarna och skrev ut lite papper på jobbet. 
 
Sen red Linda en lättare dressyrträning, jag byggde om hagen och hade alla flickor utanför hagen såklart, och så avslutades kvällen alldeles för sent med hallonpaj. Nu väntar två kursdagar hos Nylands Hästsportlag!
 
 

Onsdag!

Hade ont i nacken hela dagen igår, och sen även i ryggen, trots ridning, Ipren och Voltaren gel, men i dag känns det mycket bättre så det kanske hjälpte ändå!
 
Igår jobbade jag först Lemonaden i töm, red ut Miroque ensam och galopperade igen (en gång är ingen gång, men två gånger börjar bli en vana!) och red ut Clarinett. Sen fil till lunch och i väg för några lektioner. Hemma igen så blev det mat och sen på kvällen kaffe hos Paulas familj. 
 
I dag blir det nog mer fart, ska i väg på lektioner nu på förmiddagen ska bara fodra och vattna lite hästar först, och sen gäller det att få allt klart inför två kursdagar jag ska ha i helgen!
 
Trötta flickor igår!

Nackspärr!

Igår hade jag ont och var stel i nacken hela dagen! Blev bättre efter att jag red, ska testa det i dag med gör även i dag har jag ont, om än lite bättre än igår.
 
Jag tömkörde igår förmiddag, först Szum som fick jobba på samma ställe som dagen innan när han var så spänd, igår var han avspänd och som vanligt. Sen jobbade jag Dajmen, hos henne var frustrationen som jag upplevt sista gångerna var borta och hon var lugn och fokuserad. Hon fick även jobba lite i trav på volt och avslutade sedan med att tömköra en bit på vägen från betet. Det var första gången vi gick ut så i töm och det gick jättebra. Vet inte om hon bara hade en bättre dag, om arbetet sist gett resultat eller om det att jag tagit bort nosgrimman hjälpe till, vi får se framöver.
 
Sen ombyte och i väg till banken för att ordna swish och mobilt BankID, så nu har jag swish både privat och på företaget. Efter det så hämtade jag upp Linda och vi åkte till Döda Fallet och åt mjukglass! Lite semester-grejer måste man ju göra också! 
 
Blev en ganska lång paus efter jag hade ätit, himlen var kolsvart och jag ville vänta ut regnet. Nu kom det aldrig något regn men jag hann förbereda helgens kurser i stället. Sen red jag och Linda ut med Miroque och Bea. Det var ganska sega hästar igår men det blev ändå första galoppen på Miroque! 
 
I dag har jag fortfarande ont i nacken men jag ska göra ett ryck med hästarna nu och sen lite lektioner i eftermiddag. Nu väntar fyra dagar med lite mer jobb, det kan ju vara bra det  med man kan ju inte slappa hela tiden!
 
Ute med Dajmen!
 
Döda Fallet! Så häftig utsikt!
 
Min grå prinsessa i hallonbuskarna!
 

Roadtrip!

Igår åkte jag mest bil...
 
Började med att försöka rida Szum, skulle bara rida lite dressyr på vändplanen, men han var så spänd att det inte var någon mening att försöka göra något. Det var så pass att han hoppade till när jag blåste bort en fluga från min kind.... Fick han att släppa korta stunder men han spände till igen så jag gav upp... Skrittade ut Chokladen en sväng i stället.
 
Sen bytte jag om och blev upphämtad för att få skjuts till Oviken för att köpa en bil! Har köpt en lika som den jag haft, en Santa Fe, som visserligen gått längre än min tidigare men är nybesiktad. Den var väldigt billig, till och med billigare än den förra, och jag hoppas att den ska hålla ihop över vintern! Jag skulle verkligen önska att jag hade råd att köpa en bra bil, en som inte är utlevad och som jag får dra mycket med, men det kanske blir om jag får sälja en häst. Eller två.
 
 Nu ny dag och förhoppningsvis nya tag!
 
 

Två veckor kvar!

Halva semestern har redan gått... Tur att jag har hälften kvar!!!
 
I förmiddags hjälpte jag först Nisse att kolla brunst på tre ston innan jag började med mina. Jag red ut med Clarinett och hade Lemonaden som handhäst, lite seg start då vi inte var riktigt överens om vilken väg vi skulle ta men sedan blev det trav uppför backarna. Tog sedan Dajmen lite i töm. Hon är så otroligt frustrerad, just nu har jag känslan att hon är lite bortklemad av sin matte och egentligen inte behövt göra något eller ha fasta ramar, tror att jag varit lite för försiktig med henne. I dag jobbade jag tills  hon skrittade avspänt på volt, sänkte nacken och följde tömtagen, inte alls då stora krav och planen är att fortsätta detta arbete lite mer intensivt nu. Om jag har rätt eller inte visar sig, hon kan ju även vara frustrerad av andra orsaker som växtperiod, tandproblem eller hundra andra orsaker, det är ju detta som är så svårt med hästarna...
 
Sen en snabb fil-lunch innan jag hade en dejt hemma med en elev och en granne med en saluhäst. Det blev en blandning mellan lektion och provridning, och det kan ju vara bra om man är lite nervös för att provrida. Gick väldigt bra alltihopa i alla fall. Efter detta kom Linda och vi red ut med Bea och Miroque. Det var Miroques första lite mer riktiga uteritt som var lite längre och med mer trav, han var väldigt trött på hemvägen... 
 
Sprödbakad torsk till middag och sen åkte jag och Nisse och hämtade hem två av hans hästar som gått på bete hos Paulas familj och röjt lite på deras gård. En sväng på byn för att tanka några dunkar diesel och ta ut pengar innan det var kväll. Nu ladda för de två sista semesterveckorna!
 
 
Trött Miroque efter ridturen!
 
Här så fin!!!
 
Pusskalas med Bea!
 
 

Overksam lördag!

Igår blev det inte då mycket gjort...
 
Jag började med att stängsla ut åt stona, de har mer trampat ner än ätit upp i sin hage men det finns mycket att stängsla ut på. Sen jobbade jag Szum och Chokladen i töm på gamla betet och red lite lätt dressyr på Grå. Då hade det börjat regna så jag gav upp och i stället åkte jag och Nisse och handlade.
 
Till middag värmde jag färdiga, rökta miniribs med potatissallad, då gott! Sen var det mest slappt och segt resten av kvällen, och regnade. Nu ny dag och förhoppningsvis lite mer fart. Halva semestern har redan gått!
 
 

Effektiv fredag!

Hade faktiskt en ganska effektiv dag igår! Tex inledde jag dagen med att städa kylskåpet innan frukost!
 
När kylskåpet var klart, Nisses hästar fodrade och vattnade, två flyttade till annan hage eftersom en hade ramlat ut och mina hästar vattnade så började jobba lite häst. Tömkörde först Lilla Grå på det gamla betet, hon skrek efter kompisarna men var riktigt fin i formen. Sen gick jag upp dit med Miroque och longerade honom där med fokus på galoppjobb och galoppfattningar, börjar bli dags för galopp uppsuttet nu så därav lite repetition. Avslutade med att rida Lemonaden! Longerade henne några varv på vändplatsen och gick ut på ett hygge och satt upp, red lite på hygget och sedan tillbaka till betet. Det kändes jättebra, hon var avspänd och skrittade mer genom kroppen än tidigare, och ryggen var mjuk efteråt. Jag hoppas att det här ska fungera nu, men jag ska ta det lugnt och försiktigt med henne.
 
Sedan gjorde jag och Linda ett ryck i garaget där vi har hästgrejer och täcken på vintern. Vi eldade upp alla tomma fodersäckar och kartonger, rensade bort trasiga täcken och sopade. Kändes som ett bra ryck, nu ska vi organisera om lite inför hösten sen. Efter vårat städryck åkte vi på byn och åt friterad kyckling på bästa grillen, innan vi red.
 
Först tog vi Dajmen, även igår lite stökig vid sadlingen men sedan fokuserad och avspänd. Jag hängde på henne och stod i stigbygeln när Linda ledde, satt upp på stillastående och allt från pallen som hon numera inte bryr sig om. Vi tänker att bi börjar om lite och tar det lugnt och försiktigt, men borde kunna skritta uppsuttet nästa vecka. Sedan red vi ut på Bea och Clarinett, red finaste och häftigaste ridvägen ner till älven. Det är en makalös utsikt, fina vägar men oerhört brant klättring, dock var det största problemet igår att ta oss förbi en släpvagn med kartonger som stod parkerad på en gård... Härlig tur i alla fall när vi kom förbi den hästätande släpvagnen!
 
Sen lite kaffe och en spontan beställning av ridbyxor och ridskor på rea. Jag har verkligen inga pengar till sånt nu, men behöver verkligen ridkläder och få speciellt skor att rida i där hälen och sulan sitter fast, dessa var otroligt billiga så då fick det bli så. Blir spännande att se om de passar och är sköna, svårt att beställa kläder tycker jag, och få särskilt ridbyxor som är så svårt att hitta bra.
 
Nu ny dag, blir nog lite lugnare dag tror jag!
 
Lilla Grå jobbas i töm!
 
 
Från kvällsturen ner till älven
Här ser man älven mellan träden och vi är precis på väg ner mot värsta branten.
 
Bakom Bea är Meå-fallet som är ett populärt utflyktsmål. 
 
Älven!
 
På hemväg igen. Den här kraftledningsgatan är då häftig, vi ska ända upp dit men rider sick-sack upp på stigar bredvid kraftledningen. Men rejäl stigning!

Augusti!

Redan augusti, den här sommaren skenar fram! Jag hoppas att vintern går lika fort också sen!
 
I dag åkte jag på lektioner på förmiddagen. Första hästen red jag lite först och sedan red ägaren, det är ett bra upplägg då jag får känna lite hur hästen känns och ryttaren förhoppningsvis får en bra känsla när den sitter upp sen. Det här var en 28 årig häst, är inte så ofta jag rider så gamla även om det har hänt tidigare, denna är väldigt fräsch och fin för sin ålder. På andra stoppet var det en ny bekantskap då en av mina elever har en häst hemma på prov för eventuellt köp, en jättefin häst som ska bli spännande att följa!
 
Handlade i den byns lilla affär innan jag åkte hem, fikade lite lunch och sedan åkte och gjorde klart hagen jag började med igår. För sedan red jag och Linda Miroque och Szum till stonas bete och den nya hagen. Första gången Linda satt på Szum, det gick bra förutom att de blev rädda för en hare... Känns skönt att ha alla hästarna på samma ställe även om jag egentligen inte tyckte att det var jobbigt när de var på olika heller. 
 
Vi var både trötta, varma och törstiga efter flytten trots att det bara var skritt, men värmen hade kommit tillbaka. Vi åkte och gjorde middag, blev älgkött och stripes, och åkte tillbaka några timmar senare. Då skrittade vi ut med Chokladen och Bea, på stigar där man måste gå både igenom och över träd och grenar. Efter så red jag ut och galopperade på Clarinett. Skön ridtemperatur och lite bromsar i skogen!
 
Nyfikna brudar hälsar grabbarna välkomna till nya betet. Miroques öron, och hela ligan från vänster: Bea, Dajmen, Wasabi, Grå, Chokladen, Clarinett och Lemonaden!

Dagarna rinner iväg...

Jag hinner ingenting på dagarna, trots semester!!!
 
Igår började jag att göra meden ny hage bredvid den nya beteshagen, fick inte riktigt klart den eftersom det fattades grejer. Sen fortsatte jag med att tömköra Lemonaden, vi körde till gamla betet där hon fick jobba lite på volt i trav. Sen red jag Grå, hon fick gå dressyr på en vändplan och så avslutade jag med Dajmen. Hon var lite stökig först. Både att tränsa och sadla men kom bra till fokus när jag jobbade henne vid hand och sen kunde jag från pallen, ensam och utan hjälp, lägga över benet och sätta mig lite snabbt flera gånger! 
 
Sen köttfärssås med spagetti av rester i kylen till mat innan jag åkte i väg för ett gäng lektioner. Hemma igen så skickade Nisse i väg en häst som ska lånas ut och så betäcktes ett sto innan kväll.
 
 

RSS 2.0