Fredagsmys!

Fredag och sol! Åtminstone tills jag kom till hästarna efter jobbet, då kom det en rejäl regnskur!
 
Jobbade först till 17, gjorde lätt och snabblagad mat och åkte ner till hästarna. Det var här regnet kom! Jag började riva en hage, ska använda det stängslet för andra hagar i helgen. Sen skulle jag longera Dajmen, men hon hade helt andra planer och tänkte inte låta sig fångas! Jag gav upp för då och åkte till andra betet och dejtade Linda.
 
Vi skrittade ut med Bea och Zippin, en tur i kraftledningen med både mycket att lyfta på fötterna för och buskar att gå igenom. Och mycket vatten på sina ställen, märks att det regnat mycket för på vissa ställen var stigen översvämmad av vatten! Zippin gick först nästan hela bortvägen, hon är inte så brydd av sig!
 
När vi var klara så var det dags för ett nytt försök med Dajmen, och denna gång gick det fint att fånga henne med hjälp av några godisar som muta. Longerade lite lätt, hon har varit lite smått kaxig och jobbig ett tag så tanken är att jobba lite mer med henne nu, men det blev lite mjukstart i dag. Lite glass till kvällsfika och nu är det sovdags igen!
 
Utsikten i kraftledningen!
 
Linda och Bea!
 
Lite trött blev hon nog av turen!
 
Min fina Dajm-prinsessa!
 
 
 

Jobb torsdag!

Regnat typ hela dagen, men i alla fall uppehåll på kvällen vilket var tur eftersom jag då bytte inomhusjobb mot att vara ute!
 
Först Ica-jobb 8.00-17.00,sen iväg till ett stall där jag hade ett par träningar och tömkörde två hästar. Sen hem och hjälpte Linda att radpa Beas framhovar som gått sönder lite när hon varit utan skor. Avslutade kvällen med varma mackor. Nu hade jag tänkt försöka sova igen lite av det jag missade i natt, men klockan är ju snart midnatt i kväll med! 

Mer bilåkning!

Jag måste gilla att köra bil... Blev ännu mer bilåkning igår!
 
Även igår började jag dagen hos hästarna, longerade Zippin först. Eftersom hon har ändrat sig så mycket i kroppen så är det dags att plocka bort lite paddar under sadeln, så igår longerade jag henne med sadeln och utan paddar. Har bestämt mig för att prova rida med bara en tunn padd. Sen red jag även ner Clarinett, och med Grå som handhäst, till betet igen. Paula kom och hämtade mig där sedan och jag åkte i väg på lektioner.
 
Bitvis regn under gårdagens lektioner men ändå betydligt bättre än jag trott. Efter lektionerna var jag bara hem och bytte om och fikade, sen följde jag med Nisse på medlemsmöte i Föreningen Nordsvenskahästen. Mötet var ända i Laxviken och jäklar vad fint det var där! Vi åkte dessutom en liten omväg hem, som inte blev så mycket längre egentligen, och fick se mer av Jämtland och Västernorrland. Och fyra älgar! Hemma vid 1.00 i natt så nu är det segt!
 
Zippin med sadeln!
 
Grå som handhäst!
 
Clarinetts hals! 

Bilkörardag!

Igår satt jag i bilen hela dagen, blev nog nästan 50 mil... 
 
Började dock med att rida Zippin lite, och joggade även Szum i töm innan jag lastade Chokladen och åkte på dressyrträning i Östersund. Sara hade fått till sin bil som strulade i helgen så jag fick äntligen träna. Vi jobbade med att Chokladen skulle ta innerskänkeln, i alla lägen även när det sitter fem personer på en bänk utanför banan. Det här är Chokladens svaghet, hon vill gärna ramla in och gå emot innerskänkeln, det blev nog ett sätt att försvara sig när hon var så stum och sned i kroppen som yngre. Det har blivit så mycket bättre, men nu ska det bli ännu bättre för att komma till nästa nivå i ridningen.
 
Jag hade Nisses bil till Östersund eftersom min håller på att rasa ihop, och det visade sig att den nog redan gjort det... När Nisse kollade lite närmare på den så var ena bärbenet bak helt av. Som tur var hade jag en bil på gång som vi skulle kolla på igår kväll. Så jag kom bara hem och duschade innan vi åkte till Sundsvall och köpte en bil! Det är en ny Santa fe, men med större motor och automat,en sån som jag var ute efter. Billig eftersom det är ett fel på den, jag som trodde att min bil skulle vara körbar någon vecka till trodde att jag skulle hinna laga felet under tiden. Nu blev det ju inte så men bilen är köpt och går att köra, vi körde ju hem den. Gäller att fixa den lite snabbt bara, sjukt billig bil igen blev det.
 
Nu ny dag med mer bilåkning!
 
Zippins öron!
 
Chokladen i Brunflo efter träningen! 

Måndag igen!

Morgonen började med regn men sen blev det faktiskt en riktigt fin sommardag!
 
Jag red dressyr på både Chokladen och Grå i morse, andra dagen i rad som höger galoppen fungerar på Grå utan problem. Jobbade sedan 11-19 på Ica. När jag kom hem gjorde jag snabbmat, stekte på kycklingspett som vi åt med potatissallad och tomater.
 
Trots den snabba maten var klockan över 21 innan jag var i stallet igen. Nisse slog på Clarinetts tappsko och sedan fick även hon gå ett litet dressyrpass. Nu är klockan snart midnatt igen så dags att sova. 
 
Klart att mattes prinsessor står under träden när det regnar! Dajmen och Wasabi i morse!
 
Grå efter ridningen! 

Helgen slut!

I dag var det härligt sommarväder igen och det känns som att det kanske kan bli några veckor till med sommar!
 
Dock har jag ju mest jobbat i dag, men det är ju roligare att jobba om det är finväder också. Red Grå i morse, hon var fin och i dag sätt höger galoppen också som den skulle! Sen efter jobbet så åkte jag i väg och hade lektioner och red ett par hästar åt kunder. Hemma igen så var det nattning av hästar, och sen köttbullar och spagetti till väldigt sen middag samtidigt som vi hade kaffegäster. Nu är jag trött och det väntar ytterligare en intensiv vecka, bäst att sova! 

Ridhusbesök!

Jag hade laddat för några dagar med en massa dressyrträning, men på väg till jobbet igår fick jag meddelande om att Sara, som jag skulle rida för, stod med trasig bil på vägen upp. Så tråkigt, dels för mig som så gärna ville träna men även för henne som ju missar inkomst och måste jävlas med bil. Jag vet exakt hur det är!
 
Jag hade i alla fall innan beskedet hunnit tömköra Zippin och packat bilen. I stället för att stressa efter jobbet så köpte jag med mig pizza till mig, Nisse och Linda. När vi ätit så åkte jag och Linda ändå med Chokladen till ridhuset där träningen skulle vara. Vi behöver ju miljöträning och jag hade ju redan betalat för att rida i ridhuset. Chokladen var lite spänd men det kändes ändå rätt bra, hon behöver träna lite mer på att vara i ridhus eftersom hon tittar lite på väggarna. Men hon blir mer och mer ridbar fast hon spänner sig och dessutom gillade hon underlaget där, som är någon typ av fiberunderlag.
 
Sen hem, nattade hästarna och så åt vi jordgubbar, glass, grädde, maränger och chokladsås, så där halvnyttig avslutning på dagen.... Nu ny dag och sol ute!
 
Jag och Chokladen!
 
 

Trimfredag!

Alltså jag har så fina hästar! Tre bra ridpass och jobbat 10-19 är väl ganska bra gjort på en fredag?
 
I morse innan jobbet red jag Grå, fortfarande regn och lite blåst. Nästan två månader sedan vi sist red på banan men det hade kunnat vara igår. Hon kändes jättefin och det var bara den där höger galoppen som krånglade. 
 
Sen efter jobbet så red jag Clarinett och Chokladen. Clarinett har gått väldigt lugnt sedan förra träningen, för snart 4 veckor sedan, eftersom hon varit lite off men i dag jobbade vi mycket med galoppen och hon kändes som vanligt. Sist ut Chokladen som blir lite spänd i kroppen av sånt här väder men som släppte bra efter lite galopp. Tycker att mina hästar är så fina att rida och ser verkligen fram emot några träningar nu!
 
Den Grå prinsessan på en blöt bana i morse, nu i kväll var det bara två-tre vattenpölar kvar! 

Urblåst!

Höstvädret håller i sig, blåst ännu mer i dag och dessutom bitvis regn. Sommaren kan väl inte vara slut redan?
 
Jag red lite dressyr på Chokladen vid betet, hon var lite spänd i början. Inte konstigt med tanke på vädret och att hon inte gått så mycket sen pay and riden, jobbade tills hon slappnat av och kändes bra. Tog sedan Dajmen i töm, hon fick typ gjordtvång direkt när jag skulle leda i väg henne. Är nästan ett år sedan hon reagerade så sist så hon var nog rejält spänd av vädret.
 
Mellanlandade på gården och rev en hage innan snabbfika och i väg till Hammarn och köpte foder. Skulle egentligen ha lektioner men de blev inställda av blåsten men till travtränaren åkte jag ändå och jobbade tre hästar i blåsten! Stundtals var det riktiga stormvindar men en häst riden och två jobbade i töm. Ska väl vara travhästar för att fixa det i ovädret!
 
När jag kom till Nisse så kom en hästtransport precis samtidigt, det var Rosetta som varit både hos mig och Nisse tidigare,nu kom hon med sitt föl. Det blev först fika och sen gjorde jag pizza och åt innan det var dags för kvällens jobb i blåsten och regnet.
 
Gjorde först en hage, givetvis tog det längre tid och mer energi än jag räknat med så jag var trött och less redan där. Sen skulle jag köra hem några hästar till gården, jag ska dressyrträna lite de närmaste dagarna så då får de hästarna vara hemma. Tanken var egentligen att rida hem dom men den planen blåste bort. Skulle först lasta Grå och Chokladen, de var inte så intresserade att gå in. Det var däremot Dajmen som kröp ut ur hagen, sprang lös och var allmänt i vägen. Fick in dom som skulle in och stoppade tillbaka Dajm. 
 
Körde hem Grå och Chokladen och sen tillbaka för att hämta Clarinett. Dajmen var fortfarande intresserad av att följa med, så hon sprängde hagen när jag skulle lasta Clarinett. Då sprang även resterande hästar ut och jag tappade Clarinett. Kände mig rätt uppgiven när de galopperade vägen bort i full fart!
 
Men som tur var så sprang de bara till betet närmast och jag kunde fånga in dom, leda ner dom och släppa dom i den nya hagen jag hade gjort. När jag lagat hagar och fått ordning igen så hade Linda dykt upp och jag gjorde ett nytt försök att lasta Clarinett. Den här gången gick det bättre och även hon kom hem. En extra sväng ner för att kolla att allt var lugnt innan jag kunde göra kväll. Hästar blir rätt urblåst när det blåser såhär och jag hoppas verkligen på bättre väder i morgon! Och att alla hästar är på rätt ställe, Dajmen är för övrigt rätt billig nu om någon känner sig sugen!
 
Dagens enda bild, på mitt trassel när jag skulle göra hage! 

Höstväder!

Just nu känns det faktiskt mer som höst än juli... 
 
Blåsigt igår, rejält blåsigt med nästan storm i byarna. Jag började med att rida Clarinett, försökte dressyra lite på en vändplan men det var knappt ridbart i blåsten. Longerade Wasabi, men utan sadel, innan jag gav upp. Ställde in eftermiddagens lektioner och åkte till Paula och drack kaffe.
 
I stället för lektioner tog jag tag i bokföringen på eftermiddagen, och gjorde pastagratäng till middag. På kvällen hade blåsten lugnat sig något så jag red Juliette åt Paula, och sen skrittade jag och Linda ut en liten sväng med Zippin och Bea. Avslutade med fika. I dag ny dag och höstvädret verkar hålla i sig!
 
Clarinett efter ridningen 
 
Wasabi longeras! 

Tisdag!

Har fortsatt veckan med semestergrejer, känns rätt bra!
 
Seg morgon, regnet hängde kvar i luften och dessutom rejäl blåst. Red först ut med Clarinett och hade Dajmen som handhäst, och sedan jobbade jag Chokladen och Grå i töm. Avslutade med att rida Zippin på det andra betet. Tanken var lite dressyr på den lilla planen där men hon hade verkligen ingen bra dag utan var inte alls på humör, jag vet att det inte är någon mening att bråka med henne utan vi tar nya tag i morgon.
 
Hem och duschade och sedan var vi ett gäng från Ica som träffades och åt thaimat på restaurangen vid paviljongen. Roligtatt tträffas och så god mat. Såklart tokmätt efteråt. Jag och Linda nattade hästarna och sen drack vi kaffe, och nu är det väl bara att sova som gäller!
 
Min fina Chokladhäst!
 
Grå jobbar på!
 
 
Fem nyanser av brunt:
 
Och så Nisses myskatter Holger och KJ!
 

Hamburgerkväll!

En del semestergrejer kan man ju faktiskt lyckas göra även efter semestern, jag och Linda pratade hela semestern om att grilla hamburgare och igår var det tillräckligt dåligt väder för att vi skulle ha tid med det!
 
På förmiddagen var det kvalmigt varmt, jag tog Zippin och Szum i töm innan jag åkte på jobbet. Jobbade 11-19 och när jag kom ut från jobbet så vräkte regnet ner! Eftersom det skulle regna rejält hela kvällen så kändes det inte så lockande att rida så i stället åkte vi till ett vindskydd och grillade hamburgare!
 
Förutom jag och Linda, så var Nisse med och Lindas bror med sambo och bäbis. Det var riktigt mysigt att sitta där i regnet och dessutom gott med färska hamburgare som vi grillade och åt med cole slaw och andra tillbehör, och kaffe och Lindas muffins till efterrätt. Sen nattning av hästar i mörkret och vi kom i säng före midnatt! 
 
Zippin tömköras!
 
Det här är kanske egentligen lite mer hennes stil, även om jag tror att hon skakar bort en insekt just här! 

Halva sommaren!

Helgen är över, skönt meden lugn helg men lite lätt panik att halva sommaren har gått och jag har inte fått någonting gjort!
 
Igår red jag i alla fall ut Chokladen först, lite spännande när vi hör ett djur rätt nära men eftersom skogen är så tät så såg vi inte vad det var men troligen älg eller hjort. Chokladen höll sig ganska cool och vi kunde fortsätta turen. Red sedan lite lätt dressyr på Grå i långgräset och tog även Clarinett i töm.
 
Sen hem och gjorde mat, fransyska av älg och klyftpotatis, innan jag åkte i väg och hade några lektioner och red två hästar, dels Miroque som ju var här för någon vecka sedan och även islänningen som jag håller på att rida in som igår reds för första gången utanför deras lilla ridhus då jag styrde runt i en kohage. Jag har jobbat den 10 gånger så det känns som att det går bra!
 
När jag kom hem hade Nisse precis kört bort två hästar till Paulas familj, de ska gå på bete där några veckor. Jag svängde in där så det blev lite surt, sen följde jag med Nisse när han vattnade på ena betet så helt plötsligt var klockan midnatt igen, som vanligt!
 
Nu väntar en intensiv vecka, ser dessutom ut att kunna regna flera av dagarna och det vet jag inte om jag har tid med!
 
Grå efter ridningen! 

Platt däck!

Blev en lugn dag igår, vilket nog var behövligt men berodde på att vi inte gjorde det som egentligen var planerat...
 
Jag red först ut med Clarinett och med Grå som handhäst, och sedan tömkörde jag Wasabi. Det var kvavt och mycket broms, väntade att det skulle bli åska men det bröt aldrig ut någon. I stället åkte jag upp på byn och tankade och köpte med mat, så för mig blev det friterad kyckling och ris till mat. När vi ätit så skulle Nisse åka och köra hem en bil från en bröllopsfest så jag åkte till hästarna igen. Longerade Zippin, lite nya rutiner nu på betet, men det gick bra att knyta fast henne i ett träd för att göra i ordning henne. Kan konstatera att hon inte bara blivit trevligare att hantera och finare i kroppen, hon rör sig dessutom betydligt bättre, det är nästan som en ny häst på många olika sätt på dessa månader som hon varit här!
 
Sen var planen att åka till nästa bete och longera Dajmen, men när jag skulle åka så var ena bakhjulet platt! Alltså punktering! Ringde Nisse som var på väg hem, så blev en Facebookpaus innan han kom dit och hjälpte mig att först åka och vattna vid andra betet och sen pumpa i luft så jag tog mig upp till Paula och hennes familj. Där fick jag hjälp att byta däcket och vi blev kvar länge och drack kaffe. Även Linda dök upp där och när klockan passerat 22 blev vi hungriga och åkte hem och gjorde varma mackor! Ganska bra dag, förutom punkteringen då!
 
Dajmen har fått ett sår i ansiktet, skulle försöka fota det men det gick sådär... 
 
Man ser att hon är lite svullen nedanför pannluggen, här pussar hon på Clarinett. 
 
Wasabi tömkörs! 

Inga hästar hemma!

Det här med att ha alla hästar hemma, jag har just nu inga hästar hemma?
 
Först en intensiv dag på Ica, mycket folk och lätt rörigt! Efter jobbet stekte Nisse och jag ett par hamburgare och efter vi ätit var det dags för lite hästflytt. 
 
Förberedde först med aggregat, saltstenaroch och vatten vid det första betet i skogen. Sen upp på gården och gjorde i ordning Zippin, som fick gå promenaden ner till betet först. Ledde henne första biten och satt upp och red resten. När vi kommit ner så kom Linda och hämtade upp mig, och vi körde ner en bil till betet innan vi red ner Bea och Szum. Två älgar såg vi på den korta vägen ner!
 
Så skönt att ha alla hästar ute på bete! Lite tomt på gården men hagarna får vila lite och jag hinner förhoppningsvis både måla stallet och fixa med hagarna innan de kommer tillbaka igen. Avslutade med lite fika och nu ska det bli skönt med en helg ledigt.
 
Szums tittar på Zippin när vi precis kommit ner till betet. 

Jobbartorsdag!

Haft en riktigt arbetsdag i dag. Först Ica-jobb klockan 8.00 till 17.00, sen direkt i väg på lektioner och hemma hos hästarna strax efter 22. Rätt trött nu så det är bara att sova och ladda om nu! 

På Pay and ride!

Jag måste bli bättre på att åka med mina hästar och miljöträna dom, bara att åka och rida någon annanstans än hemma är ju bra träning. Men igår var jag i alla fall i väg!
 
Jag började gårdagen med att rida Zippin, hon fick gå på banan och vi jobbade med skänkelvikningar på olika linjer i skritt och trav. Sedan ner till betet och red ut en liten sväng med Clarinett och tog Grå väldigt lätt i töm. Grå hade, troligen, slagit på sig själv och var lite svullen på insidan skenbenet på ena bakbenet. Hon fick gå ett väldigt lätt pass i töm, jag ville se att hon inte var halt och om svullnaden gick ner av rörelse. Halt vsr hon inte och efter vsr det bara en liten bula kvar av svullnaden, på kvällen den var det nästan helt borta.
 
Sen lite packning, koppla på släpet och lunchfika innan jag fixade i ordning Chokladen och lastade. Vi åkte till Hammerdal och var med på Pay and ride, vi red LC:1. Första gången Chokladen är på något liknande, första progrmridningen och första gången innanför dressyrstaket. Tycker att hon skött sig ypperligt även om det finns mycket att förbättra för att få bättre poäng. Vi hade lite avbrott i ena galoppen och hon gick lite på tvären, typiskt när hon inte riktigt går fram vilket hon ju i sin tur inte gör när hon blir spänd. Lite mer rutin så blir det nog bra!
 
Hemma strax efter 21, nattade hästarna och sov. Nu ny dag som blir en total arbetsdag!
 
Chokladen efter ritten! 

Back to work!

Igår var jag tillbaka i stressen på Ica, men det blir nog bra för det blir lite mer struktur på livet i alla fall. Fast i dag började dagen med kaos lik förbaskat!
 
Igår red jag Zippin före jobbet, vi skrittade i skogen och red "offroad" utanför stigarna. Sen Icajobb och efter jobbet fick Szum gå lite i töm ute i en av gräshagarna.
 
I morse började dagen med att Nisse ringde och väckte mig eftersom mina hästar var ute. Det var flickorna på betet som gått nästan hela vägen hem. Vet inte om de blivit skrämda, hade varit älg precis vid hagen igår kväll och dessutom har de sett björn inte långt därifrån, eller om de bara ramlat ut ur hagen ändå. Jag ledde ner dom, Paula assisterade och vi passade på att byta hage så det blev nytt bete. Bea var inte med i gänget, jag trodde att hon var kvar i hagen, vilket hon brukar men hon var inte där heller. Hittade dock henne senare, hemma på g prden i Szums hage! Hon hade helt enkelt flyttat in hos sin pojkvän igen!
 
Hem och åt frukost, sen tillbaka lagom tills Veubelles ägare kom för att hämta henne. Hon skulle ju sättas igång efter att ha varit halt i våras, men hon har inte känts helt fräsch så får åka hem för att kollas upp. I stället byggde jag om Zippins hage och åkte ner till betet och flyttade grejer, aggregatet och vattenbaljan. Tog Chokladen lite i töm och gick en promenad med Wasabi, med sadel på och avslutade med att repetera uppsittning!
 
Hann även bygga om hagen vid det andra betet till två hagar och måla lite på stallet, känns bra att komma igång med det också, upp på byn för att tanka och hämta paket innan matlagning och middag! Efter maten åkte jag till travtränaren som jag var hos förra veckan, den här gången red jag två hästar (varav en ska starta på torsdag) och jobbade en i töm. Den ena hästen var dom smör i munnen när jag red, inte riktigt vad man tänker om en starthäst i trav!
 
Nu är hästarna nattade både hos mig och Nisse, och det är sovdags för längesen!
 
Szum och Bea är sambos igen! 
 
Min fina Chokladprinsessa! 
 
Wasabi på promenad! 
 
 
 

Sista semesterdagen!

Nu är semestern slut för denna gång, tycker att jag inte hunnit något mer än att jobba men så fick det väl bli denna gång!
 
Igår hade jag i alla fall en ganska effektiv hästjobbardag. Först ut Zippin som jag red ett lättare travjobb på banan och sedan styrde runt träd i skogskanten. Travjobbet bestod av att växla fyrkanten med de stora volterna och övergångar till skritt innanför spåret, det roliga är att för en månad sedan skulle det jobbet varit avancerat för henne men nu känns det som lätt jobb!
 
Sedan åkte jag ner till betet och hämtade Chokladen. Red henne hemma på banan och red bland annat igenom LC:1 programmet. Bra träning att åka i väg även om det är hemmavid. När jag kört ner henne igen så tog jag in Wasabi och longerade henne lite. Tanken är att börja jobba henne lite igen. Egentligen tycker jag att treåringarna ska ha längre sommarvila än 1.5 månad, som Wasabi haft nu, men nu får det bli så här. Dels är hon fortfarande anmäld på visning i slutet av augusti, även om det just nu inte känns aktuellt, och dels som vintern var sist så känns det bättre att jobba henne nu och vila i vinter. Vi får se, börjar på lite nu i alla fall.
 
Innan jag tog matpaus så målade jag även lite på ligghallen. Hästarna har gnagt lite så det var mest förbättringsmålning men tyvärr tog den svarta färgen slut med litegrann kvar att måla, så är det väl alltid?
 
Efter middagen så åkte jag ner till betet igen och red ut en sväng med Clarinett och Dajmen som handhäst. Och när jag kom tillbaka så red jag och Linda ut en skrittsväng med Grå och Bea! Första turen för Bea sen hon kom hem från betäckningen och jag tror att både Bea och Linda var nöjda!
 
Nu en sväng till stallet innan det är dags för Ica-jobb igen, jag är jättetrött så vet inte hur jag ska klara den här dagen!?!
 
Zippin innan avsittning, ser ni tungan?
 
Chokladen på banan!
 
Och i transporten sen:
 
Wasabi longeras!
 
Jag skulle fota ett par ridbyxor som jag tänkte sälja, Nisses katt KJ skulle absolut vara med på bilden!
 
Innan avsittning efter turen med Clarinett och Dajmen! 

Bortregnad dag!

Det blev inte så mycket gjort igår, man kan säga att det regnade bort..
 
På morgonen var det sol och varmt, men det mulnade på fort och började både regna och mullra. Jag började med att bygga om Zippins hage och red sedan Szum. När jag var klar med Szum så både regnade det och åskade så jag åkte och drack kaffe hos Paula i väntan på bättre väder.
 
Vi tyckte att det ljusnade och det var uppehåll så vi åkte ner till betet, men hann bara sadla Juliette och Chokladen innan det började vräka ner regn igen. Vi red en sväng på grusvägen och var helt genomblöta efter! Jag skulle ju egentligen rida fler hästar men kläderna gick att vrida ur och det regnade fortfarande så åkte hem och duschade i stället!
 
På kvällen hade några av oss som jobbar på Ica en överraskningsfest för en i personalen som fyllde 60 år förra helgen. Han trodde att han skulle i väg och fiska men i stället hade vi samlats 8-9 stycken för att grilla och fira honom. Vi grillade fläskfilé och kycklingfiléer, till det potatissallad, vanlig sallad och fetaostsås,det var galet gott! Jubilaren fick en kylväska full med olika sorters öl och dessutom presentkort på fiskeredskap. Jag åkte hem strax före midnatt då min rygg inte ville sitta längre på en träbänk. Men helt otroligt nog så regnade det inget på kvällen men var gott om knott! 
 
Nu är det sista dagen på semestern och det är väl i dag jag ska hinna göra allt jag inte hunnit tidigare....
 
 

Lägerväder!

Vilken tur vi hade med vädret även på denna kurs, lagom ridväder och inget regn under själva kursen. Ibland är faktiskt vädret bra!
 
På morgonen igår så tog jag Zippin i töm innan jag åkte på lägret. Jag jobbade henne i en av gräshagarna, hon var väldigt på och laddad när vi började men efter en stund tog det tvärstopp och hon blev rejält istadig! Upprepade gånger stod hon på bakben och hon gick även över två gånger!! Efter sista gången så reste hon sig bara en gång till innan hon gav sig och kunde trava ett par varv på volten igen. Jag har sagt det förut, det är en väldigt speciell häst och hon har verkligen humör. När jag rider på henne försöker jag undvika att hamna i konflikt med henne eller att hon blir istadig, tror ni förstår mig där och igår blev jag åter påmind om varför.
 
Sen i väg på lägret, de red dressyr på förmiddagen, sen lunch och teori om sadlar. En hoppgrupp på eftermiddagen och sist teori om bett. När jag åkte från lägret så stannade jag och handlade eftersom vi skulle äta tacos på kvällen. Planen sen var att åka direkt till mina hästar men när jag åkte förbi hos Nisse såg jag att det var stökigt där, han var kvar på jobbet och det var en rymlig på gården. En kompis som skulle äta med oss kom precis och fick hjälpa mig att få ordning på hästar och hagar. Hon följde även med och nattade mina hästar.
 
Linda kom också sen och vi gjorde tacos och det var ganska precis klart när Nisse kom hem från jobbet, de hade lastat fisk så klockan nog nästan 21 då. Vi åt, betäckte ett sto och kollade två ston, och avslutade med kaffe och muffins, som Linda bakat, så där runt midnatt! Långa dagar blir det!
 
Wasabi har fått en flughuva! Jag har bara flughuvor på de hästar som verkligen behöver det, som är störda av insekterna, eftersom jag tycker att det lätt blir skav av dom, blir varmt under och kan vara lite störande för hästarna. Wasabi är mycket biten runt öronen och även i pannan (!!!) så hon blir förhoppningsvis nöjd med sin batman utstyrsel.
 
Lite konstig passform, eller så har Wasabi ovanligt långa, öron? Söt blev hon i alla fall! 

Lägerbubblan!

Då var det dags för läger igen! När man har läger och kurs så här blir man som i en bubbla helt ovetandes om världen utanför!
 
Jag började i morse med att rida Chokladen, efter att ha fodrat Nisses hästar och kollat mina. Skrittade en liten sväng och red lite lugnt dressyr jobbig långgräset, mycket spänningar i dag att jobba bort. Sen i väg till Nylands Hästsportslag och vuxenläger, vi började med teori om sits och liksidiga ryttare, sen red några av dom dressyr. Efter lunch och mer teori så red de markarbete, även Miroque var med och gick träning.
 
När lägret var klart för dagen så åkte jag till islänningen som jag rider in, och vi red runt där i det lilla ridhuset utan problem åt alla håll. Testade även lite trav i dag men det blev mest något passaktigt. Hade även en lektion på hemvägen och där var det så fruktansvärt med knott att det inte gick stå stilla!
 
Hemma igen med nattade hästar gjorde Nisse pizza till sen middag och jag gjorde nektarin och jordgubbspaj som efterrätt, vilket var otroligt gott. Linda var här och åt. Hon och Paula har hämtat hem Bea från seminstationen i dag. Bea är dräktig med Canterbury, men Lemonaden var inte dräktig och är kvar på stationen och ombetäckt. Lemonaden brunstade vid midsommar och troligen ställde helgdagarna till det och gjorde att vi missade ägget. Hoppas att hon tar sig nu, och att Bea slutar kissa! Jag har varit både snurrig och haft huvudvärk i kväll så jag behöver verkligen sova nu, ny lägerdag i morgon!
 
 

Hästjobbardag!

Intensiv dag igår, igen... 
 
Började hemma med att rida Zippin. Longerade först lite och då även över de små krysshindren som stod på banan. Satt sedan upp och travade bara igång lite och sedan hoppade vi dom små hindren uppsuttet! Eller hoppade och hoppade, det var ju inga stora språng hon gjorde utan mer tog sig över men i lina hoppar hon riktigt bra så det kommer nog det med. Tog även Szum i töm innan jag åkte till Hammarn.
 
Efter en sväng på byn så åkte jag till första stallet där jag jobbade två hästar i töm och hade en träning. Sen åkte jag till en tjej som har travhästar men som har brutit armen, så där jobbade jag tre starthästar i töm, en av hästarna har startat på V75 så inga dåliga hästar direkt. Jätteroligt, och lite annat än vad jag brukar, men det är ju egentligen precis samma saker hästarna behöver fast slutmålet är olika.
 
Kom hem till middagstid, gjorde stripes och stekte kycklingfiléer. Paula med man kom och drack kaffe, och sedan även Linda. Jag och Linda åkte sen ner till betet och skrittade ut med Grå och Clarinett. Red en stig som vi inte ridit denna sommar än och för varje år kommer det nya träd att rida över, under eller runt så alltid lite spännande på årets första tur där. Sen fortsatte vi hemma med Veubelle lite i töm i regnet som kom precis då, och till slut avslutade vi med att hjälpa Nisse betäcka ett sto och fodra, och med sent kvällsfika. I dag väntar en lägerdag så det blir nog intensivt i dag med.
 
Från våran skogstur!
 
En av Nisses föl ungar! 

Semestertrött!

Inne på sista semesterveckan och jag är så trött och slut, hur ska det gå att börja jobba?
 
Igår var vädret helt okej, inget regn och bra arbetsväder. Jag fixade lite med hagarna hemma, joggade Chokladen i töm, byggde ut den andra beteshagen som är nere i skogen så den är redo att flytta hästarna till och red Veubelle. Dessutom diskade jag upp efter söndagens kurs och åkte upp på byn och handlade.
 
Efter pastagratäng till middag och städning av undervåningen så red jag och Paula ut med Grå och Juliette. Vi red en timme med visserligen lite backar och en del trav (och för Grå även en del galopp, hon travar inte lika fort som Juliette) men inget jättehårt jobb och hästarna var inte ens svettiga när vi kom tillbaka. Men Paula hann bara hoppa av innan Juliette började uppträda märkligt. Först ställde hon sig konstigt, sen ville hon lägga sig och blev vinglig, i funderade på kolik men det stämde ju dåligt med att hon precis motionerat. Paula gick med henne till Nisse kom och hjälpte oss, då släppte vi ut Juliette i hagen (eftersom vi misstänkte att hon kanske var kissnödig). Hon blev bättre men fortsatte vara knepig, trött och la sig flera gånger men klev upp igen. Men ingen feber, hon både bajsade och kissade så vi lät henne vara till slut och Paula kollade henne i natt och nu tidigt i morse och då var hon som vanligt. Kanske var hon väldigt trött? Först kursen i helgen och då hade hon egen hage där hon gick mycket och troligen inte vilade, sedan ett regndygn där man kan misstänka att de inte vilat så mycket och sedan ridningen. Jag vet inte men skönt att hon är bättre.
 
Jag longerade Dajmen lite medan det vakades på Juliette, men mer ridning blev det såklart inte utan det får jag försöka hinna i dag. I stället lite fika och sen nattning av Nisses hästar vid midnatt... Kanske inte så konstigt att man blir trött?
 
Chokladen fick prova en nosgrimma igår, man måste ju ha det när man ska tävla dressyr. 
 
Visst blev hon vuxen med nosgrimman? 

Dammfritt!

I dag har det regnat till och från hela dagen, mest till faktiskt även om det var sol på en av lektionerna jag hade och faktiskt lite när jag jobbade hästarna på dagen också. Just nu är jag rätt nöjd med regn men det är ju dammfritt i alla fall!
 
Eftersom jag förstod att jag skulle vara trött efter helgens kurs och hade sett prognosen så hade jag inte planerat in så mycket i dag. Gjorde en ny hage till Zippin och sedan jobbade jag henne och Veubelle i töm. Provade en ny tömsättning på Zippin men fick inte riktigt det gensvaret jag hade tänkt, kanske nästa gång?
 
Sen lunch, färskpotatis med köttbullar och gräddsås, och så hjälpte Linda mig att lasta Miroque. Hans utbildningsperiod är slut för denna gång och dags att åka hem, både jag och Szum kommer att sakna honom. Lämnade av honom och hade sedan lite lektioner i skiftande väder, mest regn. Skrittade själv på inridningshästen, islänningen, och hjälpte en elev med uppsittningsövningar och att hänga och sitta på sin blivande ridtravare. Så inte bara vanliga lektioner i dag, när jag kom hem så gjorde jag varma mackor till kvällsfika och nu är det bara att hoppas på bättre väder i morgon!
 
 

Sommarträningsdag!

Igår hade jag årets sommarträningsdag, skulle ha varit två dagar men blev en men en riktig bra dag!
 
Sex ryttare med en spännande mix av hästar, halvblod, bruksnordis, ridtravare och en shire! Dagen började med teori om ryttarens sits, sen dressyrträningar, lunch och teori om grundridning. Några träningspass på eftermiddagen också, då med lite bommar. En del ryttare red ett pass och några red två, Paula och hennes dotter delade på Juliette och red varsitt pass, det fungerar väldigt bra att ryttarna själva väljer antal ridpass eftersom fler kan vara med då. Dagen avslutades med jordgubbar, glass, grädde, maränger och chokladsås! I slutet av augusti kör jag ny träningsdag!
 
Jag hann rida Miroque, sista passet här hemma och avslutade med några språng över låga hinder på diagonalen, efter kursen innan och regnet kom. Tänk vilken tur vi hade med vädret för sedan regnade det resten av kvällen. Linda var hos oss och åt, rester sedan lunchen på kursen, sen var jag upp på byn och tankade och nattade hästarna i regnet.
 
Linda lånade Szum eftersom Bea är borta. Hon klagade lite över träningsvärk i magen men såg mest glad ut när hon red ändå. 
 
Szum är ju ingen "åkahäst" men så fin när han går. Bilden nedanför går han ju jättefint, synd att tummen kom med! Men inte så lätt att fota och instruera samtidigt! 
 
 
Uppsittning! 
 
Bomövningar! 
 

Förberedelsedag!

Jag har ju i alla fall blivit bönhörd när jag önskade mig regn innan helgens kurs! Ridbanan är inte så dammig men i morgon får det gärna vara uppehåll!
 
Jag skulle rida på förmiddagen men det regnade då så jag började i en annan ände. Rev en hage och plockade bort lite tråd som legat kvar. Åkte sedan och handlade inför kursen. Eftersom det fortfarande var lite osäkert med vädret, omväxlande kan man säga när det är sol och regn om vartannat, så gjorde jag och Nisse mat i stället. 
 
Efter lunchpaus så kom Linda och vi red Veubelle och Szum på banan. Båda de hästarna gick ett kortare och lugnt pass, Szum inför kursen i morgon som Linda ska rida med honom, och Veubelle är ju precis i början av sin igångsättning. När de hästarna var klara så red jag även Zippin, hon fick träna mot tempoväxlingar i trav och sen skrittade i runt träd i skogskanten.
 
Sen kom läget första deltagare, två yngre tjejer som ska sova här i husvagn i natt! De red även en lektion som tjuvstart inför morgondagen. Paula hade ridit hem Juliette så Nisse slog på henne balskor så nu är även dom redo för kurs i morgon. Blir en spännande och intensiv dag i morgon!
 
Utsikt från Veubelle med Linda och Szum i fokus! 

Regn och sol!

I dag har det regnat och varit sol om vartannat och samtidigt! Kom även en omgång med åska, jag gillar inte åska...
 
Egentligen började dagen strax efter 6 på morgonen när Nisse ringde och väckte mig eftersom en av hingstarna gett sig ut och i sin iver att hitta någon att tjafsa med rivit några hagar. När jag kom ut har han infångade och jag hjälpte Nisse att laga hagarna och vi hann så han ändå kom i tid till jobbet. Jag gick in och sov en timme till...
 
Sen började dagen med att jag och Paula red ut en liten sväng med Chokladen och Juliette. En regnskur kom då, precis tillräcklig för att bli blöta! Sedan fick Grå jogga lite i töm och Dajmen tömkörde jag ner till det andra betet som är där för att se hur mycket gräs som växt upp, hon fick jobba några varv på volt i trav där och sedan gick vi tillbaka igen.
 
Upp på gården och jobbade Veubelle i töm, när vi var klara så kom Linda och vi red Szum och Miroque på banan. Miroque fick jobba med framdelsvändningar och skänkelvikningar och det var tydligen jättejobbigt för han blev snabbt trött. Då hjälpte vi Linda och Szum lite i stället, och hejade på dom lite.
 
När vi var klara i stallet så drack vi kaffe innan jag och Nisse åkte tillbaka till mig för att byta vattenpump i huset där vi är när det är läger. Den andra gick sönder i vintras. När vi höll på med det så åskade det för fullt! Jag är åskrädd sedan jag mötte blixten i Nisses stall för många år sedan när det var ett fruktansvärt åskväder i samband med att jag var hästvakt.
 
Sen åkte vi och Linda och åt thaimat, så jäkla gott och en thaiöl till det eftersom Linda körde! Vi nattade även mina hästar och sedan till Linda och drack kaffe. Nu är det dags att sova och klockan är inte ena midnatt än! Fast bra nära...
 
Chokladen innan avsittning i dag! 
 
 

Vinterkläder i juli!

I dag åkte vinterkläderna på igen, och det behövdes verkligen för när jag var klar i kväll var tre jackor, ett par ridbyxor och ett par överdragsbyxor genomblöta!
 
På förmiddagen var det bra ridväder, jag började med den nya hästen Veubelle. Longerade lite först för att se hur hon rör sig och skapa lite kontakt, satt sedan upp och red ett väldigt lugnt pass med mest skritt. Fin och välriden häst men lite spänd, och det är ju inte så konstigt första dagen. Sen red jag Szum som inte var på sitt mest inspirerande humör när jag började men blev fin på slutet. Och så Zippin som fick jobba med att börja böja sig, även i trav, och det var nog jobbigt för hon blev riktigt sur. Det är en häst som verkligen visar sina åsikter!
 
Fixade med hagarna inför helgens kurs och åkte sedan ner till betet. Här hade det börjat regna så efter att jag hade ridit Clarinett var jag blöt, vi red till det andra betet, jobbade lite på en volt där och sedan tillbaka igen. Hem och bytte kläder, stekte hamburgare till middag och åkte på lektioner. I kväll har jag skrittat lite utan ledare på islänningen jag rider in, som tur var har de ridhus så där höll jag mig torr men resten av kvällen blev en blöt historia! Kom hem genomblöt strax efter 22 och nu försöker jag hitta värmen igen. Att det ska vara så här kallt i juli!
 
Veubelle på ridbanan! 

Juli!

Juli inleds med det klassiska jämtländska sommarvädret, strax över 10 plusgrader och blåst... Skönt arbetsväder, inga insekter men när det blåser halvstor är det inte roligt att arbeta unghästar och spända hästar. Men jag fick väl det här vädret när jag klagade förra veckan!
 
Förmiddagen började med att jag väntade på en häst, under tiden hann jag slå bort lite långgräs på gården. Hästen som kom är ett sto som ska sättas igång efter några månaders vila, ser ut att vara en jättefin häst så det blir spännande. När allt var lugnt på gården så åkte jag ner till betet och red ut Chokladen en sväng och jobbade Dajmen i töm.
 
Nisse ringde och ville att jag skulle kolla till fölet som fötts på morgonen, så åkte bort och tittade till det och sen fortsatte jag hästjobbet på gården. Red dressyr med Miroque och tog Zippin i töm. Sen hem och gjorde spaghetti och köttbullar till middag och sedan i väg på uppdrag. Först var jag till samma stall som igår och tömkörde ytterligare en häst, sen till Stugun och hade några lektioner och så på tillbaka vägen lasttränade jag en häst också innan det blev kväll. Nu sova och ladda om!
 
Veubelle som kom i dag!
 
Lika som bär? Chokladen till vänster och Wasabi till höger.
 
Hungrig fölunge! 

Midnatt igen!

Det känns inte så mycket som semester men jag försöker ju jobba in den här jäkla vintern som ju var riktigt dålig på alla sätt!
 
Igår var jag först på vårdcentralen för att ta cellprov, tog även blodtryck och det var inte alls bra så jag är nog lite stressad... Sen en fika på byn innan jag åkte upp till ett stall och tömkörde tre hästar. När jag var klar där så åkte jag förbi jobbet och handlade innan jag kom hem och fikade lite. 
 
Longerade Zippin för att se hur hon såg ut och kändes efter lördagens äventyr och brunsten, och hon var som vanligt och det är ju bra. Sen ner till betet och joggade Chokladen lite i töm. Var rätt trött och sov en halvtimme i soffan innan Nisse kom hem och vi värmde färdig pizza.
 
Dejtade Linda i stallet och hon var med mig när jag hoppade Miroque, han var jätteduktig och vi fick till npgea bra språng även ur galopp. Sen åkte vi ner till betet för att rida Clarinett och Grå, men precis när vi hade sadlat så öppnade sig himlen! Vi blev blöta men det regnade inte under ridturen i alla fall. Avslutade med uppsittning och hängning på Dajmen. När vi sedan kom till Nisse så hjälpte vi honom att betäcka ett sto, och sen fika och vips var det midnatt igen!
 
Jag och Miroque igår!
 
Vi rider mot regnbågen! 

RSS 2.0