Vårväder och vindar!

Klockan är 23.00 på kvällen, det är fortfarande februari och ute är det 5 plusgrader! Och blåst! Typiskt vårväder!
 
I morse tog jag Dajmen lite i töm innan jobbet. Efter jobbet och lättlagad mat så red jag Wasabi, Linda var också i stallet och red Bea. Tränade på traven och i dag kunde vi trava ett helt varv! Tidigare har vi bara hållt oss till långsidorna men hon har bättre balans i traven än i skritten och det kändes jättebra. Red även Szum, som också fick gå lite travjobb, så skönt att komma igång med honom igen!
 
Sen lite soffmys till avslutningen på mello och den serien som jag faktiskt lyckats se flera avsnitt av, sista avsnittet i dag och jag lyckades se 3 av 4 delar. Det är bra för dig att vara mig! Nu sova!
 
Dajmen i morse! 

Kylgele!

Det tinar för fort! Snön har redan blivit skare och is, och igår kväll åkte broddarna på igen! Så tråkigt när vi hade så fin snö och det fortfarande är ett par månader kvar innan det är vår på riktigt och blir bart. 
 
Innan jobbet igår så skulle jag rida Chokladen, men hon var lite tjock i ett ven. Såg ut som att hon sparkat på sig själv lite, jag vet att hon lätt svullnar upp för minsta lilla men jag valde att tömköra i stället så jag kunde se hur hon såg ut. Hon var fräsch och svullnaden hade gått ner lite efter men inte helt, får bli kylgele på det två gånger per dag nu framöver. En annan som också är pyttelite svullen i ett ben, en framkota, är Grå som jag också smörjer med kylgele morgon och kväll. Hon ska få gå lite lugnare tills det gått ner så igår fick hon gå bakbromsträning. Jobbade ju på mycket med det på henne i höstas innan halkan men sen har det blivit uppehåll men nu gör vi ett nytt ryck med det.
 
Sen fika, och till Ica och lönefredag, dvs mycket folk och mycket fart. Hemma igen på kvällen så gjorde jag pastagratäng av resterna från den grillade kycklingen, tillsammans med bacon, paprika, grädde och givetvis pasta. Sen till stallet igen och ett sent dressyrpass med Clarinett. Jobbade mycket med att hon ska bli kvickare för skänkeln och med galoppfattningarna. Gäller att passa på att rida nu för snart har underlaget tinat bort, jag som kämpat så med att packa ihop det och få det bra! Hade hoppats att kunna ha det i alla fall större delen av mars. Men idag ska det tydligen regna och i morgon vara 7 plusgrader så jag ser framför mig en lång, isig och tråkig vår i stället för en härlig vårvinter med fluffig snö. Så tråkigt!
 
 

Tandläkardag!

Igår var det sånt där vårvinterväder som jag efterlyst! Minusgrader på natten, sol och plusgrader på dagen, härligt!
 
Jag red lite på förmiddagen, först Szum som först fick longera lite och sedan skritta lite i snön. Sen red jag Lemonaden på slingan och longerade Dajmen, som jag även repeterade uppsittning genom att sitta upp ett par gånger. Sen ombyte och i väg till tandläkaren, vilket ju är bland det värre jag gör!!!
 
När jag överlevt tandläkaren så köpte jag foder, och munkpeppar till Zippin, jag ska ge henne det några dagar nu innan jag försöker börja jobba henne igen så ska vi se om humöret blir bättre. I somras åt hon munkpeppar med bra resultat så jag hoppas på det. 
 
På hemvägen gjorde jag en, inte så liten, avstickare och åkte och tömkörde en ponny. Väl hemma blev det färdig potatisgratäng och grillad kyckling med sallad till middag, så gott!!! Men sen en sväng till stallet, Linda red dressyrträning och sen fikade vi! Rätt bra dag trots tandläkaren! 
 
Nu väntar fyra dagars jobb på Ica, men först en sväng i stallet!
 
Szums långa hals och ovårdade man innan avsittning igår!
 
Lemonaden på slingan i solen! 
 
Och efter avsittning! 
 

Vårvinterväder eller vårväder?

Jag som längtat till vårvintern men nu känns det som att den kommer tina bort innan den ens börjat! För mig är vårvinterväder när det är kallt på nätterna, tinar försiktigt på dagarna när solen gör att det blir plusgrader så man kan njuta av sol, lite värme och snö samtidigt. Nu är det många plusgrader, tinar mycket, knappt någon sol och ska dessutom vara så i minst en vecka! Igår rasade det från alla tak och snödjupet har minskat rejält, det går alldeles för fort! Bara februari än ju!
 
I alla fall så mockade jag först en av lösdrifterna och sedan kom Paula och vi red Juliette och Chokladen på banan. Sen red jag Clarinett på slingan, den var lite mjukaste laget i plusgraderna men vi fick till en del galoppjobb ändå. Red även Grå på banan, och Wasabi fick pulsa lite i snön bredvid banan. Hon tycker att det är lite jobbigt, men förutom att hon just nu är väldigt tjafsig i munnen och med bettet (tandställning på gång?) så är balansen mycket bättre hos henne så dags för lite mer avancerad ridning.
 
Sen middag och eftersom ingen handlat denna vecka så är det lite kris i kylskåpet, så då fick det bli oxfilé! Typiskt oss, när vi inte har pengar eller inte har handlat då äter oxfilé eller annat lyxkött. Detta eftersom vi vid dessa tillfällen rensar frysen och just igår var det en bit oxfilé som var enklast att tina upp snabbt! Till det strips och chilibeasås. Gott var det i alla fall! Sen iväg på lektioner och sen kväll.
 
Nu ny dag och det ser ut att bli lite mer sol i dag i alla fall, och minusgrader i natt vilket ju är bra. 
 
Clarinett innan avsittning!
 
Och Wasabi på väg ner till stallet efter lite snöpulsning! 

Älgkontakt!

Nu är jag less på älgarna somr alldeles för närgångna, och påminn mig om att jag inte ska lämna byn!!!
 
I morse var det blött, först någon form av underkylt nederbörd och sen toksnö. Jag var uppe ganska tidigt för att rida, började med Lemonaden. Planen var att rida på slingan, men redan när jag gick upp till banan så förstod jag att det var älg nära. Longerade lite och satt upp på banan, under tiden härjade de i Szums hage ordentligt och alla hästars fokus var nedanför stallet. Bestämde mig för att hålla mig på banan och fick ett riktigt bra ridpass där vi bland annat jobbade med skänkelvikning i trav på hörnlinjen, fantastiskt med tanke på att jag inte kunde trava på henne för 1,5 månad sedan! Till slut tog älgen en del fokus så jag satt av och gick ner till stallet, då står en älg precis i skogskanten ca 10 meter från stallet!!! Inte konstigt att fokuset var sådär!
 
Planen var egentligen att rida en häst till men det var blött och älgen var fortfarande i närheten så jag åkte i stället hem, värmde en pizzabit och bytte om. När Nisse var klar så åkte vi till Delsbo för att hämta delar till hans traktor. Hade en ganska trevlig resa även om det mest var skog på vägen dit och vi bara var i Delsbo i en kvart... Vi åt på ett lite roligare hamburgarställe och hann surra en del. Men i Kovland på hemvägen fick jag ett meddelande om att det var hästar på vägen! Den paniken när man har nästan en timme hem!!
 
Jag fick tag i Linda som åkte dit direkt och till slut även Paula som redan var på plats. Hästarna var då på gården igen och när jag kom hem var de i fångade, hagar lagade och rätt lugnt. Vi var upp och pratade med dom direkt, och sedan hem och byta kläder och tillbaka. Jag drog direkt upp en jordtråd i den hagen som de rymmer i från, och tog av Lemonaden täcket. Nu hoppas jag att det ska räcka. Men när jag skulle börja med hagen var drt minst 3 älgar precis bakom deras lösdrift och det var spår, massor av spår, precis vid staketet! Dessutom hade det varit takras på deras lösdrift så många anledningar till att få hästarna oroliga och springiga. Men som jag hoppas att det går över nu!
 
Ingen ridning i kväll, en kopp kaffe då Linda var här och nu ska jag sova. I morgon hoppas jag på mindre älgkontant, vi hade även en framför bilen men som kladdade sig, och mer ridning! 
 
Lemonaden spanar på älgen! 
 
Här var den när vi kom till stallet. 
 
 
 
 

Pansarskal av is!

Alltså, regn i februari är aldrig bra! Igår morse ett pansarskal av is på bilen när jag skulle i väg på morgonen, när jag åkte hem från jobbet snöade det lapphandskar och kändes lovande men bara någon timme senare hade bilen nytt pansarskal av is! När jag ridit på kvällen var både jag, sadeln och Clarinett täckta av en ishinna! Galet, vi som hade så fint med all snö, kan vi inte få njuta av den i en fin vårvinter i stället för att få is och skare?
 
Jag joggade i alla fall Dajmen lite i töm innan jobbet. När jag var hemma igen så gjorde jag pastagratäng genom att lägga färdig köttfärssås från frysen i botten av formen, hittade några champinjoner som jag stekte på och sen pasta, grädde och riven ost. Blev jättemätt och det var segt att ta sig till stallet, så klockan var 21.00 innan jag kom upp på hästryggen!
 
Red dressyr med Clarinett och det känns att vi fuskat lite med det. I galoppen kändes hon först som en trebent sågbock, men efter ett otal fattningar från skritt så blev det bättre. Kanske som en fyrbenta sågbock... Jämförelsen med sågbocken är inte helt galen, Clarinett har väldigt lätt för sig när det gäller mycket, galoppen är rätt bra i grunden och i trav kan hon vinkla bakbenen och sätta sig lite men i galopp blir hon väldigt rak i bakbenen! Det gör att galoppen antingen blir jättestor, hon blir lång och i framvikt, och vi tappar galoppen i första hörn, eller så tappar vi trycket i bakbenen och det blir typ halvgalopp... Men vi fortsätter jobba på det!
 
I dag regnar det, eller snöar lite oklart, men känns ungefär som småspik!
 
 

Underkylt!

Jag hade ju tänkt att jag skulle jobba hästarna i helgen, men jag tror att det är mest dom som hållerr mig igång!
 
På förmiddagen fick mina ston ett spel igen och rymde in till Bea och Wasabis hage. Jag lade mer än en timme på att plocka in hästarna och laga hagarna ordentligt, sedan blev Lemonaden rädd när jag drog en hökasse upp mot deras hage (eller rädd och rädd, de letar ju bara chanser att hitta på något). Jag såg hur hon började springa runt och vips kastade hon sig ut ur hagen, och alla andra drog ut efter och så stod jag där med två trasiga hagar igen, för givetvis drog de in i Bea och Wasabis hage nu med. Jag förstår verkligen inte varför de håller på så här!!!
 
Dessutom var det skitväder, snöblandat och underkylt och så blåst på det, all tråd och alla isolatorer hade en tunn ishinna på sig. Så egentligen gjorde det väl inte så mycket att det inte blev så mycket ridning ändå. Men till slut lade sig lugnet och jag kunde tömköra Wasabi en tur. Vi tömkörde ner till granngården, Bea skrek efter henne hela tiden men det gick ändå bra. 
 
Sen en klämd macka till lunch och så i väg på ett par lektioner. Stannade vid stallet på hemvägen eftersom jag precis fått höbalar i körda i hagarna, traktorbristen ställer till det och de nya balarna är lite för tunga för att jag ska kunna köra in de själv med bilen. Men nu är det fixat. Och så hem och gjorde pizza, tillbaka till stallet där Linda red en dressyrträning och sedan jobbade jag Grå i töm. 
 
Vid det här laget var jag slut fast det inte blivit så mycket gjort i dag. Blev glass framför tvn, faktiskt lite intressant på tvn på helgerna just nu, och nu är helgen slut igen! 
 
 
Wasabi på söndagstur! 
 

Nollgradigt!

För någon vecka sedan var det kallt och man var glad att det var varmare än -20, nu är det blidväder och i stället ska man oroa sig för regn och halka igen!
 
Igår mockade jag först en lösdrift och red sedan Chokladen på slingan. Jag skulle få hem höbalar men visste inte när, så gick och drog mig lite innan jag gjorde i ordning Lemonaden, och givetvis fick jag messet att balarna var på väg precis när jag satt upp. Blev ett kortare pass på slingan för henne, men en galopp hann vi med i alla fall.
 
Sen kom lastbilen och vi knuffade av balarna med lite hjälp av grannarna. Och när bilen åkt så skulle jag rida Clarinett, planen var att rida i väg till en skogsbilväg och snöpulsa. Clarinett var stökig redan när jag gjorde i ordning henne så satt upp på banan och där lugnade hon sig snabbt, så jag red i väg.. Men då skulle hon inte gå förbi balarna som låg vid infarten, hon kan verkligen bli en apa när hon är så här spänd och hon backade hela vägen upp på gården och till Szums hage! Klev av, gick ner förbi balarna, som egentligen inte var så farliga, och satt upp i en snödriva och red i väg. Inte jätteroligt med superspänd häst och färska älgspår överallt men vi kom upp till skogsbilvägen och pulsa de snö och även om hon var spänd på hemvägen också så var det bättre och hon var lite trött!
 
Sen hem och började med att göra potatisgratäng, medan den var i ugnen så dammsög jag och torkade golven nere. Sen ryggbiff och två kalla såser till det. Gjorde ett kmlsryck i stallet också, och red Szum! Var tydligen 2 december som jag red honom sist så det var nog dags! Longerade honom först och skrittade sedan lite i snön på den delen av banan som inte är så trampad. Detta gick bra så nu ska jag försöka rida honom lite framöver.
 
Nu ny dag och det tycks regna... Det känns pissigt! Nu när vi hade så fint med snön!
 
En av mina stallkatter, Trassel!
 
Och där min andra katt, Baloo, och öronen på Chokladen!
 
Clarinett snöpulsar i skogen!
 
Szums långa hals i mörkret på banan! 

Sådär fredag!

Gårdagen var sådär, då nu hoppas jag att helgen blir bättre!
 
Först på jobbet så var allt bakvänt då vsrubilen kört i diket så den var rejält försenad och kom inte förrän efter 16. Då hade den dessutom bara med sig hälften av våra varor så inga frysvaror eller färskvaror kom. Helt klart besvärligt men tur att det inte var någon värre olycka.
 
När jag kom hem höll Nisse på att göra ugnspannkaka, så middagen gick lätt. Sen i stallet så red jag Grå, hon blev uppskrämd av min katt Baloo precis när jag skulle tränsa och sedan satt den spänningen kvar i henne hela ridpasset. Även om det blev bättre och hon faktiskt trors spänningen var ridbar så slappnade hon inte av helt och känslan efter var sådär...
 
Den känslan blev ännu sämre när jag skulle fånga Zippin i hagen och hon försökte bita mig i armen när jag skulle ta henne. Det är en väldigt speciell häst med mycket humör, hon har hotat mig förut men inte gjort något. Nu gick det bra men efter att ha försökt fånga henne en stund så gav jag upp, som ni kanske förstår? Jag kan inte förstå varför hon ska ha sånt humör? 
 
Linda följde med och fikade lite, och vi hjälpte henne att fylla i försäkringspappren efter kastningen, och sen var den fredagen över. Nu hoppas jag på bättre känslor i helgen!
 
Bilder sedan jag och Linda red Wasabi och Bea i torsdags!
 
 

Älgspår överallt!

Det är älgar överallt! På vägarna, både stora och små vägar, och på min gård!!! I natt har de varit på båda uppfarterna, några meter från uteboxarna och fem meter från huset! En tidsfråga innan de är i hagarna!
 
Ledig i dag och jag började med att mocka två av lösdrifterna. Sen skulle jag rida Zippin först men hon lät sig inte luras med mutor i dag så jag lyckades inte fånga henne. I stället longerade jag Szum, såg när jag försökte fånga Zippin att han var lite tjock i ett bakben så jag ville kolla honom lite extra. Väldigt pigg var han men såg fräsch ut. Sen red jag Clarinett på slingan, det var färska älgspår 2 meter från spåret och med tanke på att Clarinett var både spänd och slvättig så var de nog inte så långt bort. Blev ändå lite galoppjobb för henne. Red sedan Chokladen som fick pulsa snö på gården och en bit upp i skogen, och det var givetvis älgspår där med och de har gått precis bredvid banan.
 
När Linda kom så red vi Bea och Wasabi, vi red på slingan med dom med och då var det ingen som brydde sig om några älgar. Wasabi har förvisso fullt upp med att gå på spåret och inte ramla av det i något av allt stök hon håller på med, som att kasta med huvudet, dra i tyglarna, nosa på Bea och titta på allt... Sen hem där Nisse hade gjort köttgryta, och sedan i väg på lite lektioner. Bra dag ändå!
 
Innan avsittning från Wasabi, Linda och Bea i fronten. En patantes, visst blev boxarna snygga i rött? Är så nöjd med att jag målade om dom! 

Bilberoende?

Jag är verkligen beroende av min bil... Är det ett okej beroende eller behöver jag avvänjning tro?
 
I morse lånade jag Nisses bil och red Grå på slingan innan jobbet. Kunde i dag galoppera på slingan utan att det bara blev en massa bocksprång! När jag klev av så fick jag ett mess att min bil var färdig, ett helt dygn tidigare än sagt, så vi hann hämta den med innan jag började jobba!
 
Efter jobbet, mat och kaffe så red jag och Linda på banan, jag red Wasabi och fortsatte träna på traven. Första försöket blev något helt annat, skutt, hopp och en sväng upp på bakbenen men sen gick det bra! Dessutom nyttig träning med en annan häst på banan, som man dessutom inte skulle följa efter, tycker att hon var duktig.
 
Sent blev det ju såklart men jag är ju ledig i morgon som tur är!
 
Grå med sin ponnyman på slingan! 

Fettisdagen!

Jag har sagt det förut, det blir aldrig som man tänkt sig när man har hästar... 
 
Först i morse ringde bilverkstan och sa att det behövdes bytas fler delar på bilen och att jag därför inte kan hämta den förrän på torsdag. Det enda som var bra med det är att jag fick några dagar till att skramla ihop pengar när det nu blev dyrare.... Jag är så sjukt beroende av bilen!
 
Fick skjuts av Nisse till stallet. Medan jag pysslade på där så bestämde sig mina brudar för att livet var tråkigt och så drog de ner till Bea och Wasabis hage igen!!! Jag ringde Nisse som kom och hjälpte mig, men jag fick leda upp de fyra gånger innan de stannade i hagen! Gissa att jag var galet less, och blev dessutom översprungen en gång så ett blåmärke på låret efter en hov.
 
När de var på plats igen och hagen fixad så hade Paula kommit för att rida så jag följde med henne med Zippin. Det var längesen hon gick en sån längre utetur men det gick bra, fast nog betedde hon sig lite märkligt emellnåt. Som när vi red förbi ett av sommarbetena så tokgnäggade hon, många gånger och åt båda håll, dom om hon trodde att häst skulle vara kvar där...
 
Efter ridturen så red jag Lemonaden, började med något varv på banan och sedan red vi på slingan. Och vi kunde inte låta bli att resa en galopp! Har bara galopperat på henne en gång, det var två år sedan och hon bockade då, sen började allt strul med sadeltvånget som eskalerade och spänningarna så sen har det inte blivit. Men i dag gick det fint även om vi inte galopperade något långt, men vi är på gång!
 
Sen mockade jag lösdriften innan Nisse kom och hämtade mig. Till middag åt jag potatis och stekt fläsk medan Nisse åt bruna bönor och fläsk. En semla blev det givetvis också! Linda kom och drack en kopp kaffe innan vi åkte till stallet. Nu red jag dressyr med Chokladen medan Linda longerade Bea, och sen nattning av hästarna. Nu känner jag mig lite yrslig men skyller på den fettrika maten och hoppas att det är borta i morgon igen!
 
Innan avsittning från Lemonaden!
 
Lemonaden med sitt sidepull! 

Måndagsstök!

Vissa dagar är det mer stök än nöje att ha hästar, som igår typ. 
 
På morgonen så jobbade jag Grå i töm innan jobbet, sen heldag på Ica. Efter jobbet så fikade jag lite smörgåstårta som jag köpt billigt på Ica, med kort datum, innan jag åkte och hämtade Linda och en släpvagn, och vi åkte och hämtade två höbalar!
 
Första balen gick bra att rulla ut i ena hagen, sen spände vi fast andra balen igen, men tydligen inte tillräckligt bra för när vi åkt ner till vägen och vänt och var på väg upp till nästa hage då ser jag i backspegeln hur balen rullar av släpvagnen!!! Jag ringer i förtvivlan till Nisse och har då sån tur att bonden som lastade balarna åt oss, skulle till Nisse sedan med balar och de var fortfarande kvar där så kom med traktorn och körde in balen åt oss!!
 
Sen körde vi tillbaka släpvagnen och sedan min bil till verkstaden, och Linda körde hem mig. Klockan var då över 23 och det kändes som att jag knappt träffat hästarna men de var nog nöjda ändå med nya balar i hagarna!
 
Grå i töm på morgonen igår. Jag tycker att hon är så fin med snön som bakgrund, det passar henne! 

Alla hjärtans dag!

Oj vilken dag det blev!
 
Började i morse med att rida ut Clarinett och ta Dajmen som handhäst, var lite orolig över att träffa på någon älg eftersom det är älg överallt nu och det inte är helt lätt med två hästar. Så här i efterhand så var ju älgar det minsta problemet!
 
Det gick väldigt bra första halvan av turen, men när vi travade som bäst fick Clarinett ett spel på Dajmen och började kicka som en tok! Jag kan förstå henne för Dajmen är rätt jobbig som handhäst, hon går jättenära  (jag brukar peta till henne med tån när hon kommer för nära), är väldigt energisk och försöker hela tiden att gå förbi eller hitta på något. I alla fall så fick jag inte stopp på Clarinetts klickande och lyckades inte släppa ut linan tillräckligt för Dajmen så det slutade med att jag ramlade av! Landade på fötterna vilket ju kändes väldigt bra då men som resulterat i en lite svullen och öm fot...
 
Nästa problem var att ta sig upp igen! Det är ju nog besvärligt att komma upp i vinterkläder och med handhäst när man har pall... Jag försökte använda plogkanten men den var mjuk och jag sjönk bara ner, men tog mig upp i alla fall! Hann sedan bara rida en kort bit, och trava litegrann innan ett djur, lite oklart vad, sprang över vägen! Clarinett reagerade starkt och försökte vända hem och dra, men jag fick stopp på dom och vi red fram till vändplanen där vi skulle vända, och där djuret gått, innan vi red hem. På hemvägen fungerade det inte att trava för Dajmen bara busade, men vi tog oss hem och vi hann även träffa på plogbilen, hann dock se den i tid och kunde vänta på infarten innan vi red ut på vägen. Vilken ridtur det blev!
 
Sen till jobbet, och när jag var hemma igen gjorde jag pizza till middag och sedan nästa ryck i stallet. Reddå Zippin och Wasabi på banan. Zippin fick jobba med sidvärtsjobb i skritt och sedan trav på fyrkanten, och i dag helt utan kickar! Wasabi travade med ryttare för första gången i kväll! Gjorde ett försök innan julvilan men då förstod hon inte, efter jul har vi mest lufsat runt i snön men nu var det verkligen dags. Tog några försök innan hon förstod, det blev lite bus emellan och först saktade hon av så fort jag sa "bra", men till slut fick vi till en långsida med bra flyt så sen klev jag av och slutade!
 
Var lite lätt uppspelt då och det blev ju ännu mer när jag gick ett mess att jag vunnit en Facebook-tävling, jättekul! Sedan hade vi alla hjärtans fika, med köpt kladdkaka, jordgubbar och grädde, samtidigt som jag skrev fakturor... Så romantiskt!
 
Från Clarinetts och Dajmens tur i dag!
 
Tillbaka igen! 

Mello-middag!

Från veckans 22 minusgrader till - 1 minusgrad i dag!
 
Jag jobbade Lemonaden i töm innan jobbet, sen Ica-jobb och direkt i väg för ett par lektioner. Nattade hästarna direkt, och när jag kom hem gjorde jag klyftpotatis och fläskfilé till den middag som åts framför mellon. Sen även äppelpaj till efterrätt, jag är verkligen jättemätt nu!
 
 

Lika som bär!

Känslan när det blir 10-15 grader varmare ute och det nästan känns som tö fast det fortfarande är minusgrader! Äntligen lite vettig temperatur men igår kväll blåste det i stället kallt....
 
Igår morse tog jag två pigga och busiga hästar, först Szum som jag longerade och sen Chokladen som jag red på slingan. Chokladen är så lik sin mor, Räkan, och när hon blir busig så gör hon precis lika som Räkan gjorde. Drar ner huvudet och småskuttar men inga riktiga bocksprång, så igår när jag red Chokladen och fick kämpa hela passet med att hålla upp huvudet på Chokladen så hade det lika gärna kunnat vara Räkan jag red. De är väldigt lika varandra på många sätt, i ridningen är Chokladen lite piggare, har lite lättare för sig och kanske lite känsligare, Räkan var bättre med sina hovar men annars är dom väldigt lika i det mesta. Dessutom är de rätt lika till utseendet, även om Chokladen är lite mörkare!
 
När jag hade ridit så var det bara att fika och åka till jobbet, där var det rörigt och stökigt i vanlig fredagsordning. Efter jobbet värmde jag potatisbullar och bacon innan jag åkte till stallet igen. Nu blåste det och Grå var lite orolig och småstökig när jag gjorde i ordning henne, men lugnade sig på banan och var riktigt trevlig att rida! Kändes lite stel i början men släppte snabbt och det var roligt att få ett riktigt ridpass!
 
Sen körde jag in en bal till flickorna innan det blev kväll med lite film på tvn. Nu ny dag och mer jobb!
 
Den obligatoriska öronbilden från slingan, Chokladen igår!
 
Ett par bilder på Räkan:
 
Hon var visserligen dräktig på dessa bilder men jag har mest bilder på henne då. Tänk också vilken kvalitetsskillnad det är på bilderna numera!
 
Chokladen :
Visst är de lika? 

Köldknäpp igen!

Igår morse var det kallt igen! Visserligen gnistrande vackert med sol men ändå - 22 grader på morgonen och lite för kallt. Nu hoppas jag att det är sista riktiga köldknäppen för denna vinter! 
 
Så det var lite bitigt när jag först jobbade Clarinett i töm och sedan red Zippin på slingan. Dock kändes det redan när jag red Zippin att det faktiskt var varmare i solen, så härligt att den äntligen börjat värma. Vi jobbade lite med traven på slingan och även om det blev ganska många bakut språng så gick det ändå hyfsat,skönt att börja vara igång med henne igen!
 
Sen värmde jag färdig gulaschsoppa till lunch och åkte i väg och jobbade eftermiddagen på Ica. Gäller att försöka jobba igen det jag förlorat nu när jag var sjuk så lite extra timmar är bra. När jag kom hem från jobbet så gjorde jag mat, åt och gjorde klart bokföringen och lämnade in momsrapporten, allt samtidigt! För att få lite tidsperspektiv så åkte jag från jobbet 18.30, vi stänger klockan 18 men hade en utlämning av varor efter och det tog lite tid att stänga. Så ni förstår ju att klockan var mycket innan jag kom till stallet, jag var där vid 20.30. Tog då Grå i töm, ville se hur hon rörde sig efter sår skadan men det märktes inte av alls. Däremot var hon lite stum och stel bak, speciellt på det vänstra bakbenet där hon har muskelskadan, och jag misstänker att hon har lite träningsvärk sen de härjade runt i tisdags.
 
Väl hemma igen så var det bara att äta en tallrik fil och sen sova. Kändes i alla fall bra att vakna upp i dag och nästan 10 grader varmare än igår morse!
 
Zippin på slingan igår! 
 
Nisses hund, Deja, hoppade in i min bil igår och vägrade kliva ur, hon ville nog att vi skulle åka och göra något roligt! Undrar om hon hade velat följa med på jobbet? 
 

Galet fint väder!

Galet fint väder idag! Lite försmak av vårvintern, och som jag längtar tills dess!
 
I dag började jag med att köra in en bal i en hage och sen mockning av två lösdrifter. Sen red jag först Lemonaden, började med lite trav på banan för att känna på lite och sedan red vi på slingan. Så roligt att det börjarlossna rejält med henne. 1,5 år sedan hon hade det rejäla sadeltvånget när vi var på träning och hon drog i väg ut från banan där, och som sedan dess varit väldigt spänd och knappt gått trava mer än 20 meter utan att tjuvstoppa. Och i dag travade vi runt på slingan, om än inte hela varvet, avspänt och fint. Det är så roligt, och jag hoppas att det håller i sig!
 
Den kom Linda och vi red Bea och Wasabi också på slingan ett par varv. Wasabi fortfarande vinglig, obalanserad, tjafsig i munnen och fullt nog att hålla sig på spåret, så fortfarande håller vi oss till skritt, men ändå bättre än förra gången. Avslutade sedan med att rida lite dressyr pä Chokladen, och hon börjar äntligen kännas lite ridbar igen och vi ärnog snart tillbaka efter vilan. 
 
Sedan spaghetti och köttfärssås till mat och i väg på lektioner. Jag var orolig för att det finvädret skulle ge en kall kväll, och jag fick tyvärr rätt. Sista lektionen ställde vi in, där var det - 21 grader redan 1.5 timme innan jag skulle dit, och det var ändå - 20 på den sista jag hade. Lite i kallaste laget tycker jag! Sen nattning av hästar och nu sova!
 
Galet fint väder idag! Lemonaden på slingan.
 
Jag rider henne på sidepull nu, men har bett när jag tömkör och det är tanken att rida på det igen senare men det är en del i att komma förbi spänningarna.
 
Wasabi hade tråkigt när vi väntade på Bea och Linda, hon lekte med spöet under tiden.
 
Wasabi i profil
 
Efter ridningen! Hon ser ut som ett föl med den där pannluggen! 

Ockupation!

Det blir sällan som man tänkt sig, i alla fall inte när man har hästar... Hade stora ambitioner om att rida igår, men prinsessorna motionerade sig själva... 
 
Började igår med att såga ner grenar och små träd till flickorna, eftersom det jag lade in i helgen var uppskattat, och skulle precis börja mocka deras lösdrift när det blev stök i hagen. När jag tittar ut så ser jag hur de hoppar ut ur hagen (efter att ha rivit ner övertråden) en efter en och galopperar bort. Troligen blev någon av dom rädd när jag drog in träden.
 
De drog inte bara ner till de andra hästarna utan även i Bea och Wasabis hage och totalt ockuperade den. De drack upp deras vatten, galopperade runt i hagen (mycket större och roligare hage), rullade sig i lössnön och till slut ställde sig för att äta av deras hö! Det gick inte att fånga dom, de bara galopperade i väg när jag kom nära med grimman. Men till slut fick jag tag i Grå och Chokladen, kanske inte rätt hästar att börja med men de jag lyckades fånga, tog ut dom men när jag skulle stänga hagen efter mig drog de tillbaka rakt genom tråden! Jag gav upp där och lät de vara kvar tills jag hade hjälp.
 
I stället mockade jag klart hos dom och passade på att köra in en höbal medan det var tomt på hästar, lyckades ändå köra ner hörnstolpen... Inte min dag igår kan man säga! Det hände även något med mitt finger när hästarna drog in i hagen igen så det är ömt, svullet och allmänt konstigt, dessutom blödde Grå en massa och till slut hittade jag ett litet, men ganska djupt, sår som dock såg bra ut.
 
Linda kom och hjälpte mig, hästarna hade taggat ner och vi kunde plocka ut dom utan drama. Sen vattnade vi dom igen innan vi åkte till Nisse och fikande! Tillbaka i stallet så red vi Bea och Zippin lite ute i snön så de fick pulsa, och sen så tog jag Dajmen i töm och longerade Wasabi. Det kändes mycket kallare än vad termometern visade!
 
Sen gjorde Nisse wok till sen middag och jag bokförde lite innan nattning av hästar och sen kväll. I dag funderar jag på om det kommer gå att ha lektioner eller om det kommer vara för kallt... Så svårt att veta hur det utvecklas! Jag hade i alla fall inte corona, vilket väl var tur!
 
Grå hade fått ett litet sår på benet men hon hade blod verkligen överallt, även på mulen... 
 
Snöpulsning med Zippin, Linda och Bea får trampa först! 

Måndag!

Då jag fortfarande är lite mer snorig än jag brukar vara så blev jag hemma igår också. Jäkla corona, innan hösten hade jag typ 8 sjukdagar på 20 år på Ica, men sedan  oktober har jag haft 7 sjukdagar så det är verkligen skillnad!
 
Igår tog jag Szum i töm på morgonen efter att ha vattnat och fixat hästarna, Szum var laddad och taggad. Sen en kopp kaffe och i väg till Hammarn för att ta coronatest. När jag kom hem igen så fixade jag lunch och testade lite nytt. Stekte kycklingbitar och bacon, kokade upp grädda och creme fraiche, en halv buljongtärnibg och lite mjölk och när det kokat upp så la jag i pasta och lät den koka i det innan jag blandade ihop allt. Det blev väldigt gott men lite för mastigt för mig så fick bara i mig lite. Sen fick vi ett snabbt besök och drack lite kaffe innan jag åkte till stallet igen.
 
Red först Chokladen, började på banan med lite longering och sen trav jobb innan jag red till slingan, min förhoppning var att hon då inte skulle vara så busig på slingan men det var hon ju ändå... Sen var Paula och hennes man i stallet och mockade lösdriften så de fick hjälpa mig att fånga Zippin, vi fick ta ut Szum och Juliette så jag kunde lura henne med en hink. Då kunde jag longera henne lite och red sedan, vi lufsade bara runt lite på banan men det gick bra i alla fall. Avslutade i stallet med att rida dressyr på Clarinett innan jag nattade hästarna, och sen ägnades kvällen åt lite bokföring.
 
Szum på banan!
 
Zippin sedan på banan på kvällen!
 
Finaste Clarinett-prinsessan efter ridningen! 

Söndag!

Så skönt med de här dagarna när det är väder så man kan vara ute, speciellt när prognosen sett ut att bli alldeles för kall!
 
Igår började jag med att mocka i flickornas lösdrift, fixade med staketet och drog in grenar till dom. De verkar inte, trots fri tillgång på hö, ha tillräckligt att tugga på och pyssla med då de både har tuggat på sitt hus och dragit in plast från utsidan hagen. Ska försöka såga ner några mindre träd till dom i veckan, så de har något att göra.
 
Sedan red jag först Lemonaden, det kändes jättebra och vi inte bara travade mycket utan kunde även jobba med övergångar till och från trav. Tidigare har det bara handlat om kunna hålla traven så länge som möjligt men hon är betydligt mer avspänd nu, och travar på nästan helt utan tjuvstopp, förut har hon ju tvärnitar så fort jag har rört mig eller minsta obalans. Hoppas att det verkligen släpper nu! Hon fick även skritta lite i snön.
 
Red Grå ute på slingan, inte lika spänd som sist jag red där, i alla fall när jag väl kommit upp för hon var väldigt spänd precis när vi började. Sen var hon mest pigg och på, försökte galoppera lite men hon bockade bara, vi kanske får till det nästa gång. Gjorde sedan ett försök att fånga Zippin, men hon bara härjade runt som en tok i hagen och jag orkade inte med det. Tog i stället Wasabi och jobbade henne i töm. 
 
När Paula kom så red vi ut en sväng med Clarinett och Juliette, och sedan hem och gjorde mat vilket bara blev stripes och sen resten av kötet sedan dagen innan. Blev en ganska kort paus innan jag var tillbaka i stallet och Linda red dressyrträning. Sen nattning av hästarna, och Linda följde med hem och vi gjorde kladdkaka som kvällsfika!
 
Flickorna blev glada för lite grenar, här Grå och Chokladen 
 
När jag skulle rida Grå så låg prinsessorna och sov som små jesusbarn i höet. 
 
Grå hade dessutom inga planer på att kliva upp :
Fick till slut med mig henne... 
 
Efter ridningen och buset lyser ur ögonen på henne!
 
Wasabi efter vi jobbat!
 
Och så från eftermiddagens ridtur, klockan är över 16 och det är fortfarande ljust, så underbart! 

Lördag!

Igår hann vi ha flera väder på samma dag! På morgonen kallt, sen snöfall på förmiddagen när jag red och sen sol och fint på eftermiddagen!
 
Jag började i stallet, tog Dajmen i töm först och red sedan Chokladen som fick pulsa snö och trampa upp stigar. Avslutade henne med att trava några minuter på banan för att trava ur mjölksyra. Sist ut var Zippin som jag fick lura för att kunna fånga, Paula hade redan tagit ut Juliette och jag fick ta ut även Szum så Zippin blev ensam så jag kunde ta en kraftfoderhink och fånga henne med, och sen fick hon jobba i töm.
 
Sen två klämda mackor till lunch och i väg på några lektioner. Jag var igår nästan helt symtomfri igen och vi har ju lektionerna utomhus, och höll extra avstånd. Köpte med mig pizza hem till middag, sen nattade jag hästarna och tittade lite på mellon, som var minst sagt sådär...
 
Chokladen efter ridningen! 
 
Hon lyssnar efter skotrar! 
 
 

Fredag!

Vaknade strax före 6.00 i morse med huvudvärk och var snorig. När det inte gått över fast jag hade varit uppe och igång en halvtimme så ringde jag och sjukanmälde mig. Jäkla corona, i vanliga fall hade jag inte stannat hemma i dag, men nu är det ju som det är. 
 
I stället la jag mig igen och sov 1.5 timme till innan jag åkte till hästarna för att vattna och fixa. Redan här kände jag mig betydligt bättre. Jag har sen bakat en sockerkaka, bokfört, mockat hos Nisse och lagat en tidig middag, och ätit både middag och sockerkaka innan jag var tillbaka i stallet igen. 
 
Jag och Linda red en lugn tur med Clarinett och Bea innan mörkret, och sen hjälpte Linda mig att köra ut balar i alla hagar, med bilen såklart. Jag tog Grå i töm, och gjorde ett försök att fånga Zippin men gav upp eftersom hon bara blev mer yrslig ju mer jag försökte, tar det i helgen i stället. Blev lite fredagsmys till På spåret med ostbågar och julmust, nu hoppas jag på att vakna upp helt frisk i morgon, även fast jag inte känner mig sjuk i dag heller och inte alls är lika snorig som i morse, men det är ju bara så jobbigt och besvärligt att vara snorig numera!
 
Från våran ridtur i dag, tänk att det är ljust nästan ända till 17 nu på dagarna! 

Mildväder!

Tro det eller ej, men det är faktiskt bara - 11 grader nu i kväll! Dock verkar det bara hålla i sig över helgen, nästa vecka ser inte så lovande ut på prognosen...
 
Haft en bra häst dag i alla fall. Först mockning av ett par lösdrifter och sen ridning. Lemonaden var först ut och det känns riktigt bra med henne just nu, mycket (för att vara henne) trav jobb på banan och sen fick hon skritta ett varv på den lilla slingan bredvid banan. Som jag hoppas att det håller i sig!
 
Sen red jag Chokladen som fortfarande är lite busig och överenergisk, hon fick gå på banan och även hon fick skritta av ett varv på det lilla spåret. Clarinett värmde jag upp på den lite längre upptrampade slingan och sen red vi galoppjobb på banan. När jag var klar med Clarinett så hade Linda kommit till stallet och vi red på Bea och Wasabi. Vi satt upp på banan och sedan red vi ett varv på slingan och tillbaka till banan. Wasabi var först stökig att tränsa, sen bockade hon när jag longerade så hon tappade tyglarna och halsremmen och när vi red var hon väldigt bökig med huvudet, det snurrade och grejade konstant och hon for runt lite överallt hela tiden! Men när vi var klara var hon trött och timild att fixa klart.
 
Gjorde pizza till middag och även Linda kom och åt. Sen åkte jag i väg och hade lektioner, lite kallt var det för det var några grader kallare där men ändå skönt att kunna ha lektionerna då det ju blivit mycket inställt. Nu ladda om för Ica i morgon!
 
Innan avsittning från Chokladen. Snöat har dt gjort i dag som ni ser!
 
Och innan avsittning från Wasabi, ungefär så här nära kändes det som vi var hela vägen runt slingan!
 

Brunstiga brudar!

I natt vaknade jag vid 3 och tyckte att det var ovanligt tyst, vi har i vanliga fall tvn på, min första tanke var att det var skönt och jag var på väg att somna om när jag började fundera varför. En fas hade gått, så det var både mörkt, tyst och kallt! 10 grader i sovrummet och det tog tid att somna om även när Nisse bytt säkringen.
 
Mina ston är brunstiga och tokiga nu. Och i morse var dom ute på vift igen, eller egentligen inte ute då hälften var i hagen, plus Wasabi då som inte skulle vara i den hagen... Det gick ändå smidigt att gå in dom i sin hage och Bea i sin, och laga hagarna, men Wasabi följde inte med Bea så jag lät henne vara medan jag fixade. Sen tog jag henne direkt till stallet och gjorde i ordning henne och så fick hon jogga lite i töm när vi ändå höll på!
 
Sen fika och ombyte och i väg på Ica. Jag har bytt en dag på mitt schema varannan vecka för att jag och Linda ska kunna rida mer tillsammans så jag jobbade i dag i stället. Kommer ta några veckor att komma in i det. Efter jobbet och mat så longerade jag Zippin. Hon är också brunstig och därmed piper och skriker när man borstar och tar i henne så longering känns lämpligt, dessutom var det ju 18.5 grader ute så även för den delen. Vi jobbade med avsaktningar och att kunna skritta lugnt mellan på linan.
 
Nu är det någon grad mildare och jag hoppas att det ska fortsätta åt det hållet!
 
Wasabi i töm i morgonsolen!
 
 
 
Trötta brudar efter nattens raggningsrunda! 

Bara -18 grader!

I morse vaknade jag med, den ganska ovanliga, tanken - det är bara - 18 grader ute!!!
 
Jag gjorde ett ryck i stallet, mockade en lösdrift och sen jobbade hästar. Först longerade jag Chokladen som jag trodde skulle vara jättepigg men hon var ganska lugn men väldigt brunstig! Red sedan Clarinett som först gick trampa upp lite nya ridvägar och sedan trava och galoppera lite på den redan upptrampade slingan. Avslutade med att rida lite dressyr på Grå. När jag var klar i stallet var det bara - 13 grader och jag ångrade lite att jag tagit på mig Ica-jobb.
 
Gjorde en halvhalt hemma och åt soppa och bytte om sen till jobbet för några timmar där. Efter jobbet så gjorde jag en klämd macka och sen till stallet igen där jag jobbade Bea i töm åt Linda och körde in en höbal åt prinsessorna. När jag var klar nere i stallet och  kom upp till deras hage igen för att vattna så hade de puttat balen så den hängde på hörnstolpen påväg ut ur hagen. Jag lyckades inte flytta den själv för hand så bestämde mig för att prova med bilen. När jag öppnade för att göra drt så drog flickorna ut! Först sprang de som galningar, ville inte alls bli fångade och sedan parkerade de sig nere vid de andra hagarna och ville inte gå därifrån. Jag fick leda alla tillbaka, ingen följde med lös så det blev tre vändor innan de var i fångade igen. De är så gräsligt brunstiga nu och tyckte att det var så mysigt att få osa med de andra hästarna!
 
Jag är helt slut efter att först försökt rulla balen och sen hämtat dom, dessutom snurrig efter att ha dragit i mig en massa astmaspray. Så nu ska jag försöka sova och hoppas på fortsatt mildare väder i morgon, nu i kväll endast -15 så känns rätt lovande!
 
 
Chokladen i lina! 
 
Mycket snö var det där jag och Clarinett försökte rida! 
 
 
Här fick vi vända för det var för mycket snö! Men vackert är det! 
 

Februari!

Februari inleds med kyla!
 
I morse - 27.5 grad och jag puttade in en bal i en av hagarna innan jobbet, men gjorde inget annat. Efter jobbet så hade Nisse gjort köttsoppa. Äntligen sa jag som tjatat om hans soppa ett tag... Gott var det i alla fall och jag blev såklart tokmätt!
 
I stallet så tog jag in Zippin som hade ett sår jag behövde kolla på, och jag longerade även henne lite. Inga konstigheter med såret och pigg häst i linan. När jag var klar i stallet så åt vi årets första semla, så nu är jag tokmätt igen! 

RSS 2.0